quote:Op donderdag 6 augustus 2015 14:11 schreef Koenholio het volgende:
[..]
Of langer wachten zodat je zeker weet dat de fermentatie voorbij is (en er dus geen suikers meer over zijn die ook nog omgezet kunnen worden in CO2 na het bottelen).
Door het brouwsel eerst over te hevelen naar een tweede (schoon) vat. Je kunt bijvoorbeeld met een litermaat het brouwsel eruit scheppen en het laagje gist op de bodem laten liggen.quote:Op donderdag 6 augustus 2015 18:34 schreef bulldog27 het volgende:
hoe kan ik voor komen dat het gist uit het vergistingsvat mee kaat tijdens het bottelen
De smaak zal nog een stuk verbeteren.quote:Op zaterdag 22 augustus 2015 20:20 schreef toenie het volgende:
Okay, vandaag een sample genomen van het bier. Het gisten lijkt goed te zijn verlopen, ondanks dat het lastig was om een goede koele ruimte met een enigszins stabiele temperatuur te vinden (het staat nu in de kruipruimte ). Vanochtend de gravity gemeten en ik kwam uit op een waarde van 1.009.
[ afbeelding ]
Uiteraard kon ik het niet laten om het te proefen, maar het was nogal bitter met een flink bittere nasmaak, niet het geen waar ik direct zo naar uitkijk. Uiteraard moet ik het nog bottelen, en hoop ik dat het hiermee wat wegtrekt. Heeft iemand enig idee of dit normaal is of waaraan het kan liggen?
Ik had afgelopen herfst een porter gebrouwen en na 3 maanden vond ik dat het goed te drinken was. Het laatste flesje ging op na 8 maanden en was nog erg goed, dus misschien had het nog wel langer gekund. Een stout kan waarschijnlijk nog wel iets langer liggen dan een porter, maar ik zou 2 tot 3 maanden wachten en dan af en toe een flesje proberen.quote:Op donderdag 10 september 2015 21:11 schreef NeuNeu het volgende:
Momenteel ben ik bezig een Russian Imperial Stout te maken.
Mijn vraag aan de experts: hoe lang moet deze ongeveer gisten op kamertemperatuur (tussen de 18 en 21 graden, schat ik zo in)?
Daarnaast: hoe lang moet een RIS ongeveer nagisten op de fles?
Ik lees overal dat een RIS redelijk lang moet rijpen, maar hoe lang dat dan is weet ik niet.
Dank!
Ok, ga ik doen.quote:Op vrijdag 11 september 2015 04:11 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik had afgelopen herfst een porter gebrouwen en na 3 maanden vond ik dat het goed te drinken was. Het laatste flesje ging op na 8 maanden en was nog erg goed, dus misschien had het nog wel langer gekund. Een stout kan waarschijnlijk nog wel iets langer liggen dan een porter, maar ik zou 2 tot 3 maanden wachten en dan af en toe een flesje proberen.
Ik moet mijn notes er op naslaan, maar ik geloof dat het 3 weken in de fermenter zat.quote:Op vrijdag 11 september 2015 12:13 schreef NeuNeu het volgende:
[..]
Ok, ga ik doen.
Voor de vergisting gewoon 2 tot 2,5 week aanhouden?
Ok, dankjewel.quote:Op vrijdag 11 september 2015 22:41 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik moet mijn notes er op naslaan, maar ik geloof dat het 3 weken in de fermenter zat.
Zelf ben ik pas bezig met mijn derde brouwsel, dus heb nog veel te leren.quote:Op zaterdag 12 september 2015 13:39 schreef 0ne_of_the_few het volgende:
Wat noteren jullie allemaal?
Momenteel zoveel mogelijk, ook al lijken sommige dingen soms overbodig.quote:Op zaterdag 12 september 2015 13:39 schreef 0ne_of_the_few het volgende:
Wat noteren jullie allemaal?
brouwmarkt.nlquote:Op woensdag 30 september 2015 17:00 schreef Rpol het volgende:
Ik zou graag eens willen proberen mijn eigen biertje te brouwen. Ben opzoek naar een nieuwe hobby
Ik zit nu een beetje te kijken naar een starterset. Ik heb begrepen dat de Hema een heel goed setje had om te beginnen met mout brouwen.
http://www.hema.nl/winkel(...)r/bier-brouw-pakket-(17400044)
helaas is deze uitverkocht.
weten jullie misschien een goed starterpakket voor me? Wil niet meteen honderden euro's uit geven. Wil eerst kijken of het iets voor me is.
alvast bedankt voor eventuele tips.
Ik heb nu zo'n prefab setje. Voor een bitter van ongeveer 20 liter.quote:Op woensdag 16 september 2015 12:27 schreef NeuNeu het volgende:
[..]
Zelf ben ik pas bezig met mijn derde brouwsel, dus heb nog veel te leren.
Kan me echter voorstellen dat je dingen als de samenstelling van het beslag (de moutsoorten), eventuele andere ingrediënten, maïsch-schema, kooktijd, hop(soorten), gist, vergistingstemperatuur en -duur én nagisting op de fles noteert.
Zo doe ik het in ieder geval wel. Al moet ik eerlijk zeggen dat de meeste informatie zich op dit moment in mijn hoofd bevind. Als ik wat meer heb gebrouwen moet ik het toch maar eens gaan opschrijven
goede suggestiesquote:Op woensdag 16 september 2015 15:07 schreef devzero het volgende:
[..]
Momenteel zoveel mogelijk, ook al lijken sommige dingen soms overbodig.
Bv samenstelling, lengte van maischen, koken, wanneer welke hops toegevoegd, hoe ik het gist heb voorbereid (en of het droog of nat gist was), hoe lang het staat te gisten, eventueel hoe heftig de eerste paar dagen gisten waren, hoe lang op de fles. Ik proef meestal als ik het op de fles doe: aantekenen. Wanneer ik de eerste fles openmaakte. Veel van dat soort dingen kun je ook terug vinden in het originele recept, maar dit helpt (is de hoop) als je een recept wil aanpassen.
Ik gebruik evernote voor aantekenen, dus veel werk is het niet en het is allemaal bij elkaar.
Als je hem net gebotteld hebt is 3 maanden min of meer optimaal ja maar hou in gedachten at beetje brouwerij dit al voor je doetquote:Op zaterdag 3 oktober 2015 22:35 schreef NeuNeu het volgende:
Klopt het dat een Russian Imperial Stout ongeveer drie maanden op de fles moet 'rijpen'?
Ja sorry, ben blijkbaar niet helemaal duidelijk geweestquote:Op zaterdag 3 oktober 2015 23:36 schreef DrParanoid het volgende:
[..]
Als je hem net gebotteld hebt is 3 maanden min of meer optimaal ja maar hou in gedachten at beetje brouwerij dit al voor je doet
hou een maandje of 6 aan na bottel tijd <3 maar proef wel 1 na een maand, en 1 na twee mand, en 1 na 3 maand etc, is belangrijk om het rijpings proces te proeven en te begrijpenquote:Op zaterdag 3 oktober 2015 23:39 schreef NeuNeu het volgende:
[..]
Ja sorry, ben blijkbaar niet helemaal duidelijk geweest
Het gaat hier inderdaad om een zelf gebrouwen biertje dat ongeveer een weekje geleden is gebotteld.
Maar drie maanden is dus min of meer optimaal?
Hoe zit dat eigenlijk met een Porter of Barleywine? Een van deze wordt namelijk mijn nieuwe projectje. Want ja, ik hou van donkere en sterke biertjes
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |