Bij mij staat er sinds een paar week ook een De'longhi, de magnifica ecam 20.110.b. Tot nu toe erg tevreden over, koffie is dik in orde, alles gaat lekker snel, waterreservoir is best groot en hij ziet er ook netjes uit.quote:Op woensdag 29 juli 2020 11:57 schreef zipcon het volgende:
[..]
Na lang nadenken dan toch maar een De'longhi aangeschaft, idd veel minder vervelende meldingen en die werkt lang door voor je moet schoonmaken. Geen perfecte koffie maar voor mij wel zeer goed icm gemak van druk op 1 knop. Voor mij persoonlijk maken de verse bonen het grootste verschil qua smaakprofiel, dus als dat snor zit ben ik al heel tevreden.
Thanks, had zelf de instructie ook al wel gevonden via deze link van de officiële DeLonghi-website (pag. 11), alleen had nog niet helemaal door dat je die toetscombinaties moest doen terwijl de machine uitstaatquote:Op woensdag 29 juli 2020 13:37 schreef zipcon het volgende:
@:2dope Blijkbaar moet je een aantal lampjes zien voor de duurtijd, mss kan je dat herinstellen:
https://www.gebruikershan(...)dleiding-710750.html (pagina 5)
Dat is 4-5x zo duur..dat staat toch niet meer in verhouding?quote:Op zondag 2 augustus 2020 18:55 schreef Questular het volgende:
Ik haal graag mijn bonen bij Simon Levelt. Niet goedkoop maar wel degelijk beter qua smaak dan bv de lidl bonen (die we ook drinken). Maar dan zit je al snel op de 10-15 euro per 500 gram.
Dat ligt eraan hoeveel koffie je drinkt. Ik betaal bij simon vaak 6-8 euro per 250 gram.quote:Op zondag 2 augustus 2020 21:06 schreef leolinedance het volgende:
[..]
Dat is 4-5x zo duur..dat staat toch niet meer in verhouding?
2 kilo per maand gaat er doorheen hier. Ik vind overigens niet dat dit zo relevant is voor de vraag.quote:Op zondag 2 augustus 2020 21:15 schreef Zilverberk het volgende:
[..]
Dat ligt eraan hoeveel koffie je drinkt. Ik betaal bij simon vaak 6-8 euro per 250 gram.
16 gram bonen per 2 bakken koffie (espressokannetje op het gas), verse gemalen. Dat is (bij 8 euro per 250 gram) 26 cent per bakje écht lekkere koffie.
In vergelijking met de horecaprijs slaat t nergens op dat dit duur zou zijn.
Ter vergelijking: DE filtermaling kost 2,65 per 250 gram. Volgens google is 1 maatschepje 7 gram en tevens genoeg voor 1 kopje (ik vind dat wat mager), dat komt neer op nog geen 8 cent per kopje.
En senseo-bocht: nu 54 pads voor 5,19 bij het kruidvat, dat is bijna 10 cent per kopje smerigheid.
Die OP-tekst stond er al in 2008, dus je kunt je afvragen of die tekst nog wel opgaat.quote:Op zondag 2 augustus 2020 18:53 schreef leolinedance het volgende:
In de OP lees ik dat volautomaten regelmatig specialistisch onderhoud nodig hebben. Wat moet ik me hierbij voorstellen?
Ik heb hiervoor 10 jaar een Krups Orchestro gehad en nu een jaar of 2 een Saeco Picobarista SM5573 maar veel meer dan schoonmaken, ontkalken en af en toe (1x per 3 maanden ofzo) wat smeren doe ik er niet aan.
Lidl heeft prima bonen.quote:Op zondag 2 augustus 2020 18:45 schreef leolinedance het volgende:
Ik gebruik Lidl koffiebonen van 6 euro per kilo ofzo. Zelfs Douwe Egberts zit al op het dubbele, en Illy enzo gaan al gauw over de 20 euro per kilo.
Ik heb wel eens duurdere koffiebonen gehad maar vond het niet bijzonder. Kan ook aan mijn smaak liggen. Wat vinden jullie?
Heb een Saeco volautomaat overigens.
hmm als je een jura koopt... word er (half?) jaarlijks groot onderhoud door iemand van Jura toch wel zeer dringend geadviseerd volgens mij.quote:Op maandag 3 augustus 2020 11:42 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Die OP-tekst stond er al in 2008, dus je kunt je afvragen of die tekst nog wel opgaat.
De zetgroep gaat wekelijks onder de kraan en er gaat een doek doorheen, buiten wat de machine aangeeft dat ik moet doen.quote:Op maandag 3 augustus 2020 12:59 schreef Uhmmpie het volgende:
[..]
hmm als je een jura koopt... word er (half?) jaarlijks groot onderhoud door iemand van Jura toch wel zeer dringend geadviseerd volgens mij.
en ik moet bekennen... het standaardriedeltje met een tabletje en water..
is op zich niet genoeg om je apparaat schoon te houden.
gezien de koffieprut zelfs in dure machines.. nog weleens wil verdwalen in de machine op plekken waar geen water komt.
en dat gaat schimmelen.![]()
maar goed... ook dat kun je an sich wel zelf
maar is wel een stuk meer werk dan even tabletje en op het onderhoudsknopje drukken.
(daarentegen... vermoed ik niemand heel gesteld is op schimmel in zn koffieapparaat... dus tja)
Nouja misschien niet bij elk apparaat..quote:Op maandag 3 augustus 2020 13:16 schreef Lienekien het volgende:
[..]
De zetgroep gaat wekelijks onder de kraan en er gaat een doek doorheen, buiten wat de machine aangeeft dat ik moet doen.
Maar kennelijk moet ik ook nog bevreesd zijn voor schimmel.
We hebben de onze nog niet zo lang. Er zit bij de onderhoudsset een kwast, bedoeld voor de zetgroep. Maar ik ga hem nu ook maar eens goed van binnen bekijken met een sterke lamp erop. Zien of er nog meer valt te kwasten.quote:Op maandag 3 augustus 2020 14:28 schreef Uhmmpie het volgende:
[..]
Nouja misschien niet bij elk apparaat..
maar tot nu toe bij degene die wij hebben gehad... (delonghi, bosch en een een jura zo uit mn hoofd)
Zat er vaak losse koffie in het apparaat ook..
Daar verwacht je het eigenlijk niet.
(Althans ik niet)
Dus wij hebben toen zo’n brede kinderkwast in de keuken gelegd en toen tegelijk als de zetgroep eruit was.. dat ding ook even uit”geborsteld”.
In theorie hoort dat volgens mij niet nodig te zijn
mijn koffiezetter geeft gewoon regelmatig een seintje dat het bakje schoon moet, ook als hij nog niet vol zit. Op die manier hou je de schimmel aardig in bedwang. De koffie die in de krochten van het apparaat verdwijnt, is droge koffie en dat schimmelt niet.quote:Op maandag 3 augustus 2020 13:16 schreef Lienekien het volgende:
[..]
De zetgroep gaat wekelijks onder de kraan en er gaat een doek doorheen, buiten wat de machine aangeeft dat ik moet doen.
Maar kennelijk moet ik ook nog bevreesd zijn voor schimmel.
Mooie aanvulling. Zit ik misschien toch wel goed met mijn aanname dat het bij nieuwere apparaten makkelijker is om ze zelf goed te onderhouden. Dit is de eerste die we hebben (nog geen jaar oud) dus ik had zelf geen vergelijk.quote:Op maandag 3 augustus 2020 14:57 schreef Jordy-B het volgende:
[..]
mijn koffiezetter geeft gewoon regelmatig een seintje dat het bakje schoon moet, ook als hij nog niet vol zit. Op die manier hou je de schimmel aardig in bedwang. De koffie die in de krochten van het apparaat verdwijnt, is droge koffie en dat schimmelt niet.
...Mits het een beetje modern apparaat is. Mijn huidige apparaat is enkele generaties nieuwer dan mijn vorige (zelfde merk en productnaam) en dat is een verschil van dag en nacht. De zetgroep staat nu diagonaal, dus de natte koffie die van de puck valt, valt toch in het afvalbakje. Heel veel ergernissen qua schoonmaken zijn nu verleden tijd. Bij die oude was ik echt bezig om de vastgekoekte klompen koffie los te wrikken, om vervolgens met een sateprikker en tandenborstel de restanten weg te peuteren.
Nu is het een kwestie van omspoelen en klaar is Kees.
Dat zou kunnen natuurlijk.. de tijd gaat doorquote:Op maandag 3 augustus 2020 15:21 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Mooie aanvulling. Zit ik misschien toch wel goed met mijn aanname dat het bij nieuwere apparaten makkelijker is om ze zelf goed te onderhouden. Dit is de eerste die we hebben (nog geen jaar oud) dus ik had zelf geen vergelijk.
Koffiecentrale en boots.. zijn mijn favoriet.quote:Op maandag 14 september 2020 12:36 schreef Kyran het volgende:
Nieuwe keuken komt morgen, dus nu eindelijk ook maar eens de Jura E6 besteld.
Welke online winkels raden jullie aan om vers gebrand koffiebonen te kopen?
Wilde nu een proefpakket bij Brandzaak kopen om te kijken of het wat is.
https://shop.gardellicoffee.com/14-coffeesquote:Op maandag 14 september 2020 12:36 schreef Kyran het volgende:
Nieuwe keuken komt morgen, dus nu eindelijk ook maar eens de Jura E6 besteld.
Welke online winkels raden jullie aan om vers gebrand koffiebonen te kopen?
Wilde nu een proefpakket bij Brandzaak kopen om te kijken of het wat is.
Al behoorlijke tijd https://www.fascino-coffe(...)s/sumatra-orang-utan in onze Juraquote:Op maandag 14 september 2020 12:36 schreef Kyran het volgende:
Nieuwe keuken komt morgen, dus nu eindelijk ook maar eens de Jura E6 besteld.
Welke online winkels raden jullie aan om vers gebrand koffiebonen te kopen?
Wilde nu een proefpakket bij Brandzaak kopen om te kijken of het wat is.
Even heet water in je koppen doen voor je koffie wil gaan zetten, zo doe ik het altijd. Je wilt immers niet je koffie in een kouwe kop, maar die hoeft ook niet gloeiend heet te zijn toch?quote:Op maandag 30 november 2020 17:55 schreef manny het volgende:
Goedendag koffievrinden.
Vraagje: mijn apparaat heeft geen koffiekopwarmhoudplaatje bovenop. Ik zit naar wat alternatieven te kijken en zie vrij dure Jura koffiekopwarmhoud oplossingen, maar ook gewoon zo een standaard plaatje dat je op tafel kan zetten om een gerecht warm te houden.
Hebben jullie wellicht een slimme truc, aanrader voor een strak, simpel, veilig plaatje waar ik ongeveer 4 koppen warm op kan krijgen?
Dat doe ik nu ook en gloeiend heet moet juist niet, maar wel goed warm. Dat scheelt voor mij echt veel in de koffiebeleving. Het moet goed warm zijn. Als ze gewoon netjes op een plaatje staan en dan op een vaste temperatuur zijn dan lijkt me dat nog iets beter werken, maar om nou 130 euro of meer uit te geven aan een apparaat daarvoor vind ik te overdreven.quote:Op maandag 30 november 2020 18:47 schreef Kalebatz het volgende:
[..]
Even heet water in je koppen doen voor je koffie wil gaan zetten, zo doe ik het altijd. Je wilt immers niet je koffie in een kouwe kop, maar die hoeft ook niet gloeiend heet te zijn toch?
Dan heb je weer een extra apparaatje op je aanrecht staan, vreet ook weer stroom... Ik denk dat dit de makkelijkste manier is als je geen warmhoudplaatje op je koffiemachine hebt.quote:Op maandag 30 november 2020 20:31 schreef manny het volgende:
[..]
Dat doe ik nu ook en gloeiend heet moet juist niet, maar wel goed warm. Dat scheelt voor mij echt veel in de koffiebeleving. Het moet goed warm zijn. Als ze gewoon netjes op een plaatje staan en dan op een vaste temperatuur zijn dan lijkt me dat nog iets beter werken, maar om nou 130 euro of meer uit te geven aan een apparaat daarvoor vind ik te overdreven.
dol op apparaten, maar eens met stroom argument. daarom valt zo een standaard warmhoudplaat die je bijv voor eten warm te houden kan gebruiken ook af. Dat is wel een beetje suf om die de hele dag maar aan te laten.quote:Op maandag 30 november 2020 23:57 schreef Kalebatz het volgende:
[..]
Dan heb je weer een extra apparaatje op je aanrecht staan, vreet ook weer stroom... Ik denk dat dit de makkelijkste manier is als je geen warmhoudplaatje op je koffiemachine hebt.
Hier juist stroomloze koffie.quote:Op dinsdag 1 december 2020 06:43 schreef manny het volgende:
[..]
dol op apparaten, maar eens met stroom argument. daarom valt zo een standaard warmhoudplaat die je bijv voor eten warm te houden kan gebruiken ook af. Dat is wel een beetje suf om die de hele dag maar aan te laten.
Hm dat is een naam die ik lang niet voorbij zag komenquote:Op dinsdag 1 december 2020 09:25 schreef Rewimo het volgende:
Ik spoel mijn beker om met heet water voor ik koffie zet en laat hem dan met heet water gevuld staan tot mijn koffie klaar is. (Beker past niet onder het apparaat, daar staat een glas dat ik ook even onder de kraan voorverwarm.)
Ik ben er nog steeds hoorquote:Op dinsdag 1 december 2020 09:27 schreef Uhmmpie het volgende:
Hm dat is een naam die ik lang niet voorbij zag komen
Hmm geen idee eigenlijkquote:Op dinsdag 1 december 2020 09:43 schreef 111210 het volgende:
Hoelang blijft gemalen koffie eigenlijk goed, begin dit jaar wat koffie laten malen bij een koffiewinkel, voor visite want drink zelf weinig koffie.
Maar afgelopen jaar weinig bezoek gehad door corona dus nog best wat koffie over.
Grapjasquote:Op zondag 17 januari 2021 20:34 schreef Mikeytt het volgende:
Wat is jullie favoriete blend met koffie? En warm of iced?
Hiero:
500ml havermelk/sojamelk
2 pompjes pumpkin spice siroop
2 pompjes vanilla cinnamon siroop
4 pompjes white mocha siroop
2 pompjes salted caramel siroop
1 pompje hazelnut mocha siroop
6 shots espresso
iced natuurlijk en met een caramel drizzle erin en erop.
Mijn voorkeur: Melitta filterhouder, een goede koffie en heet water opgieten (en als ik geld over heb, ooit een Quick Mill). Als je liever een apparaat wilt dan is er voor die 150 euro prima een Nespresso te vinden.quote:Op woensdag 22 december 2021 13:15 schreef BredeBroeder het volgende:
Wat komt kwa prijs/kwaliteit het beste uit voor een normale bak?
Haha dat ligt eraan, ik wil vooral gemak en wil het liefst zo min mogelijk moeite erin steken. Wat maakt een Nespresso zoveel beter t.o.v. een Senseo bijv? Ik ben nu nog student dus kan ook niet tientallen euro's uitgeven aan dure koffiebonen.quote:Op woensdag 22 december 2021 14:06 schreef loveli het volgende:
[..]
Mijn voorkeur: Melitta filterhouder, een goede koffie en heet water opgieten (en als ik geld over heb, ooit een Quick Mill). Als je liever een apparaat wilt dan is er voor die 150 euro prima een Nespresso te vinden.
Wil je de beste prijs/kwaliteit van de koffie of van het apparaat?
Alles. Senseo is niet te drinken en lijkt niet eens op koffie. Als je Senseo echt lekker vindt, moet je naar een dokter.quote:Op woensdag 22 december 2021 15:33 schreef BredeBroeder het volgende:
Wat maakt een Nespresso zoveel beter t.o.v. een Senseo bijv?
Hahah dat vroeg ik niet. Ik bedoel letterlijk het verschil. Cups t.o.v. pads, een andere werking van de machine? Ik ben aan Senseo gewend geraaktquote:Op woensdag 22 december 2021 15:34 schreef Kreator het volgende:
[..]
Alles. Senseo is niet te drinken en lijkt niet eens op koffie. Als je Senseo echt lekker vindt, moet je naar een dokter.
Voor 140 euro en 10 voor een koffiefilterhouder kun je aardig wat lekkere koffie kopenquote:Op woensdag 22 december 2021 15:33 schreef BredeBroeder het volgende:
Ik ben nu nog student dus kan ook niet tientallen euro's uitgeven aan dure koffiebonen.
Als je voor Nespresso kiest, kan ik je de cups van de Lidl aanbevelen. Die zijn er in allerlei sterktes en ze zijn betaalbaar. Mijn favoriet is de Viola (paars) met sterkte 9.quote:Op woensdag 22 december 2021 15:33 schreef BredeBroeder het volgende:
Haha dat ligt eraan, ik wil vooral gemak en wil het liefst zo min mogelijk moeite erin steken. Wat maakt een Nespresso zoveel beter t.o.v. een Senseo bijv? Ik ben nu nog student dus kan ook niet tientallen euro's uitgeven aan dure koffiebonen.
Senseo heeft toch wel een eigen publiek. Ik krijg het wel eens maar vind het echt niet lekker.quote:Op woensdag 5 januari 2022 15:32 schreef Sfancta het volgende:
Beste mensen, wou een nieuw topic maken maar vond dit verzamel topic.
Drink nu al ruim 14 jaar Senseo, merk de laatste tijd dat die zooi me echt de neus uithangt. Wordt er niet meer gelukkig van.
Nu drink ik alleen zwart, en ben de enige koffiedrinker in huis. Ben op zoek naar zo'n filter ding waarbij ik met kokend water zelf gewone koffie kan maken.
Ik vind de Clever Dripper wel ideaal wanneer ik gewoon 1 bak koffie wil.quote:Op woensdag 5 januari 2022 15:32 schreef Sfancta het volgende:
Beste mensen, wou een nieuw topic maken maar vond dit verzamel topic.
Drink nu al ruim 14 jaar Senseo, merk de laatste tijd dat die zooi me echt de neus uithangt. Wordt er niet meer gelukkig van.
Nu drink ik alleen zwart, en ben de enige koffiedrinker in huis. Ben op zoek naar zo'n filter ding waarbij ik met kokend water zelf gewone koffie kan maken.
Wat voor iets zouden jullie me aanraden? En welke koffie en filters?
Heb geen plek voor een heel koffiezetapparaat op de aanrecht.
Heb trouwens nog nooit zelf koffie gemaaktook niet met een koffiezetapparaat, alleen Senseo pads.
Ik zou dan ook investeren in een goede weegschaal en opschenkkan. Kost weer iets meer tijd maar je koffie wordt er een stuk beter van.quote:Op woensdag 5 januari 2022 15:39 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Senseo heeft toch wel een eigen publiek. Ik krijg het wel eens maar vind het echt niet lekker.
Wat je zoekt is een filterhouder van een paar euro en een doosje filters, beide vast wel bij de super te vinden. Als koffie kun je snelfiltermaling nemen of investeren in een koffiemolen en bonen kopen. Die laatste stap heb ik laats gemaakt en dat geeft wel betere koffie maar kost ook meer tijd.
[ afbeelding ]
Weegschalen heb ik wel in diverse soorten en maten. Voor koffie gebruik ik gewoon steeds de zelfde lepel om bonen af te meten.quote:Op zondag 16 januari 2022 16:03 schreef brother52 het volgende:
[..]
Ik zou dan ook investeren in een goede weegschaal en opschenkkan. Kost weer iets meer tijd maar je koffie wordt er een stuk beter van.
Het hangt er van af hoe je koffie zet natuurlijk. Als je de koffie in het filter gooit en dan ineens al het water er bij doet, maakt het niet zo veel uit waarmee je opgiet.quote:Op zondag 16 januari 2022 18:58 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Weegschalen heb ik wel in diverse soorten en maten. Voor koffie gebruik ik gewoon steeds de zelfde lepel om bonen af te meten.
Maar goed, een hoop dingen snap ik wel wat het zou uitmaken maar wat de opschenkkan doet kan ik domweg niet begrijpen. Wat is het verschil met b.v. een waterkoker? Ja, ik ben eigenwijs maar sta wel open voor een goed advies als het verschil me duidelijk is.
Die clever filter lijkt me wel een handig ding maar een frence press lijkt me ongeveer hetzelfde te doen, een tijdje weken en dan het prut scheiden van het vocht om het maar simpel uit te drukken.
Maar goed, zonder vervelend te doen, wat is het voordeel van een opschenkkan tov waterkoker? En hoe gebruik je die kan?
Clever Dripper.quote:Op maandag 17 januari 2022 18:45 schreef qajariaq het volgende:
Eerst afvragen of je een fatsoenlijk bakkie pleur wilt of een nieuwe hobby. Ik ben duidelijk niet op zoek naar een nieuwe hobby maar wil gewoon makkelijk en vlot een mok koffie in de morgen die een beetje lekker smaakt.
Voor espresso zit ik op dit moment op 18g voor een shot van 39/40g in 26-30 seconden. Een flat white maak ik met 19g voor een shot van 36g.quote:Op maandag 17 januari 2022 19:20 schreef Glider76 het volgende:
Hoeveel gram koffie doen jullie per kop gebruiken.
Ik zat voorheen op 17.4 gram voor een dubbel espresso waar ik dan capuchino van maakte.
Ben daarna dit wat gaan terugbrengen door toch eens het kleinere bakje te gaan gebruiken. Maar daar gaat nog steeds 12 gram koffie in.
Nu heb ik een nieuw bakje gekocht waar 8 gram in zou moeten. Maar er gaat nog steeds 12 gram in als ik dit tot aan de bovenkant vul.
Als ik grover zou gaan malen gaat er wel minder koffie in, maar dan heb ik in 3 seconden een kopje dus dat kan het ook niet wezen.
Verder smaakt het wel goed en zet ik iets meer dan 30 ml per shot.
Dat zijn behoorlijk wat grammen koffie per shot. Ik heb wel gemerkt dat wat minder gram een mildere koffie geeft. Nu drink ook wel 6-8 bakjes per dag, en dan steeds 17 gram begon mij wat te veel te worden.quote:Op maandag 17 januari 2022 19:55 schreef brother52 het volgende:
[..]
Voor espresso zit ik op dit moment op 18g voor een shot van 39/40g in 26-30 seconden. Een flat white maak ik met 19g voor een shot van 36g.
Met een pour over zit ik op ongeveer 65g per liter en voor de French Press op 75g per liter.
Voor espresso zijn het de normale verhoudingen maar ik drink er ook maar 2 of 3 per dag.quote:Op maandag 17 januari 2022 19:58 schreef Glider76 het volgende:
[..]
Dat zijn behoorlijk wat grammen koffie per shot. Ik heb wel gemerkt dat wat minder gram een mildere koffie geeft. Nu drink ook wel 6-8 bakjes per dag, en dan steeds 17 gram begon mij wat te veel te worden.
Als je er 11-12 gram in kwijt kunt, dan is 8 gram toch geen probleem? Je moet het bakje ook niet tot de rand vol proppen, dan krijg je veel meer kans op channeling. Minder dan de aangegeven hoeveelheid in een bakje kan over het algemeen prima (al blijft je puck dan vaak erg nat) maar overdoseren kun je beter niet doen.quote:Maar waar het mij om gaat, hoe krijg je 8 gram koffie in een bakje waar ik er zonder kopje al 11-12 gram in kwijt kan.
Zoals ik het ken vul je het bakje dat er net een klein kopje op zit. dan glad strijken met de bovenkant en daarna aandrukken.quote:Op maandag 17 januari 2022 20:26 schreef brother52 het volgende:
[..]
Voor espresso zijn het de normale verhoudingen maar ik drink er ook maar 2 of 3 per dag.
[..]
Als je er 11-12 gram in kwijt kunt, dan is 8 gram toch geen probleem? Je moet het bakje ook niet tot de rand vol proppen, dan krijg je veel meer kans op channeling. Minder dan de aangegeven hoeveelheid in een bakje kan over het algemeen prima (al blijft je puck dan vaak erg nat) maar overdoseren kun je beter niet doen.
Dat maakt dus niet zo veel uit. Het resultaat in je kopje is belangrijker dan de hoeveelheid koffie in je bakje.quote:Op maandag 17 januari 2022 20:31 schreef Glider76 het volgende:
[..]
Zoals ik het ken vul je het bakje dat er net een klein kopje op zit. dan glad strijken met de bovenkant en daarna aandrukken.
Dat is wel heel erg droog maar op zich ook niet zo gek. Als je 12 gram in een bakje voor 8 gram propt, heeft de koffie te weinig ruimte om uit te zetten met als gevolg een erg droge puck en koffie waarvan de extractie niet goed is.quote:Mijn puck is trouwens zo droog dat ie er amper uit te rammen is. Moet soms zelfs met een lepeltje. Daar had ik vroeger minder last van.
ik ga morgen eens minder erin doen.quote:Op maandag 17 januari 2022 21:17 schreef brother52 het volgende:
[..]
Dat maakt dus niet zo veel uit. Het resultaat in je kopje is belangrijker dan de hoeveelheid koffie in je bakje.
Wanneer ik overstap op andere bonen, pas ik altijd eerst de maalgraad aan tot de smaak goed in balans is en daarna ga ik met de dosering spelen voor de sterkte. Of dan uiteindelijk het bakje niet helemaal vol is of dat er een kopje op zit voordat ik ga tampen maakt dan verder niet uit.
[..]
Dat is wel heel erg droog maar op zich ook niet zo gek. Als je 12 gram in een bakje voor 8 gram propt, heeft de koffie te weinig ruimte om uit te zetten met als gevolg een erg droge puck en koffie waarvan de extractie niet goed is.
quote:Op maandag 17 januari 2022 18:45 schreef qajariaq het volgende:
Eerst afvragen of je een fatsoenlijk bakkie pleur wilt of een nieuwe hobby. Ik ben duidelijk niet op zoek naar een nieuwe hobby maar wil gewoon makkelijk en vlot een mok koffie in de morgen die een beetje lekker smaakt.
Een Jura is een mooie machine. Ik had hiervoor een Jura, wel een beetje goedkope versie. Wat mij vooral tegenviel is hoevaak dat ding in storing ging vanwege allerlei rotzooi binnenin. En als het weer eens tijd om schoon te maken was om het gangbaar te krijgen zag ik de schimmel van binnen op de koffieresten staan.quote:Op dinsdag 18 januari 2022 09:07 schreef Serinde het volgende:
[..]![]()
Mijn gevoel!
Ik dacht hier even te komen lezen maar het is inderdaad meer een hobby-topic. Ook prima maar dan zit ik hier niet goed misschien? Ik heb in december een Jura gekocht. Volautomaat zal hier wel vloeken in de kerk zijnnog aan het uitproberen welke bonen ik het lekkerste vind. Pluspunten als deze makkelijk verkrijgbaar zijn (lees: AH, Picnic of Plus). De vorige bonen vond ik heerlijk in een latte maar vind ik ze voor een zwarte koffie wat zurig.
Nu in de machine: Australian medium roast. Voor een zwart bakkie in de ochtend goedgekeurd.
De dure van de speciaalzaakquote:Op dinsdag 18 januari 2022 09:07 schreef Serinde het volgende:
nog aan het uitproberen welke bonen ik het lekkerste vind
Niet als je niet in staat bent eruit te halen wat erin zit.quote:
Deze besteld. Alleen omdat het een hele kilo is zal dat vers gebrande maar van zeer tijdelijke aard zijn. Een kilo doe ik maanden mee denk ik. Dank voor de tip.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 00:26 schreef Glider76 het volgende:
Supermarkt bonen zijn over het algemeen niet zo denderend. En niet versgebrand. Kijk eens bij Fascino koffie.
Ze hebben ook budget bonen, rond de 13 euro de kilo. De Mild is echt superlekker. Nadeel is dat je online moet bestellen. Wordt wel snel geleverd. En je ziet dat het dan pas 2 dagen ervoor is gebrand. Supervers dus.
Dan zou ik die kilo gaan portioneren in wat je ongeveer per week gebruikt, dat in ziplockbags (wel even zoveel mogelijk lucht er uit halen) in de vriezer gooien.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 09:02 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Deze besteld. Alleen omdat het een hele kilo is zal dat vers gebrande maar van zeer tijdelijke aard zijn. Een kilo doe ik maanden mee denk ik. Dank voor de tip.
Koffiebonen invriezen?quote:Op dinsdag 25 januari 2022 09:31 schreef brother52 het volgende:
[..]
Dan zou ik die kilo gaan portioneren in wat je ongeveer per week gebruikt, dat in ziplockbags (wel even zoveel mogelijk lucht er uit halen) in de vriezer gooien.
Ja, als je al weet dat je ze niet binnen 14 dagen gaat gebruiken, kun je ze het beste gewoon in de vriezer gooien. Ze behouden dan veel meer smaak.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 09:33 schreef ToT het volgende:
[..]
Koffiebonen invriezen?Whut? Is dat echt aan te raden?
Weer wat nieuws geleerd, thanks!quote:Op dinsdag 25 januari 2022 09:41 schreef brother52 het volgende:
[..]
Ja, als je al weet dat je ze niet binnen 14 dagen gaat gebruiken, kun je ze het beste gewoon in de vriezer gooien. Ze behouden dan veel meer smaak.
Een pond koffie van deze toko https://www.singleestatecoffee.nl was wel even een eye-opener (nose-opener?). Voor huis-tuin-keuken gebruik is Lavazza Oro mijn no-brainer, niet te zwaar gebrand, kan weinig fout doen als ik half wakker 'vriendelijke' koffie nodig heb. Met m'n 30 euro Delonghi espressoapparaat of ouderwetse opgietkoffie zit ik ook niet op het niveau fijnproever, maar kan goede koffie wel heel erg waarderen.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 00:49 schreef Glider76 het volgende:
[..]
Niet als je niet in staat bent eruit te halen wat erin zit.
Zal aan mij liggen, maar heb wel eens dure bonen besteld. Vond het maar niks. Dan waren de Fascino mild bonen 10 keer beter.
Ik zit in ieder geval nog niet op het niveau dat ik al die smaakjes als chocola, fruit enz kan proeven.
Graag gedaan. Spread the word denk ik maar.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 09:02 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Deze besteld. Alleen omdat het een hele kilo is zal dat vers gebrande maar van zeer tijdelijke aard zijn. Een kilo doe ik maanden mee denk ik. Dank voor de tip.
Ja ik heb ook een keer een zakje van 250 gram besteld in die prijs catagorie. Maar ik proef het niet.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 10:01 schreef loveli het volgende:
[..]
Een pond koffie van deze toko https://www.singleestatecoffee.nl was wel even een eye-opener (nose-opener?). Voor huis-tuin-keuken gebruik is Lavazza Oro mijn no-brainer, niet te zwaar gebrand, kan weinig fout doen als ik half wakker 'vriendelijke' koffie nodig heb. Met m'n 30 euro Delonghi espressoapparaat of ouderwetse opgietkoffie zit ik ook niet op het niveau fijnproever, maar kan goede koffie wel heel erg waarderen.
Als je de koffie binnen een maand gebruikt maakt het inderdaad niet uit (1 tot 4 weken na het branden zijn ze op hun best geloof ik) maar doe je maanden over een kilo, dan ga je het verschil wel zien en proeven. (Er vanuitgaande dat alle koffie in dezelfde bus zit)quote:Op dinsdag 25 januari 2022 10:50 schreef Glider76 het volgende:
[..]
De meningen zijn verdeeld over koffiebonen in de vriezer bewaren. Het schijnt eigenlijk niet heel erg uit te maken.
Luchtdicht is belangrijk. En donker. En gewoon niet te lang bewaren. Ik bestel ook altijd een kilo, en dat gaat er in een maand wel doorheen.
De goedkopere Delonghi’s zijn nog best redelijke machines. Ik heb een tijdje zo’n combigeval gehad met filterkoffie en iets wat op espressoapparaat moest lijken. Niet echt ideaal om mee te werken want het portofilter was irritant (bakje zat er veel te los in), er was een draaiknop om de sterkte in te stellen wat ik raar vind en ik vraag me af of dat ding wel genoeg druk kon leveren maar de koffie die je er uit kon halen was best aardig.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 10:01 schreef loveli het volgende:
[..]
Een pond koffie van deze toko https://www.singleestatecoffee.nl was wel even een eye-opener (nose-opener?). Voor huis-tuin-keuken gebruik is Lavazza Oro mijn no-brainer, niet te zwaar gebrand, kan weinig fout doen als ik half wakker 'vriendelijke' koffie nodig heb. Met m'n 30 euro Delonghi espressoapparaat of ouderwetse opgietkoffie zit ik ook niet op het niveau fijnproever, maar kan goede koffie wel heel erg waarderen.
Probeer eens 1 zakje goed luchtdicht in een keukenkastje te bewaren, en test dan of die slechter of beter zijn als wat je in de vriezer hebt bewaard.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 16:43 schreef brother52 het volgende:
[..]
Als je de koffie binnen een maand gebruikt maakt het inderdaad niet uit (1 tot 4 weken na het branden zijn ze op hun best geloof ik) maar doe je maanden over een kilo, dan ga je het verschil wel zien en proeven. (Er vanuitgaande dat alle koffie in dezelfde bus zit)
Ik koop altijd meerdere pakken van 250g of 500g tegelijk. Wat ik niet meteen ga gebruiken prop ik altijd in de vriezer, heb er nog net geen aparte la voor.
Wil ik dat goed testen, dan ben ik zo een jaar en 9 kilo* bonen verder en dat is me iets te veel van het goede. Want dan wil ik ook weten wanneer er verschil is. Na een of 2 maand zal er geen tot weinig verschil zijn maar hoe is dat dan na 6 maanden of na een jaar? En is er meteen verschil wanneer je de verpakking open maakt of is dat pas na een paar dagen?quote:Op dinsdag 25 januari 2022 18:14 schreef Glider76 het volgende:
[..]
Probeer eens 1 zakje goed luchtdicht in een keukenkastje te bewaren, en test dan of die slechter of beter zijn als wat je in de vriezer hebt bewaard.
Met de melk valt wel mee, ik heb de S8 waarbij de melkuitloop rechts zit en makkelijk af te spoelen is. Het slangetje is ook eenvoudig speelbaar en het reinigen is nog makkelijker (en sneller!) dan ik had gedacht. Het reinigen van de machine valt tot nu toe ook mee. Hoop dat dit zo blijftquote:Op dinsdag 25 januari 2022 00:26 schreef Glider76 het volgende:
[..]
Een Jura is een mooie machine. Ik had hiervoor een Jura, wel een beetje goedkope versie. Wat mij vooral tegenviel is hoevaak dat ding in storing ging vanwege allerlei rotzooi binnenin. En als het weer eens tijd om schoon te maken was om het gangbaar te krijgen zag ik de schimmel van binnen op de koffieresten staan.
Verder hoef ik niet 20 verschillende progamma's en drink ik graag capuchino, maar bij die automaten gaat de melk dan door een heel slagenstelsel wat goed en regelmatig reinigen me zich mee brengt.
En het is ook een beetje hobby ja. Dus andere machine gekocht en aparte bonenmaler en de Jura alleen nog op vakantie meegenomen.
Maar bonen maken het verschil, en de kwaliteit van de maler. Speel eens met de maalgraad in je jura.
Supermarkt bonen zijn over het algemeen niet zo denderend. En niet versgebrand. Kijk eens bij Fascino koffie.
Ze hebben ook budget bonen, rond de 13 euro de kilo. De Mild is echt superlekker. Nadeel is dat je online moet bestellen. Wordt wel snel geleverd. En je ziet dat het dan pas 2 dagen ervoor is gebrand. Supervers dus.
Dat is duurder dan normale supermarkt bonen, maar wel goedkoper dan Illy bonen, en nog beter van smaak ook.
Vermijdt dark roast bonen. is misschien wel sterk, maar alle smaak is eruit gebrand. Vooral om te verbloemen dat minder goede bonen zijn, of om verschillende partijen bonen bij elkaar te gooien.
Op Youtube is dit vaak genoeg onderzocht en getest. Is er maar weinig verschil tussen het keukenkastje of de vriezer. Met een licht voordeel voor de vriezer. Maar de originele, gesloten verpakking wint het weer van de vriezer.quote:Op woensdag 26 januari 2022 16:08 schreef brother52 het volgende:
[..]
Wil ik dat goed testen, dan ben ik zo een jaar en 9 kilo* bonen verder en dat is me iets te veel van het goede. Want dan wil ik ook weten wanneer er verschil is. Na een of 2 maand zal er geen tot weinig verschil zijn maar hoe is dat dan na 6 maanden of na een jaar? En is er meteen verschil wanneer je de verpakking open maakt of is dat pas na een paar dagen?
Ook al is de koffie luchtdicht verpakt, het zal co2 blijven afgeven. Zolang de verpakking dicht is, is er niet zo veel aan de hand omdat er nog niks voor die co2 in de plaats kan komen maar wanneer er lucht bij komt, zal het oxidatieproces gaan beginnen en dat zal sneller gaan dan bij koffie uit de vriezer want daar is de afgifte van co2 aanzienlijk vertraagd.
* elke eerste week van de maand elke dag testen met espresso en pour over. Voor vriezer, luchtdicht (beide per maand verpakt) en controle (luchtdichte pot waar de voorraad voor het hele jaar in zit). (16+20)*3*7*12 is ruim 9 kilo
Nee, dat is geen goede test. Als je zoiets wilt testen moet je dat met regelmatige intervallen doen en niet lukraak wat kiezen. Want je wilt weten wanneer er smaakverschillen optreden en of het verschil ook groter wordt na verloop van tijd. En je wilt ook weten wat het effect van oxidatie na 1 dag is maar ook na bijvoorbeeld 6 dagen.quote:Op woensdag 26 januari 2022 18:03 schreef Glider76 het volgende:
[..]
Op Youtube is dit vaak genoeg onderzocht en getest. Is er maar weinig verschil tussen het keukenkastje of de vriezer. Met een licht voordeel voor de vriezer. Maar de originele, gesloten verpakking wint het weer van de vriezer.
De smaak raakt na verloop van tijd aangetast, net als met alle koffie die oud wordt.
Het best is nog steeds je koffie dusdanig te kopen dat je deze gewoon in een redelijke tijd opmaakt en dan weer versgebrandde te kopen.
En waarom moet die test 9 kilo en een jaar kosten? Je kunt dan toch 100 gram luchtdicht verpakken in een keukenkastje en 100 gram in de vriezer?
En na bv. 6 weken de smaak ervan uittesten. En als je dan niks verschil proeft kun je het nog een keer herhalen na 3 maanden bv.
Je kan natuurlijk ook beweren dat het kleine beetje vocht wat in de bonen aanwezig bij bevriezen alle structuren gaat openbreken. Dus na ontdooien heb je opeens veel meer oppervlak waar oxidatie plaats kan vinden.quote:Op woensdag 26 januari 2022 18:26 schreef brother52 het volgende:
En als je de theorie volgt… vriezer is lagere temperatuur, processen lopen allemaal een stuk trager, dat heeft als gevolg behoorlijk minder afgifte van co2 waardoor er, wanneer er lucht bij kan komen, er minder plek is voor de lucht in de koffie zelf, waardoor het minder snel oxideert, wat beter is voor de smaak in je kopje.
Dat klopt helemaal maar het vochtgehalte in gebrande bonen is vrijwel nihil. Daarom moet je de zak in de vriezer niet elke dag open en dicht doen want dan komt er elke dag een beetje vocht bij waardoor dat proces op gaat treden.quote:Op woensdag 26 januari 2022 20:38 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Je kan natuurlijk ook beweren dat het kleine beetje vocht wat in de bonen aanwezig bij bevriezen alle structuren gaat openbreken. Dus na ontdooien heb je opeens veel meer oppervlak waar oxidatie plaats kan vinden.
Bij -40 stopt het proces helemaal maar bij elke 10 graden lager dan kamertemperatuur, vertraagt het al met factor 2.quote:Op woensdag 26 januari 2022 20:39 schreef Glider76 het volgende:
Ik zie ook op internet dat het invriezen wel zou kunnen, maar dan treedt de werking van het stoppen van de achteruitgang pas bij -40 op.
Je zou ze gewoon beide eens kunnen proberen want zo duur zijn een mokkapotje of French press niet maar afgaande op hoe je nu je koffie maakt, kom je denk ik uit bij de French press. Alleen heb je dan wel een metalen filter wat ook weer wat invloed heeft op de smaak.quote:Op maandag 21 februari 2022 20:53 schreef Bocaj het volgende:
Ik drink altijd slow koffie. (Water uit de waterkoker en dan opgieten op de gemalen koffie in het papieren filter.)
Maar op de één of andere manier smaakt mij het niet meer...
Nu giet ik het water in een steelpan en doe er de hoeveelheid gemalen koffie bij... roer het rond en daarna giet ik het alsnog in het filter... Tada... de koffie smaakt stukken beter...
Wat zegt dit? Moet ik misschien naar een Cafetiere of iets dergelijks?... of z'n ding op het gas... hoe heet dat ook alweer... Percolator!
Onze vrienden van Coolblue hebben daar ook een stuk over!
https://www.coolblue.nl/advies/percolator-vs-cafetiere.html
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |