FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / Nederlandse vrouw Europees Kampioen Parttime werken
Noberwoensdag 11 september 2019 @ 19:17
Veel meer vrouwelijke parttimers in Nederland dan in de rest van Europa

Dat Nederlandse vrouwen vaker parttime werken dan mannen wisten we al. Maar dat het gemiddelde twee keer zo hoog ligt als in de 35 andere Europese landen bij elkaar, is minder bekend. Dit blijkt uit onderzoek van denktank Oeso. We lijken als land blij met onze deeltijdcultuur, maar goed voor de gendergelijkheid is het volgens onderzoeker Willem Adema niet.

Er is de afgelopen jaren genoeg over geschreven: Nederland is kampioen deeltijdwerken. Dit idee wordt opnieuw bevestigd door het rapport van Oeso dat vandaag is verschenen over parttimers. Hierin is te lezen dat 37,4 procent van de Nederlanders in 2017 wekelijks minder dan dertig uur per week werkte. Het gemiddelde van Nederland ligt daarmee twee keer zo hoog als dat van de overige 35 Oeso-landen bij elkaar.

28NGe9S.png
- Zoals in deze tabel te zien: het percentage parttimers onder werkenden ligt in Nederland (oranje staaf) twee keer zo hoog als het gemiddelde van alle Oeso-landen bij elkaar (zwarte staaf). © OESO

Willem Adema, onderzoeker bij het Oeso op het gebied van het sociale beleid met betrekking tot kinderen en families, stelde het rapport op verzoek van de Nederlandse autoriteiten op. De cijfers worden gebruikt voor het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) Deeltijdwerk dat later dit jaar verschijnt. ,,We wilden ons eigen rapport graag nu al presenteren.”

Genderongelijkheid
In het rapport van Adema en zijn collega’s is te lezen dat Nederland het goed doet op het gebied van arbeidsparticipatie. Ruim 70 procent van de Nederlandse vrouwen heeft een baan. Dat is hoger dan het gemiddelde van 64 procent van alle Oeso-landen. Maar zoals verwacht, is de verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke parttimers erg ongelijk. Bijna 60 procent van de werkende vrouwen in Nederland werkt in deeltijd tegenover nog geen 20 procent van de mannen.

ZQWlLxC.png
- Toelichting: hier zie je de verdeling tussen het aantal mannelijke en vrouwelijke parttimers (de bolletjes in de staafjes geven de scheiding aan, onder het bolletje is het percentage man). © OESO

,,In Nederland zijn we tevreden over de arbeidsparticipatie, het deeltijdmodel werkt prima”, zegt Adema. ,,Het verschil in kwaliteit tussen voltijd- en deeltijdbanen is in Nederland niet zo groot. Terwijl in veel andere Oeso-landen de parttime functies vaak flutbaantjes zijn.” Er worden hier dus gewoonweg veel meer banen als parttime functie aangeboden.

Onbetaald werk
Als er ook in deeltijd volwaardig werk kan worden verricht, is er dan eigenlijk wel sprake van een probleem? De schoen wringt bij het onderwerp genderongelijkheid, aldus Adema. ,,De arbeidsmarkt zou beter gebruik moeten maken van het potentieel van vrouwen.” Want die potentie is er. ,,We zien nu dat er veel meer jonge vrouwen een universitaire opleiding doen dan jonge mannen.” Veel van dat talent blijft onbenut omdat zoveel meer vrouwen dan mannen later parttime gaan werken.

Een cultuuromslag is nodig, vindt Adema. ,,Parttime werken wordt in Nederland een stuk normaler gevonden dan in andere landen.” Daarnaast doen vrouwen vanuit een oud verwachtingspatroon meer in het huishouden. Zodra vrouwen moeder worden, gaan ze bijna vanzelf minder tijd besteden aan betaald werk en meer aan onbetaald werk, ofwel aan huishoudelijke en opvoedkundige taken. Uit eerdere cijfers van het Oeso bleek dat Nederlandse vrouwen dagelijks 4 uur en 14 minuten aan onbetaald werk besteden en mannen slechts 2 uur en 25 minuten.

Kinderopvang
De wens van veel vaders en moeders in Nederland is dat de taken beter verdeeld worden. Maar in het rapport staat dat 40 procent toegeeft dat er in de praktijk geen sprake van is. Ook als vrouwen een beter betaalde baan hebben dan hun man, verandert er niet zoveel aan de verdeling in het onbetaalde werk. Wat kunnen we er dan wel aan doen? Een deel van de oplossing ligt volgens een aanbeveling uit het rapport bij het beter toegankelijk maken van
kinderopvang.

Adema verwijst naar een voorbeeld in Zweden waar in de jaren 80 een groei te zien was van het aantal parttimers. Maar omdat er veel meer vrouwelijke parttimers waren, besloot de Zweedse regering er wat aan te doen. ,,Een uitgebreid kinderopvangplan werd daar opgezet. Het aantal vrouwelijke parttimers halveerde en het aantal fulltimers nam toe.’’

Maar de oplossing ligt volgens Adema niet alleen in toegankelijkere kinderopvang zodat vrouwen meer kunnen werken. ,,Nederland blijft ook achter op het gebied van vaderschapsverlof. Daarin zit natuurlijk wel verandering, maar veranderingen gaan over het algemeen sowieso langzaam.”

https://www.ad.nl/ad-werk(...)van-europa~a4651d28/
Haagswoensdag 11 september 2019 @ 19:19
Gelukkig hebben ze dus nog tijd genoeg om in de keuken te staan :)

aanRECHT
zwijgPLICHT
horizonTAAL
BasEnAadwoensdag 11 september 2019 @ 19:19
Dat klopt, vrouwen moeten ook 100% ingezet worden om geld te verdienen voor het grootkapitaal om de neoliberale natte droom waar te maken!!!
Perrinwoensdag 11 september 2019 @ 19:25
Wees blij dat er nog mensen zijn die niet full-time meedraaien in de mallemolen. Dat is luxe en niet iets wat kapot moet.
herverwijderdwoensdag 11 september 2019 @ 19:29
Kennelijk gaat het zo goed dat een hoop mensen met part time werken genoeg verdenen, lijkt me juist goed nieuws.
#ANONIEMwoensdag 11 september 2019 @ 19:37
Tjah mijn vriendin werkt ook minder dan 30 uur per week, 28 uur ongeveer.
3 dagen kinderopvang en 4 dagen met de kinderen. Denk dat hier in Nederland ook meer vrouwen part-time werken omdat er toeslagen zijn en het mogelijk gemaakt wordt. Lijkt voor mij alleen maar een teken van welvaart maar oke. Niet dat ik denk dat we wat betreft welvaart het beste zijn ofzo, maar wat dit stukje betreft zijn we misschien wel het beste bezig

[ Bericht 18% gewijzigd door #ANONIEM op 11-09-2019 19:38:39 ]
BasEnAadwoensdag 11 september 2019 @ 19:39
Vaak hou je ook nauwelijks wat extra's over als je van 30 naar 40 uur gaat.
ThePlaneteerwoensdag 11 september 2019 @ 19:47
Vind dit een statistiek om te koesteren! Nederlandse moeders (en vaders) realiseren dat ze ook aan de maatschappij kunnen bijdragen zonder 40u voor een multinational te werken.
Weltschmerzwoensdag 11 september 2019 @ 20:03
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2019 19:19 schreef BasEnAad het volgende:
Dat klopt, vrouwen moeten ook 100% ingezet worden om geld te verdienen voor het grootkapitaal om de neoliberale natte droom waar te maken!!!
Dit. Bovendien zie ik het juist als blijk van emancipatie. Het lijkt me dat de meeste Nederlandse vrouwen daar bewust voor kiezen omdat het een goed leven is, beter dan kinderen opvoeden met twee fulltime banen. Ze doen het niet omdat het van hen verwacht wordt, in ieder geval doen ze niet wat door de neoliberalen van ze verwacht wordt.

Mannen hebben misschien nog wel dat ze fulltime werken omdat ze denken dat dat van hun verwacht wordt.
Filosoofertwoensdag 11 september 2019 @ 20:48
Hulde aan niet (fulltime) werkende vrouwen _O_

Ik werk er 60 en mijn vriendin zorgt voor de kleine (en voor mij).
#ANONIEMwoensdag 11 september 2019 @ 20:50
Mensen die tegenwoordig meer dan 30 uur per week werken zijn volgens mij verstandelijk gehandicapt.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 11-09-2019 20:50:29 ]
Filosoofertwoensdag 11 september 2019 @ 20:54
quote:
7s.gif Op woensdag 11 september 2019 20:50 schreef LelijKnap het volgende:
Mensen die tegenwoordig meer dan 30 uur per week werken zijn volgens mij verstandelijk gehandicapt.
Of je vindt je werk leuk?
#ANONIEMwoensdag 11 september 2019 @ 20:58
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2019 20:54 schreef Filosoofert het volgende:

[..]

Of je vindt je werk leuk?
Dan ook.
AchJawoensdag 11 september 2019 @ 20:59
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2019 19:19 schreef haags_kwartiertje het volgende:
Gelukkig hebben ze dus nog tijd genoeg om in de keuken te staan :)

aanRECHT
zwijgPLICHT
horizonTAAL
deegROL
AchJawoensdag 11 september 2019 @ 21:06
quote:
Een cultuuromslag is nodig, vindt Adema
Dat maken we lekker zelf wel uit Ademanshuizen.
herverwijderdwoensdag 11 september 2019 @ 21:27
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2019 20:59 schreef AchJa het volgende:

[..]

deegROL
vlieGEN(der)mepper
detariswoensdag 11 september 2019 @ 21:28
Mijn vrouw wil graag minder werken om voor de kinderen te zorgen.
Iedereen kan daar zijn eigen keuzes in maken. Ga heen met je 'cultuuromslag'.

Wij willen geen kinderen om hen elke dag naar de opvang te brengen :')
FlippingCoinwoensdag 11 september 2019 @ 21:29
Waarom zou hier nou weer iets mis mee zijn. :')
Perrinwoensdag 11 september 2019 @ 21:35
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2019 21:28 schreef detaris het volgende:
Mijn vrouw wil graag minder werken om voor de kinderen te zorgen.
Iedereen kan daar zijn eigen keuzes in maken. Ga heen met je 'cultuuromslag'.

Wij willen geen kinderen om hen elke dag naar de opvang te brengen :')
Dat je je in het weekend moet voorstellen aan elkaar. :{

'Hoi, ik ben je moeder/vader. Wat heb jij deze week gedaan?'
Jellereppewoensdag 11 september 2019 @ 21:37
Prima. Zeer uitstekend. De mannen moeten anders maar harder en/of slimmer werken. Als die genoeg kapitaal heeft kan die natuurlijk ook het geld voor hem laten werken. Met zweep overheen desnoods want moet brood op de plank komen voor de vrouw en kids. De vrouw is helaas de enige die nageslacht kan baren. Het is biologie.

[ Bericht 45% gewijzigd door Jellereppe op 11-09-2019 21:46:19 ]
Jellereppewoensdag 11 september 2019 @ 21:39
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2019 21:28 schreef detaris het volgende:
Mijn vrouw wil graag minder werken om voor de kinderen te zorgen.
Iedereen kan daar zijn eigen keuzes in maken. Ga heen met je 'cultuuromslag'.

Wij willen geen kinderen om hen elke dag naar de opvang te brengen :')
Prachtvrouw. _O_ Wat een absoluut genot om dit te lezen.
Navifactivawoensdag 11 september 2019 @ 21:49
Min vriendin en ik werken allebei 32 uur per week, kunnen we prima van rondkomen met 2 inkomens. Waarom meer werken als het niet hoeft? Ik werk om te leven, ik leef niet om te werken.
YuckFoudonderdag 12 september 2019 @ 00:08
quote:
7s.gif Op woensdag 11 september 2019 20:50 schreef LelijKnap het volgende:
Mensen die tegenwoordig meer dan 30 uur per week werken zijn volgens mij verstandelijk gehandicapt.
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2019 20:54 schreef Filosoofert het volgende:
Of je vindt je werk leuk?
quote:
1s.gif Op woensdag 11 september 2019 20:58 schreef LelijKnap het volgende:
Dan ook.
Heb je echt nooit begrepen dat er werk is wat echt zo facking leuk is dat je met liefde veel uren er voor maakt? Dan ben je wel erg beperkt in je blikveld...
#ANONIEMdonderdag 12 september 2019 @ 00:12
quote:
9s.gif Op donderdag 12 september 2019 00:08 schreef YuckFou het volgende:

[..]

[..]

[..]

Heb je echt nooit begrepen dat er werk is wat echt zo facking leuk is dat je met liefde veel uren er voor maakt? Dan ben je wel erg beperkt in je blikveld...
Ik ga zelden serieus in op voor de hand liggende uitzonderingen :+
tjoptjopdonderdag 12 september 2019 @ 01:36
Herkenbaar

Mat vriendelijke groet,

Karin
(aanwezig op ma, di en vr)
Restylerdonderdag 12 september 2019 @ 06:01
Mijn onderbuik gevoel zegt me dat in het mooie staafdiagrammetje van de OP alleen is gekeken naar vrouwen die überhaupt werken.

Leuk dat in Hongarije bijna alle werkende vrouwen full-time werken, maar hoe veel vrouwen werken daar?
dagobertE6donderdag 12 september 2019 @ 06:25
quote:
16s.gif Op woensdag 11 september 2019 21:29 schreef FlippingCoin het volgende:
Waarom zou hier nou weer iets mis mee zijn. :')
Narcistische vrouwen zijn lui en willen niet hard werken.
Starhopperdonderdag 12 september 2019 @ 07:07
En nou niet janken dat mannen meer verdienen aub. Want als parttime krijg je per maand minder. Oh en een hoge functie is ook niet parttime maar heel wat uutjes meer dan fulltime
Craptaculardonderdag 12 september 2019 @ 10:17
Als het inkomen (relatief) gelijk blijft bij minder werken of kinderopvang, dan kies je toch voor minder werken om je kinderen op te voeden.
Hahahaha..alweer.wachtwoodonderdag 12 september 2019 @ 10:25
En maar janken dat ze minder verdienen :') :')

Wat denk je dan!

Vrouw 10 jaar parttime = vijf jaar werkervaring/vakkenis
Man 10 jaar fulltime = 10 jaar werkervaring/vakkenis

Maar daar hoor je ze niet over als ze huilie doen met wat verdienen wij weinig terwijl wij evenveel werkervaring hebben ....

Nein nein nein !! jullie hebben veel minder werkervaring als jullie beweren liegebeesten o|O o|O
xFriendxdonderdag 12 september 2019 @ 10:26
Bij 2x 20.000 verdienen blijft er netto toch ook meer over dan 1x 40.000? Als de mogelijkheid er dan is werk je geen hele week en rolt er netto meer geld binnen, mits je de dagen goed kan indelen dat je ook geen geld kwijt bent aan kinderopvang. Ook zien de kinderen pa en ma ook nog met meer regelmaat ipv 1 van de 2 enkel in de avond na het werk en in het weekend.
potjecremedonderdag 12 september 2019 @ 10:43
Ieder jaar is dit nieuws.
icecreamfarmer_NLdonderdag 12 september 2019 @ 11:08
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2019 19:19 schreef BasEnAad het volgende:
Dat klopt, vrouwen moeten ook 100% ingezet worden om geld te verdienen voor het grootkapitaal om de neoliberale natte droom waar te maken!!!
Dit. We zouden het ook om kunnen draaien en proberen om meer mannen part time te laten werken.
Maar dat is de bedoeling niet.
tjoptjopdonderdag 12 september 2019 @ 13:23
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2019 10:17 schreef Craptacular het volgende:
Als het inkomen (relatief) gelijk blijft bij minder werken of kinderopvang, dan kies je toch voor minder werken om je kinderen op te voeden.
Dit. Is gewoon een rekensommetje wat je kan maken. En met ons progressief belastingstelsel is die vrije tijd niet eens zo duurbetaald.

Jammer dat de meest interessante en best betalende banen alleen fulltime zijn, anders zou ik ook gewoon mooi 3 dagen gaan werken.
MevrouwPuffdonderdag 12 september 2019 @ 13:33
Als vrouwen door parttime werken financieel onzelfstandig blijven is dat natuurlijk niet de bedoeling, maar er staat niet dat dat het geval is.

Mannen kunnen waarschijnlijk wel van vrouwen leren als het gaat om overstappen op parttime werk. Van hen hoor je vaak dat dat niet kan, terwijl vrouwen het wel lukt.
Weltschmerzdonderdag 12 september 2019 @ 13:39
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2019 11:08 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Dit. We zouden het ook om kunnen draaien en proberen om meer mannen part time te laten werken.
Maar dat is de bedoeling niet.
De bedoeling is dat ze dat in vrijheid kunnen beslissen. Volgens mij kan dat heel aardig, maar kiezen veel vrouwen voor parttime en veel mannen voor fulltime, en dus kiezen veel stellen voor die verdeling. Ik zie het probleem niet.
dagobertE6zondag 15 september 2019 @ 01:34
Ze zijn ook Europees kampioen scheiden.

Sta je dan als vent een hoer te betalen is het weer niet goed.
#ANONIEMmaandag 16 september 2019 @ 01:05
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2019 01:36 schreef tjoptjop het volgende:
Herkenbaar

Mat vriendelijke groet,

Karin
(aanwezig op ma, di en vr)
:D
FlippingCoinmaandag 16 september 2019 @ 02:01
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2019 13:33 schreef MevrouwPuff het volgende:
Als vrouwen door parttime werken financieel onzelfstandig blijven is dat natuurlijk niet de bedoeling, maar er staat niet dat dat het geval is.

Mannen kunnen waarschijnlijk wel van vrouwen leren als het gaat om overstappen op parttime werk. Van hen hoor je vaak dat dat niet kan, terwijl vrouwen het wel lukt.
Dat is wel erg kort door de bocht in beide kwesties.
Bosbeetlemaandag 16 september 2019 @ 07:09
Hoe verhoud dat zich tot het aantal werkende vrouwen? Als in andere landen veel minder vrouwen werken zegt het percentage deeltijd niet gelijk het hele verhaal.
speknekmaandag 16 september 2019 @ 07:12
Kinderopvang moet inderdaad goedkoper. Hopelijk kunnen dan de mannen ook meer parttime werken.
Murderamaandag 16 september 2019 @ 07:49
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2019 13:33 schreef MevrouwPuff het volgende:
Als vrouwen door parttime werken financieel onzelfstandig blijven is dat natuurlijk niet de bedoeling, maar er staat niet dat dat het geval is.

Mannen kunnen waarschijnlijk wel van vrouwen leren als het gaat om overstappen op parttime werk. Van hen hoor je vaak dat dat niet kan, terwijl vrouwen het wel lukt.
Dit herken ik ook. Mijn vriendin kan makkelijk minder dagen werken als ze dat zou willen, omdat de meeste van haar vrouwelijke collegas ook part-time werken. Ik ga er echter dindsdag over praten met mijn baas, maar de kans is klein dat ik ook echt minder kan werken.
MevrouwPuffmaandag 16 september 2019 @ 09:02
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 07:49 schreef Murdera het volgende:

[..]

Dit herken ik ook. Mijn vriendin kan makkelijk minder dagen werken als ze dat zou willen, omdat de meeste van haar vrouwelijke collegas ook part-time werken. Ik ga er echter dindsdag over praten met mijn baas, maar de kans is klein dat ik ook echt minder kan werken.
Ik heb altijd het idee dat een vrouw een gesprek aangaat dat het belangrijk is en dat een man in de wandelgangen even vraagt of het mogelijk is om parttime te werken en dat er dan een amicaal ‘nee joh’ op volgt waarna het klaar is :P
Janneke141maandag 16 september 2019 @ 09:04
Deeltijd werken is een wettelijk recht, dus als je daar bij je werkgever om vraagt dan moet hij (of zij) daarin toestemmen. Alleen - het is natuurlijk geen wettelijk recht dat je dan ook je functie (en bijbehorend loon) mag behouden.

Verder lijkt het nieuwsbericht uit de OP mij eigenlijk dikke prima, geen idee waarom er een 'cultuuromslag' noodzakelijk zou moeten zijn.
saparmurat_niyazovmaandag 16 september 2019 @ 09:33
Zolang het min of meer uit vrije wil is, is dit wat mij betreft niet echt een probleem. Sowieso is dat beschouwen van de mens als zijnde vooral een resource waarvan het arbeidspotentieel "nog beter benut" moet worden nogal dubieus imo.
Irremmaandag 16 september 2019 @ 10:31
https://www.ad.nl/politie(...)ijd-werken~ab67d5b3/
Perrinmaandag 16 september 2019 @ 10:33
quote:
Ziekelijke hang naar welvaartsgroei, bahbah. Altijd maar harder, meer. Wanneer is het eens genoeg? Meer geld ten koste van wat?!
Jor_Diimaandag 16 september 2019 @ 11:00
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2019 21:49 schreef Navifactiva het volgende:
Waarom meer werken als het niet hoeft? Ik werk om te leven, ik leef niet om te werken.
:Y :Y
Murderamaandag 16 september 2019 @ 11:02
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 09:04 schreef Janneke141 het volgende:
Deeltijd werken is een wettelijk recht, dus als je daar bij je werkgever om vraagt dan moet hij (of zij) daarin toestemmen. Alleen - het is natuurlijk geen wettelijk recht dat je dan ook je functie (en bijbehorend loon) mag behouden.

Verder lijkt het nieuwsbericht uit de OP mij eigenlijk dikke prima, geen idee waarom er een 'cultuuromslag' noodzakelijk zou moeten zijn.
Kan je me hier meer over vertellen? Of verwijzen naar wat ik dan op moet zoeken?
#ANONIEMmaandag 16 september 2019 @ 11:19
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 11:02 schreef Murdera het volgende:

[..]

Kan je me hier meer over vertellen? Of verwijzen naar wat ik dan op moet zoeken?
https://www.rijksoverheid(...)f-minder-uren-werken
Murderamaandag 16 september 2019 @ 11:23
quote:
Super, thnx!
saparmurat_niyazovmaandag 16 september 2019 @ 11:32
quote:
18s.gif Op maandag 16 september 2019 10:33 schreef Perrin het volgende:

[..]

Ziekelijke hang naar welvaartsgroei, bahbah. Altijd maar harder, meer. Wanneer is het eens genoeg? Meer geld ten koste van wat?!
Het is ook zo arbitrair allemaal. Ja fulltime werken is beter voor de BV Nederland dan parttime, maar nog wat meer geld en welvaart (dat welvaart is trouwens ook een nogal subjectief iets imo) zou het opleveren als iedereen weer meer dan de huidige norm van fulltime zou werken. Terug naar de zesdaagse werkweek van 60+ uur. Dat is echter niet verkopen, maar een specifieke groep "verleiden" om meer te doen gaat ligt niet zo gevoelig, zeker niet als je het (zoals dit in geval) kunt bedekken met een sausje van streven naar gelijkheid. Maar zouden we dat streven niet beter zoveel mogelijk kunnen richten op "iedereen moet ongeacht geslacht kunnen kiezen hoe hij of zij het leven inricht" in plaats van "iedereen moet ongeacht geslacht even hard werken"?

Geef mensen dus de mogelijkheden om dat zelf te bepalen. Betere voorwaardes voor verse ouders en kinderopvang, prima. Helpt tenslotte hen die de keuze moeten maken om een eerlijke afweging te maken. Maar respecteer dan ook de beslissing van hen die de balans liever (deels) laten slaan in de richting van het huishouden, het kind, vrije tijd, of een zinsgeving aan het leven anders dan werken.
#ANONIEMmaandag 16 september 2019 @ 11:48
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 11:32 schreef saparmurat_niyazov het volgende:

[..]

Het is ook zo arbitrair allemaal. Ja fulltime werken is beter voor de BV Nederland dan parttime, maar nog wat meer geld en welvaart (dat welvaart is trouwens ook een nogal subjectief iets imo) zou het opleveren als iedereen weer meer dan de huidige norm van fulltime zou werken. Terug naar de zesdaagse werkweek van 60+ uur. Dat is echter niet verkopen, maar een specifieke groep "verleiden" om meer te doen gaat ligt niet zo gevoelig, zeker niet als je het (zoals dit in geval) kunt bedekken met een sausje van streven naar gelijkheid. Maar zouden we dat streven niet beter zoveel mogelijk kunnen richten op "iedereen moet ongeacht geslacht kunnen kiezen hoe hij of zij het leven inricht" in plaats van "iedereen moet ongeacht geslacht even hard werken"?

Geef mensen dus de mogelijkheden om dat zelf te bepalen. Betere voorwaardes voor verse ouders en kinderopvang, prima. Helpt tenslotte hen die de keuze moeten maken om een eerlijke afweging te maken. Maar respecteer dan ook de beslissing van hen die de balans liever (deels) laten slaan in de richting van het huishouden, het kind, vrije tijd, of een zinsgeving aan het leven anders dan werken.
Ja.

En als het puur om die genderongelijkheid gaat dan helpt het trouwens wel degelijk om mannen ook te verleiden tot parttime werken. Dan krijg je veel eerder een situatie waarin beide partners bijvoorbeeld 32 u werken. Als de man hardnekkig 40u blijft werken dan zal de vrouw eerder richting de 24 u werk gaan dan richting de 32.

Tegenwoordig is het ook nog eens zo dat vrouwen niet per se minder verdienen dan mannen voordat er aan kinderen begonnen wordt. Iig onder hoogopgeleiden. En dan is 32 om 32 werken gelijk veel logischer.

In het artikel in de OP wordt die genderongelijkheid als smoesje aangewend om te propageren dat vrouwen meer moeten gaan werken. _O- Terwijl 32 om 32 ook veel eerder zal leiden tot een gelijkere verdeling van de taken thuis, omdat beiden er ook een dag alleen voor staan qua runnen van het huishouden.
bianconerimaandag 16 september 2019 @ 11:53
Mensen die fulltime werken zijn sneu :')
Doe wat zinnigs met je leven ipv werken.
Niet genoeg verdienen met parttime werken, jammer hoor :')

Dit zijn top statistieken.
Nou de mannen nog overstag.
Gewoon verstandig leven. Dan heb je zat geld over als je parttime werkt. Plus genoeg vrije tijd om leuke dingen te doen met gezin, tijd voor jezelf, tijd voor wel nuttige dingen, tijd voor vakantie.

Fulltime werkenden :'(
uncuckedmaandag 16 september 2019 @ 12:47
Ik ben van oorsprong Vlaming, en heb me hier altijd over verbaasd in Nederland. In Vlaanderen zijn fulltime tweeverdieners heel normaal. Idem in zo goed als alle andere landen van Europa.

En dan vinden Nederlanders het gek dat Vlamingen het materieel beter hebben, grotere huizen, grotere wagen, lekker bourgondisch eten etc.
uncuckedmaandag 16 september 2019 @ 12:48
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2019 19:19 schreef BasEnAad het volgende:
Dat klopt, vrouwen moeten ook 100% ingezet worden om geld te verdienen voor het grootkapitaal om de neoliberale natte droom waar te maken!!!
Nog nooit zo'n marxistische bullshit gehoord.
Grrrrrrrrmaandag 16 september 2019 @ 12:54
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 12:48 schreef uncucked het volgende:

[..]

Nog nooit zo'n marxistische bullshit gehoord.
Zeg dat maar tegen VVD-minister Wiebes.
Grrrrrrrrmaandag 16 september 2019 @ 13:04
quote:
18s.gif Op maandag 16 september 2019 10:33 schreef Perrin het volgende:

[..]

Ziekelijke hang naar welvaartsgroei, bahbah. Altijd maar harder, meer. Wanneer is het eens genoeg? Meer geld ten koste van wat?!
Het is ook gewoon rechtse bangmakerij. "ALS JULLIE NIET HARDER GAAN WERKEN RAKEN WE ONZE WELVAART KWIJT!1!!1". VVD :r
Bosbeetlemaandag 16 september 2019 @ 13:07
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 09:02 schreef MevrouwPuff het volgende:

[..]

Ik heb altijd het idee dat een vrouw een gesprek aangaat dat het belangrijk is en dat een man in de wandelgangen even vraagt of het mogelijk is om parttime te werken en dat er dan een amicaal ‘nee joh’ op volgt waarna het klaar is :P
Mijn salarisverhogingsgesprekken zijn ook altijd op borrels als mijn baas roept dat het belachelijk is dat mensen die lager opgeleid zijn in hogere schalen zitten. Ik krijg dan vaak een prima als antwoord op mijn vraag of ik dan niet een paar schalen omhoog kan :P Maarja ik heb ook geleerd dat "op een borrel gemaakte uitspraken" geen uitspraken zijn... :D
LXIVmaandag 16 september 2019 @ 13:43
Wat die Adema uit de OP niet begrijpt is dat vrouwen blijkbaar (en mannen ook) helemaal niet vinden dat ze bestaan om de winsten van werkgevers te maximaliseren.

Jammer voor die VNO/NCW dan, maar misschien vinden deze vrouwen het wel belangrijk om genoeg tijd aan hun kinderen te besteden dan om de zoveelste voortgangsvergadering van projext XYZ123 bij te wonen.

Deze hele manier van denken staat me al tegen. Alsof Nederland een bedrijfsterrein is met werknemers die zo effciënt mogelijk ten bate van de winstcijfers moeten worden ingezet.

Rutte denkt ook al, maar dat is een totaalautist die zelf geen gezin heeft en volledig in de zak van de multinationals zit. Verder heeft hij geen leven. Veel mensen leven om te leven en niet om te werken voor een ander.
LXIVmaandag 16 september 2019 @ 13:44
quote:
10s.gif Op maandag 16 september 2019 12:47 schreef uncucked het volgende:
Ik ben van oorsprong Vlaming, en heb me hier altijd over verbaasd in Nederland. In Vlaanderen zijn fulltime tweeverdieners heel normaal. Idem in zo goed als alle andere landen van Europa.

En dan vinden Nederlanders het gek dat Vlamingen het materieel beter hebben, grotere huizen, grotere wagen, lekker bourgondisch eten etc.
België is echt een totaal kansloos kutland. Het ziet er niet uit van de buitenkant en is van binnen nog meer verrot. Met Dutroux, stakingen, lintbebouwing en alcoholisme. Ondanks dat 2xfulltime werken dan.
uncuckedmaandag 16 september 2019 @ 13:58
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 13:44 schreef LXIV het volgende:

[..]

België is echt een totaal kansloos kutland. Het ziet er niet uit van de buitenkant en is van binnen nog meer verrot. Met Dutroux, stakingen, lintbebouwing en alcoholisme. Ondanks dat 2xfulltime werken dan.
Echt typische Nederlandse mentaliteit weer. De Hollander weet het altijd beter dan de rest van Europa.
Nicksandersmaandag 16 september 2019 @ 14:07
quote:
7s.gif Op woensdag 11 september 2019 20:50 schreef LelijKnap het volgende:
Mensen die tegenwoordig meer dan 30 uur per week werken zijn volgens mij verstandelijk gehandicapt.
Niet iedereen wil leven van subsidies
#ANONIEMmaandag 16 september 2019 @ 14:19
Hier allebei 32 uur. Prima balans.
#ANONIEMmaandag 16 september 2019 @ 14:19
quote:
14s.gif Op maandag 16 september 2019 13:58 schreef uncucked het volgende:

[..]

Echt typische Nederlandse mentaliteit weer. De Hollander weet het altijd beter dan de rest van Europa.
Niet alle Nederlandse zijn Hollanders, godverdomme. :r Dat is net zoiets als alle Belgen aanduiden met Vlamingen. :')
Jor_Diimaandag 16 september 2019 @ 14:28
quote:
14s.gif Op maandag 16 september 2019 14:19 schreef Linkse_krijger het volgende:
Hier allebei 32 uur. Prima balans.
Even voor mijn beeld, wat lever je nou procentueel zo'n beetje in als je van 40 naar 32 uur gaat?
Speekselkliermaandag 16 september 2019 @ 14:29
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 14:07 schreef Nicksanders het volgende:

[..]

Niet iedereen wil leven van subsidies
beide 28 uur zodat we drie keer per jaar een maand op vakantie kunnen. Ik werk al dertig jaar zo.

Nog nooit een cent subsidie gezien.
waar kan ik dat aanvragen?
kan dat met terugwerkende kracht?
Vader_Aardbeimaandag 16 september 2019 @ 14:36
quote:
10s.gif Op maandag 16 september 2019 12:47 schreef uncucked het volgende:
En dan vinden Nederlanders het gek dat Vlamingen het materieel beter hebben, grotere huizen, grotere wagen, lekker bourgondisch eten etc.
Je klinkt net als die Turk Erdogan. ''De mooiste huizen, de grootste auto's, de lekkerste wijven...'' :')

De waarheid is dat de welvaart in Belgie fors lager ligt dan in Nederland. En over welk Bourgondisch eten heb je het precies? Een fatsoenlijke Belgische keuken bestaat niet eens, afgezien van die vieze vette frieten, de rest is Frans of niet-Westerse import.
#ANONIEMmaandag 16 september 2019 @ 14:52
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 14:28 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]

Even voor mijn beeld, wat lever je nou procentueel zo'n beetje in als je van 40 naar 32 uur gaat?
Bruto gewoon 20%? :+ Of begrijp ik je vraag nu verkeerd?
Jor_Diimaandag 16 september 2019 @ 14:57
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 14:52 schreef Chia het volgende:

[..]

Bruto gewoon 20%? :+ Of begrijp ik je vraag nu verkeerd?
Op zich niet en dat zou een logisch antwoord zijn 'gewoon 20%' maar is dat dus ook echt zo? (heb geen idee namelijk).
BasEnAadmaandag 16 september 2019 @ 15:00
Misselijkmakend die Wiebes die roept dat we meer moeten werken om de welvaart in stand te houden. Dat is gewoon een verkapt dreigement. Die 'welvaart' komt toch vooral op verkeerde plekken terecht en meer gaan werken levert geen klap op door de torenhoge belastingen en het wegvallen van toeslagen. Aan wiens kant staat de minister eigenlijk?
#ANONIEMmaandag 16 september 2019 @ 15:08
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 14:57 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]

Op zich niet en dat zou een logisch antwoord zijn 'gewoon 20%' maar is dat dus ook echt zo? (heb geen idee namelijk).
Bij ons iig wel. Als je 32 uur werkt staat er op je loonstrook ook de factor 0,8.
Tinkepinkmaandag 16 september 2019 @ 15:20
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2019 19:17 schreef Nober het volgende:


,,In Nederland zijn we tevreden over de arbeidsparticipatie, het deeltijdmodel werkt prima”, zegt Adema. ,,Het verschil in kwaliteit tussen voltijd- en deeltijdbanen is in Nederland niet zo groot. Terwijl in veel andere Oeso-landen de parttime functies vaak flutbaantjes zijn.” Er worden hier dus gewoonweg veel meer banen als parttime functie aangeboden.

Correct.
- In Duitsland zijn de parttime baantjes echt rotbaantjes. Voor 450 per maand in een winkel, verzorgende et cetera. Geen doorgroeimogelijkheden. In Nederland gaat het wel vaker om echte banen.
- Dit lijkt ook uit mijn huidige werkomgeving. 80% is man, maar van de jonge mannen werkt 90% slechts 4 dagen per week. Mijn generatie (40+ werken mannen en vrouwen wel fulltime.

Als ik zie hoe mijn mannelijke collega’s omgaan met de verhouding werk privé maak ik me niet (meer) zo druk om dit thema. Wel vind ik het erg jammer dat veel (jonge) vrouwen nog steeds zo ambitieloos lijken te zijn.
#ANONIEMmaandag 16 september 2019 @ 15:20
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 14:57 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]

Op zich niet en dat zou een logisch antwoord zijn 'gewoon 20%' maar is dat dus ook echt zo? (heb geen idee namelijk).
Ja, bruto is het 20% over het standaard salaris, maar de leaseauto blijft hetzelfde bedrag en dan heb ik nog een standby-vergoeding die ook op basis van 1.0 fte blijft staan. Verder veranderen alle kortingen iets en de eigen bijdrage aan het pensioen, waardoor het onder de streep netto 12% scheelt. Maar een eenduidig antwoord is er niet te geven, omdat mijn situatie niet per se een standaard is.
Tinkepinkmaandag 16 september 2019 @ 15:33
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2019 06:01 schreef Restyler het volgende:
Mijn onderbuik gevoel zegt me dat in het mooie staafdiagrammetje van de OP alleen is gekeken naar vrouwen die überhaupt werken.

Leuk dat in Hongarije bijna alle werkende vrouwen full-time werken, maar hoe veel vrouwen werken daar?
Die gedachte ging ook door mijn hoofd. Al denk ik dat de arbeidsparticipatie van vrouwen in Hongarije best hoog is (voormalig Oostblok).
Bosbeetlemaandag 16 september 2019 @ 15:41
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 15:20 schreef Tinkepink het volgende:
Wel vind ik het erg jammer dat veel (jonge) vrouwen nog steeds zo ambitieloos lijken te zijn.
Als ik naar studenten kijk dan zie je vaak dat de vrouwen wel de ambitie hebben maar dat dan combineren met torenhoge verwachtingen (van hunzelf en van werkgevers) als ze dan op hun eerste stages komen en dingen blijken niet helemaal uitgekristalliseerd of domweg onduidelijk geven ze heel vaak zichzelf daar de schuld van. Bij de mannen zie je dat ook maar ze blijven minder lang hangen in die schuldvraag en accepteren gewoon dat het een beetje onduidelijk is wie schuldig is aan de onduidelijkheid.

Ik kan het helemaal mis hebben maar ik zie vrouwen vaak onderuit gaan in een soort perfectionisme en het ontbreken aan flexibiliteit, ze willen veel meer controle hebben. Natuurlijk allemaal een beetje gegeneraliseerd maar ik vind het namelijk erg vreemd dat vrouwen als student zijnde bijna zonder uitzondering het beter doen als de mannen, meer georganiseerd zijn, de zaken meer op de rit, en over de gehele rit vooral veel serieuzer. Maar dat de mannen juist later profijt hebben dat ze alles niet zo serieus hebben genomen :P

#insert vrouwen die in huilen uitbarsten als ze een "maar" een 8,5 hebben gehaald. :D
Tinkepinkmaandag 16 september 2019 @ 16:02
quote:
2s.gif Op maandag 16 september 2019 15:41 schreef Bosbeetle het volgende:

[..]

Als ik naar studenten kijk dan zie je vaak dat de vrouwen wel de ambitie hebben maar dat dan combineren met torenhoge verwachtingen (van hunzelf en van werkgevers) als ze dan op hun eerste stages komen en dingen blijken niet helemaal uitgekristalliseerd of domweg onduidelijk geven ze heel vaak zichzelf daar de schuld van. Bij de mannen zie je dat ook maar ze blijven minder lang hangen in die schuldvraag en accepteren gewoon dat het een beetje onduidelijk is wie schuldig is aan de onduidelijkheid.

Ik kan het helemaal mis hebben maar ik zie vrouwen vaak onderuit gaan in een soort perfectionisme en het ontbreken aan flexibiliteit, ze willen veel meer controle hebben. Natuurlijk allemaal een beetje gegeneraliseerd maar ik vind het namelijk erg vreemd dat vrouwen als student zijnde bijna zonder uitzondering het beter doen als de mannen, meer georganiseerd zijn, de zaken meer op de rit, en over de gehele rit vooral veel serieuzer. Maar dat de mannen juist later profijt hebben dat ze alles niet zo serieus hebben genomen :P

#insert vrouwen die in huilen uitbarsten als ze een "maar" een 8,5 hebben gehaald. :D
Omdat ze zaken vaker op de rit hebben, verwachten ze dat ook van hun omgeving.
Ik herken het wel. Maar waar ik vroeger vaak gefrustreerd raakte zorg ik er tegenwoordig gewoon voor dat de boel wel op orde komt.
Interessant genoeg merk ik daarbij veel weerstand van de mannen in het bedrijf. Alsof ze belang hebben bij de bestaande onduidelijkheid.
#ANONIEMmaandag 16 september 2019 @ 16:03
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 15:20 schreef Tinkepink het volgende:
Wel vind ik het erg jammer dat veel (jonge) vrouwen nog steeds zo ambitieloos lijken te zijn.
Wat definieer je dan als ambities?
Bosbeetlemaandag 16 september 2019 @ 16:06
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 16:02 schreef Tinkepink het volgende:

[..]

Omdat ze zaken vaker op de rit hebben, verwachten ze dat ook van hun omgeving.
Ik herken het wel. Maar waar ik vroeger vaak gefrustreerd raakte zorg ik er tegenwoordig gewoon voor dat de boel wel op orde komt.
Interessant genoeg merk ik daarbij veel weerstand van de mannen in het bedrijf. Alsof ze belang hebben bij de bestaande onduidelijkheid.
Dat denk ik ook zeker... als je zaken onduidelijk houdt dan is er ruimte om dingen anders te doen, of ad hoc het helemaal op de schop te gooien. In een organisatie die daar niet van in de stress schiet kan dat zorgen voor erg mooie resultaten die niet over de gebaande afgebakende paden gaat.

Ik zie bij vrouwen vaak de focus liggen mooi, netjes, duidelijk, georganiseerd, in contrast tot mannen die meer de focus hebben liggen op gemakkelijk,snel,nieuw,spannend. M.a.w. veel mannen zijn veel te lui om dingen netjes te regelen :D maar misschien heb ik het nu vooral over mezelf :D

[ Bericht 5% gewijzigd door Bosbeetle op 16-09-2019 16:13:10 ]
LXIVmaandag 16 september 2019 @ 16:14
Mijn vrouw ging van 27 uur naar 18 uur werken per week. Dat kostte ons netto (inclusief minder kinderopvang) 40 euro per maand. Ongeveer een euro per uur dus.

Voor de iets beter verdienenden (vanaf 2400 netto oid) is parttime werken heel interessant want over je laatste uren betaal je het meeste belasting (57,75% incl afbouw arbeidskorting).
Daarom houd je dan als je van 40 naar 20 uur p/w/ gaat nog 70% van je netto-loon over. Je netto-uurloon gaat dus stevig vooruit!
#ANONIEMmaandag 16 september 2019 @ 16:21
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 16:14 schreef LXIV het volgende:
Mijn vrouw ging van 27 uur naar 18 uur werken per week. Dat kostte ons netto (inclusief minder kinderopvang) 40 euro per maand. Ongeveer een euro per uur dus.

Voor de iets beter verdienenden (vanaf 2400 netto oid) is parttime werken heel interessant want over je laatste uren betaal je het meeste belasting (57,75% incl afbouw arbeidskorting).
Daarom houd je dan als je van 40 naar 20 uur p/w/ gaat nog 70% van je netto-loon over. Je netto-uurloon gaat dus stevig vooruit!
En hoeveel uren werk jij?
LXIVmaandag 16 september 2019 @ 16:22
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 16:21 schreef Chia het volgende:

[..]

En hoeveel uren werk jij?
Ik zit bij de overheid dus dan heb je het meer over aanwezigheid. Maar zo'n uur of 36 per week.
#ANONIEMmaandag 16 september 2019 @ 16:25
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 16:22 schreef LXIV het volgende:

[..]

Ik zit bij de overheid dus dan heb je het meer over aanwezigheid. Maar zo'n uur of 36 per week.
Dus jij neemt ook gewoon een 'thuiswerkdag' waarmee weer een dag kinderopvang wordt uitgespaard?
LXIVmaandag 16 september 2019 @ 16:30
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 16:25 schreef Chia het volgende:

[..]

Dus jij neemt ook gewoon een 'thuiswerkdag' waarmee weer een dag kinderopvang wordt uitgespaard?
Nee. Ik neem praktisch nooit een thuiswerkdag.
Bosbeetlemaandag 16 september 2019 @ 16:31
Ik werk ook 36 uur omdat dat bij de overheid fulltime is :') mijn baas zegt af en toe wel eens moet jij niet eens een dag roostervrij doen ofzo.. maar daar is hij inmiddels al mee gestopt. Uren bijhouden is nooit een hobby van mij geweest zou ook niet weten hoeveel ik er maak. Vakantiedagen etc bijhouden doe ik ook niet zou niet weten hoeveel ik er eigenlijk heb.

Vrij nemen is bij ons een kwestie van in de agenda zetten dat je er niet bent, no questions asked. Ik denk dat ik echt niet meer zou kunnen wennen aan het bijhouden van uren en het van te voren moeten vragen of en wanneer je vrij wilt.

Maar dat geldt bij ons voor zowel de mannen als de vrouwen.
Weltschmerzmaandag 16 september 2019 @ 17:32
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 15:00 schreef BasEnAad het volgende:
Misselijkmakend die Wiebes die roept dat we meer moeten werken om de welvaart in stand te houden. Dat is gewoon een verkapt dreigement. Die 'welvaart' komt toch vooral op verkeerde plekken terecht en meer gaan werken levert geen klap op door de torenhoge belastingen en het wegvallen van toeslagen. Aan wiens kant staat de minister eigenlijk?
Hij heeft zojuist enorme bedragen aan Shell en Exxon beloofd omdat ze moesten ophouden met het vernielen van een provincie en zodat ze kunnen doorgaan met het niet betalen van de schade en herstel.

Het lijkt me wel duidelijk aan wiens kant hij staat.
Tinkepinkmaandag 16 september 2019 @ 18:01
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 16:14 schreef LXIV het volgende:
Mijn vrouw ging van 27 uur naar 18 uur werken per week. Dat kostte ons netto (inclusief minder kinderopvang) 40 euro per maand. Ongeveer een euro per uur dus.

Voor de iets beter verdienenden (vanaf 2400 netto oid) is parttime werken heel interessant want over je laatste uren betaal je het meeste belasting (57,75% incl afbouw arbeidskorting).
Daarom houd je dan als je van 40 naar 20 uur p/w/ gaat nog 70% van je netto-loon over. Je netto-uurloon gaat dus stevig vooruit!
Ik heb het net voor mezelf uitgerekend, maar bij mij scheelt het aanmerkelijk meer. Hoe kan het bij jullie zo weinig verschil maken

[ Bericht 1% gewijzigd door Tinkepink op 16-09-2019 18:10:54 ]
uncuckedmaandag 16 september 2019 @ 18:53
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 16:14 schreef LXIV het volgende:
Mijn vrouw ging van 27 uur naar 18 uur werken per week. Dat kostte ons netto (inclusief minder kinderopvang) 40 euro per maand. Ongeveer een euro per uur dus.

Voor de iets beter verdienenden (vanaf 2400 netto oid) is parttime werken heel interessant want over je laatste uren betaal je het meeste belasting (57,75% incl afbouw arbeidskorting).
Daarom houd je dan als je van 40 naar 20 uur p/w/ gaat nog 70% van je netto-loon over. Je netto-uurloon gaat dus stevig vooruit!
Dat is ook wel een ding natuurlijk. In bijna geen enkel ander Europees land hebben ze zo'n subsidiestelsel dat werken bestraft.

Lang leve de verzorgingsstaat ;(
#ANONIEMmaandag 16 september 2019 @ 19:16
quote:
1s.gif Op maandag 16 september 2019 18:01 schreef Tinkepink het volgende:

[..]

Ik heb het net voor mezelf uitgerekend, maar bij mij scheelt het aanmerkelijk meer. Hoe kan het bij jullie zo weinig verschil maken
Dat hangt er maar net vanaf hoeveel je verdient.
01100101maandag 16 september 2019 @ 20:15
Ik kan mij er best iets onder voorstellen. Veel van die vrouwen die parttime werken hebben kinderen en willen graag hun kind zien opgroeien. Als beide ouders fulltime werken dan komen deze kinderen in de kinderopvang terecht. Niets ten nadele van de kinderopvang, maar waarom in godsnaam kinderen op de wereld zetten als je nauwelijks tijd en aandacht aan ze kunt besteden.
Nobumaandag 16 september 2019 @ 20:30
Dat krijg je als iedere extra euro tussen bijstand en modaal je netto een duppie oplevert.
#ANONIEMmaandag 16 september 2019 @ 20:33
quote:
1s.gif Op maandag 16 september 2019 18:01 schreef Tinkepink het volgende:

[..]

Ik heb het net voor mezelf uitgerekend, maar bij mij scheelt het aanmerkelijk meer. Hoe kan het bij jullie zo weinig verschil maken
Door iets met de kinderopvangtoeslag?
Lunatiekmaandag 16 september 2019 @ 20:36
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2019 21:37 schreef Jellereppe het volgende:
De vrouw is helaas de enige die nageslacht kan baren. Het is biologie.
Zwangerschap en kraambed hoeven helemaal niet zo lang te duren. Het zogen duurt extreem kort tegenwoordig (vroeger zaten kinderen van vijf, zes jaar nog aan de tiet, wat mogelijk was omdat er voortdurend werd gebaard en men niet stopte na 1,3 kinderen)

Kortom, enkele dagen na de geboorte kan de vader prima de zorg op zich nemen en gaan part-timen. Maar dat doen we niet, want vrouwen zijn het er massaal over eens dat
1. je geen goede moeder bent als je niet altijd voor je kind klaarstaat
2. dat mannen niet goed genoeg voor de kinderen kunnen zorgen.

Het zijn daarom ooknde vrouwen die de vrouwen kort houden en de basis voor het glazen plafond leggen. En er dus voor zorgen dat vrouwen part-timen en mannen carrière maken.
Lunatiekmaandag 16 september 2019 @ 20:37
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 20:15 schreef 01100101 het volgende:
Ik kan mij er best iets onder voorstellen. Veel van die vrouwen die parttime werken hebben kinderen en willen graag hun kind zien opgroeien. Als beide ouders fulltime werken dan komen deze kinderen in de kinderopvang terecht. Niets ten nadele van de kinderopvang, maar waarom in godsnaam kinderen op de wereld zetten als je nauwelijks tijd en aandacht aan ze kunt besteden.
Want vaders zien hun kind liever niet opgroeien natuurlijk.
#ANONIEMmaandag 16 september 2019 @ 20:44
quote:
1s.gif Op maandag 16 september 2019 20:37 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Want vaders zien hun kind liever niet opgroeien natuurlijk.
Echt hè. In organisaties waar die ruimte er wel is werken vaders ook vaak gewoon 32 u of 4x9.
01100101maandag 16 september 2019 @ 20:48
quote:
1s.gif Op maandag 16 september 2019 20:37 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Want vaders zien hun kind liever niet opgroeien natuurlijk.
Zeker wel, maar in het algemeen nemen de vrouwen nog steeds voornamelijk de zorgtaken op zich.
Vader_Aardbeimaandag 16 september 2019 @ 20:49
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 20:48 schreef 01100101 het volgende:

[..]

Zeker wel, maar in het algemeen nemen de vrouwen nog steeds voornamelijk de zorgtaken op zich.
En dat is prima.
Lunatiekmaandag 16 september 2019 @ 20:49
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 20:48 schreef 01100101 het volgende:

[..]

Zeker wel, maar in het algemeen nemen de vrouwen nog steeds voornamelijk de zorgtaken op zich.
Dat is dus dom.
01100101maandag 16 september 2019 @ 20:52
quote:
1s.gif Op maandag 16 september 2019 20:49 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Dat is dus dom.
Nou dan zijn wel veel Nederlandse gezinnen die het zo doen dom. Ik zie maar zelden dat de vader de zorgtaken hoofdzakelijk op zich neemt. Overigens maakt het niks uit wie het doet, als er maar een ouder is die de kinderen verzorgt.
Lunatiekmaandag 16 september 2019 @ 20:54
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 20:52 schreef 01100101 het volgende:

[..]

Nou dan zijn wel veel Nederlandse gezinnen die het zo doen dom. Ik zie maar zelden dat de vader de zorgtaken hoofdzakelijk op zich neemt. Overigens maakt het niks uit wie het doet, als er maar een ouder is die de kinderen verzorgt.
Dat laatste, precies dat.
Maar als je gaat part-timen en dan zanikt over discriminatie bij baantjes op hoger niveau... collega's van me zitten een week in de VS, hoe wil je dat als part-timer regelen?!
01100101maandag 16 september 2019 @ 20:59
quote:
1s.gif Op maandag 16 september 2019 20:54 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Dat laatste, precies dat.
Maar als je gaat part-timen en dan zanikt over discriminatie bij baantjes op hoger niveau... collega's van me zitten een week in de VS, hoe wil je dat als part-timer regelen?!
Ik hoor eerlijk gezegd vrouwen die parttime werken nooit klagen dat ze niet hogerop komen.
Perrinmaandag 16 september 2019 @ 21:02
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 20:59 schreef 01100101 het volgende:

[..]

Ik hoor eerlijk gezegd vrouwen die parttime werken nooit klagen dat ze niet hogerop komen.
Jij kent dan vast ook niet zo gigantisch veel vrouwen als Lunatiek.
LXIVmaandag 16 september 2019 @ 21:12
quote:
1s.gif Op maandag 16 september 2019 18:01 schreef Tinkepink het volgende:

[..]

Ik heb het net voor mezelf uitgerekend, maar bij mij scheelt het aanmerkelijk meer. Hoe kan het bij jullie zo weinig verschil maken
Heeft met belasting te maken.
Semi-fictief voorbeeld:
Stel, vrouw verdient 15 euro per uur bruto.
Kosten kinderopvang (2 kids) 7 euro per uur netto.

Over de eerste 20 uren per week wordt nauwelijks belasting betaald. Netto is ongeveer bruto. Dan houd een vrouw van die 15 euro per uur 14 euro over. Na aftrek kosten kinderopvang 7 euro effectief.

Na de eerste 20 uur ga je 42% belasting betalen. Netto houd je dan 8 euro per uur over. Na aftrek kosten kinderopvang 1 euro effectief.

Dus tot 20 uur werken levert 7 euro per uur op effectief, ieder uurtje daarna nog maar 1 euro.

(effect wordt nog iets versterkt doordat je bij een hoger bruto gezamelijk loon weer minder terug krijgt van de kinderopvang)
Murderadinsdag 17 september 2019 @ 17:53
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 09:04 schreef Janneke141 het volgende:
Deeltijd werken is een wettelijk recht, dus als je daar bij je werkgever om vraagt dan moet hij (of zij) daarin toestemmen. Alleen - het is natuurlijk geen wettelijk recht dat je dan ook je functie (en bijbehorend loon) mag behouden.

Verder lijkt het nieuwsbericht uit de OP mij eigenlijk dikke prima, geen idee waarom er een 'cultuuromslag' noodzakelijk zou moeten zijn.
Het blijkt dat dat recht in mijn geval niet te halen valt. Het is makkelijk genoeg om te zeggen dat het werk niet overgenomen kan worden zonder een nieuw persoon aan te nemen en op te leiden.
LXIVdinsdag 17 september 2019 @ 18:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 september 2019 17:53 schreef Murdera het volgende:

[..]

Het blijkt dat dat recht in mijn geval niet te halen valt. Het is makkelijk genoeg om te zeggen dat het werk niet overgenomen kan worden zonder een nieuw persoon aan te nemen en op te leiden.
Als je bij je baas vertrekt dan zullen ze wel moeten.
Jor_Diidinsdag 17 september 2019 @ 20:37
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 september 2019 18:34 schreef LXIV het volgende:

[..]

Als je bij je baas vertrekt dan zullen ze wel moeten.
Wie heb je daar het hardste mee vraag ik me dan af, dit dilemma zorgt er - met name bij mannen - voor dat dit een redelijk taboe is om te bespreken met je leidinggevende.
dagobertE6zondag 27 oktober 2019 @ 12:20
En nog steeds geen kinderen baren voor hun 35e...
standaard-viezerikvrijdag 8 november 2019 @ 18:04
tering lui die Nederlandse vrouwen.
CarbonCvrijdag 8 november 2019 @ 18:09
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2019 19:25 schreef Perrin het volgende:
Wees blij dat er nog mensen zijn die niet full-time meedraaien in de mallemolen. Dat is luxe en niet iets wat kapot moet.
Dat hoeft ook niet kapot, maar mag wel wat evenwichtiger verdeelt worden.
#ANONIEMvrijdag 8 november 2019 @ 18:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 november 2019 18:04 schreef standaard-viezerik het volgende:
tering lui die Nederlandse vrouwen.
Kutkick
CarbonCvrijdag 8 november 2019 @ 18:11
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 20:49 schreef Vader_Aardbei het volgende:

[..]

En dat is prima.
Waarom zou dat niet evenwichter verdeelt kunnen worden.