quote:Herderspotje
Ingrediënten:
8 sneden mager gezouten spek met zwoerd van 3 mm dikte
8 enkele of 4 dubbele lamskoteletjes
Boter
Varkensreuzel
200 gr Parijse worst
800 gr zuurkool uit het vat, uit blik of vacuum
6 jeneverbessen
1/2 koffielepel kummelzaadjes (komijnzaad)
1 flesje Luxemburgse moeselwijn van 37.5 cl
1 borrelglaasje aquavit of jenever
500 gr kruimige aardappeltjes (bintjes)
Peper van de molen
Eventueel verschillende soorten mosterd
Bereiding:
Belangrijk: Als u uw romertopf voor het eerst gebruikt, moet u hem vooraf 24 uur in water zetten
De tweede keer volstaat een half uurtje
U moet de romertopf altijd in een koude oven zetten
Braad zowel het spek als het lamsvlees even aan in boter
Strijk de romertopf in met varkensreuzel en bekleed hem daarna met spek
Verwijder het vel van de worst en snijd ze in 8 gelijke plakjes
Verdeel de zuurkool in lagen, waarop u telkens lamsvlees en worst legt
Kruid tussen de verschillende lagen telkens met peper van de molen
Dek het vlees tenslotte toe met een laag zuurkool
Plet de jeneverbessen en strooi ze op de zuurkool
Strooi er ook de halve koffielepel kummel over
Giet er de wijn en het glaasje aquavit of jenever over
Zet het deksel op de romertopf en plaats hem 1 uur in de oven
Schil de aardappelen en kook ze gaar
Verdeel alles mooi over de borden en breng nog even op smaak met peper van de molen
Serveer eventueel met verschillende soorten mosterd (bvb met en zonder pitjes)
Heeft iemand nog andere lekkere recepten?quote:Stifado
Nodig:
3 uien
750 gram lamsvlees
100 gram (of meer) feta
olijfolie
2 tenen knoflook
zout en peper
tijm, 3 theelepels vers of 1 theelepel gedroogd
2 laurierblaadjes
½ liter rode wijn
1 pakje van ½ liter gezeefde tomaten
2 theelepels honing
1 eetlepel citroensap
Bereiding:
Pel de uien en snijd ze in ringen. Snij het vlees in blokjes.
Doe de olijfolie in een pan en bak het vlees rondom bruin. Voeg de uien en de knoflook toe en bak dit een paar minuten. Doe er zout en peper bij, de tijm en de laurier en giet de wijn bij het vlees. Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot het vlees gaar is.
Roer er dan de gezeefde tomaten, de honing en het citroensap door en haal de laurierblaadjes eruit. Als de tomatensaus goed warm is, de feta verkruimelen en in de pan doen. Als de feta gaat smelten is de stifado klaar.
Lekker met een turks broodje om in de saus te soppen!
Piet, doe jij hem ook wel eens op een nog lagere temperatuur? Ik heb hem laatst heel lang om 80 graden gehad, werd ook echt heerlijk! Ik prik er ansjovis, thijm en knoflook in. Ik heb hem laatst ook een keer gemaakt met een grote naald. Eerst wat ansjovis langzaam opgezet met beetje olie en knoflook. Vervolgens met de naald een hele 'sliert' door het vlees heen getrokken op enkele plaatsen. Best grappig om bij het aansnijden die injecties te zien. Ik vind ansjovis altijd voor een goeie jus zorgen.quote:Op zaterdag 17 september 2005 17:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Neem een lamsbout (achterbout) het liefst een Texels lam
Maak er kleine maar diepe snedes in (steken met je mes) en doe er zo in ieder gat een teen knof.
Met een stuk of 10 -12 tenen ben je goed op weg.
Verder doe je er rozemarijn en thijm in (Verse! ) en je pepert hem met peper uit de molen.
Inwrijven met boter en bij 140 a 150 graden een uur of anderhalf a twee in de oven (hangt van oven en grote van de bout af)
Maak een saus van ingekookte witte wijn, een flinke dot honing. wat tabasco en thijm, rozemarijn en wat zeezout. Eventueel voeg je kappertjes toe en een gesnipperd en glazig gemaakt uitje. saus binden.
De Bout uit de oven halen en met folie omwikkelen, en een 10 minuten laten rusten voor je hem aan plakken snijdt. Doordat je hem hebt laten rusten zal er niet al te veel sap uitlopen, maar het sap wat er uitloopt doe je bij de saus.
Serveren met bloemige aardappels, spruitjes...
Het
Bronquote:Lamsbout met sinaasappel-rozemarijnjus
Serveer de lamsbout met geroosterde aardappels, besprenkeld boter en citroenrasp en een frisse tomatensalade.
Bereiden: 1 uur en ± 35 min.
Boodschappenlijst
2 sinaasappels (liefst biologisch)
1/2 citroen (liefst biologisch)
1 dl droge witte wijn
1 dl olijfolie
2 teentjes knoflook, geperst
2 el rozemarijn, fijngesneden
zout, peper
1 kg lamsbout
extra nodig: grote ovenschaal of braadslee, aluminiumfolie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 225 °C graden. Boen 1 sinaasappel en de (halve) citroen schoon. Rasp de schil van beiden en pers ze uit. Mix de wijn, olijfolie, sinaasappelsap en -rasp, citroensap en -rasp, knoflook en rozemarijn en breng op smaak met zout en peper. Dep de lamsbout droog met keukenpapier en leg in een grote ovenschaal of braadslee.
Besprenkel de lamsbout met de sinaasappel-rozemarijnjus. Snijd de tweede, ongeschilde, sinaasappel in plakken en leg deze rondom het vlees. Zet de schaal midden in de oven. Zet de oven na ± 15 min. op 175° C. Bedruip het vlees tijdens het braden ± om de 10 min. met de jus. Braad het lam nog ± 45 min. zodat het vlees mooi rosé blijft. Haal de lamsbout uit de oven, verpak in aluminiumfolie en laat ± 10-15 min. rusten.
Ik bak liever niet meer knoflook, aangezien ik de kotelletjes op vol vuur doe en de knoflook dan nogal bitter kan worden. Wat ik wel doe: pan met laagje olijfolie op aller-miniscuulste vuurtje zetten met geplette knoflook erin. Tijd laten staan (wordt enkel lauw-warm) en vervolgens gebruiken om dingen in te grillen. Wel eerst tenen eruit halen! Smaak is perfect.quote:Op vrijdag 21 oktober 2005 21:39 schreef dutch-mamma het volgende:
Met rozemarijn, olijfolie en (veel!) knoflook.
Of met tijm, olijfolie en (veel!) knoflook.
quote:Indiase curry met tutti frutti en cashewnoten
Hoofdgerecht voor 4-6 personen:
Benodigdheden:
1 kg mager lamsvlees in blokjes van 4x4 cm
2 grote gehakte uien (ev. rode)
2 cm geraspte verse gember
3 theel. fijngehakte knoflook
4 eetl. yoghurt
60 gram boter of margarine
2 fijngehakte groene pittige pepers
zout
2 theel. kardemompoeder (Toko)
150 gram gewelde/ gekookte tutti frutti
1 dl slag- of koksroom
peper
50 gram ram ongezouten cashewnoten.
Nodig in de keuken: stoofpan, warmtebron, vergiet en bestek.
Bereiding:
Breng het lamsvlees in de pan met ruim water aan de kook.
Giet het vlees af en laat het uitlekken in de vergiet.
Vul de pan met het vlees en alle ingrediënten behalve de tutti frutti, de room, peper en noten.
Stoof het geheel ca. 35 minuten.
Voeg dan de tutti frutti en de slagroom toe en verwarm dit nog 15 min.
Maak op smaak af met peper en kardemompoeder.
Bestrooi met de noten.
Lekker met gekookte rijst, vermengd met geroosterde pistache en een groene groente.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |