Haha dat ligt eraan, ik wil vooral gemak en wil het liefst zo min mogelijk moeite erin steken. Wat maakt een Nespresso zoveel beter t.o.v. een Senseo bijv? Ik ben nu nog student dus kan ook niet tientallen euro's uitgeven aan dure koffiebonen.quote:Op woensdag 22 december 2021 14:06 schreef loveli het volgende:
[..]
Mijn voorkeur: Melitta filterhouder, een goede koffie en heet water opgieten (en als ik geld over heb, ooit een Quick Mill). Als je liever een apparaat wilt dan is er voor die 150 euro prima een Nespresso te vinden.
Wil je de beste prijs/kwaliteit van de koffie of van het apparaat?
Alles. Senseo is niet te drinken en lijkt niet eens op koffie. Als je Senseo echt lekker vindt, moet je naar een dokter.quote:Op woensdag 22 december 2021 15:33 schreef BredeBroeder het volgende:
Wat maakt een Nespresso zoveel beter t.o.v. een Senseo bijv?
Hahah dat vroeg ik niet. Ik bedoel letterlijk het verschil. Cups t.o.v. pads, een andere werking van de machine? Ik ben aan Senseo gewend geraaktquote:Op woensdag 22 december 2021 15:34 schreef Kreator het volgende:
[..]
Alles. Senseo is niet te drinken en lijkt niet eens op koffie. Als je Senseo echt lekker vindt, moet je naar een dokter.
Voor 140 euro en 10 voor een koffiefilterhouder kun je aardig wat lekkere koffie kopenquote:Op woensdag 22 december 2021 15:33 schreef BredeBroeder het volgende:
Ik ben nu nog student dus kan ook niet tientallen euro's uitgeven aan dure koffiebonen.
Als je voor Nespresso kiest, kan ik je de cups van de Lidl aanbevelen. Die zijn er in allerlei sterktes en ze zijn betaalbaar. Mijn favoriet is de Viola (paars) met sterkte 9.quote:Op woensdag 22 december 2021 15:33 schreef BredeBroeder het volgende:
Haha dat ligt eraan, ik wil vooral gemak en wil het liefst zo min mogelijk moeite erin steken. Wat maakt een Nespresso zoveel beter t.o.v. een Senseo bijv? Ik ben nu nog student dus kan ook niet tientallen euro's uitgeven aan dure koffiebonen.
Senseo heeft toch wel een eigen publiek. Ik krijg het wel eens maar vind het echt niet lekker.quote:Op woensdag 5 januari 2022 15:32 schreef Sfancta het volgende:
Beste mensen, wou een nieuw topic maken maar vond dit verzamel topic.
Drink nu al ruim 14 jaar Senseo, merk de laatste tijd dat die zooi me echt de neus uithangt. Wordt er niet meer gelukkig van.
Nu drink ik alleen zwart, en ben de enige koffiedrinker in huis. Ben op zoek naar zo'n filter ding waarbij ik met kokend water zelf gewone koffie kan maken.
Ik vind de Clever Dripper wel ideaal wanneer ik gewoon 1 bak koffie wil.quote:Op woensdag 5 januari 2022 15:32 schreef Sfancta het volgende:
Beste mensen, wou een nieuw topic maken maar vond dit verzamel topic.
Drink nu al ruim 14 jaar Senseo, merk de laatste tijd dat die zooi me echt de neus uithangt. Wordt er niet meer gelukkig van.
Nu drink ik alleen zwart, en ben de enige koffiedrinker in huis. Ben op zoek naar zo'n filter ding waarbij ik met kokend water zelf gewone koffie kan maken.
Wat voor iets zouden jullie me aanraden? En welke koffie en filters?
Heb geen plek voor een heel koffiezetapparaat op de aanrecht.
Heb trouwens nog nooit zelf koffie gemaaktook niet met een koffiezetapparaat, alleen Senseo pads.
Ik zou dan ook investeren in een goede weegschaal en opschenkkan. Kost weer iets meer tijd maar je koffie wordt er een stuk beter van.quote:Op woensdag 5 januari 2022 15:39 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Senseo heeft toch wel een eigen publiek. Ik krijg het wel eens maar vind het echt niet lekker.
Wat je zoekt is een filterhouder van een paar euro en een doosje filters, beide vast wel bij de super te vinden. Als koffie kun je snelfiltermaling nemen of investeren in een koffiemolen en bonen kopen. Die laatste stap heb ik laats gemaakt en dat geeft wel betere koffie maar kost ook meer tijd.
[ afbeelding ]
Weegschalen heb ik wel in diverse soorten en maten. Voor koffie gebruik ik gewoon steeds de zelfde lepel om bonen af te meten.quote:Op zondag 16 januari 2022 16:03 schreef brother52 het volgende:
[..]
Ik zou dan ook investeren in een goede weegschaal en opschenkkan. Kost weer iets meer tijd maar je koffie wordt er een stuk beter van.
Het hangt er van af hoe je koffie zet natuurlijk. Als je de koffie in het filter gooit en dan ineens al het water er bij doet, maakt het niet zo veel uit waarmee je opgiet.quote:Op zondag 16 januari 2022 18:58 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Weegschalen heb ik wel in diverse soorten en maten. Voor koffie gebruik ik gewoon steeds de zelfde lepel om bonen af te meten.
Maar goed, een hoop dingen snap ik wel wat het zou uitmaken maar wat de opschenkkan doet kan ik domweg niet begrijpen. Wat is het verschil met b.v. een waterkoker? Ja, ik ben eigenwijs maar sta wel open voor een goed advies als het verschil me duidelijk is.
Die clever filter lijkt me wel een handig ding maar een frence press lijkt me ongeveer hetzelfde te doen, een tijdje weken en dan het prut scheiden van het vocht om het maar simpel uit te drukken.
Maar goed, zonder vervelend te doen, wat is het voordeel van een opschenkkan tov waterkoker? En hoe gebruik je die kan?
Clever Dripper.quote:Op maandag 17 januari 2022 18:45 schreef qajariaq het volgende:
Eerst afvragen of je een fatsoenlijk bakkie pleur wilt of een nieuwe hobby. Ik ben duidelijk niet op zoek naar een nieuwe hobby maar wil gewoon makkelijk en vlot een mok koffie in de morgen die een beetje lekker smaakt.
Voor espresso zit ik op dit moment op 18g voor een shot van 39/40g in 26-30 seconden. Een flat white maak ik met 19g voor een shot van 36g.quote:Op maandag 17 januari 2022 19:20 schreef Glider76 het volgende:
Hoeveel gram koffie doen jullie per kop gebruiken.
Ik zat voorheen op 17.4 gram voor een dubbel espresso waar ik dan capuchino van maakte.
Ben daarna dit wat gaan terugbrengen door toch eens het kleinere bakje te gaan gebruiken. Maar daar gaat nog steeds 12 gram koffie in.
Nu heb ik een nieuw bakje gekocht waar 8 gram in zou moeten. Maar er gaat nog steeds 12 gram in als ik dit tot aan de bovenkant vul.
Als ik grover zou gaan malen gaat er wel minder koffie in, maar dan heb ik in 3 seconden een kopje dus dat kan het ook niet wezen.
Verder smaakt het wel goed en zet ik iets meer dan 30 ml per shot.
Dat zijn behoorlijk wat grammen koffie per shot. Ik heb wel gemerkt dat wat minder gram een mildere koffie geeft. Nu drink ook wel 6-8 bakjes per dag, en dan steeds 17 gram begon mij wat te veel te worden.quote:Op maandag 17 januari 2022 19:55 schreef brother52 het volgende:
[..]
Voor espresso zit ik op dit moment op 18g voor een shot van 39/40g in 26-30 seconden. Een flat white maak ik met 19g voor een shot van 36g.
Met een pour over zit ik op ongeveer 65g per liter en voor de French Press op 75g per liter.
Voor espresso zijn het de normale verhoudingen maar ik drink er ook maar 2 of 3 per dag.quote:Op maandag 17 januari 2022 19:58 schreef Glider76 het volgende:
[..]
Dat zijn behoorlijk wat grammen koffie per shot. Ik heb wel gemerkt dat wat minder gram een mildere koffie geeft. Nu drink ook wel 6-8 bakjes per dag, en dan steeds 17 gram begon mij wat te veel te worden.
Als je er 11-12 gram in kwijt kunt, dan is 8 gram toch geen probleem? Je moet het bakje ook niet tot de rand vol proppen, dan krijg je veel meer kans op channeling. Minder dan de aangegeven hoeveelheid in een bakje kan over het algemeen prima (al blijft je puck dan vaak erg nat) maar overdoseren kun je beter niet doen.quote:Maar waar het mij om gaat, hoe krijg je 8 gram koffie in een bakje waar ik er zonder kopje al 11-12 gram in kwijt kan.
Zoals ik het ken vul je het bakje dat er net een klein kopje op zit. dan glad strijken met de bovenkant en daarna aandrukken.quote:Op maandag 17 januari 2022 20:26 schreef brother52 het volgende:
[..]
Voor espresso zijn het de normale verhoudingen maar ik drink er ook maar 2 of 3 per dag.
[..]
Als je er 11-12 gram in kwijt kunt, dan is 8 gram toch geen probleem? Je moet het bakje ook niet tot de rand vol proppen, dan krijg je veel meer kans op channeling. Minder dan de aangegeven hoeveelheid in een bakje kan over het algemeen prima (al blijft je puck dan vaak erg nat) maar overdoseren kun je beter niet doen.
Dat maakt dus niet zo veel uit. Het resultaat in je kopje is belangrijker dan de hoeveelheid koffie in je bakje.quote:Op maandag 17 januari 2022 20:31 schreef Glider76 het volgende:
[..]
Zoals ik het ken vul je het bakje dat er net een klein kopje op zit. dan glad strijken met de bovenkant en daarna aandrukken.
Dat is wel heel erg droog maar op zich ook niet zo gek. Als je 12 gram in een bakje voor 8 gram propt, heeft de koffie te weinig ruimte om uit te zetten met als gevolg een erg droge puck en koffie waarvan de extractie niet goed is.quote:Mijn puck is trouwens zo droog dat ie er amper uit te rammen is. Moet soms zelfs met een lepeltje. Daar had ik vroeger minder last van.
ik ga morgen eens minder erin doen.quote:Op maandag 17 januari 2022 21:17 schreef brother52 het volgende:
[..]
Dat maakt dus niet zo veel uit. Het resultaat in je kopje is belangrijker dan de hoeveelheid koffie in je bakje.
Wanneer ik overstap op andere bonen, pas ik altijd eerst de maalgraad aan tot de smaak goed in balans is en daarna ga ik met de dosering spelen voor de sterkte. Of dan uiteindelijk het bakje niet helemaal vol is of dat er een kopje op zit voordat ik ga tampen maakt dan verder niet uit.
[..]
Dat is wel heel erg droog maar op zich ook niet zo gek. Als je 12 gram in een bakje voor 8 gram propt, heeft de koffie te weinig ruimte om uit te zetten met als gevolg een erg droge puck en koffie waarvan de extractie niet goed is.
quote:Op maandag 17 januari 2022 18:45 schreef qajariaq het volgende:
Eerst afvragen of je een fatsoenlijk bakkie pleur wilt of een nieuwe hobby. Ik ben duidelijk niet op zoek naar een nieuwe hobby maar wil gewoon makkelijk en vlot een mok koffie in de morgen die een beetje lekker smaakt.
Een Jura is een mooie machine. Ik had hiervoor een Jura, wel een beetje goedkope versie. Wat mij vooral tegenviel is hoevaak dat ding in storing ging vanwege allerlei rotzooi binnenin. En als het weer eens tijd om schoon te maken was om het gangbaar te krijgen zag ik de schimmel van binnen op de koffieresten staan.quote:Op dinsdag 18 januari 2022 09:07 schreef Serinde het volgende:
[..]![]()
Mijn gevoel!
Ik dacht hier even te komen lezen maar het is inderdaad meer een hobby-topic. Ook prima maar dan zit ik hier niet goed misschien? Ik heb in december een Jura gekocht. Volautomaat zal hier wel vloeken in de kerk zijnnog aan het uitproberen welke bonen ik het lekkerste vind. Pluspunten als deze makkelijk verkrijgbaar zijn (lees: AH, Picnic of Plus). De vorige bonen vond ik heerlijk in een latte maar vind ik ze voor een zwarte koffie wat zurig.
Nu in de machine: Australian medium roast. Voor een zwart bakkie in de ochtend goedgekeurd.
De dure van de speciaalzaakquote:Op dinsdag 18 januari 2022 09:07 schreef Serinde het volgende:
nog aan het uitproberen welke bonen ik het lekkerste vind
Niet als je niet in staat bent eruit te halen wat erin zit.quote:
Deze besteld. Alleen omdat het een hele kilo is zal dat vers gebrande maar van zeer tijdelijke aard zijn. Een kilo doe ik maanden mee denk ik. Dank voor de tip.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 00:26 schreef Glider76 het volgende:
Supermarkt bonen zijn over het algemeen niet zo denderend. En niet versgebrand. Kijk eens bij Fascino koffie.
Ze hebben ook budget bonen, rond de 13 euro de kilo. De Mild is echt superlekker. Nadeel is dat je online moet bestellen. Wordt wel snel geleverd. En je ziet dat het dan pas 2 dagen ervoor is gebrand. Supervers dus.
Dan zou ik die kilo gaan portioneren in wat je ongeveer per week gebruikt, dat in ziplockbags (wel even zoveel mogelijk lucht er uit halen) in de vriezer gooien.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 09:02 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Deze besteld. Alleen omdat het een hele kilo is zal dat vers gebrande maar van zeer tijdelijke aard zijn. Een kilo doe ik maanden mee denk ik. Dank voor de tip.
Koffiebonen invriezen?quote:Op dinsdag 25 januari 2022 09:31 schreef brother52 het volgende:
[..]
Dan zou ik die kilo gaan portioneren in wat je ongeveer per week gebruikt, dat in ziplockbags (wel even zoveel mogelijk lucht er uit halen) in de vriezer gooien.
Ja, als je al weet dat je ze niet binnen 14 dagen gaat gebruiken, kun je ze het beste gewoon in de vriezer gooien. Ze behouden dan veel meer smaak.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 09:33 schreef ToT het volgende:
[..]
Koffiebonen invriezen?Whut? Is dat echt aan te raden?
Weer wat nieuws geleerd, thanks!quote:Op dinsdag 25 januari 2022 09:41 schreef brother52 het volgende:
[..]
Ja, als je al weet dat je ze niet binnen 14 dagen gaat gebruiken, kun je ze het beste gewoon in de vriezer gooien. Ze behouden dan veel meer smaak.
Een pond koffie van deze toko https://www.singleestatecoffee.nl was wel even een eye-opener (nose-opener?). Voor huis-tuin-keuken gebruik is Lavazza Oro mijn no-brainer, niet te zwaar gebrand, kan weinig fout doen als ik half wakker 'vriendelijke' koffie nodig heb. Met m'n 30 euro Delonghi espressoapparaat of ouderwetse opgietkoffie zit ik ook niet op het niveau fijnproever, maar kan goede koffie wel heel erg waarderen.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 00:49 schreef Glider76 het volgende:
[..]
Niet als je niet in staat bent eruit te halen wat erin zit.
Zal aan mij liggen, maar heb wel eens dure bonen besteld. Vond het maar niks. Dan waren de Fascino mild bonen 10 keer beter.
Ik zit in ieder geval nog niet op het niveau dat ik al die smaakjes als chocola, fruit enz kan proeven.
Graag gedaan. Spread the word denk ik maar.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 09:02 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Deze besteld. Alleen omdat het een hele kilo is zal dat vers gebrande maar van zeer tijdelijke aard zijn. Een kilo doe ik maanden mee denk ik. Dank voor de tip.
Ja ik heb ook een keer een zakje van 250 gram besteld in die prijs catagorie. Maar ik proef het niet.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 10:01 schreef loveli het volgende:
[..]
Een pond koffie van deze toko https://www.singleestatecoffee.nl was wel even een eye-opener (nose-opener?). Voor huis-tuin-keuken gebruik is Lavazza Oro mijn no-brainer, niet te zwaar gebrand, kan weinig fout doen als ik half wakker 'vriendelijke' koffie nodig heb. Met m'n 30 euro Delonghi espressoapparaat of ouderwetse opgietkoffie zit ik ook niet op het niveau fijnproever, maar kan goede koffie wel heel erg waarderen.
Als je de koffie binnen een maand gebruikt maakt het inderdaad niet uit (1 tot 4 weken na het branden zijn ze op hun best geloof ik) maar doe je maanden over een kilo, dan ga je het verschil wel zien en proeven. (Er vanuitgaande dat alle koffie in dezelfde bus zit)quote:Op dinsdag 25 januari 2022 10:50 schreef Glider76 het volgende:
[..]
De meningen zijn verdeeld over koffiebonen in de vriezer bewaren. Het schijnt eigenlijk niet heel erg uit te maken.
Luchtdicht is belangrijk. En donker. En gewoon niet te lang bewaren. Ik bestel ook altijd een kilo, en dat gaat er in een maand wel doorheen.
De goedkopere Delonghi’s zijn nog best redelijke machines. Ik heb een tijdje zo’n combigeval gehad met filterkoffie en iets wat op espressoapparaat moest lijken. Niet echt ideaal om mee te werken want het portofilter was irritant (bakje zat er veel te los in), er was een draaiknop om de sterkte in te stellen wat ik raar vind en ik vraag me af of dat ding wel genoeg druk kon leveren maar de koffie die je er uit kon halen was best aardig.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 10:01 schreef loveli het volgende:
[..]
Een pond koffie van deze toko https://www.singleestatecoffee.nl was wel even een eye-opener (nose-opener?). Voor huis-tuin-keuken gebruik is Lavazza Oro mijn no-brainer, niet te zwaar gebrand, kan weinig fout doen als ik half wakker 'vriendelijke' koffie nodig heb. Met m'n 30 euro Delonghi espressoapparaat of ouderwetse opgietkoffie zit ik ook niet op het niveau fijnproever, maar kan goede koffie wel heel erg waarderen.
Probeer eens 1 zakje goed luchtdicht in een keukenkastje te bewaren, en test dan of die slechter of beter zijn als wat je in de vriezer hebt bewaard.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 16:43 schreef brother52 het volgende:
[..]
Als je de koffie binnen een maand gebruikt maakt het inderdaad niet uit (1 tot 4 weken na het branden zijn ze op hun best geloof ik) maar doe je maanden over een kilo, dan ga je het verschil wel zien en proeven. (Er vanuitgaande dat alle koffie in dezelfde bus zit)
Ik koop altijd meerdere pakken van 250g of 500g tegelijk. Wat ik niet meteen ga gebruiken prop ik altijd in de vriezer, heb er nog net geen aparte la voor.
Wil ik dat goed testen, dan ben ik zo een jaar en 9 kilo* bonen verder en dat is me iets te veel van het goede. Want dan wil ik ook weten wanneer er verschil is. Na een of 2 maand zal er geen tot weinig verschil zijn maar hoe is dat dan na 6 maanden of na een jaar? En is er meteen verschil wanneer je de verpakking open maakt of is dat pas na een paar dagen?quote:Op dinsdag 25 januari 2022 18:14 schreef Glider76 het volgende:
[..]
Probeer eens 1 zakje goed luchtdicht in een keukenkastje te bewaren, en test dan of die slechter of beter zijn als wat je in de vriezer hebt bewaard.
Met de melk valt wel mee, ik heb de S8 waarbij de melkuitloop rechts zit en makkelijk af te spoelen is. Het slangetje is ook eenvoudig speelbaar en het reinigen is nog makkelijker (en sneller!) dan ik had gedacht. Het reinigen van de machine valt tot nu toe ook mee. Hoop dat dit zo blijftquote:Op dinsdag 25 januari 2022 00:26 schreef Glider76 het volgende:
[..]
Een Jura is een mooie machine. Ik had hiervoor een Jura, wel een beetje goedkope versie. Wat mij vooral tegenviel is hoevaak dat ding in storing ging vanwege allerlei rotzooi binnenin. En als het weer eens tijd om schoon te maken was om het gangbaar te krijgen zag ik de schimmel van binnen op de koffieresten staan.
Verder hoef ik niet 20 verschillende progamma's en drink ik graag capuchino, maar bij die automaten gaat de melk dan door een heel slagenstelsel wat goed en regelmatig reinigen me zich mee brengt.
En het is ook een beetje hobby ja. Dus andere machine gekocht en aparte bonenmaler en de Jura alleen nog op vakantie meegenomen.
Maar bonen maken het verschil, en de kwaliteit van de maler. Speel eens met de maalgraad in je jura.
Supermarkt bonen zijn over het algemeen niet zo denderend. En niet versgebrand. Kijk eens bij Fascino koffie.
Ze hebben ook budget bonen, rond de 13 euro de kilo. De Mild is echt superlekker. Nadeel is dat je online moet bestellen. Wordt wel snel geleverd. En je ziet dat het dan pas 2 dagen ervoor is gebrand. Supervers dus.
Dat is duurder dan normale supermarkt bonen, maar wel goedkoper dan Illy bonen, en nog beter van smaak ook.
Vermijdt dark roast bonen. is misschien wel sterk, maar alle smaak is eruit gebrand. Vooral om te verbloemen dat minder goede bonen zijn, of om verschillende partijen bonen bij elkaar te gooien.
Op Youtube is dit vaak genoeg onderzocht en getest. Is er maar weinig verschil tussen het keukenkastje of de vriezer. Met een licht voordeel voor de vriezer. Maar de originele, gesloten verpakking wint het weer van de vriezer.quote:Op woensdag 26 januari 2022 16:08 schreef brother52 het volgende:
[..]
Wil ik dat goed testen, dan ben ik zo een jaar en 9 kilo* bonen verder en dat is me iets te veel van het goede. Want dan wil ik ook weten wanneer er verschil is. Na een of 2 maand zal er geen tot weinig verschil zijn maar hoe is dat dan na 6 maanden of na een jaar? En is er meteen verschil wanneer je de verpakking open maakt of is dat pas na een paar dagen?
Ook al is de koffie luchtdicht verpakt, het zal co2 blijven afgeven. Zolang de verpakking dicht is, is er niet zo veel aan de hand omdat er nog niks voor die co2 in de plaats kan komen maar wanneer er lucht bij komt, zal het oxidatieproces gaan beginnen en dat zal sneller gaan dan bij koffie uit de vriezer want daar is de afgifte van co2 aanzienlijk vertraagd.
* elke eerste week van de maand elke dag testen met espresso en pour over. Voor vriezer, luchtdicht (beide per maand verpakt) en controle (luchtdichte pot waar de voorraad voor het hele jaar in zit). (16+20)*3*7*12 is ruim 9 kilo
Nee, dat is geen goede test. Als je zoiets wilt testen moet je dat met regelmatige intervallen doen en niet lukraak wat kiezen. Want je wilt weten wanneer er smaakverschillen optreden en of het verschil ook groter wordt na verloop van tijd. En je wilt ook weten wat het effect van oxidatie na 1 dag is maar ook na bijvoorbeeld 6 dagen.quote:Op woensdag 26 januari 2022 18:03 schreef Glider76 het volgende:
[..]
Op Youtube is dit vaak genoeg onderzocht en getest. Is er maar weinig verschil tussen het keukenkastje of de vriezer. Met een licht voordeel voor de vriezer. Maar de originele, gesloten verpakking wint het weer van de vriezer.
De smaak raakt na verloop van tijd aangetast, net als met alle koffie die oud wordt.
Het best is nog steeds je koffie dusdanig te kopen dat je deze gewoon in een redelijke tijd opmaakt en dan weer versgebrandde te kopen.
En waarom moet die test 9 kilo en een jaar kosten? Je kunt dan toch 100 gram luchtdicht verpakken in een keukenkastje en 100 gram in de vriezer?
En na bv. 6 weken de smaak ervan uittesten. En als je dan niks verschil proeft kun je het nog een keer herhalen na 3 maanden bv.
Je kan natuurlijk ook beweren dat het kleine beetje vocht wat in de bonen aanwezig bij bevriezen alle structuren gaat openbreken. Dus na ontdooien heb je opeens veel meer oppervlak waar oxidatie plaats kan vinden.quote:Op woensdag 26 januari 2022 18:26 schreef brother52 het volgende:
En als je de theorie volgt… vriezer is lagere temperatuur, processen lopen allemaal een stuk trager, dat heeft als gevolg behoorlijk minder afgifte van co2 waardoor er, wanneer er lucht bij kan komen, er minder plek is voor de lucht in de koffie zelf, waardoor het minder snel oxideert, wat beter is voor de smaak in je kopje.
Dat klopt helemaal maar het vochtgehalte in gebrande bonen is vrijwel nihil. Daarom moet je de zak in de vriezer niet elke dag open en dicht doen want dan komt er elke dag een beetje vocht bij waardoor dat proces op gaat treden.quote:Op woensdag 26 januari 2022 20:38 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Je kan natuurlijk ook beweren dat het kleine beetje vocht wat in de bonen aanwezig bij bevriezen alle structuren gaat openbreken. Dus na ontdooien heb je opeens veel meer oppervlak waar oxidatie plaats kan vinden.
Bij -40 stopt het proces helemaal maar bij elke 10 graden lager dan kamertemperatuur, vertraagt het al met factor 2.quote:Op woensdag 26 januari 2022 20:39 schreef Glider76 het volgende:
Ik zie ook op internet dat het invriezen wel zou kunnen, maar dan treedt de werking van het stoppen van de achteruitgang pas bij -40 op.
Je zou ze gewoon beide eens kunnen proberen want zo duur zijn een mokkapotje of French press niet maar afgaande op hoe je nu je koffie maakt, kom je denk ik uit bij de French press. Alleen heb je dan wel een metalen filter wat ook weer wat invloed heeft op de smaak.quote:Op maandag 21 februari 2022 20:53 schreef Bocaj het volgende:
Ik drink altijd slow koffie. (Water uit de waterkoker en dan opgieten op de gemalen koffie in het papieren filter.)
Maar op de één of andere manier smaakt mij het niet meer...
Nu giet ik het water in een steelpan en doe er de hoeveelheid gemalen koffie bij... roer het rond en daarna giet ik het alsnog in het filter... Tada... de koffie smaakt stukken beter...
Wat zegt dit? Moet ik misschien naar een Cafetiere of iets dergelijks?... of z'n ding op het gas... hoe heet dat ook alweer... Percolator!
Onze vrienden van Coolblue hebben daar ook een stuk over!
https://www.coolblue.nl/advies/percolator-vs-cafetiere.html
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |