Daar krijg je geen enkele politieke partij voor warm.quote:en zelfs elkaars werkloosheidsuitkeringen betalen.
Topeconoom zijn, en dan denken dat Nederland hier een doorslaggevende rol in zou kunnen hebben.quote:Op zondag 2 oktober 2016 14:17 schreef Drugshond het volgende:
De Amerikaanse topeconoom Joseph Stiglitz roept Nederland op in actie te komen om de euro te redden.
Ja, of het pad op gaan van die gekke Verhofstadt hè. Versnelde financiële (fiscale) en politieke integratie. Stiglitz zegt in feite dat je dat eerst had moeten doen en dan pas de euro invoeren. Maar ze hebben eerst de euro ingevoerd en zijn nu aan het integreren, alleen omdat op die manier nu de verschillen tussen Noordwest-Europa en Zuid-Europa (oiv van de kredietcrisis en nasleep) aan het licht is gekomen, ontbreekt de nodige solidariteit in Europa om nog verder te integreren. EU is namelijk een transferunie geworden.quote:Op zondag 2 oktober 2016 14:19 schreef Drugshond het volgende:
Toch maar weer een N-Euro en een Z-Euro. Dan zou het wel kunnen werken.
Klinkt BNW, maar als je er over nadenkt lijkt dit wel precies te zijn waar het beleid op aanstuurt.quote:Op zondag 2 oktober 2016 14:34 schreef BarryOSeven het volgende:
En dit is dus precies de bedoeling. Eerst de euro naar de kloten helpen, en nu is er maar een oplossing: hun oplossing.
Ja, goed beschouwd is het waar dat bijv. de VS de kredietcrisis met een enorme bail-out "goed" heeft opgelost en dat wij in EU nu bijv. nog kampen met de gevolgen van de kredietcrisis in de vorm van Griekenland, Italië en bijv. de Deutsche bank, met overigens allerlei vertakkingen naar andere banken.quote:Op zondag 2 oktober 2016 14:34 schreef BarryOSeven het volgende:
En dit is dus precies de bedoeling. Eerst de euro naar de kloten helpen, en nu is er maar een oplossing: hun oplossing.
Ik zeg, pak die dure optie maar. Deze is vergiftigd.
Beetje aluhoed, maar kan best eens zo zijn.quote:Op zondag 2 oktober 2016 14:34 schreef BarryOSeven het volgende:
En dit is dus precies de bedoeling. Eerst de euro naar de kloten helpen, en nu is er maar een oplossing: hun oplossing.
Ik zeg, pak die dure optie maar. Deze is vergiftigd.
Valt je ook niet op dat D66 het nu veel minder het over de lofzang van Europa heeft. Wetende dat dit electoraal in de toekomst wel eens verkeerd zou kunnen uitpakken.quote:Op zondag 2 oktober 2016 14:29 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Ja, of het pad op gaan van die gekke Verhofstadt hè. Versnelde financiële (fiscale) en politieke integratie. Stiglitz zegt in feite dat je dat eerst had moeten doen en dan pas de euro invoeren. Maar ze hebben eerst de euro ingevoerd en zijn nu aan het integreren, alleen omdat op die manier nu de verschillen tussen Noordwest-Europa en Zuid-Europa (oiv van de kredietcrisis en nasleep) aan het licht is gekomen, ontbreekt de nodige solidariteit in Europa om nog verder te integreren. EU is namelijk een transferunie geworden.
Verder ook eens met zijn aloude kritiek dat 'austerity' niet werkt. Grappige is dat men bij de RABO-bank paar weken geleden in principe dezelfde kritiek had trouwens.
Beide, speltip 13.... Spreid je kansen.quote:Op zondag 2 oktober 2016 14:40 schreef JeSuisDroppie het volgende:
[..]
Beetje aluhoed, maar kan best eens zo zijn.
Hoe kan ik speculeren op het einde van de euro btw? Dollars kopen of goud?
Ja, klopt idd, dat viel me op, straks ga ik nog op D66 stemmen als ze nog wat kritischer worden...quote:Op zondag 2 oktober 2016 14:43 schreef Drugshond het volgende:
[..]
Valt je ook niet op dat D66 het nu veel minder het over de lofzang van Europa heeft. Wetende dat dit electoraal in de toekomst wel eens verkeerd zou kunnen uitpakken.
Same here. De rest is helemaal niet om aan te zien.quote:Op zondag 2 oktober 2016 14:45 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Ja, klopt idd, dat viel me op, straks ga ik nog op D66 stemmen als ze nog wat kritischer worden...
Die denken dat ze slim zijn. NOTquote:Op zondag 2 oktober 2016 14:43 schreef Drugshond het volgende:
[..]
Valt je ook niet op dat D66 het nu veel minder het over de lofzang van Europa heeft. Wetende dat dit electoraal in de toekomst wel eens verkeerd zou kunnen uitpakken.
En spanje en portugal, die ook niet op het matje geroepen worden en ook geen boete betalen...quote:Op zondag 2 oktober 2016 14:55 schreef bascross het volgende:
De euro was al verloren toen Frankrijk en Duitsland in 2003 de begrotingsregels overtraden.
Politieke partijen zijn niet om naar te kijken!quote:Op zondag 2 oktober 2016 14:46 schreef Drugshond het volgende:
[..]
Same here. De rest is helemaal niet om aan te zien.
Zelfde zie je bij de Tesla gebeuren btw.quote:Op zondag 2 oktober 2016 15:03 schreef Braindead2000 het volgende:
En weer krijgen de zogenaamde tokkies gelijk.
En weer zaten de hoogopgeleide, eurofiele zweefteven er faliekant naast.
Het is zeker fout gegaan omdat de EU opeens zo groot moest worden. In plaats van een sterke economische pur sang verbintenis is het zelfs misbruikt om zwakke economische landen toe te voegen en gelijk onder de NAVO vlag te plaatsen. Zonder eerst intern orde op zaken te stellen.quote:Op zondag 2 oktober 2016 15:03 schreef Braindead2000 het volgende:
En weer krijgen de zogenaamde tokkies gelijk.
En weer zaten de hoogopgeleide, eurofiele zweefteven er faliekant naast.
Believers hebben decennia lang het debat gedomineerd. Kritische geluiden werden in de jaren '90 nog weggehoond. Nu de realiteit om de hoek komt kijken is het debat meer in balans geraakt.quote:Op zondag 2 oktober 2016 15:12 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Zelfde zie je bij de Tesla gebeuren btw.
Overigens gaat het meer tussen sceptici vs pseudo-sceptici en believers.
Niet tokkies en hoogopgeleiden.
Wij zitten nog aan de plus-kant van de balans. Omdat we een groot logistiek knooppunt zijn. Maar voor de zuidelijke Europeese landen heeft het weinig succes gebracht, En daar is op dit moment de weerstand het grootst (economisch gezien). Wat betreft het vluchtelingen probleem ligt de grootste aversie bij Oost-Europa. Solidariteit my ass.quote:Op zondag 2 oktober 2016 15:12 schreef Braindead2000 het volgende:
Hoeveel zou de invoering van de Euro Nederland inmiddels gekost hebben? Ik vermoed enkele honderden miljarden euro's (of guldens eigenlijk).
Dat betwijfel ik. Het BNP is in 9 jaar nauwelijks gegroeid terwijl de staatsschuld bijna verdubbeld is. Tel daar bij op al die bedragen waarvoor Nederland garant staat door fondsen als ESM en tel daarbij op al die bedragen die Nederlandse banken en pensioenfondsen in andere EU-landen gepompt hebben (waarvan een deel al is afgeboekt en in de toekomst nog een veel groter deel afgeboekt zal moeten worden) omdat ze zich onoverwinnelijk waanden door de almachtige EU/Euro dan denk ik dat als we de gulden gehouden hadden Nederland enkele honderden miljarden guldens rijker was geweest.quote:Op zondag 2 oktober 2016 15:21 schreef Drugshond het volgende:
[..]
Wij zitten nog aan de plus-kant van de balans. Omdat we een groot logistiek knooppunt zijn. Maar voor de zuidelijke Europeese landen heeft het weinig succes gebracht, En daar is op dit moment de weerstand het grootst (economisch gezien). Wat betreft het vluchtelingen probleem ligt de grootste aversie bij Oost-Europa. Solidariteit my ass.
Maar het blijft met name Frankrijk en Duitsland die in de beginjaren van de euro de regels overtraden. Het vertrouwen in Duitsland over de begrotingsregels kreeg een grote deuk.quote:Op zondag 2 oktober 2016 14:57 schreef ietjefietje het volgende:
[..]
En spanje en portugal, die ook niet op het matje geroepen worden en ook geen boete betalen...
Oneens, want met Russische roulette heb je 2 opties. Wel of geen kogel. De EU kan ons alleen maar de kogel geven. (in een matrixstyle slow motion)quote:Op zondag 2 oktober 2016 14:17 schreef Drugshond het volgende:
'Met de euro wordt Russische roulette gespeeld'
Moeilijk te zeggen. Alle landen alsook continenten duiken extra in de schulden om de lokale economie draaiende te houden. Met de gulden zou dat echt niet anders zijn geweest. Als we hier een rente hadden van 4-5 % terwijl de rest op de 0-0,5 % zit hadden we een flinke kapitaalvlucht gehad van geld mensen en machinerie. Ik heb daar niet 1.2.3. een loepzuiver antwoord op.quote:Op zondag 2 oktober 2016 15:37 schreef Braindead2000 het volgende:
[..]
Dat betwijfel ik. Het BNP is in 9 jaar nauwelijks gegroeid terwijl de staatsschuld bijna verdubbeld is. Tel daar bij op al die bedragen waarvoor Nederland garant staat door fondsen als ESM en tel daarbij op al die bedragen die Nederlandse banken en pensioenfondsen in andere EU-landen gepompt hebben (waarvan een deel al is afgeboekt en in de toekomst nog een veel groter deel afgeboekt zal moeten worden) omdat ze zich onoverwinnelijk waanden door de almachtige EU/Euro dan denk ik dat als we de gulden gehouden hadden Nederland enkele honderden miljarden guldens rijker was geweest.
Nederland is ermee begonnen omdat Duitsland er mee begon, heel kort samengevat. En in principe was dat geen slecht idee omdat je het EURO STABILITEITSPACT hebt dat de Euro 'veilig' zou moeten houden.quote:Op zondag 2 oktober 2016 14:17 schreef Drugshond het volgende:
'Met de euro wordt Russische roulette gespeeld'
Waarom zijn we er ooit mee begonnen of beter zo snel van start gegaan ?
quote:Het Ifo-instituut rekende deze week voor dat de eurolanden sinds de invoering in 1999 samen 106 keer het pact hebben geschonden. Een derde daarvan mocht, volgens de uitzonderingen op de regels. Maar liefst 70 overschrijdingen waren tegen de regels. Als daarvoor telkens daadwerkelijk een boete was geëist, dan had Brussel het formidabele bedrag van 113 miljard euro geïnd – een som die een eind komt in de richting van het huidige jaarlijkse EU-budget van 145 miljard.
Russische Roulette met een pistool en een magazijn.quote:Op zondag 2 oktober 2016 15:55 schreef CynicusRomanticusRob het volgende:
Oneens, want met Russische roulette heb je 2 opties. Wel of geen kogel. De EU kan ons alleen maar de kogel geven. (in een matrixstyle slow motion)
Tenzij je een eurofiele wensdenker bent en fantaseert dat er alleen geurig fruit en bloeiende bloemetjes in het pistool zitten. Dan zie je de kogel nooit aankomen.quote:Op zondag 2 oktober 2016 15:55 schreef CynicusRomanticusRob het volgende:
[..]
Oneens, want met Russische roulette heb je 2 opties. Wel of geen kogel. De EU kan ons alleen maar de kogel geven. (in een matrixstyle slow motion)
Weet je dat er ook Texaanse Roulette is? Texanen zeggen dat ze, in tegenstelling tot Russen, wél kogels kunnen betalen en spelen dus met een revolver met één lege kamer.quote:Op zondag 2 oktober 2016 16:01 schreef Drugshond het volgende:
[..]
Russische Roulette met een pistool en een magazijn.
Frankrijk zie ik niet vertrekken.... die zitten aan het landbouw-infuus.quote:Op zondag 2 oktober 2016 16:06 schreef BaardaapAd het volgende:
[..]
Weet je dat er ook Texaanse Roulette is? Texanen zeggen dat ze, in tegenstelling tot Russen, wél kogels kunnen betalen en spelen dus met een revolver met één lege kamer.
En de huidige verkiezingen daar ... nou ja, Trump en Hillary zijn beiden verschrikkelijk (terwijl Johnson [Libertarians] en Stein [Green] desondanks feitelijk kansloos zijn). Dus Texaanse politieke roulette.
En je kunt alleen winnen door NIET (mee) TE SPELEN; die Britten waren al niet zo dom om met de Euro mee te doen (om de metafoor trouw te blijven; Nederland, Duitsland en nog een paar landen als 'lege kamers' en Griekenland, Frankrijk, Spanje, Italie als kogels). En nu gaan ze ook uit de EU ....
Yep, dat artikel ken ik nog. Geeft vrij goed de beeldvorming weer. Hoe kun je over soldariteit praten als er helemaal geen duidelijke gemeenschappelijke waarden zijn.quote:Op zondag 2 oktober 2016 15:58 schreef BaardaapAd het volgende:
Mag ik je dit artikel trouwens aanraden, qua leesvoer? Is wat ouder, maar ...
http://www.mt.nl/157/3973(...)jes-sovjet-unie.html
... heeft het over Russiche toestanden, een risico dat ook TOEN AL gezien werd[/b][/u][/u].
's Niet wat ik bedoelde; ik bedoel dat bepaalde landen een enorm risico vormen voor de EU in het algemeen en de Euro in het bijzonder.quote:Op zondag 2 oktober 2016 16:10 schreef Drugshond het volgende:
[..]
Frankrijk zie ik niet vertrekken.... die zitten aan het landbouw-infuus.
Spanje.... deels. Ik denk dat Catalonië echt wel bij de Euro wil blijven. De rest niet. Andalusië zeker niet.
Italie.... komen we snel genoeg achter op 3 december.
Griekenland.... twijfel ik niet over die willen er wel uit.
Je moet een BELASTINGUNIE hebben.quote:Op zondag 2 oktober 2016 16:14 schreef Braindead2000 het volgende:
Baudet zei het 1 of 2 jaar geleden nog (wat je 15 jaar geleden al had kunnen bedenken): De Euro is gedoemd te mislukken zonder een economische (of was het politieke?) unie, wat uitmondt in een transferunie. Hij werd voor gek verklaard door de alwetende eurofielen.
Ja, 15 jaar geleden was Baudet 17 hè.quote:Op zondag 2 oktober 2016 16:14 schreef Braindead2000 het volgende:
Baudet zei het 1 of 2 jaar geleden nog (wat je 15 jaar geleden al had kunnen bedenken): De Euro is gedoemd te mislukken zonder een economische (of was het politieke?) unie, wat uitmondt in een transferunie. Hij werd voor gek verklaard door de alwetende eurofielen.
Dat was 25 jaar geleden ofzo... Die regeling is al lang om zeep geholpen.quote:Op zondag 2 oktober 2016 16:34 schreef BaardaapAd het volgende:
terwijl die Grieken gewoon hun huis formaal NIET AF BOUWEN (stukje beton met wat roestig betonijzer ergens laten uitsteken) en dan geen belasting hoeven te betalen. IS MAAR ÉÉN VOORBEELD.
Die niet afgebouwde huizen kwam je 10 jaar geleden nog veel tegen hoor.quote:Op zondag 2 oktober 2016 17:11 schreef AchJa het volgende:
[..]
Dat was 25 jaar geleden ofzo... Die regeling is al lang om zeep geholpen.
Nog steeds, maar geen belastingvoordeel meer.quote:Op zondag 2 oktober 2016 17:13 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Die niet afgebouwde huizen kwam je 10 jaar geleden nog veel tegen hoor.
Is wrs gewoon een gewoonte geworden daar?quote:Op zondag 2 oktober 2016 17:16 schreef AchJa het volgende:
[..]
Nog steeds, maar geen belastingvoordeel meer.
Als je nutteloze stukken betonijzer in je dak metselt om zo belasting te kunnen ontduiken ga je ze er natuurlijk niet af flexen omdat de regelgeving verandert. Die dingen zitten niemand in de weg.quote:
quote:De ijzeren staven
De ijzeren staven die uit de daken steken dienen enkel en alleen voor de eventuele latere uitbreiding van het huis. Ze hebben NIETS te maken met vrijstelling van belasting, zolang het huis nog niet klaar is. (Alhoewel dat een goed verhaal is)!
quote:Daarnaast is er voor sommige traditionele Grieken nog de oude gewoonte van een "bruidsschat". De dochter krijgt een huis mee als ze gaat trouwen. Dit kan bijvoorbeeld het bovenste gedeelte van de onafgebouwde woning worden, maar ach, de kleine is pas 2 jaar, dus nog alle tijd.
Ik meende ook altijd dat het een belasting dingetje uit het verleden was...quote:Ook typisch Grieks zijn de onafgebouwde huizen die je door heel Griekenland ziet staan. Je bouwt een huis in Griekenland naarmate je behoefte en je geld. Dat betekent vaak dat huizen beetje bij beetje opgebouwd worden.
Ik bedoelde de gulden natuurlijk. Weg! Ontvreemd! Ter ziele!quote:Op zondag 2 oktober 2016 14:25 schreef Boca_Raton het volgende:
Oberrrrr, mag ik de euro van u alstublieft?
1) Hij is op promotietourquote:Op zondag 2 oktober 2016 14:29 schreef Hamzoef het volgende:
[..]
Topeconoom zijn, en dan denken dat Nederland hier een doorslaggevende rol in zou kunnen hebben.
Mag het als relatief grootste netto bijdrager.quote:Op zondag 2 oktober 2016 21:35 schreef Slaro het volgende:
[..]
1) Hij is op promotietour
2) Nederland heeft in veel beslissende maatregelen gewoon een veto
3) Dijsselbloem heeft toch een bepalende positie
4) Nederland kan de EU verlaten![]()
5) De Nederlandse lobby is belangrijk
Zeker true, hun geschiedenis is ook nogal nep, (hooguit 300 jr). Geeft niet weg dat we hier ook een lange en wellicht pijnlijke weg te gaan hebben. Zo pijnlijk zelfs dat we onze eigen identiteit er niet voor op gaan/durven te geven. Maar goed de market spreekt anders... (en soms/vaak) met rede.quote:Op zondag 2 oktober 2016 21:55 schreef Confetti het volgende:
Yankees met een mening over Europa vallen sowieso niet serieus te nemen. Die kunnen onmogelijk de enorme culturele verschillen tussen de lidstaten begrijpen. Er is helemaal niets dat een Nederlander verbindt met een Oostenrijker of een Bulgaar. Verreweg de meeste Nederlanders kunnen niet eens een goed gesprek voeren met een Duitser. En dan denken dat we bereid zullen zijn om solidair met die mensen te zijn?
Een soort belastingunie ben ik wel met je eens, in de vorm van minimale belastingregels dat voor elke EU-staat geldt.quote:Op zondag 2 oktober 2016 16:34 schreef BaardaapAd het volgende:
[..]
Je moet een BELASTINGUNIE hebben.
In Nederland betaal je als je een eigen huis hebt huurwaardeforfait, 't telt mee in je vermogenswinstbelastinggrondslag, de gemeentelijke belasting .... terwijl die Grieken gewoon hun huis formaal NIET AF BOUWEN (stukje beton met wat roestig betonijzer ergens laten uitsteken) en dan geen belasting hoeven te betalen. IS MAAR ÉÉN VOORBEELD.
Trouwens, probeer voor de grap een buitenlander maar het huurwaardeforfait uit te leggen; die denken dat je een grap maakt of malende bent;
"dus je verhuurt je huis?"
'nee nee, is mijn huis, daar woon ik in'
"oh, je huurt het!"
'nee, het is MIJN huis! Nou ja, ten dele, de rest is natuurlijk van de bank want ik heb een hypotheek'
"ohhhhhh, dus huurwaardeforfait is wat wij de rente op de hypotheek zouden noemen!"
'nee nee, het is een belasting die je aan de Staat betaalt'
"dus je wilt serieus beweren dat je belasting betaalt omdat je in je eigen huis woont?!?!?"
'ja.'
"ik snap 't niet"
'nou, ik geloof dat het zo zit; áls je je huis verhuurt, dan moet je belasting betalen over die huurinkomsten, maar omdat je je huis NIET verhuurt betaal je geen belasting over die huurinkomsten, dus ben je de huurder van je eigen huis en ook je eigen verhuurder en dus moet je belasting betalen'
[ afbeelding ]
In de VS ook, sales tax in Californië is hoog. Maar in de VS heb je drie lagen - de county [zeg maar gemeente], de staat [bijv. Californië] en het land [VS]; die laatste is voor iedereen gelijk. In de EU zou je dus - net als in de VS - op EU niveau eenheid moeten hebben, wat dan doorwerkt naar de nationale niveaus. Alsof je een Verenigde Landen Van Europa hebt waarin de landen, staten zijn.quote:Op maandag 3 oktober 2016 06:20 schreef Idisrom het volgende:
Overigens is het zo dat een land als Canada ook verschillende belastingtarieven tussen de staten onderling heeft. Sowieso met de Btw-tarieven; in Alberta is dat 5%, in de oostelijke staten is het 15%.
Nee, hij was al verloren voor de invoering.quote:Op zondag 2 oktober 2016 14:55 schreef bascross het volgende:
De euro was al verloren toen Frankrijk en Duitsland in 2003 de begrotingsregels overtraden.
Herverdelen? Dat geld is nodig voor NL pensioenen, die nu al niet eens worden geindexeerd.quote:Op maandag 3 oktober 2016 11:42 schreef Cherna het volgende:
Kan me voorstellen dat Joseph Stiglitz Nederland als de redding van de Euro ziet met die geweldige pensioenpotten die wij hier hebben. Daar kun je wel wat mee. In niet een ander lander binnen de EU is er zoveel spaargeld. Dat zou je dus best kunnen herverdelen.
Dan word de N-Euro veel sterker dan de Z-Euro en verliest Nederland een deel van de export aan de zuidelijke landen.quote:Op zondag 2 oktober 2016 14:19 schreef Drugshond het volgende:
Toch maar weer een N-Euro en een Z-Euro. Dan zou het wel kunnen werken.
Het heeft niet zoveel zin om handel te doen met iemand als hij zijn rekening niet betaalt.quote:Op maandag 3 oktober 2016 14:08 schreef hottentot het volgende:
[..]
Dan word de N-Euro veel sterker dan de Z-Euro en verliest Nederland een deel van de export aan de zuidelijke landen.
Een munt moet in balans zijn, niet te sterk, niet te zwak.
Ik bedoelde niet zozeer de export naar de zuidelijke landen. Maar dat een deel van de export naar bijvoorbeeld Zimbabwe, Oeganda en Amerika van de sterke landen word overgenomen door de goedkope landen.quote:Op maandag 3 oktober 2016 14:10 schreef Braindead2000 het volgende:
[..]
Het heeft niet zoveel zin om handel te doen met iemand als hij zijn rekening niet betaalt.
Sterker nog, de pensioenen moeten hoogstwaarschijnlijk gekort worden omdat er niet genoeg geld in kas zit.....quote:Op maandag 3 oktober 2016 12:36 schreef B.R.Oekhoest het volgende:
[..]
Herverdelen? Dat geld is nodig voor NL pensioenen, die nu al niet eens worden geindexeerd.
Daar hebben de mensen zelf voor gespaard.
We hebben al een EP.quote:Op woensdag 5 oktober 2016 15:09 schreef Gutmensch het volgende:
Yep, we moeten dus zo snel mogelijk naar een politieke unie toe.
Het werkt niet omdat Nederland en Duitsland te gierig zijn om de surplus van de handelsbalans aan te pakken.quote:Op zondag 2 oktober 2016 14:19 schreef Drugshond het volgende:
Toch maar weer een N-Euro en een Z-Euro. Dan zou het wel kunnen werken.
Dan komt er snel een beter begrotingsevenwicht.quote:Op woensdag 5 oktober 2016 15:09 schreef Gutmensch het volgende:
Yep, we moeten dus zo snel mogelijk naar een Noord en Zuid Euro.
Nederland is een van de rijkste en een van de slimste landen, lijkt eigenlijk macro economisch heel erg op het kleine broertje van Duitsland.quote:Op zondag 2 oktober 2016 14:29 schreef Hamzoef het volgende:
[..]
Topeconoom zijn, en dan denken dat Nederland hier een doorslaggevende rol in zou kunnen hebben.
Liever niet. waarom niet gewoon accepteren dat de euro een faal project was en gewoon een neuro en een zeuro of eigen valuta invoeren.quote:Op woensdag 5 oktober 2016 15:09 schreef Gutmensch het volgende:
Yep, we moeten dus zo snel mogelijk naar een politieke unie toe.
Terug gaan naar eigen valuta.quote:Op woensdag 5 oktober 2016 15:22 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
Liever niet. waarom niet gewoon accepteren dat de euro een faal project was en gewoon een neuro en een zeuro of eigen valuta invoeren.
Veel mensen zien helemaal niets in een politieke unie (en dat geldt niet alleen voor Nederlanders).
Lets face it. Er is geen solidariteit in Europa behalve als het ons uitkomt. Laten we daar eerst aan gaan werken voordat we samen geperst worden in een eenheidsworst.
Dus is de euro wel het probleem? je kunt namelijk geen 19 landen in een muntunie proppen als die economisch niet overeenkomen. Dat is wel gebeurt en dus is de euro het probleem. Eerst had men de ecomische verschillen moeten uitstrijken en dan pas een muntunie.quote:Op woensdag 5 oktober 2016 15:27 schreef malleable het volgende:
[..]
Terug gaan naar eigen valuta.
- transitie kosten
- transactie kosten interne handel
- misgelopen inkomsten uit internationaal gebruik euro
De euro is niet het probleem, het probleem is de economische structuur van de euro landen.
Hahaha, wat een sukkels.quote:Op maandag 3 oktober 2016 08:53 schreef BaardaapAd het volgende:
[..]
In de VS ook, sales tax in Californië is hoog. Maar in de VS heb je drie lagen - de county [zeg maar gemeente], de staat [bijv. Californië] en het land [VS]; die laatste is voor iedereen gelijk. In de EU zou je dus - net als in de VS - op EU niveau eenheid moeten hebben, wat dan doorwerkt naar de nationale niveaus. Alsof je een Verenigde Landen Van Europa hebt waarin de landen, staten zijn.
Vandaar dat die Duitse tolheffing zo'n gedoe oplevert; Duitsers kunnen die weer aftrekken van de belasting zodat het feitelijk een heffing op niet Duitser zijn is. Waarom Nederland dan ook niet dat systeem (kilometerheffing) invoert en de Nederlanders de kosten laat aftrekken is me een raadsel; net als de Duitsers buitenlandse vervoerders pest kan Nederland dat toch ook? Met als voordeel dat van die Oostblok vervoerders dan dubbel gepakt wordenkomen ze hier niet de markt verpesten.
- Anyway -
De NS betaalt in Ierland belasting; dan betalen ze minder en blijft er meer winst over. Die naar de eigenaar gaat; de Nederlandse Staat. Ierland dat nu - volgens de EU - een heel dikke naheffing aan Apple moet opleggen wegens te weinig belasting heffen.
Als de NS gewoon hier belasting betaalt dan gaat dat naar de Staat, nu gaat het naar Ierland en de winst naar de Staat; lijkt me dat je dan per saldo geld weggeeft aan Ierland voor niks. ZO! Leg dat nou maar eens uit! Want daar snap ik dus geen k*t van; dat Nederland een belastingparadijs is (de Stones zitten formeel in Amsterdam, net als U2 en veel anderen) dat zelf belastingparadijseert in Ierland.
Zonder euro waren er precies de dezelfde problemen geweest alleen waren ze met inflatie weg gewerkt. oftewel de onderliggende problemen waren gebleven. Nu worden landen gedwongen de structurele problemen aan te pakken.quote:Op woensdag 5 oktober 2016 15:33 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
Dus is de euro wel het probleem? je kunt namelijk geen 19 landen in een muntunie proppen als die economisch niet overeenkomen. Dat is wel gebeurt en dus is de euro het probleem. Eerst had men de ecomische verschillen moeten uitstrijken en dan pas een muntunie.
Een muntunie met Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Denemarken en de Scandinavische landen was vele malen beter geweest als begin punt. En dan langzaam landen toevoegen als ze economisch gelijk zijn.
Pff, nee.quote:Op woensdag 5 oktober 2016 15:40 schreef malleable het volgende:
[..]
Zonder euro waren er precies de dezelfde problemen geweest alleen waren ze met inflatie weg gewerkt. oftewel de onderliggende problemen waren gebleven. Nu worden landen gedwongen de structurele problemen aan te pakken.
Je zegt het zelf al de correctie kan ook door looncorrecties worden gedaan. Degene die teveel verdienen zullen omlaag moeten ipv dat de zuinige spaarder daar aan mee betaalt.quote:Op woensdag 5 oktober 2016 15:45 schreef ludovico het volgende:
[..]
Pff, nee.
Wisselkoersen houden landen in evenwicht. De grote verschillen op de handelsbalansen van europese landen komt puur door de Euro.
Het is geen probleem dat het ene land iets efficienter produceert dan het andere. Een vrije wisselkoers trekt dit in evenwicht.... Dat middel hebben we niet waardoor er grote verschillen ontstaan in efficiency om iets te produceren tussen landen.. Griekenland is inefficient maar kan vanwege de starheid van aanpassing van lonen de relatieve lonen niet snel genoeg laten dalen om concurrerend te worden... Mensen gaan inderdaad wel akkoort met de geldpers / het duurdere buitenland zolang ze in hun eigen valuta maar hetzelfde blijven verdienen.
Ik ben voor looncorrecties.quote:Op woensdag 5 oktober 2016 15:47 schreef malleable het volgende:
[..]
Je zegt het zelf al de correctie kan ook door looncorrecties worden gedaan. Degene die teveel verdienen zullen omlaag moeten ipv dat de zuinige spaarder daar aan mee betaalt.
Tjah sorry, maar de zuinige spaarder is gewoon het persoon met de macht dat de andere partij aan het verkloten is met zijn asociale beleid als je naar overheden kijkt.quote:Op woensdag 5 oktober 2016 15:47 schreef malleable het volgende:
[..]
Je zegt het zelf al de correctie kan ook door looncorrecties worden gedaan. Degene die teveel verdienen zullen omlaag moeten ipv dat de zuinige spaarder daar aan mee betaalt.
Denk niet dat de Scandinavische landen hier aan gaan meedoen.quote:Op woensdag 5 oktober 2016 15:33 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
Dus is de euro wel het probleem? je kunt namelijk geen 19 landen in een muntunie proppen als die economisch niet overeenkomen. Dat is wel gebeurt en dus is de euro het probleem. Eerst had men de ecomische verschillen moeten uitstrijken en dan pas een muntunie.
Een muntunie met Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Denemarken en de Scandinavische landen was vele malen beter geweest als begin punt. En dan langzaam landen toevoegen als ze economisch gelijk zijn.
quote:Investors might be searching for yield, but the 3.4% on offer on the 10-year Portuguese bond isn’t enough of a lure. Even the long arm of the ECB can only reach so far.
quote:While other European economies are also struggling, ratings firms have singled out Portugal’s low growth and high public and private debt as a toxic combination.
Remedies applied under the country’s ¤78 billion ($87.6 billion) bailout program now look insufficient. Starting in 2011, a center-right government raised taxes, cut spending and overhauled the labor market in an effort to reduce the budget deficit and encourage hiring. Unlike troubled eurozone peer Greece, Portugal left the bailout program, in 2014.
But the appetite for change waned last year as elections approached. Promises to make the public sector leaner and more efficient were scrapped. The IMF and the European Commission, Portugal’s bailout lenders, said the government failed to tackle a high private-sector debt that limited investment and growth.
---------------------------------------------------------------------quote:Economists and investors aren’t convinced, and point to a rise in Portugal’s borrowing costs. Yields on Portuguese bonds have risen over the past year while those of eurozone peers except Greece have fallen.
Ja dat geloof ik wel.quote:Op maandag 17 oktober 2016 15:05 schreef Baconbus het volgende:
Dus hij was een beetje naïef in zijn idee dat iedereen wel mee zou werken.
Ik vrees dat tweede ook. Alleen ik vraag me af in hoeverre wat werkelijk waar is.quote:Op maandag 17 oktober 2016 15:07 schreef hottentot het volgende:
Tja, of we gebruiken de komende periode om de munt nog enigzins met beleid af te kunnen voeren, of we laten de boel eerst instorten en gaan dan nog een keer kijken hoe we een stap terug kunnen zetten.
Aangezien politici allergisch zijn tegen het toegeven van fouten zal het wel het 2e worden met een jarenlange crisis tot gevolg.
Wanneer was dat dan?quote:Op maandag 17 oktober 2016 15:12 schreef Captain_Ghost het volgende:
Andere woorden: Hele euro crisis is veroorzaakt door politici.
Niet te vergeten dat Nederland ooit 'nee' zeiden tegen Euro enzovoort.
quote:Op maandag 17 oktober 2016 15:27 schreef Timeschanger het volgende:
Bangmakerij. Het gaat prima met de euro. De euro is bijvoorbeeld nog steeds meer waard dan bijvoorbeeld de dollar. Verder is de euro een sterke en betrouwbare munt die echt niet zomaar zal instorten.
Natuurlijk gaat het prima, voor een selectief groepje denk ik dan!quote:Op maandag 17 oktober 2016 15:27 schreef Timeschanger het volgende:
Bangmakerij. Het gaat prima met de euro. De euro is bijvoorbeeld nog steeds meer waard dan bijvoorbeeld de dollar. Verder is de euro een sterke en betrouwbare munt die echt niet zomaar zal instorten.
De zimbabwaanse? Dat is inderdaad een prima peiler. Marktontwikkelingen zijn helemaal niet relevant, zolang de Euro hoger staat gaat het de goede kant op.quote:Op maandag 17 oktober 2016 15:27 schreef Timeschanger het volgende:
Bangmakerij. Het gaat prima met de euro. De euro is bijvoorbeeld nog steeds meer waard dan bijvoorbeeld de dollar.
Trekt wel weer bijquote:Op maandag 17 oktober 2016 15:39 schreef Tocadisco het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
https://finance.yahoo.com/quote/EURUSD=X?p=EURUSD=X
1 euro is nu 1.15 dollar. Niks mis mee. De euro maakt helemaal geen vrije val zoals de Zimbwabaanse destijdsquote:Op maandag 17 oktober 2016 15:42 schreef vaduz het volgende:
[..]
De zimbabwaanse? Dat is inderdaad een prima peiler. Marktontwikkelingen zijn helemaal niet relevant, zolang de Euro hoger staat gaat het de goede kant op.
Nee joh voor iedereenquote:Op maandag 17 oktober 2016 15:41 schreef john2406 het volgende:
[..]
Natuurlijk gaat het prima, voor een selectief groepje denk ik dan!
The bigger the are the harder they fall broederquote:Op maandag 17 oktober 2016 15:45 schreef john2406 het volgende:
[..]
Ook dat denk ik iets wat diep kan vallen moet toch eerst hoog gevlogen hebben of niet?
Alsof ze daadwerkelijk uit de EU zullen gaanquote:Op maandag 17 oktober 2016 15:46 schreef Zorro het volgende:
Volgens mij hebben die Britten het helemaal zo slecht nog niet bekeken.
Dat kan wel, maar ze hebben nog wel de Pond.quote:Op maandag 17 oktober 2016 15:47 schreef Timeschanger het volgende:
[..]
Alsof ze daadwerkelijk uit de EU zullen gaanpolitici verzinnen wel weer wat hoor
Ik hoop het maar.quote:Op maandag 17 oktober 2016 15:44 schreef Timeschanger het volgende:
[..]
1 euro is nu 1.15 dollar. Niks mis mee. De euro maakt helemaal geen vrije val zoals de Zimbwabaanse destijds
Mits dat ze doorzetten, het is een poker spelletje niet meer of minder als dat!quote:Op maandag 17 oktober 2016 15:46 schreef Zorro het volgende:
Volgens mij hebben die Britten het helemaal zo slecht nog niet bekeken.
Ja maar de pond is enorm gedaald terwijl ze nog niet eens officieel uit de EU zijn. Die pond is echt bezig met een gigantische vrij valquote:Op maandag 17 oktober 2016 15:47 schreef Zorro het volgende:
[..]
Dat kan wel, maar ze hebben nog wel de Pond.
Volgens Bloomberg is de euro $1.10quote:Op maandag 17 oktober 2016 15:44 schreef Timeschanger het volgende:
[..]
1 euro is nu 1.15 dollar. Niks mis mee. De euro maakt helemaal geen vrije val zoals de Zimbwabaanse destijds
Als die Euro inderdaad gaat klappen kon dat nog wel eens rap veranderen.quote:Op maandag 17 oktober 2016 15:48 schreef Timeschanger het volgende:
[..]
Ja maar de pond is enorm gedaald terwijl ze nog niet eens officieel uit de EU zijn. Die pond is echt bezig met een gigantische vrij val
Ja maar voorlopig valt de euro niet mark my words gquote:Op maandag 17 oktober 2016 15:49 schreef Zorro het volgende:
[..]
Als die Euro inderdaad gaat klappen kon dat nog wel eens rap veranderen.
Nee, dat met die soep en niet zo heet eten als opgediend verwacht ik ook wel.quote:Op maandag 17 oktober 2016 15:49 schreef Timeschanger het volgende:
[..]
Ja maar voorlopig valt de euro niet mark my words g
Voorlopig valt de euro nog niet omdat het economisch gezien allemaal best wel lekker gaat, zelfs Griekenland groeit weer. Maar in zo'n situatie is er geen kunst aan om een muntunie te onderhouden, de echte test komt pas als dat niet meer zo is (en dat gaat gebeuren, economische crises blijven voorkomen) en daar slaagt de Euro niet voor. Met veel pijn en moeite hebben we de vorige crisis doorgemodderd maar dat kan natuurlijk niet altijd goed blijven gaan.quote:Op maandag 17 oktober 2016 15:49 schreef Timeschanger het volgende:
[..]
Ja maar voorlopig valt de euro niet mark my words g
Zolang je als Draghi ongegeneerd eurootjes blijft bijdrukken kun je die illusie tijdelijk in stand houden. Maar uiteindelijk maakt het de euro op de langere termijn evenveel waard als het geld van mijn Monopolyspel.quote:Op maandag 17 oktober 2016 15:27 schreef Timeschanger het volgende:
Bangmakerij. Het gaat prima met de euro. De euro is bijvoorbeeld nog steeds meer waard dan bijvoorbeeld de dollar. Verder is de euro een sterke en betrouwbare munt die echt niet zomaar zal instorten.
Echter zolang alle belangrijke centrale banken dat doen blijft het relatief mee vallen.quote:Op maandag 17 oktober 2016 16:20 schreef Elzies het volgende:
[..]
Zolang je als Draghi ongegeneerd eurootjes blijft bijdrukken kun je die illusie tijdelijk in stand houden. Maar uiteindelijk maakt het de euro op de langere termijn evenveel waard als het geld van mijn Monopolyspel.
Niets is blijvend. Ook niet deze rentedaling.quote:Op maandag 17 oktober 2016 16:32 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Echter zolang alle belangrijke centrale banken dat doen blijft het relatief mee vallen.
De vraag is of we inmiddels al all-in zijn gegaan of dat we op papier nog pensioen en spaargeld over hebben om aan de zelf-verrijkers te geven bij een nieuwe bailout?quote:Op maandag 17 oktober 2016 16:46 schreef Elzies het volgende:
[..]
Niets is blijvend. Ook niet deze rentedaling.
Feitelijk is de crisis uit 2008 helemaal niet opgelost maar op de lange baan geschoven. Het wordt met knip en plakwerk bij elkaar gehouden.
Alsof je een schuldenaar zijn schuld laat aflossen, hem zijn jas afpakt als bezuinigingsmaatregel, hem daarna vijf euro geeft om een nieuwe sjaal te kopen (optrekkende economie) terwijl zijn negatieve saldo vele nullen kent achter de komma.
Men kan deze farce blijven volhouden, uiteindelijk stort het hele stelsel in elkaar.
Ben ik het wel mee eens, maar heeft niet specifiek met de euro te maken.quote:Op maandag 17 oktober 2016 16:46 schreef Elzies het volgende:
[..]
Niets is blijvend. Ook niet deze rentedaling.
Feitelijk is de crisis uit 2008 helemaal niet opgelost maar op de lange baan geschoven. Het wordt met knip en plakwerk bij elkaar gehouden.
Alsof je een schuldenaar zijn schuld laat aflossen, hem zijn jas afpakt als bezuinigingsmaatregel, hem daarna vijf euro geeft om een nieuwe sjaal te kopen (optrekkende economie) terwijl zijn negatieve saldo vele nullen kent achter de komma.
Men kan deze farce blijven volhouden, uiteindelijk stort het hele stelsel in elkaar.
Ik denk het wel dat het ermee te doen heeft, al die schroot munten zijn onder de Euro ondergebracht, die kan men niet maar hoog blijven houden?quote:Op maandag 17 oktober 2016 16:53 schreef PreiKaas het volgende:
[..]
Ben ik het wel mee eens, maar heeft niet specifiek met de euro te maken.
Door een te lage rentestand heeft men burgers proberen te motiveren om toch weer te besteden en/of schulden te maken. Dat zien we bijvoorbeeld binnen de huizenmarkt waar je voor weinig rente kunt kopen.quote:Op maandag 17 oktober 2016 16:53 schreef BarryOSeven het volgende:
[..]
De vraag is of we inmiddels al all-in zijn gegaan of dat we op papier nog pensioen en spaargeld over hebben om aan de zelf-verrijkers te geven bij een nieuwe bailout?
Ik zou eigenlijk willen dat het mogelijk zou moeten zijn/worden om politici in Nederland te vervolgen voor het breken van verkiezingsbeloftes, misleiden van kiezers en zaken doorvoeren welke haaks op de mening van een groot deel van Nederland staan. Nu zal dit niet gelden in elke situatie, maar in het geval van corruptie, liegen of medeplichtigheid aan doden/gewonden door het ongecontroleerd binnenhalen van de islam vind ik dat een politici de verantwoording dient te dragen. Misschien dat ze dan eens wat realistischer tegen de situatie aankijken ipv. overal maar "Ja" opzeggen en Jan Modaal met de rotzooi laten zitten.quote:Op maandag 17 oktober 2016 15:12 schreef Captain_Ghost het volgende:
Eigenlijk moeten wij alle politici ontslaan, want ze doet tot nu toe helemaal niets goed.
Dat was de grondwetquote:Op maandag 17 oktober 2016 15:12 schreef Captain_Ghost het volgende:
Andere woorden: Hele euro crisis is veroorzaakt door politici.
Niet te vergeten dat Nederland ooit 'nee' zeiden tegen Euro enzovoort.
Eigenlijk moeten wij alle politici ontslaan, want ze doet tot nu toe helemaal niets goed.
Een grondwet dat basis moest bieden voor Euro en Europese politieke bedrijven.quote:
http://www.parlement.com/(...)um_europese_grondwetquote:Op maandag 17 oktober 2016 18:57 schreef Captain_Ghost het volgende:
[..]
Een grondwet dat basis moest bieden voor Euro en Europese politieke bedrijven.
http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/index_nl.htmquote:De Nederlandse kiezers hebben op woensdag 1 juni 2005 in overgrote meerderheid 'nee' gezegd tegen de Europese Grondwet.
quote:Toen de euro op 1 januari 1999 werd ingevoerd, werd het de nieuwe munt van elf landen.
Deze quote geeft precies aan waar waar de grootste ontwerpfout van de euro zit. Die landen (+ Portugal), zullen nooit meer (lees de komende 30+ jr) gezond concurerend worden ten opzichte van Noord Europa. Ergo : Die landen hadden nooit deel uit mogen maken van het Europese project. En daar gaan ze nu heel zwaar voor betalen.quote:"Quite a few countries – including Ireland, Italy and Greece – behaved as though they could still devalue their currencies," he said.
The elemental problem is that once a high-debt state has lost 30pc in competitiveness within a fixed exchange system, it is almost impossible to claw back the ground in the sort of deflationary world we face today.
quote:It has become a trap. The whole eurozone structure has acquired a contractionary bias. The deflation is now self-fulling. Prof Issing's purist German ideology has no compelling answer to this.
Mjah, Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.quote:Op dinsdag 18 oktober 2016 06:14 schreef nixxx het volgende:
Niet alleen die landen gaan er zwaar voor betalen.. ik denk dat het, tegen alle gezond verstand, doorzetten van het europroject noordwest Europa ook heel veel gaat kosten.
Zou de hersenstam beschadigd zijn?quote:Op maandag 17 oktober 2016 17:25 schreef Glazenmaker het volgende:
Het positieve aan dit bericht is dat het slechts uit het brein achter de euro komt.
MUquote:Toen Europa in 2002 de euro lanceerde was de hoop dat de economieën van verschillende landen langzaam naar elkaar toe zouden groeien en dat de Zuidelijke landen zich zouden aanpassen aan het economische model van landen als Duitsland en Nederland. Maar ruim veertien jaar later kunnen we de concluderen dat die ambities te hoog gegrepen waren.
Weliswaar heeft de euro een zeer gunstige bijdrage geleverd aan de economische samenwerking tussen de lidstaten, maar de fundamentele onbalans die al bestond voor de invoering van de gemeenschappelijke munt is nooit weggegaan.
Divergentie
Landen als Griekenland, Italië, Spanje en Portugal die in het verleden hun munt konden devalueren om de handelsbalans te herstellen hebben door de jaren heen en steeds groter handelstekort opgebouwd. De zuidelijke landen in Europa konden door de goede monetaire reputatie van de noordelijke landen heel goedkoop lenen, maar dat geld werd lang niet altijd op een verstandig manier gebruikt.
Sinds de Europese schuldencrisis in 2011 is de onbalans tussen noord en zuid niet kleiner geworden. Konden de zuidelijke landen in het verleden hun munt devalueren om de export te stimuleren, nu is het vooral Duitsland dat als exporteconomie profiteert van de goedkoper munt. Hoe kunnen we deze onbalans herstellen?
Waar komt die plotselinge piek in ECB vandaan in 2008/2008?quote:Op woensdag 2 november 2016 19:10 schreef bedachtzaam het volgende:
[ afbeelding ]
Gaat goed.
[ afbeelding ]
[..]
MU
Anderen moeten het maar verbeteren als ik het mis heb, hopelijk is Selang nog actief op Fok.quote:Op woensdag 2 november 2016 19:20 schreef Physsic het volgende:
[..]
Waar komt die plotselinge piek in ECB vandaan in 2008/2008?
Begin jaren 90 had Italie nog de Lire. Die konden ze zelf bijdrukken wat ze wilden. Nu hebben ze in principe een schuld in een vreemde valuta.quote:Op zondag 19 maart 2017 09:02 schreef Idisrom het volgende:
Financiële genocide vind ik een te zwaar beladen woord.
Ik schrik ook van de huidige hoogte van Italiaanse staatsschuld naar 133% GDP. Maar in begin jaren '90 was het ook al 120%. Hier moet wel wat aan gedaan worden.
Maar het tempo van de staatsschuldstijging in de USA is nog veel verontrustender.
In 2000 bij Bill Clinton nog zo'n 20% van GDP, of er net onder. Nu is het bijna 90% van GDP.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |