FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / 75 jaar Indonesi: ’Het volk verdient excuses van Nederland’
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 11:23
25d28be3-97a2-4df8-bbdc-b65b2849c6f3-1068x580.jpg

Wat betekent 75 jaar onafhankelijkheid voor Indonesi? En waarom erkent Nederland 17 augustus 1945 juridisch niet als de officile dag waarop Indonesi onafhankelijk werd?

Vandaag viert de republiek Indonesi haar 75-jarige bestaan als onafhankelijke staat. Voor Nederland is de voormalige kolonie echter niet 75 jaar, maar 71 jaar onafhankelijk. De Nederlandse regering aanvaardde de onafhankelijkheid van Indonesi pas in 1949, na de zogeheten ‘politionele acties’.

‘Ik ben eindelijk een volwaardig mens. Dat ging er door mij heen op het moment dat de onafhankelijkheid in Indonesi op 17 augustus 1945 werd uitgeroepen’, vertelt de Indonesisch Nederlandse Francisca Pattipilohy. Zij was negentien toen Soekarno en Hatta de onafhankelijkheid uitriepen.

‘In Nederlands-Indi werden wij ‘inlanders’, zoals de Nederlandse bezetters ons noemden, niet beschouwd als volwaardige mensen. Ik had wel Europees onderwijs genoten en sprak Nederlands, maar in de tram moest ik in een aparte wagon zitten samen met andere inlanders’, aldus de inmiddels 94-jarige Pattipilohy. ‘En zwemmen in het zwembad? Dat mochten wij niet, want het zwembad was alleen bedoeld voor de witte Nederlanders. Zo erg was het racisme in de voormalige kolonie.’

338862e3-ac44-425a-984f-57de65901664.jpg

Haar Molukse vader werkte ten tijde van de koloniale bezetting als zelfstandig architect voor verschillende Nederlandse ondernemingen. ‘Er waren ook Nederlandse architecten, maar door de taalbarrire konden ze niet communiceren met de Indonesische arbeiders, die al het zware werk moest verrichten. Daarom had de Nederlandse regering in de voormalige kolonie mensen als mijn vader in dienst genomen. Hij moest als contactpersoon fungeren tussen de Nederlandse bestuurders en het Indonesische volk.’

Dankzij haar vaders functie kreeg Pattipilohy wel toegang tot onderwijs. Het overgrote deel van de Indonesische bevolking kreeg deze kansen niet, hun recht op onderwijs werd ontnomen door de koloniale machthebbers.

‘De onafhankelijkheid op 17 augustus 1945 was een ongelooflijke bevrijding voor ons. We konden ons op dat moment eigenlijk niet goed realiseren wat het betekende. Dat begon pas nadat de Nederlandse invloeden waren verdreven, en toen we als Indonesi het land gingen opbouwen.’

Pattipilohy is in 1947 naar Nederland gekomen om Indisch recht te studeren aan de Universiteit Leiden, waar zij ook haar echtgenoot leerde kennen. In 1951 keerden zij samen terug naar Indonesi om bij te dragen aan de opbouw van het land. Tot zij in 1965 ten tijde van de anticommunistische zuivering van oud-president Soeharto werd opgepakt zonder concrete beschuldiging. Door de Indonesische regering werd zij naar de vrouwengevangenis in Jakarta overgebracht, waar ze acht maanden werd vastgehouden. Tegen haar wil, vertrok ze in 1968 samen met haar ouders en haar kinderen naar Nederland uit veiligheidsoverwegingen. Haar echtgenoot overleed in 1975 in gevangenschap.

Verdeel-en-heers-politiek

‘Een van de grootste misdaden van het Nederlands kolonialisme in Indonesi is de verdeel-en-heers politiek, die ze hebben uitgevoerd ten opzichte van meer dan de 120 etnische groepen die er in Indonesi bestaan’, zegt zij. Ze verwijst naar de oprichting van het Koninklijk Nederlands-Indische Leger (KNIL), dat bestond uit verschillende etnische groepen, voornamelijk uit Molukkers, Javanen en Sundanezen.

‘Dit leger werd onder andere ingezet om de belangen van het Nederlands kolonialisme te beschermen of om nieuwe gebieden te veroveren. Denk aan de dertig jaar durende Atjeh-oorlog, waar Indonesirs hun broeders moesten vermoorden, omdat Nederland het pepermonopolie in Atjeh ten koste van alles wilde verkrijgen.’

Een ander voorbeeld was de expeditie naar Bali, die in het begin van de twintigste eeuw werd uitgevoerd om het monopolie op opium te verkrijgen, aldus Pattipilohy. ‘Toen werden de belangrijkste Indonesische koninklijke families, kinderen en zelfs baby’s vermoord door het KNIL.’

De nationalistische gevoelens van de Indonesische bevolking onder leiding van pemuda’s – jongeren – nam toe nadat de Japanse bezetters op 15 augustus 1945 capituleerden. Vlak na de onafhankelijkheidsverklaring pleegden sommige nationalistische jongeren geweld tegen Nederlanders en Indonesirs die sympathiseerden met het koloniale regime. Zij wilden de terugkeer van de Nederlandse koloniale bezetters in Indonesi tegenhouden.

Deze periode staat bekend als ‘Bersiap’. In de Nederlandse vertelling van de geschiedenis zou de Bersiap-periode een aanleiding zijn voor wat daarna volgde: de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog van 1945 tot 1949, ook bekend onder de eufemistische term ‘politionele acties’.

Een eenzijdige vertelling van de geschiedenis, vindt fotograaf en historica Marjolein van Pagee. ‘Als in Nederland wordt gesproken over de periode 1945-1949 in Indonesi, dan begint de vertelling met de Bersiap’, zegt zij. ‘Het begon volgens veel Nederlanders met Indonesirs die ineens heel wild worden en allerlei wraakacties pleegden met veel geweld. Wat zich ver voor Bersiap-periode afspeelde – de Nederlandse bezetting die 350 jaar lang duurde, het brute optreden van de KNIL, de uitbuiting, de slavernij en het racisme – wordt vaak buiten beschouwing gelaten.’.

Gezamenlijke geschiedenis

Om de vertelling van de koloniale geschiedenis van Nederland naar eigen zeggen te dekoloniseren, richtte Van Pagee het platform Histori Bersama op. Deze website biedt vertalingen aan van zowel Indonesische als Nederlandse vertellingen van de geschiedenis, zodat mensen uit beide landen meer toegang en inzicht krijgen in perspectieven die anders door de taalbarrire niet gezien of gehoord worden.

71c8da10-3c34-4558-9dde-d0dbbf4c5847-696x696.jpg

Hierbij werkt Van Pagee nauw samen met de Stichting Comit Nederlandse Ereschulden (K.U.K.B.). Onder leiding van voorzitter Jeffry Pondaag en mensenrechtenadvocate Liesbeth Zegveld spant deze stichting meerdere rechtszaken aan tegen de Nederlandse Staat. Doel is om verantwoordelijkheid op te eisen voor de slachtoffers en nabestaanden van het geweld dat het Nederlandse leger pleegde op de Indonesische bevolking in 1945-1949.

In 2011 won de stichting haar eerste rechtszaak tegen de Nederlandse staat voor het bloedbad in het dorp Rawagede. Het Nederlandse leger executeerde daar in 1947 ruim vierhonderd Indonesische burgers. Nadat de rechtszaak werd gewonnen zette K.U.K.B. haar missie voort. Zo won de stichting in 2015 een rechtszaak waarmee de Nederlandse Staat aansprakelijk werd gesteld voor de onrechtmatige executies van ongeveer 3.500 Indonesische burgers op het eiland Zuid-Sulawesi tijdens de ‘politionele acties’.

Als gevolg van de toenemende publieke belangstelling voor wat zich in Indonesi afspeelde in 1945-1949, besloot de Nederlandse regering 4,1 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het grootschalige onderzoek ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesi, 1945-1950’. Het vier jaar durende onderzoeksprogramma, waarvan de resultaten in 2021 bekend worden gemaakt, wordt uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD). De directe aanleiding voor dit onderzoeksprogramma was het in 2016 gepubliceerde boek De brandende kampongs van generaal Spoor, door historicus Remy Limpach.

Imagoschade

Historica Van Pagee heeft kritiek op dit grootschalige onderzoeksprogramma. ‘Tot op de dag van vandaag heeft Nederland 17 augustus 1945 juridisch niet erkend als het moment waarop Indonesi onafhankelijk werd’, zegt zij. ‘In het onderzoek wordt over de periode 1945-1949 wel gesproken van ‘Indonesi’, maar de juridische erkenning blijft onduidelijk. Je kunt het niet hebben over Indonesi in die periode, als je het nalaat om te vertellen dat Nederland de onafhankelijkheid in 1945 niet erkent.’

Met het financieren van het onderzoek gaf de Nederlandse regering aan bereid te zijn om haar eerdere standpunten uit 1969 te herzien. Destijds stelde de staat zich op het standpunt dat er geen sprake was geweest van ‘systematische wreedheden’ en dat ‘de krijgsmacht zich als geheel correct heeft gedragen in Indonesi’ tussen 1945-1949. Deze standpunten waren gebaseerd op het archiefonderzoek ‘de Excessennota’, dat de ambtenaar Cees Fasseur in 1969 uitvoerde in opdracht van de Staat.

‘De reden dat de Nederlandse staat het vierjarige onderzoeksprogramma financiert is eerder om verantwoordelijkheid te veinzen, met als doel zo weinig mogelijk imagoschade te leiden als gevolg van de vervelende rechtszaken van K.U.K.B.’, zegt Van Pagee. ‘Daarnaast is het onzin dat de Nederlandse staat het boek van Limpach nodig had om te beseffen dat er verschrikkelijke dingen zijn gebeurd’, gaat zij verder. Volgens Van Pagee zouden de talloze dossiers die zijn aangemaakt om de claims van K.U.K.B. mee af te wijzen hun ogen allang hebben geopend.

De onderzoekers en de Nederlandse regering ontkennen niet dat de rechtszaken een rol hebben gespeeld in de toenemende publieke belangstelling voor de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Maar ze worden niet gezien als de belangrijkste aanleiding voor het vierjarige onderzoek en dat wringt, aldus Van Pagee.

Daarnaast zou K.U.K.B., die de belangen van Indonesische slachtoffers en nabestaanden behartigt, niet bij het onderzoek zijn betrokken, net als geen enkele andere organisatie die de Indonesische slachtoffers en nabestaanden vertegenwoordigt. Wel zijn Indische en veteranenorganisaties, en het Nationaal Comit 4 & 5 mei benaderd voor de klankbordgroep van het onderzoek. ‘Ze kijken als het ware over de schouders van de onderzoekers mee’, zegt Van Pagee.

‘Zonder K.U.K.B., zonder de rechtszaken was er geen onderzoek geweest. Simpelweg omdat er voor een regering een actuele politieke prikkel nodig is om zoveel geld uit te geven. Dat doen ze niet zomaar. De rechtszaken vormen die prikkel’, vervolgt zij. ‘De onderzoekers doen ook net alsof zij uit zichzelf genteresseerd raakten in het onderwerp. Maar waar waren ze dan al die jaren?’

Erkenning

Zo plaatste Van Pagee op haar platform de open brief die Jeffry Pondaag samen met Francisca Pattipilohy in 2017 schreef aan de Nederlandse regering, om de bezwaren op het onderzoeksprogramma te uiten. Hierin staat onder andere te lezen dat zij bezwaar hebben op de onderzoeksopzet, die er vanuit gaat dat Indonesi het rechtmatige eigendom was van Nederland. Verder vinden zij dat Indonesische onderzoekers een autonomere en prominentere rol verdienen in dit onderzoek. De open brief is inmiddels door ruim 130 wetenschappers, journalisten en andere organisaties ondertekend.

Een van de ondertekenaars is de Indonesir Hadi Purnama, voorzitter van het Human Rights Center binnen de faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universitas Indonesia. Op dit moment doet hij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam promotieonderzoek naar internationale handelsrecht en de mensenrechten in Zuidoost Azi.

3996de1f-1306-492a-b43d-f9e6fcfe0ccf.jpg

Dat Indonesi niet genteresseerd zou zijn in de koloniale geschiedenis spreekt hij tegen. ‘Oud-minister Ben Bot zou hebben gezegd dat Indonesi het niet meer wil hebben over het verleden, en dat we alleen gericht zijn op de toekomst. Aan hem wil ik de vraag stellen: Met wie hebt u gesproken?’

Er is volgens Purnama een verschil tussen wat de Indonesische regering vindt en wat het Indonesische volk vindt. Indonesische officieren zouden volgens hem meer genteresseerd zijn in het onderhouden van de handelsrelatie met Nederland, maar voor het Indonesische volk is de pijn van het verleden nog voelbaar. ‘Het volk verdient de verontschuldigingen en verantwoording van Nederland. Dan heb ik het over de nabestaanden en slachtoffers van jarenlange onderdrukking, uitbuiting en geweld.’

De verontschuldigingen die Koning Willem-Alexander maakte tijdens het staatsbezoek aan Indonesi in maart van dit jaar beperken zich tot de periode 1945-1949, gaat hij verder. De 350 jaar daarvoor blijven echter onbenoemd.

Daarnaast is het zaak dat Nederland 17 augustus juridisch erkent als de officile Onafhankelijkheidsdag van Indonesi, stelt Purnama. ‘Stel dat Nederland 1945 wel zou erkennen als het jaar waarop Indonesi onafhankelijk werd. Dan heeft Nederland in de periode 1945-1949 oorlog gevoerd tegen een soevereine staat. Daartegenover staan strafrechtelijke gevolgen. De soevereiniteitsoverdracht die Nederland in december 1949 heeft ondertekend om Indonesi eindelijk te erkennen als onafhankelijke natie, staat dan op losse schroeven.’

Purnama bepleit een Waarheids- en Verzoeningscommissie, naar het voorbeeld van de commissies die landen als Argentini en Chili hebben opgericht. Deze commissies doen onderzoek naar mensenrechtenschendingen uit het verleden en maken dit publiekelijk bekend.

‘Waarheid en verzoening, dat zouden de uitgangspunten moeten zijn voor het vierjarige onderzoeksprogramma dat de Nederlandse staat financiert: de waarheid boven tafel krijgen, het gesprek aangaan met Indonesische volksvertegenwoordigers en verantwoording afleggen voor de fouten gemaakt in het verleden. De resultaten van het onderzoeksprogramma zullen oude wonden ophalen die Nederland zelf nog niet heeft verwerkt. Daarbij vraag ik me af of Nederland wel klaar is om zijn verleden onder ogen te zien.’

https://dekanttekening.nl(...)cuses-van-nederland/
AchJazondag 13 september 2020 @ 11:24
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 11:12 schreef mcmlxiv het volgende: [..] Aha, daar komt de aap..... Guerrilla, dus gewoon gezellig een dorpje uitmoorden mag gewoon, dat waren toch allemaal guerrilla's Erg jammer dat je niet lijkt te kunnen inzien dat ook onder Nederlandse militairen gewoon exemplaren zitten die niet deugen. Zelfs onder de huidige lichtingen.
Dat zeg ik nergens. Ik vraag om bronnen van je "duizenden en duizenden" uitspraak. En nu zijn het plotseling "exemplaren"? Een paar maar dus? En lees de conventie en dat icm combatant en guerilla. Misschien gaat er dan een lampje bij je branden.
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 11:25
quote:
1s.gif Op zondag 13 september 2020 11:17 schreef AchJa het volgende: [..] Burgers die wapens oppakken of een militair pak aantrekken zijn combatant. Misschien zou je je eens moeten verdiepen in de conventie en (non-)combatanten. Dan wordt het wsl een stuk minder zwart wit van voor je.
Maar meneer, u heeft het mis. Hij sprak over burgers, niet combatanten.
mcmlxivzondag 13 september 2020 @ 11:26
quote:
1s.gif Op zondag 13 september 2020 11:24 schreef AchJa het volgende:

[..]

Dat zeg ik nergens. Ik vraag om bronnen van je "duizenden en duizenden" uitspraak. En nu zijn het plotseling "exemplaren"? Een paar maar dus? En lees de conventie en dat icm combatant en guerilla. Misschien gaat er dan een lampje bij je branden.
quote:
Dat zeg ik nergens. Ik vraag om bronnen van je "duizenden en duizenden" uitspraak. En nu zijn het plotseling "exemplaren"? Een paar maar dus? En lees de conventie en dat icm combatant en guerilla. Misschien gaat er dan een lampje bij je branden.
Zie mijn vorige post en lees je gewoon eens in. Onderzoek UvL

‘Wij onderzochten 700 gepubliceerde getuigenissen van bij elkaar ongeveer 1400 soldaten, zoals dagboeken, correspondenties, memoires en biografische schetsen. Het is een beperkter type bron dan Limpach gebruikt heeft, maar ons corpus is wel min of meer compleet en nu uitputtend onderzocht – ruim boven de 100.000 bladzijden tekst! Dat kon Limpach met de nog veel grotere hoeveelheid overheidsarchieven natuurlijk niet doen. Wij stuitten in deze egodocumenten op zo’n 700 afzonderlijke gevallen van oorlogsmisdaden. Dat is onthutsend. Zeker als je het extrapoleert, dan vrees ik dat je, met vele slagen om de arm, eerder in termen van enkele tienduizenden dan duizenden gevallen zou moeten denken; over de hele periode dienden er immers 220.000 militairen aan de Nederlandse kant.’

AchJazondag 13 september 2020 @ 11:26
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 11:25 schreef Oceanier het volgende:

Maar meneer, u heeft het mis. Hij sprak over burgers, niet combatanten.
Jij zou de woorden van @sp3c ter harte moeten nemen.
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 11:27
quote:
1s.gif Op zondag 13 september 2020 11:26 schreef AchJa het volgende:

[..]

Jij zou de woorden van @:sp3c ter harte moeten nemen.
Welke woorden, treinkaper? Hij sprak nogmaals over burgers, niet combatanten

[ Bericht 3% gewijzigd door sp3c op 13-09-2020 11:37:54 ]
AchJazondag 13 september 2020 @ 11:28
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 11:26 schreef mcmlxiv het volgende:

[..]


[..]

Zie mijn vorige post en lees je gewoon eens in. Onderzoek UvL

‘Wij onderzochten 700 gepubliceerde getuigenissen van bij elkaar ongeveer 1400 soldaten, zoals dagboeken, correspondenties, memoires en biografische schetsen. Het is een beperkter type bron dan Limpach gebruikt heeft, maar ons corpus is wel min of meer compleet en nu uitputtend onderzocht – ruim boven de 100.000 bladzijden tekst! Dat kon Limpach met de nog veel grotere hoeveelheid overheidsarchieven natuurlijk niet doen. Wij stuitten in deze egodocumenten op zo’n 700 afzonderlijke gevallen van oorlogsmisdaden. Dat is onthutsend. Zeker als je het extrapoleert, dan vrees ik dat je, met vele slagen om de arm, eerder in termen van enkele tienduizenden dan duizenden gevallen zou moeten denken; over de hele periode dienden er immers 220.000 militairen aan de Nederlandse kant.’


Dus gebakken lucht.
mcmlxivzondag 13 september 2020 @ 11:28
quote:
1s.gif Op zondag 13 september 2020 11:28 schreef AchJa het volgende:

[..]

Dus gebakken lucht.
Jammer dat je jezelf diskwalificeert. Wel het soort militair wat ik gewend ben eigenlijk. Hard schreeuwen om gebrek aan inhoud te verbergen.

De waarheid is dat geen enkele bron jou gaat overtuigen van je ongelijk. Makkelijk zat.
AchJazondag 13 september 2020 @ 11:29
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 11:20 schreef mcmlxiv het volgende:

[..]

Aha, je ben nu weer terug bij je sprookje dat er geen oorlogsmisdaden hebben plaatsgevonden?

Misschien moet je eens een boek lezen?

https://www.amazon.co.uk/(...)-spoor/dp/9089539506

Of een onderzoek van de universiteit van Leiden

Waar zeg ik dat er geen oorlogsmisdaden zijn gepleegd?
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 11:30
quote:
1s.gif Op zondag 13 september 2020 11:29 schreef AchJa het volgende:

[..]

Waar zeg ik dat er geen oorlogsmisdaden zijn gepleegd?
Omdat burgers geen combatanten zijn. Indirect wordt er dus ontkent
AchJazondag 13 september 2020 @ 11:30
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 11:28 schreef mcmlxiv het volgende:

Jammer dat je jezelf diskwalificeert. Wel het soort militair wat ik gewend ben eigenlijk
Als jij dat een bewijs vindt voor je "duizenden en duizenden" uitspraak is verder prima. Ik zie er geen bewijs in.
mcmlxivzondag 13 september 2020 @ 11:30
quote:
1s.gif Op zondag 13 september 2020 11:29 schreef AchJa het volgende:

[..]

Waar zeg ik dat er geen oorlogsmisdaden zijn gepleegd?
Maar het waren maar "incidenten" toch? Niets structureels, niets georganiseerd. Gewoon een paar kwajongens onder duizenden roomblanke onschuldige jongetjes.
quote:
Als jij dat een bewijs vindt voor je "duizenden en duizenden" uitspraak is verder prima. Ik zie er geen bewijs in.
Niets is voldoende bewijs voor jou, dat weet je zelf ook heel goed. Alle onderzoek is "fake" of "links" of "gebakken lucht". Gewoon de normale extremistische bullshit als altijd. Alles wat in jouw straatje past is goed, alles wat het tegendeel aantoont wordt genegeerd.

Het is sneu dat je zelf niet inziet dat niemand eigenlijk nog twijfelt aan de kwalijke rol die delen van het Nederlandse leger in het na-oorlogse Indonesi hebben gespeeld, dat niemand nog twijfelt dat er duizenden rotte appels tussen honderdduizenden militairen zaten en dat excessen zeker geen incidenten waren.

Het allersneuste is dat jij het verleden van degenen die wel deugden besmeurd met je ontkenningen, besmeurd met je valse vergelijkingen en besmeurd met je shit over guerrilla's

[ Bericht 43% gewijzigd door mcmlxiv op 13-09-2020 11:38:20 ]
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 11:32
quote:
1s.gif Op zondag 13 september 2020 11:30 schreef AchJa het volgende:

[..]

Als jij dat een bewijs vindt voor je "duizenden en duizenden" uitspraak is verder prima. Ik zie er geen bewijs in.
1 is al teveel. Door de focus te leggen op getallen leiden we af van waar het daadwerlijk om ging. Namelijk het feit dat er oorlogsmisdadigers zijn.
AchJazondag 13 september 2020 @ 11:32
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 11:30 schreef mcmlxiv het volgende:

Maar het waren maar "incidenten" toch? Niets structureels, niets georganiseerd. Gewoon een paar kwajongens onder duizenden roomblanke onschuldige jongetjes.
Probeer je nu gewoon de aandacht een beetje af te leiden van je eigen onderbuik gezwam?
sp3czondag 13 september 2020 @ 11:34
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 11:30 schreef mcmlxiv het volgende:

[..]

Maar het waren maar "incidenten" toch? Niets structureels, niets georganiseerd. Gewoon een paar kwajongens onder duizenden roomblanke onschuldige jongetjes.
en inheemse jongetjes
AchJazondag 13 september 2020 @ 11:35
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 11:16 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Hij bedoelt Willie Brandt:

Kijk naar:

https://www.trouw.nl/nieu(...)nplantsoen~b5687d0d/

en bijvoorbeeld naar:

https://groups.google.com(...)JjWNc/m/DqLjaAItLBYJ

Met als fragment:

Duitsland heeft schoon schip gemaakt met haar oorlogsverleden door hun
> "ponce Princen" premier te maken. Willy Brandt vocht in het noorse verzet
> tegen zijn vroegere vaderland. Terecht is hij daarvoor tot held
> gebombardeerd.

Volgens mij is het "Poncke", en Willy Brandt vocht niet tegen zijn
_vroegere_ vaderland maar gewoon tegen zijn vaderland.

Willie Brandt was een Duitsers die naar Zweden en daarna naar Noorwegen ging. Bij de Duitse inval in 1940 ging hij in dienst bij het Noorse leger.

Later is hij door de Duitsers gekozen tot Burgemeester van Berlijn, en daarna tot bondskanselier.
Een tikkie anders dan Poncke Princen.

Maar dat vind jij natuurlijk onvergelijkbaar.

Als wij het land zijn dat bezet wordt zijn wij de helden die zich tegen de bezetter verweren en naar vrijheid smachten.

Maar als wij de bezetter zijn, zijn die "verzetstrijders" oproerkraaiers, en moeten ze niet zeuren. Want wij zijn de legitieme machthebbers.
Ik dacht dat Brandt verbannen was en hem zijn Duitslandschap was ontnomen. Dat hij daarna dienst deed in het Noorse leger is prima. Dus idd, totaal niet vergelijkbaar.

Oh en Dick Berts de columnist moet je natuurlijk niet als een valide bron zien he. Want ome Willy heeft niet heel veel gevechtservaring opgedaan.
AchJazondag 13 september 2020 @ 11:37
quote:
1s.gif Op zondag 13 september 2020 11:27 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Welke woorden, treinkaper? Hij sprak nogmaals over burgers, niet combatanten
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 10:58 schreef sp3c het volgende:

[..]

nee je noet kappen met die jijbakken of gewoon lekker op de tribune gaan zitten

ik heb geen zin in weer 3 pagina's waarin jullie twee elkaar om beurten kut noemen ...
sp3czondag 13 september 2020 @ 11:38
ik heb het niet over treinkapers gehad volgens mij heur
Twentsche_Roszondag 13 september 2020 @ 11:40
quote:
1s.gif Op zondag 13 september 2020 11:24 schreef AchJa het volgende:

[..]

Dat zeg ik nergens. Ik vraag om bronnen van je "duizenden en duizenden" uitspraak. En nu zijn het plotseling "exemplaren"? Een paar maar dus? En lees de conventie en dat icm combatant en guerilla. Misschien gaat er dan een lampje bij je branden.
Je hebt het over burger-combattanten:

Kijk eens naar dit filmpje:
https://www.dumpert.nl/item/6687411_86ca812a

Vanaf 2:54

Vooral 3:50

Hij heeft het ook over combattanten.

Alleen worden Nederlandse verzetstrijders dus door de Nederlandse bril niet gezien als burger-combattanten.
Omdat we dan zelf degene zijn die bezet worden, en niet de bezetter zelf zijn.

Alleen bekijkt die Duitse soldaat het weer precies zoals "wij" (nou ja jij) het bekijkt als bezettende macht in Indi.
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 11:40
quote:
1s.gif Op zondag 13 september 2020 11:37 schreef AchJa het volgende:

[..]


[..]

Hij sprak over burgers, geen combatanten. Niet steeds mama roepen. Een onschuldige burger, een boer die vermoord werd toen hij de tuin liep aan te harken is iets anders dan iemand die een militair pak aan doet en richting de vijand marcheert.
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 11:42
quote:
83s.gif Op zondag 13 september 2020 11:38 schreef sp3c het volgende:
ik heb het niet over treinkapers gehad volgens mij heur
Oh vergeef me mama oppermod, ik zal geen naalden meer gebruiken.
sp3czondag 13 september 2020 @ 11:42
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 11:40 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]


Alleen worden Nederlandse verzetstrijders dus door de Nederlandse bril niet gezien als burger-combattanten.
Omdat we dan zelf degene zijn die bezet worden, en niet de bezetter zelf zijn.

wel juist

daarom hadden ze een oranje band om hun arm en noemden we ze Binnenlandse Strijdkrachten
AchJazondag 13 september 2020 @ 11:42
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 11:40 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Je hebt het over burger-combattanten:

Kijk eens naar dit filmpje:
https://www.dumpert.nl/item/6687411_86ca812a

Vanaf 2:54

Vooral 3:50

Hij heeft het ook over combattanten.

Alleen worden Nederlandse verzetstrijders dus door de Nederlandse bril niet gezien als burger-combattanten.
Omdat we dan zelf degene zijn die bezet worden, en niet de bezetter zelf zijn.

Alleen bekijkt die Duitse soldaat het weer precies zoals "wij" (nou ja jij) het bekijkt als bezettende macht in Indi.
Filmpjes van Dumpert en hoe eoa Duitser het bekijkt doe ik niet zoveel mee. Het HOR is duidelijk. Als jij de wapens oppakt of herkenningstekens draagt ben je een combatant en neem je deel aan het conflict. Aan welke kant je staat boeit verder niet.

[ Bericht 3% gewijzigd door AchJa op 13-09-2020 11:47:53 ]
sp3czondag 13 september 2020 @ 11:43
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 11:42 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Oh vergeef me mama oppermod, ik zal geen naalden meer gebruiken.
euhm ... ok?
Twentsche_Roszondag 13 september 2020 @ 11:49
quote:
83s.gif Op zondag 13 september 2020 11:42 schreef sp3c het volgende:

[..]

wel juist

daarom hadden ze een oranje band om hun arm en noemden we ze Binnenlandse Strijdkrachten
Degenen waarover dit fragment ging niet.
Dat waren verzetstrijders die in een hinderlaag bij Putten een Duitse patrouille hebben "uitgeschakeld".
Iets wat de Nederlandse militairen ook meemaakten in Indi.
sp3czondag 13 september 2020 @ 11:50
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 11:49 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Degenen waarover dit fragment ging niet.
Dat waren verzetstrijders die in een hinderlaag bij Putten een Duitse patrouille hebben "uitgeschakeld".
Iets wat de Nederlandse militairen ook meemaakten in Indi.
niemand ziet die verzetsstrijders als burgers, echt helemaal niemand, zij zelf ook niet, de Duitsers ook niet

net als die figuren die Nederlandse militairen aanvielen in Indie
Twentsche_Roszondag 13 september 2020 @ 11:51
quote:
1s.gif Op zondag 13 september 2020 11:42 schreef AchJa het volgende:

[..]

Filmpjes van Dumpert en hoe eoa Duitser het bekijkt doe ik niet zoveel mee. Het HOR is duidelijk. Als jij de wapens oppakt of herkenningstekens draagt ben je een combatant en neem je deel aan het conflict. Aan welke kant je staat boeit verder niet.
Nederlandse verzetstrijders hielden zich dus niet aan het "Humanitair Oorlogs Recht".
Wel vreemd dat zo dan zo worden geerd, oa door Wilhelmina. Oa dmv straatnaambordjes e.d., Oa door het benoemen van Kazernes naar hen (Johannes Post Kazerne).
AchJazondag 13 september 2020 @ 11:51
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 11:49 schreef Twentsche_Ros het volgende:

Degenen waarover dit fragment ging niet.
Dat waren verzetstrijders die in een hinderlaag bij Putten een Duitse patrouille hebben "uitgeschakeld".
Iets wat de Nederlandse militairen ook meemaakten in Indi.
En dus combatanten... Hoe ingewikkeld wil je het hebben?
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 11:56
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 11:30 schreef mcmlxiv het volgende:

[..]

Maar het waren maar "incidenten" toch? Niets structureels, niets georganiseerd. Gewoon een paar kwajongens onder duizenden roomblanke onschuldige jongetjes.
[..]

Niets is voldoende bewijs voor jou, dat weet je zelf ook heel goed. Alle onderzoek is "fake" of "links" of "gebakken lucht". Gewoon de normale extremistische bullshit als altijd. Alles wat in jouw straatje past is goed, alles wat het tegendeel aantoont wordt genegeerd.

Het is sneu dat je zelf niet inziet dat niemand eigenlijk nog twijfelt aan de kwalijke rol die delen van het Nederlandse leger in het na-oorlogse Indonesi hebben gespeeld, dat niemand nog twijfelt dat er duizenden rotte appels tussen honderdduizenden militairen zaten en dat excessen zeker geen incidenten waren.

Het allersneuste is dat jij het verleden van degenen die wel deugden besmeurd met je ontkenningen, besmeurd met je valse vergelijkingen en besmeurd met je shit over guerrilla's
Klopt, erg extremistisch. Het is een feit dat er oorlogsmisdaden zijn gepleegd.
AchJazondag 13 september 2020 @ 11:57
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 11:51 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Nederlandse verzetstrijders hielden zich dus niet aan het "Humanitair Oorlogs Recht".
Wel vreemd dat zo dan zo worden geerd, oa door Wilhelmina. Oa dmv straatnaambordjes e.d., Oa door het benoemen van Kazernes naar hen (Johannes Post Kazerne).
Juist wel. Aangezien ze er zelf voor kozen om een zg. combatant (lid verzetsgroep) te worden. Dus vallen ze onder het HOR en hebben ze dezefde rechten als een normale soldaat mbt krijgsgevangenenschap etc. Maar dat betekent dus ook dat het voor je klep geschoten worden geen oorlogsmisdaad is in de zin van burgers neerschieten.
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 12:08
quote:
1s.gif Op zondag 13 september 2020 11:57 schreef AchJa het volgende:

[..]

Juist wel. Aangezien ze er zelf voor kozen om een zg. combatant (lid verzetsgroep) te worden. Dus vallen ze onder het HOR en hebben ze dezefde rechten als een normale soldaat mbt krijgsgevangenenschap etc. Maar dat betekent dus ook dat het voor je klep geschoten worden geen oorlogsmisdaad is in de zin van burgers neerschieten.
U snapt het nog steeds niet. Boeren die door Nederlandse militairen worden doodgeschoten zijn burgers, geen combatant.
Twentsche_Roszondag 13 september 2020 @ 12:09
quote:
1s.gif Op zondag 13 september 2020 11:57 schreef AchJa het volgende:

[..]

Juist wel. Aangezien ze er zelf voor kozen om een zg. combatant (lid verzetsgroep) te worden. Dus vallen ze onder het HOR en hebben ze dezefde rechten als een normale soldaat mbt krijgsgevangenenschap etc. Maar dat betekent dus ook dat het voor je klep geschoten worden geen oorlogsmisdaad is in de zin van burgers neerschieten.
Nee, maar als je burgers van Putten gijzelt om de daders te voorschijn laten komen wl.
En datzelfde gebeurde in Rawagedeh. Of wou je beweren dat de slachtoffers van Rawagedeh (meer dan 400) allemaal militairen waren.
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 12:15
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 12:09 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Of wou je beweren dat de slachtoffers van Rawagedeh (meer dan 400) allemaal militairen waren.
Juist.
Dit is wat mcmlxiv bedoelde.
AchJazondag 13 september 2020 @ 12:16
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 12:09 schreef Twentsche_Ros het volgende:

Nee, maar als je burgers van Putten gijzelt om de daders te voorschijn laten komen wl.
Correct.

quote:
En datzelfde gebeurde in Rawagedeh. Of wou je beweren dat de slachtoffers van Rawagedeh (meer dan 400) allemaal militairen waren.
Nee en tevens correct dat dat een oorlogsmisdaad is en volgens mij stel ik dat ook helemaal niet ter discussie. Ik stel die "duizenden en duizenden" ter discussie want dat is schromelijk overdreven.

Maar goed, dat alle 400 daadwerkelijk non-combatanten waren is een tweede.

En zelfs generaal Spoor vond dat Wijnen vervolgd moest worden voor oorlogsmisdaden.

Anyway, we hebben er nu eentje gevonden, dat staat nog steeds in schril contrast met de "duizenden en duizenden" claim die hier gemaakt werd.

[ Bericht 3% gewijzigd door AchJa op 13-09-2020 12:22:11 ]
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 12:21
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 12:16 schreef AchJa het volgende:

[..]

Correct.
[..]

Nee en tevens correct dat dat een oorlogsmisdaad is en volgens mij stel ik dat ook helemaal niet ter discussie. Ik stel die "duizenden en duizenden" ter discussie want dat is schromelijk overdreven.

Maar goed, dat alle 400 daadwerkelijk non-combatanten waren is een tweede.

En zelfs generaal Spoor vond dat van Wijnen vervolgd moest worden voor oologsmisdaden.
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 10:53 schreef mcmlxiv het volgende: [..] Het is jammer dat je zo'n blinde vlek hebt voor waar het mis gaat wanneer je als militair niet zelf nadenkt en holle frasen als "vaderlandsliefde" of "patriottisme" boven inzicht en de wet stelt. Het sneue is dat je juist daarmee het militaire apparaat schade toebrengt. Militairen die burgers doden zijn moordenaars, eenvoudig zat. nationaliteit, ook Nederlandse militairen.
quote:
1s.gif Op zondag 13 september 2020 11:17 schreef AchJa het volgende: [..] Burgers die wapens oppakken of een militair pak aantrekken zijn combatant. Misschien zou je je eens moeten verdiepen in de conventie en (non-)combatanten. Dan wordt het wsl een stuk minder zwart wit van voor je.
Niet alle burgers zijn combatant is de juiste formulering
sp3czondag 13 september 2020 @ 12:27
quote:
1s.gif Op zondag 13 september 2020 12:21 schreef Oceanier het volgende:

[..]


[..]


[..]

Niet alle burgers zijn combatant is de juiste formulering
burgers zijn nooit combatant
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 12:29
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 12:27 schreef sp3c het volgende:

[..]

burgers zijn nooit combatant
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 12:16 schreef AchJa het volgende:

[..]

Correct.
[..]

Nee en tevens correct dat dat een oorlogsmisdaad is en volgens mij stel ik dat ook helemaal niet ter discussie. Ik stel die "duizenden en duizenden" ter discussie want dat is schromelijk overdreven.

Maar goed, dat alle 400 daadwerkelijk non-combatanten waren is een tweede.

En zelfs generaal Spoor vond dat Wijnen vervolgd moest worden voor oorlogsmisdaden.

Anyway, we hebben er nu eentje gevonden, dat staat nog steeds in schril contrast met de "duizenden en duizenden" claim die hier gemaakt werd.
Je hoort het
sp3czondag 13 september 2020 @ 12:33
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 12:29 schreef Oceanier het volgende:

[..]

[..]

Je hoort het
ik hoor wat?

welke discussie probeer je nu eigenlijk te winnen :?
AchJazondag 13 september 2020 @ 12:34
Ik zie dat je wat toegevoegd hebt aan je post:

quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 11:30 schreef mcmlxiv het volgende:

Niets is voldoende bewijs voor jou, dat weet je zelf ook heel goed. Alle onderzoek is "fake" of "links" of "gebakken lucht". Gewoon de normale extremistische bullshit als altijd. Alles wat in jouw straatje past is goed, alles wat het tegendeel aantoont wordt genegeerd.
Juist ja... :')

Weer lekker op de man spelen en me ook nog de extremistische hoek induwen, chapeau! Zo kennen we je weer.

quote:
Het is sneu dat je zelf niet inziet dat niemand eigenlijk nog twijfelt aan de kwalijke rol die delen van het Nederlandse leger in het na-oorlogse Indonesi hebben gespeeld, dat niemand nog twijfelt dat er duizenden rotte appels tussen honderdduizenden militairen zaten en dat excessen zeker geen incidenten waren.

Het allersneuste is dat jij het verleden van degenen die wel deugden besmeurd met je ontkenningen, besmeurd met je valse vergelijkingen en besmeurd met je shit over guerrilla's
Nogmaals, doe maar een bron.
Twentsche_Roszondag 13 september 2020 @ 12:34
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 12:27 schreef sp3c het volgende:

[..]

burgers zijn nooit combatant
Behalve als ze wapens opnemen. Daar geef ik AchJa gelijk in.
sp3czondag 13 september 2020 @ 12:35
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 12:34 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Behalve als ze wapens opnemen. Daar geef ik AchJa gelijk in.
dan zijn ze toch geen burgers meer?

het een sluit het ander uit
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 12:35
quote:
83s.gif Op zondag 13 september 2020 12:33 schreef sp3c het volgende:

[..]

ik hoor wat?

welke discussie probeer je nu eigenlijk te winnen :?
Jij niet
sp3czondag 13 september 2020 @ 12:36
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 12:35 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Jij niet
ik wat niet :? :? :?
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 12:37
quote:
83s.gif Op zondag 13 september 2020 12:36 schreef sp3c het volgende:

[..]

ik wat niet :? :? :?
Uhm, achja
sp3czondag 13 september 2020 @ 12:37
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 12:37 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Uhm, achja
uhm achja wat?
mcmlxivzondag 13 september 2020 @ 12:38
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 12:34 schreef AchJa het volgende:
Ik zie dat je wat toegevoegd hebt aan je post:
[..]

Juist ja... :')

Weer lekker op de man spelen en me ook nog de extremistische hoek induwen, chapeau! Zo kennen we je weer.
[..]

Nogmaals, doe maar een bron.
Ik heb je bronnen gegeven, zoals een onderzoek van de universiteit van leiden.
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 12:39
quote:
83s.gif Op zondag 13 september 2020 12:37 schreef sp3c het volgende:

[..]

uhm achja wat?
Die hoort het, hoop ik
sp3czondag 13 september 2020 @ 12:39
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 12:39 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Die hoort het, hoop ik
die hoort wat hoop je?

probeer nu eens een argument te formuleren
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 12:44
quote:
83s.gif Op zondag 13 september 2020 12:39 schreef sp3c het volgende:

[..]

die hoort wat hoop je?

probeer nu eens een argument te formuleren
Is dat nodig?
Twentsche_Roszondag 13 september 2020 @ 12:46
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 12:16 schreef AchJa het volgende:

[..]

Correct.
[..]

Nee en tevens correct dat dat een oorlogsmisdaad is en volgens mij stel ik dat ook helemaal niet ter discussie. Ik stel die "duizenden en duizenden" ter discussie want dat is schromelijk overdreven.

Maar goed, dat alle 400 daadwerkelijk non-combatanten waren is een tweede.

En zelfs generaal Spoor vond dat Wijnen vervolgd moest worden voor oorlogsmisdaden.

Anyway, we hebben er nu eentje gevonden, dat staat nog steeds in schril contrast met de "duizenden en duizenden" claim die hier gemaakt werd.
Dat in Putten alle 600 weggevoerde mannen non-combatanten is ook een tweede.
Feit is dat in de officile lezing in de excessennota sprake was van slechts 20 slachtoffers.

Alleen daarom zijn excuses terecht.
sp3czondag 13 september 2020 @ 12:51
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 12:44 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Is dat nodig?
ik vraag het vriendelijk :)
AchJazondag 13 september 2020 @ 12:52
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 12:46 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Dat in Putten alle 600 weggevoerde mannen non-combatanten is ook een tweede.
Feit is dat in de officile lezing in de excessennota sprake was van slechts 20 slachtoffers.

Alleen daarom zijn excuses terecht.
Maar wat is je punt nou?
Twentsche_Roszondag 13 september 2020 @ 12:53
quote:
1s.gif Op zondag 13 september 2020 12:52 schreef AchJa het volgende:

[..]

Maar wat is je punt nou?
De vraag waar dit topic over gaat.
"Het volk verdient excuses van Nederland"

Antwoord: Ja.
AchJazondag 13 september 2020 @ 12:56
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 12:38 schreef mcmlxiv het volgende:

Ik heb je bronnen gegeven, zoals een onderzoek van de universiteit van leiden.
Je hebt het stukje "nodige slagen om de arm" en "extrapoleren" gemist? Maar jouw feestje verder.

Edit: Want als we dan andersom gaan extrapoleren met jouw claim zouden er miljoenen doden door oorlogsmisdaden om het leven gekomen moeten zijn he. (1:400)

[ Bericht 12% gewijzigd door AchJa op 13-09-2020 13:11:35 ]
Bluesdudezondag 13 september 2020 @ 13:09
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 12:53 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

De vraag waar dit topic over gaat.
"Het volk verdient excuses van Nederland"

Antwoord: Ja.
Vind je dat Nederlanders wbt omgekomen Nederlandse burgers excuus verdienen van de staat Indonesie
Gedood uit naam van Indonesie in 45-50
https://oorlogsverhalen.c(...)%20werden%20vervoerd.
Voor mij hoeft het niet


@Oceanier .. Pondaag duikt op in de OP. Hij vind de militairen in Nederlandse dienst van 45-50 allemaal moordenaars. Alle Indische mensen verwijt hij meer dan eens op fb rovers en moordenaars te zijn, landverraders die hun broers en zusters vermoorden in die periode.
Het zal wel dat hij ook zo denkt over Molukse knillers en dit generaliseert tot al hun nazaten in Nederland

[ Bericht 2% gewijzigd door Bluesdude op 13-09-2020 13:16:01 ]
AchJazondag 13 september 2020 @ 13:16
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 12:53 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

De vraag waar dit topic over gaat.
"Het volk verdient excuses van Nederland"

Antwoord: Ja.
Nou nee het volk in zijn totaliteit imo niet, vwb Ragawede hebben ze het al gekregen. Voor de rest hoeft het niet van mij.
sp3czondag 13 september 2020 @ 13:17
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 12:56 schreef AchJa het volgende:

[..]

Je hebt het stukje "nodige slagen om de arm" en "extrapoleren" gemist? Maar jouw feestje verder.

Edit: Want als we dan andersom gaan extrapoleren met jouw claim zouden er miljoenen doden door oorlogsmisdaden om het leven gekomen moeten zijn he. (1:400)
ik wil best geloven dat de excessennota slechts het topje van de ijsberg is maar waar zijn dan al die doden gebleven?

als je er nog 'duizenden en duizenden' bovenop gooit dan kom je vrij vlot op een punt waar het lijkt alsof er uberhaupt niet gevochten is
Bluesdudezondag 13 september 2020 @ 13:26
Over cijfers en inschattingen:
https://www.niod.nl/nl/vr(...)hankelijkheidsstrijd
mcmlxivzondag 13 september 2020 @ 14:03
quote:
83s.gif Op zondag 13 september 2020 13:17 schreef sp3c het volgende:

[..]

ik wil best geloven dat de excessennota slechts het topje van de ijsberg is maar waar zijn dan al die doden gebleven?

als je er nog 'duizenden en duizenden' bovenop gooit dan kom je vrij vlot op een punt waar het lijkt alsof er uberhaupt niet gevochten is
Niemand weet precies hoeveel doden en hoeveel excessen. Dat duidelijk is dat het meer is dan incidenten is alleen volstrekt duidelijk en staat ook helemaal niet (buiten sommige figuren die niet extremistisch genoemd willen worden) ter discussie. Uit de niod-rapportage bijvoorbeeld:

Adrian Vickers houdt het in zijn A history of modern Indonesia op tussen de 45.000 en 100.000 militaire gevallenen en tussen de 25.000 en 100.000 burgerslachtoffers (pag. 105 [second edition]). Petra Groen heeft begin jaren negentig aan de hand van Nederlandse militaire rapporten becijferd dat in de periode van 1 januari tot 10 augustus 1949 (dus in ruim zeven maanden tijd) op Java en Sumatra bijna 47.000 Indonesische militairen als gesneuveld zijn opgegeven.

Die 25.000 tot 100.000 burgerslachtoffers gaat het dus om. En dat is groter dan alleen Ragawede.

Tekenend hoe Nederland met oorlogsmisdadigers omgaat is Fons Wijnen, de aanstichter dan Ragawede. Niet ontslagen, niet vervolgd, maar gewoon bevorderd en ook nog onderscheiden. Persoonlijk zou ik me als militair niet zo senang voelen wanneer mijn organisatie oorlogsmisdadigers niet vervolgd en gewoon laat zitten. Het zal je commandant maar worden, zo'n figuur.

Juist een krachtige organisatie zorgt dat excessen en misdrijven actief vervolgd en bestreden worden. Een krachtige organisatie doet dat uit zichzelf en niet omdat de publieke opinie daar toevallig om vraagt. Doe je dat niet, dan is op enig moment je hele organisatie, of op zijn minst de top verdacht. Als ik kijk naar de krijgsmacht en niet alleen naar dit soort oude excessen, maar ook naar meer recente uitwassen zoals met Fred Spijker, dan zou ik me daar toch wat zorgen over maken.
sp3czondag 13 september 2020 @ 14:24
niet elke burgerslachtoffer is een misdaad he
en niet elke misdaad komt op rekening van de Nederlanders

fatsoenlijk onafhankelijk onderzoek is wmb wel welkom
Bluesdudezondag 13 september 2020 @ 14:37
Zijn in die schattingen over Indonesische burgerslachtoffers ook meegeteld diegenen die gedood zijn omdat ze pro-Nederlands waren of verdacht van Nederlands of pro-Nederlands te zijn of gewoon vanwege etnische haat , zoals veel Chinezen slachtoffer werden ( idem 20 jaar later 65-70 en 33 jaar later ca 1998 toen met grote oproer over Soeharto-moet-weg en studenten wilden hervormingen)>
Ook zijn er Indonesische burgers gedood door onderlinge strijd. Communistische en Islammilities, versus de Soekarnotroepen. Er is een schatting van 10.000 doden te Madioen 1948 van Soekarno tegen de communisten
Er zijn ook enkele duizenden Europese burgers vermoord , meestal Nederlanders en van gemengde afkomst.
De schattingen over hen lopen uiteen... 3.500 vermoord is een ondergrens.
Bijv het gezin Engelenburg https://www.hansvervoort.(...)=37&floatingpageId=3
mcmlxivzondag 13 september 2020 @ 14:51
quote:
83s.gif Op zondag 13 september 2020 14:24 schreef sp3c het volgende:
niet elke burgerslachtoffer is een misdaad he
en niet elke misdaad komt op rekening van de Nederlanders

fatsoenlijk onafhankelijk onderzoek is wmb wel welkom
Klopt allemaal. De vraag is of er nog veel aanvullend onderzoek mogelijk is na zo'n lange tijd.

Juist goed onderzoek en waar nodig vervolging in het verleden had nu de kwalijke geur die is blijven hangen kunnen voorkomen. Er is niemand ooit veroordeeld of zelfs maar vervolgd. Nergens voor! In tegendeel, de excessennota van 1969 en vooral de verjaringswet uit 1971 zijn juist bedoeld geweest om de schuldigen uit de wind te houden.

Het feit dat we als land tot voor kort nooit objectief naar dat stukje verleden hebben durven kijken is nogal dubieus.

Zoals ik al eerder heb aangegeven, elk volk, elke natie heeft zijn portie schandalen. Juist door daar objectief onderzoek naar te doen en te achterhalen welke mechanismes zorgen dat we uit de bocht vliegen kunnen we groeien. En dat vermogen lijken we nogal te missen. Nog steeds eigenlijk. Kijk naar het toeslagenschandaal. Leren we ervan? Doen we het straks beter? Ik waag het te betwijfelen.

Het gaat mij eigenlijk helemaal niet om de specifieke daders, het gaat er mij om dat we als samenleving met recht kunnen zeggen dat we staan voor rechtvaardigheid en eerlijkheid. En dat kan alleen als we eerlijk in de spiegel durven te kijken.
Bluesdudezondag 13 september 2020 @ 15:25
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 14:51 schreef mcmlxiv het volgende:

[..]

Klopt allemaal. De vraag is of er nog veel aanvullend onderzoek mogelijk is na zo'n lange tijd.
Wat heet veel? Met de verslagen van dit historisch onderzoek https://www.ind45-50.org/ kunnen andere historici verder speuren.
Indonesische historici zijn ook slapjes geweest in de eigen geschiedenis 45-50 uitdiepen.
Misschien dat het Nederlands onderzoek hen stimuleert. Zij hebben toegang tot archieven die Nederlanders niet zo hebben. Zij kunnen nog getuigen gemakkelijker vinden en spreken

quote:
Het feit dat we als land tot voor kort nooit objectief naar dat stukje verleden hebben durven kijken is nogal dubieus.
Objectief kijken bestaat niet. Maar je bedoelt dat Nederlanders liever fouten van de natie, namens de natie verdringen .. Menselijke reactie... wbt VOC en ooit een wereldrijk geweest te zijn dat is nationale trots en mensen voelen zich persoonlijk aangetast door veel kritiek op de symbolen en feiten van nationale trots waar men de eigenwaarde aan ontleent
sp3czondag 13 september 2020 @ 16:31
vind ik vergezocht hoor

hoeveel nationale trots is er nu werkelijk in Nederland?

Nederlanders zijn eerder overdeven kritisch dan daten enige eigenwaarde uit Nederlands militair optreden haalt

hoeveel helden kan iedereen hier opnoemen die niet op houten zeilschepen hebben gevaren?
sp3czondag 13 september 2020 @ 16:31
@AchJa hoeft deze niet te beantwoorden ;)
mcmlxivzondag 13 september 2020 @ 16:45
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 16:31 schreef sp3c het volgende:
vind ik vergezocht hoor

hoeveel nationale trots is er nu werkelijk in Nederland?

Nederlanders zijn eerder overdeven kritisch dan daten enige eigenwaarde uit Nederlands militair optreden haalt

hoeveel helden kan iedereen hier opnoemen die niet op houten zeilschepen hebben gevaren?
- Maurits was (naast de klootzak die Oldebarnevelt heeft vermoord) best wel een soort militair genie.
- Menno van Coehoorn was ook best aardig slim
- Willem II deed het eigenlijk helemaal niet slecht rondom de slag bij Waterloo (Quatre-Bras)
- Hendrik van Nassau-Ouwerkerk schijnt wel een aardig generaal te zijn geweest

Het grote verschil is waarschijnlijk dat de admiralen uit die tijd gewoon altijd meevochten en meestal ook niet zo adellijk waren.
sp3czondag 13 september 2020 @ 16:51
dat bedoel ik
mcmlxivzondag 13 september 2020 @ 16:55
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 16:51 schreef sp3c het volgende:
dat bedoel ik
Het grappige is eigenlijk dat het staatse systeem, opgezet door onder ander Maurits, meer dan honderd jaar de militaire ontwikkelingen in Europa vorm hebben gegeven
sp3czondag 13 september 2020 @ 17:20
sure maar het gaat toch weer terug naar een tijd met houten boten
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 19:44
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 13:09 schreef Bluesdude het volgende:

@:Oceanier .. Alle Indische mensen verwijt hij meer dan eens op fb rovers en moordenaars te zijn, landverraders die hun broers en zusters vermoorden in die periode.
Het zal wel dat hij ook zo denkt over Molukse knillers en dit generaliseert tot al hun nazaten in Nederland
Er zijn ook Indische en Molukse mensen die er zo over denken.
Bluesdudezondag 13 september 2020 @ 19:53
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 19:44 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Er zijn ook Indische en Molukse mensen die er zo over denken.
Pondaag is van Indische komaf
Zoals hij het formuleert maakt hij de Indische Nederlanders, op zich uit voor landverraders en moordenaars.
Niet alleen zij die militair waren in 45-50
Bart2002zondag 13 september 2020 @ 20:19
quote:
83s.gif Op zondag 13 september 2020 12:37 schreef sp3c het volgende:

[..]

uhm achja wat?
Hij had het niet tegen jou. Hoe moeilijk kan het zijn? :)
sp3czondag 13 september 2020 @ 20:22
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 20:19 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Hij had het niet tegen jou. Hoe moeilijk kan het zijn? :)
duh

de vraag is dus, waar spreekt Achja mij tegen, of waar spreek ik hem tegen slimmerik :') :') :') :')

hoe moeilijk kan het zijn :') :')

manmanman :')

enzovoorts, schien beter om wat langer mee te lezen voor je reageert?
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 21:05
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 19:53 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Pondaag is van Indische komaf
Zoals hij het formuleert maakt hij de Indische Nederlanders, op zich uit voor landverraders en moordenaars.
Niet alleen zij die militair waren in 45-50
Weet ik, en ik kan hem enigszins begrijpen, waar dat vandaan komt. Niet dat ik het op dat punt met hem eens ben. Veel Indonesiers zien het ook zo.
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 21:10
quote:
83s.gif Op zondag 13 september 2020 20:22 schreef sp3c het volgende:

[..]

duh

de vraag is dus, waar spreekt Achja mij tegen, of waar spreek ik hem tegen slimmerik :') :') :') :')

hoe moeilijk kan het zijn :') :')

manmanman :')

enzovoorts, schien beter om wat langer mee te lezen voor je reageert?
Nou geeft iemand je eindelijk direct antwoord en dan ga je huilen :). Hij gaf het juiste antwoord, dus ga er maar vanuitdat ie alles heeft gelezen :)
sp3czondag 13 september 2020 @ 21:31
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 21:10 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Nou geeft iemand je eindelijk direct antwoord en dan ga je huilen :). Hij gaf het juiste antwoord, dus ga er maar vanuitdat ie alles heeft gelezen :)
waar spreekt Achja mij tegen (of omgekeerd)

kom op
Bluesdudezondag 13 september 2020 @ 21:52
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 21:05 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Weet ik, en ik kan hem enigszins begrijpen, waar dat vandaan komt. Niet dat ik het op dat punt met hem eens ben. Veel Indonesiers zien het ook zo.
Het is etnische haat in zijn zuiverste vorm, zoals Pondaag het schrijft
https://i.postimg.cc/tTTD1zfp/pondaag30juni19.jpg
Het is sick
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 22:09
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 21:52 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Het is etnische haat in zijn zuiverste vorm, zoals Pondaag het schrijft
https://i.postimg.cc/tTTD1zfp/pondaag30juni19.jpg
Het is sick

Maar het KNIL heeft ook verschrikkelijke dingen gedaan, inclusief de Molukkers die erin zaten. De Molukkers waren helden die de Nederlanders en Nederlandsgezinde Indische mensen beschermden tegen Indonesische moordcommando’s. Maar Molukkers hebben ook mensen afgeslacht als beesten. Broeders afgeslacht, niet dat ik weet onder de Molukkers, misschien andere etnische groeperingen die wel hun eigen landgenoten hebben afgeslacht.
Bluesdudezondag 13 september 2020 @ 22:15
quote:
1s.gif Op zondag 13 september 2020 22:09 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Maar het KNIL heeft ook verschrikkelijke dingen gedaan, inclusief de Molukkers die erin zaten. De Molukkers waren helden die de Nederlanders en Nederlandsgezinde Indische mensen beschermden tegen Indonesische moordcommando’s. Maar Molukkers hebben ook mensen afgeslacht als beesten. Broeders afgeslacht, niet dat ik weet onder de Molukkers, misschien andere etnische groeperingen die wel hun eigen landgenoten hebben afgeslacht.
Het is de generalisatie wat niet deugt. Om hele bevolkingsgroepen verantwoordelijk te stellen voor wat leden van die groep 70 jaar geleden deden.
Het is ook zelfhaat van Pondaag, Hij zegt dat hij zelf een moordenaar is .En zijn moeder... en haar voorouders
In andere teksten gaat hij nog iets verder en is het duidelijk dat het geen normale kritiek meer is, maar ziekelijke haat
Zijn fbpagina schijnt verwijderd te zijn of afgesloten Zoek naar Jeffry Bung Karno
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 22:18
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 22:15 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Het is de generalisatie wat niet deugt. Om hele bevolkingsgroepen verantwoordelijk te stellen voor wat leden van die groep 70 jaar geleden deden.
Het is ook zelfhaat van Pondaag, Hij zegt dat hij zelf een moordenaar is .En zijn moeder... en haar voorouders
In andere teksten gaat hij nog iets verder en is het duidelijk dat het geen normale kritiek meer is, maar ziekelijke haat
Maar zijn fbpagina schijnt verwijderd te zijn of afgesloten Zoek naar Jeffry Bung Karno
Ja dat is idd fout. Wij als nazaten zijn natuurlijk niet verantwoordelijk. Misschien dat ie voorstanders van de RMS wellicht beschouwd van medeplichtigheid. Maar Pondaag, is dat nou Poncke Princen?
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 22:22
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 22:15 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Het is de generalisatie wat niet deugt. Om hele bevolkingsgroepen verantwoordelijk te stellen voor wat leden van die groep 70 jaar geleden deden.
Het is ook zelfhaat van Pondaag, Hij zegt dat hij zelf een moordenaar is .En zijn moeder... en haar voorouders
In andere teksten gaat hij nog iets verder en is het duidelijk dat het geen normale kritiek meer is, maar ziekelijke haat
Zijn fbpagina schijnt verwijderd te zijn of afgesloten Zoek naar Jeffry Bung Karno
Ow wacht ff. Pondaag is een heel ander persoon. Ik ken die hele Pondaag niet.
AchJazondag 13 september 2020 @ 23:15
quote:
1s.gif Op zondag 13 september 2020 22:18 schreef Oceanier het volgende:
Maar Pondaag, is dat nou Poncke Princen?
Echt he... :')
Oceanierzondag 13 september 2020 @ 23:37
quote:
10s.gif Op zondag 13 september 2020 23:15 schreef AchJa het volgende:

[..]

Echt he... :')
Ow, vertel..
Bluesdudezondag 13 september 2020 @ 23:43
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 22:22 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ow wacht ff. Pondaag is een heel ander persoon. Ik ken die hele Pondaag niet.
Dat is de man op de bank in het midden, eerste foto in de OP
zijn fb: https://www.facebook.com/jeffry.BungKarno
google hem
https://www.google.nl/sea(...)FuAfUQ4dUDCA0&uact=5
Oceaniermaandag 14 september 2020 @ 00:04
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 23:43 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Dat is de man op de bank in het midden, eerste foto in de OP
zijn fb: https://www.facebook.com/jeffry.BungKarno
google hem
https://www.google.nl/sea(...)FuAfUQ4dUDCA0&uact=5
Ik heb net wat dingen over hem gelezen. Hij heeft moet ik zeggen wel een aantal mooie dingen bereikt, zoals een aantal gewonnen rechtszaken. Hij komt over als een man die zoekt naar rechtvaardigheid. Maar a.d.h.v. een aantal uitspraken gedaan door hem, vraag ik me af of hij wel de juiste kennis bezit omtrent bepaalde zaken. Hij vindt bijvoorbeeld dat Nederland de onafhankelijkheid van Indonesie in 1945 moet erkennen. Weet hij dan ook bijvoorbeeld over welke gebieden de Indonesiers in 1945 de macht hadden?

Sowieso ben ik het met je eens dat hij niet de complete Indische en Molukse gemeenschap in Nederland ergens van kan beschuldigen.
Bluesdudewoensdag 16 september 2020 @ 10:15
Raad Hoorn kiest voor 'stadsgesprekken' over toekomst standbeeld J.P. Coen
https://nos.nl/l/2348481
-------
_O-
Er zal dus niks veranderen aan de positie van Coen als stadsheld
Mubassiewoensdag 16 september 2020 @ 10:25
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 10:15 schreef Bluesdude het volgende:
Raad Hoorn kiest voor 'stadsgesprekken' over toekomst standbeeld J.P. Coen
https://nos.nl/l/2348481
-------
_O-
Er zal dus niks veranderen aan de positie van Coen als stadsheld
Doet je dat pijn?
Bluesdudewoensdag 16 september 2020 @ 10:27
quote:
1s.gif Op woensdag 16 september 2020 10:25 schreef Mubassie het volgende:

[..]

Doet je dat pijn?
Ik krijg opiumshots van de dokter tegen de pijn.
*O* *O* *O*
Mubassiewoensdag 16 september 2020 @ 10:28
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 10:27 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Ik krijg opiumshots van de dokter tegen de pijn.
*O* *O* *O*
Goedzo ^O^
Twentsche_Roswoensdag 16 september 2020 @ 11:59
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 10:15 schreef Bluesdude het volgende:
Raad Hoorn kiest voor 'stadsgesprekken' over toekomst standbeeld J.P. Coen
https://nos.nl/l/2348481
-------
_O-
Er zal dus niks veranderen aan de positie van Coen als stadsheld
Ik wist niet eens dat we dat hadden in NL. Een stadsgesprek. In mijn gemeente volgens mij niet.
Hoe organiseer je zoiets? Je hebt toch gemeenteraadsverkiezingen? Sommige mensen hebben niet meer tijd dan 1 keer in de 4 jaar te stemmen. Dus moet je ook nog weer avonden inplannen om mee te beslissen met de stadsgesprekken.
mcmlxivwoensdag 16 september 2020 @ 12:04
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 11:59 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Ik wist niet eens dat we dat hadden in NL. Een stadsgesprek. In mijn gemeente volgens mij niet.
Hoe organiseer je zoiets? Je hebt toch gemeenteraadsverkiezingen? Sommige mensen hebben niet meer tijd dan 1 keer in de 4 jaar te stemmen. Dus moet je ook nog weer avonden inplannen om mee te beslissen met de stadsgesprekken.
Ik denk dat het een noodgreep is om deze situatie waarin je geen goed besluit kunt nemen een beetje te redden.
- Je haalt hem weg, boze mensen
- Je laat hem staan, boze mensen

Bottomline, altijd boze mensen, de vraag is wat is je criterium om te kiezen welke boosheid gaat winnen.
Twentsche_Roswoensdag 16 september 2020 @ 12:08
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 12:04 schreef mcmlxiv het volgende:

[..]

Ik denk dat het een noodgreep is om deze situatie waarin je geen goed besluit kunt nemen een beetje te redden.
- Je haalt hem weg, boze mensen
- Je laat hem staan, boze mensen

Bottomline, altijd boze mensen, de vraag is wat is je criterium om te kiezen welke boosheid gaat winnen.
Op zich vind ik het prima, zo'n buurthuis/jeugdhonk met een sociale wijk-neef en opbouw-nozem etc.
Als mensen hun verhaal kwijt kunnen, hou je de agressie een beetje weg.
Wie mogen er allemaal aanschuiven bij zo'n stadsgesprek?
sp3cwoensdag 16 september 2020 @ 12:25
prima toch?

laat Hoorn zelf maar beslissen ^O^

[ Bericht 0% gewijzigd door sp3c op 16-09-2020 12:34:55 ]
Mondkapjewoensdag 16 september 2020 @ 12:32
Als je ze nou elkaar excuses laat aanbieden, voor al het gemoord, zowel Indonesie als Nederland?
Mubassiewoensdag 16 september 2020 @ 12:36
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 12:32 schreef Mondkapje het volgende:
Als je ze nou elkaar excuses laat aanbieden, voor al het gemoord, zowel Indonesie als Nederland?
Voor sommigen is dat nog altijd niet genoeg. Door het stof zullen ze moeten. Hoe lang geleden het ook is, doet niet ter zake.
Hebben ze er in het dagelijkse leven last van? Natuurlijk niet, maar ze kunnen wel weer lekker dwarsliggen.
sp3cwoensdag 16 september 2020 @ 12:37
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 12:32 schreef Mondkapje het volgende:
Als je ze nou elkaar excuses laat aanbieden, voor al het gemoord, zowel Indonesie als Nederland?
Nederland en Indonesie kunnen samen excuses aanbieden aan de bevolking wmb

Indonesiers, Indo's, Balinezen, etc, iedereen

want dat dit allemaal niet nodig was lijkt me duidelijk maar de schuld kan niet enkel bij Nederland liggen hier
Bluesdudewoensdag 16 september 2020 @ 14:37
quote:
83s.gif Op woensdag 16 september 2020 12:37 schreef sp3c het volgende:

[..]

Nederland en Indonesie kunnen samen excuses aanbieden aan de bevolking wmb

Indonesiers, Indo's, Balinezen, etc, iedereen

want dat dit allemaal niet nodig was lijkt me duidelijk maar de schuld kan niet enkel bij Nederland liggen hier
Excuuscultuur vind ik zo vermoeiend.
Als indo... hoeft ik dat van niemand.
Wel wil ik de echte gemeende erkenning van de diefstal van knilsalarissen, de backpay.
Ik wil het totale herstel van alle oorspronkelijke rechten.. recht op salaris, erfrecht voor de nazaten
En dat is alleen gemeend als politiek Den Haag gaat betalen.. Alles en niet weer een afkoopsom,, dat is VOC-mentaliteit
Iblardiwoensdag 16 september 2020 @ 15:10
Als er aantoonbaar geld is achtergehouden waar mensen die loyaal de Nederlandse zaak hebben gediend, recht op hadden, dan is het voor dit land natuurlijk enigszins een erekwestie om die misstand recht te zetten.
sp3cwoensdag 16 september 2020 @ 15:34
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 14:37 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Excuuscultuur vind ik zo vermoeiend.
Als indo... hoeft ik dat van niemand.
Wel wil ik de echte gemeende erkenning van de diefstal van knilsalarissen, de backpay.
Ik wil het totale herstel van alle oorspronkelijke rechten.. recht op salaris, erfrecht voor de nazaten
En dat is alleen gemeend als politiek Den Haag gaat betalen.. Alles en niet weer een afkoopsom,, dat is VOC-mentaliteit
ow van mij hoeft het ook niet hoor

maar een gezamelijk excuses van beide vechtersbazen aan diegenen die onder het gevecht hebben geleden zou ik wel mooi vinden ... toejuichen zelfs
sp3cwoensdag 16 september 2020 @ 15:34
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 15:10 schreef Iblardi het volgende:
Als er aantoonbaar geld is achtergehouden waar mensen die loyaal de Nederlandse zaak hebben gediend, recht op hadden, dan is het voor dit land natuurlijk enigszins een erekwestie om die misstand recht te zetten.
dit ook
Bluesdudewoensdag 16 september 2020 @ 15:48
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 15:10 schreef Iblardi het volgende:
Als er aantoonbaar geld is achtergehouden waar mensen die loyaal de Nederlandse zaak hebben gediend, recht op hadden, dan is het voor dit land natuurlijk enigszins een erekwestie om die misstand recht te zetten.
ereschuld... dat zei Hans Wiegel ook in 1980 en hij kwam met een afkoopsom voor hen die nog leefden.
Nederland heeft altijd wel erkend dat die salarisschulden er nog waren, maar beweerde dat die schulden zijn gedumpt bij Indonesie. En diverse rechters gingen daarin mee ( vijftiger jaren)
Bottendaalwoensdag 16 september 2020 @ 16:35
Waar het duidelijk is geweest dat je als land fout hebt gezeten moet je dat toegeven en je excuus aanbieden zeker in deze blijkbaar nogal gevoelige kwestie.
Ik weet niet of daar nog financiele consequenties aan vast zitten, zo ja moeten die ook afgehandeld worden.
Ik vind het eerlijk gezegd vreemd dat dit niet eerder gebeurd is
sp3cmaandag 21 september 2020 @ 17:54
weer schoon :)

terug ontopic pls

[ Bericht 73% gewijzigd door sp3c op 21-09-2020 18:20:31 ]
Twentsche_Rosdinsdag 22 september 2020 @ 10:50
Trots op de Nederlandse geschiedenis.

In het begin van de 20e eeuw was er een alternatief Wilhelmus in zwang:

quote:
Wilhelmus van Nassaue,
Ziet gij dien heldenstoet?
Zij schoten op de vrouwen
En drenkten 't land met bloed.
De kwasten der banieren
zijn darmen van een kind.
Licht dat ge aan hun rapieren,
nog vrouwenharen vindt.
Mag ik ook trots zijn op de creativiteit van deze schrijver.
Bluesdudedinsdag 22 september 2020 @ 12:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2020 10:50 schreef Twentsche_Ros het volgende:
In het begin van de 20e eeuw was er een alternatief Wilhelmus in zwang:
Bron: Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indie 12-07-1904
Delpher
sp3cdinsdag 22 september 2020 @ 12:27
je mag overal trots op zijn
Twentsche_Rosdinsdag 22 september 2020 @ 12:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2020 12:27 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Bron: Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indie 12-07-1904
Delpher
Bedankt, top!
Twentsche_Rosdinsdag 22 september 2020 @ 12:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2020 12:27 schreef sp3c het volgende:
je mag overal trots op zijn
Ik ben niet erg trots op de massa moord op de Banda eilanden.
Ik zou geen bloemetje leggen bij een standbeeld van de verantwoordelijke.
sp3cdinsdag 22 september 2020 @ 12:36
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2020 12:33 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Ik ben niet erg trots op de massa moord op de Banda eilanden.
Ik zou geen bloemetje leggen bij een standbeeld van de verantwoordelijke.
dan doe je dat toch niet?
Bluesdudedinsdag 22 september 2020 @ 12:40
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2020 12:33 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Ik ben niet erg trots op de massa moord op de Banda eilanden.
Ik zou geen bloemetje leggen bij een standbeeld van de verantwoordelijke.
Mafkezen met falend geweten heb je overal.. Idem populaire politici
https%3A%2F%2Fcdn-kiosk-api.telegraaf.nl%2Fc06d587a-adbf-11ea-bc0d-0218eaf05005.png
Twentsche_Rosdinsdag 22 september 2020 @ 13:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2020 12:40 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Mafkezen met falend geweten heb je overal.. Idem populaire politici
[ afbeelding ]
Ik ben net als Thierry ook trots op Nederland.
Maar dan bijvoorbeeld omdat "we" een gebarentolk hebben bij een persconferentie.

Wel raar dat iemand het nodig vindt dat er een bloemetje bij een massamoordenaar uit het verleden moet worden gelegd, maar dat we geen doventolken (foutieve benaming, want een gebarentolk is ook belangrijk voor mensen in een lawaaiige omgeving en die gehoorbeschermers ophebben, die zijn dus niet doof) nodig hebben.
We hebben ook geen (al dan niet Marokkaanse) conducteurs nodig.
Bluesdudedinsdag 22 september 2020 @ 13:34
Het is niet dat Baudet kickt op de massamoorden , de slavendrijverij en de landroof van JP Coen, maar hij kickt wel op nationale trots. En meer nog kickt hij op zichzelf als verzetsheld tegen de aanstormende vernietiging van de Nederlandse en Europese cultuur.
Hij ziet zichzelf als een soldaat die moedig stand houdt tegen die vernietigende krachten, gericht op Neerlands beschaving en de meeste kamerleden zijn die beschaving volkomen vergeten.

quote:
.... staat Forum voor Democratie er om een beschaving te verdedigen die de meeste van jullie volkomen vergeten zijn
op 52 seconden:
Iblardidinsdag 22 september 2020 @ 13:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2020 13:18 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Ik ben net als Thierry ook trots op Nederland.
Maar dan bijvoorbeeld omdat "we" een gebarentolk hebben bij een persconferentie.

doventolken (foutieve benaming, want een gebarentolk is ook belangrijk voor mensen in een lawaaiige omgeving en die gehoorbeschermers ophebben, die zijn dus niet doof)
Maar die begrijpen wel gebarentaal? Dat is toch een aparte taal met een eigen grammatica?
Iblardidinsdag 22 september 2020 @ 13:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2020 13:34 schreef Bluesdude het volgende:
Het is niet dat Baudet kickt op de massamoorden , de slavendrijverij en de landroof van JP Coen, maar hij kickt wel op nationale trots. En meer nog kickt hij op zichzelf als verzetsheld tegen de aanstormende vernietiging van de Nederlandse en Europese cultuur.
Hij ziet zichzelf als een soldaat die moedig stand houdt tegen die vernietigende krachten, gericht op Neerlands beschaving en de meeste kamerleden zijn die beschaving volkomen vergeten.
[..]

op 52 seconden:
Het komt nogal pedant en theatraal over, met die ingestudeerde stembuigingen, peinzende blikken en veelzeggende stiltes.
Twentsche_Rosdinsdag 22 september 2020 @ 13:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2020 13:34 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Maar die begrijpen wel gebarentaal? Dat is toch een aparte taal met een eigen grammatica?
Sommigen wellicht wel, anderen wellicht niet.
Net als "let us know" wat eruit floepte bij Hugo de Jonge en waar Arjen Lubach op kon inhaken.
Sommigen kunnen Engels, en anderen niet.
Je kunt ook zeggen. Die Engelse zin, dat is helemaal nergens voor nodig. Gewoon aandachttrekkerij.
Bluesdudedinsdag 22 september 2020 @ 14:03
back on topic Baudet verwerpt de excuses van Lex over excessief Nederlands geweld 45-50 in Indonesie
twitter


Nederlandse politici zeggen niet steeds maar weer 'sorry' over koloniale wandaden.
Dat hoeft van mij niet in excuusvorm, wel als spijtbetuiging of als duidelijke mening zich van oude wandaden te distantiren
Maar hoezo 'capitulatie' ? We zijn niet in oorlog met Indonesie.
Wie is die vijand voor wie we niet moeten capituleren ?

En ineens profileert hij zich als indo. Ik hoor hem nooit over de backpay ....
btw er is ook veel geen woede bij de nazaten van Indische Nederlanders.
Velen weten van niks, halen hun schouders op, of vinden die excuses van Lex prima.

[ Bericht 7% gewijzigd door Bluesdude op 22-09-2020 14:15:24 ]
Twentsche_Rosdinsdag 22 september 2020 @ 14:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2020 14:03 schreef Bluesdude het volgende:
back on topic Baudet verwerpt de excuses van Lex over excessief Nederlands geweld 45-50 in Indonesie
[ twitter ]

Nederlandse politici zeggen niet steeds maar weer 'sorry' over koloniale wandaden.
Dat hoeft van mij niet in excuusvorm, wel als spijtbetuiging of als duidelijke mening zich van oude wandaden te distantiren
Maar hoezo 'capitulatie' ? We zijn niet in oorlog met Indonesie.
Wie is die vijand voor wie we niet moeten capituleren ?

En ineens profileert hij zich als indo. Ik hoor hem nooit over de backpay ....
btw er is ook veel geen woede bij de nazaten van Indische Nederlanders.
Velen weten van niks, halen hun schouders op, of vinden die excuses van Lex prima.

?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.8

Zie hier de Indische Nederlanders. Compleet met Molukse vlag en mondkapje.
Aan het demonstreren tegen het standbeeld van JP Coen.
sp3cdinsdag 22 september 2020 @ 14:17
niks mis met een beetje (meer) nationale trots
Bluesdudedinsdag 22 september 2020 @ 14:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2020 14:16 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Zie hier de Indische Nederlanders. Compleet met Molukse vlag en mondkapje.
Aan het demonstreren tegen het standbeeld van JP Coen.
Die demonstrant rechts draagt een mondkapje met Molukse vlag en Pattiumara op zijn shirt is een Molukker die zich verzette tegen Nederlandse herbezetting in 1817
https://en.wikipedia.org/wiki/Pattimura
Ik denk niet dat hij zich als Indische Nederlander ziet.
Twentsche_Rosdinsdag 22 september 2020 @ 14:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2020 14:17 schreef sp3c het volgende:
niks mis met een beetje (meer) nationale trots
Ben ik helemaal met je eens!
Ik ben dus trots op "onze" gebarentolken. Niet alleen Irma.

Excuses kunnen ook bijdragen aan de Nationale Trots. Ik vind de knieval van Willie Brandt in Warschau geen degradatie van Duitsland.

Maar hoe kun je bv trots zijn op het Romeinse Rijk van zowel voor het Christendom als erna, zonder dat je "schulderkenning" toepast.

Uiteindelijk heeft het Romeinse Rijk Christenen voor de leeuwen gegooid. En daarna paraderen als centrum van de Rooms Katholieke Kerk.
Dat kan alleen als je de schulderkenning van de Christenvervolging onderdeel maakt van de Grootsheid van
Rome.
sp3cdinsdag 22 september 2020 @ 14:26
weet ik het, dat Romeinse rijk boeit me echt voor geen meter
Twentsche_Rosdinsdag 22 september 2020 @ 14:33
quote:
83s.gif Op dinsdag 22 september 2020 14:26 schreef sp3c het volgende:
weet ik het, dat Romeinse rijk boeit me echt voor geen meter
Met welke nationale trots ben je dan behept.
Ik noem het voorbeeld van het Romeinse Rijk dat je soms conflicterende vormen van "trots" kunt hebben.
Excuses kunnen de trots op je land vergroten.
Waar ben jij trots op als Nederlander?
Hathordinsdag 22 september 2020 @ 14:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2020 14:33 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Met welke nationale trots ben je dan behept.
Ik noem het voorbeeld van het Romeinse Rijk dat je soms conflicterende vormen van "trots" kunt hebben.
Excuses kunnen de trots op je land vergroten.
Waar ben jij trots op als Nederlander?
Zoute drop.
Oceanierdinsdag 22 september 2020 @ 14:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2020 14:33 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Met welke nationale trots ben je dan behept.
Ik noem het voorbeeld van het Romeinse Rijk dat je soms conflicterende vormen van "trots" kunt hebben.
Excuses kunnen de trots op je land vergroten.
Waar ben jij trots op als Nederlander?
Hij is een Nederlander met Surinaamse roots. Misschien kan ie ook iets Surinaams benoemen waar ie trots op is.
sp3cdinsdag 22 september 2020 @ 14:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2020 14:50 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Hij is een Nederlander met Surinaamse roots. Misschien kan ie ook iets Surinaams benoemen waar ie trots op is.
mijn moeder
Twentsche_Rosdinsdag 22 september 2020 @ 14:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2020 14:50 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Hij is een Nederlander met Surinaamse roots. Misschien kan ie ook iets Surinaams benoemen waar ie trots op is.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Anton_de_Kom
Oceanierdinsdag 22 september 2020 @ 14:59
quote:
83s.gif Op dinsdag 22 september 2020 14:55 schreef sp3c het volgende:

[..]

mijn moeder
Ok maar daar zijn we allemaal trots op (bijna allemaal). Misschien iets cultureels, of een gebeurtenis
Oceanierdinsdag 22 september 2020 @ 15:00
quote:
Nice, een plein in de Bijlmer is vernoemd naar deze meneer. Nu kom ik voor het eerst info over deze meneer tegen.
sp3cdinsdag 22 september 2020 @ 15:00
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2020 14:59 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ok maar daar zijn we allemaal trots op (bijna allemaal). Misschien iets cultureels, of een gebeurtenis
hoezo, ik ben een Nederlander

ik ken 2 gebeurtenissen in Suriname, onafhankelijkheid en de Decembermoorden

en het eten vind ik wel lekker
#ANONIEMdinsdag 22 september 2020 @ 15:02
Indonesi is samen met Suriname een land gebleken met een bevolking waar we wat betreft tolerantie nog een puntje aan kunnen zuigen. We moeten stoppen met zo gefocust zijn op het verleden, maar petje af voor de houding van beide landen gedurende de loop der geschiedenis.
Oceanierdinsdag 22 september 2020 @ 15:04
quote:
83s.gif Op dinsdag 22 september 2020 15:00 schreef sp3c het volgende:

[..]

hoezo, ik ben een Nederlander

Dat maakt toch niks uit, dan kan je toch wel trots zijn op iets Surinaams. Je hebt tenslotte Surinaamse roots.
sp3cdinsdag 22 september 2020 @ 15:07
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2020 15:04 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Dat maakt toch niks uit, dan kan je toch wel trots zijn op iets Surinaams. Je hebt tenslotte Surinaamse roots.
ik zeg toch niet dat het niet kan?

ik zeg dat er in mijn geval te weinig kennis om ergens trots op te zijn, je moet wel de hele post lezen he
Oceanierdinsdag 22 september 2020 @ 15:14
quote:
83s.gif Op dinsdag 22 september 2020 15:07 schreef sp3c het volgende:

[..]

ik zeg toch niet dat het niet kan?
Ik ook niet


quote:
ik zeg dat er in mijn geval te weinig kennis om ergens trots op te zijn, je moet wel de hele post lezen he
Maar je zegt eerst “hoezo, ik ben Nederlander”. Alsof je je schaamt voor je roots. We zijn allemaal Nederlander. Je kon ook zeggen “Ik ben niet echt bekend met de Surinaamse cultuur omdat ik voornamelijk Nederlands ben opgevoed. Ik zou dus niet zo 1 2 3 iets Surinaams kunnen benoemen om trots op te zijn”. Ik heb je hele post gelezen.
sp3cdinsdag 22 september 2020 @ 15:18
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 september 2020 15:14 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ik ook niet
[..]

Maar je zegt eerst “hoezo, ik ben Nederlander”. Alsof je je schaamt voor je roots. We zijn allemaal Nederlander. Je kon ook zeggen “Ik ben niet echt bekend met de Surinaamse cultuur omdat ik voornamelijk Nederlands ben opgevoed. Ik zou dus niet zo 1 2 3 iets Surinaams kunnen benoemen om trots op te zijn”. Ik heb je hele post gelezen.
ik zie het probleem niet hier
Oceanierdinsdag 22 september 2020 @ 15:27
quote:
83s.gif Op dinsdag 22 september 2020 15:18 schreef sp3c het volgende:

[..]

ik zie het probleem niet hier
No offense. Dit is zo’n dingetje, voor Nederlanders met buitenlandse roots snel herkenbaar.
sp3cdinsdag 22 september 2020 @ 15:29
wat is zo'n dingetje?
Straatcommando.woensdag 23 september 2020 @ 00:02
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2020 15:27 schreef Oceanier het volgende:

[..]

No offense. Dit is zo’n dingetje, voor Nederlanders met buitenlandse roots snel herkenbaar.
Oh echt?! Vertel eens. Ik ben ontzettend benieuwd namelijk, als Nederlander met buitenlandse roots :Y
Oceanierwoensdag 23 september 2020 @ 00:25
quote:
83s.gif Op dinsdag 22 september 2020 15:29 schreef sp3c het volgende:
wat is zo'n dingetje?
Oh niks bijzonders, maar het is de tweede keer. Het begint een beetje op te vallen. Het “benadrukken” van ;)
Hathorwoensdag 23 september 2020 @ 00:34
Oceanier is een beetje een dramaqueen, dat was een ander dingetje dat begon op te vallen.
Oceanierwoensdag 23 september 2020 @ 00:44
quote:
0s.gif Op woensdag 23 september 2020 00:34 schreef Hathor het volgende:
Oceanier is een beetje een dramaqueen, dat was een ander dingetje dat begon op te vallen.
Nee dat zijn de jochies die altijd lopen te schelden omdat ze vinden dat hun “dingetjes” worden afgepakt
sp3cwoensdag 23 september 2020 @ 07:08
quote:
0s.gif Op woensdag 23 september 2020 00:25 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Oh niks bijzonders, maar het is de tweede keer. Het begint een beetje op te vallen. Het “benadrukken” van ;)
tweede keer van wat?
benadrukken van wat?

wat is dat met die halve zinnen man, ik heb geen idee wat de vraag is _O-
Twentsche_Rosdonderdag 24 september 2020 @ 08:44
quote:
0s.gif Op woensdag 23 september 2020 07:08 schreef sp3c het volgende:

[..]

tweede keer van wat?
benadrukken van wat?

wat is dat met die halve zinnen man, ik heb geen idee wat de vraag is _O-
doet denken aan:

Pleun2011donderdag 24 september 2020 @ 09:17
quote:
0s.gif Op woensdag 23 september 2020 00:25 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Oh niks bijzonders, maar het is de tweede keer. Het begint een beetje op te vallen. Het “benadrukken” van ;)
Je projecteert iets op een ander
Oceanierdonderdag 24 september 2020 @ 14:21
quote:
0s.gif Op donderdag 24 september 2020 09:17 schreef Pleun2011 het volgende:

[..]

Je projecteert iets op een ander
Nou nee. Ik ken ook niemand die het nodig vind te zeggen dat ze Nederlander zijn. En ik ken veel Surinamers.
sp3cvrijdag 25 september 2020 @ 06:06
jij vraagt er toch naar :') _O-
Oceaniervrijdag 25 september 2020 @ 11:09
Nee dat vroeg ik niet. Maar ik ken veel Surinamers die zich meer Surinamer voelen, veel die zich meer Nederlander voelen en veel die van beide culturen dingen hebben meegekregen. Van al die jongens die zich meer Nederlander voelen heb ik nog nooit iemand horen zeggen “Ik ben Nederlander”. Behalve 2 jongens waarvan iedereen ze kent als jongens die de hele tijd in de billen kruipen van blanke Hollanders.

Maar jij bent niet zo toch..
Iblardivrijdag 25 september 2020 @ 14:31
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 11:09 schreef Oceanier het volgende:
Nee dat vroeg ik niet. Maar ik ken veel Surinamers die zich meer Surinamer voelen, veel die zich meer Nederlander voelen en veel die van beide culturen dingen hebben meegekregen. Van al die jongens die zich meer Nederlander voelen heb ik nog nooit iemand horen zeggen “Ik ben Nederlander”. Behalve 2 jongens waarvan iedereen ze kent als jongens die de hele tijd in de billen kruipen van blanke Hollanders.

Maar jij bent niet zo toch..
Niets mis met erbij horen.
Oceaniervrijdag 25 september 2020 @ 14:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 14:31 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Niets mis met erbij horen.
Waarom zou daar iets mis mee zijn. De vraag was waar je trots op bent als Surinamer. Is er dan iets mis met Surinamer zijn?
Iblardivrijdag 25 september 2020 @ 14:42
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 14:34 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Waarom zou daar iets mis mee zijn. De vraag was waar je trots op bent als Surinamer. Is er dan iets mis met Surinamer zijn?
Je leek erover te vallen dat hij zichzelf als Nederlander aanduidde. Iets met billen en zo.
Oceaniervrijdag 25 september 2020 @ 14:45
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 14:42 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Je leek erover te vallen dat hij zichzelf als Nederlander aanduidde. Iets met billen en zo.
Ja klopt. Wat bedoel jij dan?
Iblardivrijdag 25 september 2020 @ 14:57
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 14:45 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ja klopt. Wat bedoel jij dan?
Waarom moet iemand per se iets met zijn buitenlandse afkomst hebben als hij daar van huis uit weinig van heeft meegekregen? Is het belangrijk dat mensen die een donkerder huid hebben zich ook met een culturele outgroup identificeren?
Oceaniervrijdag 25 september 2020 @ 15:01
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 14:57 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Waarom moet iemand per se iets met zijn buitenlandse afkomst hebben als hij daar van huis uit weinig van heeft meegekregen? Is het belangrijk dat mensen die een donkerder huid hebben zich ook met een culturele outgroup identificeren?
Ik vroeg alleen of je iets op kon noemen waar je trots op bent als Surinamer. Als je weinig van huis heb meegekregen, kan je dat gewoon zeggen. Maar sp3c reageerde op een manier die bij mij vragen opriep. Is daar iets mis mee?
Iblardivrijdag 25 september 2020 @ 15:03
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 15:01 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ik vroeg alleen of je iets op kon noemen waar je trots op bent als Surinamer. Als je weinig van huis heb meegekregen, kan je dat gewoon zeggen. Maar sp3c reageerde op een manier die bij mij vragen opriep. Is daar iets mis mee?
Vragen? Je had het over kontkruipers.
Oceaniervrijdag 25 september 2020 @ 15:05
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 15:03 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Vragen? Je had het over kontkruipers.
Ja dat kan een antwoord zijn op mijn vraag. Wat is er dan?
AchJavrijdag 25 september 2020 @ 15:09
Maar @Oceanier vertel eens, waar ben jij persoonlijk trots op?
Oceaniervrijdag 25 september 2020 @ 15:13
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 september 2020 15:09 schreef AchJa het volgende:
Maar @:oceanier vertel eens, waar ben jij persoonlijk trots op?
Wou ik allang zegge maar kwam er helaas niet aan toe

Ik ben trots op Ajax, het mooie authentieke centrum van Amsterdam en z’n grachtenpanden en de Molukse “pela”

O.a. om maar ff snel wat op te noemen.
Oceaniervrijdag 25 september 2020 @ 15:14
Soldaat van Oranje trouwens ook.
Oceaniervrijdag 25 september 2020 @ 15:16
Trots op dat in Nederland de meeste dingen goed geregeld zijn zoals zorg al vind ik dat zorgverleners een veel betere CAO verdienen. Dat is iets waar de regering zich voor moet schamen.
AchJavrijdag 25 september 2020 @ 15:24
Ook op de nationale driekleur?
Oceaniervrijdag 25 september 2020 @ 15:27
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 september 2020 15:24 schreef AchJa het volgende:
Ook op de nationale driekleur?
Nou, mijn Molukse overgrootvader die bij de Nederlandse marine zat wat meer dan ik denk ik. Door zijn loyaliteit aan de driekleur heeft ie namelijk niet kunnen sterven onder een palmboom maar ligt ie begraven onder een appelboom. Dus ik ben iets minder trots dan hem op de driekleur.
Twentsche_Rosvrijdag 25 september 2020 @ 15:39
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 september 2020 15:09 schreef AchJa het volgende:
Maar @:oceanier vertel eens, waar ben jij persoonlijk trots op?
Ik ben geen Oceanier, maar ik ben wel trots op Nederland.

Ik ben trots op onze gebarentolken, die aanwezig zijn op persconferenties.
Ik ben trots op onze conducteurs in onze treinen.
Ik ben trots op de Max Havelaar van Multatuli
Ik ben trots op de monumenten ter nagedachtenis aan de slavernij.
Ik ben trots op alle grafmonumenten die de Nederlanders vlak na 1945 hebben gebouwd ter nagedachtenis van de militairen die streden tegen het nationaal-socialisme.

kapelle_kerkhof300203.jpg

Ik ben trots op de vindingrijkheid van "Het Nieuws van den Dag" uit 1904, waar zeer creatief een nieuw couplet aan het Wilhelmus werd toegevoegd:

https://www.delpher.nl/nl(...)0133972:mpeg21:a0001

[ Bericht 0% gewijzigd door Twentsche_Ros op 25-09-2020 18:12:21 ]
Iblardivrijdag 25 september 2020 @ 15:41
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 15:13 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Wou ik allang zegge maar kwam er helaas niet aan toe

Ik ben trots op Ajax, het mooie authentieke centrum van Amsterdam en z’n grachtenpanden en de Molukse “pela”

O.a. om maar ff snel wat op te noemen.
Hoe zie jij de Nederlandse identiteit eigenlijk? Denk je daarbij in etno-culturele termen (dus een volk in etnologische zin, zoals de Molukkers met hun pela etc.) of is het idee "Nederland" in jouw ogen meer een zakelijk, staatsrechtelijk kader waarbinnen groepen mensen van allerlei herkomst hun zaakjes regelen?
Oceaniervrijdag 25 september 2020 @ 15:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 15:39 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Ik ben geen Oceanier, maar ik ben wel trots op Nederland.

Ik ben trots op onze gebarentolken, die aanwezig zijn op persconferenties.
Ik ben trots op onze conducteurs in onze treinen.
Ik ben trots op de Max Havelaar van Multatuli
Ik ben trots op de monumenten ter nagedachtenis aan de slavernij.
Ik ben trots op alle grafmonumenten die de Nederlanders vlak na 1945 hebben gebouwd ter nagedachtenis van de militairen die streden tegen het nationaal-socialisme.

[ afbeelding ]

Ik ben trots op de vindingrijkheid van "Het Nieuws van den Dag" uit 1905, waar zeer creatief een nieuw couplet aan het Wilhelmus werd toegevoegd:

https://www.delpher.nl/nl(...)0133972:mpeg21:a0001
Conducteurs, nee dat vind ik zulke overbodige functies. Helemaal nu met de ov-chip poortjes.
Oceaniervrijdag 25 september 2020 @ 15:55
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 15:41 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Hoe zie jij de Nederlandse identiteit eigenlijk? Denk je daarbij in etno-culturele termen (dus een volk in etnologische zin, zoals de Molukkers met hun pela etc.) of is het idee "Nederland" in jouw ogen meer een zakelijk, staatsrechtelijk kader waarbinnen groepen mensen van allerlei herkomst hun zaakjes regelen?
Ik zie mijzelf als Nederlander. In het #racisme topic had ik al een keer aangegeven hoe ik dat zie.

quote:
1s.gif Op woensdag 10 juni 2020 12:57 schreef Oceanier het volgende: [..] Ik dus. Als ik op vakantie ben in het buitenland en iemand vraagt waar ik vandaan kom zeg ik Nederland. Ben Nederlands opgevoed, ik voel me Nederlands, eet en kook Nederlands, luister ook Nederlandse muziek, ga welis naar bruincafe’s, heb Nederlandse familie, neefjes, nichtjes, ooms, tantes en vrienden. En nee ik heb nooit een hekel gehad aan alles wat met Nederland te maken heeft. Daarin tegen voel ik mij helemaal niet geroepen om te zeggen dat ik Nederlander ben, dat weet ik van mezelf en hoe iemand anders over mij denkt laat me koud. Bewijzen voor iemand hoef ik ook niet. Als ik vind dat Nederland mensen verkeerd behandeld heeft dan deins ik er ook totaal niet voor terug om dat te zeggen. En als Nederlanders daar problemen mee hebben, dan is dat echt jammer voor ze.
Iblardivrijdag 25 september 2020 @ 15:59
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 september 2020 15:55 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ik zie mijzelf als Nederlander. In het #racisme topic had ik al een keer aangegeven hoe ik dat zie.
[..]

Dat is verhelderend. In positieve zin.
sp3cvrijdag 25 september 2020 @ 17:25
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 15:01 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ik vroeg alleen of je iets op kon noemen waar je trots op bent als Surinamer. Als je weinig van huis heb meegekregen, kan je dat gewoon zeggen. Maar sp3c reageerde op een manier die bij mij vragen opriep. Is daar iets mis mee?
maar ik ben geen Surinamer
AchJavrijdag 25 september 2020 @ 20:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 15:39 schreef Twentsche_Ros het volgende:

Ik ben trots op de vindingrijkheid van "Het Nieuws van den Dag" uit 1904, waar zeer creatief een nieuw couplet aan het Wilhelmus werd toegevoegd:

https://www.delpher.nl/nl(...)0133972:mpeg21:a0001
Wilhelma slaat natuurlijk op Wilhelmina.

Maare "Het nieuws van den Dag" met als hoofdredacteur dhr. "Klaas Wybrands" (de bedenker van dat couplet) was zo te lezen iets wat we tegenwoordig een tabloid zouden noemen begrijp ik:

quote:
Desondanks beet hij als het moest goed van zich af. En dat was nodig ook, want rond die tijd werd Batavia 'verrijkt' met een nieuw dagblad, het 'Nieuws van den Dag van N.l.', een krant van het soort dat we nu een tabloid zouden noemen, en die onder redaktie stond van de niets en niemand ontziende K.Wybrands. Deze Wybrands had het regelmatig op Kruseman gemunt.
En die Klaas Wybrands hield er ook een bijzonder gedachtegoed op na als ik dit allemaal een beetje doorlees:

quote:
Een aartsconservatief in alles

Wybrands karakteriseerde zichzelf in 1925 als volgt: ‘Wij die reactionair zijn in merg en been, sedert meer dan eene kwart eeuw, ... geznd-behoudend, maar vaderlijk-streng, maar opvoedend, opbouwend, rechtvaardig... ja: rechtvaardig vooral!...’

Hij was met recht een aartsconservatief die met zijn briljante maar vileine pen tekeerging tegen alles en iedereen die streefde naar maatschappelijke verandering: de socialisten (‘schurftige honden’, met de communisten het grootste ‘canaille’ dat er bestond), de feministen (‘kwebbels die haar man tot razernij brengen door haar bemoeiziek geleuter’), en de politici die een lans braken voor algemeen kiesrecht (‘Van alle in deze eeuw uitgehaalde stommiteiten is deze wellicht de ergerlijkste: een coquetteeren met Jan Rap’).

Maar de meest verderfelijke moderniteit was voor Wybrands de ‘opheffing’ van de Indonesir. ‘Wij zijn de meesters’, richtte hij zich tot de socialist J.E. Stokvis, hoofdredacteur van de Semarangse krant De Locomotief, ‘en wij zullen dat blijven, zoolang niet de ethische geestes-richting van U en Uw kornuiten de overhand zal hebben verkregen!’ En dat dat laatste nog wel vierhonderd jaar of langer kon duren, achtte hij waarschijnlijk. Dat ‘groote Inlandsche kind’ gaf men immers geen vinger, want dan maakte het zich meester van de hele hand en werd het een ‘gevaarlijk roofdier’.

Waarom zou die kloof tussen Europeaan en Indonesir gedempt moeten worden? ‘Wij verzetten ons tegen zulke dempingsplannen. Laat de inlander maar aan zijn kant van de kloof blijven, en dr doen wat men hem van hier toeroept om te doen.’ En mocht hij praatjes verkopen of de hand opheffen tegen het gezag, men passe de ‘methode van Generaal Dyer tegen oproerige schelmen en moordenaars’ toe: ‘Met honderd betrouwbare soldaten en twintig duizend patronen is er geen kans op eene revolutie in Insulinde. Alleen... men moet ze durven te gebruiken! Eene aderlating kst bloed...! Maar als de patint er nu door genst!?...’

Wybrands wenste een leiderschap van de ijzeren vuist. Het geven van rechten aan de Indonesir was voor hem een domheid in optima forma. Genadeloos achtervolgde hij de verdedigers van de ethische politiek. Zijn reservoir aan krachttermen was omvangrijk. Ongelimiteerd grof was hij tegen collega's die steun gaven aan het ethische ideaal. Vooral Stokvis (die ‘brutale S.D.A.P.-clown’) en zijn opvolger A.J. Lievegoed lagen bij voortduring onder zijn vuur. Zoals in 1918: ‘wezens als Lievegoed: slijmerig, kwallig, lafhartig, zonder ziel, zonder vuur, zonder geestdrift: het drab en schuim der Hollandsche ondeugden, wekken mijne walging en mijne ergernis.’
:')
Twentsche_Rosvrijdag 25 september 2020 @ 20:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 20:28 schreef AchJa het volgende:

[..]

Wilhelma slaat natuurlijk op Wilhelmina.

Maare "Het nieuws van den Dag" met als hoofdredacteur dhr. "Klaas Wybrands" (de bedenker van dat couplet) was zo te lezen iets wat we tegenwoordig een tabloid zouden noemen begrijp ik:
[..]

En die Klaas Wybrands hield er ook een bijzonder gedachtegoed op na als ik dit allemaal een beetje doorlees:
[..]

:')
O maar, ik doe dan ook absoluut niet aan persoonsverheerlijking.
Ik zeg alleen dat het van "beschaving" getuigt dat op dt moment dt couplet in het bewuste blad stond.
Wat de schrijver op andere momenten en op andere terreinen allemaal doet, laat en zegt doet daar niks van af.
Het is ook dom om een persoon op een voetstuk te plaatsen (geldt ook voor J.P. Coen).
Neem bv ook iemand als Marco Kroon. In oorlogssituaties een held. Maar wat voor naeve gast denkt dat zo'n persoon in de burgermaatschappij de ideale burger is.
En zo is het ook met zo'n heerschap als Klaas Wybrands. Lijkt me een beetje een aandachtsjunk. Famke Louise avant la lettre.
AchJavrijdag 25 september 2020 @ 20:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 20:44 schreef Twentsche_Ros het volgende:

O maar, ik doe dan ook absoluut niet aan persoonsverheerlijking.
Ik zeg alleen dat het van "beschaving" getuigt dat op dt moment dt couplet in het bewuste blad stond.
Wat de schrijver op andere momenten en op andere terreinen allemaal doet, laat en zegt doet daar niks van af.
Het is ook dom om een persoon op een voetstuk te plaatsen (geldt ook voor J.P. Coen).
Neem bv ook iemand als Marco Kroon. In oorlogssituaties een held. Maar wat voor naeve gast denkt dat zo'n persoon in de burgermaatschappij de ideale burger is.
En zo is het ook met zo'n heerschap als Klaas Wybrands. Lijkt me een beetje een aandachtsjunk. Famke Louise avant la lettre.
Ik kaartte dit aan omdat ik weet hoe jij in de wedstrijd staat mbt Nederlands Indie, je plaatste deze post echt wel met een bepaalde bedoeling: NWS / 75 jaar Indonesi: ’Het volk verdient excuses van Nederland’. Het natuurlijk leuk dat meneer een ludiek couplet heeft verzonnen maar ondertussen was dat heerschap zo te lezen nog een tandje erger dan de overste van Daalen waar hij zo over loopt te jeremiren... Dus of dat couplet nou zo'n goede graadmeter is omtrent de sentimenten van die tijd denk ik niet. Je kunt jezelf zelfs af gaan vragen of het uberhaupt op feiten gebaseerd is.
Iblardivrijdag 25 september 2020 @ 21:06
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 20:28 schreef AchJa het volgende:

[..]

Wilhelma slaat natuurlijk op Wilhelmina.

Maare "Het nieuws van den Dag" met als hoofdredacteur dhr. "Klaas Wybrands" (de bedenker van dat couplet) was zo te lezen iets wat we tegenwoordig een tabloid zouden noemen begrijp ik:
[..]

En die Klaas Wybrands hield er ook een bijzonder gedachtegoed op na als ik dit allemaal een beetje doorlees:
[..]

:')
Dat is vreemd. Het artikel uit 1904 lijkt in een heel andere geest geschreven. Op grond daarvan zou ik een meer humanistisch of progressief type persoon verwacht hebben.
AchJavrijdag 25 september 2020 @ 21:14
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 21:06 schreef Iblardi het volgende:

Dat is vreemd. Het artikel uit 1904 lijkt in een heel andere geest geschreven. Op grond daarvan zou ik een meer humanistisch of progressief type persoon verwacht hebben.
Ja, dat verwachtte ik dus ook maar ik was even een rondje gaan Googlen nav dat couplet en kwam dit tegen:

quote:
Omstreeks 1900 stak te Batavia een man het hoofd op, die zich ontwikkelen zou tot een van de meest authentieke persterreurs in de kolonie, gevreesde en bewonderde halfgod van alle behoudende Europeanen. Hij heette Karel Wybrands en schreef zijn leven lang als de man wiens nagedachtenis hem moet hebben gebrand, in zijn latere dagen toen hij bekende in niets meer te geloven dan in eigenbelang en verraad.
En toen ben ik wat door gaan zoeken. Die kerel wilde alleen maar geld verdienen, wat hem overigens prima gelukt is.
sp3czaterdag 26 september 2020 @ 10:44
prima VOC mentaliteit
Bluesdudezaterdag 26 september 2020 @ 19:31
Indi-veteranen niet blij met nieuwe speelfilm onafhankelijkheidsoorlog: 'Belediging van Nederlandse militairen'

EenVandaag

De genoemde trailer"
AchJazaterdag 26 september 2020 @ 19:44
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 september 2020 19:31 schreef Bluesdude het volgende:
Indi-veteranen niet blij met nieuwe speelfilm onafhankelijkheidsoorlog: 'Belediging van Nederlandse militairen'
Ook niet heel gek met iets als dit:

EiCwjcPWkAAmKyw?format=jpg&name=large

quote:
"Ik zie het Korps Mariniers in Waffen SS-achtige uniformen, een Westerling-achtige verschijning met een Hitlersnorretje en de filmtitel in een soort runenschrift. Dit is geen dichterlijke vrijheid meer, maar ronduit een belediging van Nederlandse militairen."
mcmlxivzaterdag 26 september 2020 @ 20:30
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 september 2020 19:44 schreef AchJa het volgende:

[..]

Ook niet heel gek met iets als dit:

[ afbeelding ]
[..]

Ach dichterlijke vrijheid over de moordenaars van westerling. Weinig mis mee.
AchJazaterdag 26 september 2020 @ 20:45
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 september 2020 20:30 schreef mcmlxiv het volgende:

Ach dichterlijke vrijheid over de moordenaars van westerling. Weinig mis mee.
Je zou je ook eens in de materie verdiept hebben maar dat is hier al rap teveel gevraagd. :')
#ANONIEMzaterdag 26 september 2020 @ 20:46
Politionele interventies is wel echt zo'n uitleg die Amerikanen er aan zouden geven, maar niet wij toch?!
sp3czaterdag 26 september 2020 @ 20:50
iedereen doet dat in meer of mindere mate

Soekarno noemde zijn feestje ook Konfrontasi wat eigenlijk ook gewoon een poging was om de hele archipel in handen te krijgen ongeacht wat de inwoners daar zelf van vonden

was ook gewoon oorlog

[ Bericht 36% gewijzigd door sp3c op 26-09-2020 20:57:00 ]
mcmlxivzaterdag 26 september 2020 @ 21:09
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 september 2020 20:45 schreef AchJa het volgende:

[..]

Je zou je ook eens in de materie verdiept hebben maar dat is hier al rap teveel gevraagd. :')
De winnaar bepaalt grotendeels de geschiedenis, daarom zijn onze verzetsstrijders geen terroristen en is westerling wel een oorlogsmisdadiger.
sp3czaterdag 26 september 2020 @ 21:45
Westerling is nooit veroordeeld anders :P
AchJazaterdag 26 september 2020 @ 21:55
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 september 2020 21:45 schreef sp3c het volgende:
Westerling is nooit veroordeeld anders :P
Dit dus. Daarom mijn opmerking ook.
Bluesdudezaterdag 26 september 2020 @ 21:58
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 september 2020 21:45 schreef sp3c het volgende:
Westerling is nooit veroordeeld anders :P
Dat ging toen in de doofpot, vandaar dat we nu 70 jaar later worstelen over dit nationaal verleden
Nu hoop ik dat het dekolonisatieonderzoek die zuidcelebesaffaire van Westerling&co uitdiept en aanstipt dat legertop en poltieke top ging doofpotten. Niet alleen wbt Westerling.
Ik hoop dat er meer bekend wordt, wat er in 1946 aan de hand was in zuid-celebes.
Tot nu toe hoort men alleen een verhaal van geweld van criminelen en nationalistische extremisten.
Er zal wel een kern van waarheid zijn daarmee... Maar men moet meer details publiceren.
Ook aantallen slachtoffers Indonesiers en Europeanen
#ANONIEMzaterdag 26 september 2020 @ 21:59
quote:
83s.gif Op zaterdag 26 september 2020 20:50 schreef sp3c het volgende:
iedereen doet dat in meer of mindere mate

Soekarno noemde zijn feestje ook Konfrontasi wat eigenlijk ook gewoon een poging was om de hele archipel in handen te krijgen ongeacht wat de inwoners daar zelf van vonden

was ook gewoon oorlog
Wij proberen in naam en daad de morele high ground te hebben. Dan moet je daar ook iets voor over hebben.
mcmlxivzaterdag 26 september 2020 @ 22:01
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 september 2020 21:45 schreef sp3c het volgende:
Westerling is nooit veroordeeld anders :P
- Ernest Medina Is vrijgesproken, dus dat zegt weinig.

Het bevestigd vooral de Nederlandse schandalige houding ten opzichte van grote delen van haar verleden.
sp3czaterdag 26 september 2020 @ 22:04
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 september 2020 21:59 schreef K.Indertent het volgende:

[..]

Wij proberen in naam en daad de morele high ground te hebben. Dan moet je daar ook iets voor over hebben.
de term komt gewoon uit het internationaal recht, dat heeft met een moreel high ground niet zoveel te maken
#ANONIEMzaterdag 26 september 2020 @ 22:06
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 september 2020 22:04 schreef sp3c het volgende:

[..]

de term komt gewoon uit het internationaal recht, dat heeft met een moreel high ground niet zoveel te maken
Termen vind je overal en nergens terug kan ik je vertellen. De definities van deze termen liggen echter nogal eens uiteen. Wel degelijk een gevalletje morele high ground.
Bluesdudezaterdag 26 september 2020 @ 22:06
Voor hen die niet weten wat men bedoelt met het onderzoek in het filmpje van eenvandaag.
Het gaat om dit onderzoek: https://www.ind45-50.org/
sp3czaterdag 26 september 2020 @ 22:10
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 september 2020 22:06 schreef K.Indertent het volgende:

[..]

Termen vind je overal en nergens terug kan ik je vertellen. De definities van deze termen liggen echter nogal eens uiteen. Wel degelijk een gevalletje morele high ground.
ja ok daar kan ik noet tegenop
#ANONIEMzaterdag 26 september 2020 @ 22:12
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 september 2020 22:10 schreef sp3c het volgende:

[..]

ja ok daar kan ik noet tegenop
Tyranny is tyranny, but that's a concession.
Bluesdudezaterdag 26 september 2020 @ 22:17
in het filmpje van eenvandaag wordt Remy Limpach genoemd. Uit de hoek van "ze willen Nederland neerhalen" krijgt hij kritiek ... De politieke hoek daar tegenover ( Pondaag, Pagee) bekritiseren hem voor "ze willen koloniaal geweld weer verbergen"
Met name hij en het hele onderzoek kunnen het nooit goed doen. Beide stromingen willen dit onderzoek niet.
sp3czaterdag 26 september 2020 @ 22:19
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 september 2020 21:59 schreef K.Indertent het volgende:

[..]

Wij proberen in naam en daad de morele high ground te hebben. Dan moet je daar ook iets voor over hebben.
ja boeiuh, je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen

dat geld ook in de moeilijkere gevallen
#ANONIEMzaterdag 26 september 2020 @ 22:21
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 september 2020 22:19 schreef sp3c het volgende:

[..]

ja boeiuh, je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen

dat geld ook in de moeilijkere gevallen
Zo werkt het alleen voor mensen die elk moreel besef ontberen.
sp3czaterdag 26 september 2020 @ 22:22
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 september 2020 22:21 schreef K.Indertent het volgende:

[..]

Zo werkt het alleen voor mensen die elk moreel besef ontberen.
ja das wel heel makkelijk he

die ander is gewoon gek!

:')
#ANONIEMzaterdag 26 september 2020 @ 22:25
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 september 2020 22:22 schreef sp3c het volgende:

[..]

ja das wel heel makkelijk he

die ander is gewoon gek!

:')
Gehaaide geniepigheid is in sommige kringen ongetwijfeld stoer en slim, maar ik wens me er niet mee te associren.
sp3czaterdag 26 september 2020 @ 22:36
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 september 2020 22:25 schreef K.Indertent het volgende:

[..]

Gehaaide geniepigheid is in sommige kringen ongetwijfeld stoer en slim, maar ik wens me er niet mee te associren.
ja maar wie is er geniepig of stoer of slim dan?
heel die Zuid Celebes affaire is juridisch een heel ingewikkeld verhaal

ik ben er helemaal niet van overtuigd dat hij zou zijn veroordeeld tbh

dan vind ik het wat gek om te roepen dat de winnaar de geschiedenis schrijft en Westerling dus een oorlogsmisdadiger is
#ANONIEMzaterdag 26 september 2020 @ 22:40
quote:
83s.gif Op zaterdag 26 september 2020 22:36 schreef sp3c het volgende:

[..]

ja maar wie is er geniepig of stoer of slim dan?
heel die Zuid Celebes affaire is juridisch een heel ingewikkeld verhaal

ik ben er helemaal niet van overtuigd dat hij zou zijn veroordeeld tbh

dan vind ik het wat gek om te roepen dat de winnaar de geschiedenis schrijft en Westerling dus een oorlogsmisdadiger is
Dat mag, maar ontkennen dat de overwinnaar de geschiedenis schrijft lijkt me toch kinderlijk naef. Ik lees bijvoorbeeld zelden over de inheemse Amerikaanse bevolking.
sp3czaterdag 26 september 2020 @ 22:42
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 september 2020 22:40 schreef K.Indertent het volgende:

[..]

Dat mag, maar ontkennen dat de overwinnaar de geschiedenis schrijft lijkt me toch kinderlijk naef. Ik lees bijvoorbeeld zelden over de inheemse Amerikaanse bevolking.
heel andere discussie en het verkeerde voorbeeld
#ANONIEMzaterdag 26 september 2020 @ 22:43
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 september 2020 22:42 schreef sp3c het volgende:

[..]

heel andere discussie en het verkeerde voorbeeld
Vanzelfsprekend een andere discussie, maar wel met dezelfde strekking. De Franse bezetting is mi ook een onderbelicht thema in onze geschiedenis, desondanks van grote invloed.
Bluesdudezaterdag 26 september 2020 @ 22:47
quote:
83s.gif Op zaterdag 26 september 2020 22:36 schreef sp3c het volgende:
heel die Zuid Celebes affaire is juridisch een heel ingewikkeld verhaal
nee hoor.... bewust werden gevangen genomen ongewapende burgers vermoord.
wbt zuid-celebes jaarwisseling 46/47 zijn er onlangs juridische processen geweest.
Niks ingewikkelds en jarenlang doorslepende procedures

Het doel van die moordpartijen was de bevolking erg bang maken zodat men weer het Nederlands gezag zou aanvaarden. Dat valt onder de definitie van terreur.
Een proces voor het internationale strafhof met als beklaagde de staat Nederland zou zeker een veroordeling van Nederland zijn. Maar ik geloof dat dit niet kan bij dit hof of bij een Nederlands hof in een strafproces
sp3czaterdag 26 september 2020 @ 22:50
nee zijn doel was om de terreurcampagne te breken

van anti Nederlandse sentimenten was volgens de verschillende onderzoeken niet of nauwelijks sprake
Bluesdudezaterdag 26 september 2020 @ 22:59
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 september 2020 22:50 schreef sp3c het volgende:
nee zijn doel was om de terreurcampagne te breken
met terreur
maar je herhaalt het vage verhaal dat er heel wat geweld was in 1946, maar wat zijn de details ?
Is dat ooit goed onderzocht en gepubliceerd ?

quote:
van anti Nederlandse sentimenten was volgens de verschillende onderzoeken niet of nauwelijks sprake
Dat lijkt me sterk. Maar welke onderzoeken bedoel je.
Ook hier weer..... de vraag is wat was er aan de hand in 1946 in die regio....
Ik hoop dat het onderzoek 45-50 daar meer over laten zien.
sp3czaterdag 26 september 2020 @ 23:23
ik heb zo op zaterdagavond geen bronnen paraat en ik ga ze ook niet zoeken _O-
sp3czaterdag 26 september 2020 @ 23:26
ik weet overigens niet of het wel heel relevant is of die terreurcampagne daadwerkelijk aan de gang was of niet

de Nederlanders geloofden dat het zo was en daar zijn maatregelen tegen genomen
Oceanierzondag 27 september 2020 @ 00:08
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 september 2020 22:21 schreef K.Indertent het volgende:

[..]

Zo werkt het alleen voor mensen die elk moreel besef ontberen.
Dit is een hele sterke en absoluut correcte uitspraak.
Oceanierzondag 27 september 2020 @ 00:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 17:25 schreef sp3c het volgende:

[..]

maar ik ben geen Surinamer
Waar ben je eigenlijk opgegroeid?
sp3czondag 27 september 2020 @ 00:34
quote:
0s.gif Op zondag 27 september 2020 00:22 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Waar ben je eigenlijk opgegroeid?
we zitten net weer ontopic joh
Bluesdudedinsdag 29 september 2020 @ 10:11
twitter


Het is goed dat hij aanstipt dat de Nederlandse slavernij niet begon in den West, Brazilie, Maurits, zoals gedacht wordt .
Lees de pdf.
Iblardidinsdag 29 september 2020 @ 10:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 september 2020 10:11 schreef Bluesdude het volgende:
[ twitter ]

Het is goed dat hij aanstipt dat de Nederlandse slavernij niet begon in den West, Brazilie, Maurits, zoals gedacht wordt .
Lees de pdf.
Ik kan me zo voorstellen dat men in de Indonesische archipel bestaande systemen van dwangarbeid en slavernij min of meer geruisloos overnam.
Bluesdudedinsdag 29 september 2020 @ 14:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 september 2020 10:27 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Ik kan me zo voorstellen dat men in de Indonesische archipel bestaande systemen van dwangarbeid en slavernij min of meer geruisloos overnam.
Er was geen systeem om Bandanezen slaaf te maken. En ook geen bestaande praktijk van slaven van elders te deporteren naar de Banda-eilanden voor dwangarbeid.

[ Bericht 2% gewijzigd door Bluesdude op 29-09-2020 14:54:28 ]
Iblardidinsdag 29 september 2020 @ 16:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 september 2020 14:12 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Er was geen systeem om Bandanezen slaaf te maken. En ook geen bestaande praktijk van slaven van elders te deporteren naar de Banda-eilanden voor dwangarbeid.
Dat suggereerde ik ook niet.
Bluesdudedinsdag 29 september 2020 @ 17:40
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 september 2020 16:55 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Dat suggereerde ik ook niet.
klopt !
Bluesdudedinsdag 29 september 2020 @ 17:57
Volgens deze publicatie konden Amsterdamse burgemeesters vanuit hun functie de bestuurders van Amsterdamse VOC-kamer aanstellen.
Onderstaand artikel gaat over Amsterdamse bestuurders ook in den West betrokken bij slavernij, als privepersoon en vanuit hun functie. Zo is genoteerd in een onderzoek nav mogelijke excuses van de gemeente Amsterdam

quote:
Amsterdamse betrokkenheid bij slavernij omvangrijker dan gedacht

Rol van de gemeente
De onderzoeksopdracht kwam van het college van burgemeester en wethouders en kan de aanzet zijn voor eventuele excuses voor de rol die de gemeente heeft gespeeld in deze zwarte bladzijde in de geschiedenisboeken. De gemeenteraad heeft per motie aangedrongen op zulke excuses en Amsterdam zou daarmee in Nederland de eerste zijn.
https://www.parool.nl/ams(...)l&utm_source=twitter

Excuses is niet wat ik zo nodig wens. Maar als de Amsterdams gemeenteraad dat toch uitspreekt en aanstuurt op een nationale slavernijmuseum met geen tot weinig aandacht voor de slavernij in de VOC-kolonies... dan is er nog steeds iets mis aan werkelijk schoon schip maken met het verleden verdringen

[ Bericht 2% gewijzigd door Bluesdude op 29-09-2020 18:02:13 ]
Bluesdudemaandag 19 oktober 2020 @ 19:01
Het kabinet heeft een regeling getroffen voor kinderen van Indonesische mannen die tussen 1945 en 1949 door Nederlandse militairen werden gexecuteerd. Ze kunnen aanspraak maken op een vergoeding van 5000 euro, schrijven de ministers Blok en Bijleveld aan de Tweede Kamer.

Er zitten wel een paar voorwaarden aan. Zo moeten de executies onder vergelijkbare omstandigheden hebben plaatsgevonden als die in Zuid-Sulawesi, waar de Haagse rechtbank in maart uitspraak over deed. Andere voorwaarden staan uitgewerkt in de Staatscourant.

De executies vonden plaats gedurende de militaire operaties die Nederland in de tweede helft van de jaren 40 uitvoerde in het land. Indonesi had zich in 1945 onafhankelijk verklaard, en met de operaties probeerde Nederland het koloniale gezag te herstellen.
==================
https://nos.nl/artikel/23(...)rde-indonesiers.html

Geen excuses erbij ? Nou ja... de genoemde bedragen zijn weer van VOC-kwaliteit.