abonnement Unibet Coolblue
pi_155549669



Ruimtesonde Juno gaat onder Jupiters wolken gluren

Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 23 augustus 2015 om 09:00 uur

Nog iets meer dan een jaar en dan komt ruimtesonde Juno aan bij Jupiter. Hopelijk komen we dan eindelijk te weten wat er onder het dikke wolkendek van Jupiter schuilgaat en hoe de gasreus precies is ontstaan.

Jupiter is een fantastische planeet om te zien. Het dikke wolkendek doet denken aan een woelig schilderij. Niet in de laatste plaats door die enorme rode vlek: een cycloon die al honderden jaren op Jupiter actief is. Maar Jupiter is niet alleen mooi. De gasreus is ook heel mysterieus. Want wat gaat er precies onder dat wolkendek schuil? En hoe is de planeet ontstaan?



Juno
Om een antwoord te krijgen op die – en vele andere – vragen, werd in 2011 de ruimtesonde Juno gelanceerd. De belangrijkste missie van de sonde? De oorsprong en de evolutie van Jupiter blootleggen en ons zo ook meer inzicht geven in de babyjaren van ons zonnestelsel.

Beetje hulp
Jupiter is nogal een eindje van ons verwijderd. Juno doet dan ook zo’n vijf jaar over de reis. Maar de ruimtesonde staat er niet alleen voor. Zo kreeg deze in 2013 hulp van onze eigen aarde. De sonde passeerde de aarde op amper 500 kilometer afstand en kreeg daarbij een flinke duw van onze planeet. Met die versnelling in de benen haastte Juno zich vervolgens richting Jupiter.


De oorsprong en evolutie van Jupiter
Hoe is het zonnestelsel ontstaan? Het begon allemaal met het ineenstorten van een enorme gas- en stofwolk (oftewel: een nevel) en de geboorte van onze zon. Net als onze zon bestaat ook Jupiter voor het grootste deel uit waterstof en helium. Dat wijst erop dat deze kort na het ontstaan van onze zon het levenslicht moet hebben gezien en zich het materiaal dat na de geboorte van de zon was overgebleven, heeft toegeëigend. De grote vraag is echter: hoe? Wetenschappers hebben daar twee theorieën over. De eerste theorie veronderstelt dat een onstabiel deel van de nevel ineenstortte en Jupiter vormde. Een tweede theorie stelt dat eerst een grote kern ontstond die vervolgens al dat gas middels zijn eigen zwaartekracht naar zich toetrok. Juno moet aantonen of Jupiter een vaste kern heeft en dus bewijs leveren voor één van deze twee theorieën.

De babyjaren van ons zonnestelsel
Juno kan ons ook meer vertellen over het jonge zonnestelsel. In tegenstelling tot de aarde heeft Jupiter – dankzij zijn enorme massa – nog steeds zijn originele samenstelling.

Atmosfeer
Juno zal ook diep in de atmosfeer van Jupiter gaan turen. De ruimtesonde moet onder meer de samenstelling en temperatuur van die atmosfeer vaststellen en de bewegingen van de wolken in kaart brengen. Ook zal Juno achterhalen hoeveel water er in de atmosfeer van Jupiter te vinden is.

Over Juno
Om al die missiedoelen na te kunnen streven, is Juno uitgerust met tal van instrumenten. Bijvoorbeeld ultraviolet- en infraroodcamera’s om foto’s te kunnen maken van de atmosfeer en aurora’s. Maar ook instrumenten om het zwaartekrachtsveld en magnetisch veld van Jupiter te kunnen vereeuwigen. En de zogenoemde JunoCam: een kleurencamera waarmee spectaculaire close-up foto’s van Jupiter kunnen worden gemaakt. Deze camera moet de eerste gedetailleerde beelden van Jupiters polen opleveren.


De meest gevaarlijke straling vinden we ter hoogte van de evenaar van Jupiter. In dit gebied bewegen kleine deeltjes – ionen en elektronen – zich bijna net zo snel als het licht voort. Ook al zijn de deeltjes klein, ze kunnen de elektronica aan boord van Juno ruïneren. Naarmate de missie verder komt, zal de afstand tussen Juno en dit gevaarlijke stralingsgebied kleiner worden. Hoewel Juno het gevaarlijkste stralingsgebied zal blijven mijden, zal een deel van de elektronica waarschijnlijk ergens rond het achtste rondje rond Jupiter al de geest geven. Het gaat dan onder meer om de JunoCam. Afbeelding: NASA.

Baantjes trekken
Zover is het echter nog niet: eerst zal Juno zijn lange reis richting Jupiter moeten voltooien. De sonde heeft nog miljoenen kilometers voor de boeg. Naar verwachting arriveert deze begin juli 2016 bij de gasreus. Juno zal dan in een ellipsvormige baan rond Jupiter gaan cirkelen. Vanuit die baan kan Juno de planeet het beste in kaart brengen, zonder dat de ruimtesonde bedreigd wordt door de gevaarlijke straling ter hoogte van de evenaar van Jupiter (zie ook de afbeelding hierboven). Het is de bedoeling dat Juno 33 baantjes rond Jupiter maakt en tijdens elke ronde een ander deel van Jupiter bestudeert. Tijdens elk baantje rond Jupiter zal Juno de afstand tot de wolken van Jupiter tot zo’n 5000 kilometer verkleinen.

Over Jupiter
Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel. De planeet heeft een massa die 300 keer groter is dan de massa van onze aarde. De planeet bezit tientallen manen, waaronder het veelbelovende Europa, de zeer actieve Io en de grootste maan van ons zonnestelsel: Ganymedes. Jupiter doet er tien uur over om een rondje rond zijn eigen as te draaien. Een rondje rond de zon duurt twaalf aardse jaren.

Zonne-energie
Zodra Juno eenmaal bij Jupiter is aangekomen, moet niet alleen rekening worden gehouden met de gevaarlijke straling rond Jupiter. Het is ook zaak dat Juno de zon in de gaten houdt. De ruimtesonde is namelijk uitgerust met drie enorme zonnepanelen die de sonde op grote afstand van de zon van voldoende energie moeten voorzien. De zonnepanelen zijn zo’n 2,7 meter breed en 8,9 meter lang. Eenmaal bij Jupiter aangekomen genereren ze zo’n 450 watt aan elektriciteit. In zekere zin zijn de zonnepanelen een primeur: nog nooit heeft een ruimtesonde op zo’n grote afstand van de zon (Jupiter is zo’n vijf keer verder van de zon verwijderd dan de aarde) gebruik gemaakt van zonnepanelen.

Als Juno straks na een lange reis bij Jupiter aankomt, verwachten onderzoekers heel wat antwoorden. Juno heeft ongeveer een jaar de tijd om die te verzamelen. Daarna zal de sonde zich in de atmosfeer van Jupiter boren en verbranden

(scientias.nl)

De documentaire uit 2013: Mission Juno

Meer info is te vinden op sz homepage en op de website van NASA
http://www.missionjuno.swri.edu/

http://www.nasa.gov/mission_pages/juno/main/index.html
.
.

Juno in aanbouw

Een aantal gerelateerde topics
W&T / New Horizons: De reis naar Pluto (en verder) deel 4
W&T / Missie: Dawn. Voor het eerst in een baan rond een dwergplaneet
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #12
W&T / [CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 10
W&T / Hayabusa 2 Missie: opnieuw naar een asteroïde
W&T / Cassini missie // Saturnus in de picture -part 2-
W&T / Exo-Planeten Topic #2
W&T / [CENTRAAL] Het Astronomie Topic #10
W&T / Zwarte gaten en dummies #2 Dement in een andere dimensie

[ Bericht 2% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 26-08-2015 09:57:25 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 woensdag 26 augustus 2015 @ 08:39:34 #2
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_155549794
Mooie op.
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
  woensdag 26 augustus 2015 @ 09:09:30 #3
438188 WoodenAxe
hakt de knoop door
pi_155550260
Ground control to Major Tom
to Major Tom...
pi_155550553
Vet ^O^
pi_155551116
If you can't beat them, arrange to have them beaten. -George Carlin.
  woensdag 26 augustus 2015 @ 16:52:44 #6
367178 Daarnaast
http://www.loser.com
pi_155562951
Hoe gaan ze dan kijken wat er onder de wolkendek is? Ze bedoelen niet letterlijk toch?
pi_155581999
quote:
0s.gif Op woensdag 26 augustus 2015 16:52 schreef Daarnaast het volgende:
Hoe gaan ze dan kijken wat er onder de wolkendek is? Ze bedoelen niet letterlijk toch?
Daarvoor gebruiken ze een microgolf radiometer
Ze doen metingen naar bepaalde golflengtes die bijvoorbeeld de hoeveelheid ammoniak, water enz aangeeft
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 27 augustus 2015 @ 08:45:05 #8
367178 Daarnaast
http://www.loser.com
pi_155582083
quote:
0s.gif Op donderdag 27 augustus 2015 08:38 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Daarvoor gebruiken ze een microgolf radiometer
Ze doen metingen naar bepaalde golflengtes die bijvoorbeeld de hoeveelheid ammoniak, water enz aangeeft
Dat is interessant, maar wat naar mijn mening nog interessanter zou zijn is het sturen van een camera in het wolkendek ik foto's te maken. Is dat 100% onmogelijk?
  donderdag 27 augustus 2015 @ 08:52:42 #9
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_155582215
quote:
0s.gif Op donderdag 27 augustus 2015 08:38 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Daarvoor gebruiken ze een microgolf radiometer
Ze doen metingen naar bepaalde golflengtes die bijvoorbeeld de hoeveelheid ammoniak, water enz aangeeft
100% niet. Maar als ze Juno zelf de wolken insturen dan verliest hij snelheid door de wrijving en stort hij neer op Jupiter.
Je zou wel een satelliet in een baan rond jupiter kunnen brengen en dan een sonde naar het oppervlakte kunnen laten afdalen. De vraag is of je dan veel ziet.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_155582420
quote:
0s.gif Op donderdag 27 augustus 2015 08:52 schreef LXIV het volgende:

[..]

100% niet. Maar als ze Juno zelf de wolken insturen dan verliest hij snelheid door de wrijving en stort hij neer op Jupiter.
Je zou wel een satelliet in een baan rond jupiter kunnen brengen en dan een sonde naar het oppervlakte kunnen laten afdalen. De vraag is of je dan veel ziet.
Dat hebben ze al eens gedaan tijdens de Galileo missie

En neerstorten kan de sonde niet op Jupiter. Hij wordt vermorzeld door de enorme druk
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 2 september 2015 @ 19:02:32 #11
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_155766419
quote:
0s.gif Op donderdag 27 augustus 2015 09:06 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Dat hebben ze al eens gedaan tijdens de Galileo missie

En neerstorten kan de sonde niet op Jupiter. Hij wordt vermorzeld door de enorme druk
oftewel, je kan er niet zomaar onderzoek doen in de atmosfeer
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_158098976
07-12-2015

Wat moet Juno gaan fotograferen? Dat beslis jij!


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 7 december 2015 om 13:26 uur

Niet wetenschappers, maar het publiek beslist welke delen van Jupiter de ruimtesonde Juno straks gaat fotograferen.

Op 4 juli 2016 arriveert ruimtesonde Juno na een lange reis bij Jupiter. Het is de bedoeling dat de sonde ons gaat trakteren op prachtige foto’s van de gasreus die alle eerdere foto’s overtreffen. Bovendien zal de sonde foto’s maken van de noord- en zuidpool van Jupiter: twee gebieden die nog nooit eerder van dichtbij gefotografeerd zijn.

Wat moet er gefotografeerd worden?
Maar waar moet Juno straks zijn camera – JunoCam – precies op richten? De onderzoekers zijn er nog niet uit. En ze zijn ook niet de enigen die daar over gaan: het publiek wordt opgeroepen om mee te denken. Op een speciale website kunnen amateur-astronomen foto’s die ze met behulp van hun eigen telescoop van Jupiter hebben gemaakt, indienen. Op basis van die foto’s wordt er vervolgens online gediscussieerd over welke delen van Jupiter beslist gefotografeerd moeten worden wanneer Juno langs de gasreus scheert. Uit die discussie rollen een aantal kandidaten waar het publiek vervolgens op stemmen kan.

Verwerken
En het publiek wordt niet alleen gevraagd om mee te denken over te fotograferen delen van Jupiter. Zodra de beelden die Juno van Jupiter maakt, op aarde arriveren, wordt het publiek gevraagd mee te helpen de beelden te verwerken, zodat fraaie kleurenbeelden ontstaan.

Nadat Juno in juli volgend jaar bij Jupiter arriveert, zal deze elke veertien dagen langs de gasreus scheren. Zo’n scheervlucht duurt enkele uren. Tijdens elke scheervlucht kan Juno enkele tientallen foto’s maken. Op sommige momenten zal de afstand tussen Juno en Jupiter slechts 5000 kilometer bedragen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_158125347
quote:
0s.gif Op donderdag 27 augustus 2015 09:06 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

En neerstorten kan de sonde niet op Jupiter. Hij wordt vermorzeld door de enorme druk
Bovendien is er geen vast oppervlak om op te landen / neer te storten.

Dat is wat "gasreus" betekent. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 9 december 2015 @ 12:09:41 #14
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_158126230
quote:
0s.gif Op woensdag 9 december 2015 11:19 schreef Molurus het volgende:

[..]

Bovendien is er geen vast oppervlak om op te landen / neer te storten.

Dat is wat "gasreus" betekent. :)
Er is toch wel een kern die vast/vloeibaar is waarschijnlijk?
pi_158126298
quote:
0s.gif Op woensdag 9 december 2015 12:09 schreef BasEnAad het volgende:

[..]

Er is toch wel een kern die vast/vloeibaar is waarschijnlijk?
Ergens diep van binnen misschien wel. Maar daar kom je nooit in de buurt; door de gigantische druk wordt alles verpletterd in de gaslaag daarbuiten, die geleidelijk overgaat in vloeistof door die druk.

[ Bericht 0% gewijzigd door Tchock op 09-12-2015 13:22:01 ]
pi_158127200
Het zal inderdaad wel volledig geleidelijk overgaan. Wellicht is er ergens in de kern "vaste materie", maar er zijn geen scherpe overgangen zoals het oppervlak van een oceaan of het oppervlak van vaste grond.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_159747418
04-02-2016

Ruimtesonde Juno past koers aan: bijna bij Jupiter!

NASA heeft ruimtesonde Juno opdracht gegeven om zijn koers iets te wijzigen, zodat de sonde Jupiter niet mis kan lopen.

Het was de eerste van twee geplande manoeuvres, bedoeld om de aanvliegroute van Jupiter iets te veranderen, zodat Juno en Jupiter elkaar niet mis kunnen lopen. De tweede manoeuvre staat gepland voor 31 mei.

Ver weg
Op het moment dat Juno de manoeuvre uitvoerde, bevond deze zich 82 miljoen kilometer van Jupiter vandaan. De afstand tussen de ruimtesonde en de aarde bedraagt een slordige 684 miljoen kilometer!

Missie
Juno werd op 5 augustus 2011 gelanceerd en komt naar verwachting op 4 juli van dit jaar bij Jupiter aan. Juno zal zo’n 33 keer rond Jupiter draaien en onder het dikke wolkendek van de gasreus gluren. Onderzoekers hopen zo meer te weten te komen over de oorsprong, structuur en atmosfeer van de planeet.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162833111
06-06-2016

Het aftellen is nu echt begonnen. Vandaag over vier weken arriveert ruimtesonde Juno bij gasreus Jupiter!

Als Juno begin juli dan eindelijk bij Jupiter aankomt, komt een einde aan een reis die bijna vijf jaar heeft geduurd. De aankomst van Juno is tevens het begin van een nieuw tijdperk als het gaat om ons begrip van de gasreus. Naar verwachting zal Juno heel wat van Jupiters geheimen blootleggen.

Op zonne-energie
Wist je dat Juno uitgerust is met drie enorme zonnepanelen? Ze zijn maar liefst 2,7 meter breed en 8,9 meter lang. Nog nooit heeft een ruimtesonde op zo’n grote afstand van de zon gebruikt gemaakt van zonnepanelen.

Onder het wolkendek
We kennen Jupiter natuurlijk allemaal als die enorme planeet met die schilderachtige vlekken erop. Maar die vlekken maken allemaal deel uit van het dikke wolkendek van de gasreus. Wat zich daaronder allemaal afspeelt? Dat is nog grotendeels onduidelijk. Maar Juno moet daar verandering in brengen. De sonde zal namelijk onder Jupiters wolkendek gaan ‘gluren’.

De missiedoelen
Juno zal onder meer moeten vaststellen hoe de atmosfeer van Jupiter in elkaar steekt. Ook is het de bedoeling dat de sonde meer inzicht geeft in het ontstaan en de evolutie van de gasreus. Daarnaast – en dat is iets waar wij met name enorm naar uitkijken – zal Juno spectaculaire close-up foto’s van Jupiter gaan maken. Zo zullen we naar verwachting dankzij Juno voor het eerst de polen van Jupiter in detail kunnen gaan bekijken.

De missie van Juno zal ongeveer een jaar duren. Daarna moet de sonde zich in de atmosfeer van Jupiter boren. Een kamikaze-actie die de sonde vanzelfsprekend niet meer te boven komt.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163153420
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 30 juni 2016 @ 14:55:37 #20
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_163412130
nog 4 dagen :~
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_163412272
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2016 14:55 schreef rubbereend het volgende:
nog 4 dagen :~
Wat voor apparaten zitten op juno? Waarom hebben we niet al foto's terug? Gaan ze pas foto's maken als het op eindbestemming is gearriveerd?
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 30 juni 2016 @ 15:06:48 #22
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_163412299
quote:
1s.gif Op donderdag 30 juni 2016 15:04 schreef Vluchteling het volgende:

[..]

Wat voor apparaten zitten op juno? Waarom hebben we niet al foto's terug? Gaan ze pas foto's maken als het op eindbestemming is gearriveerd?


foto van eerder deze week
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_163412305
Ik hoop dat jullie met Reddit kunnen omgaan, want ik vond dat hier wel wat leuke informatie in staat: https://www.reddit.com/r/(...)iving_at_jupiter_on/
gr gr
pi_163415757
quote:
14s.gif Op donderdag 30 juni 2016 15:06 schreef rubbereend het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

foto van eerder deze week
Mensen maken vanuit aarde veel betere foto's. Hoe kan het zo slecht zijn?
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
pi_163415861
Kan je met Hubble telescoop juno eigenlijk detecteren/zien?
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
pi_163416044
quote:
1s.gif Op donderdag 30 juni 2016 18:22 schreef Vluchteling het volgende:

[..]

Mensen maken vanuit aarde veel betere foto's. Hoe kan het zo slecht zijn?
Juno heeft een ontiegelijke paupercamera meegekregen. Alle experimenten gebeuren met andere instrumenten, de camera is er puur voor het publiek, alleen ik vraag mij af of deze camera voldoende mooie beelden kan maken.

quote:
1s.gif Op donderdag 30 juni 2016 18:27 schreef Vluchteling het volgende:
Kan je met Hubble telescoop juno eigenlijk detecteren/zien?
Nee, totaal niet.

Naar mijn weten was dit de enige keer dat een sonde bij een andere planeet is gefotografeerd: http://www.spaceflightnow.com/mars/phoenix/080526mrochute.html

gr gr
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 30 juni 2016 @ 20:43:23 #27
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_163418748
over Huble gesproken:

NASAJuno twitterde op donderdag 30-06-2016 om 18:36:42 How about that light show? @NASA_Hubble sees #Jupiter aurora, days before my orbit arrival https://t.co/RADsYS7vOJ https://t.co/yTRmDHEWlt reageer retweet
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  donderdag 30 juni 2016 @ 22:48:42 #28
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_163422950
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2016 18:36 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Juno heeft een ontiegelijke paupercamera meegekregen. Alle experimenten gebeuren met andere instrumenten, de camera is er puur voor het publiek, alleen ik vraag mij af of deze camera voldoende mooie beelden kan maken.

[..]

Nee, totaal niet.

Naar mijn weten was dit de enige keer dat een sonde bij een andere planeet is gefotografeerd: http://www.spaceflightnow.com/mars/phoenix/080526mrochute.html

[ afbeelding ]
Wat raar. Op de pluto-missie zat wel een goede camera en daar hebben ze toch heel wat nuttige , informatie van verkregen. Waarom zo'n ding van 15 euro van de kijkshop erop? Een beetje goede camera zijn toch ook niet de kosten van de missie.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 30 juni 2016 @ 22:51:05 #29
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_163423042
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2016 22:48 schreef LXIV het volgende:

[..]

Wat raar. Op de pluto-missie zat wel een goede camera en daar hebben ze toch heel wat nuttige , informatie van verkregen. Waarom zo'n ding van 15 euro van de kijkshop erop? Een beetje goede camera zijn toch ook niet de kosten van de missie.
Pluto was dan ook nog nooit in beeld gebracht. De levensduur van Juno is volgens mij beperkt dus moet je kiezen wat je in die tijd door wil sturen.
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_163424429
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2016 22:51 schreef rubbereend het volgende:

[..]

Pluto was dan ook nog nooit in beeld gebracht. De levensduur van Juno is volgens mij beperkt dus moet je kiezen wat je in die tijd door wil sturen.
Het gaat dus om bandbreedte zo efficient mogelijk benutten?
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 1 juli 2016 @ 16:43:29 #31
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_163438494
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2016 23:24 schreef Vluchteling het volgende:

[..]

Het gaat dus om bandbreedte zo efficient mogelijk benutten?
ja volgens mij wel, sowieso willen ze nu veel dingen weten over wat er in Jupiter gebeurd want daar liggen veel raadsels. Dan geef je prioriteit aan die apparatuur
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_163441583
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2016 16:43 schreef rubbereend het volgende:

[..]

ja volgens mij wel, sowieso willen ze nu veel dingen weten over wat er in Jupiter gebeurd want daar liggen veel raadsels. Dan geef je prioriteit aan die apparatuur
Kost het veel meer om een goede communicatie systeem mee te sturen die ons wel in staat stelt om hoge resolutie foto's terug te sturen, zonder dat het een negatief effect heeft op de communicatie van de andere data? Wat is eigenlijk de maximum datacommunicatie snelheid/bandwidth die we met de huidige technologie kunnen halen bij jupiter? New horizon had 38 kbit/s bij jupiter.
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
  vrijdag 1 juli 2016 @ 22:27:12 #33
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_163446793
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2016 19:33 schreef Vluchteling het volgende:

[..]

Kost het veel meer om een goede communicatie systeem mee te sturen die ons wel in staat stelt om hoge resolutie foto's terug te sturen, zonder dat het een negatief effect heeft op de communicatie van de andere data? Wat is eigenlijk de maximum datacommunicatie snelheid/bandwidth die we met de huidige technologie kunnen halen bij jupiter? New horizon had 38 kbit/s bij jupiter.
Het zal best een zo optimaal mogelijk systeem zijn, maar de beperking van zo'n systeem zit hem vooral in de beschikbare hoeveelheid energie voor de zender. Hoe minder energie, hoe minder bits per seconde je kunt oversturen en hoe lager de kwaliteit van de beelden.

New Horizons maakte zijn foto's in een paar uur en heeft nog vele maanden de tijd om al die gegevens terug te sturen. Maar deze missie crashed op den duur. Dus je moet een keuze maken welke informatie je terug naar aarde wil tov de totale hoeveelheid energie die je kunt gebruiken om te communiceren. Z
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_163504532
Vandaag is de dag.

Of morgen ivm tijdzones?
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
pi_163506003
quote:
1s.gif Op maandag 4 juli 2016 09:53 schreef Vluchteling het volgende:
Vandaag is de dag.

Of morgen ivm tijdzones?
Nog 17 uur en 53 minuten....
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_163510949
Eyes on Juno (NASA's EYES)



After a journey of more than 5 years, the Juno spacecraft is ready for its detailed look at Jupiter, the largest planet in the solar system.

Using Eyes on the Solar System and simulated data from the Juno flight team you can ride onboard the spacecraft using “Eyes on Juno” on your Mac or PC.

In this interactive visualization, you can ride along with the Juno spacecraft in real-time at any time during the entire mission. For example, watch the arrival at Jupiter on the 4th of July, 2016, or see Juno use Earth’s gravity as a slingshot to pick up speed, or just learn about the science of Jupiter and about the spacecraft itself. You can even turn on and off the magnetic field, aurorae, and the radiation belt, all in 3D! All of this and more is waiting to be explored.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_163511918
(Het magnetisch veld van) Jupiter laat van zich horen...
30 juni
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_163515329
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2016 11:24 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Nog 17 uur en 53 minuten....
Het gebeurt dus midden in de nacht :'(
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
  maandag 4 juli 2016 @ 21:04:01 #39
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_163520526
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 5 juli 2016 @ 00:12:53 #40
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_163525997
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
pi_163526003
Spannend :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 5 juli 2016 @ 03:19:53 #42
323401 Kijkertje
met filter
pi_163528015



[ Bericht 31% gewijzigd door Kijkertje op 05-07-2016 03:48:09 ]
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  dinsdag 5 juli 2016 @ 08:04:54 #43
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_163528437
En, wat heb ik gemist?

Niemand live gevolgd?
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 5 juli 2016 @ 08:09:05 #44
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_163528471
Hier nog een blog terug te lezen:
Live coverage: NASA’s Juno spacecraft arrives at Jupiter

En de samenvatting:

quote:
NASA: Juno succesvol in baan gebracht bij planeet Jupiter

Na een reis van vijf jaar en 3 miljard kilometer is de Amerikaanse ruimtesonde Juno afgelopen nacht aangekomen op zijn bestemming, de baan rond de planeet Jupiter. Dit heeft NASA bekendgemaakt. Met behulp van de sonde hoopt NASA meer te weten te komen over het ontstaan van het zonnestelsel.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  dinsdag 5 juli 2016 @ 08:13:47 #45
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_163528509
Ok, er is verder nog niks ontvangen qua beeldmateriaal dus. Geduldig afwachten. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 5 juli 2016 @ 09:10:34 #46
27454 InTrePidIvity
Looks like it's broken...
pi_163528905
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 08:09 schreef Perrin het volgende:
Hier nog een blog terug te lezen:
Live coverage: NASA’s Juno spacecraft arrives at Jupiter

En de samenvatting:

[..]

De Volkskrant over NASA:
quote:
Juno, de ruimtesonde van luchtvaartmaatschappij NASA...
Lijkt me een rare benaming, maar zou je dat zo mogen zeggen?
...it's rielie broken... It's rielie, rielie broken... Let's go wecycle!
[Tournament] Beste Remake
pi_163529514
Volgende passage 27 augustus

Foto: 29 juni
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  dinsdag 5 juli 2016 @ 11:17:32 #48
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_163530868
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 5 juli 2016 @ 11:32:33 #49
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_163531126
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_163531289
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 5 juli 2016 @ 11:44:49 #51
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_163531359
quote:
Net een mini-zonnenstelseltje.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  dinsdag 5 juli 2016 @ 11:49:37 #52
27454 InTrePidIvity
Looks like it's broken...
pi_163531477
quote:
Is dat van de Hubble?
...it's rielie broken... It's rielie, rielie broken... Let's go wecycle!
[Tournament] Beste Remake
pi_163531542
quote:
5s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 11:49 schreef InTrePidIvity het volgende:

[..]

Is dat van de Hubble?
*
nee joh :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 5 juli 2016 @ 11:55:03 #54
27454 InTrePidIvity
Looks like it's broken...
pi_163531610
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 11:51 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

*
nee joh :)
Wat dan? Is een oprechte vraag :@
...it's rielie broken... It's rielie, rielie broken... Let's go wecycle!
[Tournament] Beste Remake
pi_163531625
05-07-2016

Nasa brengt ruimtesonde Juno in baan rond Jupiter

Een huzarenstukje van Nasa: ruimtesonde Juno is dinsdagochtend met succes afgeremd en in haar baan rond Jupiter gebracht. Precies op het geplande tijdstip ontvingen wetenschappers op aarde het signaal dat de stuwraketten hun taak met succes voltooid hadden.

.
Sinds vanochtend cirkelt Juno rondom de grootste planeet van het zonnestelsel. Beeld: Nasa.

Om 5.18 uur Nederlandse tijd kregen de Nasa-wetenschappers het signaal dat Juno haar stuwraketten had ontstoken. In 35 minuten tijd wisten de raketten de snelheid van de ruimtesonde met een slordige 2000 kilometer per uur te verlagen. Dat lijkt misschien een flinke afremming, maar niets is minder waar. Met een nog altijd ongelooflijke snelheid van zo’n 264.000 kilometer per uur raasde Juno in haar baan rond Jupiter. Meteen daarna draaide de sonde haar zonnecellen richting de zon om op zonne-energie verder om de gasreus te cirkelen.
.

De ruimtesonde presteerde daarmee precies zoals gepland. ‘Toch wel fijn als je nagaat dat de sonde al bijna 3 miljard kilometer op haar teller heeft staan’, zegt Rick Nybakken, die het project vanuit Nasa’s Jet Propulsion Laboratory in Californië leidt, in een persbericht.

Gevaar

Juno heeft daarmee een van de meest gevaarlijke stappen op haar zwerftocht overleefd. De ruimtesonde wordt nu blootgesteld aan Jupiters enorm sterke straling. ‘De intrede van Juno in haar baan om de planeet was een grote stap, de meest uitdagende van onze missie’, aldus Nybakken. ‘Maar we hebben nog heel wat stappen te gaan, voordat we aan het echte onderzoek kunnen gaan beginnen.’


De intense straling is Juno’s grootste hindernis op haar reis. Beeld: Nasa.

De komende maanden zullen Juno’s meetsystemen nog voor het laatst worden getest en gekalibreerd. In november moet de ruimtesonde haar definitieve baan en snelheid eindelijk bereiken. Dan kan haar onderzoeksmissie echt beginnen.

Juno moet onder andere meer licht schijnen op de kern van de het gasreus, haar stralingsgordels en haar ontstaan. ‘We cirkelen nu rond de koning van ons zonnestelsel’, aldus Scott Bolton, een van Juno’s hoofdonderzoekers, op een Nasa-persconferentie. ‘Jupiter is de allergrootste planeet. Daar valt een hoop te doen, te zien en te leren.’

(newscientist.nl)

[ Bericht 13% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 05-07-2016 12:01:53 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163531656
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 11:55 schreef InTrePidIvity het volgende:

[..]

Wat dan? Is een oprechte vraag :@
de Junocam
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 5 juli 2016 @ 11:58:05 #57
27454 InTrePidIvity
Looks like it's broken...
pi_163531690
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 11:56 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

de Junocam
Ah! Ik dacht dat de Juno een van de stipjes was die in beeld kwamen, maar dit is dus footage van de Juno die zelf in de buurt van Jupiter komt.
...it's rielie broken... It's rielie, rielie broken... Let's go wecycle!
[Tournament] Beste Remake
pi_163531717
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 11:58 schreef InTrePidIvity het volgende:

[..]

Ah! Ik dacht dat de Juno een van de stipjes was die in beeld kwamen, maar dit is dus footage van de Juno die zelf in de buurt van Jupiter komt.
Die stipjes zijn manen, het is idd footage van Juno die Jupiter nadert
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 5 juli 2016 @ 11:59:11 #59
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_163531718
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 11:58 schreef InTrePidIvity het volgende:

[..]

Ah! Ik dacht dat de Juno een van de stipjes was die in beeld kwamen, maar dit is dus footage van de Juno die zelf in de buurt van Jupiter komt.
Commentaar van NASA team: "you just saw 17 days of footage in 3 minutes". Nogal versneld afgespeeld dus. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 5 juli 2016 @ 13:26:09 #60
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_163533605
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_163534377
Vette shit is dit toch. Even een vraagje waarvan ik het antwoord waarschijnlijk ook wel op google kan vinden: staan er de komende jaren nog meer ruimtesondes die in een baan om een planeet gebracht worden op de agenda? Begin het steeds interessanter te vinden :P
  dinsdag 5 juli 2016 @ 14:05:13 #62
323401 Kijkertje
met filter
pi_163534548
quote:
Mooi___! _O_

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_163534559
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 13:56 schreef NeuNeu het volgende:
Vette shit is dit toch. Even een vraagje waarvan ik het antwoord waarschijnlijk ook wel op google kan vinden: staan er de komende jaren nog meer ruimtesondes die in een baan om een planeet gebracht worden op de agenda? Begin het steeds interessanter te vinden :P
Er staat volgens mij op de korte termijn geen missie gepland voor planeten anders dan Mars.

De volgende missie naar Mars zal in 2018 zijn: https://en.wikipedia.org/(...)Mars#Future_missions
Lancering in 2018 en dan is de aankomst ongeveer een half jaar later.

Eén van die missies in 2018 is wel van SpaceX en die zeggen het volgende decennium al een mens op Mars te kunnen zetten. En daarna zijn zij van plan om Mars te koloniseren en een hele stad te bouwen. :D De presentatie van dit idee (de architectuur) zal in september van dit jaar zijn, dus dan heb je toch nog iets om op de korte termijn naar uit te kijken! *O*
gr gr
pi_163534710
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 14:05 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Er staat volgens mij op de korte termijn geen missie gepland voor planeten anders dan Mars.

De volgende missie naar Mars zal in 2018 zijn: https://en.wikipedia.org/(...)Mars#Future_missions
Lancering in 2018 en dan is de aankomst ongeveer een half jaar later.

Eén van die missies in 2018 is wel van SpaceX en die zeggen het volgende decennium al een mens op Mars te kunnen zetten. En daarna zijn zij van plan om Mars te koloniseren en een hele stad te bouwen. :D De presentatie van dit idee (de architectuur) zal in september van dit jaar zijn, dus dan heb je toch nog iets om op de korte termijn naar uit te kijken! *O*
Dat laatste is inderdaad erg vet!
Toch wil ik eigenlijk ook graag interessante onderzoeksresultaten en verbluffende plaatjes van dichtbij zien van andere planeten dan Mars (al snap ik de fixatie op de rode planeet wel) :P
  dinsdag 5 juli 2016 @ 14:17:00 #65
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_163534751
BepiColombo gaat naar Venus en Mercurius:
http://sci.esa.int/bepicolombo/47346-fact-sheet/
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  dinsdag 5 juli 2016 @ 14:19:51 #66
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_163534813
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 14:15 schreef NeuNeu het volgende:

[..]

Dat laatste is inderdaad erg vet!
Toch wil ik eigenlijk ook graag interessante onderzoeksresultaten en verbluffende plaatjes van dichtbij zien van andere planeten dan Mars (al snap ik de fixatie op de rode planeet wel) :P
Ik had ooit een video gezien waar er remote drones naar Neptunes werden gestuurd om daar een gas op te halen maar volgens mij duurt zon rountrip al gauw 15-20 jaar. Nog niet rendabel.
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
pi_163535019
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 14:17 schreef Perrin het volgende:
BepiColombo gaat naar Venus en Mercurius:
http://sci.esa.int/bepicolombo/47346-fact-sheet/
Nog wel even tot 2024 wachten :D
pi_163539399
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 13:56 schreef NeuNeu het volgende:
Vette shit is dit toch. Even een vraagje waarvan ik het antwoord waarschijnlijk ook wel op google kan vinden: staan er de komende jaren nog meer ruimtesondes die in een baan om een planeet gebracht worden op de agenda? Begin het steeds interessanter te vinden :P
In de OP staan links naar Fok topics over de huidige missies

Verder staat op het programma:

2016 July 4/5 - Juno - NASA orbiter reaches Jupiter
2016 September 8 - OSIRIS-Rex - Launch of NASA mission to asteroid Bennu
2016 September 30 - Rosetta - ESA mission ends with controlled impact on surface of comet Churyumov-Gerasimenko
2016 October 19 - ExoMars 2016 - ESA orbiter and lander reach Mars

2017 January 27 - BepiColombo - Launch of ESA and ISAS orbiter and lander missions to Mercury
2017 - Chang'e 5 - Launch of Chinese lunar sample return mission
2017 - 2018 - Chandrayaan 2 - Launch of ISRO (India) lunar orbiter, lander, and rover

2018 May 5 - InSight - Launch of Mars lander
2018 June - Hayabusa 2 - JAXA mission reaches asteroid Ryugu
2018 October - OSIRIS-Rex - Begins survey of asteroid Bennu
2018 - Chang'e 4 - Launch of Chinese lander to lunar farside

2019 January 1 - New Horizons - Flies by Kuiper Belt Object 2014 MU69
2019 September - OSIRIS-Rex - Sample collection from asteroid Bennu

2020 - ExoMars 2020 - ESA Mars Rover and Russian Surface Platform

2023 September - OSIRIS-Rex - Returns to Earth with sample of asteroid Bennu

2029 April 13 - Asteroid Apophis passes Earth within an altitude of 32,000 km

2231 April 5 - Pluto - is passed by Neptune in distance from the Sun for the next 20 years

4,000,000 - Pioneer 11 - NASA flyby of star Lambda Aquila
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163539417
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 14:17 schreef Perrin het volgende:
BepiColombo gaat naar Venus en Mercurius:
http://sci.esa.int/bepicolombo/47346-fact-sheet/
Zal een dezer dagen even een topic aanmaken,
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 5 juli 2016 @ 17:58:18 #70
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_163539456
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 17:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Zal een dezer dagen even een topic aanmaken,
Super *O*
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_163540616
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163540920
05-07-2016

NASA's Juno Mission Involves A Scientific Joke That Took 400 Years To Set Up


The Juno spacecraft has Lego models of (from right to left) Jupiter, Juno, and Galileo on board. LEGO

Today, you’ve probably heard the news that the Juno spacecraft has entered orbit around Jupiter. But what you might not know is where the name comes from.

Juno was an ancient Roman goddess, wife and sister of Jupiter, daughter of Saturn, and mother of Mars. According to mythology, she kept watch over Rome, but in particular women.

Jupiter, though, wasn’t exactly the model husband. He had several mistresses that he would hide from Juno, often using clouds, while she tried to uncover evidence of this adultery. Most of the moons of Jupiter are actually the names of these mistresses, including Io, Europa, and Metis. They were named more than 400 years ago, by Galileo himself.

And what’s the Juno spacecraft doing? Well, now that it's in orbit it will be peering beneath the clouds to uncover Jupiter's secrets – although this time from a scientific perspective, not a mythological one.

So, NASA’s latest spacecraft is named after a Roman goddess who suspected her husband of infidelity. Who said scientists didn't know how to have fun?

(iflscience.com)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163546048
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 17:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]
...
4,000,000 - Pioneer 11 - NASA flyby of star Lambda Aquila
Dank!

Persoonlijk kijk ik vooral uit naar bovenstaande ;)
pi_163554915
Ik heb gisteren Jupiter met mijn eigen telescoop gezien.

Dit is hoe het ongeveer uit ziet door een telescoop van ~500 euro:



Wat vinden jullie ervan?
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
pi_163556420
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juli 2016 12:16 schreef Vluchteling het volgende:
Ik heb gisteren Jupiter met mijn eigen telescoop gezien.

Dit is hoe het ongeveer uit ziet door een telescoop van ~500 euro:

[ afbeelding ]

Wat vinden jullie ervan?
http://www.deepskywatch.com/
Leuk man. :')
Gist is liefde, gist is leven. Vooral in een vagijn.
pi_163556579
quote:
10s.gif Op woensdag 6 juli 2016 13:20 schreef Rezania het volgende:

[..]

http://www.deepskywatch.com/
Leuk man. :')
Ik heb toch niet gezegd ik die foto heb gemaakt? Ik zeg alleen dat het er zo uitziet. Die website is trouwens misleidend, want Jupiter ziet er niet zo groot uit in je beeld/kijkhoek bij 180 graden vergroting.
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
pi_163573377
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 7 juli 2016 @ 14:40:58 #78
408230 BlackQuasarHole
To far for us to understand
pi_163580330
quote:
1s.gif Op donderdag 30 juni 2016 18:27 schreef Vluchteling het volgende:
Kan je met Hubble telescoop juno eigenlijk detecteren/zien?
Wat denk je zelf?
  donderdag 7 juli 2016 @ 15:10:27 #79
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_163580924
Heeft Juno al een mooie foto gemaakt met details die we nog nooit gezien hebben?
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_163582459
quote:
0s.gif Op donderdag 7 juli 2016 15:10 schreef LXIV het volgende:
Heeft Juno al een mooie foto gemaakt met details die we nog nooit gezien hebben?
Had ergens gelezen dat de eerste foto's pas over ~50 dagen komt.
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
  vrijdag 8 juli 2016 @ 03:30:04 #81
323401 Kijkertje
met filter
pi_163594603
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_163632397
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 17:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

4,000,000 - Pioneer 11 - NASA flyby of star Lambda Aquila
Komt daar en livestream van 8)7
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_163632765
quote:
Dit ziet er echt heel mooi uit
pi_163706057
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_163707342
Gaat ie nog naar een lagere baan? Zo krijgen we niet veel details.
pi_163708054
quote:
0s.gif Op woensdag 13 juli 2016 09:14 schreef nanuk het volgende:
Gaat ie nog naar een lagere baan? Zo krijgen we niet veel details.
Volgens Nasa worden de eerste gedetailleerde foto's op 27 augustus gemaakt. Verder scheert Juno zo'n 4100 km langs jupiter op het dichtstbijzijnde stuk
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
pi_163708066
quote:
1s.gif Op woensdag 13 juli 2016 10:16 schreef Vluchteling het volgende:

[..]

Volgens Nasa worden de eerste gedetailleerde foto's op 27 augustus gemaakt. Verder scheert Juno zo'n 4100 km langs jupiter op het dichtstbijzijnde stuk
OK, ik zal iets meer geduld gaan opbrengen.
  Moderator woensdag 13 juli 2016 @ 10:18:45 #88
8781 crew  Frutsel
pi_163708874
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator woensdag 13 juli 2016 @ 13:29:07 #90
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_163711168
quote:
6s.gif Op woensdag 13 juli 2016 10:18 schreef Frutsel het volgende:

[..]

*O*
Je ziet het leven gewoon lopen op Europa O+
Ja Engeland zit er nog net bij :P
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
  woensdag 13 juli 2016 @ 13:31:53 #91
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_163711226
Ver weg nog steeds, zeg!
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  Moderator woensdag 13 juli 2016 @ 13:38:09 #92
8781 crew  Frutsel
pi_163711345
quote:
2s.gif Op woensdag 13 juli 2016 13:29 schreef Bosbeetle het volgende:

[..]

Ja Engeland zit er nog net bij :P
:D :P
Ik was serieus hoor... ik ben er van overtuigd dat daar leven is :) :P
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 13 juli 2016 @ 15:07:08 #93
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_163713054
quote:
0s.gif Op woensdag 13 juli 2016 13:31 schreef Perrin het volgende:
Ver weg nog steeds, zeg!
ja hij maakt een ruime orbit waarbij hij steeds even langs Jupiter scheert hè :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_163724956
wat info bij de foto

13-07-2016

Daar is 'ie dan! De eerste foto van Juno sinds aankomst bij Jupiter
En dit is nog maar het begin! Begin september volgen namelijk hoge resolutie-foto's om je vingers bij af te likken!


We hebben er even op moeten wachten, maar hier is dan het eerste kiekje dat Juno vanuit een baan rond Jupiter heeft gemaakt.

Juno arriveerde op 5 juli bij de gasreus. Deze camera maakt foto’s in zichtbaar licht. En met die camera schoot Juno haar eerste kiekjes vanuit een baan rond Jupiter.

Jupiter en zijn manen
Eén van die eerste foto’s zie je hieronder. Op het moment dat Juno deze foto maakte, was deze zo’n 4,3 miljoen kilometer van Jupiter verwijderd. Op de foto is van alles te zien. Bijvoorbeeld de kenmerkende Grote Vlek op Jupiter. Maar ook drie van de vier grootste manen van Jupiter: Io, Europa en Ganymedes (van links naar rechts).

.
Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS.

Hoge resolutie
Natuurlijk zullen er de komende tijd nog veel meer foto’s van Jupiter en zijn manen volgen. De eerste foto’s met een zeer hoge resolutie laten echter nog even op zich wachten. Deze zullen eind augustus – wanneer Juno voor het eerst dicht langs Jupiter scheert – worden gemaakt en waarschijnlijk begin september worden vrijgegeven.

WIST JE DAT…
…aan boord van Juno Lego-poppetjes te vinden zijn? En de sonde over meer dan 18000 zonnecellen beschikt?

Overleefd
Voor wetenschappers zijn deze eerste kiekjes echter al veelzeggend. “Dit beeld van JunoCam wijst erop dat deze zijn eerste reis door de extreme straling rondom Jupiter heeft overleefd en daarbij niet is aangetast,” vertelt onderzoeker Scott Bolton. “We kunnen niet wachten tot we de eerste beelden van Jupiters polen te zien krijgen.” Deze hebben we nog nooit in detail kunnen bekijken, maar Juno moet daar verandering in gaan brengen.

Maar Juno is natuurlijk niet alleen naar Jupiter gevlogen om foto’s te maken. De sonde moet ook uitgebreid onderzoek gaan doen naar Jupiter. Zo zal deze onder meer onder het dikke wolkendek van de gasreus gaan gluren. Ook moet Juno uitzoeken of Jupiter wellicht een vaste kern heeft en hoe de gasreus is ontstaan. Ook het poollicht op de gasreus zal bestudeerd worden. De missie van Juno loopt tot 20 februari 2018. Tijdens de missie zal Juno zo’n 37 keer om Jupiter cirkelen. Soms zal Juno daarbij op een afstand van slechts 4100 kilometer over de wolken van de gasreus scheren

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 15 juli 2016 @ 16:37:30 #95
268045 Boezeidekoe
Ik ben een tong80 fan,jij ook?
pi_163761434
Is Jupiter echt meer als 300 keer zo groot als de aarde, zoals me bijstaat uit de schoolboeken?
pi_163762434
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2016 16:37 schreef Boezeidekoe het volgende:
Is Jupiter echt meer als 300 keer zo groot als de aarde, zoals me bijstaat uit de schoolboeken?
Jupiter’s diameter is 11.2 times larger than Earth. In other words, you could put 11.2 Earths side-by-side to match the diameter of Jupiter.

And Jupiter’s volume is even bigger. It would take 1321.3 Earths to fill up the volume of Jupiter. In terms of surface area, Jupiter is 121.9 times bigger than the Earth. That’s how many Earths could be flattened out to cover the surface of Jupiter.

Jupiter has 317.8 times the mass of the Earth.

http://www.universetoday.(...)-jupiter-than-earth/
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_163763086
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2016 17:22 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Jupiter’s diameter is 11.2 times larger than Earth. In other words, you could put 11.2 Earths side-by-side to match the diameter of Jupiter.

And Jupiter’s volume is even bigger. It would take 1321.3 Earths to fill up the volume of Jupiter. In terms of surface area, Jupiter is 121.9 times bigger than the Earth. That’s how many Earths could be flattened out to cover the surface of Jupiter.
Wat toevallig! 11*11=121 en 11*11*11=~1321
gr gr
  zaterdag 16 juli 2016 @ 18:20:24 #98
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_163789878
quote:
10s.gif Op vrijdag 15 juli 2016 18:01 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Wat toevallig! 11*11=121 en 11*11*11=~1321
De wonderlijke wereld van de meetkunde. :D
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_164104787
29-07-2016

Ruimtesonde Juno bereikt eerste keerpunt


Artist’s impression van de ruimtesonde Juno boven het wolkendek van de planeet Jupiter. (NASA/JPL-Caltech)

Vijf jaar na haar lancering, en een maand nadat zij in een omloopbaan om de planeet Jupiter terechtkwam, nadert de Amerikaans ruimtesonde Juno haar eerste keerpunt. Komende zondag (31 jul) bereikt Juno het verste punt van haar huidige omloopbaan – het zogeheten ‘apojovium’ – dat ruim 8 miljoen kilometer van de planeet verwijderd is. Vervolgens zal de ruimtesonde ‘terugvallen’ om eind augustus op een afstand van slechts 4200 kilometer langs de wolkentoppen van Jupiter te scheren.

Juno is momenteel bezig aan de eerste van twee lange ‘warmlooprondjes’ die elk ruim vijftig dagen in beslag nemen. Hierna zal de ruimtesonde haar raketmotor opstarten om de definitieve, veel kortere omloopbaan te kunnen bereiken van waaruit zij haar wetenschappelijke onderzoek zal verrichten.

Tijdens de eerste scheervlucht langs Jupiter, op 27 augustus a.s., zal Juno proefmetingen gaan doen. Vooralsnog zijn al haar meetinstrumenten, die onder meer de atmosfeer van de grote planeet gaan onderzoeken, in goede staat. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog zaterdag 27 augustus 2016 @ 23:46:44 #100
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_164902264
de dichtste scheervlucht is inmiddels gepasseerd vandaag, de eerste foto van 437,000 miles afstand, hij scheerde uiteindelijk voorbij op 2,600 miles. De eerste foto:

DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  zondag 28 augustus 2016 @ 00:06:56 #101
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_164902766
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 augustus 2016 23:46 schreef rubbereend het volgende:
de dichtste scheervlucht is inmiddels gepasseerd vandaag, de eerste foto van 437,000 miles afstand, hij scheerde uiteindelijk voorbij op 2,600 miles. De eerste foto:

[ afbeelding ]
Dit is niks bijzonders. Hopelijk komen er nog echte scherpe foto's. Zit er al lang op te wachten!
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog zondag 28 augustus 2016 @ 00:07:26 #102
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_164902777
quote:
0s.gif Op zondag 28 augustus 2016 00:06 schreef LXIV het volgende:

[..]

Dit is niks bijzonders. Hopelijk komen er nog echte scherpe foto's. Zit er al lang op te wachten!
dit is ook nogal van veraf en het is de eerste die binnen is, er komt nog meer
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  dinsdag 30 augustus 2016 @ 21:45:18 #103
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_164974439
Is er al iets ontvangen?
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 31 augustus 2016 @ 14:46:16 #104
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_164986558
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2016 21:45 schreef LXIV het volgende:
Is er al iets ontvangen?
NASAJuno twitterde op zondag 28-08-2016 om 00:03:51 @barezb JunoCam images are expected to be released the next couple of weeks, including the highest-resolution views of the Jovian atmosphere reageer retweet
even geduld
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator woensdag 31 augustus 2016 @ 14:47:56 #105
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_164986597
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
pi_164986785
quote:
:')
gr gr
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 2 september 2016 @ 20:19:19 #107
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_165042434
quote:
Jupiter’s North Pole Unlike Anything Encountered in Solar System

NASA’s Juno spacecraft has sent back the first-ever images of Jupiter’s north pole, taken during the spacecraft’s first flyby of the planet with its instruments switched on. The images show storm systems and weather activity unlike anything previously seen on any of our solar system’s gas-giant planets.

Juno successfully executed the first of 36 orbital flybys on Aug. 27 when the spacecraft came about 2,500 miles (4,200 kilometers) above Jupiter’s swirling clouds. The download of six megabytes of data collected during the six-hour transit, from above Jupiter’s north pole to below its south pole, took one-and-a-half days. While analysis of this first data collection is ongoing, some unique discoveries have already made themselves visible.

“First glimpse of Jupiter’s north pole, and it looks like nothing we have seen or imagined before,” said Scott Bolton, principal investigator of Juno from the Southwest Research Institute in San Antonio. “It’s bluer in color up there than other parts of the planet, and there are a lot of storms. There is no sign of the latitudinal bands or zone and belts that we are used to -- this image is hardly recognizable as Jupiter. We’re seeing signs that the clouds have shadows, possibly indicating that the clouds are at a higher altitude than other features.”

One of the most notable findings of these first-ever pictures of Jupiter’s north and south poles is something that the JunoCam imager did not see.

“Saturn has a hexagon at the north pole,” said Bolton. “There is nothing on Jupiter that anywhere near resembles that. The largest planet in our solar system is truly unique. We have 36 more flybys to study just how unique it really is.”

Along with JunoCam snapping pictures during the flyby, all eight of Juno’s science instruments were energized and collecting data. The Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM), supplied by the Italian Space Agency, acquired some remarkable images of Jupiter at its north and south polar regions in infrared wavelengths.

“JIRAM is getting under Jupiter’s skin, giving us our first infrared close-ups of the planet,” said Alberto Adriani, JIRAM co-investigator from Istituto di Astrofisica e Planetologia Spaziali, Rome. “These first infrared views of Jupiter’s north and south poles are revealing warm and hot spots that have never been seen before. And while we knew that the first-ever infrared views of Jupiter's south pole could reveal the planet's southern aurora, we were amazed to see it for the first time. No other instruments, both from Earth or space, have been able to see the southern aurora. Now, with JIRAM, we see that it appears to be very bright and well-structured. The high level of detail in the images will tell us more about the aurora’s morphology and dynamics.”

Among the more unique data sets collected by Juno during its first scientific sweep by Jupiter was that acquired by the mission’s Radio/Plasma Wave Experiment (Waves), which recorded ghostly-sounding transmissions emanating from above the planet. These radio emissions from Jupiter have been known about since the 1950s but had never been analyzed from such a close vantage point.

“Jupiter is talking to us in a way only gas-giant worlds can,” said Bill Kurth, co-investigator for the Waves instrument from the University of Iowa, Iowa City. “Waves detected the signature emissions of the energetic particles that generate the massive auroras which encircle Jupiter’s north pole. These emissions are the strongest in the solar system. Now we are going to try to figure out where the electrons come from that are generating them.”

:o

_O_


Opname van twee uur voor het punt het dichtst bij Jupiter



infraroodopname _O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 2 september 2016 @ 20:25:16 #108
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_165042570
NASAJuno twitterde op vrijdag 02-09-2016 om 19:32:29 Hot stuff. During #Jupiter approach, I captured the planet’s glow in infrared light https://t.co/mVWrzSlV9o https://t.co/9kaRIl2k9n reageer retweet
wow
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  vrijdag 2 september 2016 @ 20:36:50 #109
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_165042887
De heldere plekken op de IR-opnames zijn dan denk ik gebieden waar warm gas uit het binnenste naar hogere lagen beweegt?
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 2 september 2016 @ 20:41:31 #110
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_165043024


de zuidpool
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_165046846
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2016 20:36 schreef Perrin het volgende:
De heldere plekken op de IR-opnames zijn dan denk ik gebieden waar warm gas uit het binnenste naar hogere lagen beweegt?
Ik weet niet wat die video is, maar blijkens het bijschrift is dit een aurora (geladen deeltjes van zonnewind die reageren met Jupiters' magnetische veld en de atmosfeer), dus niet direct gerelateerd aan temperatuur.



Hier meer info over die foto.

http://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/details.php?id=PIA21033
  vrijdag 2 september 2016 @ 22:55:11 #112
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_165047005
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2016 22:49 schreef Tchock het volgende:

[..]

Ik weet niet wat die video is, maar blijkens het bijschrift is dit een aurora (geladen deeltjes van zonnewind die reageren met Jupiters' magnetische veld en de atmosfeer), dus niet direct gerelateerd aan temperatuur.

[ afbeelding ]

Hier meer info over die foto.

http://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/details.php?id=PIA21033

Hier zie je aurora en IR gecombineerd..
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_165049200
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2016 20:19 schreef rubbereend het volgende:

[..]

:o

_O_

[ afbeelding ]
Opname van twee uur voor het punt het dichtst bij Jupiter

[ afbeelding ]

infraroodopname _O_
machtig
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165049230
Juno Listens to Jupiter's Auroras


Published on Sep 2, 2016
Thirteen hours of radio emissions from Jupiter's intense auroras are presented here, both visually and in sound. The data was collected when the spacecraft made its first orbital pass of the gas giant on Aug 27, 2016, with all spacecraft instruments turned on. The frequency range of these signals is from 7 to 140 kilohertz. Radio astronomers call these "kilometric emissions" because their wavelengths are about a kilometer long.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165069279
Is toch wel erg gaaf hoor: ons zonnestelsel blijkt nog steeds geheimen prijs te geven.
Prachtige opnames.
pi_166100905
19-10-2016

Ruimtesonde Juno valt uit vóór tweede scheervlucht langs Jupiter


Artist’s impression van de ruimtesonde Juno boven het wolkendek van de planeet Jupiter. (NASA/JPL-Caltech)

Afgelopen dinsdag heeft de Amerikaanse ruimtesonde Juno zichzelf na een computerstoring in ‘safe mode’ gezet. De boel is inmiddels opnieuw opgestart, maar alle meetinstrumenten blijven uitgeschakeld totdat duidelijk is wat er precies is gebeurd. De problemen ontstonden op een ongelukkig moment, namelijk kort voordat de ruimtesonde voor de tweede keer dicht langs de planeet Jupiter scheerde om allerlei metingen te doen.

Ondertussen heeft Juno ook te kampen met twee onwillige kleppen van zijn aandrijvingssysteem. Dat heeft de vluchtleiding vorige week doen besluiten om het opstarten van de raketmotor van de ruimtesonde, bedoeld om de omloopbaan van Juno te verkleinen, uit te stellen.

Tijdens de eerste scheervlucht langs Jupiter, op 27 augustus jl., heeft het wetenschappelijke team van de Juno-missie ontdekt dat de magnetische velden en poollichten van de planeet omvangrijker en krachtiger zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Of de huidige problemen met de ruimtesonde daar iets mee te maken hebben, lijkt niet waarschijnlijk: op het moment van de storing was hij nog ver verwijderd van de planeet. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport vrijdag 21 oktober 2016 @ 09:19:10 #117
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_166100946
Das minder :{
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_166235801
:)

27-10-2016

Ruimtesonde Juno gaat na wat problemen weer aan de slag

De sonde – die momenteel rond Jupiter cirkelt – is uit de veiligheidsmodus gehaald en verkeert in goede gezondheid.

De ruimtesonde ging vorige week in veiligheidsmodus en schakelde al zijn instrumenten uit. De sonde had daar geen slechter moment voor kunnen kiezen: dertien uur nadat deze in veiligheidsmodus ging, stond een scheervlucht langs Jupiter gepland, hét moment om de gasreus te fotograferen en bestuderen. Die kans ging nu dus aan de neus van Juno en wetenschappers voorbij.

Uit de veiligheidsmodus
Maar nu is er goed nieuws. Juno is uit de veiligheidsmodus gehaald. En heeft – ter voorbereiding op de volgende scheervlucht, die gepland staat voor 11 december – kort zijn raket laten branden. Daarmee werd de snelheid van de sonde iets teruggebracht.

Gezond
“Juno verliet de veligheidsmodus zoals verwacht, is gezond en reageert op al onze commando’s,” vertelt Juno’s projectmanager Rick Nybakken. De instrumenten aan boord van Juno zijn nog niet ingeschakeld. “We verwachten dat we ze begin november weer inschakelen om klaar te zijn voor de scheervlucht in december.”

Onderzoek
Onduidelijk is nog waarom Juno in veiligheidsmodus ging. Dat wordt op dit moment onderzocht. Ook een ander – ongerelateerd – probleempje wordt nog nader bestudeerd. Het betreft ventielen die langzamer openen dan gepland en Juno eerder beletten om van baan te wijzigen.

Wetenschappers kijken ondertussen uit naar 11 december, wanneer Juno – die in een zeer ovaalvormige baan rond Jupiter cirkelt – weer rakelings langs de gasreus zal scheren. De vorige scheervlucht – die plaatsvond in augustus – heeft een schat aan informatie opgeleverd over Jupiter en dus zijn de verwachtingen omtrent de volgende scheervlucht hooggespannen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168237997
16-01-2017

Jupiter schittert op nieuwe foto van ruimtesonde Juno

Op de prachtige foto is de Grote Rode Vlek – een enorme storm die al honderden jaren op de gasreus woedt – mooi zichtbaar. Onder de Grote Rode Vlek zie je een tweede roodkleurige storm: Oval B. Ook deze storm is al een tijdje actief. Iets daaronder zie je een serie witte cirkels. Dit zijn eveneens stormen. Hun aantallen variëren: sinds 1986 zijn er perioden geweest met zes, maar ook met negen van deze witte ovaalvormige stormen.

Juno
Ruimtesonde Juno maakte de prachtige foto op 11 december tijdens zijn derde scheervlucht langs de gasreus. Op het moment dat de sonde de foto maakte, was deze zo’n 458.800 kilometer van de planeet verwijderd.

Bewerken
Zoals je eerder op Scientias.nl kon lezen, worden alle foto’s die Juno maakt aan het publiek vrijgegeven. Vervolgens kan het publiek de foto’s bewerken. Ook de foto die in dit artikel centraal staat, is door een amateur-onderzoeker bewerkt.


Foto: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Roman Tkachenko.

Juno cirkelt momenteel in een ovaalvormige baan rond Jupiter heen. Deze baan brengt de sonde één keer in de 53 dagen dicht bij Jupiter in de buurt. Het is het ultieme moment voor het maken van foto’s en bestuderen van de gasreus. De eerstvolgende keer dat de sonde weer zo dicht bij Jupiter in de buurt komt, is op 2 februari.

(scientias.nl)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 18-01-2017 09:39:39 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168238650
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2017 08:59 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

Juno cirkelt momenteel in een ovaalvormige baan rond Jupiter heen. Deze baan brengt de sonde één keer in de 53 dagen dicht bij Jupiter in de buurt. Het is het ultieme moment voor het maken van foto’s en bestuderen van de gasreus. De eerstvolgende keer dat de sonde weer zo dicht bij Jupiter in de buurt komt, is op 2 februari.
Heeft het een speciale reden dat die baan zo sterk ovaal is? Met een permanent lagere baan kan je veel meer lijkt mij toch? Of kost het gewoon (te) veel energie om die baan te bereiken.
  woensdag 18 januari 2017 @ 09:56:19 #121
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_168238851
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2017 09:41 schreef nanuk het volgende:

[..]

Heeft het een speciale reden dat die baan zo sterk ovaal is? Met een permanent lagere baan kan je veel meer lijkt mij toch? Of kost het gewoon (te) veel energie om die baan te bereiken.
Zoiets idd (snap niet 100% wat hierbeneden staat)
quote:
The Jupiter Orbit Insertion Burn places Juno in a highly elliptical orbit around Jupiter with an inclination of 90 degrees (+/-10 degrees) and a period of 53.5 days. This mission design feature benefits the mission’s total dV that decreases in the scenario of a pair of Capture Orbits being implemented into the mission. This also eliminates the concern of making burns in excess of 60 minutes with the Leros main engine.
http://spaceflight101.com/juno/juno-mission-trajectory-design/
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 18 januari 2017 @ 11:17:36 #122
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_168240021
de straling van Jupiter kan ook schadelijk zijn voor Juno vandaar dat hij afstand neemt elke keer en scheervluchten maakt
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_168461186
26-01-2017

Juno maakt adembenemende foto van Jupiter

Misschien wel één van de mooiste foto’s die Juno van Jupiter maakte: dit kiekje waarop de onstuimige atmosfeer prachtig uit de verf komt.

Ruimtesonde Juno maakte de foto in december tijdens een scheervlucht langs Jupiter. Op het moment dat Juno de foto maakte, vloog deze zo’n 16.600 kilometer boven de wolkentoppen van Jupiter.

Kleine Rode Vlek
Op de foto zien we het noordelijke deel van de gasreus. De atmosfeer is onstuimig. Eén storm springt er duidelijk uit. En dat is NN-LRS-1, ook wel Kleine Rode Vlek genoemd (linksonder). Het is een enorme storm die al meer dan 20 jaar woedt. In het hart bevindt zich een hogedrukgebied. Daaromheen cirkelen winden. Op het noordelijk halfrond cirkelen deze met de klok mee (op het zuidelijk halfrond tegen de klok in).


Foto: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Gerald Eichstaedt / John Rogers.
Bewerken

Juno cirkelt momenteel in een ovaalvormige baan rond Jupiter en scheert elke 53 dagen langs de gasreus heen. Tijdens zo’n scheervlucht kan Juno prachtige foto’s maken en onderzoek doen naar de planeet. De foto’s worden door NASA vrijgegeven, zodat het publiek ze kan bewonderen en bewerken. De foto die in dit artikel centraal staat, is bewerkt door Gerald Eichstaedt en John Rogers. Meer foto’s van Juno bewonderen? Klik hier!

Juno arriveerde in juli vorig jaar bij Jupiter – de grootste planeet in ons zonnestelsel. De sonde moet onder meer vast zien te stellen of de gasreus een vaste kern heeft en hoe de atmosfeer van Jupiter in elkaar steekt. Tevens kan de sonde – door Jupiter te bestuderen – meer inzicht geven in de kinderjaren van het zonnestelsel. Het is namelijk zo dat Jupiter – dankzij zijn enorme massa – in tegenstelling tot bijvoorbeeld de aarde nog steeds zijn originele samenstelling heeft.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168771907
08-02-2017

Zuidpool van Jupiter schittert op nieuwe foto

Ruimtesonde Juno maakte de foto vorige week toen deze op zo’n 76.600 kilometer afstand over het wolkendek van de gasreus scheerde.

Het is allesbehalve rustig op de zuidpool van Jupiter. We zien cyclonen en grote witte stormen razen.

Voorafgaand aan de scheervlucht van Juno mocht het publiek bepalen welke delen van de gasreus gefotografeerd moesten worden. Het ‘Antarctica van Jupiter’ gooide daarbij hoge ogen. Het resulteert in dit prachtige kiekje. Meer foto’s van deze scheervlucht zijn hier te bewonderen.


Foto: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS.

Juno doet er momenteel iets meer dan vijftig dagen over om een (sterk ovaalvormig) rondje rond Jupiter te voltooien. De volgende scheervlucht langs de wolkentoppen van de gasreus staat gepland voor eind maart. Vanaf halverwege maart kan het publiek opnieuw bepalen welke fenomenen op Jupiter tijdens de naderende scheervlucht gefotografeerd moeten worden.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168980975
17-02-2017

Ruimtesonde Juno blijft in huidige baan om Jupiter


Opname van de zuidpool van de planeet Jupiter, op 2 februari 2017 van een afstand van 101.000 kilometer gemaakt door de camera van ruimtesonde Juno. (NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/John Landino)

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA heeft besloten om de ruimtesonde Juno, die op 4 juli vorig jaar is aangekomen bij Jupiter, in haar huidige polaire omloopbaan te laten blijven. Momenteel volgt Juno een langgerekte baan met een omlooptijd van 53 dagen. Aanvankelijk was het de bedoeling om dat te bekorten tot 14 dagen, maar daar wordt nu dus van afgezien, voornamelijk vanwege een technisch probleem met de hoofdmotor van de ruimtesonde.

Wetenschappers zijn overigens zeer tevreden over de kwaliteit van de gegevens die Juno’s meetinstrumenten momenteel verzamelen. Ze willen de missie dan ook niet in gevaar brengen. Voor de dichtste naderingen tot de planeet heeft het besluit overigens geen gevolgen: de nieuwe omloopbaan zou alleen minder langwerpig zijn geweest. Tijdens elke omloop scheert Juno op een afstand van ongeveer 4100 kilometer langs het wolkendek van Jupiter. De volgende keer zal op 27 maart zijn.

Het langere verblijf in de huidige omloopbaan zal worden benut om de magnetische invloedssfeer van Jupiter aan een nader onderzoek te onderwerpen. Uit de metingen die tot nu toe zijn gedaan kan al worden geconcludeerd dat het magnetische veld van de planeet omvangrijker en krachtiger is dan tot nu toe werd gedacht.

De missie van Juno duurt in principe tot en met juli 2018, maar kan nog worden verlengd. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169037475
20-02-2017

Verhuizing van ruimtesonde Juno is van de baan

De sonde zal – door technische problemen – gedurende de complete missie in zijn huidige baan vertoeven.

Dat heeft NASA besloten. “Juno is gezond, de wetenschappelijke instrumenten werken en de gegevens en beelden die we ontvangen hebben, zijn geweldig,” stelt Thomas Zurbuchen, namens de Amerikaanse ruimtevaartorganisaties. Hij bestempelt de beslissing om Juno in de huidige baan te houden als ‘juist’. “Zo kan Juno zijn opwindende ontdekkingsreis voortzetten.”

De problemen
Ruimtesonde Juno nestelde zich in juli in een ovaalvormige baan rond Jupiter. In deze baan duurt het 53 dagen om een rondje rond de gasreus te voltooien en zit één scheervlucht die rakelings – op zo’n 4100 kilometer afstand – over de wolkentoppen van Jupiter voert. Het was de bedoeling dat Juno in deze baan twee rondjes rond Jupiter zou voltooien en vervolgens een kleine manoeuvre zou uitvoeren om zich in een nieuwe baan te vestigen: eentje die het mogelijk maakt om in 14 dagen tijd een rondje rond Jupiter te voltooien. Maar technische problemen gooiden roet in het eten. Twee ventielen die van cruciaal belang zijn voor het laten branden van de raketmotor en dus het uitvoeren van de manoeuvre werkten niet naar behoren. De ventielen hadden meerdere minuten nodig om open te gaan, terwijl dat eerder slechts enkele seconden duurde.

RESULTATEN
Juno heeft al een schat aan informatie opgeleverd over Jupiter. Zo weten we dankzij de ruimtesonde dat de magnetische velden en de poollichten van Jupiter veel omvangrijker en krachtiger zijn dan gedacht. Ook konden we door de ogen van Juno voor het eerst een blik werpen op de noordpool van Jupiter. “Juno levert spectaculaire resultaten op en we herschrijven onze ideeën over hoe gasreuzen werken,” stelt onderzoeker Scott Bolton.

Toch maar niet
NASA heeft het probleem de afgelopen maand uitgebreid bestudeerd en uiteindelijk de knoop doorgehakt. Juno gaat niet van baan wijzigen. “We keken naar meerdere scenario’s die erin konden resulteren dat Juno een kortere omlooptijd zou krijgen, maar we zijn bang dat het laten branden van de raketmotor resulteert in een niet wenselijke baan,” stelt projectmanager Rick Nybakken. “Kortom: het laten branden van de raketmotor was een risico voor de missie.”

Nieuwe mogelijkheden
Het heeft volgens NASA geen gevolgen voor de missiedoeleinden van Juno. Sterker nog: in de huidige baan blijven, biedt nieuwe mogelijkheden. Zo kan Juno vanuit zijn baan ook de buitenste regionen van Jupiters magnetosfeer – het gebied dat beïnvloed wordt door het magnetisch veld van Jupiter – bestuderen. “Een ander belangrijk voordeel van de langere omlooptijd is dat Juno tijdens elke omloop minder tijd doorbrengt in de stralingsgordels,” legt onderzoeker Scott Bolton uit. “Dat is belangrijk, omdat straling de belangrijkste factor is die de levensduur van Juno kan verkorten.”


Op deze prachtige foto – gemaakt tijdens de laatste scheervlucht van Juno – zien we de zuidpool van Jupiter. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / John Landino.
De laatste keer dat Juno langs Jupiter scheerde, was op 2 februari. De volgende scheervlucht staat gepland voor 27 maart. De sonde zou sowieso tot juli 2018 actief moeten blijven. Daarna kan eventueel – als Juno nog steeds in goede gezondheid is – besloten worden de missie te verlengen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169258676
02-03-2017

Dit is één van de beste foto's die we van Jupiter hebben!
Ruimtesonde Juno heeft het wolkendek van Jupiter in hoge resolutie vereeuwigd.

We zien hier het tamelijk turbulente wolkendek dat zich iets ten westen van de Grote Rode Vlek bevindt. Juno maakte de foto op 11 december vorig jaar, maar NASA heeft deze nu pas vrijgegeven. Op het moment dat Juno de foto maakte, was deze zo’n 8700 kilometer van de toppen van Jupiters wolken verwijderd.


Foto: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Sergey Dushkin.

Het is één van de beste foto’s die we van Jupiter hebben. Nog nooit zijn telescopen op aarde of in de ruimte erin geslaagd om een deel van Jupiter in zo’n hoge resolutie te vereeuwigen.


Foto: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Roman Tkachenko.

Juno cirkelt sinds afgelopen zomer rond Jupiter en trakteert ons regelmatig op indrukwekkende beelden van de turbulente atmosfeer van de gasreus (zie bijvoorbeeld ook het kiekje hiernaast en hieronder). Toch is het maken van foto’s niet Juno’s eerste prioriteit. Sterker nog: de camera van de ruimtesonde moet vooral het publiek vermaken. Wetenschappers storten zich namelijk hoofdzakelijk op de data die de verschillende wetenschappelijke instrumenten aan boord van de sonde verzamelen. Die gegevens moeten meer inzicht geven in wat er nu eigenlijk onder dat dikke wolkendek van de gasreus schuilgaat en hoe Jupiter is ontstaan. Ook kan Jupiter – die dankzij zijn enorme massa nog zijn originele samenstelling heeft – meer onthullen over de omstandigheden in het jonge zonnestelsel.


De zuidpool van Jupiter. Afbeelding: NASA / Astronautica-24.

Terwijl onderzoekers zich het hoofd breken over de gegevens die Juno verzamelt, kan het publiek zich Juno’s fotocamera (JunoCam) toe-eigenen. Over twee weekjes kan er op deze site weer gestemd worden welke delen van Jupiter Juno tijdens de volgende scheervlucht langs de gasreus moet gaan fotograferen

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169989137
03-04-2017

Juno komt opnieuw met fantastische foto's van Jupiter

Voor de vijfde maal scheerde de ruimtesonde vorige week rakelings langs de gasreus. En dat levert fraaie foto’s op!

Met een snelheid van zo’n 57,8 kilometer per seconde scheerde Juno afgelopen maandag langs de gasreus. Op het moment dat de afstand tussen Juno en de gasreus het kleinst was, was de sonde zo’n 4400 kilometer van de wolkentoppen van Jupiter verwijderd.

Alle wetenschappelijke instrumenten aan boord van Juno waren tijdens de scheervlucht actief en dat betekent dat er weer een schat aan informatie is verzameld. En ook de JunoCam – de camera aan boord van Juno – maakte overuren. Traditiegetrouw heeft NASA al die foto’s zo snel mogelijk vrijgegeven zodat het grote publiek ermee aan de slag kon.

En dat is de afgelopen dagen gebeurd. Het resulteert in prachtige beelden van Jupiter. Neem bijvoorbeeld de foto hieronder waarop we de noordpool van de gasreus zien.


Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Roman Tkachenko © CC BY.

Of de afbeelding hieronder zien we nog maar eens hoe turbulent de atmosfeer van Jupiter is.


Afbeelding: NASA / SwRI / MSSS / ValmirMMorais © PUBLIC DOMAIN.

En de afbeelding hieronder zoomt in op een flinke storm op Jupiter.


Afbeelding: NASA / SwRI / MSSS / Jason Major © CC BY.

En hier zien we de zuidpool van Jupiter. Het is een mozaïek, gemaakt met behulp van foto’s die tijdens de laatste drie scheervluchten van Juno zijn gemaakt.


Afbeelding: Gervasio Robles © PUBLIC DOMAIN.

En dan stuitten we op de site van NASA nog op deze fantastische foto. Weliswaar niet gemaakt tijdens de laatste scheervlucht, maar te mooi om niet te delen. Het (bewerkte) kiekje laat naast Jupiter ook de manen Io en Europa zien.


Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Roman Tkachenko © CC BY.

In mei zal Juno opnieuw langs Jupiter scheren.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 10 mei 2017 @ 07:46:55 #129
442280 Prisha
Moonshine!
pi_170821026
Er zijn nieuwe images geplaatst door NASA van Jupiter, er zitten wel weer hele mooie bij.

Zoals deze: Io and the great red spot, Liroma-52, Nasa



[ Bericht 1% gewijzigd door Prisha op 10-05-2017 08:06:43 ]
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  zondag 21 mei 2017 @ 10:43:58 #130
442280 Prisha
Moonshine!
pi_171090927
Uncalibrated, processed raw image from @NASAJuno's P6 pass of Jupiter on May 19, 2017
(Jason Major, @JPMajor)

Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_171113691
Juno's Perijove-05 Jupiter Flyby on 2017-03-27, Reconstructed from JunoCam Images and SPICE Data

pi_171120839
_O_ _O_ _O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 22 mei 2017 @ 22:01:51 #133
442280 Prisha
Moonshine!
pi_171129105
quote:
0s.gif Op maandag 22 mei 2017 11:46 schreef zoost het volgende:
Juno's Perijove-05 Jupiter Flyby on 2017-03-27, Reconstructed from JunoCam Images and SPICE Data

Oh wow O+
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_171136043
22-05-2017

Hoe gaat het met...Juno?

Eind vorige week voltooide de ruimtesonde de vijfde scheervlucht langs Jupiter.

Afgelopen vrijdag scheerde de sonde op een afstand van zo’n 3500 kilometer over de wolkentoppen van Jupiter. De eerste ruwe foto’s van die scheervlucht zijn inmiddels online terug te vinden.


Een stukje van de noordpool van Jupiter. Afbeelding: NASA / SwRI / MSSS.

Juno werd in 2011 gelanceerd en arriveerde in juli 2016 bij de gasreus. Helemaal vlekkeloos verloopt de missie niet. Zo zit de sonde vastgeroest in zijn huidige, 53 dagen durende baan rond Jupiter. Een baanwijziging die de sonde begin dit jaar in een 14 dagen durende baan rond de gasreus zou plaatsen, werd door technische problemen gecanceld. Hierdoor zit er aardig wat tijd tussen de scheervluchten van Juno. Pas in juli zal de sonde opnieuw rakelings over de wolkentoppen van Jupiter scheren. Dan vliegt deze over Jupiters Grote Rode Vlek.

De scheervluchten leveren een schat aan informatie op. Juno is in staat om onder Jupiters wolkendek te gluren en meer inzicht te geven in de oorsprong, atmosfeer en magnetosfeer van de gasreus. “Juno levert spectaculaire resultaten op en we herschrijven onze ideeën over hoe gasreuzen werken,” stelde onderzoeker Scott Bolton hier eerder over.

Ook de foto’s die we tot op heden van Juno ontvangen hebben, geven een nieuwe kijk op Jupiter. Zo hebben we dankzij Juno bijvoorbeeld voor het eerst een beeld gekregen van de noordpool van Jupiter. Toch moet gezegd worden dat de beelden die we tot op heden van Juno ontvangen hebben, niet bijster indrukwekkend zijn. Zo is resolutie aan de lage kant. Dat is goed te verklaren: de camera dient geen wetenschappelijk doel en is alleen op de sonde gemonteerd om het publiek zo af en toe op een kiekje te kunnen trakteren.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator dinsdag 23 mei 2017 @ 08:56:41 #135
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_171136548
Erg toffe beelden in dit topic zeg O+
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
pi_171214960
:Y
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_171214964
25-05-2017

Eerste resultaten van de Juno-missie bij Jupiter gepubliceerd


Deze spookachtige opname van Jupiter is gemaakt met de infrarood-camera/spectrometer van de ruimtesonde Juno. Dit instrument brengt de temperatuurverdeling in de atmosfeer in kaart. (S.J. Bolton et al., Science (2017))

In het wetenschappelijke tijdschrift Science berichten wetenschappers over de eerste resultaten van de Juno-missie bij Jupiter. Het is nog tot vroeg voor eindconclusies, maar het begint erop te lijken dat de grote gasplaneet anders in elkaar zit dan tot nu toe werd vermoed.

Op 27 augustus 2016 maakte de ruimtesonde Juno zijn eerste scheervlucht langs Jupiter, de grootste planeet van ons zonnestelsel. Sindsdien is dat nog eens vijf keer gebeurd, en er volgen er nog zeven. Doel hiervan is om meer te weten te komen over de atmosfeer, het magnetische veld en het inwendige van Jupiter.

Anders dan de ruimtesondes die Jupiter eerder hebben verkend, volgt Juno een baan die hem over beide polen van de planeet voert. De opnamen die hij daarbij heeft gemaakt, tonen een chaotisch tafereel van heldere ovale structuren. Dat zijn cyclonen die afmetingen tot 1400 kilometer kunnen bereiken. Van de karakteristieke bandenstructuur die de Jupiteratmosfeer op lagere breedten laat zien is rond de polen niets meer terug te vinden.

Bij thermisch onderzoek van de Jupiteratmosfeer is ontdekt dat rond de evenaar ammoniak uit de diepte opwelt. Dat resulteert in een weersysteem dat overeenkomsten vertoont met de zogeheten Hadleycellen op aarde: de circulaties waarbij warme lucht bij de evenaar opstijgt en vervolgens richting noord- en zuidpool stroomt.

Wat zich in het hart van Jupiter afspeelt is echter nog onduidelijk. Metingen van het zwaartekrachtveld van de planeet hebben tot nu toe geen uitsluitsel kunnen geven over de vraag of deze – zoals voorspeld – een vaste rotsachtige kern ter grootte van de aarde heeft. Sommige onderzoekers leiden uit de Juno-metingen af dat die kern veel groter is en niet scherp begrensd: hij zou geleidelijk overgaan in de hoger gelegen mantel van samengeperste waterstof.

Over het magnetische veld van Jupiter kan al wel iets concreets worden gezegd: dat is ruwweg tien keer zo sterk als het aardmagnetische veld, en daarmee ook aanzienlijk sterker dan de bestaande modellen voor het inwendige van de planeet hadden voorspeld. Verder wijzen de eigenschappen van Jupiters magnetische veld dat de ‘dynamo’ die dit veld opwekt zich relatief dicht onder het ‘oppervlak’ van de planeet bevindt. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 26 mei 2017 @ 09:46:51 #138
442280 Prisha
Moonshine!
pi_171215352
quote:
2s.gif Op dinsdag 23 mei 2017 08:56 schreef Bosbeetle het volgende:
Erg toffe beelden in dit topic zeg O+
de afgelopen tijd zo gefocussed op Cassini geweest dat je bijna zou vergeten dat Juno ook een schat aan data levert. En inderdaad geweldige beelden ^O^
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_171217096
Wat een mooie missie.
pi_171391018
31-05-2017

Op de polen van Jupiter is het niet pluis
Prachtige opnames



Op de polen van de planeet Jupiter razen orkanen van 1400 kilometer in diameter. Dat blijkt uit opnames van het ruimtevaartuig Juno dat bezig is met vluchten over de planeet. De atmosfeer in de poolgebieden van de gasreus is veel turbulenter dan verwacht, rapporteren twee teams van onderzoekers, in het huidige nummer van het tijdschrift Science.

De in 2011 gelanceerde sonde van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is vorig jaar aangekomen bij de reusachtige planeet Jupiter. Hij hangt er nu zo’n 3400 kilometer boven. Zo is het mogelijk een ongeëvenaard inzicht te krijgen in de dichte atmosfeer van de gasreus.



Juno kreeg een goed beeld van de chaotische orkanen die woeden op de eerder niet-waarneembare polen van de reuzenplaneet. Jupiter is in ieder geval heel anders dan zijn buurman Saturnus, constateert Nasa. Het ruimtevaartuig vond ook onverwacht bewijs van grote hoeveelheden ammoniak in de atmosfeer van Jupiter. Maar het meest fascinerend zijn de immens grote weersystemen, zeggen sterrenkundigen van het Southwest Research Institute in San Antonio, Texas. Dat instituut beoordeelt de opnames.

Verrassend is ook het magnetisch veld van de gasreus. Dat is veel sterker dan verwacht. Met 7,77 Gauss is het ongeveer tien maal sterker dan het magnetische veld van de aarde, zoals metingen van Juno aantonen. Binnen de magnetosfeer van Jupiter vonden de onderzoekers snelle kosmische elektronen die waarschijnlijk de oorzaak zijn van de enorme poollichten, die op sommige opnames te zien waren.

Jupiter staat bekend om zijn turbulente atmosfeer. Zo woedt er al eeuwen een storm, vanaf aarde te zien als een rode vlek in het witte wolkendek. De vlek heeft een diameter van 16.500 kilometer. Ter vergelijking, de diameter van de aarde is 12.740 kilometer.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172131722
30-06-2017

Aardse telescopen assisteren ruimtesonde bij onderzoek van Grote Rode Vlek


Deze infraroodopname van Jupiter (mét Rode Vlek) is op 14 januari 2017 gemaakt met de Subaru-telescoop op Hawaï. (NAOJ/NASA/JPL-Caltech)

Telescopen op Hawaï hebben nieuwe opnamen gemaakt van de planeet Jupiter en zijn Grote Rode Vlek. De beelden zijn bedoeld om de Amerikaanse ruimtesonde Juno te assisteren bij haar onderzoek van deze kolossale wervelstorm, op 10 juli. Juno zal op een hoogte van slechts 9000 kilometer langs de Rode Vlek scheren.

De Grote Rode Vlek is groter in omvang dan de aarde en houdt al eeuwenlang stand. Juno zal dit enorme weercomplex met al zijn instrumenten – acht in getal – onderzoeken en close-ups ervan maken. De opnamen die de afgelopen maanden met de telescopen Subaru en Gemini North zijn gemaakt, tonen Jupiter op golflengten die deels niet waarneembaar zijn voor Juno.

Juno is uitgerust met apparatuur waarmee diep onder het wolkendek van de grote gasplaneet kan worden gekeken. Wetenschappers hopen op die manier te kunnen ontdekken hoe diep de wervelstorm in de atmosfeer geworteld is. Ook willen ze graag aanwijzingen vinden waarom déze wervelstorm in de Jupiteratmosfeer zoveel groter en standvastiger is dan zijn talrijke soortgenoten. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 9 juli 2017 @ 09:23:39 #142
442280 Prisha
Moonshine!
pi_172286563
morgen *O*

NASA's Juno Spacecraft to Fly Over Jupiter's Great Red Spot July 10

Just days after celebrating its first anniversary in Jupiter orbit, NASA's Juno spacecraft will fly directly over Jupiter's Great Red Spot, the gas giant's iconic, 10,000-mile-wide (16,000-kilometer-wide) storm. This will be humanity's first up-close and personal view of the gigantic feature -- a storm monitored since 1830 and possibly existing for more than 350 years.

"Jupiter's mysterious Great Red Spot is probably the best-known feature of Jupiter," said Scott Bolton, principal investigator of Juno from the Southwest Research Institute in San Antonio. "This monumental storm has raged on the solar system's biggest planet for centuries. Now, Juno and her cloud-penetrating science instruments will dive in to see how deep the roots of this storm go, and help us understand how this giant storm works and what makes it so special."

The data collection of the Great Red Spot is part of Juno's sixth science flyby over Jupiter's mysterious cloud tops. Perijove (the point at which an orbit comes closest to Jupiter's center) will be on Monday, July 10, at 6:55 p.m. PDT (9:55 p.m. EDT). At the time of perijove, Juno will be about 2,200 miles (3,500 kilometers) above the planet's cloud tops. Eleven minutes and 33 seconds later, Juno will have covered another 24,713 miles (39,771 kilometers) and will be directly above the coiling crimson cloud tops of Jupiter's Great Red Spot. The spacecraft will pass about 5,600 miles (9,000 kilometers) above the Giant Red Spot clouds. All eight of the spacecraft's instruments as well as its imager, JunoCam, will be on during the flyby.

https://www.nasa.gov/feat(...)eat-red-spot-july-10
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_172333637
quote:
0s.gif Op zondag 9 juli 2017 09:23 schreef Prisha het volgende:
morgen *O*

NASA's Juno Spacecraft to Fly Over Jupiter's Great Red Spot July 10

Just days after celebrating its first anniversary in Jupiter orbit, NASA's Juno spacecraft will fly directly over Jupiter's Great Red Spot, the gas giant's iconic, 10,000-mile-wide (16,000-kilometer-wide) storm. This will be humanity's first up-close and personal view of the gigantic feature -- a storm monitored since 1830 and possibly existing for more than 350 years.

"Jupiter's mysterious Great Red Spot is probably the best-known feature of Jupiter," said Scott Bolton, principal investigator of Juno from the Southwest Research Institute in San Antonio. "This monumental storm has raged on the solar system's biggest planet for centuries. Now, Juno and her cloud-penetrating science instruments will dive in to see how deep the roots of this storm go, and help us understand how this giant storm works and what makes it so special."

The data collection of the Great Red Spot is part of Juno's sixth science flyby over Jupiter's mysterious cloud tops. Perijove (the point at which an orbit comes closest to Jupiter's center) will be on Monday, July 10, at 6:55 p.m. PDT (9:55 p.m. EDT). At the time of perijove, Juno will be about 2,200 miles (3,500 kilometers) above the planet's cloud tops. Eleven minutes and 33 seconds later, Juno will have covered another 24,713 miles (39,771 kilometers) and will be directly above the coiling crimson cloud tops of Jupiter's Great Red Spot. The spacecraft will pass about 5,600 miles (9,000 kilometers) above the Giant Red Spot clouds. All eight of the spacecraft's instruments as well as its imager, JunoCam, will be on during the flyby.

https://www.nasa.gov/feat(...)eat-red-spot-july-10

nu nog
241.4016 km (orbit 6 vd 21) :)

[ Bericht 33% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 11-07-2017 01:39:36 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172333912
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_172334020
6000
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_172334044
En hij vliegt er nu over.

Foto's komen de 14de
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_172334761
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 juli 2017 04:07 schreef -CRASH- het volgende:
En hij vliegt er nu over.

Foto's komen de 14de

Cool :)
werd me iets te laat, ben in bed gaan liggen, smartphone aan laten staan met de flyby maar ben niet lang erna in slaap gevallen, was ook slaapverwekkend muziekje erbij :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 11 juli 2017 @ 08:05:45 #148
442280 Prisha
Moonshine!
pi_172334766
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 juli 2017 04:07 schreef -CRASH- het volgende:
En hij vliegt er nu over.

Foto's komen de 14de

SHIT!!! Ik ben in slaap gevallen :(
Benieuwd naar de foto's
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  dinsdag 11 juli 2017 @ 08:06:07 #149
442280 Prisha
Moonshine!
pi_172334771
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 juli 2017 08:04 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Cool :)
werd me iets te laat, ben in bed gaan liggen, smartphone aan laten staan met de flyby maar ben niet lang erna in slaap gevallen, was ook slaapverwekkend muziekje erbij :)
ik dus ook :{ grrrrrr
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_172334776
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 juli 2017 08:06 schreef Prisha het volgende:

[..]

ik dus ook :{ grrrrrr
:)

nu is Orbit 7 bezig

[ Bericht 43% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 11-07-2017 14:28:00 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172381162
13-07-2017

Eerste close-up van rode vlek Jupiter



Voor het eerst is er een close up foto van de beroemde rode vlek op de planeet Jupiter. Daarop is goed te zien wat een enorme heksenketel dit fenomeen is. Wat voor ons alleen een mooi plaatje oplevert, is in het echt een eindeloze storm die in de atmosfeer van deze planeet woedt.

De foto’s zijn genomen door de NASA-sonde Juno, die op slechts 9000 kilometer hoogte over de planeet scheerde. Daardoor konden details worden gefotografeerd die een afmeting van een kilometer hebben. Dat geeft sterrenkundigen nieuwe inzichten in deze storm, die al eeuwen, mogelijk millennia woedt.

De vlek is zo groot, dat er drie aardes in zouden passen. De wolken die de storm vormen, zijn waarschijnlijk acht kilometer dik. Ze draaien tegen de wijzers van de klok in en hebben in zes aardse dagen een volledige cirkel gemaakt. Sinds een paar decennia is de vlek iets aan het krimpen, zonder dat wetenschappers weten waarom. Wellicht kan deze serie foto’s helpen om het antwoord te vinden.



Dit is voorlopig de beste foto die we gaan hebben van de vlek. De intense straling en zwaartekracht van Jupiter betekende dat Juno maar een paar minuten kon afdalen richting de planeet. Daarbij waren alle sensoren en camera’s aan boord gericht op de rode vlek. Het was genoeg om deskundigen voor jaren studie aan nieuw materiaal te geven. Behalve de beelden zijn er nieuwe gegevens over straling en zwaartekracht verzamelt.

De mens heeft de vlek voor het eerst waargenomen in 1830, hoewel er ook aanwijzingen zijn dat astronomen in de zeventiende eeuw de vlek al zagen. Het is mogelijk dat de storm al voor die tijd aan de gang was, maar dat kan niet met zekerheid worden gezegd. Wel dat de storm de grootste is in ons stelsel van planeten.
.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 14 juli 2017 @ 08:22:14 #152
442280 Prisha
Moonshine!
pi_172405728
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juli 2017 08:47 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
13-07-2017

Eerste close-up van rode vlek Jupiter

[ afbeelding ]
.

De vlek is zo groot, dat er drie aardes in zouden passen. De wolken die de storm vormen, zijn waarschijnlijk acht kilometer dik. Ze draaien tegen de wijzers van de klok in en hebben in zes aardse dagen een volledige cirkel gemaakt. Sinds een paar decennia is de vlek iets aan het krimpen, zonder dat wetenschappers weten waarom. Wellicht kan deze serie foto’s helpen om het antwoord te vinden.

[ afbeelding ]

.

(faqt.nl)
echt zo gaaf dit! ^O^

Ik moet wel lachen...heel ding op social media vanwege de vorm van de foto's met die red spot...
" why does it look like a sanitary napkin" _O-
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  maandag 17 juli 2017 @ 11:03:52 #153
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_172479713
betere resolutie



Die 'randen' alleen al zouden iets van 1000 kilometer hoog zijn
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 17 juli 2017 @ 16:38:45 #154
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_172485959
quote:
2s.gif Op maandag 17 juli 2017 11:03 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
betere resolutie

[ afbeelding ]

Die 'randen' alleen al zouden iets van 1000 kilometer hoog zijn
bijzonder met die hoogteverschillen _O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  dinsdag 18 juli 2017 @ 07:53:15 #155
442280 Prisha
Moonshine!
pi_172498307
quote:
2s.gif Op maandag 17 juli 2017 11:03 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
betere resolutie

[ afbeelding ]

Die 'randen' alleen al zouden iets van 1000 kilometer hoog zijn
^O^ wow! O+
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_172498760
_O_ _O_ _O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 18 juli 2017 @ 09:48:17 #157
287131 FoolWithMokey
Jesus loves you
pi_172499241
quote:
2s.gif Op maandag 17 juli 2017 11:03 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
betere resolutie

[ afbeelding ]

Die 'randen' alleen al zouden iets van 1000 kilometer hoog zijn
Welke randen?
Sisco Certified
  dinsdag 18 juli 2017 @ 11:27:59 #158
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_172500889
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 juli 2017 09:48 schreef FoolWithMokey het volgende:

[..]

Welke randen?
De 'ribbels' in de storm. De hoogte verschillen. Het is uiteraard gas, dus echte randen zijn er niet.

Wat ook raar is om te bedenken is dat de storm in zijn geheel 'drijft' op zwaarder gas. Aangezien er geen grond is.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_172501482
quote:
2s.gif Op dinsdag 18 juli 2017 11:27 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

Wat ook raar is om te bedenken is dat de storm in zijn geheel 'drijft' op zwaarder gas. Aangezien er geen grond is.
Even fantaseren, corrigeer me maar:
De aarde is feitelijk een vloeistofplaneet met een vast korstje en daaromheen nog gas.

Jupiter is zo zwaar dat gas een relatief begrip is. Op wat grotere diepte zal dat feitelijk ook een vloeistof zijn qua dichtheid. Het grote verschil is dan dat het vaste korstje ontbreekt.

Geen idee uit welke gassen Jupiter bestaat maar dat zullen vast niet alleen lichte gassen zijn.
  dinsdag 18 juli 2017 @ 12:10:40 #160
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_172501612
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 juli 2017 12:03 schreef nanuk het volgende:

[..]

Even fantaseren, corrigeer me maar:
De aarde is feitelijk een vloeistofplaneet met een vast korstje en daaromheen nog gas.

Jupiter is zo zwaar dat gas een relatief begrip is. Op wat grotere diepte zal dat feitelijk ook een vloeistof zijn qua dichtheid. Het grote verschil is dan dat het vaste korstje ontbreekt.

Geen idee uit welke gassen Jupiter bestaat maar dat zullen vast niet alleen lichte gassen zijn.
Volgens mij is ijs zelfs mogelijk. Zelfs bij extreem hoge temperaturen kan ijs ontstaan als de druk maar hoog genoeg is.

Als je in Jupiter kon vallen zal je waarschijnlijk ergens blijven hangen op een plek waar de gassen dezelfde dichtheid hebben als je lichaam.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_172523597
quote:
2s.gif Op dinsdag 18 juli 2017 11:27 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

De 'ribbels' in de storm. De hoogte verschillen. Het is uiteraard gas, dus echte randen zijn er niet.

Wat ook raar is om te bedenken is dat de storm in zijn geheel 'drijft' op zwaarder gas. Aangezien er geen grond is.
Jupiter heeft toch ook een vaste kern?
Denk maar eens aan alle materie die Jupiter opgezogen heeft uit de asteroïdengordel.
pi_172812776
28-07-2017

Schitterende nieuwe foto van Jupiters Grote Rode Vlek

Stel, we vliegen in een ruimtevaartuig vlak boven Jupiter, dan ziet de Grote Rode Vlek er zo uit.

Burgerwetenschapper Björn Jónsson heeft data van de JunoCam imager gebruikt om de foto te maken. Qua kleuren komt de foto heel dicht in de buurt van de werkelijkheid. Zelfs in ware kleuren zijn er nog genoeg details te zien, zoals turbulente stromingen in en buiten de Grote Rode Vlek.

De foto is gemaakt op 10 juli tijdens de zevende scheervlucht van Juno over Jupiter. Op het moment dat de foto is gemaakt bedroeg de afstand tussen het ruimtevaartuig en de planeet slechts 13.917 kilometer. De roodkleurige storm is 16.350 kilometer breed en is daarmee breder dan de aarde. Wetenschappers houden de storm al sinds 1830 in de gaten en gaan ervanuit dat deze al meer dan 350 jaar woedt.



Op de site van NASA kun je deze foto in hoge resolutie downloaden.

Eerder deze maand plaatsen we meer foto’s van de gigantische storm op de gasreus. Deze kun je hier bekijken. “Honderden jaren hebben wetenschappers Jupiters Grote Rode Vlek geobserveerd, zich over de vlek verwonderd en er theorieën over bedacht,” vertelt onderzoeker Scott Bolton. “En nu hebben we de beste foto’s ooit van deze iconische storm.”

De data van Juno is voor iedereen beschikbaar. Vandaar dat veel burgerwetenschappers aan de slag gaan met deze gegevens en zelf de mooiste foto’s maken.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172989278
07-08-2017

Prachtige foto van stormachtig Jupiter

Maak kennis met de North North Temperate Little Red Spot 1 (NN-LRS-1 voor intimi).

De storm wordt sinds 1993 in de gaten gehouden, maar is waarschijnlijk nog veel ouder. Het is een hogedrukgebied: het op twee na grootste dat Jupiter rijk is en doorgaans ongeveer 6000 kilometer lang.


Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Seán Doran.

De kleur van dit hogedrukgebied varieert tussen rood en beige. Op dit moment is het hogedrukgebied wit van kleur. Maar deze foto – gemaakt door ruimtesonde Juno – onthult dat het hart van de storm nog steeds roodkleurig is.

Juno maakte de foto op 10 juli toen deze voor de zevende keer langs Jupiter scheerde. Op het moment dat de foto gemaakt werd, was de sonde zo’n 11.444 kilometer van de wolkentoppen van Jupiter verwijderd. De foto is bewerkt door Gerald Eichstädt en Seán Doran. Zo is de foto iets gedraaid: bovenaan zien we de gebieden nabij de evenaar, terwijl onderaan de gebieden nabij de noordpool pronken.

Ruimtesonde Juno cirkelt alweer een jaar rond Jupiter en doet onder meer onderzoek naar het magnetisch veld en de kern van Jupiter. Ook zoekt de sonde uit hoeveel water er in de atmosfeer van Jupiter zit. Daarnaast heeft Juno al heel wat mooie kiekjes van de aarde gestuurd. Zo konden we dankzij de sonde vorig jaar voor het eerst een blik werpen op de noordpool van Jupiter.


Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS.

En wat dacht je van deze bewerkte foto? Hier zie je Jupiters Grote Rode Vlek zoals mensenogen die zouden waarnemen als we ons in de baan van Juno zouden bevinden.


Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Björn Jónsson.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173084979
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 08:30 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
07-08-2017

Prachtige foto van stormachtig Jupiter

Maak kennis met de North North Temperate Little Red Spot 1 (NN-LRS-1 voor intimi).

....
Juno maakte de foto op 10 juli toen deze voor de zevende keer langs Jupiter scheerde. Op het moment dat de foto gemaakt werd, was de sonde zo’n 11.444 kilometer van de wolkentoppen van Jupiter verwijderd. De foto is bewerkt door Gerald Eichstädt en Seán Doran. Zo is de foto iets gedraaid: bovenaan zien we de gebieden nabij de evenaar, terwijl onderaan de gebieden nabij de noordpool pronken.

Ruimtesonde Juno cirkelt alweer een jaar rond Jupiter en doet onder meer onderzoek naar het magnetisch veld en de kern van Jupiter. Ook zoekt de sonde uit hoeveel water er in de atmosfeer van Jupiter zit. Daarnaast heeft Juno al heel wat mooie kiekjes van de aarde gestuurd. Zo konden we dankzij de sonde vorig jaar voor het eerst een blik werpen op de noordpool van Jupiter.
...
En wat dacht je van deze bewerkte foto? Hier zie je Jupiters Grote Rode Vlek zoals mensenogen die zouden waarnemen als we ons in de baan van Juno zouden bevinden.
..
(scientias.nl)
Prachtige foto's weer. Juno en Cassini ^O^
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_173250109
18-08-2017

Bijzondere kijk op Jupiter

Burgerwetenschappers Gerald Eichstädt en Seán Doran hebben data van de Juno-ruimtesonde gebruikt om een fantastische foto van Jupiter te maken.

Op deze foto is het noorden links en het zuiden rechts. De Grote Rode Vlek verdwijnt bijna uit beeld, terwijl de zuidelijke wolkenbanden rechts in beeld verschijnen. De foto is gemaakt op 10 juli 2017 op een afstand van 16.535 kilometer van de wolkentoppen van de grootste planeet van het zonnestelsel.

NASA biedt de data van Juno aan op deze website. Iedereen kan deze gegevens downloaden. Zo maken sommige burgerwetenschappers mooiste kunstwerken, zoals de onderstaande foto van Isabela de Gois Laufer met de titel ‘Van Goghs nachthemel’. Rechts zie je de vier onbewerkte foto’s die De Gois Laufer heeft samengesmolten.



De foto van Eichstädt en Doran is net zo spraakmakend. De 16.350 kilometer brede Grote Rode Vlek spat haast van het scherm. In het echt ziet deze eeuwigdurende storm er qua kleur iets minder fel uit. De Grote Rode Vlek is een storm die al meer dan 350 jaar woedt.



Sinds juli 2016 draait de Juno-ruimtesonde om Jupiter. Dankzij deze ruimtemissie hebben onderzoekers al veel geleerd over de gasplaneet. “We zijn veel te weten gekomen over de kern, compositie, magnetosfeer en polen,” zei hoofdonderzoeker Scott Bolton anderhalve maand geleden. “Daarnaast zijn we veel nieuwe foto’s rijker.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173787626
14-09-2017

New Images Of Jupiter Are In And They're Ridiculously Awesome



One spacecraft is hogging all the headlines this week, but let’s not forget about the wonderful Juno mission over at Jupiter. It’s continuing to study this gas giant until at least 2018, and we’ve just been treated to some lovely new images from it.

These images were released recently after being processed by members of the public (we had another batch last week). NASA puts raw images from Juno’s JunoCam online, and people can then improve them.

Most of these come from Juno’s latest flyby of the gas giant, its seventh close science flyby, which took place on Friday, September 1. Juno orbits every 53 days, swinging out far from the gas giant to escape its damaging radiation before sweeping back in to collect data and snap images.

The spacecraft came within 3,500 kilometers (2,200 miles) of the cloud tops of the planet during this pass. And close flybys like this are already reaping huge scientific reward; just the other day we discovered that Jupiter’s aurora is wildly different to Earth’s.

Juno’s primary mission is scheduled to end in July 2018, although the mission could be extended after that if the mission is still in good health.

These images reveal an entirely new look at the gorgeous storms stretching across the gas giant. In the set of images above, we can even see what seems to be a large storm cutting into the side of the planet, creating a rather lovely pattern.

We’re also treated to some rather amazing close-ups of the clouds on Jupiter. Two of the images below also show a shadow on Jupiter caused by one of its moons, although we're not sure which one.

There’s also a glimpse of hurricanes making their way across the planet and, as a super bonus, there’s an amazing video stitching together images as Juno flew over Jupiter. Enjoy.


NASA/SWRI/MSSS/Gerald Eichstadt/Gabriel Fiset




NASA/SWRI/MSSS/Gerald Eichstadt/Gabriel Fiset




NASA / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Seán Doran



NASA / JPL / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt




Jupiter's volcanic moon Io. NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Roman Tkachenko




NASA / JPL / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt




NASA / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Seán Doran




NASA / Ray Nogue




NASA / JPL / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt




NASA/SwRI/MSSS/Shawn Handran




David Marriott




David Marriott


(iflscience.com)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173787694
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2017 10:07 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
14-09-2017

New Images Of Jupiter Are In And They're Ridiculously Awesome

One spacecraft is hogging all the headlines this week, but let’s not forget about the wonderful Juno mission over at Jupiter. It’s continuing to study this gas giant until at least 2018, and we’ve just been treated to some lovely new images from it.

.....

(iflscience.com)
ik zag ze voorbij komen...inderdaad awesome is right! Prachtig dit. Juno _O_
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_174001527
25-09-2017

Prachtige foto van turbulent Jupiter

Ruimtesonde Juno maakte de foto tijdens zijn achtste scheervlucht langs de gasreus.

De prachtige foto maakt maar weer eens duidelijk hoe spannend de atmosfeer van de gasreus is. We zien straalstromen en stormen die niet te stoppen lijken.

Juno maakte de prachtige foto tijdens dienst achtste scheervlucht langs Jupiter. Op het moment dat de foto werd gemaakt, was de sonde zo’n 7576 kilometer van de toppen van Jupiters wolkendek verwijderd.


Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt.

Juno cirkelt alweer iets meer dan een jaar rondom Jupiter en heeft een duidelijk doel: onthullen hoe de atmosfeer van de gasreus in elkaar steekt en achterhalen wat er precies onder zit. Gelukkig is de sonde niet alleen uitgerust met allerlei wetenschappelijke instrumenten die de geheimen van Jupiter kunnen ontrafelen. De sonde beschikt ook over een JunoCam: een camera waarmee spectaculaire close-upfoto’s kunnen worden gemaakt. Zo konden we eerder dankzij Juno voor het eerst een blik werpen op Jupiters noordpool.


Ook deze serie foto’s werd tijdens de achtste scheervlucht van Juno gemaakt. Op de laatste afbeelding (rechts) zien we de zuidpool van Jupiter in beeld komen. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Sean Doran.

De missie van Juno loopt nog tot februari 2018. Dan zal de sonde opdracht krijgen om zich in de atmosfeer van Jupiter te boren. NASA wil zo voorkomen dat de sonde stuurloos door het Jupiter-systeem rond gaat dwalen en één van de (potentieel leefbare) manen van Jupiter verontreinigd.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174002883
Wat een schilderij is die planeet hè
pi_174013611
nee he...raken we in februari ook nog eens Juno kwijt -O-
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_174014079
Wat een chaos daar zeg... Wie heeft er in Jupiter zitten roeren???

Ziet er wel mooi uit



[ Bericht 51% gewijzigd door -CRASH- op 26-09-2017 20:04:05 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_174018824
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 september 2017 19:55 schreef -CRASH- het volgende:
Wat een chaos daar zeg... Wie heeft er in Jupiter zitten roeren???

Ziet er wel mooi uit
....
Net een verfpalet waar idd in geroerd is.
Ik vind het prachtig.
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_174025158
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 september 2017 19:39 schreef Prisha het volgende:
nee he...raken we in februari ook nog eens Juno kwijt -O-
De volgende missie staat alweer klaar ;)

W&T / Missie Juice: De 1e Europese Missie naar Jupiter
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174028567
quote:
oh dat is wel mooi! Alleen....wachten tot 2030 -O-
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_174030887
quote:
0s.gif Op woensdag 27 september 2017 12:22 schreef Prisha het volgende:

[..]

oh dat is wel mooi! Alleen....wachten tot 2030 -O-
Tests zijn al in volle gang
Helicopter tests for jupiter ice moons radar

[ Bericht 18% gewijzigd door -CRASH- op 27-09-2017 14:23:37 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_174318690
09-10-2017

Juno fotografeert beste kandidaat voor buitenaards leven in ons zonnestelsel

Hallo, Europa!

Terwijl ruimtesonde Juno voor de achtste keer langs gasreus Jupiter scheerde, heeft deze ook even de tijd genomen om twee manen van Jupiter te vereeuwigen. Op de prachtige foto hieronder zien we (van links naar rechts) Europa, Io en een stukje van Jupiter.


Het is een prachtige foto. Zeker als je bedenkt dat deze gemaakt is door een fotograaf die op dat moment meer dan 27.000 kilometer van de wolkentoppen van Jupiter verwijderd was! Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS/ Roman Tkachenko.

Europa
Jupiter heeft tientallen manen. Europa en Io behoren tot de wat grotere exemplaren. En met name Europa spreekt tot de verbeelding. Onderzoekers achten de kans groot dat deze maan buitenaards leven herbergt. Sterker nog: de maan wordt gezien als één van de beste plekken in ons zonnestelsel om naar buitenaards leven te zoeken.

Oceaan
Die titel krijg je natuurlijk niet zomaar. Maar waaraan heeft Europa die titel te danken? Voornamelijk aan de enorme oceaan die hoogstwaarschijnlijk onder het ijzige oppervlak van Europa rust. De oceaan bestaat waarschijnlijk uit vloeibaar, zout water. Bovendien zijn er sterke aanwijzingen dat in die oceaan allerlei chemische processen plaatsvinden waar eventueel leven bij gebaat kan zijn.


Deze artistieke impressie laat zien hoe een ruimtesonde over Europa scheert. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.

Op deze foto zien we die fascinerende wereld als een klein stipje in het immense heelal. Het smaakt naar meer. Onderzoekers staan te trappelen om de maan eens van dichterbij te bekijken. Juno is daarvoor niet zo geschikt: de sonde is ontwikkeld om Jupiter te bestuderen en zit bovendien vastgeroest in zijn huidige baan. Maar er is goed nieuws: er staan al twee missies naar Europa gepland. NASA lanceert in het volgende decennium de Europa Clipper. Het ruimtevaartuig zal – na een lange reis – de ijsmaan twee keer per week passeren. De sonde moet onder meer uitzoeken wat er allemaal onder het dikke pak ijs van de maan gebeurt. En ook ESA stuurt een sonde naar de veelbelovende maan. De missie JUICE moet in 2022 het luchtruim kiezen en zal acht jaar later bij Jupiter en zijn manen arriveren. En ook deze missie zal deels gefocust zijn op de wellicht leefbare wereld die onder het dikke pak ijs van Europa schuilgaat.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 10 oktober 2017 @ 08:50:35 #177
442280 Prisha
Moonshine!
pi_174318845
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 oktober 2017 08:25 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
09-10-2017

Juno fotografeert beste kandidaat voor buitenaards leven in ons zonnestelsel

Hallo, Europa!

Terwijl ruimtesonde Juno voor de achtste keer langs gasreus Jupiter scheerde, heeft deze ook even de tijd genomen om twee manen van Jupiter te vereeuwigen. Op de prachtige foto hieronder zien we (van links naar rechts) Europa, Io en een stukje van Jupiter.

[ afbeelding ]
Het is een prachtige foto. Zeker als je bedenkt dat deze gemaakt is door een fotograaf die op dat moment meer dan 27.000 kilometer van de wolkentoppen van Jupiter verwijderd was! Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS/ Roman Tkachenko.

.....(HLN)
Zeker een prachtige foto weer ^O^
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  dinsdag 10 oktober 2017 @ 09:23:17 #178
27454 InTrePidIvity
Looks like it's broken...
pi_174319177
Is er geluid te horen op Jupiter? Die enorme stormen moeten toch een machtig geraas voortbrengen, maar is daar iets van te horen?
...it's rielie broken... It's rielie, rielie broken... Let's go wecycle!
[Tournament] Beste Remake
pi_174483746
Er bestaan wel geluidsbestanden van het "weer" op Jupiter, maar dit zijn opnamen van radiogolven die in het magneetveld van de planeet ontstaan, zoiets als de dawnchorus dat we hier op aarde ook wel kunnen waarnemen.
Kan iemand hier dat eens opzoeken en plaatsen?
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 18 oktober 2017 @ 18:05:09 #180
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_174496866
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_174993956
10-11-2017

Juno maakt foto van het overweldigende zuidelijk halfrond van Jupiter

Op dit prachtig gedetailleerde plaatje is zelfs een van Jupiter’s stormen goed zichtbaar.

Ruimtesonde Juno maakte deze foto terwijl hij bezig was met zijn negende vlucht rond de grootste planeet van ons zonnestelsel. Juno was slechts 33.115 kilometer van de wolkentoppen van Jupiter verwijderd.


De foto van ruimtesonde Juno van het zuiderlijk halfrond van Jupiter. De foto is gemaakt op 24 oktober 2017. Afbeelding: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/ Seán Doran

Storm
Op de foto is het zuidelijkhalfrond van de enorme gasreus te aanschouwen in opmerkelijk veel detail. Zo vangt Juno een geweldig beeld van één van Jupiter’s stormen. Deze storm maakt deel uit van een hele reeks aan stormen – in totaal acht – die in een massief draaiende beweging op zo’n 40 graden zuiderbreedte over de planeet woedt.

Juno
Sinds juli 2016 draait de Juno-ruimtesonde om de planeet Jupiter heen. Sindsdien is NASA al veel te weten gekomen over de kern, compositie, magnetosfeer en de polen van de planeet. Daarnaast maakt Juno om de haverklap prachtige kiekjes. Zo legde hij al eerder de twee manen rond Jupiter voor eeuwig vast en was daarvoor ook al de stormachtige atmosfeer te bewonderen.

Omlooptijd
De sonde doet er op dit moment zo’n 53 dagen over om een rondje rond de gasreus te voltooien. Wetenschappers wilde Juno van baan doen veranderen waardoor de omlooptijd teruggeschroefd zou worden naar 14 dagen. Echter werd deze manoeuvre om technische mankementen uitgesteld. Op 11 december is er een tweede mogelijkheid om de baanwisseling te laten plaatsvinden.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174994788
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 november 2017 09:14 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
10-11-2017

Juno maakt foto van het overweldigende zuidelijk halfrond van Jupiter
.......

Omlooptijd
De sonde doet er op dit moment zo’n 53 dagen over om een rondje rond de gasreus te voltooien. Wetenschappers wilde Juno van baan doen veranderen waardoor de omlooptijd teruggeschroefd zou worden naar 14 dagen. Echter werd deze manoeuvre om technische mankementen uitgesteld. Op 11 december is er een tweede mogelijkheid om de baanwisseling te laten plaatsvinden.

(scientias.nl)
van 53 dagen naar 14 dagen...dat is nogal wel een verschil
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_175278240
foto van een enorm storm op Jupiter (noordelijk halfrond).



bron NASA
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  vrijdag 24 november 2017 @ 13:07:35 #184
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_175278418
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 12:58 schreef Prisha het volgende:
foto van een enorm storm op Jupiter (noordelijk halfrond).

[ afbeelding ]

bron NASA
Zo mooi.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_175284506
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 november 2017 12:58 schreef Prisha het volgende:
foto van een enorm storm op Jupiter (noordelijk halfrond).

[ afbeelding ]

bron NASA
alsof ze van de schilderij vandaan komt.
Al die ontdekkingsreizen door mensen, ze hebben nooit tegenhouden door domheid van mensen
  vrijdag 1 december 2017 @ 09:42:35 #186
442280 Prisha
Moonshine!
pi_175419476
Ik ben benieuwd wanneer de gegevens van Juno terugkomen over Jupiter's core. Ik kreeg afgelopen week een leuke vraag van iemand. Omdat Jupiter een gasreus is, kon je op Jupiter staan of zak je er helemaal doorheen om aan de andere kant er weer uit te komen (stel dat dat mogelijk was). Vond ik wel een hele leuke vraag.

Gepoogd te antwoorden, met flipover tekeningen en al :@

Alleen die kern van Jupiter, het is allemaal theorie nog. Ik weet dat Juno metingen zou doen om te bepalen of Jupiter een core heeft. Die gegevens zouden ze al moeten hebben...zal nog wel even duren eer we horen wat het nu is. Die condensed cloud theorie vond ik wel interessant.
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  vrijdag 1 december 2017 @ 09:45:47 #187
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_175419516
Men denkt dat Jupiter wel degelijk een vaste kern heeft..



[ Bericht 72% gewijzigd door Perrin op 01-12-2017 10:15:50 ]
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_175445393
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2017 09:45 schreef Perrin het volgende:
Men denkt dat Jupiter wel degelijk een vaste kern heeft..

[ afbeelding ]
Is idd de meest gangbare theorie. Maar er zijn meerdere theorieën en het blijft theorie.
Juno zou daar middels metingen wat meer uitsluitsel over moeten geven. Ik ben daar erg benieuwd naar.
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_175502949
04-12-2017

Juno maakt prachtige foto van Jupiters wolkendek

Het lijkt een schilderij, maar dit is een foto en we zien een turbulent stukje van Jupiters noordelijk halfrond.

De foto is gemaakt door ruimtesonde Juno. Op het moment dat deze de foto maakte, was deze slechts 18.906 kilometer van Jupiters wolkentoppen verwijderd.

Schaduw
Op de foto – waarvan de kleuren iets zijn aangepast – zien we talloze wolken. En wie goed kijkt, kan zelfs zien dat wolken in de hogere delen van Jupiters atmosfeer een schaduw werpen op de wolken eronder. Dat zie met name goed zichtbaar in de witste regionen van de foto.


Klik voor een vergroting. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Seán Doran.

Over Juno
Juno cirkelt sinds juli 2016 om Jupiter heen. De sonde doet intensief onderzoek naar de atmosfeer van de gasreus en probeert tevens te achterhalen wat er onder het dikke wolkendek schuilgaat. Daarnaast maakt de sonde regelmatig fraaie foto’s. Zo konden we eerder deze maand nog het prachtige zuidelijk halfrond van Jupiter bewonderen. En weten we dankzij Juno ook hoe het noordelijk halfrond van de planeet eruit ziet.


De noordpool van Jupiter. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS.

Officieel komt de missie van Juno in juli 2018 tot einde. Maar NASA kan nog overwegen om de missie te verlengen. Dat zal onder meer afhangen van wat de missie wetenschappelijk gezien oplevert.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_175543386
Echt prachtige beelden.

Ik ben benieuwd of ze de missie gaan verlengen. En waneer ze dat gaan besluiten dan.
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_175743087
NASA's Juno probes the dephs of Jupiter's Red Spot





"Juno found that the Great Red Spot's roots go 50 to 100 times deeper than Earth's oceans and are warmer at the base than they are at the top," said Andy Ingersoll, professor of planetary science at Caltech and a Juno co-investigator. "Winds are associated with differences in temperature, and the warmth of the spot's base explains the ferocious winds we see at the top of the atmosphere."

hele artikel, van 11.12.2017, is wel interessant:

https://www.missionjuno.s(...)hs-of-great-red-spot
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_175914877
Prachtige nieuwe images van Perijove 10, de meeste recente Juno pass van 16 December 2017. De negende science pass van Juno alweer. De volgende pass is in februari. Echt de moeite waard om de images te bekijken, er zitten echte beauty's tussen.

Waaronder deze, mijn favorieten:







[bron: Seán Doran, op zowel FLICKR en Twitter en iflscience.com http://www.iflscience.com(...)er-captured-by-juno/ )
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 22 december 2017 @ 11:24:09 #193
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_175917413
_O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_176370396
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  dinsdag 9 januari 2018 @ 19:59:51 #195
287131 FoolWithMokey
Jesus loves you
pi_176394865
nep
Sisco Certified
pi_176404271
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_176416505
Genieten is dit O+ . In februari de eerstvolgende pass.
Ik ben wel erg benieuwd wanneer ze gaan aangeven of de missie verlengd wordt.
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_176417388
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 december 2017 11:24 schreef rubbereend het volgende:
_O_
Dat maal heel veel.
pi_176536189
15-01-2018

Jupiter, wat ben je mooi!

Juno kiekt het zuidelijk halfrond van de machtige gasreus.

Wat natuurlijk direct opvalt, zijn de kleurrijke banden die op de foto zo gebroederlijk naast elkaar liggen. De grootste planeet die ons zonnestelsel rijk is, is bedekt met dikke rode, bruine, gele en witte wolken en de manier waarop zij georganiseerd zijn, zorgt ervoor dat het lijkt alsof Jupiter ‘gestreept’ is.

De prachtige foto doet schilderachtig aan; het is een bijna idyllisch plaatje. Maar laat je niets wijsmaken. Want de atmosfeer van de machtige gasreus is allesbehalve idyllisch. Er woeden heftige stormen – zoals de Rode Vlek die al bijna twee eeuwen gaande is en groter is dan de aarde! – en winden haasten zich met snelheden tot wel 643 kilometer per uur voort.


Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Kevin M. Gill.

Op dit moment bestudeert ruimtesonde Juno de gasreus tot in detail. De sonde maakte ook deze prachtige foto waarop het zuidelijk halfrond van de planeet schittert. De foto werd vorige maand al gemaakt – tijdens de tiende scheervlucht van Juno langs Jupiter – maar is nu pas (na bewerking door burger-wetenschapper Kevin McGill) vrijgegeven. Op het moment dat Juno de foto maakte, was deze 13.604 kilometer van de wolkentoppen van Jupiter verwijderd. En elke pixel in deze foto is in werkelijkheid 9,1 kilometer breed.

Juno kwam in juli 2016 bij Jupiter aan en heeft al heel wat fraaie foto’s van Jupiter gemaakt. Zo konden we dankzij de sonde voor het eerst het noordelijk halfrond van de planeet bewonderen. Daarnaast doet de sonde intensief onderzoek naar de samenstelling van Jupiters atmosfeer en hetgeen zich daaronder bevindt. Meer weten? Klik hier!

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177074268
09-02-2018

Opnieuw een schitterende foto van Jupiter vrijgegeven

We blijven getrakteerd worden op Jupiter’s ongekende schoonheid.

Ruimtesonde Juno is er maar druk mee. Het ene na het andere fraaie plaatje van de planeet Jupiter passeert de revue. Ook dit keer komt Juno weer met een prachtige foto op de proppen. Op de foto is het zuidelijk halfrond van de machtige gasreus te bewonderen.

Zuidelijk halfrond
Dit is niet de eerste keer dat Juno zich laat verleiden om het zuidelijk halfrond te vereeuwigen. Al eerder konden we dit deel van Jupiter op beeld bewonderen waar zelfs één van Jupiter’s woelige stormen op te aanschouwen was. Ook vorige maand kiekte Juno nog het schilderachtige zuidelijk halfrond. En onderstaande plaat kan zich nu mooi in dat rijtje aansluiten.


Afbeelding: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt

Kleurrijke wolken
Wat we zien zijn de kleurrijke wolken die Jupiter bedekken, die prachtig in elkaar voortvloeien. De kleuren zijn verbeterd door burgerwetenschapper Gerald Eichstädt. Op het moment van de foto was het ruimtevaartuig ongeveer 30.970 kilometer van de wolkentoppen van de planeet verwijderd, en bevond zich halverwege Jupiter’s evenaar en zijn zuidpool in.

Juno
Ruimtesonde Juno arriveerde in juli 2016 bij Jupiter en bestudeert sindsdien de planeet vanuit alle hoeken. Juno is namelijk behalve met een camera ook uitgerust met verschillende instrumenten. Onderzoekers hopen zo meer te weten te komen over de gasreus. Zo zou hij misschien wel meer inzicht kunnen geven over de kinderjaren van ons zonnestelsel.

In de tussentijd raken wij maar niet uitgekeken op Juno’s prachtige plaatjes. Laat de volgende maar komen!

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177076886
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 februari 2018 09:15 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
09-02-2018

Opnieuw een schitterende foto van Jupiter vrijgegeven

We blijven getrakteerd worden op Jupiter’s ongekende schoonheid.

Ruimtesonde Juno is er maar druk mee. Het ene na het andere fraaie plaatje van de planeet Jupiter passeert de revue. Ook dit keer komt Juno weer met een prachtige foto op de proppen. Op de foto is het zuidelijk halfrond van de machtige gasreus te bewonderen.

.......
(scientias.nl)
Juno O+

Ondertussen heeft Juno op 7 februari de 10e science pass gedaan (gravity science orientation pass). Er komen al wat beelden binnen van Junocam.
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_177303073
19-02-2018

Jupiter’s grote rode vlek is aan het verdwijnen



Op de planeet Jupiter raast een enorme storm die al zeker vier eeuwen aan de gang is. Astronomen zeggen nu dat het niet lang meer duurt voordat de grootste storm in ons zonnestelsel voorbij zal zijn.

De storm op Jupiter is duidelijk te zien door een telescoop als een enorme rode vlek, iets ten zuiden van de evenaar. Toen de Grote Rode Vlek voor het eerst werd opgemeten, in 1800, was hij maar liefst vier keer groter dat de aarde. In 1979, toen de ruimtesonde Voyager 2 langs Jupiter kwam, was te zien dat de storm nog maar iets groter was dan twee keer onze planeet.

Sinds 2016 draait ruimtesonde Juno in een elliptische baan over de polen van Jupiter om onderzoek te doen naar onder meer de magnetosfeer, de atmosfeer en een eventuele vaste kern van de planeet. Maar Juno heeft nog iets kunnen zien: de Grote Rode Vlek is nog maar een derde groter dan wij.

De astronomen van NASA denken dat de storm nog maar een paar decennia heeft. Over een decennia of twee is het nog maar een flinke cirkel, en daarna zal hij helemaal verdwijnen.

Het midden van storm is vrij rustig, net als een orkaan op aarde, maar verder naar buiten haalt de wind snelheden van 430 tot 680 kilometer per uur. De grote rode vlek werd voor het eerst waargenomen in 1664, door de Engelse sterrenkundige Robert Hooke. Niemand weet hoe lang de storm daarvoor als rondraasde. De langste storm op aarde duurt voor zover bekend ‘maar’ 31 dagen.

Juno stuurde vorig jaar prachtige foto’s terug van de grote rode vlek toen hij de atmosfeer van de enorme gasplaneet dicht naderde. Hij vloog toen 9.000 kilometer boven de 16.000 kilometer brede storm. In april zal hij opnieuw zo’n duik maken, en daarna nog drie keer, maar niet meer zo dichtbij als vorig jaar. NASA hoopt zo te kunnen meten hoe diep de grote storm is.

Inmiddels is er wel een nieuwe rode vlek ontstaan. Deze kleine vlek steekt net als de grote rode vlek uit boven het bovenste wolkendek. Hij is ontstaan door versmelting van drie al langer bestaande ovale witte vlekken – en groeit nog steeds.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177479793
Prachtige timelapse van Jupiter, gemaakt door Juno

Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_177679413
07-03-2018

Orkanen woeden ook diep in het inwendige van reuzenplaneet Jupiter


Deze opname van Jupiter is gemaakt op 16 december 2017 tijdens Juno’s tiende scheervlucht langs de reuzenplaneet. (NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill)

Astronomen hebben met data van de NASA-sonde Juno ontdekt dat de winden op de planeet Jupiter diep doordringen in het binnenste van de planeet. Het resultaat is belangrijk voor de modellen van de inwendige structuur van Jupiter, waarover nog weinig bekend is (Nature, 8 maart).

Jupiter is verreweg de grootste planeet van het zonnestelsel en heeft 2,5 keer zoveel massa als alle andere planeten bij elkaar. Hij behoort tot de zogeheten gasreuzen, die vooral uit gas bestaan en geen vast oppervlak hebben. De planeet is gehuld in wolken en er woeden stevige orkanen.

De ruimtesonde Juno draait sinds 2016 om Jupiter om de vele openstaande vragen rond de gasreus te beantwoorden. Dat heeft nu waardevolle informatie opgeleverd over Jupiters zwaartekrachtsveld. Om het inwendige van de planeet goed te begrijpen is informatie over de diepe atmosfeer nodig. De straalstromen en orkanen worden al lange tijd waargenomen, maar tot nu toe was onbekend tot welke diepte ze reiken.

De Juno-gegevens laten zien dat de winden tot een diepte van zo’n 3000 kilometer doordringen. Daaronder gedraagt Jupiter zich als een vast object, waarbij de differentiële rotatie (het verschijnsel dat gas aan de evenaar sneller roteert dan dat aan de polen) enorm afneemt vergeleken met die in de atmosfeer.

Astrofysicus Yamila Miguel, tweede auteur van een van de artikelen die in Nature zijn verschenen en coauteur van de beide andere, werkt aan modellen die de waarnemingen van Juno verklaren. ‘Deze nieuwe kennis is cruciaal voor ons begrip van het inwendige van de planeet, van zijn samenstelling en van de verdeling van materiaal in het binnenste,’ aldus Miguel, die sinds kort is verbonden aan de Sterrewacht Leiden. ‘Nu we weten hoe diep de winden reiken, kunnen we de reuzenplaneet van ons zonnestelsel ook echt beginnen te begrijpen.’

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 8 maart 2018 @ 16:25:06 #205
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_177687553
quote:
0s.gif Op donderdag 8 maart 2018 08:35 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
07-03-2018

Orkanen woeden ook diep in het inwendige van reuzenplaneet Jupiter

[ afbeelding ]
Deze opname van Jupiter is gemaakt op 16 december 2017 tijdens Juno’s tiende scheervlucht langs de reuzenplaneet. (NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill)

Astronomen hebben met data van de NASA-sonde Juno ontdekt dat de winden op de planeet Jupiter diep doordringen in het binnenste van de planeet. Het resultaat is belangrijk voor de modellen van de inwendige structuur van Jupiter, waarover nog weinig bekend is (Nature, 8 maart).

Jupiter is verreweg de grootste planeet van het zonnestelsel en heeft 2,5 keer zoveel massa als alle andere planeten bij elkaar. Hij behoort tot de zogeheten gasreuzen, die vooral uit gas bestaan en geen vast oppervlak hebben. De planeet is gehuld in wolken en er woeden stevige orkanen.

De ruimtesonde Juno draait sinds 2016 om Jupiter om de vele openstaande vragen rond de gasreus te beantwoorden. Dat heeft nu waardevolle informatie opgeleverd over Jupiters zwaartekrachtsveld. Om het inwendige van de planeet goed te begrijpen is informatie over de diepe atmosfeer nodig. De straalstromen en orkanen worden al lange tijd waargenomen, maar tot nu toe was onbekend tot welke diepte ze reiken.

De Juno-gegevens laten zien dat de winden tot een diepte van zo’n 3000 kilometer doordringen. Daaronder gedraagt Jupiter zich als een vast object, waarbij de differentiële rotatie (het verschijnsel dat gas aan de evenaar sneller roteert dan dat aan de polen) enorm afneemt vergeleken met die in de atmosfeer.

Astrofysicus Yamila Miguel, tweede auteur van een van de artikelen die in Nature zijn verschenen en coauteur van de beide andere, werkt aan modellen die de waarnemingen van Juno verklaren. ‘Deze nieuwe kennis is cruciaal voor ons begrip van het inwendige van de planeet, van zijn samenstelling en van de verdeling van materiaal in het binnenste,’ aldus Miguel, die sinds kort is verbonden aan de Sterrewacht Leiden. ‘Nu we weten hoe diep de winden reiken, kunnen we de reuzenplaneet van ons zonnestelsel ook echt beginnen te begrijpen.’

(allesoversterrenkunde)
daar hoort een filmpje bij:

DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  vrijdag 9 maart 2018 @ 19:23:47 #206
442280 Prisha
Moonshine!
pi_177711429
quote:
Filmpje geeft t mooi in beeld ^O^
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_177713884
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 23 maart 2018 @ 17:56:38 #208
442280 Prisha
Moonshine!
pi_178039489
Zuidpool Jupiter infrarood.
Gemaakt tijdens de 4e Juno pass op 2 Feb 2017





This computer-generated image shows the structure of the cyclonic pattern observed over Jupiter's south pole. Like in the North, Jupiter's south pole also contains a central cyclone, but it is surrounded by five cyclones with diameters ranging from 3,500 to 4,300 miles (5,600 to 7,000 kilometers) in diameter.

[bron: NASA]
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_178052755
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 maart 2018 17:56 schreef Prisha het volgende:
Zuidpool Jupiter infrarood.
Gemaakt tijdens de 4e Juno pass op 2 Feb 2017

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

This computer-generated image shows the structure of the cyclonic pattern observed over Jupiter's south pole. Like in the North, Jupiter's south pole also contains a central cyclone, but it is surrounded by five cyclones with diameters ranging from 3,500 to 4,300 miles (5,600 to 7,000 kilometers) in diameter.

[bron: NASA]
bizarre maar fascinerende beelden :D
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_178411234
09-04-2018

Juno maakt prachtige foto van machtige Jupiter

De atmosfeer van de gasreus gaat nooit vervelen. Maar hoelang zal Juno deze kiekjes nog kunnen maken?

Juno maakte de prachtige foto begin deze maand, toen deze voor de twaalfde keer langs Jupiter scheerde. Op het moment dat de sonde deze foto maakte, was deze zo’n 12.326 kilometer van Jupiters wolkentoppen verwijderd.

Probleempje
Ruimtesonde Juno werd in 2011 gelanceerd en arriveerde in 2016 bij Jupiter. De sonde nestelde zich in een ovaalvormige baan rond de gasreus, waarbij deze ongeveer elke 53 dagen langs Jupiter scheerde. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de sonde zijn baan zou aanpassen en uiteindelijk in een cirkelvormige baan rond de gasreus zou cirkelen en deze dus continu van dichtbij kon bestuderen. Maar technische problemen zorgden ervoor dat Juno in de ovaalvormige baan bleef steken. En dus scheert deze nog steeds elke 53 dagen langs Jupiter. De laatste keer was 1 april en toen maakte Juno de foto die je hieronder ziet.


Foto: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Kevin M. Gill.

Einde missie
Ondertussen nadert het einde van Juno’s missie met rasse schreden. NASA had op voorhand bedacht dat Juno zich in juli 2018 in de atmosfeer van Jupiter zou boren (zie kader). Het zou betekenen dat Juno vanaf nu nog twee rondjes rond Jupiter te gaan heeft. Maar NASA heeft altijd een slag om de arm gehouden: Juno’s missie kon worden verlengd. De komende weken zal dan ook duidelijk moeten worden of dat gaat gebeuren. Het zal niet alleen afhankelijk zijn van de toestand van Juno – of de sonde nog naar behoren werkt en alle instrumenten doen wat ze moeten doen – maar ook van budget: kan NASA ergens nog geld vandaan peuteren om deze sonde nog langer in de lucht te houden? Daarbij zal ook altijd goed worden gekeken naar wat verlenging van zo’n missie oplevert: wat kan Juno vanuit zijn huidige baan nog ontdekken? En is dat het geld en de moeite waard?

Kamikazeduik
Juno zal aan het eind van zijn missie opdracht krijgen om zich in de atmosfeer van Jupiter te boren. Dat is een bewuste keuze: NASA wil voorkomen dat de sonde straks zonder brandstof en dus stuurloos door de ruimte gaat dwalen en mogelijk neerkomt op één van de manen van Jupiter. Onderzoekers achten het namelijk niet onmogelijk dat op die manen leven mogelijk is. En daarom willen ze die manen ongerept laten.

Op dit moment lijkt een verlenging van de missie van Juno niet onwaarschijnlijk. De sonde verkeert in goede gezondheid en heeft dankzij de technische problemen waardoor deze in een ovaalvormige baan is blijven hangen weinig te duchten gehad van de zo gevreesde stralingsgordels rond Jupiter. Bovendien heeft de sonde al veel meer inzicht gegeven in de mysterieuze Jupiter. Zo hebben we dankzij Juno nu eindelijk een beeld van Jupiters noordpool. Bovendien weten we nu dat de stormen die op de gasreus woeden diep reiken. Ook hebben we meer inzicht gekregen in de beroemde Grote Rode Vlek.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 9 april 2018 @ 20:25:16 #211
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_178413941
_O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  maandag 9 april 2018 @ 20:34:12 #212
66825 Reya
Fier Wallon
pi_178414131
Mooie foto, inderdaad.
  maandag 9 april 2018 @ 20:44:02 #213
442280 Prisha
Moonshine!
pi_178414333
wederom prachtig O+
Ik hoop dat de missie wordt verlengd
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  donderdag 10 mei 2018 @ 10:28:56 #214
442280 Prisha
Moonshine!
pi_179058718
Jupiter North Pole infrared flyover

An infrared view of Jupiter’s North Pole. The movie utilizes imagery derived from data collected by the Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) instrument aboard NASA's Juno mission. The images were obtained during Juno’s fourth pass over Jupiter. Infrared cameras are used to sense the temperature of Jupiter’s atmosphere and provide insight into how the powerful cyclones at Jupiter's poles work.

In the animation, the yellow areas are warmer (or deeper into Jupiter’s atmosphere) and the dark areas are colder (or higher up in Jupiter’s atmosphere). In this picture the highest “brightness temperature” is around 260K (about -13°C) and the lowest around 190K (about -83°C). The “brightness temperature” is a measurement of the radiance, at 5 µm, traveling upward from the top of the atmosphere towards Juno, expressed in units of temperature.

[Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM]

Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  zondag 27 mei 2018 @ 13:44:41 #215
442280 Prisha
Moonshine!
pi_179421286
Perijove 13, de één na laatste fly-by, was op 24 mei 2018. Er zijn wederom prachtige beelden gemaakt.
De laatste zal over twee maanden zijn, op 16 juli. Tevens het einde van de missie. Tenzij verlengd wordt.







[Bron: Nasa/Juno]
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_179649835
06-06-2018

Ruimtesonde Juno lost raadsel van bliksems op Jupiter op – bijna dan


Artist’s impression van de verdeling van bliksems op het noordelijk halfrond van de planeet Jupiter. (NASA/JPL-Caltech/SwRI/JunoCam)

Uit onderzoek met de Amerikaanse ruimtesonde Juno blijkt dat de bliksems in de atmosfeer van de planeet Jupiter in sommige opzichten veel op hun aardse tegenhangers lijken. Maar in andere opzichten juist weer niet (Nature, 7 juni).

Juno is de eerste ruimtesonde die de bliksemontladingen op Jupiter heeft waargenomen op een breed scala aan radiofrequenties – van megahertz tot gigahertz. Alles bij elkaar zijn 377 bliksems geregistreerd. Hun piekintensiteit blijkt dicht bij die van onweersbuien op aarde te lijken: 4 bliksems per seconde.

Maar er is ook een groot verschil. De onweersbuien op Jupiter komen het meest voor rond de polen, terwijl die op aarde juist het meest rond de evenaar optreden. Dat heeft er vermoedelijk mee te maken dat Jupiter een ander warmteregime heeft.

Op aarde is de zon de belangrijkste warmtebron. En omdat de evenaar de meeste zonnewarmte ontvangt, stijgt daar de meeste vochtige lucht op. Warme opstijgende lucht is de ‘motor’ achter het ontstaan van onweersbuien.

Jupiter is vijf keer zo ver verwijderd van de zon en ontvangt dus 25 keer zo weinig zonnewarmte als de aarde. Zijn atmosfeer ontvangt juist de meeste warmte van onderaf: uit het planeetinwendige.

Verwaarloosbaar is de bijdrage van de zon echter niet. De onderzoekers denken nu dat de zonnewarmte en de inwendige warmte elkaar aan de evenaar zo’n beetje in evenwicht houden. De atmosfeer is er dermate stabiel dat het opstijgen van warme lucht wordt geremd.

Aan de polen, waar de ‘bovenwarmte’ vrijwel nihil is, kan wel warme lucht opstijgen. Daarom komen juist daar de meeste onweersbuien tot ontwikkeling. Vreemd is wel dat rond de noordpool van Jupiter veel meer onweer wordt gedetecteerd dan rond de zuidpool...

Ruimtesonde Juno draait sinds 5 juli 2016 in een polaire baan om Jupiter. NASA heeft inmiddels besloten om de termijn voor de onderzoeksmissie, die formeel komende maand zou verlopen, te verlengen tot juli 2021. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 7 juni 2018 @ 20:37:57 #217
442280 Prisha
Moonshine!
pi_179661372
Verlengd!! *O* *O*
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_179664006
quote:
1s.gif Op donderdag 7 juni 2018 20:37 schreef Prisha het volgende:
Verlengd!! *O* *O*
*O*
  dinsdag 26 juni 2018 @ 15:56:07 #219
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_180059061
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  dinsdag 26 juni 2018 @ 20:28:28 #220
442280 Prisha
Moonshine!
pi_180065344
quote:
Adembenemend mooi...daar kun je toch geen genoeg van krijgen O+
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  dinsdag 26 juni 2018 @ 20:39:31 #221
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_180065673
quote:
Zou het kunnen dat dit de hel is waar verdoemde zielen naar toe bewegen? Het lijkt er wel op. Vroeger dacht (wist) men ook dat de hel eerder koud dan heet was.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  dinsdag 26 juni 2018 @ 20:45:31 #222
271695 EP3
Curiouser and curiouser!
pi_180065865
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 juni 2018 20:39 schreef LXIV het volgende:

[..]

Zou het kunnen dat dit de hel is waar verdoemde zielen naar toe bewegen? Het lijkt er wel op. Vroeger dacht (wist) men ook dat de hel eerder koud dan heet was.
Het doet iig wel verdomd veel denken aan n ( gesmolten ) schilderij van Giger.
"Now which way do we go?" - Dorothy Gale
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 6 april 2020 @ 15:49:54 #223
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_192479394
NASAJuno twitterde op donderdag 02-04-2020 om 23:39:44 The intriguing streaks in this recent view of Jupiter are hazes floating above the planet’s cloud tops. Scientists don’t know exactly how they form, at least not yet. Learn more: https://t.co/lh0GuYWc7d
📸 Image processed by Gerald Eichstädt https://t.co/WqG8GnIfqg reageer retweet
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')