Veel plezier en hopelijk een mooi eindresultaat.quote:Op zondag 13 augustus 2017 17:30 schreef motorbloempje het volgende:
Schopje!
Over 2 dagen wordt onze All-in-One Bulldog Brewer bezorgd en gaan we, na wat probeerselen met een HEMA kit en teveel potten, pannen en kleine zeven, maar eens écht aan de slag!
Vergeet die SG meter. Ga direct voor een refractometer ergens op internet. Werkt simpeler en nauwkeuriger. https://nl.aliexpress.com(...)vity/1279675490.htmlquote:Op zaterdag 26 augustus 2017 12:05 schreef StateOfMind het volgende:
Iemand ervaring met http://www.brouwbroeders.nl/?
Mijn vader is volgende maand jarig en ik overweeg een starterspakket, een sg-meter en een thermometer te geven als cadeau.
Refractometer is perfect, heb er eentje gekocht voor het suikergehalte van ijsmassa voor het vriezen te meten. Kinderlijk eenvoudig.quote:Op zondag 27 augustus 2017 14:01 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Vergeet die SG meter. Ga direct voor een refractometer ergens op internet. Werkt simpeler en nauwkeuriger. https://nl.aliexpress.com(...)vity/1279675490.html
Of gewoon alles in Brix/Plato berekenen en bekijken. Als je van het begin af aan daar mee rekent dan hoef je nooit om te rekenen.quote:Op zondag 27 augustus 2017 19:44 schreef marc0871 het volgende:
Wel de waarde van het eind SG corrigeren voor de alcohol.
Ach, met Brouwhulp of Brouwvisie is het een en ander niet zo moeilijk.quote:Op maandag 28 augustus 2017 18:09 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Of gewoon alles in Brix/Plato berekenen en bekijken. Als je van het begin af aan daar mee rekent dan hoef je nooit om te rekenen.
Leuk dat je er toch mee doorgaat.quote:Op donderdag 24 augustus 2017 22:37 schreef motorbloempje het volgende:
Dank! Eerste brew staat nu bijna een week te fermenteren. Een eigen recept zwaar blond. Ben zeer benieuwd!
Ja, ach, toevoegen van ingredienten zul je toch moeten doen, inderdaad.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 21:19 schreef motorbloempje het volgende:
Nou, alles gaat nog steeds wel 'met de hand', het is alleen een stuk makkelijker op temperatuur houden en dergelijken op grotere hoeveelheden.
We hebben een pilsener en een biscuit malt gebruikt Hop was hallertau mittlefruh.
Leukquote:Op vrijdag 15 september 2017 14:27 schreef noodgang het volgende:
Ook maar een vracht aan spullen besteld bij brouwmarkt en een pan bij hobbybrouwshop om zelf te kunnen gaan brouwen. Heb er veel zin in!
Besloten om maar meteen voor het volledige moutbrouwen te gaan. Ik ben benieuwd waar ik allemaal tegenaan ga lopen, veel waarschijnlijk de eerste keer
Dank je!quote:Op vrijdag 15 september 2017 16:05 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Leuk
Verwacht inderdaad niet dat het van de eerste keer perfect gaat.
Je kan echter wel zorgen dat je enigszins beslagen ten ijs komt.
Kijk eens op de site hobbybrouwen
Op hun forum kan je ook vragen stellen en heel veel antwoorden vinden.
Hun wiki kan ook heel verhelderend werken.
Bekijk op Youtube eens de filmpjes van Brouwtv.
Veel plezier en succes
wat leuk! Succes!quote:Op vrijdag 15 september 2017 14:27 schreef noodgang het volgende:
Ook maar een vracht aan spullen besteld bij brouwmarkt en een pan bij hobbybrouwshop om zelf te kunnen gaan brouwen. Heb er veel zin in!
Besloten om maar meteen voor het volledige moutbrouwen te gaan. Ik ben benieuwd waar ik allemaal tegenaan ga lopen, veel waarschijnlijk de eerste keer
Mja, maar die doen het meestal al een tijdje.quote:Op vrijdag 15 september 2017 17:53 schreef noodgang het volgende:
[..]
Dank je!
Ik heb al uitgebreid rond zitten kijken op hobbybrouwen en verschillende filmpjes van brouwtv bekeken (Jammer dat je daarbij het eindresultaat eigenlijk nooit te zien krijgt)
Ziet er dan ineens heel makkelijk uit, maar dat zal nog wel tegen gaan vallen
Nu eerst maar eens proberen om een hevelfilter en dompelkoeler te gaan knutselen!
quote:Op vrijdag 15 september 2017 17:55 schreef motorbloempje het volgende:
Wij mogen bijna proberen Ze zijn iig al gebotteld.
[ afbeelding ]
Ja, we wachten 2 het voor-bottel-brouwsel smaakte al veelbelovend.quote:Op vrijdag 15 september 2017 18:52 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Mja, maar die doen het meestal al een tijdje.
En dan gaat er nog wel eens wat fout.
Ik heb Oscar al een paar keer een kleine ramp zien voorkomen in zo'n filmpje
Ik gebruik een kraan en een Bazookafilter voor het filteren.
Zit je wel met een gat in je pan.
Voor een hevelfilter staan er zat voorbeelden op het forum.
De koeler heb ik gemaakt van een rol van 5 meter 12mm koperbuis, een meter rechte buis en een paar knelkoppelingen.
De windingen heb ik verkleind met een pijpenbuiger (het helpt als je wat gereedschap ter beschikking hebt )
Met 12mm past de buis in een tuinslang. Vastzetten met slangenklemmen.
Met 15mm kan je er gardenakoppelingen op zetten.
[..]
Na een weekje kan je al proeven, hoor.
Als je dan elke week een flesje open maakt, kan je de smaakontwikkeling volgen.
Vooral na een week of 3 ga je grote veranderingen proeven.
Al doende leert menquote:Op vrijdag 15 september 2017 18:53 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Ja, we wachten 2 het voor-bottel-brouwsel smaakte al veelbelovend.
Was helaas wat minder % ABV dan gehoopt, maar het is dan ook v1.0
Tja, als je zo aan je bier kan komen...quote:Op zaterdag 16 september 2017 00:28 schreef popolon het volgende:
Ik ben ermee gestopt na zes jaar, dat als originele topic opener.
Een goede vriend van me heeft een brouwerij hier 10 minuten vandaan dus ja. Tja! Maar was leuk om te doen. Dat zeker.
Absoluut!quote:Op zaterdag 16 september 2017 11:49 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Toch vind ik het zelf maken leuker dan mijn geld wegbrengen bij de super of de slijter.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Bij het meten van de SG waarde kom ik er niet helemaal uit.
Volgens de verdeling op de meter ben ik wijn aan het maken
(Het rode stukje is gemarkeerd als begin bier en het blauwe stuk begin wijn)SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Thanks voor je antwoordenquote:Op zaterdag 23 september 2017 00:05 schreef marc0871 het volgende:
Volgens mij moet je de schaal van de bovenste foto aanhouden.
Dan zit je aan een specifieke graviteit (SG) van 1.080.
Dat wordt een stevig biertje van rond de 9%.
Jammer dat het filter dicht sloeg. Te fijn geschroot, inderdaad.
Daar zit nog best wat wort in.
Hoeveel liter heb je overgehouden?
Staat je deksel daardoor open? Dat zou ik niet doen, dat kan besmetting geven. Dat is de truc van het waterslot er kan wel lucht uit maar niets in.quote:Op zaterdag 23 september 2017 09:24 schreef noodgang het volgende:
[..]
Thanks voor je antwoorden
Een SG van 1.080 zou top zijn . De filter begon pas wat later te haperen dan de foto. Ik ben met 20 liter begonnen en er is denk ik ongeveer 4 liter spoelwater meegekomen voordat hij helemaal dichtsloeg.
Volgens het recept zou ik 24 liter wort over moeten houden om mee te gaan koken, dat zal nu wel iets minder zijn, maar er staan nergens maatstreepjes op, dus geen idee eigenlijk
Nu staat het vat hopelijk te vergisten. Er zit zo'n cilindrisch waterslot op het vat, moeten deze echt gaan bubbelen? Nu gaat vooral het deksel wat scheef staan
Dat lijkt mee te vallen, hij komt wat scheef te staan door de druk van binnenuit, maar niet zo erg dat er lucht in kan. Nu is hij overigens wel aan het borrelen geslagen, dus komt hopelijk goedquote:Op zaterdag 23 september 2017 10:21 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Staat je deksel daardoor open? Dat zou ik niet doen, dat kan besmetting geven. Dat is de truc van het waterslot er kan wel lucht uit maar niets in.
Na het koken en koelen (op 20 graden) heb ik gemeten. Bij het volgende brouwsel zet ik er zo'n slangvormig waterslot op, al is het maar omdat dat er leuker uitzietquote:Op zaterdag 23 september 2017 11:11 schreef marc0871 het volgende:
Mja, bekend probleem bij dat model.
Het deksel rijst met de koolzuurdruk. Door de ruimte die er tussen zit, gaat 'ie dan wat scheef staan.
Dat model klappert meer.
Ik heb liever zo'n slangmodel. Die borrelen echt.
Hmm, valt nog mee.
Na koken zal je dan zo'n 16 a 17 liter hebben overgehouden.
Had je het SG voor of na het koken gemeten?
Gist gaat niet meteen alcohol en koolzuur maken.
Het komt eerst in een vermeerderingsfase, waarin ze de in de wort aanwezige zuurstof opgebruiken.
Pas daarna word er koolzuur aangemaakt en word het waterslot actief.
Kan zo'n 8 uur duren.
Zo. Nu ga ik zelf mijn spulletjes opzetten voor een brouwdag. Een Pale Ale.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
Ga dan voor een blond, pils is veel lastiger.quote:Op zondag 1 oktober 2017 19:52 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
terug vind pils
* Ik ben van plan om eens mijn eerste stappen te zetten in het brouwen van bier.
Eigenlijk wil ik voor een bokbier gaan of in ieder geval een donkerbier zoet en hoog percentage alcoholvolume.quote:Op zondag 1 oktober 2017 19:55 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Ga dan voor een blond, pils is veel lastiger.
quote:Op zondag 1 oktober 2017 15:11 schreef Fogel het volgende:
Paar dagen geleden samen met mijn buurman 25l RIS en 50l heftige Weizen gebrouwen.
Aangezien we ketel niet echt goed schoon hadden gemaakt na de RIS, is de weizen een beetje donkerder geworden dan de bedoeling is, maar daar proef je vast weinig tot niks van. Denk aan een paar eetlepels wat er nog inzat en daarna is er nog 18.5kg plus 50 liter water bijgekomen.
Volgens de berekening gaat RIS ca 10,2% worden, de weizen 12,7%.
Staat nu lekker te bloppen op 21C.zo, serieuze brouwinstallatie .SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Een paar serieuze bieren ook.
Die RIS geloof ik wel, maar een Weizen van bijna 13% ? Poehee
Bottelgist of onder koolzuur in een keg?
Stiekem benieuwd naar die RIS
Mijn Pale Ale beloofde me gisteren lekker te worden (hint )
De stout is het, alhoewel dat waarschijnlijk een slap bakkie slootwater is, vergeleken met jullie RISIn de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
Die weizen is een recept van mijn broer. Had hij samen met een groep vrienden gemaakt, maar iemand had wat verkeerd op een weegschaal gekeken en de verkeerde eenheden gebruikt... En dat dus niet bij alles. Verhoudingen verkeerd, maar ze hadden doorgezet en het bleek achteraf toch nog erg goed te drinken te zijn. Maar even nagelopen waar het fout is gegaan, nog een keer gebrouwen en dat werdt ook OK. Dat recept -met de juiste maar voor een weizen eigenlijk foute verhoudingen- gebruikt. Ben erg benieuwd naar het resultaat.quote:Op maandag 2 oktober 2017 19:20 schreef marc0871 het volgende:
[..]
zo, serieuze brouwinstallatie .
Een paar serieuze bieren ook.
Die RIS geloof ik wel, maar een Weizen van bijna 13% ? Poehee
Bottelgist of onder koolzuur in een keg?
Stiekem benieuwd naar die RIS
Mijn Pale Ale beloofde me gisteren lekker te worden (hint )
De stout is het, alhoewel dat waarschijnlijk een slap bakkie slootwater is, vergeleken met jullie RIS
Zelf ben ik toen begonnen met blikbier, hoef je alleen water en suiker toe te voegen en gist natuurlijk. Feitelijk val je dan halverwege in het proces van het brouwen. Zo kan je rustig wat ervaring opdoen. Mijn tweede fase was geknoei met moutpoeder, dat kan ik niet aanraden. Vreselijke kleefboel is dat.quote:Op zondag 1 oktober 2017 20:26 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
En misschien om wat ervaring op te doen eerst eens een mede maken
http://bijlmakers.com/wijn-maken/mede/
Dat is eenvoudiger om te maken.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Een wijnstartset met daarin;
Gistingsfles van 5 liter (glas, recht model)
Rubber kap voor waterslot
Waterslot Classic
Sulfiet reinigingsmiddel
Uitschuifbare hevelslang met kraan en speciale droesemkop
Hevelclip om de hevelslang aan de gistingsfles of emmer te bevestigen
Handkurkapparaat
6 wijnkurken
6 krimpcapsules
6 wijnetiketten
Wijnpakket Shiraz Merlot incl. wijngist en klaringsmiddel
Nederlandse gebruiksaanwijzing
Een extra 5-literfles om over te hevelen
Kunststof trechter
Een wijnpaket voor Cabernet Sauvignon
Een meetset met daarin;
Hydrometer (3-schalen) voor bepaling van de Soortelijke massa, het toekomstige alcoholpercentage aanwezige suikers in gram/ltr.
Maatglas van 100 ml. met verdeling.
Vinometer voor bepaling van het alcoholgehalte van de wijn.
Thermometer (-10 °C - +110 °C) met een duidelijk afleesbare schaalverdeling.
Nederlandstalige gebruiksaanwijzingen en tabellen.
Verder werk ik aan lege flessen door volle flessen leeg te drinken en ze te bewaren
En wat ik ook nog erbij haal;
PH waarde stips om de zuurgraad te meten
Waterhardheidstrips
Een rvs zeef
Extra wijnkurken
Kroonkurken plus een kroonkurkapparaat
Extra krimpcapsules
Grote pot Sulfiet
Grote witte brouwemmer (om alles goed in schoon te kunnen maken) (en voor misschien in de toekomst te gaan gebruiken indien ik ook bier wil gaan maken)
Flessenborstels
Een stuk of 3 extra gistingsflessen met watersloten en doppen
Dingen die ik al heb en handig/nodig kunnen zijn;
Gasfornuis
6 liter pan van RVS
Spatels en schuimspanen
Schalen
weckpotten
Blender
Verder zal ik komende week bij de appie veel honing inslaan leuke bonusaanbieding.
Twee vragen nog aan jullie;
Wat mis ik in mijn aankooplijst?
Helaas ik woon in een gebied met hard water.
Is het gewoon te gebruiken of is het beter om bronwater te kopen en of het water filteren ontharden o.i.d.?
Alvast bedankt,
Graf..Coudenhove..Kalergi
Ik heb (ruim) 1,5 zakje gist gebruikt omdat ik 1 al wat weinig vondquote:Op zaterdag 7 oktober 2017 00:04 schreef marc0871 het volgende:
Nu al? Vind ik snel.
Maar ik ken het ongeduld
Een van mijn eerste bieren heb ik met 10 dagen gebotteld. Spuiters
Die van mij staat nu bijna 2 weken en blijft nog een weekje staan. Kan de gist nog wat bijproducten van de vergisting opruimen en het bier mooi helder worden.
Het SG lijkt mij vrij hoog.
Kan zomaar dat je, door het hoge SG, te weinig gist hebt toegevoegd.
De meeste verpakkingen zijn voldoende voor 20 liter tot een SG van 1.060.
Voor 16 á 17 liter van 1.080 is het eigenlijk net te weinig.
Dan kan de gist er tussentijds de brui aan geven.
Dan kan de vergisting weer verdergaan in de fles, waar ook nog eens de bottelsuiker bijgedaan is.
Resultaat is in het beste geval spuiters. In het slechtste geval bommetjes.
Het kan allemaal best kloppen en niet zo'n vaart lopen, maar ik zou ze toch even in de gaten houden.
Mooi zo, Beter voorkomen dan genezen.quote:Op zaterdag 7 oktober 2017 23:23 schreef noodgang het volgende:
[..]
Ik heb (ruim) 1,5 zakje gist gebruikt omdat ik 1 al wat weinig vond
Nu niet te veel suiker erbij gedaan, dus ik hoop dat t meevalt met de spuiters/bommen. Heeft ruim een week hoofdgisting gehad, toen overgeheveld en nog bijna een week gestaan. Het bubbelen was wel echt voorbij.
We zullen t zien, ik heb ze veilig weggezet
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op vrijdag 20 oktober 2017 14:55 schreef noodgang het volgende:
Mijn eerste brouwsel smaakt al best goed! De bananensmaak (die ook bij bijvoorbeeld Paulaner vrij sterk is) komt heel heftig naar voren, maar is niet vervelend. Ik ben benieuwd hoe het over een paar weken is
Voor mijn volgende brouwsels toch maar een klimaatkast gebouwd van een koelkast met STC-1000 regelaar. Volgende wordt een IPA. Nu nog even een goede brouwdag plannen.
Plan voor recept, kan nog iets aangepast worden, al heb ik de ingrediënten wel al in huis:Persoonlijk zou ik de Special B er uit laten.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Rozijntjes verwacht je in een Bock of Kloosterbier. Niet in een IPA.
Anderzijds verwacht ik niet zo'n heel groot effect, met deze hoeveelheid.
Qua hop; go big or go home, right?
Ik denk dat vooral de bitterhop je gaat opbreken. Een IBU van 70 wordt door veel mensen al als behoorlijk bitter ervaren.
Simcoe, Cascade en Citra. Ik verwacht hier toch wel een hopbommetje.
Misschien wat dikker maischen, zodat je wat meer kan spoelen?In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
Ja, de waterverhouding had ik nog niet echt goed bekeken die ga ik nog wat aanpassenquote:Op vrijdag 20 oktober 2017 18:22 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Persoonlijk zou ik de Special B er uit laten.
Rozijntjes verwacht je in een Bock of Kloosterbier. Niet in een IPA.
Anderzijds verwacht ik niet zo'n heel groot effect, met deze hoeveelheid.
Qua hop; go big or go home, right?
Ik denk dat vooral de bitterhop je gaat opbreken. Een IBU van 70 wordt door veel mensen al als behoorlijk bitter ervaren.
Simcoe, Cascade en Citra. Ik verwacht hier toch wel een hopbommetje.
Misschien wat dikker maischen, zodat je wat meer kan spoelen?
Volgens mij ben ik jullie etiketten al eens tegengekomenquote:Op vrijdag 20 oktober 2017 15:35 schreef Sarabi het volgende:
Na ongeveer 20 brouwsels wordt het nu tijd om (voor de 2e keer) ons blond bier te brouwen dat we op een ambachtsmarkt mogen gaan schenken
Yes die zijn van onsquote:Op vrijdag 20 oktober 2017 19:49 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Volgens mij ben ik jullie etiketten al eens tegengekomen
http://www.hobbybrouwen.n(...)15817.html#msg515817
Ik vond ze leuk.quote:Op vrijdag 20 oktober 2017 19:54 schreef Sarabi het volgende:
[..]
Yes die zijn van ons
Die etiketten waren wel erg tof die we normaal gebruiken zijn iets meer standaard
Hahaha nee, nog nooit zo naar gekeken.quote:Op vrijdag 20 oktober 2017 19:59 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Ik vond ze leuk.
Er valt net een kwartje; Sarabi; Saskia Ramon bier?
A dirty mind is a joy for everquote:Op vrijdag 20 oktober 2017 20:02 schreef Sarabi het volgende:
[..]
Hahaha nee, nog nooit zo naar gekeken.
Wel toevallig.
En beter dan wat ze er normaal van maken op Fok!
Nog steeds niet gezienquote:Sarabi is de naam van de moeder van The Lion King.
Dat had ik met mijn eerste Tripel ook; Bitter zurig met een zoetje, alsof ik ik een besuikerde grapefruit hapte.quote:Op zondag 22 oktober 2017 19:20 schreef motorbloempje het volgende:
Weer een brouwdagje erop zitten. Er staat 19l in de fermenter Het smaakte pre-fermenting lekker hoppig, tikje bitterder dan gedacht, maar met een erg lekkere nasmaak! Ben benieuwd
[ afbeelding ]
Aardig bezig.quote:Op zaterdag 21 oktober 2017 15:34 schreef Fogel het volgende:
Ik zag een goede aanbieding en kon het niet laten...
[ afbeelding ]
Van vanderkooy krijg ik altijd die platte met een oranje deksel, van brouwmarkt die hogere met een hengsel. Blauw deksel geloof ik? Bestel tegenwoordig altijd bij vanderkooy, vooral omdat ze meer soorten hop en gist hebbenquote:Op zondag 29 oktober 2017 19:49 schreef stavromulabeta het volgende:
Ik bestel mijn spullen soms bij Van der Kooy Jubbega, soms bij Brouwmarkt. 5 kg mout wordt altijd geleverd in plastic bakken. Ik heb nu een verzameling platte bakken en wat hogere, emmervormige bakken.
Weet toevallig iemand wie welke baksoort gebruikt? Qua prijs maakt het namelijk nauwelijks uit, maar de platte bakken vind ik een stuk handiger in hergebruik.
Ah, mooi, dan bestel ik het nu even bij Van der kooy, die lage bakken vind ik superhandig om allerlei troep in te bewaren En omdat het winter wordt en mijn kelder dan lekker koel is, ga ik me eens aan de pilsener wagen.quote:Op zondag 29 oktober 2017 20:08 schreef Saind het volgende:
[..]
Van vanderkooy krijg ik altijd die platte met een oranje deksel, van brouwmarkt die hogere met een hengsel. Blauw deksel geloof ik? Bestel tegenwoordig altijd bij vanderkooy, vooral omdat ze meer soorten hop en gist hebben
Ziet er goed uit! Leuke etikettenquote:Op zondag 12 november 2017 19:37 schreef motorbloempje het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Vandaag onze tweede grote batch gebrouwen hij smaakte al goed
Nog met de hand? Ik vind 3 kratten bottelen altijd wel werk zatquote:Op zaterdag 25 november 2017 20:37 schreef Sarabi het volgende:
Net 10 kratjes gebotteld waarvan de helft zo'n beetje voor de ambachtsmarkt is. Spannend!
Ja met de hand met een tafelmodel, sinds we die hebben vind ik het eigenlijk niet zo vervelend meer.quote:Op zaterdag 25 november 2017 20:38 schreef Saind het volgende:
[..]
Nog met de hand? Ik vind 3 kratten bottelen altijd wel werk zat
Ik doe 't ook met zo'n tafelmodel, vind het echt een ramp. Maar goed, eigenlijk is dik de helft van het werk nog het schoonmaken van flessen, als we met nieuwe flessen zouden werken zou het wel te doen zijn eigenlijk.quote:Op zaterdag 25 november 2017 21:03 schreef Sarabi het volgende:
[..]
Ja met de hand met een tafelmodel, sinds we die hebben vind ik het eigenlijk niet zo vervelend meer.
Laatst heb ik een soort leffe blond gebrouwen, eigenlijk een soort hybride tussen een blond en een witbier, met havervlokken om het wat 'romiger' te maken en witbiergist.quote:Op zaterdag 25 november 2017 20:54 schreef Saind het volgende:
Iets anders, help me eens, wat moet ik brouwen?
Dit jaar so far het volgende gemaakt, en ik moet nog even verzinnen wat ik verder ga maken
Double IPA, New England Double IPA, 2 Quads (waarvan 1 met vijgen en jeneverbessen), 1 IPA, Witbier met grapefruit, Tripel, een normale Saison en een zure saison, een session IPA, een oatmeal stout en vandaag een RIS.
Heb in ieder geval ingrediënten in huis voor een kölsch die ik binnenkort ga klussen maar de fantasie begint wel op te raken.
Ja dat schoonmaken is wel helquote:Op zaterdag 25 november 2017 21:05 schreef Saind het volgende:
[..]
Ik doe 't ook met zo'n tafelmodel, vind het echt een ramp. Maar goed, eigenlijk is dik de helft van het werk nog het schoonmaken van flessen, als we met nieuwe flessen zouden werken zou het wel te doen zijn eigenlijk.
Ben je lang bezig geweest zekerquote:Op zondag 14 januari 2018 22:52 schreef Fogel het volgende:
Productief weekend gehad hier. Gister een RIS, vandaag een quad en een clone van westvleteren 12 gebrouwen. Totaal zo'n 67 liter.
De WV12' heeft een heel irritant gistschema, met verschillende stappen. Die zit nu in de fermentosaurus van mijn buurman (had hij zichzelf als kerstcadeau gegeven, maar heeft voorlopig geen brouweplannen, dus prima om te testen) en staat in zijn koelkast met STC-100. Geen omkijken meer naar dus
Welke gist gebruik je? Had laatst WLP530 maar daar was ik toch niet echt fan vanquote:Op maandag 22 januari 2018 17:15 schreef motorbloempje het volgende:
Sinds zondag staat 'r een Weissbier te pruttelen in het fermenteervat. Pre-fermenteren smaakte het al wat belovend, ben zeer benieuwd naar het eindresultaat!
Valt wel mee, zo’n 6 uur per batch.quote:Op maandag 15 januari 2018 09:35 schreef SjaakKlapkaak het volgende:
[..]
Ben je lang bezig geweest zeker
Wij hebben Mangrove Jack's Bavarian Wheat Yeast. M20quote:Op maandag 22 januari 2018 17:29 schreef Saind het volgende:
[..]
Welke gist gebruik je? Had laatst WLP530 maar daar was ik toch niet echt fan van
Van 't weekend staat deze weer op het programma.quote:Vandaag een Imperial Oatmeal Chocolate Coffee Milk Stout gebrouwen.
De basis was Munich Light, met havervlokken, Chocolate B voor de chocolade en Zwarte mout voor de koffie.
Het 'milk' gedeelte heb ik bereikt middels lactose.
Bramling Cross en Fuggles voor de hop.
Goed, dat is dus pas 3 weken geleden gebeurd. Omstandigheden thuis en het weer werkten niet mee.quote:Op woensdag 24 januari 2018 22:10 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Van 't weekend staat deze weer op het programma.
Het vorige brouwsel was wat waterig en vlak.
Ga hem iets warmer maischen, voor een iets vollere body. 67 ipv 65. Misschien een 2-staps; 45 min 65 en 20 min 72.
Hop wordt ook wat opgeschroefd, iig voor wat extra bitter.
Evenals de lactose.
Mag allemaal wel wat dikker.
Klinkt weer goed!quote:Op zondag 8 april 2018 01:01 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Goed, dat is dus pas 3 weken geleden gebeurd. Omstandigheden thuis en het weer werkten niet mee.
Nu maar een kleine batch op het fornuis gemaakt, ipv buiten op de 8,5kw brander.
Gaat morgen op de fles.
Vandaag geproefd en helemaal blij.
Alsof je een stukje melkchocolade in je koffie doopt. Zoet, plakkerig, alsof je siroop drinkt zo dik.
Daar drink je geen 2 glazen van weg
Verder vandaag een Blonde met single hop Citra gebrouwen.
Beloofd nu al lekker te worden; Bitterig met citrus. Jummie.
Emmertje Ale mout met een handje Munich Light.
Maishen op 63 graden.
10gr Citra voor een uurtje.
Laatste 10 minuten nog eens 25gr.
Ik heb er een zakje BE-256 op gestrooid.
Met US-05 had ik het een APA genoemd
Mja, echt fris zal die van mij niet worden.quote:Op dinsdag 17 april 2018 12:29 schreef noodgang het volgende:
[..]
Klinkt weer goed!
Ik heb afgelopen week ook een blonde met Citra gebotteld, wat sinaasappelschil erbij. Beloofd ook wel een lekker fris biertje te worden
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |