abonnement Unibet Coolblue
pi_145428833
Lekker :9
pi_145483210
Dit weekend banana bread gemaakt. :9~ :9~

pi_145483226
Ziet er goed uit! Met walnoten ook? Heb je een receptje?
But while the earth sinks to its grave
You sail to the sky on the crest of a wave
pi_145483858
Ik heb dit recept gebruikt. Heel basic, ik hou niet zo van noten, maar als je dat wel lekker vindt, kun je het er vast zo doorgooien. Ik heb donkere basterdsuiker gebruikt voor de brown sugar, waarvan ik nooit zeker weet of het nou echt hetzelfde is, en ik had net niet meer genoeg in huis, maar het is eigenlijk wel lekker dat hij niet zo heel zoet is.
pi_145484096
Klinkt goed, dankjewel.
But while the earth sinks to its grave
You sail to the sky on the crest of a wave
pi_145484119
Even iets van technische aard, ik heb de afgelopen dagen hier en daar wat gelezen over het laten 'rijpen' van koekjesdeeg.
Er was een paar jaar geleden schijnbaar nogal wat te doen over het idee om koekjesdeeg tussen de 24 en 48 uur te laten rusten in de koelkast voordat je het bakt, aangevuurd door dit artikel in de NY Times:
http://www.nytimes.com/20(...)p.14376338.html?_r=0

Ik vond het wel intrigerend, en logisch ook, aged cookie dough. Uiteraard vanwege de smaakontwikkeling (bolognesesaus, pastasalades en hutspot is niet voor niets lekkerder bij opbakken de volgende dag) maar ook omdat bij deeg na twee dagen in de koelkast de vloeibare ingrediënten (met name het ei) veel beter zijn opgenomen door de droge ingrediënten. Koekjes bakken daardoor schijnbaar gelijkmatiger en de textuur zou veel beter zijn.

Ik heb koekjesdeeg vaak zat een paar uur of een kort nachtje in de koelkast laten liggen, maar nooit bewust twee dagen. Jullie?
Hoe dan ook: ik zal zo eens een batch deeg maken en tot woensdagochtend wachten met bakken. Zeer benieuwd of ik een merkbaar verschil proef! :)
Let me see you stripped down to the bone
  maandag 13 oktober 2014 @ 10:20:19 #82
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_145484244
Ik laat het meestal wel een paar uur in de koelkast rusten, ook wel eens een nacht. Maar koekjes e.d. is 'dood' deeg (i.t.t. zaken die fermenteren of rijpen), ik denk niet dat er sprake zal zijn van smaakontwikkeling. Hooguit komt het de structuur ten goede.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_145484975
quote:
0s.gif Op maandag 13 oktober 2014 10:14 schreef minilot het volgende:
Even iets van technische aard, ik heb de afgelopen dagen hier en daar wat gelezen over het laten 'rijpen' van koekjesdeeg.
Er was een paar jaar geleden schijnbaar nogal wat te doen over het idee om koekjesdeeg tussen de 24 en 48 uur te laten rusten in de koelkast voordat je het bakt, aangevuurd door dit artikel in de NY Times:
http://www.nytimes.com/20(...)p.14376338.html?_r=0
Ik vond het wel intrigerend, en logisch ook, aged cookie dough. Uiteraard vanwege de smaakontwikkeling (bolognesesaus, pastasalades en hutspot is niet voor niets lekkerder bij opbakken de volgende dag) maar ook omdat bij deeg na twee dagen in de koelkast de vloeibare ingrediënten (met name het ei) veel beter zijn opgenomen door de droge ingrediënten. Koekjes bakken daardoor schijnbaar gelijkmatiger en de textuur zou veel beter zijn.
Ik heb koekjesdeeg vaak zat een paar uur of een kort nachtje in de koelkast laten liggen, maar nooit bewust twee dagen. Jullie?
Hoe dan ook: ik zal zo eens een batch deeg maken en tot woensdagochtend wachten met bakken. Zeer benieuwd of ik een merkbaar verschil proef! :)
Ik doe dat eigenlijk heel vaak. Met zowel simpele koekjes (zandkoekjes?) als de "chewy oatmeal cookies" die ik vaak maak. Als ik weet dat er woensdag visite zou komen, dan zou ik het deeg vandaag of morgenochtend maken. Maar zo is het me van huis uit ook geleerd, verder geen idee of het voor de smaak iets doet.

Al zijn m'n koekjes wel altijd erg lekker ;) 8-)
pi_145486503
quote:
0s.gif Op maandag 13 oktober 2014 10:14 schreef minilot het volgende:
Even iets van technische aard, ik heb de afgelopen dagen hier en daar wat gelezen over het laten 'rijpen' van koekjesdeeg.
Er was een paar jaar geleden schijnbaar nogal wat te doen over het idee om koekjesdeeg tussen de 24 en 48 uur te laten rusten in de koelkast voordat je het bakt, aangevuurd door dit artikel in de NY Times:
http://www.nytimes.com/20(...)p.14376338.html?_r=0

Ik vond het wel intrigerend, en logisch ook, aged cookie dough. Uiteraard vanwege de smaakontwikkeling (bolognesesaus, pastasalades en hutspot is niet voor niets lekkerder bij opbakken de volgende dag) maar ook omdat bij deeg na twee dagen in de koelkast de vloeibare ingrediënten (met name het ei) veel beter zijn opgenomen door de droge ingrediënten. Koekjes bakken daardoor schijnbaar gelijkmatiger en de textuur zou veel beter zijn.

Ik heb koekjesdeeg vaak zat een paar uur of een kort nachtje in de koelkast laten liggen, maar nooit bewust twee dagen. Jullie?
Hoe dan ook: ik zal zo eens een batch deeg maken en tot woensdagochtend wachten met bakken. Zeer benieuwd of ik een merkbaar verschil proef! :)
Ja, doen! Sinds een tijdje gebruik ik het recept van de NY times en sindsdien nooit meer een ander recept gebruikt. Ze zijn lekker! De textuur is veel beter inderdaad.
  Manager PR/Moderator/Beste crewlid 2022 maandag 13 oktober 2014 @ 21:48:12 #85
269689 crew  Viv
pi_145510336
Koekjes bakken gebeurt hier altijd als een spontane actie rond middernacht, dus geen tijd om het in de koelkast te laten rusten. _O-
pi_145520566
Als ik kleine harde wafeltjes bak, laat ik het deeg inderdaad een nacht in de koelkast. Eerste keer niet gedaan, en dat merkte je echt aan de smaak, ze smaakten enorm naar ei, niet lekker. Laatst een batch gebakken van deeg dat een hele tijd ingevroren was geweest :9~

Met andere koekjes nooit geprobeerd, ik bak zelden koekjes.
"Why does being a librarian make her even hotter?"
"They're keepers of knowledge. She holds the answers to all of our questions..."
pi_145528012
Nou ja, zoals al gezegd, een nachtje in de koelkast - dat doe ik meestal wel. Maar 48 uur wachten met bakken, datheb ik bij koekjes nooit eerder gedaan. Ben benieuwd hoe ze uitpakken morgen! :)
Vergt wel wat zelfbeheersing hoor, dat deeg in de koelkast! :@
quote:
0s.gif Op maandag 13 oktober 2014 10:20 schreef Isegrim het volgende:
Maar koekjes e.d. is 'dood' deeg (i.t.t. zaken die fermenteren of rijpen), ik denk niet dat er sprake zal zijn van smaakontwikkeling. Hooguit komt het de structuur ten goede.
Dodo deeg is het weliswaar, maar een betere smaak door iets een nacht in de koelkast laten liggen heb je natuurlijk niet alleen daar waar rijping, gisting of fermentatie aan te pas komt. Ook gewoon door een betere vermenging van smaken, in combinatie met een andere;/betere structuur. Zo heb ik in het koekjesdeeg dat nu in de koelkast ligt vanilla-extract en bruine boter zitten: ik kan me zo voorstellen dat de smaken daarvan beter integreren met de rest van de ingrediënten bij twee dagen wachten.
Nou ja, we zullen zien! :)
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator dinsdag 14 oktober 2014 @ 13:19:59 #88
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_145528258
Amandelspijs precies zo, laat je ook minstens 2 dagen rusten voor je er wat mee doet.
Ik maak ook wel eens deeg eerder dan dat ik het nodig heb, soms omdat ik dan even tijd heb om deeg te maken maar niet voor de rest, soms om nog even troep te maken voor de afwas, de koekjes zelf komen dan later wel :P

Met lavendelkoekjes is het helemaal lekker als je het deeg een paar dagen laat liggen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_145529264
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 oktober 2014 13:19 schreef djkoelkast het volgende:
Amandelspijs precies zo, laat je ook minstens 2 dagen rusten voor je er wat mee doet.
Twee dagen? Ik laat amandelspijs steevast twee weken rusten! :Y :9
Let me see you stripped down to the bone
pi_145529689
Eigenlijk nooit zo over nagedacht, ik ben erg benieuwd naar je resultaten mini.
pi_145529742
Ik heb al een paar maanden koekjes deeg in de vriezer liggen. Eens kijken of dat nog goede koekjes worden :P
  Moderator dinsdag 14 oktober 2014 @ 15:06:05 #92
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_145531958
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 oktober 2014 13:50 schreef minilot het volgende:
[..]
Twee dagen? Ik laat amandelspijs steevast twee weken rusten! :Y :9
Ooit nog een hele discussie gehad dat dat niet nodig was en bla bla. Ik doe het minimaal 2 dagen en ik vries het in, maak altijd heel veel.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_145532035
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 oktober 2014 15:06 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ooit nog een hele discussie gehad dat dat niet nodig was en bla bla. Ik doe het minimaal 2 dagen en ik vries het in, maak altijd heel veel.
Nou, twee jaar geleden hadden mijn lief en ik een Sinterklaasbaksels-manie en toen hebben we het uitvoerig getest: gevulde speculaas met spijs van twee weken oud was beduidend lekkerder dan die met spijs van vier dagen oud. Kan natuurlijk toeval geweest zijn, maar ik hou toch die twee weken maar aan. :)
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator dinsdag 14 oktober 2014 @ 15:12:01 #94
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_145532190
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 oktober 2014 15:08 schreef minilot het volgende:
[..]
Nou, twee jaar geleden hadden mijn lief en ik een Sinterklaasbaksels-manie en toen hebben we het uitvoerig getest: gevulde speculaas met spijs van twee weken oud was beduidend lekkerder dan die met spijs van vier dagen oud. Kan natuurlijk toeval geweest zijn, maar ik hou toch die twee weken maar aan. :)
Kan heel goed hoor, alleen plan ik meestal niet zo ver vooruit. Het kan daarentegen wel zomaar een half jaar in de vriezer blijven (alles in bollen verdelen en die invriezen). Misschien dat ik het nu ook eens wat langer ga proberen dan :9
Ik maak het sowieso met ongeraffineerde suiker, ongewaxte biocitroen en eieren van eigen kippen, dat scheelt ook al een hoop in smaak.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_145538820
Is 400 gram amandelmeel voor 5 euro duur te noemen? Kwam bij de AH en zag die nog liggen van HHB. Kan het goed gebruiken voor de sinterklaasperiode :Y
mag het weten
pi_145539611
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 oktober 2014 18:11 schreef Joosie200 het volgende:
Is 400 gram amandelmeel voor 5 euro duur te noemen? Kwam bij de AH en zag die nog liggen van HHB. Kan het goed gebruiken voor de sinterklaasperiode :Y
Koopje, ik heb 4 pakken ingeslagen
pi_145539694
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 oktober 2014 18:39 schreef computergirl het volgende:
[..]
Koopje, ik heb 4 pakken ingeslagen
Zat nog te twijfelen, maar op die 2 pakken na was het schap leeg, dus de laatste maar snel meegenomen. Eens zien of er bij andere AH's nog te hamsteren valt O-)
mag het weten
  Moderator dinsdag 14 oktober 2014 @ 18:45:07 #98
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_145539786
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 oktober 2014 18:11 schreef Joosie200 het volgende:
Is 400 gram amandelmeel voor 5 euro duur te noemen? Kwam bij de AH en zag die nog liggen van HHB. Kan het goed gebruiken voor de sinterklaasperiode :Y
Ik heb het voorheen goedkoper kunnen krijgen, maar tegenwoordig niet meer ;(
Zie ook wat posts naar boven.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_145544914
Ik heb ook weer eens wat gebakken, italiaanse kastanjetaart in mini formaat
Knudde foto, maar het is erg lekker als je van pijnbompitten houdt
  dinsdag 14 oktober 2014 @ 21:52:01 #100
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_145548542
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 oktober 2014 13:12 schreef minilot het volgende:
Nou ja, zoals al gezegd, een nachtje in de koelkast - dat doe ik meestal wel. Maar 48 uur wachten met bakken, datheb ik bij koekjes nooit eerder gedaan. Ben benieuwd hoe ze uitpakken morgen! :)
Vergt wel wat zelfbeheersing hoor, dat deeg in de koelkast! :@
[..]
Dodo deeg is het weliswaar, maar een betere smaak door iets een nacht in de koelkast laten liggen heb je natuurlijk niet alleen daar waar rijping, gisting of fermentatie aan te pas komt. Ook gewoon door een betere vermenging van smaken, in combinatie met een andere;/betere structuur. Zo heb ik in het koekjesdeeg dat nu in de koelkast ligt vanilla-extract en bruine boter zitten: ik kan me zo voorstellen dat de smaken daarvan beter integreren met de rest van de ingrediënten bij twee dagen wachten.
Nou ja, we zullen zien! :)
Zit wat in. :Y Ben benieuwd naar je bevindingen. Maarreh, dododeeg hoef ik niet hoor. :+
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')