quote:Op donderdag 6 augustus 2015 14:11 schreef Koenholio het volgende:
[..]
Of langer wachten zodat je zeker weet dat de fermentatie voorbij is (en er dus geen suikers meer over zijn die ook nog omgezet kunnen worden in CO2 na het bottelen).
Door het brouwsel eerst over te hevelen naar een tweede (schoon) vat. Je kunt bijvoorbeeld met een litermaat het brouwsel eruit scheppen en het laagje gist op de bodem laten liggen.quote:Op donderdag 6 augustus 2015 18:34 schreef bulldog27 het volgende:
hoe kan ik voor komen dat het gist uit het vergistingsvat mee kaat tijdens het bottelen
De smaak zal nog een stuk verbeteren.quote:Op zaterdag 22 augustus 2015 20:20 schreef toenie het volgende:
Okay, vandaag een sample genomen van het bier. Het gisten lijkt goed te zijn verlopen, ondanks dat het lastig was om een goede koele ruimte met een enigszins stabiele temperatuur te vinden (het staat nu in de kruipruimte ). Vanochtend de gravity gemeten en ik kwam uit op een waarde van 1.009.
[ afbeelding ]
Uiteraard kon ik het niet laten om het te proefen, maar het was nogal bitter met een flink bittere nasmaak, niet het geen waar ik direct zo naar uitkijk. Uiteraard moet ik het nog bottelen, en hoop ik dat het hiermee wat wegtrekt. Heeft iemand enig idee of dit normaal is of waaraan het kan liggen?
Ik had afgelopen herfst een porter gebrouwen en na 3 maanden vond ik dat het goed te drinken was. Het laatste flesje ging op na 8 maanden en was nog erg goed, dus misschien had het nog wel langer gekund. Een stout kan waarschijnlijk nog wel iets langer liggen dan een porter, maar ik zou 2 tot 3 maanden wachten en dan af en toe een flesje proberen.quote:Op donderdag 10 september 2015 21:11 schreef NeuNeu het volgende:
Momenteel ben ik bezig een Russian Imperial Stout te maken.
Mijn vraag aan de experts: hoe lang moet deze ongeveer gisten op kamertemperatuur (tussen de 18 en 21 graden, schat ik zo in)?
Daarnaast: hoe lang moet een RIS ongeveer nagisten op de fles?
Ik lees overal dat een RIS redelijk lang moet rijpen, maar hoe lang dat dan is weet ik niet.
Dank!
Ok, ga ik doen.quote:Op vrijdag 11 september 2015 04:11 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik had afgelopen herfst een porter gebrouwen en na 3 maanden vond ik dat het goed te drinken was. Het laatste flesje ging op na 8 maanden en was nog erg goed, dus misschien had het nog wel langer gekund. Een stout kan waarschijnlijk nog wel iets langer liggen dan een porter, maar ik zou 2 tot 3 maanden wachten en dan af en toe een flesje proberen.
Ik moet mijn notes er op naslaan, maar ik geloof dat het 3 weken in de fermenter zat.quote:Op vrijdag 11 september 2015 12:13 schreef NeuNeu het volgende:
[..]
Ok, ga ik doen.
Voor de vergisting gewoon 2 tot 2,5 week aanhouden?
Ok, dankjewel.quote:Op vrijdag 11 september 2015 22:41 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik moet mijn notes er op naslaan, maar ik geloof dat het 3 weken in de fermenter zat.
Zelf ben ik pas bezig met mijn derde brouwsel, dus heb nog veel te leren.quote:Op zaterdag 12 september 2015 13:39 schreef 0ne_of_the_few het volgende:
Wat noteren jullie allemaal?
Momenteel zoveel mogelijk, ook al lijken sommige dingen soms overbodig.quote:Op zaterdag 12 september 2015 13:39 schreef 0ne_of_the_few het volgende:
Wat noteren jullie allemaal?
brouwmarkt.nlquote:Op woensdag 30 september 2015 17:00 schreef Rpol het volgende:
Ik zou graag eens willen proberen mijn eigen biertje te brouwen. Ben opzoek naar een nieuwe hobby
Ik zit nu een beetje te kijken naar een starterset. Ik heb begrepen dat de Hema een heel goed setje had om te beginnen met mout brouwen.
http://www.hema.nl/winkel(...)r/bier-brouw-pakket-(17400044)
helaas is deze uitverkocht.
weten jullie misschien een goed starterpakket voor me? Wil niet meteen honderden euro's uit geven. Wil eerst kijken of het iets voor me is.
alvast bedankt voor eventuele tips.
Ik heb nu zo'n prefab setje. Voor een bitter van ongeveer 20 liter.quote:Op woensdag 16 september 2015 12:27 schreef NeuNeu het volgende:
[..]
Zelf ben ik pas bezig met mijn derde brouwsel, dus heb nog veel te leren.
Kan me echter voorstellen dat je dingen als de samenstelling van het beslag (de moutsoorten), eventuele andere ingrediënten, maïsch-schema, kooktijd, hop(soorten), gist, vergistingstemperatuur en -duur én nagisting op de fles noteert.
Zo doe ik het in ieder geval wel. Al moet ik eerlijk zeggen dat de meeste informatie zich op dit moment in mijn hoofd bevind. Als ik wat meer heb gebrouwen moet ik het toch maar eens gaan opschrijven
goede suggestiesquote:Op woensdag 16 september 2015 15:07 schreef devzero het volgende:
[..]
Momenteel zoveel mogelijk, ook al lijken sommige dingen soms overbodig.
Bv samenstelling, lengte van maischen, koken, wanneer welke hops toegevoegd, hoe ik het gist heb voorbereid (en of het droog of nat gist was), hoe lang het staat te gisten, eventueel hoe heftig de eerste paar dagen gisten waren, hoe lang op de fles. Ik proef meestal als ik het op de fles doe: aantekenen. Wanneer ik de eerste fles openmaakte. Veel van dat soort dingen kun je ook terug vinden in het originele recept, maar dit helpt (is de hoop) als je een recept wil aanpassen.
Ik gebruik evernote voor aantekenen, dus veel werk is het niet en het is allemaal bij elkaar.
Als je hem net gebotteld hebt is 3 maanden min of meer optimaal ja maar hou in gedachten at beetje brouwerij dit al voor je doetquote:Op zaterdag 3 oktober 2015 22:35 schreef NeuNeu het volgende:
Klopt het dat een Russian Imperial Stout ongeveer drie maanden op de fles moet 'rijpen'?
Ja sorry, ben blijkbaar niet helemaal duidelijk geweestquote:Op zaterdag 3 oktober 2015 23:36 schreef DrParanoid het volgende:
[..]
Als je hem net gebotteld hebt is 3 maanden min of meer optimaal ja maar hou in gedachten at beetje brouwerij dit al voor je doet
hou een maandje of 6 aan na bottel tijd <3 maar proef wel 1 na een maand, en 1 na twee mand, en 1 na 3 maand etc, is belangrijk om het rijpings proces te proeven en te begrijpenquote:Op zaterdag 3 oktober 2015 23:39 schreef NeuNeu het volgende:
[..]
Ja sorry, ben blijkbaar niet helemaal duidelijk geweest
Het gaat hier inderdaad om een zelf gebrouwen biertje dat ongeveer een weekje geleden is gebotteld.
Maar drie maanden is dus min of meer optimaal?
Hoe zit dat eigenlijk met een Porter of Barleywine? Een van deze wordt namelijk mijn nieuwe projectje. Want ja, ik hou van donkere en sterke biertjes
Dus als ik je goed begrijp kan het wel tot zes maanden duren voordat mijn R.I.S. klaar is?quote:Op zaterdag 3 oktober 2015 23:40 schreef DrParanoid het volgende:
[..]
hou een maandje of 6 aan na bottel tijd <3 maar proef wel 1 na een maand, en 1 na twee mand, en 1 na 3 maand etc, is belangrijk om het rijpings proces te proeven
Je hoeft geen zes maanden te wachten tot je een nieuwe batch gaat brouwenquote:Op zaterdag 3 oktober 2015 23:46 schreef NeuNeu het volgende:
[..]
Dus als ik je goed begrijp kan het wel tot zes maanden duren voordat mijn R.I.S. klaar is?
Dat duurt nog lang dan
En dit natuurlijk!quote:Op zaterdag 3 oktober 2015 23:40 schreef DrParanoid het volgende:
maar proef wel 1 na een maand, en 1 na twee mand, en 1 na 3 maand etc, is belangrijk om het rijpings proces te proeven en te begrijpen
Ik zou zeggen: zo snel mogelijk. De wat serieuzere brouwers schroten vlak voor het brouwen, om smaak- en aromaverlies tegen te gaan.quote:Op zondag 4 oktober 2015 19:31 schreef maaikesls het volgende:
Mijn vriend en ik gaan binnenkort ook weer bier brouwen, ons eerste project na het hema pakket.
Neuneu gaf de tip om via de receptservice van biermout onze ingrediënten te bestellen. Nu wil ik eerst de geschrote mout bestellen in plaats van het zelf schroten. Hoe lang na het bestellen moeten we maximaal beginnen met brouwen (ivm met cadeau voor mijn vriend, moet ik het alvast bestellen of pas als we daadwerkelijk gaan brouwen).
alvast bedankt!!
Hou je ons op de hoogte over jullie vorderingen?quote:Op maandag 5 oktober 2015 19:36 schreef maaikesls het volgende:
jaa klopt, dan schrijf ik een kaart dat ie het krijgt als hij wil brouwen:P
Zal ik doen! Ik denk dat we volgende week gaan brouwen, omdat we dan nog geen plannen hadden. Maar hij weet het morgen pas dat we het gaan brouwen! Ik denk dat we de IPA gaan brouwen, maar gezien er zes soorten bier staan, mag hij kiezen.quote:Op donderdag 8 oktober 2015 01:40 schreef NeuNeu het volgende:
[..]
Hou je ons op de hoogte over jullie vorderingen?
tegen een uur of 1600 hebben ze veel tijd. Dat was het tijdstip dat ze mij belden dat ze mijn bestelling niet compleet kregen en of ik vervangingen wilde.quote:Op maandag 26 oktober 2015 19:45 schreef Rpol het volgende:
Inmiddels mijn eigen biertje aan het brouwen met een starterspakket van brouwmarkt.
Ik ga snel uitbreiden naar moutbrouwen, want dit is gewoon een cake bakken. (brewferm blik). Maar wel leuk de eerste keer.
Helaas is brouwmarkt wel echt een kut bedrijf. Mijn set is niet compleet geleverd en er wordt gewoon niet gereageerd op mijn klacht. Morgen weer eens een poging doen om iemand aan de lijn te krijgen.
er vanuitgaande dat je in Nederland woont zal dat het verschil niet maken en je niet in een al te oud huis woont. In Nederland is een strenge controle op kraanwater. De microbiologische eisen voor kraanwater zijn strenger als voor bronwater. Als je heel hard water hebt kan het gebruik van een filter aan te raden zijn.quote:Op woensdag 28 oktober 2015 12:56 schreef NeuNeu het volgende:
Even een vraag aan de kenners:
Heb pas drie brouwsels gemaakt, maar deze hadden allemaal een soort moeilijk te definiëren muffe lucht. Vooral bij het 'openploppen' van de fles is dit goed te ruiken en deze geur is op dat moment ronduit onsmakelijk te noemen. Na verloop van tijd wordt de geur minder, maar ook ingeschonken in het glas kan je het blijven ruiken.
Ik heb niet het idee dat de veroorzaker van deze geur de smaak van het bier aantast, want op zich ben ik over de kwaliteit van de biertjes best te spreken. In ieder geval proef ik goed het verschil tussen de verschillende ingrediënten die ik in mijn drie brouwsels heb gebruikt, maar ook anderen vinden het best te zuipen en lekkerder dan supermarktpils.
Alleen dus die lucht... Weet iemand wat hier de veroorzaker van kan zijn?
Zelf dacht ik misschien aan het kraanwater dat ik gebruik. Is het een idee de volgende keer bronwater te gebruiken?
Het water schijnt hier wel vrij hard te zijn (Omgeving Amsterdam).quote:Op woensdag 28 oktober 2015 13:32 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
er vanuitgaande dat je in Nederland woont zal dat het verschil niet maken en je niet in een al te oud huis woont. In Nederland is een strenge controle op kraanwater. De microbiologische eisen voor kraanwater zijn strenger als voor bronwater. Als je heel hard water hebt kan het gebruik van een filter aan te raden zijn.
Waar de muffe lucht vandaan komt is niet makkelijk te zeggen.
Zijn je granen nieuw geweest of je hop? Daar zou je oorzaak ook kunnen liggen. Is je vergistingsvat wel schoon geweest. Het enige wat je kan doen is al je materialen controleren.
het grote boek erbij gepakt, die heeft muffig er niet tussenstaan maar schimmelig. Schimmelig en muffig lijkt me gelijk aan elkaar.quote:Op woensdag 28 oktober 2015 14:44 schreef NeuNeu het volgende:
[..]
Het water schijnt hier wel vrij hard te zijn (Omgeving Amsterdam).
Ik vermoed dat mijn materialen schoon waren, al kan je dat niet zeker weten. Maar in het geval van een infectie zou je verwachten dat de smaak ook aangetast wordt, wat niet het geval is.
Mijn granen heb ik direct nadat ik het pakket thuis heb ontvangen gebruikt. Wel heb ik ze al laten schroten. Zou dit dan de oorzaak kunnen zijn van die muffe lucht?
Deze zin kan volgens mij op meerdere manieren uitgelegd worden, maar bedoelen ze dat de omgeving waarin het gistvat staat wellicht te vochtig is? Dat zou wel kunnen... In dezelfde kamer hang ik namelijk ook wel eens de was op, vanaf nu niet meer dusquote:Op woensdag 28 oktober 2015 18:04 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Schimmelig oorzaak schimmel of nagisting overhevelen in een vochtige kelder of schuur. Kan ook veroorzaakt zijn door slechte hygiene.
Sorry, maar wat is een dichtbrouwpakket?quote:Op woensdag 28 oktober 2015 19:30 schreef Thezappa het volgende:
Ik heb nog een dichtbrouwpakket in de aanbieding v brouw markt als iemand interesse heeft
En? Is het gelukt?quote:Op zaterdag 31 oktober 2015 19:31 schreef maaikesls het volgende:
Onze ipa staat lp fles! Nog twee weken wachten en we weten of het gelukt is!!
blond.quote:Op zondag 13 december 2015 15:29 schreef toenie het volgende:
Beetje brouwsuiker in de fles en netjes overhevelen in de fles? Wat heb je gebrouwen?
En dat zijn niet gewoon je dode gist cells?quote:Op zondag 20 december 2015 14:23 schreef tailfox het volgende:
Nou helemaal geweldig.
oke ik heb een vraagje tijdens het gisten kwam er een witte laag onderaan het vat.
er uit gefiltert voor het bottelen. maar nu heb ik het in mijn flesjes.(ik heb dus aardig wat bier weg gegooit om het al et verwijderen
geen idee maar ik had het er helemaal uitgefiltert.quote:Op maandag 21 december 2015 14:46 schreef devzero het volgende:
[..]
En dat zijn niet gewoon je dode gist cells?
die van de hema zijn een dikke prima.quote:Op maandag 21 december 2015 15:16 schreef KremlinCardinal het volgende:
Na dit topic gelezen te hebben (en er eerder ergens ook al eens wat over gelezen te hebben) zelf ook zin hiermee te beginnen. Heb alleen het gevoel dat de goedkopere startsets van brouwmarkt niet helemaal adequaat zijn, of zie ik dit verkeerd?
Hmm, zal er eens eentje ophalen.quote:Op maandag 21 december 2015 15:19 schreef tailfox het volgende:
[..]
die van de hema zijn een dikke prima.
Dat soort startsets zijn een makkelijke en goedkope manier om met bierbrouwen te beginnen. Bierbrouwen kan namenlijk best wel een dure hobby worden.quote:Op maandag 21 december 2015 15:23 schreef KremlinCardinal het volgende:
[..]
Hmm, zal er eens eentje ophalen.
Nog tips voor de absolute beginner?
nope onder.quote:Op maandag 21 december 2015 17:53 schreef devzero het volgende:
[..]
Drijft het op het bier of zit het onder in je vat?
Zoals dit?
[ afbeelding ]
niet naar mij luisterenquote:Op maandag 21 december 2015 15:23 schreef KremlinCardinal het volgende:
[..]
Hmm, zal er eens eentje ophalen.
Nog tips voor de absolute beginner?
Dat is door destillatie.quote:Op maandag 21 december 2015 19:18 schreef LangeJan het volgende:
Klopt het dat als je het verkeerd doet, je giftig bier kan krijgen? Iets met de alcohol ofzo.
je kunt bier nooit giftig krijgen.quote:Op maandag 21 december 2015 19:18 schreef LangeJan het volgende:
Klopt het dat als je het verkeerd doet, je giftig bier kan krijgen? Iets met de alcohol ofzo.
http://www.homebrewtalk.c(...)_or_make_me_blind%3Fquote:Op maandag 21 december 2015 19:18 schreef LangeJan het volgende:
Klopt het dat als je het verkeerd doet, je giftig bier kan krijgen? Iets met de alcohol ofzo.
en zelfs dan moet je het nog heel bont maken, door bv. een vol glas voorloop leeg te drinken (aldehyden, aceton, methanol.)quote:
Voor het het brouwen op zich maakt de temperatuur in de garage weinig uit, voor het gisten is het van belang om een constante temperatuur te hebben.quote:Op dinsdag 22 december 2015 13:01 schreef motorbloempje het volgende:
Even een hele snelle/korte vraag:
Wij hebben een vrij grote garage waar ik in theorie genoeg ruimte heb om te brouwen, máár, hoe zit het temperatuursgewijs? Ben je beter af met huistemperatuur? De garage is namelijk niet verwarmd (en dat gaan we ook niet doen )
een deken om het gistvat kan helpen.quote:Op dinsdag 22 december 2015 13:01 schreef motorbloempje het volgende:
Even een hele snelle/korte vraag:
Wij hebben een vrij grote garage waar ik in theorie genoeg ruimte heb om te brouwen, máár, hoe zit het temperatuursgewijs? Ben je beter af met huistemperatuur? De garage is namelijk niet verwarmd (en dat gaan we ook niet doen )
Waarom zou je de flesjes schudden? Gewoon lekker laten liggen en na een paar weken proeven. En ja, als je bij het bottelen wat suiker er bij hebt gedaan om CO2 te krijgen, dan zal er zeker nog fermentatie plaats vinden. Hoeveelste batch is dit voor je?quote:Op woensdag 23 december 2015 00:33 schreef tailfox het volgende:
Ik schud nu dagelijks de flesjes.
bubbles heel erg dan.
kan het misschien nog aan het gisten zijn?
Kaam is immers gist
Veel plezier!quote:Op donderdag 24 december 2015 18:07 schreef pl4kkie het volgende:
Ik ben maar langs de winkel geweest en heb mezelf als kerstcadeau een bierbrouwpakket gegeven . Ik zal straks een foto maken van alles wat ik heb. Ik heb er iig zin in. Leuke winkel ook de brouwmarkt. Aardige werkenemers met veel kennis van zaken.
eerste.quote:Op donderdag 24 december 2015 17:54 schreef devzero het volgende:
[..]
Waarom zou je de flesjes schudden? Gewoon lekker laten liggen en na een paar weken proeven. En ja, als je bij het bottelen wat suiker er bij hebt gedaan om CO2 te krijgen, dan zal er zeker nog fermentatie plaats vinden. Hoeveelste batch is dit voor je?
Ik heb dezelfde set alleen voor 10 euro meer heb je er een meten is weten set bij die los duurder is.quote:Op vrijdag 25 december 2015 12:52 schreef zoekeenleven het volgende:
Binnenkort ga ik zelf beginnen met het brouwen van bier. Dit ga ik doen met een thuisbrouwset van de volgende site:
www.brouwmarkt.nl
Ik heb gekozen voor de beginners set:
[ afbeelding ]
En ik heb de volgende ingrediënten gekocht:
[ afbeelding ]
Ook heb ik een boek gekocht met daarin veel handleidingen en tips van de schrijvers.Nu heb ik natuurlijk een aantal vragen voor de meer ervaren bierbrouwers:
Hebben jullie tips voor mij om een hoge kwaliteit te halen?
Is mijn bierbrouwset compleet?
Ja ik heb die set voor sinterklaas gekregen, maar wat kan je daar dan mee?quote:Op vrijdag 25 december 2015 13:31 schreef pl4kkie het volgende:
[..]
Ik heb dezelfde set alleen voor 10 euro meer heb je er een meten is weten set bij die los duurder is.
Ik heb een maatglas waar een hydrometer in past voor het meten van suiker/alcohol percentage en een termometer. Al heb ik aan het laaste nog niet veel omdat ik niet brouw in een ketel.quote:Op vrijdag 25 december 2015 13:39 schreef zoekeenleven het volgende:
[..]
Ja ik heb die set voor sinterklaas gekregen, maar wat kan je daar dan mee?
Mag ik hier nog posten, is niet het meest vrouwvriendelijke deel van fok geworden...quote:Op vrijdag 25 december 2015 12:52 schreef zoekeenleven het volgende:
Binnenkort ga ik zelf beginnen met het brouwen van bier. Dit ga ik doen met een thuisbrouwset van de volgende site:
www.brouwmarkt.nl
Ik heb gekozen voor de beginners set:
[ afbeelding ]
En ik heb de volgende ingrediënten gekocht:
[ afbeelding ]
Ook heb ik een boek gekocht met daarin veel handleidingen en tips van de schrijvers.Nu heb ik natuurlijk een aantal vragen voor de meer ervaren bierbrouwers:
Hebben jullie tips voor mij om een hoge kwaliteit te halen?
Is mijn bierbrouwset compleet?
Ik heb hetzelfde desinfectiemiddel. Er staat bij dat na spoelen niet nodig is, is dat raadzaam? Je moet het 5 minuten weken in heet water maar dan is nog lang niet alles opgelost. Meestal roer ik er dan ff flink in zodat dat wel gebeurd.quote:Op vrijdag 25 december 2015 15:31 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Mag ik hier nog posten, is niet het meest vrouwvriendelijke deel van fok geworden...
Op zich is je set compleet. De kroonkurker is wat lastig te bedienen. Ik zou alleen willen weten hoeveel suiker er aan het begin in mijn wort zit zodat ik later kan uitrekenen hoeveel alcohol erin zit. En dus een hydrometer en maatcilinder aanschaffen.
Hier zit ook direct het goede desinfectiemiddel bij. Ik ben begonnen met sulfiet maar dat is echt niet aan te raden. (je hoest de longen uit je lijf).
dan begin je fout, je moet eerst alles oplossen anders heb je niet de juiste concentratie. Meten met dit soort pakketten is inderdaad minder nodig maar je weet niet precies wanneer je kunt gaan bottelen. En dat is op zich ook wel handig.quote:Op vrijdag 25 december 2015 15:59 schreef pl4kkie het volgende:
[..]
Ik heb hetzelfde desinfectiemiddel. Er staat bij dat na spoelen niet nodig is, is dat raadzaam? Je moet het 5 minuten weken in heet water maar dan is nog lang niet alles opgelost. Meestal roer ik er dan ff flink in zodat dat wel gebeurd.
Dat uitrekenen van hoeveelheid suiker/alcohol % is toch nog niet echt van belang als je prefab wort koopt? Op de verpakking die ik heb gekocht stond met verhouding 3 liter kokend water om het wort op te lossen - 20 liter koud water om te vullen een alcohol percentage van ~ 5%
ik gebruik alleen oxi, het is ook een desinfectiemiddel maar dat mogen ze niet op de verpakking zetten (wettelijk).quote:Op vrijdag 25 december 2015 16:00 schreef marc0871 het volgende:
sjips.heb ik van dat oxi spul om alles schoon te maken, maar geen sulfiet om het te ontsmetten.
chloor lijkt mij geen optie.
puro beter? dan doe ik die.
en ik moet eigenlijk nog een hevel hebben.
mijn vader heeft er nog wel een paar uit zijn bierbrouw en wijnmaak tijd, maar ik denk dat ik liever fris begin.
ze liggen er al ruim 20 jaar.
kroonkurk apparaat ligt er ook nog wel.
verder heb ik 2 emmers van 25 en 30 liter. 1 met een waterslot gat.
waterslot.
spatel.
hydrometer met maatglas.
thermometer.
kroonkurken.
zeef en kaasdoeken voor als ik met graanbrouwen wil beginnen. maar ik denk dat ik daar mijn koelbox maar voor ga verbouwen.
straks ook nodig als ik mijn keteltje nog eens afmaak.
Gelijk wat geleerd . Dat doen we volgende keer dan wel. Mijn bier staat nu te boven in een warme kamer te fermenteren. Moet 10 dagen staan volgens de gebruiksaanwijzing. Kan ik daarna het deksel openen en een proefmonster nemen? (helaas geen tapkraan) Ik ben namelijk wel in het bezit van een hydrometer.quote:Op vrijdag 25 december 2015 16:25 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
dan begin je fout, je moet eerst alles oplossen anders heb je niet de juiste concentratie. Meten met dit soort pakketten is inderdaad minder nodig maar je weet niet precies wanneer je kunt gaan bottelen. En dat is op zich ook wel handig.
O, ja en voeg nooit een schepje suiker aan je flessen toe. Voeg liever een opgeloste hoeveelheid suiker aan je te bottelen bier toe. Anders heb je kans op ontploffingen. Been there, won't do it again.....
kraan is dan wel een gemis. Ik zou het dan met kleine schone glaasjes eruit scheppen zonder dat je vingers in de bier komen. Als je nog veel suikers hebt bestaat de kans dat je alsnog een besmetting oploopt. Roeren is niet nodig. Staat ook op sommige starterspakketten dat dat moet.quote:Op vrijdag 25 december 2015 16:32 schreef pl4kkie het volgende:
[..]
Gelijk wat geleerd . Dat doen we volgende keer dan wel. Mijn bier staat nu te boven in een warme kamer te fermenteren. Moet 10 dagen staan volgens de gebruiksaanwijzing. Kan ik daarna het deksel openen en een proefmonster nemen? (helaas geen tapkraan) Ik ben namelijk wel in het bezit van een hydrometer.
Oke oke duidelijk, en wat is zegmaar de volgende stap in het bierbrouwen? Ik bedoel dus een stapje moeilijker, want dit is volgens mij gewoon ingrediënten bij elkaar gooien en de gebruiksaanwijzing volgen. Ik wil wat creatiever bezig zijnquote:Op vrijdag 25 december 2015 15:31 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Mag ik hier nog posten, is niet het meest vrouwvriendelijke deel van fok geworden...
Op zich is je set compleet. De kroonkurker is wat lastig te bedienen. Ik zou alleen willen weten hoeveel suiker er aan het begin in mijn wort zit zodat ik later kan uitrekenen hoeveel alcohol erin zit. En dus een hydrometer en maatcilinder aanschaffen.
Hier zit ook direct het goede desinfectiemiddel bij. Ik ben begonnen met sulfiet maar dat is echt niet aan te raden. (je hoest de longen uit je lijf).
Waar is men niet vriendelijk voor vrouwen .quote:Op vrijdag 25 december 2015 15:31 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Mag ik hier nog posten, is niet het meest vrouwvriendelijke deel van fok geworden...
forum verkeerd begrepen, je moet tieten hebben om hier te mogen posten.. ?quote:Op vrijdag 25 december 2015 19:43 schreef Bart het volgende:
[..]
Waar is men niet vriendelijk voor vrouwen .
ik heb na de blikken een tijdje gebrouwen met moutpoeders. Dat is al iets lastiger, nu zit ik op het volledige proces.quote:Op vrijdag 25 december 2015 19:41 schreef zoekeenleven het volgende:
[..]
Oke oke duidelijk, en wat is zegmaar de volgende stap in het bierbrouwen? Ik bedoel dus een stapje moeilijker, want dit is volgens mij gewoon ingrediënten bij elkaar gooien en de gebruiksaanwijzing volgen. Ik wil wat creatiever bezig zijn
quote:Op vrijdag 25 december 2015 20:00 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
forum verkeerd begrepen, je moet tieten hebben om hier te mogen posten.. ?
je zou verschillende moutextracten kunnen mengen.quote:Op vrijdag 25 december 2015 19:41 schreef zoekeenleven het volgende:
[..]
Oke oke duidelijk, en wat is zegmaar de volgende stap in het bierbrouwen? Ik bedoel dus een stapje moeilijker, want dit is volgens mij gewoon ingrediënten bij elkaar gooien en de gebruiksaanwijzing volgen. Ik wil wat creatiever bezig zijn
brouwhulp gebruik ik en dat werkt prima.quote:Op dinsdag 29 december 2015 12:36 schreef RichardRichard het volgende:
Gebruiken jullie ook brouw software? Ik heb nu BrouwHulp. Vind ik op zich wel een fijn programma (crasht nog wel eens op OSX). Ook heb ik gekeken naar BeerSmith 2 maar die kost 30dollar geloof ik. Iemand die die gebruikt en kan zeggen of die beter is dan BrouwHulp?
staat er nog druk op? Dat kan je zien aan je waterslot, als het water in de ene bel staat en de andere vol lucht, heb je nog druk. Staan er in beide bellen water en staat het water gelijk, dan is het gisten waarschijnlijk voorbij (als het voor langere tijd gelijk staat).quote:Op zaterdag 2 januari 2016 11:20 schreef marc0871 het volgende:
is het normaal dat mijn waterslot niet bubbelt?
ik heb vorige week zondag mijn stout pakket in de emmer gedaan.
gloednieuwe emmer. schoongemaakt met chempro oxi. ontsmet met sulfiet en citroenzuur (mijn vader had nog ergens een paar potjes staan) en goed uitgespoeld.
3,5 liter water gekookt om een kilo suiker in op te lossen.
blik in een pan heet water om het moutextract vloeibaar te maken.
suikerwater in de emmer gedaan en daar het moutextract door geroerd.
daar nog 20 liter koud water aan toegevoegd en doorgeroerd.
daar heb ik de gist over uitgestrooid en een minuut of 10 laten liggen.
daarna doorgeroerd, deksel erop en het waterslot geplaatst.
de emmer heb ik in de buurt van de ketel op zolder gezet.
's avonds begon er een filmpje schuim te ontstaan en tegen de tijd dat ik ging slapen, lag er een behoorlijke laag op.
die laag was de volgende dag alweer verdwenen en nu ligt er al de hele week slechts een filmpje op het bier.
ondertussen heb ik nog geen plopje gehoord of gezien.
wel ruikt het behoorlijk naar alcohol.
nu heb ik er gisteren nog een zakje gist middels een giststarter bijgegooid, om te kijken of dat de zaak vlot kon trekken.
toen ik het erbij gooide, kwam er behoorlijk wat co2 vrij; het bruiste bijna alsof je een suikerklontje in de cola gooide.
er is dus blijkbaar wel wat aan de gang.
verder ziet alles er nog schoon uit en ruikt het ook niet muf.
de vraag is dus; moet ik mij hier druk om maken of gaat het nog wel goed?
de ingaande bel staat bijna tegen de bocht aan naar de uitgaande.quote:Op zaterdag 2 januari 2016 12:23 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
staat er nog druk op? Dat kan je zien aan je waterslot, als het water in de ene bel staat en de andere vol lucht, heb je nog druk. Staan er in beide bellen water en staat het water gelijk, dan is het gisten waarschijnlijk voorbij (als het voor langere tijd gelijk staat).
ik dacht gelezen te hebben dat je 5/6 gram per liter bier moest toevoegen, voor het bottelen.quote:Op zaterdag 2 januari 2016 12:41 schreef pl4kkie het volgende:
vandaag bier getest en geproeft. Het smaakte naar bier zonder koolzuur . Uit de test kwam een S.M van 1015 wat uit de tabel een percentage van 1.6% alcohol. Omdat ik de S.M niet gemeten heb toen ik het brouwsel gemaakt heb weet ik nu niet precies wat het alcoholpercentage is . Anyway ik kan straks gaan bottelen. Wat is wijsheid qua hoeveelheid suiker eraan toe te voegen? Is 7 gram per flesje, wat de verkoper mij vertelde voldoende, of is suikeroplossing vooraf in het brouwsel doen en dan gelijk bottelen een betere optie? En wat is wen goede verhouding op 23 liter bier? Ik heb overigens wel echte brouwsuiker.
ik zou nog even wachten met bottelen, je sg kan nog naar 1010 gaan. En geen suiker in de flessen maar je suiker oplossen in water en dat toevoegen aan de bier. Dan goed roeren en dan bottelen. Dat is het makkelijkst en veiligst. Ik voeg 6,5 g per liter toe.quote:Op zaterdag 2 januari 2016 13:07 schreef marc0871 het volgende:
[..]
de ingaande bel staat bijna tegen de bocht aan naar de uitgaande.
[ afbeelding ]
maar het half uur dat ik er daarstraks vlakbij bezig was, heeft hij niet geplopt.
ook de eerste dagen niet. en dan verwacht je toch regelmatig een plopje.
bij mijn vaders bier en wijnmakerij plopte het toch wel wat vaker.
[..]
ik dacht gelezen te hebben dat je 5/6 gram per liter bier moest toevoegen, voor het bottelen.
suiker in de flesjes doen zou kans geven op exploderende flessen.
wachten doe ik toch nog wel.quote:Op zaterdag 2 januari 2016 13:41 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
ik zou nog even wachten met bottelen, je sg kan nog naar 1010 gaan. En geen suiker in de flessen maar je suiker oplossen in water en dat toevoegen aan de bier. Dan goed roeren en dan bottelen. Dat is het makkelijkst en veiligst. Ik voeg 6,5 g per liter toe.
Ik heb hier nog een explosieve batch staan. Die zit in grolsch beugels, bij het openen vliegt de hele beugel eraf. Die kan je dan een paar meter verder van de grond halen. En de helft van je bier is uit de fles. Allemaal net niet handig.
Je hebt van die kleine (halve?) suikerklontjes in de supermarkt liggen. Als je met flesjes van Grolsch werkt kom je qua hoeveelheid suiker mooi uit. Zelf nog nooit problemen mee gehad en de hoeveelheid koolzuur is goed.quote:Op zaterdag 2 januari 2016 13:40 schreef pl4kkie het volgende:
^ ze gaven aan 7 gram brouwsuiker per flesje. Maar inderdaad wat jij zegt ik heb heel wat verhalen gelezen van exploderende flesjes. Dat wil ik voorkomen. Ik ben nog geen duidelijke maatstaaf tegengekomen van suiker/brouwsel-liter verhouding.
Top, Thanks. Ik ga morgen weer meten en hoogstwaarschijnlijk ook bottelen. Het is dan ook de 10e dag dat het aan het fermenteren is. Dat stond ook op de verpakking aangegeven.quote:Op zaterdag 2 januari 2016 13:41 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
ik zou nog even wachten met bottelen, je sg kan nog naar 1010 gaan. En geen suiker in de flessen maar je suiker oplossen in water en dat toevoegen aan de bier. Dan goed roeren en dan bottelen. Dat is het makkelijkst en veiligst. Ik voeg 6,5 g per liter toe.
Ik heb hier nog een explosieve batch staan. Die zit in grolsch beugels, bij het openen vliegt de hele beugel eraf. Die kan je dan een paar meter verder van de grond halen. En de helft van je bier is uit de fles. Allemaal net niet handig.
Ik heb nu een kilo pak brouwsuiker liggen. Kijk eerst hoe het daarmee gaat. Kan alsnog in de batch halve suikerklontjes proberen.quote:Op zaterdag 2 januari 2016 20:23 schreef NeuNeu het volgende:
[..]
Je hebt van die kleine (halve?) suikerklontjes in de supermarkt liggen. Als je met flesjes van Grolsch werkt kom je qua hoeveelheid suiker mooi uit. Zelf nog nooit problemen mee gehad en de hoeveelheid koolzuur is goed.
ik had vorig jaar al een krat veiliggesteld, omdat ik het toen al van plan was.quote:Op zaterdag 2 januari 2016 22:19 schreef pl4kkie het volgende:
[..]
Ik heb nu een kilo pak brouwsuiker liggen. Kijk eerst hoe het daarmee gaat. Kan alsnog in de batch halve suikerklontjes proberen.
Heb ook 60 nieuwe longneck bierflessen gekocht. Ik drink niet bijzonder veel bier. Vond het lastig om kratten bier te kopen, opdrinken en dan de flessen bewaren dus heb maar nieuwe flessen gekocht.
Ja, dan kan je er al rekening meehouden. Ik besloot ineens vlak voor kerst dat ik mijzelf een bierbrouwpakket als cadeau ging geven . Flessen kosten uiteindelijk maar rond de 12 euro. Dus dat viel wel mee.quote:Op zaterdag 2 januari 2016 22:47 schreef marc0871 het volgende:
[..]
ik had vorig jaar al een krat veiliggesteld, omdat ik het toen al van plan was.
ging niet door door omstandigheden.
afgelopen maand nog een paar six-packs herfstbock leeggemaakt en bewaard.
vorige week ging er nog een krat leeg en de volgende is ook al half weg.
flesjes zat, dus.
ik denk dat ik er gauw 65 nodig ga hebben.
flesjes zijn niet zo duur, nee.quote:Op zaterdag 2 januari 2016 23:24 schreef pl4kkie het volgende:
[..]
Ja, dan kan je er al rekening meehouden. Ik besloot ineens vlak voor kerst dat ik mijzelf een bierbrouwpakket als cadeau ging geven . Flessen kosten uiteindelijk maar rond de 12 euro. Dus dat viel wel mee.
Na toch nog wat verder gelezen en gezocht te hebben; ga ik morgenochtend de S.M en daarna 's avonds meten. Het waterslot staat inmiddels weer aardig te bubbelen. Pas als dat een stuk minder is en de S.M bij 2 metingen gelijk is zal ik gaan bottelen.
volgens de handleiding ook zoiets, ja.quote:Op zaterdag 2 januari 2016 23:55 schreef pl4kkie het volgende:
Hoelang moet jij wachten nadat je gebotteld hebt? Ik 3 weken.
in dat hema pakket zou alles zitten wat je nodig hebt, om een kleine 4 liter bier te maken.quote:Op zondag 3 januari 2016 09:13 schreef J_CDA het volgende:
Ik wil ook starten met het brouwen van eigen bier. Hebben jullie ervaringen met de starterskits? Zit te kijken naar die van de hema of de brouwmarkt, maar kan niet zo direct zien wat er precies in de hema kit zit.
http://www.brouwmarkt.nl/(...)bierbrouwen-pro.html
http://m.hema.nl/winkel/e(...)r/bier-brouw-pakket-(17400044)
Ik ben begonnen met een pakket van de Hema, het is juist leuk dat je meteen zelf alles moet doen! Wel een goede 4 uur mee bezig geweest voor uiteindelijk 12 flesjes bier (wat voortreffelijk smaakte overigens!). Ik brouw nu standaard voor 1 gallon. Ik heb verschillende gist flessen van 5 liter. Een grotere pan heb ik niet en op deze manier kan ik verschillende bieren maken. Als een recept goed smaakt dan brouw ik met een vriend een grotere batch van ongeveer 20 liter.quote:Op zondag 3 januari 2016 11:49 schreef marc0871 het volgende:
[..]
in dat hema pakket zou alles zitten wat je nodig hebt, om een kleine 4 liter bier te maken.
aan de beschrijving te zien, o.a. granen ((geschrootte?)mout), hop en gist.
dat veronderstelt dat je de suikers eerst uit de mout moet halen en de hop in het extract koken.
lijkt mij erg veel werk, voor 4 liter bier.
zeker voor een beginner.
een hoop geld en werk voor weinig opbrengst.
het brouwmarkt pakket heeft alle gereedschap dat je voor het brouwen van tot 20 liter bier nodig hebt.
daar moet je dan nog wel de ingrediënten bij kopen. hetzij een blik gehopt moutextract met een zakje gist, hetzij (ongeschrootte) mouten, hop en gist.
bij dat laatste heb je ook nog een moutmolen, een zeef en evt. kaasdoeken nodig.
het startpakket pro met een bierkit voor 10, 15 of 20 liter bier, lijkt mij een rendabelere en meer bevredigende keus om mee te beginnen.
mij bevalt het tot nu toe iig (ook eerste keer).
heeft ook wel wat inderdaad.quote:Op zondag 3 januari 2016 13:47 schreef RichardRichard het volgende:
[..]
Ik ben begonnen met een pakket van de Hema, het is juist leuk dat je meteen zelf alles moet doen! Wel een goede 4 uur mee bezig geweest voor uiteindelijk 12 flesjes bier (wat voortreffelijk smaakte overigens!). Ik brouw nu standaard voor 1 gallon. Ik heb verschillende gist flessen van 5 liter. Een grotere pan heb ik niet en op deze manier kan ik verschillende bieren maken. Als een recept goed smaakt dan brouw ik met een vriend een grotere batch van ongeveer 20 liter.
zit daar geen flesje puro bij?quote:Op donderdag 7 januari 2016 16:56 schreef laffer het volgende:
Hallo allemaal,
Ik heb zojuist een uitgebreide startkit gekocht bij de Brouwmarkt.
Ik ben nog niet klaar om te beginnen, moet me nog goed inlezen....
Wel heb ik een paar vraagjes, misschien is het al gepost, ik heb nog niet alles gelezen maar hoop toch op jullie antwoord
Ergens heb ik gelezen dat er in alle bier en wijn soorten methanol zit.
Andere vertellen weer dat methanol daar totaal niet in voor komt
Hoe zit dat nou, is zelf bierbrouwen wel veilig wat dat betreft?
Weten jullie of je ook gewoon huis-tuin en keuken soda kunt gebruiken om te desinfecteren?
Alvast bedankt
Dank voor je bericht.quote:Op donderdag 7 januari 2016 19:57 schreef marc0871 het volgende:
[..]
zit daar geen flesje puro bij?
dat is om te ontsmetten.
methanol is een bijproduct van elke fermentatie.
maar de concentratie is dusdanig klein, dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken.
je hebt eerder een alcoholvergiftiging dan een methanolvergiftiging
ik denk niet dat je dat flesje in 1 keer moet gebruikenquote:Op vrijdag 8 januari 2016 16:24 schreef laffer het volgende:
[..]
Dank voor je bericht.
Er zit wel een flesje puro bij, maar dat zal wel snel op zijn, vandaar
Klopt, ik las net op internet dat wel 25 ltr ontsmettingsmiddel kan maken uit 100 gr.quote:Op vrijdag 8 januari 2016 18:47 schreef marc0871 het volgende:
[..]
ik denk niet dat je dat flesje in 1 keer moet gebruiken
leukquote:Op zondag 10 januari 2016 15:05 schreef motorbloempje het volgende:
Wij zijn nu bezig met onze eerste eigen bierbrouwpoging na een pakket gehad te hebben voor kerst van de HEMA! Hopelijk gaat dit OK, en dan daarna onze eigen zwengel eraan geven!
De standaard van het HEMA pakket voor 'Belgisch Blond'quote:Op zondag 10 januari 2016 15:15 schreef marc0871 het volgende:
[..]
leuk
wat moet het gaan worden?
welke mouten, hop en gist gebruiken jullie?
oepsiequote:Op zondag 10 januari 2016 15:30 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
De standaard van het HEMA pakket voor 'Belgisch Blond'
Methanol heb je alleen iets mee te maken als je gaat destilleren. Dan gooi je een deel van de voor- en naloop weg. Bij dranken met een laag alcoholpercentage zoals bier, is er niets aan de hand.quote:
het lijkt iig meer op brouwen dan wat ik heb gedaan, met mijn blik gehopt moutextractquote:Op zondag 10 januari 2016 15:34 schreef motorbloempje het volgende:
Nee, we gaan eerst maar even proberen met de set
Hebben gelukkig een donkere pantry waar we de boel kwijt kunnen. Zo even een bordje maken met "<dorpsnaam> Brewery" er op
zelfs dan zou er nog niet eens zo veel aan de hand zijn.quote:Op zondag 10 januari 2016 15:45 schreef Lucky2Bastard het volgende:
[..]
Methanol heb je alleen iets mee te maken als je gaat destilleren. Dan gooi je een deel van de voor- en naloop weg. Bij dranken met een laag alcoholpercentage zoals bier, is er niets aan de hand.
dat laatste: )quote:Op zondag 10 januari 2016 15:56 schreef marc0871 het volgende:
[..]
het lijkt iig meer op brouwen dan wat ik heb gedaan, met mijn blik gehopt moutextract
na mijn volgende blik (bockbier), wil ik ook vanaf het begin gaan brouwen.
daarvoor ga ik een koelbox ombouwen tot maishton, waarin ik, met de single infusion methode, de suikers van de mout ga scheiden.
moet je met het pakket de suikers er in meerdere temperatuur stappen uit 'koken', of moet je de mouten in heet water gooien, temperatuur een tijdje aan zien te houden en daarna affilteren?
na het een paar dagen te hebben laten nagisten, moet je het ergens koud zetten.quote:Op zondag 10 januari 2016 17:40 schreef pl4kkie het volgende:
Ik keek vandaag bij mij vorige werk gebottlede flessen. Het bier is nog steeds troebel. Hoort dat? Het moet uiteindelijk goudgeel en helder worden. Ook lag er een flinter dun laagje drap op de bodem van de fles wat ging vlokken en zweven nadat ik een flejs omgedraaid had. Hoort dit ook ?
Thanks. Na het bottelen had ik de flessen in een koude schuur gezet (~10 graden). De volgende dag bedacht ik dat het te koud was dus heb ze verhuist naar een kamer waar het rond de 18 graden is. Daar staan ze nu een week. Dus ik kan ze nu het het beste weer in de koude schuur zetten?quote:Op zondag 10 januari 2016 18:03 schreef marc0871 het volgende:
[..]
na het een paar dagen te hebben laten nagisten, moet je het ergens koud zetten.
dan slaat op den duur de gist neer en moet je bier helder worden.
dat laagje is gist. dat hoort zo.
als je het bier straks uitschenkt, moet je er ook niet te veel mee schudden en het laatste beetje in de fles laten zitten.
single infusion: een staps maish.quote:
soeppan van 8 liter. ik heb er hier 2 van staan.quote:Op zondag 10 januari 2016 17:41 schreef motorbloempje het volgende:
We moeten grotere pannen en een grotere zeef hebben
yepquote:Op zondag 10 januari 2016 18:17 schreef pl4kkie het volgende:
[..]
Thanks. Na het bottelen had ik de flessen in een koude schuur gezet (~10 graden). De volgende dag bedacht ik dat het te koud was dus heb ze verhuist naar een kamer waar het rond de 18 graden is. Daar staan ze nu een week. Dus ik kan ze nu het het beste weer in de koude schuur zetten?
het nagisten zal nu wel klaar zijnquote:Op zondag 10 januari 2016 18:26 schreef pl4kkie het volgende:
Toppie, Thanks. Dan gaan ze morgen weer naar de schuur. Kunnen ze nog rustig 2 weken nagisten
Hoe zou dat ongeveer moeten smaken?quote:Op maandag 11 januari 2016 21:26 schreef devzero het volgende:
En dit weekend een rogge bier "Red Russian Rye" gebrouwd en die staat nu lekker te bubbelen.
Ik ook niet, maar over ~2 weken zal ik een idee hebben en over 4-5 weken zal ik het weten.quote:Op maandag 11 januari 2016 21:49 schreef NeuNeu het volgende:
[..]
Hoe zou dat ongeveer moeten smaken?
Heb zelf nooit een roggebier gedronken.
zolang het maar niet bij heineken of 1 van de andere groten is.quote:Op maandag 18 januari 2016 15:45 schreef Bart het volgende:
Stel dat we een Q&A kunnen regelen met een bierbrouwerij, is daar interesse voor? En zo ja, welke brouwerij zouden jullie wel eens wat aan willen vragen?
ik kon niet wachten en heb al bijna een krat van mijn stout leegquote:Op donderdag 21 januari 2016 22:03 schreef pl4kkie het volgende:
Vandaag een flesje open gemaakt van mijn eigen gebrouwen bier. Er zat genoeg koolzuur in voor een mooie schuimlaag.
De smaak viel wel onwijs tegen. Heb een paar slokjes geproeft maar heb niet echt de behoefte om nog verder te drinken. Het bier ruikt en proeft best wel zurig. De smaak is niet veel veranderd nadat ik getest had voor het bottelen. Ben benieuwd of de smaak nog bij trekt. Persoonlijk heb ik er een hard hoofd in.
Dat klinkt als een infectie (iets niet goed schoongemaakt?). Smaakte het bier ook zurig voordat je het bottelde?quote:Op donderdag 21 januari 2016 22:03 schreef pl4kkie het volgende:
Het bier ruikt en proeft best wel zurig. De smaak is niet veel veranderd nadat ik getest had voor het bottelen.
Recept van internet wat ik verbouwd heb.quote:Op zondag 24 januari 2016 03:17 schreef devzero het volgende:
[..]
Klinkt interessant. Een kit of recept van internet?
nu je het zegt; 3 tot 4 en 12 tot 15 ebc is idd niet echt donker, voor de basis.quote:Op zaterdag 19 maart 2016 22:43 schreef devzero het volgende:
Lijkt me erg light voor een stout, maar ik ken munich light niet zo goed, dus misschien is het donkerder dan ik me voorstel. Ziet er verder goed uit. Wat voor gist ga je gebruiken?
Ik heb niet super veel ervaring met all-grain brouwsels en de meeste die ik maak zijn 4 liter (1 gallon); dus als het niet erg goed smaakt, dan maakt het niet zo uit. Mijn gewone brouwsels zijn kits met een mix graan en malt-extracts (mijn plaatselijke bierwinkel heeft een hoop leuke recepent voor 20 liter)quote:Op zondag 20 maart 2016 00:28 schreef marc0871 het volgende:
zoals gezegd is dit mijn eerste graanbrouw project, dus ik weet nog niks meer dan dat ik de klok heb horen luiden en ben nu hard op zoek naar de klepel
het is dus echt een leerproject.
Broodgist kan amper tegen alcohol en als er iets is wat je niet wilt is een superzoet drankje met amper alcohol omdat je gist na 2 dagen al dood was. Ook al is is dit een experiment, ik zou toch even op zoek gaan naar "echt" biergist.quote:ik heb hier nog een paar zakjes gist van de bakafdeling van de super, dus ik wilde die dan maar gebruiken.
niet ideaal, maar daar kijk ik met mijn volgende brouwsel wel naar.
minstens een startset zoals ditquote:Op zondag 20 maart 2016 09:55 schreef jitzzzze het volgende:
Vast een enorme domme vraag: maar heb je naast zo'n brewferm blik nog meer spullen nodig?
zal denk ik wel meevallen.quote:Op zondag 20 maart 2016 02:51 schreef devzero het volgende:
[..]
Broodgist kan amper tegen alcohol en als er iets is wat je niet wilt is een superzoet drankje met amper alcohol omdat je gist na 2 dagen al dood was. Ook al is is dit een experiment, ik zou toch even op zoek gaan naar "echt" biergist.
Ik heb deze: http://www.brouwmarkt.nl/(...)rouwen-pro-plus.htmlquote:Op zondag 20 maart 2016 10:05 schreef marc0871 het volgende:
[..]
minstens een startset zoals dit
http://www.brouwmarkt.nl/(...)bierbrouwen-pro.html
grootste verschil is de ton ipv de emmer.quote:Op zondag 20 maart 2016 10:53 schreef laffer het volgende:
[..]
Ik heb deze: http://www.brouwmarkt.nl/(...)rouwen-pro-plus.html
Bevalt prima
Het is aan te raden losse gist bij te bestellen en zo nodig een giststarter te maken. Die korrelgisten die bij de blikken worden meegeleverd willen nog wel eens wat mindere resultaten opleveren (ongewenste smaak, minder alcohol etc). Ik ga zelf straks een Brewferm Grand Cru brouwen waarvoor ik de Wyeast 3944 XL Belgian Witbier (http://www.brouwmarkt.nl/bierbrouwen/biergisten-kleinverpakking/wyeast-biergist/wyeast-belgian-ales/wyeast-3944-xl-belgian-witbier-biergist-activator.html).quote:Op zondag 20 maart 2016 09:55 schreef jitzzzze het volgende:
Vast een enorme domme vraag: maar heb je naast zo'n brewferm blik nog meer spullen nodig?
quote:Op vrijdag 22 april 2016 22:08 schreef KremlinCardinal het volgende:
@vorige post: Zag ik deze post ook niet voorbijkomen op het forum van hobbybrouwen?
de maat was volquote:OT: Brouwers, kameraden, bekenden en onbekenden, ik moet een vreselijk verlies melden.
Hij was zo goed bezig. Zo enthousiast, hij klaagde nooit...
Een ware metgezel.
Maar aan alles komt een einde. Het is voorbij.
Zijn leven was glorieus, maar kort.
Vandaag, vrijdagavond 22 april 2016, om 21:50 uur, is hij ons ontnomen.
Mijn geliefde maatglas.
Moge hij in stilte rusten.
Dat kan ja. Het is wel aan te raden om voor een premium of premium+ pakket te kiezen.quote:Op zaterdag 30 juli 2016 19:38 schreef einzeinz het volgende:
Ik heb een vraagje. Als ik zo'n starterspakket koop bij BrewFerm, kan ik het dan later ook gewoon uitbreiden? Want stel dat het leuk is en ik wat geavanceerder wil gaan?
Bij Brewferm of Brouwland?quote:Op zondag 31 juli 2016 01:21 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
Dat kan ja. Het is wel aan te raden om voor een premium of premium+ pakket te kiezen.
Extra aanvullingen zijn later toevoegbaar.
Gewoon bij Brouwland of een andere webshop die Brewferm producten verkoopt.quote:
Etikettenquote:Op maandag 1 augustus 2016 20:35 schreef Luppie0110 het volgende:
Hoe maken jullie je etiketten? Of waar ontwerpen cq kopen jullie ze?
Gewoon papier met laserprinter bedrukt.quote:Op maandag 1 augustus 2016 20:35 schreef Luppie0110 het volgende:
Hoe maken jullie je etiketten? Of waar ontwerpen cq kopen jullie ze?
Welk programma gebruik je hiervoor? Berekend dit automatisch wat het 'kan worden'?quote:Op woensdag 3 augustus 2016 22:58 schreef Saind het volgende:
Ik zit te rommelen met een recept voor een APA, wat denken jullie hiervan?
Ik denk de tiende iteratie van het hoprecept van vandaag
[ afbeelding ]
Ik heb expres zoveel mogelijk in de whirlpool en dryhop gegooid om er zo veel mogelijk hop in te kunnen duwen zonder dat het al te bitter wordt maar ik heb zoiets nog nooit geprobeerd, lijkt het ergens op?
quote:Op woensdag 3 augustus 2016 23:17 schreef einzeinz het volgende:
[..]
Welk programma gebruik je hiervoor? Berekend dit automatisch wat het 'kan worden'?
Thanks, ik ken er weinig van maar je zal een zeer licht bier hebben naar mijn gevoel.quote:Op woensdag 3 augustus 2016 23:19 schreef Saind het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Beersmith dus.
En ja. Ingrediënten erin douwen en hij geeft alles automatisch aan
Ik zag laatst iemand die deze etiketten had aangeschaft om een kleine sticker boven op de dop te plakken:quote:Op maandag 1 augustus 2016 20:35 schreef Luppie0110 het volgende:
Hoe maken jullie je etiketten? Of waar ontwerpen cq kopen jullie ze?
Veel kleur zal er idd niet aan zitten.quote:Op woensdag 3 augustus 2016 23:54 schreef einzeinz het volgende:
[..]
Thanks, ik ken er weinig van maar je zal een zeer licht bier hebben naar mijn gevoel.
Veel plezier en hopelijk een mooi eindresultaat.quote:Op zondag 13 augustus 2017 17:30 schreef motorbloempje het volgende:
Schopje!
Over 2 dagen wordt onze All-in-One Bulldog Brewer bezorgd en gaan we, na wat probeerselen met een HEMA kit en teveel potten, pannen en kleine zeven, maar eens écht aan de slag!
Vergeet die SG meter. Ga direct voor een refractometer ergens op internet. Werkt simpeler en nauwkeuriger. https://nl.aliexpress.com(...)vity/1279675490.htmlquote:Op zaterdag 26 augustus 2017 12:05 schreef StateOfMind het volgende:
Iemand ervaring met http://www.brouwbroeders.nl/?
Mijn vader is volgende maand jarig en ik overweeg een starterspakket, een sg-meter en een thermometer te geven als cadeau.
Refractometer is perfect, heb er eentje gekocht voor het suikergehalte van ijsmassa voor het vriezen te meten. Kinderlijk eenvoudig.quote:Op zondag 27 augustus 2017 14:01 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Vergeet die SG meter. Ga direct voor een refractometer ergens op internet. Werkt simpeler en nauwkeuriger. https://nl.aliexpress.com(...)vity/1279675490.html
Of gewoon alles in Brix/Plato berekenen en bekijken. Als je van het begin af aan daar mee rekent dan hoef je nooit om te rekenen.quote:Op zondag 27 augustus 2017 19:44 schreef marc0871 het volgende:
Wel de waarde van het eind SG corrigeren voor de alcohol.
Ach, met Brouwhulp of Brouwvisie is het een en ander niet zo moeilijk.quote:Op maandag 28 augustus 2017 18:09 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Of gewoon alles in Brix/Plato berekenen en bekijken. Als je van het begin af aan daar mee rekent dan hoef je nooit om te rekenen.
Leuk dat je er toch mee doorgaat.quote:Op donderdag 24 augustus 2017 22:37 schreef motorbloempje het volgende:
Dank! Eerste brew staat nu bijna een week te fermenteren. Een eigen recept zwaar blond. Ben zeer benieuwd!
Ja, ach, toevoegen van ingredienten zul je toch moeten doen, inderdaad.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 21:19 schreef motorbloempje het volgende:
Nou, alles gaat nog steeds wel 'met de hand', het is alleen een stuk makkelijker op temperatuur houden en dergelijken op grotere hoeveelheden.
We hebben een pilsener en een biscuit malt gebruikt Hop was hallertau mittlefruh.
Leukquote:Op vrijdag 15 september 2017 14:27 schreef noodgang het volgende:
Ook maar een vracht aan spullen besteld bij brouwmarkt en een pan bij hobbybrouwshop om zelf te kunnen gaan brouwen. Heb er veel zin in!
Besloten om maar meteen voor het volledige moutbrouwen te gaan. Ik ben benieuwd waar ik allemaal tegenaan ga lopen, veel waarschijnlijk de eerste keer
Dank je!quote:Op vrijdag 15 september 2017 16:05 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Leuk
Verwacht inderdaad niet dat het van de eerste keer perfect gaat.
Je kan echter wel zorgen dat je enigszins beslagen ten ijs komt.
Kijk eens op de site hobbybrouwen
Op hun forum kan je ook vragen stellen en heel veel antwoorden vinden.
Hun wiki kan ook heel verhelderend werken.
Bekijk op Youtube eens de filmpjes van Brouwtv.
Veel plezier en succes
wat leuk! Succes!quote:Op vrijdag 15 september 2017 14:27 schreef noodgang het volgende:
Ook maar een vracht aan spullen besteld bij brouwmarkt en een pan bij hobbybrouwshop om zelf te kunnen gaan brouwen. Heb er veel zin in!
Besloten om maar meteen voor het volledige moutbrouwen te gaan. Ik ben benieuwd waar ik allemaal tegenaan ga lopen, veel waarschijnlijk de eerste keer
Mja, maar die doen het meestal al een tijdje.quote:Op vrijdag 15 september 2017 17:53 schreef noodgang het volgende:
[..]
Dank je!
Ik heb al uitgebreid rond zitten kijken op hobbybrouwen en verschillende filmpjes van brouwtv bekeken (Jammer dat je daarbij het eindresultaat eigenlijk nooit te zien krijgt)
Ziet er dan ineens heel makkelijk uit, maar dat zal nog wel tegen gaan vallen
Nu eerst maar eens proberen om een hevelfilter en dompelkoeler te gaan knutselen!
quote:Op vrijdag 15 september 2017 17:55 schreef motorbloempje het volgende:
Wij mogen bijna proberen Ze zijn iig al gebotteld.
[ afbeelding ]
Ja, we wachten 2 het voor-bottel-brouwsel smaakte al veelbelovend.quote:Op vrijdag 15 september 2017 18:52 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Mja, maar die doen het meestal al een tijdje.
En dan gaat er nog wel eens wat fout.
Ik heb Oscar al een paar keer een kleine ramp zien voorkomen in zo'n filmpje
Ik gebruik een kraan en een Bazookafilter voor het filteren.
Zit je wel met een gat in je pan.
Voor een hevelfilter staan er zat voorbeelden op het forum.
De koeler heb ik gemaakt van een rol van 5 meter 12mm koperbuis, een meter rechte buis en een paar knelkoppelingen.
De windingen heb ik verkleind met een pijpenbuiger (het helpt als je wat gereedschap ter beschikking hebt )
Met 12mm past de buis in een tuinslang. Vastzetten met slangenklemmen.
Met 15mm kan je er gardenakoppelingen op zetten.
[..]
Na een weekje kan je al proeven, hoor.
Als je dan elke week een flesje open maakt, kan je de smaakontwikkeling volgen.
Vooral na een week of 3 ga je grote veranderingen proeven.
Al doende leert menquote:Op vrijdag 15 september 2017 18:53 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Ja, we wachten 2 het voor-bottel-brouwsel smaakte al veelbelovend.
Was helaas wat minder % ABV dan gehoopt, maar het is dan ook v1.0
Tja, als je zo aan je bier kan komen...quote:Op zaterdag 16 september 2017 00:28 schreef popolon het volgende:
Ik ben ermee gestopt na zes jaar, dat als originele topic opener.
Een goede vriend van me heeft een brouwerij hier 10 minuten vandaan dus ja. Tja! Maar was leuk om te doen. Dat zeker.
Absoluut!quote:Op zaterdag 16 september 2017 11:49 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Toch vind ik het zelf maken leuker dan mijn geld wegbrengen bij de super of de slijter.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Bij het meten van de SG waarde kom ik er niet helemaal uit.
Volgens de verdeling op de meter ben ik wijn aan het maken
(Het rode stukje is gemarkeerd als begin bier en het blauwe stuk begin wijn)SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Thanks voor je antwoordenquote:Op zaterdag 23 september 2017 00:05 schreef marc0871 het volgende:
Volgens mij moet je de schaal van de bovenste foto aanhouden.
Dan zit je aan een specifieke graviteit (SG) van 1.080.
Dat wordt een stevig biertje van rond de 9%.
Jammer dat het filter dicht sloeg. Te fijn geschroot, inderdaad.
Daar zit nog best wat wort in.
Hoeveel liter heb je overgehouden?
Staat je deksel daardoor open? Dat zou ik niet doen, dat kan besmetting geven. Dat is de truc van het waterslot er kan wel lucht uit maar niets in.quote:Op zaterdag 23 september 2017 09:24 schreef noodgang het volgende:
[..]
Thanks voor je antwoorden
Een SG van 1.080 zou top zijn . De filter begon pas wat later te haperen dan de foto. Ik ben met 20 liter begonnen en er is denk ik ongeveer 4 liter spoelwater meegekomen voordat hij helemaal dichtsloeg.
Volgens het recept zou ik 24 liter wort over moeten houden om mee te gaan koken, dat zal nu wel iets minder zijn, maar er staan nergens maatstreepjes op, dus geen idee eigenlijk
Nu staat het vat hopelijk te vergisten. Er zit zo'n cilindrisch waterslot op het vat, moeten deze echt gaan bubbelen? Nu gaat vooral het deksel wat scheef staan
Dat lijkt mee te vallen, hij komt wat scheef te staan door de druk van binnenuit, maar niet zo erg dat er lucht in kan. Nu is hij overigens wel aan het borrelen geslagen, dus komt hopelijk goedquote:Op zaterdag 23 september 2017 10:21 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Staat je deksel daardoor open? Dat zou ik niet doen, dat kan besmetting geven. Dat is de truc van het waterslot er kan wel lucht uit maar niets in.
Na het koken en koelen (op 20 graden) heb ik gemeten. Bij het volgende brouwsel zet ik er zo'n slangvormig waterslot op, al is het maar omdat dat er leuker uitzietquote:Op zaterdag 23 september 2017 11:11 schreef marc0871 het volgende:
Mja, bekend probleem bij dat model.
Het deksel rijst met de koolzuurdruk. Door de ruimte die er tussen zit, gaat 'ie dan wat scheef staan.
Dat model klappert meer.
Ik heb liever zo'n slangmodel. Die borrelen echt.
Hmm, valt nog mee.
Na koken zal je dan zo'n 16 a 17 liter hebben overgehouden.
Had je het SG voor of na het koken gemeten?
Gist gaat niet meteen alcohol en koolzuur maken.
Het komt eerst in een vermeerderingsfase, waarin ze de in de wort aanwezige zuurstof opgebruiken.
Pas daarna word er koolzuur aangemaakt en word het waterslot actief.
Kan zo'n 8 uur duren.
Zo. Nu ga ik zelf mijn spulletjes opzetten voor een brouwdag. Een Pale Ale.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
Ga dan voor een blond, pils is veel lastiger.quote:Op zondag 1 oktober 2017 19:52 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
terug vind pils
* Ik ben van plan om eens mijn eerste stappen te zetten in het brouwen van bier.
Eigenlijk wil ik voor een bokbier gaan of in ieder geval een donkerbier zoet en hoog percentage alcoholvolume.quote:Op zondag 1 oktober 2017 19:55 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Ga dan voor een blond, pils is veel lastiger.
quote:Op zondag 1 oktober 2017 15:11 schreef Fogel het volgende:
Paar dagen geleden samen met mijn buurman 25l RIS en 50l heftige Weizen gebrouwen.
Aangezien we ketel niet echt goed schoon hadden gemaakt na de RIS, is de weizen een beetje donkerder geworden dan de bedoeling is, maar daar proef je vast weinig tot niks van. Denk aan een paar eetlepels wat er nog inzat en daarna is er nog 18.5kg plus 50 liter water bijgekomen.
Volgens de berekening gaat RIS ca 10,2% worden, de weizen 12,7%.
Staat nu lekker te bloppen op 21C.zo, serieuze brouwinstallatie .SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Een paar serieuze bieren ook.
Die RIS geloof ik wel, maar een Weizen van bijna 13% ? Poehee
Bottelgist of onder koolzuur in een keg?
Stiekem benieuwd naar die RIS
Mijn Pale Ale beloofde me gisteren lekker te worden (hint )
De stout is het, alhoewel dat waarschijnlijk een slap bakkie slootwater is, vergeleken met jullie RISIn de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
Die weizen is een recept van mijn broer. Had hij samen met een groep vrienden gemaakt, maar iemand had wat verkeerd op een weegschaal gekeken en de verkeerde eenheden gebruikt... En dat dus niet bij alles. Verhoudingen verkeerd, maar ze hadden doorgezet en het bleek achteraf toch nog erg goed te drinken te zijn. Maar even nagelopen waar het fout is gegaan, nog een keer gebrouwen en dat werdt ook OK. Dat recept -met de juiste maar voor een weizen eigenlijk foute verhoudingen- gebruikt. Ben erg benieuwd naar het resultaat.quote:Op maandag 2 oktober 2017 19:20 schreef marc0871 het volgende:
[..]
zo, serieuze brouwinstallatie .
Een paar serieuze bieren ook.
Die RIS geloof ik wel, maar een Weizen van bijna 13% ? Poehee
Bottelgist of onder koolzuur in een keg?
Stiekem benieuwd naar die RIS
Mijn Pale Ale beloofde me gisteren lekker te worden (hint )
De stout is het, alhoewel dat waarschijnlijk een slap bakkie slootwater is, vergeleken met jullie RIS
Zelf ben ik toen begonnen met blikbier, hoef je alleen water en suiker toe te voegen en gist natuurlijk. Feitelijk val je dan halverwege in het proces van het brouwen. Zo kan je rustig wat ervaring opdoen. Mijn tweede fase was geknoei met moutpoeder, dat kan ik niet aanraden. Vreselijke kleefboel is dat.quote:Op zondag 1 oktober 2017 20:26 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
En misschien om wat ervaring op te doen eerst eens een mede maken
http://bijlmakers.com/wijn-maken/mede/
Dat is eenvoudiger om te maken.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Een wijnstartset met daarin;
Gistingsfles van 5 liter (glas, recht model)
Rubber kap voor waterslot
Waterslot Classic
Sulfiet reinigingsmiddel
Uitschuifbare hevelslang met kraan en speciale droesemkop
Hevelclip om de hevelslang aan de gistingsfles of emmer te bevestigen
Handkurkapparaat
6 wijnkurken
6 krimpcapsules
6 wijnetiketten
Wijnpakket Shiraz Merlot incl. wijngist en klaringsmiddel
Nederlandse gebruiksaanwijzing
Een extra 5-literfles om over te hevelen
Kunststof trechter
Een wijnpaket voor Cabernet Sauvignon
Een meetset met daarin;
Hydrometer (3-schalen) voor bepaling van de Soortelijke massa, het toekomstige alcoholpercentage aanwezige suikers in gram/ltr.
Maatglas van 100 ml. met verdeling.
Vinometer voor bepaling van het alcoholgehalte van de wijn.
Thermometer (-10 °C - +110 °C) met een duidelijk afleesbare schaalverdeling.
Nederlandstalige gebruiksaanwijzingen en tabellen.
Verder werk ik aan lege flessen door volle flessen leeg te drinken en ze te bewaren
En wat ik ook nog erbij haal;
PH waarde stips om de zuurgraad te meten
Waterhardheidstrips
Een rvs zeef
Extra wijnkurken
Kroonkurken plus een kroonkurkapparaat
Extra krimpcapsules
Grote pot Sulfiet
Grote witte brouwemmer (om alles goed in schoon te kunnen maken) (en voor misschien in de toekomst te gaan gebruiken indien ik ook bier wil gaan maken)
Flessenborstels
Een stuk of 3 extra gistingsflessen met watersloten en doppen
Dingen die ik al heb en handig/nodig kunnen zijn;
Gasfornuis
6 liter pan van RVS
Spatels en schuimspanen
Schalen
weckpotten
Blender
Verder zal ik komende week bij de appie veel honing inslaan leuke bonusaanbieding.
Twee vragen nog aan jullie;
Wat mis ik in mijn aankooplijst?
Helaas ik woon in een gebied met hard water.
Is het gewoon te gebruiken of is het beter om bronwater te kopen en of het water filteren ontharden o.i.d.?
Alvast bedankt,
Graf..Coudenhove..Kalergi
Ik heb (ruim) 1,5 zakje gist gebruikt omdat ik 1 al wat weinig vondquote:Op zaterdag 7 oktober 2017 00:04 schreef marc0871 het volgende:
Nu al? Vind ik snel.
Maar ik ken het ongeduld
Een van mijn eerste bieren heb ik met 10 dagen gebotteld. Spuiters
Die van mij staat nu bijna 2 weken en blijft nog een weekje staan. Kan de gist nog wat bijproducten van de vergisting opruimen en het bier mooi helder worden.
Het SG lijkt mij vrij hoog.
Kan zomaar dat je, door het hoge SG, te weinig gist hebt toegevoegd.
De meeste verpakkingen zijn voldoende voor 20 liter tot een SG van 1.060.
Voor 16 á 17 liter van 1.080 is het eigenlijk net te weinig.
Dan kan de gist er tussentijds de brui aan geven.
Dan kan de vergisting weer verdergaan in de fles, waar ook nog eens de bottelsuiker bijgedaan is.
Resultaat is in het beste geval spuiters. In het slechtste geval bommetjes.
Het kan allemaal best kloppen en niet zo'n vaart lopen, maar ik zou ze toch even in de gaten houden.
Mooi zo, Beter voorkomen dan genezen.quote:Op zaterdag 7 oktober 2017 23:23 schreef noodgang het volgende:
[..]
Ik heb (ruim) 1,5 zakje gist gebruikt omdat ik 1 al wat weinig vond
Nu niet te veel suiker erbij gedaan, dus ik hoop dat t meevalt met de spuiters/bommen. Heeft ruim een week hoofdgisting gehad, toen overgeheveld en nog bijna een week gestaan. Het bubbelen was wel echt voorbij.
We zullen t zien, ik heb ze veilig weggezet
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op vrijdag 20 oktober 2017 14:55 schreef noodgang het volgende:
Mijn eerste brouwsel smaakt al best goed! De bananensmaak (die ook bij bijvoorbeeld Paulaner vrij sterk is) komt heel heftig naar voren, maar is niet vervelend. Ik ben benieuwd hoe het over een paar weken is
Voor mijn volgende brouwsels toch maar een klimaatkast gebouwd van een koelkast met STC-1000 regelaar. Volgende wordt een IPA. Nu nog even een goede brouwdag plannen.
Plan voor recept, kan nog iets aangepast worden, al heb ik de ingrediënten wel al in huis:Persoonlijk zou ik de Special B er uit laten.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Rozijntjes verwacht je in een Bock of Kloosterbier. Niet in een IPA.
Anderzijds verwacht ik niet zo'n heel groot effect, met deze hoeveelheid.
Qua hop; go big or go home, right?
Ik denk dat vooral de bitterhop je gaat opbreken. Een IBU van 70 wordt door veel mensen al als behoorlijk bitter ervaren.
Simcoe, Cascade en Citra. Ik verwacht hier toch wel een hopbommetje.
Misschien wat dikker maischen, zodat je wat meer kan spoelen?In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
Ja, de waterverhouding had ik nog niet echt goed bekeken die ga ik nog wat aanpassenquote:Op vrijdag 20 oktober 2017 18:22 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Persoonlijk zou ik de Special B er uit laten.
Rozijntjes verwacht je in een Bock of Kloosterbier. Niet in een IPA.
Anderzijds verwacht ik niet zo'n heel groot effect, met deze hoeveelheid.
Qua hop; go big or go home, right?
Ik denk dat vooral de bitterhop je gaat opbreken. Een IBU van 70 wordt door veel mensen al als behoorlijk bitter ervaren.
Simcoe, Cascade en Citra. Ik verwacht hier toch wel een hopbommetje.
Misschien wat dikker maischen, zodat je wat meer kan spoelen?
Volgens mij ben ik jullie etiketten al eens tegengekomenquote:Op vrijdag 20 oktober 2017 15:35 schreef Sarabi het volgende:
Na ongeveer 20 brouwsels wordt het nu tijd om (voor de 2e keer) ons blond bier te brouwen dat we op een ambachtsmarkt mogen gaan schenken
Yes die zijn van onsquote:Op vrijdag 20 oktober 2017 19:49 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Volgens mij ben ik jullie etiketten al eens tegengekomen
http://www.hobbybrouwen.n(...)15817.html#msg515817
Ik vond ze leuk.quote:Op vrijdag 20 oktober 2017 19:54 schreef Sarabi het volgende:
[..]
Yes die zijn van ons
Die etiketten waren wel erg tof die we normaal gebruiken zijn iets meer standaard
Hahaha nee, nog nooit zo naar gekeken.quote:Op vrijdag 20 oktober 2017 19:59 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Ik vond ze leuk.
Er valt net een kwartje; Sarabi; Saskia Ramon bier?
A dirty mind is a joy for everquote:Op vrijdag 20 oktober 2017 20:02 schreef Sarabi het volgende:
[..]
Hahaha nee, nog nooit zo naar gekeken.
Wel toevallig.
En beter dan wat ze er normaal van maken op Fok!
Nog steeds niet gezienquote:Sarabi is de naam van de moeder van The Lion King.
Dat had ik met mijn eerste Tripel ook; Bitter zurig met een zoetje, alsof ik ik een besuikerde grapefruit hapte.quote:Op zondag 22 oktober 2017 19:20 schreef motorbloempje het volgende:
Weer een brouwdagje erop zitten. Er staat 19l in de fermenter Het smaakte pre-fermenting lekker hoppig, tikje bitterder dan gedacht, maar met een erg lekkere nasmaak! Ben benieuwd
[ afbeelding ]
Aardig bezig.quote:Op zaterdag 21 oktober 2017 15:34 schreef Fogel het volgende:
Ik zag een goede aanbieding en kon het niet laten...
[ afbeelding ]
Van vanderkooy krijg ik altijd die platte met een oranje deksel, van brouwmarkt die hogere met een hengsel. Blauw deksel geloof ik? Bestel tegenwoordig altijd bij vanderkooy, vooral omdat ze meer soorten hop en gist hebbenquote:Op zondag 29 oktober 2017 19:49 schreef stavromulabeta het volgende:
Ik bestel mijn spullen soms bij Van der Kooy Jubbega, soms bij Brouwmarkt. 5 kg mout wordt altijd geleverd in plastic bakken. Ik heb nu een verzameling platte bakken en wat hogere, emmervormige bakken.
Weet toevallig iemand wie welke baksoort gebruikt? Qua prijs maakt het namelijk nauwelijks uit, maar de platte bakken vind ik een stuk handiger in hergebruik.
Ah, mooi, dan bestel ik het nu even bij Van der kooy, die lage bakken vind ik superhandig om allerlei troep in te bewaren En omdat het winter wordt en mijn kelder dan lekker koel is, ga ik me eens aan de pilsener wagen.quote:Op zondag 29 oktober 2017 20:08 schreef Saind het volgende:
[..]
Van vanderkooy krijg ik altijd die platte met een oranje deksel, van brouwmarkt die hogere met een hengsel. Blauw deksel geloof ik? Bestel tegenwoordig altijd bij vanderkooy, vooral omdat ze meer soorten hop en gist hebben
Ziet er goed uit! Leuke etikettenquote:Op zondag 12 november 2017 19:37 schreef motorbloempje het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Vandaag onze tweede grote batch gebrouwen hij smaakte al goed
Nog met de hand? Ik vind 3 kratten bottelen altijd wel werk zatquote:Op zaterdag 25 november 2017 20:37 schreef Sarabi het volgende:
Net 10 kratjes gebotteld waarvan de helft zo'n beetje voor de ambachtsmarkt is. Spannend!
Ja met de hand met een tafelmodel, sinds we die hebben vind ik het eigenlijk niet zo vervelend meer.quote:Op zaterdag 25 november 2017 20:38 schreef Saind het volgende:
[..]
Nog met de hand? Ik vind 3 kratten bottelen altijd wel werk zat
Ik doe 't ook met zo'n tafelmodel, vind het echt een ramp. Maar goed, eigenlijk is dik de helft van het werk nog het schoonmaken van flessen, als we met nieuwe flessen zouden werken zou het wel te doen zijn eigenlijk.quote:Op zaterdag 25 november 2017 21:03 schreef Sarabi het volgende:
[..]
Ja met de hand met een tafelmodel, sinds we die hebben vind ik het eigenlijk niet zo vervelend meer.
Laatst heb ik een soort leffe blond gebrouwen, eigenlijk een soort hybride tussen een blond en een witbier, met havervlokken om het wat 'romiger' te maken en witbiergist.quote:Op zaterdag 25 november 2017 20:54 schreef Saind het volgende:
Iets anders, help me eens, wat moet ik brouwen?
Dit jaar so far het volgende gemaakt, en ik moet nog even verzinnen wat ik verder ga maken
Double IPA, New England Double IPA, 2 Quads (waarvan 1 met vijgen en jeneverbessen), 1 IPA, Witbier met grapefruit, Tripel, een normale Saison en een zure saison, een session IPA, een oatmeal stout en vandaag een RIS.
Heb in ieder geval ingrediënten in huis voor een kölsch die ik binnenkort ga klussen maar de fantasie begint wel op te raken.
Ja dat schoonmaken is wel helquote:Op zaterdag 25 november 2017 21:05 schreef Saind het volgende:
[..]
Ik doe 't ook met zo'n tafelmodel, vind het echt een ramp. Maar goed, eigenlijk is dik de helft van het werk nog het schoonmaken van flessen, als we met nieuwe flessen zouden werken zou het wel te doen zijn eigenlijk.
Ben je lang bezig geweest zekerquote:Op zondag 14 januari 2018 22:52 schreef Fogel het volgende:
Productief weekend gehad hier. Gister een RIS, vandaag een quad en een clone van westvleteren 12 gebrouwen. Totaal zo'n 67 liter.
De WV12' heeft een heel irritant gistschema, met verschillende stappen. Die zit nu in de fermentosaurus van mijn buurman (had hij zichzelf als kerstcadeau gegeven, maar heeft voorlopig geen brouweplannen, dus prima om te testen) en staat in zijn koelkast met STC-100. Geen omkijken meer naar dus
Welke gist gebruik je? Had laatst WLP530 maar daar was ik toch niet echt fan vanquote:Op maandag 22 januari 2018 17:15 schreef motorbloempje het volgende:
Sinds zondag staat 'r een Weissbier te pruttelen in het fermenteervat. Pre-fermenteren smaakte het al wat belovend, ben zeer benieuwd naar het eindresultaat!
Valt wel mee, zo’n 6 uur per batch.quote:Op maandag 15 januari 2018 09:35 schreef SjaakKlapkaak het volgende:
[..]
Ben je lang bezig geweest zeker
Wij hebben Mangrove Jack's Bavarian Wheat Yeast. M20quote:Op maandag 22 januari 2018 17:29 schreef Saind het volgende:
[..]
Welke gist gebruik je? Had laatst WLP530 maar daar was ik toch niet echt fan van
Van 't weekend staat deze weer op het programma.quote:Vandaag een Imperial Oatmeal Chocolate Coffee Milk Stout gebrouwen.
De basis was Munich Light, met havervlokken, Chocolate B voor de chocolade en Zwarte mout voor de koffie.
Het 'milk' gedeelte heb ik bereikt middels lactose.
Bramling Cross en Fuggles voor de hop.
Goed, dat is dus pas 3 weken geleden gebeurd. Omstandigheden thuis en het weer werkten niet mee.quote:Op woensdag 24 januari 2018 22:10 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Van 't weekend staat deze weer op het programma.
Het vorige brouwsel was wat waterig en vlak.
Ga hem iets warmer maischen, voor een iets vollere body. 67 ipv 65. Misschien een 2-staps; 45 min 65 en 20 min 72.
Hop wordt ook wat opgeschroefd, iig voor wat extra bitter.
Evenals de lactose.
Mag allemaal wel wat dikker.
Klinkt weer goed!quote:Op zondag 8 april 2018 01:01 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Goed, dat is dus pas 3 weken geleden gebeurd. Omstandigheden thuis en het weer werkten niet mee.
Nu maar een kleine batch op het fornuis gemaakt, ipv buiten op de 8,5kw brander.
Gaat morgen op de fles.
Vandaag geproefd en helemaal blij.
Alsof je een stukje melkchocolade in je koffie doopt. Zoet, plakkerig, alsof je siroop drinkt zo dik.
Daar drink je geen 2 glazen van weg
Verder vandaag een Blonde met single hop Citra gebrouwen.
Beloofd nu al lekker te worden; Bitterig met citrus. Jummie.
Emmertje Ale mout met een handje Munich Light.
Maishen op 63 graden.
10gr Citra voor een uurtje.
Laatste 10 minuten nog eens 25gr.
Ik heb er een zakje BE-256 op gestrooid.
Met US-05 had ik het een APA genoemd
Mja, echt fris zal die van mij niet worden.quote:Op dinsdag 17 april 2018 12:29 schreef noodgang het volgende:
[..]
Klinkt weer goed!
Ik heb afgelopen week ook een blonde met Citra gebotteld, wat sinaasappelschil erbij. Beloofd ook wel een lekker fris biertje te worden
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |