abonnement Unibet Coolblue
pi_155549669



Ruimtesonde Juno gaat onder Jupiters wolken gluren

Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 23 augustus 2015 om 09:00 uur

Nog iets meer dan een jaar en dan komt ruimtesonde Juno aan bij Jupiter. Hopelijk komen we dan eindelijk te weten wat er onder het dikke wolkendek van Jupiter schuilgaat en hoe de gasreus precies is ontstaan.

Jupiter is een fantastische planeet om te zien. Het dikke wolkendek doet denken aan een woelig schilderij. Niet in de laatste plaats door die enorme rode vlek: een cycloon die al honderden jaren op Jupiter actief is. Maar Jupiter is niet alleen mooi. De gasreus is ook heel mysterieus. Want wat gaat er precies onder dat wolkendek schuil? En hoe is de planeet ontstaan?



Juno
Om een antwoord te krijgen op die – en vele andere – vragen, werd in 2011 de ruimtesonde Juno gelanceerd. De belangrijkste missie van de sonde? De oorsprong en de evolutie van Jupiter blootleggen en ons zo ook meer inzicht geven in de babyjaren van ons zonnestelsel.

Beetje hulp
Jupiter is nogal een eindje van ons verwijderd. Juno doet dan ook zo’n vijf jaar over de reis. Maar de ruimtesonde staat er niet alleen voor. Zo kreeg deze in 2013 hulp van onze eigen aarde. De sonde passeerde de aarde op amper 500 kilometer afstand en kreeg daarbij een flinke duw van onze planeet. Met die versnelling in de benen haastte Juno zich vervolgens richting Jupiter.


De oorsprong en evolutie van Jupiter
Hoe is het zonnestelsel ontstaan? Het begon allemaal met het ineenstorten van een enorme gas- en stofwolk (oftewel: een nevel) en de geboorte van onze zon. Net als onze zon bestaat ook Jupiter voor het grootste deel uit waterstof en helium. Dat wijst erop dat deze kort na het ontstaan van onze zon het levenslicht moet hebben gezien en zich het materiaal dat na de geboorte van de zon was overgebleven, heeft toegeëigend. De grote vraag is echter: hoe? Wetenschappers hebben daar twee theorieën over. De eerste theorie veronderstelt dat een onstabiel deel van de nevel ineenstortte en Jupiter vormde. Een tweede theorie stelt dat eerst een grote kern ontstond die vervolgens al dat gas middels zijn eigen zwaartekracht naar zich toetrok. Juno moet aantonen of Jupiter een vaste kern heeft en dus bewijs leveren voor één van deze twee theorieën.

De babyjaren van ons zonnestelsel
Juno kan ons ook meer vertellen over het jonge zonnestelsel. In tegenstelling tot de aarde heeft Jupiter – dankzij zijn enorme massa – nog steeds zijn originele samenstelling.

Atmosfeer
Juno zal ook diep in de atmosfeer van Jupiter gaan turen. De ruimtesonde moet onder meer de samenstelling en temperatuur van die atmosfeer vaststellen en de bewegingen van de wolken in kaart brengen. Ook zal Juno achterhalen hoeveel water er in de atmosfeer van Jupiter te vinden is.

Over Juno
Om al die missiedoelen na te kunnen streven, is Juno uitgerust met tal van instrumenten. Bijvoorbeeld ultraviolet- en infraroodcamera’s om foto’s te kunnen maken van de atmosfeer en aurora’s. Maar ook instrumenten om het zwaartekrachtsveld en magnetisch veld van Jupiter te kunnen vereeuwigen. En de zogenoemde JunoCam: een kleurencamera waarmee spectaculaire close-up foto’s van Jupiter kunnen worden gemaakt. Deze camera moet de eerste gedetailleerde beelden van Jupiters polen opleveren.


De meest gevaarlijke straling vinden we ter hoogte van de evenaar van Jupiter. In dit gebied bewegen kleine deeltjes – ionen en elektronen – zich bijna net zo snel als het licht voort. Ook al zijn de deeltjes klein, ze kunnen de elektronica aan boord van Juno ruïneren. Naarmate de missie verder komt, zal de afstand tussen Juno en dit gevaarlijke stralingsgebied kleiner worden. Hoewel Juno het gevaarlijkste stralingsgebied zal blijven mijden, zal een deel van de elektronica waarschijnlijk ergens rond het achtste rondje rond Jupiter al de geest geven. Het gaat dan onder meer om de JunoCam. Afbeelding: NASA.

Baantjes trekken
Zover is het echter nog niet: eerst zal Juno zijn lange reis richting Jupiter moeten voltooien. De sonde heeft nog miljoenen kilometers voor de boeg. Naar verwachting arriveert deze begin juli 2016 bij de gasreus. Juno zal dan in een ellipsvormige baan rond Jupiter gaan cirkelen. Vanuit die baan kan Juno de planeet het beste in kaart brengen, zonder dat de ruimtesonde bedreigd wordt door de gevaarlijke straling ter hoogte van de evenaar van Jupiter (zie ook de afbeelding hierboven). Het is de bedoeling dat Juno 33 baantjes rond Jupiter maakt en tijdens elke ronde een ander deel van Jupiter bestudeert. Tijdens elk baantje rond Jupiter zal Juno de afstand tot de wolken van Jupiter tot zo’n 5000 kilometer verkleinen.

Over Jupiter
Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel. De planeet heeft een massa die 300 keer groter is dan de massa van onze aarde. De planeet bezit tientallen manen, waaronder het veelbelovende Europa, de zeer actieve Io en de grootste maan van ons zonnestelsel: Ganymedes. Jupiter doet er tien uur over om een rondje rond zijn eigen as te draaien. Een rondje rond de zon duurt twaalf aardse jaren.

Zonne-energie
Zodra Juno eenmaal bij Jupiter is aangekomen, moet niet alleen rekening worden gehouden met de gevaarlijke straling rond Jupiter. Het is ook zaak dat Juno de zon in de gaten houdt. De ruimtesonde is namelijk uitgerust met drie enorme zonnepanelen die de sonde op grote afstand van de zon van voldoende energie moeten voorzien. De zonnepanelen zijn zo’n 2,7 meter breed en 8,9 meter lang. Eenmaal bij Jupiter aangekomen genereren ze zo’n 450 watt aan elektriciteit. In zekere zin zijn de zonnepanelen een primeur: nog nooit heeft een ruimtesonde op zo’n grote afstand van de zon (Jupiter is zo’n vijf keer verder van de zon verwijderd dan de aarde) gebruik gemaakt van zonnepanelen.

Als Juno straks na een lange reis bij Jupiter aankomt, verwachten onderzoekers heel wat antwoorden. Juno heeft ongeveer een jaar de tijd om die te verzamelen. Daarna zal de sonde zich in de atmosfeer van Jupiter boren en verbranden

(scientias.nl)

De documentaire uit 2013: Mission Juno

Meer info is te vinden op sz homepage en op de website van NASA
http://www.missionjuno.swri.edu/

http://www.nasa.gov/mission_pages/juno/main/index.html
.
.

Juno in aanbouw

Een aantal gerelateerde topics
W&T / New Horizons: De reis naar Pluto (en verder) deel 4
W&T / Missie: Dawn. Voor het eerst in een baan rond een dwergplaneet
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #12
W&T / [CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 10
W&T / Hayabusa 2 Missie: opnieuw naar een asteroïde
W&T / Cassini missie // Saturnus in de picture -part 2-
W&T / Exo-Planeten Topic #2
W&T / [CENTRAAL] Het Astronomie Topic #10
W&T / Zwarte gaten en dummies #2 Dement in een andere dimensie

[ Bericht 2% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 26-08-2015 09:57:25 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 woensdag 26 augustus 2015 @ 08:39:34 #2
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_155549794
Mooie op.
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
  woensdag 26 augustus 2015 @ 09:09:30 #3
438188 WoodenAxe
hakt de knoop door
pi_155550260
Ground control to Major Tom
to Major Tom...
pi_155550553
Vet ^O^
pi_155551116
If you can't beat them, arrange to have them beaten. -George Carlin.
  woensdag 26 augustus 2015 @ 16:52:44 #6
367178 Daarnaast
http://www.loser.com
pi_155562951
Hoe gaan ze dan kijken wat er onder de wolkendek is? Ze bedoelen niet letterlijk toch?
pi_155581999
quote:
0s.gif Op woensdag 26 augustus 2015 16:52 schreef Daarnaast het volgende:
Hoe gaan ze dan kijken wat er onder de wolkendek is? Ze bedoelen niet letterlijk toch?
Daarvoor gebruiken ze een microgolf radiometer
Ze doen metingen naar bepaalde golflengtes die bijvoorbeeld de hoeveelheid ammoniak, water enz aangeeft
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 27 augustus 2015 @ 08:45:05 #8
367178 Daarnaast
http://www.loser.com
pi_155582083
quote:
0s.gif Op donderdag 27 augustus 2015 08:38 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Daarvoor gebruiken ze een microgolf radiometer
Ze doen metingen naar bepaalde golflengtes die bijvoorbeeld de hoeveelheid ammoniak, water enz aangeeft
Dat is interessant, maar wat naar mijn mening nog interessanter zou zijn is het sturen van een camera in het wolkendek ik foto's te maken. Is dat 100% onmogelijk?
  donderdag 27 augustus 2015 @ 08:52:42 #9
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_155582215
quote:
0s.gif Op donderdag 27 augustus 2015 08:38 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Daarvoor gebruiken ze een microgolf radiometer
Ze doen metingen naar bepaalde golflengtes die bijvoorbeeld de hoeveelheid ammoniak, water enz aangeeft
100% niet. Maar als ze Juno zelf de wolken insturen dan verliest hij snelheid door de wrijving en stort hij neer op Jupiter.
Je zou wel een satelliet in een baan rond jupiter kunnen brengen en dan een sonde naar het oppervlakte kunnen laten afdalen. De vraag is of je dan veel ziet.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_155582420
quote:
0s.gif Op donderdag 27 augustus 2015 08:52 schreef LXIV het volgende:

[..]

100% niet. Maar als ze Juno zelf de wolken insturen dan verliest hij snelheid door de wrijving en stort hij neer op Jupiter.
Je zou wel een satelliet in een baan rond jupiter kunnen brengen en dan een sonde naar het oppervlakte kunnen laten afdalen. De vraag is of je dan veel ziet.
Dat hebben ze al eens gedaan tijdens de Galileo missie

En neerstorten kan de sonde niet op Jupiter. Hij wordt vermorzeld door de enorme druk
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 2 september 2015 @ 19:02:32 #11
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_155766419
quote:
0s.gif Op donderdag 27 augustus 2015 09:06 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Dat hebben ze al eens gedaan tijdens de Galileo missie

En neerstorten kan de sonde niet op Jupiter. Hij wordt vermorzeld door de enorme druk
oftewel, je kan er niet zomaar onderzoek doen in de atmosfeer
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_158098976
07-12-2015

Wat moet Juno gaan fotograferen? Dat beslis jij!


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 7 december 2015 om 13:26 uur

Niet wetenschappers, maar het publiek beslist welke delen van Jupiter de ruimtesonde Juno straks gaat fotograferen.

Op 4 juli 2016 arriveert ruimtesonde Juno na een lange reis bij Jupiter. Het is de bedoeling dat de sonde ons gaat trakteren op prachtige foto’s van de gasreus die alle eerdere foto’s overtreffen. Bovendien zal de sonde foto’s maken van de noord- en zuidpool van Jupiter: twee gebieden die nog nooit eerder van dichtbij gefotografeerd zijn.

Wat moet er gefotografeerd worden?
Maar waar moet Juno straks zijn camera – JunoCam – precies op richten? De onderzoekers zijn er nog niet uit. En ze zijn ook niet de enigen die daar over gaan: het publiek wordt opgeroepen om mee te denken. Op een speciale website kunnen amateur-astronomen foto’s die ze met behulp van hun eigen telescoop van Jupiter hebben gemaakt, indienen. Op basis van die foto’s wordt er vervolgens online gediscussieerd over welke delen van Jupiter beslist gefotografeerd moeten worden wanneer Juno langs de gasreus scheert. Uit die discussie rollen een aantal kandidaten waar het publiek vervolgens op stemmen kan.

Verwerken
En het publiek wordt niet alleen gevraagd om mee te denken over te fotograferen delen van Jupiter. Zodra de beelden die Juno van Jupiter maakt, op aarde arriveren, wordt het publiek gevraagd mee te helpen de beelden te verwerken, zodat fraaie kleurenbeelden ontstaan.

Nadat Juno in juli volgend jaar bij Jupiter arriveert, zal deze elke veertien dagen langs de gasreus scheren. Zo’n scheervlucht duurt enkele uren. Tijdens elke scheervlucht kan Juno enkele tientallen foto’s maken. Op sommige momenten zal de afstand tussen Juno en Jupiter slechts 5000 kilometer bedragen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_158125347
quote:
0s.gif Op donderdag 27 augustus 2015 09:06 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

En neerstorten kan de sonde niet op Jupiter. Hij wordt vermorzeld door de enorme druk
Bovendien is er geen vast oppervlak om op te landen / neer te storten.

Dat is wat "gasreus" betekent. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 9 december 2015 @ 12:09:41 #14
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_158126230
quote:
0s.gif Op woensdag 9 december 2015 11:19 schreef Molurus het volgende:

[..]

Bovendien is er geen vast oppervlak om op te landen / neer te storten.

Dat is wat "gasreus" betekent. :)
Er is toch wel een kern die vast/vloeibaar is waarschijnlijk?
pi_158126298
quote:
0s.gif Op woensdag 9 december 2015 12:09 schreef BasEnAad het volgende:

[..]

Er is toch wel een kern die vast/vloeibaar is waarschijnlijk?
Ergens diep van binnen misschien wel. Maar daar kom je nooit in de buurt; door de gigantische druk wordt alles verpletterd in de gaslaag daarbuiten, die geleidelijk overgaat in vloeistof door die druk.

[ Bericht 0% gewijzigd door Tchock op 09-12-2015 13:22:01 ]
pi_158127200
Het zal inderdaad wel volledig geleidelijk overgaan. Wellicht is er ergens in de kern "vaste materie", maar er zijn geen scherpe overgangen zoals het oppervlak van een oceaan of het oppervlak van vaste grond.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_159747418
04-02-2016

Ruimtesonde Juno past koers aan: bijna bij Jupiter!

NASA heeft ruimtesonde Juno opdracht gegeven om zijn koers iets te wijzigen, zodat de sonde Jupiter niet mis kan lopen.

Het was de eerste van twee geplande manoeuvres, bedoeld om de aanvliegroute van Jupiter iets te veranderen, zodat Juno en Jupiter elkaar niet mis kunnen lopen. De tweede manoeuvre staat gepland voor 31 mei.

Ver weg
Op het moment dat Juno de manoeuvre uitvoerde, bevond deze zich 82 miljoen kilometer van Jupiter vandaan. De afstand tussen de ruimtesonde en de aarde bedraagt een slordige 684 miljoen kilometer!

Missie
Juno werd op 5 augustus 2011 gelanceerd en komt naar verwachting op 4 juli van dit jaar bij Jupiter aan. Juno zal zo’n 33 keer rond Jupiter draaien en onder het dikke wolkendek van de gasreus gluren. Onderzoekers hopen zo meer te weten te komen over de oorsprong, structuur en atmosfeer van de planeet.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162833111
06-06-2016

Het aftellen is nu echt begonnen. Vandaag over vier weken arriveert ruimtesonde Juno bij gasreus Jupiter!

Als Juno begin juli dan eindelijk bij Jupiter aankomt, komt een einde aan een reis die bijna vijf jaar heeft geduurd. De aankomst van Juno is tevens het begin van een nieuw tijdperk als het gaat om ons begrip van de gasreus. Naar verwachting zal Juno heel wat van Jupiters geheimen blootleggen.

Op zonne-energie
Wist je dat Juno uitgerust is met drie enorme zonnepanelen? Ze zijn maar liefst 2,7 meter breed en 8,9 meter lang. Nog nooit heeft een ruimtesonde op zo’n grote afstand van de zon gebruikt gemaakt van zonnepanelen.

Onder het wolkendek
We kennen Jupiter natuurlijk allemaal als die enorme planeet met die schilderachtige vlekken erop. Maar die vlekken maken allemaal deel uit van het dikke wolkendek van de gasreus. Wat zich daaronder allemaal afspeelt? Dat is nog grotendeels onduidelijk. Maar Juno moet daar verandering in brengen. De sonde zal namelijk onder Jupiters wolkendek gaan ‘gluren’.

De missiedoelen
Juno zal onder meer moeten vaststellen hoe de atmosfeer van Jupiter in elkaar steekt. Ook is het de bedoeling dat de sonde meer inzicht geeft in het ontstaan en de evolutie van de gasreus. Daarnaast – en dat is iets waar wij met name enorm naar uitkijken – zal Juno spectaculaire close-up foto’s van Jupiter gaan maken. Zo zullen we naar verwachting dankzij Juno voor het eerst de polen van Jupiter in detail kunnen gaan bekijken.

De missie van Juno zal ongeveer een jaar duren. Daarna moet de sonde zich in de atmosfeer van Jupiter boren. Een kamikaze-actie die de sonde vanzelfsprekend niet meer te boven komt.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163153420
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 30 juni 2016 @ 14:55:37 #20
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_163412130
nog 4 dagen :~
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_163412272
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2016 14:55 schreef rubbereend het volgende:
nog 4 dagen :~
Wat voor apparaten zitten op juno? Waarom hebben we niet al foto's terug? Gaan ze pas foto's maken als het op eindbestemming is gearriveerd?
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 30 juni 2016 @ 15:06:48 #22
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_163412299
quote:
1s.gif Op donderdag 30 juni 2016 15:04 schreef Vluchteling het volgende:

[..]

Wat voor apparaten zitten op juno? Waarom hebben we niet al foto's terug? Gaan ze pas foto's maken als het op eindbestemming is gearriveerd?


foto van eerder deze week
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_163412305
Ik hoop dat jullie met Reddit kunnen omgaan, want ik vond dat hier wel wat leuke informatie in staat: https://www.reddit.com/r/(...)iving_at_jupiter_on/
gr gr
pi_163415757
quote:
14s.gif Op donderdag 30 juni 2016 15:06 schreef rubbereend het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

foto van eerder deze week
Mensen maken vanuit aarde veel betere foto's. Hoe kan het zo slecht zijn?
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
pi_163415861
Kan je met Hubble telescoop juno eigenlijk detecteren/zien?
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
pi_163416044
quote:
1s.gif Op donderdag 30 juni 2016 18:22 schreef Vluchteling het volgende:

[..]

Mensen maken vanuit aarde veel betere foto's. Hoe kan het zo slecht zijn?
Juno heeft een ontiegelijke paupercamera meegekregen. Alle experimenten gebeuren met andere instrumenten, de camera is er puur voor het publiek, alleen ik vraag mij af of deze camera voldoende mooie beelden kan maken.

quote:
1s.gif Op donderdag 30 juni 2016 18:27 schreef Vluchteling het volgende:
Kan je met Hubble telescoop juno eigenlijk detecteren/zien?
Nee, totaal niet.

Naar mijn weten was dit de enige keer dat een sonde bij een andere planeet is gefotografeerd: http://www.spaceflightnow.com/mars/phoenix/080526mrochute.html

gr gr
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 30 juni 2016 @ 20:43:23 #27
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_163418748
over Huble gesproken:

NASAJuno twitterde op donderdag 30-06-2016 om 18:36:42 How about that light show? @NASA_Hubble sees #Jupiter aurora, days before my orbit arrival https://t.co/RADsYS7vOJ https://t.co/yTRmDHEWlt reageer retweet
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  donderdag 30 juni 2016 @ 22:48:42 #28
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_163422950
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2016 18:36 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Juno heeft een ontiegelijke paupercamera meegekregen. Alle experimenten gebeuren met andere instrumenten, de camera is er puur voor het publiek, alleen ik vraag mij af of deze camera voldoende mooie beelden kan maken.

[..]

Nee, totaal niet.

Naar mijn weten was dit de enige keer dat een sonde bij een andere planeet is gefotografeerd: http://www.spaceflightnow.com/mars/phoenix/080526mrochute.html

[ afbeelding ]
Wat raar. Op de pluto-missie zat wel een goede camera en daar hebben ze toch heel wat nuttige , informatie van verkregen. Waarom zo'n ding van 15 euro van de kijkshop erop? Een beetje goede camera zijn toch ook niet de kosten van de missie.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 30 juni 2016 @ 22:51:05 #29
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_163423042
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2016 22:48 schreef LXIV het volgende:

[..]

Wat raar. Op de pluto-missie zat wel een goede camera en daar hebben ze toch heel wat nuttige , informatie van verkregen. Waarom zo'n ding van 15 euro van de kijkshop erop? Een beetje goede camera zijn toch ook niet de kosten van de missie.
Pluto was dan ook nog nooit in beeld gebracht. De levensduur van Juno is volgens mij beperkt dus moet je kiezen wat je in die tijd door wil sturen.
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_163424429
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2016 22:51 schreef rubbereend het volgende:

[..]

Pluto was dan ook nog nooit in beeld gebracht. De levensduur van Juno is volgens mij beperkt dus moet je kiezen wat je in die tijd door wil sturen.
Het gaat dus om bandbreedte zo efficient mogelijk benutten?
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 1 juli 2016 @ 16:43:29 #31
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_163438494
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2016 23:24 schreef Vluchteling het volgende:

[..]

Het gaat dus om bandbreedte zo efficient mogelijk benutten?
ja volgens mij wel, sowieso willen ze nu veel dingen weten over wat er in Jupiter gebeurd want daar liggen veel raadsels. Dan geef je prioriteit aan die apparatuur
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_163441583
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2016 16:43 schreef rubbereend het volgende:

[..]

ja volgens mij wel, sowieso willen ze nu veel dingen weten over wat er in Jupiter gebeurd want daar liggen veel raadsels. Dan geef je prioriteit aan die apparatuur
Kost het veel meer om een goede communicatie systeem mee te sturen die ons wel in staat stelt om hoge resolutie foto's terug te sturen, zonder dat het een negatief effect heeft op de communicatie van de andere data? Wat is eigenlijk de maximum datacommunicatie snelheid/bandwidth die we met de huidige technologie kunnen halen bij jupiter? New horizon had 38 kbit/s bij jupiter.
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
  vrijdag 1 juli 2016 @ 22:27:12 #33
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_163446793
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2016 19:33 schreef Vluchteling het volgende:

[..]

Kost het veel meer om een goede communicatie systeem mee te sturen die ons wel in staat stelt om hoge resolutie foto's terug te sturen, zonder dat het een negatief effect heeft op de communicatie van de andere data? Wat is eigenlijk de maximum datacommunicatie snelheid/bandwidth die we met de huidige technologie kunnen halen bij jupiter? New horizon had 38 kbit/s bij jupiter.
Het zal best een zo optimaal mogelijk systeem zijn, maar de beperking van zo'n systeem zit hem vooral in de beschikbare hoeveelheid energie voor de zender. Hoe minder energie, hoe minder bits per seconde je kunt oversturen en hoe lager de kwaliteit van de beelden.

New Horizons maakte zijn foto's in een paar uur en heeft nog vele maanden de tijd om al die gegevens terug te sturen. Maar deze missie crashed op den duur. Dus je moet een keuze maken welke informatie je terug naar aarde wil tov de totale hoeveelheid energie die je kunt gebruiken om te communiceren. Z
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_163504532
Vandaag is de dag.

Of morgen ivm tijdzones?
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
pi_163506003
quote:
1s.gif Op maandag 4 juli 2016 09:53 schreef Vluchteling het volgende:
Vandaag is de dag.

Of morgen ivm tijdzones?
Nog 17 uur en 53 minuten....
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_163510949
Eyes on Juno (NASA's EYES)



After a journey of more than 5 years, the Juno spacecraft is ready for its detailed look at Jupiter, the largest planet in the solar system.

Using Eyes on the Solar System and simulated data from the Juno flight team you can ride onboard the spacecraft using “Eyes on Juno” on your Mac or PC.

In this interactive visualization, you can ride along with the Juno spacecraft in real-time at any time during the entire mission. For example, watch the arrival at Jupiter on the 4th of July, 2016, or see Juno use Earth’s gravity as a slingshot to pick up speed, or just learn about the science of Jupiter and about the spacecraft itself. You can even turn on and off the magnetic field, aurorae, and the radiation belt, all in 3D! All of this and more is waiting to be explored.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_163511918
(Het magnetisch veld van) Jupiter laat van zich horen...
30 juni
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_163515329
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2016 11:24 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Nog 17 uur en 53 minuten....
Het gebeurt dus midden in de nacht :'(
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
  maandag 4 juli 2016 @ 21:04:01 #39
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_163520526
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 5 juli 2016 @ 00:12:53 #40
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_163525997
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
pi_163526003
Spannend :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 5 juli 2016 @ 03:19:53 #42
323401 Kijkertje
met filter
pi_163528015



[ Bericht 31% gewijzigd door Kijkertje op 05-07-2016 03:48:09 ]
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  dinsdag 5 juli 2016 @ 08:04:54 #43
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_163528437
En, wat heb ik gemist?

Niemand live gevolgd?
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 5 juli 2016 @ 08:09:05 #44
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_163528471
Hier nog een blog terug te lezen:
Live coverage: NASA’s Juno spacecraft arrives at Jupiter

En de samenvatting:

quote:
NASA: Juno succesvol in baan gebracht bij planeet Jupiter

Na een reis van vijf jaar en 3 miljard kilometer is de Amerikaanse ruimtesonde Juno afgelopen nacht aangekomen op zijn bestemming, de baan rond de planeet Jupiter. Dit heeft NASA bekendgemaakt. Met behulp van de sonde hoopt NASA meer te weten te komen over het ontstaan van het zonnestelsel.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  dinsdag 5 juli 2016 @ 08:13:47 #45
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_163528509
Ok, er is verder nog niks ontvangen qua beeldmateriaal dus. Geduldig afwachten. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 5 juli 2016 @ 09:10:34 #46
27454 InTrePidIvity
Looks like it's broken...
pi_163528905
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 08:09 schreef Perrin het volgende:
Hier nog een blog terug te lezen:
Live coverage: NASA’s Juno spacecraft arrives at Jupiter

En de samenvatting:

[..]

De Volkskrant over NASA:
quote:
Juno, de ruimtesonde van luchtvaartmaatschappij NASA...
Lijkt me een rare benaming, maar zou je dat zo mogen zeggen?
...it's rielie broken... It's rielie, rielie broken... Let's go wecycle!
[Tournament] Beste Remake
pi_163529514
Volgende passage 27 augustus

Foto: 29 juni
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  dinsdag 5 juli 2016 @ 11:17:32 #48
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_163530868
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 5 juli 2016 @ 11:32:33 #49
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_163531126
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_163531289
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 5 juli 2016 @ 11:44:49 #51
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_163531359
quote:
Net een mini-zonnenstelseltje.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  dinsdag 5 juli 2016 @ 11:49:37 #52
27454 InTrePidIvity
Looks like it's broken...
pi_163531477
quote:
Is dat van de Hubble?
...it's rielie broken... It's rielie, rielie broken... Let's go wecycle!
[Tournament] Beste Remake
pi_163531542
quote:
5s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 11:49 schreef InTrePidIvity het volgende:

[..]

Is dat van de Hubble?
*
nee joh :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 5 juli 2016 @ 11:55:03 #54
27454 InTrePidIvity
Looks like it's broken...
pi_163531610
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 11:51 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

*
nee joh :)
Wat dan? Is een oprechte vraag :@
...it's rielie broken... It's rielie, rielie broken... Let's go wecycle!
[Tournament] Beste Remake
pi_163531625
05-07-2016

Nasa brengt ruimtesonde Juno in baan rond Jupiter

Een huzarenstukje van Nasa: ruimtesonde Juno is dinsdagochtend met succes afgeremd en in haar baan rond Jupiter gebracht. Precies op het geplande tijdstip ontvingen wetenschappers op aarde het signaal dat de stuwraketten hun taak met succes voltooid hadden.

.
Sinds vanochtend cirkelt Juno rondom de grootste planeet van het zonnestelsel. Beeld: Nasa.

Om 5.18 uur Nederlandse tijd kregen de Nasa-wetenschappers het signaal dat Juno haar stuwraketten had ontstoken. In 35 minuten tijd wisten de raketten de snelheid van de ruimtesonde met een slordige 2000 kilometer per uur te verlagen. Dat lijkt misschien een flinke afremming, maar niets is minder waar. Met een nog altijd ongelooflijke snelheid van zo’n 264.000 kilometer per uur raasde Juno in haar baan rond Jupiter. Meteen daarna draaide de sonde haar zonnecellen richting de zon om op zonne-energie verder om de gasreus te cirkelen.
.

De ruimtesonde presteerde daarmee precies zoals gepland. ‘Toch wel fijn als je nagaat dat de sonde al bijna 3 miljard kilometer op haar teller heeft staan’, zegt Rick Nybakken, die het project vanuit Nasa’s Jet Propulsion Laboratory in Californië leidt, in een persbericht.

Gevaar

Juno heeft daarmee een van de meest gevaarlijke stappen op haar zwerftocht overleefd. De ruimtesonde wordt nu blootgesteld aan Jupiters enorm sterke straling. ‘De intrede van Juno in haar baan om de planeet was een grote stap, de meest uitdagende van onze missie’, aldus Nybakken. ‘Maar we hebben nog heel wat stappen te gaan, voordat we aan het echte onderzoek kunnen gaan beginnen.’


De intense straling is Juno’s grootste hindernis op haar reis. Beeld: Nasa.

De komende maanden zullen Juno’s meetsystemen nog voor het laatst worden getest en gekalibreerd. In november moet de ruimtesonde haar definitieve baan en snelheid eindelijk bereiken. Dan kan haar onderzoeksmissie echt beginnen.

Juno moet onder andere meer licht schijnen op de kern van de het gasreus, haar stralingsgordels en haar ontstaan. ‘We cirkelen nu rond de koning van ons zonnestelsel’, aldus Scott Bolton, een van Juno’s hoofdonderzoekers, op een Nasa-persconferentie. ‘Jupiter is de allergrootste planeet. Daar valt een hoop te doen, te zien en te leren.’

(newscientist.nl)

[ Bericht 13% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 05-07-2016 12:01:53 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163531656
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 11:55 schreef InTrePidIvity het volgende:

[..]

Wat dan? Is een oprechte vraag :@
de Junocam
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 5 juli 2016 @ 11:58:05 #57
27454 InTrePidIvity
Looks like it's broken...
pi_163531690
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 11:56 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

de Junocam
Ah! Ik dacht dat de Juno een van de stipjes was die in beeld kwamen, maar dit is dus footage van de Juno die zelf in de buurt van Jupiter komt.
...it's rielie broken... It's rielie, rielie broken... Let's go wecycle!
[Tournament] Beste Remake
pi_163531717
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 11:58 schreef InTrePidIvity het volgende:

[..]

Ah! Ik dacht dat de Juno een van de stipjes was die in beeld kwamen, maar dit is dus footage van de Juno die zelf in de buurt van Jupiter komt.
Die stipjes zijn manen, het is idd footage van Juno die Jupiter nadert
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 5 juli 2016 @ 11:59:11 #59
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_163531718
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 11:58 schreef InTrePidIvity het volgende:

[..]

Ah! Ik dacht dat de Juno een van de stipjes was die in beeld kwamen, maar dit is dus footage van de Juno die zelf in de buurt van Jupiter komt.
Commentaar van NASA team: "you just saw 17 days of footage in 3 minutes". Nogal versneld afgespeeld dus. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 5 juli 2016 @ 13:26:09 #60
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_163533605
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_163534377
Vette shit is dit toch. Even een vraagje waarvan ik het antwoord waarschijnlijk ook wel op google kan vinden: staan er de komende jaren nog meer ruimtesondes die in een baan om een planeet gebracht worden op de agenda? Begin het steeds interessanter te vinden :P
  dinsdag 5 juli 2016 @ 14:05:13 #62
323401 Kijkertje
met filter
pi_163534548
quote:
Mooi___! _O_

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_163534559
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 13:56 schreef NeuNeu het volgende:
Vette shit is dit toch. Even een vraagje waarvan ik het antwoord waarschijnlijk ook wel op google kan vinden: staan er de komende jaren nog meer ruimtesondes die in een baan om een planeet gebracht worden op de agenda? Begin het steeds interessanter te vinden :P
Er staat volgens mij op de korte termijn geen missie gepland voor planeten anders dan Mars.

De volgende missie naar Mars zal in 2018 zijn: https://en.wikipedia.org/(...)Mars#Future_missions
Lancering in 2018 en dan is de aankomst ongeveer een half jaar later.

Eén van die missies in 2018 is wel van SpaceX en die zeggen het volgende decennium al een mens op Mars te kunnen zetten. En daarna zijn zij van plan om Mars te koloniseren en een hele stad te bouwen. :D De presentatie van dit idee (de architectuur) zal in september van dit jaar zijn, dus dan heb je toch nog iets om op de korte termijn naar uit te kijken! *O*
gr gr
pi_163534710
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 14:05 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Er staat volgens mij op de korte termijn geen missie gepland voor planeten anders dan Mars.

De volgende missie naar Mars zal in 2018 zijn: https://en.wikipedia.org/(...)Mars#Future_missions
Lancering in 2018 en dan is de aankomst ongeveer een half jaar later.

Eén van die missies in 2018 is wel van SpaceX en die zeggen het volgende decennium al een mens op Mars te kunnen zetten. En daarna zijn zij van plan om Mars te koloniseren en een hele stad te bouwen. :D De presentatie van dit idee (de architectuur) zal in september van dit jaar zijn, dus dan heb je toch nog iets om op de korte termijn naar uit te kijken! *O*
Dat laatste is inderdaad erg vet!
Toch wil ik eigenlijk ook graag interessante onderzoeksresultaten en verbluffende plaatjes van dichtbij zien van andere planeten dan Mars (al snap ik de fixatie op de rode planeet wel) :P
  dinsdag 5 juli 2016 @ 14:17:00 #65
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_163534751
BepiColombo gaat naar Venus en Mercurius:
http://sci.esa.int/bepicolombo/47346-fact-sheet/
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  dinsdag 5 juli 2016 @ 14:19:51 #66
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_163534813
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 14:15 schreef NeuNeu het volgende:

[..]

Dat laatste is inderdaad erg vet!
Toch wil ik eigenlijk ook graag interessante onderzoeksresultaten en verbluffende plaatjes van dichtbij zien van andere planeten dan Mars (al snap ik de fixatie op de rode planeet wel) :P
Ik had ooit een video gezien waar er remote drones naar Neptunes werden gestuurd om daar een gas op te halen maar volgens mij duurt zon rountrip al gauw 15-20 jaar. Nog niet rendabel.
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
pi_163535019
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 14:17 schreef Perrin het volgende:
BepiColombo gaat naar Venus en Mercurius:
http://sci.esa.int/bepicolombo/47346-fact-sheet/
Nog wel even tot 2024 wachten :D
pi_163539399
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 13:56 schreef NeuNeu het volgende:
Vette shit is dit toch. Even een vraagje waarvan ik het antwoord waarschijnlijk ook wel op google kan vinden: staan er de komende jaren nog meer ruimtesondes die in een baan om een planeet gebracht worden op de agenda? Begin het steeds interessanter te vinden :P
In de OP staan links naar Fok topics over de huidige missies

Verder staat op het programma:

2016 July 4/5 - Juno - NASA orbiter reaches Jupiter
2016 September 8 - OSIRIS-Rex - Launch of NASA mission to asteroid Bennu
2016 September 30 - Rosetta - ESA mission ends with controlled impact on surface of comet Churyumov-Gerasimenko
2016 October 19 - ExoMars 2016 - ESA orbiter and lander reach Mars

2017 January 27 - BepiColombo - Launch of ESA and ISAS orbiter and lander missions to Mercury
2017 - Chang'e 5 - Launch of Chinese lunar sample return mission
2017 - 2018 - Chandrayaan 2 - Launch of ISRO (India) lunar orbiter, lander, and rover

2018 May 5 - InSight - Launch of Mars lander
2018 June - Hayabusa 2 - JAXA mission reaches asteroid Ryugu
2018 October - OSIRIS-Rex - Begins survey of asteroid Bennu
2018 - Chang'e 4 - Launch of Chinese lander to lunar farside

2019 January 1 - New Horizons - Flies by Kuiper Belt Object 2014 MU69
2019 September - OSIRIS-Rex - Sample collection from asteroid Bennu

2020 - ExoMars 2020 - ESA Mars Rover and Russian Surface Platform

2023 September - OSIRIS-Rex - Returns to Earth with sample of asteroid Bennu

2029 April 13 - Asteroid Apophis passes Earth within an altitude of 32,000 km

2231 April 5 - Pluto - is passed by Neptune in distance from the Sun for the next 20 years

4,000,000 - Pioneer 11 - NASA flyby of star Lambda Aquila
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163539417
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 14:17 schreef Perrin het volgende:
BepiColombo gaat naar Venus en Mercurius:
http://sci.esa.int/bepicolombo/47346-fact-sheet/
Zal een dezer dagen even een topic aanmaken,
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 5 juli 2016 @ 17:58:18 #70
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_163539456
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 17:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Zal een dezer dagen even een topic aanmaken,
Super *O*
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_163540616
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163540920
05-07-2016

NASA's Juno Mission Involves A Scientific Joke That Took 400 Years To Set Up


The Juno spacecraft has Lego models of (from right to left) Jupiter, Juno, and Galileo on board. LEGO

Today, you’ve probably heard the news that the Juno spacecraft has entered orbit around Jupiter. But what you might not know is where the name comes from.

Juno was an ancient Roman goddess, wife and sister of Jupiter, daughter of Saturn, and mother of Mars. According to mythology, she kept watch over Rome, but in particular women.

Jupiter, though, wasn’t exactly the model husband. He had several mistresses that he would hide from Juno, often using clouds, while she tried to uncover evidence of this adultery. Most of the moons of Jupiter are actually the names of these mistresses, including Io, Europa, and Metis. They were named more than 400 years ago, by Galileo himself.

And what’s the Juno spacecraft doing? Well, now that it's in orbit it will be peering beneath the clouds to uncover Jupiter's secrets – although this time from a scientific perspective, not a mythological one.

So, NASA’s latest spacecraft is named after a Roman goddess who suspected her husband of infidelity. Who said scientists didn't know how to have fun?

(iflscience.com)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163546048
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 17:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]
...
4,000,000 - Pioneer 11 - NASA flyby of star Lambda Aquila
Dank!

Persoonlijk kijk ik vooral uit naar bovenstaande ;)
pi_163554915
Ik heb gisteren Jupiter met mijn eigen telescoop gezien.

Dit is hoe het ongeveer uit ziet door een telescoop van ~500 euro:



Wat vinden jullie ervan?
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
pi_163556420
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juli 2016 12:16 schreef Vluchteling het volgende:
Ik heb gisteren Jupiter met mijn eigen telescoop gezien.

Dit is hoe het ongeveer uit ziet door een telescoop van ~500 euro:

[ afbeelding ]

Wat vinden jullie ervan?
http://www.deepskywatch.com/
Leuk man. :')
Gist is liefde, gist is leven. Vooral in een vagijn.
pi_163556579
quote:
10s.gif Op woensdag 6 juli 2016 13:20 schreef Rezania het volgende:

[..]

http://www.deepskywatch.com/
Leuk man. :')
Ik heb toch niet gezegd ik die foto heb gemaakt? Ik zeg alleen dat het er zo uitziet. Die website is trouwens misleidend, want Jupiter ziet er niet zo groot uit in je beeld/kijkhoek bij 180 graden vergroting.
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
pi_163573377
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 7 juli 2016 @ 14:40:58 #78
408230 BlackQuasarHole
To far for us to understand
pi_163580330
quote:
1s.gif Op donderdag 30 juni 2016 18:27 schreef Vluchteling het volgende:
Kan je met Hubble telescoop juno eigenlijk detecteren/zien?
Wat denk je zelf?
  donderdag 7 juli 2016 @ 15:10:27 #79
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_163580924
Heeft Juno al een mooie foto gemaakt met details die we nog nooit gezien hebben?
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_163582459
quote:
0s.gif Op donderdag 7 juli 2016 15:10 schreef LXIV het volgende:
Heeft Juno al een mooie foto gemaakt met details die we nog nooit gezien hebben?
Had ergens gelezen dat de eerste foto's pas over ~50 dagen komt.
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
  vrijdag 8 juli 2016 @ 03:30:04 #81
323401 Kijkertje
met filter
pi_163594603
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_163632397
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juli 2016 17:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

4,000,000 - Pioneer 11 - NASA flyby of star Lambda Aquila
Komt daar en livestream van 8)7
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_163632765
quote:
Dit ziet er echt heel mooi uit
pi_163706057
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_163707342
Gaat ie nog naar een lagere baan? Zo krijgen we niet veel details.
pi_163708054
quote:
0s.gif Op woensdag 13 juli 2016 09:14 schreef nanuk het volgende:
Gaat ie nog naar een lagere baan? Zo krijgen we niet veel details.
Volgens Nasa worden de eerste gedetailleerde foto's op 27 augustus gemaakt. Verder scheert Juno zo'n 4100 km langs jupiter op het dichtstbijzijnde stuk
Iedereen die mij quote, krijgt een DM van mij :)
pi_163708066
quote:
1s.gif Op woensdag 13 juli 2016 10:16 schreef Vluchteling het volgende:

[..]

Volgens Nasa worden de eerste gedetailleerde foto's op 27 augustus gemaakt. Verder scheert Juno zo'n 4100 km langs jupiter op het dichtstbijzijnde stuk
OK, ik zal iets meer geduld gaan opbrengen.
  Moderator woensdag 13 juli 2016 @ 10:18:45 #88
8781 crew  Frutsel
pi_163708874
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator woensdag 13 juli 2016 @ 13:29:07 #90
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_163711168
quote:
6s.gif Op woensdag 13 juli 2016 10:18 schreef Frutsel het volgende:

[..]

*O*
Je ziet het leven gewoon lopen op Europa O+
Ja Engeland zit er nog net bij :P
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
  woensdag 13 juli 2016 @ 13:31:53 #91
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_163711226
Ver weg nog steeds, zeg!
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  Moderator woensdag 13 juli 2016 @ 13:38:09 #92
8781 crew  Frutsel
pi_163711345
quote:
2s.gif Op woensdag 13 juli 2016 13:29 schreef Bosbeetle het volgende:

[..]

Ja Engeland zit er nog net bij :P
:D :P
Ik was serieus hoor... ik ben er van overtuigd dat daar leven is :) :P
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 13 juli 2016 @ 15:07:08 #93
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_163713054
quote:
0s.gif Op woensdag 13 juli 2016 13:31 schreef Perrin het volgende:
Ver weg nog steeds, zeg!
ja hij maakt een ruime orbit waarbij hij steeds even langs Jupiter scheert hè :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_163724956
wat info bij de foto

13-07-2016

Daar is 'ie dan! De eerste foto van Juno sinds aankomst bij Jupiter
En dit is nog maar het begin! Begin september volgen namelijk hoge resolutie-foto's om je vingers bij af te likken!


We hebben er even op moeten wachten, maar hier is dan het eerste kiekje dat Juno vanuit een baan rond Jupiter heeft gemaakt.

Juno arriveerde op 5 juli bij de gasreus. Deze camera maakt foto’s in zichtbaar licht. En met die camera schoot Juno haar eerste kiekjes vanuit een baan rond Jupiter.

Jupiter en zijn manen
Eén van die eerste foto’s zie je hieronder. Op het moment dat Juno deze foto maakte, was deze zo’n 4,3 miljoen kilometer van Jupiter verwijderd. Op de foto is van alles te zien. Bijvoorbeeld de kenmerkende Grote Vlek op Jupiter. Maar ook drie van de vier grootste manen van Jupiter: Io, Europa en Ganymedes (van links naar rechts).

.
Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS.

Hoge resolutie
Natuurlijk zullen er de komende tijd nog veel meer foto’s van Jupiter en zijn manen volgen. De eerste foto’s met een zeer hoge resolutie laten echter nog even op zich wachten. Deze zullen eind augustus – wanneer Juno voor het eerst dicht langs Jupiter scheert – worden gemaakt en waarschijnlijk begin september worden vrijgegeven.

WIST JE DAT…
…aan boord van Juno Lego-poppetjes te vinden zijn? En de sonde over meer dan 18000 zonnecellen beschikt?

Overleefd
Voor wetenschappers zijn deze eerste kiekjes echter al veelzeggend. “Dit beeld van JunoCam wijst erop dat deze zijn eerste reis door de extreme straling rondom Jupiter heeft overleefd en daarbij niet is aangetast,” vertelt onderzoeker Scott Bolton. “We kunnen niet wachten tot we de eerste beelden van Jupiters polen te zien krijgen.” Deze hebben we nog nooit in detail kunnen bekijken, maar Juno moet daar verandering in gaan brengen.

Maar Juno is natuurlijk niet alleen naar Jupiter gevlogen om foto’s te maken. De sonde moet ook uitgebreid onderzoek gaan doen naar Jupiter. Zo zal deze onder meer onder het dikke wolkendek van de gasreus gaan gluren. Ook moet Juno uitzoeken of Jupiter wellicht een vaste kern heeft en hoe de gasreus is ontstaan. Ook het poollicht op de gasreus zal bestudeerd worden. De missie van Juno loopt tot 20 februari 2018. Tijdens de missie zal Juno zo’n 37 keer om Jupiter cirkelen. Soms zal Juno daarbij op een afstand van slechts 4100 kilometer over de wolken van de gasreus scheren

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 15 juli 2016 @ 16:37:30 #95
268045 Boezeidekoe
Ik ben een tong80 fan,jij ook?
pi_163761434
Is Jupiter echt meer als 300 keer zo groot als de aarde, zoals me bijstaat uit de schoolboeken?
pi_163762434
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2016 16:37 schreef Boezeidekoe het volgende:
Is Jupiter echt meer als 300 keer zo groot als de aarde, zoals me bijstaat uit de schoolboeken?
Jupiter’s diameter is 11.2 times larger than Earth. In other words, you could put 11.2 Earths side-by-side to match the diameter of Jupiter.

And Jupiter’s volume is even bigger. It would take 1321.3 Earths to fill up the volume of Jupiter. In terms of surface area, Jupiter is 121.9 times bigger than the Earth. That’s how many Earths could be flattened out to cover the surface of Jupiter.

Jupiter has 317.8 times the mass of the Earth.

http://www.universetoday.(...)-jupiter-than-earth/
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_163763086
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2016 17:22 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Jupiter’s diameter is 11.2 times larger than Earth. In other words, you could put 11.2 Earths side-by-side to match the diameter of Jupiter.

And Jupiter’s volume is even bigger. It would take 1321.3 Earths to fill up the volume of Jupiter. In terms of surface area, Jupiter is 121.9 times bigger than the Earth. That’s how many Earths could be flattened out to cover the surface of Jupiter.
Wat toevallig! 11*11=121 en 11*11*11=~1321
gr gr
  zaterdag 16 juli 2016 @ 18:20:24 #98
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_163789878
quote:
10s.gif Op vrijdag 15 juli 2016 18:01 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Wat toevallig! 11*11=121 en 11*11*11=~1321
De wonderlijke wereld van de meetkunde. :D
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_164104787
29-07-2016

Ruimtesonde Juno bereikt eerste keerpunt


Artist’s impression van de ruimtesonde Juno boven het wolkendek van de planeet Jupiter. (NASA/JPL-Caltech)

Vijf jaar na haar lancering, en een maand nadat zij in een omloopbaan om de planeet Jupiter terechtkwam, nadert de Amerikaans ruimtesonde Juno haar eerste keerpunt. Komende zondag (31 jul) bereikt Juno het verste punt van haar huidige omloopbaan – het zogeheten ‘apojovium’ – dat ruim 8 miljoen kilometer van de planeet verwijderd is. Vervolgens zal de ruimtesonde ‘terugvallen’ om eind augustus op een afstand van slechts 4200 kilometer langs de wolkentoppen van Jupiter te scheren.

Juno is momenteel bezig aan de eerste van twee lange ‘warmlooprondjes’ die elk ruim vijftig dagen in beslag nemen. Hierna zal de ruimtesonde haar raketmotor opstarten om de definitieve, veel kortere omloopbaan te kunnen bereiken van waaruit zij haar wetenschappelijke onderzoek zal verrichten.

Tijdens de eerste scheervlucht langs Jupiter, op 27 augustus a.s., zal Juno proefmetingen gaan doen. Vooralsnog zijn al haar meetinstrumenten, die onder meer de atmosfeer van de grote planeet gaan onderzoeken, in goede staat. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog zaterdag 27 augustus 2016 @ 23:46:44 #100
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_164902264
de dichtste scheervlucht is inmiddels gepasseerd vandaag, de eerste foto van 437,000 miles afstand, hij scheerde uiteindelijk voorbij op 2,600 miles. De eerste foto:

DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')