Is 'mijn' Baumkuchen.quote:Op donderdag 25 september 2014 19:21 schreef TimeJumper het volgende:
Wat is dat die derde foto in de OP? Spekkoek? met chocolade?
Heeft iemand het recept van spekkoek in het nederlands? Ik vind spekkoek echt heerlijkkkk en het lijkt me zo lekker om eens echt zelf te maken zodat ik me ongegeneerd vol kan eten
Foto doe ik niet want mijn telefoon is langzaam aan het sterven en ik heb geen fototoestel. Hij ziet er wel best mooi uit vind ik (niet bijzonder of zo maar zoals ie hoort te zijn)quote:Op donderdag 25 september 2014 17:32 schreef Molo het volgende:
[..]
Klinkt goed! Enjoy!
Plaats je fotootje? Ben benieuwd en hoop dat 'ie lekker is
Welk recept had je gebruikt voor de clafoutis? Ik heb het laatst ook gebruikt maar ik weet niet of ik het niet goed gemaakt had (recept/lang genoeg in de oven) of dat ik het gewoon niet zo lekker vind haha. In het recept stond 40-45 minuten in de oven op 190 graden voor een 24 cm vorm. Ik had een 10 cm vorm en heb m 35 minuten op 180 in een heteluchtoven gehad..quote:Op donderdag 25 september 2014 23:18 schreef sirdanilot het volgende:
Volgende keer maak ik de pruimentartetatin, kijken of dat wat wordt !
Deze 'clafoutis' ga ik denk ik ook wel vaker maken maar dan misschien met appel, dat lijkt me wel lekker. Het is namelijk extreem makkelijk te maken (ingredienten mengen, over fruitstukjes gieten en in oven donderen). Kan ook met alle soorten vruchten. Met annanas lijkt me lekker of aardbeitjes of wat dan ook
Klinkt goed! Zou je recept willen delen?quote:Op vrijdag 26 september 2014 18:35 schreef Isegrim het volgende:
De zuurdesem-cinnamon rolls waren heel prima te nassen.Geen foto's gemaakt omdat ze nog niet fotowaardig waren, maar ze waren prima gelukt. Dat vonden ook mijn collega's.
Ik deel testbaksels altijd uit bij wijze van marktonderzoek.
Oh daar ga ik eens even induiken dan, heb daar weinig kaas van gegeten. Maar klinkt heerlijk dus is de moeite wel waard denk ik zoquote:Op vrijdag 26 september 2014 22:56 schreef Isegrim het volgende:
Recept wat eerder gepost is, alleen dan omgerekend ivm gebruik vloeibaar desem.
Ik ook.quote:Op zaterdag 27 september 2014 09:45 schreef debuurvrouw het volgende:
De frosting die ik maak bevat zoveel poedersuiker dat ie nevernooitniemeer bederft gok ik.![]()
Maar een avond in een klaslokaal. Dat is hooguit een uur of 3? Dat zou ik wel durven gokken.
Misschien de frosting apart houden in een bakje, als je dat gekoeld weg kan zetten (koelbox ofzo), en dan pas bij het serveren de frosting uitsmeren?quote:Op zaterdag 27 september 2014 00:42 schreef De_Taartjesfee het volgende:
Iemand heeft worteltjestaart bij mij besteld, die moeten alleen een avond in een warm klaslokaal staan en daarna nog met goed fatsoen gegeten kunnen worden.
Creamcheese frosting lijkt me dus niet zo`n strak plan.
Heeft iemand een suggeste wat ik wel kan gebruiken qua frosting?
Vind ik lang zo lekker nietquote:Op zaterdag 27 september 2014 11:59 schreef computergirl het volgende:
Wat is er mis met gewoon glazuur?
quote:
ok, zit nu in het juiste topicquote:Op zaterdag 27 september 2014 21:21 schreef Lienekien het volgende:
Je zit trouwens in het verkeerde topic.
bedankt, maar ik ben nu vergeten hoeveel gram suiker ik precies bij de boter heb gedaan... XDquote:
Suiker, boter en vanille/ei. Wat ben je aan het maken?quote:Op zaterdag 27 september 2014 21:35 schreef wiskundenoob het volgende:
Heb wat suiker toegevoegd en het is nu minder waterig, maar het ziet er nog steeds niet juist uit. Moet ik meer suiker toevoegen?
jaa. Ik heb er 2 gebakken en het is een koekje gewordenquote:Op zaterdag 27 september 2014 22:07 schreef ViviRAWRS het volgende:
[..]
Suiker, boter en vanille/ei. Wat ben je aan het maken?Heb je geen bloem nodig? Dat helpt ook als het te klef is.
edit: Ah, chocolate chip cookies. Ja, dan zou ik de bloem toevoegen en als het te klef blijft wat extra bloem. Je hebt geen mixer nodig, gewoon kneden.![]()
aan beslag natuurlijk.quote:Op zaterdag 27 september 2014 23:25 schreef Isegrim het volgende:
*Tijdens* het bakken meel toegevoegd?
1 cup butter softened- ROOM TEMPERATUREquote:
Nee, ik heb geen maatbeker. Ik had in het begin een beetje verprutst. Allereerst dacht ik dat er 1 maal een half cup suiker en 2 maal kwart cup bloem werd bedoeld. Dus ik had toen 50 gram(had de helft van het recept gebruikt) suiker gemixt met plusminus 100 gram ongezouten boter. Dat werd waterig en het werd nog wateriger toen ik 1 ei bijdeed. Daarnaast kon mijn weegschaal de kleine hoeveelheden soda, zout en vanille niet registreren dus kon ik die hoeveelheden ook niet exact volgen. Uiteindelijk heb ik nog eens 50 gram suiker erbij gedaan. Vervolgens moest natuurlijk meel erbij. Aangezien ik toen nog steeds onder veronderstelling was dat er stond 2 * 1/4 cup meel stond, heb ik van een ander recept(http://www.joyofbaking.com/ChocolateChipCookies.html) de meel hoeveelheden(150 gram) gevolgd. Toen ik meel bijdeed had ik wel ruw geklopt met mijn garde, heeft dat invloed gehad op het uiteindelijke resultaat?quote:Op zondag 28 september 2014 00:15 schreef Skaai het volgende:
Hoe heb je de cups berekend/omgerekend? Als je dit naar gram hebt gedaan kan er iets mis gaan. Want een cup suiker is in gram niet hetzelfde als een cup bloem.
Het volume lijkt overeen te komen, maar als een cup suiker bijvoorbeeld 200 gram is, is een cup bloem dat niet (omgerekend slechts een gram of 130).
Tenzij je een letterlijk cup 'maatbekers' hebt dan heb ik niks gezegd![]()
Dit, en een nog makkelijker recept nemen als dit te lastig is. En daarna pas opbouwen qua moeilijkheidsgraad.quote:Op zondag 28 september 2014 08:26 schreef Lienekien het volgende:
Tip: volgende keer een recept in het Nederlands doen en precies volgen.
quote:Op zondag 28 september 2014 00:21 schreef De_Taartjesfee het volgende:
Ik had nog nooit een tarte tatin gemaakt. Gelukkig maar, want nu ik weet hoe het moet ga ik dat natuurlijk nog veel vaker doen
Volgende keer de boel alleen wat mooier bij elkaar houden
[ afbeelding ]
Aardewerk geleidt veel minder dan metaal.quote:Op zondag 28 september 2014 09:16 schreef PM-girl het volgende:
Wat is eigenlijk het verschil tussen bakken in een metalen vorm en een van aardewerk? Ik heb een hele mooie vorm van le Creuset, maar moet ik dan rekening houden met andere baktijden dan bij een dunnere metalen vorm?
Ik snap er net zo weinig van als je zelf vast doet. Het ene recept is het andere niet.quote:Op zondag 28 september 2014 00:40 schreef wiskundenoob het volgende:
[..]
Nee, ik heb geen maatbeker. Ik had in het begin een beetje verprutst. Allereerst dacht ik dat er 1 maal een half cup suiker en 2 maal kwart cup bloem werd bedoeld. Dus ik had toen 50 gram(had de helft van het recept gebruikt) suiker gemixt met plusminus 100 gram ongezouten boter. Dat werd waterig en het werd nog wateriger toen ik 1 ei bijdeed. Daarnaast kon mijn weegschaal de kleine hoeveelheden soda, zout en vanille niet registreren dus kon ik die hoeveelheden ook niet exact volgen. Uiteindelijk heb ik nog eens 50 gram suiker erbij gedaan. Vervolgens moest natuurlijk meel erbij. Aangezien ik toen nog steeds onder veronderstelling was dat er stond 2 * 1/4 cup meel stond, heb ik van een ander recept(http://www.joyofbaking.com/ChocolateChipCookies.html) de meel hoeveelheden(150 gram) gevolgd. Toen ik meel bijdeed had ik wel ruw geklopt met mijn garde, heeft dat invloed gehad op het uiteindelijke resultaat?
De eerste 2 koekjes waren superbruin aan de bovenkant. Reden: 200 graden gebakken en op een hoog rooster. De onderkant was echter niet bruin, en ik dacht dat ik dit kon oplossen door boter op mijn bakpapier te smeren. Niet dus.
Nu blijkt dat aardewerk mijn reguliere bakprobleem (zijrandjes die inzakken) alleen maar verergert.quote:Op zondag 28 september 2014 09:35 schreef Molo het volgende:
[..]
Aardewerk geleidt veel minder dan metaal.
Omrekenen ofzo van baktijden ben ik zelf niet goed in omdat ik ook niet zo vaak bak, maar dat kunnen anderen vast wel vertellen.
Lekker hoor!quote:Op zondag 28 september 2014 00:21 schreef De_Taartjesfee het volgende:
Ik had nog nooit een tarte tatin gemaakt. Gelukkig maar, want nu ik weet hoe het moet ga ik dat natuurlijk nog veel vaker doen
Volgende keer de boel alleen wat mooier bij elkaar houden
[ afbeelding ]
Klinkt lekker!quote:Op zondag 28 september 2014 12:11 schreef minilot het volgende:
Zojuist trouwens een Oktoberfestesk ontbijtje gemaakt:
[ afbeelding ]
Pretzelbroodjes.![]()
Opgegeten met Obatzer van de Lidl.
Yeps, die hebben nu namelijk Oktoberfest-themawekenquote:Op zondag 28 september 2014 12:18 schreef Molo het volgende:
[..]
Klinkt lekker!
Heb je die obatzer bij een Nederlandse Lidl gekocht?
Klinkt briljant! Morgen eens wat zut score.quote:Op zondag 28 september 2014 12:20 schreef minilot het volgende:
[..]
Yeps, die hebben nu namelijk Oktoberfest-themaweken![]()
[ afbeelding ]
Gisteren mijn metalen springvorm teruggevonden met roest er in.quote:Op zondag 28 september 2014 11:36 schreef PM-girl het volgende:
Nu blijkt dat aardewerk mijn reguliere bakprobleem (zijrandjes die inzakken) alleen maar verergert.
Terug naar metaal dus maar!
Oeh, lekker "Laugenbrötchen". Heb jij er ook een recept van?quote:Op zondag 28 september 2014 12:11 schreef minilot het volgende:
Zojuist trouwens een Oktoberfestesk ontbijtje gemaakt:
[ afbeelding ]
Pretzelbroodjes.![]()
Opgegeten met Obatzer van de Lidl.
Nou, ik had nog een bonk standaard wit brooddeeg over, en dat heb ik gebruikt. Heb de bolletjes voorafgaand aan het bakken even een minuut ondergedompeld in een pan kokend water waarin ik een kopje baksoda had opgelost. Daarna opengeknipt en kwartiertje op 215 graden gebakken. Had er eigenlijk voor het bakken nog wat eistrijksel op willen kwasten, maar eieren bleken op, helaas.quote:Op zondag 28 september 2014 14:35 schreef Tinuviel het volgende:
[..]
Oeh, lekker "Laugenbrötchen". Heb jij er ook een recept van?
heb je ze met loog gemaakt?quote:Op zondag 28 september 2014 12:11 schreef minilot het volgende:
Zojuist trouwens een Oktoberfestesk ontbijtje gemaakt:
[ afbeelding ]
Pretzelbroodjes.![]()
Opgegeten met Obatzer van de Lidl.
Zie post boven je: met kokend water waar een kopje baksoda in opgelost wasquote:Op zondag 28 september 2014 15:25 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
heb je ze met loog gemaakt?
Lekker!
ja, dat zag ik inderdaad net nadat ik het poste. Volgende keer moet je het eens met loog proberen, dat is nog lekkerder, vind ik. mm...nu krijg ik daar weer zin in!quote:Op zondag 28 september 2014 15:56 schreef minilot het volgende:
[..]
Zie post boven je: met kokend water waar een kopje baksoda in opgelost was
Ja, nou!quote:
quote:Op zaterdag 4 oktober 2014 13:18 schreef Isegrim het volgende:
Haha, ik heb verder helemaal niks met dat land, maar als het om taart- en koekjesgerelateerde zaken gaat...
Ziet er goed uitquote:Op zaterdag 4 oktober 2014 12:13 schreef minilot het volgende:
[ afbeelding ]
Was in Engeland deze week en kon het eenmaal thuis niet laten: treacle tart gemaakt en opgegeten met hele dikke clotted cream
http://www.poiresauchocolat.net/2014/05/treacle-tart-v2.htmlquote:Op zaterdag 4 oktober 2014 19:23 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:
Ziet er lekker uit minilot, welk recept heb je gebruikt?
Alles? Ook het amandelmeel? Want dat is vrij duur.quote:Op maandag 6 oktober 2014 15:41 schreef Dragonberry het volgende:
50% korting op de heel Holland bakt artikelen bij AH
Ik heb net nog even suikerparels, houten lepels en 2 kleine springvormen gehaald.
Volgens mij was dat vorige week.. ik kan het in elk geval niet in de folder en niet in de appie app vinden.quote:Op maandag 6 oktober 2014 15:53 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Alles? Ook het amandelmeel? Want dat is vrij duur.
Dan kan ik weer een voorraadje amandelspijs maken![]()
Ik heb ze wel zien staan, maar dat was geen 50%quote:Op maandag 6 oktober 2014 16:06 schreef vlindertje89 het volgende:
[..]
Volgens mij was dat vorige week.. ik kan het in elk geval niet in de folder en niet in de appie app vinden.
Ik bedoelde ook dat ze vorige week denk ik met 50% korting warenquote:Op maandag 6 oktober 2014 16:17 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik heb ze wel zien staan, maar dat was geen 50%
Ja, ik heb ze in de folder gezien, maar inderdaad zonder 50% kortingquote:Op maandag 6 oktober 2014 16:35 schreef vlindertje89 het volgende:
[..]
Ik bedoelde ook dat ze vorige week denk ik met 50% korting waren. Ik zie ze in de folder en de appie app nu niet met 50% korting staan, maar kan me herinneren dat kort geleden wel gezien te hebben. Dus ik denk dat dat dan afgelopen week was. Of bedoel jij dat je ze vorige week wel in de folder hebt zien staan maar niet met 50%?
Ik doe dat eigenlijk heel vaak. Met zowel simpele koekjes (zandkoekjes?) als de "chewy oatmeal cookies" die ik vaak maak. Als ik weet dat er woensdag visite zou komen, dan zou ik het deeg vandaag of morgenochtend maken. Maar zo is het me van huis uit ook geleerd, verder geen idee of het voor de smaak iets doet.quote:Op maandag 13 oktober 2014 10:14 schreef minilot het volgende:
Even iets van technische aard, ik heb de afgelopen dagen hier en daar wat gelezen over het laten 'rijpen' van koekjesdeeg.
Er was een paar jaar geleden schijnbaar nogal wat te doen over het idee om koekjesdeeg tussen de 24 en 48 uur te laten rusten in de koelkast voordat je het bakt, aangevuurd door dit artikel in de NY Times:
http://www.nytimes.com/20(...)p.14376338.html?_r=0
Ik vond het wel intrigerend, en logisch ook, aged cookie dough. Uiteraard vanwege de smaakontwikkeling (bolognesesaus, pastasalades en hutspot is niet voor niets lekkerder bij opbakken de volgende dag) maar ook omdat bij deeg na twee dagen in de koelkast de vloeibare ingrediënten (met name het ei) veel beter zijn opgenomen door de droge ingrediënten. Koekjes bakken daardoor schijnbaar gelijkmatiger en de textuur zou veel beter zijn.
Ik heb koekjesdeeg vaak zat een paar uur of een kort nachtje in de koelkast laten liggen, maar nooit bewust twee dagen. Jullie?
Hoe dan ook: ik zal zo eens een batch deeg maken en tot woensdagochtend wachten met bakken. Zeer benieuwd of ik een merkbaar verschil proef!
Ja, doen! Sinds een tijdje gebruik ik het recept van de NY times en sindsdien nooit meer een ander recept gebruikt. Ze zijn lekker! De textuur is veel beter inderdaad.quote:Op maandag 13 oktober 2014 10:14 schreef minilot het volgende:
Even iets van technische aard, ik heb de afgelopen dagen hier en daar wat gelezen over het laten 'rijpen' van koekjesdeeg.
Er was een paar jaar geleden schijnbaar nogal wat te doen over het idee om koekjesdeeg tussen de 24 en 48 uur te laten rusten in de koelkast voordat je het bakt, aangevuurd door dit artikel in de NY Times:
http://www.nytimes.com/20(...)p.14376338.html?_r=0
Ik vond het wel intrigerend, en logisch ook, aged cookie dough. Uiteraard vanwege de smaakontwikkeling (bolognesesaus, pastasalades en hutspot is niet voor niets lekkerder bij opbakken de volgende dag) maar ook omdat bij deeg na twee dagen in de koelkast de vloeibare ingrediënten (met name het ei) veel beter zijn opgenomen door de droge ingrediënten. Koekjes bakken daardoor schijnbaar gelijkmatiger en de textuur zou veel beter zijn.
Ik heb koekjesdeeg vaak zat een paar uur of een kort nachtje in de koelkast laten liggen, maar nooit bewust twee dagen. Jullie?
Hoe dan ook: ik zal zo eens een batch deeg maken en tot woensdagochtend wachten met bakken. Zeer benieuwd of ik een merkbaar verschil proef!
Dodo deeg is het weliswaar, maar een betere smaak door iets een nacht in de koelkast laten liggen heb je natuurlijk niet alleen daar waar rijping, gisting of fermentatie aan te pas komt. Ook gewoon door een betere vermenging van smaken, in combinatie met een andere;/betere structuur. Zo heb ik in het koekjesdeeg dat nu in de koelkast ligt vanilla-extract en bruine boter zitten: ik kan me zo voorstellen dat de smaken daarvan beter integreren met de rest van de ingrediënten bij twee dagen wachten.quote:Op maandag 13 oktober 2014 10:20 schreef Isegrim het volgende:
Maar koekjes e.d. is 'dood' deeg (i.t.t. zaken die fermenteren of rijpen), ik denk niet dat er sprake zal zijn van smaakontwikkeling. Hooguit komt het de structuur ten goede.
Twee dagen? Ik laat amandelspijs steevast twee weken rusten!quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 13:19 schreef djkoelkast het volgende:
Amandelspijs precies zo, laat je ook minstens 2 dagen rusten voor je er wat mee doet.
Ooit nog een hele discussie gehad dat dat niet nodig was en bla bla. Ik doe het minimaal 2 dagen en ik vries het in, maak altijd heel veel.quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 13:50 schreef minilot het volgende:
[..]
Twee dagen? Ik laat amandelspijs steevast twee weken rusten!![]()
Nou, twee jaar geleden hadden mijn lief en ik een Sinterklaasbaksels-manie en toen hebben we het uitvoerig getest: gevulde speculaas met spijs van twee weken oud was beduidend lekkerder dan die met spijs van vier dagen oud. Kan natuurlijk toeval geweest zijn, maar ik hou toch die twee weken maar aan.quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 15:06 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ooit nog een hele discussie gehad dat dat niet nodig was en bla bla. Ik doe het minimaal 2 dagen en ik vries het in, maak altijd heel veel.
Kan heel goed hoor, alleen plan ik meestal niet zo ver vooruit. Het kan daarentegen wel zomaar een half jaar in de vriezer blijven (alles in bollen verdelen en die invriezen). Misschien dat ik het nu ook eens wat langer ga proberen danquote:Op dinsdag 14 oktober 2014 15:08 schreef minilot het volgende:
[..]
Nou, twee jaar geleden hadden mijn lief en ik een Sinterklaasbaksels-manie en toen hebben we het uitvoerig getest: gevulde speculaas met spijs van twee weken oud was beduidend lekkerder dan die met spijs van vier dagen oud. Kan natuurlijk toeval geweest zijn, maar ik hou toch die twee weken maar aan.
Koopje, ik heb 4 pakken ingeslagenquote:Op dinsdag 14 oktober 2014 18:11 schreef Joosie200 het volgende:
Is 400 gram amandelmeel voor 5 euro duur te noemen? Kwam bij de AH en zag die nog liggen van HHB. Kan het goed gebruiken voor de sinterklaasperiode
Zat nog te twijfelen, maar op die 2 pakken na was het schap leeg, dus de laatste maar snel meegenomen. Eens zien of er bij andere AH's nog te hamsteren valtquote:Op dinsdag 14 oktober 2014 18:39 schreef computergirl het volgende:
[..]
Koopje, ik heb 4 pakken ingeslagen
Ik heb het voorheen goedkoper kunnen krijgen, maar tegenwoordig niet meerquote:Op dinsdag 14 oktober 2014 18:11 schreef Joosie200 het volgende:
Is 400 gram amandelmeel voor 5 euro duur te noemen? Kwam bij de AH en zag die nog liggen van HHB. Kan het goed gebruiken voor de sinterklaasperiode
Zit wat in.quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 13:12 schreef minilot het volgende:
Nou ja, zoals al gezegd, een nachtje in de koelkast - dat doe ik meestal wel. Maar 48 uur wachten met bakken, datheb ik bij koekjes nooit eerder gedaan. Ben benieuwd hoe ze uitpakken morgen!
Vergt wel wat zelfbeheersing hoor, dat deeg in de koelkast!
[..]
Dodo deeg is het weliswaar, maar een betere smaak door iets een nacht in de koelkast laten liggen heb je natuurlijk niet alleen daar waar rijping, gisting of fermentatie aan te pas komt. Ook gewoon door een betere vermenging van smaken, in combinatie met een andere;/betere structuur. Zo heb ik in het koekjesdeeg dat nu in de koelkast ligt vanilla-extract en bruine boter zitten: ik kan me zo voorstellen dat de smaken daarvan beter integreren met de rest van de ingrediënten bij twee dagen wachten.
Nou ja, we zullen zien!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |