abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  woensdag 17 december 2014 @ 16:40:02 #101
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_147673461
De technische delen zijn volgens mij inderdaad de mindere stukken die later in de worst etc. gaan. Ik zou het lekker stoven in wijn.
Siesta & Fiesta!
  woensdag 17 december 2014 @ 17:57:57 #102
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147675732
Je zou een stukje kunnen bakken als biefstuk en het proberen, maar het zijn naar alle waarschijnlijkheid stoofstukken
Zouten, peperen, goed bruin aanbraden, rode wijn erbij, stoven, wat knoflook, foelie, uurtje of 4 stoven.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 17 december 2014 @ 22:02:31 #103
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_147685778
Wat heb jij toch met foelie? Is dat echt zoveel anders dan nootmuskaat? Ik kan het hier niet krijgen, ik zal het deze kerst uit NL meenemen.
Siesta & Fiesta!
  woensdag 17 december 2014 @ 22:25:53 #104
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147687311
quote:
0s.gif Op woensdag 17 december 2014 22:02 schreef Bramito het volgende:
Wat heb jij toch met foelie? Is dat echt zoveel anders dan nootmuskaat? Ik kan het hier niet krijgen, ik zal het deze kerst uit NL meenemen.
Foelie heeft een veel complexer en verfijnder smaak dan nootmuskaat. Het is als echte vanillie en sythetische vaniline suiker, cassia en kaneel, een hele goede arabica en goedkope instant of extract koffie.
Het lijkt op elkaar, maar het is een groot verschil
Het wordt vooral in NL en Beieren gebruikt, maar in Spanje is het ook bekend als Macis
http://es.m.wikipedia.org/wiki/Macis
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147689778
quote:
0s.gif Op woensdag 17 december 2014 22:02 schreef Bramito het volgende:
Wat heb jij toch met foelie? Is dat echt zoveel anders dan nootmuskaat? Ik kan het hier niet krijgen, ik zal het deze kerst uit NL meenemen.
Dus ben niet de enige die dat op is gevallen :P
Spoilers!
  woensdag 17 december 2014 @ 23:16:20 #106
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147690790
Ja, ik gebruik vaak foelie, vind dat vreselijk lekker, net als vers gemalen peper, boter, knoflook, citroensap, sojasaus, gember.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 18 december 2014 @ 12:45:19 #107
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_147702861
quote:
1s.gif Op woensdag 17 december 2014 22:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Foelie heeft een veel complexer en verfijnder smaak dan nootmuskaat. Het is als echte vanillie en sythetische vaniline suiker, cassia en kaneel, een hele goede arabica en goedkope instant of extract koffie.
Het lijkt op elkaar, maar het is een groot verschil
Het wordt vooral in NL en Beieren gebruikt, maar in Spanje is het ook bekend als Macis
http://es.m.wikipedia.org/wiki/Macis
Je koopt het gewoon gemalen?
Siesta & Fiesta!
pi_147704039
quote:
0s.gif Op woensdag 17 december 2014 17:57 schreef Pietverdriet het volgende:
Je zou een stukje kunnen bakken als biefstuk en het proberen, maar het zijn naar alle waarschijnlijkheid stoofstukken
Zouten, peperen, goed bruin aanbraden, rode wijn erbij, stoven, wat knoflook, foelie, uurtje of 4 stoven.
Bedankt! Het is niet zo dat als die stukken te mager zijn dat het dan erg droog vlees wordt?
pi_147704113
quote:
1s.gif Op woensdag 17 december 2014 22:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Foelie heeft een veel complexer en verfijnder smaak dan nootmuskaat. Het is als echte vanillie en sythetische vaniline suiker, cassia en kaneel, een hele goede arabica en goedkope instant of extract koffie.
Het lijkt op elkaar, maar het is een groot verschil
Het wordt vooral in NL en Beieren gebruikt, maar in Spanje is het ook bekend als Macis
http://es.m.wikipedia.org/wiki/Macis
Toch gebruik ik liever versgeraspte nootmuskaat dan foelie uit een potje hoor. En hele foelie is erg lastig te krijgen.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  donderdag 18 december 2014 @ 14:05:22 #110
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147705141
quote:
1s.gif Op donderdag 18 december 2014 12:45 schreef Bramito het volgende:

[..]

Je koopt het gewoon gemalen?
Nee blaadjes
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 18 december 2014 @ 14:05:58 #111
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147705155
quote:
1s.gif Op donderdag 18 december 2014 13:28 schreef DeProf het volgende:

[..]

Bedankt! Het is niet zo dat als die stukken te mager zijn dat het dan erg droog vlees wordt?
Valt reuze mee
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147705203
Piet, heb jij toevallig nog een recept voor een goed vis-gerecht?
pi_147706473
quote:
1s.gif Op donderdag 18 december 2014 14:05 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee blaadjes
waar koop je hele foelie dan?

Wij hadden hier vroeger zo'n heel leuk indiaas winkeltje met allemaal hele kruiden/specerijen/bonen/zaden/gedroogde vruchten etc. Helaas is hij weg :( Dus zou nu niet meer weten waar zoiets te kopen.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_147707463
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 14:53 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

waar koop je hele foelie dan?

Wij hadden hier vroeger zo'n heel leuk indiaas winkeltje met allemaal hele kruiden/specerijen/bonen/zaden/gedroogde vruchten etc. Helaas is hij weg :( Dus zou nu niet meer weten waar zoiets te kopen.
MMM foelie

http://www.ah.nl/producten/product/wi165377/verstegen-foelie-heel
pi_147711997
Hallo, erwtensoepvraag hier.

Ik maak voor het eerst zelf erwtensoep en ik lees allemaal horrorverhalen over zure soep. Dat wil ik uiteraard voorkomen. Nu staat er in mijn recept dit:

'De erwtensoep is nu nog niet dik. Zet het vuur uit, en laat de soep staan tot de volgende dag. Op dit punt kun je de soep -eenmaal afgekoeld- in porties invriezen.'

Vuur uit en pan gewoon een dag laten staan? Is dat verstandig? Maar als ik het direct in kleinere bakjes doe en invries, wordt het dan wel dikker?
En met betrekking tot de rookworst, kan ik die erbij doen en dan invriezen, of kan die er echt pas bij als ik het ontdooi en weer opwarm?
  donderdag 18 december 2014 @ 18:25:14 #116
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_147712730
Gootsteen vullen met ijskoud water. Pan in gootsteen zetten. Deksel er half op (zodat de warmte eruit kan).
Af en toe roeren en na een half uurtje, als de soep al flink afgekoeld is in bakjes doen en in de ijskast zetten.
Dat is voor al je eten een goed idee (zo snel mogelijk terug koelen) maar met erwtensoep helemaal.

Dat lijkt overdreven, maar ga maar eens googelen en je zult schrikken hoe vaak bij mensen de erwtensoep verzuurd is.(en hoe vaak het dan om grote hoeveelheden gaat die je weg moet gooien. Het is niet dat ene kopje soep). Met een kippensoep is dat anders, maar toch, hoe sneller koel hoe veiliger. En hoeveel moeite is dat nou, die gootsteen vullen? En misschien nog eens verversen met nieuw ijskoud water.

En oja, juist met erwtensoep nooit de lepel waaraan je likt terug doen in de pan.

Dat dik worden lijkt me het punt niet. Je kan eenmaal opgewarmd toch altijd nog iets in laten koken of juist verdunnen als ie te dik is? En de worst zou ik bij het opwarmen pas toevoegen, maar in stukjes mee invriezen kan ook als je dat liever doet.
pi_147721464
Veel recepten vragen om fond of bouillon. Zijn er goede fonds/bouillons te koop, of is zelf maken de enige optie? Hoe doe jij dat Piet?
We komen hard, zo hard.
  donderdag 18 december 2014 @ 23:38:29 #118
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147726662
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 22:02 schreef focal het volgende:
Veel recepten vragen om fond of bouillon. Zijn er goede fonds/bouillons te koop, of is zelf maken de enige optie? Hoe doe jij dat Piet?
Maak ik gewoon zelf, is niet moeilijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator donderdag 18 december 2014 @ 23:56:44 #119
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_147727446
Ik ga met kerst eentje trekken van
-Schenkel (Schotse hooglander, prachtig dieprood vlees)
- Bleekselderij
-Prei
-Winter wortel
-Ui
-Venkel

Verder foelie, kruidnagel, peper en een paar tenen knoflook.

Nog suggesties wat nog meer lekker is voor een boulioun? Wordt een basis voor groente en tomatensoep ;)
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_147780121
Ik heb twee opties voor recepten voor rillette van konijn

Eentje gekonfijt in ganzenvet

En eentje gebraden in de oven met ui, knoflook, rozemarijn 2x 20 min op 175 graden in de oven en daarna met wijn en fond afblussen

Welke zou jij kiezen piet? Tweede recept is van ailan ducasse
  zaterdag 20 december 2014 @ 18:47:45 #121
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147780345
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 23:56 schreef derLudolf het volgende:
Ik ga met kerst eentje trekken van
-Schenkel (Schotse hooglander, prachtig dieprood vlees)
- Bleekselderij
-Prei
-Winter wortel
-Ui
-Venkel

Verder foelie, kruidnagel, peper en een paar tenen knoflook.

Nog suggesties wat nog meer lekker is voor een boulioun? Wordt een basis voor groente en tomatensoep ;)
Ik zou de kruidnagel weglaten, en de tomatensoep van tomaten maken.
Je zou voor een diepere umamismaak een ansjovisfiletje kunnen toevoegen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147780369
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 18:00 schreef bloempje-moi het volgende:
Hallo, erwtensoepvraag hier.

Ik maak voor het eerst zelf erwtensoep en ik lees allemaal horrorverhalen over zure soep. Dat wil ik uiteraard voorkomen. Nu staat er in mijn recept dit:

'De erwtensoep is nu nog niet dik. Zet het vuur uit, en laat de soep staan tot de volgende dag. Op dit punt kun je de soep -eenmaal afgekoeld- in porties invriezen.'

Vuur uit en pan gewoon een dag laten staan? Is dat verstandig? Maar als ik het direct in kleinere bakjes doe en invries, wordt het dan wel dikker?
En met betrekking tot de rookworst, kan ik die erbij doen en dan invriezen, of kan die er echt pas bij als ik het ontdooi en weer opwarm?
Mijn erwtensoep is al dik als hij gaar is. Afkoelen in koud water in de gootsteen.

Een nacht laten staan is vragen om problemen en als je pech hebt voedselvergiftiging.
Whatever...
  zaterdag 20 december 2014 @ 18:49:48 #123
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147780420
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 december 2014 18:40 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ik heb twee opties voor recepten voor rillette van konijn

Eentje gekonfijt in ganzenvet

En eentje gebraden in de oven met ui, knoflook, rozemarijn 2x 20 min op 175 graden in de oven en daarna met wijn en fond afblussen

Welke zou jij kiezen piet? Tweede recept is van ailan ducasse
Poeh, ik denk dat je totaal verschillend smaken en beide hun eigen kwaliteit hebben, maar Ducasse is natuurlijk een kookgod.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147780540
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 december 2014 18:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Poeh, ik denk dat je totaal verschillend smaken en beide hun eigen kwaliteit hebben, maar Ducasse is natuurlijk een kookgod.
Ga ik daar mee aan de slag :)

Zou ik t onder een laagje vet tot eerste kerstdag goed kunnen houden of toch beter in de vriezer?

Thanks piet!
  zaterdag 20 december 2014 @ 18:57:54 #125
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147780686
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 december 2014 18:54 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Ga ik daar mee aan de slag :)

Zou ik t onder een laagje vet tot eerste kerstdag goed kunnen houden of toch beter in de vriezer?

Thanks piet!
Het onder een vetlaag zetten is een conserveermethode, de voorloper van het wecken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 21 december 2014 @ 15:12:08 #126
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_147802952
Ik wil graag mini quiches maken met oa. spekjes. Moet ik die voorbakken of niet?
pi_147803107
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 15:12 schreef Erasmo het volgende:
Ik wil graag mini quiches maken met oa. spekjes. Moet ik die voorbakken of niet?
Hoeft niet maar kan wel lijkt me. Indien niet wel spek gebruiken dat niet te vet is omdat het anders een beetje kauwgomachtig wordt. Maar piet zal het doorslaggevende antwoord geven denk ik :)
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  zondag 21 december 2014 @ 15:26:06 #128
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147803560
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 15:12 schreef Erasmo het volgende:
Ik wil graag mini quiches maken met oa. spekjes. Moet ik die voorbakken of niet?
Dat is wel zo lekker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 21 december 2014 @ 15:27:40 #129
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_147803622
Ok bedankt beiden. Normaal in een hartige taart oid doe ik het niet maar omdat het allemaal zo klein is hoeft het veel minder lang in de oven, vandaar dat ik het vroeg.
  zondag 21 december 2014 @ 15:28:59 #130
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147803681
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 15:27 schreef Erasmo het volgende:
Ok bedankt beiden. Normaal in een hartige taart oid doe ik het niet maar omdat het allemaal zo klein is hoeft het veel minder lang in de oven, vandaar dat ik het vroeg.
In de toekomst toch eens doen en kijken wat je lekkerder vind, krokante spekkies in een quiche vind ik erg lekker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator maandag 22 december 2014 @ 00:08:15 #131
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_147827569
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 december 2014 18:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik zou de kruidnagel weglaten, en de tomatensoep van tomaten maken.
Je zou voor een diepere umamismaak een ansjovisfiletje kunnen toevoegen.
Danku. Uiteraard ook tomaten voor de tomaten soep, vergeten op te schrijven :+ Anjovis ben ik niet zo'n fan van.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  maandag 22 december 2014 @ 00:09:34 #132
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147827615
quote:
1s.gif Op maandag 22 december 2014 00:08 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Danku. Uiteraard ook tomaten voor de tomaten soep, vergeten op te schrijven :+ Anjovis ben ik niet zo'n fan van.
Proef je niks meer van als je ze in het begin mee bakt. Gewoon drie fileetjes ofzo gebruiken.
Is ook heerlijk door gebakken ui voor uiensoep of door pastasaus :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  maandag 22 december 2014 @ 00:10:29 #133
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_147827650
Een lekkere, nietzoete of op zijn minst maar een beetje zoete saus voor mijn eendenborstfilet?
Laffe huichelaar
  maandag 22 december 2014 @ 00:15:09 #134
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147827839
Rodewijnsaus, demi glace, jus met zoethout?
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  maandag 22 december 2014 @ 00:54:33 #135
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_147829298
quote:
0s.gif Op maandag 22 december 2014 00:10 schreef timmmmm het volgende:
Een lekkere, nietzoete of op zijn minst maar een beetje zoete saus voor mijn eendenborstfilet?
Sinaasappel.
  maandag 22 december 2014 @ 00:57:07 #136
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_147829393
quote:
1s.gif Op maandag 22 december 2014 00:15 schreef Molo het volgende:
Rodewijnsaus
Goed receptje wat lekker is bij eend?
Laffe huichelaar
pi_147833938
Canard au cassis is denk ik te zoet voor je. Anders heb ik nog wel een receptje
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
pi_147834140
quote:
0s.gif Op maandag 22 december 2014 00:10 schreef timmmmm het volgende:
Een lekkere, nietzoete of op zijn minst maar een beetje zoete saus voor mijn eendenborstfilet?
Portsaus, eventueel met wat sinaasappel. Klassiek
Whatever...
  maandag 22 december 2014 @ 09:50:52 #139
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147834150
quote:
1s.gif Op maandag 22 december 2014 00:08 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Danku. Uiteraard ook tomaten voor de tomaten soep, vergeten op te schrijven :+ Anjovis ben ik niet zo'n fan van.
Ansjovis an sich proef je niet meer, maar het heeft het effect van een smaakversterker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147834162
Sauce espagnole maken, dan een fles port erin knikkeren en inkoken tot klaar. Lekker veel tijm erin (ik doe dat in een thee ei).
Whatever...
  maandag 22 december 2014 @ 09:56:55 #141
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147834234
quote:
Rodewijnsaus,
Kook halve fles een droge rode wijn met een teen of wat knoflook, wat laurierblad, blaadje foelie, peperkorrels, sjalotjes, bleekselder stengel, een peen, eenden of kippenbouillon, afsnijdsels van de eend (denk aan hart, nek) etc op laag vuur met een deksel op de pan.
Zeef daarna de wijn en kook het in tot ca een kwart van het volume.
Smaak af met wat peper/zout
bind het eventueel zet het vuur uit en voeg een half pakje boter toe (geen margarine) en laat dit smelten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147834411
quote:
0s.gif Op maandag 22 december 2014 09:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kook halve fles een droge rode wijn met een teen of wat knoflook, wat laurierblad, blaadje foelie, peperkorrels, sjalotjes, bleekselder stengel, een peen, eenden of kippenbouillon, afsnijdsels van de eend (denk aan hart, nek) etc op laag vuur met een deksel op de pan.
Zeef daarna de wijn en kook het in tot ca een kwart van het volume.
Smaak af met wat peper/zout
bind het eventueel zet het vuur uit en voeg een half pakje boter toe (geen margarine) en laat dit smelten
K maak hem zelf het liefst met demi Glace, maar dat is best veel werk om te maken.

Dit vind ik wel een mooi alternatief, bij gevogelte vind ik een beetje rode bessengelei lekker om te binden.
Whatever...
  maandag 22 december 2014 @ 10:37:10 #143
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147835129
quote:
1s.gif Op maandag 22 december 2014 10:05 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

K maak hem zelf het liefst met demi Glace, maar dat is best veel werk om te maken.

Dit vind ik wel een mooi alternatief, bij gevogelte vind ik een beetje rode bessengelei lekker om te binden.
Jep, een fond of een demi glace kan je toevoegen als je de wijn hebt ingekookt. Dat is in principe gereduceerde bouillon.
Daarom doe ik ook nooit zout in bouillon, bij reductie wordt het dan snel te zout.
Wat ook mooi is een klein stukje bittere chocolade toe te voegen (85% of meer), geeft de saus ook wat aarde tonen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147835652
Ik had laatst per ongeluk een soort demi-glacé gemaakt, had wat botten die over waren opgezet als bouillon en was het vergeten :P toen was het vrij dik, en bij afkoelen was het een harde gelei.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  maandag 22 december 2014 @ 14:01:56 #145
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147840915
quote:
0s.gif Op maandag 22 december 2014 10:54 schreef sirdanilot het volgende:
Ik had laatst per ongeluk een soort demi-glacé gemaakt, had wat botten die over waren opgezet als bouillon en was het vergeten :P toen was het vrij dik, en bij afkoelen was het een harde gelei.
Ik spaar vleesafsnijdsels en karkassen altijd op in de vriezer en als ik genoeg hem trek ik er met groente en kruiden een fond van die ik reduceer en invries in ijsblokjeszakjes, dan heb ik altijd een klontje voor een saus bij de hand.
Eens in de zoveel tijd wat werk en als je het goed reduceert neemt het weinig plek in de vriezer
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147842142
quote:
0s.gif Op maandag 22 december 2014 14:01 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik spaar vleesafsnijdsels en karkassen altijd op in de vriezer en als ik genoeg hem trek ik er met groente en kruiden een fond van die ik reduceer en invries in ijsblokjeszakjes, dan heb ik altijd een klontje voor een saus bij de hand.
Eens in de zoveel tijd wat werk en als je het goed reduceert neemt het weinig plek in de vriezer
Gewoon kipfliebertjes enzo? Niet eens een slecht idee eigenlijk. Ik heb binnenkort weer wat karkassen ook van de label rouge kipjes.
Spoilers!
  maandag 22 december 2014 @ 14:45:22 #147
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147842374
quote:
1s.gif Op maandag 22 december 2014 14:39 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Gewoon kipfliebertjes enzo? Niet eens een slecht idee eigenlijk. Ik heb binnenkort weer wat karkassen ook van de label rouge kipjes.
Jep, zenen, karkassen, vliezen, pezen, botten, etc etc
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147846215
quote:
0s.gif Op maandag 22 december 2014 10:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jep, een fond of een demi glace kan je toevoegen als je de wijn hebt ingekookt. Dat is in principe gereduceerde bouillon.
Daarom doe ik ook nooit zout in bouillon, bij reductie wordt het dan snel te zout.
Wat ook mooi is een klein stukje bittere chocolade toe te voegen (85% of meer), geeft de saus ook wat aarde tonen

Ah, nouja, je kunt demi glace op twee manieren maken, ofwel fond/bouillon ver inkoken, ofwel fond toevoegen aan een bruine roux op basis van spek met selderij, sjalot en wat peen + bouquet garni en eventueel wat tomaat en andere kruiden die je erin wilt hebben (foelie piet?). Dit laat je dan 10 uur trekken/inkoken. Zeer stevige smaak. Geeft ook wat meer consistentie, dat is waar ik bij rode wijnsaus soms wel naar op zoek ben. Met name de spek geeft echt nog meer diepte aan het geheel.

Jouw optie is ook lekker maar wel net anders maar wordt gewoon ook demi-glace genoemd. Ik denk me zo in dat je die eerste optie ook wel kunt waarderen. Hij lijkt heel erg op sauce espagnole.
Whatever...
  maandag 22 december 2014 @ 16:31:49 #149
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147846451
Niets mis met een sauce espagnole of een sauce brune
Lekker!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147875836
Hee piet, ik vroeg me af hoe je hamburgers maakt met meer bite. Die van mij smaken me goed, maar zijn altijd vrij sappig en zacht qua structuur, meer zoals een goede gehaktbal. Alvast bedankt.
We komen hard, zo hard.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')