abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
  zondag 2 oktober 2016 @ 14:17:01 #1
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_165707835
'Met de euro wordt Russische roulette gespeeld'De Amerikaanse topeconoom Joseph Stiglitz roept Nederland op in actie te komen om de euro te redden. "Als Europa niet snel stappen zet om de eurozone te hervormen, dan zal het erg moeilijk worden voor de euro om te overleven," zegt Stiglitz. Hoe lang Europa op de oude manier kan blijven doormodderen, weet Stiglitz niet, maar het gaat een keer mis. "De mensen spelen Russissche roulette. Dat is een gevaarlijk spel."

'Jullie moeten de realiteit onder de ogen zien' Video afspelen 01:01
De Nobelprijswinnaar is vanmorgen in Amsterdam begonnen aan een tournee door Europa ter promotie van zijn nieuwe boek De euro – Hoe de gemeenschappelijke munt de toekomst van Europa bedreigt. Zijn visie op de Europese munt is niet onomstreden, maar wint wel steeds meer terrein.

Stiglitz betoogt al jaren dat de strenge begrotingsregels voor de verschillende landen in de eurozone verstikkend werken. "Kijk naar Griekenland," zegt Stiglitz. "Elke econoom weet dat de bezuinigingen daar tot een diepe depressie hebben geleid. Veel erger dan de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw."

Ik weet dat sommige mensen op Wall Street speculeren op het einde van de euro. Dat zijn dezelfde mensen die veel geld verdiend hebben tijdens de bankencrisis
Joseph Stiglitz, econoom en Nobelprijswinnaar

Doorgaan op dezelfde weg zal tot nog grotere ellende leiden, zegt hij. Stiglitz verwacht dat Griekenland de euro nog voor 2020 zal moeten opgeven. "Ik weet dat sommige mensen op Wall Street speculeren op het einde van de euro. Dat zijn dezelfde mensen die veel geld verdiend hebben tijdens de bankencrisis."

Dat is alleen te voorkomen als Europa bereid is om economisch verder te integreren, stelt Stiglitz. Landen moeten elkaars begrotingstekort financieren en zelfs elkaars werkloosheidsuitkeringen betalen.

"Er is geen makkelijke uitweg. Jullie moeten de waarheid onder ogen zien. Er is maar een manier om dit te repareren. Die is een stuk goedkoper dan het uiteenvallen van de euro."

Vanavond gaat Stiglitz in debat met de voorzitter van de Eurogroep, minister Dijsselbloem van FinanciŽn. De zaal is met 600 toeschouwers helemaal uitverkocht.
------------------------------------------------------------------------------------------------
’Deze euro werkt niet’
Dat zegt de Amerikaanse topeconoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz in een interview met deze krant. Deze week verscheen de Nederlandse vertaling van zijn boek “De euro, hoe de gemeenschappelijke munt de toekomst van Europa bedreigt.”, waarin hij een sombere toekomst schetst voor de munt in zijn huidge vorm.

Bovendien begint de tijd om de eurozone bij elkaar te houden, te dringen, vreest Stiglitz. “Dit soort processen kosten veel tijd, maar het is de vraag of die er wel is. Kijk maar naar de onderhandelingen over een Brexit. Politici willen aansturen op een ordelijk verloop hiervan, maar het is de vraag of hen dat wordt gegund.”
-----------------------------------------------------------
Waarom zijn we er ooit mee begonnen of beter zo snel van start gegaan ?

quote:
en zelfs elkaars werkloosheidsuitkeringen betalen.
Daar krijg je geen enkele politieke partij voor warm.

Ik zeg niet dat ik tegen de Euro ben, maar ook zeker niet voor en al helemaal niet in de huidige vorm.
  zondag 2 oktober 2016 @ 14:19:20 #2
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  zondag 2 oktober 2016 @ 14:25:47 #3
232494 Boca_Raton
Voor al uw no nonsense
pi_165708061
Oberrrrr, mag ik de euro van u alstublieft?
pi_165708152
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:17 schreef Drugshond het volgende:

De Amerikaanse topeconoom Joseph Stiglitz roept Nederland op in actie te komen om de euro te redden.
Topeconoom zijn, en dan denken dat Nederland hier een doorslaggevende rol in zou kunnen hebben. :')
pi_165708155
quote:
12s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:19 schreef Drugshond het volgende:
Toch maar weer een N-Euro en een Z-Euro. Dan zou het wel kunnen werken.
Ja, of het pad op gaan van die gekke Verhofstadt hŤ. Versnelde financiŽle (fiscale) en politieke integratie. Stiglitz zegt in feite dat je dat eerst had moeten doen en dan pas de euro invoeren. Maar ze hebben eerst de euro ingevoerd en zijn nu aan het integreren, alleen omdat op die manier nu de verschillen tussen Noordwest-Europa en Zuid-Europa (oiv van de kredietcrisis en nasleep) aan het licht is gekomen, ontbreekt de nodige solidariteit in Europa om nog verder te integreren. EU is namelijk een transferunie geworden.
Verder ook eens met zijn aloude kritiek dat 'austerity' niet werkt. Grappige is dat men bij de RABO-bank paar weken geleden in principe dezelfde kritiek had trouwens.

[ Bericht 0% gewijzigd door Ryan3 op 02-10-2016 14:36:49 ]
  zondag 2 oktober 2016 @ 14:31:18 #6
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_165708198
Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz over waarom Europa de eurocrisis verkeerd aanpakt

De Europese Unie had nooit met een gemeenschappelijke munt mogen beginnen en de eurocrisis heeft van het hele project een catastrofe gemaakt. In een nieuw boek rekent econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz definitief af met de euro.

Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz over waarom Europa de eurocrisis verkeerd aanpakt
© .

Economen moeten sinds de financiŽle crisis van 2008 spitsroeden lopen. Niet alleen zagen ze die crisis niet aankomen, ze raakten het ook niet eens over een oplossing voor de economische stagnatie die daarop volgde.

Dat geldt niet voor de eurocrisis. Talloze economen voorspelden voordat er nog maar ťťn bankbiljet van de euro gedrukt was dat de gemeenschappelijke munt gedoemd was te mislukken. In BelgiŽ was het Paul De Grauwe die al in de jaren negentig kritische kanttekeningen maakte bij de ambities van de Europese leiders, maar Joseph Stiglitz is van dat korps wereldwijd de meest gehoorde econoom. Hij publiceerde vooral over globalisering en wereldhandel, werkte onder meer voor Bill Clinton en de Wereldbank en won een Nobelprijs voor zijn onderzoek naar de rol van asymmetrische informatie in de economie. Samen met Paul Krugman werd hij tijdens de financiŽle crisis een mascotte van links, en ook over de crisis van de Europese muntunie liet hij zich de voorbije jaren vaak en graag horen. Nu heeft Stiglitz een heel boek geschreven over de euro, dat vorige week in vertaling verscheen.

Het bbp van de eurozone groeide tussen 2007 en 2015 met amper 0,6 procent, en zelfs de Duitse economie lijkt het vandaag alleen maar goed te doen omdat de andere eurolanden slechter presteren. De eurocrisis blijft sluimeren, en de analyse die Stiglitz maakt is nog altijd even relevant als eenvoudig. Landen die een munt delen, geven hun eigen wisselkoers en interestvoeten op. Een land kan er niet meer voor kiezen om de wisselkoers van haar munt te devalueren om zo de handel te bevorderen, of om de interestvoet van de centrale bank te verlagen en zo de economie te stimuleren. Iedereen is afhankelijk van het centrale beleid van de eurozone. Dat werkt alleen als de nationale economieŽn op elkaar lijken, maar de begrotingsregels die in Maastricht werden afgesproken - eigenlijk het enige wat Europa deed om de eurozone te omkaderen - waren niet voldoende om de landen dichter bij elkaar te brengen. Integendeel, ze zijn de voorbije jaren verder uit elkaar gegroeid. In de jaren negentig voorspelden economen als Stiglitz dat een schok de lidstaten van de eurozone uit elkaar zou drijven. De financiŽle crisis van 2008 was haast een ideaaltype van wat hen voor ogen stond.

Morele lading

Joseph Stiglitz beschrijft niet enkel de constructiefouten in de eurozone, maar bekijkt ook het verloop van de eurocrisis. Net als veel andere economen heeft hij het moeilijk met de morele lading die het politieke debat over de crisis altijd had. De vraag wie er goed was en wie fout, interesseert hem niet. Stiglitz hekelt ook het idee dat bij enkele Duitsers leefde om Griekenland het stemrecht in Europa af te nemen zolang het land afhankelijk was van Europese noodsteun. Onbegrijpelijk, vindt hij.De behandeling van Griekenland door de Trojka van de Europese Commissie, de ECB en het IMF zit Stiglitz hoog. 'Normaal stellen schuldeisers voorwaarden aan hun schuldenaars die de kans dat zij hun lening terugbetalen verhoogt', schrijft hij. 'Maar, zeker in Griekenland, verminderde de Trojka net de capaciteiten van het land om dat geld ooit te kunnen terugbetalen.' De Griekse economie kromp met 27 procent, de werkloosheid bedraagt nog altijd 24 procent, de jeugdwerkloosheid is dubbel zo hoog, en ook dit jaar zal de Griekse economie verder krimpen.

Hoe kon het zo mis gaan? Stiglitz dist een anekdote op waarin hij, samen met zijn vrouw, in 2013 in een gesprek de eerste minister van een Noord-Europees land probeert te doen inzien wat voor ellende de crisispolitiek aanricht in Griekenland en andere Zuid-Europese landen. De middenklasse zakt er weg in de armoede. 'Ze hadden hun economie maar eerder moeten hervormen', kreeg Stiglitz als antwoord. 'Ze hadden zich maar niet zo losbandig moeten gedragen.' Het heeft hem zonder twijfel gesterkt in zijn vermoedens dat de maatregelen die Griekenland opgelegd kreeg deels ingegeven waren door ordinaire wraakgevoelens en woede, en een politieke agenda om linkse partijen en kiezers een lesje te leren.

Naast dat intentieproces besteedt Stiglitz de meeste aandacht aan een economische en ondertussen klassieke analyse. Besparen - austerity - wanneer de economie stagneert of zelfs in vrije val is, heeft een land nog nooit vooruit geholpen. In de ogen van Stiglitz zijn Europese politici nog altijd doordrongen van het neoliberalisme, oftewel een fabelachtig geloof in de werking van vrije markten. Dat weerhoudt hen ervan te zien wat er echt verkeerd loopt in de economie, en bracht hen er zelfs toe contraproductieve hervormingsmaatregelen op te dringen. Het is moeilijk te begrijpen waarom de Trojka zichzelf de opdracht gaf van Griekenland een competitieve economie te maken die weer meer exporteert, terwijl ze zich bezighoudt met het reguleren van futiliteiten die de export allerminst bevorderen. Zo moest Griekenland van de Trojka een label schrappen dat wordt gebruikt om de versheid van melk in supermarkten aan te prijzen. Maakte dat de Griekse economie competitiever? Nee. Het enige gevolg is, aldus Stiglitz, dat Nederlandse en Duitse multinationals hun minder verse melk makkelijker verkocht krijgen in Griekenland, waardoor lokale melkboeren inkomsten derven.


Andere politici

Hebben Stiglitz en alle andere critici van het Europese crisisbeleid gelijk? De cijfers tonen in ieder geval aan dat de voorspellingen van de Trojka over de groei in Griekenland fout waren en overdreven optimistisch. Ook het IMF begint een deel van de kritiek over te nemen. Het Internationaal Monetair Fonds moet nog altijd beslissen of het de nieuwe afspraken die vorig jaar met Griekenland werden gemaakt, wil steunen. Directeur Christine Lagarde gaf eerder al toe dat de eisen voor Griekenland onrealistisch waren. Dat verplaatst de schijnwerpers van de euro als monetair project naar de uitvoerders. Andere politici hadden andere en betere beslissingen kunnen nemen. Martin Sandbu van de Financial Times, die vorig jaar het al even interessante Europe's Orphan schreef ter verdediging van de euro, wees er al op dat de kritiek van Stiglitz in de eerste plaats de Europese politici betreft en niet de muntunie die zij hebben mismeesterd.

Dat is deels natuurlijk zo. In een interview naar aanleiding van het verschijnen van z'n boek raadde Stiglitz de Portugezen aan om de eurozone te verlaten, maar de hervormingen die hij in de laatste hoofdstukken voorstelt, impliceren dat zeker niet allemaal. Stiglitz schrijft zelf een hervorming van de eurozone te verkiezen boven het opbreken van de muntunie. De lange lijst van voorstellen die hij formuleert, zijn zeven jaar na het uitbreken van de crisis niet erg origineel. Ze doen nog het meest denken aan de ambitieuze plannen van Guy Verhofstadt. Europees beleid, solidariteit en gedeelde schulden zijn nodig om de eurozone naar behoren te laten functioneren. Zal het er ooit van komen? Stiglitz weet dat de Europese leiders gedoemd zijn om verder aan te modderen. Hij is er terecht het hart van in.
-----------------
Een iets uitvoeriger artikel.
  zondag 2 oktober 2016 @ 14:34:19 #7
440653 BarryOSeven
Fiat justitia ruat caelum
pi_165708249
En dit is dus precies de bedoeling. Eerst de euro naar de kloten helpen, en nu is er maar een oplossing: hun oplossing.

Ik zeg, pak die dure optie maar. Deze is vergiftigd.
pi_165708265
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:34 schreef BarryOSeven het volgende:
En dit is dus precies de bedoeling. Eerst de euro naar de kloten helpen, en nu is er maar een oplossing: hun oplossing.

Klinkt BNW, maar als je er over nadenkt lijkt dit wel precies te zijn waar het beleid op aanstuurt.
pi_165708354
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:34 schreef BarryOSeven het volgende:
En dit is dus precies de bedoeling. Eerst de euro naar de kloten helpen, en nu is er maar een oplossing: hun oplossing.

Ik zeg, pak die dure optie maar. Deze is vergiftigd.
Ja, goed beschouwd is het waar dat bijv. de VS de kredietcrisis met een enorme bail-out "goed" heeft opgelost en dat wij in EU nu bijv. nog kampen met de gevolgen van de kredietcrisis in de vorm van Griekenland, ItaliŽ en bijv. de Deutsche bank, met overigens allerlei vertakkingen naar andere banken.
pi_165708359
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:34 schreef BarryOSeven het volgende:
En dit is dus precies de bedoeling. Eerst de euro naar de kloten helpen, en nu is er maar een oplossing: hun oplossing.

Ik zeg, pak die dure optie maar. Deze is vergiftigd.
Beetje aluhoed, maar kan best eens zo zijn.

Hoe kan ik speculeren op het einde van de euro btw? Dollars kopen of goud?
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
  zondag 2 oktober 2016 @ 14:43:09 #11
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_165708389
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:29 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Ja, of het pad op gaan van die gekke Verhofstadt hŤ. Versnelde financiŽle (fiscale) en politieke integratie. Stiglitz zegt in feite dat je dat eerst had moeten doen en dan pas de euro invoeren. Maar ze hebben eerst de euro ingevoerd en zijn nu aan het integreren, alleen omdat op die manier nu de verschillen tussen Noordwest-Europa en Zuid-Europa (oiv van de kredietcrisis en nasleep) aan het licht is gekomen, ontbreekt de nodige solidariteit in Europa om nog verder te integreren. EU is namelijk een transferunie geworden.
Verder ook eens met zijn aloude kritiek dat 'austerity' niet werkt. Grappige is dat men bij de RABO-bank paar weken geleden in principe dezelfde kritiek had trouwens.
Valt je ook niet op dat D66 het nu veel minder het over de lofzang van Europa heeft. Wetende dat dit electoraal in de toekomst wel eens verkeerd zou kunnen uitpakken.
  zondag 2 oktober 2016 @ 14:44:44 #12
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_165708411
quote:
1s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:40 schreef JeSuisDroppie het volgende:

[..]

Beetje aluhoed, maar kan best eens zo zijn.

Hoe kan ik speculeren op het einde van de euro btw? Dollars kopen of goud?
Beide, speltip 13.... Spreid je kansen.
pi_165708434
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:43 schreef Drugshond het volgende:

[..]

Valt je ook niet op dat D66 het nu veel minder het over de lofzang van Europa heeft. Wetende dat dit electoraal in de toekomst wel eens verkeerd zou kunnen uitpakken.
Ja, klopt idd, dat viel me op, straks ga ik nog op D66 stemmen als ze nog wat kritischer worden...
  zondag 2 oktober 2016 @ 14:46:46 #14
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_165708463
quote:
14s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:45 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Ja, klopt idd, dat viel me op, straks ga ik nog op D66 stemmen als ze nog wat kritischer worden...
Same here. De rest is helemaal niet om aan te zien.
pi_165708606
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:43 schreef Drugshond het volgende:

[..]

Valt je ook niet op dat D66 het nu veel minder het over de lofzang van Europa heeft. Wetende dat dit electoraal in de toekomst wel eens verkeerd zou kunnen uitpakken.
Die denken dat ze slim zijn. NOT
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
  zondag 2 oktober 2016 @ 14:55:06 #16
159093 bascross
Get to the chopper!
pi_165708637
De euro was al verloren toen Frankrijk en Duitsland in 2003 de begrotingsregels overtraden.
Bedankt Hans.
pi_165708668
Stiglitz zegt duidelijk dat het op deze manier echt gaat klappen. Nog meer bezuinigingen in Griekenland, terwijl de eerste jaren van bezuinigen al niet hielpen. Duitsland die weigert de lonen op te trekken, zodat de arme zuidelijke landen nog meer hun lonen moeten laten zakken om toch te concurreren.
Ach, je ziet toch zelf hoe het gaat, ook in Nederland.
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
pi_165708675
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:55 schreef bascross het volgende:
De euro was al verloren toen Frankrijk en Duitsland in 2003 de begrotingsregels overtraden.
En spanje en portugal, die ook niet op het matje geroepen worden en ook geen boete betalen...
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
pi_165708684
quote:
14s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:46 schreef Drugshond het volgende:

[..]

Same here. De rest is helemaal niet om aan te zien.
Politieke partijen zijn niet om naar te kijken!
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
  zondag 2 oktober 2016 @ 15:03:53 #20
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_165708766
En weer krijgen de zogenaamde tokkies gelijk.
En weer zaten de hoogopgeleide, eurofiele zweefteven er faliekant naast.
  zondag 2 oktober 2016 @ 15:12:02 #21
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_165708899
Hoeveel zou de invoering van de Euro Nederland inmiddels gekost hebben? Ik vermoed enkele honderden miljarden euro's (of guldens eigenlijk).
pi_165708901
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 15:03 schreef Braindead2000 het volgende:
En weer krijgen de zogenaamde tokkies gelijk.
En weer zaten de hoogopgeleide, eurofiele zweefteven er faliekant naast.
Zelfde zie je bij de Tesla gebeuren btw.
Overigens gaat het meer tussen sceptici vs pseudo-sceptici en believers.
Niet tokkies en hoogopgeleiden.
  zondag 2 oktober 2016 @ 15:16:33 #23
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_165708968
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 15:03 schreef Braindead2000 het volgende:
En weer krijgen de zogenaamde tokkies gelijk.
En weer zaten de hoogopgeleide, eurofiele zweefteven er faliekant naast.
Het is zeker fout gegaan omdat de EU opeens zo groot moest worden. In plaats van een sterke economische pur sang verbintenis is het zelfs misbruikt om zwakke economische landen toe te voegen en gelijk onder de NAVO vlag te plaatsen. Zonder eerst intern orde op zaken te stellen.
pi_165709009
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 15:12 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Zelfde zie je bij de Tesla gebeuren btw.
Overigens gaat het meer tussen sceptici vs pseudo-sceptici en believers.
Niet tokkies en hoogopgeleiden.
Believers hebben decennia lang het debat gedomineerd. Kritische geluiden werden in de jaren '90 nog weggehoond. Nu de realiteit om de hoek komt kijken is het debat meer in balans geraakt.
  zondag 2 oktober 2016 @ 15:21:48 #25
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_165709047
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 15:12 schreef Braindead2000 het volgende:
Hoeveel zou de invoering van de Euro Nederland inmiddels gekost hebben? Ik vermoed enkele honderden miljarden euro's (of guldens eigenlijk).
Wij zitten nog aan de plus-kant van de balans. Omdat we een groot logistiek knooppunt zijn. Maar voor de zuidelijke Europeese landen heeft het weinig succes gebracht, En daar is op dit moment de weerstand het grootst (economisch gezien). Wat betreft het vluchtelingen probleem ligt de grootste aversie bij Oost-Europa. Solidariteit my ass.
  zondag 2 oktober 2016 @ 15:37:14 #26
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_165709278
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 15:21 schreef Drugshond het volgende:

[..]

Wij zitten nog aan de plus-kant van de balans. Omdat we een groot logistiek knooppunt zijn. Maar voor de zuidelijke Europeese landen heeft het weinig succes gebracht, En daar is op dit moment de weerstand het grootst (economisch gezien). Wat betreft het vluchtelingen probleem ligt de grootste aversie bij Oost-Europa. Solidariteit my ass.
Dat betwijfel ik. Het BNP is in 9 jaar nauwelijks gegroeid terwijl de staatsschuld bijna verdubbeld is. Tel daar bij op al die bedragen waarvoor Nederland garant staat door fondsen als ESM en tel daarbij op al die bedragen die Nederlandse banken en pensioenfondsen in andere EU-landen gepompt hebben (waarvan een deel al is afgeboekt en in de toekomst nog een veel groter deel afgeboekt zal moeten worden) omdat ze zich onoverwinnelijk waanden door de almachtige EU/Euro dan denk ik dat als we de gulden gehouden hadden Nederland enkele honderden miljarden guldens rijker was geweest.
pi_165709308
quote:
14s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:57 schreef ietjefietje het volgende:

[..]

En spanje en portugal, die ook niet op het matje geroepen worden en ook geen boete betalen...
Maar het blijft met name Frankrijk en Duitsland die in de beginjaren van de euro de regels overtraden. Het vertrouwen in Duitsland over de begrotingsregels kreeg een grote deuk.
Nu zou je daarvoor het woord begrotingsjoemel voor gebruiken.
  zondag 2 oktober 2016 @ 15:50:43 #28
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_165709666
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:17 schreef Drugshond het volgende:
'Met de euro wordt Russische roulette gespeeld'
Oneens, want met Russische roulette heb je 2 opties. Wel of geen kogel. De EU kan ons alleen maar de kogel geven. (in een matrixstyle slow motion)
  zondag 2 oktober 2016 @ 15:57:14 #30
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_165709697
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 15:37 schreef Braindead2000 het volgende:

[..]

Dat betwijfel ik. Het BNP is in 9 jaar nauwelijks gegroeid terwijl de staatsschuld bijna verdubbeld is. Tel daar bij op al die bedragen waarvoor Nederland garant staat door fondsen als ESM en tel daarbij op al die bedragen die Nederlandse banken en pensioenfondsen in andere EU-landen gepompt hebben (waarvan een deel al is afgeboekt en in de toekomst nog een veel groter deel afgeboekt zal moeten worden) omdat ze zich onoverwinnelijk waanden door de almachtige EU/Euro dan denk ik dat als we de gulden gehouden hadden Nederland enkele honderden miljarden guldens rijker was geweest.
Moeilijk te zeggen. Alle landen alsook continenten duiken extra in de schulden om de lokale economie draaiende te houden. Met de gulden zou dat echt niet anders zijn geweest. Als we hier een rente hadden van 4-5 % terwijl de rest op de 0-0,5 % zit hadden we een flinke kapitaalvlucht gehad van geld mensen en machinerie. Ik heb daar niet 1.2.3. een loepzuiver antwoord op.
  zondag 2 oktober 2016 @ 15:58:31 #31
443405 BaardaapAd
hasa diga eebowai
pi_165709736
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:17 schreef Drugshond het volgende:
'Met de euro wordt Russische roulette gespeeld'
Waarom zijn we er ooit mee begonnen of beter zo snel van start gegaan ?
Nederland is ermee begonnen omdat Duitsland er mee begon, heel kort samengevat. En in principe was dat geen slecht idee omdat je het EURO STABILITEITSPACT hebt dat de Euro 'veilig' zou moeten houden.

Alleen was nou juist Duitsland de eerste die dat pact verbrak, samen met Frankrijk; hun begrotingstekort kwam in 2005 boven de afgesproken 3 %. En als je nu ziet dat Frankrijk nu al jŠren boven die 3 % zit - zonder daarvoor bestraft te worden - en dat Portugal en Spanje dit jaar ... (en aangezien Frankrijk geen straf krijgt kun je natuurlijk ook hen geen straf opleggen).

Mag ik je dit artikel trouwens aanraden, qua leesvoer? Is wat ouder, maar ...
http://www.mt.nl/157/3973(...)jes-sovjet-unie.html
... heeft het over Russiche toestanden, een risico dat ook TOEN AL gezien werd.

En ook dit artikel;
https://www.europa-nu.nl/(...)liteits_en_groeipact
dat gaat over het de facto uithollen van dat pact.

En natuurlijk, uit mei dit jaar;
https://www.nrc.nl/nieuws(...)der-1624268-a1143242
en een quote daaruit;
quote:
Het Ifo-instituut rekende deze week voor dat de eurolanden sinds de invoering in 1999 samen 106 keer het pact hebben geschonden. Een derde daarvan mocht, volgens de uitzonderingen op de regels. Maar liefst 70 overschrijdingen waren tegen de regels. Als daarvoor telkens daadwerkelijk een boete was geŽist, dan had Brussel het formidabele bedrag van 113 miljard euro geÔnd – een som die een eind komt in de richting van het huidige jaarlijkse EU-budget van 145 miljard.
De tijd is een rivier waarin Šlles verzuipt.
  zondag 2 oktober 2016 @ 16:01:34 #32
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_165709820
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 15:55 schreef CynicusRomanticusRob het volgende:
Oneens, want met Russische roulette heb je 2 opties. Wel of geen kogel. De EU kan ons alleen maar de kogel geven. (in een matrixstyle slow motion)
Russische Roulette met een pistool en een magazijn.
  zondag 2 oktober 2016 @ 16:06:11 #33
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_165709952
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 15:55 schreef CynicusRomanticusRob het volgende:

[..]

Oneens, want met Russische roulette heb je 2 opties. Wel of geen kogel. De EU kan ons alleen maar de kogel geven. (in een matrixstyle slow motion)
Tenzij je een eurofiele wensdenker bent en fantaseert dat er alleen geurig fruit en bloeiende bloemetjes in het pistool zitten. Dan zie je de kogel nooit aankomen.
  zondag 2 oktober 2016 @ 16:06:28 #34
443405 BaardaapAd
hasa diga eebowai
pi_165709962
quote:
14s.gif Op zondag 2 oktober 2016 16:01 schreef Drugshond het volgende:

[..]

Russische Roulette met een pistool en een magazijn.
Weet je dat er ook Texaanse Roulette is? Texanen zeggen dat ze, in tegenstelling tot Russen, wťl kogels kunnen betalen en spelen dus met een revolver met ťťn lege kamer.

En de huidige verkiezingen daar ... nou ja, Trump en Hillary zijn beiden verschrikkelijk (terwijl Johnson [Libertarians] en Stein [Green] desondanks feitelijk kansloos zijn). Dus Texaanse politieke roulette.

En je kunt alleen winnen door NIET (mee) TE SPELEN; die Britten waren al niet zo dom om met de Euro mee te doen (om de metafoor trouw te blijven; Nederland, Duitsland en nog een paar landen als 'lege kamers' en Griekenland, Frankrijk, Spanje, Italie als kogels). En nu gaan ze ook uit de EU ....
De tijd is een rivier waarin Šlles verzuipt.
  zondag 2 oktober 2016 @ 16:10:03 #35
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_165710063
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 16:06 schreef BaardaapAd het volgende:

[..]

Weet je dat er ook Texaanse Roulette is? Texanen zeggen dat ze, in tegenstelling tot Russen, wťl kogels kunnen betalen en spelen dus met een revolver met ťťn lege kamer.

En de huidige verkiezingen daar ... nou ja, Trump en Hillary zijn beiden verschrikkelijk (terwijl Johnson [Libertarians] en Stein [Green] desondanks feitelijk kansloos zijn). Dus Texaanse politieke roulette.

En je kunt alleen winnen door NIET (mee) TE SPELEN; die Britten waren al niet zo dom om met de Euro mee te doen (om de metafoor trouw te blijven; Nederland, Duitsland en nog een paar landen als 'lege kamers' en Griekenland, Frankrijk, Spanje, Italie als kogels). En nu gaan ze ook uit de EU ....
Frankrijk zie ik niet vertrekken.... die zitten aan het landbouw-infuus.
Spanje.... deels. Ik denk dat CataloniŽ echt wel bij de Euro wil blijven. De rest niet. AndalusiŽ zeker niet.
Italie.... komen we snel genoeg achter op 3 december.
Griekenland.... twijfel ik niet over die willen er wel uit.
  zondag 2 oktober 2016 @ 16:14:20 #36
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_165710166
Baudet zei het 1 of 2 jaar geleden nog (wat je 15 jaar geleden al had kunnen bedenken): De Euro is gedoemd te mislukken zonder een economische (of was het politieke?) unie, wat uitmondt in een transferunie. Hij werd voor gek verklaard door de alwetende eurofielen.
  zondag 2 oktober 2016 @ 16:15:01 #37
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_165710191
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 15:58 schreef BaardaapAd het volgende:
Mag ik je dit artikel trouwens aanraden, qua leesvoer? Is wat ouder, maar ...
http://www.mt.nl/157/3973(...)jes-sovjet-unie.html
... heeft het over Russiche toestanden, een risico dat ook TOEN AL gezien werd[/b][/u][/u].
Yep, dat artikel ken ik nog. Geeft vrij goed de beeldvorming weer. Hoe kun je over soldariteit praten als er helemaal geen duidelijke gemeenschappelijke waarden zijn.
pi_165710340
Met die werksloosheidsuitkeringen zijn ze anders binnen de EU al een tijdje bezig om dat voor elkaar te krijgen.
  zondag 2 oktober 2016 @ 16:23:08 #39
443405 BaardaapAd
hasa diga eebowai
pi_165710387
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 16:10 schreef Drugshond het volgende:

[..]

Frankrijk zie ik niet vertrekken.... die zitten aan het landbouw-infuus.
Spanje.... deels. Ik denk dat CataloniŽ echt wel bij de Euro wil blijven. De rest niet. AndalusiŽ zeker niet.
Italie.... komen we snel genoeg achter op 3 december.
Griekenland.... twijfel ik niet over die willen er wel uit.
's Niet wat ik bedoelde; ik bedoel dat bepaalde landen een enorm risico vormen voor de EU in het algemeen en de Euro in het bijzonder.

Anderzijds denk ik wel dat er ťťn voordeel is aan die 'zwakke broeders'; die houden de Euro wisselkoers laag en dat is goed voor onze internationale handel. Als je tenslotte ziet welke problemen Zwitserland heeft omdat hun munt 'te sterk' is ....
De tijd is een rivier waarin Šlles verzuipt.
  zondag 2 oktober 2016 @ 16:34:54 #40
443405 BaardaapAd
hasa diga eebowai
pi_165710662
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 16:14 schreef Braindead2000 het volgende:
Baudet zei het 1 of 2 jaar geleden nog (wat je 15 jaar geleden al had kunnen bedenken): De Euro is gedoemd te mislukken zonder een economische (of was het politieke?) unie, wat uitmondt in een transferunie. Hij werd voor gek verklaard door de alwetende eurofielen.
Je moet een BELASTINGUNIE hebben.

In Nederland betaal je als je een eigen huis hebt huurwaardeforfait, 't telt mee in je vermogenswinstbelastinggrondslag, de gemeentelijke belasting .... terwijl die Grieken gewoon hun huis formaal NIET AF BOUWEN (stukje beton met wat roestig betonijzer ergens laten uitsteken) en dan geen belasting hoeven te betalen. IS MAAR ……N VOORBEELD.

Trouwens, probeer voor de grap een buitenlander maar het huurwaardeforfait uit te leggen; die denken dat je een grap maakt of malende bent;
"dus je verhuurt je huis?"
'nee nee, is mijn huis, daar woon ik in'
"oh, je huurt het!"
'nee, het is MIJN huis! Nou ja, ten dele, de rest is natuurlijk van de bank want ik heb een hypotheek'
"ohhhhhh, dus huurwaardeforfait is wat wij de rente op de hypotheek zouden noemen!"
'nee nee, het is een belasting die je aan de Staat betaalt'
"dus je wilt serieus beweren dat je belasting betaalt omdat je in je eigen huis woont?!?!?"
'ja.'
"ik snap 't niet :N "
'nou, ik geloof dat het zo zit; Šls je je huis verhuurt, dan moet je belasting betalen over die huurinkomsten, maar omdat je je huis NIET verhuurt betaal je geen belasting over die huurinkomsten, dus ben je de huurder van je eigen huis en ook je eigen verhuurder en dus moet je belasting betalen'
De tijd is een rivier waarin Šlles verzuipt.
pi_165711371
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 16:14 schreef Braindead2000 het volgende:
Baudet zei het 1 of 2 jaar geleden nog (wat je 15 jaar geleden al had kunnen bedenken): De Euro is gedoemd te mislukken zonder een economische (of was het politieke?) unie, wat uitmondt in een transferunie. Hij werd voor gek verklaard door de alwetende eurofielen.
Ja, 15 jaar geleden was Baudet 17 hŤ.
Ze bedoelen een politieke unie, dus een federatie, met dezelfde fiscale politiek voor alle landen en ook dezelfde fiscale discipline bij de inwoners. Alleen hadden ze daar eerst aan moeten beginnen en dan pas economisch integreren met bijv. een gezamenlijke munt.
Maar dan nog zijn de verschillen gewoon te groot, en daar werd al voor gewaarschuwd toen landen als Spanje, Portugal, Griekenland e.d. lid werden van de toen nog voorloper van de EU.
Je kunt natuurlijk ook nooit solidariteit vragen bijv. in NL, waar de meeste mensen door de austerity-politiek al veel te lijden hebben gehad van de crisis, als ze in de zuidelijke landen niet eens mild hervormen.
Toen kwamen die voormalige Oostbloklanden er ook nog bij, die nog verder achterliepen, en bovendien kwam er nog eens arbeidsmigratie opgang tussen voormalig Oostblok en Westen.
  zondag 2 oktober 2016 @ 17:11:51 #42
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_165711461
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 16:34 schreef BaardaapAd het volgende:

terwijl die Grieken gewoon hun huis formaal NIET AF BOUWEN (stukje beton met wat roestig betonijzer ergens laten uitsteken) en dan geen belasting hoeven te betalen. IS MAAR ……N VOORBEELD.
Dat was 25 jaar geleden ofzo... Die regeling is al lang om zeep geholpen.
pi_165711486
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 17:11 schreef AchJa het volgende:

[..]

Dat was 25 jaar geleden ofzo... Die regeling is al lang om zeep geholpen.
Die niet afgebouwde huizen kwam je 10 jaar geleden nog veel tegen hoor.
  zondag 2 oktober 2016 @ 17:16:40 #44
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_165711536
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 17:13 schreef Ryan3 het volgende:

[..]

Die niet afgebouwde huizen kwam je 10 jaar geleden nog veel tegen hoor.
Nog steeds, maar geen belastingvoordeel meer.
pi_165711557
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 17:16 schreef AchJa het volgende:

[..]

Nog steeds, maar geen belastingvoordeel meer.
Is wrs gewoon een gewoonte geworden daar?
  zondag 2 oktober 2016 @ 17:20:29 #46
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_165711626
quote:
10s.gif Op zondag 2 oktober 2016 17:17 schreef Ryan3 het volgende:

Is wrs gewoon een gewoonte geworden daar?
Als je nutteloze stukken betonijzer in je dak metselt om zo belasting te kunnen ontduiken ga je ze er natuurlijk niet af flexen omdat de regelgeving verandert. Die dingen zitten niemand in de weg.

Edit:

quote:
De ijzeren staven

De ijzeren staven die uit de daken steken dienen enkel en alleen voor de eventuele latere uitbreiding van het huis. Ze hebben NIETS te maken met vrijstelling van belasting, zolang het huis nog niet klaar is. (Alhoewel dat een goed verhaal is)!
quote:
Daarnaast is er voor sommige traditionele Grieken nog de oude gewoonte van een "bruidsschat". De dochter krijgt een huis mee als ze gaat trouwen. Dit kan bijvoorbeeld het bovenste gedeelte van de onafgebouwde woning worden, maar ach, de kleine is pas 2 jaar, dus nog alle tijd.
quote:
Ook typisch Grieks zijn de onafgebouwde huizen die je door heel Griekenland ziet staan. Je bouwt een huis in Griekenland naarmate je behoefte en je geld. Dat betekent vaak dat huizen beetje bij beetje opgebouwd worden.
Ik meende ook altijd dat het een belasting dingetje uit het verleden was...

[ Bericht 27% gewijzigd door AchJa op 02-10-2016 17:31:14 ]
  zondag 2 oktober 2016 @ 20:27:41 #47
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_165715636
Joseph Stiglitz: 'om de Europese Unie te redden, moet de euro verdwijnen'

De eurozone bestaat uit landen die onderling zo verschillend zijn dat de noodzakelijke interne solidariteit bijzonder kostbaar is. De euro heeft Nederland tot nu toe minstens § 153,7 miljard gekost, politiek gezien een onacceptabel hoog bedrag dat ook nog eens hard stijgt. Daarom drijft de euro de Europese landen uit elkaar, waardoor we het kind met het badwater dreigen weg te spoelen. Aldus Joseph Stiglitz.
  zondag 2 oktober 2016 @ 20:30:56 #48
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  zondag 2 oktober 2016 @ 21:20:02 #49
232494 Boca_Raton
Voor al uw no nonsense
pi_165717523
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:25 schreef Boca_Raton het volgende:
Oberrrrr, mag ik de euro van u alstublieft?
Ik bedoelde de gulden natuurlijk. Weg! Ontvreemd! Ter ziele!
pi_165718063
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 14:29 schreef Hamzoef het volgende:

[..]

Topeconoom zijn, en dan denken dat Nederland hier een doorslaggevende rol in zou kunnen hebben. :')
1) Hij is op promotietour
2) Nederland heeft in veel beslissende maatregelen gewoon een veto
3) Dijsselbloem heeft toch een bepalende positie
4) Nederland kan de EU verlaten ;) ;)
5) De Nederlandse lobby is belangrijk
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')