Dat is dus ook mijn hele punt. Schijnbaar is dat bij de Natres op het hogere niveau niet het geval en wordt het probleem bij het voetvolk neergelegd.quote:Op vrijdag 29 april 2016 12:09 schreef detaris het volgende:
[..]
Ik ben van mening dat:
- Reservisten en Beroeps niet in alle gevallen kunnen zelf bepalen of er een zwaarwegende reden is om niet op te komen dagen. En daar mag men best over worden aangesproken . Uiteraard niet door de naming and shaming. Kansloos gedrag.
En laten we eerlijk zijn, in een normaal bedrijf is dit geen issue want zowel de mannen als de leiding is professioneel genoeg.
Ja, en als jij dan je planning gemaakt hebt met bv een scriptie en defensie verandert (hoe verrassendquote:- Ben ook van mening dat Defensie moet zorgen voor de juiste randvoorwaarden. Met andere woorden voor reservisten: een duidelijke planning waar reservisten ook daadwerkelijk vanuit kunnen gaan aangezien ze vaak afspraken moeten maken met thuisfront/ werkgever.
Het is niet iets wat ik herken bij mijn eenheid, daar is de volgorde van prioriteiten helder.quote:Op vrijdag 29 april 2016 12:20 schreef AchJa het volgende:
[..]
Dat is dus ook mijn hele punt. Schijnbaar is dat bij de Natres op het hogere niveau niet het geval en wordt het probleem bij het voetvolk neergelegd.
Bron: AD.nlquote:'We voldoen aan de norm'
Een woordvoerder van Defensie erkent dat er forse bezuinigingen uit 2015 zijn, die ook de reservisten treffen. 'Pijnlijk', concludeert hij. Maar hij ontkent dat er daardoor een grote groep onvoldoende geoefende reservisten in Nederland huist. ,,Soms wordt het aantal oefenuren niet gehaald, omdat de reistijd bij het aantal oefenuren is inbegrepen. Het ene peloton is langer op weg naar de oefenlocatie dan het andere. Maar met het aantal uren dat nu beschikbaar is, kan gemiddeld genomen worden voldaan aan de norm voor minimale getraindheid.'' Dat betekent dat er volgens de woordvoerder wél samengewerkt kan worden met een peloton van zo'n twintig tot veertig man, maar er niet geoefend wordt om in compagnieverband taken te verrichten. Hoe meer mensen, hoe meer communicatie en vaardigheden om samen te werken er moeten zijn. Taken zoals het beveiligen van een gebouw kunnen worden verricht, zegt de woordvoerder. ,,Het hangt er wel van af wat voor gebouw dat precies is. Ergens dit jaar moet er uiteindelijk geld bijkomen, maar we weten niet precies wanneer.''
QFT!quote:Op maandag 2 mei 2016 11:19 schreef detaris het volgende:
Dit is voor beroeps al jaren dagelijkse praktijk.![]()
Klopt, voor mij is de natres gewoon een hobby. Er zijn echter een hoop mensen waarvoor het veel meer is... en een hoop natressers hebben een goede baan en weten precies waar ze herrie moeten schoppen.quote:Op maandag 2 mei 2016 22:54 schreef AchJa het volgende:
En verder zal me dit gejammer over de Natres mij echt aan mijn reet roesten.
Voordat we ons druk gaan maken over de reserve eerst het parate deel van de krijgsmacht (KL, KLU, KM en KMar) op de rails, daarna kijken we wel eens verder.
Is dat nieuws?quote:Op maandag 2 mei 2016 11:12 schreef Awsom het volgende:
Oud-reservist: Soldaat niet goed voorbereid op ramp of aanslag
(...)
De Natres wordt niet serieus genomen.
(...)
Nee, de reserve maakt net zo goed onderdeel uit van de krijgsmacht als de parate eenheden dat doen. Het is natuurlijk om te huilen dat er geeneens een normaal oefenprogramma af kan (want relatief gezien kost de natres natuurlijk geen drol). Jullie beroeps zouden deze situatie juist moeten omarmen (en een signaal afgeven) om aan te tonen hoe penibel de situatie bij de algehele krijgsmacht is, in plaats van te lachen om de situatie bij de natres.quote:Op maandag 2 mei 2016 22:54 schreef AchJa het volgende:
En verder zal me dit gejammer over de Natres mij echt aan mijn reet roesten.
Voordat we ons druk gaan maken over de reserve eerst het parate deel van de krijgsmacht (KL, KLU, KM en KMar) op de rails, daarna kijken we wel eens verder.
quote:
Ik geloof niet dat ik er om lach. Ik ben wel van mening dat als er geld bijkomt dat eerst besteed wordt aan het parate deel wat al jaren te kampen heeft met dit soort problemen.quote:Op dinsdag 3 mei 2016 11:12 schreef Awsom het volgende:
[..]
Nee, de reserve maakt net zo goed onderdeel uit van de krijgsmacht als de parate eenheden dat doen. Het is natuurlijk om te huilen dat er geeneens een normaal oefenprogramma af kan (want relatief gezien kost de natres natuurlijk geen drol). Jullie beroeps zouden deze situatie juist moeten omarmen (en een signaal afgeven) om aan te tonen hoe penibel de situatie bij de algehele krijgsmacht is, in plaats van te lachen om de situatie bij de natres.
Maar zijn wij wel de reservebank?quote:Op dinsdag 3 mei 2016 11:49 schreef AchJa het volgende:
[..]
De reservebank optuigen zonder 1e elftal werkt natuurlijk niet.
NATRES... Nationale Reserve... Ja dus.quote:
Daarom heb ik het ook over scheefgroei.quote:Op dinsdag 3 mei 2016 22:56 schreef Awsom het volgende:
[..]
Een naam is ook maar een naam. Ik doelde meer op het takenpakket en dergelijke.
Je zegt dus dat we bedoelt zijn als reservebank, maar dat we dat door gemaakte keuzes en bezuinigingen in de afgelopen jaren momenteel niet zijn, correct?quote:
De natres wordt op papier belangrijker gemaakt dan hun feitelijke taakstelling. En dat komt omdat lekker goedkoop.quote:Op dinsdag 3 mei 2016 23:12 schreef Awsom het volgende:
[..]
We zijn momenteel dus niet de reserve bank, maar wel bedoelt als reservebank, als ik je goed begrijp?
Feitelijk is het nog erger... De reservebank is er net zo belabberd aan toe alleen kan dat op papier net iets makkelijker verbloemd worden.quote:Op dinsdag 3 mei 2016 23:33 schreef detaris het volgende:
Als de Natres niet langer de reservebank is van de KL dan is het erger dan ik dacht.
via NRC.nlquote:De vijand? Die moet je er zelf bij denken
Wie 18 jaar of ouder is, kan toetreden tot de nationale reserve. Maar door bezuinigingen hebben reservisten sinds juli vorig jaar nauwelijks kunnen oefenen.
De noodtoestand is uitgeroepen in Apeldoorn. Er is een IS-afsplitsing actief in de regio en bij een inval in Oeken, een dorp zo’n 20 kilometer verderop, heeft de politie onlangs wapens, explosieven en plattegronden van de stad aangetroffen. Sindsdien wordt rekening gehouden met een terreurdaad, en nu de jaarlijkse Lentedagen in aantocht zijn, wil burgemeester John Berends geen enkel risico nemen. Hij schakelt de hulp van het leger in.
Sergeant-majoor Alex van den Berkmortel (51) is de man die daarvoor moet zorgen. Hij staat in de wapenkamer op het terrein van de Generaal Majoor Kootkazerne in het Gelderse Stroe en telt de geweren. Aan het aantal wapens kan hij precies zien hoe groot de opkomst binnen zijn peloton vandaag is: 23 man. Niet slecht.
Kwart over 8 op zaterdagochtend
Buiten staan de leden van het derde peloton van de Echo Compagnie te kletsen en te roken. Het is kwart over 8 op zaterdagmorgen, en niemand lijkt zich erg druk te maken over de dreiging die de inwoners van Oeken en omgeving boven het hoofd hangt. Maar de opkomst van deze mannen en vrouwen is dan ook een oefening, de eerste van het jaar. En er is extra reden voor optimisme: de voorspelde regen is uitgebleven.
Militaire bijbaan
Er zijn in Nederland zo’n 5.500 mensen met een ‘militaire bijbaan’. 4.000 van hen zitten bij de Koninklijke Landmacht, zij hebben zich aangesloten bij de nationale reserve en zetten zich naast hun baan in de burgermaatschappij in voor vrede en veiligheid. In de praktijk betekent dat vooral veel oefenen, zodat zij altijd klaarstaan voor het geval zich een watersnood, bosbrand of andere ramp voltrekt.
Reservisten bij de landmacht kun je indelen in twee categorieën, zegt luitenant Robert Witsen, verantwoordelijk voor de communicatie binnen het korps. De grootste groep, ongeveer 3.000 man, heeft militaire taken. Zij worden ingezet om strategische objecten te bewaken, de openbare orde te handhaven of te helpen bij calamiteiten. Hun achtergrond kan van alles zijn, zegt Witsen, van huisschilder tot directeur. „Deze mensen zijn ontzettend belangrijk voor het korps, het is de kurk waarop wij drijven.”
Ook vind je in deze categorie mensen die na hun diensttijd reservist zijn geworden. „Die missen de saamhorigheid.”
Daarnaast heb je de specialisten: juristen, medici, accountants en tolken. Zij hebben kennis in huis die de krijgsmacht niet of onvoldoende bezit. Als het nodig is ondersteunen ze de autoriteiten in Nederland, maar ze kunnen ook worden ingezet bij internationale vredesmissies. Vanwege hun specialisme krijgen zij meteen de rang van kapitein of majoor.
Jaarlijks beginnen zo’n 400 mensen aan de militaire opleiding, die tien werkdagen duurt. Wie het haalt, mag zich soldaat der tweede klasse noemen en krijgt meteen een contract voor vier jaar aangeboden. Lang niet iedereen maakt dat vol, zegt Witsen: „Je ziet dat mensen die een drukke baan nemen of kinderen krijgen, vaak afhaken.” Maar wie na vier jaar wél bijtekent, gaat meestal niet meer weg. „Dan weet je dat het kwartje gevallen is.”
Voor het eerst leidinggeven
Alex van den Berkmortel (51) is precies 30 jaar in dienst. Vandaag is een bijzondere dag: omdat de pelotonscommandant afwezig is, mag hij als zijn plaatsvervanger voor het eerst leiding geven. Hij kijkt op zijn horloge. Terwijl de manschappen materiaallijsten afwerken, roept Van den Berkmortel de groepscommandanten bij elkaar om het doel van de oefening toe te lichten: het betreden en beveiligen van een locatie in Kamp Nieuw Milligen.
Verderop in dat kamp is soldaat Marieke Warnaar (33) dan al zo’n twee uur bezig. Ze is samen met een paar anderen vooruitgestuurd om ‘de locatie in kaart te brengen’ en ‘zwakke plekken te identificeren’. Het is wel even omschakelen, zo’n oefening: „Ik ben in het dagelijks leven hr-manager, echt een kantoorbaan.” Het grootste verschil? „Het samenwerken. De burgermaatschappij is ontzettend op het individu gericht, hier draait alles om de groep.”
Het is een paar minuten over tien als drie legertrucks en twee Volkswagen Amaroks het terrein oprijden. De pick-up trucks zijn gloednieuw: het afgelopen jaar werden er in totaal zo’n 1.600 aan defensie geleverd. De reservisten zijn blij met de nieuwe voertuigen. Het is een van de eerste investeringen sinds de vele bezuinigingen de afgelopen jaren, en de Mercedes Benzen waarin ze hiervoor reden waren al ruim twintig jaar in gebruik.
Toch zitten de bezuinigingen veel reservisten dwars. Wegens overschrijding van het personeelsbudget heeft de landmacht de inzet van de reservisten vorig jaar ingeperkt, en hebben ze sinds juli nauwelijks kunnen oefenen. Momenteel staat er één opkomst in de maand gepland, terwijl dit er eerst twee of drie waren, zegt Alex van den Berkmortel. Zijn grootste zorg is de „inzetgereedheid” van de manschappen: „Hoe kan ik nieuwe mensen in de beperkte tijd die we hebben toch zover bijspijkeren dat ze verantwoord kunnen worden ingezet? We draaien, maar we draaien minimaal.”
Het inperken van de uren was volgens defensie een tijdelijke maatregel, die tot het einde van het jaar van kracht bleef. In 2016 zou het normale aantal uren weer worden gehaald. Om op een verantwoorde manier te worden ingezet, moeten per militair minimaal 121 uren worden gemaakt. Die norm zal in ieder geval worden gehaald, beloofde minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vorige maand in een brief aan de Kamer.
Achter de vuilcontainer
„Alarm! Alarm! Alarm!” klinkt het even later over het terrein. Soldaten richten zich op als stokstaartjes, en wisselen hun baret razendsnel in voor een gevechtshelm. Marieke Warnaar laat een tentzeil uit haar handen vallen en neemt positie in achter een vuilcontainer. Turend door het vizier van haar geweer speurt ze naar de vijand. Die zal ze dit keer niet vinden: tijdens een meerdaagse oefening worden vaak figuranten of een oefenvijand ingezet, maar vandaag niet. Vandaag is de dreiging helemáál fictief.
Maandag komt de natres op tvquote:Op dinsdag 3 mei 2016 23:33 schreef detaris het volgende:
Als de Natres niet langer de reservebank is van de KL dan is het erger dan ik dacht.
quote:Op zaterdag 21 mei 2016 17:50 schreef Bouke-p het volgende:
Wie was er vandaag nog meer in Hardenberg?
Moi, in burger, dat wel.quote:Op zaterdag 21 mei 2016 17:50 schreef Bouke-p het volgende:
Wie was er vandaag nog meer in Hardenberg?
Gelijk na het oversteken van de brug staat er een bord, bij de T-splitsing zeg maar. Ik parkeer ook altijd voor de brug, dat is gratis, maar wel max 2 uur. Dus dat was sowieso geen uitkomst geweest als je daar moest staan. Maatje van mij is ook beëdigd, en er waren een hoop oud collega's/ vrienden daar. Gelukkig niet officieel uitgenodigd, anders stond ik er als enige blauwe smurf tussen.quote:Op zaterdag 21 mei 2016 20:48 schreef Bouke-p het volgende:
Ja ik zag ze gaan. Watjes
Ik (en nog een hoop anderen) hebben dus mooi een bon van 6 tientjes e pakken. Schijjbaar moest je betaald parkeren, maar ik heb nooit n bord gezien.
Ik vond t vrij vlot gaan eerlijk gezegd.quote:Op zaterdag 21 mei 2016 23:10 schreef WWolfy het volgende:
[..]
Yep. Veel handjes schudden en stilstaan.
Ow en gefeliciteerd!quote:Op zaterdag 21 mei 2016 23:10 schreef WWolfy het volgende:
[..]
Yep. Veel handjes schudden en stilstaan.
Yepquote:Op zondag 22 mei 2016 09:39 schreef Bouke-p het volgende:
Bij die ovvknr(oud natres) liep iemand rond met wel een heel indrukwekkend rijtje zelfgekocht blik...
Dat was ook mijn gedachte maar na me een beetje ingelezen te hebben ben ik erachter gekomen dat boerenverstand niet altijd bruikbaar is bij vragen met betrekking tot de organisatie die Defensie heet.... :-)quote:Op dinsdag 24 mei 2016 20:28 schreef Druid het volgende:
Defensiepas kan pas gemaakt worden als er een foto is gemaakt.
Moet je tegenwoordig zelf naar het KPU?quote:Op dinsdag 24 mei 2016 19:33 schreef nkerkhof het volgende:
Bevestiging en uitnodiging voor het halen van het de PGU zijn binnen.
Er is ook sprake van een defensiepas. Hiervoor krijg je een code thuis gestuurd en wordt er een foto tijdens de AMO gemaakt... Tot zover heel duidelijk maar dan komt het.
Daarvoor zou het kunnen zijn dat je al een Defensiepas hebt als je je PGU komt halen. Hoe moet ik dit zien? Wordt er rekening gehouden met mensen die overstappen binnen Defensie of kan het zijn dat ik al een Defensiepas zonder foto heb gekregen vantevoren of is... Alles mogelijk? :-)
Zijn er mensen die ervaringen rondom het bezoek van het KPU bedrijf willen/kunnen delen en hoe de Defensiepas werkt?
Bedankt alvast.
Reservisten wel.quote:Op dinsdag 24 mei 2016 21:15 schreef BredeBroeder het volgende:
[..]
Moet je tegenwoordig zelf naar het KPU?
Bij m'n 'afrondende gesprek' bij de keuring werd me verteld dat het veiligheidsonderzoek al afgerond was. Geen idee of dat waar is, maar lijkt me wel gek..quote:Op donderdag 26 mei 2016 15:14 schreef WWolfy het volgende:
Je kan proberen W&S te bellen, kijken of het ergens op vast zit. Het is best mogelijk dat het een tijdje duurt voor je veiligheidsonderzoek is afgerond.
Ergens tussen de 6 maanden en de 36 maanden.quote:Op vrijdag 3 juni 2016 09:56 schreef Hondenfluitje het volgende:
Gister mail ontvangen dat m'n documenten zijn ontvangen en dat ik 'op termijn' wordt uitgenodigd voor de 1e selectiedag. Maar dat zal nog wel even duren denk ik. Ik ben wel benieuwd hoe lang dat bij anderen heeft geduurd?
Oh die heb ik in april ook gehad die mail, ik hoop/verwacht dat ik de de AMO kan doen in augustus 2017quote:Op vrijdag 3 juni 2016 09:56 schreef Hondenfluitje het volgende:
Gister mail ontvangen dat m'n documenten zijn ontvangen en dat ik 'op termijn' wordt uitgenodigd voor de 1e selectiedag. Maar dat zal nog wel even duren denk ik. Ik ben wel benieuwd hoe lang dat bij anderen heeft geduurd?
Oh, ik ook! Eind juni, blijkbaar hebben we mazzel. Wel apart dat je nu weer papieren moet meenemen die je juist net allemaal hebt ingeleverd. Maar prima ik had toch alles dubbel gekopieerd en geprint, ben benieuwd wat ik me van het psychologisch onderzoek moet voorstellen!quote:Op woensdag 8 juni 2016 12:00 schreef mtchel112 het volgende:
Totaal onverwacht toch net de datum gekregen voor mijn PO, in ieder geval een positief teken dat alle formulieren etc. in goede handen zijn ontvangen.
Zeker, pm anders even je datum misschien moeten we op dezelfde dag! Inderdaad erg dubbel op allemaal, maar inderdaad mazzel!quote:Op woensdag 8 juni 2016 12:25 schreef Hondenfluitje het volgende:
[..]
Oh, ik ook! Eind juni, blijkbaar hebben we mazzel. Wel apart dat je nu weer papieren moet meenemen die je juist net allemaal hebt ingeleverd. Maar prima ik had toch alles dubbel gekopieerd en geprint, ben benieuwd wat ik me van het psychologisch onderzoek moet voorstellen!
Danku danku, ik ga op de heenweg ook gewoon lopen, duurt maar 20 minuten oid.quote:Op zondag 26 juni 2016 09:05 schreef nkerkhof het volgende:
Ikzelf ben gewoon lekker gaan lopen. Linksaf na CS en aan de kant van het water blijven lopen... Uiteindelijk zie je aan de overkant van het water het mooie witte gebouwen de straat volgend kom je vanzelf daar waar je moet zijn..
Na het oude witte gebouw (museum) komt een grauwe kazernemuur en daarin zit een poort. Daar mag je je melden.
Bekijk de route even met Google Maps... Het is niet moeilijk!
Zorg dat je goed luistertnaar wat er gezegd wordt en je hebt een geweldige dag. Ga niet achterin de rij lopen want dan worden de instructies al gegeven terwijl jij nog aan komt lopen...
Succes!
Ik was voor aanvang dus wel enigszins opgefokt, geen idee wat ik kon verwachten en alleen de gruwel verhalen gehoord van het PO.quote:Op maandag 27 juni 2016 19:34 schreef nkerkhof het volgende:
Gefeliciteerd! Maar zo makkelijk kom je er niet af... Kom op met dat verslag! Is voor iedereen handig te lezen.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
oh god. Ben je door het net heen geglibberd?quote:
Alweer een tijdje geleden ja.quote:Op vrijdag 8 juli 2016 20:49 schreef Thaboel het volgende:
[..]
oh god. Ben je door het net heen geglibberd?
Hee! Dat betekend dat als er iets is ik in Rotterdam in gezet kan worden! Mooiste stad van de wereld. Goed nieuws! :-)quote:
Dat maakt niet zoveel uit.quote:Op maandag 11 juli 2016 12:57 schreef nkerkhof het volgende:
[..]
Hee! Dat betekend dat als er iets is ik in Rotterdam in gezet kan worden! Mooiste stad van de wereld. Goed nieuws! :-)
Ik moet ook 11 Aug kleden en de amo volgen op de 22ste in Assen.quote:Op donderdag 21 juli 2016 10:25 schreef nkerkhof het volgende:
Nee dat klopt. Het is gewoon een persoonlijk feestje. :-)
Morgen nog 1 maand en dan begin ik aan de opleiding!
Zijn er hier nog meer mensen die de 22e augustus beginnen aan de Amo?
Netjesquote:Op donderdag 28 juli 2016 21:35 schreef Bouke-p het volgende:
Zo, vandaag gesprek gehad met mn pcik ben binnenkort geen chauf meer. Ik word plava van een groep zonder sgt(dus effectief word ik gpc) en ga dan t ivo traject in.
Ik ben benieuwd hoe t gaat lopen... ons jaarrooster voor na de vakantie staat alweer een stuk voller.
Nog even en je bent officierquote:Op vrijdag 22 juli 2016 19:31 schreef nkerkhof het volgende:
Sta ervan te kijken. Ik mag de 10e kleden, jij de 11e en iemand anders mocht eerst de 8e geloof ik maar gaat nu ergens komende week. Aangezien er iemand aanwezig is van 30Natresbat zit die er dus meerdere dagen. Op het eerste gezocht lijkt dit dus niet helemaal zo economisch mogelijk te gaan. Ik overzie natuurlijk niet het hele plaatje maar het is iets wat op valt..
Ik heb er in ieder geval zin in...
Neequote:Op dinsdag 2 augustus 2016 16:52 schreef SjoerdHN het volgende:
is het dan een probleem om na anderhalf jaar al te stoppen?![]()
quote:Op donderdag 28 juli 2016 21:35 schreef Bouke-p het volgende:
Zo, vandaag gesprek gehad met mn pcik ben binnenkort geen chauf meer. Ik word plava van een groep zonder sgt(dus effectief word ik gpc) en ga dan t ivo traject in.
Ik ben benieuwd hoe t gaat lopen... ons jaarrooster voor na de vakantie staat alweer een stuk voller.
quote:
?quote:Op dinsdag 2 augustus 2016 21:39 schreef meloenworst het volgende:
[..]
Toegeven dat je het plaatje niet hebt?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |