abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 17 december 2014 @ 16:40:02 #101
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_147673461
De technische delen zijn volgens mij inderdaad de mindere stukken die later in de worst etc. gaan. Ik zou het lekker stoven in wijn.
Siesta & Fiesta!
  woensdag 17 december 2014 @ 17:57:57 #102
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147675732
Je zou een stukje kunnen bakken als biefstuk en het proberen, maar het zijn naar alle waarschijnlijkheid stoofstukken
Zouten, peperen, goed bruin aanbraden, rode wijn erbij, stoven, wat knoflook, foelie, uurtje of 4 stoven.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 17 december 2014 @ 22:02:31 #103
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_147685778
Wat heb jij toch met foelie? Is dat echt zoveel anders dan nootmuskaat? Ik kan het hier niet krijgen, ik zal het deze kerst uit NL meenemen.
Siesta & Fiesta!
  woensdag 17 december 2014 @ 22:25:53 #104
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147687311
quote:
0s.gif Op woensdag 17 december 2014 22:02 schreef Bramito het volgende:
Wat heb jij toch met foelie? Is dat echt zoveel anders dan nootmuskaat? Ik kan het hier niet krijgen, ik zal het deze kerst uit NL meenemen.
Foelie heeft een veel complexer en verfijnder smaak dan nootmuskaat. Het is als echte vanillie en sythetische vaniline suiker, cassia en kaneel, een hele goede arabica en goedkope instant of extract koffie.
Het lijkt op elkaar, maar het is een groot verschil
Het wordt vooral in NL en Beieren gebruikt, maar in Spanje is het ook bekend als Macis
http://es.m.wikipedia.org/wiki/Macis
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147689778
quote:
0s.gif Op woensdag 17 december 2014 22:02 schreef Bramito het volgende:
Wat heb jij toch met foelie? Is dat echt zoveel anders dan nootmuskaat? Ik kan het hier niet krijgen, ik zal het deze kerst uit NL meenemen.
Dus ben niet de enige die dat op is gevallen :P
Spoilers!
  woensdag 17 december 2014 @ 23:16:20 #106
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147690790
Ja, ik gebruik vaak foelie, vind dat vreselijk lekker, net als vers gemalen peper, boter, knoflook, citroensap, sojasaus, gember.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 18 december 2014 @ 12:45:19 #107
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_147702861
quote:
1s.gif Op woensdag 17 december 2014 22:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Foelie heeft een veel complexer en verfijnder smaak dan nootmuskaat. Het is als echte vanillie en sythetische vaniline suiker, cassia en kaneel, een hele goede arabica en goedkope instant of extract koffie.
Het lijkt op elkaar, maar het is een groot verschil
Het wordt vooral in NL en Beieren gebruikt, maar in Spanje is het ook bekend als Macis
http://es.m.wikipedia.org/wiki/Macis
Je koopt het gewoon gemalen?
Siesta & Fiesta!
pi_147704039
quote:
0s.gif Op woensdag 17 december 2014 17:57 schreef Pietverdriet het volgende:
Je zou een stukje kunnen bakken als biefstuk en het proberen, maar het zijn naar alle waarschijnlijkheid stoofstukken
Zouten, peperen, goed bruin aanbraden, rode wijn erbij, stoven, wat knoflook, foelie, uurtje of 4 stoven.
Bedankt! Het is niet zo dat als die stukken te mager zijn dat het dan erg droog vlees wordt?
  User die het meest klaagt 2022 donderdag 18 december 2014 @ 13:30:51 #109
414785 sirdanilot
pi_147704113
quote:
1s.gif Op woensdag 17 december 2014 22:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Foelie heeft een veel complexer en verfijnder smaak dan nootmuskaat. Het is als echte vanillie en sythetische vaniline suiker, cassia en kaneel, een hele goede arabica en goedkope instant of extract koffie.
Het lijkt op elkaar, maar het is een groot verschil
Het wordt vooral in NL en Beieren gebruikt, maar in Spanje is het ook bekend als Macis
http://es.m.wikipedia.org/wiki/Macis
Toch gebruik ik liever versgeraspte nootmuskaat dan foelie uit een potje hoor. En hele foelie is erg lastig te krijgen.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  donderdag 18 december 2014 @ 14:05:22 #110
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147705141
quote:
1s.gif Op donderdag 18 december 2014 12:45 schreef Bramito het volgende:

[..]

Je koopt het gewoon gemalen?
Nee blaadjes
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 18 december 2014 @ 14:05:58 #111
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147705155
quote:
1s.gif Op donderdag 18 december 2014 13:28 schreef DeProf het volgende:

[..]

Bedankt! Het is niet zo dat als die stukken te mager zijn dat het dan erg droog vlees wordt?
Valt reuze mee
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147705203
Piet, heb jij toevallig nog een recept voor een goed vis-gerecht?
  User die het meest klaagt 2022 donderdag 18 december 2014 @ 14:53:03 #113
414785 sirdanilot
pi_147706473
quote:
1s.gif Op donderdag 18 december 2014 14:05 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee blaadjes
waar koop je hele foelie dan?

Wij hadden hier vroeger zo'n heel leuk indiaas winkeltje met allemaal hele kruiden/specerijen/bonen/zaden/gedroogde vruchten etc. Helaas is hij weg :( Dus zou nu niet meer weten waar zoiets te kopen.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_147707463
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 14:53 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

waar koop je hele foelie dan?

Wij hadden hier vroeger zo'n heel leuk indiaas winkeltje met allemaal hele kruiden/specerijen/bonen/zaden/gedroogde vruchten etc. Helaas is hij weg :( Dus zou nu niet meer weten waar zoiets te kopen.
MMM foelie

http://www.ah.nl/producten/product/wi165377/verstegen-foelie-heel
pi_147711997
Hallo, erwtensoepvraag hier.

Ik maak voor het eerst zelf erwtensoep en ik lees allemaal horrorverhalen over zure soep. Dat wil ik uiteraard voorkomen. Nu staat er in mijn recept dit:

'De erwtensoep is nu nog niet dik. Zet het vuur uit, en laat de soep staan tot de volgende dag. Op dit punt kun je de soep -eenmaal afgekoeld- in porties invriezen.'

Vuur uit en pan gewoon een dag laten staan? Is dat verstandig? Maar als ik het direct in kleinere bakjes doe en invries, wordt het dan wel dikker?
En met betrekking tot de rookworst, kan ik die erbij doen en dan invriezen, of kan die er echt pas bij als ik het ontdooi en weer opwarm?
  donderdag 18 december 2014 @ 18:25:14 #116
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_147712730
Gootsteen vullen met ijskoud water. Pan in gootsteen zetten. Deksel er half op (zodat de warmte eruit kan).
Af en toe roeren en na een half uurtje, als de soep al flink afgekoeld is in bakjes doen en in de ijskast zetten.
Dat is voor al je eten een goed idee (zo snel mogelijk terug koelen) maar met erwtensoep helemaal.

Dat lijkt overdreven, maar ga maar eens googelen en je zult schrikken hoe vaak bij mensen de erwtensoep verzuurd is.(en hoe vaak het dan om grote hoeveelheden gaat die je weg moet gooien. Het is niet dat ene kopje soep). Met een kippensoep is dat anders, maar toch, hoe sneller koel hoe veiliger. En hoeveel moeite is dat nou, die gootsteen vullen? En misschien nog eens verversen met nieuw ijskoud water.

En oja, juist met erwtensoep nooit de lepel waaraan je likt terug doen in de pan.

Dat dik worden lijkt me het punt niet. Je kan eenmaal opgewarmd toch altijd nog iets in laten koken of juist verdunnen als ie te dik is? En de worst zou ik bij het opwarmen pas toevoegen, maar in stukjes mee invriezen kan ook als je dat liever doet.
pi_147721464
Veel recepten vragen om fond of bouillon. Zijn er goede fonds/bouillons te koop, of is zelf maken de enige optie? Hoe doe jij dat Piet?
We komen hard, zo hard.
  donderdag 18 december 2014 @ 23:38:29 #118
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147726662
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 22:02 schreef focal het volgende:
Veel recepten vragen om fond of bouillon. Zijn er goede fonds/bouillons te koop, of is zelf maken de enige optie? Hoe doe jij dat Piet?
Maak ik gewoon zelf, is niet moeilijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator donderdag 18 december 2014 @ 23:56:44 #119
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_147727446
Ik ga met kerst eentje trekken van
-Schenkel (Schotse hooglander, prachtig dieprood vlees)
- Bleekselderij
-Prei
-Winter wortel
-Ui
-Venkel

Verder foelie, kruidnagel, peper en een paar tenen knoflook.

Nog suggesties wat nog meer lekker is voor een boulioun? Wordt een basis voor groente en tomatensoep ;)
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_147780121
Ik heb twee opties voor recepten voor rillette van konijn

Eentje gekonfijt in ganzenvet

En eentje gebraden in de oven met ui, knoflook, rozemarijn 2x 20 min op 175 graden in de oven en daarna met wijn en fond afblussen

Welke zou jij kiezen piet? Tweede recept is van ailan ducasse
  zaterdag 20 december 2014 @ 18:47:45 #121
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147780345
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 23:56 schreef derLudolf het volgende:
Ik ga met kerst eentje trekken van
-Schenkel (Schotse hooglander, prachtig dieprood vlees)
- Bleekselderij
-Prei
-Winter wortel
-Ui
-Venkel

Verder foelie, kruidnagel, peper en een paar tenen knoflook.

Nog suggesties wat nog meer lekker is voor een boulioun? Wordt een basis voor groente en tomatensoep ;)
Ik zou de kruidnagel weglaten, en de tomatensoep van tomaten maken.
Je zou voor een diepere umamismaak een ansjovisfiletje kunnen toevoegen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147780369
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 18:00 schreef bloempje-moi het volgende:
Hallo, erwtensoepvraag hier.

Ik maak voor het eerst zelf erwtensoep en ik lees allemaal horrorverhalen over zure soep. Dat wil ik uiteraard voorkomen. Nu staat er in mijn recept dit:

'De erwtensoep is nu nog niet dik. Zet het vuur uit, en laat de soep staan tot de volgende dag. Op dit punt kun je de soep -eenmaal afgekoeld- in porties invriezen.'

Vuur uit en pan gewoon een dag laten staan? Is dat verstandig? Maar als ik het direct in kleinere bakjes doe en invries, wordt het dan wel dikker?
En met betrekking tot de rookworst, kan ik die erbij doen en dan invriezen, of kan die er echt pas bij als ik het ontdooi en weer opwarm?
Mijn erwtensoep is al dik als hij gaar is. Afkoelen in koud water in de gootsteen.

Een nacht laten staan is vragen om problemen en als je pech hebt voedselvergiftiging.
Whatever...
  zaterdag 20 december 2014 @ 18:49:48 #123
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147780420
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 december 2014 18:40 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ik heb twee opties voor recepten voor rillette van konijn

Eentje gekonfijt in ganzenvet

En eentje gebraden in de oven met ui, knoflook, rozemarijn 2x 20 min op 175 graden in de oven en daarna met wijn en fond afblussen

Welke zou jij kiezen piet? Tweede recept is van ailan ducasse
Poeh, ik denk dat je totaal verschillend smaken en beide hun eigen kwaliteit hebben, maar Ducasse is natuurlijk een kookgod.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147780540
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 december 2014 18:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Poeh, ik denk dat je totaal verschillend smaken en beide hun eigen kwaliteit hebben, maar Ducasse is natuurlijk een kookgod.
Ga ik daar mee aan de slag :)

Zou ik t onder een laagje vet tot eerste kerstdag goed kunnen houden of toch beter in de vriezer?

Thanks piet!
  zaterdag 20 december 2014 @ 18:57:54 #125
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147780686
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 december 2014 18:54 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Ga ik daar mee aan de slag :)

Zou ik t onder een laagje vet tot eerste kerstdag goed kunnen houden of toch beter in de vriezer?

Thanks piet!
Het onder een vetlaag zetten is een conserveermethode, de voorloper van het wecken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')