abonnement Unibet Coolblue
pi_146585730


deel 1
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven

deel 2
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #2

deel 3
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #3

deel 4
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #4

deel 5
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #5

De Rosetta-missie: een fascinerende reis naar de oorsprong van het leven

2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is één van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.



Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”

Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.

Wakker worden
In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asteroïdengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.

Ontmoeting
“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.

BELANGRIJKE LES
De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”


Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.

Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geïoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”

Landing
Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.


Rosetta’s Philae lander op de kern van de komeet. Animatie: ESA / AOES Medialab

Of de Rosetta-missie een succes wordt, is de nog de vraag. Op 20 januari 2014 weten we of Rosetta wakker wordt en klaar is voor de laatste etappe van haar bijzondere reis. “Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om dat te doen. Van daaruit moeten we de belangrijkste uitdagingen aangaan zoals de ontmoeting met de komeet en vervolgens de landing. Echter, voor mij is het belangrijkste aspect de wetenschap. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken,” aldus Taylor. De ijzige resten van de vorming van de planeten kunnen de sleutel zijn tot het ontrafelen van het mysterie dat ‘de oorsprong van het leven’ heet.















Wist je dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko een liedje zingt? Deze melodie is niet met onze oren hoorbaar, maar wel op andere frequenties
https://soundcloud.com/esaops/a-singing-comet
Luister hier hoe het klinkt. Let op, de frequentie is 10.000 keer opgeschroefd om het wijsje te laten horen.



.
.
Live Stream
On 11 & 12 November, all segments broadcast by ESA TV will also be webcast here. These include: Media briefing 11.11-20:00CET || GO/NOGO decision points 1-4 (11-12 Nov) || Separation, science updates & landing (12 Nov). The webstream will remain live all the way until 19:00 GMT / 20:00 CET on 12 November with a permanent view of ESOC Mission Control Room in between the listed sequences. Complete list is available via: http://www.esa.int/esatv/Television

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.
.





.
http://sci.esa.int/rosetta/

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.
.






en inmiddels weten we dat Philae veilig is geland

*O*
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146585756
Philae heeft waarschijnlijk gestuiterd, ging een beetje draaien, maar lijkt nu te zijn gestopt en heeft dus misschien wel 2x geland! :+
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146585761
Morgenochtend weten we meer :)
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146585766
Bouncing Philae! :)
  woensdag 12 november 2014 @ 20:19:44 #5
12172 Rabieluh
Pronopower! Fight the ploon!
pi_146585769
Gewoon 2 keer geland op een komeet _O_.
Recht zo die gaat, braaf zo die heen.
pi_146585780
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:19 schreef essnhills het volgende:
Morgenochtend weten we meer :)
dat stuk miste ik net...wanneer komen ze weer in contact?
  woensdag 12 november 2014 @ 20:20:01 #7
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_146585782
Als ie niet verankerd komt te zitten, dan wordt het spannend als er allerlei gassen gaan ontsnappen zodra de komeet de zon nadert, lijkt me?
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_146585812
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:18 schreef Mender het volgende:
Maar de lander heeft dus maar voor 60 uur stroom en daarna is de missie over?
Dat is de initiële batterijduur, maar het doel is dat deze wordt bijgeladen door de zonnecellen zodat hij een aantal maanden mee kan.

quote:
5s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:20 schreef Perrin het volgende:
Als ie niet verankerd komt te zitten, dan wordt het spannend als er allerlei gassen gaan ontsnappen zodra de komeet de zon nadert, lijkt me?
Lijkt mij ook...
gr gr
pi_146585831
quote:
5s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:20 schreef Perrin het volgende:
Als ie niet verankerd komt te zitten, dan wordt het spannend als er allerlei gassen gaan ontsnappen zodra de komeet de zon nadert, lijkt me?
Goeie vraag, geen idee hoeveel en met wat voor kracht die gassen van de komeet afkomen
  woensdag 12 november 2014 @ 20:20:59 #10
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146585836
De radiolink is dus eigenlijk net zo instabiel als onze ESA- :+ webfeeds?
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146585864
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:20 schreef nikao het volgende:

[..]

dat stuk miste ik net...wanneer komen ze weer in contact?
Morgenochtend
pi_146585872
No communication for "several hours"
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_146585873
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:20 schreef nikao het volgende:

[..]

dat stuk miste ik net...wanneer komen ze weer in contact?
for several hours. Morgenochtend ergens, ik heb geen concrete tijd gehoord.
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 12 november 2014 @ 20:21:59 #14
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146585885
morgenochtend komt er dus een shitload aan data vrij ineens. De wetenschappers zullen kwijlend zitten te wachten :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146585896
En morgen om 14.00u CET een nieuwe update
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146585897
Wel raar dat ze geen panoramafoto's laten zien. Dat zou het eerste zijn dat Philae zou doen.
gr gr
pi_146585898
Full media briefing tomorrow at 14:00 CET.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
  woensdag 12 november 2014 @ 20:22:11 #18
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_146585903
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:20 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Goeie vraag, geen idee hoeveel en met wat voor kracht die gassen van de komeet afkomen
Die verankering zat er natuurlijk niet voor niks op.. Hopelijk valt er nog wat te schroeven :P
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 12 november 2014 @ 20:22:39 #19
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146585932
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:22 schreef Quyxz_ het volgende:
Wel raar dat ze geen panoramafoto's laten zien. Dat zou het eerste zijn dat Philae zou doen.
ze zijn nog bezig met de foto's er zijn wel foto's binnengekomen
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146585941
quote:
5s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:20 schreef Perrin het volgende:
Als ie niet verankerd komt te zitten, dan wordt het spannend als er allerlei gassen gaan ontsnappen zodra de komeet de zon nadert, lijkt me?
ja op zich wel, maar dat was altijd al spannend omdat je niet weet 'waar' die gassen gaan ontsnappen. Als dat precies onder Philae is dan heeft een anker ook niet zoveel zin denk ik ;)
pi_146585962
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:21 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Morgenochtend
Wederom erg breed begrip ;) 3am, 9 am, 11 am? :)
pi_146585973
14:00 pas :P
Robert Moog died for our synths
pi_146585984
Die gasten hebben 24 uur niet geslapen, dus het zal nog wel even duren voor het 'ochtend' is.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 november 2014 @ 20:23:50 #24
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_146585986
Hopelijk de komende paar uur nog de foto's.. :9
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_146585990
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 20:23 schreef nikao het volgende:

[..]

Wederom erg breed begrip ;) 3am, 9 am, 11 am? :)
Geen concrete tijd gegeven wanneer er weer contact is, maar om 14.00 dus een media-briefing
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')