in het recept staat wel: geschikt voor de vriezer.quote:Op maandag 7 september 2015 22:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe deze taart in de vriezer reageert, maar als je hem een paar dagen in de koelkast zet is de bodem sowieso pappig. Zou hem gewoon invriezen.
De aardbeien er Do vers opleggen is sowieso een goed idee.
quote:100 gram kipfilet? Gaan die niet per stuk?
Een beetje ei?
2 aardappels? Grote? Kleine?
Een handje spinazie?
en dan ” Snijd een inkeping in de kipfilet, smeer er roomkaas tussen en leg een zongedroogd tomaatje op de roomkaas”
In een kipfiletje van 100 gram? Insnijden?
Vervolgens
” Vouw een plakje bladerdeeg (ontdooid, met de plakkerige kant naar binnen) om de kipfilet zodat je een deegbol krijgt. Er mag nergens meer kip zichtbaar zijn. Smeer eventueel wat ei op het bladerdeeg. ”
Zou je dan niet eerst het bladerdeeg wat uitrollen? Dit gaat zo echt niet lukken.
Daarna
” Leg de kippenbol in een ingevette ovenschaal en doe ’m 20 minuten in de oven.
Ondertussen maak je rozemarijnaardappeltjes door de aardappelen te koken en ze daarna in partjes te snijden. Vermeng de partjes met wat verse rozemarijn en olijfolie en bak ze in de pan tot ze mooi bruin en knapperig zijn. ”
In 20 minuten aardappels schillen, koken, daarna in partjes te snijden (zou je het niet vooraf doen zodat ze sneller gaar zijn en je je vingers niet brand als je het er na doet, je hebt maar 20 minuten) om ze daarna te goudbruin te bakken? Heel erg knap als je dat in 20 minuten voor elkaar krijgt. Verder zou ik niet in olijfolie bakken, je loopt regelmatig af te geven op E-nummers maar als je bakt in olijfolie vormen zich vrije radicalen, veel ongezonder als alle E-Nummers bij elkaar.
Verder betwijfel ik dat je kipfilet in bladerdeeg in 20 minuten gaar krijgt, zeker niet als er geen temperatuur wordt gegeven, moet de oven worden voorverwarmd?
Sorry, wil niet zeuren, maar wat een waardeloos recept.
Toen Julia Child, Simone Beck en Louisette Bertholle de kunst van het koken schreven probeerden ze ieder recept meermaals uit tot ze het perfect was. Als ik dit recept lees is dat geschreven zonder enige zelfkritiek of benul van tijd, laat staan weten waar je mee bezig bent.
Een kookrubriek in een krant is leuk, maar schrijf dan wat interessants of een goed recept, in een kookboekenrubriek bespreek je kookboeken en ben je kritisch over de boeken.
Deze rubriek is beide niet, het is sleur en pleur, copy past van recepten zonder ze nog een keer door te lezen of ze kloppen.
Is het goed gegaan?quote:Op maandag 7 september 2015 22:33 schreef ErkendFokker het volgende:
[..]
in het recept staat wel: geschikt voor de vriezer.
Ik probeer het gewoon :/ op hoop van zegen
Een typisch kookboek dat door goedbedoelende oma's en tantes (of ooms) cadeau wordt gedaan maar wat verder volledig waardeloos is. Dat een schrijver en uitgever een waardeloos kookboek produceren voor deze markt is al erg genoeg, dat het NRC het overneemt, het boek promoot zonder enige vorm van kritiek of kanttekening is een kwaliteitskrant onwaardig.quote:Op vrijdag 11 september 2015 08:41 schreef Lienekien het volgende:
Ben het met je eens: waardeloos. Al die beetjes van dit en van dat: vreselijk onpraktisch. En dat dan een recept voor studenten noemen.
Huldequote:Op vrijdag 11 september 2015 08:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kon het niet laten
Ik las dit recept
http://www.nrc.nl/koken/2(...)omaat-in-bladerdeeg/
En ergerde me weer eens vreselijk
[..]
quote:Op vrijdag 11 september 2015 08:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kon het niet laten
Ik las dit recept
http://www.nrc.nl/koken/2(...)omaat-in-bladerdeeg/
En ergerde me weer eens vreselijk
[..]
allereerste zin van het recept.quote:Op vrijdag 11 september 2015 08:36 schreef Pietverdriet het volgende:Verder betwijfel ik dat je kipfilet in bladerdeeg in 20 minuten gaar krijgt, zeker niet als er geen temperatuur wordt gegeven, moet de oven worden voorverwarmd?
Sorry, wil niet zeuren, maar wat een waardeloos recept
In mijn studententijd werden er wel degelijk aardappels gekookt door studenten, hoewel veel studenten dat niet (vaak) deden omdat ze liever pasta of rijst kookten.quote:Op vrijdag 11 september 2015 11:50 schreef Elleska het volgende:
[..]
Verder inderdaad waardeloos. Ken ook geen student die aardappels ging koken voor zichzelf. Dan eerder voorgegaarde uit het koelvak.
Dat schreeuwt om deze:quote:
Het is natuurlijk ook geen 1-persoonsmaaltijd, het recept is voor 1 omdat dat makkelijk vermenigvuldigen is met het aantal studenten dat mee-eet!quote:Op vrijdag 11 september 2015 12:20 schreef Elleska het volgende:
Ik zeg ook niet dat er helemaal geen aardappels werden gekookt, maar niet voor een 1persoons maaltijd.
Ik heb het eens doorgenomen en ik vraag me serieus af of de rubriek niet als persiflage op iets bedoeld is. Je moet er niet aan denken dat die door jou genoemde "minder dan zesjes cultuur" misschien al keiharde realiteit is anno 2015.quote:Op vrijdag 11 september 2015 09:32 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik erger mij vooral omdat het zulk prutswerk is, in dezelfde tijd die Janneke Tranendal steekt in het schrijven van deze waardeloze stukjes kan je ook wat goeds, leuks of interessants schrijven, beter nog alle drie. Het totale gebrek aan ambitie, het is geeneens een zesjescultuur, het is gewoon letters leveren zonder een behoorlijke inhoud zelfs maar te ambiëren.
En dat in een krant die zichzelf als kwaliteitskrant wil zien, slijpsteen van de geest. Helaas is het met de meeste journalistieke inhoud nauwelijks beter gesteld.
Ik verbaas me eerlijk gezegd over de reaguurders daar die niet gediend zijn van kritiek op de ooit zo geweldige NRC column die zo verschrikkelijk slecht is geworden.quote:Op zondag 13 september 2015 15:39 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Ik heb het eens doorgenomen en ik vraag me serieus af of de rubriek niet als persiflage op iets bedoeld is. Je moet er niet aan denken dat die door jou genoemde "minder dan zesjes cultuur" misschien al keiharde realiteit is anno 2015.
Het is ook typerend dat Janneke V. nimmer reageert op de commentaren. Pure minachting ook nog eens.
De pulpo zou ik een salade mee maken, koken, af laten koelen en dan met kappertjes en gedroogde tomaten (die in olie) met wat citroensap olijfolie en verse peterselie.quote:Op vrijdag 11 september 2015 17:10 schreef Pompelmoez het volgende:
Hoi Piet. Net op de markt een halve pulpo gekregen. Wat zal ik daarmee doen?
Ik heb er ook een morcilla (spaanse bloedworst) bij gekregen. Dus als iemand nog een totaalidee heeft?
Azijn, toch?quote:
Waarom? Denk je dat ik jouw smaak in blogs deel?quote:Op zondag 13 september 2015 16:10 schreef RobinOok het volgende:
Is dat blog van die psychotische azijnpisser Maarten van Thiel niets voor jou, Pietverdriet?
kookenz.blogspot.nl
Omdat ik geen referrer wil.quote:Op zondag 13 september 2015 16:14 schreef Isegrim het volgende:
Waarom word ik daar heen geleid via hidemyass.com?
Euh, mijn smaak in blogs?quote:Op zondag 13 september 2015 16:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waarom? Denk je dat ik jouw smaak in blogs deel?
Ik vind die humor van jou van grote klasse.quote:Op zondag 13 september 2015 16:26 schreef RobinOok het volgende:
Nou ja, op iedereen eigenlijk. Iedereen die iets over eten schrijft of zegt.
Neen! Absoluut niet hoor. Puur eerlijk gemeend.quote:
Volgens mij wilde je vooral graag de azijnzeiksneer makenquote:Op zondag 13 september 2015 16:26 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Euh, mijn smaak in blogs?
Nee, het is gewoon iemand waar je wel een beetje bij past.
Houdt van de klassieke keuken en vindt het belangrijk hoe iets hoort en kankert graag op Janneke enzo. Nou ja, op iedereen eigenlijk. Iedereen die iets over eten schrijft of zegt.
Misschien bedoel je het zelf niet zo maar je hebt een onweerstaanbaar (voor mij althans) komisch talent in wat, en vooral hoe je het schrijft.quote:
Nee, echt niet.quote:Op zondag 13 september 2015 16:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Volgens mij wilde je vooral graag de azijnzeiksneer maken
Ik heb nog nooit "gewoon loempiadeeg" bij de toko gezien, laat staan bij de supermarkt.quote:Op zondag 13 september 2015 16:35 schreef _Newman_ het volgende:
Volgens mij kan je gewoon loempia deeg bij de supermarkt kopen.
En toch maakte je hem.quote:Op zondag 13 september 2015 16:40 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Nee, echt niet.
Zo erg als Maarten is niemand. En zoveel azijn zeik je nou ook weer niet. Best weinig zelfs, je bent best een lieffurtje. Maar toch denk ik dat je dat blog wel vermakelijk zou kunnen vinden. Soms.
Ken(de) je het nou of niet?
Maak of koop loempia vellen en vul ze met wat je lekker lijkt, rol ze dicht en plak ze af met wat ei, zo lastig lijkt me dat niet. Wellicht vlees eerst garen en dan kleinsnijden en groentes (bv prei, ui, reepjes peen, taugé, kool) kort blancheren of roerbakken. Verder kan je er eireepjes en glasnoedels in doen.quote:Op zondag 13 september 2015 16:35 schreef _Newman_ het volgende:
Hi Piet (of iemand anders).
Weet je toevallig ook hoe je loempias moet maken. Dan het liefst een beetje redelijk grote maaltijd loempia's.
Volgens mij kan je gewoon loempia deeg bij de supermarkt kopen. Maar dan verder heb ik geen idee hoe het verder in zijn werk gaat.
Bij de chinese supermarkt toko waar ik altijd kom kosten ze iets van 4 of 5 euro uit de diepvries en dat vind ik wel een beetje duur voor 2 loempias.
Uit de supermarkt koop ik soms Ham/kip Loempias van het merk Golden (O.a. verkrijgbaar bij hoogvliet en Dirk van den Broek). en die zijn eigenlijk best wel lekker en echt heel goedkoop. (0.79 euro per twee stuks). [ afbeelding ]
Maar dat kan natuurlijk beter. Ik heb geen frituur dus ik bak het altijd in de Ferrari G3 pizzaoven.
Heb je nog tips om het te maken of een recept?
Je hebt zelf denk ik ook wel door dat jouw "attitude" vaak brult om die reacties. Hoop ik. Denk ik.quote:Op zondag 13 september 2015 16:46 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En toch maakte je hem.
Meisjes, vals en gemeen
Ik krijg het idee uit jouw posts dat je uitsluitend theoretisch bezig bent op kookgebied.quote:Op zondag 13 september 2015 16:55 schreef _Newman_ het volgende:
Loempia vellen zijn gewoon bij Albert heijn:
http://www.ah.nl/producte(...)g-home-loempiavellen
[ afbeelding ]
Maar ik weet niet precies of dat groot genoeg is voor maaltijd loempias.
Maar deeg kan ik ook zelf wel maken aleen ik heb geen koekenpan want ik doe alles in de wok. Dus dan moet ik speciaal voor die loempias weer een koekenpan gaan kopen en ik zit al aardig krap in de ruimte in de keukenkastjes.
In dit geval is het gewoon de schuld van "de Chinees". Die maken in Nederland enorme loempia's die ik eigenlijk nog nooit ergens anders gezien heb dan in Nederland en die inderdaad zo vullend zijn dat je er aan eentje genoeg hebt als maaltijd.quote:Op zondag 13 september 2015 16:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Is het typisch Nederlands om van een gerecht een maaltijd te willen maken? Maaltijdsoepen, Maaltijdsalade, Maaltijdloempia?
Wellicht niet maar vind het een vreemd verschijnsel,
Nee hoor in China bijvoorbeeld is een maaltijd soep heel gewoon, word vaak als ontbijt gegeten of lunch.quote:Op zondag 13 september 2015 16:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Is het typisch Nederlands om van een gerecht een maaltijd te willen maken? Maaltijdsoepen, Maaltijdsalade, Maaltijdloempia?
Wellicht niet maar vind het een vreemd verschijnsel,
http://www.smulweb.nl/recepten/1345557/Loempias-zelf-makenquote:
Nou ja, zoals gezegd, dat deeg van zo'n loempia van de Chinees, dat is niet te koop.quote:Op zondag 13 september 2015 17:04 schreef _Newman_ het volgende:
Ja maar hoe maak je dat dan wel? Maar ik bedoel dus inderdaad de grote loempias die je bij de afhaal chinees kan krijgen niet de kleintjes van de vietnamees.
Nee de babi panggang heb ik niet gemaakt. Ik heb geen goede plek voor het vlees te roosteren.quote:Op zondag 13 september 2015 17:00 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Ik krijg het idee uit jouw posts dat je uitsluitend theoretisch bezig bent op kookgebied.
In die zin dat we nooit het praktische resultaat te horen krijgen van jouw grootse avonturen.
Heb je die echte Chinese Indonesische Babi Pangang ( op pagina 1 en 2 van dit topic) nou als eens gemaakt? En hoe ging dat?
Je hebt er genoeg tips voor gekregen. Het moet wel een beetje 2-richtingsverkeer blijven hier.
Dan open je er zelf 1. "Professioneel koken voor Amateurs met _Newman_" lijkt me een aansprekende titel. Maar ik lees graag dus hoe en wat je doet.quote:Op zondag 13 september 2015 17:14 schreef _Newman_ het volgende:
[..]
Nee de babi panggang heb ik niet gemaakt. Ik heb geen goede plek voor het vlees te roosteren.
En ik ben helemaal niet bezig met theoretisch koken. Ik kook elke dag zelf. Ik wil best wel mijn recepten posten hoor wat ik allemaal maak. Alleen is dat topic volgens mij dicht dus volgens mij bestaat er geen actief recepten topic.
Heel goed. Ik zou als ik jou was gewoon je eigen topic openen zoals hierboven.quote:Op zondag 13 september 2015 18:17 schreef _Newman_ het volgende:
Ja dat ene "deel je recepten topic deel 2" topic wat Robin gaf dat is een enigzins niet heel erg actief topic. Dat topic ken ik wel alleen er zit nooit iemand.
Laatste post was In Juni en de post daarvoor was in Januari. Dus als eens in het half jaar iemand kijkt dan heeft het niet zoveel zin om te posten maar aan de andere kant als ik een nieuw topic open wordt ik misschien weer tot de grond toe afgebrand omdat ik niet in het bestaande topic heb gepost.
Maar ik zal er eens wat receptjes posten en kijken of er iemand reageert.
Dus als je straks even kijkt in het deel je recepten topic dan zal er wel wat van me bijstaan.
Doe gewoon man. Niets narcistisch aan.quote:Op zondag 13 september 2015 19:02 schreef _Newman_ het volgende:
Nou ik hoef toch geen eigen topicspeciaal voor mijn recepten. Dat lijkt me wel heel narcistisch.
En ik heet newman omdat newman postbode is en ik ben ook postbode vandaar.
Het mag wel hoor! Iedereen mag dat.quote:Op zondag 13 september 2015 19:02 schreef _Newman_ het volgende:
Nou ik hoef toch geen eigen topicspeciaal voor mijn recepten. Dat lijkt me wel heel narcistisch.
En ik heet newman omdat newman postbode is en ik ben ook postbode vandaar.
Maak je een topic waarin je mensen vraagt om hun succesrecepten Alleen recepten plaatsen die je zelf regelmatig maakt en eventueel zelf verbeterd hebt en die domweg heel lekker zijn. Soms zie ik namelijk recepten waarbij ik twijfel of de persoon dat zelf wel vaker heeft gemaakt.quote:Op zondag 13 september 2015 19:13 schreef _Newman_ het volgende:
Nou als er morgen nog niemand heeft gereageerd op mijn recepten dan zal ik een eigen topic openen. Maar andere mensen mogen ook hun eigen recepten topics erin zetten hoor. Is toch leuk van elkaar leren.
Ik zou er geen max of min aan verbinden. Maar als jou dat leuker lijkt, moet je dat vooral doenquote:Op zondag 13 september 2015 19:46 schreef _Newman_ het volgende:
@Isabeau: Ja maar dat is tegenwoordig toch de standaard om het helemaal leuk eruit laten zien maar dat het nergens naar smaakt (pretentieuze presentatie maar uiteindelijk stelt het niets voor). Maar het is inderdaad wel een leuk idee voor een topic zoals "post je eigen top-5 recepten die je zelf maakt (gejat of zelf bedacht)". Desnoods top 3 maar maximaal 5 ofzo.
Zou ze half half doen, en wat het lekkerste is, niet zeven.quote:Op zondag 13 september 2015 19:40 schreef derLudolf het volgende:
Zeg Piet, wat is ongeveer de verhouding appel/peer in appelperenmoes? Ik heb dat wel es gehad uit zo'n potje van Hak. Dat was al lekker, dus als ik het zelf maak is het vast nog lekkerder
Dan was Cliff Clavin wellicht een betere nick geweest? Verder zou ik gewoon een eigen topic openen, heb ik toch ook gedaan met deze reeks? Loopt al 11 jaar zowat.quote:Op zondag 13 september 2015 19:02 schreef _Newman_ het volgende:
Nou ik hoef toch geen eigen topicspeciaal voor mijn recepten. Dat lijkt me wel heel narcistisch.
En ik heet newman omdat newman postbode is en ik ben ook postbode vandaar.
Ik zeef het nooit, maar stamp het wel goed fijn. Volgend weekend nog maar weer wat appels plukken en wat peren kopen Heb vandaag nog 3liter appelmoes gemaaktquote:Op zondag 13 september 2015 20:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zou ze half half doen, en wat het lekkerste is, niet zeven.
Maak zelf appelmoes, ongezeefd en het is vreselijk lekker
Haal het door een zeef en het smaakt ineens precies zo als uit een pot. De structuur draagt erg veel bij aan de smaakbeleving
Heerlijk!quote:
Dat slaat op de appelmoes?quote:
Ja.quote:Op zondag 13 september 2015 20:42 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Dat slaat op de appelmoes?
Dat heb ik niet, staat nog wel een of andere perenlikeur staat hier nog wel. Maar es proberen dan
Dat Kroatische spul? Lara heet dat geloof ik, smaakt naar bananenschuimpjes. Zou dat niet doen, eerder een cognac of zoiets.quote:Op zondag 13 september 2015 20:42 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Dat slaat op de appelmoes?
Dat heb ik niet, staat nog wel een of andere perenlikeur staat hier nog wel. Maar es proberen dan
Newman is een bijzondere man. Ik denk dat het (fictieve) karakter Newman uit de Seinfeld tv-serie danig wordt onderschat. Hij is veel meer dan alleen een postbezorger. Zo is hij op de hoogte van allerlei government conspiracies, heeft hij zeer veel talent voor het dichten en is hij in algemene zin een woordentovenaar waar menigeen jaloers op zou zijn rent hij zo snel als de wind en klimt in bomen alsof het niets voorstelt.quote:Op zondag 13 september 2015 20:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dan was Cliff Clavin wellicht een betere nick geweest? Verder zou ik gewoon een eigen topic openen, heb ik toch ook gedaan met deze reeks? Loopt al 11 jaar zowat.
Zelfgemaakte appelmoesquote:Op zondag 13 september 2015 20:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zou ze half half doen, en wat het lekkerste is, niet zeven.
Maak zelf appelmoes, ongezeefd en het is vreselijk lekker
Haal het door een zeef en het smaakt ineens precies zo als uit een pot. De structuur draagt erg veel bij aan de smaakbeleving
Nee van dat Obstwasser, net zoiets als Kirschquote:Op zondag 13 september 2015 20:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat Kroatische spul? Lara heet dat geloof ik, smaakt naar bananenschuimpjes. Zou dat niet doen, eerder een cognac of zoiets.
Ik weet zelf hoe the real thing smaakt aangezien die tomaten/eieren ongeveer elke dag op het menu stonden waar ik in china woonde. Lijkt mij authentiek genoeg. Krab erdoorheen is gewoon mijn eigen verzinsel. Het kan best zijn dat er andere versies bestaan of verse tomaten, maar aangezien nederlandse tomaten nergens naar smaken koop ik ze liever uit blik, maar ga in china naar 10 restaurants en 10 x smaakt hetzelfde gerecht net even anders als bij het andere restaurant. Dus wat is nou authentiek.... Dat vind ik echt complete onzin die je uitkraamt.quote:Op zondag 13 september 2015 23:36 schreef RobinOok het volgende:
Ik zal het receptentopic schoon houden, maar je valt me wel een klein beetje tegen, Newman. Je doet altijd of je op zoek bent naar de authentieke smaken, maar die twee recepten ontstijgen het smulwebniveau niet eens.
Slappe aftreksels van the real thing.
De intuītie werkte op volle toeren.quote:Op zondag 13 september 2015 23:36 schreef RobinOok het volgende:
ontstijgen het smulwebniveau niet eens
Ik zie net dat je zelfs eens op een artikel van hem gereageerd hebt! Zie http://www.smulweb.nl/blo(...)je-wanneer-gebruikenquote:Op maandag 14 september 2015 13:04 schreef RobinOok het volgende:
Paar recepten doorgelezen en denk wel dat hij het is ja.
Een typische smulwebber, slordige recepten met snel erbij gejat plaatje dat vaak de lading niet eens dekt. Jammer.
een scheut bruine rum is ook lekker.quote:Op zondag 13 september 2015 20:42 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Dat slaat op de appelmoes?
Dat heb ik niet, staat nog wel een of andere perenlikeur staat hier nog wel. Maar es proberen dan
Inleggen in zoetzuur?quote:Op dinsdag 15 september 2015 15:50 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Ik heb van onze Franse campingboer een enorme zak knoflook meegekregen (kilootje of 3). Hebben jullie tips wat ik hier mee kan doen? - behalve gewoon gebruiken in de pastasaus, rijst, etc.
Ik heb ook geen enorme diepvries waar ik liters saus in kwijt kan.
In olijfolie kan dat ook, blijft dat goed? Moet er dan nog meer bij?quote:Op dinsdag 15 september 2015 16:29 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Inleggen in zoetzuur?
Knoflooksoep maken?
Ja, je kan ze ook in olie inleggen, maar dan moet je een voedingszuur (azijnzuur, citroenzuur) toevoegen want als je ze zo in olie legt kan er botulisme ontstaan. Dit ontstaat in een zuurstofarm of anaerobe omgeving. Botulisme is een bacterie die niet in een zuurstofrijk of zuur milieu leeft. Als je dus zorgt dat de olie zuur is, zit je veilig.quote:Op dinsdag 15 september 2015 16:38 schreef zeeuws_meisje het volgende:
[..]
In olijfolie kan dat ook, blijft dat goed? Moet er dan nog meer bij?
Die boer had rauwe knoflooktenen met kruiden, ik vermoed in olie bewaard.
Is het simpelweg een kwestie van een lading tenen in een pot met olie doen en kruiden toevoegen, of komt hier meer bij kijken?
OK helder, dank je wel!quote:Op dinsdag 15 september 2015 16:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, je kan ze ook in olie inleggen, maar dan moet je een voedingszuur (azijnzuur, citroenzuur) toevoegen want als je ze zo in olie legt kan er botulisme ontstaan. Dit ontstaat in een zuurstofarm of anaerobe omgeving. Botulisme is een bacterie die niet in een zuurstofrijk of zuur milieu leeft. Als je dus zorgt dat de olie zuur is, zit je veilig.
Dit is trouwens waar voor alle conserven, bij Jam of Tomatensaus kan het ook gebeuren maar die kans is laag omdat deze van zichzelf al zuur zijn of er wat citroenzuur wordt toegevoegd.
Met zuur bedoel ik de ph waarde, niet de smaak.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |