Verrassendquote:Overleg Defensie en vakbonden opgeschort
DEN HAAG - Het overleg tussen het ministerie van Defensie en de vakbonden over een volledig arbeidsvoorwaardenakkoord is opgeschort. Volgens een verklaring van de vakbonden vrijdag ,,frustreert'' minister Jeanine Hennis-Plasschaert het overleg.
Defensie heeft naar eigen zeggen te maken met ,,Rijksbrede ontwikkelingen'' die van invloed zijn op het geld dat beschikbaar is voor de arbeidsvoorwaarden. De effecten hiervan moeten volgens het ministerie eerst nader worden bestudeerd.
Vorig jaar april kwam Hennis een eerste deelakkoord overeen met de vakbonden over verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Daarin was onder meer een loonsverhoging van 0,8 procent afgesproken. Uitwerking van deze afspraken kan nu vertraging oplopen, aldus Defensie.
Volgens de vakbonden is het overleg over verdere invulling van de arbeidsvoorwaarden op het laatste moment door het ministerie geannuleerd. De opstelling zal voor veel onrust binnen de organisatie gaan zorgen, menen de vakbonden.
Bron
quote:Op vrijdag 30 september 2016 19:57 schreef AchJa het volgende:
[..]
En wederom tot zover het "goud" van de organisatie..._!
quote:Het personeel, bestaand uit burgers en militairen, is het belangrijkste kapitaal van Defensie. Zorg voor en welbevinden van de medewerkers heeft dan ook alle aandacht, waarbij normen en waarden hoog in het vaandel staan. Daarom is Defensie een aantrekkelijke werkgever voor brede groepen in de samenleving (mannen, vrouwen, jongeren, allochtonen). Bron
Dit dus... Weer het summum van betrouwbaar werkgeverschap...quote:Op vrijdag 30 september 2016 20:59 schreef detaris het volgende:
[..]
[..]wat een grap. En dan raar opkijken dat de werving niet loopt, jonge mensen het zinkende schip verlaten en dat de rest van de populatie ontevreden is
![]()
Hangt er wel een beetje af van welke FIT je gedaan hebt he... (FIT 1 t/m 6, 6 is de zwaarste)quote:Op maandag 3 oktober 2016 10:51 schreef detaris het volgende:
Ik heb die test zelfs gedaan als vlootbaal. Mensen die de FIT niet halen__!!
Ik heb hem 2 keer gedaan, de eerste keer met de logistiek en de tweede keer met de infanteristen. Weet niet meer welk nummerquote:Op maandag 3 oktober 2016 10:56 schreef AchJa het volgende:
[..]
Hangt er wel een beetje af van welke FIT je gedaan hebt he... (FIT 1 t/m 6, 6 is de zwaarste)
En dat mag dus helemaal niet omdat beide tests (volgens mij nog steeds) in de testfase zitten.quote:Op maandag 3 oktober 2016 11:18 schreef AdmiralGeneral_Aladeen het volgende:
Loop hem gewoon om de twee jaar. Bij ons het niet afgevinkt hebben van FIT/DCP gelijk aan niet deelnemen aan inzetten en geloof dat zelfs je bevordering bevroren wordt zolang je niet beide behaald heb.
quote:Op maandag 3 oktober 2016 11:18 schreef AdmiralGeneral_Aladeen het volgende:
Loop hem gewoon om de twee jaar. Bij ons het niet afgevinkt hebben van FIT/DCP gelijk aan niet deelnemen aan inzetten en geloof dat zelfs je bevordering bevroren wordt zolang je niet beide behaald heb.
Even twee zaken loskoppelen, de DCP is defensiebreed, de FIT is alleen KL. Beide hebben GEEN rechtspositionele gevolgen bij het niet halen. Dat commandanten eigen regelgeving gaan verzinnen doet daar niets aan af. Voor de DCP staat dat bv hier omschreven:quote:Op maandag 3 oktober 2016 11:18 schreef detaris het volgende:
Paar mensen konden toen niet bevorderd worden omdat die test een vereiste was. Op zich een goede zaak. Ik vind wel dat Defensie iets moet met die DCP. Een keer in het jaar pushups en situps doen en ik ben blijkbaar fit genoeg![]()
De FIT is niet defensiebreed dus heeft dat al helemaal geen rechtspositionele waarde aangezien iedereen tegenwoordig een aanstelling bij de krijgsmacht heeft.quote:Geen rechtspositionele gevolgen
Om de DCP met succes te kunnen afleggen moet je één keer per jaar fit genoeg zijn. De werkgever zou ernaar moeten streven dat zijn medewerkers constant fysiek fit zijn. De mogelijkheden om die fitheid op peil te houden worden echter al meer dan tien jaar ondermijnd door bezuinigingen en inkrimpingen. Daardoor zijn er onvoldoende faciliteiten beschikbaar. Zolang dat niet verbetert, stemmen wij niet in met het koppelen van rechtspositionele gevolgen aan het zakken voor de Defensie conditieproef.
Voorheen had je FIT 1 t/m 4, dat is nu FIT 1 t/m 6 geworden. Maar goed, maakt verder ook niet zoveel uit, welke FIT je moet afleggen is afhankelijk van je functie en de zwaarte van je werkzaamheden, wat dat betreft is dat een eerlijker systeem dan de DCP aangezien er ook geen leeftijdsdiscriminatie en onderscheid in geslacht gemaakt wordt (behalve het overslaan van een aantal hindernissen maar daar lever je dan weer tijd voor in).quote:Ik heb hem 2 keer gedaan, de eerste keer met de logistiek en de tweede keer met de infanteristen. Weet niet meer welk nummer
Als je ziet wat de verschillen qua eis tussen de geslachten nu al zijn... De jongste categorie vrouw moet minder doen dan de oudste categorie man...quote:Op maandag 3 oktober 2016 22:52 schreef AdmiralGeneral_Aladeen het volgende:
Voor DCP zou wmb prima een nul-lijn mogen zijn per eenheid die ongeacht geslacht of leeftijd voor eenieder gelijk is.
Ik neem aan dat niemand mij beschuldigt van complotdenken als ik stel dat juist de mensen die vrezen geen goed resultaat te halen oververtegenwoordigd zijn bij het verzuimen.quote:Op maandag 3 oktober 2016 10:46 schreef AchJa het volgende:
Duizenden militairen doen niet mee aan verplichte fitheidstest
Het is niet de eerste keer dat militairen trainingen missen. De conditietests zijn „veel te vrijblijvend”, luidt de kritiek.
Duizenden militairen die een verplichte fitheidstest moeten ondergaan bij de krijgsmacht, leggen deze niet af. Dit blijkt uit interne stukken van Defensie. 16.400 militairen moeten de Fysieke Inzetbaarheid Test (FIT) ondergaan, maar 7.800 van hen deden dit niet.
De FIT is een aanvulling op de Defensie Conditie Proef, waarmee de basisfitheid wordt gemeten. De FIT is bedoeld voor militairen (vrijwel alleen bij de Landmacht) die worden ingezet op zwaardere posten, en die fysiek getrainder moeten zijn. De test bestaat uit het verplaatsen met zware bepakking, een hindernisbaan, tillen en dragen van zware objecten en het afleggen van een snelmars.
Het is niet de eerste keer dat militairen trainingen missen. In mei bleek uit de beantwoording van Kamervragen al dat 13.000 militairen niet hadden deelgenomen aan de Defensie Conditie Proef. 37.000 militairen hadden eraan moeten meedoen. Minister Hennis (Defensie, VVD), schreef toen: „De conditie van een militair is tijdens de hele loopbaan van groot belang [...] Defensie neemt maatregelen die het aantal afgelegde proeven moeten verhogen.”
Nu blijkt dat veel militairen ook de zwaardere test niet doen. In de stukken schrijft de secretaris-generaal van Defensie dat bij de cijfers „enige nuanceringen” te maken zijn. Zo kunnen militairen die de Defensie Conditie Proef niet hebben gedaan óók de aanvullende FIT niet doen – bijvoorbeeld als ze uitgezonden zijn en geen trainingsfaciliteiten hebben.
Een woordvoerder stelt dat de cijfers „een scheef beeld” geven. Commandanten kunnen hun manschappen ontslaan van de verplichting de test af te leggen, als zij voldoende fit zijn – bijvoorbeeld net na een zware oefening. De woordvoerder: „Het klopt dat veel minder mensen de test afleggen dan die tot de ‘doelgroep’ behoren, maar dat is dus niet altijd een probleem. Wij merken juist dat de FIT heel goed werkt, en dat onze mensen fitter zijn geworden.”
Reservemajoor en advocaat militair recht Sébas Diekstra vindt dat de tests „veel te vrijblijvend” zijn. „Als militairen tijdens hun initiële opleiding zakken voor de fysieke testen kunnen zij zonder pardon ontslagen worden, maar daarna heeft het niet-afleggen geen enkel gevolg meer.”
Van de 16.400 militairen die de FIT wél deden zakten er slechts 72.
NRC
Nou nee hoor, dat heeft tal van oorzaken van bv blessures, oefeningen, uitzending, werkzaamheden en weet ik veel wat, dat kun je ook lezen in het commentaar van de woordvoerder.quote:Op dinsdag 4 oktober 2016 22:37 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ik neem aan dat niemand mij beschuldigt van complotdenken als ik stel dat juist de mensen die vrezen geen goed resultaat te halen oververtegenwoordigd zijn bij het verzuimen.
Wat heeft het dragen van een wapen met je conditie te maken? Als het nou een MAG was akkoord maar het gaat om een pistool...quote:Met andere woorden: slechts van 55% van de politie-agenten die een vuurwapen dragen weten we dat ze 'voldoende' fit zijn.
Dat gebeurt dus ook. Die Diekstra zwamt maar wat. Bij het begin van de opleiding krijg je een nul meting en weet je precies waar je staat. Aan het eind van de opleiding dien je de eis te halen en daar zit een heel opwerktraject aan vast.quote:Dit is natuurlijk niet handig.
Zonder pardon ontslaan hoef je wat mij betreft nooit te doen, ook niet tijdens de opleiding (ik ben nu eenmaal soft), maar je kan toch wel bij het zakken afspraken maken, een sportprogramma samenstellen, wekelijks onder begeleiding laten trainen zodat de vooruitgang of het gebrek daaraan snel wordt gemerkt en zo...
Dat begrijp ik maar zo'n groot deel wat daardoor afhaakt?quote:Op woensdag 5 oktober 2016 11:50 schreef AchJa het volgende:
[..]
Nou nee hoor, dat heeft tal van oorzaken van bv blessures, oefeningen, uitzending, werkzaamheden en weet ik veel wat, dat kun je ook lezen in het commentaar van de woordvoerder.
Niet mijn suggestie, de huidige regelgeving. De politie-agenten die een vuurwapen dragen moeten die test afleggen, degenen die er geen dragen (lees: mogen dragen) niet.quote:Wat heeft het dragen van een wapen met je conditie te maken? Als het nou een MAG was akkoord maar het gaat om een pistool...
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
Dat lijkt me inderdaad de logische consequentie.quote:Op woensdag 5 oktober 2016 10:32 schreef detaris het volgende:
Komen die gevolgen er wel dan schept dat ook verplichtingen voor Defensie. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om te sporten en begeleiding te krijgen onder werktijd.
Niet alleen soldaten. Alle militairen. Dus ook de onderofficieren en officieren.quote:Op woensdag 5 oktober 2016 18:12 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Dat lijkt me inderdaad de logische consequentie.
Het is gemakkelijk om de soldaten topfit te krijgen als je daar maar een voldoende groot aantal uren per week aan besteedt.
quote:De Luchtmachtdagen die in de zomer van 2017 op de basis Volkel gehouden zouden worden, gaan niet door.
Toekomstig commandant Rob van den Heuvel van de vliegbasis Volkel zei woensdag dat door de missies in het buitenland de inzetbaarheid van F16's en helikopters is uitgeput.
In principe zijn er volop gelegenheden om te sporten. Er zijn sportlessen, hardlooprondjes, iedere kazerne heeft uitgebreide sportfaciliteiten. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een chef bezwaar had als ik 'onder werktijd' een uurtje (of twee, of drie) ging sporten. Verder wordt deelname aan allerlei sportactiviteiten ook nog aangemoedigd.quote:Op woensdag 5 oktober 2016 10:32 schreef detaris het volgende:
Zoals Achja zegt: er zitten geen rechtspositionele gevolgen aan het niet afleggen of halen van die testen na je initiële opleiding.
Komen die gevolgen er wel dan schept dat ook verplichtingen voor Defensie. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om te sporten en begeleiding te krijgen onder werktijd. Logisch, want fit zijn is onderdeel van het militair zijn.
En daar wringt de schoen. In praktijk komt daar namelijk helemaal niets van terecht.
Mijn chef ziet mij al aankomen met de mededeling dat ik even ga sporten onder werktijd.![]()
Want de LTZ vacature neemt mijn werk namelijk wel even over terwijl ik in de sportschool zit.
Defensie moet een keuze maken. Wil je iedereen topfit krijgen? Dan moet je in de investeren in je mensen en stoppen met continue roofbouw te plegen op militairen.
Wat dat betreft zit er wel een wezenlijk verschil tussen de KL en de rest van de krijgsmacht. Waar het bij de KL de normaalste zaak van de wereld is om 4 uur per week te gaan sporten en niemand kijkt daar van op. Bij de KLU zitten ze je dom aan te kijken en hebben ze ook maar recht op 2 uur sport per week. En op een schip bij de KM is het helemaal lastig rennen, komt bij dat ze de sportaccomodaties zoals de sintelbaan in Den Helder weer lekker makkelijk ruim buiten Willemsoord aangelegd hebben...quote:Op woensdag 12 oktober 2016 21:48 schreef LXIV het volgende:
[..]
In principe zijn er volop gelegenheden om te sporten. Er zijn sportlessen, hardlooprondjes, iedere kazerne heeft uitgebreide sportfaciliteiten. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een chef bezwaar had als ik 'onder werktijd' een uurtje (of twee, of drie) ging sporten. Verder wordt deelname aan allerlei sportactiviteiten ook nog aangemoedigd.
Sommige militairen beweren sporttests niet afgelegd te hebben omdat ze het 'te druk' hadden. Je krijgt een heel jaar de tijd om dat te doen! Het afleggen van die beide tests kost hooguit 6 uur in totaal.
Als ze militairen gemiddeld fitter willen krijgen (omdat het doel van een militair is om inzetbaar te zijn voor het gevecht), dan kunnen ze beter iets aan de leeftijdsopbouw doen. Het wordt meer en meer een club van oude mannen. En iemand van 50 is gewoon minder fit dan iemand van 20. Dat scheelt heel, heel veel en valt met sportlessen niet op te vangen.
Kan misschien van pas komen.quote:Op woensdag 12 oktober 2016 21:42 schreef ErwinRommel het volgende:
Defensie slaat Luchtmachtdagen volgend jaar over
[..]
ff de boel opstoken, bericht hier en daar een beetje bewerkenquote:Op woensdag 12 oktober 2016 22:02 schreef Cobra4 het volgende:
[..]
Kan misschien van pas komen.
NWS / Poetin maakt Russen bang voor nucleaire oorlog met VS
Ach, Berlijn ligt toch al binnen bereik van de Iskanders...quote:Op woensdag 12 oktober 2016 22:02 schreef Cobra4 het volgende:
[..]
Kan misschien van pas komen.
NWS / Poetin maakt Russen bang voor nucleaire oorlog met VS
Mooiste comment was wel dat dit besluit genomen was door het gebrek aan een luchtmacht.quote:Op woensdag 12 oktober 2016 21:42 schreef ErwinRommel het volgende:
Defensie slaat Luchtmachtdagen volgend jaar over
[..]
De kruik gaat zolang te water tot ze barst.quote:Op woensdag 12 oktober 2016 23:53 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Mooiste comment was wel dat dit besluit genomen was door het gebrek aan een luchtmacht.
Als ik oorlogswacht loop(12 wacht uur per dag) dan heb ik in mijn af tijd echt wel wat beters te doen zoals ontbijten of slapen. En rennen kan inderdaad totaal niet, op de meeste schepen is niet eens een loopband aan boordquote:Op woensdag 12 oktober 2016 21:59 schreef AchJa het volgende:
[..]
Wat dat betreft zit er wel een wezenlijk verschil tussen de KL en de rest van de krijgsmacht. Waar het bij de KL de normaalste zaak van de wereld is om 4 uur per week te gaan sporten en niemand kijkt daar van op. Bij de KLU zitten ze je dom aan te kijken en hebben ze ook maar recht op 2 uur sport per week. En op een schip bij de KM is het helemaal lastig rennen, komt bij dat ze de sportaccomodaties zoals de sintelbaan in Den Helder weer lekker makkelijk ruim buiten Willemsoord aangelegd hebben...
heb je 12 maanden per jaar oorlogswacht?quote:Op donderdag 13 oktober 2016 07:36 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Als ik oorlogswacht loop(12 wacht uur per dag) dan heb ik in mijn af tijd echt wel wat beters te doen zoals ontbijten of slapen. En rennen kan inderdaad totaal niet, op de meeste schepen is niet eens een loopband aan boord
Naja ze hebben een grote PR waarde om toch nog enige binding met de burger te behouden.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 00:05 schreef AchJa het volgende:
[..]
De kruik gaat zolang te water tot ze barst.
Daarbij had ik dit soort evenementen al veel eerder laten sneuvelen. Het is niet dat het geld bij de plinten omhoog klotst.
Dat is tegenwoordig niet in de gehele defensieorganisatie vanzelfsprekend. Volop mogelijkheden als je werk bestaat uit het volgen van lesjes, oefenen,sporten, je wapen schoonmaken en voor je kast zitten. Operationele eenheden hebben dit idd hoog het vaandel.quote:Op woensdag 12 oktober 2016 21:48 schreef LXIV het volgende:
[..]
In principe zijn er volop gelegenheden om te sporten. Er zijn sportlessen, hardlooprondjes, iedere kazerne heeft uitgebreide sportfaciliteiten. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een chef bezwaar had als ik 'onder werktijd' een uurtje (of twee, of drie) ging sporten. Verder wordt deelname aan allerlei sportactiviteiten ook nog aangemoedigd.
Ik hoef alleen de DCP te doen. 20 pushups, 30 situps en even snel 2400 meter lopen. Vervolgens een geïrriteerde sportsergeant omdat ik de laatste 2-3 minuten lekker ga dribbelen.quote:Sommige militairen beweren sporttests niet afgelegd te hebben omdat ze het 'te druk' hadden. Je krijgt een heel jaar de tijd om dat te doen! Het afleggen van die beide tests kost hooguit 6 uur in totaal.
De gemiddelde leeftijd van militairen in Nederland ligt rond de 35. Ten opzichte van de rest van de overheid, waar deze leeftijd 50+ is, een jonge organisatie.quote:Als ze militairen gemiddeld fitter willen krijgen (omdat het doel van een militair is om inzetbaar te zijn voor het gevecht), dan kunnen ze beter iets aan de leeftijdsopbouw doen. Het wordt meer en meer een club van oude mannen. En iemand van 50 is gewoon minder fit dan iemand van 20. Dat scheelt heel, heel veel en valt met sportlessen niet op te vangen.
En al hebben ze wel een loopband... Altijd goed tijdens een beetje zeegang...quote:Op donderdag 13 oktober 2016 07:36 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Als ik oorlogswacht loop(12 wacht uur per dag) dan heb ik in mijn af tijd echt wel wat beters te doen zoals ontbijten of slapen. En rennen kan inderdaad totaal niet, op de meeste schepen is niet eens een loopband aan boord
Die crosstrainers zijn pas link bij een mooie seastatequote:Op donderdag 13 oktober 2016 13:17 schreef AchJa het volgende:
[..]
En al hebben ze wel een loopband... Altijd goed tijdens een beetje zeegang...
Sterker nog defensie werkt zelf heel hard mee om de organisatie versneld te laten vergrijzen.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 10:24 schreef detaris het volgende:
[..]
[..]
[..]
De gemiddelde leeftijd van militairen in Nederland ligt rond de 35. Ten opzichte van de rest van de overheid, waar deze leeftijd 50+ is, een jonge organisatie.
Dit is wel aan het veranderen. Door het langer doorwerken en het later ingaan van de UGM vergrijst de militaire populatie. Daarnaast loopt de werving niet en verlaten militairen in fase 2 vroegtijdig de organisatie.
De prognose van Defensie voor dit jaar: (uit de personeelsrapportage van een paar weken terug)
Instroom militairen en burgerpersoneel: 4099 VTE
Uitstroom (zowel regulier als irregulier): 4797 VTE
Toch weer een delta van 698 pax. Voor het zoveelste jaar op rij en bovenop een personeelsbestand dat al dramatisch is gevuld en aan het vergrijzen is.
Kortom de "oudere" militair blijft zitten waar hij/ zij zit en de militairen <35 verlaten het zinkende schip.
Het maakt ook weinig uit. Vroeger werd ook echt niet iedereen BOT'er. Daarbij is er niet gestrooid met fase 3 contracten maar mensen zijn op basis van de toenmalige organisatie fase 3 geworden. Dat daarna personeelsreductie 39 (bezuiniging) doorgevoerd werd kun je defensie moeilijk aanrekenen.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 16:21 schreef Isee het volgende:
[..]
Sterker nog defensie werkt zelf heel hard mee om de organisatie versneld te laten vergrijzen.
Door het strooien met fase 3 contracten in het verleden (iedereen kan wel 10 niet/slecht functionerende collegas aanwijzen hier) hebben de hoge heren nu het wijze besluit genomen om bij de KLu de deur richting fase 3 helemaal dicht te gooien. In de excellsheets is de verdeling fase 1/2/3 immers niet correct.
Gevolg: een sterk gedemotiveerde groep jonge collegas die na hun fase 1 massaal op zoek gaan maar de uitgang en een ervaren groep dertigers met een aflopend fase 2 contract die zonder pardon de deur worden gewezen.
Ik zou de berekeningen weleens willen zien waaruit blijkt dat het huidig beleid goedkoper is dan de oude BBT/BOT structuur. Het personeelsbestand wordt ouder, je zult meer moeten gaan opleiden door de hogere doorstroom en je verliest ervaring.
Oh dat zeker, iedereen snapt ook wel dat als je de mensen langer aan het werk houdt het ergens spaak gaat lopen. Of zouden ze dat bij bak 1 echt niet begrijpen?quote:Op donderdag 13 oktober 2016 20:25 schreef detaris het volgende:
In de tijd van de BOT en BBT contracten ging je ook een stuk eerder met leeftijdsontslag.
Op basis van de situatie toen heeft defensie natuurlijk die BOT aanstellingen toegekend.
Over een jaar of twee komen we tot de conclusie dat fps3 te vol zit met ouderen in de hogere officier- en onderofficiersrangen. Knelpuntcatagorien dus. Daar durf ik wel een kratje op te zetten.
Bak 1 gaat hier ook hard op getroffen wordenquote:Op donderdag 13 oktober 2016 22:27 schreef AchJa het volgende:
[..]
Oh dat zeker, iedereen snapt ook wel dat als je de mensen langer aan het werk houdt het ergens spaak gaat lopen. Of zouden ze dat bij bak 1 echt niet begrijpen?
Overigens als men het FPS volledig naar USA model had ingevoerd, dus ook de lasten dan was er ook geen probleem geweest. 20 Jaar dienen en met pensioen, sommigen blijven langer maar dat was het dan ook. Maar ja, dat was vast te duur.![]()
Dat ben ik nog nergens tegen gekomen, wel dat mensen te lui zijn om te sporten. Misschien dat het bij het DHC het onderhoudspersoneel dusdanig druk heeft dat het niet kan, maar ik moet de eerste leidinggevende nog tegenkomen die het niet toestaat of alleen twee uur per week sport toelaat.quote:Op woensdag 12 oktober 2016 21:59 schreef AchJa het volgende:
Bij de KLU zitten ze je dom aan te kijken en hebben ze ook maar recht op 2 uur sport per week.
bronquote:40 studenten gaan binnenkort bij het leger werken. Ze worden reservist, maar hoeven niet in helikopters te vliegen of te schieten op een vijand. Ze werken één dag per week als technicus, programmeur of iets anders dat bij hun studie past.
"Maar je wordt als reservist wel een militair, dus moet je kunnen wat militairen ook kunnen", zegt Klaas Meijer van Defensie. "Alleen ligt de nadruk daar niet op. Voor studenten ligt de nadruk op werkervaring opdoen en wij krijgen jonge, enthousiaste mensen met kennis binnen die we kunnen gebruiken om bijvoorbeeld tijdelijke problemen op te lossen."
Van een studenten-reservist wordt verwacht dat 'ie één keer in de week komt werken bij Defensie. Je rang is 'korporaal' en zo word je ook betaald. Als je op je studie meer studiepunten haalt, groei je ook in rang.
Gijs zit in het derde jaar van z'n studie Geschiedenis en begint binnenkort als 'reservemilitair'. "Ik wil graag ergens terechtkomen waar ik aan de slag kan als analist. Daar kan ik bijvoorbeeld terreinanalyses gaan doen, voordat de krijgsmacht wordt uitgezonden.
Nu zijn er bijvoorbeeld Nederlandse militairen uitgezonden naar Mali, daar had ik dan een analyse voor kunnen maken van de lokale gebruiken daar. Zodat ze vooraf weten waar manschappen terecht komen en hoe ze daarmee om moeten gaan."
We krijgen niet de tests die commando's krijgen, dus die doorsta ik wel.
Gijs, studentenreservist
"En ja, ik heb ook gehoord dat je een basistraining krijgt. En je wordt bijvoorbeeld psychologisch en fysiek gecontroleerd. Daarom ben ik al aan het sporten geslagen. Maar we hoeven niet dezelfde tests te doen die commando's krijgen, dus ik heb er wel vertrouwen in dat ik die doorsta."
Leonoor is bezig met haar eigen koekjeswebshop, maar moet binnenkort toch echt met een wapen leren schieten.
Leonoor studeert Bestuurskunde en gaat ook aan de slag als reservist. "Tijdens de introductieweek kwam ik advertenties van Defensie tegen en het leek me wel wat. Zo kan ik mijn steentje bijdragen op mijn eigen manier. Ik heb m'n scriptie onder meer geschreven over leiderschap, dus het is interessant om eens te kijken naar het leiderschap in zo'n grote organisatie."
"Ik ga aan de slag bij Defensity College, daar richten ze zich er specifiek op om hoogopgeleide studenten geïnteresseerd te krijgen in Defensie. In de tijd dat ik in Leiden heb gestudeerd, heb ik een groot netwerk opgebouwd onder studenten, dus ik denk dat ik daar wel wat kan bijdragen."
Wat betreft die trainingen zegt Leonoor: "Ik hoop dat ik er doorheen kom, ik ben studentenfit zeg maar. Maar ik hockey en zwem ook, dus dat moet wel goed komen. Maar misschien moet ik me voor de zekerheid ook maar iets meer gaan voorbereiden."
Verana studeert Technische Bedrijfskunde en wordt deze week reservist bij de marine. "Ik heb gesolliciteerd en begin deze week of volgende week bij de ICT-afdeling. Daar zijn ze aan het reorganiseren en daar hebben ze een frisse blik voor nodig bij bepaalde onderdelen. Daarom is het voor hun handig dat er studenten komen en voor ons om wat we leren toe te passen."
"Ik hoorde erover tijdens een praatje op de TU Delft en toen heb ik me aangemeld. Ze legden toen al uit dat je als reservist wel uitgezonden kúnt worden, maar alleen als je daar zelf mee instemt. En als ik al zou willen, zou daar nog een heel traject aan vooraf gaan."
In Afghanistan zorgden reservisten voor de kennis die wij niet hadden.
Klaas Meijer, Defensie
Het is dus niet zo dat reservisten alleen worden ingeschakeld als de vijand aan de grens staat, maar ze kunnen dus wel worden uitgezonden. Klaas Meijer van Defensie legt uit: "In Afghanistan bijvoorbeeld, zijn reservisten zelfs uitgezonden. Niet om te vechten, maar om ons te helpen bij de wederopbouw. Maar wel als ze dat echt zelf wilden."
"In Uruzgan kwamen we in zo'n achtergesteld gebied terecht, dat we voor de wederopbouw daar niet de kennis in huis hadden. Maar doordat we reservisten hadden die wél over die kennis beschikten, konden we toch aan de slag."
quote:Je rang is 'korporaal' en zo word je ook betaald. Als je op je studie meer studiepunten haalt, groei je ook in rang.
FTMquote:Nederland speelt Stratego op amateurniveau
Uit militair-wetenschappelijk hoek klinkt al geruime tijd de kritiek dat Nederland geen ‘grand strategy’ heeft. Wat houdt dit precies in en, nog belangrijker, waarom heeft Nederland zo’n strategie precies nodig? Voor deel twee in deze serie over strategische armoede sprak Follow the Money diverse militairen en wetenschappers die deze noodzaak toelichten.
Nederland kent een zeer beperkt aantal wetenschappers dat zich buigt over ‘grand strategy’: de integrale bevordering en bescherming van nationale belangen via zowel de militaire, bondgenootschappelijke als de diplomatieke weg. Kennelijk is het geen thema waar ons land erg warm voor loopt. Paul van Hooft, onlangs gepromoveerd aan de UvA op het onderwerp en momenteel werkzaam bij European University Institute te Florence voor een onderzoek over de toekomst van Amerikaanse macht in Europa, heeft weinig Nederlandse vakgenoten. ‘Toen ik nog aan het promoveren was, benaderde een Kamerlid mij omdat hij iets meer wilde begrijpen van het grotere defensie-plaatje. Hij was zelf op onderzoek uit gegaan, had begrepen dat wat hij zocht ‘grand strategy’ heette en zocht daarna iemand in Nederland. Dat ik toen al bij de eerste Google-zoekresultaten hoorde, is alleszeggend voor hoe weinig mensen in Nederland zich bezighouden met geopolitieke kwesties.’
Strategisch analfabetisme
Niels Woudstra, verbonden aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) als universitair hoofddocent operationele analyse, hekelt met name het gebrek aan strategie bij degenen die erover dienen te beslissen: de politici. ‘Uit een Kamerbrief van minister Kamp uit 2014 bleek dat Nederland geen strategie had voor de vitale telecom-infrastructuur. Wij begonnen hier pas over na te denken toen de mogelijke buitenlandse overname van de KPN-infrastructuur aan de orde was. Als wij een grand strategy hadden gehad, waren we hier proactief en niet reactief mee omgegaan.’
Vanuit de wetenschap klinkt steevast gelijkgestemde kritiek: Nederland heeft geen grand strategy. Zo constateerde professor Herman van Amersfoort (NLDA) in zijn afscheidsrede dat Nederland 'strategisch gezien de weg kwijt is,’ en professor Isabelle Duyvestein (Universiteit Leiden) sprak van ‘strategisch analfabetisme’.
Aangezien de coördinatie van de staatsmiddelen die nodig worden geacht om een (gewapend) conflict te beginnen (of te voorkomen) bij het kabinet ligt, spelen Haagse denktanks zoals Clingendael en The Hague Center for Security Studies (HCSS) slechts een marginale rol. Zij kunnen de diverse ministeries adviseren, maar het is nog altijd het kabinet dat bepaalt of het ook daadwerkelijk wat doet met de verworven inzichten.
Haagse inkapseling
Dat denktanks invloed uitoefenen op het beleid blijkt uit de praktijk: niet alleen worden ze door ministeries uitgenodigd om bepaald onderzoek te doen, ook is er een zekere roulatie in personeelsbestand tussen respectievelijk denktanks, semi-overheid zoals TNO, en overheid (ministeries). Dit werpt de vraag op of denktanks zoals Clingendael, dat voor 30 procent afhankelijk is van subsidies vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken en Defensie, wel genoeg afstand van ‘het Haagse’ nemen.
Hoewel Washington ruim 400 denktanks kent en er veel meer intellectuele uitwisseling plaatsvindt, bekroop dit gevoel van zorg ook Harvard-professor Stephan Walt. In een column voor Foreign Policy beklaagde hij zich over het gegeven dat denktank-symposia niet verder kijken dan de heersende Washington-consensus en bijeenkomsten met name worden bevolkt door ‘the usual suspects: prominent foreign-policy practitioners, policy wonks, and public figures whose views are already familiar to anyone who’s been paying attention to the travails of U.S. foreign policy.’
Toch is deze ‘Haagse inkapseling’ niet alleen aan de denktanks te wijten, constateert Paul van Hooft. Ook de universiteiten die deze toekomstige medewerkers aanleveren treft blaam. ’Veel academici en politici zijn nog blijven hangen in de jaren ’90, toen alles internationaal de goede kant op leek te gaan: economische groei, steeds meer democratieën, meer internationale instituties, sterke afname van interstatelijke conflicten. Dat het lang geleden is dat er een grootschalige oorlog plaatsvond, betekent niet dat de interstatelijke competitie is verdwenen.’
Deze competitie komt in het curriculum weinig aan bod, terwijl er onder studenten wel vraag naar is. ‘Misschien komt het omdat studenten toch iets vaker de krant lezen,’ grapt Van Hooft. ‘Het vindt wel plaats, maar op een zeer beperkt aantal plaatsen, en door maar een paar onderzoekers. De discrepantie met wat medewerkers bij Buitenlandse Zaken en Defensie doen en wat overwegend gedoceerd wordt, is groot. Het vertaalt zich ook in ontbrekend politiek draagvlak binnen de samenleving. Door dat gebrek aan draagvlak is er weinig drang binnen Den Haag om hier veel tijd aan te besteden.’
Maritieme strategie
Maar er wordt in Nederland toch wel nagedacht over buitenlands beleid en geopolitiek? Van Hooft: ‘Er is in Nederland wel degelijk kennis aanwezig over veel van de onderdelen die voor strategisch denken belangrijk zijn. Zo is er veel kennis over veiligheid, maar dat gaat vaak over conflictsituaties, vredesbewaring, de oorzaken van burgeroorlogen — operationele kennis. Dat is echt niet gelijk te stellen aan strategie. Strategie is meer dan het eindeloze, jaarlijkse debat over percentages in de defensiebegroting. Het zou moeten gaan over hoe we de verschillende middelen van de staat effectief bij elkaar te brengen om nationale belangen te behartigen op het internationale terrein. Dat betekent het stellen van grote vragen. Wat willen wij bereiken? Welke wereld hebben wij liever? Wat moeten wij daarvoor doen? Diplomatie, de krijgsmacht, handel, inlichtingen en promotie van waarden horen daar allemaal bij. Het is meer dan alleen conflicten beëindigen, of vredesbewaring, of opbouw.’
‘Er is een strategische onbalans: tussen doelstellingen, plannen en middelen,’ voegt Niels Woudstra toe. ‘Zo denk ik dat er bijvoorbeeld goede redenen zijn om meer in te zetten op een maritieme strategie dan nu gebeurt. Nederland heeft als maritiem land unieke belangen. Wij staan tegelijkertijd hoog genoteerd in de top van economische landen, maritieme economieën en de globaliseringsindex. Tevens hebben we een hoge exportquote. Wij zijn een Europees handelsknooppunt en de Nederlandse functie als “hub” is zeer belangrijk voor onze welvaart. Als we dit bekijken vanuit neo-realistisch perspectief, beginnen de Nederlandse belangen in de Oost- en Zuid-Chinese Zee en eindigen ze in de haven van Rotterdam.
‘We hebben te maken met dreigingen en uitdagingen van statelijke actoren, zoals China en Rusland, maar ook met niet-statelijke actoren, zoals terroristen, zeerovers, afvaldumpers en smokkelaars. We kunnen niet alles aan Hank the Yank overlaten. Zeker ook aangezien Amerika in toenemende mate zijn knopen telt en vindt dat Europa meer zijn eigen broek moet ophouden. Het beschermen van de handelsbelangen is onlosmakelijk verbonden met de zeestrijdkrachten. In de Gouden Eeuw was die verbondenheid nog duidelijker: koopvaardijschepen waren uitgerust met kanonnen. Onze moderne zeestrijdkrachten bestaan overigens steeds vaker uit eenheden van alle krijgsmachtdelen.’
Internationale macht
Juist het nadenken over de positie van Nederland in de wereld is belangrijk, beargumenteert ook Van Hooft: ‘het onderliggende probleem is dat wij de afgelopen twintig jaar niet meer over internationale macht hebben willen praten. Dit betekent dat veel van de huidige, stabiele orde — de instituties, de EU, de ngo’s — alleen mogelijk was binnen een internationale orde met een buitengewoon grote Amerikaanse macht. Dat betekent ook weer niet dat wij kritiekloos naar het Amerikaans beleid moeten kijken, of dat Europa niet veel heeft gedaan om die orde inhoud te geven. Maar zonder die Amerikaanse macht — zowel economisch, diplomatiek, of ideologisch en ook militair — was de huidige orde niet mogelijk geweest.
‘Tegelijkertijd moeten wij ons wel existentiële vragen stellen: wat betekent dit voor Nederland? Kunnen kleine staten een strategie hebben of moeten ze accepteren wat ze krijgen? Hebben ze iets te kiezen? Jazeker. Kleine staten kunnen zich afwenden en afzijdig houden; ze kunnen bondgenoten steunen; internationale instituties steunen. Nederland heeft sinds de Tweede Wereldoorlog voornamelijk het laatste gedaan, en zowel op Europa als op de trans-Atlantische relatie ingezet — de eerste voor onze economische betrekkingen, de tweede voor onze veiligheid. De afgelopen vijf à tien jaar stonden beide onder druk door binnenlandse politiek die steeds meer naar binnen gekeerd is, zoals overigens ook in de rest van Europa. Minder doen is ook een keuze, maar wel een met risico’s.’
Nederland moet ook voor zichzelf kunnen nadenken, redeneert hij. ‘Degenen binnen de wetenschap die het dichtst op strategische vraagstukken zitten, zijn overwegend historici van moderne geschiedenis — hetzij Amerikanistiek of trans-Atlantische betrekkingen. Dit zegt veel, zo niet alles.’
Gebrek aan staatsmanschap
Volgens Woudstra vormen belangen een goed instrument om deze keuzes op te baseren. Hij benadrukt dat het Nederlands belang geen monolithisch blok vormt, maar dat er diverse belangen zijn te rangschikken: ‘Vitale belangen zijn gekoppeld aan het voortbestaan van de Nederlandse staat, de ouderwetse staatsveiligheid. Nationale belangen zijn vaak onderhevig aan keuze en compromis; zo kan het in het nationale belang zijn om vrede en veiligheid te bevorderen in het buitenland, maar als dit niet meteen lukt staat het voortbestaan van Nederland niet direct op het spel. Daarnaast zijn nog verlengde belangen, namelijk de belangen die we gemeenschappelijk hebben met bondgenoten.’
Woudstra is name kritisch op het gebrek om zelfs vitale belangen te onderkennen: ‘Op het moment dat de KPN-infrastructuur in buitenlandse handen dreigt te vallen vraagt men zich pas af of daar geen strategische belangen mee zijn gemoeid. Dat lijkt mij evident. Er wordt maar mondjesmaat nagedacht over de veiligheid van kritieke infrastructuur in tijden van globalisering. Als we dan toch iets doen met hybride oorlogsvoering, dan hebben we eigenlijk nog maar recent ingezet op cyber, maar dan vooral in de defensieve sfeer. Offensief staat het nog in de kinderschoenen, terwijl China en de Rusland zich op dit gebied voortvarend bewegen. Ontwikkelingen waar wij niet direct de consequenties van ondervinden verdwijnen al snel in de vergetelheid, maar zijn hiermee niet minder prangend. Wat zijn bijvoorbeeld de strategische gevolgen van een Rotterdamse haven in Chinese handen? Of wat te denken van de radicalisering in Turkije? Erdogan is waarschijnlijk liever een gerespecteerde leider van islamitische landen dan de minst populaire leider van de NAVO-landen. De zaken zijn zich nu al aan het uitkristalliseren: de rol van het Turkse leger als hoeder van de seculiere staat is definitief voorbij, de islamisering zal doorzetten en ik verwacht dat het kemalisme binnen tien jaar de deur uit is. Hiermee komt mogelijk ook het einde van Turkije als NAVO-bondgenoot in zicht. Wat betekent deze strategische verschuiving voor Nederland? De politieke elite is niet gewend om zo ver vooruit te denken. Zij denkt in termen van vier jaar: hoe staan we ervoor in de peilingen? Er is een gebrek aan staatsmanschap in Nederland, maar er zit ook iets van naïveteit bij. Zo van: het ernstigste scenario, dat overkomt ons niet.’
Van Hooft deelt deze analyse: ‘Politiek en intellectueel ontbreekt het aan systematisch nadenken over strategie, vooral over klassieke veiligheidskwesties zoals de verhoudingen tussen de grote staten op de lange termijn.’ Woudstra: ‘Bij de krijgsmacht wordt hier wel over nagedacht, ook in academische kring, maar de invloed daarvan is beperkt.’
Gebrekkig besef
Van Hooft wijt de eerder genoemde Nederlandse naïveteit niet alleen aan de relatief veilige situatie waar Europa zich in bevindt, maar is ook kritisch over het gebrekkige besef van de consequenties die bepaalde keuzes hebben gehad: ‘Nederland heeft ingezet op de NAVO, maar dat was ook een keuze met gevolgen. De NAVO draait om de Verenigde Staten en hun militaire capaciteiten. Wat doen wij bijvoorbeeld als de Verenigde Staten opeens niet meer zo aanwezig zijn in Europa? Het is nota bene onderwerp in de komende presidentsverkiezingen: de Republikeinse kandidaat Trump gaf aan niet langer onvoorwaardelijke steun te willen bieden aan bondgenoten, maar ook president Obama en minister van Defensie Robert Gates geven aan dat Europa de eigen broek moet ophouden. Vanuit de Verenigde Staten wordt onomwonden duidelijk gemaakt dat zij minder bereid zijn de veiligheidskosten van Europa te dragen in de toekomst.
‘De scenario’s die de VS zouden dwingen zo’n keuze te maken zijn makkelijk voor te stellen, ook al zouden ze aan de andere kant van de wereld plaatsvinden,’ gaat Van Hooft verder. ‘Bijvoorbeeld, wat als het Noord-Koreaanse regime instort? Het is moeilijk te bedenken hoe het nog eeuwig stand kan houden. Het is een zwakke staat, maar wel eentje met kernwapens, en een waarbij zelfs een relatief vreedzaam einde van het regime — ook moeilijk te bedenken hoe — grote gevolgen zal hebben voor Oost-Azië. Vreedzame hereniging met Zuid-Korea? Bij wie hoort dat nieuwe Korea dan? De Chinese of Amerikaanse invloedssfeer? Dat is het West- en Oost-Duitsland-probleem, maar dan veel gevaarlijker — waarbij het niet gaat om een instortende macht, maar om een rijzende. En zo’n crisis zou alle aandacht van de VS vragen en zou ten koste gaan van Europa.
‘Maar ook binnen Europa zijn er genoeg scenario’s te bedenken die de orde verstoren. Brexit en het Russische revanchisme zijn er twee die al zijn uitgekomen. Wat doen wij met een kleinere rol voor het Verenigd Koninkrijk? Als de NAVO ons centrale bondgenootschap vormt, is Duitsland een goede partner, maar willen we dat Duitsland de strategische teneur binnen Europa bepaalt? Wij werken veel samen met andere kleine Europese staten, maar wie is daadwerkelijk effectief? Waarom kijken we altijd over de Fransen heen? De centrale rol van de NAVO heeft ook ons denken bepaald over wat er binnen Europa mogelijk is, aangezien hele generaties Nederlandse beleidsmakers en denkers via de NAVO-instituties zijn opgeleid.
’Er is nog maar weinig politiek debat in Nederland over strategie. Het is te zeer naar binnen gekeerd, te zeer reactief. Nu zie je dat er ineens een vlucht naar voren wordt genomen inzake terreur en vluchtelingen. Er zijn ook te weinig instituties om geconcentreerd en constant naar belangen en oplossingen te kijken. De experts die al bijna tien jaar geleden een kentering in Russisch beleid zagen, werden genegeerd. Degenen die eerder signaleerden dat de wereld complexer en onzekerder wordt, werden genegeerd en er werd gekort op alles. Kortom, er zijn veel institutionele en politiek-culturele veranderingen nodig om effectiever onze belangen na te jagen.’
Een succesvolle grand strategy
Wat is er dan nodig voor een succesvolle grand strategy? Zowel Woudstra als Van Hooft benadrukken de integrale benadering van geopolitiek. ‘De krijgsmacht of militaire middelen moeten niet gelijkgesteld worden aan oorlog. Afschrikking, geruststelling, dwang zijn de belangrijkere politieke functies,’ aldus van Hooft. ‘In die zin zijn kernwapens elke dag sinds 1945 “gebruikt” voor afschrikking: ze veranderen de politieke berekeningen van tegenstanders, rivalen en vrienden. Amerikaanse militaire macht — conventioneel en nucleair — heeft veel staten afgeschrikt om de orde aan te tasten. Het Nederlandse debat wil dit niet accepteren, dat zie je bijvoorbeeld terug in de discussie over eenzijdige ontwapening en kernwapenvrije zones. Nadenken over strategie wordt onterecht gelijkgesteld met militarisme.’
Woudstra concludeert: ‘We moeten ook kritisch kijken naar welke rol instituties zouden moeten spelen: wat werkt, en wat werkt niet? De Verenigde Naties leveren een zeer adequaat volkenrechtelijk kader, en zouden zich dan ook daartoe moeten beperken. De NAVO is een waardengemeenschap gebaseerd op collectieve veiligheid en daar dient het accent dus vooral op te liggen: op de veiligheidsgaranties voor het vrije Westen. Wat mij betreft zou de EU niet meer moeten willen zijn dan een interne markt, en een instelling die ervoor zorgt dat de vier vrijheden worden gegarandeerd. Op die manier kun je ook ruimte bieden aan belangendiversiteit binnen Europa, maar maximaliseren wij wel de bestaande internationale samenwerkingsverbanden. Je moet een konijn niet leren vliegen, en een vogel geen holen laten graven.’
Volgens zowel Woudstra als Van Hooft denkt Nederland niet tot nauwelijks na over zijn positie in zowel de wereld, worden existentiële vragen over het hoe en waarom van ons veiligheidsbeleid niet graag gesteld en ontwijkt Den Haag vakkundig kritische herevaluaties van eerder genomen beleidskeuzes. Hierdoor is Nederland onvoldoende in staat het nationaal belang door middel van een grand strategy te operationaliseren. Oftewel: de eerder genoemde diagnoses van strategische armoede en analfabetisme lijken meer dan terecht.
Wat zijn de gevolgen van deze diagnose — een structureel strategisch tekort — voor de diverse krijgsmachtdelen? In het derde deel van deze reeks zal Follow the Money de consequenties van het strategisch tekort op materieel, operationeel en personeel niveau uiteenzetten voor de Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee. Wordt dus vervolgd.
Op 31 oktober spreekt Dieuwertje Kuijpers met Niels Woudstra en anderen op de conferentie Waar is de vijand in gebouw Felix Meritis te Amsterdam. De conferentie staat geheel in het teken van het strategisch tekort.
Door Rob de Wijk.quote:De perversiteit van doorrekening
Het CPB neemt veiligheid wel mee, maar de welvaartseffecten zijn alleen positief als er bezuinigd wordt. Dan kun je geld aan leukere dingen uitgeven.
Het gevolg is dat politie, AIVD en defensie voortdurend zijn gekort. Hoe groot de schade is van deze perverse aanpak, is inmiddels wel duidelijk. Nu de veiligheidsproblemen rond Europa alleen maar toenemen worden maatregelen hals over kop teruggedraaid. Maar afbreken gaat sneller dan opbouwen.
Goede zaak dat we daar een bijdrage aan leveren.quote:Op donderdag 27 oktober 2016 12:10 schreef WWolfy het volgende:
https://www.defensie.nl/a(...)t-2017-naar-litouwen
Vind ik niet, het is een regelrechte provocatie en zal averechts werken.quote:Op donderdag 27 oktober 2016 12:58 schreef detaris het volgende:
[..]
Goede zaak dat we daar een bijdrage aan leveren.
Provocatie als in het schenden van het luchtruim van andere landen, het opruien van etnische minderheden in buurlanden en militairen op 'vakantie' sturen naar een conflictgebied?quote:Op donderdag 27 oktober 2016 13:07 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
[..]
Vind ik niet, het is een regelrechte provocatie en zal averechts werken.
Onzin en stemmingmakerij. De Russen reageren slechts op westerse agressie in de Russische achtertuin en het tegen de afspraken in opschuiven van de Navo naar het Oosten. Het ingrijpen in Georgie en Oekraine was terecht en de Baltische staten hadden al nooit lid moeten worden van de Navo. Je kon destijds al voorspellen dat dit tot problemen zou gaan leiden. Bij Polen had men moeten stoppen met de expansie. Vergeet ook niet dat de Russische enclave Kaliningrad nu ligt omsloten door Navo staten en de Navo op een steenworp afstand staat van st Petersburg en Moskou. Ik vind het niet gek dat de Russen zich bedreigd voelen na alle Navo agressie van de afgelopen jaren. De Russen hebben het recht zich te verdedigen.quote:Op donderdag 27 oktober 2016 13:39 schreef detaris het volgende:
[..]
Provocatie als in het schenden van het luchtruim van andere landen, het opruien van etnische minderheden in buurlanden en militairen op 'vakantie' sturen naar een conflictgebied?
Dit is niets meer dan een logische reactie op Russische provocatie in de regio. Polen en de Baltische staten maken zich (terecht) grote zorgen. Als je een deel van die zorgen kunt wegnemen met een relatief bescheiden militaire aanwezigheid dan ben je als bondgenootschap gewoon verplicht dat te doen.
Het binnenvallen van soevereine landen om "Russische burgers te "beschermen" is terecht? Hoezo onzin en stemmingmakerij.quote:Op donderdag 27 oktober 2016 14:08 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
[..]
Onzin en stemmingmakerij. De Russen reageren slechts op westerse agressie in de Russische achtertuin en het tegen de afspraken in opschuiven van de Navo naar het Oosten. Het ingrijpen in Georgie en Oekraine was terecht en de Baltische staten hadden al nooit lid moeten worden van de Navo. Je kon destijds al voorspellen dat dit tot problemen zou gaan leiden. Bij Polen had men moeten stoppen met de expansie. Vergeet ook niet dat de Russische enclave Kaliningrad nu ligt omsloten door Navo staten en de Navo op een steenworp afstand staat van st Petersburg en Moskou. Ik vind het niet gek dat de Russen zich bedreigd voelen na alle Navo agressie van de afgelopen jaren. De Russen hebben het recht zich te verdedigen.
Dit dus.quote:Op donderdag 27 oktober 2016 14:45 schreef detaris het volgende:
Ben het lang niet altijd eens met de acties van de NAVO / EU maar het idee dat Rusland zich alleen maar wil verdedigen en enkel reageert op agressie van het grote boze westen is gewoon flauwekul.
Die 600 miljoen kan gewoon uit de begroting, natuurlijk niet uit de arbeidsvoorwaarden van de zittende militairen waar Hennis oo doelt.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 14:03 schreef Cobra4 het volgende:
Minister Hennis 'gebrand' op oplossing AOW-gat militairen
Minister Hennis van Defensie is erop gebrand om een oplossing te vinden voor het AOW-gat van duizenden militairen. "Maar er is een beperkte ruimte binnen het budget", zei Hennis bij het begin van de ministerraad.
Een ruimere compensatie voor de meer dan 10.000 militairen in de AOW-leeftijd kan tot 600 miljoen euro kosten. En het ministerie van Defensie kampt al met tekorten door de bezuinigingen van de afgelopen jaren. Maar de rechter heeft de militairen tot twee keer toe gelijk gegeven, dus het kabinet moet met een oplossing komen.
Hennis: "Daarbij moet er een balans zijn tussen de actief dienende militairen en de mensen die de dienst al hebben verlaten."
AOW-leeftijd
Eerder stoppen met werken is verplicht bij Defensie. Tot aan de leeftijd van 65 is er een speciale uitkering, daarna krijgen oud-militairen net als anderen AOW, meestal met een aanvullend pensioen.
Het ministerie van Defensie heeft voor het eigen personeel nooit maatregelen genomen toen de AOW-leeftijd omhoog ging naar 67. Hierdoor krijgen zij na hun vijfenzestigste een half tot twee jaar lang geen AOW.
Afgelopen woensdag was er een hoorzitting in de Tweede Kamer waar de militairen en de vakbonden hun verhaal konden doen. Volgende week debatteert de Kamer met Hennis over een mogelijke oplossing.
Bron: http://nos.nl/artikel/214(...)-gat-militairen.html
Ook niet uit de defensiebegroting, het benodigde geld halen ze maar ergens anders vandaan. Want als het uit de defensiebegroting komt heeft het zittend personeel daar ook weer direct last van.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 20:26 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
Die 600 miljoen kan gewoon uit de begroting, natuurlijk niet uit de arbeidsvoorwaarden van de zittende militairen waar Hennis oo doelt.
Dijsselbloem zou moeten bijpassen,maar die gaat dat zeker niet doen. De afgelopen jaren is hij degene geweest die defensie constant een poot uit heeft gedraaid.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 21:08 schreef detaris het volgende:
De gehele compensatie uit de algemene middelen. Typisch dat nu militairen (dmv het p budget) moeten bijspringen voor de de gepensioneerden omdat de werkgever het verrot.
Absoluut, als hij denkt dat ik de WUL naaierij ben vergeten heeft ie het goed mis.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 21:10 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
[..]
Dijsselbloem zou moeten bijpassen,maar die gaat dat zeker niet doen. De afgelopen jaren is hij degene geweest die defensie constant een poot uit heeft gedraaid.
Regelmatig badend in het zweet wakker?quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 21:36 schreef AchJa het volgende:
[..]
Absoluut, als hij denkt dat ik de WUL naaierij ben vergeten heeft ie het goed mis.
quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 21:57 schreef detaris het volgende:
[..]
Regelmatig badend in het zweet wakker?
Als ik de quote van Hennis goed lees wil ze een deel van de UKW compensatie betalen uit de ruimte voor de arbeidsvoorwaarden...quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 21:36 schreef AchJa het volgende:
[..]
Absoluut, als hij denkt dat ik de WUL naaierij ben vergeten heeft ie het goed mis.
Dat gebeurt nu dus ook al. De tijdelijke voorziening AOW- gat komt nu al voor 100% uit het geld voor arbeidsvoorwaarden. Als je dat gaat uitbreiden dan kunnen wijquote:Op zondag 30 oktober 2016 09:24 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
[..]
Als ik de quote van Hennis goed lees wil ze een deel van de UKW compensatie betalen uit de ruimte voor de arbeidsvoorwaarden...
1 op 1 uitwisselbaar...quote:Op zaterdag 5 november 2016 12:30 schreef detaris het volgende:
De Landmacht komt volgende editie aan de beurt.![]()
Zal wel een flinke copy paste worden want volgens mij gaat het bij de KL niet veel beter.
Ik vroeg mij al waar hij gebleven was maar die schnabbelt nu ook rond.quote:Desalniettemin achtte de minister van Defensie het noodzakelijk om onder leiding van partijgenoot, voormalig Shell-topman en NAVO-adviseur Jeroen van der Veer een groep consultants eens na te laten nadenken over het nut en de noodzaak van onderzeeboten. Uiteraard lekker out of the box: zo werden er zelfs scenario’s onderzocht die niet voldeden aan de (door nota bene Defensie zelf) eerder gestelde functionele en financiële eisen. Resultaat: een schizofrene exercitie.
Ik zie nog wel een besparingsmaatregel.quote:Deze procedure bevreemdt ook Karreman. 'Wat eigenlijk niet kan -- maar wel gebeurt -- is dat je als Defensie zegt: "we moeten onderzeeboten hier en hierom hebben" om vervolgens bewust een groepje consultants met aantoonbaar geen verstand van onderzeeboten zich hierover te laten buigen.
De laatste keer dat er iemand met kennis van zaken zat heette het nog het ministerie van oorlog.quote:Op zaterdag 5 november 2016 14:36 schreef mtchel112 het volgende:
Hopen dat Hennis nooit meer minister van defensie (of überhaupt minister) wordt, en dat het iemand wordt met kennis van zaken.
Blonde tuthola denkt goede beslissingen te nemen
Ik vind haar een van de beste van de afgelopen twintig jaar.quote:Op zaterdag 5 november 2016 14:36 schreef mtchel112 het volgende:
Hopen dat Hennis nooit meer minister van defensie (of überhaupt minister) wordt, en dat het iemand wordt met kennis van zaken.
Blonde tuthola denkt goede beslissingen te nemen
Dat deden ze ( en omgekeerd) al wel langer dan vandaag.quote:Op woensdag 9 november 2016 16:09 schreef Gutmensch het volgende:
Nu Trump is gekozen zullen de Russen steeds meer gaan provoceren en de confrontatie zoeken, let maar op.
Het zal nog veel meer toenemen. Mark my words.quote:Op woensdag 9 november 2016 16:29 schreef ErwinRommel het volgende:
[..]
Dat deden ze ( en omgekeerd) al wel langer dan vandaag.
Trump heeft natuurlijk wel aangegeven dat hij geen zin heeft om altijd maar op de Europeaantjes te blijven passen, dus dat geeft de Russen wel wat meer vrijheid om onrust te stoken.quote:Op woensdag 9 november 2016 16:29 schreef ErwinRommel het volgende:
[..]
Dat deden ze ( en omgekeerd) al wel langer dan vandaag.
We zullen daarom de Europese defensie flink moeten optuigen om de Russen buiten te houden.quote:Op woensdag 9 november 2016 16:35 schreef Nobu het volgende:
[..]
Trump heeft natuurlijk wel aangegeven dat hij geen zin heeft om altijd maar op de Europeaantjes te blijven passen, dus dat geeft de Russen wel wat meer vrijheid om onrust te stoken.
En dat mocht wel eens tijd worden na die schandalige afbraak.quote:Op woensdag 9 november 2016 16:39 schreef Gutmensch het volgende:
[..]
We zullen daarom de Europese defensie flink moeten optuigen om de Russen buiten te houden.
We moeten het nu meteen pan-Europees doen. Een EU-defensie nu we door Trump niet langer op de NAVO kunnen rekenen.quote:Op woensdag 9 november 2016 16:42 schreef ErwinRommel het volgende:
[..]
En dat mocht wel eens tijd worden na die schandalige afbraak.
Als je het echt in het honderd wil laten lopen moet je dit doen... De NAVO freeriders moeten gewoon hun verantwoordelijkheid nemen, dan is er niks aan de hand en heeft Trump ook geen probleem.quote:Op woensdag 9 november 2016 16:43 schreef Gutmensch het volgende:
[..]
We moeten het nu meteen pan-Europees doen. Een EU-defensie nu we door Trump niet langer op de NAVO kunnen rekenen.
Gvd...quote:’Erg slecht nieuws’
D66-leider Pechtold voelt zich ronduit beroerd door de overwinning van Trump. „Dit is erg, erg slecht nieuws voor Nederland en Europa. Trump heeft zich gekeerd tegen de NAVO en wil Europa niet militair meer steunen zoals alle voorgaande presidenten hebben gedaan sinds halverwege de vorige eeuw.” Ook zijn sympathie voor de Russische president Poetin baart Pechtold zorgen. „Poetin zal dit zeker vieren als een overwinning en in Oost-Euroa en in Syrië zijn macht proberen te vergroten.”
Een naar en hautain mannetje vind ik hem. Hypocriet tot op het bot.quote:Op woensdag 9 november 2016 16:51 schreef AchJa het volgende:
[..]
Gvd..._!
Dus omdat het grootste deel van de NATO heeft lopen verzaken met niet in de laatste plaats Nederland zelf (ja, ook gij Pechtold) slaat de paniek plotseling toe... Daar had je 20 jaar geleden over moeten nadenken.
Precies, men schiet nu plotseling in een kramp omdat de grootste betaler iedereen op hun verantwoordelijkheden gaat wijzen.quote:Op woensdag 9 november 2016 17:03 schreef Cobra4 het volgende:
Niemand heeft het er ook over dat, wat AchJa al schreef, de NATO landen aan hun verplichtingen moeten voldoen. Nu al komt het over dat er een andere oplossing moet komen ipv gewoon je bijdrage betalen.
Op een moment dat de Russen zich aggressiever gedragen dan ooit tijdens de koude oorlog.quote:Op woensdag 9 november 2016 17:18 schreef AchJa het volgende:
[..]
Precies, men schiet nu plotseling in een kramp omdat de grootste betaler iedereen op hun verantwoordelijkheden gaat wijzen.
Ben je gek, dat kost stemmen.quote:Op woensdag 9 november 2016 17:03 schreef Cobra4 het volgende:
’Wat wil Trump met NAVO?’
Niemand heeft het er ook over dat, wat AchJa al schreef, de NATO landen aan hun verplichtingen moeten voldoen. Nu al komt het over dat er een andere oplossing moet komen ipv gewoon je bijdrage betalen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |