abonnement Unibet Coolblue
pi_173114722
Schopje!

Over 2 dagen wordt onze All-in-One Bulldog Brewer bezorgd en gaan we, na wat probeerselen met een HEMA kit en teveel potten, pannen en kleine zeven, maar eens écht aan de slag!
Ja doei.
pi_173372271
quote:
0s.gif Op zondag 13 augustus 2017 17:30 schreef motorbloempje het volgende:
Schopje!

Over 2 dagen wordt onze All-in-One Bulldog Brewer bezorgd en gaan we, na wat probeerselen met een HEMA kit en teveel potten, pannen en kleine zeven, maar eens écht aan de slag!
Veel plezier en hopelijk een mooi eindresultaat. :)
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_173375202
Dank! Eerste brew staat nu bijna een week te fermenteren. Een eigen recept zwaar blond. Ben zeer benieuwd!
Ja doei.
pi_173399120
Normaal brouw ik alleen in de winter maar de voorraad is helemaal op dus nu toch maar gebrouwen. Waar normaal de koel-klimaat kast zelden aanslaat staat ie nu regelmatig te draaien.

Gister bij de brouwmarkt weer wat ingrediënten gekocht. Wat wordt dat in een rap tempo duurder allemaal. Voor mn gevoel zijn prijzen verdubbeld in vijf jaar tijd. Toch maar eens zoeken naar een andere winkel.
pi_173401835
Iemand ervaring met http://www.brouwbroeders.nl/?

Mijn vader is volgende maand jarig en ik overweeg een starterspakket, een sg-meter en een thermometer te geven als cadeau.
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_173421041
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 augustus 2017 12:05 schreef StateOfMind het volgende:
Iemand ervaring met http://www.brouwbroeders.nl/?

Mijn vader is volgende maand jarig en ik overweeg een starterspakket, een sg-meter en een thermometer te geven als cadeau.
Vergeet die SG meter. Ga direct voor een refractometer ergens op internet. Werkt simpeler en nauwkeuriger. https://nl.aliexpress.com(...)vity/1279675490.html
  zondag 27 augustus 2017 @ 17:19:47 #207
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_173426181
quote:
1s.gif Op zondag 27 augustus 2017 14:01 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Vergeet die SG meter. Ga direct voor een refractometer ergens op internet. Werkt simpeler en nauwkeuriger. https://nl.aliexpress.com(...)vity/1279675490.html
Refractometer is perfect, heb er eentje gekocht voor het suikergehalte van ijsmassa voor het vriezen te meten. Kinderlijk eenvoudig.
Let wel op dat je de juiste koopt, er zijn verschillende voor verschillende toepassing. Eentje voor honing is voor een heel hoog suikergehalte en doet geen relatief laag zoals voor bier.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_173429237
Wel de waarde van het eind SG corrigeren voor de alcohol.

Gisteren een Pale Ale gebotteld, die ik 3 weken geleden heb gebrouwen.
Simpel Pils, Munich Light en single hop Cascade.
Door een eind SG van 1.002, was hij zeer droog.
Dat versterkte de bitterheid nogal; droog bitterig. Een beetje samentrekkend, maar niet onprettig.
Veel harsige citrusnoten in de smaak.

Vandaag een Imperial Oatmeal Chocolate Coffee Milk Stout gebrouwen.
De basis was Munich Light, met havervlokken, Chocolate B voor de chocolade en Zwarte mout voor de koffie.
Het 'milk' gedeelte heb ik bereikt middels lactose.
Bramling Cross en Fuggles voor de hop.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_173445902
quote:
0s.gif Op zondag 27 augustus 2017 19:44 schreef marc0871 het volgende:
Wel de waarde van het eind SG corrigeren voor de alcohol.

Of gewoon alles in Brix/Plato berekenen en bekijken. Als je van het begin af aan daar mee rekent dan hoef je nooit om te rekenen.
pi_173446504
quote:
0s.gif Op maandag 28 augustus 2017 18:09 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Of gewoon alles in Brix/Plato berekenen en bekijken. Als je van het begin af aan daar mee rekent dan hoef je nooit om te rekenen.
Ach, met Brouwhulp of Brouwvisie is het een en ander niet zo moeilijk.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_173468339
quote:
10s.gif Op donderdag 24 augustus 2017 22:37 schreef motorbloempje het volgende:
Dank! Eerste brew staat nu bijna een week te fermenteren. Een eigen recept zwaar blond. Ben zeer benieuwd!
Leuk dat je er toch mee doorgaat.
Zo'n halfautomaat vind ik eigenlijk net de charme van het brouwen wegnemen, maar ik begrijp wat de beweegredenen kunnen zijn.
Het bier zal vast lekkerder zijn dan veel commercieel spul.

Welke mouten en hop heb je gebruikt?
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_173469493
Nou, alles gaat nog steeds wel 'met de hand', het is alleen een stuk makkelijker op temperatuur houden en dergelijken op grotere hoeveelheden.

We hebben een pilsener en een biscuit malt gebruikt :9 Hop was hallertau mittlefruh.
Ja doei.
pi_173471931
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 augustus 2017 21:19 schreef motorbloempje het volgende:
Nou, alles gaat nog steeds wel 'met de hand', het is alleen een stuk makkelijker op temperatuur houden en dergelijken op grotere hoeveelheden.

We hebben een pilsener en een biscuit malt gebruikt :9 Hop was hallertau mittlefruh.
Ja, ach, toevoegen van ingredienten zul je toch moeten doen, inderdaad.
Het rondpompen en verwarmen van het wort Maakt het makkelijker om de temperatuur op peil te houden, terwijl het wort automatisch gefilterd wordt.
Ik moet met mijn pannetje (nou ja 'tje'; 36 liter ;)) constant monitoren, verwarmen en de eerste liters wort weer teruggieten over het graanbed.
Daarom zeg ik; halfautomaat

Biscuit mout heb ik nog niet gebruikt. Broodachtige smaken.
Hallertau Mittlefruh, grassig tot kruidig. Zal wel met het tijdstip van toevoegen te maken hebben.
Kan zomaar een lekker biertje worden ^O^

Wel laten weten, hè?

[ Bericht 19% gewijzigd door marc0871 op 29-08-2017 22:58:41 ]
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  Moderator vrijdag 15 september 2017 @ 14:27:42 #214
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_173792030
Ook maar een vracht aan spullen besteld bij brouwmarkt en een pan bij hobbybrouwshop om zelf te kunnen gaan brouwen. Heb er veel zin in! :)

Besloten om maar meteen voor het volledige moutbrouwen te gaan. Ik ben benieuwd waar ik allemaal tegenaan ga lopen, veel waarschijnlijk de eerste keer ;)
pi_173793641
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2017 14:27 schreef noodgang het volgende:
Ook maar een vracht aan spullen besteld bij brouwmarkt en een pan bij hobbybrouwshop om zelf te kunnen gaan brouwen. Heb er veel zin in! :)

Besloten om maar meteen voor het volledige moutbrouwen te gaan. Ik ben benieuwd waar ik allemaal tegenaan ga lopen, veel waarschijnlijk de eerste keer ;)
Leuk ^O^
Verwacht inderdaad niet dat het van de eerste keer perfect gaat.
Je kan echter wel zorgen dat je enigszins beslagen ten ijs komt.

Kijk eens op de site hobbybrouwen
Op hun forum kan je ook vragen stellen en heel veel antwoorden vinden.
Hun wiki kan ook heel verhelderend werken.
Bekijk op Youtube eens de filmpjes van Brouwtv.

Veel plezier en succes B:)B
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  Moderator vrijdag 15 september 2017 @ 17:53:19 #216
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_173795194
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2017 16:05 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Leuk ^O^
Verwacht inderdaad niet dat het van de eerste keer perfect gaat.
Je kan echter wel zorgen dat je enigszins beslagen ten ijs komt.

Kijk eens op de site hobbybrouwen
Op hun forum kan je ook vragen stellen en heel veel antwoorden vinden.
Hun wiki kan ook heel verhelderend werken.
Bekijk op Youtube eens de filmpjes van Brouwtv.

Veel plezier en succes B:)B
Dank je!
Ik heb al uitgebreid rond zitten kijken op hobbybrouwen en verschillende filmpjes van brouwtv bekeken :) (Jammer dat je daarbij het eindresultaat eigenlijk nooit te zien krijgt)

Ziet er dan ineens heel makkelijk uit, maar dat zal nog wel tegen gaan vallen ;)
Nu eerst maar eens proberen om een hevelfilter en dompelkoeler te gaan knutselen!
pi_173795212
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2017 14:27 schreef noodgang het volgende:
Ook maar een vracht aan spullen besteld bij brouwmarkt en een pan bij hobbybrouwshop om zelf te kunnen gaan brouwen. Heb er veel zin in! :)

Besloten om maar meteen voor het volledige moutbrouwen te gaan. Ik ben benieuwd waar ik allemaal tegenaan ga lopen, veel waarschijnlijk de eerste keer ;)
:D wat leuk! Succes!
Ja doei.
pi_173795219
Wij mogen bijna proberen :D Ze zijn iig al gebotteld.

Ja doei.
pi_173796100
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2017 17:53 schreef noodgang het volgende:

[..]

Dank je!
Ik heb al uitgebreid rond zitten kijken op hobbybrouwen en verschillende filmpjes van brouwtv bekeken :) (Jammer dat je daarbij het eindresultaat eigenlijk nooit te zien krijgt)

Ziet er dan ineens heel makkelijk uit, maar dat zal nog wel tegen gaan vallen ;)
Nu eerst maar eens proberen om een hevelfilter en dompelkoeler te gaan knutselen!
Mja, maar die doen het meestal al een tijdje.
En dan gaat er nog wel eens wat fout.
Ik heb Oscar al een paar keer een kleine ramp zien voorkomen in zo'n filmpje :D

Ik gebruik een kraan en een Bazookafilter voor het filteren.
Zit je wel met een gat in je pan.
Voor een hevelfilter staan er zat voorbeelden op het forum.

De koeler heb ik gemaakt van een rol van 5 meter 12mm koperbuis, een meter rechte buis en een paar knelkoppelingen.
De windingen heb ik verkleind met een pijpenbuiger (het helpt als je wat gereedschap ter beschikking hebt ;))
Met 12mm past de buis in een tuinslang. Vastzetten met slangenklemmen.
Met 15mm kan je er gardenakoppelingen op zetten.

quote:
17s.gif Op vrijdag 15 september 2017 17:55 schreef motorbloempje het volgende:
Wij mogen bijna proberen :D Ze zijn iig al gebotteld.

[ afbeelding ]
^O^
Na een weekje kan je al proeven, hoor.
Als je dan elke week een flesje open maakt, kan je de smaakontwikkeling volgen.
Vooral na een week of 3 ga je grote veranderingen proeven.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_173796120
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2017 18:52 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Mja, maar die doen het meestal al een tijdje.
En dan gaat er nog wel eens wat fout.
Ik heb Oscar al een paar keer een kleine ramp zien voorkomen in zo'n filmpje :D

Ik gebruik een kraan en een Bazookafilter voor het filteren.
Zit je wel met een gat in je pan.
Voor een hevelfilter staan er zat voorbeelden op het forum.

De koeler heb ik gemaakt van een rol van 5 meter 12mm koperbuis, een meter rechte buis en een paar knelkoppelingen.
De windingen heb ik verkleind met een pijpenbuiger (het helpt als je wat gereedschap ter beschikking hebt ;))
Met 12mm past de buis in een tuinslang. Vastzetten met slangenklemmen.
Met 15mm kan je er gardenakoppelingen op zetten.

[..]

^O^
Na een weekje kan je al proeven, hoor.
Als je dan elke week een flesje open maakt, kan je de smaakontwikkeling volgen.
Vooral na een week of 3 ga je grote veranderingen proeven.
Ja, we wachten 2 ;) het voor-bottel-brouwsel smaakte al veelbelovend.
Was helaas wat minder % ABV dan gehoopt, maar het is dan ook v1.0 ;)
Ja doei.
pi_173796330
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2017 18:53 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Ja, we wachten 2 ;) het voor-bottel-brouwsel smaakte al veelbelovend.
Was helaas wat minder % ABV dan gehoopt, maar het is dan ook v1.0 ;)
Al doende leert men ;)
Was het start SG lager dan gepland, of was het eind SG hoger?
Als het eerste; volgende keer iets langer koken, zodat er wat meer water kan verdampen.
Als het laatste, dan kan de temperatuur ervoor gezorgd hebben dat het wat minder ver is uitvergist.
Welke gist en temperatuur? Start en eind SG?
Verder niet te veel zorgen om maken.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  zaterdag 16 september 2017 @ 00:28:29 #222
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_173802605
Ik ben ermee gestopt na zes jaar, dat als originele topic opener. ;( ;)

Een goede vriend van me heeft een brouwerij hier 10 minuten vandaan dus ja. Tja! Maar was leuk om te doen. Dat zeker.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_173807102
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2017 00:28 schreef popolon het volgende:
Ik ben ermee gestopt na zes jaar, dat als originele topic opener. ;( ;)

Een goede vriend van me heeft een brouwerij hier 10 minuten vandaan dus ja. Tja! Maar was leuk om te doen. Dat zeker.
Tja, als je zo aan je bier kan komen...
Toch vind ik het zelf maken leuker dan mijn geld wegbrengen bij de super of de slijter.
Het is alleen jammer dat het zo veel tijd kost.
En dan moet dat ook nog eens samenkomen met zin en het weer (buitenbrouwerij).

Morgen even langs de brouwmarkt voor wat ingrediënten en dan hopen dat het volgende week een paar dagen mooi weer is om een paar brouwsels te doen.
De tijd is er (vakantie). De zin ook. Nu het weer nog }:|
Planning is een Sterke Blonde/Tripel met Citra en een Pale Ale met Cascade. Beide 20+ liter.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  zaterdag 16 september 2017 @ 12:27:56 #224
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_173807660
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2017 11:49 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Toch vind ik het zelf maken leuker dan mijn geld wegbrengen bij de super of de slijter.

Absoluut!
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  Moderator vrijdag 22 september 2017 @ 22:23:38 #225
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_173937697
Vandaag eindelijk begonnen met mijn eerste brouwsel! *O*
Een Duvels Nat moutpakket.

Het ging eigenlijk best lekker, met het schroten met de koffiemolen is wellicht wat te fijn gemalen, maar verder weinig problemen
Alleen bij het spoelen van het beslag sloeg de hevelfilter wat dicht, dus uiteindelijk is niet al het spoelwater meegekomen.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bij het meten van de SG waarde kom ik er niet helemaal uit.
Volgens de verdeling op de meter ben ik wijn aan het maken :{
(Het rode stukje is gemarkeerd als begin bier en het blauwe stuk begin wijn)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_173939447
Volgens mij moet je de schaal van de bovenste foto aanhouden.
Dan zit je aan een specifieke graviteit (SG) van 1.080.
Dat wordt een stevig biertje van rond de 9%.

Jammer dat het filter dicht sloeg. Te fijn geschroot, inderdaad.
Daar zit nog best wat wort in.
Hoeveel liter heb je overgehouden?
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  Moderator zaterdag 23 september 2017 @ 09:24:15 #227
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_173942112
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 september 2017 00:05 schreef marc0871 het volgende:
Volgens mij moet je de schaal van de bovenste foto aanhouden.
Dan zit je aan een specifieke graviteit (SG) van 1.080.
Dat wordt een stevig biertje van rond de 9%.

Jammer dat het filter dicht sloeg. Te fijn geschroot, inderdaad.
Daar zit nog best wat wort in.
Hoeveel liter heb je overgehouden?
Thanks voor je antwoorden ^O^

Een SG van 1.080 zou top zijn :). De filter begon pas wat later te haperen dan de foto. Ik ben met 20 liter begonnen en er is denk ik ongeveer 4 liter spoelwater meegekomen voordat hij helemaal dichtsloeg.

Volgens het recept zou ik 24 liter wort over moeten houden om mee te gaan koken, dat zal nu wel iets minder zijn, maar er staan nergens maatstreepjes op, dus geen idee eigenlijk :@

Nu staat het vat hopelijk te vergisten. Er zit zo'n cilindrisch waterslot op het vat, moeten deze echt gaan bubbelen? Nu gaat vooral het deksel wat scheef staan.

Edit: Nu is hij toch beter aan het bubbelen! *O*

[ Bericht 4% gewijzigd door noodgang op 23-09-2017 10:21:21 ]
pi_173942690
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 september 2017 09:24 schreef noodgang het volgende:

[..]

Thanks voor je antwoorden ^O^

Een SG van 1.080 zou top zijn :). De filter begon pas wat later te haperen dan de foto. Ik ben met 20 liter begonnen en er is denk ik ongeveer 4 liter spoelwater meegekomen voordat hij helemaal dichtsloeg.

Volgens het recept zou ik 24 liter wort over moeten houden om mee te gaan koken, dat zal nu wel iets minder zijn, maar er staan nergens maatstreepjes op, dus geen idee eigenlijk :@

Nu staat het vat hopelijk te vergisten. Er zit zo'n cilindrisch waterslot op het vat, moeten deze echt gaan bubbelen? Nu gaat vooral het deksel wat scheef staan
Staat je deksel daardoor open? Dat zou ik niet doen, dat kan besmetting geven. Dat is de truc van het waterslot er kan wel lucht uit maar niets in.
  Moderator zaterdag 23 september 2017 @ 10:28:54 #229
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_173942768
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 september 2017 10:21 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Staat je deksel daardoor open? Dat zou ik niet doen, dat kan besmetting geven. Dat is de truc van het waterslot er kan wel lucht uit maar niets in.
Dat lijkt mee te vallen, hij komt wat scheef te staan door de druk van binnenuit, maar niet zo erg dat er lucht in kan. Nu is hij overigens wel aan het borrelen geslagen, dus komt hopelijk goed :)
pi_173943293
Mja, bekend probleem bij dat model.
Het deksel rijst met de koolzuurdruk. Door de ruimte die er tussen zit, gaat 'ie dan wat scheef staan.
Dat model klappert meer.
Ik heb liever zo'n slangmodel. Die borrelen echt.

Hmm, valt nog mee.
Na koken zal je dan zo'n 16 a 17 liter hebben overgehouden.
Had je het SG voor of na het koken gemeten?

Gist gaat niet meteen alcohol en koolzuur maken.
Het komt eerst in een vermeerderingsfase, waarin ze de in de wort aanwezige zuurstof opgebruiken.
Pas daarna word er koolzuur aangemaakt en word het waterslot actief.
Kan zo'n 8 uur duren.

Zo. Nu ga ik zelf mijn spulletjes opzetten voor een brouwdag. Een Pale Ale.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  Moderator zaterdag 23 september 2017 @ 11:49:27 #231
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_173943831
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 september 2017 11:11 schreef marc0871 het volgende:
Mja, bekend probleem bij dat model.
Het deksel rijst met de koolzuurdruk. Door de ruimte die er tussen zit, gaat 'ie dan wat scheef staan.
Dat model klappert meer.
Ik heb liever zo'n slangmodel. Die borrelen echt.

Hmm, valt nog mee.
Na koken zal je dan zo'n 16 a 17 liter hebben overgehouden.
Had je het SG voor of na het koken gemeten?

Gist gaat niet meteen alcohol en koolzuur maken.
Het komt eerst in een vermeerderingsfase, waarin ze de in de wort aanwezige zuurstof opgebruiken.
Pas daarna word er koolzuur aangemaakt en word het waterslot actief.
Kan zo'n 8 uur duren.

Zo. Nu ga ik zelf mijn spulletjes opzetten voor een brouwdag. Een Pale Ale.
Na het koken en koelen (op 20 graden) heb ik gemeten. Bij het volgende brouwsel zet ik er zo'n slangvormig waterslot op, al is het maar omdat dat er leuker uitziet ;)

Succes met je brouwsel vandaag! Ik ben benieuwd! ^O^
pi_173944181
Ah. Nee, dan is het goed ^O^

Dank je.
Staat nu te maischen op 66 graden.
Uurtje wachten.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_173951666
Zo, 20 liter aan 1.050 in het gistvat.
4500gr Pale Ale,
500gr Munich Light,

18 liter maischwater,
9 liter spoelwater,

Uurtje maischen op 66 graden,

25gr Cascade op 60 minuten,
25gr Cascade op 10 minuten,

Pakje Fermentis Safale US-05,

weggezet op 20 graden.
Nu maar weer 3 weken wachten op het resultaat.
De vorige variant met Pils is iig lekker
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  Moderator zondag 1 oktober 2017 @ 15:11:45 #234
45833 crew  Fogel
pi_174115109
Paar dagen geleden samen met mijn buurman 25l RIS en 50l heftige Weizen gebrouwen.
Aangezien we ketel niet echt goed schoon hadden gemaakt na de RIS, is de weizen een beetje donkerder geworden dan de bedoeling is, maar daar proef je vast weinig tot niks van. Denk aan een paar eetlepels wat er nog inzat en daarna is er nog 18.5kg plus 50 liter water bijgekomen.
Volgens de berekening gaat RIS ca 10,2% worden, de weizen 12,7%.

Staat nu lekker te bloppen op 21C.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_174121528
terug vind pils B:)B

* Ik ben van plan om eens mijn eerste stappen te zetten in het brouwen van bier.
pi_174121612
quote:
12s.gif Op zondag 1 oktober 2017 19:52 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
terug vind pils B:)B

* Ik ben van plan om eens mijn eerste stappen te zetten in het brouwen van bier.
Ga dan voor een blond, pils is veel lastiger.
pi_174121708
quote:
0s.gif Op zondag 1 oktober 2017 19:55 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Ga dan voor een blond, pils is veel lastiger.
Eigenlijk wil ik voor een bokbier gaan of in ieder geval een donkerbier zoet en hoog percentage alcoholvolume.
pi_174122506
En misschien om wat ervaring op te doen eerst eens een mede maken

http://bijlmakers.com/wijn-maken/mede/

Dat is eenvoudiger om te maken.
pi_174145148
quote:
0s.gif Op zondag 1 oktober 2017 15:11 schreef Fogel het volgende:
Paar dagen geleden samen met mijn buurman 25l RIS en 50l heftige Weizen gebrouwen.
Aangezien we ketel niet echt goed schoon hadden gemaakt na de RIS, is de weizen een beetje donkerder geworden dan de bedoeling is, maar daar proef je vast weinig tot niks van. Denk aan een paar eetlepels wat er nog inzat en daarna is er nog 18.5kg plus 50 liter water bijgekomen.
Volgens de berekening gaat RIS ca 10,2% worden, de weizen 12,7%.

Staat nu lekker te bloppen op 21C.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
zo, serieuze brouwinstallatie ^O^ .
Een paar serieuze bieren ook.
Die RIS geloof ik wel, maar een Weizen van bijna 13% :o ? Poehee :X 8)7
Bottelgist of onder koolzuur in een keg?

Stiekem benieuwd naar die RIS :@
Mijn Pale Ale beloofde me gisteren lekker te worden (hint O-) )
De stout is het, alhoewel dat waarschijnlijk een slap bakkie slootwater is, vergeleken met jullie RIS :+
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  Moderator maandag 2 oktober 2017 @ 19:36:57 #240
45833 crew  Fogel
pi_174145616
quote:
0s.gif Op maandag 2 oktober 2017 19:20 schreef marc0871 het volgende:

[..]

zo, serieuze brouwinstallatie ^O^ .
Een paar serieuze bieren ook.
Die RIS geloof ik wel, maar een Weizen van bijna 13% :o ? Poehee :X 8)7
Bottelgist of onder koolzuur in een keg?

Stiekem benieuwd naar die RIS :@
Mijn Pale Ale beloofde me gisteren lekker te worden (hint O-) )
De stout is het, alhoewel dat waarschijnlijk een slap bakkie slootwater is, vergeleken met jullie RIS :+
Die weizen is een recept van mijn broer. Had hij samen met een groep vrienden gemaakt, maar iemand had wat verkeerd op een weegschaal gekeken en de verkeerde eenheden gebruikt... En dat dus niet bij alles. Verhoudingen verkeerd, maar ze hadden doorgezet en het bleek achteraf toch nog erg goed te drinken te zijn. Maar even nagelopen waar het fout is gegaan, nog een keer gebrouwen en dat werdt ook OK. Dat recept -met de juiste maar voor een weizen eigenlijk foute verhoudingen- gebruikt. Ben erg benieuwd naar het resultaat.

Voor de RIS hebben we een allgrain set gebruikt, en daar zoethout en jeneverbes bijgedaan.

De buurman wil zijn deel op (Cornelius) vat doen, ik doe het op fles.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_174173057
quote:
7s.gif Op zondag 1 oktober 2017 20:26 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
En misschien om wat ervaring op te doen eerst eens een mede maken

http://bijlmakers.com/wijn-maken/mede/

Dat is eenvoudiger om te maken.
Zelf ben ik toen begonnen met blikbier, hoef je alleen water en suiker toe te voegen en gist natuurlijk. Feitelijk val je dan halverwege in het proces van het brouwen. Zo kan je rustig wat ervaring opdoen. Mijn tweede fase was geknoei met moutpoeder, dat kan ik niet aanraden. Vreselijke kleefboel is dat.

Veel smaakwinst kan je halen door de temperatuur van het vergisten constant op 20 graden te houden.
  Moderator vrijdag 6 oktober 2017 @ 18:37:53 #242
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_174239447
Mijn brouwsel is gebotteld!
Het jongbier smaakt best prima (niet zuur *O* ) en t SG is al een aantal dagen stabiel op 1020.

Ik vind het erg leuk en er gaat zeker een tweede brouwsel komen!
pi_174246610
Nu al? Vind ik snel.
Maar ik ken het ongeduld ;)
Een van mijn eerste bieren heb ik met 10 dagen gebotteld. Spuiters :X :@

Die van mij staat nu bijna 2 weken en blijft nog een weekje staan. Kan de gist nog wat bijproducten van de vergisting opruimen en het bier mooi helder worden.

Het SG lijkt mij vrij hoog.
Kan zomaar dat je, door het hoge SG, te weinig gist hebt toegevoegd.
De meeste verpakkingen zijn voldoende voor 20 liter tot een SG van 1.060.
Voor 16 á 17 liter van 1.080 is het eigenlijk net te weinig.
Dan kan de gist er tussentijds de brui aan geven.
Dan kan de vergisting weer verdergaan in de fles, waar ook nog eens de bottelsuiker bijgedaan is.
Resultaat is in het beste geval spuiters. In het slechtste geval bommetjes.
Het kan allemaal best kloppen en niet zo'n vaart lopen, maar ik zou ze toch even in de gaten houden.

[ Bericht 0% gewijzigd door marc0871 op 07-10-2017 01:26:48 ]
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_174250232
Appie heeft komende week de bloemenhoning in de bonus *O* *O*

Ik ga fors inslaan voor mijn mede B:)B
pi_174253801
1020 is wel wat hoog bij bottelen, maar zelf heb ik ook eens bij 1016 gebotteld en dat ging zonder problemen.
The smell of piss is so strong it smells like decent bacon
pi_174264046
Hoi mede brouwers (haha mede-brouwers ;) )

Morgen ga ik inslaan en dit staat er toto nu toe op mijn lijst

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Een wijnstartset met daarin;

Gistingsfles van 5 liter (glas, recht model)
Rubber kap voor waterslot
Waterslot Classic
Sulfiet reinigingsmiddel
Uitschuifbare hevelslang met kraan en speciale droesemkop
Hevelclip om de hevelslang aan de gistingsfles of emmer te bevestigen
Handkurkapparaat
6 wijnkurken
6 krimpcapsules
6 wijnetiketten
Wijnpakket Shiraz Merlot incl. wijngist en klaringsmiddel
Nederlandse gebruiksaanwijzing
Een extra 5-literfles om over te hevelen
Kunststof trechter

Een wijnpaket voor Cabernet Sauvignon

Een meetset met daarin;

Hydrometer (3-schalen) voor bepaling van de Soortelijke massa, het toekomstige alcoholpercentage aanwezige suikers in gram/ltr.
Maatglas van 100 ml. met verdeling.
Vinometer voor bepaling van het alcoholgehalte van de wijn.
Thermometer (-10 °C - +110 °C) met een duidelijk afleesbare schaalverdeling.
Nederlandstalige gebruiksaanwijzingen en tabellen.



Verder werk ik aan lege flessen door volle flessen leeg te drinken en ze te bewaren B:)B :9 :P

En wat ik ook nog erbij haal;

PH waarde stips om de zuurgraad te meten
Waterhardheidstrips
Een rvs zeef
Extra wijnkurken
Kroonkurken plus een kroonkurkapparaat
Extra krimpcapsules
Grote pot Sulfiet
Grote witte brouwemmer (om alles goed in schoon te kunnen maken) (en voor misschien in de toekomst te gaan gebruiken indien ik ook bier wil gaan maken)
Flessenborstels
Een stuk of 3 extra gistingsflessen met watersloten en doppen

Dingen die ik al heb en handig/nodig kunnen zijn;

Gasfornuis
6 liter pan van RVS
Spatels en schuimspanen
Schalen
weckpotten
Blender

Verder zal ik komende week bij de appie veel honing inslaan leuke bonusaanbieding.

Twee vragen nog aan jullie;

Wat mis ik in mijn aankooplijst?

Helaas ik woon in een gebied met hard water.
Is het gewoon te gebruiken of is het beter om bronwater te kopen en of het water filteren ontharden o.i.d.?

Alvast bedankt,

Graf..Coudenhove..Kalergi
  Moderator zaterdag 7 oktober 2017 @ 23:23:00 #247
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_174269679
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 oktober 2017 00:04 schreef marc0871 het volgende:
Nu al? Vind ik snel.
Maar ik ken het ongeduld ;)
Een van mijn eerste bieren heb ik met 10 dagen gebotteld. Spuiters :X :@

Die van mij staat nu bijna 2 weken en blijft nog een weekje staan. Kan de gist nog wat bijproducten van de vergisting opruimen en het bier mooi helder worden.

Het SG lijkt mij vrij hoog.
Kan zomaar dat je, door het hoge SG, te weinig gist hebt toegevoegd.
De meeste verpakkingen zijn voldoende voor 20 liter tot een SG van 1.060.
Voor 16 á 17 liter van 1.080 is het eigenlijk net te weinig.
Dan kan de gist er tussentijds de brui aan geven.
Dan kan de vergisting weer verdergaan in de fles, waar ook nog eens de bottelsuiker bijgedaan is.
Resultaat is in het beste geval spuiters. In het slechtste geval bommetjes.
Het kan allemaal best kloppen en niet zo'n vaart lopen, maar ik zou ze toch even in de gaten houden.
Ik heb (ruim) 1,5 zakje gist gebruikt omdat ik 1 al wat weinig vond :)
Nu niet te veel suiker erbij gedaan, dus ik hoop dat t meevalt met de spuiters/bommen. Heeft ruim een week hoofdgisting gehad, toen overgeheveld en nog bijna een week gestaan. Het bubbelen was wel echt voorbij.

We zullen t zien, ik heb ze veilig weggezet
pi_174271031
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 oktober 2017 23:23 schreef noodgang het volgende:

[..]

Ik heb (ruim) 1,5 zakje gist gebruikt omdat ik 1 al wat weinig vond :)
Nu niet te veel suiker erbij gedaan, dus ik hoop dat t meevalt met de spuiters/bommen. Heeft ruim een week hoofdgisting gehad, toen overgeheveld en nog bijna een week gestaan. Het bubbelen was wel echt voorbij.

We zullen t zien, ik heb ze veilig weggezet
Mooi zo, Beter voorkomen dan genezen.
Qua gist zal het dan wel goed gegaan zijn.
Echter hoeft einde bubbelen nog niet einde vergisting te zijn.
De stelregel is; over 3 dagen een zelfde SG is veilig bottelen. Meten is weten.

Bij mij is het ook wel eens gebeurd, dat er tussen week 2 en week 3 niet meer zoveel gebeurd was.
Het SG was toen ook nog vrij hoog.
Ik wilde toen gaan bottelen, maar er kwam wat tussen.
2 Dagen later was het waterslot weer heftig aan het bubbelen en er had zich weer een krausen gevormd.
Na een dag of 4 hield dat weer op en waren er toch weer 4 puntjes van het SG afgesnoept.
Samen met de bottelsuiker hadden dat net bommetjes kunnen worden.
Het bier kwam daarna toch ook nog net iets te enthousiast uit de fles.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  Moderator vrijdag 20 oktober 2017 @ 14:55:11 #249
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_174539412
Mijn eerste brouwsel smaakt al best goed! De bananensmaak (die ook bij bijvoorbeeld Paulaner vrij sterk is) komt heel heftig naar voren, maar is niet vervelend. Ik ben benieuwd hoe het over een paar weken is :)

Voor mijn volgende brouwsels toch maar een klimaatkast gebouwd van een koelkast met STC-1000 regelaar. Volgende wordt een IPA. Nu nog even een goede brouwdag plannen.

Plan voor recept, kan nog iets aangepast worden, al heb ik de ingrediënten wel al in huis:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_174540081
Na ongeveer 20 brouwsels wordt het nu tijd om (voor de 2e keer) ons blond bier te brouwen dat we op een ambachtsmarkt mogen gaan schenken :D
pi_174543039
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 14:55 schreef noodgang het volgende:
Mijn eerste brouwsel smaakt al best goed! De bananensmaak (die ook bij bijvoorbeeld Paulaner vrij sterk is) komt heel heftig naar voren, maar is niet vervelend. Ik ben benieuwd hoe het over een paar weken is :)

Voor mijn volgende brouwsels toch maar een klimaatkast gebouwd van een koelkast met STC-1000 regelaar. Volgende wordt een IPA. Nu nog even een goede brouwdag plannen.

Plan voor recept, kan nog iets aangepast worden, al heb ik de ingrediënten wel al in huis:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Persoonlijk zou ik de Special B er uit laten.
Rozijntjes verwacht je in een Bock of Kloosterbier. Niet in een IPA.
Anderzijds verwacht ik niet zo'n heel groot effect, met deze hoeveelheid.

Qua hop; go big or go home, right?
Ik denk dat vooral de bitterhop je gaat opbreken. Een IBU van 70 wordt door veel mensen al als behoorlijk bitter ervaren.
Simcoe, Cascade en Citra. Ik verwacht hier toch wel een hopbommetje.

Misschien wat dikker maischen, zodat je wat meer kan spoelen?
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  Moderator vrijdag 20 oktober 2017 @ 19:16:04 #252
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_174544030
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 18:22 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Persoonlijk zou ik de Special B er uit laten.
Rozijntjes verwacht je in een Bock of Kloosterbier. Niet in een IPA.
Anderzijds verwacht ik niet zo'n heel groot effect, met deze hoeveelheid.

Qua hop; go big or go home, right?
Ik denk dat vooral de bitterhop je gaat opbreken. Een IBU van 70 wordt door veel mensen al als behoorlijk bitter ervaren.
Simcoe, Cascade en Citra. Ik verwacht hier toch wel een hopbommetje.

Misschien wat dikker maischen, zodat je wat meer kan spoelen?
Ja, de waterverhouding had ik nog niet echt goed bekeken die ga ik nog wat aanpassen :)
Qua mout heb ik vooral het recept aangehouden uit het boek Verander water in bier. Stiekem hou ik wel van hopbommetjes ook ;)

In brouwhulp zat ik voor een IPA in het midden qua bitterheid. Ik weet niet of dat in de praktijk anders uitpakt. Wellicht dat ik er wat minder in doe. Kan voor het koudhoppen altijd nog even proeven en ruiken :)



[ Bericht 5% gewijzigd door noodgang op 20-10-2017 19:49:31 ]
pi_174544610
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 15:35 schreef Sarabi het volgende:
Na ongeveer 20 brouwsels wordt het nu tijd om (voor de 2e keer) ons blond bier te brouwen dat we op een ambachtsmarkt mogen gaan schenken :D
Volgens mij ben ik jullie etiketten al eens tegengekomen

http://www.hobbybrouwen.n(...)15817.html#msg515817
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_174544657
Ha! Wij gaan aan onze tweede grote brew dit weekend! Een 'Improvised Pale Ale' IPA ;) Naar mijn recept. Ben zeer benieuwd.
Ja doei.
pi_174544681
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 19:49 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Volgens mij ben ik jullie etiketten al eens tegengekomen

http://www.hobbybrouwen.n(...)15817.html#msg515817
Yes die zijn van ons :D

Die etiketten waren wel erg tof O+ die we normaal gebruiken zijn iets meer standaard
pi_174544749
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 19:54 schreef Sarabi het volgende:

[..]

Yes die zijn van ons :D

Die etiketten waren wel erg tof O+ die we normaal gebruiken zijn iets meer standaard
Ik vond ze leuk.

Er valt net een kwartje; Sarabi; Saskia Ramon bier?
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_174544789
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 19:59 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Ik vond ze leuk.

Er valt net een kwartje; Sarabi; Saskia Ramon bier?
Hahaha nee, nog nooit zo naar gekeken.
Wel toevallig.
En beter dan wat ze er normaal van maken op Fok! :P

Sarabi is de naam van de moeder van The Lion King.
pi_174544856
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 20:02 schreef Sarabi het volgende:

[..]

Hahaha nee, nog nooit zo naar gekeken.
Wel toevallig.
En beter dan wat ze er normaal van maken op Fok! :P
A dirty mind is a joy for ever ;)

quote:
Sarabi is de naam van de moeder van The Lion King.
Nog steeds niet gezien :@
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  Moderator zaterdag 21 oktober 2017 @ 15:34:45 #259
45833 crew  Fogel
pi_174558691
Ik zag een goede aanbieding en kon het niet laten...



Ik begin met een Hoegaarden clone en een Chimay Blue clone uit een all-grain set waar alles al compleet en afgewogen in zit qua ingredienten. Daarna ga ik zelf wat recepten verzinnen/aanpassen, maar wil eerst op deze manier leren om met de grainfather om te gaan.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_174561216
Zo professionele spullen Fogel! Wij doen het nog vooral met huis,tuin & keukenspullen :D

Net wel onze hop geoogst, niet slecht voor het eerste jaar

[ Bericht 2% gewijzigd door Sarabi op 21-10-2017 18:54:58 ]
pi_174564093
Zo, serieus spul.
Ik sta nog ouderwets in mijn 36 liter pannetje te roeren :P

In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_174570478
Mijn wijntje nu op als ik het goed lees op sg 996 :9

Staat nu in een tweede fles met waterslot te wachten tot ik ga klaren.
pi_174584709
Weer een brouwdagje erop zitten. Er staat 19l in de fermenter :9 Het smaakte pre-fermenting lekker hoppig, tikje bitterder dan gedacht, maar met een erg lekkere nasmaak! Ben benieuwd :o

Ja doei.
pi_174589427
quote:
0s.gif Op zondag 22 oktober 2017 19:20 schreef motorbloempje het volgende:
Weer een brouwdagje erop zitten. Er staat 19l in de fermenter :9 Het smaakte pre-fermenting lekker hoppig, tikje bitterder dan gedacht, maar met een erg lekkere nasmaak! Ben benieuwd :o

[ afbeelding ]
Dat had ik met mijn eerste Tripel ook; Bitter zurig met een zoetje, alsof ik ik een besuikerde grapefruit hapte.
Dat vlakt wel af tijdens de fermentatie.
Uiteindelijk waren het zoete van de mout en het bittere van de hop perfect in balans.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  Moderator maandag 23 oktober 2017 @ 21:29:48 #265
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_174614304
Mijn tweede brouwsel staat lekker te borrelen in de gistkast :)
start SG is wat hoger geworden dan berekend, kan een lekker stevig biertje worden dus :9B
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 11:00:39 #266
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_174622287
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 oktober 2017 15:34 schreef Fogel het volgende:
Ik zag een goede aanbieding en kon het niet laten...

[ afbeelding ]

Aardig bezig.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  Moderator dinsdag 24 oktober 2017 @ 16:26:03 #267
45833 crew  Fogel
pi_174629854
Vandaag de Hoegaarden clone gebrouwen en wat een genot die Grainfather :D
Het ding piept als er wat moet gebeuren, maischstappen doet ie automatisch, vertelt je wanneer je je spoelwater moet gaan verwarmen (en rekent zelfs voor je uit hoeveel!), etc.
Sg kwam 0,001 hoger uit dan het doel, geen probleem dus. Er staat nu 23,5 liter te gisten [zogauw dat op gang komt].
Ik ben er erg blij mee!

Vandaag ook de RIS van de vorige sessie [bij de buurman] gebotteld. Het kwam op een nette 10,8% uit (doel volgens recept 10,2%). Natuurlijk ook wat geproefd en het is zelfs zonder koolzuur al verrekte lekker :D Qua koolzuur... na een bijna een krat van kroonkurken voorzien te hebben kwamen we er achter dat we suikerwater vergeten waren :') Alles weer open en opnieuw bottelen :') Opbrengst was op 3 flessen na 3 volle kratten.

De Weizen gaat donderdag op fles, die zit inmiddels al op 10,4% :D
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_174629884
Receptje voor de Weizen? Wij gaan bij de volgende brew een Weizen doen, dat recept heeft Mr.Mo gemaakt! :)
Ja doei.
pi_174741466
Ik bestel mijn spullen soms bij Van der Kooy Jubbega, soms bij Brouwmarkt. 5 kg mout wordt altijd geleverd in plastic bakken. Ik heb nu een verzameling platte bakken en wat hogere, emmervormige bakken.

Weet toevallig iemand wie welke baksoort gebruikt? Qua prijs maakt het namelijk nauwelijks uit, maar de platte bakken vind ik een stuk handiger in hergebruik.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_174742231
quote:
0s.gif Op zondag 29 oktober 2017 19:49 schreef stavromulabeta het volgende:
Ik bestel mijn spullen soms bij Van der Kooy Jubbega, soms bij Brouwmarkt. 5 kg mout wordt altijd geleverd in plastic bakken. Ik heb nu een verzameling platte bakken en wat hogere, emmervormige bakken.

Weet toevallig iemand wie welke baksoort gebruikt? Qua prijs maakt het namelijk nauwelijks uit, maar de platte bakken vind ik een stuk handiger in hergebruik.
Van vanderkooy krijg ik altijd die platte met een oranje deksel, van brouwmarkt die hogere met een hengsel. Blauw deksel geloof ik? Bestel tegenwoordig altijd bij vanderkooy, vooral omdat ze meer soorten hop en gist hebben

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 29-10-2017 20:09:49 ]
pi_174747077
quote:
1s.gif Op zondag 29 oktober 2017 20:08 schreef Saind het volgende:

[..]

Van vanderkooy krijg ik altijd die platte met een oranje deksel, van brouwmarkt die hogere met een hengsel. Blauw deksel geloof ik? Bestel tegenwoordig altijd bij vanderkooy, vooral omdat ze meer soorten hop en gist hebben
Ah, mooi, dan bestel ik het nu even bij Van der kooy, die lage bakken vind ik superhandig om allerlei troep in te bewaren ;) En omdat het winter wordt en mijn kelder dan lekker koel is, ga ik me eens aan de pilsener wagen.

Brouwmarkt heeft trouwens nog wel iets van mij te goed vanwege hun service toen ik de vorige keer van een bestelling een complete puinhoop gemaakt had.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_175027156






Vandaag onze tweede grote batch gebrouwen O+ :9 hij smaakte al goed
Ja doei.
  Moderator maandag 13 november 2017 @ 20:24:01 #273
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_175051569
quote:
0s.gif Op zondag 12 november 2017 19:37 schreef motorbloempje het volgende:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Vandaag onze tweede grote batch gebrouwen O+ :9 hij smaakte al goed
Ziet er goed uit! Leuke etiketten :) ^O^

Ik heb afgelopen weekend ook mijn IPA gebotteld. Die smaakt ook al goed :)
pi_175305368


Nog zonder het geproefd te hebben, het beste wat deze groene flesjes ooit overkomen is: 16,5 l Kamelenpis tripel.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_175305448
Ha! :) Klinkt interessant! :o Kamelenpis? 8-)

Zal wel Karmeliet zijn met een autocorrect? Althans... ehm... als je Kamelenpis in je telefoon hebt staan...

Wij mogen dit weekend de IPA proeven! Helaas is Mr.Mo ziek ;( en ik wil niet in m'n eentje proeven. Hopelijk morgen als 't weer wat beter gaat O+
Ja doei.
pi_175305630
Net 10 kratjes gebotteld waarvan de helft zo'n beetje voor de ambachtsmarkt is. Spannend!
pi_175305663
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 november 2017 20:37 schreef Sarabi het volgende:
Net 10 kratjes gebotteld waarvan de helft zo'n beetje voor de ambachtsmarkt is. Spannend!
Nog met de hand? Ik vind 3 kratten bottelen altijd wel werk zat
pi_175306001
Iets anders, help me eens, wat moet ik brouwen?
Dit jaar so far het volgende gemaakt, en ik moet nog even verzinnen wat ik verder ga maken

Double IPA, New England Double IPA, 2 Quads (waarvan 1 met vijgen en jeneverbessen), 1 IPA, Witbier met grapefruit, Tripel, een normale Saison en een zure saison, een session IPA, een oatmeal stout en vandaag een RIS.
Heb in ieder geval ingrediënten in huis voor een kölsch die ik binnenkort ga klussen maar de fantasie begint wel op te raken.
pi_175306217
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 november 2017 20:38 schreef Saind het volgende:

[..]

Nog met de hand? Ik vind 3 kratten bottelen altijd wel werk zat
Ja met de hand met een tafelmodel, sinds we die hebben vind ik het eigenlijk niet zo vervelend meer.
pi_175306275
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 november 2017 21:03 schreef Sarabi het volgende:

[..]

Ja met de hand met een tafelmodel, sinds we die hebben vind ik het eigenlijk niet zo vervelend meer.
Ik doe 't ook met zo'n tafelmodel, vind het echt een ramp. Maar goed, eigenlijk is dik de helft van het werk nog het schoonmaken van flessen, als we met nieuwe flessen zouden werken zou het wel te doen zijn eigenlijk.
pi_175307100
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 november 2017 20:54 schreef Saind het volgende:
Iets anders, help me eens, wat moet ik brouwen?
Dit jaar so far het volgende gemaakt, en ik moet nog even verzinnen wat ik verder ga maken

Double IPA, New England Double IPA, 2 Quads (waarvan 1 met vijgen en jeneverbessen), 1 IPA, Witbier met grapefruit, Tripel, een normale Saison en een zure saison, een session IPA, een oatmeal stout en vandaag een RIS.
Heb in ieder geval ingrediënten in huis voor een kölsch die ik binnenkort ga klussen maar de fantasie begint wel op te raken.
Laatst heb ik een soort leffe blond gebrouwen, eigenlijk een soort hybride tussen een blond en een witbier, met havervlokken om het wat 'romiger' te maken en witbiergist.

Mijn volgende projectje wordt een Münchener Dunckles of een Pilsener omdat het nu eindelijk koel genoeg is voor ondergistende dingen.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_175307360
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 november 2017 21:05 schreef Saind het volgende:

[..]

Ik doe 't ook met zo'n tafelmodel, vind het echt een ramp. Maar goed, eigenlijk is dik de helft van het werk nog het schoonmaken van flessen, als we met nieuwe flessen zouden werken zou het wel te doen zijn eigenlijk.
Ja dat schoonmaken is wel hel
pi_175310264
Flesjes na gebruik meteen omspoelen en omgekeerd in de krat zetten.
Voor het bottelen krijgen ze dan nog een spoeling op de avvinatore met een oplossing van Starsan, voor de ontsmetting.
Nog even uitdruipen op de flessenboom.
Duurt meestal niet meer dan een half uurtje, voor een kratje of 3.

Maar ik zit er zelf aan te denken om over te stappen op kegs.

Over het kroonkurken; ik ben begonnen met een tang van mijn vaders avontuur in bier brouwen, zo'n 30 jaar geleden.
Maar die sloot ze niet af.
Bleek dat zo'n ding niet met de nieuwe bnr kragen overweg kon. Die waren niet hoog genoeg om de kroonkurken goed op de hals te kunnen drukken.
Toen heb ik de Lisa gekocht.
Het heeft een paar flesjes geduurd voordat ik hem goed afgesteld had, maar daarna heb ik nog geen flesje gemist. Of het nou een standaard, longneck, steinie of een halve liter fles was.

[ Bericht 41% gewijzigd door marc0871 op 26-11-2017 00:40:03 ]
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_175323000
Nieuwe walsmolen (+boormachine) is goedgekeurd *O*

Nu bezig met een tripel
  Moderator donderdag 30 november 2017 @ 20:35:56 #285
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_175411566

Nomnomnom, lekker hoppig maar niet te bitter :)
  Moderator zondag 14 januari 2018 @ 22:52:15 #286
45833 crew  Fogel
pi_176510288
Productief weekend gehad hier. Gister een RIS, vandaag een quad en een clone van westvleteren 12 gebrouwen. Totaal zo'n 67 liter.
De WV12' heeft een heel irritant gistschema, met verschillende stappen. Die zit nu in de fermentosaurus van mijn buurman (had hij zichzelf als kerstcadeau gegeven, maar heeft voorlopig geen brouweplannen, dus prima om te testen) en staat in zijn koelkast met STC-100. Geen omkijken meer naar dus *G*
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_176514054
quote:
0s.gif Op zondag 14 januari 2018 22:52 schreef Fogel het volgende:
Productief weekend gehad hier. Gister een RIS, vandaag een quad en een clone van westvleteren 12 gebrouwen. Totaal zo'n 67 liter.
De WV12' heeft een heel irritant gistschema, met verschillende stappen. Die zit nu in de fermentosaurus van mijn buurman (had hij zichzelf als kerstcadeau gegeven, maar heeft voorlopig geen brouweplannen, dus prima om te testen) en staat in zijn koelkast met STC-100. Geen omkijken meer naar dus *G*
Ben je lang bezig geweest zeker :P
The smell of piss is so strong it smells like decent bacon
pi_176676879
Sinds zondag staat 'r een Weissbier te pruttelen in het fermenteervat. Pre-fermenteren smaakte het al wat belovend, ben zeer benieuwd naar het eindresultaat!
Ja doei.
pi_176677148
quote:
0s.gif Op maandag 22 januari 2018 17:15 schreef motorbloempje het volgende:
Sinds zondag staat 'r een Weissbier te pruttelen in het fermenteervat. Pre-fermenteren smaakte het al wat belovend, ben zeer benieuwd naar het eindresultaat!
Welke gist gebruik je? Had laatst WLP530 maar daar was ik toch niet echt fan van
pi_176677313
Hier ook een weizen in de kast. Alles ruikt lekker naar banaan.
The smell of piss is so strong it smells like decent bacon
  Moderator maandag 22 januari 2018 @ 19:19:28 #291
45833 crew  Fogel
pi_176679056
quote:
0s.gif Op maandag 15 januari 2018 09:35 schreef SjaakKlapkaak het volgende:

[..]

Ben je lang bezig geweest zeker :P
Valt wel mee, zo’n 6 uur per batch.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_176699451
Zondag op tijd op om te brouwen. Begonnen met de batch van de vorige keer te flessen. De gistslurry (W34/70) bewaren voor een grotere batch pils die ik wilde brouwen. Echt prettig is het niet om in de ochtend in de bierlucht te zitten.

Alles klaar zetten en naar zolder om mout af te wegen en schroten. Shit.... heb nog maar de helft pilsmout van wat ik nodig heb. De rest aangevuld met een beetje tarwe en wat vooral pale ale. Daarna toch nog maar iets rommelen met de mout in het recept.Na het brouwen leek de sg wat te laag. Ik gooi dus een kleine 100 gram suiker er bij om dan te verzinnen dat ik het monster van de bovenste laag heb genomen, na roeren was de sg de sg al naar verwachting terwijl de suiker nog niet geheel was opgelost. Ik hoop dat het iets wordt. Op pils zal het wel niet gaan lijken.

Het staat nu wel vrolijk te bewegen in de Fermentosaurus. Leuk gistvat is dat.
pi_176701378
quote:
0s.gif Op maandag 22 januari 2018 17:29 schreef Saind het volgende:

[..]

Welke gist gebruik je? Had laatst WLP530 maar daar was ik toch niet echt fan van
Wij hebben Mangrove Jack's Bavarian Wheat Yeast. M20 :)

(https://mangrovejacks.com/products/bavarian-wheat-10g-coming-soon) :)
Ja doei.
  Moderator woensdag 24 januari 2018 @ 16:18:35 #294
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_176718753
Mijn eerste pils staat ook in de klimaatkast te pruttelen :)
pi_176726731
quote:
Vandaag een Imperial Oatmeal Chocolate Coffee Milk Stout gebrouwen.
De basis was Munich Light, met havervlokken, Chocolate B voor de chocolade en Zwarte mout voor de koffie.
Het 'milk' gedeelte heb ik bereikt middels lactose.
Bramling Cross en Fuggles voor de hop.
Van 't weekend staat deze weer op het programma.
Het vorige brouwsel was wat waterig en vlak.
Ga hem iets warmer maischen, voor een iets vollere body. 67 ipv 65. Misschien een 2-staps; 45 min 65 en 20 min 72.
Hop wordt ook wat opgeschroefd, iig voor wat extra bitter.
Evenals de lactose.
Mag allemaal wel wat dikker.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_178378664
quote:
0s.gif Op woensdag 24 januari 2018 22:10 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Van 't weekend staat deze weer op het programma.
Het vorige brouwsel was wat waterig en vlak.
Ga hem iets warmer maischen, voor een iets vollere body. 67 ipv 65. Misschien een 2-staps; 45 min 65 en 20 min 72.
Hop wordt ook wat opgeschroefd, iig voor wat extra bitter.
Evenals de lactose.
Mag allemaal wel wat dikker.
Goed, dat is dus pas 3 weken geleden gebeurd. Omstandigheden thuis en het weer werkten niet mee.
Nu maar een kleine batch op het fornuis gemaakt, ipv buiten op de 8,5kw brander.
Gaat morgen op de fles.
Vandaag geproefd en helemaal blij.
Alsof je een stukje melkchocolade in je koffie doopt. Zoet, plakkerig, alsof je siroop drinkt zo dik.
Daar drink je geen 2 glazen van weg ;)

Verder vandaag een Blonde met single hop Citra gebrouwen.
Beloofd nu al lekker te worden; Bitterig met citrus. Jummie.

Emmertje Ale mout met een handje Munich Light.
Maishen op 63 graden.
10gr Citra voor een uurtje.
Laatste 10 minuten nog eens 25gr.
Ik heb er een zakje BE-256 op gestrooid.
Met US-05 had ik het een APA genoemd ;)
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  Moderator dinsdag 17 april 2018 @ 12:29:20 #297
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_178574828
quote:
0s.gif Op zondag 8 april 2018 01:01 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Goed, dat is dus pas 3 weken geleden gebeurd. Omstandigheden thuis en het weer werkten niet mee.
Nu maar een kleine batch op het fornuis gemaakt, ipv buiten op de 8,5kw brander.
Gaat morgen op de fles.
Vandaag geproefd en helemaal blij.
Alsof je een stukje melkchocolade in je koffie doopt. Zoet, plakkerig, alsof je siroop drinkt zo dik.
Daar drink je geen 2 glazen van weg ;)

Verder vandaag een Blonde met single hop Citra gebrouwen.
Beloofd nu al lekker te worden; Bitterig met citrus. Jummie.

Emmertje Ale mout met een handje Munich Light.
Maishen op 63 graden.
10gr Citra voor een uurtje.
Laatste 10 minuten nog eens 25gr.
Ik heb er een zakje BE-256 op gestrooid.
Met US-05 had ik het een APA genoemd ;)
Klinkt weer goed!
Ik heb afgelopen week ook een blonde met Citra gebotteld, wat sinaasappelschil erbij. Beloofd ook wel een lekker fris biertje te worden
pi_178584653
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 april 2018 12:29 schreef noodgang het volgende:

[..]

Klinkt weer goed!
Ik heb afgelopen week ook een blonde met Citra gebotteld, wat sinaasappelschil erbij. Beloofd ook wel een lekker fris biertje te worden
Mja, echt fris zal die van mij niet worden.
Die Abbaye gist geeft toch wat warmere smaken mee.
Met de US-05, die ik er de vorige keer voor heb gebruikt, had 'ie zeker fris geworden.
Beetje het verschil tussen een zonovergoten zonneweide en een bedompte kelder.
Zelfde stort,
Andere gist,
Heel ander bier.

De BE-256 geeft tijdens de vergisting weer zijn typische putlucht, die ook terug te proeven was in het sample wat ik getrokken had voor een meting.
Geeft niet. Komt goed.
Ik heb al eerder met een soortgelijke combi gebrouwen en er is altijd een lekker bier uit gekomen.
Het sample beloofde alvast veel goeds.

Volgende week op de fles.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_178625997
Hier staat veel te gisten:
*corona kloon
*westvleteren kloon
*saison
*stout (voor het onk)

Binnenkort bottelen
  Moderator donderdag 19 april 2018 @ 19:04:15 #300
45833 crew  Fogel
pi_178626107
Hier staat een wv12 kloon te gisten, een Tomasmesse kloon (die origineel geinspireerd is door wv12), en een experiment met een moutextraxt van een Schotse export waar ik 50g zoethout mee heb gekookt in het ‘mengwater’ en heb daar vervolgens champagnegist bij gekiept.
Ben erg benieuwd naar die laatste.

Vorige week een blond op vat gedaan. Dacht dat het gist dood was en heb daar na een week ofzo champagnegist bij gedaan, maar toen bleek dat er een klein lek bij het gistslot zat. Ben erg benieuwd naar de uiteindelijke smaak. Ga ik morgen proeven.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')