abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_172016007
registreer om deze reclame te verbergen
Speurders Bende van Nijvel onderzoeken oude tip: Sprak 'de reus' zijn mond voorbij?

Speurders in het onderzoek naar de Bende van Nijvel gaan binnenkort dreggen in vijvers in het West-Vlaanderse Adinkerke. Volgens een tipgever werden daar kort na de laatste overval op het Delhaize-warenhuis in Aalst, 31 jaar geleden, wapens gedumpt. Dat meldt Het Laatste Nieuws.
?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

media_xll_9826044.jpg

De Bende van Nijvel maakte in België tussen 1982 en 1985 liefst 28 doden tijdens 17 roofovervallen. In november 1985 pleegde ze in Aalst haar laatste bloederige wapenfeit. Daarbij vielen 8 doden en werd amper 24.000 euro buitgemaakt.

In de dagen na die overval reed ene Patrick Pilarski (toen 25 jaar) volgens Het Laatste Nieuws naar het huis van zijn vader in Adinkerke. De jongeman verbleef in Brussel en was bij het gerecht bekend voor gewapende overvallen, drugstransporten en zwendel met gestolen cheques. Volgens een informant reed hij in de buurt van Veurne door een versperring van de rijkswacht toen hij die avond naar zijn ouders reed.

media_l_9826045.jpg

Pilarski kon ontkomen. De politie zette de achtervolging in, reed naar zijn ouders, maar trof hem daar niet aan. Pilarski had zich verstopt. Ook de wapens die hij bij zich had - een riotgun, jachtgeweer en Winchester-karabijn - werden niet gevonden.
Gestorven tijdens overval

Volgens Het Laatste Nieuws deed Pilarski jaren later het hele verhaal aan een man die hij had ontmoet in de gevangenis. Het tweetal zat 15 jaar geleden in Spanje, waar ze de kost verdienden als drugskoeriers. Pilarski zou zijn metgezel hebben verteld hoe zijn vader de wapens had gedumpt in een voormalige zandwinningsput achter zijn huis in Adinkerke. Op die plek liggen nu twee vijvers in een natuurgebied.

Volgens de informant deed Pilarski voorkomen alsof hij de daders van de Bende van Nijvel goed had gekend. Hij zou hand- en spandiensten voor de bende hebben gedaan, zoals het wegmoffelen van wapens. De Belgische onderzoekers zouden de tip 11 jaar geleden al hebben ontvangen, maar nu budget hebben vrijgemaakt voor het dreggen.

De 'reus'
De compositietekeningen van de Bende-verdachten die de Belgische politie in 1997 verspreidde.

107941470
Of Pilarski zelf ook deelgenomen zou hebben aan de overvallen van de Bende, is niet duidelijk. Volgens de Vlaamse krant stemt zijn profiel mogelijk overeen met dat van de zogenaamde 'reus' van de Bende. De 'reus' was volgens de Belgische onderzoekers een van de drie leiders van de bende. Hij leidde de overvallen. 'De killer' pleegde de meeste moorden (mogelijk 23 van de 28) en de 'chauffeur' bestuurde de vluchtauto. Na de overval in Aalst werd het stil rond de Bende van Nijvel.
Spanje

Pilarski verdween ruim tien jaar geleden uit Spanje. Sindsdien heeft niemand nog iets van hem gehoord. Mogelijk kwam hij om bij een roofoverval in Soedan. Ook zijn vader is intussen overleden.

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel bleef tot dusver zonder concreet resultaat. Dat kwam onder meer doordat het aanvankelijk verspreid was over arrondissementen en politiediensten die meer oog leken te hebben voor elkaar en voor de publieke opinie, dan voor de waarheid. In 2004 zochten rechercheurs -zonder resultaat - naar het lichaam van 'de killer' in het bos van La Houssière. Er doken toen wel twee kogels, twee kogelhulzen, een jas, een uurwerk en oude munten op. Ook in 2005 werd er nog een zoektocht georganiseerd, maar ook deze keer zonder resultaat. In 2010 werd gezocht in het kanaal in de buurt van Ronquières, ook ditmaal zonder resultaat.

http://www.ad.nl/buitenla(...)d-voorbij~a25583422/
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_172016188
Ik blijf dit een interessante zaak vinden.
pi_172016819
Patrick Pilarski - 25 jaar oud in 1985 - is bij het gerecht gekend voor gewapende overvallen, drugstrafieken en zwendel in gestolen cheques. Hij woonde in Brussel, zijn vader woonde in Adinkerke.

In de dagen na de overval in Aalst reed Pilarski met wapens - een riot gun, jachtgeweer en Winchester-karabijn - naar zijn ouders in Adinkerke. Om daar te geraken reed hij door een versperring van de rijkswacht. Patrick Pilarski deed jaren later het hele verhaal aan een man die hij had ontmoet in de gevangenis. Volgens Pilarski had zijn vader de wapens gedumpt in een voormalige zandwinningsput achter zijn huis aan de Moeresteenweg.

In 1991 werd hij samen met Maud Sarr veroordeeld voor twee overvallen (*) en voor een internationale zwendel in gestolen cheques.

(*) Een overval op het postkantoor van Kampenhout (Vlaams-Brabant) en een overval op een tankstation van Texaco in Keerbergen (Vlaams-Brabant).

Maud Sarr
1004569_471360532958016_1067368758_n.png

VTM zond op 13 februari 1990 een exclusief interview uit met Maud Sarr, een prostituee van Franse origine die in ons land bedrijvig was. Ze vertelde te hebben deelgenomen aan seksfuiven met vooraanstaanden, de zogenaamde Roze Balletten.

De meest bekende was de christendemocratische Brusselse politicus Paul Vanden Boeynants, in de volksmond VdB genoemd: oud-premier en dito minister van Landsverdediging, met een groot en invloedrijk netwerk van relaties, als zakenman veroordeeld wegens fiscale fraude, ontvoerd door de bende-Patrick Haemers, die eigenlijk gespecialiseerd was in brutale overvallen van geldtransporten.

Sarr citeerde ook de namen van enkele rijkswachtofficieren en magistraten. Eén van hen was de Nijvelse procureur des konings Jean Deprêtre. Door zijn autoritair en eigenzinnig optreden was het gerechtelijk onderzoek naar de Bende op zo’n barslechte manier gevoerd dat het gigantische dossier in 1987 voor nader onderzoek was overgemaakt aan het parket van Charleroi.

--

Roze Balletten

Onthullingen van een prostituée: Maud Sarr

Begin februari 1990 doet een prostituee haar verhaal op de VTM. Ze vertelde dat Vanden Boeynants, Procureur Henri Jaspar, de Nijvelse Procureur Dêpretre en rijkswachtcommandant Léon François einde de jaren '70 deelnamen aan drugs-en sexfuiven waar cocaïne gesnoven werd en waar ook 13 en 14 jarige meisjes seksueel misbruikt werden. Het verhaal leek wel een doorslagje van de affaire Pinon. Nieuw was echter dat er namen genoemd werden. Hier enkele stukken uit het PV van Maud Sarr op 7 ferbruari 1989 bij de gerechtelijke politie te Namen:

"Ik herinner me dat in de periode omstreeks 1978 de Brusselse Procureur, Jaspar en VDB deel uitmaakten van het cliënteel van Lydia."

"Ik kan u vertellen dat deze personen zich niet tevreden stelden met gewone prostituees, maar ook betrekking hadden met minderjarigen."

"Tijdens de speciale avonden met magistraten en politici werd er cocaïne gesnoven."

"Ik weet dat tijdens dergelijke soirées spéciale Lydia de betrekkingen tussen cliënteel en de meisjes en de minderjarigen op video vastlegde."

Lydia vertelde dat ze door de opnames nooit in serieuze problemen zou komen want ze hield Justitie in haar macht. Ik geloof als iemands politieke carrière op spel staat, door vertoon van de beelden, er alle belang bij heeft en ook alles in het werk zal stellen om een schandaal te vermijden.

Toen dit PV in 1989 in het dossier kwam werd het dossier stopgezet. Toen Maud Sarr haar verhaal in 1990 op de VTM vertelde opende het parket van Brussel een nieuw onderzoek wegens schending van openbare zeden. Vanuit gerechtelijk milieu en Franse pers werd Sarr als een mythomane omschreven die waarheid en verzinsels niet meer uit elkaar kan houden. Dat ze tot een progressief milieu zou behoren en dat ze met haar getuigenis helemaal alleen staat en bijgevolg hoogst onbetrouwbaar is. (Doet mij denken aan Regina Louf) Onzin ...

Want we kwamen er al achter dat de roze balletten een uitloper is van Pinon, die kwam er in 1979 achter dat zijn vrouw Josianne deelnam aan seksfuiven waar zowel drugs gebruikt werden en waar minderjarigen aan deelnamen, in een confrontatie met die door Pinon op band was opgenomen gaf Josianne Jeunniau(zijn vrouw) deze feiten toe. Jean-Claude Garot, hoofdredacteur van Pour vond op zijn beurt een getuige die aan de seksfuiven heeft deelgenomen. Zij leverde Garot 10-tallen namen, data, locaties en details. Zowel de geluidsbandje van Pinon als die van Garot werden aan Procureur des Konings Grégoire bezorgd en toegevoegd aan dossier 3891005-79. Als we nu Maud Sarr erbij nemen hebben we 3 getuigen van het bestaan van de roze balletten met politici en magistraten. En daarbij kunnen we Bob Louvigny ook nog bijnemen, een omstreden privé detective, die de nummerplaten van de deelnemers aan de seksfuiven natrok.

"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_172017563
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juni 2017 13:54 schreef Zipportal het volgende:
Ik blijf dit een interessante zaak vinden.
Beetje Jack the Ripper in de lage landen, al wordt van the Ripper ook verwacht dat het om 'een bende' ging die prostituees uitmoorde, ipv 1 persoon. Wat het iets minder spannend maakt.
  woensdag 28 juni 2017 @ 15:28:40 #5
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_172018517
Ik hoop dat ze al gedregd hebben, nu dat het in het nieuws is, zullen (indien er echt iets ligt) eventuele belanghebbenden hun voorzorgen nemen. Alhoewel, de tamtam zal zijn werk 11 jaar geleden waarschijnlijk al gedaan hebben in die kringen.

Pilarski heeft wel een erg interessant profiel ivm de Bende:

• gewapende overvallen en zwendel in gestolen cheques (er werden halfverbrande cheques teruggevonden in het bos van Houssière),

• 1,90 m.,

• gekend voor zijn rijkunsten, (dat de autoriteiten de daders niet konden vatten dankzij het rijgedrag van de Bende komt toch geregeld terug),

• wonend in Brussel (toch wel enkele bendefeiten in deze regio of er zijn goede verbindingswegen met de plaatsen van de feiten buiten de Brusselse regio),

(• misschien wat vergezocht deze, maar zijn pa was een taxichauffeur. Een taxichauffeur en een ex-taxichauffeur in de Brusselse regio (dacht ik) werden vermoord door de Bende tijdens hun eerste golf van geweld.)


• en Maud Sarr natuurlijk waardoor je dan ook bij de hoge piefen van het bedrijfsleven/politiek/autoriteiten ... terecht komt (zelfs onze voormalige koning Albert II werd wel eens vernoemd bij zo'n louche feestjes)

Dat ze deze tip 11 jaar geleden niet hebben gecheckt... ondanks de kosten. Volgens mij ben ik deze naam ook amper/niet tegengekomen in de verschillende boeken die ik gelezen heb of op de herdenking/lezingen die ik heb bezocht. Hopelijk vinden ze ook nog een foto van zijn gezicht zonder bril.
Nou, eens kijken of Stijn Coninckx dit nog eventueel in zijn film verwerkt volgend jaar :9

[ Bericht 37% gewijzigd door kl1172 op 28-06-2017 16:21:59 ]
pi_172651025
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
  maandag 24 juli 2017 @ 21:56:03 #7
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_172653295
registreer om deze reclame te verbergen
Ik denk niet dat ze die zaak nog ooit gaan oplossen
pi_172657691
quote:
1s.gif Op woensdag 28 juni 2017 14:44 schreef Beathoven het volgende:

[..]

Beetje Jack the Ripper in de lage landen, al wordt van the Ripper ook verwacht dat het om 'een bende' ging die prostituees uitmoorde, ipv 1 persoon. Wat het iets minder spannend maakt.
Nee hoor, daar zijn meerdere theorien over, tot zelfs in de kringen van royalties.
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
pi_172658371
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 juli 2017 01:20 schreef Hathor het volgende:

[..]

Nee hoor, daar zijn meerdere theorien over, tot zelfs in de kringen van royalties.
De meest plausibele en saaiste verklaring is toch wel dat de prostituees in die periode een bende zijn vermoord. Spannender is dat alle moorden door een individu zijn gepleegd en het allerspannendste is de versie waarin een lid van het koninklijk huis alles op zn naam heeft staan.

Het samenzweringspubliek kiest uiteraard voor de laatste.
pi_172660118
Zoekactie naar gedumpte wapens Bende van Nijvel 'maakt velen zenuwachtig'

In oude zandafgravingen in het uiterste westen van België zoeken politie, leger en Civiele Bescherming sinds vanmorgen naar wapens van de Bende van Nijvel. Die doodde in de jaren tachtig 28 personen bij bloedige roofovervallen op supermarkten. Aanleiding voor de zoekactie zijn verklaringen van een politie-informant.

?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9
Volgens de politie-informant gooide de vader van een zware crimineel de wapens in paniek in de zandafgraving toen de politie zijn huis binnenviel. © BELGA


De Bende van Nijvel - vernoemd naar de plaats in Waals-Brabant waar ze in 1983 een Colruyt-supermarkt overviel - sloeg voor het laatst toe in november 1985. Drie gangsters schoten er in drie minuten tijd acht mensen dood. Bijna 32 jaar later wordt in een zandafgraving bij het West-Vlaamse Adinkerke gezocht naar de wapens die bij dat bloedbad werden gebruikt. Ze zouden in deze en/of twee andere zandafgravingen zijn gedumpt. Dat beweert althans de politie-informant.
'De helft leeft nog'

Hij deed zijn verhaal 13 jaar geleden tegenover een politiecommissaris uit Veurne en herhaalde het vanavond anoniem in Terzake, het actualiteitenprogramma van de Vlaamse publieke omroep VRT. ,,Veel mensen zijn zenuwachtig nu er gegraven wordt in de vijvers", zei hij. ,,De bendeleden waren destijds rond de 30. Iedereen leeft ongeveer 70 jaar, al zijn er die vroeger sterven. Ga ervan uit dat de helft (van de bendeleden) nog leeft."

De tipgever vraagt zich af waarom pas nu wordt gedregd in de zandafgravingen. ,,Willen ze die wapens wel vinden? Die bedenking heb ik mij gemaakt. Er is ooit een procureur (officier van justitie) geweest die tegen mij zei: Als je lang genoeg wacht dan lost het zich vanzelf op. En dan 13 jaar gewacht om te dreggen in die vijvers. Ze hebben zo veel geld gespendeerd om te dreggen, waarom daar niet? Waarom nu, en toen niet?"

De bendeleden waren destijds rond de 30. Ga ervan uit dat de helft van de bendeleden nu nog leeft
De politie-informant

De grote vraag is dan ook of er nog iets gevonden zal worden en zo ja, of het materiaal nog bruikbaar zal zijn voor het onderzoek. Ook de informant heeft twijfels bij het onderzoek. Toch is hij ervan overtuigd dat de wapens nog in de vijver liggen. ,,Waarom zouden ze daar niet meer liggen? Alleen ik wist ervan. En de federale politie."
Zware crimineel
Patrick Pilarski.
?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.7

In het verhaal van de politie-informant staat één man centraal: Patrick Pilarski, een zware Brusselse crimineel. Hij zou de informant ooit verteld hebben dat hij door een wegversperring van de rijkswacht was gereden. In zijn wagen zouden wapens verstopt zijn die in geen geval gevonden mochten worden door de speurders. Wapens die mogelijk waren gebruikt door de Bende van Nijvel.

,,Plots kwam Pilarski met een verhaal dat hij ergens door een versperring gereden was. Waar? Wie? Dat weet ik niet. Maar hij is naar het huis van zijn ouders gereden waar hij de wapens verstopte op het toilet. De politie kwam het huis binnen omdat ze dacht dat hij daar was. Maar die dwazeriken hebben niet eens in het toilet gekeken, zo vertelde Pilarski mij." De vader van de crimineel zou de wapens in paniek in de zandafgraving achter zijn huis hebben gegooid. Exact waar de speurders nu zoeken in Adinkerke.

De informant zegt Pilarski nooit gevraagd te hebben of hij bij de Bende van Nijvel zat. ,,Dat doe je niet, want dan is het vertrouwen weg. Maar uit de gesprekken die hij voerde, kon je wel uitmaken dat hij heel goed wist wie de bendeleden waren. Bij artikels in de krant, kon hij zeggen: Je moet nu eens kijken, die onnozelaars zoeken de Bende van Nijvel en ik ken er de helft van."

Pilarski verdween jaren geleden spoorloos. Het gerucht gaat dat hij gedood werd bij een overval in Soedan, maar een lijk werd nooit gevonden.
Eerder onderzoek

De zoekactie zal bij elk van de drie zandafgravingen zal wellicht een week in beslag nemen. Aan de operatie nemen zo'n twintig speurders deel. Het gaat om leden van de federale politie, het leger en de Civiele Bescherming.

Volgens het Openbaar Ministerie in Charleroi werden de drie zandafgravingen in Adinkerke in 2009 al kort onderzocht. Een onderzoeker ging ter plaatse met de politie en nam er foto's, zo blijkt uit een proces-verbaal van de actie. ,,Er is toen overwogen een onderzoek te starten maar dat bleef uit omdat er informatie circuleerde dat in 2005 in een van de vijvers was gebaggerd", zo verklaarde de Henegouwse procureur des Konings Pierre Magnien tegenover de krant De Morgen. ,,De onderzoekers hebben nu beslist om toch grondiger te graven. Voorlopig is er nog niets gevonden dat in relatie kan staan met de Bende van Nijvel."

http://www.ad.nl/buitenla(...)enuwachtig~a7a4216a/
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
  dinsdag 25 juli 2017 @ 09:39:31 #11
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_172660162
Lol, Wie ook het VTM nieuws heeft gezien, ze kregen geen (gratis) interview van de informant en maakten er dan onmiddellijk een fantast van die alles voor het geld doet (wat natuurlijk niet uit te sluiten is). De agent waartegen de informant destijds zijn verhaal deed zei dat ie daarvoor geen cent gekregen heeft en vond het daarom zeker een degelijke piste om te volgen.

VTM mad omdat één wel een interview kreeg? :D

Wat die informant aan de VTM crew vroeg was ofwel geld ofwel ticket naar de Filipijnen. Zou deze informant dan Robert Beijer (ex-rijkswachter, detective, verdachte in Bende van Nijvel dossier en veroordeeld voor verschillende misdrijven in de 80's) kennen? Die vertoeft ook grote delen van het jaar in Azië.

Uit het interview wordt de piste Pilarski nog een beetje interessanter, hij was vrij tijdens de actieve jaren van de Bende en zat in de gevangenis toen de de Bende weinig van zich liet merken...

[ Bericht 7% gewijzigd door kl1172 op 25-07-2017 09:49:28 ]
  Redactie Sport dinsdag 25 juli 2017 @ 11:13:39 #12
164004 crew  TargaFlorio
pi_172662163
quote:
0s.gif Op maandag 24 juli 2017 21:56 schreef Hexagon het volgende:
Ik denk niet dat ze die zaak nog ooit gaan oplossen
Ik vrees er ook voor.

Wel een erg interessante zaak, alleen al vanwege de banden met hoge bovenwereld.
pi_174449881
Vlaamse topadvocaat: 'Ik weet wie achter Bende van Nijvel zat'

België mag erop rekenen dat over niet al te lange tijd een van zijn grootste misdaadzaken wordt opgehelderd: de overvallen begin jaren 80 op een aantal supermarkten, waarbij telkens voor een buit van twee keer niks in totaal 28 doden vielen.

De Vlaamse topadvocaat Jef Vermassen zegt te weten wie schuilgaan achter de beruchte Bende van Nijvel.


?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

De Bende van Nijvel was 'een vervlechting van criminelen met de administratie van toen', zegt Vermassen. ,,De Staatsveiligheid van die tijd, de groep-Diane (een speciale eenheid van de rijkswacht, red.), terroristen en mensen die liever een dictatuur hadden dan democratie”, aldus een zeer openhartige Vermassen.

In 1982, 1983 en 1985 pleegde de bende in België een reeks moorden, inbraken en overvallen. In totaal vielen daarbij 28 doden en meer dan 40 gewonden. ,,Ik vermoed dat hun namen in het dossier zitten, maar dat het potje dicht moet blijven.'' Hij verwijt justitie bewust informatie achter te houden. ,,De waarheid mag er precies niet komen, dat vind ik vreselijk voor de samenleving.”

Om het onderzoek alsnog nieuwe kansen te geven, wil Vermassen, die ook een nieuw boek promoot, dat het misdaaddossier nummer één in België in elk geval open blijft. Eerdere onderzoekers die al dicht bij de waarheid waren, zijn volgens de topadvocaat bewust van het onderzoek gehaald.

Vermassen is als raadsman zelf bij het Bendedossier betrokken. Hij behartigt de belangen van David Van de Steen, die bij de overval op de Delhaize in Aalst, november 1985, zijn ouders en zus verloor. Bij die overval, de laatste in een bloedige reeks, maakte de Bende acht dodelijke slachtoffers.

https://www.ad.nl/buitenl(...)nijvel-zat~aa318021/
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174449971
Eerst zien dan geloven...
En zingen wij....of juichen wij.....of stel je ons teleur
Oranje is...oranje blijft.....de allermooiste kleur!
  maandag 16 oktober 2017 @ 13:08:41 #15
2629 Juup©
Tegenwoordig redelijk serieus
pi_174450034
quote:
0s.gif Op maandag 24 juli 2017 21:56 schreef Hexagon het volgende:
Ik denk niet dat ze die zaak nog ooit gaan oplossen
Dat denk ik ook.

Ik vond het toen natuurlijk geen leuk nieuws, maar waar ik heel even om moest lachen was dat de Belgische politie in een Renault R4 moest proberen een Golf GTI bij te houden.
Voor zover ik weet is het bende van Nijvel gebeuren voor de politie aanleiding geweest om het wagenpark aan te pakken en ook met snellere auto's te gaan rijden.

[ Bericht 14% gewijzigd door Juup© op 16-10-2017 13:21:27 ]
  Redactie Sport maandag 16 oktober 2017 @ 19:13:11 #16
164004 crew  TargaFlorio
pi_174456703
quote:
14s.gif Op maandag 16 oktober 2017 13:08 schreef Juup© het volgende:
Voor zover ik weet is het bende van Nijvel gebeuren voor de politie aanleiding geweest om het wagenpark aan te pakken en ook met snellere auto's te gaan rijden.
Daardoor is een van de theorieën dat het een soort inside job van de rijkswacht was om meer budget te krijgen.
  Redactie Sport maandag 16 oktober 2017 @ 19:13:57 #17
164004 crew  TargaFlorio
pi_174456721
Ik denk ook niet dat het nog ooit opgelost wordt, blijft wel een interessant en vooral dramatisch stuk geschiedenis.
  maandag 16 oktober 2017 @ 19:41:12 #18
2629 Juup©
Tegenwoordig redelijk serieus
pi_174457295
quote:
0s.gif Op maandag 16 oktober 2017 19:13 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

Daardoor is een van de theorieën dat het een soort inside job van de rijkswacht was om meer budget te krijgen.
Ik weet het, en het zou mij niets verbazen. Ik heb jaren op de grens met België gewoond, en mijn Belgische vrienden waren er van overtuigd dat de corrupte Belgische politie (dus ook de Rijkswacht en hoge personen in het Justitiële apparaat en mensen van Staatsveiligheid) er een hand in hadden en dat daarom ook zoveel mis is gegaan in het onderzoek (spontaan verdwenen bewijsstukken e.d.).
  maandag 16 oktober 2017 @ 20:47:51 #19
398472 goed_volk
kan tegen een grapje
pi_174458705
Het is wachten totdat Netflix hier eens een serie van gaat maken...
Hier schreef Dagoduck: Zeer goede FiPo.
Hier denkt katindeboom dat ik eigenlijk Braddie ben, maar die ben ik natuurlijk niet.
Hier liet ik CherryOnTop haar beeldscherm onder spugen
  maandag 16 oktober 2017 @ 21:46:16 #20
168304 Mani89
We try not to sexualize him.
pi_174460456
quote:
Om het onderzoek alsnog nieuwe kansen te geven, wil Vermassen, die ook een nieuw boek promoot
Ah, ok.
Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep. Kom Terug.
pi_174461228
quote:
0s.gif Op maandag 16 oktober 2017 20:47 schreef goed_volk het volgende:
Het is wachten totdat Netflix hier eens een serie van gaat maken...
wONlx8H.png

De film van François Troukens ‘Au-dessus des lois’ heeft een ronduit indrukwekkende cast waar onder meer Kevin Janssens, Tibo Vandenborre en Johan Leysen deel van uitmaken. De Waalse acteurs zijn stuk voor stuk mensen met internationale faam.

‘Au-dessus des lois’ moet een zwarte film vol actie worden die geregisseerd zal worden door François Troukens en Jean-François Hensgens. Het project geniet de steun van Wallimages, zeg maar het VAF van Franstalige België. Olivier Gourmet (‘Le fils’, ‘Rosetta’) neemt de hoofdrol op zich in dit verhaal over een virtuoze overval met… de Bende van Nijvel die dertig jaar na datum terugkeert om de laaste getuigen het zwijgen op te leggen.

De rest van de indrukwekkende cast bestaat uit: Lubna Azabal (‘Incendies’), Kevin Janssens, Bouli Lanners (‘Les premiers, les derniers’), Tibo Vandenborre, Johan Leysen, Anne Coesens (‘Illégal’) en Natacha Régnier (‘La vie rêvée des anges’).

Meer » http://www.cinevox.be/nl/kevin-janssens-in-waalse-film-over-bende-van-nijvel/

Volg de productie van de film via Facebook » Link[ Bericht 3% gewijzigd door StaceySinger op 16-10-2017 22:35:47 ]
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174461629
Tueurs

Les tueurs fous du Brabant

Belgische gangsters zijn in de mode: na Le fidèle is er nu ook Tueurs, een Waalse misdaadfilm die zijn inspiratie haalt uit een van de donkerste bladzijden van onze nationale geschiedenis: de Bende van Nijvel. Tueurs toont hoe die meer dan 30 jaar na datum terugkeert, en daarbij in aanvaring komt met de bende van Frank Valken (rol van Olivier Gourmet) en zijn poulain Vik (Kevin Janssens). Het bijzonderste aan de film: een van de twee regisseurs is zelf ervaringsdeskundige.

François Troukens verdiende in de jaren 90 rijkelijk zijn brood met het overvallen van geldtransporten. Na tien jaar gevangenis is hij nu opnieuw een vrij man, en ook buiten de criminaliteit boert hij goed: Tueurs beleefde zijn wereldpremière op het Filmfestival van Venetië, en mag absoluut gezien worden. Troukens en coregisseur Jean-François Hensgens zijn misschien geen rastalenten van het kaliber van Michaël R. Roskam, maar ze leveren wel een verrassende, entertainende actiethriller af. Het bewijs dat ze ook bezuiden de taalgrens oerdegelijke commerciële cinema à la De Premier kunnen maken.

Op 17, 18 en 19/10. Koop hier tickets » www.filmfestival.be

Bron: De Morgen | 10 oktober 2017

[ Bericht 0% gewijzigd door StaceySinger op 17-10-2017 14:41:48 ]
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174471314
Ik vermoed dat er te veel machtige mensen in Belgie nog in leven zijn die er belang bij hebben dat dit de komende jaren niet naar buiten komt wie er achter de Bende van Nijvel zit.
pi_174471376
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 oktober 2017 14:35 schreef DeParo het volgende:
Ik vermoed dat er te veel machtige mensen in Belgie nog in leven zijn die er belang bij hebben dat dit de komende jaren niet naar buiten komt wie er achter de Bende van Nijvel zit.
Niet alleen er belang bij hebben, maar er zelf bij betrokken zijn op de een of andere wijze.
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
pi_174471395
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 oktober 2017 14:38 schreef Hathor het volgende:

[..]

Niet alleen er belang bij hebben, maar er zelf bij betrokken zijn op de een of andere wijze.
Dat schaar ik dus onder er belang bij hebben :P.
  zaterdag 21 oktober 2017 @ 10:45:11 #26
385501 Nikonlover
KLB aandachtshoer 2013
pi_174554239
quote:
Bende van Nijvel: ‘De Reus’ is ontmaskerd

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Na 35 jaar is ‘De Reus’ van de gevreesde Bende van Nijvel eindelijk ontmaskerd. Volgens het gerecht gaat het om een intussen overleden ex-rijkswachter uit Aalst en voormalig lid van elite-eenheid Groep Diane.

Een jaar geleden contacteerde een familielid van de Aalsterse C.B. de federale gerechtelijke politie over diens verleden bij de Bende van Nijvel. Die zaaide tussen 1982 en eind 1985 terreur met onder meer bloedige raids op grootwarenhuizen. Liefst 28 mensen kwamen daarbij om. “Vlak voor hij in mei 2015 stierf op zijn 61ste, heeft hij zijn geheim verteld”, aldus het familielid. “Hij was ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel.” Kort na zijn bekentenis overleed de man. “Details over de raids waaraan hij had deelgenomen, had hij niet gegeven”, klinkt het bij de speurders. “Maar al vrij snel bleek dat hij niet alleen qua lichaamsbouw en lengte in aanmerking kwam, maar dat ook zijn levensloop perfect past in het plaatje van ‘De Reus’.”
Zo bleek C.B. eind jaren zeventig lid geweest te zijn van de elite-eenheid Groep Diane, maar werd hij vlak voor de eerste overval van de Bende afgedankt en teruggestuurd naar de rijkswacht. Daarnaast ontdekten de speurders dat B. op de dagen van de bloedigste raids eind 1985 telkens verlof had én dat hij tussen het voorlaatste wapenfeit van de Bende en de laatste aanslag in Aalst een medische fiche indiende voor een voetblessure. “Dat zou verklaren waarom getuigen van de raid op de Delhaize in Aalst altijd vertelden dat ‘De Reus’ mankte”, aldus een gerechtelijke bron. De speurders hopen nu via C.B. nog meer bendeleden te kunnen identificeren. “Misschien leven sommigen van hen nog”, klinkt het.

De speurders hebben een doorbraak geforceerd in ’s lands grootste gerechtelijk mysterie. Lees er vandaag alles over in onze weekendkrant of onze exclusieve pluszone voor abonnees. Proef nu 4 weken gratis.

https://www.hln.be/nieuws(...)ontmaskerd~a44ce0f7/
Ik ben een Nikon :-)
pi_174554704
quote:
6s.gif Op zaterdag 21 oktober 2017 10:45 schreef Nikonlover het volgende:

[..]

Interessante ontwikkeling dus. Ze komen toch langzaam dichterbij.
  zaterdag 21 oktober 2017 @ 11:40:50 #28
402098 Velouria
mobiel rampgebied
pi_174554975
Huh, ik moet het nog zien. HLN is nou niet bepaald de meest neutrale bron. Maar ik hoop dat ze het kunnen oplossen...Voor de nabestaanden- er lopen ongetwijfeld nog mannen levend rond die hier iets mee te maken hebben. Deze hele beerput moet open.

Maar ik moet het nog zien. Er zijn veel aanwijzingen dat de Rijkswacht er bij betrokken was, en Groep Diane is een zaak van de staat. Te veel personen in hoge posities die de waarheid toedekken. Misschien dat het nu eindelijk uit komt omdat velen van hen inmiddels te oud of te dood zijn om terug te vechten.

Ik doe niet aan samenzweringen, maar dit is een smerige, diep gewortelde samenzwering waarin de top van de Belgische politiek van die tijd en misschien zelfs het koningshuis betrokken was.
pi_174555428
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 oktober 2017 11:40 schreef Velouria het volgende:
Huh, ik moet het nog zien. HLN is nou niet bepaald de meest neutrale bron. Maar ik hoop dat ze het kunnen oplossen...Voor de nabestaanden- er lopen ongetwijfeld nog mannen levend rond die hier iets mee te maken hebben. Deze hele beerput moet open.

Maar ik moet het nog zien. Er zijn veel aanwijzingen dat de Rijkswacht er bij betrokken was, en Groep Diane is een zaak van de staat. Te veel personen in hoge posities die de waarheid toedekken. Misschien dat het nu eindelijk uit komt omdat velen van hen inmiddels te oud of te dood zijn om terug te vechten. Dat is een stap vooruit.


Ik doe niet aan samenzweringen, maar dit is een smerige, diep gewortelde samenzwering waarin de top van de Belgische politiek van die tijd en misschien zelfs het koningshuis betrokken was.
Men gaat er idd al heel lang vanuit dat hierbij sprake is van een kongsi tussen bepaalde facties binnen de rijkswacht en min of meer doorsnee onderwereld c.q. daaruit een aantal psychopaten, geloof ik. Begint er langzaam op te lijken dat men in ieder geval dat punt kan bewijzen. Zal toch ook mede liggen aan het feit dat de laatste overval 32 jaar geleden werd gepleegd en dat de mensen die nu aan de touwtjes trekken geen collegiale of andere banden meer hebben met de generatie die toen verantwoordelijk was in de politiewereld of andere onderdelen van Belgische staat.

[ Bericht 5% gewijzigd door Ryan3 op 21-10-2017 12:16:32 ]
  zaterdag 21 oktober 2017 @ 12:38:51 #30
402098 Velouria
mobiel rampgebied
pi_174555874
Nee. Dat moet ik ook opmerken als nederlander die sinds 1999 in België woont. Er is veel verbeterd. Corruptie komt nog steeds voor, maar zoals te zien is in het Samusocial schandaal wordt het niet meer geaccepteerd als iets dat er gewoon bij hoort.
De Rijkswacht is gereorganiseerd en opgegaan in de normale politiemacht na het Bende van Nijvel verhaal en de moorden van Dutroux. Je merkt soms nog wel dat er "bloedgroepen"blijven bestaan en dat die bloedgroepen binnen de politie elkaar tegenwerken. Maar het gebeurt minder, het systeem is doorzichtiger en er wordt eerder ingegrepen. Dus misschien is er hoop, en krijgen de slachtoffers en nabestaanden nu eindelijk antwoorden.

Het zou mooi zijn als er een paar mannen voor de bak in draaien. Misschien dat er een paar voor de trein worden gegooid zodat de hogere macht buiten schot blijft. Wat wel prettig is dat de einddatum voor vervolging door de jaren heen een aantal keren is opgetrokken. Deze daders kunnen, als ik het goed heb, nog steeds worden vervolgd.

http://bendevannijvel.com/daders/gladio/belgie/ is een goede plaats om te starten voor wie meer informatie wil.
  Redactie Sport zaterdag 21 oktober 2017 @ 13:04:46 #31
164004 crew  TargaFlorio
pi_174556272
Klinkt interessant maar het zal niet de eerste keer zijn dat een dader gevonden is maar dat het achteraf niet waar is.
  zaterdag 21 oktober 2017 @ 13:08:47 #32
402098 Velouria
mobiel rampgebied
pi_174556342
Ja. maar het gaat hier blijkbaar om een bekentenis op het doodsbed van de dader. Een familielid van de dader heeft de federale politie gecontacteerd. En dit wordt nu gerapporteerd door de Morgen, wat doorgaans een zeer betrouwbare nieuwsbron is. Maar, zij houden duidelijk nog een slag om de arm.

https://www.demorgen.be/b(...)l-mysterie-b74eb197/
  Redactie Sport zaterdag 21 oktober 2017 @ 13:29:55 #33
164004 crew  TargaFlorio
pi_174556681
2phDDU8.jpg

http://www.bendevannijvel.com/forum/viewtopic.php?id=2375
(Geweldige website trouwens als je interesse in Bende van Nijvel, Gladio, zaak Dutroux, enz hebt.)
pi_174557087
Een uitgebreide site hoor. Veel dwarsverbanden naar roze balletten (en dus Dutroux), gladio, strategie van spanning, er wordt nog melding gemaakt van een daadwerkelijke poging tot een coup d'état in 1973.

Gladio, wat las ik onlangs nou daarover? Dat er een gladio A en gladio B was? Ik weet niet in welk land, want had artikel niet gelezen, zag alleen de kop.
Gladio als "stay behind organisatie" tijdens een Sovjet overname van West-Europa was in ieder geval in ieder land weer anders georganiseerd en had in ieder land een andere covernaam, volgens mij. In ieder land weer andere dwarsverbanden. In Italië werd de vrijmetselaarsloge Propaganda Due (P2) ingezet bijvoorbeeld.
Naast guerrilla-oorlog bij een Sovjet-overname was het ook hun taak (in ieder geval in sommige landen) om ervoor te zorgen dat het communisme geen poot aan de grond kreeg.

Zie deze quote:

quote:
Verschillende landen

De stay-behind netwerken werden gecoördineerd op international niveau door het zo genoemde "Allied Clandestine Committee" en het "Clandestine Planning Committee", dat gelinkt was aan het NAVO's Supreme Headquarters Allied Powers Europe in Brussel. De netwerken gebruikten cover-namen zoals "Absalon" in Denemarken, "Glaive" in Frankrijk, "P26" in Zwitserland, "ROC" in Noorwegen, "Schwert" in Oostenrijk, en "SDRA8" in België.

De verschillen tussen de netwerken in de diverse landen waren groot. In enkele landen, waaronder Italië, werden de netwerken een bron van terreur, terwijl in andere landen het netwerk een voorzichtige voorzorgsmaatregel tegen een mogelijke Sovjetinvasie bleef. In België wordt gespeculeerd over de contacten die er geweest zijn tussen het Belgische Gladio-netwerk en de Bende van Nijvel, de Cellules Communistes Combattantes en Westland New Post.

In Spanje was het geheime netwerk betrokken bij het dictatorschap van Franco en in Duitsland werden explosieven die afkomstig waren van een Gladio-opslag, gebruikt bij een aanslag in München in 1980. In Turkije was de 'Counter-Guerrilla', die onderdeel uitmaakte van Gladio, betrokken bij terreur en marteling tegen Koerden, terwijl in Griekenland het Gladio-netwerk met de codenaam LOK deel zou hebben genomen aan de staatsgreep van 1967. In andere landen, waaronder Denemarken, Luxemburg en Noorwegen was het netwerk alleen bezig zich voor te bereiden op een eventuele bezetting door vijandelijke troepen.
http://bendevannijvel.com/daders/gladio/2/

[ Bericht 24% gewijzigd door Ryan3 op 21-10-2017 14:21:41 ]
  zaterdag 21 oktober 2017 @ 14:00:35 #35
191317 Nobu
Nobutada Yakitori
pi_174557188
quote:
De Belgische onderzoekers zouden de tip 11 jaar geleden al hebben ontvangen, maar nu budget hebben vrijgemaakt voor het dreggen.
Ah, de laatste dader is dus recent met pensioen gegaan.
pi_174561054
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 oktober 2017 12:38 schreef Velouria het volgende:
Nee. Dat moet ik ook opmerken als nederlander die sinds 1999 in België woont. Er is veel verbeterd. Corruptie komt nog steeds voor, maar zoals te zien is in het Samusocial schandaal wordt het niet meer geaccepteerd als iets dat er gewoon bij hoort.
De Rijkswacht is gereorganiseerd en opgegaan in de normale politiemacht na het Bende van Nijvel verhaal en de moorden van Dutroux. Je merkt soms nog wel dat er "bloedgroepen"blijven bestaan en dat die bloedgroepen binnen de politie elkaar tegenwerken. Maar het gebeurt minder, het systeem is doorzichtiger en er wordt eerder ingegrepen. Dus misschien is er hoop, en krijgen de slachtoffers en nabestaanden nu eindelijk antwoorden.

Het zou mooi zijn als er een paar mannen voor de bak in draaien. Misschien dat er een paar voor de trein worden gegooid zodat de hogere macht buiten schot blijft. Wat wel prettig is dat de einddatum voor vervolging door de jaren heen een aantal keren is opgetrokken. Deze daders kunnen, als ik het goed heb, nog steeds worden vervolgd.

http://bendevannijvel.com/daders/gladio/belgie/ is een goede plaats om te starten voor wie meer informatie wil.
Volgens mij waren er bij de overval in Aalst 2 reuzen .
De reus van de bende was volgens volgens mij Claude Delperdange.(van Zeus Computers)
De ex-rijkswacht (nu ontmaskerd ) uit Aalst was dan reus nummer 2 ?

rechts op de foto :Claude Delperdange

zeus210.png
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
  Redactie Sport zaterdag 21 oktober 2017 @ 18:56:07 #37
164004 crew  TargaFlorio
pi_174561753
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 oktober 2017 13:53 schreef Ryan3 het volgende:
In andere landen, waaronder Denemarken, Luxemburg en Noorwegen was het netwerk alleen bezig zich voor te bereiden op een eventuele bezetting door vijandelijke troepen.
In Luxemburg zijn anders ook enkele aanslagen gepleegd door overheidsdiensten, weliswaar zonder slachtoffers.
pi_174566930
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 oktober 2017 18:56 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

In Luxemburg zijn anders ook enkele aanslagen gepleegd door overheidsdiensten, weliswaar zonder slachtoffers.
Weet ik niets van, echt?
pi_174567026
quote:
0s.gif Op maandag 16 oktober 2017 20:47 schreef goed_volk het volgende:
Het is wachten totdat Netflix hier eens een serie van gaat maken...
Kun je meerdere romans, geschiedenisboeken en netflixseries over maken wrs.

Sws ergens vreemd dat ik er eigenlijk geen boek of serie over ken.
Ook geen historicus nog die zich eraan gebrand heeft tot nu toe imho (naar mijn weten althans). En dan heb ik het over alle dwarsverbanden tussen bende van Nijvel, roze balletten, Dutroux/Nihoul, Belgisch koningshuis, celulles communiste combattant en gladio-organisatie in België (met weer buitenlandse vertakkingen) en dat over een periode tussen 1948 en 1990.
  zaterdag 21 oktober 2017 @ 22:34:39 #40
425882 Lothiriel
Altijd optimistisch!
pi_174567137
Is duidelijk dat (bepaalde) politici hierachter zaten, anders was dit al lang uitgeklaard. Dit gaat niet over een paar rijkswachters die om één of andere reden boos waren en dan maar "wraak" gingen nemen zoals soms geopperd werd, ook niet over geld, want daarvoor was de opbrengst veel te klein (en het risico te groot).

Ik gok op een poging tot destabilisatie van de overheid door bepaalde politici. Mensen weten dat nu misschien niet meer, maar tijdens de aanvallen van de Bende van Nijvel was er erg veel onrust, letterlijk een lont in een kruidvat. Waarschijnlijk moeten we in de richting van de SP/PS en de CVP gaan zoeken. De verantwoordelijken zijn wss zopas allemaal overleden als dit eindelijk uitgeklaard wordt.
Political correctness is tyranny with manners
- Charlton Heston
pi_174567218
quote:
7s.gif Op zaterdag 21 oktober 2017 22:34 schreef Lothiriel het volgende:
Is duidelijk dat (bepaalde) politici hierachter zaten, anders was dit al lang uitgeklaard. Dit gaat niet over een paar rijkswachters die om één of andere reden boos waren en dan maar "wraak" gingen nemen zoals soms geopperd werd, ook niet over geld, want daarvoor was de opbrengst veel te klein (en het risico te groot).

Ik gok op een poging tot destabilisatie van de overheid door bepaalde politici. Mensen weten dat nu misschien niet meer, maar tijdens de aanvallen van de Bende van Nijvel was er erg veel onrust, letterlijk een lont in een kruidvat. Waarschijnlijk moeten we in de richting van de SP/PS en de CVP gaan zoeken. De verantwoordelijken zijn wss zopas allemaal overleden als dit eindelijk uitgeklaard wordt.
Wat speelde er zoal in België dan?
'Je gaat het pas zien als je het begrijpt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_174567620
“Hij heeft niet gezegd wat hij gedaan heeft, maar hij heeft wel hints gegeven over wat er gebeurd is”, aldus de aangeslagen broer.
Het bendelid vertelde overigens niet expliciet dat hij ‘de Reus’ was, maar twijfelt zijn broer niet aan

video over CB > http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171021_03145414
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174567656
dubbel
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174567671
quote:
7s.gif Op zaterdag 21 oktober 2017 22:34 schreef Lothiriel het volgende:
Is duidelijk dat (bepaalde) politici hierachter zaten, anders was dit al lang uitgeklaard. Dit gaat niet over een paar rijkswachters die om één of andere reden boos waren en dan maar "wraak" gingen nemen zoals soms geopperd werd, ook niet over geld, want daarvoor was de opbrengst veel te klein (en het risico te groot).

Ik gok op een poging tot destabilisatie van de overheid door bepaalde politici. Mensen weten dat nu misschien niet meer, maar tijdens de aanvallen van de Bende van Nijvel was er erg veel onrust, letterlijk een lont in een kruidvat. Waarschijnlijk moeten we in de richting van de SP/PS en de CVP gaan zoeken. De verantwoordelijken zijn wss zopas allemaal overleden als dit eindelijk uitgeklaard wordt.
Ik krijg de indruk dat het heel breed zat in die bepaalde (heel erg conservatief Rooms-Katholieke ook nog) elite in België en dat het dus echt idd ook heeft te maken met anti-communisme en dus gladio-achtige toestanden. Zowel CCC als bende van Nijvel (plus nog wat in NL minder bekende zaken) lijken als belangrijk nevendoel te hebben gehad om de samenleving te ontwrichten. Hierop zou een een autoritaire democratie onder rechtse signatuur dan een mooi antwoord zijn. Vraag is alleen hoezo was de politieke situatie zo ontzettend nijpend in België juist in die periode rond eind jaren 70-halverwege jaren 80 dat dit in die kringen wel een fantastisch plan leek???
Ik bedoel in NL had je natuurlijk de gevolgen van het NAVO-dubbel besluit en enorme demonstraties daartegen ivm plaatsing kruisraketten en bij ons liep de werkloosheid uiteindelijk ook heel erg op, maar door die periode in NL zijn we geloodst zonder dat facties binnen onze elite een coup wilden plegen dmv samenleving ontwrichten.

Ik mis dus eigenlijk een goed motief, behalve anti-communisme shit, maar België stond niet op het punt overgenomen door communisten oid. Martens heeft ook nog een tijdje met volmachten aan het roer gestaan, meen ik me te herinneren, ook dat nog. Geen reden om een coup te plegen iig.

[ Bericht 0% gewijzigd door Ryan3 op 21-10-2017 23:18:39 ]
pi_174567954
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 oktober 2017 22:51 schreef ootjekatootje het volgende:

[..]

ik dacht dat zijn achternaam met een D was.
De initialen van de nieuwe verdachte zijn C.B.
It ain't over t-t-till it's over
pi_174568367
quote:
9s.gif Op zaterdag 21 oktober 2017 23:07 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Ze kijken hier mee en iedereen die een naam noemt krijgt een huurmoordenaar op zijn dak, toch Stace? :P.
lol

nou Jean-Marie Tinck werd toen ook weggezet als "de reus" maar dat was ook een dood spoor
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174568666
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 oktober 2017 23:25 schreef StaceySinger het volgende:

[..]

lol

nou Jean-Marie Tinck werd toen ook weggezet als "de reus" maar dat was ook een dood spoor
Alleen lezen dat soort lui niet mee op FOK! en is de kennis van de gewone burger hieromtrent een schaduw van wat er echt allemaal gebeurd is, denk ik.
Over samenzweringen gesproken, wrs kom je hier dus op het terrein van de echte samenzweringen. Alleen daarover bestaat geen bewijs. Het heeft wel veel dwarsverbanden naar allerlei andere zaken toch.
Zal in NL ook wel min of meer een beetje zo zijn, maar denk dat het in NL wel ophield bij dat villaatje in het midden van het land (zie docu Peter R. de V.) en hier en daar wat verstopte wapens.
Is ook een soort mentaliteitsgrens tussen NL en België en meer naar het zuiden zoals Italië. Denk ook dat de organisatie voor stay behind in Denemarken, Noorwegen e.d. net als in NL bijvoorbeeld wat minder "spannend" was als in België of Italië. In Italië hebben ze gewoon terreuraanslagen gepleegd bijv. bomaanslag 2 aug 1980 Bologna, moord Aldo Mori 1978, in Griekenland hebben ze het regime van kolonel Papadopoulous mogelijk gemaakt (and that was a strange fuck).
Mentaliteitsgrens wrs ook door protestants versus R-K, denk ik ergens.
België heeft echt wat kenmerken die je ook weer terugzag in het Spanje onder Franco bijvoorbeeld, vind ik dan.
Voormalig minister van BuZa in kabinet Den Uyl Max Van der Stoel is ook jarenlang hoge baas geweest van de NLse stay-behind organisatie kennelijk, vreemd genoeg, een sociaal-democraat, maar ook iemand die uiterst nuchter en rationeel was imo.

[ Bericht 1% gewijzigd door Ryan3 op 22-10-2017 00:05:45 ]
  zaterdag 21 oktober 2017 @ 23:40:50 #48
463796 bijstandboy
jij al uitkering heb?
pi_174568711
Het is wachten op de eerste comments van Petertje :')
peterclown_web.jpg?1429346375369
  zondag 22 oktober 2017 @ 09:20:55 #49
385501 Nikonlover
KLB aandachtshoer 2013
pi_174571589
quote:
Het dubbelleven van ‘De Reus’: ondervoorzitter bij lokale carnavalsvereniging en lid van Bende van Nijvel

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Dat C.B. een dubbelleven leidde als ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel staat buiten kijf. Intussen is duidelijk dat hij naast lid van deze groep, ook deel uitmaakte van onschuldige verenigingen in zijn thuisstad Dendermonde.

Zo was hij tijdens de jaren zestig en zeventig een scout, maar werd later ook lid van een in 1979 opgerichte carnavalsvereniging. Bij de groep, die een taverne op de Grote Markt als clublokaal had, was hij al zeker tijdens begin jaren tachtig ondervoorzitter.
Tijdens die periode maakte hij deel uit van de Brigade Diane, nadat hij eerst in 1972 begonnen was bij de Brigade Aalst. In 1982 werd hij bij de elite-eenheid aan de deur gezet, en keerde hij terug naar Aalst om na de politiehervormingen te werken bij de lokale politiezone Aalst. Van zijn rijkswachtcollega’s kreeg hij indertijd de bijnaam ‘Bonno’ mee.

De foto met piratenhoed is het eerste beeld van ‘De Reus’. Frappant is op zijn minst de bijna identieke bril als op de enige afbeelding die er sinds 1985 bestond van de reus, robotfoto 19. Ook de haarsnit vertoont opvallende gelijkenissen.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

https://www.hln.be/nieuws(...)van-nijvel~ae7819d7/
Ik ben een Nikon :-)
  zondag 22 oktober 2017 @ 09:26:12 #50
385501 Nikonlover
KLB aandachtshoer 2013
pi_174571645
quote:
Onderzoek Bende van Nijvel in stroomversnelling: “Vaak uitgelachen, maar nu krijgen we toch gelijk”

Aalstenaar David Van de Steen (41) was amper negen toen hij zijn ouders en zusje doodgeschoten zag worden door de Bende van Nijvel. Vorig jaar in november kreeg hij via een informant te horen dat de identiteit van ‘de Reus’ bekend was. “Ik ging zelf op onderzoek en gaf mijn informatie door aan het parket”, vertelt hij nu aan VTM Nieuws.

‘De Reus’, C.B, biechtte zijn betrokkenheid bij de Bende van Nijvel vlak voor zijn dood op aan een familielid. Die informatie kwam bij de Aalstenaar terecht. Aan VTM Nieuws vertelt hij: “Iemand uit het Dendermondse contacteerde me nu goed een jaar geleden. Die man wilde me dringend spreken. Ik krijg elke maand wel zes à zeven tips binnen, dus ik was op mijn hoede.” De tipgever vertelt David dat hij nog contact heeft gehad met ‘de Reus’, een man die naarmate de jaren verstreken aan lager wal geraakt was. Van de Steen vond de informatie geloofwaardig - ook al ging het om iemand die ooit werkte bij de elite-eenheid van de rijkswacht - en besluit naar het gerecht te stappen. “Al was ik daar aanvankelijk niet erg happig op.”

Gesprek

Het gerecht besluit de contactpersoon van David uit te nodigen voor een gesprek. Ook de broer en de ex-vrouw van ‘de Reus’ doen hun verhaal. Ook zij wisten dat de man in zijn sterfbed zijn betrokkenheid had opgebiecht. “In het Dendermondse zijn er trouwens heel wat mensen die dit verhaal kennen, maar zo lang gezwegen hebben”, zegt Van de Steen nog in het VTM Nieuws. “Dat kan ik niet begrijpen. Het gaat hier om 28 mensenlevens.”

Dat alles plots snel ging, want deze week liepen er in Aalst speurders rond met een foto van de man. “Ik heb dat nieuws niet naar buitengebracht. De speurders hadden gevraagd dat niet te doen. Ik denk dat het vooral naar aanleiding van de uitspraken van advocaat Vermassen is dat uiteindelijk beslist werd om het nieuws naar buiten te brengen.”
Volgens hem bestaat ‘de Reus’ trouwens niet. “De Bende van Nijvel werkte altijd met personen die goed op elkaar geleken. Ik ben er zeker van dat ze twee of drie reuzen hadden. Die werden af en toe ingezet en zo kreeg je verschillende beschrijvingen van getuigen. C.B. moet een van de reuzen geweest zijn en niet ‘de Reus’.”

Eindelijk een antwoord

Na al die jaren denkt David dat de hele zaak nu wel eens in een stroomversnelling terecht zou kunnen komen, maar op gerechtelijke stappen hoopt hij niet meer. “Het zou wel goed zijn, voor alle nabestaanden dan toch, dat er een antwoord komt op het waarom, op het zinloze van de dood. Deze zaak blijft maar door je hoofd spoken. Nu je weet uit welke middens het komt, denk ik niet dat het zo moeilijk wordt om verbanden te vinden. Het wordt tijd dat dit opgelost geraakt.”
David zegt ook nog dat zijn grootvader altijd had gezegd dat de daders uit het rijkswachtmilieu kwamen. “Hij bleek dus toch gelijk te hebben. Ook al zijn we in het verleden vaak uitgelachen.”

https://www.hln.be/nieuws(...)och-gelijk~ae3064cb/
Ik ben een Nikon :-)
  zondag 22 oktober 2017 @ 09:28:17 #51
385501 Nikonlover
KLB aandachtshoer 2013
pi_174571672
Zojuist op de radio:

quote:
Jef Vermassen haalt zwaar uit: “Foto van ex-politieman zit in het dossier. Waarom deed men daar niets mee?”

Advocaat Jef Vermassen heeft in een interview met Radio 1 deze ochtend zwaar uitgehaald naar het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Volgens hem wordt het geheim van het gerechtelijk onderzoek gebruikt als “een wapen tegen de waarheid”. Vermassen begrijpt ook niet waarom er nooit iets gedaan is met de info over de ex-politieman, hoewel zijn foto in het dossier zat.

Het was Jef Vermassen die vorige week de bal opnieuw aan het rollen bracht. “Ik denk dat ik weet wie de Bende van Nijvel is. We moeten zeker en vast zoeken in de richting van Staatsveiligheid van die tijd en de Groep Diane”, verklaarde Vermassen toen tegenover TV Oost. Vermassen beweerde toen dat de waarheid over de Bende van Nijvel al lang bekend was, maar angstvallig werd achtergehouden. “Ze hadden het al lang kunnen doen, maar het mag blijkbaar niet. Maar het moet bovenkomen.”
De advocaat was verbaasd dat er zo lang niets is gedaan met de informatie over de Aalsterse rijkswachter C.B, bijgenaamd “De Reus”. “Daarom heb ik vorige week het onderzoek een duwtje gegeven”, zegt hij tegenover Radio 1. “Ik moest wel spreken, want ik had info dat het onderzoek aan het uitdoven was. Dat terwijl de slachtoffers en de samenleving na meer dan dertig jaar recht hebben op de waarheid over de Bende. En zie, het had succes. Vorige maandag zijn ze plots weer in gang geschoten.”

https://www.hln.be/nieuws(...)-niets-mee~a45b3645/
Ik ben een Nikon :-)
pi_174572576
Belgiës meest hardnekkige criminele mythe: al 34 jaar in de ban van de Reus

Figurant in cafémoppen, personage in een Nero-strip. Maar voor alles de meest gezochte man van de jaren 80.

De mythe van de ‘reus’ ontstaat op 5 oktober 1983. Twee dagen eerder heeft de Bende van Nijvel toegeslagen in de Delhaize in Beersel. Filiaalhouder Freddy Vermaelen is zonder pardon van dichtbij doodgeschoten, nog voor hij de kans kreeg de kassa’s te openen. De Bende van Nijvel is tegen die tijd al aan z’n elfde overval toe. Freddy Vermaelen is het twaalfde dodelijke slachtoffer.

Nu stuurt de Brusselse onderzoeksrechter Guido Bellemans voor het eerst een opsporingsbericht de wereld in, op basis van getuigenissen van overlevenden in Beersel. Er staat: “Een van de daders meet ongeveer 1,90 meter.”

De reus wordt van hieraf een mythe, doet shoppers in warenhuizen bezorgd achterom kijken naar elke man met een zekere gestalte. De reus wordt zelfs een personage in een Nero-strip. Voor de modale Belg is het onbegrijpelijk dat het de politie maar niet wil lukken een crimineel met een zo uitgesproken lichaamskenmerk geïdentificeerd te krijgen.

Na de overval in Beersel vermoordt de Bende op 1 december 1983 nog een Pools juwelierskoppel in Anderlues. Het blijft daarna bijna twee jaar stil.
Lukraak

Op 27 september 1985 is de Bende van Nijvel terug, moorddadiger dan ooit tevoren. Bij een dubbele raid op de Delhaize-grootwarenhuizen in eerst Eigenbrakel en een halfuur later Overijse worden net voor sluitingsuur op vrijdagavond drie en daarna nog eens vijf mensen geëxecuteerd.

De modus operandi is identiek aan de vorige overvallen. De drie daders schieten in de supermarkt lukraak mensen dood. Ze dragen carnavalsmaskers, een met het gelaat van de latere Franse president Jacques Chirac. Ze verplaatsen zich met een snelle Golf GTI, met opengesperde achterruit van waaruit een van de drie daders tijdens de vlucht.

Een vertrouwelijk opsporingsbericht aan alle politiediensten vermeldt een dag later: “Eén dader is zeker 1,90 meter. De dader van 1,90 meter zou de ‘chef’ zijn.”
Rijkswachtsnorretje

Wat later staart hij je overal in het land aan in post- en politiekantoren. De robotfoto toont een atletisch gezicht achter een volumineuze bril en een hoedje. Met een rijkswachtsnorretje ook, merken veel mensen in die tijd al op. België is collectief in de ban van de “reus”.

Op 9 november 1985, met het bloedbad in Aalst, is hij er weer. In een opsporingsbericht wordt enkele dagen later de getuigenis van een kind van 10 weergegeven: “Gestalte 1,90 meter, type bodybuilder, sprak Nederlands en Frans.”

Opnieuw de Reus. Om na Aalst te verdwijnen in de anonimiteit en langzaam ook uit de collectieve geheugens.

Bron » De Morgen | Douglas De Coninck
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174574256
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
  Redactie Sport zondag 22 oktober 2017 @ 17:03:25 #54
164004 crew  TargaFlorio
pi_174581639
quote:
5s.gif Op zaterdag 21 oktober 2017 22:23 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Weet ik niets van, echt?
De Bommeleeër affaire

quote:
The Bombers Affair (Luxembourgish:Bommeleeër Affär) is the name given to a series of bomb attacks on Infrastructure installations and public buildings in the Grand Duchy of Luxembourg between May 1984 and April 1986. The identities of the perpetrators and the motives are not known, however the population developed a diverse set of conspiracy theories.[1] Many believe that members of the Luxembourgish government or Grand Ducal Family,[2] as well as insiders in the Security Services were involved in the attacks.[3]
https://en.wikipedia.org/wiki/Bombers_Affair

quote:
Die Hypothese und das Motiv:

Die Attentate wurden von einzelnen Mitgliedern der Eliteeinheit „Brigade Mobile“ der luxemburgischen Gendarmerie (BMG), sowie möglicherweise einzelnen Offizieren der Gendarmerie geplant und durchgeführt. Als mögliches Motiv gilt der Versuch, durch Anschläge auf Infrastrukturen und wichtige strategische Ziele die damaligen schlechten Einsatzkapazitäten und Ermittlungsmöglichkeiten der Sicherheitskräfte zu demonstrieren und bloßzustellen – mit dem späteren Ziel, 
eine materielle und personalmäßige Verstärkung des Sicherheitsapparates zu provozieren. Einige Offiziere könnten auch ohne eigene Beteiligung die Verschwörer gedeckt, Ermittlungen behindert und Spuren beseitigt haben – entweder aus Loyalität gegenüber ihren Kameraden oder aus Angst vor einem Skandal.

Die Verdächtigen:

Die beiden Angeklagten im bisherigen Bommeleeër-Prozess, Marc Scheer und Jos Wilmes, die ehemaligen Gendarmerieoffiziere Charles Bourg, Aloyse Harpes, Pierre Reuland, Guy Stebens und Armand Schockweiler und der Gendarm Marcel Weydert. Alle gemäß Antrag der Staatsanwaltschaft als Täter, Mittäter und Komplizen angeklagt – ob es tatsächlich zur Anklage kommen wird, bleibt abzuwarten. Weydert, Scheer und Wilmes stehen unter Verdacht, selbst an der Ausführung beteiligt gewesen zu sein. Die Offiziere werden verdächtigt, Kenntnis von der Verschwörung gehabt zu haben, beziehungsweise die Straftaten mitorganisiert oder toleriert zu haben. Zudem könnten sie sich während des ersten Prozesses der Falschaussage unter Eid schuldig gemacht haben.

Derzeitige Glaubwürdigkeit:

Recht hoch, immerhin handelt es sich um die offizielle Hypothese der Staatsanwaltschaft, aufgrund der mehrere Strafanträge ergangen sind.
https://www.wort.lu/de/lo(...)bf890c88b46a8ce542aa
pi_174581762
quote:
Mm, totaal onbekend bij mij, maar interessant dus. Zelfde periode, zelfde soort deelnemers wrs en dan soortgelijk motief mogelijk....

quote:
No-one was killed by the 18 attacks, however a young soldier was killed during service, by a traffic collision during the surveillance of Luxembourg Airport. The perpetrators also set up an explosive trap in a forest, which was discovered before it could be put to use, however it could have resulted in the death of many people. Furthermore, an engineer's hand was severely injured, when he picked up a Flashlight which had been fitted with a detonator. A number of people were injured as a compromised electricity pylon fell upon a highway, which caused traffic to collide on the highway, however nobody was severely injured. It is understood that the perpetrators wanted to avoid human casualties, however in a number of incidents it was pure co-incidence that no-one was injured.
Alleen niet met het oogmerk om dodelijke slachtoffers te maken dus.
  Redactie Sport zondag 22 oktober 2017 @ 17:11:47 #56
164004 crew  TargaFlorio
pi_174581837
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 oktober 2017 22:28 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Kun je meerdere romans, geschiedenisboeken en netflixseries over maken wrs.

Sws ergens vreemd dat ik er eigenlijk geen boek of serie over ken.
Ook geen historicus nog die zich eraan gebrand heeft tot nu toe imho (naar mijn weten althans). En dan heb ik het over alle dwarsverbanden tussen bende van Nijvel, roze balletten, Dutroux/Nihoul, Belgisch koningshuis, celulles communiste combattant en gladio-organisatie in België (met weer buitenlandse vertakkingen) en dat over een periode tussen 1948 en 1990.
In loop der jaren anders genoeg boeken over verschenen, als ik twee boeken mag noemen:

Beetgenomen - zestien manieren om de bende van Nijvel nooit te vinden van journaliste Hilde Geens
Dit is een boek die alle theorieën over de Bende van Nijvel beschrijft.

Niet Schieten, Dat Is Mijn Papa! door slachtoffer David van de Steen en journaliste Annemie Bulte
Boek met het verhaal van David van de Steen, die zijn vader, moeder en zus verloor en zelf zwaargewond raakte. Eén van de theorieën is dat deze familie bewust vermoord is.
  Redactie Sport zondag 22 oktober 2017 @ 17:15:02 #57
164004 crew  TargaFlorio
pi_174581924
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 oktober 2017 22:38 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Wat speelde er zoal in België dan?
Teveel om op te noemen...
pi_174581975
quote:
0s.gif Op zondag 22 oktober 2017 17:11 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

In loop der jaren anders genoeg boeken over verschenen, als ik twee boeken mag noemen:

Beetgenomen - zestien manieren om de bende van Nijvel nooit te vinden van journaliste Hilde Geens
Dit is een boek die alle theorieën over de Bende van Nijvel beschrijft.

Niet Schieten, Dat Is Mijn Papa! door slachtoffer David van de Steen en journaliste Annemie Bulte
Boek met het verhaal van David van de Steen, die zijn vader, moeder en zus verloor en zelf zwaargewond raakte. Eén van de theorieën is dat deze familie bewust vermoord is.
Zijn er natuurlijk wel, ik ken ze alleen niet.
Had Jef Gereards ook niet een detective geschreven btw met iets dat daaraan deed denken. Of was dat die detective waarbij de moordenaar alzheimer had. Heette Alzheimer ook, dacht ik, later nog verfilmd met Sil de Strandjutter-acteur.
  Redactie Sport zondag 22 oktober 2017 @ 17:24:02 #59
164004 crew  TargaFlorio
pi_174582135
quote:
0s.gif Op zondag 22 oktober 2017 17:17 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Zijn er natuurlijk wel, ik ken ze alleen niet.
Had Jef Gereards ook niet een detective geschreven btw met iets dat daaraan deed denken. Of was dat die detective waarbij de moordenaar alzheimer had. Heette Alzheimer ook, dacht ik, later nog verfilmd met Sil de Strandjutter-acteur.
Boek en later film over huurmoordenaar, maar volgens mij heeft dat verhaal geen links met Bende van Nijvel of andere schandalen uit de jaren '70/'80.
pi_174601091
’Nog twee leden Bende van Nijvel bekend’

BRUSSEL - Na ’De Reus’ zal de identiteit van nog zeker twee leden van de Bende van Nijvel bekend worden gemaakt. Dat zegt de goed ingevoerde advocaat Jef Vermassen. „Die namen zijn bekend bij het gerecht.”
Vorige week gaf Vermassen al aan dat de autoriteiten meer weten, dan naar buiten wordt gebracht. Sindsdien is het hard gegaan. Christiaan B. heeft twee jaar geleden op zijn sterfbed gezegd dat hij ’De Reus’ is, zo blijkt. De vermaarde overvaller - en voormalig rijkswachter -liep bij de laatste overvallen mank.

Daarna is er spoedoverleg gekomen bij justitie. Wellicht komt er een beerput open die zijn weerga niet kent. „Mijn broer is altijd van hogerhand beschermd geweest bij de rijkswacht”, zei de broer van Christiaan B. tegen VTM. „Er zijn mensen die liever niet bekend worden.
Als alles uitkomt, zal België te klein zijn.”

Volgens advocaat Vermassen komt er snel meer. De namen van andere bendeleden staan op dezelfde pagina van het strafdossier. „Als je niet blind bent en je kijkt ernaar, dan zie je het. Dit is een pure uitvlucht omdat men goed weet dat men eigenlijk niet wilde zoeken.”

Procureur-generaal Christian De Valkeneer reageert, en hoopt zelf ook dat de ’grote vissen’ worden gepakt. „Wij moeten hoger in de hiërarchie op zoek gaan naar mogelijke opdrachtgevers. Christiaan B. was een gewone rijkswachter. Hij was niet de man die de lakens uitdeelde.”

https://www.telegraaf.nl/(...)de-van-nijvel-bekend
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
  maandag 23 oktober 2017 @ 12:23:46 #61
191317 Nobu
Nobutada Yakitori
pi_174601188
De halve rijkswacht zat in het complot, genot dit. Wanneer duwen we België af richting Afrika? :')
  maandag 23 oktober 2017 @ 13:15:58 #62
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_174602143
Die 2 namen, Bouhouche en Beyer hoogstwaarschijnlijk. De broer van Bonkoffsky zei dat die 2 blijkbaar bij Bonkoffsky thuis kwamen om 'dingen' te bespreken.
pi_174603460
quote:
0s.gif Op maandag 23 oktober 2017 13:15 schreef kl1172 het volgende:
Die 2 namen, Bouhouche en Beyer hoogstwaarschijnlijk. De broer van Bonkoffsky zei dat die 2 blijkbaar bij Bonkoffsky thuis kwamen om 'dingen' te bespreken.
ik denk zelf dat de grote man achter de bende Albert Farcy is.
die had ook een huis vlakbij het bos van Houssière

Dans le livre de Guy Bouten

farcy110.jpg
farcy111.jpg
farcy112.jpg

+

14061301375514738712313329.jpg

[ Bericht 4% gewijzigd door StaceySinger op 23-10-2017 14:57:39 ]
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
  Redactie Sport maandag 23 oktober 2017 @ 19:05:35 #64
164004 crew  TargaFlorio
pi_174610299
quote:
0s.gif Op maandag 23 oktober 2017 13:15 schreef kl1172 het volgende:
Die 2 namen, Bouhouche en Beyer hoogstwaarschijnlijk. De broer van Bonkoffsky zei dat die 2 blijkbaar bij Bonkoffsky thuis kwamen om 'dingen' te bespreken.
Dit las ik ook op het Bende van Nijvel form. Vond ik :o :o :o om te lezen. Die twee ex-rijkswachters / criminelen worden namelijk al jaren in verband gebracht met de bende. Bouhouche is overigens al een aantal jaren dood.
  maandag 23 oktober 2017 @ 20:46:00 #65
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_174612968
quote:
0s.gif Op maandag 23 oktober 2017 19:05 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

Dit las ik ook op het Bende van Nijvel form. Vond ik :o :o :o om te lezen. Die twee ex-rijkswachters / criminelen worden namelijk al jaren in verband gebracht met de bende. Bouhouche is overigens al een aantal jaren dood.
Daar lurk ik ook regelmatig. B&B zijn gewoon het koningskoppel van de bende. Ik denk dat ze in elke bendepublicatie van onderzoeksjournalisten, commissies, ... worden genoemd als belangrijke verdachten. Volgens mij deden zij de logistiek (waaronder manipuleren van bewijs) in het hele verhaal.
pi_174614238
'Ik gaf naam van ‘De Reus’ al in 1998 aan de politie'

Bende van NijvelEen jeugdvriend heeft bij VTM Nieuws getuigd over het leven van ‘De Reus’, de man die lid was van de Bende van Nijvel. Marc Van Damme gaf de naam van het bendelid al in 1998 door aan de speurders. ,,Ongelofelijk dat er twintig jaar niets mee is gebeurd. Daar kan ik echt niet bij”, zegt hij.
Het was in het carnavalsleven van Aalst dat Van Damme in contact kwam met ‘De Reus’. Samen gingen ze vaak op stap en zo leerde hij hem beter kennen. Het viel hem op dat de man soms opvallende uitspraken deed. ,,Er zou een staatsgreep moeten komen en de macht zou terug aan ons moeten zijn”, zo beweerde hij onder meer. ,,Hij was extreemrechts en was nogal militaristisch ingesteld”, getuigt Van Damme, ,,maar op die jonge leeftijd sta je daar niet bij stil.” Pas later trok Van Damme er conclusies uit.

Tip
Eind jaren 80 voelde Van Damme aan dat er mogelijke een connectie was tussen ‘De Reus’ die hij kende en de Bende van Nijvel. Zijn kennis paste helemaal in het profiel. Op dat moment was het contact tussen hen al enkele jaren verwaterd. Toen hij in 1998 een compositietekening zag, besefte de getuige van VTM Nieuws dat hij het echt was. Van Damme bracht de speurders op de hoogte. Maar daarna werd de man dagenlang geschaduwd en voelde hij zich geïntimideerd. Hij besloot om verder te zwijgen.

Hij was extreemrechts en was nogal militaristisch ingesteld
Marc van Damme


Tot hij dit jaar met de broer van ‘De Reus’ sprak die hem uiteindelijk bevestigde wat hij al die jaren vermoedde. Daarop nam Van Damme contact op met slachtoffer David Van de Steen en vertelde hem wat hij wist over ‘De Reus’. Die trok op zijn beurt naar het gerecht en de bal ging opnieuw aan het rollen.

?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

https://www.ad.nl/buitenl(...)de-politie~ae956681/

[ Bericht 0% gewijzigd door StaceySinger op 23-10-2017 21:36:16 ]
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174614998
Nou, als ze zeker weten dat alle bendeleden dood zijn, dan wordtde zaak pas opgelost. Eerder niet.

Politici van toen en nu hebben de hele affaire vakkundig in de doofpot gestopt.

Ze hadden 20 jaar geleden een tip gekregen van een ooggetuige van de moordpartij in Eigenbrakel waarbij zijn vader doodgeschoten werd. Hij zag de dader zijn gezicht wat ook een rijkswacht bleek te zijn. Zijn verklaring werd afgedaan als een lachertje, de rijkswacht zou er zeker weten niks mee te maken hebben gehad. Jaja...

Wat een corrupte zooi daar. Nog steeds.
pi_174615246
Die daders interesseren mijn geen reet ik ben eigenlijk meer benieuwd naar het motief achter deze aanslagen. Dan naar de namen van deze pionnen
pi_174615309
quote:
4s.gif Op maandag 23 oktober 2017 21:57 schreef fukforce het volgende:
Die daders interesseren mijn geen reet ik ben eigenlijk meer benieuwd naar het motief achter deze aanslagen. Dan naar de namen van deze pionnen
Jij misschien niet, maar de nabestaanden waarschijnlijk wél. Heel deze zaak is een klap in het gezicht voor één ieder van hun. Ze wisten en weten daar in Brussel allang het hoe en wat, maar kiezen voor hun eigen hachje.
pi_174617402
Panorama '90[ Bericht 65% gewijzigd door StaceySinger op 24-10-2017 00:52:50 ]
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174618174
quote:
4s.gif Op maandag 23 oktober 2017 21:57 schreef fukforce het volgende:
Die daders interesseren mijn geen reet ik ben eigenlijk meer benieuwd naar het motief achter deze aanslagen. Dan naar de namen van deze pionnen
Het motief voor de moorden en de reden dat ze opeens zijn gestopt zou ik willen weten..de daders zelf boeien me ook niet zo.
It ain't over t-t-till it's over
pi_174619611
Bekentenis op sterfbed: rijkswacht was betrokken bij overvalreeks op Belgische supers in jaren tachtig

reus_2.jpg?maxheight=416&maxwidth=568

https://www.volkskrant.nl(...)en-tachtig~a4523018/

quote:
De Bende van Nijvel pleegde begin jaren tachtig een reeks bloederige overvallen in België, waarbij in totaal 28 doden vielen. Vooral de roofovervallen op supermarkten leidden tot een collectieve angstpsychose. De identiteit van de minstens drie bendeleden werd nooit achterhaald, wat voer was voor complottheorieën over de betrokkenheid van de rijkswacht, een voormalige afdeling van de Belgische politie.

Die theorie lijkt nu bevestigd te worden met de bekentenis van C.B., een voormalig lid van een elite-eenheid binnen de rijkswacht. Volgens zijn familieleden bekende B. in 2015 op zijn sterfbed dat hij betrokken was bij de beruchte bende. 'Verder gaf hij geen details', aldus B.'s broer in de Belgische media. 'Ik heb dat in het begin voor een stuk genegeerd. Dat kon mijn broer niet zijn.'

'De Reus'
De informatie over B.'s bekentenis raakte pas begin dit jaar bekend bij de onderzoekers, die sindsdien veel ondersteunende elementen vonden. Zo blijkt dat C.B. in de perioden van de roofovervallen telkens verlof had. Ook had hij een voetblessure, net toen getuigen van een overval een bendelid hadden zien manken. De ex-rijkswachter vertoont bovendien een sprekende gelijkenis met een compositietekening van 'de Reus', zoals het grootste bendelid werd genoemd.

Nabestaanden van de slachtoffers van de Bende van Nijvel reageren enigszins sceptisch op de onthullingen. De afgelopen 35 jaar zijn er vaak doorbraken geweest in het onderzoek, maar 'telkens draaiden die op een sisser uit', aldus advocaat Peter Callebaut in De Standaard. 'De nabestaanden berusten daarin. Al hebben ze diep vanbinnen natuurlijk telkens wat hoop.'

In het Belgische Mons werd in 1988 al een proces gestart tegen zes mensen die ervan werden verdacht tot de beruchte 'Bende van Nijvel' te hebben behoord.
In het Belgische Mons werd in 1988 al een proces gestart tegen zes mensen die ervan werden verdacht tot de beruchte 'Bende van Nijvel' te hebben behoord. © ANP
Toch lijkt dit spoor ernstiger te worden genomen dan eerdere theorieën. Zondagavond kwam de top van het Belgische OM samen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om de nieuwe ontwikkelingen te bespreken. Volgens procureur-generaal Christian De Valkeneer is de nieuwe informatie geloofwaardig, maar is het te vroeg om conclusies te trekken.

Het raadsel rond de Bende van Nijvel houdt België al decennia in de ban. Omdat de bendeleden veel geweld gebruikten voor een vaak povere buit, wordt vermoed dat zij politieke motieven hadden. Om te voorkomen dat de misdaden onbestraft blijven, werd de verjaringstermijn in 2015 van dertig naar veertig jaar verlengd.
Ik heb een ander topic geopend omdat in dit topic een andere 'reus' wordt genoemd dan in de OP van het vorige topic. Gezien de acties van de Belgische autoriteiten lijken ze deze aanwijzingen ook serieuzer te nemen.

Belgische media houden er niet over op eindelijk lijkt er een echte doorbraak te zijn:

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171023_03149402
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171023_03148543
http://www.gva.be/cnt/dmf(...)ers-bende-van-nijvel
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171023_03147842
http://www.knack.be/nieuw(...)e-normal-916365.html

Groot nieuws dit want nu moet het kaartenhuis ineenstorten althans dat zou mooi zijn dat dit eindelijk opgelost gaat worden.

Het is niet de eerste keer dat zijn naam wordt genoemd:

http://www.knack.be/nieuw(...)o-iwatch-916357.html
https://www.telegraaf.nl/(...)de-van-nijvel-bekend
http://www.knack.be/nieuw(...)o-iwatch-916357.html

[ Bericht 7% gewijzigd door DeParo op 24-10-2017 06:30:22 ]
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 06:29:42 #73
37676 freako
Onverbeterlijke optimist
pi_174619649
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 06:29 schreef freako het volgende:
Er is al een Bende van Nijvel-topic: NWS / Speurders Bende van Nijvel gaan dreggen

:).
Weet ik maar zowel TT als OP bevatten andere informatie.
Dit nieuws is zeer waarschijnlijk een doorbraak in het onderzoek en verdient daarom een eigen topic.
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 07:23:13 #75
461397 Jip141
I can show you the world
pi_174619733
quote:
Tobback was ten tijde van de overvallen van de Bende van Nijvel minister van Binnenlandse Zaken.

In die tijd had de rijkswacht een slechte naam, onder andere door een aantal extreemrechtse rijkswachters, door gestolen wapens én ook door complottheorieën die de rijkswacht linkten aan de Bende van Nijvel. Zo werd onder andere gezegd dat de overvallen van de Bende van Nijvel er waren om extra spanning te creëren in de maatschappij zodat er een extreemrechtse staatsgreep mogelijk zou zijn.
Walgelijk.
It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it. (Aristotle)
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 07:27:07 #76
402098 Velouria
mobiel rampgebied
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 07:27:12 #77
461397 Jip141
I can show you the world
pi_174619749
quote:
“Niet schieten, dat is mijn papa!” riep zijn zus nog. “Een keiharde knal volgde, alsof er vuurwerk onder je neus ontploft. Mijn zus en mijn vader zakten in elkaar. De pijnkreet die uit mijn vaders mond ontsnapte, zal me mijn hele leven bijblijven. Dan de schrille, paniekerige stem van mijn moeder: Lopen, David! Maak dat je wegkomt! En dan weer een knal.”
Ziek
It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it. (Aristotle)
pi_174619751
Bekentenis is inmiddels twee jaar oud, moest er eerst een boekdeal gesloten worden?
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 07:31:20 #79
402098 Velouria
mobiel rampgebied
pi_174619771
Er moest eerst door de advocaat van de nabestaanden worden geconcludeerd dat het gerecht nogmaals niets gaat doen met de gouden tip. Daarom heeft hij de zaak nu een "duwtje" gegeven. En zie nu, opeens kunnen ze het wel.
http://www.gva.be/cnt/dmf(...)eerden-de-overvallen
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 07:41:58 #80
461397 Jip141
I can show you the world
pi_174619810
Het is te hopen dat de Belgen dit keer doordrukken tot de onderste steen boven komt.
It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it. (Aristotle)
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 07:43:36 #81
461397 Jip141
I can show you the world
pi_174619824
quote:
Onderzoek van 'laatste kans' maakte geen schijn van kans: "Gouden tip werd 'behandeld' door rijkswachters"
De gouden tip naar oud-rijkswachter Christiaan B. werd eind 1998 bij de Cel Waals-Brabant (CWB) behandeld ... door rijkswachters.
It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it. (Aristotle)
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 07:47:31 #82
402098 Velouria
mobiel rampgebied
pi_174619847
Het is walgelijk. En een schoolvoorbeeld publiek geheim- Nog publieker dan Harvey Weinstein en Bill Cosby bij elkaar. Het hele land wist het- zelfs ik wist het. Het was overduidelijk; de Rijkwacht was hierbij betrokken. Een goede blik op de lijst van overvallen en de conclusie van een "inside job" ligt voor de hand. De vuurwapens! De kogelvrije vesten! Alleen een insider kon weten waar ze te stelen!

Maar toch heeft het meer dan 30 jaar geduurd voordat er ook maar iets van de waarheid aan het licht kon komen.

Een ook nu nog wordt het gerechtsonderzoek uitgevoerd met een opvallend gebrek aan enthousiasme. Het zal me benieuwen waar dit eindigt.
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 07:51:39 #83
461397 Jip141
I can show you the world
pi_174619869
De daders lijken er niet meer te zijn, maar hopelijk krijgen ze nog mensen te pakken die geholpen hebben dit onder te tafel te vegen.

Maar goed, het lijkt er inderdaad op dat nog steeds alles wordt gedaan om dat te voorkomen.
It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it. (Aristotle)
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 07:54:21 #84
402098 Velouria
mobiel rampgebied
pi_174619880
Gepensioneerd...of dood. Misschien dat er het nu wel lukt met de nieuwe generatie. Het is ook vrij tekenend dat de zeer rechtste krant Het Laatste Nieuws dit zaakje aan het rollen bracht. Kranten verkopen is voor hen belangrijker dan hun nest schoon houden, blijkbaar.
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 07:55:45 #85
461397 Jip141
I can show you the world
pi_174619890
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 07:54 schreef Velouria het volgende:
Gepensioneerd...of dood. Misschien dat er het nu wel lukt met de nieuwe generatie. Het is ook vrij tekenend dat de zeer rechtste krant Het Laatste Nieuws dit zaakje aan het rollen bracht. Kranten verkopen is voor hen belangrijker dan hun nest schoon houden, blijkbaar.
Dat is het enige voordeel van die uiterst-rechtse senatievodjes.

Sensatie/oplage is nog altijd belangrijker dan hun ideologie.
It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it. (Aristotle)
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 08:56:40 #86
461397 Jip141
I can show you the world
pi_174620364
Wel weinig aandacht voor in Nederland. Is om de hoek letterlijk.
It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it. (Aristotle)
pi_174620527
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 07:23 schreef Jip141 het volgende:

[..]

Walgelijk.
Dit was vanaf het begin in de jaren 80 al het "vermoeden" Ik volg het de laatste dagen met extra belangstelling in de Belgische media. Vooral bij de VRT. Op een bepaalde manier is het smullen voor een nieuwsjunk.

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_174620535
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 07:27 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Bekentenis is inmiddels twee jaar oud, moest er eerst een boekdeal gesloten worden?
Is al eerder melding van gemaakt. Doofpot dit, dovenmans oren dat. Dus waarschijnlijk is dit hét middel.

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_174620561
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 07:47 schreef Velouria het volgende:

Een ook nu nog wordt het gerechtsonderzoek uitgevoerd met een opvallend gebrek aan enthousiasme. Het zal me benieuwen waar dit eindigt.
Net op Canvas in het discussieprogramma ook weer een politicus van de oude-stempel. Ongelofelijk en fascinerend.

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_174620570
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 07:51 schreef Jip141 het volgende:
De daders lijken er niet meer te zijn, maar hopelijk krijgen ze nog mensen te pakken die geholpen hebben dit onder te tafel te vegen.

Maar goed, het lijkt er inderdaad op dat nog steeds alles wordt gedaan om dat te voorkomen.
De daders zijn niet van belang. Wat je zegt. De mannen met de touwtjes.

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_174620585
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 08:56 schreef Jip141 het volgende:
Wel weinig aandacht voor in Nederland. Is om de hoek letterlijk.
Valt me ook op. Maar we weten wel dat er pompoenen zijn kapotgeslagen in Amerika. Het wereldrecord is op het nippertje verbeterd.

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Moderator dinsdag 24 oktober 2017 @ 09:31:34 #92
8781 crew  Frutsel
pi_174620812
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 06:35 schreef DeParo het volgende:

[..]

Weet ik maar zowel TT als OP bevatten andere informatie.
Dit nieuws is zeer waarschijnlijk een doorbraak in het onderzoek en verdient daarom een eigen topic.
Ja maar er zal een mergeverzoek komen. Ondanks dat jouw OP meer informatie bevatte is dat andere topic ook sinds dit weekend al bezig met de nieuwe feiten.
Misschien kan je eventueel met de TS een nieuwe OP maken.
pi_174621081
Het lijkt erop dat er voor het eerst koppen gaan rollen, de 2 andere verdachten zullen waarschijnlijk nog in leven zijn, benieuwd of die nog steeds hun mond dichthouden verder.
pi_174621400
5f5e9a46-b75c-11e7-a350-32b2afa509db.jpg?width=768&format=jpg

Hij zit uiterst rechts.

Een lang smal gezicht, een hoornen bril en een snorretje. Decennialang al prijkte de robotfoto van de zogenaamde 'Reus' van de Bende van Nijvel op opsporingsaffiches. 'Honderden keren hebben we die foto bekeken, door de jaren heen. En er niets in gezien. Maar hij lijkt er sprekend op', zeggen oud-collega's van Chris(tiaan) B. die hem kennen als 'den Bonno'.

3ab528f8-b75d-11e7-a350-32b2afa509db.jpg?width=1152&format=jpg

Opnieuw uiterst rechts.

Christiaan B. veranderde toen hij bij groep Diane terechtkwam de zwaar getrainde en elite-eenheid van de Rijkswacht. Deze groep werd ook wel de cowboys van de Rijkswacht genoemd. Hij werd uit de elite-eenheid gezet na een 'incident' en kwam vervolgens terecht in Aalst waar dus die grote moordpartij heeft plaatsgevonden eerder.

Hij schijnt zich vrijwel letterlijk te hebben doodgedronken en volgens de broer was dat zijn bedoeling.

Interessant dus.

Een getuige en slachtoffer van de overval in 1985 te Aalst zei dat hij een Rijkswachtagent herkende in Aalst toen hij aldaar werd ondervraagd. Hij durfde eerst niets te zeggen maar deed dit 10 jaar later alsnog. Hij pikte de foto uit een collectie maar werd afgewimpeld.

Overigens is nu bekend dat Christiaan B. in Aalst op de Rijkswachtkazerne werkte maar niet of dit al ttv de moordpartij zo was.

[ Bericht 16% gewijzigd door DeParo op 24-10-2017 10:13:45 ]
pi_174621414
Vanmorgen voor het eerst over deze zaak gehoord. Speelde zich af voordat ik geboren werd en kende het helemaal niet. Wat een bizarre tijd moet dat geweest zijn. En nu de beerput open...
Somebody that I used to know
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 10:23:44 #96
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_174621708
Bij mijn ouders kwam de politie/rijkswacht destijds ook naar de Golf GTI van mijn vader kijken, ik herinner me dat jammer genoeg niet meer, ik moet toen nog een kleuter geweest zijn. Ik denk dat ze elke Golf GTI in België toen proberen te checken hebben want wij wonen in de kempen, dat ligt nu niet direct in de buurt van Aalst of Brussel.
pi_174621756
quote:
0s.gif Op maandag 23 oktober 2017 13:15 schreef kl1172 het volgende:
Die 2 namen, Bouhouche en Beyer hoogstwaarschijnlijk. De broer van Bonkoffsky zei dat die 2 blijkbaar bij Bonkoffsky thuis kwamen om 'dingen' te bespreken.
Klopt. Bouhouche en Beyer worden genoemd door de broer en beide worden al jaren gelinkt aan de Bende (althans niet bekend of dat ook de namen bekend bij het gerechtshof zijn). Er zou nog een derde regelmatig over de vloer komen met de bijnaam 'de Python' wie dat ook mogen zijn dan.
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 10:27:39 #98
78918 SeLang
Black swans matter
pi_174621778
Ik herinner mij dit nog heel goed. Het bizarre is dat er toendertijd in de berichtgeving al naar de Rijkswacht en politiek werd gewezen. Er was een theorie dat men instabiliteit en onrust wilde creëren als excuus om een staatsgreep te plegen.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans" - Woody Allen
Mijn reisverslagen
pi_174621827
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 10:27 schreef SeLang het volgende:
Ik herinner mij dit nog heel goed. Het bizarre is dat er toendertijd in de berichtgeving al naar de Rijkswacht en politiek werd gewezen. Er was een theorie dat men instabiliteit en onrust wilde creëren als excuus om een staatsgreep te plegen.
Bouhouche werd ook genoemd als lid van een doodseskader opgezet in samenwerking met de CIA om Desi Bouterse uit de weg te ruimen.
pi_174622176
Die reacties onder zijn overlijdensbericht zijn met de kennis van nu toch wel pijnlijk soms.

"Hij had een goed hart.."
pi_174622200
Ex-vrouw schetst geen fraai beeld van 'Reus' van Bende van Nijvel
Bron: Belga

'Chris was alcoholverslaafd en begon de dag steevast met jenever. Er was geen houden aan', vertelt de ex-vrouw van de vermoedelijke 'Reus' van de Bende van Nijvel.
Een rijkswachter die dronk, extreemrechtse praat verkocht en gek was van wapens. Denise Vandyck schetst geen fraai beeld van haar ex-man, zo berichten de kranten van Mediahuis dinsdag.

De vrouw is formeel: de Reus is haar ex-man, met wie ze in het najaar van 1992 trouwde. Het is een vaststelling die haar doet sidderen. 'Doodsbenauwd krijg ik het ervan. "Ik ben bezig met de Bende van Nijvel", zei Chris altijd. De gedachte dat hij vóór de Bende werkte, ervaar ik als waanzinnig.'

Ze leerden mekaar kennen in 1991, zes jaar nadat de Bende van Nijvel voor het laatst had toegeslagen. Ze schetst geen fraai beeld van haar toenmalige echtgenoot. 'Chris was alcoholverslaafd en begon de dag steevast met jenever. Er was geen houden aan.'

Denise herinnert zich zijn fascinatie voor gevechtssport. 'Judo, karate en jiujitsu, daar was hij maniakaal mee bezig geweest.'
Racistische praat

Hoewel hij zelf Poolse roots had, moest hij niets weten van buitenlanders. 'Hij verkocht geregeld racistische praat.'

Ze voegt nog toe dat Chris geen leiderstype was. 'Chris kan nooit de bedenker zijn geweest. Hij had nooit de grootste mond.'

Amper drie maanden na hun huwelijk zette ze de rijkswachter in het voorjaar van 1993 aan de deur. 'Hij had sporadisch goede momenten, maar was een vat vol frustratie. Iemand die niet graag over zijn verleden praatte. Al zei hij ook soms dat hij fier was op zijn tijd bij de Groep ­Diane.'

Pas zes jaar na hun breuk zou het paar officieel scheiden. Ze zweert dat ze tot vrijdag geen seconde aan betrokkenheid bij de Bende van Nijvel heeft gedacht. Ze hoopt dat de nabestaanden van de slachtoffers de volledige waarheid te horen krijgen.

http://www.knack.be/nieuw(...)e-normal-916435.html
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174622314
Ik vond deze hele zaak al interessant, maar nu helemaal. Het is ook soort van onwerkelijk. Stel je voor dat een bende in verschillende Albert Heijns komen om een bloedbad aan te richten. Waanzinnig.

Wat een enge tijd moet dat geweest zijn.
  Redactie Sport dinsdag 24 oktober 2017 @ 11:24:48 #103
164004 crew  TargaFlorio
pi_174622695
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 10:55 schreef StaceySinger het volgende:
Ex-vrouw schetst geen fraai beeld van 'Reus' van Bende van Nijvel
Bron: Belga

'Chris was alcoholverslaafd en begon de dag steevast met jenever. Er was geen houden aan', vertelt de ex-vrouw van de vermoedelijke 'Reus' van de Bende van Nijvel.
Een rijkswachter die dronk, extreemrechtse praat verkocht en gek was van wapens. Denise Vandyck schetst geen fraai beeld van haar ex-man, zo berichten de kranten van Mediahuis dinsdag.

De vrouw is formeel: de Reus is haar ex-man, met wie ze in het najaar van 1992 trouwde. Het is een vaststelling die haar doet sidderen. 'Doodsbenauwd krijg ik het ervan. "Ik ben bezig met de Bende van Nijvel", zei Chris altijd. De gedachte dat hij vóór de Bende werkte, ervaar ik als waanzinnig.'

Ze leerden mekaar kennen in 1991, zes jaar nadat de Bende van Nijvel voor het laatst had toegeslagen. Ze schetst geen fraai beeld van haar toenmalige echtgenoot. 'Chris was alcoholverslaafd en begon de dag steevast met jenever. Er was geen houden aan.'

Denise herinnert zich zijn fascinatie voor gevechtssport. 'Judo, karate en jiujitsu, daar was hij maniakaal mee bezig geweest.'
Racistische praat

Hoewel hij zelf Poolse roots had, moest hij niets weten van buitenlanders. 'Hij verkocht geregeld racistische praat.'

Ze voegt nog toe dat Chris geen leiderstype was. 'Chris kan nooit de bedenker zijn geweest. Hij had nooit de grootste mond.'

Amper drie maanden na hun huwelijk zette ze de rijkswachter in het voorjaar van 1993 aan de deur. 'Hij had sporadisch goede momenten, maar was een vat vol frustratie. Iemand die niet graag over zijn verleden praatte. Al zei hij ook soms dat hij fier was op zijn tijd bij de Groep ­Diane.'

Pas zes jaar na hun breuk zou het paar officieel scheiden. Ze zweert dat ze tot vrijdag geen seconde aan betrokkenheid bij de Bende van Nijvel heeft gedacht. Ze hoopt dat de nabestaanden van de slachtoffers de volledige waarheid te horen krijgen.

http://www.knack.be/nieuw(...)e-normal-916435.html
Precies het profiel van een bendelid. Goed getraind (Diane), rijkswacht, dol op wapens, vechtsport, extreem rechts...
pi_174622815
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 11:24 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

Precies het profiel van een bendelid. Goed getraind (Diane), rijkswacht, dol op wapens, vechtsport, extreem rechts...
maar of Chris ook echt de reus is daar twijfel ik toch wel aan
dit is een beschrijving van de reus :

Na de overval in Aalst legde het commissariaat-generaal van de gerechtelijke politie de beschrijving van de daders naast die van de roofmoorden in de Delhaizes van Beersel op 7 oktober 1983 en in Eigenbrakel en Overijse op 27 september 1985. Op basis daarvan stelden ze begin december 1985 een gedetailleerde persoonsbeschrijving op van de 'reus' van de Bende van Nijvel.

Hij zou om en bij de 1.90 meter groot zijn en tussen 25 en 45 jaar oud.
Hij is Franstalig, maar kan zich uitdrukken in het Nederlands.
In Aalst zegt hij 'opzij dan' met een zware stem, die volgens sommige getuigen 'recht uit de keel' kwam.

Hij komt over als de leider, en lijkt een zelfverzekerd en doelbewust man die rustig voor alles de tijd neemt. Zijn stap is markant, maar de typering verschilt. In Beersel leek hij licht te hinken, hij stapte alsof hij blaren op zijn voeten had. In Overijse en Eigenbrakel was er sprake van een langzame, verende tred en een slungelachtige, licht gebogen houding, en in Aalst vonden getuigen dat de reus als een 'robot' liep en zijn linkerbeen op een vreemde manier naar voren bewoog, bijna in slow motion.

Hij droeg een riot gun, en in Overijse en Eigenbrakel ook nog een grijze plastic zak met de opdruk 'Propsac'.
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
  Redactie Sport dinsdag 24 oktober 2017 @ 11:34:36 #105
164004 crew  TargaFlorio
pi_174622895
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 11:31 schreef StaceySinger het volgende:

[..]

maar of Chris ook echt de reus is daar twijfel ik toch wel aan
dit is een beschrijving van de reus :

Na de overval in Aalst legde het commissariaat-generaal van de gerechtelijke politie de beschrijving van de daders naast die van de roofmoorden in de Delhaizes van Beersel op 7 oktober 1983 en in Eigenbrakel en Overijse op 27 september 1985. Op basis daarvan stelden ze begin december 1985 een gedetailleerde persoonsbeschrijving op van de 'reus' van de Bende van Nijvel.

Hij zou om en bij de 1.90 meter groot zijn en tussen 25 en 45 jaar oud.
Hij is Franstalig, maar kan zich uitdrukken in het Nederlands.
In Aalst zegt hij 'opzij dan' met een zware stem, die volgens sommige getuigen 'recht uit de keel' kwam.

Hij komt over als de leider, en lijkt een zelfverzekerd en doelbewust man die rustig voor alles de tijd neemt. Zijn stap is markant, maar de typering verschilt. In Beersel leek hij licht te hinken, hij stapte alsof hij blaren op zijn voeten had. In Overijse en Eigenbrakel was er sprake van een langzame, verende tred en een slungelachtige, licht gebogen houding, en in Aalst vonden getuigen dat de reus als een 'robot' liep en zijn linkerbeen op een vreemde manier naar voren bewoog, bijna in slow motion.

Hij droeg een riot gun, en in Overijse en Eigenbrakel ook nog een grijze plastic zak met de opdruk 'Propsac'.
Al jaren is een van de theorieën dat er twee of in ieder geval meerdere reuzen waren. De bende bestond dus niet altijd uit dezelfde personen.
pi_174623046
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 11:24 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

Precies het profiel van een bendelid. Goed getraind (Diane), rijkswacht, dol op wapens, vechtsport, extreem rechts...
En toch in strijd met zijn geweten, volgens zijn broer heeft hij zich doodgedronken, nam ook een Mechelse Herder op die eigenlijk naar het asiel werd geplaatst en in de laatste jaren van zijn leven een straatjongen.
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 12:13:23 #107
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_174623634
Beyer ontkent al dat hij Chris B. ooit heeft ontmoet.
  Moderator dinsdag 24 oktober 2017 @ 12:25:37 #108
8781 crew  Frutsel
pi_174623869
quote:
Hoe het kon dat dossiers over de Bende van Nijvel werden verbrand

Delen van het enorme onderzoek over de Bende van Nijvel -dat miljoenen pagina’s telt- werden door een nieuw onderzoeksteam verbrand. Dat blijkt uit een proces-verbaal uit 2012 van een oud-politiecommissaris die jarenlang het onderzoek naar de bende leidde.

Sp.a-fractieleider in de senaat Bert Anciaux kaartte op 20 juni 2013 een kwalijke kwestie aan in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. “Deze keer is het nieuwe feit dat dossiers uit het onderzoek naar de Bende van Nijvel worden verbrand”, klonk het. Anciaux wilde tekst en uitleg van toenmalig minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld).

De informatie kwam voort uit een proces-verbaal van voormalig Vlaams commissaris bij de federale politie Eddy Vos, die zestien jaar lang het onderzoek naar de Bende van Nijvel leidde, waarover De Morgen berichtte. Vos beklaagde zich over een nieuw team van onderzoekers dat tal van documenten in het onderzoek naar de bende begon te verbranden.

Hopeloos geknoei

Volgens Vos waren die dossiers “bijzonder waardevol” en zouden ze “absoluut behouden moeten blijven”, klonk het in de senaat. Het ging onder meer om archieven van werkdossiers van tientallen Nederlandstalige speurders, resultaten van geomatisch onderzoek, listings en kopieën van processen-verbaal. Vos schreef dat de nieuwe onderzoekers zich totaal niet bewust waren van het eventuele belang van die archieven.

“Het onderzoek naar de Bende van Nijvel krijgt daardoor nog meer een imago van hopeloos geknoei”, aldus Anciaux destijds. “De overtuiging dat het onderzoek wordt gemanipuleerd wint meer en meer aan kracht.”

Rotten

Toenmalig minister van Justitie Annemie Turtelboom reageerde dat de dossiers in slechte staat verkeerden en dus vernietigd moesten worden. Volgens haar waren er geen cruciale documenten verloren gegaan. “Toen de nieuwe onderzoekers het dossier overnamen, stelden zij vast dat delen van het dossier in het water lagen en aan het rotten waren. Sommige stukken moesten dan ook worden weggegooid”, klonk het. “Dat waren evenwel geen essentiële stukken. Er werden van die stukken pv’s opgesteld en foto’s gemaakt, die in het dossier werden opgenomen. Daardoor vormt het verlies van die stukken in geen enkel geval een belemmering voor de voortzetting van het onderzoek.”

De klacht van Vos levert hem een disciplinaire sanctie op. Zijn pv werd vernietigd. Daarop verliet de commissaris het onderzoek.
pi_174624078
Wat ik me al lang afvraag n.a.v. deze zaak is vooral waarom er geen gedegen onderzoeks/misdaadjournalisten zijn in België die zich in deze zaak eens gaan vastbijten. Je kan veel zeggen over de Peter R de Vriessen en John van den Heuvels van deze wereld, maar als ze zich vastbijten in een zaak, hoe ingewikkeld die soms ook in elkaar zit, dan komt er ook altijd wat uit. Waar zijn die journalisten in België?

Nog een vraag, vooral voortvloeiend uit de eerste: waarom wordt er geen jacht gemaakt op de hogere geplaatste mensen die actief bezig zijn geweest om het onderzoek te saboteren? Drijf dat soort mensen maar in een hoek zodat ze beginnen te praten. Zo moeilijk is dat volgens mij toch niet. Het wil niet zeggen dat diezelfde personen ook bij de Bende van Nijvel betrokken zijn geweest, maar ze voerden alleszins opdrachten uit/beschermden mensen die dat dan wel waren.
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 13:05:31 #110
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_174624637
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 12:36 schreef TheArt het volgende:
Wat ik me al lang afvraag n.a.v. deze zaak is vooral waarom er geen gedegen onderzoeks/misdaadjournalisten zijn in België die zich in deze zaak eens gaan vastbijten. Je kan veel zeggen over de Peter R de Vriessen en John van den Heuvels van deze wereld, maar als ze zich vastbijten in een zaak, hoe ingewikkeld die soms ook in elkaar zit, dan komt er ook altijd wat uit. Waar zijn die journalisten in België?

Nog een vraag, vooral voortvloeiend uit de eerste: waarom wordt er geen jacht gemaakt op de hogere geplaatste mensen die actief bezig zijn geweest om het onderzoek te saboteren? Drijf dat soort mensen maar in een hoek zodat ze beginnen te praten. Zo moeilijk is dat volgens mij toch niet. Het wil niet zeggen dat diezelfde personen ook bij de Bende van Nijvel betrokken zijn geweest, maar ze voerden alleszins opdrachten uit/beschermden mensen die dat dan wel waren.
Peter R De Vries heeft in 2011 getwitterd dat ie zich ging vastbijten in dit dossier, maar enkele maanden later kwam het bericht dat Peter stopte met zijn misdaadprogramma... Hier in België doen de journalisten hun werk gewoon even goed als de Nederlandse tegenhangers hoor. Ik denk niet dat Peter het beter zou gedaan hebben. Het is gewoon zo'n kluwen van namen, instanties, criminele milieu's, vervlechting van autoriteiten en criminelen, mogelijks nog buitenlandse instanties, ... en vooral de hallucinante manier van onderzoeksinmenging op enkele cruciale momenten door de 'hogere niveau's'.
pi_174624991
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 10:26 schreef DeParo het volgende:

[..]

Klopt. Bouhouche en Beyer worden genoemd door de broer en beide worden al jaren gelinkt aan de Bende (althans niet bekend of dat ook de namen bekend bij het gerechtshof zijn). Er zou nog een derde regelmatig over de vloer komen met de bijnaam 'de Python' wie dat ook mogen zijn dan.
Die Bouhouche en Beijer die oorspronkelijk ook van de rijkswacht kwamen volgens mij, die hadden een detective bureau en dat kan een link geweest zijn naar de zogenaamde bovenwereld.

Vooralsnog geloof ik dat de "stay-behind"-organisatie, dus de gladio-België als het ware, er toch niets mee te maken heeft gehad, toch.
Hier een artikeltje uit 2015 mbt de staybehind in België met twee onderafdelingen (in NL was dat I & O): de SDRA8 en de STC/Mob.
https://www.mo.be/intervi(...)ijn-geheim-openbaren
pi_174625069
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 12:36 schreef TheArt het volgende:
Wat ik me al lang afvraag n.a.v. deze zaak is vooral waarom er geen gedegen onderzoeks/misdaadjournalisten zijn in België die zich in deze zaak eens gaan vastbijten. Je kan veel zeggen over de Peter R de Vriessen en John van den Heuvels van deze wereld, maar als ze zich vastbijten in een zaak, hoe ingewikkeld die soms ook in elkaar zit, dan komt er ook altijd wat uit. Waar zijn die journalisten in België?

Nog een vraag, vooral voortvloeiend uit de eerste: waarom wordt er geen jacht gemaakt op de hogere geplaatste mensen die actief bezig zijn geweest om het onderzoek te saboteren? Drijf dat soort mensen maar in een hoek zodat ze beginnen te praten. Zo moeilijk is dat volgens mij toch niet. Het wil niet zeggen dat diezelfde personen ook bij de Bende van Nijvel betrokken zijn geweest, maar ze voerden alleszins opdrachten uit/beschermden mensen die dat dan wel waren.
In Belgie zijn er die wel degelijk en veel van de serieuze tips komen ook uit deze hoek, journalisten en detectives, het probleem bij deze zaak is dat je het waarschijnlijk over zo'n doofpotaffaire hebt dat mensen ook echt hun leven niet zeker zijn als ze praten.

-----

Ontopic. Bij het gerecht zijn drie bekend volgens advocaat Vermassen van wie C.B. nu vrijwel zeker. De tweede andere vermoedelijke namen:

Christiaan B.
Bouhouche
Beijer

Alleen Robert Beijer van deze genoemde namen is nog in leven, verder wordt nog over een vierde lid van de Diane-Groep gesproken met de bijnaam 'de Python', aangezien Beijer er een sport van heeft gemaakt alles te ontkennen en min of meer een bekende Belg is geworden kunnen ze zich beter op deze vierde persoon richten.

[ Bericht 0% gewijzigd door DeParo op 24-10-2017 13:30:55 ]
pi_174625098
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 10:27 schreef SeLang het volgende:
Ik herinner mij dit nog heel goed. Het bizarre is dat er toendertijd in de berichtgeving al naar de Rijkswacht en politiek werd gewezen. Er was een theorie dat men instabiliteit en onrust wilde creëren als excuus om een staatsgreep te plegen.
In ieder geval werd meteen al opgemerkt, na de eerste grote overval met slachtoffers, dat het leek op een para-militaire actie, kan ik me nog herinneren.
pi_174625141
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 13:18 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Die Bouhouche en Beijer die oorspronkelijk ook van de rijkswacht kwamen volgens mij, die hadden een detective bureau en dat kan een link geweest zijn naar de zogenaamde bovenwereld.

Vooralsnog geloof ik dat de "stay-behind"-organisatie, dus de gladio-België als het ware, er toch niets mee te maken heeft gehad, toch.
Hier een artikeltje uit 2015 mbt de staybehind in België met twee onderafdelingen (in NL was dat I & O): de SDRA8 en de STC/Mob.
https://www.mo.be/intervi(...)ijn-geheim-openbaren
Bouhouche wordt in veel verschillende zaken genoemd, zowel in boven- als onderwereld, van paramilitaire bewegingen tot overvallen. Met Bouhouche zou een link kunnen worden gevonden met Gladio-Belgie gezien alle theorieen rondom zijn persoon. Hij is ook veroordeeld geweest samen met Beijer overigens. Bouhouche is inmiddels al overleden in eveneens een vreemde zaak te noemen in deze zeer interessant zeg er.
pi_174625220
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 11:02 schreef Sunshine1982 het volgende:
Ik vond deze hele zaak al interessant, maar nu helemaal. Het is ook soort van onwerkelijk. Stel je voor dat een bende in verschillende Albert Heijns komen om een bloedbad aan te richten. Waanzinnig.

Wat een enge tijd moet dat geweest zijn.
Je had de CCC ook nog en dan dalkten er allerlei notoire bendes rond, bijvoorbeeld van Patrick Haemers (ook trouwens een reus van 2 meter) en van Philip de Staercke.
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 13:26:45 #116
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_174625226
Een onderwerp dat ik altijd interessant heb gevonden.

Benieuwd of alles nog eens opgehelderd wordt.
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 13:27:26 #117
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_174625251
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 13:18 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Die Bouhouche en Beijer die oorspronkelijk ook van de rijkswacht kwamen volgens mij, die hadden een detective bureau en dat kan een link geweest zijn naar de zogenaamde bovenwereld.

Vooralsnog geloof ik dat de "stay-behind"-organisatie, dus de gladio-België als het ware, er toch niets mee te maken heeft gehad, toch.
Ja, het waren ook rijkswachters (BOB), drugsdelicten dacht ik.
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 13:22 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

In ieder geval werd meteen al opgemerkt, na de eerste grote overval met slachtoffers, dat het leek op een para-militaire actie, kan ik me nog herinneren.
Bihay en Balfroid die aan het onderzoek werkten dachten in '83 al aan die piste, maar toen dat hogerop bekend werd, mochten ze iets anders gaan doen. Eén van die twee verklaarde dat hij bij zijn pensioen nog te horen kreeg 'pas op voor uw kinderen' :X .
pi_174625369
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 13:24 schreef DeParo het volgende:

[..]

Bouhouche wordt in veel verschillende zaken genoemd, zowel in boven- als onderwereld, van paramilitaire bewegingen tot overvallen. Met Bouhouche zou een link kunnen worden gevonden met Gladio-Belgie gezien alle theorieen rondom zijn persoon. Hij is ook veroordeeld geweest samen met Beijer overigens. Bouhouche is inmiddels al overleden in eveneens een vreemde zaak te noemen in deze zeer interessant zeg er.
Ja, die Bouhouche is in 2005 tijdens het omhakken van een boom geveld door die boom in het Zuiden van Frankrijk, waar hij zich min of meer schuil hield. En ja die Franse gendarmen kenden hem niet en hebben hem maar meteen laten cremeren. Dat is ook een beetje eigenaardig allemaal.
Maar idd die Bouhouche en Beijer zouden een link kunnen zijn tussen de mannen die de overvallen hebben uitgevoerd en de mannen die het plan hebben bedacht in wellicht de bovenwereld.
En of die stay-behind/België er achter zat? Ik weet niet.
pi_174625448
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 13:27 schreef kl1172 het volgende:

[..]

Ja, het waren ook rijkswachters (BOB), drugsdelicten dacht ik.

[..]

Bihay en Balfroid die aan het onderzoek werkten dachten in '83 al aan die piste, maar toen dat hogerop bekend werd, mochten ze iets anders gaan doen. Eén van die twee verklaarde dat hij bij zijn pensioen nog te horen kreeg 'pas op voor uw kinderen' :X .
Ja, het is wel duidelijk dat men van hogerhand al decennia de boel traineert... hoop nu echt dat er een doorbraak komt. Heeft ook gewoon te maken met het feit dat er nu een jongere generatie aan het roer staat en er dus van een eventuele loyaliteit geen sprake meer is.
pi_174625520
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 13:21 schreef DeParo het volgende:

[..]

In Belgie zijn er die wel degelijk en veel van de serieuze tips komen ook uit deze hoek, journalisten en detectives, het probleem bij deze zaak is dat je het waarschijnlijk over zo'n doofpotaffaire hebt dat mensen ook echt hun leven niet zeker zijn als ze praten.

-----

Ontopic. Bij het gerecht zijn drie bekend volgens advocaat Vermassen van wie C.B. nu vrijwel zeker. De tweede andere vermoedelijke namen:

Christiaan B.
Bouhouche
Beijer

Alleen Robert Beijer van deze genoemde namen is nog in leven, verder wordt nog over een vierde lid van de Diane-Groep gesproken met de bijnaam 'de Python', aangezien Beijer er een sport van heeft gemaakt alles te ontkennen en min of meer een bekende Belg is geworden kunnen ze zich beter op deze vierde persoon richten.
De Python zou dan Christian Amory kunnen zijn ? of Weykamp ?

Diane-leden waren onder meer:

André Cammerman

Daniël Cirlande

Evance Collard

Johan Demol (tot 1980)

Michel Denoncin

Claude Godin

Michel Hubeaux

Antoine Jacques

Martial Lekeu

Dominique Kinapenne

Lucien Marbaix

Jean-Paul Quaisin (tot 1981)

Mirko Tavra

Guido Torrez

bron > bendevannijvel.com
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174625540
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 13:31 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Ja, die Bouhouche is in 2005 tijdens het omhakken van een boom geveld door die boom in het Zuiden van Frankrijk, waar hij zich min of meer schuil hield. En ja die Franse gendarmen kenden hem niet en hebben hem maar meteen laten cremeren. Dat is ook een beetje eigenaardig allemaal.
Maar idd die Bouhouche en Beijer zouden een link kunnen zijn tussen de mannen die de overvallen hebben uitgevoerd en de mannen die het plan hebben bedacht in wellicht de bovenwereld.
En of die stay-behind/België er achter zat? Ik weet niet.
Als de bovenwereld er echt iets mee te maken heeft, van hoger hand opgezet of gedoogd, let maar eens op.
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 13:38:54 #122
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_174625584
Die 'Pithon' alias Yves de Jonghe d'Ardoye waarvan sprake, zou volgens het BvN forum lid geweest zijn van CEPIC. Dan zitten we ook al snel bij Vanden Boeynants op het hoogste niveau van de Belgische politiek en VDB was zelf ook niet vies van een schimmige zaak meer of minder.
pi_174625606
Madani Bouhouche, Christian Amory en Robert Beijer.

Madani-Bouhouche-Christian-Amory-en-Robert-Beijer.jpg
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174625637
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 13:37 schreef DeParo het volgende:

[..]

Als de bovenwereld er echt iets mee te maken heeft, van hoger hand opgezet of gedoogd, let maar eens op.
Ja, begint er op te lijken dat wat iedereen altijd gedacht heeft dat dat nu bewaarheid wordt in ieder geval. Dat het puur om de buit ging, is moeilijk te geloven in ieder geval. Omgerekend tussen de 150.000 en 175.000 euro buit in totaal. 28 doden.
pi_174625751
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 13:36 schreef StaceySinger het volgende:

[..]

De Python zou dan Christian Amory kunnen zijn ? of Weykamp ?

Diane-leden waren onder meer:

André Cammerman

Daniël Cirlande

Evance Collard

Johan Demol (tot 1980)

Michel Denoncin

Claude Godin

Michel Hubeaux

Antoine Jacques

Martial Lekeu

Dominique Kinapenne

Lucien Marbaix

Jean-Paul Quaisin (tot 1981)

Mirko Tavra

Guido Torrez

bron > bendevannijvel.com
Ik weet niet precies om wie dat gaat, moet een Diane-lid zijn, waarschijnlijk.
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 13:46:06 #126
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_174625809
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 13:44 schreef DeParo het volgende:

[..]

Ik weet niet precies om wie dat gaat, moet een Diane-lid zijn, waarschijnlijk.
Op het BvN forum denken ze te weten wie het is, ik heb het enkele posts terug vermeld.
pi_174625861
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 13:39 schreef StaceySinger het volgende:
Madani Bouhouche, Christian Amory en Robert Beijer.

[ afbeelding ]
Beijer's alibi voor de aanslag in Aalst overigens:

"Otten, een man met een strafblad, een vriend van Beijer en het "alibi" van Beijer voor de overval in Aalst. Alibi staat tussen aanhalingstekens en wel hierom:
Beijer kwam met een alibi [voor Aalst] dat dat van Bouhouche tenietdeed. Op 9 november 1985, de dag van de Benderaid in Aalst, was hij aan het dineren met een bevriend koppel, de heer en mevrouw Otten, bij de Joegoslaaf in La Vieille Bosnie, zei Beijer vol vertrouwen. "Ik herinner mij die avond nog goed, aangezien ik aldaar van de ober de slachtpartij van Aalst vernam." Vanuit het restaurant had hij gebeld met Bouhouche en die was thuis.
Hij zweeg tegenover de speurders van Dendermonde in alle talen over wat volgt. De vriend in kwestie, Albéric Otten, een knoeier van een garagist met een kletskop, had zich kort daarvoor 'spontaan' aangeboden bij de gerechtelijke politie van Brussel. Hij wilde een verklaring afleggen ten gunste van Beijer en drong stevig aan. Op de dag van de overval in Aalst, zei Otten, zat hij met Beijer en hun vrouwen te dineren in een Joegoslavisch restaurant in Brussel. Beijer kon dus onmogelijk in Aalst geweest zijn.
Op de vraag hoe hij zo zeker was van de dag, zei hij dat zijn eigen vrouw obstinaat weigerde om op een andere dag uit eten te gaan dan de vrijdag. Met verve ondertekende hij zijn verklaring. De speurders zeiden hem daarna dat de overval in Aalst had plaatsgevonden op een zaterdag. Toen Otten later verhoord werd door Delta, had hij zijn Brusselse verklaring bijgesteld en nu beweerde hij dat hij dineerde met Beijer op zaterdag."


Het komt allemaal erg proza-achtig overig maar die Beijer mag het nu langzaam ook wel eens heet gaan krijgen.
pi_174625871
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 13:46 schreef kl1172 het volgende:

[..]

Op het BvN forum denken ze te weten wie het is, ik heb het enkele posts terug vermeld.
Link? Ik zocht er naar.
pi_174625882
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 13:40 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Ja, begint er op te lijken dat wat iedereen altijd gedacht heeft dat dat nu bewaarheid wordt in ieder geval. Dat het puur om de buit ging, is moeilijk te geloven in ieder geval. Omgerekend tussen de 150.000 en 175.000 euro buit in totaal. 28 doden.
Groot deel van de buit overigens werd eenvoudig teruggevonden dus.
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 13:49:09 #130
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_174625912
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 13:38 schreef kl1172 het volgende:
Die 'Pithon' alias Yves de Jonghe d'Ardoye waarvan sprake, zou volgens het BvN forum lid geweest zijn van CEPIC. Dan zitten we ook al snel bij Vanden Boeynants op het hoogste niveau van de Belgische politiek en VDB was zelf ook niet vies van een schimmige zaak meer of minder.
VDB was toch Vlaams sprekend?
Ikzelf zou eerder denken dat die Francophones erachter zaten. En dan hebben we het over PS mannen. Ik bedoel ze hebben André Cools ook laten omleggen. Alain van der Biest bedoel ik dan hè. Al die affaires die daar ook speelden.
Saillant detail dat ook steeds naar voren kwam is dat als dossiers verplaatst werden over de taalgrens dat dan de boel kwijtraakte, brieven werden niet geopend, delen van dossiers weg etc. etc. volgens Vlaamse speurders.
pi_174625917
quote:
Dank :). Geweldig forum overigens, je moet ook eens kijken naar de Waalse variant, wordt zelfs op BvN-.com geprezen.
pi_174625948
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 13:50 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

VDB was toch Vlaams sprekend?
Ikzelf zou eerder denken dat die Francophones erachter zaten. En dan hebben we het over PS mannen. Ik bedoel ze hebben André Cools ook laten omleggen. Alain Van der Biest bedoel ik dan hè. Al die affaires die daar ook speelden.
Saillant detail dat ook steeds naar voren kwam is dat als dossiers verplaatst werden over de taalgrens dat dan de boel kwijtraakte, brieven werden niet geopend, dossier weg etc. etc. volgens Vlaamse speurders.
Vrijwel heel Belgie was in die jaren het Wilde Westen van Europa, Vlaanderen kwam langzaam opzetten als het rijkere en beter georganiseerde gedeelte van Belgie, maar dat duurde wel even.
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 13:54:12 #134
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_174626000
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 13:50 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

VDB was toch Vlaams sprekend?
Ikzelf zou eerder denken dat die Francophones erachter zaten. En dan hebben we het over PS mannen. Ik bedoel ze hebben André Cools ook laten omleggen. Alain Van der Biest bedoel ik dan hè. Al die affaires die daar ook speelden.
Saillant detail dat ook steeds naar voren kwam is dat als dossiers verplaatst werden over de taalgrens dat dan de boel kwijtraakte, brieven werden geopend etc. etc. volgens Vlaamse speurders.
Volgens mij was hij quasi perfect tweetalig en kwam hij van de regio Brussel. Zeker als je één van zijn bekendste uitspraken hoort: 'teveel is trop en trop is teveel'
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 13:57:14 #135
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_174626050
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 13:50 schreef DeParo het volgende:

[..]

Dank :). Geweldig forum overigens, je moet ook eens kijken naar de Waalse variant, wordt zelfs op BvN-.com geprezen.
Daar kijk ik bijna nooit op omdat Frans (ik kan wel Frans maar toch niet genoeg om vlot door deze materie te lezen), ik heb al moeite genoeg om dit in het Nederlands te volgen. Maar ze hebben wel leuke dingen gehad daar, zoals Beyer die daar vroeger wel eens poste.
pi_174626194
Overigens opvallend is dat Christiaan B. ten tijden van de aanslagen, of in ieder geval een deel, niet meer lid was van de groep Diane, er uit was gezet na een 'incident', en toen mogelijk contact heeft gehad, of gezocht, met andere rancuneuze ex-rijkswachters; De namen die daarbij het vaakst geciteerd worden, zijn die van Madani Bouhouche, Robert Beijer, Martial Lekeu en Christian Amory. Klinkt wel als het perfect alibi voor de overheid om elke connectie te ontkennen, ex-rijkswachters van de groep Diane, zeg.[/i]
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 14:12:17 #137
78918 SeLang
Black swans matter
pi_174626432
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 13:49 schreef DeParo het volgende:

[..]

Groot deel van de buit overigens werd eenvoudig teruggevonden dus.
Het verhaal vroeger (toen de zaak speelde) was ook dat het helemaal niet om de buit ging maar om het destabiliseren van de samenleving om rugdekking te hebben voor een staatsgreep. Veel van de doden waren ook overbodig gezien vanuit het perspectief van een "normale" groep overvallers.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans" - Woody Allen
Mijn reisverslagen
pi_174626527
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 14:12 schreef SeLang het volgende:

[..]

Het verhaal vroeger (toen de zaak speelde) was ook dat het helemaal niet om de buit ging maar om het destabiliseren van de samenleving om rugdekking te hebben voor een staatsgreep. Veel van de doden waren ook overbodig gezien vanuit het perspectief van een "normale" groep overvallers.
Werd doelbewust gemoord en had weinig met overvallen te maken inderdaad.
pi_174626580
quote:
Ik vind de link wat twijfelachtig met Yves De Jonghe d’Ardoye, zijn bijnaam is inderdaad de Python, maar hij was volgens mij niet lid van Diane, had wel politieke connecties, maar is hij ooit eerder met de bende gelinkt in deze?
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 14:33:11 #140
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_174627043
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 14:16 schreef DeParo het volgende:

[..]

Ik vind de link wat twijfelachtig met Yves De Jonghe d’Ardoye, zijn bijnaam is inderdaad de Python, maar hij was volgens mij niet lid van Diane, had wel politieke connecties, maar is hij ooit eerder met de bende gelinkt in deze?
Nee, geen lid van Diane, hij is een politieker. Volgens mij nooit gelinkt geweest. Hij zat bij het CEPIC wel in het milieu van VDB en de zwarte Baron en extreem rechts is dan ook niet al te ver weg.
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 14:35:05 #141
402098 Velouria
mobiel rampgebied
pi_174627098
In de jaren '80 was dit zeer groot nieuws in Nederland. Ik herinner mij het levendig, en op dat moment was België voor mij een plaats waar ik soms op vakantie ging. Ik had niet kunnen voorspellen dat ik er ooit nog eens zou eindigen! Maar de angstpsychose die dit bracht- de willekeurige slachtoffers, het gevoel van onmacht. Dat vergeet je niet. Daarbij was er nog veel meer aan de hand. De CCC (https://nl.wikipedia.org/wiki/Cellules_Communistes_Combattantes) en later het geval Dutroux. Er ontstond een gevoel van een wetteloze, gefaalde staat, en dat kan wel eens het oogmerk van de hele operatie geweest.
Let op, de communistische terreurgroep CCC werd wel snel en professioneel aangepakt. Dat had de hoogste prioriteit!

En oh, die Rijkswacht. Wat hadden ze een slechte naam. Mijn vader, die architect was voor de Heidemij, reed ooit eens verkeerd in de bossen na een vergadering ergens ten zuiden van Breda, en kruiste per ongeluk de Belgische grens. Hij werd gestopt, het was de Rijkswacht. Wat hij daar deed? Hij was gewoon de weg kwijt. Dit geloofden ze niet, en hij werd voor een nacht de bak in gegooid. In de ochtend zorgde zijn machtige werkgever voor een snelle vrijlating.
Hij vervoerde geen smokkelwaar en er was geen enkele aanwijzing voor een misdrijf, maar hij was een buitenlander en daar hadden ze een pesthekel aan.

Dus die Rijkswacht/ Diane link heb ik altijd geloofd. Omdat er concrete aanwijzingen voor zijn. Maar veel van de andere theorieën...De roze baletten, Gladius, Opus Dei, Michel Nihoul...Er zijn zo veel hersenspinsels! Eerst bewijzen!
pi_174627230
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 14:35 schreef Velouria het volgende:
In de jaren '80 was dit zeer groot nieuws in Nederland. Ik herinner mij het levendig, en op dat moment was België voor mij een plaats waar ik soms op vakantie ging. Ik had niet kunnen voorspellen dat ik er ooit nog eens zou eindigen! Maar de angstpsychose die dit bracht- de willekeurige slachtoffers, het gevoel van onmacht. Dat vergeet je niet. Daarbij was er nog veel meer aan de hand. De CCC (https://nl.wikipedia.org/wiki/Cellules_Communistes_Combattantes) en later het geval Dutroux. Er ontstond een gevoel van een wetteloze, gefaalde staat, en dat kan wel eens het oogmerk van de hele operatie geweest.
Let op, de communistische terreurgroep CCC werd wel snel en professioneel aangepakt. Dat had de hoogste prioriteit!

En oh, die Rijkswacht. Wat hadden ze een slechte naam. Mijn vader, die architect was voor de Heidemij, reed ooit eens verkeerd in de bossen na een vergadering ergens ten zuiden van Breda, en kruiste per ongeluk de Belgische grens. Hij werd gestopt, het was de Rijkswacht. Wat hij daar deed? Hij was gewoon de weg kwijt. Dit geloofden ze niet, en hij werd voor een nacht de bak in gegooid. In de ochtend zorgde zijn werkgever voor een snelle vrijlating.
Hij vervoerde geen smokkelwaar en er was geen enkele aanwijzing voor een misdrijf, maar hij was een buitenlander en daar hadden ze een pesthekel aan.

Dus die Rijkswacht/ Diane link heb ik altijd geloofd. Omdat er concrete aanwijzingen voor zijn. Maar veel van de andere theorieën...De roze baletten, Gladius, Opus Dei, Michel Nihoul...Er zijn zo veel hersenspinsels! Eerst bewijzen!
Dat is wel heftig dan, de bak ingegooid worden zomaar...

Wat ik me wel nog kan herinneren was dat wij ergens met gezin vandaan kwamen, wonend in Zeeuws-Vlaanderen reed je dan over Antwerpen en bij de afslag naar Hulst stonden de rijkswachters in een busje en werden we aangehouden. Zal rond 11 uur 's avonds geweest zijn. Probleem was dat mijn vader zijn paspoort niet bij zich had... Wat nu? Zei mijn broer: neem je mijn paspoort. Dus mijn vader pakte het paspoort van mijn broer mee. Gaf hij aan die gendarme in het busje, die keek ernaar en keek naar mijn vader en keurde het goed en vervolgens mochten we doorrijden.
8)7 .
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 14:49:05 #143
402098 Velouria
mobiel rampgebied
pi_174627417
Ha! Tja, dat ze Nederlanders aanhielden voor een miniscul vergrijp en een hoge boete eisten, direct te betalen natuurlijk...Dat hoorde je ook nog wel eens fluisteren. Het was een corrupt systeem. Gelukkig is er veel verbeterd, en ik heb persoonlijk alleen goede ervaringen met de Antwerpse flikken.
pi_174627536
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 14:49 schreef Velouria het volgende:
Ha! Tja, dat ze Nederlanders aanhielden voor een miniscul vergrijp en een hoge boete eisten, direct te betalen natuurlijk...Dat hoorde je ook nog wel eens fluisteren. Het was een corrupt systeem. Gelukkig is er veel verbeterd, en ik heb persoonlijk alleen goede ervaringen met de Antwerpse flikken.
Ja, ben 1 x beboet op die weg naar de kust. 170 reed ik en moest 170 euro boete betalen. Maar dat was in 2002, dus ik moest bij mijn bank een speciaal boekje aanvragen om dat geld naar het buitenland over te maken. Wat dus allemaal lukte wel. Alleen hoorde ik later dat ik wrs toen in 2002 de enige NL'er ben geweest die zijn Belgische boete betaalde... tegenwoordig is dat wel veranderd uiteraard. Moet je ook mee uitkijken als je naar Parijs rijdt, staan ze ook altijd te flitsen en daar kom je ook niet meer mee weg.
Maar ja, vond het wel een grappig algoritme. 170 km rijden en dan 170 euro boete...
pi_174627589
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 14:33 schreef kl1172 het volgende:

[..]

Nee, geen lid van Diane, hij is een politieker. Volgens mij nooit gelinkt geweest. Hij zat bij het CEPIC wel in het milieu van VDB en de zwarte Baron en extreem rechts is dan ook niet al te ver weg.
Die broer zou hem vrij eenvoudig moeten kunnen herkennen.
pi_174627622
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 14:35 schreef Velouria het volgende:
In de jaren '80 was dit zeer groot nieuws in Nederland. Ik herinner mij het levendig, en op dat moment was België voor mij een plaats waar ik soms op vakantie ging. Ik had niet kunnen voorspellen dat ik er ooit nog eens zou eindigen! Maar de angstpsychose die dit bracht- de willekeurige slachtoffers, het gevoel van onmacht. Dat vergeet je niet. Daarbij was er nog veel meer aan de hand. De CCC (https://nl.wikipedia.org/wiki/Cellules_Communistes_Combattantes) en later het geval Dutroux. Er ontstond een gevoel van een wetteloze, gefaalde staat, en dat kan wel eens het oogmerk van de hele operatie geweest.
Let op, de communistische terreurgroep CCC werd wel snel en professioneel aangepakt. Dat had de hoogste prioriteit!

En oh, die Rijkswacht. Wat hadden ze een slechte naam. Mijn vader, die architect was voor de Heidemij, reed ooit eens verkeerd in de bossen na een vergadering ergens ten zuiden van Breda, en kruiste per ongeluk de Belgische grens. Hij werd gestopt, het was de Rijkswacht. Wat hij daar deed? Hij was gewoon de weg kwijt. Dit geloofden ze niet, en hij werd voor een nacht de bak in gegooid. In de ochtend zorgde zijn machtige werkgever voor een snelle vrijlating.
Hij vervoerde geen smokkelwaar en er was geen enkele aanwijzing voor een misdrijf, maar hij was een buitenlander en daar hadden ze een pesthekel aan.

Dus die Rijkswacht/ Diane link heb ik altijd geloofd. Omdat er concrete aanwijzingen voor zijn. Maar veel van de andere theorieën...De roze baletten, Gladius, Opus Dei, Michel Nihoul...Er zijn zo veel hersenspinsels! Eerst bewijzen!
Zeer corrupt, Rijkswacht, werd ook niet voor niets opgeheven. Tegenwoordig overigens is de Belgische politie wat beter georganiseerd maar in Brussel falen ze nog steeds hard, daar zie je het oude Belgie nog vooral terug, overlappende overheid, verschillende belangen, nog altijd het Wilde Westen van West-Europa zullen we maar zeggen in deze.
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 15:00:58 #147
402098 Velouria
mobiel rampgebied
pi_174627733
Da's een koopje...Vergeleken met wat je nu zou moeten betalen. Alleen weet je nu vrij zeker dat het in de staatskas gaat, en niet in de zak van de agent.
Ik weet niet of dit on topic is, maar corruptie en racisme vormen nog steeds een probleem binnen de Belgische politiecorpsen. Maar het komt sneller aan het licht en er wordt meer mee gedaan.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160316_02187391
pi_174628574
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 11:31 schreef StaceySinger het volgende:

[..]

maar of Chris ook echt de reus is daar twijfel ik toch wel aan
dit is een beschrijving van de reus :

Na de overval in Aalst legde het commissariaat-generaal van de gerechtelijke politie de beschrijving van de daders naast die van de roofmoorden in de Delhaizes van Beersel op 7 oktober 1983 en in Eigenbrakel en Overijse op 27 september 1985. Op basis daarvan stelden ze begin december 1985 een gedetailleerde persoonsbeschrijving op van de 'reus' van de Bende van Nijvel.

Hij zou om en bij de 1.90 meter groot zijn en tussen 25 en 45 jaar oud.
Hij is Franstalig, maar kan zich uitdrukken in het Nederlands.
In Aalst zegt hij 'opzij dan' met een zware stem, die volgens sommige getuigen 'recht uit de keel' kwam.

Hij komt over als de leider, en lijkt een zelfverzekerd en doelbewust man die rustig voor alles de tijd neemt. Zijn stap is markant, maar de typering verschilt. In Beersel leek hij licht te hinken, hij stapte alsof hij blaren op zijn voeten had. In Overijse en Eigenbrakel was er sprake van een langzame, verende tred en een slungelachtige, licht gebogen houding, en in Aalst vonden getuigen dat de reus als een 'robot' liep en zijn linkerbeen op een vreemde manier naar voren bewoog, bijna in slow motion.

Hij droeg een riot gun, en in Overijse en Eigenbrakel ook nog een grijze plastic zak met de opdruk 'Propsac'.
Iedereen houdt er rekening mee dat er meer 'reuzen' bij betrokken waren, dat ze gelijkwaardige types uitzochten en uitdosten om deel te nemen, wat ook de verschillende gedragspatronen zou verklaren en de getuigenissen over hoe de verdachten eruit zouden zien.
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 15:37:22 #149
402098 Velouria
mobiel rampgebied
pi_174628723
Het gaat om een groot aantal verdachten. Er moeten er nog in leven zijn...
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 15:43:23 #150
432335 ootjekatootje
Lotus, ook mooi!
pi_174628872
Veel Belgen hier in het topic niet?
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 15:57:49 #151
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_174629218
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 15:43 schreef ootjekatootje het volgende:
Veel Belgen hier in het topic niet?
Natuurlijk, dit is dé 'cold case' in onze kleine geschiedenis. :Y
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 16:00:44 #152
402098 Velouria
mobiel rampgebied
pi_174629278
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 15:57 schreef kl1172 het volgende:

[..]

Natuurlijk, dit is dé 'cold case' in onze kleine geschiedenis. :Y
Samen met de Rechtvaardige Rechters misschien. Maar ja, het is een "Jack the Ripper" achtige zaak, de waarheid is zo dichtbij en toch zo ver weg. En dat fascineert.

Minister van Justitie Koen geens geeft toe "Duidelijk pogingen gedaan om onderzoek Bende van Nijvel te manipuleren"
http://www.gva.be/cnt/dmf(...)oek-bende-van-nijvel

"Er werd me in 2014 al duidelijk dat er pogingen gedaan zijn om het dossier te manipuleren en dat een aantal onderzoeksstrategieën geen bevredigend resultaat hadden opgeleverd. De slachtoffers en nabestaanden lieten verstaan dat ze onvoldoende gehoord hadden gekregen in het verleden."

So why now, brown cow?

[ Bericht 30% gewijzigd door Velouria op 24-10-2017 16:08:27 ]
pi_174630114
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 16:00 schreef Velouria het volgende:

[..]

Samen met de Rechtvaardige Rechters misschien. Maar ja, het is een "Jack the Ripper" achtige zaak, de waarheid is zo dichtbij en toch zo ver weg. En dat fascineert.

Minister van Justitie Koen geens geeft toe "Duidelijk pogingen gedaan om onderzoek Bende van Nijvel te manipuleren"
http://www.gva.be/cnt/dmf(...)oek-bende-van-nijvel

"Er werd me in 2014 al duidelijk dat er pogingen gedaan zijn om het dossier te manipuleren en dat een aantal onderzoeksstrategieën geen bevredigend resultaat hadden opgeleverd. De slachtoffers en nabestaanden lieten verstaan dat ze onvoldoende gehoord hadden gekregen in het verleden."

So why now, brown cow?
Heb wel het gevoel dat er nu een steen om is gedraaid die veel in werking gaat zetten, het dossier is gemanipuleerd maar wat dan en wat je ga er aan doen minister, ben benieuwd.
pi_174630437
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 14:49 schreef Velouria het volgende:
Ha! Tja, dat ze Nederlanders aanhielden voor een miniscul vergrijp en een hoge boete eisten, direct te betalen natuurlijk...Dat hoorde je ook nog wel eens fluisteren. Het was een corrupt systeem. Gelukkig is er veel verbeterd, en ik heb persoonlijk alleen goede ervaringen met de Antwerpse flikken.
In de grensstreek is/was dat alom bekend. Mijn ouders zijn eind jaren '80 aangehouden omdat ze door het oranje reden bij het stoplicht naast het gemeentehuis in Maasmechelen, volgens de dienstdoende rijkswachter was ook dat strafbaar in België. Toen mijn vader vervolgens vroeg waarom stoplichten in België dan niet alleen groen en rood waren werd de beste man kwaad en konden ze ter plekke 250 gulden betalen. M'n moeder kan daar nu nog steeds pissig om worden :P
pi_174632105
Het valt me op dat er héél veel info van de Reus naar buiten komtven bijzonder weinig over de rest. Afleidingsmanoeuvre?
pi_174632137
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 18:34 schreef Sunshine1982 het volgende:
Het valt me op dat er héél veel info van de Reus naar buiten komtven bijzonder weinig over de rest. Afleidingsmanoeuvre?
Volgens mij zijn er nog 2 anderen geïdentificeerd. Wachten is totdat meer nieuws breekt wrs.
  Redactie Sport dinsdag 24 oktober 2017 @ 18:43:19 #157
164004 crew  TargaFlorio
pi_174632259
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 13:40 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Ja, begint er op te lijken dat wat iedereen altijd gedacht heeft dat dat nu bewaarheid wordt in ieder geval. Dat het puur om de buit ging, is moeilijk te geloven in ieder geval. Omgerekend tussen de 150.000 en 175.000 euro buit in totaal. 28 doden.
Omdat de buit en aantal doden totaal uit evenwicht is heb ik ook nooit gelooft dat de buit het motief was, dat was maar bijzaak.
pi_174632274
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 18:43 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

Omdat de buit en aantal doden totaal uit evenwicht is heb ik ook nooit gelooft dat de buit het motief was, dat was maar bijzaak.
Klopt idd, maar dat deduceerde men dus eigenlijk al >30 jr geleden hè.
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 19:16:30 #159
70357 Hyperdude
Happiness Is a Warm Gun
pi_174632999
Eerste kwartier van het nieuws net. :)
#ivorytowerlivesmatter
pi_174633725
Familie van ‘de Reus’ van Bende van Nijvel geeft nieuwe foto’s vrij

rOdZ1Wqj?format=jpg&name=600x314

543f8cbc-b8db-11e7-9fcc-7ce59b28e1b2_web_scale_0.0625_0.0625__.jpg?maxheight=513&maxwidth=767&scale=both

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171024_03150272
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174633807
763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

FOTO. ‘De Reus’ op vakantie met collega-rijkswachters in Frankrijk:
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 19:52:10 #162
432335 ootjekatootje
Lotus, ook mooi!
pi_174634048
Wat zag iedereen er toch uit in die tijd... 😱
pi_174634252
bonkoa10.jpg

hier is hij te zien op 2 min 15 tot 2 min 19

"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
  Redactie Sport dinsdag 24 oktober 2017 @ 19:59:59 #164
164004 crew  TargaFlorio
pi_174634336
quote:
De (magere) bewijzen tegen Christiaan B.

De bewijslast tegen Chris B., ex-lid van de groep Diane, oogt tot nader order mager. Dat is nog eens extra gebleken na de uitleg die minister van Justitie Koen Geens (Cd&V) pas in de Kamer heeft gegeven. Aanwijzingen zijn er, bewijzen (nog) niet.

• Chris B. was tussen 1977 en 1979 lid van de groep-Diane bij de rijkswacht. De bende van Nijvel gebruikte bij een deel van haar overvallen -onder andere die van Overijse, Eigenbrakel en Aalst in 1985- technieken die leken op de technieken die aangeleerd werden bij de groep-Diane.

• De broer van Chris B. zegt dat Chris hem enkele weken voor zijn dood in mei 2015 heeft bekend ‘dat hij lid was van de Bende van Nijvel’. Meer details gaf de alcoholverslaafde B. niet.


• Zowel de ex-vrouw als de ex-vriendin van B. hebben nooit vermoed dat B. bij de Bende van Nijvel zou zijn geweest. Aan hen heeft hij niets verteld. Ze beschrijven hem wel als een agressieve dronkaard die inderdaad goed lijkt op de robotfoto van ‘De Reus’.

• Marc Vandamme, een vroegere cafévriend van Chris B. contacteert in 1998 anoniem de Bendespeurders om te zeggen dat foto nr. 19 sprekend op Chris B. lijkt. Hij herinnert zich dat die het 15 jaar tevoren vaak over ‘het plegen van een staatsgreep’ had en ook dat hij een racist was.

De bewijzen


• In 2000, na het getuigenis van Vandamme, moet Chris B. vingerafdrukken en speeksel afstaan. De vergelijking met de vingerafdrukken die in het oude bende-dossier zaten leverden niets op. Ook de DNA-analyse van het speeksel die in de loop van 2017 werd gedaan leverde niets op. In het dossier van de Bende zit wegens de ouderdom ervan weinig bruikbaar DNA.

• De analyse van de computer van Chris B. leverde niets op.

• Chris B. had een caravan op een camping in Cerfontaine. Ook het onderzoek daar leverde niets op.

• De speurders vroegen het medisch dossier en het personeelsdossier van B. op. Daaruit blijkt dat hij een ongeval had op 26 september 1985 en een breuk op 11 oktober 1985. Op 27 september 1985 vinden de aanslagen van Overijse en Eigenbrakel plaats. Een van de daders zou toen volgens bepaalde getuigen gehinkt hebben.

• Op 9 november 1985 – op het moment van de overval in Aalst- zou B. dus al een maand een breuk hebben gehad. Volgens zijn broer aan de enkel. Het lijkt vreemd dat hij met een breuk aan de enkel deel zou hebben genomen aan de overval van Aalst.

• Harde bewijzen zijn er dus niet. De oud-collega’s van Chris B. bij de groep-Diane, de rijkswacht en politie van Aalst worden binnenkort ondervraagd.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171024_03150099
pi_174634364
nu terzake op Canvas
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174637341
cb0010.jpg
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 21:41:06 #167
70357 Hyperdude
Happiness Is a Warm Gun
pi_174637471
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 19:52 schreef ootjekatootje het volgende:
Wat zag iedereen er toch uit in die tijd... 😱
Hoe denk je dat hipsterbaarden er over 20 jaar uitzien? O~)
#ivorytowerlivesmatter
pi_174637832
Ik kan me de journaalbeelden van de moordpartijen uit de jaren '80 nog goed herinneren. Ik was toen een ventje van een jaar of 6-7 en durfde niet meer naar de supermarkt. :')
Op dinsdag 28 november 2017 09:39 schreef KoosVogels het volgende:
Ik mag toch hopen dat je een of andere hersenaandoening hebt. Of ben je gewoon een hatelijke kankerlijer?
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 22:11:53 #169
7380 Treinhomo
Bring me Edelweiss
pi_174638297
quote:
Op dinsdag 24 oktober 2017 13:26 schreef Ryan3 het volgende:
Je had de CCC ook nog en dan dalkten er allerlei notoire bendes rond, bijvoorbeeld van Patrick Haemers (ook trouwens een reus van 2 meter) en van Philip de Staercke.
Die link werd destijds ook al gelegd, kan ik me herinneren.
Mike Pence and ISIS are both homophobic,
but Mike doesn't throw gay men off the roof
so he is better
this isn't that hard, people !
pi_174639182
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 18:44 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Klopt idd, maar dat deduceerde men dus eigenlijk al >30 jr geleden hè.
Een van de theorieën , toen al, was dat het een extreemrechtse strategie was om een staatsgreep te provoceren.
tjaaa ook toen wist men dat er veel extreem/ radicale rechtse types bij de Rijkswacht liepen.
Het lijk dat die theorie uitkomt of deels: niet de democratie afschaffen, maar inperken en vooral veel meer geld en middelen voor de politie.

En hoe diep zat de bende verweven met de Rijkswacht. Hoeveel cover-up werd er gedaan door rijkswachters ?
pi_174640347
Minister Geens :

"Er is een spoor van de rijkswachter teruggevonden in het dossier. Ingevolge het verspreiden van robotfoto’s in 1997, wordt hij herkend als nummer 19 door dezelfde persoon die David in 2017 zal contacteren. Bij de vergelijking zijn gelijkenissen gebleken tussen dit portret en de foto van betrokkene ten tijde van de feiten. Deze robotfoto werd gemaakt volgende op een getuigenis van een persoon die aanwezig was tijdens de aanslag in Overijse op 27 september 1985.

Op 15 maart 2017 wordt het personeelsdossier van de rijkswachter opgevraagd bij de dienst HR van de federale politie. Uit onderzoek van dit dossier, zal blijken dat de rijkswachter op 26 september 1985 vrijgesteld was van dienst wegens een blessure aan de voet.Ter herinnering, het is op 27 september 1985 dat de dubbele aanslag in Eigenbrakel en Overijse plaatsvond. Er blijkt eveneens dat betrokkene toegewezen was aan de groep Diane van 1977 tot 1979 en dat hij deze eenheid heeft verlaten om bij de brigade in Aalst te gaan, dienst waaraan hij nog steeds toegewezen was in 1985 op het ogenblik van de tweede reeks feiten.

Tijdens de aanslag op de Delhaize in Eigenbrakel, zal een getuige zeggen dat één van de daders Frans sprak met een Vlaams accent. De rijkswachter is Nederlandstalig maar spreekt correct frans.

Op 13 april 2017, wordt de broer van de rijkswachter opnieuw verhoord door de onderzoekers om meer informatie te kunnen bekomen. Betrokkene zal grotendeels bij zijn eerste verklaring blijven. In mei 2017 zal een derde verhoor plaatsvinden. Tijdens dit verhoor, zal hij de deelname van zijn broer aan de feiten van Waals-Brabant bevestigen.
Op 12 juni 2017 wordt het medisch dossier van de rijkswachter in beslag genomen en geanalyseerd door een wetsdokter. Daaruit blijkt dat betrokkene een ongeval had op 26 september 1985 en een breuk op 11 oktober 1985.

In 2000 werd een speekselstaal afgenomen bij de rijkswachter en werden zijn vingerafdrukken genomen. De vergelijking tussen deze vingerafdrukken met deze uit het dossier was negatief. In 2017 vindt een genetische analyse plaats die geen enkel resultaat opleverde.
Tijdens zijn laatste levensjaren, heeft de rijkswachter samengewoond met een man die zijn computer overheild na zijn overlijden. Deze computer werd in beslag genomen door de onderzoekers, maar er werd geen enkel nuttig element meer op teruggevonden.

De onderzoekers hebben werk van gemaakt om meerdere vrienden van de rijkswachter, zelf ook rijkswachters, te identificeren. Dit werk heeft toegelaten om enkele personen te identificeren die nuttig zouden kunnen zijn voor het onderzoek.

De onderzoekers hebben ook beschikbare elementen verzameld in het dossier van de rijkswachters en de leden van de groep Diane, met het oog om ze te linken aan de rijkswachter.

Ingevolge contact met de voormalige vriendin van de rijkswachter in 2017, gaf zij enkele bijkomende elementen en meer bepaald dat zij hem een caravan had gekocht in Cerfontaine op een camping. Deze caravan werd teruggevonden door de onderzoekers, maar er werd geen enkel bruikbaar spoor meer aangetroffen.
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174640355
Een foto van hem is nodig met Robert Beijer of een van de andere verdachten die nog in leven zijn. Beijer dekt zich sowiesi al in voor Bouchouche of iets in die richting.
pi_174640437
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174640847
Ik kan toch maar moeilijk begrijpen waarom de zaak nooit serieuzer is opgepakt.. Ik lees overal dat de namen die nu worden genoemd, ook jaren geleden al werden genoemd.

Edit: oh, lees nu pas bovenstaand nieuwsbericht.
pi_174641671
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 23:35 schreef StaceySinger het volgende:
Minister Geens :

"Er is een spoor van de rijkswachter teruggevonden in het dossier. Ingevolge het verspreiden van robotfoto’s in 1997, wordt hij herkend als nummer 19 door dezelfde persoon die David in 2017 zal contacteren. Bij de vergelijking zijn gelijkenissen gebleken tussen dit portret en de foto van betrokkene ten tijde van de feiten. Deze robotfoto werd gemaakt volgende op een getuigenis van een persoon die aanwezig was tijdens de aanslag in Overijse op 27 september 1985.

Op 15 maart 2017 wordt het personeelsdossier van de rijkswachter opgevraagd bij de dienst HR van de federale politie. Uit onderzoek van dit dossier, zal blijken dat de rijkswachter op 26 september 1985 vrijgesteld was van dienst wegens een blessure aan de voet.Ter herinnering, het is op 27 september 1985 dat de dubbele aanslag in Eigenbrakel en Overijse plaatsvond. Er blijkt eveneens dat betrokkene toegewezen was aan de groep Diane van 1977 tot 1979 en dat hij deze eenheid heeft verlaten om bij de brigade in Aalst te gaan, dienst waaraan hij nog steeds toegewezen was in 1985 op het ogenblik van de tweede reeks feiten.

Tijdens de aanslag op de Delhaize in Eigenbrakel, zal een getuige zeggen dat één van de daders Frans sprak met een Vlaams accent. De rijkswachter is Nederlandstalig maar spreekt correct frans.

Op 13 april 2017, wordt de broer van de rijkswachter opnieuw verhoord door de onderzoekers om meer informatie te kunnen bekomen. Betrokkene zal grotendeels bij zijn eerste verklaring blijven. In mei 2017 zal een derde verhoor plaatsvinden. Tijdens dit verhoor, zal hij de deelname van zijn broer aan de feiten van Waals-Brabant bevestigen.
Op 12 juni 2017 wordt het medisch dossier van de rijkswachter in beslag genomen en geanalyseerd door een wetsdokter. Daaruit blijkt dat betrokkene een ongeval had op 26 september 1985 en een breuk op 11 oktober 1985.

In 2000 werd een speekselstaal afgenomen bij de rijkswachter en werden zijn vingerafdrukken genomen. De vergelijking tussen deze vingerafdrukken met deze uit het dossier was negatief. In 2017 vindt een genetische analyse plaats die geen enkel resultaat opleverde.
Tijdens zijn laatste levensjaren, heeft de rijkswachter samengewoond met een man die zijn computer overheild na zijn overlijden. Deze computer werd in beslag genomen door de onderzoekers, maar er werd geen enkel nuttig element meer op teruggevonden.

De onderzoekers hebben werk van gemaakt om meerdere vrienden van de rijkswachter, zelf ook rijkswachters, te identificeren. Dit werk heeft toegelaten om enkele personen te identificeren die nuttig zouden kunnen zijn voor het onderzoek.

De onderzoekers hebben ook beschikbare elementen verzameld in het dossier van de rijkswachters en de leden van de groep Diane, met het oog om ze te linken aan de rijkswachter.

Ingevolge contact met de voormalige vriendin van de rijkswachter in 2017, gaf zij enkele bijkomende elementen en meer bepaald dat zij hem een caravan had gekocht in Cerfontaine op een camping. Deze caravan werd teruggevonden door de onderzoekers, maar er werd geen enkel bruikbaar spoor meer aangetroffen.
En hoe betrouwbaar dan is dat eerdere onderzoek naar Christiaan B.. De tip over hem kwam in 1998 en in 2000 werd er speeksel afgenomen en onderzoek gedaan, nou ze hebben het wel eens over een verdachte tippen om zo sporen te wissen, maar dat gaat over dagen, dit is pakweg 2 jaar, wat een toneelspel.
pi_174652142
Hoofd Bende van Nijvel-onderzoek: “Onderzoekers hebben zich laten manipuleren”
2c2784da-b964-11e7-a4fc-2bda544d6ba5_web_scale_0.0697489_0.0697489__.jpg?maxheight=460&maxwidth=629

Christian De Valkeneer vermoedt - net als Koen Geens - dat er pogingen zijn gedaan om het onderzoek te manipuleren. En zelfs vandaag wordt hij nog steeds langs verschillende kanten tegengewerkt. Foto: BELGA

Christian De Valkeneer,de procureur-generaal van Luik en hoofd van het Bende-onderzoek, bevestigt dat er pogingen zijn gedaan om het onderzoek te manipuleren. “Maar we weten niet door wie”, zei hij woensdag op Radio 1.

Justitieminister Koen Geens (CD&V) zei het dinsdag al: “Kort na mijn aantreden als minister van Justitie in 2014 werd het mij duidelijk dat er pogingen waren gedaan om het onderzoek naar de Bende te manipuleren.” Een uitspraak die woensdagochtend door Christiaan De Valkeneer, hoofd van het Bende-onderzoek, nog eens herhaald werd op Radio 1.

Concreet gaat het over een incident in 1986, waarbij een partij wapens werd gevonden in Ronquières, in het kanaal Brussel-Charleroi. Dat gebeurde één jaar na de laatste overval, door speurders onder leiding van de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch. Die wapens werden bij verschillende aanslagen gebruikt.
Advertentie

Maar het nieuwe onderzoeksteam uit Charleroi dat het dossier overnam, ontdekte in 2013 dat die wapens er véél later waren gelegd dan eerst was aangenomen. Niet meteen na de overval, maar wellicht een jaar later. De eerste groep speurders uit Dendermonde zou zich dus om de tuin hebben laten leiden. “Maar door wie de onderzoekers zich hebben laten manipuleren, dat weten we niet”, aldus De Valkeneer in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

Ook vandaag nog worden er pogingen gedaan om het onderzoek tegen te werken, zo bevestigt de procureur-generaal. Al bleef hij daarover wel aan de oppervlakte. “Het is niet gemakkelijk om in deze sfeer te werken. Zeker nu het nieuws bekend is geraakt via de media, ervaren we een grotere druk”, aldus De Valkeneer.

http://www.gva.be/cnt/dmf(...)ch-laten-manipuleren
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174652531
Joh.

Wat een slap, corrupt zooitje. Bah.
Op dinsdag 28 november 2017 09:39 schreef KoosVogels het volgende:
Ik mag toch hopen dat je een of andere hersenaandoening hebt. Of ben je gewoon een hatelijke kankerlijer?
pi_174652552
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 oktober 2017 19:41 schreef StaceySinger het volgende:
Familie van ‘de Reus’ van Bende van Nijvel geeft nieuwe foto’s vrij

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171024_03150272
Eerste hoedje komt overeen met het hoedje van 'de Reus' dat hij verloren had.
pi_174652795
quote:
0s.gif Op woensdag 25 oktober 2017 17:11 schreef DeParo het volgende:

[..]

Eerste hoedje komt overeen met het hoedje van 'de Reus' dat hij verloren had.
LA VERNEDE Canoe Kayak en Ardèche
Route des Gorges
07150 Vallon Pont d’Arc

https://www.canoe-kayak-lavernede.com/
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174652810
Voor diegene die dit een interessante zaak vinden kan ik de mini-serie SALAMANDER aanraden (Belgische serie).
pi_174652914
quote:
0s.gif Op woensdag 25 oktober 2017 17:26 schreef StaceySinger het volgende:

[..]

LA VERNEDE Canoe Kayak en Ardèche
Route des Gorges
07150 Vallon Pont d’Arc

https://www.canoe-kayak-lavernede.com/
?!

Het hoedje overigens:

acceefae-b957-11e7-a4fc-2bda544d6ba5_web_scale_0.5714286_0.5714286__.jpg?maxheight=513&maxwidth=767&scale=both
pi_174656379
Hoe'st nu?
Geens (what's in a name?) heeft de boel al weer geneutraliseerd?
pi_174656873
Voormalige Bende van Nijvel-speurders pikken uitlatingen van minister Geens niet

De cel Delta, de speurders in Dendermonde die midden jaren tachtig het onderzoek naar de bende van Nijvel voerden, pikken de uitspraken van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) niet. Die had het in de Kamercommissie dinsdag nog over een “manipulatie” van het onderzoek. “We zijn niet gemanipuleerd”, klinkt het.

Na minister Geens had woensdag ook Christiaan De Valkeneer, het huidige hoofd van het Bende van Nijvel-onderzoek, nog eens herhaald dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel werd gemanipuleerd. Beiden noemen geen namen, maar de speurders uit Dendermonde voelen zich geviseerd.

"Ze zijn verontrust over de manier waarop het nieuws over manipulatie van het onderzoek naar de Bende van Nijvel naar buiten wordt gebracht", zegt Walter Damen, de advocaat van enkele van die speurders uit Dendermonde. De speurders en de voormalige onderzoeksrechter vinden dat ze met de recente onthullingen vals beschuldigd worden.

"Politici en andere mensen nemen standpunten in in het kader van een lopend gerechtelijk onderzoek en dat wordt verkocht als waarheid", aldus Damen. "Wij vragen om enige voorzichtigheid aan de dag te leggen. We vragen respect voor het geheim van het onderzoek."

Het is al langer oorlog tussen de Waalse speurders van de cel Brabant-Wallon in Jumet, die het onderzoek naar de Bende van Nijvel voeren, en hun voorgangers van de cel Delta in Dendermonde.

Het huidige team, onder leiding van de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer, verwijt de cel Delta van onderzoeksrechter Freddy Troch het onderzoek in de jaren tachtig te hebben verknoeid. De gewezen onderzoekers zijn daar drie jaar geleden urenlang voor ondervraagd en één speurder zat zelfs vijf dagen in de cel.

Twee keer geknoeid

Wat wordt de cel Delta dan verweten? Toen de nieuwe Bende-speurders het lijvige dossier bestudeerden, struikelden zij over twee belangrijke mijlpalen in het onderzoek: de vermeende betrokkenheid van Philippe ‘Johnny’ De Staercke bij de laatste Bende-overval in Aalst en de twee zoekoperaties naar bewijsmateriaal in het kanaal in Ronquières.

Philippe ‘Johnny’ De Staercke was de leider een bende dieven, inbrekers en overvallers die het vaak gemunt had op warenhuizen. Op basis van de getuigenis van zijn vriendin Yvette V. werd De Staercke door Troch en zijn mannen beschouwd als de man die op 9 november 1985 voor rekening van de Bende van Nijvel op verkenning trok naar de Delhaize van Aalst.

Maar die verdenking werd nooit hard gemaakt en De ­Staercke werd buiten vervolging gesteld.”Geen wonder”, aldus de nieuwe Bende-speurders. “Er zijn geen materiële aanwijzingen gevonden dat De Staercke betrokken was bij de overval. De verhoren van zijn vriendin en haar dochter bulken van de ingefluisterde antwoorden. De Staercke had alleen het ideale profiel om een verdachte te zijn. In werkelijkheid werd hij ingeschakeld als lokaas om het onderzoek op een dwaalspoor te zetten. De cel-Delta is daar ingetrapt. Bewust of niet”, klinkt het.

871f1438-b983-11e7-a4fc-2bda544d6ba5_web_scale_0.6161972_0.6161972__.jpg?maxheight=460&maxwidth=638

Wapens in kanaal

En dan is er nog de vondst van wapens en ander bewijsmateriaal in het kanaal Brussel-Charleroi in Ronquières. Dat gebeurde één jaar na de laatste overval, door speurders onder leiding van de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch. Die wapens werden bij verschillende aanslagen gebruikt.

Maar het nieuwe onderzoeksteam uit Charleroi dat het dossier overnam, ontdekte in 2013 dat die wapens er later waren gelegd dan eerst was aangenomen. Niet meteen na de overval, maar wellicht een jaar erna. De eerste groep speurders uit Dendermonde zou zich dus om de tuin hebben laten leiden. “Maar door wie de onderzoekers zich hebben laten manipuleren, dat weten we niet”, aldus De Valkeneer

http://www.nieuwsblad.be/(...)campaign=twitterfeed
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174656923
Een Ter Zake-reportage over getuigen van de bloedige overval op het Delhaize-warenhuis van Overijse op 27 september 1985.

"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174657073
Godver ze zijn de boel weer aan het kutviolen door Philip de Staerke erin te betrekken?
Het is naar het zuiden gegaan toen het dossier over de taalgrens werd verplaatst, dat zeggen de Flamingants. Klopt ook wrs.

[ Bericht 2% gewijzigd door Ryan3 op 25-10-2017 20:41:59 ]
pi_174657114
Pauvre Belges.

Ik denk dat de Vlamingen gewoon moeten kappen met België en les Francophones. Dit is wrs echt te erg toch.
pi_174659711
Duikers zoeken bewijs tegen Bende van Nijvel

Duikers hebben vandaag in het kanaal Brussel-Charleroi in de buurt van Ronquières gezocht naar mogelijk nieuw bewijs tegen de beruchte Bende van Nijvel. Dat heeft het parket van Bergen bevestigd, zonder verdere details te geven. Woordvoerder François Demoulin zei dat het slechts gaat om ,,verificaties van elementen uit het dossier''.
?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

op dezelfde plekken is in 1986 ook gezocht naar bewijsmateriaal tegen de zeer gewelddadige roofovervallers. Destijds werd een kogelwerend vest boven water gehaald, munitie en een pistool dat was gestolen van een politieagent. De onderzoeksrechter stelde in 2009 vast dat de voorwerpen, allen nog in goede staat, niet noodzakelijkerwijs door de gezochte bendeleden in 1985 in het kanaal waren gegooid.

De vondst gaf aanleiding tot de veronderstelling dat er sprake moest zijn van manipulatie van het onderzoek naar de Bende van Nijvel, die de dood van in totaal 28 mensen op zijn geweten heeft. De onopgeloste zaak werd vorige week na al die jaren weer actueel, toen bekend werd dat een voormalige rijkswachter op zijn sterfbed had opgebiecht dat hij het bendelid 'de Reus' was.

https://www.ad.nl/buitenl(...)van-nijvel~adcb833b/
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174660488
demorgen twitterde op woensdag 25-10-2017 om 22:14:29 BREAKING: Er zijn nieuwe voorwerpen opgedoken in het onderzoek naar de Bende van Nijvel https://t.co/vyZkExJkjg reageer retweet
z5cCVT-V?format=jpg&name=600x314

Bendespeurders ontvangen nieuwe voorwerpen uit kanaal Brussel-Charleroi

Procureur-generaal Christian de Valkeneer van Luik bevestigt aan de VRT-Nieuwsdienst dat "personen" vandaag "voorwerpen en informatie" hebben gegeven aan het parket. De voorwerpen zouden afkomstig zijn uit het kanaal Brussel-Charleroi, het kanaal waar destijds de omstreden vondst van Bendewapens werd gedaan.

De stukken zijn volgens de Valkeneer al een tijd geleden uit het kanaal gehaald. "Dat is niet vandaag gebeurd, maar meer willen we niet zeggen."

Op dezelfde plekken werd ook al gezocht naar bewijsstukken in het jaar 1986. Er werden toen een kogelwerende vest (gestolen uit een zeilmakerij in Temse in 1983), een pistool dat van een politieagent werd gestolen en munitie aangetroffen.

Maar een onderzoek van deze bewijsstukken, door de onderzoeksrechter gevraagd in 2009, toonde aan dat de gevonden voorwerpen, die nog in goede staat waren, niet noodzakelijk door leden van de Bende van Nijvel in het water waren gegooid na de laatste overval op 9 november 1985. Het was deze vondst die aanleiding gaf om te spreken van manipulaties van het onderzoek naar de Bende.

https://www.demorgen.be/b(...)charleroi-b487f391a/
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174666210
Bonkoffsky werd nooit ondervraagd - Bende-verdachte werd wel opgeroepen voor speekseltest

Christiaan Bonkoffsky is in 2000 wel opgeroepen voor een speekseltest en vingerafdrukken, maar is nooit ondervraagd over zijn betrokkenheid bij de Bende van Nijvel. Toenmalige speurders noemen dat "hoogst ongebruikelijk".

Uit de toelichting die justitieminister Koen Geens gaf in de Kamer valt op te maken dat de cel Waals-Brabant (CWB) wel iets deed met het telefoontje van Bonkoffsky's jeugdvriend Marc Van Damme, eind 1998. Bonkoffsky werd in 2000 - de exacte datum is onbekend - opgeroepen voor een speekseltest en het afstaan van vingerafdrukken. Ondervraagd is hij die dag niet. Dat vertelde Koen Geens in Terzake en bevestigde hij gisteren.

Wattenstaafje

Bonkoffsky stond er, hoewel hij opgroeide in Dendermonde, tijdens zijn ontmoeting bij het CWB op dat zijn zaak in het Frans zou worden behandeld. Zo staat het in het verslag van de speekselafname. Meer dan zijn mond openen voor een wattenstaafje en met zijn vingers op een inktkussentje drukken is er niet gebeurd. Hij is nooit ondervraagd over zijn tijdsgebruik ten tijde van de Bende van Nijvel, en ook niet achteraf.

Ex-speurders bij de CWB noemen dat ongebruikelijk, zeker voor iemand met een verleden bij de Groep Diane van 1977 tot 1979, de periode dat figuren als Christian Amory en Martial Lekeu er actief waren met hun extreemrechtse Groep G, en (al of niet ingebeelde) plannen voor een staatsgreep. In 2000, het tijdstip van de speekseltest, werkte een team van 40 speurders onder Eddy Vos op onder meer "politieke sporen", zoals de Groep G. "Normaal, als iemand uit die tijd van bij de Groep Diane was herkend, had dat tot bij ons moeten komen", zegt een ex-speurder.

Los van Bonkoffsky's achtergrond noemen ex-speurders de niet-ondervraging zeer ongebruikelijk: "Meer dan 300 mannen zijn opgeroepen voor een speekseltest. Die mensen kregen tot hun ontzetting te horen dat ze waren herkend op de robotfoto's van de Bende. Ze reageerden verontwaardigd en waren in de regel vragende partij voor een ondervraging. Ze wensten heel graag de puntjes op de i te zetten."

De resultaten van de testen bij Bonkoffsky waren negatief, al betekent dat weinig. Er bestaan slechts twee DNA-stalen van Bende-daders en daarvan is zelfs niet zeker of die wel echt afkomstig zijn van hen. Justitie onderscheidde trouwens minstens vier verschillende "uitvoerders", en mogelijk meer. Er zitten ook vijf vingerafdrukken in het dossier, maar die zijn onvolledig.

Vermoedens

In de periode na de speekseltest, het enige moment in zijn leven waarin Bonkoffsky werd geconfronteerd met vermoedens tegen hem, gebeurde nog iets vreemds. Hij bezat samen met zijn toenmalige partner N. een caravan in het Waalse Cerfontaine. Bonkoffsky had daar een lapje privégrond.

"Deze caravan is in brand gestoken", zegt Geert Lenssens, de advocaat van de broer van Bonkoffsky, die in 2015 kort voor diens dood zijn bekentenis aanhoorde. "Het was een grote caravan, het plan was dat ze daar op termijn een rustige oude dag zouden beleven. De caravan is helemaal afgebrand, de brand was overduidelijk aangestoken. Er is een strafklacht geformuleerd met burgerlijke partijstelling. Voor zo ver wij weten, is de dader nooit gevonden."

Bonkoffsky leerde N. in 2000 kennen. Dit was de periode waarin hij harder ging drinken, om zich in mei 2015 volgens zijn broer "letterlijk dood te drinken". De brandstichting zou dateren van "ergens in 2001". De CWB doorzocht inmiddels wat rest van de caravan, maar vond geen bruikbaar spoor. Lenssens: "Mijn cliënt brengt dit naar voor omdat hij wil dat de waarheid boven komt, wat die ook is. Voor hem was zijn broer geen fantast."

Bron: De Morgen | 26 oktober 2017
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174667524
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174667710
Live> https://www.hln.be/nieuws(...)van-nijvel~a3e1dd8c/

VTMNIEUWS twitterde op donderdag 26-10-2017 om 11:34:19 LIVE: Persconferentie over "nieuwe, interessante voorwerpen" die gevonden zijn in zaak Bende van Nijvel.… https://t.co/Fjei1H6F5S reageer retweet
DNDeWKBWkAAjpdd.jpg

link > https://www.hln.be/nieuws(...)van-nijvel~a3e1dd8c/
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174668185
Voormalige Bende van Nijvel-speurders pikken uitlatingen van minister Geens niet

De cel Delta, de speurders in Dendermonde die midden jaren tachtig het onderzoek naar de bende van Nijvel voerden, pikken de uitspraken van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) niet. Die had het in de Kamercommissie dinsdag nog over een “manipulatie” van het onderzoek. “We zijn niet gemanipuleerd”, klinkt het.
Na minister Geens had woensdag ook Christiaan De Valkeneer, het huidige hoofd van het Bende van Nijvel-onderzoek, nog eens herhaald dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel werd gemanipuleerd. Beiden noemen geen namen, maar de speurders uit Dendermonde voelen zich geviseerd.
"Ze zijn verontrust over de manier waarop het nieuws over manipulatie van het onderzoek naar de Bende van Nijvel naar buiten wordt gebracht", zegt Walter Damen, de advocaat van enkele van die speurders uit Dendermonde. De speurders en de voormalige onderzoeksrechter vinden dat ze met de recente onthullingen vals beschuldigd worden.
"Politici en andere mensen nemen standpunten in in het kader van een lopend gerechtelijk onderzoek en dat wordt verkocht als waarheid", aldus Damen. "Wij vragen om enige voorzichtigheid aan de dag te leggen. We vragen respect voor het geheim van het onderzoek."
Het is al langer oorlog tussen de Waalse speurders van de cel Brabant-Wallon in Jumet, die het onderzoek naar de Bende van Nijvel voeren, en hun voorgangers van de cel Delta in Dendermonde.
Het huidige team, onder leiding van de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer, verwijt de cel Delta van onderzoeksrechter Freddy Troch het onderzoek in de jaren tachtig te hebben verknoeid. De gewezen onderzoekers zijn daar drie jaar geleden urenlang voor ondervraagd en één speurder zat zelfs vijf dagen in de cel.
Twee keer geknoeid
Wat wordt de cel Delta dan verweten? Toen de nieuwe Bende-speurders het lijvige dossier bestudeerden, struikelden zij over twee belangrijke mijlpalen in het onderzoek: de vermeende betrokkenheid van Philippe ‘Johnny’ De Staercke bij de laatste Bende-overval in Aalst en de twee zoekoperaties naar bewijsmateriaal in het kanaal in Ronquières.
Philippe ‘Johnny’ De Staercke was de leider een bende dieven, inbrekers en overvallers die het vaak gemunt had op warenhuizen. Op basis van de getuigenis van zijn vriendin Yvette V. werd De Staercke door Troch en zijn mannen beschouwd als de man die op 9 november 1985 voor rekening van de Bende van Nijvel op verkenning trok naar de Delhaize van Aalst.
Maar die verdenking werd nooit hard gemaakt en De Staercke werd buiten vervolging gesteld.”Geen wonder”, aldus de nieuwe Bende-speurders. “Er zijn geen materiële aanwijzingen gevonden dat De Staercke betrokken was bij de overval. De verhoren van zijn vriendin en haar dochter bulken van de ingefluisterde antwoorden. De Staercke had alleen het ideale profiel om een verdachte te zijn. In werkelijkheid werd hij ingeschakeld als lokaas om het onderzoek op een dwaalspoor te zetten. De cel-Delta is daar ingetrapt. Bewust of niet”, klinkt het.
Wapens in kanaal
En dan is er nog de vondst van wapens en ander bewijsmateriaal in het kanaal Brussel-Charleroi in Ronquières. Dat gebeurde één jaar na de laatste overval, door speurders onder leiding van de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch. Die wapens werden bij verschillende aanslagen gebruikt.
Maar het nieuwe onderzoeksteam uit Charleroi dat het dossier overnam, ontdekte in 2013 dat die wapens er later waren gelegd dan eerst was aangenomen. Niet meteen na de overval, maar wellicht een jaar erna. De eerste groep speurders uit Dendermonde zou zich dus om de tuin hebben laten leiden. “Maar door wie de onderzoekers zich hebben laten manipuleren, dat weten we niet”, aldus De Valkeneer.


Bron: Het Nieuwsblad | 25 oktober 2017

Interessante gevechten.
pi_174669313
Bestaan er goede documentaires over deze zaak?

Ik vond deze op Youtube, misschien ga ik hem eens kijken dit weekend
٩๏̯͡๏)۶
pi_174669979
quote:
0s.gif Op donderdag 26 oktober 2017 13:01 schreef Ronaldsen het volgende:
Bestaan er goede documentaires over deze zaak?

Ik vond deze op Youtube, misschien ga ik hem eens kijken dit weekend
Er zou een nieuwe film van de bekende strafpleiter Jef Vermassen komen dat kreeg net wat publiciteit voor deze feiten naar buiten kwamen overigens.
  donderdag 26 oktober 2017 @ 16:09:03 #195
79262 Dwersdriever
Justified Ancient of MuMu
pi_174672897
quote:
0s.gif Op donderdag 26 oktober 2017 13:01 schreef Ronaldsen het volgende:
Bestaan er goede documentaires over deze zaak?

Ik vond deze op Youtube, misschien ga ik hem eens kijken dit weekend
Ik heb de docu net helemaal bekeken. Het is wat trage, ouderwetse televisie, maar de inhoud is zonder meer zorgwekkend. De namen van twee van de drie die nu genoemd worden, Beijer en Bouhouche, waren dus 27 jaar geleden ook al bekend.

De zaak rond de onderzoeksrechter die zomaar van de zaak wordt gehaald is ook opmerkelijk. Daar ligt toch een spoor voor goede onderzoeksjournalistiek. Wie ondertekende het besluit om Jerry Troch van de zaak te halen en van zijn functie te ontheffen bijvoorbeeld. Ik heb ook nergens een interview of iets dergelijks met Troch kunnen vinden, hoewel hij nog altijd actief lijkt te zijn.

De documentaire bevestigd in ieder geval het beeld van België als een falende rechtsstaat. Vooral het verdwijnen en vernietigen van bewijsmateriaal is redelijk schokkend te noemen. Ook buitengewoon interessant om één van de hoofdverdachten zelf aan het woord te horen in de persoon van Jean Bulot.

Duidelijk is dat er vier aparte vragen beantwoord moeten worden:

* Wat was het motief?
* Wie waren de uitvoerders?
* Wie waren de opdrachtgevers?
* Wie zorgden voor het verstoren van de opsporing?

Voorlopig lijkt alleen op de tweede vraag het antwoord wellicht dichterbij, terwijl de andere drie vragen eigenlijk veel interessanter zijn.
We Came A Long Time Ago
Nine Nine Two - But You Did Not Know
pi_174673541
quote:
0s.gif Op donderdag 26 oktober 2017 16:09 schreef Dwersdriever het volgende:

[..]

Ik heb de docu net helemaal bekeken. Het is wat trage, ouderwetse televisie, maar de inhoud is zonder meer zorgwekkend. De namen van twee van de drie die nu genoemd worden, Beijer en Bouhouche, waren dus 27 jaar geleden ook al bekend.

De zaak rond de onderzoeksrechter die zomaar van de zaak wordt gehaald is ook opmerkelijk. Daar ligt toch een spoor voor goede onderzoeksjournalistiek. Wie ondertekende het besluit om Jerry Troch van de zaak te halen en van zijn functie te ontheffen bijvoorbeeld. Ik heb ook nergens een interview of iets dergelijks met Troch kunnen vinden, hoewel hij nog altijd actief lijkt te zijn.

De documentaire bevestigd in ieder geval het beeld van België als een falende rechtsstaat. Vooral het verdwijnen en vernietigen van bewijsmateriaal is redelijk schokkend te noemen. Ook buitengewoon interessant om één van de hoofdverdachten zelf aan het woord te horen in de persoon van Jean Bulot.

Duidelijk is dat er vier aparte vragen beantwoord moeten worden:

* Wat was het motief?
* Wie waren de uitvoerders?
* Wie waren de opdrachtgevers?
* Wie zorgden voor het verstoren van de opsporing?

Voorlopig lijkt alleen op de tweede vraag het antwoord wellicht dichterbij, terwijl de andere drie vragen eigenlijk veel interessanter zijn.
Al geruime tijd inderdaad is er een groepje beroepscriminelen, rijkswachters, en enkele anderen van overheidsmedewerkers tot en met garagehouders en bankiers, dat in verband wordt gebracht met de Bende van Nijvel. Beijer en Bouhouche worden al vroeg genoemd omdat ze werden vervolgd voor een ander, zeer gewelddadig vergrijp, en bij nader onderzoek in die wereld zaten. Datzelfde geldt voor veel andere Rijkswachters. De boven en onderwereld waren vermengd en dat kwam met het onderzoek naar de Bende van Nijvel nog maar eens pijnlijk naar boven drijven.

Je noemt een Jean Bultot die naar verluid voor duistere zaakjes in de gevangenis heeft lopen rekruteren en zoeken maar nog interessanter is bijvoorbeeld dat Beijer een zeer matig alibi heeft voor de aanslag in Aalst. Hij stelde bij iemand uit eten te zijn geweest, eveneens een man met een dubieus verleden, die stelde dat ze op aandringen van zijn vrouw per se op vrijdagavond uit eten waren gegaan met Beijer. Toen de onderzoekers stelden dat de desbetreffende aanslag op zaterdag had plaatsgevonden werd het snel bijgesteld.

Een ander interessant verhaal kwam van Philippe de Staerckere die de avond voor de aanslag gesignaleerd was in de Delhaize. Men zei dat hij mogelijk op verkenning was. Zijn alibi werd door anderen ondersteund maar was duidelijk ingestudeerd. Zeer waarschijnlijk wordt gedacht dat de Staerckere daar als afleiding was geplaatst om de onderzoekers op een dwaalspoor te zetten en dus in het criminele milieu te kijken en te zoeken. Zo zijn er nog veel namen te vinden, namen van wie er veel ongetwijfeld mee te maken hebben, maar er groot belang bij hebben hun mond dicht te houden, of voor zichzelf, of voor hun familie in deze.

Onderzoek: De speurders in Wallonie beweren dat de speurders in Vlaanderen het onderzoek hebben lopen frustreren. Dat kan een taalstrijd beschuldiging zijn, of kijk ons eens iets doen, maar bij onderzoeken aan beide kanten van de taalgrens zijn grote fouten gemaakt. Ze zijn zich nu gewoon aan het indekken voor jaren prutsen.

Want de ministers en betrokkenen wisten hiervoor niet dat er gemanipuleerd zou worden of zijn in deze?
  donderdag 26 oktober 2017 @ 16:54:50 #197
79262 Dwersdriever
Justified Ancient of MuMu
pi_174673633
quote:
0s.gif Op donderdag 26 oktober 2017 16:48 schreef DeParo het volgende:

[..]

Al geruime tijd inderdaad is er een groepje beroepscriminelen, rijkswachters, en enkele anderen van overheidsmedewerkers tot en met garagehouders en bankiers, dat in verband wordt gebracht met de Bende van Nijvel. Beijer en Bouhouche worden al vroeg genoemd omdat ze werden vervolgd voor een ander, zeer gewelddadig vergrijp, en bij nader onderzoek in die wereld zaten. Datzelfde geldt voor veel andere Rijkswachters. De boven en onderwereld waren vermengd en dat kwam met het onderzoek naar de Bende van Nijvel nog maar eens pijnlijk naar boven drijven.

Je noemt een Jean Bultot die naar verluid voor duistere zaakjes in de gevangenis heeft lopen rekruteren en zoeken maar nog interessanter is bijvoorbeeld dat Beijer een zeer matig alibi heeft voor de aanslag in Aalst. Hij stelde bij iemand uit eten te zijn geweest, eveneens een man met een dubieus verleden, die stelde dat ze op aandringen van zijn vrouw per se op vrijdagavond uit eten waren gegaan met Beijer. Toen de onderzoekers stelden dat de desbetreffende aanslag op zaterdag had plaatsgevonden werd het snel bijgesteld.

Een ander interessant verhaal kwam van Philippe de Staerckere die de avond voor de aanslag gesignaleerd was in de Delhaize. Men zei dat hij mogelijk op verkenning was. Zijn alibi werd door anderen ondersteund maar was duidelijk ingestudeerd. Zeer waarschijnlijk wordt gedacht dat de Staerckere daar als afleiding was geplaatst om de onderzoekers op een dwaalspoor te zetten en dus in het criminele milieu te kijken en te zoeken. Zo zijn er nog veel namen te vinden, namen van wie er veel ongetwijfeld mee te maken hebben, maar er groot belang bij hebben hun mond dicht te houden, of voor zichzelf, of voor hun familie in deze.

Onderzoek: De speurders in Wallonie beweren dat de speurders in Vlaanderen het onderzoek hebben lopen frustreren. Dat kan een taalstrijd beschuldiging zijn, of kijk ons eens iets doen, maar bij onderzoeken aan beide kanten van de taalgrens zijn grote fouten gemaakt. Ze zijn zich nu gewoon aan het indekken voor jaren prutsen.

Want de ministers en betrokkenen wisten hiervoor niet dat er gemanipuleerd zou worden of zijn in deze?
De zaak heeft mij van een afstand altijd erg geboeid. Ik was nog redelijk jong toen dit allemaal gebeurde en in combinatie met bomaanslagen op vliegvelden, extreem-linkse terreurgroepen in verschillende landen en dat soort zaken zorgde het voor veel onrust in de samenleving, ook hier in Nederland. Maar dit is voor het eerst dat ik me er echt in verdiep en hoe de vork ook exact in de steel zit, een rustiger gevoel krijg je er waarschijnlijk niet van.
We Came A Long Time Ago
Nine Nine Two - But You Did Not Know
pi_174674056
quote:
0s.gif Op donderdag 26 oktober 2017 16:54 schreef Dwersdriever het volgende:

[..]

De zaak heeft mij van een afstand altijd erg geboeid. Ik was nog redelijk jong toen dit allemaal gebeurde en in combinatie met bomaanslagen op vliegvelden, extreem-linkse terreurgroepen in verschillende landen en dat soort zaken zorgde het voor veel onrust in de samenleving, ook hier in Nederland. Maar dit is voor het eerst dat ik me er echt in verdiep en hoe de vork ook exact in de steel zit, een rustiger gevoel krijg je er waarschijnlijk niet van.
Maar of ze er met betrekking tot de bende van Nijvel wel of niet iets mee te maken hadden, het zijn wel echt bijna allemaal stuk voor stuk persoonlijkheden met een karrevracht aan verhalen, wat een figuren.
pi_174674963
Waar ik wel prat op ga en dat wordt ook wel genoemd is het profiel van de verschillende acties. De roofmoord op van der Camp is zeer klungelig (lijkt het) uitgevoerd terwijl bij andere acties weer militaire tactieken te zien zijn. Hoe dan ook wil ik toch vooral kijken naar de acties waarbij dus ook kinderen om het leven zijn gekomen. Hoe je er ook naar kijkt. Zelfs beroepscriminelen of de semi-corrupte rijkswachtagent gaat dat echt niet 30 jaar lang in de koude kleren zitten. Als je vervolgens interviews met een Haemers met zijn blonde lokken ziet maar het nauwelijks uithield in het gevang, dat zijn misschien keiharde criminelen maar niet zo koelbloedig dat ze kinderen kunnen doden of vervolgens hun 'carriere' gewoon net zo vrolijk weer kunnen oppakken alsof er weinig is gebeurd bijvoorbeeld. Iemand als C.B. past veel beter in dat profiel, niet omdat hij geen gevoel had, maar omdat hij dat kon uitschakelen. Omdat hij precies het type persoon is en zou kunnen zijn dat 30 jaar zwijgt. Als je vervolgens ziet dat hij zich dooddrinkt, nog een dakloze jongen helpt en een Hond in huis neemt die dreigt in het asiel worden te geplaatst, allemaal wroeging en zie je hoe zwaar dat op iemand zijn geweten werkt. De kleinere acties van de Bende, zelfs waarbij 'volwassen' slachtoffers vielen, dat kunnen allerlei soorten daders zijn. Maar de acties waarbij lukraak werd gemoord, in het wilde weg geschoten, de bevel-is-bevel mentaliteit naar boven kwam dan moet je echt in gespecialiseerde politie- of legereenheden gaan kijken.
  donderdag 26 oktober 2017 @ 18:22:00 #200
461397 Jip141
I can show you the world
pi_174675032
Als dit keer weer weinig naar boven komt begint het vermoeden te groeien dat het zelfs “hoger” zit dan die rijkswachten.

En ik ben echt totaal geen complotdenker doorgaans.
It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it. (Aristotle)
pi_174675217
quote:
0s.gif Op donderdag 26 oktober 2017 18:22 schreef Jip141 het volgende:
Als dit keer weer weinig naar boven komt begint het vermoeden te groeien dat het zelfs “hoger” zit dan die rijkswachten.

En ik ben echt totaal geen complotdenker doorgaans.
Maar dan zou je ook verwachten dat de leden van de bende al lang een "ongelukje" zouden hebben gehad zodat ze niet uit de school konden klappen. Of veel luxueuzer zouden leven dan hun rijkswachter-salaris mogelijk maakte.
pi_174675357
quote:
99s.gif Op donderdag 26 oktober 2017 18:32 schreef Nieuwschierig het volgende:

[..]

Maar dan zou je ook verwachten dat de leden van de bende al lang een "ongelukje" zouden hebben gehad zodat ze niet uit de school konden klappen. Of veel luxueuzer zouden leven dan hun rijkswachter-salaris mogelijk maakte.
Ideologische motivatie kan al voldoende zijn voor bepaalde daders.
pi_174675553
Premières images du "Géant" en mouvement :[ Bericht 14% gewijzigd door StaceySinger op 26-10-2017 19:52:04 ]
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174681510
SnE75U3.gif
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174687504
DNISlTgX0AAAY99.jpg
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174689978
Opvallend blijft het gedragspatroon per misdrijf, zo verschillend, ook qua professionaliteit.
  vrijdag 27 oktober 2017 @ 15:03:07 #207
402098 Velouria
mobiel rampgebied
pi_174692302
Ik denk dat het in dit geval is om zijn familie te beschermen. Het is nou niet bepaald een veel voorkomende achternaam...

De inhoud van de kisten ammo die de jongelui in het kanaal gevonden ziet er wel er na 30 jaar wel erg fris uit. Heeft dit echt zo lang onder water gelegen?
https://www.hln.be/nieuws(...)uit-kanaal~ab11de99/

Ik hoop dat ze dat geld krijgen van Delhaize...
pi_174693154
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 oktober 2017 15:03 schreef Velouria het volgende:
Ik denk dat het in dit geval is om zijn familie te beschermen. Het is nou niet bepaald een veel voorkomende achternaam...
Wat bedoel je precies?

quote:
De inhoud van de kisten ammo die de jongelui in het kanaal gevonden ziet er wel er na 30 jaar wel erg fris uit. Heeft dit echt zo lang onder water gelegen?
https://www.hln.be/nieuws(...)uit-kanaal~ab11de99/

Ik hoop dat ze dat geld krijgen van Delhaize...
In de jaren '80 nog vonden ze volgens mij in hetzelfde kanaal zaken die met de bende te maken zouden hebben, maar er veel later waren ingegooid, wat zou betekenen dat het om manipulatie en een afleidingsmanoeuvre van het een of ander kon gaan.


Laten we niet vergeten de Rijkswacht heeft de reputatie van door en door corrupt te zijn geweest en iets te veel vermengd geraakt met de onderwereld.

Maar.....de Rijkswacht bestaat niet meer dus het is een makkelijke zondebok geworden.
pi_174697521
straks in Terzake > magneetvissers doen verhaal
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174698072
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 oktober 2017 15:03 schreef Velouria het volgende:
Ik denk dat het in dit geval is om zijn familie te beschermen. Het is nou niet bepaald een veel voorkomende achternaam...

De inhoud van de kisten ammo die de jongelui in het kanaal gevonden ziet er wel er na 30 jaar wel erg fris uit. Heeft dit echt zo lang onder water gelegen?
https://www.hln.be/nieuws(...)uit-kanaal~ab11de99/

Ik hoop dat ze dat geld krijgen van Delhaize...
Zulke munitie boxen die op de foto staan zijn tegenwoordig geseald met een rubberen rand in de deksel waardoor ze waterdicht zijn. Of dat 30 jaar geleden ook zo was weet ik niet maar dat zou de staat van de munitie verklaren.

[ Bericht 1% gewijzigd door AardappelSchijfje op 27-10-2017 20:08:00 ]
  vrijdag 27 oktober 2017 @ 20:34:46 #211
432335 ootjekatootje
Lotus, ook mooi!
pi_174699273
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 oktober 2017 19:52 schreef AardappelSchijfje het volgende:

[..]

Zulke munitie boxen die op de foto staan zijn tegenwoordig geseald met een rubberen rand in de deksel waardoor ze waterdicht zijn. Of dat 30 jaar geleden ook zo was weet ik niet maar dat zou de staat van de munitie verklaren.
Blijkbaar was er wel wat waterdicht 30 jaar lang, het karton om de munitie heeft totaal geen schade of verkleuring.
pi_174705487
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174711022
Aan theorieën ontbreekt het niet in het dossier van de Bende van Nijvel. Een haast hilarisch geval, mocht het niet zo dramatisch zijn, is dat van baron Benoît de Bonvoisin. Hij is een oud-medewerker van Paul Vanden Boeynants en de kleinzoon van Alexandre Galopin, de topman van de Generale Maatschappij van België, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vermoord door nazi-collaborateurs onder leiding van de beruchte Vlaamse SS’er Robert Verbelen. De Bonvoisin, een extravagant figuur, werd in 1981 nog voor de eerste Bende-overval in een rapport van de Staatsveiligheid afgeschilderd als de spin in een extreemrechts web. Wat hem prompt het etiket ‘Zwarte Baron’ opleverde.
2&width=340&imageType=JPEG&ts=1509145945000

Bonvoisin was tamelijk gelieerd met rechtse middens die naar extreemrechts overhelden. Dit betrof, naast de CEPIC, de 'Cercle des Nations', de 'Front de la Jeunesse', de 'Westland Newpost', de NEM-clubs en de nieuw op te richten 'Forces Nouvelles'. Zijn naam werd gelieerd aan die van bekende personen uit de extreemrechtse middens, zoals Emile Lecerf, Francis Dossogne en later Paul Latinus.

Comité-

Na het uitlekken van dat rapport werd een drietal journalisten aangestuurd door agenten van de Staatsveiligheid om de verdenkingen tegen de Bonvoisin aan te dikken. De journalisten gebruikten elkaars ‘onthullingen’ om hun gelijk te staven. In de kranten werd de Bonvoisin eerst gelinkt aan fascistoïde groeperingen, en daarna ook in verband gebracht met de Bende van Nijvel. Pas in zijn jaarverslag van 2009 zou het Vast Comité van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, kortweg Comité-I, toegeven dat de Bonvoisin het slachtoffer was van ‘een parallel en niet-officieel circuit binnen de Staatsveiligheid’ en dat het rapport over hem ‘beweringen, vermoedens en zelfs deducties bevat die niet werden geverifieerd op hun geloofwaardigheid en betrouwbaarheid en zonder enige nuance werden geformuleerd’.

Niets is doeltreffender om een onderzoek te torpederen dan een stem uit het graf. De sterfbedbiecht van Christiaan B. is overigens niet de eerste poging om in het Bendedossier de doden te laten spreken.

Het verslag van het Comité-I was een blamage voor Albert Raes, de voormalige chef van de Staatsveiligheid. Die had de Bonvoisin jarenlang met tal van aantijgingen achtervolgd, uit rancune tegen Vanden Boeynants. Al die jaren hebben Bende-onderzoekers kostbare tijd verloren met nutteloze ondervragingen van de Bonvoisin en mensen uit diens omgeving om de stroom van beweringen die via de media werden gelanceerd te verifiëren. De Bonvoisin heeft nooit kennis kunnen nemen van de bevindingen van het Comité-I, want een jaar eerder werd hij getroffen door een zware hersenbloeding. Zijn broer zette in zijn naam zijn proces tegen de Belgische staat voort. In 2013 werd de Belgische staat veroordeeld tot het betalen van 100.000 euro schadevergoeding.

De Bonvoisin was ook het mikpunt van de parlementaire commissies die zich met het onderzoek van het onderzoek inlieten. Behalve een nog grotere verwarring, was het resultaat van het commissiewerk heel beperkt. Na de verklaringen van Justitieminister Geens was er opnieuw sprake van een parlementair onderzoek. Een van de advocaten van de slachtoffers hengelt zelfs naar een beurs om zich over het dossier van miljoenen bladzijden te buigen. Die plotse speurdrift van politici en advocaten is opmerkelijk. Na de verlenging van de verjaringstermijn verliep het onderzoek in volstrekte politieke onverschilligheid en kwam het in handen van figuren die men elders kwijt wilde.
© Hollandse Hoogte / Leo Vogelzang © Hollandse Hoogte / Leo Vogelzang

Als minister Geens het heeft over een poging tot manipulatie, dan heeft hij het over de groteske beschuldiging van de nieuwe onderzoeksrechter Martine Michel aan het adres van speurders van de Delta-groep, die met de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch meewerkten aan het onderzoek naar de Bende van Baasrode. Het waren nochtans die speurders die in november 1986 op aangeven van getuigen uit het kanaal Brussel-Charleroi wapens en voorwerpen opvisten die verband hielden met de overval in Aalst. Maar volgens de huidige onderzoekscel lagen de in de buurt van Ronquières bovengehaalde stukken nooit langer dan een paar maanden in het water. Met als eerste conclusie: de onderzoekers hebben de spullen zelf in het water gegooid. Een van hen werd tot veler consternatie prompt opgepakt en beschuldigd. Terwijl sommigen eraan twijfelen of men in Charleroi wel de juiste voorwerpen heeft onderzocht.
0&width=340&imageType=JPEG&ts=1509145945000
Het Bende-onderzoek werd in de cruciale aanvangsfase al verknoeid door de interventies van de volslagen incompetente procureur des Konings van Nijvel Jean Deprêtre. Om het alsnog te redden blijft vandaag maar één geloofwaardig middel over: een grondig onderzoek van de enquête door een versterkt Comité-I, dat zijn bevindingen in openbare zitting voorlegt aan het parlement, hoe pijnlijk en gênant de resultaten ook mogen blijken. Niet alleen hebben de nabestaanden van de 28 slachtoffers daar recht op, het zou het land ook verlossen van een van zijn engste nachtmerries.

https://www.tijd.be/dossi(...)?ckc=1&ts=1509186905
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174713473
Was ‘de Reus’ ook betrokken bij aanslag op topman van rijkswacht?
www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171028_03158356

quote:
Had Christiaan B., die vermoedelijk de Reus is van de Bende van Nijvel, ook een aandeel in een aanslag op rijkswachtmajoor Herman Vernaillen? Dat lijkt niet ondenkbaar. Er zijn namelijk een aantal gelijkenissen tussen de robotfoto van die medeplichtige en de robotfoto van de Reus van de Bende.

De aanslag op Herman Vernaillen gebeurde in oktober van 1981. Twee mannen schoten van dichtbij op de majoor in zijn eigen woning, met machinegeweren. De echtgenote van de rijkswachttopman, die toen ook thuis was, raakte ook gewond en bleef voor 40 procent invalide. Na meer dan 30 jaar weet de majoor zelf nu wie hem die bewuste avond beschoten heeft. “Dat waren Bouhouche en Beijer”, zegt de man aan De Morgen-journalist Douglas De Coninck. “Beijer heeft dat zelf toegegeven nadat de zaak verjaard was.” De aanslag had mogelijk te maken met een onderzoek dat Vernaillen voerde naar een drugsschandaal binnen de rijkswacht. Madani Bouhouche en Robert Beijer waren zelf in dienst als rijkswachter bij de sectie Drugs. De aanslag was vermoedelijk een poging om Vernaillen te intimideren in het onderzoek naar de fraude, waar Bouhouce en Beijer vermoedelijk zelf bij betrokken waren. De aanslag bleef lang onopgehelderd. Dat kwam onder andere omdat Bouhouche betrokken was bij het onderzoek naar de aanslag die hij zelf gepleegd had en het onderzoek manipuleerde.

Voor de aanslag bij Vernaillen thuis hadden Beijer en Bouhouche een gestolen Mazda 626 gebruikt. De diefstal gebeurde een maand eerder in Brussel. Dankzij een getuige die alles had zien gebeuren, kon er een robotfoto opgetekend worden van de autodief. En het is die foto die opvallende gelijkenissen toont met de robotfoto van de Reus van de Bende van Nijvel. Meer nog: volgens de getuige was de dader ongeveer 27 jaar oud. In 1981 had ook Christiaan B., de Reus, die leeftijd.

En de broer van Christiaan B. zegt dat die een kennis was van Bouhouche en Beijer, al ontkent die laatste dat.

Lange reeks misdaden en delicten

Ex-BOB’er Bouhouche en zijn oud-collega Robert Beijer moesten zich in 1994 en 1995 voor het hof van assisen verantwoorden voor een lange reeks van misdaden en delicten, gepleegd tussen 1981 en 1989. Na een proces van vijf maanden bleven bepaalde feiten waarvan ze werden verdacht, echter onopgehelderd.
Drugs, politiek, en een grote bende van allerlei soorten moordpartijen wat een schande voor Belgie mag dit genoemd worden.
pi_174713573
De befaamde robotfoto 19 waarop familie en oud-collega’s rijkswachter Christiaan B. herkennen als de Reus, kwam tot stand door de beschrijving van Theo K. (64) uit Overijse.

Theo K. was op 27 september 1985 met zijn vrienden Marc, Luc en Rudy verkiezingsaffiches aan het plakken, aan de parking van de Delhaize in Overijse (zie hierboven) toen de Bende van Nijvel er toesloeg. Terwijl Luc Bennekens als levend schild werd meegenomen in de winkel, vluchtten Theo, Rudy en Marc weg achter de carwash die aan de parking grenst. ‘Ik ben van daaruit naar de overkant gelopen, naar slagerij Dits om de hulpdiensten te verwittigen. Toen ik terugkwam, heb ik die lange goed gezien, die ze nu de Reus noemen.’

Datzelfde jaar, de precieze datum weet hij niet meer, werd in de rijkswachtkazernes van Etterbeek robot-foto 19 gemaakt, op basis van zijn input. ‘We zaten met z’n vieren in een klein lokaal: een tekenaar, de man die door het gerecht was aangesteld om me onder hypnose te brengen, en een derde persoon die alles gefilmd heeft’, zegt K. Het was anders dan hij zich had voorgesteld. ‘Ik zat in een zetel en naast mij zat die hypnotiseur, die telkens dezelfde woorden herhaalde: ‘‘Je neemt een lift en je gaat naar beneden.’’ Blijkbaar was dat toen de modernste techniek om iemand onder hypnose te brengen.’

Toen hij uit hypnose kwam, hield de tekenaar een tekening voor zijn gezicht. ‘Ik was heel suf, maar herinner me dat ik een paar opmerkingen had, waarna ze mij opnieuw onder hypnose brachten.’ Volgens Theo K., die destijds als chauffeur bij Volkswagen Vorst werkte, lijkt de uiteindelijke robotfoto sprekend op de man die hij gezien heeft. ‘En als ik nu de foto’s van Chris B. zie, denk ik: ja, dat zou de Reus kunnen zijn. Helemaal zeker ben ik niet. Maar voor negentig procent zeg ik: ja, dat is hem.’

Overigens kon Theo K. nog een belangrijk spoor aanbrengen. Door zijn werk in de Volkswagenfabriek wist hij de speurders de precieze kleur te vertellen van de Golf GTI waarin de gangsters zich verplaatsten.
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174713614
Overigens is Python gevonden waarschijnlijk maar het artikel zit achter een paywall. Kan jij het lezen StaceySinger? Opvallend dus dat die broer die zei dat hij vaak met ene Python praatte het dus bij het juiste einde had. Dat betekent ook dat hij zeer waarschijnlijk juist zou moeten hebben dat Beijer en Bouhouche op de koffie kwamen. Interessant.
  Redactie Sport zaterdag 28 oktober 2017 @ 15:39:54 #217
164004 crew  TargaFlorio
pi_174713798
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 oktober 2017 15:25 schreef DeParo het volgende:
Overigens is Python gevonden waarschijnlijk maar het artikel zit achter een paywall. Kan jij het lezen StaceySinger? Opvallend dus dat die broer die zei dat hij vaak met ene Python praatte het dus bij het juiste einde had. Dat betekent ook dat hij zeer waarschijnlijk juist zou moeten hebben dat Beijer en Bouhouche op de koffie kwamen. Interessant.
Van het BvN forum:

quote:
Artikel uit de Standaard 28-10-2017
Het was een stommiteit.’ De ‘Python’, een collega van Christiaan B., was getuige van het schietincident eind de jaren 70, waarmee de vermoedelijke Reus van de Bende van Nijvel zich uit de Groep Diane werkte. De ‘Python’ dankt zijn codenaam aan de drie slangen die hij thuis hield.
‘We hadden toen een aparte kleedkamer op de luchthaven van Zaventem’, zegt hij. ‘Omdat we regelmatig Israëlische vliegtuigen moesten bewaken met een legertank. Op een gegeven moment kwam “de Chris” de kleedkamer binnengestormd. Nonchalant, in de stijl van westernheld John Wayne, met zijn revolver draaiend rond zijn wijsvinger. Grote praat verkopend, zoals altijd. Natuurlijk mocht er geen kogel in de loop zitten en moest de veiligheidspal opstaan. Maar ja, Chris was een speciale kerel.’
Plots ging zijn wapen af. ‘De kogel ging dwars door een locker en miste het hoofd van een collega op een haar’, zegt de gepensioneerde agent. ‘Chris schrok en stak zijn revolver meteen in de open holster aan zijn heup. En wat gebeurt er dan? Hij vuurde per ongeluk nog eens en schoot bijna zijn eigen voet aan flarden.’ Chris B. ziet zijn carrière gefnuikt en zal de rest van zijn leven uitbollen bij de Aalsterse rijkswachtbrigade. En daar, denken de speurders, evolueren van een ‘sukkelaar met een grote mond en een fascinatie voor wapens’ naar een ‘extreemrechtse moordmachine.’
De ‘Python’ heeft hem goed gekend tijdens die jaren bij de Groep Diane. Ze kwamen in Brussel en Dendermonde al eens bij elkaar over de vloer. Regelmatig patrouilleerden ze samen door Brussel of Vlaams-Brabant. ‘Op dagen zonder gijzelingen, gewapende verschansingen, rondvliegen met de Puma-helikopter, schietoefeningen of gevechtsport, reden we kriskras rond op zoek naar louche figuren’, zegt hij. ‘Chris was daar geregeld bij.’
Privileges
De zoektocht had als doel criminelen op te sporen, maar vaker kwamen ze uit bij caféruzies of dronken bestuurders. ‘Ik heb hooguit drie processen-verbaal opgesteld in mijn carrière’, zegt hij. ‘In die tijd namen we de sleutels van de bestuurder af, schreven zijn adres op een kaartje en dropten de dronken man thuis af bij zijn vrouw. We gedroegen ons menselijk.’
Hij omschrijft de latere ‘Reus’ als een ongelooflijke praatjesmaker. Een slungel met een grote mond die deed alsof hij van alles goed op de hoogte was, maar vooral gebakken lucht verkocht.
Chris B. beweerde veel van wapens te kennen. ‘Hij blonk niet uit tijdens de schietoefeningen. Ik kon redelijk goed overweg met een uzi-machinepistool en een GP 9 mm en lag vaak op de daken tijdens gijzelingen. Toch deed Chris alsof hij er meer van wist. Ook die zwarte gordels in gevechtsporten die hij zogezegd bezat? Veel geblaat.’
De ‘Python’ trad een jaar na de oprichting van de Groep Diane toe tot het korps. Zijn specialiteit was schieten en als lichtgewicht pijlsnel aan een koord afdalen. ‘Bij de keurgroep van de politie horen, leek me als jonge paracommando met ambitie wel spannend.’
Zijn team had aanzien, zegt hij. ‘Weliswaar zonder de mythische status die nu aan onze groep wordt gegeven. En we hadden bepaalde privileges. Maar maak van ons geen cowboys die in een café arriveerden en in de lucht begonnen te schieten. De regels waren strikt: tijdens interventies moest alles vlekkeloos verlopen. Daarbuiten was er meer mogelijk.’
Hij doelt op collega’s die niet vies waren van een pint tijdens de werkuren. ‘Zeker na de shift, in de kantine, werd er al eens stevig gedronken. En dan was Chris nooit ver uit de buurt.’
Dat de leden van de Bende van Nijvel vooral afkomstig waren uit de Groep Diane – de meest gevolgde hypothese onder de huidige speurders – kan de ‘Python’ niet bevestigen. Hij is er destijds over verhoord, maar kon het onderzoek weinig vooruithelpen. En hij was van dienst toen de Bende van Nijvel toesloeg.
Bouhouche en Beijer
‘Kan ik dat denkspoor uitsluiten? Neen. Zullen er in onze lichting rotte appels gezeten hebben? Zeker. Maar ik heb in al die jaren niemand zien ontsporen, niemand extreemrechtse praat horen verkopen en ben door niemand benaderd om criminele feiten te plegen. Nooit is er enige druk op ons uitgevoerd om de staat te ontwrichten. En dat iedereen ons neerzet als een bende cowboys? We hebben veel geschoten, ja. Op schietstanden. Ik heb als lid van de Groep Diane welgeteld nul kogels afgevuurd tijdens interventies.’
Hij ontkent ook dat hij – zoals de broer van ‘De Reus’ verklaarde – in de periode van de overvallen op de Delhaize-warenhuizen mee aan tafel schoof met Chris B. en dubieuze figuren als de toenmalige BOB’ers Robert Beijer en Madani Bouhouche. ‘Heb ik die twee ooit gezien op hun bureau in Brussel? Ongetwijfeld. Maar ik ben in de jaren tachtig welgeteld één keer in Dendermonde bij Chris geweest. Zonder Beijer en Bouhouche.’
Dat Chris B. de Reus is, betwijfelt hij. ‘Ik hecht geen geloof aan dat spoor. Chris was een speciale gast, een slungel die te veel dronk. Maar ik zie hem echt niet een Delhaize binnenstappen en er mensen neerknallen.’
pi_174714134
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 oktober 2017 15:39 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

Van het BvN forum:

[..]

Dank :) :).
Opvallender.
In de Morgen staat toch een behoorlijk andere versie:

quote:
Geert Lenssens: “De Diane-leden moesten de laders van hun half¬automatisch wapen leegmaken, het dan op scherp zetten en vuren. Hij deed wat hem was opgedragen.”
Báng!
Share
‘Wij noemden hem ‘de langen Bonkoffsky’. Een slungel, te dom om te helpen donderen. Hij wilde er zo graag bijhoren. Hij deed te hard zijn best’
Een toenmalige BOB’er
Toenmalige BOB’er: “Wij noemden hem de langen Bonkoffsky. Een slungel, te dom om te helpen donderen. Hij wilde er zo graag bijhoren. Hij deed hard zijn best, té hard. Ik kan er met de beste wil van de wereld de Reus niet in zien, maar misschien komt dat doordat het zo lang geleden is. Doordat wij in onze hoofden van die hele Bende van Nijvel een mythe hebben gemaakt. Uiteindelijk, wat voor iemand heb je daarvoor nodig? Iemand die getraind is.”
Geert Lenssens: “Hij heeft een metalen kast geraakt, gelukkig niet de schiet¬instructeur die ernaast stond. Er zat een serieus gat in de kast. Bij de groep Diane was men onverbiddelijk. Professionele fout. Volgens wat hij erover vertelde aan mijn cliënt, zijn broer, was er met zijn wapen geknoeid. Het is niet zo moeilijk om dat zo te manipuleren dat de laatste kogel blijft zitten.”
De broer: “Hij is uit de groep Diane gezet. Hij was daar niet goed van.”
http://tueriesdubrabant.w(...)hristiaan-bonkoffsky

Opvallend dat C.B. nu wordt afgeschilderd als een domme fantast die nog te dom was om zijn eigen schaduw te herkennen. Maar wat iedereen wel vergeet is dat 'Python' dus echt bestaat. En ongeacht of 'Python' hier een lulverhaal loopt te verkondigen dat betekent ook dat we dan meer dan waarschijnlijk mogen achten dat de heren Beijer en Bouhouche dan ook wel over de vloer in Dendermonde kwamen of waar C.B. dan ook heeft gewoond in deze periode.
pi_174715974
mor10.jpg

De Reus ook betrokken bij aanslag op topman rijkswacht?

Was Christiaan B. ook betrokken bij de aanslag op rijkswachtmajoor Herman Vernaillen in 1981? Een robotfoto van de man die de auto van de daders stal, vertoont op z’n minst gelijkenissen met (de tekening van) De Reus.

De aanslag op Herman Vernaillen en zijn echtgenote, in de avond van 26 oktober 1981, was decennialang een raadsel. De majoor werd van dichtbij onder vuur genomen door twee mannen met machinegeweren. Beide slachtoffers overleefden de aanslag. Vernaillens vrouw was wel voor 40 procent invalide.
Sinds kort is die aanval opgehelderd - tenminste wat Vernaillen zelf betreft. “Ik weet nu wie die avond op ons geschoten heeft”, zegt de majoor op rust aan De Morgen. “Dat waren Madani Bouhouche en Robert Beijer. Hoe ik dat weet? Beijer heeft dat in mijn bijzijn toegegeven. We werden enkele jaren geleden samen ontboden bij het parket. Hij heeft me alles uitgelegd, omdat de zaak inmiddels verjaard was.”

Bouhouche en Beijer waren tot in 1983 gelijktijdig topcriminelen en rijkswachters bij de sectie drugs van de Brusselse BOB. Voor de aanslag op Vernaillen - die in 1981 onderzoek voerde naar fraude met drugsgelden bij het Nationaal Bureau voor Drugs - gebruikten ze een Mazda 626 die een maand voordien gestolen was in Brussel. Een winkelier langs de Louizalaan zag het gebeuren en hielp de politie aan een vrij accurate robotfoto van de dief. Die tekening toont opvallende gelijkenissen met robotfoto 19 in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Het is dié foto die bij jeugdvriend Marc Van Damme eind ’98 de doorslag gaf om Christiaan B. aan te geven als De Reus van de Bende.
Haarkleur

Dezelfde haarsnit, dezelfde zware bril die B. volgens zijn broer al sinds zijn 18de droeg. In 1981 was hij 27 jaar oud, precies de leeftijd die de getuige schatte. De haarkleur lijkt dan weer af te wijken: “Kort blond à ros haar”, zo staat onder de robotfoto. Christiaan B. had donkerbruin haar.

Dat de moordpoging op Vernaillen zo lang onopgehelderd bleef, komt doordat de wapendeskundige zich destijds bij z’n ballistisch onderzoek liet assisteren door... BOB’er Madani Bouhouche. Die sloot zichzelf uit als mogelijke dader, op basis van een gemanipuleerde kogelhuls. Volgens de broer van B. was hij een kennis van Bouhouche en Beijer, iets wat die laatste eerder deze week vanuit Thailand ontkende.

link

[ Bericht 5% gewijzigd door StaceySinger op 28-10-2017 18:25:04 ]
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174724833
“Wie Bende van Nijvel onderzoekt, riskeert nog altijd zijn leven”

Privé-detective werkte in jaren tachtig nog samen met beruchte Groep Diane

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Foto Dalemans Privé-detective Ben Zuidema onderzoekt tegenwoordig vooral de verdwijning van Elke Wevers, maar in het verleden werkte hij ook nauw samen met de Groep Diane. Zeker één van die rijkswachters was betrokken bij de Bende van Nijvel.
Hasselt De Bende van Nijvel domineert opnieuw de actualiteit, en dat brengt ook herinneringen naar boven bij Ben Zuidema (80). De privé-detective buigt zich al twee jaar over de verdwijning van Elke Wevers uit Maaseik, maar in de jaren 80 werkte hij ook nauw samen met de Groep Diane. Dat was de elite-eenheid van de Rijkswacht, waarvan minstens één lid ook actief was bij de bende. “Wie deze zaak onderzoekt, riskeert nog steeds zijn leven.”

Ben Zuidema, die aan het hoofd staat van recherchebureau Zuidema & Vullers, kennen we vandaag vooral als de man die het dossier van de vermiste Elke Wevers nieuw leven inblies. Maar in de jaren 70 en 80 werkte hij nauw samen met de Belgische speurders bij het toenmalige Bureau D’Information Criminelle, een soort van geheime politie die criminele netwerken moest oprollen. Zuidema was actief als undercover agent, met als doel zware gangsters te lokken en te klissen.
Kende je de leden van Groep Diane persoonlijk?

“Nee, dat was puur professioneel. Mijn taak bestond erin criminelen te lokken. Ik infiltreerde in netwerken, maakte afspraken met hen en regelde nepdeals. Op voorhand namen we met de geheime politie én Groep Diane door wanneer en hoe laat alles zou plaatsvinden. Hun taak was om de criminelen in de boeien te slaan, ik moest ze enkel tot bij hen lokken. Groep Diane bestond uit toprijkswachters, uitgerust met de beste wapens en voertuigen.”
Mogelijk werkte je dus onbewust samen met rijkswachters die bij de Bende van Nijvel actief waren?

“Dat zou kunnen, maar ik kan me geen specifieke personen voor de geest halen. Wanneer we in actie schoten, waren die mannen trouwens altijd gemaskerd. Maar ik heb de zaak rond de Bende van Nijvel doorheen de jaren wel nauwgezet opgevolgd.”
Was je effectief betrokken bij het onderzoek naar de bende?

“Laten we zeggen dat ik in die periode informatie had via zeer kostbare tipgevers - een informant uit Grimbergen. Die informatie heb ik ook overgemaakt aan de bevoegde diensten, maar binnen de kortste keren was er al gelekt dat die informatie van mij kwam. Het systeem was toen al rot. We ontdekten in die periode een lading van veertig wapens, afkomstig uit de wapenfabriek FN Herstal, maar met vervalste serienummers. Niet veel later werd de directeur van dat bedrijf, Juan Mendez, vermoord teruggevonden. Hij bleek later zélf gelinkt te zijn aan criminele oud-rijkswachters.”
Krijg je geen zin om heel dat mysterie mee op te lossen?

“Ik blijf er zo ver mogelijk vandaan. Eerlijk: ik vertrouw na al die jaren niemand meer. Alle speurders en onderzoeksrechters die momenteel met dat dossier bezig zijn, spelen met vuur. Hetzelfde geldt voor advocaat Jef Vermassen, die toch mee de bal aan het rollen bracht in de pers. Die man riskeert momenteel zijn leven, hoor. Er zijn te veel politieke belangen mee gemoeid, en dat tot op het hoogste niveau - volgens mij zelfs vanuit de diamantsector. De moordenaars van de Bende van Nijvel waren niet meer dan een stelletje psychopaten die er op kickten om mensen dood te schieten. Maar daar zat wel een politieke beweegreden achter. In de jaren tachtig kreeg ik al te horen dat ‘ze’ - de Rijkswacht - nu hadden wat ze wilden. Ze waren eindelijk oppermachtig.”
Moeten speurders sneller van dossiers gehaald worden als alles jarenlang potdicht zit?

“Niet per se. Maar er wordt in België nog altijd te weinig samengewerkt. Er is ook te weinig controle op elkaar. Je hebt hier één gerechtelijke politie, maar eigenlijk zou er wel een onderscheid moeten zijn binnen zo’n korps. Als je concurrentie hebt, sta je scherper. Maar dan wel concurrenten die toch samenwerken. Voor de zaak van de Bende van Nijvel moet er vooral extra mankracht ingezet worden.”
Is de gerechtelijke politie in België vandaag te zwak?

“Neem nu het dossier van Elke Wevers. Als ze daar van meet af aan veel scherper in geweest waren, zouden er nooit zoveel fouten gemaakt zijn. Er is zelfs nooit geopperd om een profiler (een professional die een profiel van een dader kan opstellen, red.) op de zaak te zetten. Na mijn bezoek aan onderzoeksrechter Raskin in Tongeren, waar ik hem héél wat nieuwe informatie gaf na eigen onderzoek, werd er nooit meer contact met mij gezocht. Niet door de lokale, noch door de gerechtelijke politie. In de jaren tachtig werkte ik in onnoemelijk veel dossiers samen met Belgische speurders. Dat gaat blijkbaar niet meer. Terwijl we toch één doel delen: het klissen van daders.”

link

[ Bericht 0% gewijzigd door StaceySinger op 29-10-2017 10:31:09 ]
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174732188
tim_deboeck twitterde op zondag 29-10-2017 om 12:16:48 Huh??? 😳Neergeschoten slachtoffer van de #BendeVanNijvel werd wakker in een lijkzak? #7dag reageer retweet
mboschnl twitterde op zondag 29-10-2017 om 12:17:22 Jeetje mevr.van Huffelen lag al id lijkzak na de overval.Heftig verhaal zeg,nu komt alles dubbel en dwars weer boven. #7dag #BendeVanNijvel reageer retweet
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174732424
Hoe het kon dat dossiers over de Bende van Nijvel werden verbrand

37fac0aa-b89d-11e7-9df2-ef617499b863_web_scale_0.5295008_0.5295008__.jpg?maxheight=460&maxwidth=638

Delen van het enorme onderzoek over de Bende van Nijvel -dat miljoenen pagina’s telt- werden door een nieuw onderzoeksteam verbrand. Dat blijkt uit een proces-verbaal uit 2012 van een oud-politiecommissaris die jarenlang het onderzoek naar de bende leidde.

Sp.a-fractieleider in de senaat Bert Anciaux kaartte op 20 juni 2013 een kwalijke kwestie aan in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. “Deze keer is het nieuwe feit dat dossiers uit het onderzoek naar de Bende van Nijvel worden verbrand”, klonk het. Anciaux wilde tekst en uitleg van toenmalig minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld).

De informatie kwam voort uit een proces-verbaal van voormalig Vlaams commissaris bij de federale politie Eddy Vos, die zestien jaar lang het onderzoek naar de Bende van Nijvel leidde, waarover De Morgen berichtte. Vos beklaagde zich over een nieuw team van onderzoekers dat tal van documenten in het onderzoek naar de bende begon te verbranden.
Advertentie

Hopeloos geknoei

Volgens Vos waren die dossiers “bijzonder waardevol” en zouden ze “absoluut behouden moeten blijven”, klonk het in de senaat. Het ging onder meer om archieven van werkdossiers van tientallen Nederlandstalige speurders, resultaten van geomatisch onderzoek, listings en kopieën van processen-verbaal. Vos schreef dat de nieuwe onderzoekers zich totaal niet bewust waren van het eventuele belang van die archieven.

“Het onderzoek naar de Bende van Nijvel krijgt daardoor nog meer een imago van hopeloos geknoei”, aldus Anciaux destijds. “De overtuiging dat het onderzoek wordt gemanipuleerd wint meer en meer aan kracht.”

Rotten

Toenmalig minister van Justitie Annemie Turtelboom reageerde dat de dossiers in slechte staat verkeerden en dus vernietigd moesten worden. Volgens haar waren er geen cruciale documenten verloren gegaan. “Toen de nieuwe onderzoekers het dossier overnamen, stelden zij vast dat delen van het dossier in het water lagen en aan het rotten waren. Sommige stukken moesten dan ook worden weggegooid”, klonk het. “Dat waren evenwel geen essentiële stukken. Er werden van die stukken pv’s opgesteld en foto’s gemaakt, die in het dossier werden opgenomen. Daardoor vormt het verlies van die stukken in geen enkel geval een belemmering voor de voortzetting van het onderzoek.”

De klacht van Vos levert hem een disciplinaire sanctie op. Zijn pv werd vernietigd. Daarop verliet de commissaris het onderzoek.

link
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174732469
“Revolver tegen hoofd van buitenwipper kostte de Reus zijn job bij elite-eenheid Diane”

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

“Niet één, maar twee schietincidenten op korte termijn betekenden het einde van de carrière van Chris B. bij groep Diane”, vertellen broers Marc en Mario Van Damme. “Na Zaventem had hij ook nog zijn revolver tegen het hoofd van een portier gezet. Pas dan is hij buitengezet.”

De broers Van Damme, beiden bevriend met Chris B., zijn verbaasd dat enkel het schietincident in Zaventem nu naar boven komt. “Chris B. heeft ons verteld dat hij twee keer in de fout ging en pas na die tweede misstap gedegradeerd werd”, vertellen ze. Zo biechtte B., die vermoedelijk de Reus van de Bende van Nijvel was, aan Mario op dat hij geschorst werd na een incident in Brussel. “Toen er tumult ontstond bij een dancing, werden ook de leden van de groep Diane opgeroepen”, klinkt het. “Chris was daar toen ook bij. Op een bepaald moment raakten de gemoederen er zo verhit tussen Chris en de portier van die zaak dat Chris plots zijn revolver uit zijn holster nam en die tegen het hoofd van die man zette.”
Lees ook
Bekijk hier de eerste bewegende beelden van ‘De Reus’
Te impulsief

Maar daar bleek de rijkswachtleiding niet mee opgezet. “Chris vertelde me dat die actie hem zijn job gekost heeft. Te impulsief, niet koelbloedig genoeg en te gevaarlijk want zijn wapen getrokken op een moment dat het niet nodig was in de buurt van gewone burgers.” Meer details zijn de broers nooit te weten gekomen. “Het is evenwel geen verrassing dat Chris zoiets deed. Hij was later ook nog zo’n zenuwachtige kerel. Altijd direct klaar in aanvalshouding als je hem wakker maakte als hij in slaap gevallen was aan de toog bijvoorbeeld.”

Kan dat tweede incident geen verzinsel zijn? “Natuurlijk had Chris een spectaculairder verhaal kunnen verzinnen om zijn fouten in Zaventem toe te dekken”, klinkt het. “Maar zo zat hij niet in elkaar. Chris was begin jaren tachtig geen grote prater. Eerder een stil, teruggetrokken iemand. Volgens ons moet die tweede fout ook terug te vinden zijn in een rapport van de rijkswacht. Tenzij het onder de mat geveegd is.”

link
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174732647
quote:
0s.gif Op zondag 29 oktober 2017 12:36 schreef StaceySinger het volgende:
“Revolver tegen hoofd van buitenwipper kostte de Reus zijn job bij elite-eenheid Diane”

[ afbeelding ]

“Niet één, maar twee schietincidenten op korte termijn betekenden het einde van de carrière van Chris B. bij groep Diane”, vertellen broers Marc en Mario Van Damme. “Na Zaventem had hij ook nog zijn revolver tegen het hoofd van een portier gezet. Pas dan is hij buitengezet.”

De broers Van Damme, beiden bevriend met Chris B., zijn verbaasd dat enkel het schietincident in Zaventem nu naar boven komt. “Chris B. heeft ons verteld dat hij twee keer in de fout ging en pas na die tweede misstap gedegradeerd werd”, vertellen ze. Zo biechtte B., die vermoedelijk de Reus van de Bende van Nijvel was, aan Mario op dat hij geschorst werd na een incident in Brussel. “Toen er tumult ontstond bij een dancing, werden ook de leden van de groep Diane opgeroepen”, klinkt het. “Chris was daar toen ook bij. Op een bepaald moment raakten de gemoederen er zo verhit tussen Chris en de portier van die zaak dat Chris plots zijn revolver uit zijn holster nam en die tegen het hoofd van die man zette.”
Lees ook
Bekijk hier de eerste bewegende beelden van ‘De Reus’
Te impulsief

Maar daar bleek de rijkswachtleiding niet mee opgezet. “Chris vertelde me dat die actie hem zijn job gekost heeft. Te impulsief, niet koelbloedig genoeg en te gevaarlijk want zijn wapen getrokken op een moment dat het niet nodig was in de buurt van gewone burgers.” Meer details zijn de broers nooit te weten gekomen. “Het is evenwel geen verrassing dat Chris zoiets deed. Hij was later ook nog zo’n zenuwachtige kerel. Altijd direct klaar in aanvalshouding als je hem wakker maakte als hij in slaap gevallen was aan de toog bijvoorbeeld.”

Kan dat tweede incident geen verzinsel zijn? “Natuurlijk had Chris een spectaculairder verhaal kunnen verzinnen om zijn fouten in Zaventem toe te dekken”, klinkt het. “Maar zo zat hij niet in elkaar. Chris was begin jaren tachtig geen grote prater. Eerder een stil, teruggetrokken iemand. Volgens ons moet die tweede fout ook terug te vinden zijn in een rapport van de rijkswacht. Tenzij het onder de mat geveegd is.”

link
Dit is nu al het derde verhaal over waarom hij ontslagen was bij Diane.
  zondag 29 oktober 2017 @ 13:18:21 #225
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_174733256
Nen buitenwipper, da klink toch beter dan nen uitsmijter, Zunne?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_174749465
'De Reus' weer te zien op archiefbeelden

De redactie van VTM NIEUWS heeft nieuwe bewegende beelden opgespoord van Chris B., de man die op zijn sterfbed verklaarde dat hij 'De Reus' van de Bende van Nijvel was. Op de beelden zien we B. aan het werk als rijkswachter tijdens een zoekactie in Moorsel in 1996.

De beelden zijn gemaakt op 6 oktober 1996 in Moorsel, een deelgemeente van Aalst, waar de rijkswacht een grote zoekactie uitvoerde. Chris B. is op dat moment samen met zijn collega’s van de rijkswacht op zoek naar het wapen van een drievoudige moordenaar.

"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174757224
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174766280
quote:
0s.gif Op maandag 30 oktober 2017 00:12 schreef StaceySinger het volgende:
'De Reus' weer te zien op archiefbeelden

De redactie van VTM NIEUWS heeft nieuwe bewegende beelden opgespoord van Chris B., de man die op zijn sterfbed verklaarde dat hij 'De Reus' van de Bende van Nijvel was. Op de beelden zien we B. aan het werk als rijkswachter tijdens een zoekactie in Moorsel in 1996.

De beelden zijn gemaakt op 6 oktober 1996 in Moorsel, een deelgemeente van Aalst, waar de rijkswacht een grote zoekactie uitvoerde. Chris B. is op dat moment samen met zijn collega’s van de rijkswacht op zoek naar het wapen van een drievoudige moordenaar.

Boeiend om te volgend dit allemaal. Chris B. ziet er wel echt uit als een sulletje. Apart om dan te bedenken wat hij mogelijk allemaal op zijn geweten heeft.
pi_174778841
quote:
0s.gif Op maandag 30 oktober 2017 21:05 schreef Stansfield het volgende:

[..]

Boeiend om te volgend dit allemaal. Chris B. ziet er wel echt uit als een sulletje. Apart om dan te bedenken wat hij mogelijk allemaal op zijn geweten heeft.
Moh stille wateren hebben diepe gronden zullen we maar zeggen.
pi_174781817
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 oktober 2017 13:44 schreef DeParo het volgende:

[..]

Moh stille wateren hebben diepe gronden zullen we maar zeggen.
Dat zou zeker zo kunnen zijn ja.
  woensdag 1 november 2017 @ 10:09:34 #231
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_174798401
Op BvN forum zouden volgens een wapenexpert die de foto’s heeft gezien (dus geen hands-on onderzoek) van de recente wapenvondst, de kisten van september 1994 dateren (door s/94 opschrift). Hierdoor lijkt de connectie met de BvN toch te minimaliseren/verdwijnen. De Shotgun was geen type dat door de rijkswacht werd gebruikt.
pi_174804959
'Belgische politie krijgt gouden tip binnen over Bende van Nijvel'

Laatste update: 01 november 2017 15:41


De Belgische politie heeft een "gouden tip" binnengekregen over de Bende van Nijvel. Dat zei de Belgische advocaat Jef Vermassen woensdag op de Vlaamse tv.

Volgens Vermassen is veertien dagen geleden "een verklaring van zeer doorslaggevende aard" afgelegd, "een openbaring over wie er achter zit."

De raadsman meent dat de politie het mysterie rond de bende, die in de jaren tachtig een reeks bloedige roofovervallen pleegde waarbij 28 doden vielen, kan ophelderen. "Daar heb ik nu vertrouwen in."

De daders en hun motieven zijn nooit achterhaald. Dinsdag maakte minister Koen Geens (Justitie) bekend dat hij het onderzoeksteam van vijf uitbreidt met negen leden van experts uit de federale gerechtelijke politie en het zogeheten Comité P, dat toezicht houdt op de politie..

Het onderzoek is in een stroomversnelling geraakt door de onthulling dat de inmiddels overleden rijkswachter Christiaan B. lid van de bende zou zijn geweest.

https://www.nu.nl/buitenl(...)ende-van-nijvel.html

+

http://www.knack.be/nieuw(...)e-normal-920285.html

video Jef Vermassen

[ Bericht 4% gewijzigd door StaceySinger op 01-11-2017 16:08:12 ]
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174805974
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
  woensdag 1 november 2017 @ 16:55:12 #234
402098 Velouria
mobiel rampgebied
pi_174806190
Goed bezig, die Vermassen. Maar het is natuurlijk absurd dat hij op deze manier een doorbraak moet afdwingen! Ik ben benieuwd wat hij precies bedoelt. Is dit de verklaring van de broer van de reus, of is dit iets heel anders?
  Redactie Sport woensdag 1 november 2017 @ 18:24:46 #235
164004 crew  TargaFlorio
pi_174807738
Interessant maar eerst zien dan geloven.
  woensdag 1 november 2017 @ 19:08:29 #236
461397 Jip141
I can show you the world
pi_174808641
De gouden tip is binnen schijnt
It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it. (Aristotle)
  woensdag 1 november 2017 @ 19:25:26 #237
461397 Jip141
I can show you the world
pi_174809000
Misschien toch niet dus


Procureur-generaal: “Ik heb geen idee waarover Vermassen het heeft”

De Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer is verbaasd over het interview met meester Jef Vermassen. “Ik ben zeer nieuwsgierig, want op dit moment heb ik geen idee waarover hij het heeft. Sinds de laatste ontwikkelingen zijn er heel veel tips binnengekomen die nu onderzocht worden, maar dat zal tijd vergen. Op dit moment is daar geen verklaring bij van iemand die zegt dat hij de dader is of die zegt dat hij alles weet en het zal vertellen. Het is spijtig dat meester Vermassen niet eerst met ons komt spreken. Ik heb per mail gevraagd om zo snel mogelijk rond de tafel te zitten.”
It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it. (Aristotle)
  woensdag 1 november 2017 @ 19:41:00 #238
168304 Mani89
We try not to sexualize him.
pi_174809406
Hoe betrouwbaar is deze meneer Vermassen? Hij komt een beetje mediageil over zo.
Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep. Kom Terug.
  woensdag 1 november 2017 @ 21:07:04 #239
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_174812099
quote:
0s.gif Op woensdag 1 november 2017 19:41 schreef Mani89 het volgende:
Hoe betrouwbaar is deze meneer Vermassen? Hij komt een beetje mediageil over zo.
hij is een goede advocaat, maar hij is inderdaad nogal mediageil.
pi_174812364
Was dit al gepost? Opvallend

https://nos.nl/artikel/22(...)hte-aangehouden.html

Mondje gesnoerd
  woensdag 1 november 2017 @ 21:21:01 #241
444624 Walterwhite64
alle hoeren zijn vrouwen.
pi_174812531
quote:
0s.gif Op woensdag 1 november 2017 21:15 schreef Poepz0r het volgende:
Was dit al gepost? Opvallend

https://nos.nl/artikel/22(...)hte-aangehouden.html

Mondje gesnoerd
Is er een verband tussen de bende van Nijvel en de bende van Venlo dan?
Neem het leven niet te serieus, je overleeft het toch niet.
  woensdag 1 november 2017 @ 21:23:02 #242
92989 ..-._---_-.-
alike minds think great
pi_174812585
quote:
0s.gif Op woensdag 1 november 2017 21:15 schreef Poepz0r het volgende:
Was dit al gepost? Opvallend

https://nos.nl/artikel/22(...)hte-aangehouden.html

Mondje gesnoerd
Venlo, Nijvel, wat is het verschil?
pi_174812601
quote:
1s.gif Op woensdag 1 november 2017 21:23 schreef ..-._---_-.- het volgende:

[..]

Venlo, Nijvel, wat is het verschil?
LOL niet gezien sorry :D
pi_174812686
quote:
1s.gif Op zondag 29 oktober 2017 13:18 schreef Pietverdriet het volgende:
Nen buitenwipper, da klink toch beter dan nen uitsmijter, Zunne?
Poepen met de buitenwipper.
  woensdag 1 november 2017 @ 22:35:00 #245
296840 Osiris024
Because I can...
pi_174814829
quote:
0s.gif Op woensdag 1 november 2017 19:41 schreef Mani89 het volgende:
Hoe betrouwbaar is deze meneer Vermassen? Hij komt een beetje mediageil over zo.
Hij heeft blijkbaar een nieuw boek te pluggen....
  woensdag 1 november 2017 @ 22:40:27 #246
296840 Osiris024
Because I can...
pi_174814990
quote:
0s.gif Op woensdag 1 november 2017 15:55 schreef StaceySinger het volgende:
'Belgische politie krijgt gouden tip binnen over Bende van Nijvel'

Laatste update: 01 november 2017 15:41


De Belgische politie heeft een "gouden tip" binnengekregen over de Bende van Nijvel. Dat zei de Belgische advocaat Jef Vermassen woensdag op de Vlaamse tv.

Volgens Vermassen is veertien dagen geleden "een verklaring van zeer doorslaggevende aard" afgelegd, "een openbaring over wie er achter zit."

De raadsman meent dat de politie het mysterie rond de bende, die in de jaren tachtig een reeks bloedige roofovervallen pleegde waarbij 28 doden vielen, kan ophelderen. "Daar heb ik nu vertrouwen in."

De daders en hun motieven zijn nooit achterhaald. Dinsdag maakte minister Koen Geens (Justitie) bekend dat hij het onderzoeksteam van vijf uitbreidt met negen leden van experts uit de federale gerechtelijke politie en het zogeheten Comité P, dat toezicht houdt op de politie..

Het onderzoek is in een stroomversnelling geraakt door de onthulling dat de inmiddels overleden rijkswachter Christiaan B. lid van de bende zou zijn geweest.

https://www.nu.nl/buitenl(...)ende-van-nijvel.html

+

http://www.knack.be/nieuw(...)e-normal-920285.html

video Jef Vermassen
Waarschijnlijk wederom een gouden tip die al in de jaren 90 aan de speurders is aangeboden.

Wat is trouwens niet snap van Vermassen...het weer met 10 jaar verlengen...ze hebben nu al het probleem als er iemand opstaat met 100% bewijs dat er nooit meer iemand voor het gerecht gaat komen door alle procedurefouten....laat staan veroordeelt. !!

Je mag de regels niet tijdens het spel aanpassen...


Comité P bestaat trouwens uit allemaal ex-rijkswacht / ex-Diane / ex-Staatsveiligheid.


Of we krijgen nu een keer echt namen en rugnummers....of een schlemiel die de schuld op zich gaat nemen om de overheid vrij te pleiten.


*edit* Lang leve Belgie en de gegarandeerde anonimiteit......

Het is al bekend wie 1 van de tipgevers is... :|W

[ Bericht 2% gewijzigd door Osiris024 op 01-11-2017 23:14:40 ]
  Redactie Sport donderdag 2 november 2017 @ 11:13:22 #247
164004 crew  TargaFlorio
pi_174821075
Vermassen mag dan mediageil zijn maar misschien is druk uit de media ook wel nodig in deze zaak.
  donderdag 2 november 2017 @ 11:28:15 #248
296840 Osiris024
Because I can...
pi_174821423
quote:
0s.gif Op donderdag 2 november 2017 11:13 schreef TargaFlorio het volgende:
Vermassen mag dan mediageil zijn maar misschien is druk uit de media ook wel nodig in deze zaak.
Die druk is er al jaren...zonder hen was er helemaal niks gebeurt de afgelopen 30 jaar...
pi_174885870
DN35fT-XkAE6kiL.jpg
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
  zondag 5 november 2017 @ 16:40:11 #250
2629 Juup©
Tegenwoordig redelijk serieus
pi_174886118
quote:
Die komt binnenkort door een "ongelukje" om het leven.
  maandag 6 november 2017 @ 00:43:22 #251
296840 Osiris024
Because I can...
pi_174896819
quote:
14s.gif Op zondag 5 november 2017 16:40 schreef Juup© het volgende:

[..]

Die komt binnenkort door een "ongelukje" om het leven.
Ach, in een Belgisch onderzoek is een lijk met 3 kogelgaten in het hoofd met als doodsoorzaak : Zelfmoord heel gewoon.

(no shit)
  maandag 6 november 2017 @ 10:17:11 #252
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_174899584
Nu heeft een journalist in de caravan van Bonkoffsky een agenda van 1984 gevonden met enkele namen en adressen in. Eén van die namen is blijkbaar een extreemrechtse wapenliefhebber. De speurders zeiden dat ze die caravan nochtans grondig hadden onderzocht en dit boekje niet hebben gezien. Ofwel zijn er weer luie speurders bezig ofwel wordt er weer gemanipuleerd...
  Redactie Sport maandag 6 november 2017 @ 11:01:41 #253
164004 crew  TargaFlorio
pi_174900173
quote:
0s.gif Op maandag 6 november 2017 10:17 schreef kl1172 het volgende:
Nu heeft een journalist in de caravan van Bonkoffsky een agenda van 1984 gevonden met enkele namen en adressen in. Eén van die namen is blijkbaar een extreemrechtse wapenliefhebber. De speurders zeiden dat ze die caravan nochtans grondig hadden onderzocht en dit boekje niet hebben gezien. Ofwel zijn er weer luie speurders bezig ofwel wordt er weer gemanipuleerd...
Dit hele onderzoek is zo 30 jaar lang zo verziekt dat je inderdaad niet meer weet of het speurders hebben zitten slapen of bewust zitten manipuleren of misschien is die agenda er jaren later wel neergelegd. :N
  maandag 6 november 2017 @ 12:26:02 #254
296840 Osiris024
Because I can...
pi_174901468
quote:
0s.gif Op maandag 6 november 2017 10:17 schreef kl1172 het volgende:
Nu heeft een journalist in de caravan van Bonkoffsky een agenda van 1984 gevonden met enkele namen en adressen in. Eén van die namen is blijkbaar een extreemrechtse wapenliefhebber. De speurders zeiden dat ze die caravan nochtans grondig hadden onderzocht en dit boekje niet hebben gezien. Ofwel zijn er weer luie speurders bezig ofwel wordt er weer gemanipuleerd...
Ah ze gaan weer voor het spoor Bouhouche / Beijer.

Wat ook het eerste onderzoek aangaf........30 jaar geleden.
  maandag 6 november 2017 @ 12:26:39 #255
296840 Osiris024
Because I can...
pi_174901476
quote:
0s.gif Op maandag 6 november 2017 11:01 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

Dit hele onderzoek is zo 30 jaar lang zo verziekt dat je inderdaad niet meer weet of het speurders hebben zitten slapen of bewust zitten manipuleren of misschien is die agenda er jaren later wel neergelegd. :N
Er is meer bewijs van manipulatie dan er echt bewijs is in deze zaak.
pi_174903339
quote:
0s.gif Op maandag 6 november 2017 10:17 schreef kl1172 het volgende:
Nu heeft een journalist in de caravan van Bonkoffsky een agenda van 1984 gevonden met enkele namen en adressen in. Eén van die namen is blijkbaar een extreemrechtse wapenliefhebber. De speurders zeiden dat ze die caravan nochtans grondig hadden onderzocht en dit boekje niet hebben gezien. Ofwel zijn er weer luie speurders bezig ofwel wordt er weer gemanipuleerd...
De agenda
.

[ Bericht 5% gewijzigd door StaceySinger op 07-11-2017 14:19:25 ]
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_174903935
“Al vijf weekends stonden we daar, en plots was het niet meer nodig”
Agent getuigt: “72 uur voor overval Bende van Nijvel kregen we plots het bevel bewaking Delhaize Aalst te stoppen”

a19bcafa-c26f-11e7-9ab2-58d42e4d748e_web_scale_0.4375_0.4375__.jpg?maxheight=460&maxwidth=638

En toen gebeurde iets waar onze getuige tot op de dag van vandaag geen verklaring voor heeft. “De woensdag voor de overval kregen we plots een nieuw bevel. De observatie van Delhaize Aalst wordt met onmiddellijke ingang opgeheven, zo stond het op het papier van de briefing. Gedaan.”

De Delhaize van Aalst mocht niet bewaakt worden. Niet door de rijkswacht en evenmin door de gerechtelijke politie. De rijkswacht kreeg, volgens advocaat Jef Vermassen, een half uur voor de overval te horen dat ze moesten verdwijnen. Maar ook de gerechtelijke politie werd na vijf weekends van observaties weggestuurd, drie dagen voordat de Bende zou toeslaan. Een onverklaarbare beslissing met grote gevolgen. “We hadden de Bende van Nijvel daar kunnen vatten, maar we mochten niet”, zegt een politieagent die deel uitmaakte van de patrouilles.

Het was de bloedigste overval ooit van de Bende van Nijvel. Acht doden vielen er bij de raid op de Delhaize in Aalst, op zaterdag 9 november 1985. En dat terwijl er die dag eigenlijk rijkswachters en politieagenten op de uitkijk hadden moeten staan. Een toenmalige politieman, officier van de gerechtelijke politie (GPP), vertelt nu voor het eerst hoe die bewakingsopdracht 72 uur voor de overval abrupt werd afgeblazen. Hij bevestigt daarmee het verhaal van advocaat Jef Vermassen.
Advertentie

“Na eerdere overvallen van de Bende van Nijvel was beslist om tijdens het weekend de Delhaize in Aalst te laten bewaken door gemengde patrouilles van de rijkswacht en de gerechtelijke politie van Aalst”, vertelt de politieman, die anoniem wil blijven. “Die patrouilles gingen van start vijf weken voor de overval. Dat was telkens perfect verlopen. Het zesde weekend was het voor het eerst aan mij en mijn collega.”

“In het begin van de week waren we al poolshoogte gaan nemen aan de supermarkt. We hadden een duidelijk plan. Eén rijkswachter – in burger, maar gewapend met een uzi – en één GPP-er – met 9mm-pistool – als mobiele ploeg. De twee anderen zouden postvatten op de parking. Op die manier hadden we een goed zicht op al wie toekwam.”

En toen gebeurde iets waar onze getuige tot op de dag van vandaag geen verklaring voor heeft. “De woensdag voor de overval kregen we plots een nieuw bevel. De observatie van Delhaize Aalst wordt met onmiddellijke ingang opgeheven, zo stond het op het papier van de briefing. Gedaan.”

“We vonden dat allemaal een heel vreemde beslissing”, zegt de ex-politieman. “De overvallen op de Delhaize-filialen in Overijse en Eigenbrakel, waarbij respectievelijk vijf en drie doden waren gevallen, dateerden van 27 september. Zij waren net de reden waarom de gemengde patrouilles in het leven waren geroepen.”

“Maar toen een collega bij onze hoofdcommissaris L. verhaal ging halen, kreeg hij het volgende te horen: Allez, kom. Wie gaat er nu een overval plegen in Aalst? Nu, dat was een brave mens, ik kan niet geloven dat hij wist wat zou gebeuren. Mogelijk heeft hij orders van hogerhand gekregen.”

Het vervolg van het verhaal kennen we: op 9 november sloeg de Bende wel degelijk toe in Aalst. “Ik zat die avond thuis voor televisie, toen plots het nieuws kwam van de overval. Ik pakte meteen mijn telefoon en belde de permanentie. Er waren doden gevallen op de parking van de Delhaize. Maar ik moest niet komen. Er was al genoeg volk op de been, klonk het.”

“Mijn gevoel toen? Ik was een vat frustratie. Kwaad op het commando, kwaad op het gerecht. Ik ben ervan overtuigd dat we toen en daar de Bende hadden kunnen vatten. Je kan ook zeggen dat we het verhaal dan misschien niet meer hadden kunnen navertellen. Maar als jonge flik denk je daar op dat moment niet aan.”

“Waarom ze de bewaking zo abrupt hebben afgeblazen? Ik heb nog steeds geen idee, maar ik zou het na al die jaren echt graag weten. Ik hoop dat het nieuwe onderzoek tot iets leidt, dat straks eindelijk duidelijk wordt of de rijkswacht er voor iets tussen zat.”

Nooit ondervraagd

De politieman is nooit ondervraagd over deze zaak. “Vele collega’s kennen dit verhaal en ik meende dat ook het gerecht op de hoogte was. Maar als ik Jef Vermassen nu hoor, is dat niet het geval. Hij spreekt van een recente getuigenis van een rijkswachter die zegt dat hij de bewaking een half uur voor de feiten moest stopzetten. Dat kan. Wij wisten het al drie dagen, maar misschien hebben ze het die rijkswachter pas op het laatst verteld.”

De politieman wil anoniem blijven. “Ik heb ander werk nu. Voor mij is dit verhaal ten einde. Dat wil niet zeggen dat ik niet beschikbaar ben voor de Bende-speurders. Als ze denken dat mijn getuigenis nuttig is, als ze denken dat dit een bouwsteen is om de waarheid te achterhalen, dan wil ik hen desgevraagd alles vertellen.”

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171105_03170948
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
  maandag 6 november 2017 @ 15:10:23 #258
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_174904137
De agenda was niet van Bonkoffsky, maar van de zoon van de vorige eigenaar van de caravan zo blijkt nu.
  dinsdag 7 november 2017 @ 02:14:26 #259
296840 Osiris024
Because I can...
pi_174915238
quote:
0s.gif [b]Op maandag 6 november 2017 14:59 schreef StaceySinger het volgende

-knip-
Hij had beter de krant moeten lezen... ;)

Daar waren (solide) verklaringen voor.

- Verklaring burgemeester Raymond Uyttersprot op de gemeenteraad van november 1985

http://aalst.courant.nu/i(...)=1985&sort=relevance

- Commissie Binnenlandse Zaken van 8 januari 1986

http://www3.dekamer.be/digidocanha/K0084/K00843399/K00843399.PDF
pi_174929658
Huiszoeking in caravan van de Reus

Speurders van de cel Waals-Brabant hebben gisteren in Cerfontaine de hele dag de caravan van Christiaan Bonkoffsky en het domein daarrond doorzocht. De man zou de Reus van de Bende van Nijvel zijn. De Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer bevestigt het nieuws van de huiszoeking aan de redactie. “Wij willen zeker zijn dat daar niks in de grond zit.”

De verkaveling in de Avenue d’Hêtres in het bos van Revleumont werd eerder dit jaar al door speurders van de cel Waals-Brabant (CWB) doorzocht. Afgelopen weekend bleek dat daarbij een adresboekje uit 1984 over het hoofd was gezien. Het adresboekje bleek van de vorige eigenaars van het domein te zijn, maar de vondst was voor de onderzoeksleiding een indicatie dat er in eerste instantie niet erg grondig werd gezocht.

“Deze keer doen we een zeer grondige zoeking”, zegt procureur-generaal De Valkeneer. “Gewoon om zeker te zijn. We doorzoeken ook de grond rondom de caravan. We concentreren ons op twee plekken. De zoekingen zijn maandag al begonnen en gingen vandaag de hele dag verder. Wij willen zeker zijn dat daar niks is verborgen, of nog in de grond zit. We doorzoeken ook de omgeving rondom het terrein.”

Christiaan Bonkoffsky, eind jaren 70 actief bij groep Diane, bekende kort voor zijn dood aan zijn broer dat hij deel had uitgemaakt bij de Bende van Nijvel, die 28 mensen vermoordde tussen 1982 en 1985. De CWB probeert nu vooral zicht te krijgen op de entourage van Bonkoffsky in die tijd.

Bonkoffsky kocht de caravan eind 2001, maar heeft er hooguit twee zomers doorgebracht. De laatste sporen van zijn aanwezigheid daar gaan terug tot de zomer van 2003. Ten tijde van de eerste huiszoeking was het spoor-Bonkoffsky binnen de CWB nog een van dertien in een dozijn. Vandaag beschouwen de speurders het als het belangrijkste in 32 jaar Bende-onderzoek.

http://bendevannijvel.com

cerf10.jpg
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
  dinsdag 7 november 2017 @ 20:57:15 #261
296840 Osiris024
Because I can...
pi_174930411
TS.

Is het de bedoeling dat "we" alleen maar nieuwsberichten copy-pasten of wil je nog enige discussie voeren ?
  woensdag 8 november 2017 @ 14:00:54 #262
308660 kl1172
De zomer van '83...
pi_174941332
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 november 2017 02:14 schreef Osiris024 het volgende:

[..]

Hij had beter de krant moeten lezen... ;)

Daar waren (solide) verklaringen voor.

- Verklaring burgemeester Raymond Uyttersprot op de gemeenteraad van november 1985

http://aalst.courant.nu/i(...)=1985&sort=relevance

- Commissie Binnenlandse Zaken van 8 januari 1986

http://www3.dekamer.be/digidocanha/K0084/K00843399/K00843399.PDF

Ik blijf toch op mijn honger zitten ivm het verhaal van die agent. De gecoördineerde bewakingsopdracht wordt wel uit de doeken gedaan, maar niet waarom deze agent plots deze opdracht moest stopzetten. Eind oktober werden er mensen in het Osbroekpark (ligt naast de Delhaize) opgemerkt die zich verdacht gedroegen en op 2 november (een week voor de aanslag) werden er 2 geladen revolvers en een riotgun gevonden in dat park, in de buurt van de Delhaize (dus niet aan de andere kant van dat park). Dan ga je de bewaking toch niet verminderen/stopzetten?
Kan ook dat dit weer een zoveelste dwaalspoor is om de tijd van de speurders te verkwisten.
  woensdag 8 november 2017 @ 14:36:48 #263
296840 Osiris024
Because I can...
pi_174941914
quote:
0s.gif Op woensdag 8 november 2017 14:00 schreef kl1172 het volgende:

[..]

Ik blijf toch op mijn honger zitten ivm het verhaal van die agent. De gecoördineerde bewakingsopdracht wordt wel uit de doeken gedaan, maar niet waarom deze agent plots deze opdracht moest stopzetten. Eind oktober werden er mensen in het Osbroekpark (ligt naast de Delhaize) opgemerkt die zich verdacht gedroegen en op 2 november (een week voor de aanslag) werden er 2 geladen revolvers en een riotgun gevonden in dat park, in de buurt van de Delhaize (dus niet aan de andere kant van dat park). Dan ga je de bewaking toch niet verminderen/stopzetten?
Kan ook dat dit weer een zoveelste dwaalspoor is om de tijd van de speurders te verkwisten.
Ze krijgen "woensdag voor de aanslag in Aalst de opdracht te stoppen bij de Delhaize"

Kijk eens naar die datum .....5 November 1985.....

Er speelde veel meer dan de BVN in die periode in Belgie.

In dat licht is het allemaal minder vreemd wellicht.

Kortom ze hadden het ook druk met andere belangrijke zaken.

https://en.wikipedia.org/wiki/Communist_Combatant_Cells

Attacks

2 October 1984 - attack against the American company Litton Industries in Evere, on the 2nd anniversary of the Litton Industries bombing in Canada
3 October 1984 - attack on the German company MAN AG in Groot-Bijgaarden
8 October 1984 - attack on the American company Honeywell in Evere
15 October 1984 - attack on the Paul Hymans institute (a liberal organization in Ixelles)
17 October 1984 - attack on the CVP party bureau in Ghent
26 October 1985 - attack on the Belgian military base in Bierset
11 December 1984 - attack on NATO pipelines in Estival, Gages, Gastuche, Glaaien and Itter
15 January 1985 - attack on a NATO/SHAPE support group in Woluwe-Saint-Lambert
1 May 1985 - attack on the Federation of Belgian Enterprises, killing two firemen and wounding 13 others
6 May 1985 - attack on the Belgian police in Woluwe-Saint-Lambert
8 October 1985 - attack on the Belgian company Sibelgaz in Laeken
12 October 1985 - attack on the Belgian company Fabrimetal in Charleroi
4 November 1985 - attack on the Belgian company BBL in Etterbeek
4 November 1985 - attack on the American company Manufacturers Hanover Corporation
4 November 1985 - attack on the Belgian company Generale Bank in Charleroi
5 November 1985 - attack on the Belgian company KB Bank in Leuven[3]
5 November 1985 - attack on the American company Motorola in Watermael-Boitsfort
4 December 1985 - attack on the American company Bank of America in Antwerp
6 December 1985 - attack on a NATO pipeline in Wortegem-Petegem

[ Bericht 1% gewijzigd door Osiris024 op 08-11-2017 14:42:22 ]
pi_175389135
Het nieuws valt weer een beetje stil....
  Redactie Sport woensdag 29 november 2017 @ 19:46:14 #265
164004 crew  TargaFlorio
pi_175389182
Onderzoek heeft tijd nodig.
  donderdag 30 november 2017 @ 10:28:57 #266
79262 Dwersdriever
Justified Ancient of MuMu
pi_175398827
Uit Het Nieuwsblad van vandaag:

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel hebben de speurders de voorbije maand 500 nieuwe tips gekregen. Dat zegt Christian De Valkeneer, de procureur-generaal van Luik die het onderzoek naar de Bende van Nijvel leidt.


"Het is nu belangrijk om de nuttige tips van de rest te onderscheiden." Sinds het nieuws vorige maand uitlekte dat ex-rijkswachter Christiaan Bonkoffsky enkele dagen voor zijn dood aan zijn broer opbiechtte dat hij deel uitmaakte van de Bende van ­Nijvel wordt de speurderscel bedolven onder de tips.

Dinsdag zei strafpleiter Jef Vermassen op een druk ­bij­gewoond debat in Brussel dat hij een anonieme brief kreeg van een ­ ex-rijkswachter met nieuwe info. ­Volgens de man mochten hij en zijn collega’s in 1985 na de overvallen op de Delhaizes in Eigenbrakel en Overijse de achtervolging niet inzetten met hun Porsches. "Die info zit in het dossier en is onderzocht", zegt De Valkeneer. Dat blijkt te kloppen. ­Onder andere de Franstalige krant ‘La Dernière Heure’ besteedde er een maand geleden al aandacht aan.

Het blijft onduidelijk wat we moeten geloven van die informatie. "Want anderen in het dossier spreken dan weer flagrant tegen dat ze van hogerhand niet in actie mochten komen", zegt De Valkeneer. Die wil geen polemiek, maar gaf toch een voorzichtige sneer. "Meester Vermassen had die zogezegde nieuwe informatie alvast niet op voorhand bij ons afgetoetst. Hij weet ons nochtans wonen." Jef Vermassen verzekerde gisteren de stapel tips die hij al kreeg meteen door te spelen aan de speurders.
We Came A Long Time Ago
Nine Nine Two - But You Did Not Know
  donderdag 30 november 2017 @ 10:30:42 #267
79262 Dwersdriever
Justified Ancient of MuMu
pi_175398853
In dit komt uit Het Laatste Nieuws van gisteren:

Een team van de snelwegpolitie vernam op 27 september 1985 dat er een overval had plaatsgevonden op de Delhaize van Eigenbrakel. De rijkswachters waren onder meer uitgerust met een snelle Porsche, maar mochten niet ingrijpen van hun oversten. Die anonieme tip in de zaak van de Bende van Nijvel kreeg Jef Vermassen in handen, zo zei de advocaat gisteren tijdens een debat. "Ik ga de brief overmaken aan de onderzoeksrechter", reageert Vermassen nu.

Vermassen (70) had het gisteren tijdens een debat in het Justitiepaleis over een "waardevolle" brief, die hij anoniem had ontvangen van een ex-rijkswachter, zo schrijft Het Nieuwsblad. "Dit is al de tweede duidelijke getuigenis dat agenten niet mochten optreden tijdens de overvallen”, zei Vermassen tijdens het debat van het Vlaams Pleitgenootschap in Brussel. Eerder getuigde een voormalig lid van de gerechtelijke politie dat de bewaking van de Delhaize in Aalst een paar dagen voor de laatste overval op 9 november 1985 werd afgeblazen.

Alcoholcontroles

"Op de briefing vernamen hij (de anonieme rijkswachter, nvdr) en zijn collega's dat er een overval gebeurd was op de Delhaize van Eigenbrakel. Ze waren van de snelwegpolitie en hadden een snelle Porsche tot hun beschikking, plus een BMW en motoren. Snel genoeg om het tegen de Golf GTI op te nemen. 'Maar we mochten er niet achter gaan', getuigt de ex-rijkswachter in de brief. 'We moesten ons aan onze taak houden: alcoholcontroles uitvoeren in de buurt.' Later kwam het nieuws dat de Bende nu ook in Overijse was opgedoken. (..) 'Maar opnieuw mochten we niet handelen. We mochten er met onze Porsche niet achteraan. Het werd ons verboden van onze oversten. We moesten doorgaan met onze alcoholcontroles. En ons alleen daarmee bezighouden', staat in de brief"aldus Vermassen aan Het Nieuwsblad.

De tol bleek achteraf erg zwaar: drie doden in Eigenbrakel, vijf in Overijse. De rijkswachters waren helemaal van slag en boos en hebben, volgens de anonieme getuigenis, de zakjes van de alcoholcontroles gewoon weggegooid.

Boycot

Vermassen zal de tip aan de speurders bezorgen. "Ik ga de brief overmaken aan de onderzoeksrechter omdat het nuttige en belangrijke informatie is. Ik weet niet of de gegevens juist zijn, maar ik vind het de moeite om te onderzoeken. Als het waar is wat erin staat, dan betekent dit dat er binnen de rijkswacht mensen waren die opdrachten gaven om iets niet te doen. Dan is dat een boycot en bestond er op dat ogenblik misschien een organisatie die de kracht en de macht heeft om onderzoeksdaden te verbieden. Dat zou ik vreselijk erg vinden, maar het is de moeite om te onderzoeken."

"Het is nu de tweede keer dat gendarmen iets in die zin zeggen", aldus Vermassen. De advocaat had eerder al melding gemaakt van een "gouden tip" in de zaak, waarbij een ex-rijkswachter zou verklaard hebben dat hij op 9 november 1985 het bevel moest geven om de bewaking aan de Delhaize in Aalst af te blazen. Bij die overval vielen acht doden. Vermassen treedt op voor David Van de Steen, die bij die feiten zijn ouders en zijn zus verloor.

De advocaat zal de brief schriftelijk overmaken aan de speurders. "Ik zal er zeker op terugkomen bij de samenkomst (voor de slachtoffers en nabestaanden, nvdr.) in december."
We Came A Long Time Ago
Nine Nine Two - But You Did Not Know
  dinsdag 5 december 2017 @ 19:21:07 #268
358144 capuchon_jongen
Lid sinds 13/10/2011 om 23:40
pi_175512588
De waarheid komt stilletjes aan het licht :o
Ode aan legende tong80! Hij zal voor altijd mijn nummer #1 zijn!
tong80 nummer #1 van 29/07/2005 tot 04/11/2018
  Redactie Sport woensdag 6 december 2017 @ 21:01:18 #269
164004 crew  TargaFlorio
pi_175536347
Zo meteen om 21.30u op Een (VRT 1):

quote:
Reporters Machteld Libert, Sara Van Boxstael en Linde De Ceuster gaan op zoek naar het vergeten leed van de Bende Van Nijvel-moordpartij in Aalst in '85. Het was een schok, enkele weken geleden. En niet in het minst voor Aalstenaars. Want de zogenaamde 'Reus 'van de Bende van Nijvel leek eindelijk een gezicht te krijgen. 'Iemand van ons' nog wel. Op 11 december geven de speurders tekst en uitleg aan de slachtoffers, en weten we misschien of dit écht het juiste spoor is. Of toch weer een dwaalspoor. Maar één ding is zeker: oude wonden zijn in het Aalsterse keihard opengereten. Nu pas komen sommige verhalen naar boven. Onze reporters vonden mensen die het meegemaakt hebben en er 32 jaar niet over gepraat hebben. Uit schrik. Ook nu pas komt bij velen het besef dat ze toen niet de juiste zorg kregen. Iets als slachtofferhulp bestond niet. Er was gewoon geen opvang. Voor sommigen heeft dat weggestopte trauma heel hun verdere leven bepaald. En zijn ze nooit geworden wat ze wilden worden. Uit deze Pano blijkt dat een zaterdagavond in november '85 heel lang geleden is, en tegelijk pijnlijk dichtbij.
Reportage: Machteld Libert, Sara Van Boxstael, Linde De Ceuster en Kristiaan Vanhalle.
Duidingsmagazine met indringende reportages over de grote thema's van deze tijd. Een gedreven team van reporters diept de beste nieuwsverhalen uit en zoekt het antwoord op actuele vragen.
pi_176775474
Tijdje stil alweer rondom dit dossier?

Hier een gesprekje op Café Weltschmerz tussen de Belg Ollie Salvatore (met complottheorieën) en Sid Lukkassen:

pi_178751026
Toch niet Bonkoffsky, volgens de onderzoekers:


https://www.telegraaf.nl/(...)l-team-op-dood-spoor
pi_178751037
Ik geloof er weinig van. Is een doofpot.
Met extra vezels!
  donderdag 26 april 2018 @ 11:50:07 #273
191317 Nobu
Nobutada Yakitori
pi_178751194
quote:
1s.gif Op donderdag 26 april 2018 11:36 schreef Volkorenbrood het volgende:
Ik geloof er weinig van. Is een doofpot.
De Belgische overheid is een veel te grote teringzooi om dit soort dingen decennia lang onder de pet te kunnen houden. :')
  donderdag 26 april 2018 @ 12:50:55 #274
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_178752039
quote:
7s.gif Op donderdag 26 april 2018 11:50 schreef Nobu het volgende:

[..]

De Belgische overheid is een veel te grote teringzooi om dit soort dingen decennia lang onder de pet te kunnen houden. :')
Dit dus, Belgische overheid is niet competent genoeg voor een complot.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_178752359
Beetje te makkelijk, gezien waar ze naar kijken lijken er wel meer partijen dan de Belgische overheid bij betrokken.

En Gladio is niet een verzonnen complot, het bestaan ervan is gewoon bevestigd toch ? :P
Met extra vezels!
  Redactie Sport donderdag 26 april 2018 @ 18:36:31 #276
164004 crew  TargaFlorio
pi_178757119
Wat is de definitie van een complot? Dat er in deze zaak partijen zijn geweest die liever de waarheid niet naar boven zien komen daar twijfel ik niet over.
pi_184700003
Tweede oud-rechercheur opgepakt in onderzoek naar Bende van Nijvel
VANDAAG, 18:18BUITENLAND

In België zijn in een week tijd twee voormalige rechercheurs opgepakt en verhoord in de zaak rond de Bende van Nijvel. De twee gepensioneerde speurders worden volgens Belgische media verdacht van manipulatie van het langlopende onderzoek.

Ex-rijkswachter François A. is vandaag aangehouden en vorige week woensdag oud-rechercheur Philippe V. (61). Het tweetal heeft mogelijk een belangrijke wapenvondst in 1986 gemanipuleerd. Toen dook de politie een lading wapens op van de bende, die in de jaren 80 een reeks bloedige overvallen pleegde.

De arrestaties zijn in België voorpaginanieuws. "Ik zal niet zeggen dat de zaak een nationaal trauma is, maar het begint er wel op te lijken", zegt correspondent Bert van Slooten in Brussel. Bij het vuurwapengeweld door de Bende van Nijvel vielen 28 doden. De daders zijn nooit gepakt.

Klik op de icoontjes voor meer informatie over elke gewapende overval:

Waar de bende tussen 1982 en 1985 overvallen heeft gepleegd
De wapenvondst in het kanaal bij het plaatsje Ronquières in 1986 was een doorbraak. De gevonden wapens en buit konden worden gelinkt aan meerdere overvallen, waardoor vast kwam te staan dat die door één bende waren gepleegd. Maar uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de lading slechts enkele dagen voor de vondst was gedumpt in het water. Een jaar eerder was op die plek al eens gezocht - toen werd niets gevonden.

'Raar'

V. had het initiatief genomen om opnieuw te duiken. Hij concludeerde op basis van politieverslagen, die A. zou hebben aangeleverd, dat er nog niet grondig genoeg was gezocht op de locatie. Justitie verdenkt V. en A. ervan dat ze getipt zijn door een informant. De twee gepensioneerde rechercheurs hebben dat altijd ontkend.

"Het was wel raar natuurlijk", zegt Van Slooten. "Een jaar daarvoor was er ook gezocht en niets gevonden - en nu vonden ze wel wat. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, is nu de centrale vraag." Als er daadwerkelijk een informant is gebruikt dan kan dat van groot belang zijn voor het onderzoek naar de overvalreeks.

De Reus

Twee jaar geleden kwam de zaak in een stroomversnelling, toen een ex-rijkswachter op zijn sterfbed bekende dat hij 'de Reus' uit de bende was. Uiteindelijk werd geconcludeerd dat de man niet de waarheid had gesproken. Het strafrechtelijk onderzoek heeft nu geleid naar de twee gepensioneerde rechercheurs.

Bron:
https://nos.nl/l/2269652

Tja....gaat er ooit duidelijkheid komen?
:{
  dinsdag 29 januari 2019 @ 21:06:26 #278
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_184700219
quote:
1s.gif Op donderdag 26 april 2018 13:14 schreef Volkorenbrood het volgende:
Beetje te makkelijk, gezien waar ze naar kijken lijken er wel meer partijen dan de Belgische overheid bij betrokken.

En Gladio is niet een verzonnen complot, het bestaan ervan is gewoon bevestigd toch ? :P
Ja, maar het was geen complot of samenzwering, het was een geheim stay behind netwerk
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Operatie_Gladio
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_184700223
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 20:54 schreef cofi het volgende:
Tweede oud-rechercheur opgepakt in onderzoek naar Bende van Nijvel
VANDAAG, 18:18BUITENLAND

In België zijn in een week tijd twee voormalige rechercheurs opgepakt en verhoord in de zaak rond de Bende van Nijvel. De twee gepensioneerde speurders worden volgens Belgische media verdacht van manipulatie van het langlopende onderzoek.

Ex-rijkswachter François A. is vandaag aangehouden en vorige week woensdag oud-rechercheur Philippe V. (61). Het tweetal heeft mogelijk een belangrijke wapenvondst in 1986 gemanipuleerd. Toen dook de politie een lading wapens op van de bende, die in de jaren 80 een reeks bloedige overvallen pleegde.

De arrestaties zijn in België voorpaginanieuws. "Ik zal niet zeggen dat de zaak een nationaal trauma is, maar het begint er wel op te lijken", zegt correspondent Bert van Slooten in Brussel. Bij het vuurwapengeweld door de Bende van Nijvel vielen 28 doden. De daders zijn nooit gepakt.

Klik op de icoontjes voor meer informatie over elke gewapende overval:

Waar de bende tussen 1982 en 1985 overvallen heeft gepleegd
De wapenvondst in het kanaal bij het plaatsje Ronquières in 1986 was een doorbraak. De gevonden wapens en buit konden worden gelinkt aan meerdere overvallen, waardoor vast kwam te staan dat die door één bende waren gepleegd. Maar uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de lading slechts enkele dagen voor de vondst was gedumpt in het water. Een jaar eerder was op die plek al eens gezocht - toen werd niets gevonden.

'Raar'

V. had het initiatief genomen om opnieuw te duiken. Hij concludeerde op basis van politieverslagen, die A. zou hebben aangeleverd, dat er nog niet grondig genoeg was gezocht op de locatie. Justitie verdenkt V. en A. ervan dat ze getipt zijn door een informant. De twee gepensioneerde rechercheurs hebben dat altijd ontkend.

"Het was wel raar natuurlijk", zegt Van Slooten. "Een jaar daarvoor was er ook gezocht en niets gevonden - en nu vonden ze wel wat. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, is nu de centrale vraag." Als er daadwerkelijk een informant is gebruikt dan kan dat van groot belang zijn voor het onderzoek naar de overvalreeks.

D