abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator woensdag 29 juli 2020 @ 13:12:31 #1
112545 crew  Muck
pi_194306458
k244o.jpg

Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie? De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over :7. Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar CUL / Nespresso, what else... Deel 8. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic (GC / [KSC #11685] We worden links en rechts ingehaald).

Die laatste link is toch al na een dag weer verleden tijd, dus zoek zelf even de meest recente versie op in GC. Hij staat bijna altijd bovenaan :)

Barista? De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos Er zijn vier verschillende typen espresso-machines: 1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde. 2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk 3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand. 4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP! Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt :P

Goede bonen dus... Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen :? ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn? Zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man! Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art? Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen) (de mooiste rosetta ooit) (consumer koffiebrander) (koffie in een popcorn machine :D )

Plaatjes!

sunbeam-conical-burr-coffee-grinder-em0450.jpg

speedster-Speedster-zwart-1.jpg

3980492216_4c3d56b48d.jpg

"Naked portafilter"
4227504111_87ae160226.jpg

4228279614_c3b9d8cc9b.jpg

Links Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen
Een blog van 'The International Institute of Coffee Tasters'
Een nederlandse blog over koffie
Wiki artikel of de duurste koffie :)
Winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Nog een winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
[url=http://www.espressokopen.nl/espresso-en-nespresso/espresso-woordenboek/] Espresso woordenboek van A tot Z

Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE
  Moderator woensdag 29 juli 2020 @ 13:15:28 #2
112545 crew  Muck
pi_194306496
Omdat @zipcon het niet doet, hierbij een nieuw deel ;)

Ik heb het lijstje met vorige delen uit de OP gehaald trouwens. Het is een reeks, dus je kunt ook alle delen zien door op de TT te klikken :)

Sommige plaatjes doen het niet, daar kijk ik vanavond wel even naar, tenzij iemand zich eerder geroepen voelt ^O^
  Eindredactie Games woensdag 29 juli 2020 @ 13:22:27 #3
104357 crew  2dope
Siempre Peligroso
pi_194306561
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juli 2020 11:57 schreef zipcon het volgende:

[..]
Na lang nadenken dan toch maar een De'longhi aangeschaft, idd veel minder vervelende meldingen en die werkt lang door voor je moet schoonmaken. Geen perfecte koffie maar voor mij wel zeer goed icm gemak van druk op 1 knop. Voor mij persoonlijk maken de verse bonen het grootste verschil qua smaakprofiel, dus als dat snor zit ben ik al heel tevreden.
Bij mij staat er sinds een paar week ook een De'longhi, de magnifica ecam 20.110.b. Tot nu toe erg tevreden over, koffie is dik in orde, alles gaat lekker snel, waterreservoir is best groot en hij ziet er ook netjes uit.

Moet alleen nog even uitvogelen hoe de automatische uitschakeling iets verlengd kan worden... Ding gaat al uit na iets van 15 minuten idle. Handleiding zegt vreemd genoeg dat de 'standaardinstelling' 2 uur is voor 'ie uit zichzelf uit gaat, maar dat klopt dus niet.
Op donderdag 3 maart 2011 19:12 schreef zeross het volgende:
Een Headmax PMX60 Sennheiser Koptelefoon, nieuw in de verpakking, slechts enkele keren gebruikt.
pi_194306793
@2dope Blijkbaar moet je een aantal lampjes zien voor de duurtijd, mss kan je dat herinstellen:
https://www.gebruikershan(...)dleiding-710750.html (pagina 5)
  Eindredactie Games woensdag 29 juli 2020 @ 13:44:39 #5
104357 crew  2dope
Siempre Peligroso
pi_194306909
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juli 2020 13:37 schreef zipcon het volgende:
@:2dope Blijkbaar moet je een aantal lampjes zien voor de duurtijd, mss kan je dat herinstellen:
https://www.gebruikershan(...)dleiding-710750.html (pagina 5)
Thanks, had zelf de instructie ook al wel gevonden via deze link van de officile DeLonghi-website (pag. 11), alleen had nog niet helemaal door dat je die toetscombinaties moest doen terwijl de machine uitstaat :P
Inmiddels gelukt ^O^
Op donderdag 3 maart 2011 19:12 schreef zeross het volgende:
Een Headmax PMX60 Sennheiser Koptelefoon, nieuw in de verpakking, slechts enkele keren gebruikt.
pi_194369421
Heb al een tijdje een Expobar Brewtus IV staan. Ernaast een Rancilio Rocky bonenmaler

Erg fijne combi :)
pi_194369880
Ik snap dat het geen state of the art is maar wat vind een fijnproever van Senseo?

Toen het net uitkwam vond ik het beslist een plus in smaak en gemak vergeleken met de standaard huis- en tuin filterkoffie. Nu is het al wat meer de standaardspul maar vind 't zelf wel acceptabel.

Vroeger ook een espressomachine gehad, maar gebruikte 'm alleen heel sporadisch. Nu ben ik eigenlijk de enige die echt koffie drinkt thuis en dan vind ik processen volgen voor zoiets net iets teveel gedoe. :)
pi_194370917
Vies. Waterig. Raar schuim. Muffe papiersmaak. :P
Mijn foto's op Flickr!
Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus
Namens Frysln hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  zondag 2 augustus 2020 @ 16:13:23 #9
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_194370942
Idd die papiersmaak staat me ook bij...
"We aren't people, we are text."
- Japanman Sakyusan -
  zondag 2 augustus 2020 @ 17:21:12 #10
199256 kwiwi
de enige echte.
pi_194372324
Hoi koffiekenners :) Ik drink zelf geen koffie maar wil graag een koffiezetapparaat aanschaffen dat zowel filterkoffie als espresso kan maken (als er zoiets bestaat). Mag tot 400 euro kosten. Hebben jullie eventueel tips?

Oh en ook tips voor goede merken koffie zijn welkom.
  zondag 2 augustus 2020 @ 18:45:26 #11
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_194373537
Ik gebruik Lidl koffiebonen van 6 euro per kilo ofzo. Zelfs Douwe Egberts zit al op het dubbele, en Illy enzo gaan al gauw over de 20 euro per kilo.

Ik heb wel eens duurdere koffiebonen gehad maar vond het niet bijzonder. Kan ook aan mijn smaak liggen. Wat vinden jullie?

Heb een Saeco volautomaat overigens.
  zondag 2 augustus 2020 @ 18:53:50 #12
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_194373688
In de OP lees ik dat volautomaten regelmatig specialistisch onderhoud nodig hebben. Wat moet ik me hierbij voorstellen?

Ik heb hiervoor 10 jaar een Krups Orchestro gehad en nu een jaar of 2 een Saeco Picobarista SM5573 maar veel meer dan schoonmaken, ontkalken en af en toe (1x per 3 maanden ofzo) wat smeren doe ik er niet aan.
pi_194373711
Ik haal graag mijn bonen bij Simon Levelt. Niet goedkoop maar wel degelijk beter qua smaak dan bv de lidl bonen (die we ook drinken). Maar dan zit je al snel op de 10-15 euro per 500 gram.
pi_194374111
quote:
1s.gif Op zondag 2 augustus 2020 16:13 schreef Tyr80 het volgende:
Idd die papiersmaak staat me ook bij...
Ben alleen bang dat dit er in een dubbel blinde test er niet uit gaat komen.
pi_194374262
7NkT9sW.jpga

Ethiopische ceremonie vandaag.

Vind het zelf wel heel erg lekkere koffie.
The only thing I can really speculate on, is the very existence of my life with or without my wife in terms of the human relationships, the juxtaposition of one person to another. The form, the content.
  zondag 2 augustus 2020 @ 21:06:15 #16
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_194375821
quote:
0s.gif Op zondag 2 augustus 2020 18:55 schreef Questular het volgende:
Ik haal graag mijn bonen bij Simon Levelt. Niet goedkoop maar wel degelijk beter qua smaak dan bv de lidl bonen (die we ook drinken). Maar dan zit je al snel op de 10-15 euro per 500 gram.
Dat is 4-5x zo duur..dat staat toch niet meer in verhouding?
pi_194375965
quote:
0s.gif Op zondag 2 augustus 2020 21:06 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dat is 4-5x zo duur..dat staat toch niet meer in verhouding?
Dat ligt eraan hoeveel koffie je drinkt. Ik betaal bij simon vaak 6-8 euro per 250 gram.
16 gram bonen per 2 bakken koffie (espressokannetje op het gas), verse gemalen. Dat is (bij 8 euro per 250 gram) 26 cent per bakje cht lekkere koffie.

In vergelijking met de horecaprijs slaat t nergens op dat dit duur zou zijn.

Ter vergelijking: DE filtermaling kost 2,65 per 250 gram. Volgens google is 1 maatschepje 7 gram en tevens genoeg voor 1 kopje (ik vind dat wat mager), dat komt neer op nog geen 8 cent per kopje.

En senseo-bocht: nu 54 pads voor 5,19 bij het kruidvat, dat is bijna 10 cent per kopje smerigheid.
  zondag 2 augustus 2020 @ 21:23:25 #18
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_194376078
quote:
1s.gif Op zondag 2 augustus 2020 21:15 schreef Zilverberk het volgende:

[..]

Dat ligt eraan hoeveel koffie je drinkt. Ik betaal bij simon vaak 6-8 euro per 250 gram.
16 gram bonen per 2 bakken koffie (espressokannetje op het gas), verse gemalen. Dat is (bij 8 euro per 250 gram) 26 cent per bakje cht lekkere koffie.

In vergelijking met de horecaprijs slaat t nergens op dat dit duur zou zijn.

Ter vergelijking: DE filtermaling kost 2,65 per 250 gram. Volgens google is 1 maatschepje 7 gram en tevens genoeg voor 1 kopje (ik vind dat wat mager), dat komt neer op nog geen 8 cent per kopje.

En senseo-bocht: nu 54 pads voor 5,19 bij het kruidvat, dat is bijna 10 cent per kopje smerigheid.
2 kilo per maand gaat er doorheen hier. Ik vind overigens niet dat dit zo relevant is voor de vraag.

[ Bericht 0% gewijzigd door leolinedance op 02-08-2020 21:32:40 ]
pi_194382170
Hmm ik geef toch altijd met enig plezier meer geld uit aan koffie.

Want ik proef dat stiekem toch wel..

Mocht ik het niet proeven.. dan koop ik die koffie natuurlijk niet nog een keer.
Maar ik probeer graag met enige regelmaat wat uit.

Tegenwoordjg 1x per maand een pakketje koffie van wakuli...
niet te veel want ik zet niet altijd uitgebreid koffie.
Maar wel echt mijn “even genieten op het gemak”-koffie.

(Althans.. tot nu toe wel maar met elke keer een andere soort koffie valt het vast ook nog ooit wel een keer tegen..)
  maandag 3 augustus 2020 @ 11:42:27 #20
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_194382635
quote:
1s.gif Op zondag 2 augustus 2020 18:53 schreef leolinedance het volgende:
In de OP lees ik dat volautomaten regelmatig specialistisch onderhoud nodig hebben. Wat moet ik me hierbij voorstellen?

Ik heb hiervoor 10 jaar een Krups Orchestro gehad en nu een jaar of 2 een Saeco Picobarista SM5573 maar veel meer dan schoonmaken, ontkalken en af en toe (1x per 3 maanden ofzo) wat smeren doe ik er niet aan.
Die OP-tekst stond er al in 2008, dus je kunt je afvragen of die tekst nog wel opgaat.
The love you take is equal to the love you make.
pi_194383299
quote:
1s.gif Op zondag 2 augustus 2020 18:45 schreef leolinedance het volgende:
Ik gebruik Lidl koffiebonen van 6 euro per kilo ofzo. Zelfs Douwe Egberts zit al op het dubbele, en Illy enzo gaan al gauw over de 20 euro per kilo.

Ik heb wel eens duurdere koffiebonen gehad maar vond het niet bijzonder. Kan ook aan mijn smaak liggen. Wat vinden jullie?

Heb een Saeco volautomaat overigens.
Lidl heeft prima bonen.

Alle supermarktbonen hebben als manco dat ze wat oud kunnen zijn, maar van de supermarktbonen levert Lidl topkwaliteit.
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
pi_194383665
quote:
1s.gif Op maandag 3 augustus 2020 11:42 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Die OP-tekst stond er al in 2008, dus je kunt je afvragen of die tekst nog wel opgaat.
hmm als je een jura koopt... word er (half?) jaarlijks groot onderhoud door iemand van Jura toch wel zeer dringend geadviseerd volgens mij.

en ik moet bekennen... het standaardriedeltje met een tabletje en water..
is op zich niet genoeg om je apparaat schoon te houden.

gezien de koffieprut zelfs in dure machines.. nog weleens wil verdwalen in de machine op plekken waar geen water komt.
en dat gaat schimmelen. :{w

maar goed... ook dat kun je an sich wel zelf
maar is wel een stuk meer werk dan even tabletje en op het onderhoudsknopje drukken.
(daarentegen... vermoed ik niemand heel gesteld is op schimmel in zn koffieapparaat... dus tja)
  maandag 3 augustus 2020 @ 13:16:17 #23
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_194383849
quote:
0s.gif Op maandag 3 augustus 2020 12:59 schreef Uhmmpie het volgende:

[..]

hmm als je een jura koopt... word er (half?) jaarlijks groot onderhoud door iemand van Jura toch wel zeer dringend geadviseerd volgens mij.

en ik moet bekennen... het standaardriedeltje met een tabletje en water..
is op zich niet genoeg om je apparaat schoon te houden.

gezien de koffieprut zelfs in dure machines.. nog weleens wil verdwalen in de machine op plekken waar geen water komt.
en dat gaat schimmelen. :{w

maar goed... ook dat kun je an sich wel zelf
maar is wel een stuk meer werk dan even tabletje en op het onderhoudsknopje drukken.
(daarentegen... vermoed ik niemand heel gesteld is op schimmel in zn koffieapparaat... dus tja)
De zetgroep gaat wekelijks onder de kraan en er gaat een doek doorheen, buiten wat de machine aangeeft dat ik moet doen.

Maar kennelijk moet ik ook nog bevreesd zijn voor schimmel.
The love you take is equal to the love you make.
pi_194384803
quote:
1s.gif Op maandag 3 augustus 2020 13:16 schreef Lienekien het volgende:

[..]

De zetgroep gaat wekelijks onder de kraan en er gaat een doek doorheen, buiten wat de machine aangeeft dat ik moet doen.

Maar kennelijk moet ik ook nog bevreesd zijn voor schimmel.
Nouja misschien niet bij elk apparaat..
maar tot nu toe bij degene die wij hebben gehad... (delonghi, bosch en een een jura zo uit mn hoofd)
Zat er vaak losse koffie in het apparaat ook..

Daar verwacht je het eigenlijk niet.
(Althans ik niet)

Dus wij hebben toen zo’n brede kinderkwast in de keuken gelegd en toen tegelijk als de zetgroep eruit was.. dat ding ook even uit”geborsteld”.

In theorie hoort dat volgens mij niet nodig te zijn
  maandag 3 augustus 2020 @ 14:33:41 #25
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_194384881
quote:
0s.gif Op maandag 3 augustus 2020 14:28 schreef Uhmmpie het volgende:

[..]

Nouja misschien niet bij elk apparaat..
maar tot nu toe bij degene die wij hebben gehad... (delonghi, bosch en een een jura zo uit mn hoofd)
Zat er vaak losse koffie in het apparaat ook..

Daar verwacht je het eigenlijk niet.
(Althans ik niet)

Dus wij hebben toen zo’n brede kinderkwast in de keuken gelegd en toen tegelijk als de zetgroep eruit was.. dat ding ook even uit”geborsteld”.

In theorie hoort dat volgens mij niet nodig te zijn
We hebben de onze nog niet zo lang. Er zit bij de onderhoudsset een kwast, bedoeld voor de zetgroep. Maar ik ga hem nu ook maar eens goed van binnen bekijken met een sterke lamp erop. Zien of er nog meer valt te kwasten.
The love you take is equal to the love you make.
pi_194385214
quote:
1s.gif Op maandag 3 augustus 2020 13:16 schreef Lienekien het volgende:

[..]

De zetgroep gaat wekelijks onder de kraan en er gaat een doek doorheen, buiten wat de machine aangeeft dat ik moet doen.

Maar kennelijk moet ik ook nog bevreesd zijn voor schimmel.
mijn koffiezetter geeft gewoon regelmatig een seintje dat het bakje schoon moet, ook als hij nog niet vol zit. Op die manier hou je de schimmel aardig in bedwang. De koffie die in de krochten van het apparaat verdwijnt, is droge koffie en dat schimmelt niet.

...Mits het een beetje modern apparaat is. Mijn huidige apparaat is enkele generaties nieuwer dan mijn vorige (zelfde merk en productnaam) en dat is een verschil van dag en nacht. De zetgroep staat nu diagonaal, dus de natte koffie die van de puck valt, valt toch in het afvalbakje. Heel veel ergernissen qua schoonmaken zijn nu verleden tijd. Bij die oude was ik echt bezig om de vastgekoekte klompen koffie los te wrikken, om vervolgens met een sateprikker en tandenborstel de restanten weg te peuteren.

Nu is het een kwestie van omspoelen en klaar is Kees.

[ Bericht 13% gewijzigd door Jordy-B op 03-08-2020 15:03:58 ]
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
  maandag 3 augustus 2020 @ 15:21:20 #27
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_194385563
quote:
1s.gif Op maandag 3 augustus 2020 14:57 schreef Jordy-B het volgende:

[..]

mijn koffiezetter geeft gewoon regelmatig een seintje dat het bakje schoon moet, ook als hij nog niet vol zit. Op die manier hou je de schimmel aardig in bedwang. De koffie die in de krochten van het apparaat verdwijnt, is droge koffie en dat schimmelt niet.

...Mits het een beetje modern apparaat is. Mijn huidige apparaat is enkele generaties nieuwer dan mijn vorige (zelfde merk en productnaam) en dat is een verschil van dag en nacht. De zetgroep staat nu diagonaal, dus de natte koffie die van de puck valt, valt toch in het afvalbakje. Heel veel ergernissen qua schoonmaken zijn nu verleden tijd. Bij die oude was ik echt bezig om de vastgekoekte klompen koffie los te wrikken, om vervolgens met een sateprikker en tandenborstel de restanten weg te peuteren.

Nu is het een kwestie van omspoelen en klaar is Kees.
Mooie aanvulling. Zit ik misschien toch wel goed met mijn aanname dat het bij nieuwere apparaten makkelijker is om ze zelf goed te onderhouden. Dit is de eerste die we hebben (nog geen jaar oud) dus ik had zelf geen vergelijk.
The love you take is equal to the love you make.
pi_194423050
quote:
14s.gif Op maandag 3 augustus 2020 15:21 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Mooie aanvulling. Zit ik misschien toch wel goed met mijn aanname dat het bij nieuwere apparaten makkelijker is om ze zelf goed te onderhouden. Dit is de eerste die we hebben (nog geen jaar oud) dus ik had zelf geen vergelijk.
Dat zou kunnen natuurlijk.. de tijd gaat door :)

Maar dat gedoe met klontjes en prikkers enzo..
heel bekend :)
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')