abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_146585730


deel 1
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven

deel 2
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #2

deel 3
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #3

deel 4
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #4

deel 5
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #5

De Rosetta-missie: een fascinerende reis naar de oorsprong van het leven

2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is ťťn van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”

Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.

Wakker worden
In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asteroÔdengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.

Ontmoeting
“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.

BELANGRIJKE LES
De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”


Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.

Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geÔoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”

Landing
Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.


Rosetta’s Philae lander op de kern van de komeet. Animatie: ESA / AOES Medialab

Of de Rosetta-missie een succes wordt, is de nog de vraag. Op 20 januari 2014 weten we of Rosetta wakker wordt en klaar is voor de laatste etappe van haar bijzondere reis. “Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om dat te doen. Van daaruit moeten we de belangrijkste uitdagingen aangaan zoals de ontmoeting met de komeet en vervolgens de landing. Echter, voor mij is het belangrijkste aspect de wetenschap. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken,” aldus Taylor. De ijzige resten van de vorming van de planeten kunnen de sleutel zijn tot het ontrafelen van het mysterie dat ‘de oorsprong van het leven’ heet.Wist je dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko een liedje zingt? Deze melodie is niet met onze oren hoorbaar, maar wel op andere frequenties
https://soundcloud.com/esaops/a-singing-comet
Luister hier hoe het klinkt. Let op, de frequentie is 10.000 keer opgeschroefd om het wijsje te laten horen..
.
Live Stream
On 11 & 12 November, all segments broadcast by ESA TV will also be webcast here. These include: Media briefing 11.11-20:00CET || GO/NOGO decision points 1-4 (11-12 Nov) || Separation, science updates & landing (12 Nov). The webstream will remain live all the way until 19:00 GMT / 20:00 CET on 12 November with a permanent view of ESOC Mission Control Room in between the listed sequences. Complete list is available via: http://www.esa.int/esatv/Television

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.
.

.
http://sci.esa.int/rosetta/

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.
.


en inmiddels weten we dat Philae veilig is geland

*O*
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146585756
Philae heeft waarschijnlijk gestuiterd, ging een beetje draaien, maar lijkt nu te zijn gestopt en heeft dus misschien wel 2x geland! :+
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146585761
Morgenochtend weten we meer :)
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146585766
Bouncing Philae! :)
  woensdag 12 november 2014 @ 20:19:44 #5
12172 Rabieluh
Pronopower! Fight the ploon!
pi_146585769
Gewoon 2 keer geland op een komeet _O_.
Recht zo die gaat, braaf zo die heen.
pi_146585780
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:19 schreef essnhills het volgende:
Morgenochtend weten we meer :)
dat stuk miste ik net...wanneer komen ze weer in contact?
  woensdag 12 november 2014 @ 20:20:01 #7
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_146585782
Als ie niet verankerd komt te zitten, dan wordt het spannend als er allerlei gassen gaan ontsnappen zodra de komeet de zon nadert, lijkt me?
🐠 Only dead fish go with the flow.
pi_146585812
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:18 schreef Mender het volgende:
Maar de lander heeft dus maar voor 60 uur stroom en daarna is de missie over?
Dat is de initiŽle batterijduur, maar het doel is dat deze wordt bijgeladen door de zonnecellen zodat hij een aantal maanden mee kan.

quote:
5s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:20 schreef Perrin het volgende:
Als ie niet verankerd komt te zitten, dan wordt het spannend als er allerlei gassen gaan ontsnappen zodra de komeet de zon nadert, lijkt me?
Lijkt mij ook...
gr gr
pi_146585831
quote:
5s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:20 schreef Perrin het volgende:
Als ie niet verankerd komt te zitten, dan wordt het spannend als er allerlei gassen gaan ontsnappen zodra de komeet de zon nadert, lijkt me?
Goeie vraag, geen idee hoeveel en met wat voor kracht die gassen van de komeet afkomen
  woensdag 12 november 2014 @ 20:20:59 #10
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146585836
De radiolink is dus eigenlijk net zo instabiel als onze ESA- :+ webfeeds?
Pleurt op met je songfestival!
pi_146585864
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:20 schreef nikao het volgende:

[..]

dat stuk miste ik net...wanneer komen ze weer in contact?
Morgenochtend
pi_146585872
No communication for "several hours"
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146585873
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:20 schreef nikao het volgende:

[..]

dat stuk miste ik net...wanneer komen ze weer in contact?
for several hours. Morgenochtend ergens, ik heb geen concrete tijd gehoord.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 12 november 2014 @ 20:21:59 #14
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146585885
morgenochtend komt er dus een shitload aan data vrij ineens. De wetenschappers zullen kwijlend zitten te wachten :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146585896
En morgen om 14.00u CET een nieuwe update
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146585897
Wel raar dat ze geen panoramafoto's laten zien. Dat zou het eerste zijn dat Philae zou doen.
gr gr
pi_146585898
Full media briefing tomorrow at 14:00 CET.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
  woensdag 12 november 2014 @ 20:22:11 #18
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_146585903
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:20 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Goeie vraag, geen idee hoeveel en met wat voor kracht die gassen van de komeet afkomen
Die verankering zat er natuurlijk niet voor niks op.. Hopelijk valt er nog wat te schroeven :P
🐠 Only dead fish go with the flow.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 12 november 2014 @ 20:22:39 #19
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146585932
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:22 schreef Quyxz_ het volgende:
Wel raar dat ze geen panoramafoto's laten zien. Dat zou het eerste zijn dat Philae zou doen.
ze zijn nog bezig met de foto's er zijn wel foto's binnengekomen
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146585941
quote:
5s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:20 schreef Perrin het volgende:
Als ie niet verankerd komt te zitten, dan wordt het spannend als er allerlei gassen gaan ontsnappen zodra de komeet de zon nadert, lijkt me?
ja op zich wel, maar dat was altijd al spannend omdat je niet weet 'waar' die gassen gaan ontsnappen. Als dat precies onder Philae is dan heeft een anker ook niet zoveel zin denk ik ;)
pi_146585962
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:21 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Morgenochtend
Wederom erg breed begrip ;) 3am, 9 am, 11 am? :)
pi_146585973
14:00 pas :P
nee, jij dan!
pi_146585984
Die gasten hebben 24 uur niet geslapen, dus het zal nog wel even duren voor het 'ochtend' is.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 november 2014 @ 20:23:50 #24
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_146585986
Hopelijk de komende paar uur nog de foto's.. :9
🐠 Only dead fish go with the flow.
pi_146585990
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:23 schreef nikao het volgende:

[..]

Wederom erg breed begrip ;) 3am, 9 am, 11 am? :)
Geen concrete tijd gegeven wanneer er weer contact is, maar om 14.00 dus een media-briefing
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146585997
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:22 schreef Quyxz_ het volgende:
Wel raar dat ze geen panoramafoto's laten zien. Dat zou het eerste zijn dat Philae zou doen.
Ze zijn contact eerder verloren dan gepland, de link was ook niet constant. Dus wellicht is het nog niet binnen.
Of... ze zijn nog bezig met binnen halen en interpreteren van de data en het komt zometeen alsnog... (doubt it)
pi_146586005
Stream officieel afgelopen
pi_146586006
Zeg dames, gaan jullie een beetje erg snel met deze reeks of zo? :P
pi_146586010
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:22 schreef rubbereend het volgende:

[..]

ze zijn nog bezig met de foto's er zijn wel foto's binnengekomen
dat was van de daling.. niet vanaf de surface zelf :)
pi_146586012
Hebben ze dan nooit rekening gehouden met een zachte bodem :?
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_146586017
Blijft indrukwekkend wat die gasten gedaan hebben _O_
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146586024
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:23 schreef Molurus het volgende:
Die gasten hebben 24 uur niet geslapen, dus het zal nog wel even duren voor het 'ochtend' is.
Ik neem aan dat er wel een nachtshift is nu ;)
pi_146586027
quote:
17s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:24 schreef Juup© het volgende:
Zeg dames, gaan jullie een beetje erg snel met deze reeks of zo? :P
Best lopende W&T topic ooit, als je het mij vraagt. *O*
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146586036
Bij http://rosetta.esa.int/ staat er onder de stream wel:

'Stay tuned for the presentation of the first imagies...'
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146586037
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:23 schreef Molurus het volgende:
Die gasten hebben 24 uur niet geslapen, dus het zal nog wel even duren voor het 'ochtend' is.
Er zal toch wel iemand wakker zijn daar zeker? ;)
pi_146586040
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:24 schreef Kijkertje het volgende:
Hebben ze dan nooit rekening gehouden met een zachte bodem :?
Onbekend as far as I know..
pi_146586047
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:24 schreef Kijkertje het volgende:
Hebben ze dan nooit rekening gehouden met een zachte bodem :?
Vast wel, maar ja, hoe zacht is zacht? Misschien is dat ding wel een meter in het stof gezakt.
pi_146586064
Short pants guy approves:

pi_146586067
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:24 schreef essnhills het volgende:
Bij http://rosetta.esa.int/ staat er onder de stream wel:

'Stay tuned for the presentation of the first imagies...'
Dat staat er al sinds 19:30 ;)
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146586081
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:25 schreef Basekid_NZ het volgende:
Short pants guy approves:

[ afbeelding ]
He is a meme waiting to happen..... :)
  woensdag 12 november 2014 @ 20:25:55 #41
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146586089
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:24 schreef Kijkertje het volgende:
Hebben ze dan nooit rekening gehouden met een zachte bodem :?
jawel, zeker toen rosetta er omheen vloog iig.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146586098
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:25 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Dat staat er al sinds 19:30 ;)
Oh :+

Ja ik kijk pas sinds een half uurtje ofzo naar deze link :@
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146586102
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:24 schreef Kijkertje het volgende:
Hebben ze dan nooit rekening gehouden met een zachte bodem :?
10 jaar geleden wisten ze nog niet echt waar ze van uit moesten gaan... maar een zachte ondergrond op een rondvliegende komeet... denk het niet eigenlijk :P
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_146586118
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:25 schreef Basekid_NZ het volgende:
Short pants guy approves:

[ afbeelding ]
_O_
pi_146586170
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:25 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Dat staat er al sinds 19:30 ;)
Denk dat we de twitters in de gaten moeten houden, denk dat het niet meer op de stream komt.
pi_146586205
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:25 schreef Basekid_NZ het volgende:
Short pants guy approves:

[ afbeelding ]
Google eens bij Images op "matt taylor esa"
Wat een vent :D _O_
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
  woensdag 12 november 2014 @ 20:29:53 #47
12172 Rabieluh
Pronopower! Fight the ploon!
pi_146586253
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:28 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Google eens bij Images op "matt taylor esa"
Wat een vent :D _O_
Ik kwam die Rosetta tattoo al tegen, leuk om te weten dat ie dus van hem is :D.
Recht zo die gaat, braaf zo die heen.
pi_146586283
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:28 schreef spijkerbroek het volgende:
matt taylor esa
hehe awesome :D
pi_146586285
SungrazerComets twitterde op woensdag 12-11-2014 om 20:28:08 Imagine dropping penny from 22km above Earth and trying to land it on a tortoise in Chicago. This was nothing like that: it was harder. reageer retweet
:D
pi_146586295

"I'm a rocket scientist, mofo"
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146586328
Een jaar voor de lancering gingen ze nog uit van een andere komeet. Doordat de lancering een jaar werd uitgesteld kwam uiteindelijk de blik op deze komeet... Bizar! (Nu bij de doc op ncg)
pi_146586354
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:31 schreef BananenTosti het volgende:
Een jaar voor de lancering gingen ze nog uit van een andere komeet. Doordat de lancering een jaar werd uitgesteld kwam uiteindelijk de blik op deze komeet... Bizar! (Nu bij de doc op ncg)
Ja, raketje ging boem, dus ze moesten even wachten.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146586374
Yup...

Morgen 14:00 meer info!
  woensdag 12 november 2014 @ 20:33:06 #54
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146586401
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:31 schreef BananenTosti het volgende:
Een jaar voor de lancering gingen ze nog uit van een andere komeet. Doordat de lancering een jaar werd uitgesteld kwam uiteindelijk de blik op deze komeet... Bizar! (Nu bij de doc op ncg)
Alle walvisaliens op die andere komeet zijn nu heel verdrietig dat de philae niet op zijn afspraak is komen opdagen.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146586421
Philae_MUPUS twitterde op woensdag 12-11-2014 om 20:31:25 MUPUS status update: we saw fluctuations in TM data. Indicating rotation. Now stable. #cometlanding reageer retweet
  woensdag 12 november 2014 @ 20:35:21 #56
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_146586513
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:31 schreef BananenTosti het volgende:
Een jaar voor de lancering gingen ze nog uit van een andere komeet. Doordat de lancering een jaar werd uitgesteld kwam uiteindelijk de blik op deze komeet... Bizar! (Nu bij de doc op ncg)
En volgens de beelden van Hubble gingen ze nog uit van een aardig bolvormig object, pas nadat Rosetta dichterbij kwam zagen ze dat het om een badeend ging. Dat maakt het erg lastig om alles precies goed te plannen.

Ik ben blij dat de lander toch redelijk stabiel lijkt en data stuurt. Hopelijk kunnen ze bodemmonsters nemen en de andere experimenten.
Gťťn kloon van tvlxd!
  woensdag 12 november 2014 @ 20:36:59 #57
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146586587
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:35 schreef Montov het volgende:

[..]

En volgens de beelden van Hubble gingen ze nog uit van een aardig bolvormig object, pas nadat Rosetta dichterbij kwam zagen ze dat het om een badeend ging. Dat maakt het erg lastig om alles precies goed te plannen.

Ik ben blij dat de lander toch redelijk stabiel lijkt en data stuurt. Hopelijk kunnen ze bodemmonsters nemen en de andere experimenten.
mwah die bodemmonsters laat maar zitten de rosetta kan toch alles vanuit de ruimte meten ;).
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146586594
En het jammere? Na morgen hoor je waarschijnlijk nooit meer iets van Philae of Rosetta, tenzij ze echt iets baanbrekends vinden ;(
  woensdag 12 november 2014 @ 20:37:09 #59
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146586596
Het zou leuk zijn als mensen hier de relevante tweets blijven plaatsen.
Ik kan helemaal niet overweg met Twitter (weet niet waar ik moet zoeken, word hoorndol van honderden volledig identieke berichtjes over de meest onbenullige onderwerpen) maar ik zou wel graag de informatie over Rosetta willen blijven volgen.
Pleurt op met je songfestival!
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 12 november 2014 @ 20:39:07 #60
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146586680
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:33 schreef nikao het volgende:
Philae_MUPUS twitterde op woensdag 12-11-2014 om 20:31:25 MUPUS status update: we saw fluctuations in TM data. Indicating rotation. Now stable. #cometlanding reageer retweet
dat was dus waarschijnlijk tijdens het "stuiteren" als ik het goed begreep
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146586683
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:37 schreef Inaithnir het volgende:
En het jammere? Na morgen hoor je waarschijnlijk nooit meer iets van Philae of Rosetta, tenzij ze echt iets baanbrekends vinden ;(
Gelukkig blijft het bij de relevante mensen wťl leven.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146586685
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:37 schreef X11 het volgende:
Het zou leuk zijn als mensen hier de relevante tweets blijven plaatsen.
Ik kan helemaal niet overweg met Twitter (weet niet waar ik moet zoeken, word hoorndol van honderden volledig identieke berichtjes over de meest onbenullige onderwerpen) maar ik zou wel graag de informatie over Rosetta willen blijven volgen.
De goede mensen/instanties volgen helpt :P
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
  woensdag 12 november 2014 @ 20:39:31 #63
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_146586691
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:36 schreef Maanvis het volgende:

[..]

mwah die bodemmonsters laat maar zitten de rosetta kan toch alles vanuit de ruimte meten ;).
Philae gaat ook rontgenstraling uitzending terwijl Rosetta aan de andere kant van de komeet is. Hoe deze straling ontvangen wordt nadat het door de komeet is gegaan zal ook veel vertellen over de compositie.
Gťťn kloon van tvlxd!
  woensdag 12 november 2014 @ 20:40:13 #64
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146586710
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:39 schreef Montov het volgende:

[..]

Philae gaat ook rontgenstraling uitzending terwijl Rosetta aan de andere kant van de komeet is. Hoe deze straling ontvangen wordt nadat het door de komeet is gegaan zal ook veel vertellen over de compositie.
ja dat weet ik maar een paar uur terug deed net iedereen alsof de philae maar een onbeduidend ding is waarvan het niet erg is als die niet landt ;)
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146586712
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:37 schreef Inaithnir het volgende:
En het jammere? Na morgen hoor je waarschijnlijk nooit meer iets van Philae of Rosetta, tenzij ze echt iets baanbrekends vinden ;(
True, aan de andere kant is dit natuurlijk wel goeie exposure for wetenschap in het algemeen.
pi_146586745
De docu op natgeo is best wel het kijken waard atm :)
  woensdag 12 november 2014 @ 20:41:12 #67
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146586779
De feed begint ineens muziek te maken....
Pleurt op met je songfestival!
  woensdag 12 november 2014 @ 20:41:26 #68
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_146586794
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:39 schreef rubbereend het volgende:

[..]

dat was dus waarschijnlijk tijdens het "stuiteren" als ik het goed begreep
Ik hoorde dat na landing het vliegwiel (voor stabilisatie) stopte, en dat de lander dus nog hoekmoment had.
Gťťn kloon van tvlxd!
pi_146586800
Voor de jankerds die allemaal vinden dat het zoveel geld kost:

ReutersAero twitterde op woensdag 12-11-2014 om 18:16:12 #Rosetta total mission cost is close to 1.4 bln eur, equivalent to three A380 jets #CometLanding reageer retweet
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
  woensdag 12 november 2014 @ 20:41:49 #70
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146586809
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:40 schreef Basekid_NZ het volgende:
De docu op natgeo is best wel het kijken waard atm :)
Ben ik aan het opnemen, de hele avond.
Pleurt op met je songfestival!
pi_146586816
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:40 schreef Maanvis het volgende:

[..]

ja dat weet ik maar een paar uur terug deed net iedereen alsof de philae maar een onbeduidend ding is waarvan het niet erg is als die niet landt ;)
Niet de zaak omdraaien. Jij beweerde juist dat we weinig zouden weten zonder Philae.... niemand beweerde dat Philae niet iets toe zou voegen..
pi_146586855
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:41 schreef Montov het volgende:

[..]

Ik hoorde dat na landing het vliegwiel (voor stabilisatie) stopte, en dat de lander dus nog hoekmoment had.
Hij werd niet gestabiliseerd, de komeet draait dus vandaar dat ie draaide toen ie stuiterde.. (lijkt me?)
pi_146587108
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:41 schreef Burner82 het volgende:
Voor de jankerds die allemaal vinden dat het zoveel geld kost:

ReutersAero twitterde op woensdag 12-11-2014 om 18:16:12 #Rosetta total mission cost is close to 1.4 bln eur, equivalent to three A380 jets #CometLanding reageer retweet
Al die bedrijven die aan rosetta gewerkt hebben zijn allemaal dochters van moederbedrijf Airbus Group (vroeger EADS), naam is veranderd omdat airbus de meeste inkomsten creŽert en meer naamsbekendheid heeft.. Met andere worden 'er zijn 3 A380's verkocht voor deze missie ;) '
Veni, vidi, vodka.
pi_146587111
Philae_MUPUS twitterde op woensdag 12-11-2014 om 20:32:30 Will keep analyse data and regain lander control when radio contact is re-established tomorrow #cometlanding reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op woensdag 12-11-2014 om 20:34:21 Stay patient and confident over night. No news until tomorrow morning UTC #cometlanding reageer retweet
  woensdag 12 november 2014 @ 20:48:58 #75
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_146587112
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:42 schreef nikao het volgende:

[..]

Hij werd niet gestabiliseerd, de komeet draait dus vandaar dat ie draaide toen ie stuiterde.. (lijkt me?)
Philae heeft een gyroscope (vliegwiel) die tijdens de landing voor stabilisatie zorgde (zie ook: http://nssdc.gsfc.nasa.gov/nmc/spacecraftDisplay.do?id=PHILAE).
Gťťn kloon van tvlxd!
pi_146587144
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:48 schreef Montov het volgende:

[..]

Philae heeft een gyroscope (vliegwiel) die tijdens de landing voor stabilisatie zorgde (zie ook: http://nssdc.gsfc.nasa.gov/nmc/spacecraftDisplay.do?id=PHILAE).
Jep.. maar die hadden ze uitgezet toen ie geland was
pi_146587209
Ah dacht ik al.. webcast is een herhaling van vanmiddag..
pi_146587219
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:48 schreef dumble het volgende:

[..]

Al die bedrijven die aan rosetta gewerkt hebben zijn allemaal dochters van moederbedrijf Airbus Group (vroeger EADS), naam is veranderd omdat airbus de meeste inkomsten creŽert en meer naamsbekendheid heeft.. Met andere worden 'er zijn 3 A380's verkocht voor deze missie ;) '
ok. Dus? Als je gaat kijken naar "gewone vliegtuigen" etc.. vallen de kosten wel mee...
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_146587255
er is geen dus toch?
Veni, vidi, vodka.
pi_146587298
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:51 schreef Burner82 het volgende:

[..]

ok. Dus? Als je gaat kijken naar "gewone vliegtuigen" etc.. vallen de kosten wel mee...
Met drie keer de naheffing van Europa had Nederland het zelf kunnen doen, zo weinig kost dit alles.
pi_146587304
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:51 schreef dumble het volgende:
er is geen dus toch?
Zo bracht je het niet. Maar idd. Dan is er geen dus en vallen de kosten mee.
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_146587357
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:52 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Met drie keer de naheffing van Europa had Nederland het zelf kunnen doen, zo weinig kost dit alles.
Goed te doen dus.
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_146587403
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:54 schreef Burner82 het volgende:

[..]

Goed te doen dus.
En brengt de vraag waarom ruimtevaart zů weinig financiŽn krijgt, als ze met minder dan anderhalf miljard dit al kunnen.
pi_146587473
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:54 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

En brengt de vraag waarom ruimtevaart zů weinig financiŽn krijgt, als ze met minder dan anderhalf miljard dit al kunnen.
Om nog maar te zwijgen hoeveel alle kerken ons kosten qua belastingen... :|
pi_146587509
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:54 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

En brengt de vraag waarom ruimtevaart zů weinig financiŽn krijgt, als ze met minder dan anderhalf miljard dit al kunnen.
Omdat NL 1 van de kleinste landen is... Aantal belangrijke onderdelen zijn van NL-makelarij..
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_146587558
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:56 schreef nikao het volgende:

[..]

Om nog maar te zwijgen hoeveel alle kerken ons kosten qua belastingen... :|
Rechtzaken houden over zwarte piet is ook belangrijk he _O-
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_146587591
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:56 schreef Burner82 het volgende:

[..]

Omdat NL 1 van de kleinste landen is... Aantal belangrijke onderdelen zijn van NL-makelarij..
Ik bedoelde niet Nederland specifiek, maar weredwijd.
  woensdag 12 november 2014 @ 20:58:49 #89
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_146587620
Matt taylor twitterde enkele seconden na de landing, iedereen stond nog te klappen : "just like my tattoo :) ....

deze dus :)
pi_146587639
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:58 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Ik bedoelde niet Nederland specifiek, maar weredwijd.
USA moest kiezen tussen DoD en NASA... en dan krijgt DoD toch meer geld uiteindelijk.
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_146587986
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:52 schreef Burner82 het volgende:

[..]

Zo bracht je het niet. Maar idd. Dan is er geen dus en vallen de kosten mee.
misschien is er wel een dus. Het gaat slecht met de ruimtevaart, ESA de opdrachtgever geeft te weinig opdrachten.. alle europese ruimtevaart-bedrijfjes (zoals bijvoorbeeld het Nederlandse Dutchspace) die (bijna) allemaal onder Airbus Group vallen moeten reorganiseren. Winstgevend zijn ze dus niet voor Airbus Group, wat een bedrijf is dat niet (direct) baat heeft bij long term resultaten (wetenschappelijk onderzoek) die vervolgens ook nog eens voor iedereen beschikbaar zijn.. Dus blame ESA, blame de EU, blame alle EU-landen die klagen dat ze teveel belastingen moeten betalen, blame mismanagement met het money dat de EU al krijgt etc. etc./
Veni, vidi, vodka.
pi_146588391
Ik dacht dat er rond 6 uur gezegd werd dat er met een uur foto's zouden zijn. Nog niks gezien :?
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 12 november 2014 @ 21:16:21 #93
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146588518
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 21:14 schreef Coelho het volgende:
Ik dacht dat er rond 6 uur gezegd werd dat er met een uur foto's zouden zijn. Nog niks gezien :?
foto van onderweg is er sowieso, met andere foto's zijn ze bezig. Het signaal was wat wisselvallig wat vertraging veroorzaakt kan hebben. Maar ze hebben bevestigd dat er fotomateriaal is binnengekomen
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146588656
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:54 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

En brengt de vraag waarom ruimtevaart zů weinig financiŽn krijgt, als ze met minder dan anderhalf miljard dit al kunnen.
Omdat het niets tastbaars (lees: geld) oplevert.
  woensdag 12 november 2014 @ 21:22:28 #95
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_146588848
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 21:19 schreef Tchock het volgende:

[..]

Omdat het niets tastbaars (lees: geld) oplevert.
Ik vind zoiets als dit echt geweldig en het kost bijna geen geld in verhouding tot veel andere zaken. Dat dit nu grotendeels goed gelukt is vind ik gaver dan dat Nederland het WK wint bijvoorbeeld. Want dat is echt de volgende dag vergeten en feitelijk volkomen irrelevant voor de mensheid. Terwijl dit een uniek moment in de (ruimtevaart) historie is.

Wat mij betreft wordt 1% van wat aan defensie jaarlijks wordt uitgegeven aan ruimtevaart besteed. Hoe gaaf zou dat zijn! Bemande missies naar Mars, robots op iedere andere planeet in het zonnestelsel, een permanent bemand ruimtevaartstation in een Lagrange-punt.

En als iedereen 1% van zijn defensiebudget hieraan besteed, maakt het netto ook nog eens niks uit qua machtsverhoudingen.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_146588919
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 21:19 schreef Tchock het volgende:

[..]

Omdat het niets tastbaars (lees: geld) oplevert.
Nope: http://en.wikipedia.org/wiki/NASA_spin-off_technologies

Maar ja, honderden miljarden per jaar in 'Defensie' pompen is natuurlijk veel beter.
pi_146589108
Hť die MUPUS is ook wel een vernuftig dingetje zeg _O_
nee, jij dan!
pi_146589147
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 21:22 schreef LXIV het volgende:

[..]

Ik vind zoiets als dit echt geweldig en het kost bijna geen geld in verhouding tot veel andere zaken. Dat dit nu grotendeels goed gelukt is vind ik gaver dan dat Nederland het WK wint bijvoorbeeld. Want dat is echt de volgende dag vergeten en feitelijk volkomen irrelevant voor de mensheid. Terwijl dit een uniek moment in de (ruimtevaart) historie is.

Wat mij betreft wordt 1% van wat aan defensie jaarlijks wordt uitgegeven aan ruimtevaart besteed. Hoe gaaf zou dat zijn! Bemande missies naar Mars, robots op iedere andere planeet in het zonnestelsel, een permanent bemand ruimtevaartstation in een Lagrange-punt.

En als iedereen 1% van zijn defensiebudget hieraan besteed, maakt het netto ook nog eens niks uit qua machtsverhoudingen.
Ik ben het idealistisch best wel met je eens, maar zo gebeurt het niet. Het is voor bedrijven gewoon te oninteressant om veel in ruimtevaart te investeren en regeringen hebben andere prioriteiten. Helaas.

En Inaithnir, die NASA-producten zijn best leuk, maar als je een infrarothermometer wilt ontwikkelen kan dat veel goedkoper zonder de NASA.
pi_146589294
Ze hebben Philae ook nagemaakt met LEGO :o


_O_ _O_ _O_
nee, jij dan!
pi_146589468
quote:
1s.gif Op woensdag 12 november 2014 21:27 schreef Tchock het volgende:

[..]

Ik ben het idealistisch best wel met je eens, maar zo gebeurt het niet. Het is voor bedrijven gewoon te oninteressant om veel in ruimtevaart te investeren en regeringen hebben andere prioriteiten. Helaas.

En Inaithnir, die NASA-producten zijn best leuk, maar als je een infrarothermometer wilt ontwikkelen kan dat veel goedkoper zonder de NASA.
Tuurlijk kan het goedkoper zonder dat er zo'n giga-organisatie tussenzit. Maar het punt is dat voor die technologieŽn (en vele anderen) veelal hetzelfde verhaaltje opgaat:

1) Wetenschap (in dit geval NASA of ESA) wil iets meten
2) Wetenschap ontwikkeld nieuwe manier om dat te meten
3) Slimme jongen (of meisje) ziet commerciŽle applicatie
4) Slimme jongen verdient geld en wereld is een stukje beter

Geld bijvoorbeeld ook voor iets als MRI. Wetenschap drijft de vraag naar nieuwe methoden/materialen/etc., en daarvanuit komen commerciŽle producten. Zeer zelden andersom.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')