abonnement bol.com Unibet Coolblue
  donderdag 6 augustus 2015 @ 14:12:59 #1
125061 Koenholio
*O* Adenine, Thymine,..
pi_154955142
Het derde topic alweer over het zelf brouwen van bier. :Y)





Deel 1: CUL / Eigen bier brouwen
Deel 2: CUL / Eigen bier brouwen #2

Externe links:

http://www.hobbybrouwen.nl/

---

Laatste post:

quote:
0s.gif Op donderdag 6 augustus 2015 14:11 schreef Koenholio het volgende:

[..]

Of langer wachten zodat je zeker weet dat de fermentatie voorbij is (en er dus geen suikers meer over zijn die ook nog omgezet kunnen worden in CO2 na het bottelen).
Guanine en Cytosine! *O*
pi_154961433
hoe kan ik voor komen dat het gist uit het vergistingsvat mee kaat tijdens het bottelen
pi_155270395
Ben gisteren eindelijk begonnen met het maken van mijn eerste brouwsel. Het ging niet allemaal zoals gehoopt, vooral het koelen van het wort duurde veel langer dan gepland. Maar goed, ik laat 't nu een weekje rusten en ga dan kijken of de gravity waarde ook is verlaagd (dit was aan het begin 1042, minder dan volgens het recept zou moeten).

@ bulldog: ik heb zelf een slang met droesemkop, dit schijnt enigszins te voorkomen dat gist wordt meegezogen.
:: Toenie ::
pi_155444834
Okay, vandaag een sample genomen van het bier. Het gisten lijkt goed te zijn verlopen, ondanks dat het lastig was om een goede koele ruimte met een enigszins stabiele temperatuur te vinden (het staat nu in de kruipruimte :X ). Vanochtend de gravity gemeten en ik kwam uit op een waarde van 1.009.



Uiteraard kon ik het niet laten om het te proefen, maar het was nogal bitter met een flink bittere nasmaak, niet het geen waar ik direct zo naar uitkijk. Uiteraard moet ik het nog bottelen, en hoop ik dat het hiermee wat wegtrekt. Heeft iemand enig idee of dit normaal is of waaraan het kan liggen?
:: Toenie ::
pi_155446582
quote:
0s.gif Op donderdag 6 augustus 2015 18:34 schreef bulldog27 het volgende:
hoe kan ik voor komen dat het gist uit het vergistingsvat mee kaat tijdens het bottelen
Door het brouwsel eerst over te hevelen naar een tweede (schoon) vat. Je kunt bijvoorbeeld met een litermaat het brouwsel eruit scheppen en het laagje gist op de bodem laten liggen.

Een beetje gist is trouwens niet verkeerd ^O^

quote:
0s.gif Op zaterdag 22 augustus 2015 20:20 schreef toenie het volgende:
Okay, vandaag een sample genomen van het bier. Het gisten lijkt goed te zijn verlopen, ondanks dat het lastig was om een goede koele ruimte met een enigszins stabiele temperatuur te vinden (het staat nu in de kruipruimte :X ). Vanochtend de gravity gemeten en ik kwam uit op een waarde van 1.009.

[ afbeelding ]

Uiteraard kon ik het niet laten om het te proefen, maar het was nogal bitter met een flink bittere nasmaak, niet het geen waar ik direct zo naar uitkijk. Uiteraard moet ik het nog bottelen, en hoop ik dat het hiermee wat wegtrekt. Heeft iemand enig idee of dit normaal is of waaraan het kan liggen?
De smaak zal nog een stuk verbeteren.

Ik kon het ook niet laten om het eerste blikbrouwsel te proeven vlak voor het bottelen. De smaak viel inderdaad enigszins tegen. De nagisting op de fles en het laten rusten (enkele weken) doet veel goeds :)

Ik laat mijn tripel (ook een blikbrouwsel) nu bewust 2 maanden in de fles staan. Je merkt namelijk dat de kwaliteit beter wordt als je het bier wat langer laat staan.
pi_155484035
Vandaag opnieuw de waarde van de gravity gemeten en het was gelijk aan gisteren. De FG is daarmee dus 1.009, wat volgens mijn boek uiteindelijk uitkomt op een alcohol percentage van 4,3%. Niet helemaal de 5% dat ik gehoopt had, maar zeker prima te noemen.

Na het toevoegen van 53 gram suiker (aan 12 liter wort met een gewenste CO2 waarde van 2.2 per liter), de wort even doorgeroerd en even een half uurtje laten bezinken. In de tussentijd zo'n 20 0,5 flessen en 4 kleine flesjes schoongemaakt, gesteriliseerd en even laten drogen.

Gezien ik dit allemaal bij mijn ouders uitvoer en mijn ma in de keuken moest zijn, dacht ik dat het geen probleem zou zijn om in de kamer verder te gaan. Ik moet zeggen: dat was niet mijn beste beslissing geweest. Ondanks dat het vergistingsvat een kraantje heeft, vond ik het fijner om toch met siphon met droesenkop en flessenvuller te werken. In theorie een ideale manier om bier toch wat te filteren en zo weinig mogelijk bier te verspillen. Daarnaast is een flessenvuller gewoon zeer handig om te voorkomen dat je steeds zelf het einde van het siliconenbuisje dicht moet houden. In de praktijk bleek dit laatste toch niet de beste combinatie te zijn. :+

Het idee was om het bier via het siliconenslangetje wat aan te zuigen en vervolgens te koppelen op het buisje van de flessenvuller. Na heel veel geklooi om eindelijk het bier op de juiste wijze aan te zuigen, spoot het ineens met flinke kracht uit het siliconenslangetje. Dit slangetje paste niet echt heel makkelijk op het buisje van de flessenvuller en het wort spoot met nog meer kracht door de nauwere openingen. Uiteindelijk is het gelukt om het slangetje in het buisje te krijgen en was de stroom aan wort gestopt. Resultaat: een half 33 cl flesje gevuld, nog zo'n hoeveelheid in een emmertje en een liter aan wordt over de vloer van mijn ouders :@ :X

Uiteindelijk is het wel geluk om met de gehele combi alle flesjes te vullen, er zat blijkbaar meer wort in dan ik had gedacht. Ach ja, het was in elk geval een leuke ervaring. Foto's volgen *O*
:: Toenie ::
pi_155510708
Je kunt ook de zwaartekracht gebruiken, mocht je een brouwemmer met kraantje hebben:

Zeg een leeg bierkrat op een tafel en zet daar de brouwemmer bovenop, zodat de emmer mooi hoog staat (beter voor je rug ;) ). Bevestig vervolgens de hevelslang aan het kraantje en zet deze open.

Stop de slang een klein stukje in een lege fles, en hou het geheel onder het niveau van de emmer. Door de zwaartekracht zal het flesje gevuld worden.

Flesje bijna vol, til het geheel dan naar boven tot boven het niveau van het kraantje. Het bier stopt met stromen door het slangetje en je kunt een nieuwe fles pakken.

Werkt perfect! Geen last van klemmetjes of een slang die je dicht hoeft te knijpen ^O^
pi_155983789
Momenteel ben ik bezig een Russian Imperial Stout te maken.
Mijn vraag aan de experts: hoe lang moet deze ongeveer gisten op kamertemperatuur (tussen de 18 en 21 graden, schat ik zo in)?
Daarnaast: hoe lang moet een RIS ongeveer nagisten op de fles?

Ik lees overal dat een RIS redelijk lang moet rijpen, maar hoe lang dat dan is weet ik niet.

Dank!
pi_155990771
quote:
0s.gif Op donderdag 10 september 2015 21:11 schreef NeuNeu het volgende:
Momenteel ben ik bezig een Russian Imperial Stout te maken.
Mijn vraag aan de experts: hoe lang moet deze ongeveer gisten op kamertemperatuur (tussen de 18 en 21 graden, schat ik zo in)?
Daarnaast: hoe lang moet een RIS ongeveer nagisten op de fles?

Ik lees overal dat een RIS redelijk lang moet rijpen, maar hoe lang dat dan is weet ik niet.

Dank!
Ik had afgelopen herfst een porter gebrouwen en na 3 maanden vond ik dat het goed te drinken was. Het laatste flesje ging op na 8 maanden en was nog erg goed, dus misschien had het nog wel langer gekund. Een stout kan waarschijnlijk nog wel iets langer liggen dan een porter, maar ik zou 2 tot 3 maanden wachten en dan af en toe een flesje proberen.
pi_155995313
quote:
14s.gif Op vrijdag 11 september 2015 04:11 schreef devzero het volgende:

[..]

Ik had afgelopen herfst een porter gebrouwen en na 3 maanden vond ik dat het goed te drinken was. Het laatste flesje ging op na 8 maanden en was nog erg goed, dus misschien had het nog wel langer gekund. Een stout kan waarschijnlijk nog wel iets langer liggen dan een porter, maar ik zou 2 tot 3 maanden wachten en dan af en toe een flesje proberen.
Ok, ga ik doen.
Voor de vergisting gewoon 2 tot 2,5 week aanhouden?
pi_156012517
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 september 2015 12:13 schreef NeuNeu het volgende:

[..]

Ok, ga ik doen.
Voor de vergisting gewoon 2 tot 2,5 week aanhouden?
Ik moet mijn notes er op naslaan, maar ik geloof dat het 3 weken in de fermenter zat.
pi_156022742
quote:
14s.gif Op vrijdag 11 september 2015 22:41 schreef devzero het volgende:

[..]

Ik moet mijn notes er op naslaan, maar ik geloof dat het 3 weken in de fermenter zat.
Ok, dankjewel.
Over twee dagen voeg ik nog wat suiker en kandijsuiker toe, daarna uit laten gisten en dan kan het mooi voor een paar maandjes in de fles.
pi_156022784
Wat noteren jullie allemaal?
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
pi_156138206
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 september 2015 13:39 schreef 0ne_of_the_few het volgende:
Wat noteren jullie allemaal?
Zelf ben ik pas bezig met mijn derde brouwsel, dus heb nog veel te leren.
Kan me echter voorstellen dat je dingen als de samenstelling van het beslag (de moutsoorten), eventuele andere ingrediënten, maïsch-schema, kooktijd, hop(soorten), gist, vergistingstemperatuur en -duur én nagisting op de fles noteert.

Zo doe ik het in ieder geval wel. Al moet ik eerlijk zeggen dat de meeste informatie zich op dit moment in mijn hoofd bevind. Als ik wat meer heb gebrouwen moet ik het toch maar eens gaan opschrijven :P
pi_156142378
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 september 2015 13:39 schreef 0ne_of_the_few het volgende:
Wat noteren jullie allemaal?
Momenteel zoveel mogelijk, ook al lijken sommige dingen soms overbodig.
Bv samenstelling, lengte van maischen, koken, wanneer welke hops toegevoegd, hoe ik het gist heb voorbereid (en of het droog of nat gist was), hoe lang het staat te gisten, eventueel hoe heftig de eerste paar dagen gisten waren, hoe lang op de fles. Ik proef meestal als ik het op de fles doe: aantekenen. Wanneer ik de eerste fles openmaakte. Veel van dat soort dingen kun je ook terug vinden in het originele recept, maar dit helpt (is de hoop) als je een recept wil aanpassen.

Ik gebruik evernote voor aantekenen, dus veel werk is het niet en het is allemaal bij elkaar.
pi_156160390
Wij hebben in februari een Belgische abdijbier gebrouwen:

_O_

Serieus een van de beste bieren die ik ooit gehad heb. Iets met diabolic of zo, weet niet meer hoe het heet :') . Paar weken geleden gruwelijk zat van geworden ^O^ . Binnenkort weer ff brouwen en dan maandelijks of zo, we zijn door de helft van de voorraad heen want we hadden maar 12 liter.

Onze lager is overigens echt niet goed geworden. -O- .
Resistance is futile.
  zaterdag 26 september 2015 @ 17:31:41 #17
125061 Koenholio
*O* Adenine, Thymine,..
pi_156402026
Even een waarschuwing voor als mensen willen gaan 'cold crashen', wat ik nu dus voor het eerst heb gedaan: haal je waterslot van je fermenteerfles af (of zorg ervoor dat er geen reinigingsmiddel in het water van het slot zit).
Zet je het geheel koud mét waterslot dan trekt de boel namelijk vacuüm (lucht in de fles wordt kleiner) en zuigt dan het water je bier in - niet erg fijn als er bleekwater in zit, zoals bij mij het geval was 8)7 . Achteraf oerstom natuurlijk, maar ik had er niet bij stilgestaan dat er een vacuüm zou ontstaan. Aangezien het maar een klein beetje bleekwater was heb ik het bier toch maar gebotteld, wel even geproefd en het rook en smaakte prima dus ik denk dat het wel goed komt, maar toch goed om in de toekomst te voorkomen.

Iemand trouwens ervaring met het gebruik van thee? Ik zit te denken om een witbiertje te brouwen met theesmaak, waarschijnlijk door een goede zak thee een aantal dagen in koud water te laten trekken (koud, zodat er hopelijk minder bittere tannines vrijkomen) en dit water toe te voegen aan de wort nadat deze gekoeld is. Of zou een andere manier beter zijn?
Guanine en Cytosine! *O*
pi_156500797
Ik zou graag eens willen proberen mijn eigen biertje te brouwen. Ben opzoek naar een nieuwe hobby :)

Ik zit nu een beetje te kijken naar een starterset. Ik heb begrepen dat de Hema een heel goed setje had om te beginnen met mout brouwen.
http://www.hema.nl/winkel(...)r/bier-brouw-pakket-(17400044)
helaas is deze uitverkocht.

weten jullie misschien een goed starterpakket voor me? Wil niet meteen honderden euro's uit geven. Wil eerst kijken of het iets voor me is.

alvast bedankt voor eventuele tips.
Geen dank voor mijn genade.
pi_156502360
quote:
0s.gif Op woensdag 30 september 2015 17:00 schreef Rpol het volgende:
Ik zou graag eens willen proberen mijn eigen biertje te brouwen. Ben opzoek naar een nieuwe hobby :)

Ik zit nu een beetje te kijken naar een starterset. Ik heb begrepen dat de Hema een heel goed setje had om te beginnen met mout brouwen.
http://www.hema.nl/winkel(...)r/bier-brouw-pakket-(17400044)
helaas is deze uitverkocht.

weten jullie misschien een goed starterpakket voor me? Wil niet meteen honderden euro's uit geven. Wil eerst kijken of het iets voor me is.

alvast bedankt voor eventuele tips.
brouwmarkt.nl

Xenos heeft af en toe ook zo'n start setje.
Alcohol is the anesthesia by which we endure the operation of life.
Technical owner of www.shavingsociety.nl
pi_156555073
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2015 12:27 schreef NeuNeu het volgende:

[..]

Zelf ben ik pas bezig met mijn derde brouwsel, dus heb nog veel te leren.
Kan me echter voorstellen dat je dingen als de samenstelling van het beslag (de moutsoorten), eventuele andere ingrediënten, maïsch-schema, kooktijd, hop(soorten), gist, vergistingstemperatuur en -duur én nagisting op de fles noteert.

Zo doe ik het in ieder geval wel. Al moet ik eerlijk zeggen dat de meeste informatie zich op dit moment in mijn hoofd bevind. Als ik wat meer heb gebrouwen moet ik het toch maar eens gaan opschrijven :P
Ik heb nu zo'n prefab setje. Voor een bitter van ongeveer 20 liter.
Maar eens etiket overtikken, hoeveelheid water(ik gebruik gewoon kraanwater), suiker, temperatuur wanneer gist wordt toegevoegd, Gist tijd, klaren, hoeveel suiker bij gisten op de fles etc.

Vorige keer was het heel waterig en nauwelijks koolzuur. Tijdens gisten kwam er lucht bij en te weinig suiker bij nagisten op de fles.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
pi_156555087
quote:
14s.gif Op woensdag 16 september 2015 15:07 schreef devzero het volgende:

[..]

Momenteel zoveel mogelijk, ook al lijken sommige dingen soms overbodig.
Bv samenstelling, lengte van maischen, koken, wanneer welke hops toegevoegd, hoe ik het gist heb voorbereid (en of het droog of nat gist was), hoe lang het staat te gisten, eventueel hoe heftig de eerste paar dagen gisten waren, hoe lang op de fles. Ik proef meestal als ik het op de fles doe: aantekenen. Wanneer ik de eerste fles openmaakte. Veel van dat soort dingen kun je ook terug vinden in het originele recept, maar dit helpt (is de hoop) als je een recept wil aanpassen.

Ik gebruik evernote voor aantekenen, dus veel werk is het niet en het is allemaal bij elkaar.
goede suggesties
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
pi_156581503
Klopt het dat een Russian Imperial Stout ongeveer drie maanden op de fles moet 'rijpen'?
pi_156583157
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 oktober 2015 22:35 schreef NeuNeu het volgende:
Klopt het dat een Russian Imperial Stout ongeveer drie maanden op de fles moet 'rijpen'?
Als je hem net gebotteld hebt is 3 maanden min of meer optimaal ja :D maar hou in gedachten at beetje brouwerij dit al voor je doet :P
Alcohol is the anesthesia by which we endure the operation of life.
Technical owner of www.shavingsociety.nl
pi_156583247
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 oktober 2015 23:36 schreef DrParanoid het volgende:

[..]

Als je hem net gebotteld hebt is 3 maanden min of meer optimaal ja :D maar hou in gedachten at beetje brouwerij dit al voor je doet :P
Ja sorry, ben blijkbaar niet helemaal duidelijk geweest :P
Het gaat hier inderdaad om een zelf gebrouwen biertje dat ongeveer een weekje geleden is gebotteld.
Maar drie maanden is dus min of meer optimaal?
Hoe zit dat eigenlijk met een Porter of Barleywine? Een van deze wordt namelijk mijn nieuwe projectje. Want ja, ik hou van donkere en sterke biertjes ;)
pi_156583267
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 oktober 2015 23:39 schreef NeuNeu het volgende:

[..]

Ja sorry, ben blijkbaar niet helemaal duidelijk geweest :P
Het gaat hier inderdaad om een zelf gebrouwen biertje dat ongeveer een weekje geleden is gebotteld.
Maar drie maanden is dus min of meer optimaal?
Hoe zit dat eigenlijk met een Porter of Barleywine? Een van deze wordt namelijk mijn nieuwe projectje. Want ja, ik hou van donkere en sterke biertjes ;)
hou een maandje of 6 aan na bottel tijd <3 maar proef wel 1 na een maand, en 1 na twee mand, en 1 na 3 maand etc, is belangrijk om het rijpings proces te proeven en te begrijpen

[ Bericht 3% gewijzigd door DrParanoid op 03-10-2015 23:55:59 ]
Alcohol is the anesthesia by which we endure the operation of life.
Technical owner of www.shavingsociety.nl
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')