abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  woensdag 17 december 2014 @ 16:40:02 #101
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_147673461
De technische delen zijn volgens mij inderdaad de mindere stukken die later in de worst etc. gaan. Ik zou het lekker stoven in wijn.
Siesta & Fiesta!
  woensdag 17 december 2014 @ 17:57:57 #102
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147675732
Je zou een stukje kunnen bakken als biefstuk en het proberen, maar het zijn naar alle waarschijnlijkheid stoofstukken
Zouten, peperen, goed bruin aanbraden, rode wijn erbij, stoven, wat knoflook, foelie, uurtje of 4 stoven.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 17 december 2014 @ 22:02:31 #103
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_147685778
Wat heb jij toch met foelie? Is dat echt zoveel anders dan nootmuskaat? Ik kan het hier niet krijgen, ik zal het deze kerst uit NL meenemen.
Siesta & Fiesta!
  woensdag 17 december 2014 @ 22:25:53 #104
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147687311
quote:
0s.gif Op woensdag 17 december 2014 22:02 schreef Bramito het volgende:
Wat heb jij toch met foelie? Is dat echt zoveel anders dan nootmuskaat? Ik kan het hier niet krijgen, ik zal het deze kerst uit NL meenemen.
Foelie heeft een veel complexer en verfijnder smaak dan nootmuskaat. Het is als echte vanillie en sythetische vaniline suiker, cassia en kaneel, een hele goede arabica en goedkope instant of extract koffie.
Het lijkt op elkaar, maar het is een groot verschil
Het wordt vooral in NL en Beieren gebruikt, maar in Spanje is het ook bekend als Macis
http://es.m.wikipedia.org/wiki/Macis
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147689778
quote:
0s.gif Op woensdag 17 december 2014 22:02 schreef Bramito het volgende:
Wat heb jij toch met foelie? Is dat echt zoveel anders dan nootmuskaat? Ik kan het hier niet krijgen, ik zal het deze kerst uit NL meenemen.
Dus ben niet de enige die dat op is gevallen :P
Spoilers!
  woensdag 17 december 2014 @ 23:16:20 #106
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147690790
Ja, ik gebruik vaak foelie, vind dat vreselijk lekker, net als vers gemalen peper, boter, knoflook, citroensap, sojasaus, gember.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 18 december 2014 @ 12:45:19 #107
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_147702861
quote:
1s.gif Op woensdag 17 december 2014 22:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Foelie heeft een veel complexer en verfijnder smaak dan nootmuskaat. Het is als echte vanillie en sythetische vaniline suiker, cassia en kaneel, een hele goede arabica en goedkope instant of extract koffie.
Het lijkt op elkaar, maar het is een groot verschil
Het wordt vooral in NL en Beieren gebruikt, maar in Spanje is het ook bekend als Macis
http://es.m.wikipedia.org/wiki/Macis
Je koopt het gewoon gemalen?
Siesta & Fiesta!
pi_147704039
quote:
0s.gif Op woensdag 17 december 2014 17:57 schreef Pietverdriet het volgende:
Je zou een stukje kunnen bakken als biefstuk en het proberen, maar het zijn naar alle waarschijnlijkheid stoofstukken
Zouten, peperen, goed bruin aanbraden, rode wijn erbij, stoven, wat knoflook, foelie, uurtje of 4 stoven.
Bedankt! Het is niet zo dat als die stukken te mager zijn dat het dan erg droog vlees wordt?
pi_147704113
quote:
1s.gif Op woensdag 17 december 2014 22:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Foelie heeft een veel complexer en verfijnder smaak dan nootmuskaat. Het is als echte vanillie en sythetische vaniline suiker, cassia en kaneel, een hele goede arabica en goedkope instant of extract koffie.
Het lijkt op elkaar, maar het is een groot verschil
Het wordt vooral in NL en Beieren gebruikt, maar in Spanje is het ook bekend als Macis
http://es.m.wikipedia.org/wiki/Macis
Toch gebruik ik liever versgeraspte nootmuskaat dan foelie uit een potje hoor. En hele foelie is erg lastig te krijgen.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  donderdag 18 december 2014 @ 14:05:22 #110
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147705141
quote:
1s.gif Op donderdag 18 december 2014 12:45 schreef Bramito het volgende:

[..]

Je koopt het gewoon gemalen?
Nee blaadjes
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 18 december 2014 @ 14:05:58 #111
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147705155
quote:
1s.gif Op donderdag 18 december 2014 13:28 schreef DeProf het volgende:

[..]

Bedankt! Het is niet zo dat als die stukken te mager zijn dat het dan erg droog vlees wordt?
Valt reuze mee
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147705203
Piet, heb jij toevallig nog een recept voor een goed vis-gerecht?
pi_147706473
quote:
1s.gif Op donderdag 18 december 2014 14:05 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee blaadjes
waar koop je hele foelie dan?

Wij hadden hier vroeger zo'n heel leuk indiaas winkeltje met allemaal hele kruiden/specerijen/bonen/zaden/gedroogde vruchten etc. Helaas is hij weg :( Dus zou nu niet meer weten waar zoiets te kopen.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_147707463
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 14:53 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

waar koop je hele foelie dan?

Wij hadden hier vroeger zo'n heel leuk indiaas winkeltje met allemaal hele kruiden/specerijen/bonen/zaden/gedroogde vruchten etc. Helaas is hij weg :( Dus zou nu niet meer weten waar zoiets te kopen.
MMM foelie

http://www.ah.nl/producten/product/wi165377/verstegen-foelie-heel
pi_147711997
Hallo, erwtensoepvraag hier.

Ik maak voor het eerst zelf erwtensoep en ik lees allemaal horrorverhalen over zure soep. Dat wil ik uiteraard voorkomen. Nu staat er in mijn recept dit:

'De erwtensoep is nu nog niet dik. Zet het vuur uit, en laat de soep staan tot de volgende dag. Op dit punt kun je de soep -eenmaal afgekoeld- in porties invriezen.'

Vuur uit en pan gewoon een dag laten staan? Is dat verstandig? Maar als ik het direct in kleinere bakjes doe en invries, wordt het dan wel dikker?
En met betrekking tot de rookworst, kan ik die erbij doen en dan invriezen, of kan die er echt pas bij als ik het ontdooi en weer opwarm?
  donderdag 18 december 2014 @ 18:25:14 #116
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_147712730
Gootsteen vullen met ijskoud water. Pan in gootsteen zetten. Deksel er half op (zodat de warmte eruit kan).
Af en toe roeren en na een half uurtje, als de soep al flink afgekoeld is in bakjes doen en in de ijskast zetten.
Dat is voor al je eten een goed idee (zo snel mogelijk terug koelen) maar met erwtensoep helemaal.

Dat lijkt overdreven, maar ga maar eens googelen en je zult schrikken hoe vaak bij mensen de erwtensoep verzuurd is.(en hoe vaak het dan om grote hoeveelheden gaat die je weg moet gooien. Het is niet dat ene kopje soep). Met een kippensoep is dat anders, maar toch, hoe sneller koel hoe veiliger. En hoeveel moeite is dat nou, die gootsteen vullen? En misschien nog eens verversen met nieuw ijskoud water.

En oja, juist met erwtensoep nooit de lepel waaraan je likt terug doen in de pan.

Dat dik worden lijkt me het punt niet. Je kan eenmaal opgewarmd toch altijd nog iets in laten koken of juist verdunnen als ie te dik is? En de worst zou ik bij het opwarmen pas toevoegen, maar in stukjes mee invriezen kan ook als je dat liever doet.
pi_147721464
Veel recepten vragen om fond of bouillon. Zijn er goede fonds/bouillons te koop, of is zelf maken de enige optie? Hoe doe jij dat Piet?
We komen hard, zo hard.
  donderdag 18 december 2014 @ 23:38:29 #118
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147726662
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 22:02 schreef focal het volgende:
Veel recepten vragen om fond of bouillon. Zijn er goede fonds/bouillons te koop, of is zelf maken de enige optie? Hoe doe jij dat Piet?
Maak ik gewoon zelf, is niet moeilijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator donderdag 18 december 2014 @ 23:56:44 #119
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_147727446
Ik ga met kerst eentje trekken van
-Schenkel (Schotse hooglander, prachtig dieprood vlees)
- Bleekselderij
-Prei
-Winter wortel
-Ui
-Venkel

Verder foelie, kruidnagel, peper en een paar tenen knoflook.

Nog suggesties wat nog meer lekker is voor een boulioun? Wordt een basis voor groente en tomatensoep ;)
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_147780121
Ik heb twee opties voor recepten voor rillette van konijn

Eentje gekonfijt in ganzenvet

En eentje gebraden in de oven met ui, knoflook, rozemarijn 2x 20 min op 175 graden in de oven en daarna met wijn en fond afblussen

Welke zou jij kiezen piet? Tweede recept is van ailan ducasse
  zaterdag 20 december 2014 @ 18:47:45 #121
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147780345
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 23:56 schreef derLudolf het volgende:
Ik ga met kerst eentje trekken van
-Schenkel (Schotse hooglander, prachtig dieprood vlees)
- Bleekselderij
-Prei
-Winter wortel
-Ui
-Venkel

Verder foelie, kruidnagel, peper en een paar tenen knoflook.

Nog suggesties wat nog meer lekker is voor een boulioun? Wordt een basis voor groente en tomatensoep ;)
Ik zou de kruidnagel weglaten, en de tomatensoep van tomaten maken.
Je zou voor een diepere umamismaak een ansjovisfiletje kunnen toevoegen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147780369
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 18:00 schreef bloempje-moi het volgende:
Hallo, erwtensoepvraag hier.

Ik maak voor het eerst zelf erwtensoep en ik lees allemaal horrorverhalen over zure soep. Dat wil ik uiteraard voorkomen. Nu staat er in mijn recept dit:

'De erwtensoep is nu nog niet dik. Zet het vuur uit, en laat de soep staan tot de volgende dag. Op dit punt kun je de soep -eenmaal afgekoeld- in porties invriezen.'

Vuur uit en pan gewoon een dag laten staan? Is dat verstandig? Maar als ik het direct in kleinere bakjes doe en invries, wordt het dan wel dikker?
En met betrekking tot de rookworst, kan ik die erbij doen en dan invriezen, of kan die er echt pas bij als ik het ontdooi en weer opwarm?
Mijn erwtensoep is al dik als hij gaar is. Afkoelen in koud water in de gootsteen.

Een nacht laten staan is vragen om problemen en als je pech hebt voedselvergiftiging.
Whatever...
  zaterdag 20 december 2014 @ 18:49:48 #123
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147780420
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 december 2014 18:40 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ik heb twee opties voor recepten voor rillette van konijn

Eentje gekonfijt in ganzenvet

En eentje gebraden in de oven met ui, knoflook, rozemarijn 2x 20 min op 175 graden in de oven en daarna met wijn en fond afblussen

Welke zou jij kiezen piet? Tweede recept is van ailan ducasse
Poeh, ik denk dat je totaal verschillend smaken en beide hun eigen kwaliteit hebben, maar Ducasse is natuurlijk een kookgod.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147780540
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 december 2014 18:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Poeh, ik denk dat je totaal verschillend smaken en beide hun eigen kwaliteit hebben, maar Ducasse is natuurlijk een kookgod.
Ga ik daar mee aan de slag :)

Zou ik t onder een laagje vet tot eerste kerstdag goed kunnen houden of toch beter in de vriezer?

Thanks piet!
  zaterdag 20 december 2014 @ 18:57:54 #125
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147780686
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 december 2014 18:54 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Ga ik daar mee aan de slag :)

Zou ik t onder een laagje vet tot eerste kerstdag goed kunnen houden of toch beter in de vriezer?

Thanks piet!
Het onder een vetlaag zetten is een conserveermethode, de voorloper van het wecken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 21 december 2014 @ 15:12:08 #126
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_147802952
Ik wil graag mini quiches maken met oa. spekjes. Moet ik die voorbakken of niet?
pi_147803107
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 15:12 schreef Erasmo het volgende:
Ik wil graag mini quiches maken met oa. spekjes. Moet ik die voorbakken of niet?
Hoeft niet maar kan wel lijkt me. Indien niet wel spek gebruiken dat niet te vet is omdat het anders een beetje kauwgomachtig wordt. Maar piet zal het doorslaggevende antwoord geven denk ik :)
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  zondag 21 december 2014 @ 15:26:06 #128
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147803560
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 15:12 schreef Erasmo het volgende:
Ik wil graag mini quiches maken met oa. spekjes. Moet ik die voorbakken of niet?
Dat is wel zo lekker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 21 december 2014 @ 15:27:40 #129
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_147803622
Ok bedankt beiden. Normaal in een hartige taart oid doe ik het niet maar omdat het allemaal zo klein is hoeft het veel minder lang in de oven, vandaar dat ik het vroeg.
  zondag 21 december 2014 @ 15:28:59 #130
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147803681
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 15:27 schreef Erasmo het volgende:
Ok bedankt beiden. Normaal in een hartige taart oid doe ik het niet maar omdat het allemaal zo klein is hoeft het veel minder lang in de oven, vandaar dat ik het vroeg.
In de toekomst toch eens doen en kijken wat je lekkerder vind, krokante spekkies in een quiche vind ik erg lekker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator maandag 22 december 2014 @ 00:08:15 #131
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_147827569
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 december 2014 18:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik zou de kruidnagel weglaten, en de tomatensoep van tomaten maken.
Je zou voor een diepere umamismaak een ansjovisfiletje kunnen toevoegen.
Danku. Uiteraard ook tomaten voor de tomaten soep, vergeten op te schrijven :+ Anjovis ben ik niet zo'n fan van.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  maandag 22 december 2014 @ 00:09:34 #132
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147827615
quote:
1s.gif Op maandag 22 december 2014 00:08 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Danku. Uiteraard ook tomaten voor de tomaten soep, vergeten op te schrijven :+ Anjovis ben ik niet zo'n fan van.
Proef je niks meer van als je ze in het begin mee bakt. Gewoon drie fileetjes ofzo gebruiken.
Is ook heerlijk door gebakken ui voor uiensoep of door pastasaus :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  maandag 22 december 2014 @ 00:10:29 #133
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_147827650
Een lekkere, nietzoete of op zijn minst maar een beetje zoete saus voor mijn eendenborstfilet?
Laffe huichelaar
  maandag 22 december 2014 @ 00:15:09 #134
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147827839
Rodewijnsaus, demi glace, jus met zoethout?
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  maandag 22 december 2014 @ 00:54:33 #135
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_147829298
quote:
0s.gif Op maandag 22 december 2014 00:10 schreef timmmmm het volgende:
Een lekkere, nietzoete of op zijn minst maar een beetje zoete saus voor mijn eendenborstfilet?
Sinaasappel.
  maandag 22 december 2014 @ 00:57:07 #136
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_147829393
quote:
1s.gif Op maandag 22 december 2014 00:15 schreef Molo het volgende:
Rodewijnsaus
Goed receptje wat lekker is bij eend?
Laffe huichelaar
pi_147833938
Canard au cassis is denk ik te zoet voor je. Anders heb ik nog wel een receptje
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
pi_147834140
quote:
0s.gif Op maandag 22 december 2014 00:10 schreef timmmmm het volgende:
Een lekkere, nietzoete of op zijn minst maar een beetje zoete saus voor mijn eendenborstfilet?
Portsaus, eventueel met wat sinaasappel. Klassiek
Whatever...
  maandag 22 december 2014 @ 09:50:52 #139
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147834150
quote:
1s.gif Op maandag 22 december 2014 00:08 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Danku. Uiteraard ook tomaten voor de tomaten soep, vergeten op te schrijven :+ Anjovis ben ik niet zo'n fan van.
Ansjovis an sich proef je niet meer, maar het heeft het effect van een smaakversterker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147834162
Sauce espagnole maken, dan een fles port erin knikkeren en inkoken tot klaar. Lekker veel tijm erin (ik doe dat in een thee ei).
Whatever...
  maandag 22 december 2014 @ 09:56:55 #141
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147834234
quote:
Rodewijnsaus,
Kook halve fles een droge rode wijn met een teen of wat knoflook, wat laurierblad, blaadje foelie, peperkorrels, sjalotjes, bleekselder stengel, een peen, eenden of kippenbouillon, afsnijdsels van de eend (denk aan hart, nek) etc op laag vuur met een deksel op de pan.
Zeef daarna de wijn en kook het in tot ca een kwart van het volume.
Smaak af met wat peper/zout
bind het eventueel zet het vuur uit en voeg een half pakje boter toe (geen margarine) en laat dit smelten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147834411
quote:
0s.gif Op maandag 22 december 2014 09:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kook halve fles een droge rode wijn met een teen of wat knoflook, wat laurierblad, blaadje foelie, peperkorrels, sjalotjes, bleekselder stengel, een peen, eenden of kippenbouillon, afsnijdsels van de eend (denk aan hart, nek) etc op laag vuur met een deksel op de pan.
Zeef daarna de wijn en kook het in tot ca een kwart van het volume.
Smaak af met wat peper/zout
bind het eventueel zet het vuur uit en voeg een half pakje boter toe (geen margarine) en laat dit smelten
K maak hem zelf het liefst met demi Glace, maar dat is best veel werk om te maken.

Dit vind ik wel een mooi alternatief, bij gevogelte vind ik een beetje rode bessengelei lekker om te binden.
Whatever...
  maandag 22 december 2014 @ 10:37:10 #143
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147835129
quote:
1s.gif Op maandag 22 december 2014 10:05 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

K maak hem zelf het liefst met demi Glace, maar dat is best veel werk om te maken.

Dit vind ik wel een mooi alternatief, bij gevogelte vind ik een beetje rode bessengelei lekker om te binden.
Jep, een fond of een demi glace kan je toevoegen als je de wijn hebt ingekookt. Dat is in principe gereduceerde bouillon.
Daarom doe ik ook nooit zout in bouillon, bij reductie wordt het dan snel te zout.
Wat ook mooi is een klein stukje bittere chocolade toe te voegen (85% of meer), geeft de saus ook wat aarde tonen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147835652
Ik had laatst per ongeluk een soort demi-glacé gemaakt, had wat botten die over waren opgezet als bouillon en was het vergeten :P toen was het vrij dik, en bij afkoelen was het een harde gelei.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  maandag 22 december 2014 @ 14:01:56 #145
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147840915
quote:
0s.gif Op maandag 22 december 2014 10:54 schreef sirdanilot het volgende:
Ik had laatst per ongeluk een soort demi-glacé gemaakt, had wat botten die over waren opgezet als bouillon en was het vergeten :P toen was het vrij dik, en bij afkoelen was het een harde gelei.
Ik spaar vleesafsnijdsels en karkassen altijd op in de vriezer en als ik genoeg hem trek ik er met groente en kruiden een fond van die ik reduceer en invries in ijsblokjeszakjes, dan heb ik altijd een klontje voor een saus bij de hand.
Eens in de zoveel tijd wat werk en als je het goed reduceert neemt het weinig plek in de vriezer
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147842142
quote:
0s.gif Op maandag 22 december 2014 14:01 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik spaar vleesafsnijdsels en karkassen altijd op in de vriezer en als ik genoeg hem trek ik er met groente en kruiden een fond van die ik reduceer en invries in ijsblokjeszakjes, dan heb ik altijd een klontje voor een saus bij de hand.
Eens in de zoveel tijd wat werk en als je het goed reduceert neemt het weinig plek in de vriezer
Gewoon kipfliebertjes enzo? Niet eens een slecht idee eigenlijk. Ik heb binnenkort weer wat karkassen ook van de label rouge kipjes.
Spoilers!
  maandag 22 december 2014 @ 14:45:22 #147
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147842374
quote:
1s.gif Op maandag 22 december 2014 14:39 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Gewoon kipfliebertjes enzo? Niet eens een slecht idee eigenlijk. Ik heb binnenkort weer wat karkassen ook van de label rouge kipjes.
Jep, zenen, karkassen, vliezen, pezen, botten, etc etc
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147846215
quote:
0s.gif Op maandag 22 december 2014 10:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jep, een fond of een demi glace kan je toevoegen als je de wijn hebt ingekookt. Dat is in principe gereduceerde bouillon.
Daarom doe ik ook nooit zout in bouillon, bij reductie wordt het dan snel te zout.
Wat ook mooi is een klein stukje bittere chocolade toe te voegen (85% of meer), geeft de saus ook wat aarde tonen

Ah, nouja, je kunt demi glace op twee manieren maken, ofwel fond/bouillon ver inkoken, ofwel fond toevoegen aan een bruine roux op basis van spek met selderij, sjalot en wat peen + bouquet garni en eventueel wat tomaat en andere kruiden die je erin wilt hebben (foelie piet?). Dit laat je dan 10 uur trekken/inkoken. Zeer stevige smaak. Geeft ook wat meer consistentie, dat is waar ik bij rode wijnsaus soms wel naar op zoek ben. Met name de spek geeft echt nog meer diepte aan het geheel.

Jouw optie is ook lekker maar wel net anders maar wordt gewoon ook demi-glace genoemd. Ik denk me zo in dat je die eerste optie ook wel kunt waarderen. Hij lijkt heel erg op sauce espagnole.
Whatever...
  maandag 22 december 2014 @ 16:31:49 #149
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147846451
Niets mis met een sauce espagnole of een sauce brune
Lekker!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147875836
Hee piet, ik vroeg me af hoe je hamburgers maakt met meer bite. Die van mij smaken me goed, maar zijn altijd vrij sappig en zacht qua structuur, meer zoals een goede gehaktbal. Alvast bedankt.
We komen hard, zo hard.
  dinsdag 23 december 2014 @ 12:35:08 #151
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147876595
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 december 2014 12:11 schreef focal het volgende:
Hee piet, ik vroeg me af hoe je hamburgers maakt met meer bite. Die van mij smaken me goed, maar zijn altijd vrij sappig en zacht qua structuur, meer zoals een goede gehaktbal. Alvast bedankt.
Wat bedoel je met meer bite, en wat doe je door je hamburgervlees?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 23 december 2014 @ 13:05:00 #152
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_147877473
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 december 2014 12:11 schreef focal het volgende:
Hee piet, ik vroeg me af hoe je hamburgers maakt met meer bite. Die van mij smaken me goed, maar zijn altijd vrij sappig en zacht qua structuur, meer zoals een goede gehaktbal. Alvast bedankt.
Leestipje: http://kokenmetkanker.blogspot.nl/2009/09/hamburgers.html

(Even niet op de blognaam letten)
pi_147879166
quote:
1s.gif Op dinsdag 23 december 2014 13:05 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Leestipje: http://kokenmetkanker.blogspot.nl/2009/09/hamburgers.html

(Even niet op de blognaam letten)
:D
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  dinsdag 23 december 2014 @ 16:20:24 #154
141808 Knuck-les
ik bats je moeder.
pi_147883720
Ik wil een mooie stoof maken met ossenstaart voor de kerstdagen. Nog tips? En hoeveel ossenstaart moet ik rekenen per persoon? Recepten die ik vind verschillen nogal, van enkele onsjes per persoon tot een gehele staart (!) voor twee personen.
  dinsdag 23 december 2014 @ 16:40:38 #155
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147884439
Beter dan dit recept van Heston Blumenthal bewerkt door mijn onbereikbare liefde Robinook gaat het niet worden
https://kokrobin.wordpress.com/2008/06/04/spaghetti-bolognese/
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 23 december 2014 @ 16:56:39 #156
141808 Knuck-les
ik bats je moeder.
pi_147884847
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 december 2014 16:40 schreef Pietverdriet het volgende:
Beter dan dit recept van Heston Blumenthal bewerkt door mijn onbereikbare liefde Robinook gaat het niet worden
https://kokrobin.wordpress.com/2008/06/04/spaghetti-bolognese/
Hmm niet helemaal wat ik zoek. Liefst een mooie stoof met bruin bier of rode wijn er in verwerkt. Lekker klassiek geserveerd met aardappelpuree of knolsolderijpuree
  dinsdag 23 december 2014 @ 17:05:58 #157
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_147885088
Ja, hoe lief ook van Piet, spagbol is inderdaad wat anders dan gestoofde ossenstaart.
(ook al gaat er wel ossenstaart in die spagbol van Heston)

Misschien zoiets:
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/slowcookedherefordox_81728

Of simpeler, die van de Hairy Bikers:
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/oxtail_stew_91956
pi_147893487
Ik wil voor morgen een beetje een simpel (en goedkoop, student, ga ervan uit dat ikniks in huis heb) maar niet té alledaags recept voor kerstavond voor 2 personen. Ideeën, piet?
pi_147894441
Nvm, het wordt boeuf bourguignon!
pi_147894768
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 december 2014 21:17 schreef emmyemmy het volgende:
Nvm, het wordt boeuf bourguignon!
Yum
Whatever...
pi_147912288
Piet, ik heb een vraag over het bewaren van rode portsaus, kan ik deze vandaag al maken als ik hem morgen nodg heb?
  woensdag 24 december 2014 @ 11:10:22 #162
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147912498
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 december 2014 21:17 schreef emmyemmy het volgende:
Nvm, het wordt boeuf bourguignon!
Goed idee, zat er gisteravond nog even over na te denken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 24 december 2014 @ 11:11:22 #163
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147912521
quote:
0s.gif Op woensdag 24 december 2014 11:01 schreef Bla_Bla_Bla het volgende:
Piet, ik heb een vraag over het bewaren van rode portsaus, kan ik deze vandaag al maken als ik hem morgen nodg heb?
Ja, af laten koelen en in de koelkast, blijft een paar dagen goed.
Als je af monteert met boter dit pas morgen doen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 24 december 2014 @ 14:21:00 #164
105888 renzell
Ik wil alleen maar zwemmen.
pi_147918362
Vraagje: ik krijg op tweede kerstdag 16 man te eten en ga, jawel, een zesgangendiner aan elkaar kokkerellen. Tralala. Maar het liefst bereid ik de dag ervoor al één en ander voor natuurlijk. Anders word ik gek! Ik wil dientengevolge graag weten of de klassiekers 'rode kool met appeltjes en bacon in een sticky balsamico saus' en 'sweet glaced carrots' (beide receptjes van Jamie Oliver) eventueel ook een dag van tevoren klaar te maken zijn. Of blijft er dan echt niets meer van over? Iemand een idee? Bedankt alvast!
pi_147918415
quote:
1s.gif Op woensdag 24 december 2014 11:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, af laten koelen en in de koelkast, blijft een paar dagen goed.
Als je af monteert met boter dit pas morgen doen.
Sterker nog, hij is waarschijnlijk na een dag of twee lekkerder geworden!
Whatever...
pi_147918516
quote:
0s.gif Op woensdag 24 december 2014 14:21 schreef renzell het volgende:
Vraagje: ik krijg op tweede kerstdag 16 man te eten en ga, jawel, een zesgangendiner aan elkaar kokkerellen. Tralala. Maar het liefst bereid ik de dag ervoor al één en ander voor natuurlijk. Anders word ik gek! Ik wil dientengevolge graag weten of de klassiekers 'rode kool met appeltjes en bacon in een sticky balsamico saus' en 'sweet glaced carrots' (beide receptjes van Jamie Oliver) eventueel ook een dag van tevoren klaar te maken zijn. Of blijft er dan echt niets meer van over? Iemand een idee? Bedankt alvast!
Die wortelen moeten volgend mij wel kunnen. De kool en appel zal wel vocht verliezen en wat slappig kunnen worden. Maargoed, in sticky saus zal het wel meevallen gok ik.

Zou zelf de kool niet vooraf maken. Maar ik weet niet wat je nog meer maakt en of je de optie hebt om nog wat meer half af te maken en het met kerst definitief in elkaar te zetten.
Whatever...
  woensdag 24 december 2014 @ 14:31:31 #167
105888 renzell
Ik wil alleen maar zwemmen.
pi_147918711
Hmmm, ja, misschien wel een en ander. De aardappel-knolselderijpuree kan ik al wel maken denk ik. Mik ik daar op tweede kerstdag nog een klont boter en de gebakken, wilde paddestoelen doorheen om het af te maken. Verder is het allemaal laatste momentwerk. Goed plannen gewoon maar. Thanks.
pi_147919733
quote:
1s.gif Op woensdag 24 december 2014 11:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, af laten koelen en in de koelkast, blijft een paar dagen goed.
Als je af monteert met boter dit pas morgen doen.
super, dankjewel :) en Spanky78 ook
pi_147919921
quote:
0s.gif Op woensdag 24 december 2014 14:31 schreef renzell het volgende:
Hmmm, ja, misschien wel een en ander. De aardappel-knolselderijpuree kan ik al wel maken denk ik. Mik ik daar op tweede kerstdag nog een klont boter en de gebakken, wilde paddestoelen doorheen om het af te maken. Verder is het allemaal laatste momentwerk. Goed plannen gewoon maar. Thanks.
Ben wel benieuwd wat je maakt :)
Whatever...
  woensdag 24 december 2014 @ 15:08:01 #170
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_147920035
quote:
1s.gif Op woensdag 24 december 2014 14:25 schreef Spanky78 het volgende:

[..]
Zou zelf de kool niet vooraf maken. Maar ik weet niet wat je nog meer maakt en of je de optie hebt om nog wat meer half af te maken en het met kerst definitief in elkaar te zetten.
Wel joh, rode kool is misschien zelfs wel lekkerder de dag erna.
  woensdag 24 december 2014 @ 15:09:28 #171
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147920086
quote:
0s.gif Op woensdag 24 december 2014 14:21 schreef renzell het volgende:
Vraagje: ik krijg op tweede kerstdag 16 man te eten en ga, jawel, een zesgangendiner aan elkaar kokkerellen. Tralala. Maar het liefst bereid ik de dag ervoor al één en ander voor natuurlijk. Anders word ik gek! Ik wil dientengevolge graag weten of de klassiekers 'rode kool met appeltjes en bacon in een sticky balsamico saus' en 'sweet glaced carrots' (beide receptjes van Jamie Oliver) eventueel ook een dag van tevoren klaar te maken zijn. Of blijft er dan echt niets meer van over? Iemand een idee? Bedankt alvast!
Ja, prima van te voren klaar te maken,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147921497
Uiteraard bedenk ik op het laatste moment dat ik stoofperen wil maken.
Al het bessensap was op, en alcohol gebruik ik niet. Ik heb dus perenrood gehaald. Heb ook kaneelstokjes en steranijs, kan ik die ook gebruiken om de peren lekker(der) te maken?
En in welke hoeveelheden dan?
Heb 1,5 kilo stoofpeertjes
Mokkel met stuntstok
  woensdag 24 december 2014 @ 15:53:28 #173
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147921702
quote:
0s.gif Op woensdag 24 december 2014 15:48 schreef Mord_Sith het volgende:
Uiteraard bedenk ik op het laatste moment dat ik stoofperen wil maken.
Al het bessensap was op, en alcohol gebruik ik niet. Ik heb dus perenrood gehaald. Heb ook kaneelstokjes en steranijs, kan ik die ook gebruiken om de peren lekker(der) te maken?
En in welke hoeveelheden dan?
Heb 1,5 kilo stoofpeertjes
Perenrood gewoon weglaten, goede stoofpeertjes worden vanzelf rose van het stoven. Kaneel vind ik lekker bij peren, steranijs niet, maar das een kwestie van smaak, je zou citroenschil kunnen toevoegen, suiker en citroensap.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147921812
quote:
0s.gif Op woensdag 24 december 2014 15:53 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Perenrood gewoon weglaten, goede stoofpeertjes worden vanzelf rose van het stoven. Kaneel vind ik lekker bij peren, steranijs niet, maar das een kwestie van smaak, je zou citroenschil kunnen toevoegen, suiker en citroensap.
Thanks!
Mokkel met stuntstok
  woensdag 24 december 2014 @ 15:57:24 #175
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147921866
quote:
0s.gif Op woensdag 24 december 2014 15:56 schreef Mord_Sith het volgende:

[..]

Thanks!
Bessensap, wijn of port gebruik je ook vooral voor de smaak.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147921983
quote:
0s.gif Op woensdag 24 december 2014 15:08 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Wel joh, rode kool is misschien zelfs wel lekkerder de dag erna.
Hangt er vanaf wat je lekker vindt, ik houd wel van een beetje stevigheid. Wat betreft smaak is vooraf maken geen probleem.
Whatever...
  woensdag 24 december 2014 @ 16:20:51 #177
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147922609
Zo is het mij altijd een raadsel waarom rode kool uit een pot zo smerig is.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147936349
kool niet tot pap doorkoken als je deze enkele dagen wil bewaren.

peren gewoon stoven met suiker, kaneelstokje, en wat schillen va nde peer zelf. deze geven een rode kleur af. Je kunt ook de peren in z´n geheel stoven zonder te schillen maar dat vind ik zelf niet lekker.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  donderdag 25 december 2014 @ 06:51:59 #179
105888 renzell
Ik wil alleen maar zwemmen.
pi_147943942
Dank jullie wel voor de tips!!! Ik maak de rode kool vanavond gewoon al (kan ik er meteen vast wat van eten, naast mijn vier uur in de oven gegaarde lamsschouder). De sweet glaced carrots probeer ik ook vast, maar zijn volgens mij zo simpel, dat ze er morgen ook nog wel bij kunnen.
  donderdag 25 december 2014 @ 07:00:45 #180
105888 renzell
Ik wil alleen maar zwemmen.
pi_147943960
quote:
1s.gif Op woensdag 24 december 2014 15:05 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Ben wel benieuwd wat je maakt :)
Ik heb een reis rond de wereld bedacht. Mèt bijpassende beelden op beamer en muziek. Van borrelhappen (minihambugers en mini fish taco's met Mexicaanse biertjes) uit de VS en Mexico naar een amuse (vooruit, gekocht bij de Spanjaard in de stad) uit Spanje, dan via een voorgerechtje (tartaartje van rauwe tonijn met soy sauce, bieslook, sesam en avocado) uit Japan naar een voorgerechtje (een mini stoofschoteltje) uit Marokko, vanuit daar naar het hoofdgerecht uit Australië en Nieuw Zeeland (lam en kangaroe, met een hot mint sauce, een rode portsaus, mash met wilde paddestoelen, roast potatoes en drie soorten groenten plus een salade met Macademia's), dan linea recta richting nagerecht (uit handen gegeven aan zusterlief) en cocktails uit Brazilië om uiteindelijk huiswaarts te gaan, vooruit, naar België. Voor chocola bij de koffie. :)
  donderdag 25 december 2014 @ 10:32:23 #181
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147945143
Pfoe, ik vind het zelf een heel leuk idee, maar voor mijzelf teveel wisselende smaken bij elkaar.
Weet niet of ik datvzou 'trekken'.

Maar goed, ik ben ook meestal niet zo avontuurlijk hoor met etentjes regelen, hou het vaak gewoon klassiek bij elkaar
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147950328
Piet, vraagje: ik heb een roodpootpatrijsje. Ik ben vergeten te vragen of het een jong of oud beestje is, en hij is vacuumverpakt dus lastig te zien. Ik weet dat de oudere beestjes zich meer lenen voor lange garing (stoven ed) - stiekem hoop ik dat t een jonge is, dus laten we voor t gemak daar even vanuit gaan.

1. Wat kan ik een beetje verwachten qua smaak? Als ik google dan lees ik op sommige sites vrij krachtige wildsmaak, anderen zetten hem weer in de wat mildere categorie.
2. Heb je tips voor bereiding/smaakcombinaties?

Merci d'avance!
  donderdag 25 december 2014 @ 14:31:08 #183
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147950614
Als het een wilde, geschoten patrijs is, reken met een echte wildsmaak.
Zou er een jus bij maken, spruitjes, puree, en een zware rode wijn.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147950801
quote:
0s.gif Op donderdag 25 december 2014 14:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Als het een wilde, geschoten patrijs is, reken met een echte wildsmaak.
Nom, daar hoopte ik op ;)

Ik heb ook niet gevraagd of het een wilde, geschoten was (last minute actie) maar hij komt bij een goede traiteur vandaan die over het algemeen alleen echt wild wild levert, dus ik ga er wel vanuit (patrijs mag in nl overigens niet op gejaagd worden toch?)

Je suggestie klinkt lekker, maar ik ben denk ik op zoek naar net iets minder klassiek. Maar met in het achterhoofd de smaak van goed wild moet ik wel uit de voeten kunnen qua smaakideen.

Nog tips qua bereiding?
  donderdag 25 december 2014 @ 17:23:22 #185
105888 renzell
Ik wil alleen maar zwemmen.
pi_147953916
quote:
1s.gif Op donderdag 25 december 2014 10:32 schreef Molo het volgende:
Pfoe, ik vind het zelf een heel leuk idee, maar voor mijzelf teveel wisselende smaken bij elkaar.
Weet niet of ik datvzou 'trekken'.

Maar goed, ik ben ook meestal niet zo avontuurlijk hoor met etentjes regelen, hou het vaak gewoon klassiek bij elkaar
Haha, ja, snap ik hoor!! Maar ik vond het gewoon heel leuk om dit eens te proberen. We hebben een beamer en projecteren bij ieder nieuw land beelden op de muur, hebben bijpassende muziek en de tafel is al gedekt met wereldkaartplacemats etc. Wordt gewoon een feest!! :)
pi_148010178
Hey Piet!

Gisteren lamsbout gemaakt op basis van deze twee posts van je (4e kerst op rij met een hoofdgerecht van jou!)
CUL / Recepten met lamsvlees
CUL / Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic - #25
+dag vantevoren gemarineerd in knoflook/tijm/rozemarijn/honing/mosterd met paar laurierblaadjes.

Bedankt! Erg geslaagd!

een dingetje waar ik nog een vraagje over heb: met vleesthermometer bij 67 graden er uitgehaald en in aluminiumfolie laten rusten. toch was het vlees rond het bot nog iets te rood, hoe valt dit te voorkomen? las namelijk dat je de vleesthermometer juist niet bij het bot moet steken.. (en had dat dus ook niet gedaan)

Robin bedankt voor de chocoladewhiskeybrownies!
  zaterdag 27 december 2014 @ 15:25:39 #187
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148010238
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 15:23 schreef Fokpop het volgende:
Hey Piet!

Gisteren lamsbout gemaakt op basis van deze twee posts van je (4e kerst op rij met een hoofdgerecht van jou!)
CUL / Recepten met lamsvlees
CUL / Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic - #25
+dag vantevoren gemarineerd in knoflook/tijm/rozemarijn/honing/mosterd met paar laurierblaadjes.

Bedankt! Erg geslaagd!

een dingetje waar ik nog een vraagje over heb: met vleesthermometer bij 67 graden er uitgehaald en in aluminiumfolie laten rusten. toch was het vlees rond het bot nog iets te rood, hoe valt dit te voorkomen? las namelijk dat je de vleesthermometer juist niet bij het bot moet steken.. (en had dat dus ook niet gedaan)

Robin bedankt voor de chocoladewhiskeybrownies!
Vlees een aatal uren voor het bereiden uit de koelkast halen
Langer laten garen bij lagere temperatuur, dan is de garing egaler
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148012965
Ik heb net tiramisu gegeten die al 3 dagen in de ijskast staat, had er niet aan gedacht dat er rauwe ei in zit. Heb jij enig idee of dit een probleem is?
We komen hard, zo hard.
pi_148013292
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 december 2014 15:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vlees een aatal uren voor het bereiden uit de koelkast halen
Langer laten garen bij lagere temperatuur, dan is de garing egaler
Had al een vrij lage temperatuur (140 graden) - en vlees ook 's ochtends al uit de koelkast gehaald!
  zaterdag 27 december 2014 @ 17:20:13 #190
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148014217
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 16:56 schreef Fokpop het volgende:

[..]

Had al een vrij lage temperatuur (140 graden) - en vlees ook 's ochtends al uit de koelkast gehaald!
Dan langer garen, als het vlees je te rood was
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 27 december 2014 @ 17:21:40 #191
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148014278
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 16:49 schreef focal het volgende:
Ik heb net tiramisu gegeten die al 3 dagen in de ijskast staat, had er niet aan gedacht dat er rauwe ei in zit. Heb jij enig idee of dit een probleem is?
Vuistregel, als je twijfelt, niet eten.
Hoe vers waren je eieren, hoe koud staat je koelkast, is nogal een verschil of deze 8 graden is of 2 graden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148014567
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 december 2014 17:21 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vuistregel, als je twijfelt, niet eten.
Hoe vers waren je eieren, hoe koud staat je koelkast, is nogal een verschil of deze 8 graden is of 2 graden.
En alsnog : als er geen ziekmakers in zaten en je hebt schoon gewerkt zul je niet zomaar ziek worden.
Whatever...
  zaterdag 27 december 2014 @ 18:07:34 #193
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_148015883
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 15:23 schreef Fokpop het volgende:

Robin bedankt voor de chocoladewhiskeybrownies!
Geen dank, graag gedaan. :D
pi_148016005
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 december 2014 18:07 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Geen dank, graag gedaan. :D
Denk dat ik met jouw recept de whiskey die ik over heb van kerst koken ga opmaken :D
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
  zaterdag 27 december 2014 @ 18:32:53 #195
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_148016670
Elk excuus is een goed excuus om Chocolate Whiskey taart/brownies te maken. ;-)
Ik ben niet zo'n bakker, had voor mijn verjaardag een mooie, lemon custard tart gemaakt, maar die maakte lang niet zoveel indruk als die chocolate whiskey brownies. Ik weet niet wat het is, maar succes lijkt verzekerd. :P
pi_148073697
Bedankt voor je advies over de Tiramisu, ik heb nergens last van gehad.

Heb je toevallig nog een goed recept voor Creme Brulee? Het liefst niet al te zoet, stort ze graag in een wat platter bakje zodat de suikerlaag relatief groot is voor de hoeveelheid crème. Vind het dan zelf lekkerder als de crème mild smaakt en niet scherp zoet net zoals de suikerlaag. Ook hoop ik dat je tips hebt voor een brander, ik wil er een met een flinke vlam eruit, niet zo'n laf aanstekertje. Heb zelf ooit als ober crème brulee's moeten branden as de keuken het te druk had (en ik vond het leuk). Geen idee wat voor brander we daar hadden maar het was een soort van gasflesje met een houder erop waar echt een flinke vlam uitkwam, apparaatje zag er basic uit. Alvast bedankt.
We komen hard, zo hard.
pi_148100198
Lasapparaat
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  maandag 29 december 2014 @ 16:46:25 #198
267651 Klaploper
Wetenschappelijk onderzoeker
pi_148100643
Brander van de bouwmarkt gaat Piet je waarschijnlijk aanraden. ;)
Ik vecht met zwervers voor mijn plezier. Binnenkort ook op YouTube!
pi_148101382
quote:
1s.gif Op donderdag 25 december 2014 07:00 schreef renzell het volgende:

[..]

Ik heb een reis rond de wereld bedacht. Mèt bijpassende beelden op beamer en muziek. Van borrelhappen (minihambugers en mini fish taco's met Mexicaanse biertjes) uit de VS en Mexico naar een amuse (vooruit, gekocht bij de Spanjaard in de stad) uit Spanje, dan via een voorgerechtje (tartaartje van rauwe tonijn met soy sauce, bieslook, sesam en avocado) uit Japan naar een voorgerechtje (een mini stoofschoteltje) uit Marokko, vanuit daar naar het hoofdgerecht uit Australië en Nieuw Zeeland (lam en kangaroe, met een hot mint sauce, een rode portsaus, mash met wilde paddestoelen, roast potatoes en drie soorten groenten plus een salade met Macademia's), dan linea recta richting nagerecht (uit handen gegeven aan zusterlief) en cocktails uit Brazilië om uiteindelijk huiswaarts te gaan, vooruit, naar België. Voor chocola bij de koffie. :)
Klinkt lekker, was het een succes?

Ik vind kan met mintsaus echt lekker trouwens.
Whatever...
pi_148101415
quote:
0s.gif Op zondag 28 december 2014 22:54 schreef focal het volgende:
Bedankt voor je advies over de Tiramisu, ik heb nergens last van gehad.

Heb je toevallig nog een goed recept voor Creme Brulee? Het liefst niet al te zoet, stort ze graag in een wat platter bakje zodat de suikerlaag relatief groot is voor de hoeveelheid crème. Vind het dan zelf lekkerder als de crème mild smaakt en niet scherp zoet net zoals de suikerlaag. Ook hoop ik dat je tips hebt voor een brander, ik wil er een met een flinke vlam eruit, niet zo'n laf aanstekertje. Heb zelf ooit als ober crème brulee's moeten branden as de keuken het te druk had (en ik vond het leuk). Geen idee wat voor brander we daar hadden maar het was een soort van gasflesje met een houder erop waar echt een flinke vlam uitkwam, apparaatje zag er basic uit. Alvast bedankt.
Ik heb een campingas soldeerbrander, werkt prima.

P. S. 400 ml room, 400 ml volle melk, stokje vanille, 150 Gr. Suiker, 8 eidooiers. Suiker voor bruleren (zorg dat je wat extra hebt)

Verwarm de melk met room en de helft suiker en het merg uit de vanille. Als het bijna kookt doe je een klein beetje bij de losgeklopte eidooiers met de andere helft suiker in een voldoende ruime kom. Dan voeg je langzaam over goed roeren de test van de melk bij de ei.

Snel in bakjes gieten (eventueel eerst zeven) en nog even au bain Marie in de oven tot volledig opgestuurd. Ongeveer 20 Minturn, maar hangt ook van jouw bakjes af.

Je kunt ook je melk room mengsel laten afkoelen, mengen met het ei en dan au bain Marie garen. El oven niet te hoog zetten en bakjes goed afdekken.

Zodra het is opgesteven bestrooi je de crème met suiker en branden maar.

Sommige mensen gebruiken alleen slagroom, ik vind een mengsel wat lichter en daarom lekkerder.

[ Bericht 28% gewijzigd door Spanky78 op 29-12-2014 17:17:19 ]
Whatever...
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')