abonnement bol.com Unibet Coolblue
  woensdag 29 juli 2020 @ 13:12:31 #1
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_194306458


Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie? De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over :7. Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar CUL / Nespresso, what else... Deel 8. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic (GC / [KSC #11685] We worden links en rechts ingehaald).

Die laatste link is toch al na een dag weer verleden tijd, dus zoek zelf even de meest recente versie op in GC. Hij staat bijna altijd bovenaan :)

Barista? De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos Er zijn vier verschillende typen espresso-machines: 1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde. 2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk 3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand. 4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP! Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt :P

Goede bonen dus... Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen :? ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn? Zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man! Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art? Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen) (de mooiste rosetta ooit) (consumer koffiebrander) (koffie in een popcorn machine :D )

Plaatjes!"Naked portafilter"
Links Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen
Een blog van 'The International Institute of Coffee Tasters'
Een nederlandse blog over koffie
Wiki artikel of de duurste koffie :)
Winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Nog een winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
[url=http://www.espressokopen.nl/espresso-en-nespresso/espresso-woordenboek/] Espresso woordenboek van A tot Z

Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  woensdag 29 juli 2020 @ 13:15:28 #2
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_194306496
Omdat @zipcon het niet doet, hierbij een nieuw deel ;)

Ik heb het lijstje met vorige delen uit de OP gehaald trouwens. Het is een reeks, dus je kunt ook alle delen zien door op de TT te klikken :)

Sommige plaatjes doen het niet, daar kijk ik vanavond wel even naar, tenzij iemand zich eerder geroepen voelt ^O^
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  Eindredactie Games woensdag 29 juli 2020 @ 13:22:27 #3
104357 crew  2dope
Siempre Peligroso
pi_194306561
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juli 2020 11:57 schreef zipcon het volgende:

[..]
Na lang nadenken dan toch maar een De'longhi aangeschaft, idd veel minder vervelende meldingen en die werkt lang door voor je moet schoonmaken. Geen perfecte koffie maar voor mij wel zeer goed icm gemak van druk op 1 knop. Voor mij persoonlijk maken de verse bonen het grootste verschil qua smaakprofiel, dus als dat snor zit ben ik al heel tevreden.
Bij mij staat er sinds een paar week ook een De'longhi, de magnifica ecam 20.110.b. Tot nu toe erg tevreden over, koffie is dik in orde, alles gaat lekker snel, waterreservoir is best groot en hij ziet er ook netjes uit.

Moet alleen nog even uitvogelen hoe de automatische uitschakeling iets verlengd kan worden... Ding gaat al uit na iets van 15 minuten idle. Handleiding zegt vreemd genoeg dat de 'standaardinstelling' 2 uur is voor 'ie uit zichzelf uit gaat, maar dat klopt dus niet.
Op donderdag 3 maart 2011 19:12 schreef zeross het volgende:
Een Headmax PMX60 Sennheiser Koptelefoon, nieuw in de verpakking, slechts enkele keren gebruikt.
pi_194306793
@2dope Blijkbaar moet je een aantal lampjes zien voor de duurtijd, mss kan je dat herinstellen:
https://www.gebruikershan(...)dleiding-710750.html (pagina 5)
  Eindredactie Games woensdag 29 juli 2020 @ 13:44:39 #5
104357 crew  2dope
Siempre Peligroso
pi_194306909
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juli 2020 13:37 schreef zipcon het volgende:
@:2dope Blijkbaar moet je een aantal lampjes zien voor de duurtijd, mss kan je dat herinstellen:
https://www.gebruikershan(...)dleiding-710750.html (pagina 5)
Thanks, had zelf de instructie ook al wel gevonden via deze link van de officile DeLonghi-website (pag. 11), alleen had nog niet helemaal door dat je die toetscombinaties moest doen terwijl de machine uitstaat :P
Inmiddels gelukt ^O^
Op donderdag 3 maart 2011 19:12 schreef zeross het volgende:
Een Headmax PMX60 Sennheiser Koptelefoon, nieuw in de verpakking, slechts enkele keren gebruikt.
pi_194369421
Heb al een tijdje een Expobar Brewtus IV staan. Ernaast een Rancilio Rocky bonenmaler

Erg fijne combi :)
pi_194369880
Ik snap dat het geen state of the art is maar wat vind een fijnproever van Senseo?

Toen het net uitkwam vond ik het beslist een plus in smaak en gemak vergeleken met de standaard huis- en tuin filterkoffie. Nu is het al wat meer de standaardspul maar vind 't zelf wel acceptabel.

Vroeger ook een espressomachine gehad, maar gebruikte 'm alleen heel sporadisch. Nu ben ik eigenlijk de enige die echt koffie drinkt thuis en dan vind ik processen volgen voor zoiets net iets teveel gedoe. :)
pi_194370917
Vies. Waterig. Raar schuim. Muffe papiersmaak. :P
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Frysln hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  zondag 2 augustus 2020 @ 16:13:23 #9
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_194370942
Idd die papiersmaak staat me ook bij...
"We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
  zondag 2 augustus 2020 @ 17:21:12 #10
199256 kwiwi
de enige echte.
pi_194372324
Hoi koffiekenners :) Ik drink zelf geen koffie maar wil graag een koffiezetapparaat aanschaffen dat zowel filterkoffie als espresso kan maken (als er zoiets bestaat). Mag tot 400 euro kosten. Hebben jullie eventueel tips?

Oh en ook tips voor goede merken koffie zijn welkom.
  zondag 2 augustus 2020 @ 18:45:26 #11
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_194373537
Ik gebruik Lidl koffiebonen van 6 euro per kilo ofzo. Zelfs Douwe Egberts zit al op het dubbele, en Illy enzo gaan al gauw over de 20 euro per kilo.

Ik heb wel eens duurdere koffiebonen gehad maar vond het niet bijzonder. Kan ook aan mijn smaak liggen. Wat vinden jullie?

Heb een Saeco volautomaat overigens.
  zondag 2 augustus 2020 @ 18:53:50 #12
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_194373688
In de OP lees ik dat volautomaten regelmatig specialistisch onderhoud nodig hebben. Wat moet ik me hierbij voorstellen?

Ik heb hiervoor 10 jaar een Krups Orchestro gehad en nu een jaar of 2 een Saeco Picobarista SM5573 maar veel meer dan schoonmaken, ontkalken en af en toe (1x per 3 maanden ofzo) wat smeren doe ik er niet aan.
pi_194373711
Ik haal graag mijn bonen bij Simon Levelt. Niet goedkoop maar wel degelijk beter qua smaak dan bv de lidl bonen (die we ook drinken). Maar dan zit je al snel op de 10-15 euro per 500 gram.
pi_194374111
quote:
1s.gif Op zondag 2 augustus 2020 16:13 schreef Tyr80 het volgende:
Idd die papiersmaak staat me ook bij...
Ben alleen bang dat dit er in een dubbel blinde test er niet uit gaat komen.
pi_194374262


Ethiopische ceremonie vandaag.

Vind het zelf wel heel erg lekkere koffie.

[ Bericht 30% gewijzigd door #ANONIEM op 02-08-2020 19:36:08 ]
  zondag 2 augustus 2020 @ 21:06:15 #16
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_194375821
quote:
0s.gif Op zondag 2 augustus 2020 18:55 schreef Questular het volgende:
Ik haal graag mijn bonen bij Simon Levelt. Niet goedkoop maar wel degelijk beter qua smaak dan bv de lidl bonen (die we ook drinken). Maar dan zit je al snel op de 10-15 euro per 500 gram.
Dat is 4-5x zo duur..dat staat toch niet meer in verhouding?
  zondag 2 augustus 2020 @ 21:15:56 #17
486092 Zilverberk
Neem ook een abo!
pi_194375965
quote:
0s.gif Op zondag 2 augustus 2020 21:06 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dat is 4-5x zo duur..dat staat toch niet meer in verhouding?
Dat ligt eraan hoeveel koffie je drinkt. Ik betaal bij simon vaak 6-8 euro per 250 gram.
16 gram bonen per 2 bakken koffie (espressokannetje op het gas), verse gemalen. Dat is (bij 8 euro per 250 gram) 26 cent per bakje cht lekkere koffie.

In vergelijking met de horecaprijs slaat t nergens op dat dit duur zou zijn.

Ter vergelijking: DE filtermaling kost 2,65 per 250 gram. Volgens google is 1 maatschepje 7 gram en tevens genoeg voor 1 kopje (ik vind dat wat mager), dat komt neer op nog geen 8 cent per kopje.

En senseo-bocht: nu 54 pads voor 5,19 bij het kruidvat, dat is bijna 10 cent per kopje smerigheid.
  zondag 2 augustus 2020 @ 21:23:25 #18
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_194376078
quote:
1s.gif Op zondag 2 augustus 2020 21:15 schreef Zilverberk het volgende:

[..]

Dat ligt eraan hoeveel koffie je drinkt. Ik betaal bij simon vaak 6-8 euro per 250 gram.
16 gram bonen per 2 bakken koffie (espressokannetje op het gas), verse gemalen. Dat is (bij 8 euro per 250 gram) 26 cent per bakje cht lekkere koffie.

In vergelijking met de horecaprijs slaat t nergens op dat dit duur zou zijn.

Ter vergelijking: DE filtermaling kost 2,65 per 250 gram. Volgens google is 1 maatschepje 7 gram en tevens genoeg voor 1 kopje (ik vind dat wat mager), dat komt neer op nog geen 8 cent per kopje.

En senseo-bocht: nu 54 pads voor 5,19 bij het kruidvat, dat is bijna 10 cent per kopje smerigheid.
2 kilo per maand gaat er doorheen hier. Ik vind overigens niet dat dit zo relevant is voor de vraag.

[ Bericht 0% gewijzigd door leolinedance op 02-08-2020 21:32:40 ]
pi_194382170
Hmm ik geef toch altijd met enig plezier meer geld uit aan koffie.

Want ik proef dat stiekem toch wel..

Mocht ik het niet proeven.. dan koop ik die koffie natuurlijk niet nog een keer.
Maar ik probeer graag met enige regelmaat wat uit.

Tegenwoordjg 1x per maand een pakketje koffie van wakuli...
niet te veel want ik zet niet altijd uitgebreid koffie.
Maar wel echt mijn “even genieten op het gemak”-koffie.

(Althans.. tot nu toe wel maar met elke keer een andere soort koffie valt het vast ook nog ooit wel een keer tegen..)
  maandag 3 augustus 2020 @ 11:42:27 #20
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_194382635
quote:
1s.gif Op zondag 2 augustus 2020 18:53 schreef leolinedance het volgende:
In de OP lees ik dat volautomaten regelmatig specialistisch onderhoud nodig hebben. Wat moet ik me hierbij voorstellen?

Ik heb hiervoor 10 jaar een Krups Orchestro gehad en nu een jaar of 2 een Saeco Picobarista SM5573 maar veel meer dan schoonmaken, ontkalken en af en toe (1x per 3 maanden ofzo) wat smeren doe ik er niet aan.
Die OP-tekst stond er al in 2008, dus je kunt je afvragen of die tekst nog wel opgaat.
The love you take is equal to the love you make.
pi_194383299
quote:
1s.gif Op zondag 2 augustus 2020 18:45 schreef leolinedance het volgende:
Ik gebruik Lidl koffiebonen van 6 euro per kilo ofzo. Zelfs Douwe Egberts zit al op het dubbele, en Illy enzo gaan al gauw over de 20 euro per kilo.

Ik heb wel eens duurdere koffiebonen gehad maar vond het niet bijzonder. Kan ook aan mijn smaak liggen. Wat vinden jullie?

Heb een Saeco volautomaat overigens.
Lidl heeft prima bonen.

Alle supermarktbonen hebben als manco dat ze wat oud kunnen zijn, maar van de supermarktbonen levert Lidl topkwaliteit.
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
pi_194383665
quote:
1s.gif Op maandag 3 augustus 2020 11:42 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Die OP-tekst stond er al in 2008, dus je kunt je afvragen of die tekst nog wel opgaat.
hmm als je een jura koopt... word er (half?) jaarlijks groot onderhoud door iemand van Jura toch wel zeer dringend geadviseerd volgens mij.

en ik moet bekennen... het standaardriedeltje met een tabletje en water..
is op zich niet genoeg om je apparaat schoon te houden.

gezien de koffieprut zelfs in dure machines.. nog weleens wil verdwalen in de machine op plekken waar geen water komt.
en dat gaat schimmelen. :{w

maar goed... ook dat kun je an sich wel zelf
maar is wel een stuk meer werk dan even tabletje en op het onderhoudsknopje drukken.
(daarentegen... vermoed ik niemand heel gesteld is op schimmel in zn koffieapparaat... dus tja)
  maandag 3 augustus 2020 @ 13:16:17 #23
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_194383849
quote:
0s.gif Op maandag 3 augustus 2020 12:59 schreef Uhmmpie het volgende:

[..]

hmm als je een jura koopt... word er (half?) jaarlijks groot onderhoud door iemand van Jura toch wel zeer dringend geadviseerd volgens mij.

en ik moet bekennen... het standaardriedeltje met een tabletje en water..
is op zich niet genoeg om je apparaat schoon te houden.

gezien de koffieprut zelfs in dure machines.. nog weleens wil verdwalen in de machine op plekken waar geen water komt.
en dat gaat schimmelen. :{w

maar goed... ook dat kun je an sich wel zelf
maar is wel een stuk meer werk dan even tabletje en op het onderhoudsknopje drukken.
(daarentegen... vermoed ik niemand heel gesteld is op schimmel in zn koffieapparaat... dus tja)
De zetgroep gaat wekelijks onder de kraan en er gaat een doek doorheen, buiten wat de machine aangeeft dat ik moet doen.

Maar kennelijk moet ik ook nog bevreesd zijn voor schimmel.
The love you take is equal to the love you make.
pi_194384803
quote:
1s.gif Op maandag 3 augustus 2020 13:16 schreef Lienekien het volgende:

[..]

De zetgroep gaat wekelijks onder de kraan en er gaat een doek doorheen, buiten wat de machine aangeeft dat ik moet doen.

Maar kennelijk moet ik ook nog bevreesd zijn voor schimmel.
Nouja misschien niet bij elk apparaat..
maar tot nu toe bij degene die wij hebben gehad... (delonghi, bosch en een een jura zo uit mn hoofd)
Zat er vaak losse koffie in het apparaat ook..

Daar verwacht je het eigenlijk niet.
(Althans ik niet)

Dus wij hebben toen zo’n brede kinderkwast in de keuken gelegd en toen tegelijk als de zetgroep eruit was.. dat ding ook even uit”geborsteld”.

In theorie hoort dat volgens mij niet nodig te zijn
  maandag 3 augustus 2020 @ 14:33:41 #25
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_194384881
quote:
0s.gif Op maandag 3 augustus 2020 14:28 schreef Uhmmpie het volgende:

[..]

Nouja misschien niet bij elk apparaat..
maar tot nu toe bij degene die wij hebben gehad... (delonghi, bosch en een een jura zo uit mn hoofd)
Zat er vaak losse koffie in het apparaat ook..

Daar verwacht je het eigenlijk niet.
(Althans ik niet)

Dus wij hebben toen zo’n brede kinderkwast in de keuken gelegd en toen tegelijk als de zetgroep eruit was.. dat ding ook even uit”geborsteld”.

In theorie hoort dat volgens mij niet nodig te zijn
We hebben de onze nog niet zo lang. Er zit bij de onderhoudsset een kwast, bedoeld voor de zetgroep. Maar ik ga hem nu ook maar eens goed van binnen bekijken met een sterke lamp erop. Zien of er nog meer valt te kwasten.
The love you take is equal to the love you make.
pi_194385214
quote:
1s.gif Op maandag 3 augustus 2020 13:16 schreef Lienekien het volgende:

[..]

De zetgroep gaat wekelijks onder de kraan en er gaat een doek doorheen, buiten wat de machine aangeeft dat ik moet doen.

Maar kennelijk moet ik ook nog bevreesd zijn voor schimmel.
mijn koffiezetter geeft gewoon regelmatig een seintje dat het bakje schoon moet, ook als hij nog niet vol zit. Op die manier hou je de schimmel aardig in bedwang. De koffie die in de krochten van het apparaat verdwijnt, is droge koffie en dat schimmelt niet.

...Mits het een beetje modern apparaat is. Mijn huidige apparaat is enkele generaties nieuwer dan mijn vorige (zelfde merk en productnaam) en dat is een verschil van dag en nacht. De zetgroep staat nu diagonaal, dus de natte koffie die van de puck valt, valt toch in het afvalbakje. Heel veel ergernissen qua schoonmaken zijn nu verleden tijd. Bij die oude was ik echt bezig om de vastgekoekte klompen koffie los te wrikken, om vervolgens met een sateprikker en tandenborstel de restanten weg te peuteren.

Nu is het een kwestie van omspoelen en klaar is Kees.

[ Bericht 13% gewijzigd door Jordy-B op 03-08-2020 15:03:58 ]
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
  maandag 3 augustus 2020 @ 15:21:20 #27
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_194385563
quote:
1s.gif Op maandag 3 augustus 2020 14:57 schreef Jordy-B het volgende:

[..]

mijn koffiezetter geeft gewoon regelmatig een seintje dat het bakje schoon moet, ook als hij nog niet vol zit. Op die manier hou je de schimmel aardig in bedwang. De koffie die in de krochten van het apparaat verdwijnt, is droge koffie en dat schimmelt niet.

...Mits het een beetje modern apparaat is. Mijn huidige apparaat is enkele generaties nieuwer dan mijn vorige (zelfde merk en productnaam) en dat is een verschil van dag en nacht. De zetgroep staat nu diagonaal, dus de natte koffie die van de puck valt, valt toch in het afvalbakje. Heel veel ergernissen qua schoonmaken zijn nu verleden tijd. Bij die oude was ik echt bezig om de vastgekoekte klompen koffie los te wrikken, om vervolgens met een sateprikker en tandenborstel de restanten weg te peuteren.

Nu is het een kwestie van omspoelen en klaar is Kees.
Mooie aanvulling. Zit ik misschien toch wel goed met mijn aanname dat het bij nieuwere apparaten makkelijker is om ze zelf goed te onderhouden. Dit is de eerste die we hebben (nog geen jaar oud) dus ik had zelf geen vergelijk.
The love you take is equal to the love you make.
pi_194423050
quote:
14s.gif Op maandag 3 augustus 2020 15:21 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Mooie aanvulling. Zit ik misschien toch wel goed met mijn aanname dat het bij nieuwere apparaten makkelijker is om ze zelf goed te onderhouden. Dit is de eerste die we hebben (nog geen jaar oud) dus ik had zelf geen vergelijk.
Dat zou kunnen natuurlijk.. de tijd gaat door :)

Maar dat gedoe met klontjes en prikkers enzo..
heel bekend :)
  Moderator / Redactie Sport maandag 14 september 2020 @ 12:36:55 #29
416575 crew  Evenstar
Also known as Kyran or Theoden
pi_195054491
Nieuwe keuken komt morgen, dus nu eindelijk ook maar eens de Jura E6 besteld.

Welke online winkels raden jullie aan om vers gebrand koffiebonen te kopen?

Wilde nu een proefpakket bij Brandzaak kopen om te kijken of het wat is.
pi_195060014
quote:
0s.gif Op maandag 14 september 2020 12:36 schreef Kyran het volgende:
Nieuwe keuken komt morgen, dus nu eindelijk ook maar eens de Jura E6 besteld.

Welke online winkels raden jullie aan om vers gebrand koffiebonen te kopen?

Wilde nu een proefpakket bij Brandzaak kopen om te kijken of het wat is.
Koffiecentrale en boots.. zijn mijn favoriet.
Koffiecentrale staat ook heel fijntjes uitgelegd wat waar naar smaakt en welke koffie je er het beste mee zet.

Mijn favoriet: https://www.koffiecentrale.nl/koffie/merken/diemme/oro
  maandag 14 september 2020 @ 22:24:54 #31
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_195063503
quote:
0s.gif Op maandag 14 september 2020 12:36 schreef Kyran het volgende:
Nieuwe keuken komt morgen, dus nu eindelijk ook maar eens de Jura E6 besteld.

Welke online winkels raden jullie aan om vers gebrand koffiebonen te kopen?

Wilde nu een proefpakket bij Brandzaak kopen om te kijken of het wat is.
https://shop.gardellicoffee.com/14-coffees

Niet heel goedkoop, wel heel lekker.
Godfather Bodybuilding topic reeks
  Moderator / Redactie Sport maandag 14 september 2020 @ 22:47:41 #32
416575 crew  Evenstar
Also known as Kyran or Theoden
pi_195063988
Dank beiden _O_
pi_195066514
quote:
0s.gif Op maandag 14 september 2020 12:36 schreef Kyran het volgende:
Nieuwe keuken komt morgen, dus nu eindelijk ook maar eens de Jura E6 besteld.

Welke online winkels raden jullie aan om vers gebrand koffiebonen te kopen?

Wilde nu een proefpakket bij Brandzaak kopen om te kijken of het wat is.
Al behoorlijke tijd https://www.fascino-coffe(...)s/sumatra-orang-utan in onze Jura
  maandag 30 november 2020 @ 17:55:43 #34
80382 manny
30 is best veel
pi_196486676
Goedendag koffievrinden.

Vraagje: mijn apparaat heeft geen koffiekopwarmhoudplaatje bovenop. Ik zit naar wat alternatieven te kijken en zie vrij dure Jura koffiekopwarmhoud oplossingen, maar ook gewoon zo een standaard plaatje dat je op tafel kan zetten om een gerecht warm te houden.

Hebben jullie wellicht een slimme truc, aanrader voor een strak, simpel, veilig plaatje waar ik ongeveer 4 koppen warm op kan krijgen?
proberen is de eerste stap naar falen
een cafe zonder Hazes, is geen kroeg
pi_196487374
quote:
0s.gif Op maandag 30 november 2020 17:55 schreef manny het volgende:
Goedendag koffievrinden.

Vraagje: mijn apparaat heeft geen koffiekopwarmhoudplaatje bovenop. Ik zit naar wat alternatieven te kijken en zie vrij dure Jura koffiekopwarmhoud oplossingen, maar ook gewoon zo een standaard plaatje dat je op tafel kan zetten om een gerecht warm te houden.

Hebben jullie wellicht een slimme truc, aanrader voor een strak, simpel, veilig plaatje waar ik ongeveer 4 koppen warm op kan krijgen?
Even heet water in je koppen doen voor je koffie wil gaan zetten, zo doe ik het altijd. Je wilt immers niet je koffie in een kouwe kop, maar die hoeft ook niet gloeiend heet te zijn toch?
Feel the fuzz!
  maandag 30 november 2020 @ 20:31:41 #36
80382 manny
30 is best veel
pi_196488960
quote:
0s.gif Op maandag 30 november 2020 18:47 schreef Kalebatz het volgende:

[..]

Even heet water in je koppen doen voor je koffie wil gaan zetten, zo doe ik het altijd. Je wilt immers niet je koffie in een kouwe kop, maar die hoeft ook niet gloeiend heet te zijn toch?
Dat doe ik nu ook en gloeiend heet moet juist niet, maar wel goed warm. Dat scheelt voor mij echt veel in de koffiebeleving. Het moet goed warm zijn. Als ze gewoon netjes op een plaatje staan en dan op een vaste temperatuur zijn dan lijkt me dat nog iets beter werken, maar om nou 130 euro of meer uit te geven aan een apparaat daarvoor vind ik te overdreven.
proberen is de eerste stap naar falen
een cafe zonder Hazes, is geen kroeg
pi_196491845
quote:
0s.gif Op maandag 30 november 2020 20:31 schreef manny het volgende:

[..]

Dat doe ik nu ook en gloeiend heet moet juist niet, maar wel goed warm. Dat scheelt voor mij echt veel in de koffiebeleving. Het moet goed warm zijn. Als ze gewoon netjes op een plaatje staan en dan op een vaste temperatuur zijn dan lijkt me dat nog iets beter werken, maar om nou 130 euro of meer uit te geven aan een apparaat daarvoor vind ik te overdreven.
Dan heb je weer een extra apparaatje op je aanrecht staan, vreet ook weer stroom... Ik denk dat dit de makkelijkste manier is als je geen warmhoudplaatje op je koffiemachine hebt.
Feel the fuzz!
  dinsdag 1 december 2020 @ 06:43:57 #38
80382 manny
30 is best veel
pi_196493221
quote:
99s.gif Op maandag 30 november 2020 23:57 schreef Kalebatz het volgende:

[..]

Dan heb je weer een extra apparaatje op je aanrecht staan, vreet ook weer stroom... Ik denk dat dit de makkelijkste manier is als je geen warmhoudplaatje op je koffiemachine hebt.
dol op apparaten, maar eens met stroom argument. daarom valt zo een standaard warmhoudplaat die je bijv voor eten warm te houden kan gebruiken ook af. Dat is wel een beetje suf om die de hele dag maar aan te laten.
proberen is de eerste stap naar falen
een cafe zonder Hazes, is geen kroeg
pi_196493351
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 december 2020 06:43 schreef manny het volgende:

[..]

dol op apparaten, maar eens met stroom argument. daarom valt zo een standaard warmhoudplaat die je bijv voor eten warm te houden kan gebruiken ook af. Dat is wel een beetje suf om die de hele dag maar aan te laten.
Hier juist stroomloze koffie.

Nahja.. de koffiezetter dan want de waterkoker gaat wel aan :)
Kleine moeite om als je toch heet water maakt... even je kopje om te spoelen ook.

En er staat een melkschuimer maar die gebruik ik eigenlijk maar zelden ondanks dat ik dat wel erg lekker vind.
  Redactie Frontpage / Spellchecker dinsdag 1 december 2020 @ 09:25:15 #40
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_196494204
Ik spoel mijn beker om met heet water voor ik koffie zet en laat hem dan met heet water gevuld staan tot mijn koffie klaar is. (Beker past niet onder het apparaat, daar staat een glas dat ik ook even onder de kraan voorverwarm.)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_196494230
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 december 2020 09:25 schreef Rewimo het volgende:
Ik spoel mijn beker om met heet water voor ik koffie zet en laat hem dan met heet water gevuld staan tot mijn koffie klaar is. (Beker past niet onder het apparaat, daar staat een glas dat ik ook even onder de kraan voorverwarm.)
Hm dat is een naam die ik lang niet voorbij zag komen :)
  Redactie Frontpage / Spellchecker dinsdag 1 december 2020 @ 09:30:59 #42
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_196494260
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 december 2020 09:27 schreef Uhmmpie het volgende:

Hm dat is een naam die ik lang niet voorbij zag komen :)
Ik ben er nog steeds hoor :W
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_196494304
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 december 2020 09:30 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Ik ben er nog steeds hoor :W
Ja leuk :)

Haaaai

Ga ik meteen even koffie zetten.

pi_196494417
Hoelang blijft gemalen koffie eigenlijk goed, begin dit jaar wat koffie laten malen bij een koffiewinkel, voor visite want drink zelf weinig koffie.

Maar afgelopen jaar weinig bezoek gehad door corona dus nog best wat koffie over.
pi_196494600
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 december 2020 09:43 schreef 111210 het volgende:
Hoelang blijft gemalen koffie eigenlijk goed, begin dit jaar wat koffie laten malen bij een koffiewinkel, voor visite want drink zelf weinig koffie.

Maar afgelopen jaar weinig bezoek gehad door corona dus nog best wat koffie over.
Hmm geen idee eigenlijk

Zolang blijft het bij mij nooit liggen.
Ik koop boontjes, die bewaar ik in de koelkast.. en maal dan steeds een beetje.
Maarja ik drink het dan ook nogal regelmatig.
pi_196497829
Als je nog koffie moet bestellen binnenkort, bestel het dan even hier. Die euro’s zijn goed besteed O+

https://www.ad.nl/rotterd(...)-ontslagen~a4a3aa79/
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Frysln hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  zondag 17 januari 2021 @ 20:34:01 #47
482094 Mikeytt
Any/All. 1997
pi_197474018
Wat is jullie favoriete blend met koffie? En warm of iced?

Hiero:
500ml havermelk/sojamelk
2 pompjes pumpkin spice siroop
2 pompjes vanilla cinnamon siroop
4 pompjes white mocha siroop
2 pompjes salted caramel siroop
1 pompje hazelnut mocha siroop
6 shots espresso

iced natuurlijk en met een caramel drizzle erin en erop.
BLACK LIVES MATTER
Mannenvoetbal heeft een fascismeprobleem
Nazis deserve to be beaten. Tolerance of intolerance is cowardice *O*
[img]https://i.imgur.com/jDiUACq.png[/img]
pi_197482621
quote:
89s.gif Op zondag 17 januari 2021 20:34 schreef Mikeytt het volgende:
Wat is jullie favoriete blend met koffie? En warm of iced?

Hiero:
500ml havermelk/sojamelk
2 pompjes pumpkin spice siroop
2 pompjes vanilla cinnamon siroop
4 pompjes white mocha siroop
2 pompjes salted caramel siroop
1 pompje hazelnut mocha siroop
6 shots espresso

iced natuurlijk en met een caramel drizzle erin en erop.
Grapjas
pi_202751601
Mijn Senseo is kapot, dus ik wil nu eigenlijk een wat beter toestel kopen.

Net even de OP gelezen en grappig om te zien dat er zo'n wereld aan informatie achterzit :D

Ik neig echter wel gewoon naar simpel koffiezetten met 1 apparaat, zonder molen of brander. Ik drink enkel zwart/espresso en drink koffie vooral tijdens studeren voor de cafene.

Wat zouden jullie aanraden? Max budget rond de 150,-. Wat komt kwa prijs/kwaliteit het beste uit voor een lekkere espresso of normale bak?
  Vis een optie? woensdag 22 december 2021 @ 14:06:36 #50
70532 loveli
N
pi_202752502
quote:
0s.gif Op woensdag 22 december 2021 13:15 schreef BredeBroeder het volgende:
Wat komt kwa prijs/kwaliteit het beste uit voor een normale bak?
Mijn voorkeur: Melitta filterhouder, een goede koffie en heet water opgieten (en als ik geld over heb, ooit een Quick Mill). Als je liever een apparaat wilt dan is er voor die 150 euro prima een Nespresso te vinden.
Wil je de beste prijs/kwaliteit van de koffie of van het apparaat?
crap in = crap out
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')