De dure van de speciaalzaakquote:Op dinsdag 18 januari 2022 09:07 schreef Serinde het volgende:
nog aan het uitproberen welke bonen ik het lekkerste vind
Niet als je niet in staat bent eruit te halen wat erin zit.quote:
Deze besteld. Alleen omdat het een hele kilo is zal dat vers gebrande maar van zeer tijdelijke aard zijn. Een kilo doe ik maanden mee denk ik. Dank voor de tip.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 00:26 schreef Glider76 het volgende:
Supermarkt bonen zijn over het algemeen niet zo denderend. En niet versgebrand. Kijk eens bij Fascino koffie.
Ze hebben ook budget bonen, rond de 13 euro de kilo. De Mild is echt superlekker. Nadeel is dat je online moet bestellen. Wordt wel snel geleverd. En je ziet dat het dan pas 2 dagen ervoor is gebrand. Supervers dus.
Dan zou ik die kilo gaan portioneren in wat je ongeveer per week gebruikt, dat in ziplockbags (wel even zoveel mogelijk lucht er uit halen) in de vriezer gooien.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 09:02 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Deze besteld. Alleen omdat het een hele kilo is zal dat vers gebrande maar van zeer tijdelijke aard zijn. Een kilo doe ik maanden mee denk ik. Dank voor de tip.
Koffiebonen invriezen? Whut? Is dat echt aan te raden?quote:Op dinsdag 25 januari 2022 09:31 schreef brother52 het volgende:
[..]
Dan zou ik die kilo gaan portioneren in wat je ongeveer per week gebruikt, dat in ziplockbags (wel even zoveel mogelijk lucht er uit halen) in de vriezer gooien.
Ja, als je al weet dat je ze niet binnen 14 dagen gaat gebruiken, kun je ze het beste gewoon in de vriezer gooien. Ze behouden dan veel meer smaak.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 09:33 schreef ToT het volgende:
[..]
Koffiebonen invriezen? Whut? Is dat echt aan te raden?
Weer wat nieuws geleerd, thanks!quote:Op dinsdag 25 januari 2022 09:41 schreef brother52 het volgende:
[..]
Ja, als je al weet dat je ze niet binnen 14 dagen gaat gebruiken, kun je ze het beste gewoon in de vriezer gooien. Ze behouden dan veel meer smaak.
Een pond koffie van deze toko https://www.singleestatecoffee.nl was wel even een eye-opener (nose-opener?). Voor huis-tuin-keuken gebruik is Lavazza Oro mijn no-brainer, niet te zwaar gebrand, kan weinig fout doen als ik half wakker 'vriendelijke' koffie nodig heb. Met m'n 30 euro Delonghi espressoapparaat of ouderwetse opgietkoffie zit ik ook niet op het niveau fijnproever, maar kan goede koffie wel heel erg waarderen.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 00:49 schreef Glider76 het volgende:
[..]
Niet als je niet in staat bent eruit te halen wat erin zit.
Zal aan mij liggen, maar heb wel eens dure bonen besteld. Vond het maar niks. Dan waren de Fascino mild bonen 10 keer beter.
Ik zit in ieder geval nog niet op het niveau dat ik al die smaakjes als chocola, fruit enz kan proeven.
Graag gedaan. Spread the word denk ik maar.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 09:02 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Deze besteld. Alleen omdat het een hele kilo is zal dat vers gebrande maar van zeer tijdelijke aard zijn. Een kilo doe ik maanden mee denk ik. Dank voor de tip.
Ja ik heb ook een keer een zakje van 250 gram besteld in die prijs catagorie. Maar ik proef het niet.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 10:01 schreef loveli het volgende:
[..]
Een pond koffie van deze toko https://www.singleestatecoffee.nl was wel even een eye-opener (nose-opener?). Voor huis-tuin-keuken gebruik is Lavazza Oro mijn no-brainer, niet te zwaar gebrand, kan weinig fout doen als ik half wakker 'vriendelijke' koffie nodig heb. Met m'n 30 euro Delonghi espressoapparaat of ouderwetse opgietkoffie zit ik ook niet op het niveau fijnproever, maar kan goede koffie wel heel erg waarderen.
Als je de koffie binnen een maand gebruikt maakt het inderdaad niet uit (1 tot 4 weken na het branden zijn ze op hun best geloof ik) maar doe je maanden over een kilo, dan ga je het verschil wel zien en proeven. (Er vanuitgaande dat alle koffie in dezelfde bus zit)quote:Op dinsdag 25 januari 2022 10:50 schreef Glider76 het volgende:
[..]
De meningen zijn verdeeld over koffiebonen in de vriezer bewaren. Het schijnt eigenlijk niet heel erg uit te maken.
Luchtdicht is belangrijk. En donker. En gewoon niet te lang bewaren. Ik bestel ook altijd een kilo, en dat gaat er in een maand wel doorheen.
De goedkopere Delonghi’s zijn nog best redelijke machines. Ik heb een tijdje zo’n combigeval gehad met filterkoffie en iets wat op espressoapparaat moest lijken. Niet echt ideaal om mee te werken want het portofilter was irritant (bakje zat er veel te los in), er was een draaiknop om de sterkte in te stellen wat ik raar vind en ik vraag me af of dat ding wel genoeg druk kon leveren maar de koffie die je er uit kon halen was best aardig.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 10:01 schreef loveli het volgende:
[..]
Een pond koffie van deze toko https://www.singleestatecoffee.nl was wel even een eye-opener (nose-opener?). Voor huis-tuin-keuken gebruik is Lavazza Oro mijn no-brainer, niet te zwaar gebrand, kan weinig fout doen als ik half wakker 'vriendelijke' koffie nodig heb. Met m'n 30 euro Delonghi espressoapparaat of ouderwetse opgietkoffie zit ik ook niet op het niveau fijnproever, maar kan goede koffie wel heel erg waarderen.
Probeer eens 1 zakje goed luchtdicht in een keukenkastje te bewaren, en test dan of die slechter of beter zijn als wat je in de vriezer hebt bewaard.quote:Op dinsdag 25 januari 2022 16:43 schreef brother52 het volgende:
[..]
Als je de koffie binnen een maand gebruikt maakt het inderdaad niet uit (1 tot 4 weken na het branden zijn ze op hun best geloof ik) maar doe je maanden over een kilo, dan ga je het verschil wel zien en proeven. (Er vanuitgaande dat alle koffie in dezelfde bus zit)
Ik koop altijd meerdere pakken van 250g of 500g tegelijk. Wat ik niet meteen ga gebruiken prop ik altijd in de vriezer, heb er nog net geen aparte la voor.
Wil ik dat goed testen, dan ben ik zo een jaar en 9 kilo* bonen verder en dat is me iets te veel van het goede. Want dan wil ik ook weten wanneer er verschil is. Na een of 2 maand zal er geen tot weinig verschil zijn maar hoe is dat dan na 6 maanden of na een jaar? En is er meteen verschil wanneer je de verpakking open maakt of is dat pas na een paar dagen?quote:Op dinsdag 25 januari 2022 18:14 schreef Glider76 het volgende:
[..]
Probeer eens 1 zakje goed luchtdicht in een keukenkastje te bewaren, en test dan of die slechter of beter zijn als wat je in de vriezer hebt bewaard.
Met de melk valt wel mee, ik heb de S8 waarbij de melkuitloop rechts zit en makkelijk af te spoelen is. Het slangetje is ook eenvoudig speelbaar en het reinigen is nog makkelijker (en sneller!) dan ik had gedacht. Het reinigen van de machine valt tot nu toe ook mee. Hoop dat dit zo blijftquote:Op dinsdag 25 januari 2022 00:26 schreef Glider76 het volgende:
[..]
Een Jura is een mooie machine. Ik had hiervoor een Jura, wel een beetje goedkope versie. Wat mij vooral tegenviel is hoevaak dat ding in storing ging vanwege allerlei rotzooi binnenin. En als het weer eens tijd om schoon te maken was om het gangbaar te krijgen zag ik de schimmel van binnen op de koffieresten staan.
Verder hoef ik niet 20 verschillende progamma's en drink ik graag capuchino, maar bij die automaten gaat de melk dan door een heel slagenstelsel wat goed en regelmatig reinigen me zich mee brengt.
En het is ook een beetje hobby ja. Dus andere machine gekocht en aparte bonenmaler en de Jura alleen nog op vakantie meegenomen.
Maar bonen maken het verschil, en de kwaliteit van de maler. Speel eens met de maalgraad in je jura.
Supermarkt bonen zijn over het algemeen niet zo denderend. En niet versgebrand. Kijk eens bij Fascino koffie.
Ze hebben ook budget bonen, rond de 13 euro de kilo. De Mild is echt superlekker. Nadeel is dat je online moet bestellen. Wordt wel snel geleverd. En je ziet dat het dan pas 2 dagen ervoor is gebrand. Supervers dus.
Dat is duurder dan normale supermarkt bonen, maar wel goedkoper dan Illy bonen, en nog beter van smaak ook.
Vermijdt dark roast bonen. is misschien wel sterk, maar alle smaak is eruit gebrand. Vooral om te verbloemen dat minder goede bonen zijn, of om verschillende partijen bonen bij elkaar te gooien.
Op Youtube is dit vaak genoeg onderzocht en getest. Is er maar weinig verschil tussen het keukenkastje of de vriezer. Met een licht voordeel voor de vriezer. Maar de originele, gesloten verpakking wint het weer van de vriezer.quote:Op woensdag 26 januari 2022 16:08 schreef brother52 het volgende:
[..]
Wil ik dat goed testen, dan ben ik zo een jaar en 9 kilo* bonen verder en dat is me iets te veel van het goede. Want dan wil ik ook weten wanneer er verschil is. Na een of 2 maand zal er geen tot weinig verschil zijn maar hoe is dat dan na 6 maanden of na een jaar? En is er meteen verschil wanneer je de verpakking open maakt of is dat pas na een paar dagen?
Ook al is de koffie luchtdicht verpakt, het zal co2 blijven afgeven. Zolang de verpakking dicht is, is er niet zo veel aan de hand omdat er nog niks voor die co2 in de plaats kan komen maar wanneer er lucht bij komt, zal het oxidatieproces gaan beginnen en dat zal sneller gaan dan bij koffie uit de vriezer want daar is de afgifte van co2 aanzienlijk vertraagd.
* elke eerste week van de maand elke dag testen met espresso en pour over. Voor vriezer, luchtdicht (beide per maand verpakt) en controle (luchtdichte pot waar de voorraad voor het hele jaar in zit). (16+20)*3*7*12 is ruim 9 kilo
Nee, dat is geen goede test. Als je zoiets wilt testen moet je dat met regelmatige intervallen doen en niet lukraak wat kiezen. Want je wilt weten wanneer er smaakverschillen optreden en of het verschil ook groter wordt na verloop van tijd. En je wilt ook weten wat het effect van oxidatie na 1 dag is maar ook na bijvoorbeeld 6 dagen.quote:Op woensdag 26 januari 2022 18:03 schreef Glider76 het volgende:
[..]
Op Youtube is dit vaak genoeg onderzocht en getest. Is er maar weinig verschil tussen het keukenkastje of de vriezer. Met een licht voordeel voor de vriezer. Maar de originele, gesloten verpakking wint het weer van de vriezer.
De smaak raakt na verloop van tijd aangetast, net als met alle koffie die oud wordt.
Het best is nog steeds je koffie dusdanig te kopen dat je deze gewoon in een redelijke tijd opmaakt en dan weer versgebrandde te kopen.
En waarom moet die test 9 kilo en een jaar kosten? Je kunt dan toch 100 gram luchtdicht verpakken in een keukenkastje en 100 gram in de vriezer?
En na bv. 6 weken de smaak ervan uittesten. En als je dan niks verschil proeft kun je het nog een keer herhalen na 3 maanden bv.
Je kan natuurlijk ook beweren dat het kleine beetje vocht wat in de bonen aanwezig bij bevriezen alle structuren gaat openbreken. Dus na ontdooien heb je opeens veel meer oppervlak waar oxidatie plaats kan vinden.quote:Op woensdag 26 januari 2022 18:26 schreef brother52 het volgende:
En als je de theorie volgt… vriezer is lagere temperatuur, processen lopen allemaal een stuk trager, dat heeft als gevolg behoorlijk minder afgifte van co2 waardoor er, wanneer er lucht bij kan komen, er minder plek is voor de lucht in de koffie zelf, waardoor het minder snel oxideert, wat beter is voor de smaak in je kopje.
Dat klopt helemaal maar het vochtgehalte in gebrande bonen is vrijwel nihil. Daarom moet je de zak in de vriezer niet elke dag open en dicht doen want dan komt er elke dag een beetje vocht bij waardoor dat proces op gaat treden.quote:Op woensdag 26 januari 2022 20:38 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Je kan natuurlijk ook beweren dat het kleine beetje vocht wat in de bonen aanwezig bij bevriezen alle structuren gaat openbreken. Dus na ontdooien heb je opeens veel meer oppervlak waar oxidatie plaats kan vinden.
Bij -40 stopt het proces helemaal maar bij elke 10 graden lager dan kamertemperatuur, vertraagt het al met factor 2.quote:Op woensdag 26 januari 2022 20:39 schreef Glider76 het volgende:
Ik zie ook op internet dat het invriezen wel zou kunnen, maar dan treedt de werking van het stoppen van de achteruitgang pas bij -40 op.
Je zou ze gewoon beide eens kunnen proberen want zo duur zijn een mokkapotje of French press niet maar afgaande op hoe je nu je koffie maakt, kom je denk ik uit bij de French press. Alleen heb je dan wel een metalen filter wat ook weer wat invloed heeft op de smaak.quote:Op maandag 21 februari 2022 20:53 schreef Bocaj het volgende:
Ik drink altijd slow koffie. (Water uit de waterkoker en dan opgieten op de gemalen koffie in het papieren filter.)
Maar op de één of andere manier smaakt mij het niet meer...
Nu giet ik het water in een steelpan en doe er de hoeveelheid gemalen koffie bij... roer het rond en daarna giet ik het alsnog in het filter... Tada... de koffie smaakt stukken beter...
Wat zegt dit? Moet ik misschien naar een Cafetiere of iets dergelijks?... of z'n ding op het gas... hoe heet dat ook alweer... Percolator!
Onze vrienden van Coolblue hebben daar ook een stuk over!
https://www.coolblue.nl/advies/percolator-vs-cafetiere.html
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |