FOK!forum / Wetenschap & Technologie / New Horizons: De reis naar Pluto (en verder)
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 16 juli 2014 @ 08:47
display_image.cgi?110889263

Over een jaar bereiken we Pluto

Over exact een jaar bereikt het ruimtetuig New Horizons, na acht en half jaar reizen, de planeet Pluto. Alan Stern, een planetair wetenschapper en voormalig wetenschappelijk directeur bij NASA, plande niet alleen de datum, maar ook het exacte tijdstip. "En we zijn op schema."
Volgend jaar, op 14 juli 2015, zal het onbemande ruimtevaartuig New Horizons de planeet Pluto bereiken. Al is de term "bereiken" relatief.

"Op het dichtste punt, ligt er nog altijd 9.650 kilometer tussen New Horizons en Pluto", licht Alan Stern toe. "We hebben die afstand zorgvuldig berekend om er zeker van te zijn dat het de scherpste foto's kan maken, zonder in de baan van Pluto getrokken te worden. En 9.650 kilometer is veel dichterbij dan we ooit geweest zijn, het vorig record ligt op enkele miljarden kilometers."

media_xll_6902785.jpg
Over exact een jaar zal het ruimtetuig New Horizons dwergplaneet Pluto bereiken. © reuters.

Dwergplaneet
Pluto's degradatie van planeet naar dwergplaneet in 2006, hetzelfde jaar als de lancering van New Horizons, kwam voor velen als een donderslag bij heldere hemel. Sindsdien is er veel discussie over het feit of Pluto al dan niet een echte planeet is, al geeft Stern te kennen dat Pluto voor hem altijd een planeet zal zijn.

Al bij al weten wetenschappers eigenlijk helemaal niet wat ze op de dwergplaneet zullen aantreffen. En dat maakt de missie net zo interessant. "Tijdens de eerste missies naar Jupiter had bijvoorbeeld niemand verwacht om manen met actieve vulkanen te vinden."

Doelstellingen
De New Horizons zal het uitzicht, de samenstelling en de atmosfeer van de dwergplaneet Pluto met zijn manen en andere Kuipergordelobjecten (waar Pluto en zijn manen deel van uitmaken) onderzoeken. Dit laatste zal na een ontmoeting met en onderzoek van Pluto plaatsvinden. Hiertoe gebeurt onderzoek in de zichtbare golflengte voor het uitzicht, in het infrarode spectrum voor de oppervlaktesamenstelling, en in het ultraviolette spectrum voor de samenstelling van de atmosfeer. De deeltjes die de atmosfeer verlaten zullen bestudeerd worden en tevens het effect van de zonnewind op de atmosfeer.

Onbegrensd reizen
Voor gegevens en de scherpe foto's zullen ruimteliefhebbers wat meer geduld moeten uitoefenen. De wetenschappers hebben op de dag dat Pluto bereikt wordt een radiostilte gepland, zodat het ruimtetuig zoveel mogelijk gegevens kan verzamelen. De eerste foto's zullen dus pas op 15 juli 2015 binnenkomen.

New Horizons is in een perfecte staat en heeft nog genoeg brandstof. Na de ontmoeting met Pluto blijft het gewoon verder reizen, tot de buitenste rand van ons zonnestelsel.

Wie op de hoogte wil blijven van de reis kan terecht op de website van New Horizons

De documentaire: New Horizons: Passport to Pluto and Beyond

Een uitgebreider artikel

08-06-2014

New Horizons: onderweg naar Pluto's bestbewaarde geheimen

newhorizons.jpg

Na een reis van tien jaar gaat het volgend jaar dan eindelijk gebeuren: ruimtesonde New Horizons scheert rakelings langs Pluto, zodat de vrij mysterieuze dwergplaneet een aantal van zijn geheimen wel prijs zal moeten geven.

New Horizons werd in 2006 gelanceerd en is nog altijd onderweg. Meer dan drie miljard kilometer moet de sonde maken om uiteindelijk te arriveren bij zijn einddoel: Pluto en zijn vijf manen. Naar verwachting is de afstand tussen de sonde en Pluto in juli 2015 het kleinst. Deze bedraagt dan nog een slordige 6000 kilometer.

GRAPPIG FEITJE
Toen New Horizons vertrok, dachten we nog dat Pluto drie manen had. Inmiddels weten we wel beter. Enkele jaren geleden ontdekten onderzoekers Kerberos en Styx: het vierde en vijfde maantje dat Pluto rijk is.

Scheervlucht
New Horizons zal niet om Pluto gaan cirkelen, maar Pluto enkel passeren. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste heeft New Horizons wanneer deze bij Pluto arriveert een snelheid van zo’n 43.000 kilometer per uur. Om de sonde in een baan rond Pluto te plaatsen, moet die snelheid met 90 procent afnemen. Daarvoor is zo’n 1000 keer meer brandstof nodig dan New Horizons kan dragen. Een tweede goede reden om New Horizons niet in een baan rond Pluto te plaatsen, is dat deze daar dan vast zou komen te zitten: de sonde kan Pluto niet meer verlaten. Wanneer New Horizons snelheid behoudt en langs Pluto scheert, kan deze ook andere objecten in de Kuipergordel gaan bestuderen.

newhorizons1.jpg
Onderzoekers 'knutselen' aan New Horizons. Afbeelding: NASA.

Atmosfeer
Hoewel New Horizons slechts langs Pluto scheert, kan deze toch een schat aan informatie leveren. Zo’n drie maanden voordat de sonde langs Pluto scheert, zal deze al foto’s maken en zoveel mogelijk over Pluto en zijn grootste maan – Charon – te weten proberen te komen. Wanneer New Horizons werkelijk dicht bij Pluto in de buurt komt, zal deze de atmosfeer van de dwergplaneet bestuderen en proberen een beeld te krijgen van het oppervlak van de planeet en Charon. Ook zal New Horizons foto’s maken. Op de beste foto’s zijn naar verwachting zelfs oppervlaktekenmerken van zo’n zestig meter groot goed zichtbaar. Eenmaal voorbij Pluto en zijn manen zal New Horizons achterom kijken. Hij ziet dan de grotendeels duistere kant (die niet door de zon beschenen wordt) van Pluto en Charon en zoekt naar nevels in de atmosfeer en eventuele ringen. Ook zal New Horizons door de schaduw die Pluto en Charon werpen, vliegen en zien hoe de zon en de aarde achter Pluto en Charon verdwijnen. Dat is het beste moment om meer te weten te komen over hun atmosfeer. Aan het einde van dit deel van de missie hopen onderzoekers verschillende vragen te kunnen beantwoorden: Waar bestaat de atmosfeer van Pluto uit en hoe gedraagt deze atmosfeer zich? Hoe reageert die atmosfeer op de zonnewind? Zijn er grote geologische structuren op Pluto? En hoe ziet het oppervlak van de dwergplaneet eruit?

Haast
Om die vragen te kunnen beantwoorden, is haast geboden. Sinds 1989 beweegt Pluto – die een zeer elliptische baan volgt – van de zon vandaan. Het betekent dat Pluto gaandeweg minder warmte ontvangt en kouder wordt. De atmosfeer van de planeet kan uiteindelijk gaan bevriezen. Wetenschappers willen deze voor dat gebeurt, graag bestuderen. Naarmate Pluto zich verder van de zon verwijdert, valt er ook minder licht op de planeet, iets wat de waarnemingen van New Horizons bemoeilijkt. Twee goede redenen om zo snel mogelijk bij Pluto te arriveren en het maximale uit de missie te halen.

io.jpg
Jupiters maan Io schittert op deze foto die New Horizons in 2007 maakte. Afbeelding: NASA.

Hulp van Jupiter
Om vaart te kunnen maken, kreeg New Horizons in 2007 hulp van Jupiter. De sonde scheerde op een afstand van 2,2 miljoen kilometer langs de gasreus. De zwaartekracht van Jupiter gaf New Horizons een broodnodig duwtje in de rug. “New Horizons duikt in het zwaartekrachtsveld van Jupiter en slingert er weer uit met een snelheid die groter is dan toen deze erin ging,” vertelt onderzoeker Robert Farquhar. Natuurlijk maakte New Horizons direct van de gelegenheid gebruik om Jupiter en zijn manen te fotograferen. Het leverde prachtige kiekjes op

Kuipergordelobjecten
Met het duwtje van Jupiter in de rug ging New Horizons verder. Inmiddels is deze ook de baan van Saturnus en Uranus gepasseerd en ligt de mooie Pluto voor de sonde te wachten. Maar na Pluto houdt het universum natuurlijk niet op. Er valt nog meer te ontdekken. En als het aan NASA ligt, gaat New Horizons dat ook doen. Zodra New Horizons op Pluto is ‘uitgekeken’, zal de missie naar alle waarschijnlijkheid verlengd worden. NASA zal de sonde dan opdracht geven om een ander Kuipelgordelobject te bestuderen. De sonde zal dan ook de samenstelling en atmosfeer van dat Kuipergordelobject en eventuele manen bestuderen. Welke objecten de sonde dan precies gaat bezoeken, zal pas later in de missie duidelijk worden.

Uitdaging
Terwijl NASA al droomt over missies voorbij Pluto, moeten we tegelijkertijd ook de grote uitdagingen die de missie van New Horizons met zich meebrengen, niet onderschatten. Zo is het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat deze Pluto tot op zo’n 6000 kilometer nadert en vervolgens heelhuids doorvliegt op zoek naar een vervolgmissie. Zo kan niet worden uitgesloten dat zich rond Pluto puin bevindt. “We hebben meer en meer manen rond Pluto ontdekt: de teller staat nu op vijf,” stelde onderzoeker Alan Stern in 2012. “En we weten dat deze manen – net als de manen die we nog niet ontdekt hebben – puin genereren.” Botsingen tussen de manen en andere kleine Kuipergordelobjecten hebben mogelijk voor een RING van puin rond Pluto gezorgd. “Omdat ons ruimtevaartuig zo snel reist – meer dan 48000 kilometer per uur – kan een botsing met één keitje of zelfs een millimeter groot stofje New Horizons al aantasten of vernietigen,” voegt onderzoeker Hal Weaver toe. “Dus we moeten uit de buurt blijven van puin rond Pluto.” Momenteel doen onderzoekers hun uiterste best om een beeld te krijgen van puin rond de dwergplaneet. Maar of New Horizons straks daadwerkelijk een iets andere koers aan moet houden dan gepland zal pas zo’n tien dagen voor deze bij Pluto arriveert duidelijk worden. “Het is een cliffhanger,” erkent onderzoeker Leslie Young.

Het moge duidelijk zijn: New Horizons heeft alles wat een spannende ruimtevaartmissie nodig heeft. Prachtige, ambitieuze doelen. Een spannende reis ernaartoe. En een onbekend einddoel. Genoeg reden om de ruimtesonde op de voet te volgen. En dat is exact wat wij gaan doen!

(scientias.nl)


Een aantal feiten

New Horizons is de sonde met de hoogste lanceersnelheid van een sonde ooit: 16,26 km/seconde t.o.v. de aarde en, door toevoeging van de invloed van de draaiing van de aarde, een totale lanceersnelheid van bijna 45 km/seconde. De snelheid van New Horizons was tot aan Jupiter ongeveer 57.600 kilometer per uur en hierna ongeveer 75.200 kilometer per uur.

Aan boord van de sonde bevindt zich een deel van de as van de ontdekker van Pluto, Clyde Tombaugh.

New Horizons is in staat gegevens te versturen met een snelheid van 38.000 bits per seconde. Eenmaal bij Pluto is dit, vanwege de extreme afstand, 600 à 1200 bits per seconde.

Het brein van de New Horizons is een Mongoose V processor die op 12 MHz draait.

New Horizons heeft twee solid-state harde schijven van elk 8 Gb (een primaire en een backup).

Het duurt negen maanden om de complete gegevensset die New Horizons heeft verzameld te downloaden naar de Aarde.

New Horizons heeft $700 miljoen gekost en weegt 385 kg.

De aanwezige ± 11 kilo plutoniumdioxide levert 228 Watt elektriciteit en thermische energie op tijdens het rendez-vous met Pluto.
(wikipedia)

[ Bericht 5% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 16-07-2014 10:26:22 ]
Rezaniawoensdag 16 juli 2014 @ 09:04
Pluto is toch geen planeet (meer)? :o

Edit: Een dwergplaneet blijkbaar, laat maar. :+

Edit 2: Staat een heel stuk over in het artikel. :')

Edit 3: Voortaan eerst lezen, dan pas reageren. o|O

Edit 4: Tof nieuws voor de rest, ben beniewd naar de foto's. :D

[ Bericht 24% gewijzigd door Rezania op 16-07-2014 09:13:16 ]
DrDarwinwoensdag 16 juli 2014 @ 09:15
Het worden spannende tijden in het universum.
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 16 juli 2014 @ 09:45
quote:
14s.gif Op woensdag 16 juli 2014 09:04 schreef Rezania het volgende:
Pluto is toch geen planeet (meer)? :o

Edit: Een dwergplaneet blijkbaar, laat maar. :+

Edit 2: Staat een heel stuk over in het artikel. :')

Edit 3: Voortaan eerst lezen, dan pas reageren. o|O

Edit 4: Tof nieuws voor de rest, ben beniewd naar de foto's. :D
:)
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 16 juli 2014 @ 09:45
quote:
0s.gif Op woensdag 16 juli 2014 09:15 schreef DrDarwin het volgende:
Het worden spannende tijden in het universum.
Dat zeker
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 16 juli 2014 @ 09:47
Nog een paar gerelateerde topics

W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven

W&T / [CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 10

W&T / Het Astronomie Topic #9
Maanviswoensdag 16 juli 2014 @ 09:59
wat gaan ze er nou echt doen behalve er heen vliegen en kijken wat er nou eigenlijk is?
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 16 juli 2014 @ 10:06
quote:
0s.gif Op woensdag 16 juli 2014 09:59 schreef Maanvis het volgende:
wat gaan ze er nou echt doen behalve er heen vliegen en kijken wat er nou eigenlijk is?
In de OP staat een documentaire van 3 kwartier over de missie

Doelstellingen
De New Horizons zal het uitzicht, de samenstelling en de atmosfeer van de dwergplaneet Pluto met zijn manen en andere Kuipergordelobjecten (waar Pluto en zijn manen deel van uitmaken) onderzoeken. Dit laatste zal na een ontmoeting met en onderzoek van Pluto plaatsvinden. Hiertoe gebeurt onderzoek in de zichtbare golflengte voor het uitzicht, in het infrarode spectrum voor de oppervlaktesamenstelling, en in het ultraviolette spectrum voor de samenstelling van de atmosfeer. De deeltjes die de atmosfeer verlaten zullen bestudeerd worden en tevens het effect van de zonnewind op de atmosfeer.
(wikipedia)
Maanviswoensdag 16 juli 2014 @ 10:10
quote:
0s.gif Op woensdag 16 juli 2014 10:06 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

In de OP staat een documentaire van 3 kwartier over de missie
Ik ben niet zo'n docukijker op mijn werk.
quote:
Doelstellingen
De New Horizons zal het uitzicht, de samenstelling en de atmosfeer van de dwergplaneet Pluto met zijn manen en andere Kuipergordelobjecten (waar Pluto en zijn manen deel van uitmaken) onderzoeken. Dit laatste zal na een ontmoeting met en onderzoek van Pluto plaatsvinden. Hiertoe gebeurt onderzoek in de zichtbare golflengte voor het uitzicht, in het infrarode spectrum voor de oppervlaktesamenstelling, en in het ultraviolette spectrum voor de samenstelling van de atmosfeer. De deeltjes die de atmosfeer verlaten zullen bestudeerd worden en tevens het effect van de zonnewind op de atmosfeer.
(wikipedia)
Thanks, dat kan mooi in de OP.
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 16 juli 2014 @ 10:11
quote:
0s.gif Op woensdag 16 juli 2014 10:10 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Ik ben niet zo'n docukijker op mijn werk.

[..]

Thanks, dat kan mooi in de OP.
Zal het meteen aanpassen
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 16 juli 2014 @ 10:18
quote:
0s.gif Op woensdag 16 juli 2014 10:10 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Ik ben niet zo'n docukijker op mijn werk.

[..]

Thanks, dat kan mooi in de OP.
Ik heb een uitgebreider artikel bij de OP gevoegd

[ Bericht 49% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 16-07-2014 10:23:15 ]
Maanviswoensdag 16 juli 2014 @ 11:57
meui!
Saekerhettwoensdag 16 juli 2014 @ 21:49
quote:
New Horizons werd in 2006 gelanceerd en is nog altijd onderweg. Meer dan drie miljard kilometer moet de sonde maken om uiteindelijk te arriveren bij zijn einddoel: Pluto en zijn vijf manen. Naar verwachting is de afstand tussen de sonde en Pluto in juli 2015 het kleinst. Deze bedraagt dan nog een slordige 6000 kilometer.
Volgens mij is hier 'mile' vertaald door kilometer. Want bovenaan het artikel staat dat ze 9.650 kilometer van Pluto komen en de afstand Pluto - zon is gemiddeld een kleine zes miljard kilometer.
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 15 november 2014 @ 01:07
14-11-2014

Nog drie weken en dan gaan we New Horizons wakker maken!

newhorizons.jpg?resize=848%2C424
new horizons

Nog zo’n drie weken en dan haalt NASA ruimtesonde New Horizons uit zijn achttiende winterslaap. Daarna is het even gedaan met de rust voor New Horizons: het is na een reis van negen jaar tijd voor de ontmoeting met Pluto!

“New Horizons is gezond en reist rustig door de ruimte – bijna drie miljard mijl (zo’n 4,8 miljard kilometer, red.) van huis – maar de rust zit er bijna op,” vertelt onderzoeker Alice Bowman. “Het is tijd voor New Horizons om wakker te worden, aan het werk te gaan en geschiedenis te schrijven.”

Atmosfeer van Pluto
Ruimtesonde New Horizons werd in januari 2006 gelanceerd en had een duidelijke missie voor ogen. De sonde moet rakelings langs dwergplaneet Pluto scheren en tijdens die scheervlucht de bestbewaarde geheimen van de dwergplaneet en zijn grootste maan Charon blootleggen. Vragen die New Horizons moet gaan beantwoorden, zijn onder meer: Waar bestaat de atmosfeer van Pluto uit en hoe gedraagt deze zich? Zijn er grote geologische structuren op Pluto? En hoe ziet het oppervlak van de dwergplaneet eruit? Nadat de sonde op Pluto en Charon is ‘uitgekeken’ krijgt deze waarschijnlijk een tweede opdracht: New Horizons moet dan de samenstelling en atmosfeer van een ander Kuipergordelobject gaan bestuderen. Welk Kuipelgordelobject dat gaat worden, is momenteel nog onduidelijk.

WAAROM SCHEREN?
New Horizons zal niet in een baan rond Pluto gaan cirkelen, maar langs de dwergplaneet scheren. Daar zijn twee goede redenen voor. Op het moment dat New Horizons bij de dwergplaneet aankomt, heeft deze een enorme snelheid (43.000 kilometer per uur). Om de sonde in een baan rond Pluto te kunnen plaatsen, moet deze sterk afremmen. En dat vreet brandstof: ongeveer 1000 keer meer brandstof dan New Horizons kan dragen. Een andere goede reden om New Horizons niet in een baan rond Pluto te plaatsen, is dat de sonde die baan dan ook niet meer zou kunnen verlaten. En dat terwijl er in de Kuipergordel nog zoveel andere interessant objecten zijn om te bestuderen.
1873 dagen slaap

Na een reis van negen jaar kan New Horizons dus volgende maand eindelijk aan het werk. En dat zal even wennen zijn. Sinds de sonde in 2006 gelanceerd werd, heeft deze tot op heden 1873 dagen (dus ongeveer tweederde van zijn reis) in een winterslaap vertoefd. Die 1873 dagen zijn verspreid over achttien verschillende perioden van slaap die tussen de 36 en 202 dagen duurden. Tijdens zo’n winterslaap kan het grootste deel van New Horizons het zonder energie af. De computer aan boord van de sonde stuurde zo af en toe een teken van leven en regelmatig maakte NASA de sonde wakker om zich ervan te vergewissen dat alles nog naar behoren werkte. De winterslaapjes zorgden ervoor dat de elektronica aan boord van New Horizons in dit stadium van de reis nog amper gebruikt werd en straks als de sonde bij Pluto arriveert nog als nieuw is. Bovendien drukten de dutjes de kosten.

6 december
Op 6 december zal New Horizons opdracht krijgen om opnieuw wakker te worden. En het dit keer te blijven. Zo’n 90 minuten nadat New Horizons is wakker gemaakt, zal de sonde de aarde laten weten dat hij weer actief is. Die signalen zullen – hoewel ze met de snelheid van het licht reizen – 4 uur en 25 minuten onderweg zijn alvorens ze de aarde bereiken. Op dat moment is New Horizons 4,6 miljard kilometer van de aarde verwijderd. De afstand tot Pluto bedraagt dan nog maar 260 miljoen kilometer.

Testjes
In de dagen na 6 december zal New Horizons uitgebreid getest worden om te kijken of alles aan boord van de sonde werkt. De observaties van Pluto moeten dan op 15 januari – als de sonde nog aardig wat kilometertjes van Pluto verwijderd is – beginnen. Die observaties lopen tot eind juli 2015. Op 14 juli zal de afstand tussen New Horizons en Pluto het kleinst zijn.

“We hebben jaren naar dit moment toegewerkt,” stelt Mark Holdridge namens NASA. “New Horizons mag dan het grootste deel van de reis geslapen hebben, ons team heeft allesbehalve geslapen.” En nu is het tijd om dat harde werk te belonen. “Met het ontwaken op 6 december komt er een einde aan een historische reis door ons gehele planetaire systeem,” stelt onderzoeker Alan Stern. “We zijn bijna op Pluto’s drempel.”

(Scientias.nl)
Parafernaliazaterdag 15 november 2014 @ 01:11
_O_

Benieuwd wat hier te ontdekken valt
rubbereendzaterdag 15 november 2014 @ 01:13
dit wordt weer mooi
Nightanimalzaterdag 15 november 2014 @ 01:15
Ook al zo'n mega reis, lovely!
volg doet
Pregozaterdag 15 november 2014 @ 01:21
*O*
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 15 november 2014 @ 01:24
^O^
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 15 november 2014 @ 01:26
quote:
0s.gif Op woensdag 16 juli 2014 21:49 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Volgens mij is hier 'mile' vertaald door kilometer. Want bovenaan het artikel staat dat ze 9.650 kilometer van Pluto komen en de afstand Pluto - zon is gemiddeld een kleine zes miljard kilometer.
nee hoor, die 9.650 is correct
ze spreken over 6,214 miles
"NASA's New Horizons mission will be within 6,214 miles (10,000 km) from the surface"
http://www.space.com/2652(...)year-away-video.html
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 15 november 2014 @ 01:27
Saekerhettzaterdag 15 november 2014 @ 09:56
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 01:26 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

nee hoor, die 9.650 is correct
ze spreken over 6,214 miles
"NASA's New Horizons mission will be within 6,214 miles (10,000 km) from the surface"
http://www.space.com/2652(...)year-away-video.html
Dan klopt nog die eerste 3 miljard kilometer niet.
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 15 november 2014 @ 09:58
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 09:56 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Dan klopt nog die eerste 3 miljard kilometer niet.
als Pluto en de Aarde tegenover elkaar staan ten opzichte van de Zon dan bedraagt de afstand tussen Pluto en de Aarde 7,5 miljard kilometer. Op het dichtste punt in hun baan bedraagt de afstand tussen Pluto en de Aarde 4,28 miljard kilometer.

Dat is meer dan 3 miljard km reizen vanaf de Aarde :)
nikaozaterdag 15 november 2014 @ 10:00
Waarom zo'n enorme afstand van de planeet? Hoe was/is dat bij andere orbiters eigenlijk?
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 15 november 2014 @ 10:08
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 10:00 schreef nikao het volgende:
Waarom zo'n enorme afstand van de planeet? Hoe was/is dat bij andere orbiters eigenlijk?
New Horizons is de eerste missie naar Pluto :)
De in 2004 geplande Pluto Kuiper Express werd geannuleerd wegens financiële problemen
En zoals je zelf al aangeeft is het een (volgens jou) een grote afstand, wat betekent dat er geen orbit komt, maar een flyby.

quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 01:07 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
14-11-2014

WAAROM SCHEREN?
New Horizons zal niet in een baan rond Pluto gaan cirkelen, maar langs de dwergplaneet scheren. Daar zijn twee goede redenen voor. Op het moment dat New Horizons bij de dwergplaneet aankomt, heeft deze een enorme snelheid (43.000 kilometer per uur). Om de sonde in een baan rond Pluto te kunnen plaatsen, moet deze sterk afremmen. En dat vreet brandstof: ongeveer 1000 keer meer brandstof dan New Horizons kan dragen. Een andere goede reden om New Horizons niet in een baan rond Pluto te plaatsen, is dat de sonde die baan dan ook niet meer zou kunnen verlaten. En dat terwijl er in de Kuipergordel nog zoveel andere interessant objecten zijn om te bestuderen.

(Scientias.nl)
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 15 november 2014 @ 10:09
een korte animatie
(in de OP staat een docu van 45 min.)

nikaozaterdag 15 november 2014 @ 10:11
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 10:08 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

New Horizons is de eerste missie naar Pluto :)
De in 2004 geplande Pluto Kuiper Express werd geannuleerd wegens financiële problemen
En zoals je zelf al aangeeft is het een (volgens jou) een grote afstand, wat betekent dat er geen orbit komt, maar een flyby.
Ik zie het nu ook in de OP staan.. niet goed gelezen.
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 15 november 2014 @ 10:15
foei o|O
:)
Saekerhettzaterdag 15 november 2014 @ 10:23
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 09:58 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

als Pluto en de Aarde tegenover elkaar staan ten opzichte van de Zon dan bedraagt de afstand tussen Pluto en de Aarde 7,5 miljard kilometer. Op het dichtste punt in hun baan bedraagt de afstand tussen Pluto en de Aarde 4,28 miljard kilometer.

Dat is meer dan 3 miljard km reizen vanaf de Aarde :)
Ja goh :')

Dan kun je ook neerzetten: "Meer dan drie centimeter moet New Horizons maken om bij Pluto te komen"
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 15 november 2014 @ 10:29
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 10:23 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Ja goh :')

Dan kun je ook neerzetten: "Meer dan drie centimeter moet New Horizons maken om bij Pluto te komen"
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 01:07 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
14-11-2014

“New Horizons is gezond en reist rustig door de ruimte – bijna drie miljard mijl (zo’n 4,8 miljard kilometer, red.) van huis – maar de rust zit er bijna op,” vertelt onderzoeker Alice Bowman. “Het is tijd voor New Horizons om wakker te worden, aan het werk te gaan en geschiedenis te schrijven.”

(Scientias.nl)
hier schrijven ze dat ook, hebben ze het hier ook fout?
Saekerhettzaterdag 15 november 2014 @ 10:34
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 10:29 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

[..]

hier schrijven ze dat ook, hebben ze het hier ook fout?
Nee, dat klopt. Maar dan is deze vertaling dus raar:

quote:
New Horizons werd in 2006 gelanceerd en is nog altijd onderweg. Meer dan drie miljard kilometer moet de sonde maken om uiteindelijk te arriveren bij zijn einddoel: Pluto en zijn vijf manen. Naar verwachting is de afstand tussen de sonde en Pluto in juli 2015 het kleinst. Deze bedraagt dan nog een slordige 6000 kilometer.
Zoals ik dus aangaf in mijn eerste post is hier mijl vertaald door kilometer, zowel bij de drie miljard als de 6000.
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 15 november 2014 @ 10:45
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 10:34 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Nee, dat klopt. Maar dan is deze vertaling dus raar:

[..]

Zoals ik dus aangaf in mijn eerste post is hier mijl vertaald door kilometer, zowel bij de drie miljard als de 6000.
Ik zie het ja, de eerste is wel correct, de 2de idd niet
Ze hadden wel beter kunnen zeggen, dat het iets meer dan 4 miljard km is :)

Earth - Pluto, the two are only 2.66 billion miles (4.28 billion km) apart
Meer dan drie miljard kilometer moet de sonde maken om uiteindelijk te arriveren bij zijn einddoel

New Horizons will pass only 6,000 miles (10,000 km) from Pluto
Naar verwachting is de afstand tussen de sonde en Pluto in juli 2015 het kleinst. Deze bedraagt dan nog een slordige 6000 kilometer.

[ Bericht 7% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 15-11-2014 10:53:25 ]
ROADRUNN3Rzaterdag 15 november 2014 @ 10:52
Hulde voor dit topic!
Oud_studentzaterdag 15 november 2014 @ 14:21
quote:
De Kuipergordel is een gordel van vele miljarden komeetachtige, uit steen en ijs bestaande objecten, transneptunisch object genoemd, voorbij de baan van de achtste planeet van ons zonnestelsel, Neptunus.
Bron: Wikipedia
Fantastische missie, maar is er een (kleine) kans dat de satelliet door een van deze objecten wordt getroffen? Is dat berekend en hoe groot is die kans?
Montovzaterdag 15 november 2014 @ 16:02
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 14:21 schreef Oud_student het volgende:

[..]

Bron: Wikipedia
Fantastische missie, maar is er een (kleine) kans dat de satelliet door een van deze objecten wordt getroffen? Is dat berekend en hoe groot is die kans?
Heel, heel klein.
Het zijn erg veel objecten, maar ze bevinden zich ook in een heel erg grote ruimte. Volgens mij zijn ze juist nog op zoek naar zo'n object om te bezoeken na een bezoek aan Pluto, en die zoektocht is lastig omdat ze maar beperkte bestuurbaarheid hebben.
ROADRUNN3Rzaterdag 15 november 2014 @ 20:25
Via deze website kun je volgen waar New Horizons zich momenteel bevindt:

http://www.yaohua2000.org/cgi-bin/New%20Horizons.pl
ExperimentalFrentalMentalzondag 16 november 2014 @ 00:42
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 november 2014 20:25 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Via deze website kun je volgen waar New Horizons zich momenteel bevindt:

http://www.yaohua2000.org/cgi-bin/New%20Horizons.pl
Mooie toevoeging!
^O^
eightzondag 16 november 2014 @ 22:49
Ben benieuwd hoe goed de foto's zijn op 15 januari. Ik verwacht er in het begin niet al te veel van.
Verder wel een erg gaaf project.
ROADRUNN3Rzaterdag 6 december 2014 @ 13:16
New Horizons sonde op weg naar Pluto komt vandaag uit winterslaap

De sonde New Horizons van de NASA, die op weg is naar de dwergplaneet Pluto en haar manen, zal vanavond worden gewekt en uit haar ‘winterslaap’ worden gehaald, zondagnacht, 7 december om 03.30 uur Nederlandse tijd weten we of dat gelukt is – dat wil zeggen dat op dat moment het verlossende signaal daarover op aarde arriveert.

De in januari 2006 gelanceerde sonde verkeerde gedurende z’n lange reis in totaal 1837 dagen in ‘hibernation mode’, een soort van sluimertoestand van de meeste instrumenten aan boord, versnipperd over 18 verschillende slaapperiodes, variërend van 36 tot 202 dagen lang. Het enige wat dan nog werkt is de boordcomputer, die de toestand van de New Horizons checkt en dat eens per week middels een kort piepje naar de aarde stuurt.

Maar de tijd van slapen is voorbij, New Horizons moet vanaf januari echt aan de slag om onderzoek te doen aan het systeem dat zij nadert, Pluto en diens manen Charon, Styx, Nix, Kerberos en Hydra. Op 14 juli 2015 om 13.50 uur Nederlandse tijd zal de dichtste nadering zijn en zal New Horizons van zeer dichtbij metingen verrichten en foto’s maken – nee, de sonde komt niet in een baan om Pluto terecht. Hieronder een afbeelding over de scheervlucht langs Pluto op 14 juli 2015, waarbij Pluto zelf tot een afstand van 13.700 km zal worden genaderd.

tOepTJb.png

Het zal tot ver in 2016 zijn voordat New Horizons klaar is om alle verzamelde gegevens naar de aarde te seinen. Zondagnacht staat New Horizons 4,6 miljard km van de aarde vandaag, het signaal van de sonde doet er vier uur en 25 minuten over om de aarde te bereiken. Op het genoemde tijdstip komt het signaal van het ontwaken – de ‘wake up call’ – aan bij het Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) in Laurel (VS) en weet men of alles goed is gegaan. Het echte ontwaken gebeurt vandaag om 21.00 uur Nederlandse tijd, het signaal dat het ontwaken bevestigt wordt negentig minuten later verzonden. Van het ontwaken van de New Horizons sonde zal door de Planetary Society rechtstreeks verslag worden gedaan, onder andere door de onvolprezen Emily Lakdawakka.

Dat alles is hieronder live te volgen! Allemaal de wekker zetten en komende nacht kijken!

Link naar het live-spektakel:

Bron:http://www.astroblogs.nl/(...)aag-uit-winterslaap/

[ Bericht 2% gewijzigd door ROADRUNN3R op 06-12-2014 13:27:38 ]
Seven.zondag 7 december 2014 @ 00:43
Vette shit, hopelijk is ze nu klaarwakker.
remlofzondag 7 december 2014 @ 01:09
quote:
14s.gif Op zondag 7 december 2014 00:43 schreef Seven. het volgende:
Vette shit, hopelijk is ze nu klaarwakker.
Straks om half 4. Nu eerst die docu effe kijken :P
Kowloonzondag 7 december 2014 @ 03:05
quote:
7s.gif Op zondag 7 december 2014 01:09 schreef remlof het volgende:

[..]

Straks om half 4. Nu eerst die docu effe kijken :P
Als het goed is is de sonde al wakker aangezien het signaal er 4,5 uur over doet. ;)
Seven.zondag 7 december 2014 @ 09:56
GELUKT!

*O* *O* *O* *O* *O* *O*
nikaozondag 7 december 2014 @ 10:14
quote:
14s.gif Op zondag 7 december 2014 09:56 schreef Seven. het volgende:
GELUKT!

*O* *O* *O* *O* *O* *O*
whoopwhoop!

Wat gebeurt er toch veel de afgelopen weken! fun :)
Seven.zondag 7 december 2014 @ 10:15
Gouden tijden!
Menderzondag 7 december 2014 @ 14:35
Erg gaaf!

14 Juli alvast in m'n agenda gezet! Mischien neem ik dan zelfs een vrije dag op om het live te kunnen volgen. :)
ExperimentalFrentalMentalmaandag 8 december 2014 @ 08:33
Ik heb de live stream helaas niet kunnen kijken
Goed te horen dat de sonde wakker is geworden
_O_

[ Bericht 11% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 08-12-2014 08:40:26 ]
ExperimentalFrentalMentalmaandag 8 december 2014 @ 08:34


[ Bericht 100% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 08-12-2014 08:51:34 ]
ExperimentalFrentalMentalmaandag 8 december 2014 @ 08:52
07-12-2014

New Horizons ontwaakt uit zijn winterslaap

new-horizons.jpg?resize=848%2C424
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 7 december 2014 om 11:02 uur

Na een reis van negen jaar is de New Horizons-ruimtesonde klaar om Pluto en zijn manen te ontmoeten. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie maakte de ruimtesonde vanochtend om 03:53 uur Nederlandse tijd wakker na 1873 dagen geslapen te hebben.

Overigens sliep New Horizons niet aan één stuk door. In 1873 dagen tijd ontwaakte de ruimtesonde al achttien keer, verspreid over perioden van 36 en 202 dagen. Vandaar dat we af en toe konden genieten van een mooi kiekje. De dutjes drukten de kosten en daarnaast zorgden ze ervoor dat de elektronica aan boord van New Horizons in dit stadium nog amper is gebruikt. Wanneer de ruimtesonde bij Pluto aankomt, is de apparatuur nog zo goed als nieuw.

Routine
“Technisch gezien was dit een routineklusje, omdat we deze procedure al vaker hebben gedaan”, vertelt projectleider Glen Fountain van het New Horizons-team. “Maar symbolisch is het zeker van waarde. Het is het begin van de aankomst bij Pluto.”

Vier lichtuur
De afstand tot Pluto is op dit moment 260 miljoen kilometer. Dit valt wel mee, want de totale afstand van de aarde tot Pluto is gemiddeld vier miljard kilometer! Licht doet er ongeveer vier uur over om van de zon naar Pluto te reizen, terwijl de afstand tussen de zon en de aarde slechts acht lichtminuten is.

Scheervlucht langs Pluto
Nu New Horizons definitief is ontwaakt, blijft deze ruimtesonde wakker tot zijn aankomst bij Pluto. Op 14 juli 2015 zal de afstand tussen New Horizons en de dwergplaneet Pluto het kleinst zijn en zullen er veel foto’s gemaakt worden van het Kuipergordelobject. Overigens gaat New Horizons niet in een baan rond Pluto cirkelen, maar scheert het ruimtevaartuig langs de dwergplaneet. De belangrijkste reden is dat New Horizons een snelheid van 43.000 kilometer per uur heeft. Om in een baan om Pluto te cirkelen, moet de ruimtesonde flink afremmen en dat vreet brandstof: 1000 keer meer dan New Horizons bij zich heeft. Daarnaast willen wetenschappers het ruimtevaartuig inzetten om andere Kuipergordelobjecten te onderzoeken. Dit jaar is een shortlist gemaakt van objecten die de ruimtesonde hoopt te bezoeken.

Volgend jaar
2015 belooft een bijzonder jaar te worden. Voor het eerst krijgen we scherpe foto’s te zien van grote objecten in ons zonnestelsel, zoals Pluto, Charon en natuurlijk ook Ceres. Kijk jij er ook al naar uit?

(scientias.nl)
BabeWatchermaandag 8 december 2014 @ 20:57
Geweldig. Eind vorige eeuw dachten we al alles te weten, maar er is deze eeuw nog zo veel nieuws ontdekt, zowel binnen als buiten ons zonnestelsel. Alleen al tijdens de reis zijn twee maantjes ontdekt en vlak voor vertrek ook al twee.
Parafernaliamaandag 8 december 2014 @ 23:11
Tja, toch wel gek...9 jaar onderweg, en dan vlieg je er met 43.000 km per uur voorbij... -O-
Benieuwd hoeveel fotos hij in zo'n relatief korte tijd kan maken...en wat we daar dan aan hebben..
Nattekatmaandag 8 december 2014 @ 23:16
quote:
0s.gif Op maandag 8 december 2014 23:11 schreef Parafernalia het volgende:
Tja, toch wel gek...9 jaar onderweg, en dan vlieg je er met 43.000 km per uur voorbij... -O-
Benieuwd hoeveel fotos hij in zo'n relatief korte tijd kan maken...en wat we daar dan aan hebben..
Tja... Het was natuurlijk niet het enige doel.
BabeWatcherdinsdag 9 december 2014 @ 19:01
quote:
0s.gif Op maandag 8 december 2014 23:11 schreef Parafernalia het volgende:
Tja, toch wel gek...9 jaar onderweg, en dan vlieg je er met 43.000 km per uur voorbij... -O-
Benieuwd hoeveel fotos hij in zo'n relatief korte tijd kan maken...en wat we daar dan aan hebben..
Meestal hebben die schepen geen handrem waar ze aan kunnen trekken als ze hun bestemming bereikt hebben. De Voyagers hebben schitterende opnames gemaakt met zeer oude techniek, helemaal als je bedenkt dat de zon bij Neptunus al niet helderder is dan een kaars.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 6 januari 2015 @ 10:33
Het zijn inderdaad spannende tijden in 2015

Oer 3 maanden komt Dawn aan bij Ceres

^O^

W&T / Missie: Dawn. Voor het eerst in een baan rond een dwergplaneet
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 6 januari 2015 @ 10:36
06-01-2015

Pluto eindelijk binnen bereik

New_Horizons_Jan19_06.jpg

Eindelijk is Pluto binnen bereik van de mens. Na reis van negen jaar en een kleine 5 miljard kilometer, zal de New Horizons van NASA aankomen bij deze dwergplaneet. Nog nooit eerder stuurden we een ruimtevehikel zo ver weg.

New Horizons werd op 19 januari 2006 gelanceerd. Sindsdien is de status van Pluto veranderd van planeet naar dwergplaneet. Pluto bestaat uit hard steen en is bedekt met ijs. De atmosfeer bestaat uit stikstof.

Op 16 december jongstleden ‘ontwaakte’ New Horizons, op 15 januari aanstaande begint het zijn metingen. Voorheen werd Pluto beschouwd als slechts een uithoek van het planetaire stelsel, onderdeel van de Kuiper Belt. Nu menen astronomen dat we via Pluto veel meer te weten zullen komen over die regio.

Volgens een betrokken wetenschapper van de Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (nabij Baltimore) is de reis van New Horizons een unicum. Voorlopig zullen er geen nieuwe planeten meer worden bezocht en onderzocht. 14 juli dit jaar nadert New Horizons Pluto het meest dichtbij.

(Faqt.nl)
ExperimentalFrentalMentalmaandag 19 januari 2015 @ 08:54
15-01-2015

Ruimtesonde maakt zich op voor ontmoeting met Pluto

da1632ed819d5cfe6c549a48d8997b8c.jpg
Artist’s impression van de ruimtesonde New Horizons tijdens zijn scheervlucht langs Pluto. (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Steve Gribben)

Op 25 januari begint de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons met het waarnemen van Pluto. De waarnemingen zijn bedoeld als voorbereiding op de scheervlucht langs de verre dwergplaneet, die voor 4 juli op het programma staat.

New Horizons werd in januari 2006 gelanceerd en is inmiddels bijna vijf miljard kilometer van de aarde verwijderd. Die afstand is in recordtijd afgelegd.

Over ruim een week richt New Horizons zijn ‘langeafstandscamera’ LORRI op Pluto. De honderden beelden die hij de komende maanden zal maken, moeten meer inzicht geven in de baanbewegingen van de vijf manen van de dwergplaneet. Dat is van belang voor de laatste koerscorrecties die de ruimtesonde zal ondergaan. Het is de bedoeling dat hij Pluto tot op minder dan tienduizend kilometer nadert.

Terwijl hij bezig is om de laatste 220 miljoen kilometer naar Pluto te overbruggen, onderzoekt New Horizons de omstandigheden in het buitengebied van ons zonnestelsel. Met zijn deeltjesdetectors MEET hij energierijke deeltjes die van de zon afkomstig zijn, en zijn ‘stofdeeltjesteller’ houdt bij hoe stofrijk de ruimte ter plaatse is.

Het onderzoek van Pluto zal in mei verder worden opgevoerd. Vanaf dat moment zullen de camera’s en spectrometers van New Horizons betere beelden van de dwergplaneet kunnen maken dan de beste telescopen op en rond de aarde. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Pregomaandag 19 januari 2015 @ 11:09
*O* *O* *O*
remlofmaandag 19 januari 2015 @ 11:41
Gaaf, dat gaat straks vast mooie beelden opleveren van die dubbelplaneet.

Omdat Pluto maar 8x zo zwaar is als Charon draaien ze om een gemeenschappelijk zwaartepunt dat buiten Pluto ligt.

640px-Pluto-Charon_double_planet.png

De objecten hebben ook continu dezelfde kant naar elkaar gericht, zoals de maan altijd dezelfde kant naar de aarde gericht heeft.
Molurusmaandag 19 januari 2015 @ 11:56
De beste foto's van Pluto tot dusver zijn genomen door de Hubble telescoop, en zijn niet al te best van kwaliteit.

Zeer benieuwd wat voor plaatjes we te zien gaan krijgen! *O*
Thrilledmaandag 19 januari 2015 @ 13:50
Leuk nieuws, ben benieuwd naar de resultaten :)

noob vraag, waarom is de planeet gedegradeerd naar een dwergplaneet? :@
Maanvismaandag 19 januari 2015 @ 13:56
quote:
0s.gif Op maandag 19 januari 2015 13:50 schreef Thrilled het volgende:
Leuk nieuws, ben benieuwd naar de resultaten :)

noob vraag, waarom is de planeet gedegradeerd naar een dwergplaneet? :@
Omdat ze andere objecten in dezelfde orbit als van pluto hebben ontdekt (met name het object 'eris' dat bijna net zo groot is als pluto). 1 van de voorwaarden om als planeet te kunnen geclassificeerd worden is dat het object 'de rest van z'n orbit leeggemaakt moet hebben'...

quote:
The debate came to a head in 2006 with an IAU resolution that created an official definition for the term "planet". According to this resolution, there are three main conditions for an object to be considered a 'planet':

The object must be in orbit around the Sun.
The object must be massive enough to be a sphere by its own gravitational force. More specifically, its own gravity should pull it into a shape of hydrostatic equilibrium.
It must have cleared the neighborhood around its orbit.

Pluto fails to meet the third condition, because its mass is only 0.07 times that of the mass of the other objects in its orbit (Earth's mass, by contrast, is 1.7 million times the remaining mass in its own orbit).
daarom dus..
Maanvismaandag 19 januari 2015 @ 13:57
Eris is zelfs nog groter dan pluto lees ik net.. tijd dat ie wat meer aandacht krijgt op FOK!
Maanvismaandag 19 januari 2015 @ 13:59
*O* ERIS *O*
*O* ERIS *O*
*O* ERIS *O*
Maanvismaandag 19 januari 2015 @ 13:59
Zo, anders is het ook maar zielig voor die dwergplaneet!
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 5 februari 2015 @ 12:51
05-02-2015

New Horizons maakt scherpste foto van Pluto en Charon

pluto-nieuw.jpg?resize=650%2C477
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 5 februari 2015 om 09:50 uur

De eerste nieuwe foto’s van Pluto en Charon zijn gisteren gearriveerd bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De foto’s zijn gemaakt door de New Horizons ruimtesonde, die op weg is naar de ijskoude dwergplaneet.

De foto bovenaan dit artikel is (natuurlijk) de scherpste New Horizons-foto van Pluto en Charon tot nu toe. De foto is gemaakt op 25 januari 2015. New Horizons was op dat moment 203 miljoen kilometer verwijderd van de dwergplaneet. Ter info: de afstand van de aarde tot de zon is ongeveer 150 miljoen kilometer.

Stel, wetenschapper Clyde Tombaugh zou nog leven, dan zou hij gisteren zijn 109de verjaardag vieren. Het is heel mooi dat de eerste nieuwe foto’s van Pluto op de verjaardag van Tombaugh arriveren. Clyde Tombaugh ontdekte in 1930 de negende planeet van ons zonnestelsel: Pluto.

“Mijn vader zou enorm enthousiast zijn over New Horizons”, vertelt Annette Tombaugh, de dochter van Clyde. “En dan vooral om de planeet te zien, die hij heeft ontdekt. Om er meer over te leren. Dat zou veel voor hem betekenen.”

Scheiding
Op de foto is er al een aardige scheiding zichtbaar tussen Pluto en Charon. De gemiddelde afstand tussen de twee hemellichamen is ongeveer 20.000 kilometer. Dat is vijftien keer kleiner dan de afstand tussen de aarde en de maan. Nu zijn Pluto en Charon ook aanzienlijker kleiner dan de aarde en zijn maan. Pluto heeft een diameter van 2.324 kilometer, terwijl Charon een diameter van 1.209 kilometer heeft. Onze maan is met een diameter van 3.475 een stuk forser.

Scherpe foto’s
De komende maanden kunnen we honderden nieuwe foto’s van Pluto verwachten. In maart zullen de foto’s scherper zijn dan de Hubble-foto’s van de dwergplaneet. Na mei gaan we heel veel details op het oppervlak van Pluto en zijn manen zien. In juli is de afstand tussen New Horizons en Pluto het kleinst. Kortom, het worden hele spannende maanden!

(scientias.nl)
Kowloondonderdag 5 februari 2015 @ 12:54
quote:
0s.gif Op donderdag 5 februari 2015 12:51 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
05-02-2015

New Horizons maakt scherpste foto van Pluto en Charon

[ afbeelding ]

[..]
Stiekem had ik toch wel veel beter beeld verwacht. -O- Misschien ben ik te ongeduldig. ;)
k3vildonderdag 5 februari 2015 @ 15:04
14 juli 2015 dan komen we dus echt aan :)
Thrilleddonderdag 5 februari 2015 @ 23:35
quote:
0s.gif Op donderdag 5 februari 2015 12:54 schreef Kowloon het volgende:

[..]

Stiekem had ik toch wel veel beter beeld verwacht. -O- Misschien ben ik te ongeduldig. ;)
Lijkt meer dat de beelden out of focus zijn... Of erg ver ingezoomd? Vind het ook niks voorstellen voor een camera uit 2006?
Nemephisdonderdag 5 februari 2015 @ 23:51
Wel mooie pixels :P

zal met de afstand hebben te maken:
New Horizons is now 188774685 kilometers away from Pluto
remlofdonderdag 5 februari 2015 @ 23:55
quote:
2s.gif Op donderdag 5 februari 2015 23:51 schreef Nemephis het volgende:
Wel mooie pixels :P

zal met de afstand hebben te maken:
New Horizons is now 188774685 kilometers away from Pluto
Dat is nog wel iets meer dan de 9650km die ie er op 14 juli vandaan zal zijn :P
Kowloonvrijdag 6 februari 2015 @ 00:11
quote:
2s.gif Op donderdag 5 februari 2015 23:51 schreef Nemephis het volgende:
Wel mooie pixels :P

zal met de afstand hebben te maken:
New Horizons is now 188774685 kilometers away from Pluto
Oh, dat geeft nieuwe hoop.
Maanvisvrijdag 6 februari 2015 @ 16:50
quote:
14s.gif Op vrijdag 6 februari 2015 00:11 schreef Kowloon het volgende:

[..]

Oh, dat geeft nieuwe hoop.
Neen, nieuwe horizonnen.
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 18 februari 2015 @ 09:28
13-02-2015

New Horizons ziet Charon rond Pluto dansen

new-horizons.jpg?resize=848%2C424
Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 13 februari 2015 om 18:59 uur

New Horizons heeft een prachtige time-lapse gemaakt waarop te zien is hoe Charon een dansje rond Pluto maakt. De ‘dans’ duurt 6,4 aardse dagen en helpt New Horizons om zijn scheervlucht langs Pluto voor te bereiden.

New Horizons maakte de beelden tussen 25 en 31 januari. Toen de observaties begonnen, was New Horizons 203 miljoen kilometer van Pluto verwijderd. Aan het einde van de time-lapse is die afstand al zo’n acht miljoen kilometer kleiner geworden.

Op de beelden is goed te zien dat Pluto ‘wiebelt’. Dat komt door de zwaartekracht van Charon. Het maantje heeft een massa die vergelijkbaar is met ongeveer 1/8 van de massa van Pluto.

dansje.gif?resize=800%2C800
Afbeeldingen: NASA / APL / Southwest Research Institute.

Hoewel de beelden natuurlijk prachtig zijn om te zien, maakte NASA ze niet alleen vanuit esthetisch opzicht. De beelden zijn gemaakt om de locatie van Pluto en Charon nauwgezet vast te kunnen stellen. Dit met het oog op de scheervlucht die New Horizons half juli langs Pluto en zijn vijf manen moet maken.

(newscientias.nl)
remlofwoensdag 18 februari 2015 @ 09:34
Gaaf, echt een dubbelplaneet.
Woodsdonderdag 19 februari 2015 @ 20:00
Is het simpelweg niet mogelijk om wat langer in de regio te hangen of valt er zoveel te bekijken in de Kuiperbelt? Ben je 9 jaar voor onderweg joh
Nattekatdonderdag 19 februari 2015 @ 20:03
quote:
0s.gif Op donderdag 19 februari 2015 20:00 schreef Woods het volgende:
Is het simpelweg niet mogelijk om wat langer in de regio te hangen of valt er zoveel te bekijken in de Kuiperbelt? Ben je 9 jaar voor onderweg joh
Het kost te veel energie om te blijven hangen en weer weg te gaan. Daar blijven is al zo goed als onmogelijk.
Molurusdonderdag 19 februari 2015 @ 20:04
Sowieso heeft hij een enorme snelheid moeten ontwikkelen om daar binnen afzienbare tijd te komen: 16 km/s ongeveer.

"Even afremmen om iets langer te blijven hangen" is er niet bij.
Woodsdonderdag 19 februari 2015 @ 20:06
Ik had ergens gelezen dat de Kuiperbelt zich tot 1 lichtjaar van de zon uitstrekt. Dan zou dat een schat aan data kunnen opleveren.
-Kadesh-donderdag 19 februari 2015 @ 20:52
Wat gaat die sonde doen nadat hij Pluto is gepasseerd?
Pregodonderdag 19 februari 2015 @ 21:25
Pluto-nix-hydra.jpg

Hydra en Nix _O_
Saekerhettdonderdag 19 februari 2015 @ 21:27
quote:
0s.gif Op donderdag 19 februari 2015 20:52 schreef -Kadesh- het volgende:
Wat gaat die sonde doen nadat hij Pluto is gepasseerd?
Grote kans op een flyby langs een ander object in de Kuipergordel.
Saekerhettdonderdag 19 februari 2015 @ 21:27
quote:
0s.gif Op donderdag 19 februari 2015 20:06 schreef Woods het volgende:
Ik had ergens gelezen dat de Kuiperbelt zich tot 1 lichtjaar van de zon uitstrekt. Dan zou dat een schat aan data kunnen opleveren.
Nee, dat is de Oortwolk.
Ericrdonderdag 19 februari 2015 @ 21:38
quote:
0s.gif Op donderdag 19 februari 2015 21:27 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Nee, dat is de Oortwolk.
Waar ''we' pas over 300 jaar een ruimtevoertuig zullen hebben die aan de binnenrand arriveert van de Oortwolk. Maar helaas krijgt niemand er wat van mee omdat Voyager 1 over 10 jaar al stopt met daadwerkelijk functioneren.
Saekerhettdonderdag 19 februari 2015 @ 21:39
quote:
0s.gif Op donderdag 19 februari 2015 21:38 schreef Ericr het volgende:

[..]

Waar ''we' pas over 300 jaar een ruimtevoertuig zullen hebben die aan de binnenrand arriveert van de Oortwolk. Maar helaas krijgt niemand er wat van mee omdat Voyager 1 over 10 jaar al stopt met daadwerkelijk functioneren.
Ik denk dat we over 100 jaar Voyager 1 al lang en breed hebben ingehaald :D
Molurusdonderdag 19 februari 2015 @ 21:42
Voor de beeldvorming, de Kuipergordel in relatie tot de Oortwolk:

Kuiper_belt_-_Oort_cloud-en.svg
Ericrdonderdag 19 februari 2015 @ 21:47
quote:
0s.gif Op donderdag 19 februari 2015 21:39 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Ik denk dat we over 100 jaar Voyager 1 al lang en breed hebben ingehaald :D
New Horizons in ieder geval niet maar wie weet welke probe daarna wel hogere snelheden zal halen. Voorlopig zijn we bijna 40 jaar verder en is er geen enkele probe die momenteel ook maar in de buurt kan komen van Voyager 1 de komende decennia.

In 40 jaar zijn we in ieder geval weinig opgeschoten en het is maar de vraag of er ooit weer een tijd komt dat ruimtemissies echt genoeg funding krijgen om missies als die van de Voyagers maar ook de latere Pioneers, Luna, Venera en Mariner missies te evenaren.
Woodsdonderdag 19 februari 2015 @ 21:57
Voyager 1 verplaatst zich momenteel met 61.000 KM/U. Sneller dan NH.

Bizar dat ze Voyager 1 nog hebben kunnen draaien zonder dat hij van koers veranderde of in die stand bleef haken.
quote:
A test roll done in February had confirmed the spacecraft's ability to maneuver and reorient itself. The course of the spacecraft was not changed. It rotated 70 degrees counterclockwise with respect to Earth to detect the solar wind. This was the first time the spacecraft had done any major maneuvering since the family portrait photograph of the planets was taken in 1990. After the first roll the spacecraft had no problem in reorienting itself with Alpha Centauri, Voyager 1's guide star, and it resumed sending transmissions back to Earth.
quote:
Provided Voyager 1 does not collide with anything and is not retrieved, the New Horizons space probe will never pass it, despite being launched from Earth at a faster speed than either Voyager spacecraft. New Horizons is traveling at about 15 km/s, 2 km/s slower than Voyager 1, and is still slowing down. When New Horizons reaches the same distance from the Sun as Voyager 1 is now, its speed will be about 13 km/s (8 mi/s)
bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Voyager_1#Future_of_the_probe

[ Bericht 57% gewijzigd door Woods op 19-02-2015 22:12:25 ]
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 24 februari 2015 @ 08:47
quote:
0s.gif Op donderdag 19 februari 2015 21:25 schreef Prego het volgende:
[ afbeelding ]

Hydra en Nix _O_
19-02-2015

New Horizons fotografeert Pluto’s kleine maantjes voor het eerst

nixhydra.jpg?resize=848%2C424
Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 19 februari 2015 om 09:06 uur

Na de eerste foto’s van Pluto en Charon komt New Horizons nu op de proppen met de eerste kiekjes waarop de kleine maantjes die rond Pluto cirkelen, te zien zijn. Tadaa..hier zijn Nix en Hydra.

De kleine maantjes zijn zichtbaar op foto’s die New Horizons tussen 27 januari en 8 februari maakte. De afstand tussen de ruimtesonde en Pluto lag toen tussen de 201 miljoen en en 186 miljoen kilometer. De foto’s zijn de beste kiekjes die we tot op heden van de kleinste maantjes rondom Pluto bezitten.

“Het is opwindend om de details van het systeem van Pluto in beeld te zien komen naarmate we dichter bij 14 juli in de buurt komen,” vertelt onderzoeker John Spencer. Op 14 juli zal New Horizons Pluto tijdens een scheervlucht ‘ontmoeten’. “De eerste goede beelden van Nix en Hydra markeren een nieuwe mijlpaal.”

nixhydra1.gif?resize=800%2C402
Hier zijn de beelden die New Horizons van Hydra (geel) en Nix (oranje) maakte achter elkaar gezet zodat een filmpje ontstaat dat zeven frames telt. Links zien we Nix en Hydra tegen de gloed van Pluto en Charon en een achtergrond vol sterren. De donkere en heldere streep die vanuit het systeem lijkt uit te gaan, is het resultaat van het feit dat Pluto en Charon overbelicht zijn. De beelden rechts zijn bewerkt (de gloed van Pluto en Charon is weggehaald, net als veel van de sterren op de achtergrond). Hierdoor zijn de manen beter te zien. Afbeelding: NASA / John Hopkins APL / Southwest Research Institute.

En die mijlpaal komt op een bijzonder moment. Namelijk precies 85 jaar nadat Pluto ontdekt werd. Van het bestaan van Nix en Hydra zijn we ons een stuk korter bewust: de kleine maantjes werden pas in 2006 ontdekt. Hydra doet er ongeveer 38 dagen over om een rondje rond Pluto te voltooien en is 64.700 kilometer van de dwergplaneet verwijderd. Nix heeft 25 dagen nodig om een rondje rond Pluto te maken en is 48.700 kilometer van de dwergplaneet verwijderd. Hoe groot de twee maantjes zijn, is onbekend. Geschat wordt dat ze een diameter hebben die tussen de 40 en 150 kilometer ligt. Daarvan krijgen we een beter beeld wanneer de afstand tussen New Horizons en Pluto kleiner wordt. Dan zullen we ook de allerkleinste maantjes van Pluto van dichterbij kunnen bewonderen: de recent ontdekte Styx en Kerberos. Deze maantjes zijn door de grote afstand tussen het ruimtevaartuig en Pluto nu nog niet zichtbaar.

(scientias.nl)
Ericrdinsdag 24 februari 2015 @ 08:57
Bizar dat zo'n dwergplaneet minimaal 5 manen heeft, zijn we op aarde toch saai met maar 1 maan.
Molurusdinsdag 24 februari 2015 @ 09:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 08:57 schreef Ericr het volgende:
Bizar dat zo'n dwergplaneet minimaal 5 manen heeft, zijn we op aarde toch saai met maar 1 maan.
Daar staat dan weer tegenover dat onze maan absurd groot is in verhouding tot onze eigen planeet. :)
Ericrdinsdag 24 februari 2015 @ 10:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 09:44 schreef Molurus het volgende:

[..]

Daar staat dan weer tegenover dat onze maan absurd groot is in verhouding tot onze eigen planeet. :)
Charon heeft iets meer dan de helft van de diameter van Pluto met een afstand bijna 20x zo klein als de afstand tussen de aarde en de maan. Moet toch een bijzonder schouwspel zijn om een hemellichaam te zien op die afstand en met die grootte mocht je op Pluto een wandeling kunnen maken.
Maanvisdinsdag 24 februari 2015 @ 12:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 10:51 schreef Ericr het volgende:

[..]

Charon heeft iets meer dan de helft van de diameter van Pluto met een afstand bijna 20x zo klein als de afstand tussen de aarde en de maan. Moet toch een bijzonder schouwspel zijn om een hemellichaam te zien op die afstand en met die grootte mocht je op Pluto een wandeling kunnen maken.
Wat maakt pluto zo bijzonder dat je van de honderden dwergplaneten in ons zonnestelsel juist daar heen wilt?
Ericrdinsdag 24 februari 2015 @ 12:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 12:45 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Wat maakt pluto zo bijzonder dat je van de honderden dwergplaneten in ons zonnestelsel juist daar heen wilt?
Volgens mij zijn er maar 5 geaccepteerde dwergplaneten, zullen er nog veel meer zijn natuurlijk maar die wachten nog op hun status of zijn nog niet gevonden.

Toen NH gelanceerd werd waren 3 van die 5 dwergplaneten net geaccepteerd als dwergplaneet.

Van de baan van Pluto en de omgeving weten we dus veel meer dan van andere (mogelijke) dwergplaneten. Dan is een sonde richting Pluto veel waarschijnlijker dan naar andere dwergplaneten.
Maanvisdinsdag 24 februari 2015 @ 13:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 12:54 schreef Ericr het volgende:

[..]

Volgens mij zijn er maar 5 geaccepteerde dwergplaneten, zullen er nog veel meer zijn natuurlijk maar die wachten nog op hun status of zijn nog niet gevonden.

Toen NH gelanceerd werd waren 3 van die 5 dwergplaneten net geaccepteerd als dwergplaneet.

Van de baan van Pluto en de omgeving weten we dus veel meer dan van andere (mogelijke) dwergplaneten. Dan is een sonde richting Pluto veel waarschijnlijker dan naar andere dwergplaneten.
Wie heeft het over een sonde, jij wilde er heen om er te gaan wandelen :)
Ericrdinsdag 24 februari 2015 @ 13:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 13:06 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Wie heeft het over een sonde, jij wilde er heen om er te gaan wandelen :)
Hypothetisch om een kleine dwergplaneet te bezoeken met vaste ondergrond terwijl er meerdere manen om heen draaien. Op de gasplaneten met meerdere manen kan je niet wandelen, op Pluto hypothetisch gezien wel.
Maanvisdinsdag 24 februari 2015 @ 13:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 13:12 schreef Ericr het volgende:

[..]

Hypothetisch om een kleine dwergplaneet te bezoeken met vaste ondergrond terwijl er meerdere manen om heen draaien. Op de gasplaneten met meerdere manen kan je niet wandelen, op Pluto hypothetisch gezien wel.
ik had het niet over gasplaneten, ik had het over 1 van de honderden dwergplaneten die ons zonnestelsel rijk is.
quote:
Estimates are that up to 200 dwarf planets may be found when the entire region known as the Kuiper belt is explored, and that the number may exceed 10,000 when objects scattered outside the Kuiper belt are considered
BasEnAaddinsdag 24 februari 2015 @ 13:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 13:34 schreef Maanvis het volgende:

[..]

ik had het niet over gasplaneten, ik had het over 1 van de honderden dwergplaneten die ons zonnestelsel rijk is.

[..]

Omdat mensen Pluto kennen natuurlijk, dat weet jij ook wel :P
Maanvisdinsdag 24 februari 2015 @ 13:36
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 13:35 schreef BasEnAad het volgende:

[..]

Omdat mensen Pluto kennen natuurlijk, dat weet jij ook wel :P
het is niet lloret del mar waar je effe in een dagje heen rijdt of vliegt he!
BasEnAaddinsdag 24 februari 2015 @ 13:37
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 13:36 schreef Maanvis het volgende:

[..]

het is niet lloret del mar waar je effe in een dagje heen rijdt of vliegt he!
Maar zo'n missie is wel makkelijker te verantwoorden als het om Pluto gaat ipv XCV542548 natuurlijk.
Ericrdinsdag 24 februari 2015 @ 20:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 13:34 schreef Maanvis het volgende:

[..]

ik had het niet over gasplaneten, ik had het over 1 van de honderden dwergplaneten die ons zonnestelsel rijk is.

[..]

Waar we veel minder van weten, Pluto weten we nu tenminste van dat er manen omheen draaien en we kennen de baan zeer goed.

Maar goed we hebben het over hypothetische zaken. Lijkt me niet dat Pluto in de komende honderden jaren menselijk bezoek zal krijgen , if ever.
Maanvisdinsdag 24 februari 2015 @ 20:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 20:56 schreef Ericr het volgende:

[..]

Waar we veel minder van weten, Pluto weten we nu tenminste van dat er manen omheen draaien en we kennen de baan zeer goed.

Maar goed we hebben het over hypothetische zaken. Lijkt me niet dat Pluto in de komende honderden jaren menselijk bezoek zal krijgen , if ever.
ik denk dat andere dwergplaneten mooier en leuker zijn om op te wandelen. maar misschien als jij er woont kom ik wel even op bezoek.
Ericrdinsdag 24 februari 2015 @ 21:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 20:59 schreef Maanvis het volgende:

[..]

ik denk dat andere dwergplaneten mooier en leuker zijn om op te wandelen. maar misschien als jij er woont kom ik wel even op bezoek.
Als die andere dwergplaneten ook 5 manen of misschien wel meer hebben waarschijnlijk wel. Moet toch wel een apart schouwspel zijn.

Voor de rest zal het op al die dwergplaneten slecht toeven zijn, het uitzicht is dan ook maar leuk voor heel even. Waarschijnlijk geen weg terug meer en snel bevriezen bij -230 graden celsius. Neem wat hout mee dus als je me komt bezoeken, hoe we het aan krijgen is voor later zorg.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 3 maart 2015 @ 08:50
.02-03-2015

Pluto is eigenlijk groter dan de aarde (als we atmosfeer meerekenen)

media_xll_7528140.png
© NASA.

Oké, het rotsachtige gedeelte van Pluto is natuurlijk veel kleiner dan de onze planeet aarde. Zelfs kleiner dan onze maan. Maar als we de atmosfeer meerekenen, dan liggen de kaarten plots anders.
Planeten hebben atmosferen, ook dwergplaneten als Pluto. Hoe ver de atmosfeer van Pluto precies reikt, is moeilijk te meten. Maar uit onderstaand beeld blijkt dat Pluto mét atmosfeer plots groter is dan onze aarde mét dampkring. NASA-wetenschapper Michael Summers postte de tekening vorige week op de blog van New Horizons (over een missie naar Pluto), waar hij aan meewerkt.

"Als we de atmosfeer van Pluto definiëren zoals we dat met die van de aarde doen, dan is de buitenkant van die van Pluto minstens zeven keer diens radius boven de oppervlakte. Dat betekent dat het volume van Pluto's atmosfeer meer dan 350 keer dat van Pluto zelf is! Dit illustreert wat voor een vreemde en wonderlijke nieuwe wereld we gaan binnentreden en verkennen."

En dit is dan nog een bescheiden schatting. Pluto's atmosfeer zou weleens nóg groter kunnen zijn dan op deze foto. Het is wachten op de bevindingen van New Horizons om daarover uitsluitsel te krijgen.

media_xll_7528171.jpg
© NASA/pluto.jhuapl.edu

(HLN)
remlofdinsdag 3 maart 2015 @ 08:55
:o
Montovdinsdag 3 maart 2015 @ 18:41
Eigenlijk is het niet vreemd. Pluto heeft veel minder massa en dus minder aantrekkingskracht. Het is dan ook een hele dunne atmosfeer.

Vervolgens heb je ook nog een relatief grote maan, Charon, en die kan ook nog wat atmosfeer van de planeet weg dirigeren.
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 16 april 2015 @ 08:18
15-04-2015

85 jaar na de ontdekking van Pluto: dit is de allereerste kleurenfoto

media_xll_7635113.jpg
Zelfs vanop een afstand van 115 miljoen kilometer is een duidelijk onderscheid te zien tussen de dwergplaneet en zijn maan. © NASA/JHU-APL/SWRI.

Sterrenkunde De Plutosonde New Horizons heeft het eerste kleurenbeeld van de dwergplaneet vastgelegd. De foto, wereldkundig gemaakt door NASA, toont een roodachtige planeet, vergezeld van zijn grootste maan Charon.

New Horizons bevindt zich op dit moment op 115 miljoen kilometer van Pluto en zal de vergelegen dwergplaneet op 14 juli op korte afstand voorbijvliegen. Die ontmoeting staat nu al geboekstaafd als hét ruimtevaartevenement van het jaar.

Wanneer de missie voltooid is, zijn alle negen 'klassieke' planeten in ons zonnestelsel minstens één keer bezocht. Het is geleden sinds de jaren 80, toen Voyager 2 Neptunus passeerde, dat een nieuwe wereld van zo dichtbij ontdekt werd.

De foto die nu uitgebracht werd, is nog maar een voorsmaakje van de beelden en informatie die de missie zal opleveren. Vanaf volgende maand worden al foto's verwacht met een betere resolutie dan ruimtetelescoop Hubble tot nu toe opleverde. Tijdens het hoogtepunt op 14 juli zal New Horizons kleurenbeelden van het oppervlak maken.

(HLN)
icecreamfarmer_NLvrijdag 15 mei 2015 @ 11:27
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2015 08:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
15-04-2015

85 jaar na de ontdekking van Pluto: dit is de allereerste kleurenfoto

[ afbeelding ]
Zelfs vanop een afstand van 115 miljoen kilometer is een duidelijk onderscheid te zien tussen de dwergplaneet en zijn maan. © NASA/JHU-APL/SWRI.

Sterrenkunde De Plutosonde New Horizons heeft het eerste kleurenbeeld van de dwergplaneet vastgelegd. De foto, wereldkundig gemaakt door NASA, toont een roodachtige planeet, vergezeld van zijn grootste maan Charon.

New Horizons bevindt zich op dit moment op 115 miljoen kilometer van Pluto en zal de vergelegen dwergplaneet op 14 juli op korte afstand voorbijvliegen. Die ontmoeting staat nu al geboekstaafd als hét ruimtevaartevenement van het jaar.

Wanneer de missie voltooid is, zijn alle negen 'klassieke' planeten in ons zonnestelsel minstens één keer bezocht. Het is geleden sinds de jaren 80, toen Voyager 2 Neptunus passeerde, dat een nieuwe wereld van zo dichtbij ontdekt werd.

De foto die nu uitgebracht werd, is nog maar een voorsmaakje van de beelden en informatie die de missie zal opleveren. Vanaf volgende maand worden al foto's verwacht met een betere resolutie dan ruimtetelescoop Hubble tot nu toe opleverde. Tijdens het hoogtepunt op 14 juli zal New Horizons kleurenbeelden van het oppervlak maken.

(HLN)
Konden ze geen kleurenfoto's maken met hubble of telescopen?
k3vilvrijdag 15 mei 2015 @ 23:48
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 mei 2015 11:27 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Konden ze geen kleurenfoto's maken met hubble of telescopen?
te dichtbij geloof ik
Pekzaterdag 16 mei 2015 @ 02:47
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 mei 2015 11:27 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Konden ze geen kleurenfoto's maken met hubble of telescopen?
Is Hubble niet voor gemaakt helaas
Montovzaterdag 16 mei 2015 @ 08:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 mei 2015 23:48 schreef k3vil het volgende:

[..]

te dichtbij geloof ik
Pluto is niet te dichtbij voor Hubble. De Aarde wel.
Maar Pluto is ver weg, klein en kan weinig zonlicht reflecteren.
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 21 mei 2015 @ 01:27
15-05-2015

New Horizons spot alle manen van Pluto

maantjes-pluto.jpg?zoom=2&resize=848%2C427

De New Horizons-ruimtesonde heeft een overbelichte foto van Pluto en zijn manen gemaakt. Op deze foto treffen we voor het eerst alle bekende manen van Pluto aan: Hydra, Nix, Styx, Charon en Kerberos. De kans is groot dat er de komende weken nieuwe manen worden ontdekt.

De foto is gemaakt op een afstand van negentig miljoen kilometer bij Pluto vandaan. Hydra, Nix en Charon zijn al eerder gespot, maar Kerberos en Styx nog niet. Dit heeft ermee te maken dat Kerberos en Styx een doorsnee hebben van enkele tientallen kilometers. Deze maantjes zijn dus piepklein.

nh-styx-kerberos-loop-larger.gif?zoom=2&w=848

Wetenschappers verwachten dat er de komende tijd meer kleine manen ontdekt gaan worden bij de dwergplaneet. In verschillende computersimulaties doken namelijk meer manen op dan dat Pluto heeft. De extra maantjes van Pluto zijn mogelijk niet breder dan één tot drie kilometer, dus het is logisch dat New Horizons ze nog niet kan zien.

De New Horizons-ruimtesonde scheert op 14 juli langs Pluto en zijn manen. Pluto was lange tijd de negende planeet van ons zonnestelsel, maar is in 2006 gedegradeerd tot dwergplaneet. Het is een zeer ambitieuze missie, want Pluto is nog nooit door een ruimtesonde bezocht en al sinds de ontdekking in 1930 gehuld in een mist van mysterie. Na het flitsbezoek vervolgt New Horizons zijn reis om andere Kuipergordelobjecten te bezoeken.

(scientias.nl)
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 30 mei 2015 @ 17:27
28-05-2015

Pluto-sonde heeft vrij baan

3a9336a14d7d0e2dbab637ba00bb30c5.jpg
Overzichtsfoto van Pluto en zijn vijf manen, gebaseerd op opnamen die op 11 en 12 mei 2015 zijn gemaakt door de ruimtesonde New Horizons. Links: een optelsom van onbewerkte opnamen; rechts: foto waarop de posities en omloopbanen van de manen zijn aangegeven. (NASA/JHU-APL/SwRI)

Het lijkt erop dat de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons, die op 14 juli langs de dwergplaneet Pluto scheert, geen grote obstakels zal tegenkomen. Dat blijkt uit een analyse van overzichtsopnamen die de ruimtesonde zelf van het Pluto-stelsel heeft gemaakt.

De 144 foto’s zijn op 11 en 12 mei jl. van een afstand van 76 miljoen kilometer genomen. De beelden zijn nauwkeurig onderzocht op de aanwezigheid van onbekende manen of stofringen rond Pluto. Maar ze tonen alleen Pluto en zijn vijf reeds bekende manen. Dat betekent dat er verder geen manen groter dan 15 kilometer of dichte stofgordels bij de dwergplaneet te verwachten zijn.

De vluchtleiding van de New Horizons-missie wil vooral zekerheid krijgen over de aanwezigheid van stof of grover puin in de omgeving van Pluto. Want als de ruimtesonde straks met een snelheid van ruwweg 50.000 kilometer per uur langskomt, kan zelfs een deeltje ter grootte van een rijstkorrel al fatale gevolgen hebben.

Eind mei wordt opnieuw een risico-inschatting gemaakt. De resultaten daarvan worden rond 12 juni verwacht. Mochten er alsnog obstakels opduiken, kan de koers van New Horizons nog tot 4 juli worden aangepast.

(allesoversterrenkunde)
Maanvismaandag 1 juni 2015 @ 13:31
hoe gaan ze een stofdeeltje ter grootte van een rijstkorrel detecteren?
Ericrmaandag 1 juni 2015 @ 13:46
quote:
0s.gif Op maandag 1 juni 2015 13:31 schreef Maanvis het volgende:
hoe gaan ze een stofdeeltje ter grootte van een rijstkorrel detecteren?
Niet lijkt me, eerder de kans verkleinen door uit de buurt te blijven van concentraties puin.
Maanvismaandag 1 juni 2015 @ 13:49
quote:
0s.gif Op maandag 1 juni 2015 13:46 schreef Ericr het volgende:

[..]

Niet lijkt me, eerder de kans verkleinen door uit de buurt te blijven van concentraties puin.
oke logisch :)
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 16 juni 2015 @ 08:20
15-06-2015

Nieuwe foto’s van Pluto zijn weer iets scherper

nieuwe-fotos.jpg?zoom=1.5&resize=574%2C436
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 15 juni 2015 om 08:29 uur

Volgende maand arriveert de New Horizons-ruimtesonde bij de dwergplaneet Pluto en zijn manen. Nu de afstand tussen de sonde en Pluto slinkt, worden de foto’s alsmaar helderder.

De foto’s laten flinke kleurverschillen zien. Het oppervlak van Pluto zal dus zeker niet ‘saai’ zijn. Al waarschuwen wetenschappers dat deze beelden flink bewerkt zijn, dus het is goed mogelijk dat bepaalde details op deze foto’s straks niet op de dwergplaneet zichtbaar zijn.

“Hoewel de foto’s op ruim vijftig miljoen kilometer van Pluto zijn gemaakt, is al goed te zien dat de dwergplaneet een complex oppervlak heeft met heldere en donkere gebieden”, zegt hoofdonderzoeker Alan Stern van het New Horizons-project. “De noordelijke helft van Pluto is vrij donker. Toch bevinden de donkerste en de lichtste regio’s zich op het zuidelijk halfrond van Pluto of op de evenaar. Waarom? Dat is momenteel nog een raadsel.”


Wetenschappers proberen zoveel mogelijk data en informatie uit de nieuwe foto’s te persen. Toch zullen ze nog precies een maand geduld moeten hebben. Op 14 juli scheert New Horizons namelijk langs Pluto en krijgen we fantastische beelden te zien, die duizenden keren scherper zijn dan de recente foto’s.

Op dit moment is New Horizons 35 miljoen kilometer verwijderd van de dwergplaneet. De afstand tot de aarde bedraagt 4,7 miljard kilometer. De ruimtesonde en de instrumenten zijn in een uitstekende conditie en functioneren goed.

(scientias.nl)
remlofdinsdag 16 juni 2015 @ 08:24
*O*
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 18 juni 2015 @ 13:58
Nog 25 dagen.

trailer

http://seeplutonow.com/
merry77zaterdag 20 juni 2015 @ 09:20
cool (letterlijk ook nog), ook hier de nieuwsberichten maar eens goed in de gaten houden.
remlofmaandag 22 juni 2015 @ 00:56
Op 14 juli vanaf 22:00 een speciaal programma op National Geographic Channel,over deze missie.
Montovmaandag 22 juni 2015 @ 09:56
quote:
14s.gif Op maandag 22 juni 2015 00:56 schreef remlof het volgende:
Op 14 juli vanaf 22:00 een speciaal programma op National Geographic Channel,over deze missie.
Op 14 juli ook een nieuwe What-If van xkcd. Vermoedelijk over New Horizons. :P
http://whatif.xkcd.com/
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 24 juni 2015 @ 22:54
23-06-2015

Plutomaan Charon heeft een donkere pool

0e76e7fbca2e83a01b5d28fc69c7563a.jpg
Originele (links) en bewerkte opname (rechts) van de grote Plutomaan Charon, gemaakt door de LORRI-camera van de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons. (NASA/JHU-APL/SwRI)

Nieuwe foto's van Charon, gemaakt door de LORRI-camera van de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons, laten zien dat de grote Plutomaan een opvallend donkere pool heeft. New Horizons vliegt op 14 juli op kleine afstand langs Pluto en Charon; momenteel bedraagt de afstand nog ca. 25 miljoen kilometer.

Op de meest recente opnamen, vandaag vrijgegeven door NASA, is ook te zien dat het Pluto-halfrond waar New Horizons overheen zal vliegen verreweg de grootste verscheidenheid aan terreintypen vertoont, van de allerdonkerste tot de allerhelderste gebieden op Pluto.

(allesoversterrenkunde)

[ Bericht 1% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 24-06-2015 23:10:48 ]
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 24 juni 2015 @ 23:10
22-06-2015

Eerste kleurenfilmpje van Pluto en Charon gemaakt

pluto-charon.jpg?zoom=1.5&resize=574%2C287

De New Horizons-ruimtesonde heeft het eerste kleurenfilmpje gemaakt, waarop Pluto en zijn grootste maan Charon te zien zijn.

video-1.gif?zoom=1.5&resize=310%2C310

“Het is natuurlijk fantastisch om Pluto en Charon eindelijk in kleur én in beweging te zien”, zegt hoofdonderzoeker Alan Stern van de New Horizons-missie. “Nu al is te zien dat Pluto en Charon verschillende kleuren hebben, ook al is de resolutie laag. Pluto is beige/oranje, terwijl Charon grijs is. Ik vraag me nu al af waarom deze twee objecten zo verschillend zijn.”

video-2.gif?zoom=1.5&resize=310%2C310

De video bestaat uit negen frames, die tussen 29 mei en 3 juni zijn opgenomen. De afstand tot Pluto slonk in deze periode van ruim 54 miljoen kilometer (29 mei) naar 49 miljoen kilometer op 3 juni. Op 14 juli komt New Horizons bij de dwergplaneet aan, waar de ruimtesonde als een kogel langs schiet. Nou ja, zeg maar gerust vijftien keer de snelheid van een kogel, want New Horizons vliegt met een snelheid van 43.000 kilometer per uur het zonnestelsel uit.

video-2In de eerste video staat Pluto in het midden. In werkelijkheid wiebelt Pluto een beetje, omdat Charon aan de dwergplaneet trekt. Dit is goed te zien in het tweede filmpje, waar de camera is gefocust op het gezamenlijke zwaartekrachtspunt. Omdat Pluto zwaarder is dan Charon, ligt dit centrum (gemarkeerd met een X) dichter bij de dwergplaneet.

De komende weken zullen de kleurenfoto’s veel beter worden. “We kunnen straks kleine details op het oppervlak van Pluto en Charon spotten”, zegt projectwetenschapper Cathy Olkin. “Persoonlijk kan ik niet wachten, want we zijn nog maar een paar weken verwijderd van de aankomst!”

(scientias.nl)
Montovdonderdag 25 juni 2015 @ 09:29
Mission update met aardig wat informatie:

De dataverbinding ligt tussen de 1 en 2 kB/s, en het gaat 16 maanden duren om alle full-resolution data te ontvangen.
merry77vrijdag 26 juni 2015 @ 17:55
dat lijkt wel het oude inbelmodem.
dat wordt een dure telefoonrekening voor de Nasa.

quote:
0s.gif Op donderdag 25 juni 2015 09:29 schreef Montov het volgende:
Mission update met aardig wat informatie:

De dataverbinding ligt tussen de 1 en 2 kB/s, en het gaat 16 maanden duren om alle full-resolution data te ontvangen.
Molurusdinsdag 30 juni 2015 @ 14:33
Het laatste plaatje, 29 juni:

2udvswn.png

_O_ _O_ _O_

Beeld wordt nu in een rap tempo beter.
Pregodinsdag 30 juni 2015 @ 18:06
^O^ _O_
Plastic_bekerdinsdag 30 juni 2015 @ 19:55

Interessante docu van NASA over de missie en voorbereidingen op 14 Juli

Mooi stukje techniek die New Horizons, ben benieuwd naar hoe Pluto er uit ziet.
Montovdinsdag 30 juni 2015 @ 20:17
En een mission update:
Quyxz_dinsdag 30 juni 2015 @ 23:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 juni 2015 14:33 schreef Molurus het volgende:
Het laatste plaatje, 29 juni:

[ afbeelding ]

_O_ _O_ _O_

Beeld wordt nu in een rap tempo beter.
_O_

quote:
0s.gif Op dinsdag 30 juni 2015 19:55 schreef Plastic_beker het volgende:

Interessante docu van NASA over de missie en voorbereidingen op 14 Juli

Mooi stukje techniek die New Horizons, ben benieuwd naar hoe Pluto er uit ziet.
Leuke docu, dankjewel!

Die vent met z'n Amerikaanse vlaggetje is wel lachwekkend. Typixch Amerikaans. :D
eightdinsdag 30 juni 2015 @ 23:52
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 juni 2015 14:33 schreef Molurus het volgende:
Het laatste plaatje, 29 juni:

[ afbeelding ]

_O_ _O_ _O_

Beeld wordt nu in een rap tempo beter.
Nice, dit is al stukken beter
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 1 juli 2015 @ 08:40
30-06-2015

Nog maar twee weken en dan zien we Pluto in volle glorie

pluto-charon1.jpg?zoom=1.5&resize=574%2C383
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 30 juni 2015 om 08:23 uur

Over precies twee weken schiet de New Horizons-ruimtesonde langs Pluto en zijn manen. Het is nu al interessant om de ruwe foto’s in de gaten te houden, want er zijn steeds meer details zichtbaar.

Op de site van LORRI verschijnen dagelijks de nieuwste ruwe foto’s van dwergplaneet Pluto en zijn manen, gemaakt met het LORRI-instrument van de New Horizons-ruimtesonde. De afgelopen twee weken is de afstand tot Pluto ruim tien miljoen kilometer kleiner geworden, waardoor New Horizons nog slechts achttien miljoen kilometer hoeft af te leggen. Op de ruwe foto’s verschijnen steeds meer details. Bovenaan dit artikel is een foto te zien, die gisteren (29 juni) is gemaakt
.
links-rechts.jpg?zoom=1.5&resize=574%2C383
In vergelijking. Links zie je hoe Pluto er twee weken geleden door de ogen van New Horizons uitzag, rechts zie je de foto die gisteren is gemaakt:
links-rechts

Tot 14 juli plaatsen we regelmatig nieuwe foto’s van Pluto, Charon en de andere maantjes. Je kunt hiervoor ook terecht op onze speciale themapagina. In het artikel ‘Nog 58 dagen tot Pluto‘ lees je wat astronomen verwachten aan te treffen op Pluto en waar de New Horizons-ruimtesonde na 14 juli naar toe gaat.

(scientias.nl)
Moluruswoensdag 1 juli 2015 @ 15:57
Cool gifje:

SPOILER
Hierop is goed te zien hoe New Horizons Pluto nadert. :)
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 2 juli 2015 @ 08:38
_O_
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 2 juli 2015 @ 08:39
30-06-2015

Kolossale krater op Pluto?

3007963a343ee4df858962c38b78dd96.jpg
Deze foto van Pluto is op 29 juni jl. gemaakt. Rechtsonder is mogelijk een grote inslagkrater te zien. (Ron Baalke/NASA/JHUAPL/SWRI)

Over iets minder dan twee weken scheert de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons met hoge snelheid langs Pluto. Op recente beelden van de dwergplaneet is alvast een opmerkelijke structuur te zien die aan een inslagkrater doet denken. En niet zo’n kleintje ook: hij meet bijna een halve Pluto-diameter.

Of het ook echt een inslagkrater is, zal nog moeten blijken. De beelden die New Horizons tot nu toe van Pluto heeft gemaakt zijn niet erg scherp en worden flink bewerkt om ze een beetje toonbaar te maken. Maar áls het een krater is, heeft de dwergplaneet een flinke dreun gehad. Inslagen van dit kaliber laten doorgaans ook andere sporen achter. Zo zou het oppervlak aan de andere kant van de planeet talrijke barsten kunnen vertonen.

Ook op de veel nabijere dwergplaneet Ceres is een bijzondere ontdekking gedaan: een merkwaardige piramidevormige berg die vijf kilometer boven zijn omgeving uitsteekt. De lichte tint van de berg – de enige grote berg die tot nu toe op Ceres is ontdekt – kan erop wijzen dat hij jonger is dan zijn omgeving.

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 2 juli 2015 @ 08:42
01-07-2015

New Horizons ontdekt methaan op Pluto

pluto1.jpg?zoom=1.5&resize=574%2C323
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 1 juli 2015 om 08:51 uur

De infraroodspectrometer aan boord van de New Horizons-ruimtesonde heeft bevroren methaan gevonden op het oppervlak van Pluto. Methaan werd al in 1976 aangetroffen op Pluto, maar het is nu voor het eerst dat ook New Horizons het element spot.

“Binnenkort kunnen we achterhalen of er verschillen zijn in de samenstelling van methaan op de ene helft van Pluto en op de andere kant”, zegt onderzoeker Will Grundy van het Lowell observatorium.

Methaan is een geurloos en kleurloos gas, dat onder het aardoppervlak en in de aardse atmosfeer aanwezig is. Het methaan op Pluto is waarschijnlijk nog geërfd van de zonnenevel, waarin 4,5 miljard jaar geleden onze zon is geboren.

Timelapse
Wetenschappers hebben een timelapse gemaakt van foto’s van de Long Range Reconnaissance Imager-camera. Op de onderstaande video is te zien hoe de maan Charon om dwergplaneet Pluto draait. Maar schijn bedriegt: in werkelijkheid draaien Pluto en Charon om een gezamenlijk zwaartepunt, dat dichter bij Pluto dan bij Charon ligt. De onderstaande beelden zijn gemaakt tussen 28 mei en 25 juni. In deze periode is de afstand tot Pluto geslonken van 56 miljoen kilometer tot 22 miljoen kilometer.

nh-6-30-15_pluto_movie_nasa_jhuapl_swri.gif?itok=EBBr74OI

Geslaagde test
Nadat New Horizons op 14 juli langs Pluto scheert, zal het Alice-instrument van de ruimtesonde de atmosfeer analyseren om de samenstelling te bepalen. Op 16 juni is de spectrograaf getest. Het instrument kreeg als opdracht om de zon te analyseren. Deze test is geslaagd, waardoor dit instrument klaar is voor de aankomst bij Pluto en zijn manen.

(scientias.nl)
FoolWithMokeydonderdag 2 juli 2015 @ 09:05
Zullen we binnen mijn levenstijd nog aliens ontdekken?
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 2 juli 2015 @ 09:05
02-07-2015

Pluto heeft geen ring en ‘slechts’ vijf manen

pluto-nieuw.jpg?zoom=1.5&resize=574%2C232
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 2 juli 2015 om 08:47 uur

NASA’s New Horizons-ruimtesonde heeft voor de laatste keer de omgeving rondom Pluto gescand. Opvallend is dat Pluto geen ring heeft en dat er geen nieuwe maantjes zijn gevonden.

pluto.jpg?zoom=1.5&resize=304%2C304
Meest recente ‘ruwe’ foto van Pluto, gemaakt op 1 juli 2014, dertien dagen voor de aankomst van New Horizons bij Pluto.

Wetenschappers voorspelden enkele jaren terug dat Pluto misschien wel vijftien manen zou hebben. Dit blijkt niet te kloppen, want zelfs op haarscherpe beelden van Pluto en zijn manen tellen we slechts vijf stuks.

“Het is inderdaad een wetenschappelijke verrassing dat we geen nieuwe manen of ringen hebben aangetroffen”, vertelt wetenschapper Alan Stern van het Southwest Research Institute in Colorado. “Het voordeel is dat we niet hoeven bij te sturen en dat we de oorspronkelijk koers aanhouden.”

Wanneer New Horizons op 14 juli langs Pluto scheert, kan een deeltje ter grootte van een rijstkorrel de ruimtesonde al beschadigen. Dit komt vooral door de hoge snelheid van New Horizons. De ruimtesonde reist namelijk met een snelheid van bijna 50.000 kilometer per uur. Vandaar dat wetenschappers veel tijd investeren in het scannen van de omgeving van Pluto.

Krater
Wetenschappers denken – op basis van de laatste foto’s – dat Pluto een gigantische krater heeft. Dit is goed te zien op onderstaande foto. De dwergplaneet heeft wel iets weg van de maan Mimas. Er is een kans dat het verschijnsel pas is opgetreden na het bewerken van de foto. De krater van Pluto is misschien wel één van de grootste zichtbare kraters in het zonnestelsel. Op dit moment is dit record in handen van Mars; Hellas Planitia heeft een diameter van 2.300 kilometer.

krater.png?zoom=1.5&resize=563%2C352
Zie jij ook een krater op Pluto?

(scientias.nl)
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 2 juli 2015 @ 09:08
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2015 09:05 schreef FoolWithMokey het volgende:
Zullen we binnen mijn levenstijd nog aliens ontdekken?
Er staat een missie naar Europa (de beste kandidaat voor buitenaards leven) op de agenda in 2016.
het duurt uiteraard wel even voordat we daar zijn, hooguit een paar jaar.
FoolWithMokeydonderdag 2 juli 2015 @ 09:35
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2015 09:08 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Er staat een missie naar Europa (de beste kandidaat voor buitenaards leven) op de agenda in 2016.
het duurt uiteraard wel even voordat we daar zijn, hooguit een paar jaar.
Om eerlijk te zijn denk ik niet dat binnen ons zonnestelsel leven gaan ontdekken. Daarvoor moeten we verder zoeken. Enige argumenten voor leven op Europa Is vloeibaar water en juiste temperatuur. Dat lijkt mij niet voldoende.
Molurusdonderdag 2 juli 2015 @ 17:43
quote:
1s.gif Op donderdag 2 juli 2015 09:35 schreef FoolWithMokey het volgende:

[..]

Om eerlijk te zijn denk ik niet dat binnen ons zonnestelsel leven gaan ontdekken. Daarvoor moeten we verder zoeken. Enige argumenten voor leven op Europa Is vloeibaar water en juiste temperatuur. Dat lijkt mij niet voldoende.
Landen op Europa zou wel eens voldoende kunnen zijn. :D (Aardse bacteriele hitchhikers.)
Pekdonderdag 2 juli 2015 @ 17:53
Hey, (over)leven heeft alles te maken met aanpassen aan de omgeving. Wie weet wat er kan leven in een zee van Methaan?

"It's life, Jim. But not as we know it" ;)
Kijkertjevrijdag 3 juli 2015 @ 02:10
Pluto may have spots the size of Missouri


ticker_Pluto_free.jpg

https://www.sciencenews.o(...)size-missouri?tgt=nr
Nobervrijdag 3 juli 2015 @ 03:00
Denk niet dat de foto's veel beter zullen worden als ze niet dichterbij kunnen komen. Wel leuk verder natuurlijk.

Wat volgt hierna? :)

Edit:
Juno (Juli '16) - Jupiter orbiter (NASA)
Hayabusa 2 (Juli '18) - Asteroid sample return (JAXA)

[ Bericht 20% gewijzigd door Nober op 03-07-2015 03:07:54 ]
Ericrvrijdag 3 juli 2015 @ 05:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 juli 2015 03:00 schreef Nober het volgende:
Denk niet dat de foto's veel beter zullen worden als ze niet dichterbij kunnen komen. Wel leuk verder natuurlijk.

Wat volgt hierna? :)

Lees het topic zou ik zeggen. New Horizons komt dichtbij genoeg de komende twee weken, zou anders beetje zinloze missie zijn als die sonde niet veel verder komt dan de afstand die nu bereikt is tot Pluto.
xzazvrijdag 3 juli 2015 @ 07:31
Waat een geniaal systeem heeft die Pluto. Het lijkt ook meer een toeval dat het in het midden zit van andere manen dan dat Pluto de zwaartekracht heeft om deze manen goed bij elkaar te houden.
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 3 juli 2015 @ 08:11
02-07-2015

NASA ontdekt vier vreemde vlekken op Pluto

media_xll_7841253.png
Aan de onderkant van Pluto zijn vier even grote vlekken te onderscheiden © NASA.

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft de meest gedetailleerde beelden ooit gemaakt van de dwergplaneet Pluto. Daarop ontdekten onderzoekers echter iets merkwaardigs: vier donkere vlekken, die ze niet thuis kunnen brengen. Zo meldt Metro.

media_l_7841254.png
© NASA.

De dwergplaneet werd vastgelegd door NASA's ruimtesonde New Horizon met behulp van twee speciale camera's. Naast de planeet en de maan van Pluto, Charon, ontdekten ze de vier donkere vlekken. Deze niet eerder geziene verschijningen zijn gegroepeerd langs de evenaar van Pluto, aan de onderkant van de planeet.

Wetenschappers tasten in het duister over wat de vlekken precies zijn en waarom ze qua grootte en afstand van elkaar zo op elkaar lijken. De gemiddelde temperatuur van de planeet ligt rond de -233 graden, waardoor het bijna onmogelijk is dat er iets leeft. Mogelijk gaat het om kraters of manen.

De ruimtesonde, die reist met een snelheid van bijna 50.000 kilometer per uur, gaat op 14 juli opnieuw foto's maken, maar dan aan de andere kant van Pluto. "Het is echt een puzzel, we hebben geen idee wat de vlekken zijn", zegt hoofdonderzoeker Alan Stern. "We kunnen niet wachten om het mysterie op te lossen."

(HLN)
Quyxz_vrijdag 3 juli 2015 @ 16:03
Ik kwam deze tegen waarin je kan zien wanneer we plaatjes van een bepaalde resolutie kunnen verwachten:

20150623_voyager_simulations_nep_data_ver2.jpg

Wel volledig inzoomen natuurlijk om het daadwerkelijk aantal pixels te kunnen zien!
Maanvisvrijdag 3 juli 2015 @ 16:36
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 juli 2015 02:10 schreef Kijkertje het volgende:
Pluto may have spots the size of Missouri


[ afbeelding ]

https://www.sciencenews.o(...)size-missouri?tgt=nr
ze moeten eens opbokken met alles te vergelijken met Amerikaanse staten, daar is de rest van de wereld wetenschappelijk gezien niet bij gebaat ;).
Ik moet telkens weer opzoeken hoe groot long island is als er weer een object '' the size of long island'' in ons zonnestelsel is terecht gekomen.
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 4 juli 2015 @ 09:17
02-07-2015

Pluto heeft twee gezichten

e7822e6cbaa2c00b4e5e849874a46b13.jpg
Op deze opname van Pluto zijn de donkere vlekken langs de evenaar van de dwergplaneet (onderaan) goed te zien. (NASA/JHU-APL/SwRI)

De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons heeft nieuwe kleurenbeelden van Pluto naar de aarde gezonden. Daarop vertoont de verre dwergplaneet twee zeer verschillende gezichten. Op een daarvan is een aantal donkere vlekken te zien, die gelijkmatig langs de evenaar zijn verdeeld. De vlekken hebben ongeveer vier keer het oppervlak van Nederland.

Wetenschappers hebben nog geen goede verklaring voor de fascinerende vlekken. Ook is nog onduidelijk waarom Pluto qua kleur (oranjebruin) zo anders is als zijn donkere, grijze maan Charon.

Tot opluchting van diezelfde wetenschappers blijkt uit de waarnemingen die eerder deze week met telescopen op aarde en vanuit de ‘vliegende sterrenwacht’ SOFIA zijn gedaan, dat Pluto nog steeds een (ijle) atmosfeer heeft. Er bestond enige vrees dat de daarin aanwezige gassen inmiddels aan het oppervlak vastgevroren zouden zijn, omdat de afstand tussen Pluto en de zon de afgelopen 25 jaar geleidelijk is toegenomen.

Ook bestaat er een kans dat er wolken in de Pluto-atmosfeer te vinden zijn. Zo ja, dan is New Horizons, die op 14 juli langs de dwergplaneet zal scheren, in staat om die te detecteren. De aanwezigheid van wolken kan worden gebruikt om de windsnelheden en -richtingen op Pluto te bepalen.

(allesoversterrenkunde)/
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 4 juli 2015 @ 09:21
04-07-2015

Nog 10 dagen: eerste kaart van Pluto gemaakt


Wetenschappers hebben foto’s van de New Horizons-ruimtesonde gebruikt om een kaart van Pluto te maken. Het is de meest gedetailleerde kaart tot nu toe. Dit record zal waarschijnlijk snel sneuvelen, aangezien de New Horizons-ruimtesonde iedere dag dichter bij Pluto komt.

Pluto lijkt qua kleur een beetje op Mars, namelijk roodbruin. Toch denken astronomen dat beide planeten op een andere manier rood zijn gekleurd. Mars is rood dankzij ijzeroxide, in de volksmond ‘roest’ genoemd. De rode kleur op Pluto is ontstaan door koolwaterstoffen, die ontstaan tijdens de interactie van kosmische straling en ultravioletlicht van de zon met methaan in de atmosfeer en op het oppervlak van Pluto.

Het is geen verrassing dat Pluto rood is. “Astronomen beweren al decennia dat de dwergplaneet een rode gloed heeft en dat klopt”, zegt hoofdonderzoeker Alan Stern van het New Horizons-project.

Filmpje
Daarnaast zijn kleurenfoto’s van Pluto en Charon achter elkaar gezet met het onderstaande filmpje als resultaat.

pluto-2.gif?zoom=1.5&resize=574%2C574

“Het is ongebruikelijk om op deze afstand zoveel details op het oppervlak van beide objecten te zien”, vertelt onderzoeker William McKinnon van het New Horizons-project. “Er staat ons nog veel te wachten.”

Ruwe foto’s
De kans is heel groot dat er vandaag nieuwe ruwe foto’s verschijnen op de site van New Horizons. De laatste foto is toegevoegd op 1 juli en dat is al te lang geleden. Morgenvroeg posten we een nieuwe New Horizons-update, hopelijk met de nieuwe ruwe foto’s!

De New Horizons-ruimtesonde scheert op 14 juli langs Pluto en zijn manen. Het is de eerste keer dat de dwergplaneet door een ruimtevaartuig wordt bezocht. Scientias.nl plaatst iedere dag een update met daarin het laatste nieuws over New Horizons en de meest recente foto’s en video’s. Er is een speciale New Horizons-themapagina met het meest recente nieuws.

(scientias.nl)
FoolWithMokeyzondag 5 juli 2015 @ 19:16
quote:
Spacecraft Set to Rendezvous With Pluto Briefly Goes Silent
NASA's New Horizons spacecraft, which is hurtling toward a historic rendezvous with Pluto in just 10 days, briefly lost contact with Earth around 2 p.m. U.S. Eastern time today. For about 80 minutes, teams on the ground couldn't reach the spacecraft, which is currently 11 million kilometers from the frosted dwarf planet and its complex system of moons. (In fact, New Horizons is so far away that it takes messages traveling at the speed of light 4.5 hours to get there.)
Misschien hebben aliens in die 80 minuten geknoeid met de ruimtevoertuig zodat we niet hun geheime basis op pluto kunnen ondekken.
ExperimentalFrentalMentalmaandag 6 juli 2015 @ 08:40
06-07-2015

NASA verliest tijdelijk contact met New Horizons

newhorizons.jpg?zoom=1.5&resize=574%2C301
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 5 juli 2015 om 08:07 uur

NASA verloor gisteren anderhalf uur het contact met de New Horizons-ruimtesonde. Dit is een korte periode, maar het heeft grote gevolgen voor de missie.

Zaterdag 4 juli om 19:54 uur Nederlandse tijd werd de verbinding met New Horizons plotseling verbroken. Iets later - om 21:15 uur - slaagden ingenieurs er in om de verbinding weer te herstellen via NASA's Deep Space Network. Het Deep Space Network is een netwerk van krachtige radiozenders en -ontvangers, dat o.a. gebruikt wordt om contact te houden met ruimtevaartuigen die zich al buiten het zonnestelsel bevinden, zoals Voyager 2.

pluto-charon1.jpg?zoom=1.5&resize=304%2C506.
Pluto en Charon op 3 juli. De afstand tot het duo bedraagt 13,5 miljoen kilometer.

Gelukkig had de New Horizons-ruimtesonde zelf in de gaten dat er sprake was van een probleem. In zo'n situatie wisselt de sonde van de hoofdcomputer naar de back-up-computer. New Horizons zocht hierna weer contact met Mission Control en zendt sindsdien telemetrie die ingenieurs gebruiken om het probleem op te lossen.

New Horizons is bijna vijf miljard kilometer van de aarde verwijderd. Stel, er wordt vanaf de aarde een vraag naar de ruimtesonde gestuurd, dan arriveert het antwoord pas negen uur later. Deze vertraging belemmert de voortgang van de missie. Wetenschappers verwachten dat de ruimtesonde pas over enkele dagen volledig hersteld is. Tot die tijd kan het ruimtevaartuig geen wetenschappelijke data verzamelen.

En dat laatste zinnetje, dat komt hard aan. Zeker omdat New Horizons Pluto nadert en we dus iedere dag meer details op de foto's zien verschijnen. Toch is het begrijpelijk dat wetenschappers willen uitzoeken wat er mis is, want stel je eens voor dat New Horizons op 13 juli - een dag voor de scheervlucht - opnieuw door dit probleem wordt getroffen? Dit zou de hele missie in gevaar brengen.

Nieuwe ruwe foto's
Is er nog goed nieuws? Ja, er zijn nieuwe ruwe foto's verschenen. De nieuwste foto zie je rechts. Het lijkt alsof Pluto een grote krater heeft en dat de kraterrand nog net wordt verlicht, maar dit kan ook visueel bedrog zijn. Wat denk jij dat dit is? Reageer onder dit artikel!

(scientias.nl)
ExperimentalFrentalMentalmaandag 6 juli 2015 @ 08:43
06-07-2015

New Horizons gaat morgen weer aan het werk

newhorizons.jpg?zoom=1.5&resize=574%2C287
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 6 juli 2015 om 08:12 uur

Wetenschappers zijn erachter gekomen waarom New Horizons op 4 juli in de veilige modus raakte. Morgen hervat de ruimtesonde haar werkzaamheden.

De ruimtesonde functioneert sinds zaterdag niet meer goed. Onderzoekers beweren dat er geen problemen zijn met de hardware of software van New Horizons. De oorzaak van het incident is een fout in de opdrachtenreeks, die New Horizons afwerkte ter voorbereiding van de scheervlucht langs Pluto. Deze fout was erg moeilijk te vinden.

Het goede nieuws is dat dit de laatste opdrachtenreeks was die New Horizons uitvoerde tot de aankomst bij Pluto. We hoeven dus niet bang te zijn dat de ruimtesonde een dag voor de aankomst bij de dwergplaneet plotseling opnieuw stopt met communiceren. “Ik ben blij dat het team het probleem zo snel heeft blootgelegd”, zegt Jim Green van NASA. “Nu – met Pluto in het vizier – kunnen we voor goud gaan!”

Heeft de storing gevolgen voor de missie? Ja, maar het zijn minimale gevolgen. Volgens het team van New Horizons worden de hoofddoelstellingen nog allemaal gehaald, maar heeft de storing wel een kleine invloed op de minder belangrijke doelen. “In termen van wetenschap verandert een 10 nog niet eens in een 9″, zegt hoofdonderzoeker Alan Stern van het New Horizons-project.

Nieuwe foto’s
Dit betekent dat we de eerste nieuwe foto’s van Pluto en zijn manen morgen of pas woensdag kunnen verwachten. De laatste foto’s zijn vrijdag gemaakt, dus dat betekent dat we in één keer veel nieuwe details te zien krijgen. Spannend!

(scientias.nl)
FoolWithMokeymaandag 6 juli 2015 @ 09:08
quote:
0s.gif Op maandag 6 juli 2015 08:43 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
06-07-2015

New Horizons gaat morgen weer aan het werk

[ afbeelding ]
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 6 juli 2015 om 08:12 uur

Wetenschappers zijn erachter gekomen waarom New Horizons op 4 juli in de veilige modus raakte. Morgen hervat de ruimtesonde haar werkzaamheden.

De ruimtesonde functioneert sinds zaterdag niet meer goed. Onderzoekers beweren dat er geen problemen zijn met de hardware of software van New Horizons. De oorzaak van het incident is een fout in de opdrachtenreeks, die New Horizons afwerkte ter voorbereiding van de scheervlucht langs Pluto. Deze fout was erg moeilijk te vinden.

Het goede nieuws is dat dit de laatste opdrachtenreeks was die New Horizons uitvoerde tot de aankomst bij Pluto. We hoeven dus niet bang te zijn dat de ruimtesonde een dag voor de aankomst bij de dwergplaneet plotseling opnieuw stopt met communiceren. “Ik ben blij dat het team het probleem zo snel heeft blootgelegd”, zegt Jim Green van NASA. “Nu – met Pluto in het vizier – kunnen we voor goud gaan!”

Heeft de storing gevolgen voor de missie? Ja, maar het zijn minimale gevolgen. Volgens het team van New Horizons worden de hoofddoelstellingen nog allemaal gehaald, maar heeft de storing wel een kleine invloed op de minder belangrijke doelen. “In termen van wetenschap verandert een 10 nog niet eens in een 9″, zegt hoofdonderzoeker Alan Stern van het New Horizons-project.

Nieuwe foto’s
Dit betekent dat we de eerste nieuwe foto’s van Pluto en zijn manen morgen of pas woensdag kunnen verwachten. De laatste foto’s zijn vrijdag gemaakt, dus dat betekent dat we in één keer veel nieuwe details te zien krijgen. Spannend!

(scientias.nl)
Aliens hebben dus geknoeid met de instructieset van de spacecraft en mensen zijn te dom om het in te zien.
ExperimentalFrentalMentalmaandag 6 juli 2015 @ 09:26
quote:
1s.gif Op maandag 6 juli 2015 09:08 schreef FoolWithMokey het volgende:

[..]

Aliens hebben dus geknoeid met de instructieset van de spacecraft en mensen zijn te dom om het in te zien.
:)
FoolWithMokeymaandag 6 juli 2015 @ 09:28
quote:
Ik weet dat het onwaarschijnlijk klinkt, maar je moet er toch rekening mee houden vind ik. Het is een regio die we nooit eerder hebben bezocht.
Royymaandag 6 juli 2015 @ 16:21
quote:
1s.gif Op maandag 6 juli 2015 09:28 schreef FoolWithMokey het volgende:

[..]

Ik weet dat het onwaarschijnlijk klinkt, maar je moet er toch rekening mee houden vind ik. Het is een regio die we nooit eerder hebben bezocht.
Je zult er nooit achter komen. Of je moet er twee sturen, met een kilometer verschil die dan deze in de gaten houdt. Maar dan zal je zien dat ze allebei uitvallen voor anderhalf uu _O-
BabeWatchermaandag 6 juli 2015 @ 20:19
Zoals zo vaak gaat deze missie meer nieuwe vragen opwerpen dan vragen beantwoorden.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 7 juli 2015 @ 08:39
quote:
1s.gif Op maandag 6 juli 2015 09:28 schreef FoolWithMokey het volgende:

[..]

Ik weet dat het onwaarschijnlijk klinkt, maar je moet er toch rekening mee houden vind ik. Het is een regio die we nooit eerder hebben bezocht.
De oorzaak van het incident was een fout in de opdrachtenreeks. Dat is iig veel waarschijnlijker dan aliens :)
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 7 juli 2015 @ 08:40
07-07-2015

Nog 7 dagen tot Pluto: scherpe foto’s van vingerafdrukken

pluto-nieuw.png?zoom=1.5&resize=574%2C399
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 7 juli 2015 om 07:47 uur

Wetenschappers hebben de laatste foto’s van de New Horizons-ruimtesonde bewerkt en laten de resultaten nu zien. Op de scherpe foto’s zijn de opvallende vingerafdrukken – vier donkere vlekken naast elkaar – duidelijk zichtbaar.

Sowieso is het gebied nabij de evenaar van Pluto veel donkerder dan bij de noordpool. Toch is er op de linkerfoto een duidelijke witte vlek op de noordelijke helft van de dwergplaneet te zien. Deze vlek bevindt zich aan de rechterkant van Pluto. De foto’s zijn gemaakt tussen 1 juli en 3 juli. De afstand tot de dwergplaneet nam in deze periode af van 14,9 miljoen kilometer tot 12,5 miljoen kilometer.

vinger.jpg?zoom=1.5&resize=574%2C306

Op de nieuwste beelden zijn oppervlaktekenmerken zichtbaar met een diameter van honderden kilometer. Aangezien New Horizons vandaag weer aan het werk gaat, worden de komende dagen nieuwe haarscherpe kiekjes van Pluto naar de aarde gestuurd. Wat treffen we hier op aan?

Overbelasting
New Horizons verbrak op 4 juli plotseling de verbinding met de aarde. De hoofdcomputer van het ruimtevaartuig was tijdelijk overbelast door een fout in de opdrachtenreeks, die de ruimtesonde afwerkte ter voorbereiding op de aankomst bij Pluto. De computer kreeg namelijk de opdracht om een nieuw commando te ontvangen, terwijl er tegelijkertijd wetenschappelijke data werd gecomprimeerd. Door deze overbelasting reageerde de hoofdcomputer door de veilige modus te activeren en naar de back-up-computer te wisselen.

Minimaal verlies
Het ruimtevaartuig heeft tussen 4 juli en 7 juli geen nieuwe data verzameld. In totaal liepen wetenschappers hierdoor dertig observaties mis. Dit is echter 1% van het totale aantal observaties in de periode van 4 juli tot 16 juli. Daarnaast is de kans zeer klein dat hetzelfde probleem kort voor de aankomst van New Horizons bij Pluto terugkeert, aangezien de ruimtesonde geen opdrachtenreeksen afwerkt.

“Dit is inderdaad een drempel op de weg naar de dwergplaneet, maar ik beloof je dat je wordt weggeblazen als je straks de nieuwe foto’s van Pluto ziet”, zegt hoofdonderzoeker Alan Stern van het New Horizons-project. Wij kunnen in ieder geval niet wachten!

(scientias.nl)
xzazdinsdag 7 juli 2015 @ 15:18
Nog een weekje :)
Apekoekdinsdag 7 juli 2015 @ 15:24
Leuk, ff volgen.
Maanvisdinsdag 7 juli 2015 @ 15:30
ik heb telkens het gevoel dat die vlekken een resultaat zijn van de compressie van de foto's onderweg naar aarde ipv echte vlekken.
Apekoekdinsdag 7 juli 2015 @ 16:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 juli 2015 15:30 schreef Maanvis het volgende:
ik heb telkens het gevoel dat die vlekken een resultaat zijn van de compressie van de foto's onderweg naar aarde ipv echte vlekken.
Ik heb mij nog niet ingelezen, maar ik dacht dat we Pluto al wel van afstand redelijk scherp konden fotograferen. Maar dat is dus helemaal niet waar?
xzazdinsdag 7 juli 2015 @ 16:15
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 juli 2015 16:04 schreef Apekoek het volgende:

[..]

Ik heb mij nog niet ingelezen, maar ik dacht dat we Pluto al wel van afstand redelijk scherp konden fotograferen. Maar dat is dus helemaal niet waar?
Nee, zie het een beetje als een vlieg fotograferen in een koplamp van een auto.
Apekoekdinsdag 7 juli 2015 @ 16:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 juli 2015 16:15 schreef xzaz het volgende:

[..]

Nee, zie het een beetje als een vlieg fotograferen in een koplamp van een auto.
Het is dus niet de afstand maar de vertroebeling over de afstand die voor een onscherp plaatje zorgt?

Als het wel om de afstand zelf gaat, op welke afstand vanaf de koplamp zou je dan staan om te fotograferen? ;)
xzazdinsdag 7 juli 2015 @ 17:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 juli 2015 16:22 schreef Apekoek het volgende:

[..]

Het is dus niet de afstand maar de vertroebeling over de afstand die voor een onscherp plaatje zorgt?

Als het wel om de afstand zelf gaat, op welke afstand vanaf de koplamp zou je dan staan om te fotograferen? ;)
De koplamp moet uitstaan :).
Saekerhettwoensdag 8 juli 2015 @ 08:54
Voor de duidelijkheid, New Horizons is nog ruim 7 miljoen kilometer verwijderd van Pluto, dat is grofweg 20 keer de afstand aarde - maan... Pluto is nog een stuk kleiner dan de maan en als je bovenstaande foto's dan ziet, kun je stellen dat die best goed zijn voor die afstand!
Apekoekwoensdag 8 juli 2015 @ 09:04
quote:
0s.gif Op woensdag 8 juli 2015 08:54 schreef Saekerhett het volgende:
Voor de duidelijkheid, New Horizons is nog ruim 7 miljoen kilometer verwijderd van Pluto, dat is grofweg 20 keer de afstand aarde - maan... Pluto is nog een stuk kleiner dan de maan en als je bovenstaande foto's dan ziet, kun je stellen dat die best goed zijn voor die afstand!
Ok, bedankt voor de verheldering.
Xlargewoensdag 8 juli 2015 @ 09:58
Nog 6 dagen :)
Maanviswoensdag 8 juli 2015 @ 11:50
quote:
14s.gif Op woensdag 8 juli 2015 09:58 schreef Xlarge het volgende:
Nog 6 dagen :)
Rosetta en Philae maken de rest van de ruimtemissies saai :D
Nattekatwoensdag 8 juli 2015 @ 11:56
quote:
0s.gif Op woensdag 8 juli 2015 11:50 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Rosetta en Philae maken de rest van de ruimtemissies saai :D
Welnee :P
Moluruswoensdag 8 juli 2015 @ 12:42
Echt wel. Op een komeet landen is veel stoerder dan langs een dwergplaneet vliegen. :P

En bovendien is het een een Europees project, en het ander een Amerikaans project.
Pregowoensdag 8 juli 2015 @ 18:12
quote:
0s.gif Op woensdag 8 juli 2015 12:42 schreef Molurus het volgende:
Echt wel. Op een komeet landen is veel stoerder dan langs een dwergplaneet vliegen. :P

En bovendien is het een een Europees project, en het ander een Amerikaans project.
appels met peren vergelijken.
Ik vind beide lekker :+
speknekdonderdag 9 juli 2015 @ 08:13
quote:
0s.gif Op woensdag 8 juli 2015 12:42 schreef Molurus het volgende:
Echt wel. Op een komeet landen is veel stoerder dan langs een dwergplaneet vliegen. :P

En bovendien is het een een Europees project, en het ander een Amerikaans project.
Het idee is tof, maar verder is het gewoon een vliegende rots met misschien wat ijs. (een planeet ook natuurlijk maar toch.)
Ik vind het 'ontdekken' van een planeet vele malen interessanter. Even afgezien van die ijdele hoop dat er leven is, wat is die donkere schaduw aan de onderkant? Oppervlakte ijs? Zijn die vier vingerafdrukken toevallig symmetrische impactkraters of bewijs van seismische activiteit? Is de planeet echt bruin of is dat een belichtingseffect? Waarschijnlijk is het toch gewoon een kale rots daar niet van.
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 9 juli 2015 @ 09:05
09-07-2015

Zo zag je Pluto nog nooit; nieuwe beelden van New Horizons

pluto-hart.jpg?zoom=1.5&resize=574%2C327
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 9 juli 2015 om 07:47 uur

Na een reis van bijna vijf miljard kilometer en meer dan negen jaar krijgen wetenschappers de komende week eindelijk waar voor hun geld. De New Horizons-ruimtesonde maakt steeds scherpere foto’s van Pluto en zijn manen.

De foto bovenaan dit artikel is op 8 juli ontvangen door Mission Control. Deze foto is op 7 juli gemaakt, toen New Horizons acht miljoen kilometer verwijderd was van de dwergplaneet. Het is het eerste beeld dat wetenschappers ontvangen nadat het ruimtevaartuig op 4 juli stopte met communiceren.

“De volgende keer dat we Pluto van deze kant zien, zijn de foto’s van de dwergplaneet 500 keer scherper dan nu”, vertelt onderzoeker Jeff More van NASA’s Ames onderzoekscentrum. “Het wordt fantastisch!”

pluto-recent.jpg?zoom=1.5&resize=574%2C276

Op de nieuwe beelden is o.a. een donkere vlek nabij de evenaar te zien (onderaan). Dit gebied heet de walvis. Daarnaast is een groot wit hart zichtbaar. Dit hart is 2.000 kilometer breed. Zowel het hart als de walvis staat op de meest recente landkaart van de dwergplaneet. Boven het hart en de walvis bevindt zich het noordpoolgebied. Wellicht had jij een flinke poolkap verwacht, maar dit is niet te zien.

Op de meest recente ruwe foto’s zijn niet alleen Pluto en Charon zichtbaar, maar ook een paar andere maantjes. Deze maantjes zijn niet groter dan een pixel

(scientias.nl)
speknekdonderdag 9 juli 2015 @ 10:00
Okay schijnbaar is het stikstof en methaanijs en wisten we dat al. Ik vraag me af waarom Pluto in mijn oude boeken als een soort maan/mercurius werd afgebeeld.
remlofdonderdag 9 juli 2015 @ 10:13
quote:
0s.gif Op donderdag 9 juli 2015 10:00 schreef speknek het volgende:
Okay schijnbaar is het stikstof en methaanijs en wisten we dat al. Ik vraag me af waarom Pluto in mijn oude boeken als een soort maan/mercurius werd afgebeeld.
Omdat tot dan toe alle onderzochte kleine tot middelgrote hemellichamen waren zoals de maan en Mercurius :P
xzazdonderdag 9 juli 2015 @ 10:35
Het ziet er in ieder geval wel uit als een planeet :9
Apekoekdonderdag 9 juli 2015 @ 11:03
quote:
0s.gif Op donderdag 9 juli 2015 10:35 schreef xzaz het volgende:
Het ziet er in ieder geval wel uit als een planeet :9
Dat is in ieder geval een interessante constatering.
Maanvisdonderdag 9 juli 2015 @ 11:18
quote:
0s.gif Op donderdag 9 juli 2015 10:35 schreef xzaz het volgende:
Het ziet er in ieder geval wel uit als een planeet :9
Ik had vroeger knikkers die er precies zo uit zagen!
xzazdonderdag 9 juli 2015 @ 12:05
quote:
14s.gif Op donderdag 9 juli 2015 11:03 schreef Apekoek het volgende:

[..]

Dat is in ieder geval een interessante constatering.
quote:
0s.gif Op donderdag 9 juli 2015 11:18 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Ik had vroeger knikkers die er precies zo uit zagen!
If it looks, smells and sounds like a planet; it is a planet. :*
Maanvisdonderdag 9 juli 2015 @ 16:14
Eigenlijk wel wrang dat 8 maanden nadat New Horizons opsteeg men ineens bepaalde dat Pluto geen planeet is. Erg sneaky, als ik die probe was was ik omgedraaid!
Maanvisdonderdag 9 juli 2015 @ 16:19
Mocht iemand trouwens de processor willen kopen die in New Horizons zit, go your gang!
http://synova.com/proc/mg5_price.html
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 10 juli 2015 @ 09:09
:)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 10 juli 2015 @ 09:10
10-07-2015

New Horizons produceert nieuwe haarscherpe beelden van Pluto

pluto-charon.png?zoom=1.5&resize=574%2C431
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 10 juli 2015 om 08:12 uur

En de foto’s worden alsmaar scherper. Nog vier dagen en dan schiet de New Horizons-ruimtesonde als een kogel langs dwergplaneet Pluto en zijn manen.

Op deze nieuwe foto zijn de maan Charon (links) en de dwergplaneet Pluto (rechts) te zien. De foto is op 8 juli gemaakt op een afstand van zes miljoen kilometer tot het duo. Op Pluto is een groot zwart gebied zichtbaar, dat de walvis wordt genoemd. We kijken vanuit hier naar de noordelijke helft van de dwergplaneet.

Op de nieuwe foto is goed te zien hoe verschillend Charon en Pluto eruitzien. “Beide objecten bevinden zich mogelijk al miljarden jaren bij elkaar – in dezelfde baan – maar zijn totaal anders”, zegt hoofdonderzoeker Alan Stern van het Southwest Research Institute in Boulder. Pluto heeft een atmosfeer, Charon niet. Daarnaast heeft Pluto exotisch ijs op zijn oppervlak, zoals bevroren stikstof, methaan en koolstofmonoxide. Charons oppervlak bestaat uit bevroren water en ammoniak. Het binnenste van Charon bestaat uit steen en waterijs, terwijl in Pluto het waterijs voor een groot deel ontbreekt.

kaart-pluto.jpg?zoom=1.5&resize=563%2C281
De landkaart van Pluto, die een paar dagen geleden is uitgebracht. Ook hier is de donkere regio ‘de walvis’ waar te nemen.

Hoewel wetenschappers Pluto al een paar dagen goed kunnen zien, verschijnt Charon nu pas duidelijk in beld. De grootste maan van Pluto heeft een diameter van 1200 kilometer. Dat is de helft van de diameter van Pluto. Daarnaast heeft Charon een donker oppervlak dan Pluto, waardoor het object zich niet makkelijk laat fotograferen.

De komende dagen zullen de beelden van New Horizons alsmaar beter worden. De komende dagen (en hopelijk weken!) plaatst de redactie van Scientias.nl dagelijks updates over de ruimtemissie. Check zelf ook regelmatig de pagina met de nieuwste ruwe foto’s van Pluto en Charon.

(scientias.nl)
xzazvrijdag 10 juli 2015 @ 09:56
_O_
Janevrijdag 10 juli 2015 @ 09:57
Heel tof! ^O^
remlofvrijdag 10 juli 2015 @ 10:05
quote:
0s.gif Op donderdag 9 juli 2015 16:19 schreef Maanvis het volgende:
Mocht iemand trouwens de processor willen kopen die in New Horizons zit, go your gang!
http://synova.com/proc/mg5_price.html
Dan moet je 'm zeker wel zelf ophalen in de Oortwolk :(
Quyxz_vrijdag 10 juli 2015 @ 10:38
quote:
10s.gif Op vrijdag 10 juli 2015 10:05 schreef remlof het volgende:

[..]

Dan moet je 'm zeker wel zelf ophalen in de Oortwolk :(
Het duurt nog wel een millennium voordat New Horizons daar is hoor. :P
remlofvrijdag 10 juli 2015 @ 10:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juli 2015 10:38 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Het duurt nog wel een millennium voordat New Horizons daar is hoor. :P
Zolang duurt het dan ook voordat je 'm ingehaald hebt :P
xzazvrijdag 10 juli 2015 @ 11:41
En die processor x2.

https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_RAD6000

Die hebben de rovers; en dat x4 :)
Nobervrijdag 10 juli 2015 @ 15:40
Doen ze 1 miljoen kilometer per dag zodat ze op 14 juli op een mooie afstand zitten?
BabeWatchervrijdag 10 juli 2015 @ 20:03
Het is ongelooflijk dat er iets te zien valt. De zon is ter hoogte van Pluto nog slechts een ster. Het is daar zo donker als het hier 's nachts is bij Nieuwe Maan.
Montovvrijdag 10 juli 2015 @ 20:42
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juli 2015 20:03 schreef BabeWatcher het volgende:
Het is ongelooflijk dat er iets te zien valt. De zon is ter hoogte van Pluto nog slechts een ster. Het is daar zo donker als het hier 's nachts is bij Nieuwe Maan.
Ik las juist dat de zon 400 keer meer licht geeft dan een volle maan op Aarde, en dat de foto's met ongeveer een seconde sluitertijd worden genomen.

Edit, zie: http://blogs.discovermaga(...)s-the-sun-from-pluto
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 11 juli 2015 @ 09:37
11-07-2015

Hoe is het ruimteweer als New Horizons langs Pluto vliegt?

pluto-charon-10-juli.jpg?zoom=1.5&resize=574%2C574
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 11 juli 2015 om 08:00 uur

Regelmatig vinden er grote explosies plaats op de zon, waardoor plasma de ruimte in wordt geslingerd. Deze wolken met elektrisch geladen deeltjes kunnen ook naar Pluto reizen. Ondervindt New Horizons hier hinder van?

Als een ruimtesonde bestookt wordt door veel elektrisch geladen deeltjes, dan bestaat er eens kans dat het ruimtevaartuig de veilige modus activeert. Als dit op 14 juli gebeurt, oftewel tijdens de scheervlucht van New Horizons langs Pluto, dan kunnen we fluiten naar haarscherpe beelden van de dwergplaneet en zijn oppervlak. Oftewel: 700 miljoen dollar wordt in één keer in de prullenbak gegooid.

Gelukkig hoeven we hier niet bang voor te zijn. De simulaties laten zien dat New Horizons op 14 juli niet te maken krijgt met extreem ruimteweer. Overigens houden wetenschappers een slag om de arm, aangezien er nog weinig bekend is over hoe elektrisch geladen deeltjes zich gedragen op miljarden kilometers afstand van de zon.


Het ruimteweer heeft mogelijk ook invloed op Pluto. “Een paar weken na de scheervlucht wordt de dwergplaneet geraakt door een grote plasmawolk”, zegt onderzoeker Dusan Odstricil. “Deze elektrisch geladen deeltjes kunnen een bepaalde uitwerking hebben op Pluto’s atmosfeer.”

Nieuwe foto’s
Bovenaan dit artikel staat één van de nieuwe foto’s van Pluto en Charon. We zien het gebied ‘de walvis’ duidelijk op het oppervlak van de dwergplaneet. De onbewerkte foto is gemaakt op 9 juli. Op dat moment was de New Horizons-ruimtesonde ruim zes miljoen kilometer van het duo verwijderd.

(scientias.nl)
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 11 juli 2015 @ 09:38
11-07-2015

Grillige patronen op nieuwe foto’s Pluto

grillig1.png?zoom=1.5&resize=574%2C400
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 11 juli 2015 om 09:00 uur

Op nieuwe zwart-witfoto’s, gemaakt door New Horizons Long Range Reconnaissance Imager, zijn veel meer details op het oppervlak van dwergplaneet Pluto zichtbaar. De foto is op 9 juli gemaakt, slechts vijf dagen voor de scheervlucht van New Horizons langs Pluto.

Toen New Horizons deze foto maakte, was het ruimtevaartuig nog ruim vijf miljoen kilometer van de ijskoude dwergplaneet verwijderd.

gillig2.jpg?zoom=1.5&resize=563%2C316.
Op Pluto zijn nu al interessante gebieden zichtbaar. Hier willen wetenschappers graag een kijkje nemen.

“We zijn nu zó dichtbij dat we geologische details op Pluto kunnen zien”, vertelt wetenschapper Curt Niebur van New Horizons. Hij is vooral geïnteresseerd in het grijze gebied boven de staart van de walvis. “Dit is een overgangsgebied met veel dynamiek, dat maakt het zeer interessant voor wetenschappers om te analyseren.”

De resolutie op deze foto is ongeveer 27 kilometer per pixel. We zien hier de kant van Pluto die altijd is gericht naar Charon, zijn grootste maan. “Op dit nieuwste beeld treffen we ook een lange band aan met complexe, veelhoekige vormen”, vertelt hoofdonderzoeker Alan Stern van New Horizons. “Deze band is ongeveer 1.500 kilometer lang. Na een vlucht van 9,5 jaar blijkt nu in ieder geval dat Pluto het wachten waard is.”

(scientias.nl)
Saekerhettzaterdag 11 juli 2015 @ 09:46
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juli 2015 20:03 schreef BabeWatcher het volgende:
Het is ongelooflijk dat er iets te zien valt. De zon is ter hoogte van Pluto nog slechts een ster. Het is daar zo donker als het hier 's nachts is bij Nieuwe Maan.
Mijn god, wat een onzin...
rubbereendzaterdag 11 juli 2015 @ 13:33
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 juli 2015 09:38 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
11-07-2015

Grillige patronen op nieuwe foto’s Pluto

[ afbeelding ]
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 11 juli 2015 om 09:00 uur

Op nieuwe zwart-witfoto’s, gemaakt door New Horizons Long Range Reconnaissance Imager, zijn veel meer details op het oppervlak van dwergplaneet Pluto zichtbaar. De foto is op 9 juli gemaakt, slechts vijf dagen voor de scheervlucht van New Horizons langs Pluto.

Toen New Horizons deze foto maakte, was het ruimtevaartuig nog ruim vijf miljoen kilometer van de ijskoude dwergplaneet verwijderd.

[ afbeelding ].
Op Pluto zijn nu al interessante gebieden zichtbaar. Hier willen wetenschappers graag een kijkje nemen.

“We zijn nu zó dichtbij dat we geologische details op Pluto kunnen zien”, vertelt wetenschapper Curt Niebur van New Horizons. Hij is vooral geïnteresseerd in het grijze gebied boven de staart van de walvis. “Dit is een overgangsgebied met veel dynamiek, dat maakt het zeer interessant voor wetenschappers om te analyseren.”

De resolutie op deze foto is ongeveer 27 kilometer per pixel. We zien hier de kant van Pluto die altijd is gericht naar Charon, zijn grootste maan. “Op dit nieuwste beeld treffen we ook een lange band aan met complexe, veelhoekige vormen”, vertelt hoofdonderzoeker Alan Stern van New Horizons. “Deze band is ongeveer 1.500 kilometer lang. Na een vlucht van 9,5 jaar blijkt nu in ieder geval dat Pluto het wachten waard is.”

(scientias.nl)
geweldig _O_
Jihawtizaterdag 11 juli 2015 @ 14:08
Prachtig, kijk hier al jaren naar uit. _O_
Pekzaterdag 11 juli 2015 @ 18:09
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 juli 2015 09:46 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Mijn god, wat een onzin...
Niet helemaal. ;)
quote:
It’s Antarctic winter on Pluto. The sun has not been visible for twenty years in this frigid south polar region; it will not shine again for another 80 years. The only source of natural light is starlight and moonlight from Pluto’s largest moon, Charon.
Bron
Moluruszaterdag 11 juli 2015 @ 20:35
quote:
12s.gif Op zaterdag 11 juli 2015 18:09 schreef Pek het volgende:

[..]

Niet helemaal. ;)

[..]

Bron
Dat slaat op de nachtkant van Pluto he. ;)

De dagkant van Pluto krijgt meer dan genoeg licht, veel meer dan volle maan bij ons.
Joachimzondag 12 juli 2015 @ 11:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 juli 2015 20:35 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat slaat op de nachtkant van Pluto he. ;)

De dagkant van Pluto krijgt meer dan genoeg licht, veel meer dan volle maan bij ons.
Wel een interessante vraag eigenlijk :) Beetje rond googlend is de zon vanaf Pluto inderdaad niet veel meer dan een ster, maar wel een hele heldere. En ook nog steeds veel helderder dan een volle maan op aarde.

Daarnaast wat bijvangst, om 14 juli mee te kunnen proosten op de mooie plaatjes c_/

quote:
SUNRISE ON PLUTO

Ingredients:
• 30 ml. Jose Cuervo Tequila
• 30 ml. Vodka
• 15 ml. Blue Curacao
• dash Grenadine
• Lemonade

Pour vodka, tequila and blue curacao into a highball glass. Fill almost to top with lemonade. Then add a dash of grenadine into glass. Obviously this sink to the bottom and create a sunrise effect in a blue


[ Bericht 13% gewijzigd door Joachim op 12-07-2015 12:02:39 ]
speknekzondag 12 juli 2015 @ 12:34
Hmm wat voor getijdeneffecten zou een maan die maar een stukje kleiner dan jezelf is hebben op de planeet? Ik dacht dat Pluto vooral actief zou zijn door zijn elliptische baan, maar het is misschien logischer dat Charon dat doet (aan de andere kant lijkt Charon wel een oud oppervlakte te hebben?).
eightzondag 12 juli 2015 @ 12:36
quote:
Voor de allerlaatste keer heeft de New Horizons-ruimtesonde een foto gemaakt van de mysterieuze vingerafdrukken op dwergplaneet Pluto. De vlekken zijn te zien op de kant die altijd naar de maan Charon is gericht.
vingerafdrukken.jpg?zoom=1.5&resize=570%2C570

Best wel een domper dit. Reis je negen jaar lang naar Pluto en vervolgens moet je het doen met een paar vage foto's van een interessante achterkant.
Hopelijk is de voorzijde minstens net zo interessant
pfafzondag 12 juli 2015 @ 17:42
quote:
1s.gif Op zondag 12 juli 2015 12:36 schreef eight het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Best wel een domper dit. Reis je negen jaar lang naar Pluto en vervolgens moet je het doen met een paar vage foto's van een interessante achterkant.
Hopelijk is de voorzijde minstens net zo interessant
Meer krijgen we niet te zien van deze kant?
eightzondag 12 juli 2015 @ 18:27
quote:
11s.gif Op zondag 12 juli 2015 17:42 schreef pfaf het volgende:

[..]

Meer krijgen we niet te zien van deze kant?
Nope. Er moet wel nog andere data gecombineerd / verwerkt worden maar waarschijnlijk hebben we straks meer vragen dan antwoorden.
-CRASH-zondag 12 juli 2015 @ 18:28
quote:
1s.gif Op zondag 12 juli 2015 12:36 schreef eight het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Best wel een domper dit. Reis je negen jaar lang naar Pluto en vervolgens moet je het doen met een paar vage foto's van een interessante achterkant.
Hopelijk is de voorzijde minstens net zo interessant
Een domper...
Al was de foto nog waziger.
Dit heeft nog nooit iemand gezien
eightzondag 12 juli 2015 @ 20:22
quote:
0s.gif Op zondag 12 juli 2015 18:28 schreef -CRASH- het volgende:

[..]


Dit heeft nog nooit iemand gezien
Met dit argument is elke missie een succes
Moluruszondag 12 juli 2015 @ 20:30
quote:
0s.gif Op zondag 12 juli 2015 12:34 schreef speknek het volgende:
Hmm wat voor getijdeneffecten zou een maan die maar een stukje kleiner dan jezelf is hebben op de planeet? Ik dacht dat Pluto vooral actief zou zijn door zijn elliptische baan, maar het is misschien logischer dat Charon dat doet (aan de andere kant lijkt Charon wel een oud oppervlakte te hebben?).
Hmm, als ik dit correct lees is er geen getijdenwerking:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Charon_(maan)#Baaneigenschappen

"Elke 6.387 dagen draaien Pluto en Charon om elkaar heen. Door 'synchrone rotatie' (Engels: 'tidal locking') in beide richtingen zijn Charon en Pluto altijd met dezelfde kant naar elkaar gericht."

Grappig. Bij ons is dat alleen de maan.
speknekzondag 12 juli 2015 @ 22:08
Overigens damn
quote:
12s.gif Op zaterdag 11 juli 2015 18:09 schreef Pek het volgende:
It’s Antarctic winter on Pluto. The sun has not been visible for twenty years in this frigid south polar region; it will not shine again for another 80 years.
VMhsCn8.jpg
Papierversnipperaarzondag 12 juli 2015 @ 22:28
quote:
0s.gif Op zondag 12 juli 2015 20:30 schreef Molurus het volgende:

[..]

Hmm, als ik dit correct lees is er geen getijdenwerking:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Charon_(maan)#Baaneigenschappen

"Elke 6.387 dagen draaien Pluto en Charon om elkaar heen. Door 'synchrone rotatie' (Engels: 'tidal locking') in beide richtingen zijn Charon en Pluto altijd met dezelfde kant naar elkaar gericht."

Grappig. Bij ons is dat alleen de maan.
De maan is veel kleiner dan de Aarde. Dus die synchroniseert veel makkelijker.
Ericrzondag 12 juli 2015 @ 22:51
quote:
1s.gif Op zondag 12 juli 2015 12:36 schreef eight het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Best wel een domper dit. Reis je negen jaar lang naar Pluto en vervolgens moet je het doen met een paar vage foto's van een interessante achterkant.
Hopelijk is de voorzijde minstens net zo interessant
Gelet op de specs van LORRI (de camera aan boord van New Horizons) is dit nog best een goed beeld gelet op de afstand. Het wordt pas echt interessant in de komende dagen als de afstand drastisch afneemt en de resolutie meer dan honderdvoudig toeneemt t.o.v. de laatste foto's.

quote:
At closest approach, LORRI will image select sections of Pluto's sunlit surface at football-field-size resolution, resolving features at about 50 meters across.
Dawnbreakerzondag 12 juli 2015 @ 22:59
Het is gewoon een waanzinnig idee dat er nu foto's gemaakt worden op 5 miljard km van aarde.
Arceemaandag 13 juli 2015 @ 00:13
quote:
1s.gif Op zondag 12 juli 2015 12:36 schreef eight het volgende:
afbeelding ]

Best wel een domper dit. Reis je negen jaar lang naar Pluto en vervolgens moet je het doen met een paar vage foto's van een interessante achterkant.
Hopelijk is de voorzijde minstens net zo interessant
Hoezo? Dat is een teasertje. Dinsdag worden de high resolution-foto's gemaakt. ^O^
Pekmaandag 13 juli 2015 @ 00:28
quote:
1s.gif Op zondag 12 juli 2015 20:22 schreef eight het volgende:

[..]

Met dit argument is elke missie een succes
Niet altijd, bij Hubble zijn ze nog een paar keer terug gegaan :P
Wordt nu alleen wat lastig.
-CRASH-maandag 13 juli 2015 @ 00:42
quote:
1s.gif Op zondag 12 juli 2015 20:22 schreef eight het volgende:

[..]

Met dit argument is elke missie een succes
Dat is zeker
Elke missie waar een camera een foto kan maken
wat een mens nog nooit gezien heeft is een succes
Coelhomaandag 13 juli 2015 @ 09:59
Geen idee of het hier wel eens genoemd is, maar het gaat 16 maanden (!) duren voordat alle beelden die morgen geschoten worden terug op aarde zijn. De uploadsnelheid richting aarde ligt op ongeveer 125 bytes per seconde. Dit signaal kan alleen maar ontvangen worden omdat er zeer gevoelige apparatuur op aarde staat die precies weet waar te kijken.

125 bytes per seconde, dat is bijna 2 uur en een kwartier per MB. En dan moet er niet ergens een schrijffout in zitten zodat je weer opnieuw moet beginnen :X
ExperimentalFrentalMentalmaandag 13 juli 2015 @ 10:07
13-07-2015

De eerste kloven en kraters verschijnen op Charon

charon2.jpg?zoom=1.5&resize=574%2C323
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 13 juli 2015 om 08:45 uur

NASA’s New Horizons-ruimtesonde heeft een paar kraters gespot op de maan Charon van Pluto. Daarnaast zijn er enkele kloven te zien op een nieuwe foto, die op 11 juli is gemaakt.

Wetenschapper William McKinnon beweert dat de kloof op het zuidelijk halfrond langer en dieper is dan de Grand Canyon. “Ons beeld van Charon verandert. Eerst zagen we een ijsbal zonder details, maar nu zien we allerlei geologische activiteiten.”

De grootste krater ligt op het zuidelijk halfrond van Charon. Deze krater is bijna honderd kilometer breed. Rondom de krater is licht materiaal zichtbaar. Dit is een teken dat de krater pas recent is ontstaan. Wetenschappers vermoeden dat een ‘klein’ Kuipergordelobject ergens in de afgelopen miljard jaar op Charon is geland.

pluto-recent.jpg?zoom=1.5&resize=563%2C271.
Charon en Pluto naast elkaar. Deze foto is vorige week gemaakt.

Vooral opvallend is de donkere kratervloer. Is dit een ander soort ijs, dat minder reflectief is dan het ijs op het oppervlak van Charon? Of zijn de ijsdeeltjes groter, waardoor ze minder zonlicht reflecteren? In dit scenario heeft de grote meteoriet het ijs op de kratervloer laten smelten, waardoor het later in grotere stukken weer aan elkaar vroor.

Op de noordpool is een donkere regio zichtbaar. Dit gebied is honderden kilometers lang. New Horizons hoopt vandaag en morgen betere foto’s van Charon te maken, waardoor wetenschappers kunnen achterhalen waarom het noordpoolgebied van Charon donkerder is dan de rest van het oppervlak

(scientias.nl)
ExperimentalFrentalMentalmaandag 13 juli 2015 @ 10:08
13-07-2015

Nog 1 dag: Pluto is absoluut niet saai

pluto-nieuw-2.png?zoom=1.5&resize=574%2C305
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 13 juli 2015 om 09:36 uur

Morgen om 13:49 uur vliegt New Horizons op 12.500 kilometer afstand langs het witte hart op Pluto. Eén ding weten we zeker: de dwergplaneet is absoluut niet saai.

Amateur-astronomen kijken al tien jaar uit naar de eerste scherpe foto’s van dwergplaneet Pluto. Op deze nieuwe foto – gemaakt op 11 juli – zijn veel details te zien. Wie goed kijkt, kan een rond object zien nabij een donker gebied dat ‘de walvis’ wordt genoemd. Mogelijk is dit ronde object een krater. Naast deze krater bevinden zich mogelijk kliffen.

pluto-nieuw-4.jpg?zoom=1.5&resize=574%2C323

Wanneer New Horizons morgen langs Pluto vliegt, ziet het ruimtevaartuig de kant met het grote witte hart. Oftewel: deze kant. Wetenschappers staan te popelen om het overgangsgebied van het witte hart naar de donkere walvis te analyseren.

Wees ooggetuige
Wil je getuige zijn van de scheervlucht van New Horizons langs Pluto? Download NASA’s Eyes On Pluto-app en bekijk realtime de positie van het ruimtevaartuig.

Wanneer verschijnen de eerste beelden van de scheervlucht?
De scherpste beelden ooit van Pluto worden dinsdagavond verwacht. Waarschijnlijk worden in de nacht van dinsdag op woensdag de eerste bewerkte foto’s gepubliceerd. New Horizons kan niet alle data in één keer versturen. Minder belangrijke gegevens worden op de harde schijf opgeslagen. Het ruimtevaartuig verstuurt deze data in de weken en maanden na de scheervlucht

(scientias.nl)
ExperimentalFrentalMentalmaandag 13 juli 2015 @ 10:10
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 09:59 schreef Coelho het volgende:
Geen idee of het hier wel eens genoemd is, maar het gaat 16 maanden (!) duren voordat alle beelden die morgen geschoten worden terug op aarde zijn. De uploadsnelheid richting aarde ligt op ongeveer 125 bytes per seconde. Dit signaal kan alleen maar ontvangen worden omdat er zeer gevoelige apparatuur op aarde staat die precies weet waar te kijken.

125 bytes per seconde, dat is bijna 2 uur en een kwartier per MB. En dan moet er niet ergens een schrijffout in zitten zodat je weer opnieuw moet beginnen :X
Nee hoor, morgenavond komen een aantal beelden (de scherpste beelden van Pluto ooit), de rest wordt opgeslagen op de harde schijf en komt in de komende dagen, weken en maanden idd
Coelhomaandag 13 juli 2015 @ 10:12
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 10:10 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Nee hoor, morgenavond komen een aantal beelden (de scherpste beelden van Pluto ooit), de rest wordt opgeslagen op de harde schijf en komt in de komende dagen, weken en maanden idd
Ik zeg ook niet dat alles pas over 16 maanden komt, maar dat het in totaal 16 maanden duurt voordat alle data over zijn :)

Inderdaad morgen al de eerste beelden.
ExperimentalFrentalMentalmaandag 13 juli 2015 @ 11:04
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 10:12 schreef Coelho het volgende:

[..]

Ik zeg ook niet dat alles pas over 16 maanden komt, maar dat het in totaal 16 maanden duurt voordat alle data over zijn :)

Inderdaad morgen al de eerste beelden.
ok :)
Molurusmaandag 13 juli 2015 @ 16:25
Zelfs het promotiefilmpje dat er is gemaakt voor Rosetta is mooier. Hoewel NASA haar best heeft gedaan, ik moet het ze nageven.

Bijna D-Day!! Kom maar op met die gedetailleerde beelden. 8-)
Molurusmaandag 13 juli 2015 @ 16:33
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 10:08 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

Wees ooggetuige
Wil je getuige zijn van de scheervlucht van New Horizons langs Pluto? Download NASA’s Eyes On Pluto-app en bekijk realtime de positie van het ruimtevaartuig.
Hmmm... dit is geen app maar een Windows applicatie. Een fraaie applicatie, dat wel.
Pregomaandag 13 juli 2015 @ 17:10
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 16:33 schreef Molurus het volgende:

[..]

Hmmm... dit is geen app maar een Windows applicatie. Een fraaie applicatie, dat wel.
een applicatie is geen "app"? Oh, weer wat geleerd...

OT: *O* wat een feest deze missie *O*
Ben ik de enige die vindt dat er in de media maar barweinig tijd aan wordt besteed? Er zijn ook maar weinig mensen met wie ik mijn enthousiasme kan delen -O-
Molurusmaandag 13 juli 2015 @ 17:14
quote:
1s.gif Op maandag 13 juli 2015 17:10 schreef Prego het volgende:

[..]

een applicatie is geen "app"? Oh, weer wat geleerd...
Onder 'app' verstaat men tegenwoordig 'IOS / Android toepassing'. Ik was al vergeefs aan het zoeken in de appstore. :D En dan heb je nog Java apps, maar die zie je nog maar nauwelijks.

quote:
1s.gif Op maandag 13 juli 2015 17:10 schreef Prego het volgende:

OT: *O* wat een feest deze missie *O*
Ben ik de enige die vindt dat er in de media maar barweinig tijd aan wordt besteed? Er zijn ook maar weinig mensen met wie ik mijn enthousiasme kan delen -O-
Ik heb aardig wat op TV erover gezien vandaag, maar in mijn ogen is het nooit genoeg.

Van mij mogen ze morgen de hele dag nonstop live uitzenden over dit onderwerp. *O*

Zou er trouwens iets van een live stream komen? Dat was/is bij Esa ieg allemaal wel erg goed geregeld.
minilotmaandag 13 juli 2015 @ 17:49
quote:
1s.gif Op maandag 13 juli 2015 17:10 schreef Prego het volgende:
OT: *O* wat een feest deze missie *O*
Ben ik de enige die vindt dat er in de media maar barweinig tijd aan wordt besteed? Er zijn ook maar weinig mensen met wie ik mijn enthousiasme kan delen -O-
BBC News berichtte er gisterenavond nog heel gaaf over en tsja, op mijn Twitterfeed gaat het zo'n beetje nergens anders over. :) O+

Maar in de reguliere Nederlandse media vind ik het ook wel wat stilletjes ja. Jammer!
Pregomaandag 13 juli 2015 @ 17:51
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 17:49 schreef minilot het volgende:

[..]

BBC News berichtte er gisterenavond nog heel gaaf over en tsja, op mijn Twitterfeed gaat het zo'n beetje nergens anders over. :) O+

Maar in de reguliere Nederlandse media vind ik het ook wel wat stilletjes ja. Jammer!
op mijn twitter idem, dus wat zeur ik eigenlijk :')
Hier op de Franse TV zo goed als niets...
minilotmaandag 13 juli 2015 @ 17:51
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 17:14 schreef Molurus het volgende:
Van mij mogen ze morgen de hele dag nonstop live uitzenden over dit onderwerp. *O*

Zou er trouwens iets van een live stream komen? Dat was/is bij Esa ieg allemaal wel erg goed geregeld.
Morgen uitgebreide verslaggeving op http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/ :Y
Tijnmaandag 13 juli 2015 @ 17:52
quote:
1s.gif Op maandag 13 juli 2015 17:10 schreef Prego het volgende:

[..]

Ben ik de enige die vindt dat er in de media maar barweinig tijd aan wordt besteed?
Laatst had Een Vandaag er nog een reportage over.

Maar zolang ze niet daadwerkelijk close-up foto's van Pluto kunnen tonen, kun je het de mainstream media moeilijk kwalijk nemen dat ze er niet over berichten vind ik. Het is pas nieuws als het is gebeurd, niet daarvoor.
minilotmaandag 13 juli 2015 @ 17:54
Nou ja, er was hier wel degelijk véél meer te doen over Rosetta & de komeet. Ander soort missie natuurlijk, maar toch - ik vind de berichtgeving over Pluto tot nu toe ook nog wat karig. Maar goed, misschien ontploft het morgen alsnog :)
WoordenShuffelaarmaandag 13 juli 2015 @ 17:58
App gewoon een afkorting van applicatie.
Molurusmaandag 13 juli 2015 @ 17:58
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 17:54 schreef minilot het volgende:
Nou ja, er was hier wel degelijk véél meer te doen over Rosetta & de komeet. Ander soort missie natuurlijk, maar toch - ik vind de berichtgeving over Pluto tot nu toe ook nog wat karig. Maar goed, misschien ontploft het morgen alsnog :)
Ik vermoed dat er, ieg binnen Europa, veel meer budget was voor PR. Rosetta is tenslotte een Europees project. 1 van de weinige Europese samenwerkingsverbanden die momenteel goed gaat zullen we maar zeggen, daar wil men wel aandacht aan besteden.

Laat niet weg dat ik hoop dat morgen alsnog TV, radio en internet volledig in het teken zullen staan van New Horizons. Maar ik heb daar wel enige twijfels bij.
Molurusmaandag 13 juli 2015 @ 17:58
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 17:51 schreef minilot het volgende:

[..]

Morgen uitgebreide verslaggeving op http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/ :Y
Top! ^O^
Molurusmaandag 13 juli 2015 @ 17:59
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 17:58 schreef WoordenShuffelaar het volgende:
App gewoon een afkorting van applicatie.
Dat is de oorsprong van het woord, ja. Maar de semantiek verschilt toch echt. Niemand, zover ik weet, zou Microsoft Office of Autocad omschrijven als een 'app'. Dat zijn (Windows) desktop applicaties.

Edit: het staat zelfs in van Dale:

app (de; v(m); meervoud: apps)
1 (computer) applicatie, m.n. voor een smartphone of een tablet-pc

(merk op dat het geen afkorting meer is, hoewel dat wel de oorsprong is.)

[ Bericht 2% gewijzigd door Molurus op 13-07-2015 18:05:56 ]
WoordenShuffelaarmaandag 13 juli 2015 @ 18:18
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 17:59 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat is de oorsprong van het woord, ja. Maar de semantiek verschilt toch echt. Niemand, zover ik weet, zou Microsoft Office of Autocad omschrijven als een 'app'. Dat zijn (Windows) desktop applicaties.

Edit: het staat zelfs in van Dale:

app (de; v(m); meervoud: apps)
1 (computer) applicatie, m.n. voor een smartphone of een tablet-pc

(merk op dat het geen afkorting meer is, hoewel dat wel de oorsprong is.)
Maar op Mac OS en Linux wordt alles ook gewoon app genoemd, je hebt ook gewoon appstores op Mac en Linux. Na windows 8 heb je ook gewoon een appstore waar je apps kan downloaden.
Molurusmaandag 13 juli 2015 @ 18:23
quote:
1s.gif Op maandag 13 juli 2015 18:18 schreef WoordenShuffelaar het volgende:

[..]

Maar op Mac OS en Linux wordt alles ook gewoon app genoemd, je hebt ook gewoon appstores op Mac en Linux. Na windows 8 heb je ook gewoon een appstore waar je apps kan downloaden.
Linux ook?

Het heeft er inderdaad veel van weg dat Microsoft die terminologie (en functionaliteit?) wil gaan adopteren. Maar dat we straks alleen via een appstore software kunnen installeren op Windows zie ik persoonlijk niet (nooit) gebeuren. Overigens is MS wel bezig met native support voor IOS en Android apps. To be continued.

Verder nogal off topic. :) Het is zoals gezegd een fraaie applicatie. Wel wat aan de zware kant voor het soort informatie dat je eruit kunt halen.
Tijnmaandag 13 juli 2015 @ 20:19
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 17:54 schreef minilot het volgende:
Nou ja, er was hier wel degelijk véél meer te doen over Rosetta & de komeet. Ander soort missie natuurlijk, maar toch - ik vind de berichtgeving over Pluto tot nu toe ook nog wat karig. Maar goed, misschien ontploft het morgen alsnog :)
Her nieuws over Rosetta kwam ook voornamelijk naar buiten toen ze op de komeet gingen landen, niet daarvoor.

Wat ook scheelt is dat er nu een zomerstop is, anders had bv DWDD er allang aandacht aan besteed.
rubbereendmaandag 13 juli 2015 @ 20:21
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 17:49 schreef minilot het volgende:

[..]

BBC News berichtte er gisterenavond nog heel gaaf over en tsja, op mijn Twitterfeed gaat het zo'n beetje nergens anders over. :) O+

Maar in de reguliere Nederlandse media vind ik het ook wel wat stilletjes ja. Jammer!
gisteren nog een heel item in 1vandaag
Pekmaandag 13 juli 2015 @ 23:47
Persco nu live op nasa tv, wel al bijna afgelopen helaas, maar het zal wel vaak herhaald worden. :)
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 00:22
13-07-2015

Alan Stern: “Pluto is groter dan verwacht”

new-horizons-2.jpg?zoom=1.5&resize=574%2C314
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 13 juli 2015 om 18:45 uur

Morgen komt New Horizons aan bij Pluto. Vandaag gaf Alan Stern, hoofdonderzoeker van het New Horizons-project, een persconferentie. Hij vertelde een aantal nieuwe feiten.

“We zien nu dat er stikstof ontsnapt uit de atmosfeer van Pluto”, zegt Stern. “Dit zagen we vijf dagen geleden voor het eerst. We hadden niet verwacht om het verlies van stikstof zo vroeg waar te nemen. Dit betekent dat Pluto of meer stikstof vrijgeeft of dat er sprake is van een ander transportmechanisme.”

“Daarnaast kunnen we bevestigen dat Pluto een ijskap heeft op de noordpool”, vervolgt Stern. “Het poolijs bestaat in ieder geval uit methaanijs en stikstofijs.”

Groter dan verwacht
“Ook is Pluto groter dan verwacht. De radius bedraagt 1185 kilometer”, vertelt Stern. Eerder werd de radius van Pluto geschat op 1150 kilometer. Daarmee is Pluto op dit moment het grootste object in de Kuipergordel. “Omdat we al wisten hoe zwaar Pluto is, betekent dit dat Pluto iets minder dicht is dan we voorheen dachten. Waarschijnlijk bevat de dwergplaneet meer ijs dan in traditionele modellen. Daarnaast is de troposfeer dunner.”

Haarscherpe foto’s
Binnen 24 uur vliegt New Horizons langs Pluto. “Ik kijk uit naar wat komen gaat”, zegt Stern. “De komende 24 uur verbetert de resolutie van Pluto op foto’s van 15 kilometer per pixel naar minder dan honderd meter per pixel. Doe je gordel om, want New Horizons arriveert bij Pluto!”

Volg de aankomst bij Pluto
Morgen staat Scientias.nl in het teken van de scheervlucht van New Horizons langs Pluto. We zullen de nieuwste foto’s zo snel mogelijk publiceren. Wil je de scheervlucht real-time volgen? De app ‘Eyes on Pluto‘ is dan een aanrader. Je ziet precies wat de New Horizons-ruimtesonde waarneemt. Ook kun je volgen wat New Horizons aan het doen is. De ene keer scant hij het oppervlak van Charon, om vervolgens Pluto in kaart te brengen.

(scientias.nl)
Pekdinsdag 14 juli 2015 @ 00:28
Kan die app niet vinden voor Android }:|
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 00:29
quote:
9s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 00:28 schreef Pek het volgende:
Kan die app niet vinden voor Android }:|
Dan maar de pc ;)
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 00:31
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 16:33 schreef Molurus het volgende:

[..]

Hmmm... dit is geen app maar een Windows applicatie. Een fraaie applicatie, dat wel.
Ok, ik heb m nog niet gedownload

quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 17:14 schreef Molurus het volgende:

[..]
Ik was al vergeefs aan het zoeken in de appstore. :D
Ik was vergeten de link erbij te zetten :), in het laatste artikel hierboven heb ik m gelinkt
Pekdinsdag 14 juli 2015 @ 00:38
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 00:29 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Dan maar de pc ;)
Mja, maar dan heb ik een flinke rugzak en een lang verlengsnoer nodig om hem mee te slepen morgen :')
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 00:44
quote:
10s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 00:38 schreef Pek het volgende:

[..]

Mja, maar dan heb ik een flinke rugzak en een lang verlengsnoer nodig om hem mee te slepen morgen :')
haha :) jammer
xzazdinsdag 14 juli 2015 @ 07:32
quote:
0s.gif Op maandag 13 juli 2015 16:33 schreef Molurus het volgende:

[..]

Hmmm... dit is geen app maar een Windows applicatie. Een fraaie applicatie, dat wel.
:D Waar denk je dat app voor staat :D

SPOILER
App is gewoon een buzzterm uit de mobile wereld om een onderscheid te maken tussen een applicatie op een PC en een applicatie op een mobiel platform. Beide zijn overigens gewoon applicaties. 'App' komt ook voort uit ruimte besparen. Een 'app' is klein, installeer je een applicatie dan is het veel groter.

TLDR: Een app is een applicatie een applicatie is een app.
Perrindinsdag 14 juli 2015 @ 07:44
Nou, spannend!
minilotdinsdag 14 juli 2015 @ 08:19
Kunnen regelen dat ik vandaag thuiswerk! *O*

Lekker de hele dag NasaTV chromecasten! *O*
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 08:19
^O^
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 08:19
Google heeft ook een leuk plaatje vandaag

new-horizons-pluto-flyby-5641113681526784.2-hp.gif
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 08:27
54hik0.jpg

O+
minilotdinsdag 14 juli 2015 @ 08:28
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 08:19 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Google heeft ook een leuk plaatje vandaag

[ afbeelding ]
Ja! *O*
xzazdinsdag 14 juli 2015 @ 08:30
Nu echt aan het werk:

rx4Ii1o.png
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 08:34
14-07-2015

Nog een paar uur naar Pluto; New Horizons is er bijna!

pluto-charon-2.jpg?zoom=1.5&resize=563%2C294
De meest recente foto’s van Charon (links) en Pluto (rechts).
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 14 juli 2015 om 08:07 uur

Vandaag is dé dag waar miljoenen mensen al tien jaar naar uitkijken: New Horizons vliegt langs dwergplaneet Pluto. Dit gebeurt vandaag om 13:49 uur Nederlandse tijd.

Het is al bijna tien jaar geleden dat de New Horizons-ruimtesonde naar Pluto vertrok. Sommige wetenschappers hebben van Pluto hun levenswerk gemaakt. Alan Stern bijvoorbeeld. Hij is projectwetenschapper van de New Horizons-missie. In de jaren tachtig van de vorige eeuw berekende hij dat er slechts één goede kans was om Pluto te verkennen, maar dan moest een ruimtesonde wel voor 2006 gelanceerd worden. NASA zag niets in zijn plan, dus ging hij naar de Russen. Uiteindelijk besloot de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie om toch 700 miljoen dollar te investeren in een missie naar Pluto en zijn manen.

Live meekijken?
Wil je de scheervlucht van New Horizons langs Pluto en zijn manen live volgen? Een aanrader is het computerprogramma Eyes on Pluto. In dit programma reis je realtime mee op de ‘rug’ van de New Horizons-ruimtesonde. Je ziet tevens welk object het ruimtevaartuig aan het fotograferen is. Ongeduldig? Je kunt de simulatie versnellen, waardoor je een goed beeld krijgt van de reis langs het systeem.

Spannende dagen
New Horizons functioneerde tot vandaag redelijk goed. Ruim een week geleden activeerde het ruimtevaartuig de veilige modus, maar dit probleem is een paar dagen later opgelost. Dit betekent echter niet dat Alan Stern en zijn teamleden nu kunnen genieten. Vandaag is de spannendste dag sinds de lancering. Er kan veel misgaan. “De grootste kans op een botsing is het moment dat New Horizons langs de evenaar van Pluto vliegt,” vertelt wetenschapper Hal Weaver van het New Horizons-project. “Een ander riskant moment is wanneer de ruimtesonde andere maantjes passeert.” Daarmee doelt Weaver vooral op kleine stofdeeltjes en steentjes. De New Horizons-ruimtesonde heeft een hoge snelheid van bijna 50.000 kilometer per uur. “Zelfs een piepklein stofje kan New Horizons vernietigen, waardoor alle wetenschappelijke informatie verloren gaat. De meest kwetsbare plek is het midden van de ruimtesonde, waar de brandstof van New Horizons is opgeslagen.”

De eerste foto?
Wanneer New Horizons vanmiddag om 13:49 uur langs Pluto vliegt, zal het ruimtevaartuig 21 uur geen contact opnemen met de aarde. Het ruimtevaartuig zet namelijk al zijn sensoren in om Pluto en zijn manen vast te leggen. New Horizons krijgt slechts één kans. Morgen is de afstand tussen de ruimtesonde en Pluto namelijk weer groter dan één miljoen kilometer. Pas morgenvroeg worden de eerste gegevens naar Mission Control gestuurd. In de loop van woensdag zullen de eerste beelden dan ook worden gepubliceerd. New Horizons heeft de opdracht gekregen om morgen eerst de belangrijkste data te sturen, namelijk hoge resolutie foto’s van de scheervlucht. Pas weken (of zelfs maanden) later worden andere gegevens binnengehaald.

Minder dan 300.000 kilometer te gaan
De afstand was vanochtend om half acht minder dan 300.000 kilometer. Dat is de gemiddelde afstand van de aarde naar de maan. Kortom, New Horizons bevindt zich op dit moment dichter bij dwergplaneet Pluto dan de maan bij de aarde. Nu we toch in termen als ‘aarde’ en ‘maan’ praten: hoe groot zijn Pluto en Charon als je deze twee Kuipergordelobjecten op de aarde legt? De onderstaande visualisatie laat die goed zien. Pluto heeft een diameter van 2370 kilometer, oftewel 18,5% van de diameter van de aarde. Charon heeft een diameter van 1208 kilometer.

nog-een-paar-uur.jpg?zoom=1.5&resize=574%2C574

(scientias.nl)
Saekerhettdinsdag 14 juli 2015 @ 08:40
Ben benieuwd naar de eerstvolgende foto's.
Molurusdinsdag 14 juli 2015 @ 08:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 07:32 schreef xzaz het volgende:

[..]

:D Waar denk je dat app voor staat :D

SPOILER
App is gewoon een buzzterm uit de mobile wereld om een onderscheid te maken tussen een applicatie op een PC en een applicatie op een mobiel platform. Beide zijn overigens gewoon applicaties. 'App' komt ook voort uit ruimte besparen. Een 'app' is klein, installeer je een applicatie dan is het veel groter.

TLDR: Een app is een applicatie een applicatie is een app.
Je vond het zelf ook te lang om te lezen? :D

Vrij vertaald: 'App' is van oorsprong een afkorting (het is geen afkorting meer), en wordt gebruikt om daar mobiele toepassingen mee aan te duiden. En dan is een Windows desktop applicatie gewoon niet wat je verwacht. :P
Molurusdinsdag 14 juli 2015 @ 08:58
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 08:19 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Google heeft ook een leuk plaatje vandaag

[ afbeelding ]
_O_
Perrindinsdag 14 juli 2015 @ 09:06
Je zou maar heel de dag thuis zitten om dit te kunnen volgen

* Perrin zit gewoon op werk.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 09:09
quote:
9s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 09:06 schreef Perrin het volgende:
Je zou maar heel de dag thuis zitten om dit te kunnen volgen

* Perrin zit gewoon op werk.
Er zal ook niet veel te volgen zijn :)
We zullen 22 uur lang niks horen
22 hours of terror haha
(Curiosity: 7 minutes of terror) (Philae: 7 hours of terror)

minilotdinsdag 14 juli 2015 @ 09:10
Ik ga Amy van Pluto in a Minute straks zo missen als er geen nieuwe afleveringen meer komen hè? O+ :9
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 09:11
De persconferentie van gisteren

ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 09:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 09:10 schreef minilot het volgende:
Ik ga Amy van Pluto in a Minute straks zo missen als er geen nieuwe afleveringen meer komen hè? O+ :9
haha me too :)
minilotdinsdag 14 juli 2015 @ 09:13
Ze is ook fijn op Twitter! https://twitter.com/astvintagespace ^)
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 09:14
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 09:13 schreef minilot het volgende:
Ze is ook fijn op Twitter! https://twitter.com/astvintagespace ^)
super
^O^
minilotdinsdag 14 juli 2015 @ 09:14
Wat een gaaf vakgebied heb je dan zeg, als spaceflight historian. En dan ook nog zo eruit zien als op op te vreten! O+
Roel_Jeweldinsdag 14 juli 2015 @ 09:15
govertschilling twitterde op dinsdag 14-07-2015 om 09:08:50 het duurt 16 maanden (!) voordat alle data die deze week wordt verzameld op aarde is gearriveerd. #pluto reageer retweet
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 09:16
quote:
2s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 09:15 schreef Roel_Jewel het volgende:
govertschilling twitterde op dinsdag 14-07-2015 om 09:08:50 het duurt 16 maanden (!) voordat alle data die deze week wordt verzameld op aarde is gearriveerd. #pluto reageer retweet
yep, die was al voorbij gekomen.
eerst werden de eerste scherpste foto's vnvnd verwacht, dat wordt morgen ergens.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 09:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 09:14 schreef minilot het volgende:
Wat een gaaf vakgebied heb je dan zeg, als spaceflight historian. En dan ook nog zo eruit zien als op op te vreten! O+
true :Y
Molurusdinsdag 14 juli 2015 @ 09:22
quote:
9s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 09:06 schreef Perrin het volgende:
Je zou maar heel de dag thuis zitten om dit te kunnen volgen

*O*

quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 09:09 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Er zal ook niet veel te volgen zijn :)
We zullen 22 uur lang niks horen
22 hours of terror haha

-O-
WoordenShuffelaardinsdag 14 juli 2015 @ 09:25
De foto's die we te zien krijgen zijn gemaakt met zeer geavanceerde apparatuur die ook andere golflengtes registreren dan wat wij als mens kunnen zien.

Ik vraag me eigenlijk af of Pluto in het echt, vooral qua kleur, hetzelfde uitziet voor ons als op deze beelden?
Maanvisdinsdag 14 juli 2015 @ 09:43
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 09:25 schreef WoordenShuffelaar het volgende:
De foto's die we te zien krijgen zijn gemaakt met zeer geavanceerde apparatuur die ook andere golflengtes registreren dan wat wij als mens kunnen zien.

Ik vraag me eigenlijk af of Pluto in het echt, vooral qua kleur, hetzelfde uitziet voor ons als op deze beelden?
Hoe bedoel je in het echt? Het ding krijgt nogal weinig licht, ik denk dat je in het echt echt amper iets ziet.
Coelhodinsdag 14 juli 2015 @ 09:46
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 08:34 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

Minder dan 300.000 kilometer te gaan
De afstand was vanochtend om half acht minder dan 300.000 kilometer. Dat is de gemiddelde afstand van de aarde naar de maan. Kortom, New Horizons bevindt zich op dit moment dichter bij dwergplaneet Pluto dan de maan bij de aarde. Nu we toch in termen als ‘aarde’ en ‘maan’ praten: hoe groot zijn Pluto en Charon als je deze twee Kuipergordelobjecten op de aarde legt? De onderstaande visualisatie laat die goed zien. Pluto heeft een diameter van 2370 kilometer, oftewel 18,5% van de diameter van de aarde. Charon heeft een diameter van 1208 kilometer.

'onze' maan heeft een diameter van ongeveer 3500 kilometer. Met nog 300.000 kilometer te gaan zou dat betekenen dat je Pluto zou zien op ongeveer 2/3 van de grootte van onze maan. Benieuwd hoe dat beeld wordt bij 10.000 kilometer afstand. Zou dat in ons aarde/maan perspectief al volledig horizonvullend zijn?
Molurusdinsdag 14 juli 2015 @ 09:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 09:43 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Hoe bedoel je in het echt? Het ding krijgt nogal weinig licht, ik denk dat je in het echt echt amper iets ziet.
Dat valt nogal mee. Naar aanleiding van de discussie eerder heb ik dat opgezocht, Pluto krijgt bij dag een paar honderd keer zoveel licht als de nachtkant van de aarde bij volle maan.
Maanvisdinsdag 14 juli 2015 @ 09:48
http://www.nu.nl/wetensch(...)werd-aangenomen.html
Molurusdinsdag 14 juli 2015 @ 09:49
quote:
Ja, die willen natuurlijk niets liever dan dat die dwergplaneet weer promoveert tot 'echte planeet'. _O-

Hij blijft ruim kleiner dan onze maan.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 09:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 09:49 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ja, die willen natuurlijk niets liever dan dat die dwergplaneet weer promoveert tot 'echte planeet'. _O-
Dat zou toch mooi zijn? Pluto back in the family ;)
Maanvisdinsdag 14 juli 2015 @ 09:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 09:51 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Dat zou toch mooi zijn? Pluto back in the family ;)
En ondertussen al die aliens die onze radiosignalen opvangen dat we eerst 9 dan 8 en dan weer 9 planeten hebben... denken van 'wtf hebben ze een death star opnieuw opgebouwd ofzo'..
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 09:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 09:49 schreef Molurus het volgende:

[..]

Hij blijft ruim kleiner dan onze maan.
Ach ja, wat doet grootte er ook toe?

Als je naar Mercurius kijkt, die is ook niet veel groter dan onze maan

mercury_&_earth_compared_600.jpg
Molurusdinsdag 14 juli 2015 @ 09:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 09:51 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Dat zou toch mooi zijn? Pluto back in the family ;)
Ach, het is maar wat voor naampje je eraan geeft. Op zich ben ik het er wel mee eens dat Pluto meer thuishoort bij de honderden min of meer vergelijkbare (maar net iets kleinere) Kuypergordelobjecten dan in het bekende rijtje planeten.

Het is en blijft een nogal klein ding. Ik kan ieg niet wakker liggen van de terminologie.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 09:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 09:54 schreef Maanvis het volgende:

[..]

En ondertussen al die aliens die onze radiosignalen opvangen dat we eerst 9 dan 8 en dan weer 9 planeten hebben... denken van 'wtf hebben ze een death star opnieuw opgebouwd ofzo'..
lol
alien invasion
_O-
Molurusdinsdag 14 juli 2015 @ 09:57

:+
Maanvisdinsdag 14 juli 2015 @ 09:57
Ik vind kleine planeetjes juist wel leuk, dan kun je rond de wereld rijden met de auto in 3,5 dag als je elke dag circa 12 uur rijdt.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 09:58
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 09:55 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ach, het is maar wat voor naampje je eraan geeft. Op zich ben ik het er wel mee eens dat Pluto meer thuishoort bij de honderden min of meer vergelijkbare (maar net iets kleinere) Kuypergordelobjecten dan in het bekende rijtje planeten.

Het is en blijft een nogal klein ding. Ik kan ieg niet wakker liggen van de terminologie.
Ik lig er ook niet wakker van hoor :)
Altijd grappig als Neil Degrasse Tyson zich daar altijd voor moet verontschuldigen tijdens z'n lectures :)
ofja, hij zegt dan ook weer: get over it! :)
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 10:00
quote:
hahaha, hier dus ook al :)
Maanvisdinsdag 14 juli 2015 @ 10:02
En ondertussen worden er nieuwsberichten op FOK! geplaatst over Pluto zonder naar dit geweldige topique te verwijzen. Dat vind ik wel jammer, nu.nl verwijst tegenwoordig vaak wel naar relevante achtergrondinfo.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 10:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 10:02 schreef Maanvis het volgende:
En ondertussen worden er nieuwsberichten op FOK! geplaatst over Pluto zonder naar dit geweldige topique te verwijzen. Dat vind ik wel jammer, nu.nl verwijst tegenwoordig vaak wel naar relevante achtergrondinfo.
Achja, dit is ook wel gezellig met de bekende 'gezichten' uit w&t ;)
Molurusdinsdag 14 juli 2015 @ 10:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 10:04 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Achja, dit is ook wel gezellig met de bekende 'gezichten' uit w&t ;)
Oeps, net een linkje gepost in dat nieuwsbericht. :D
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 10:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 10:05 schreef Molurus het volgende:

[..]

Oeps, net een linkje gepost in dat nieuwsbericht. :D
aiaiaiai, krijgen we dadelijk weer een stormloop hier zoals in het rosetta topic ;)
grapje :)
go your gang :) no problemo
Molurusdinsdag 14 juli 2015 @ 10:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 10:06 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

aiaiaiai, krijgen we dadelijk weer een stormloop hier zoals in het rosetta topic ;)
grapje :)
go your gang :) no problemo
Ik denk eerlijk gezegd dat dat wel meevalt. Rosetta was toch heel anders... het was echt live te volgen, het was een Europees project, het was een echte landing, etc, etc.

Voordat we weer echt nieuws hebben over New Horizons zijn we 1-2 dagen verder.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 10:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 10:08 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ik denk eerlijk gezegd dat dat wel meevalt. Rosetta was toch heel anders... het was echt live te volgen, het was een Europees project, het was een echte landing, etc, etc.

Voordat we weer echt nieuws hebben over New Horizons zijn we 1-2 dagen verder.
Dat is waar
en als je nu kijkt is het rosetta topic alweer een beetje aan t uitsterven ;)
Molurusdinsdag 14 juli 2015 @ 10:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 10:10 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Dat is waar
en als je nu kijkt is het rosetta topic alweer een beetje aan t uitsterven ;)
Concurrentie van New Horizons momenteel, en Philae laat ook niet al teveel van zich horen. Komt vast wel weer. :)

Hoe zit het trouwens met de samenstelling van Pluto? Het wordt overal omschreven als een 'ijsbal' maar ik krijg soms wel eens het gevoel dat van al dat soort objecten wordt verondersteld dat ze uit ijs bestaan.

Hoe zeker is men eigenlijk hiervan?

En zal Pluto de baan van NH noemenswaardig wijzigen? Ook geen idee van.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 10:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 10:13 schreef Molurus het volgende:

[..]

Concurrentie van New Horizons momenteel, en Philae laat ook niet al teveel van zich horen. Komt vast wel weer. :)

Hoe zit het trouwens met de samenstelling van Pluto? Het wordt overal omschreven als een 'ijsbal' maar ik krijg soms wel eens het gevoel dat van al dat soort objecten wordt verondersteld dat ze uit ijs bestaan.

Hoe zeker is men eigenlijk hiervan?

En zal Pluto de baan van NH noemenswaardig wijzigen? Ook geen idee van.
Een van de doelen van de missie is om de chemische samentelling van het oppervalk te achterhalen, dus veel zekerheid is er ook niet volgens mij.
Ze zijn er wel achter dat de pool bestaat uit methaanijs en stikstof meen ik
Molurusdinsdag 14 juli 2015 @ 10:21
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 10:16 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Een van de doelen van de missie is om de chemische samentelling van het oppervalk te achterhalen, dus veel zekerheid is er ook niet volgens mij.
Ze zijn er wel achter dat de pool bestaat uit methaanijs en stikstof meen ik
Dat is op zich goed, dan is er iets te ontdekken. :)
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 10:22
Hmm blijkbaar wisten ze dat in de jaren 70 al van die methaan :)
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2015 08:42 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
01-07-2015

New Horizons ontdekt methaan op Pluto

[ afbeelding ]
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 1 juli 2015 om 08:51 uur

De infraroodspectrometer aan boord van de New Horizons-ruimtesonde heeft bevroren methaan gevonden op het oppervlak van Pluto. Methaan werd al in 1976 aangetroffen op Pluto, maar het is nu voor het eerst dat ook New Horizons het element spot.


(scientias.nl)
en zoals Speknek al had aangegeven :) (even gemist)
quote:
0s.gif Op donderdag 9 juli 2015 10:00 schreef speknek het volgende:
Okay schijnbaar is het stikstof en methaanijs en wisten we dat al. Ik vraag me af waarom Pluto in mijn oude boeken als een soort maan/mercurius werd afgebeeld.
het oppervlak van Charon bevat bevroren water- en ammonia-ijs. Het binnenste van Pluto bestaat voornamelijk uit rots, terwijl Charon een gelijke mix van rots en ijs bevat.

http://vws-thales.nl/nieuws/pluto-en-charon/
Molurusdinsdag 14 juli 2015 @ 10:28
Niet om heel lastig te zijn ofzo, maar hoe weet men in hemelsnaam hoe het binnenste van Pluto eruit ziet? :D Dat lijkt me nogal lastig te zien.
xzazdinsdag 14 juli 2015 @ 10:32
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 10:28 schreef Molurus het volgende:
Niet om heel lastig te zijn ofzo, maar hoe weet men in hemelsnaam hoe het binnenste van Pluto eruit ziet? :D Dat lijkt me nogal lastig te zien.
Meten, magnetisme dacht ik.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 10:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 10:28 schreef Molurus het volgende:
Niet om heel lastig te zijn ofzo, maar hoe weet men in hemelsnaam hoe het binnenste van Pluto eruit ziet? :D Dat lijkt me nogal lastig te zien.
Het is iig geen gasdwergplaneet :)
Het behoort tot de kuipergorldel, objecten bestaande uit steen en ijs, dus dat zal de aanname wel zijn
Lijkt me sterk dat dat op een of andere manier gemeten is ja :)
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 juli 2015 @ 10:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 10:32 schreef xzaz het volgende:

[..]

Meten, magnetisme dacht ik.
via Voyager ofzo?
Verder in het volgend topic
W&T / New Horizons: De reis naar Pluto (en verder) deel 2

[ Bericht 14% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 14-07-2015 10:49:25 ]