Me Jealeous. Welke destilleerderijen ga je verder nog bezoeken?quote:Op dinsdag 17 juni 2014 18:21 schreef Karstman het volgende:
Karstman zit in Schotland. Na een dagje Glasgow (met onder ander bezoek aan the whisky shop en The Pot Stil) nu in Oban voor een dag. Net een erg leuk tourtje bij Oban gehad. Gids David was erg leuk en knowlageble, na naderhand wat napraten bleek hij een liefhebber met een verzameling om jaloers op te worden. Leuke kleine distilleerderij met maar 2 stills. Hoogtepunt was rechtstreeks uit het vat, veel beter dan de standaard botteling. Morgen naar Mull.
Ik schrijf dit overigens met de schoorsteen van de distilleerderij recht voor me en de geur van de eerste wash in mijn neus 😊
Die geuren he... Als je rondloopt in zo'n distillery (zeker een met een werkende kiln) krijg je om iedere hoek een nieuwe geur te verwerken...quote:Op dinsdag 17 juni 2014 18:21 schreef Karstman het volgende:
Karstman zit in Schotland. Na een dagje Glasgow (met onder ander bezoek aan the whisky shop en The Pot Stil) nu in Oban voor een dag. Net een erg leuk tourtje bij Oban gehad. Gids David was erg leuk en knowlageble, na naderhand wat napraten bleek hij een liefhebber met een verzameling om jaloers op te worden. Leuke kleine distilleerderij met maar 2 stills. Hoogtepunt was rechtstreeks uit het vat, veel beter dan de standaard botteling. Morgen naar Mull.
Ik schrijf dit overigens met de schoorsteen van de distilleerderij recht voor me en de geur van de eerste wash in mijn neus 😊
Naar voor je Karstman.quote:Op woensdag 18 juni 2014 00:08 schreef Karstman het volgende:
Alleen Tobermory maar dan wel uitgebreide tour en tasting.
Yup en niet allemaal even lekkerquote:Op woensdag 18 juni 2014 11:35 schreef XmattX het volgende:
[..]
Die geuren he... Als je rondloopt in zo'n distillery (zeker een met een werkende kiln) krijg je om iedere hoek een nieuwe geur te verwerken...
Ik ken ze niet allemaal. Ik vind de Aberlour redelijk, de Finlaggan niet super, maar de Ledaig een echte topper!quote:Op woensdag 18 juni 2014 14:49 schreef Ringo het volgende:
Vijf nieuwe single malts in de kast. Naast vijf (vertrouwde) bourbons.
Niet te duur, want zo ben ik.
- Speyburn 10 years
- Ledaig Peated
- Finlaggan Original Peat
- Tomatin Legacy
- Aberlour 10 years
Alle kritiek is welkom.
+1quote:Op donderdag 19 juni 2014 21:14 schreef Boze_Appel het volgende:
Daar kan ik dus weinig mee, met dat Ledaig.
Jaja, dat is hier vloeken in de kerk, maar het smaakt gewoon naar modder.
Nee, die zijn er niet...quote:Op donderdag 19 juni 2014 22:52 schreef Boze_Appel het volgende:
Weten jullie nog wat leuke whiskywinkeltjes in A'dam, die het liefst enigsinds zich in het centrum bevinden. In de OP staat er maar eentje. Lijkt mij dat er wel meer zijn. Met een beetje googlen word ik niet veel wijzer.
Tsja, whisky en Amsterdam is niet de beste combi.quote:
Mocht Leiden een optie zijn: North End heeft geregeld proeverijen.quote:Op donderdag 19 juni 2014 23:32 schreef Ringo het volgende:
Mama mia, die Tomatin Legacy is candy spirit.
Ik ga eens op zoek naar een leuke proeverij, liefst in Den Haag. Geen snobby poehameeting van louter connaisseurs, maar ook zeker geen introductiecursus. Gewoon een relaxte en verrassende avond voor meer of minder smaakervaren liefhebbers.
Waar kan ik daarvoor terecht? Van Zuylen?
Haha ☺ toch ook verrassend lekkere tobermory geproefd hier. De 15 en ook en vooral de 19yo distilleerderij botteling is zeer smaakvol en met behoorlijk pit. Highland dancers on your tongue, zoals de mevrouw het zei.quote:Op donderdag 19 juni 2014 21:14 schreef Boze_Appel het volgende:
Daar kan ik dus weinig mee, met dat Ledaig.
Jaja, dat is hier vloeken in de kerk, maar het smaakt gewoon naar modder.
Kan bij Van Zuylen inderdaad of Van der Boog in Rijswijk daar zijn ook regelmatig proeverijenquote:Op donderdag 19 juni 2014 23:32 schreef Ringo het volgende:
Mama mia, die Tomatin Legacy is candy spirit.
Ik ga eens op zoek naar een leuke proeverij, liefst in Den Haag. Geen snobby poehameeting van louter connaisseurs, maar ook zeker geen introductiecursus. Gewoon een relaxte en verrassende avond voor meer of minder smaakervaren liefhebbers.
Waar kan ik daarvoor terecht? Van Zuylen?
Ieder jaar is er een andere Lagavullin distillers edition, ik heb er meerdere van gehad/geproefd. Onlangs heb ik de 1986-2002 versie (http://www.whiskybase.com/whisky/3131/lagavulin-1986) geleegd. De sherrytonen maakte het voor mij een interessante Lagavullin.quote:Op zaterdag 21 juni 2014 16:44 schreef louter_genieten het volgende:
Heeft iemand de Lagavullin distillers edition ooit gedronken?
Ik twijfel om die eensch te proberen. De standaard 16y vind ik persoonlijk de lekkerste 'gewone' whiskey. Voor de prijs van de distillers edition heb je natuurlijk veel andere en misschien betere opties. Een wat zoetere Laga lijkt me erg lekker.
De dis edition van Dalwhinnie vond ik lekker maar niet perse nodig om voor die prijs nog eens te kopen.
Aflikken.quote:Op maandag 23 juni 2014 09:25 schreef Fipotje het volgende:
Een misschien domme vraag, maar als ik whisky inschenk blijft er altijd op een of andere manier een druppeltje hangen aan de fles. Schenk ik verkeerd of wat kan ik hier aan doen?
En zie hier hoe het hier in een enkele post kan afdalen naar een zeer bedenkelijk niveau.quote:Op maandag 23 juni 2014 09:25 schreef Fipotje het volgende:
Een misschien domme vraag, maar als ik whisky inschenk blijft er altijd op een of andere manier een druppeltje hangen aan de fles. Schenk ik verkeerd of wat kan ik hier aan doen?
...quote:Op maandag 23 juni 2014 10:52 schreef totalatool het volgende:
[..]
En zie hier hoe het hier in een enkele post kan afdalen naar een zeer bedenkelijk niveau.
Ik schud hem er gewoon af, of hou hem tegen de rand van het glas en dan glijdt hij er zo in.quote:Op maandag 23 juni 2014 10:54 schreef Fipotje het volgende:
[..]
...
Op een of andere manier heb ik bij een aantal flessen dit probleem ja.
Zonde van die druppels en krijg het niet voor elkaar zonder die druppel te schenken.
Nee hoor, op kamertemperatuur is prima. Als je de whisky koud drinkt, vermindert de smaak. (Dat geldt eigenlijk voor alle drank en voedsel.) Al zijn er liefhebbers die hun whisky graag met (een beetje) ijs drinken. Voor de meeste (single malt) scotch vind ik het onnodig en zonde, maar sommige Amerikaanse whiskeys (bourbon) kunnen het ijs juist heel goed hebben.quote:Op woensdag 25 juni 2014 15:23 schreef slacKard.x het volgende:
Ook maar eens wat whisky aangeschaft. Ik heb alleen nog maar jack daniels (), jameson, en the famous grouse gehad. M'n oom zei dat dat dit een goede keuze was
Klopt het dat je dit lauw moet drinken?
[ afbeelding ]
Zo vaak dat ik in een bar een whisky heb besteld en er het ijs uit heb staan scheppen; niet dat dit de allerbeste whisky's zijn, dus een ramp dat er wat meer water bij zit vind ik het niet, maar dat ijs...quote:Op woensdag 25 juni 2014 15:55 schreef Ringo het volgende:
[..]
Nee hoor, op kamertemperatuur is prima. Als je de whisky koud drinkt, vermindert de smaak. (Dat geldt eigenlijk voor alle drank en voedsel.) Al zijn er liefhebbers die hun whisky graag met (een beetje) ijs drinken. Voor de meeste (single malt) scotch vind ik het onnodig en zonde, maar sommige Amerikaanse whiskeys (bourbon) kunnen het ijs juist heel goed hebben.
Kamertemperatuur inderdaad. Amerikanen drinken hun bourbon graag on the rocks. Het is eigenlijk wat je zelf lekker vind. Je hebt ook die steentjes die je in de vriezer kunt doen en dus niet smelten of smaak afgeven. Zelf nooit geprobeerd overigens, ik drink liever op kamertemperatuur.quote:Op woensdag 25 juni 2014 15:23 schreef slacKard.x het volgende:
Ook maar eens wat whisky aangeschaft. Ik heb alleen nog maar jack daniels (), jameson, en the famous grouse gehad. M'n oom zei dat dat dit een goede keuze was
Klopt het dat je dit lauw moet drinken?
[ afbeelding ]
Haha thanksquote:Op vrijdag 27 juni 2014 09:07 schreef Karstman het volgende:
Welkom in de wondere wereld die het proeven van whisky heet. Zo te zien heb je er lol aan, leuk!
Oh zou goed kunnen hoor, vaak was het op tijdstippen dat mijn geheugen niet meer helemaal 100% optimaal isquote:Op vrijdag 27 juni 2014 12:18 schreef Trashcanman het volgende:
Die Glenrothes heb je volgens mij wel eens een glaasje van gehad hiero.
In de buurt van Amsterdam, in Purmerend zit Glen Drammór in het centrum.quote:
Mijn bevalt de Golden cask wel heel goedquote:Op vrijdag 27 juni 2014 12:19 schreef Trashcanman het volgende:
Heb nu een Balvenie Carribean cask staan, fijn goedje
Glenmorangie Quinta Ruban.quote:Op vrijdag 27 juni 2014 14:23 schreef FrankRicard het volgende:
Ik had laatst een Balvenie Portwood 21 op en vond hem erg lekker.
Heeft er iemand hier nog tips mbt whisky's met een port finish. (liefst onder de 100 euro)
Glendronach 15yo Tawny Port (of 14yo weet niet meer zeker)quote:Op vrijdag 27 juni 2014 14:23 schreef FrankRicard het volgende:
Ik had laatst een Balvenie Portwood 21 op en vond hem erg lekker.
Heeft er iemand hier nog tips mbt whisky's met een port finish. (liefst onder de 100 euro)
Qua beschrijving lijkt hij me erg op de Carribean cask lijken. Heb jij ze beiden wel eens geproefd, zo ja: wat is zoal het verschil tussen ze?quote:Op vrijdag 27 juni 2014 14:09 schreef Yngwie het volgende:
[..]
Mijn bevalt de Golden cask wel heel goed(sowieso ook de allerbeste retail only die ik tot nu toe tegengekomen ben)
quote:
Bedankt voor de tips, ik hoorde dat een vriend van me die Quinta Ruban heeft staan, dus die zal ik binnenkort eens proberen.quote:Op vrijdag 27 juni 2014 15:34 schreef Karstman het volgende:
[..]
Glendronach 15yo Tawny Port (of 14yo weet niet meer zeker)
Ik denk dat je bij mij een laphroigh gehad heb die zal meer richting die bowmore gaan. Bij TCM krijg je vaker een speyside whiskey die zijn wat zachter. Die glenrothes heeft TCM ook wel eens gehadquote:Op donderdag 26 juni 2014 19:47 schreef Gehenna het volgende:
Dit weekend een leuke slijterij binnengewandeld en wat advies gevraagd over Whisk(e)y. Ik vind het namelijk best een interessant drankje, maar als ik in de winkel sta heb ik geen idee wat ik nou zou moeten kopen. Ik had wel eens een Jack Daniels gehad of een Famous Grouse, maar om nou te zeggen dat ik die nu erg lekker vond..
Bij vrienden als Bosbeetle en Trashcanman wel eens een hele lekkere gehadmaar ik heb geen idee meer wat me werd voorgeschoteld toen
Maar het feit dat er dus wel lekkere whisky bestaat is natuurlijk wel erg interessant
Ik kwam uit bij 2 probeer-flesjes van een - naar verluidt - wat meer rokerige whisky (Bowmore Surf) en een wat meer fruiterige whisky (Glenrothes).
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Deze zat dus een duidelijke rokerige smaak aan, maar was daarnaast relatief mild. Ik vond 'm wel aardig fijn, maar niet super
[ afbeelding ]
De Glenrothes was een tikkeltje duurder (¤9 voor dat kleine flesje, maar nog steeds redelijk goed te doen imho) en zou fruitiger moeten smaken. Fruitiger dan die andere was hij zeker, maar ik vond er een erg scherpe smaak aan zitten, alsof er veel meer alcohol in zat dan werd aangegeven (46%). Ik zie nu net dit filmpje:
Waarin wordt gezegd dat als het teveel tintelt op de tong, zou je een beetje water kunnen toevoegen. Dat ga ik dus binnenkort nog even proberen. Ben benieuwd of ie zichzelf dan inderdaad 'opent'
Edit: wow, dat is nogal een verschil met een drupje waterHad er niet veel van verwacht, maar hij wordt er echt veel zachter van, en de smaken komen veel beter naar buiten als ze niet overschreeuwt worden door de smaak van alcohol
Nee, heb de Carribean cask nog niet geproefd, maar vermoed wel dat ze veel op elkaar zullen lijken. Grootste verschil is dat de Golden cask op vaten van donkere (gold) rum gerijpt is, en de carribean cask op de lichte (silver) rum. Denk dat de Golden dan ook iets voller van smaak zal zijn, maar zoals ik zei, heb de Carribean nog niet geproefd dus ik kan zelf niet vergelijken.quote:Op vrijdag 27 juni 2014 16:14 schreef Trashcanman het volgende:
[..]
Qua beschrijving lijkt hij me erg op de Carribean cask lijken. Heb jij ze beiden wel eens geproefd, zo ja: wat is zoal het verschil tussen ze?
Doen!quote:Op dinsdag 1 juli 2014 00:59 schreef totalatool het volgende:
Klein dilemma: iemand biedt me een BenRiach 1976 cask 3031, 3032 of 3042 aan in ruil voor een fles Lagavulin 1995/2013 18yo for Islay Jazz. Ik ga er eens een nachtje over slapen...
Die 3032 heb ik vorige week geproefd en dat was wel heel erg lekker.
Heb ze beide niet gedronken maar op basis van wat ik weet over die BenRiachs klinkt dit als een goede ruil!quote:Op dinsdag 1 juli 2014 00:59 schreef totalatool het volgende:
Klein dilemma: iemand biedt me een BenRiach 1976 cask 3031, 3032 of 3042 aan in ruil voor een fles Lagavulin 1995/2013 18yo for Islay Jazz. Ik ga er eens een nachtje over slapen...
Die 3032 heb ik vorige week geproefd en dat was wel heel erg lekker.
Zo'n Laga Jazz is ook bepaald geen bocht...quote:Op dinsdag 1 juli 2014 09:17 schreef Karstman het volgende:
[..]
Heb ze beide niet gedronken maar op basis van wat ik weet over die BenRiachs klinkt dit als een goede ruil!
Daar zou ik geen seconde over na hoeven denken. Meteen doen.quote:Op dinsdag 1 juli 2014 00:59 schreef totalatool het volgende:
Klein dilemma: iemand biedt me een BenRiach 1976 cask 3031, 3032 of 3042 aan in ruil voor een fles Lagavulin 1995/2013 18yo for Islay Jazz. Ik ga er eens een nachtje over slapen...
Die 3032 heb ik vorige week geproefd en dat was wel heel erg lekker.
Dat klopt, ik spuug er ook zeker niet in. En ik weet dat MadMaster en BozeAppel meer hebben met BenRiach dan met Lagavulin. Maar op gevoel zou ik ook zeggen dat dit een goeie ruil is. Zou helpen als ik ze beide zou hebben geproefdquote:Op dinsdag 1 juli 2014 09:20 schreef totalatool het volgende:
[..]
Zo'n Laga Jazz is ook bepaald geen bocht...
Nee, maar daar is toch makkelijker aan te komen en je hebt die waarschijnlijk ook al geproefd.quote:Op dinsdag 1 juli 2014 09:20 schreef totalatool het volgende:
[..]
Zo'n Laga Jazz is ook bepaald geen bocht...
Die heb ik inderdaad wel geproefd ja.quote:Op dinsdag 1 juli 2014 15:04 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Nee, maar daar is toch makkelijker aan te komen en je hebt die waarschijnlijk ook al geproefd.
Ik heb eventueel nog wel een sample voor je...
Grappig, de meeste van deze bottelingen heb ik in huis en/of geproefd.quote:Op donderdag 3 juli 2014 10:29 schreef totalatool het volgende:
De afspraak tot ruil is gemaakt.
Ik lever in:
- Lagavulin 1995/2013 18yo for Islay Jazz
- Cadenhead Lochside 1981/2004 sherry hogshead
plus in totaal een nog nader te verdelen 35-40cl van een combinatie van Bowmore hand-filled 1997/2013 first fill sherry butt 1215 en/of George T Stagg 2013
Ik krijg:
- BenRiach 1976/2011 35yo cask 3032
- Longmorn 1971/2009 distillery bottling for Spirito DiVino
plus denk ik nog wat proevertjes GlenDronach 1993/2013 cask 33 for Abbey Whisky en/of Lagavulin Distillers Edition 1995/2013 4/501
De bijkomende ruil van delen van flessen vind ik eigenlijk wel erg leuk. Zo kunnen we beiden nog van de betreffende whisky genieten.
Ik heb die Lochside ook geproefd, en hij is zeker lekker, maar ik vond hem vooral sherrybom en niet zozeer typische Lochside 1981 denk ik.quote:Op donderdag 3 juli 2014 10:37 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Grappig, de meeste van deze bottelingen heb ik in huis en/of geproefd.
Ik denk dat je een goede deal hebt gemaakt, hoewel die Lochside wel erg lekker is...
True, maar ik vond die combi juist wel interessant, zeker in vergelijking met de fruitige 81 Lochsides.quote:Op donderdag 3 juli 2014 10:40 schreef totalatool het volgende:
[..]
Ik heb die Lochside ook geproefd, en hij is zeker lekker, maar ik vond hem vooral sherrybom en niet zozeer typische Lochside 1981 denk ik.
Als je nog ergens een meer typische Lochside '81 weet te vinden, dan houd ik me aanbevolen.quote:Op donderdag 3 juli 2014 10:46 schreef MadMaster het volgende:
[..]
True, maar ik vond die combi juist wel interessant, zeker in vergelijking met de fruitige 81 Lochsides.
Er zit wat dieper toch veel overeenkomst in...
Bij de Makro in Beverwijk staat deze nog voor ¤50 incl.quote:Op donderdag 3 juli 2014 15:01 schreef Duconda het volgende:
Een vraag voor jullie experts;
Sinds een aantal jaren ga ik met een groep vrienden elk jaar naar het Whiskyfestival in Groningen. Als uitbreiding daarop houden we af en toe bij iemand thuis een soort van proeverij. Ieder brengt een fles mee en alles wordt gedurende de avond geproefd. De eerste keer was de enige vereiste een minimum prijs van ¤50,- De keer daarop kreeg ieder een gebied toegewezen waar de whisky vandaan moest komen en we hebben nu besloten om het type vat waarop de whisky heeft gelegen als 'thema' te gebruiken. Ik ben nu dus op zoek naar een fles welke nog goed verkrijgbaar is en die op een puncheon vat gelegen heeft. De richtprijs is nog steeds zo'n ¤50,-
Alles dat ik tot nu toe heb kunnen vinden is of te duur (b.v. Yamazaki)
Slecht verkrijgbaar (b.v. Glen Ord)
Of een combinatie hiervan (b.v. GlenDronach Single Cask 1978, 1985, 1987, 1990, 1995)
Hebben jullie nog suggesties?
quote:Op donderdag 3 juli 2014 16:35 schreef totalatool het volgende:
Tja, los van de vraag wat jullie met deze proeverij denken te bereiken (want met zoveel variabelen ga je mijns inziens bijzonder moeilijk kunnen beoordelen welk verschil komt van het vat en welk van een heel ander verschil), is er nog de vraag of het je lukt om een whisky te vinden uit een puncheon gemaakt van Amerikaans eiken. De puncheons van Europees eiken lijken mij namelijk echt heel dicht komen bij een butt van Europees eiken, want nagenoeg dezelfde inhoud en vergelijkbare vorm, dus wat ga je dan merken?
Puncheons zijn bovendien inderdaad een stuk zeldzamer dan barrels, hogsheads of butts, dus het is een lastige vraag, die zonder informatie over het type hout bovendien ook nog eens weinig zinvol te beantwoorden is.
Whisky die aan je criteria voldoet is wel te vinden als je weet hoe je moet googlen ;-) :
http://shop.whiskybase.co(...)005-dr-dewar-rattray
quote:Op donderdag 3 juli 2014 16:35 schreef totalatool het volgende:
Tja, los van de vraag wat jullie met deze proeverij denken te bereiken (want met zoveel variabelen ga je mijns inziens bijzonder moeilijk kunnen beoordelen welk verschil komt van het vat en welk van een heel ander verschil), is er nog de vraag of het je lukt om een whisky te vinden uit een puncheon gemaakt van Amerikaans eiken. De puncheons van Europees eiken lijken mij namelijk echt heel dicht komen bij een butt van Europees eiken, want nagenoeg dezelfde inhoud en vergelijkbare vorm, dus wat ga je dan merken?
Puncheons zijn bovendien inderdaad een stuk zeldzamer dan barrels, hogsheads of butts, dus het is een lastige vraag, die zonder informatie over het type hout bovendien ook nog eens weinig zinvol te beantwoorden is.
Whisky die aan je criteria voldoet is wel te vinden als je weet hoe je moet googlen ;-) :
http://shop.whiskybase.co(...)005-dr-dewar-rattray
Bedankt voor het meedenken. Ik had zelf naast die jullie noemen ook deze nog gevonden:quote:Op vrijdag 4 juli 2014 13:21 schreef gadeweerd het volgende:
[..]
Bij de Makro in Beverwijk staat deze nog voor ¤50 incl.
http://www.whiskybase.com/whisky/45634/glendronach-2002
Waarom emotioneel?quote:Op zaterdag 12 juli 2014 13:30 schreef Orbeatle het volgende:
Ik heb gisteravond het laatste glaasje uit deze fijne fles gehaald. Emotioneel momentje.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |