abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Moderator woensdag 8 januari 2014 @ 19:11:13 #1
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135243223
Het grote baktopic voor al je baksels, bakavonturen, bakvragen, bakpronkstukken en bakmisluksels. Maar natuurlijk ook voor alle baktips, bakrecepten en hier en daar een bakfiets.

We hebben het natuurlijk wel over taarten, cakes, koekjes en ander gebak.

Een aantal voorbeelden uit het vorige topic:









Aangevuld met wat van TS:




Game on!

[ Bericht 3% gewijzigd door djkoelkast op 08-01-2014 19:16:45 ]
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  woensdag 8 januari 2014 @ 19:17:22 #2
309164 Woelwater
oranje-blanje-bleu
pi_135243574
Sjongejonge, bakken is toch bakken :(
  Moderator woensdag 8 januari 2014 @ 19:19:42 #3
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135243699
Uit het vorige topic:

quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2014 19:01 schreef Uiltje90 het volgende:
hey ladies
een nieuw bakfreak meld zich! :D ben nog wel een beetje een n00bje, maar we hebben sinds kort een nieuwe oven en die moet ingewijd worden :P nu zie ik hier veel lekkere dingetjes voorbij komen, maar ik vraag me af van welke sites enz. jullie alle lekker recepten/baksels verzamelen?
Ik werk het liefste met oude kookboeken, daar zijn de recepten nog puur.
Als je de techniek onder de knie hebt kun je gaan experimenteren.
Tip: ga naar een kringloop en haal een kook/bakboek uit de jaren '80 of '90, veel meer dan 2 euro zal het niet kosten en je hebt veel betere basisrecepten dan je online kunt vinden.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135244960
Ik ga voor dit weekend een appeltaart maken. Ik denk met amaretto erdoor. :9 Maar ik twijfel nog.
  Moderator woensdag 8 januari 2014 @ 20:06:50 #5
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135246386
quote:
14s.gif Op woensdag 8 januari 2014 19:41 schreef Myraela het volgende:
Ik ga voor dit weekend een appeltaart maken. Ik denk met amaretto erdoor. :9 Maar ik twijfel nog.
Zolang het niet van die hele goedkope is met heel veel 'aroma' kan het heel lekker zijn, zelfs in het deeg (of wat amandelpoeder meekneden in het kruimeldeeg).
Ik heb laatst appelflappen gemaakt met marsepein er in :9
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135251301
Ik verveelde me een beetje net, dus ik bakte donkere chocoladekoekjes met zeezout.
Naar recept van Dorie Greenspan, en ze heten 'world peace cookies' O-)

Ik gebruikte dit recept als basis, maar dan met palmsuiker in plaats van lichtbruike basterdsuiker, en ik stopte er twee keer zoveel (grof) zeezout in:
http://smittenkitchen.com/blog/2007/01/in-which-world-peace-eludes-me/

O, en in plaats van drie uur in de koelkast stopte ik het deeg een half uur in de vriezer, want ik had geen geduld. *)

Telefoonfoto van een kwartier geleden:


En ja, de mijne zijn echt zo donker. Da's omdat ik een tijdje geleden zelf Oreo-koekjes wilde bakken en daarvoor had ik speciaal extrasuperdonker cacaopoeder besteld. Ik had nog over. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_135251528
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2014 20:06 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Zolang het niet van die hele goedkope is met heel veel 'aroma' kan het heel lekker zijn, zelfs in het deeg (of wat amandelpoeder meekneden in het kruimeldeeg).
Ik heb laatst appelflappen gemaakt met marsepein er in :9
Goedkope? Goedkope amaretto? Ik heb gewoon een fles Disaronno amaretto. Ik dacht dat het misschien wel lekker was om de rozijnen daarin een dagje te weken. Ik ben bang dat de vulling te nat word als ik er echt amaretto doorheen giet.
pi_135251529
Ik ga deze maand veel bakken omdat er allerlei gelegenheden zijn om dit te doen :D

Voor mijn verjaardag wil ik twee taarten maken, maar één van mijn gasten kan niet goed tegen tarwe en melkproducten. Ik weet niet zeker of dit komt door gluten en lactose, ze heeft het altijd alleen over tarwe en melk. Ze kan wel 'een beetje' hebben en wil best mee-eten, maar ik wil graag iets maken wat ze rustig kan hebben. Heeft iemand hier ideeën voor? Ik heb een keer een chocoladetaart met amandelmeel gemaakt, maar die was toch erg droog, en er zat flink wat boter in.

[ Bericht 2% gewijzigd door Xaryna op 08-01-2014 22:38:41 ]
Chocoladetaartjes.
Op donderdag 25 juli 2013 18:44 schreef trovey het volgende: Evert, de vrouwelijke versie. :P
  Moderator woensdag 8 januari 2014 @ 22:20:13 #9
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135253904
quote:
14s.gif Op woensdag 8 januari 2014 21:41 schreef Myraela het volgende:

[..]

Goedkope? Goedkope amaretto? Ik heb gewoon een fles Disaronno amaretto. Ik dacht dat het misschien wel lekker was om de rozijnen daarin een dagje te weken. Ik ben bang dat de vulling te nat word als ik er echt amaretto doorheen giet.
Ja, er is ook van die nep-amaretto. Dat is zeg maar amandellimonade met alcohol, daar wordt je taart niet lekker van.
Rozijnen er in weken werkt wel :Y
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  woensdag 8 januari 2014 @ 23:44:08 #10
411738 Uiltje90
High up in a tree
pi_135258637
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2014 19:19 schreef djkoelkast het volgende:
Uit het vorige topic:

[..]

Ik werk het liefste met oude kookboeken, daar zijn de recepten nog puur.
Als je de techniek onder de knie hebt kun je gaan experimenteren.
Tip: ga naar een kringloop en haal een kook/bakboek uit de jaren '80 of '90, veel meer dan 2 euro zal het niet kosten en je hebt veel betere basisrecepten dan je online kunt vinden.
dat is een hele goede tip! thnx :) ga van de week de kringloop winkels hier eens even afstruinen :)
You only live once, but if you do it well, once will be enough
pi_135262309
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2014 21:41 schreef Xaryna het volgende:
Ik ga deze maand veel bakken omdat er allerlei gelegenheden zijn om dit te doen :D

Voor mijn verjaardag wil ik twee taarten maken, maar één van mijn gasten kan niet goed tegen tarwe en melkproducten. Ik weet niet zeker of dit komt door gluten en lactose, ze heeft het altijd alleen over tarwe en melk. Ze kan wel 'een beetje' hebben en wil best mee-eten, maar ik wil graag iets maken wat ze rustig kan hebben. Heeft iemand hier ideeën voor? Ik heb een keer een chocoladetaart met amandelmeel gemaakt, maar die was toch erg droog, en er zat flink wat boter in.
Als je googelt kun je bijvoorbeeld lactosevrije cupcakes vinden. Deze zijn echter wel met gewoon meel gemaakt, dus als het ook glutenvrij moet zijn, heb ik denk ik geen tips.
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_135262445
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2014 21:41 schreef Xaryna het volgende:
Voor mijn verjaardag wil ik twee taarten maken, maar één van mijn gasten kan niet goed tegen tarwe en melkproducten. Ik weet niet zeker of dit komt door gluten en lactose, ze heeft het altijd alleen over tarwe en melk. Ze kan wel 'een beetje' hebben en wil best mee-eten, maar ik wil graag iets maken wat ze rustig kan hebben. Heeft iemand hier ideeën voor?
Ik bak en kook heel vaak veganistisch en/of glutenvrij, gewoon voor de variatie. Ik heb er dus wel wat ervaring mee. :) Zijn er specifieke soorten taarten die je zou willen maken? Wat vind je een lekker type taart? Of maakt het niet zoveel uit?
Let me see you stripped down to the bone
pi_135264013
quote:
0s.gif Op donderdag 9 januari 2014 07:10 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik bak en kook heel vaak veganistisch en/of glutenvrij, gewoon voor de variatie. Ik heb er dus wel wat ervaring mee. :) Zijn er specifieke soorten taarten die je zou willen maken? Wat vind je een lekker type taart? Of maakt het niet zoveel uit?
Ik maak zelf graag iets met fruit. Dan is het ook minder snel droog. Voor de 'gewone' taart, ga ik denk ik met chocolade in de weer en dan past een vruchtentaart daar ook goed bij. Ik moet helaas wel een beetje op het budget letten, dus dure vruchten als aardbeien in de winter gaat 'm niet worden. :@
Chocoladetaartjes.
Op donderdag 25 juli 2013 18:44 schreef trovey het volgende: Evert, de vrouwelijke versie. :P
  Moderator donderdag 9 januari 2014 @ 10:09:48 #14
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135264888
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2014 21:41 schreef Xaryna het volgende:
Ik ga deze maand veel bakken omdat er allerlei gelegenheden zijn om dit te doen :D

Voor mijn verjaardag wil ik twee taarten maken, maar één van mijn gasten kan niet goed tegen tarwe en melkproducten. Ik weet niet zeker of dit komt door gluten en lactose, ze heeft het altijd alleen over tarwe en melk. Ze kan wel 'een beetje' hebben en wil best mee-eten, maar ik wil graag iets maken wat ze rustig kan hebben. Heeft iemand hier ideeën voor? Ik heb een keer een chocoladetaart met amandelmeel gemaakt, maar die was toch erg droog, en er zat flink wat boter in.
Boter kun je vervangen voor kokosolie, daar zit alleen helemaal geen smaak aan, dus je moet wel iets extra's met de rest van je recept doen.
Als het een tarwe-allergie is kun je spelt gebruiken (1 op 1 vervangen, dus 500g bloem = 500g speltbloem). Is het een glutenintolerantie dan moet je naar de alternatieve melen als rijstmeel, maismeel, tapiocameel.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † donderdag 9 januari 2014 @ 10:51:33 #15
91830 MaximusTG
pi_135265920
Daar zou ik toch mee oppassen, omdat de benaming speltmeel/bloem niet beschermd is, en tot wel 50% uit tarwebloem kan bestaan.
  Moderator donderdag 9 januari 2014 @ 11:05:31 #16
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135266352
quote:
0s.gif Op donderdag 9 januari 2014 10:51 schreef MaximusTG het volgende:
Daar zou ik toch mee oppassen, omdat de benaming speltmeel/bloem niet beschermd is, en tot wel 50% uit tarwebloem kan bestaan.
Je moet natuurlijk wel 100% spelt nemen dan. Ik importeer het meestal uit Engeland, maar in reformwinkels kun je ook spelt vinden die 100% spelt is.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135268379
Ik zou in plaats van boter plantaardige margarine gebruiken. Wel even goed de ingrediëntenlijst lezen in de winkel, want veel soorten plantaardige margarine zijn niet helemaal melkvrij.
Spin the wheel of fortune or learn to navigate.
  Moderator donderdag 9 januari 2014 @ 12:18:55 #18
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135268565
Margarine bestaat voor een groot deel uit water, dus beter van niet.
Ook zit er vaak gehard vet in en andere onzintoevoegingen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135268713
quote:
0s.gif Op donderdag 9 januari 2014 10:09 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Boter kun je vervangen voor kokosolie, daar zit alleen helemaal geen smaak aan, dus je moet wel iets extra's met de rest van je recept doen.
Als het een tarwe-allergie is kun je spelt gebruiken (1 op 1 vervangen, dus 500g bloem = 500g speltbloem). Is het een glutenintolerantie dan moet je naar de alternatieve melen als rijstmeel, maismeel, tapiocameel.
Dat speltmeel, heeft dat nog eigenschappen waar ik op zou moeten letten? Smaak of heel vullend oid?
Chocoladetaartjes.
Op donderdag 25 juli 2013 18:44 schreef trovey het volgende: Evert, de vrouwelijke versie. :P
  Moderator donderdag 9 januari 2014 @ 12:34:30 #20
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135269067
quote:
1s.gif Op donderdag 9 januari 2014 12:23 schreef Xaryna het volgende:

[..]

Dat speltmeel, heeft dat nog eigenschappen waar ik op zou moeten letten? Smaak of heel vullend oid?
Als je speltbloem gebruikt (dus niet volkoren) dan kun je het precies gebruiken als tarwebloem, er zit ook geen heel andere smaak aan en het gedraagt zich ook hetzelfde als tarwebloem.
Alleen bij brood moet je opletten dat het minder in de hoogte rijst.



Dit is dus 'licht volkoren' ofwel gebuild, dat maakt het wat zwaarder. Je zou het ook kunnen zeven om zo zo veel mogelijk de zemelen er uit te halen.



Deze is echt zo wit als witte bloem. Deze heb ik zelf in de kast staan naast de volkorenvariant.

Maar wees er zeker van dat het een tarwe-allergie is en geen glutenintolerantie, want ook in spelt zitten gluten. Zelfs meer dan in tarwe, alleen zijn ze anders opgebouwd en daarom hebben mensen met een tarwe-allergie meestal geen last van spelt, mits 100% spelt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135270155
quote:
0s.gif Op donderdag 9 januari 2014 12:18 schreef djkoelkast het volgende:
Margarine bestaat voor een groot deel uit water, dus beter van niet.
Ook zit er vaak gehard vet in en andere onzintoevoegingen.
Echt? Ik heb nog nooit problemen gehad met cake of zoet brood bakken met margarine. Maar als ik nog eens mensen die melkvrij eten op bezoek krijg zal ik de kokosolie eens proberen.
Spin the wheel of fortune or learn to navigate.
  Moderator donderdag 9 januari 2014 @ 13:23:12 #22
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135270747
quote:
0s.gif Op donderdag 9 januari 2014 13:08 schreef Mry het volgende:

[..]

Echt? Ik heb nog nooit problemen gehad met cake of zoet brood bakken met margarine. Maar als ik nog eens mensen die melkvrij eten op bezoek krijg zal ik de kokosolie eens proberen.
Margarine is sowieso gewoon bende, kijk maar eens wat er in zit, het slaat helemaal nergens op.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135276695
quote:
0s.gif Op donderdag 9 januari 2014 12:34 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Als je speltbloem gebruikt (dus niet volkoren) dan kun je het precies gebruiken als tarwebloem, er zit ook geen heel andere smaak aan en het gedraagt zich ook hetzelfde als tarwebloem.
Alleen bij brood moet je opletten dat het minder in de hoogte rijst.

[ afbeelding ]

Dit is dus 'licht volkoren' ofwel gebuild, dat maakt het wat zwaarder. Je zou het ook kunnen zeven om zo zo veel mogelijk de zemelen er uit te halen.

[ afbeelding ]

Deze is echt zo wit als witte bloem. Deze heb ik zelf in de kast staan naast de volkorenvariant.

Maar wees er zeker van dat het een tarwe-allergie is en geen glutenintolerantie, want ook in spelt zitten gluten. Zelfs meer dan in tarwe, alleen zijn ze anders opgebouwd en daarom hebben mensen met een tarwe-allergie meestal geen last van spelt, mits 100% spelt.
Nou ja, het is niet alsof ze er ontzettend last van heeft (ze wil ook niet dat ik er rekening mee houdt en gaat gewoon mee-eten en dan een dagje last van de buik hebben, zegt ze) maar ik vind het zelf leuk om te proberen. Ik weet dat ze wel speltbrood eet, en het kan merken als een speltbrood niet 100% spelt is. Dus vandaar de speltbloem ;)

Dank je wel!
Chocoladetaartjes.
Op donderdag 25 juli 2013 18:44 schreef trovey het volgende: Evert, de vrouwelijke versie. :P
  Moderator donderdag 9 januari 2014 @ 15:58:27 #24
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135276972
quote:
0s.gif Op donderdag 9 januari 2014 15:52 schreef Xaryna het volgende:

[..]

Nou ja, het is niet alsof ze er ontzettend last van heeft (ze wil ook niet dat ik er rekening mee houdt en gaat gewoon mee-eten en dan een dagje last van de buik hebben, zegt ze) maar ik vind het zelf leuk om te proberen. Ik weet dat ze wel speltbrood eet, en het kan merken als een speltbrood niet 100% spelt is. Dus vandaar de speltbloem ;)

Dank je wel!
Ik bak alles met spelt. Speltappeltaart, speltamandelstaaf (het bladerdeeg maak ik dan van spelt), speltpannenkoeken, speltcakes, speltoliebollen, alles wat ik heb geprobeerd is buitengewoon goed gelukt.
Ik gebruik meestal 90% witte speltbloem en 10% volkoren speltmeel.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135351318
Heeft iemand voor mij een goed/lekker recept voor luchtige cake (ik wil er citroenrasp doorheen gooien voor een frisse smaak).

het liefst voor zo een langwerpige bakblik. We gaan vanavond naar vrienden.. en die lusten meestal simpele cakes zonder al teveel poespas eromheen..
pi_135351987
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 12:38 schreef Sandous het volgende:
Heeft iemand voor mij een goed/lekker recept voor luchtige cake (ik wil er citroenrasp doorheen gooien voor een frisse smaak).

het liefst voor zo een langwerpige bakblik. We gaan vanavond naar vrienden.. en die lusten meestal simpele cakes zonder al teveel poespas eromheen..
Het makkelijkste:
250 gram boter/suiker/bloem
5 eieren
5 gram bakpoeder
Zorg dat de boter zacht is, klop het samen met de suiker (en citroen rasp in dit geval) luchtig in ongeveer 5 minuten. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Klop hier rustig in 3 delen de bloem met bakpoeder doorheen.
Bak een uurtje op 180 graden. Klaar ;)
pi_135352692
thnx!! Dragonberry
kan ik de suiker wat minderen tot 200? Moet ik dan iets anders toevoegen.. houden niet van al te zoete cakes ;(
  Moderator zaterdag 11 januari 2014 @ 14:41:21 #28
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135355400
Dat wordt alleen totaal geen luchtige cake en nee je kunt er niet minder suiker in doen.
Dit recept is voor een poundcake en die zijn niet luchtig/licht maar juist heel zwaar.
Wèl heel lekker, maar voor een luchtige cake moet je een ander recept gebruiken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135355586
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 14:41 schreef djkoelkast het volgende:
Dat wordt alleen totaal geen luchtige cake en nee je kunt er niet minder suiker in doen.
Dit recept is voor een poundcake en die zijn niet luchtig/licht maar juist heel zwaar.
Wèl heel lekker, maar voor een luchtige cake moet je een ander recept gebruiken.
als je de boter goed luchtig klopt vind ik het totaal niet zwaar. Het is maar net wat je luchtig genoeg vind denk ik.. Je kan het al wel luchtiger maken door de eiwitten apart op te kloppen en door de rest heen te spatelen op het einde.
  Moderator zaterdag 11 januari 2014 @ 15:00:30 #30
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135356042
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 14:47 schreef Dragonberry het volgende:

[..]

als je de boter goed luchtig klopt vind ik het totaal niet zwaar. Het is maar net wat je luchtig genoeg vind denk ik.. Je kan het al wel luchtiger maken door de eiwitten apart op te kloppen en door de rest heen te spatelen op het einde.
Een poundcake staat niet bekend als 'luchtige' cake, ook niet als je de eiwitten apart klopt.
Je kunt beter een sponge-beslag maken als je een luchtige cake wil hebben.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135360962
Je kunt ook het makkelijke citroen cake recept nemen. Ik maak deze regelmatig en valt hier goed in de smaak. Zoals djkoelkast al opperde wil je echt luchtige cake dan is het al gauw een ander beslag. Voor mij is dit recept al luchtig en smaakvol genoeg.

Recept:

http://www.24kitchen.nl/s(...)kkelijke-citroencake
pi_135364987
Die lijkt me erg lekker remcoP. :P
Heb je deze zelf ook gemaakt?

Binnenkort wil ik toch eens iets gaan maken met lemon curd. Ik ben eigenlijk nog lemon curd maagd.
;)
  Moderator zaterdag 11 januari 2014 @ 19:33:51 #34
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135366137
Cake zonder boter is altijd veel luchtiger, daar maak ik bijvoorbeeld moccataart mee. Die gaat dan in 2 en er tussen doe ik een eigen recept moccabotercreme, de variant waar je hete suiker bij je eigeel doet en dat weer bij je boter. Dat is echt superlekker.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135488570
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2014 21:36 schreef minilot het volgende:
chocoladekoekjes met zeezout

Chocola, koekjes én dubbel zout, dat moest ik proberen. Dank voor de tip, minilot, mede namens mijn heupen :Y)
Eeuwig vijfentwintig
pi_135592895


Zandkoekjes met chocolade-swirl :)

Had wat moeite met het deeg (veel te droog) maar uiteindelijk best gelukt.
Chocoladetaartjes.
Op donderdag 25 juli 2013 18:44 schreef trovey het volgende: Evert, de vrouwelijke versie. :P
pi_135676378
heb net een blueberry buckle cake in de oven staan. Bosbessencake is hetzelfde neem ik aan. Kannel-suikermengsel erover en dat is een beetje aangebrand, dus nu aluminiumfolie erover gedaan. Doen we gewoon wat poedersuiker erover.Ik hoop wel dat het lekker is straks.
Waarom heet zo'n ding eigenlijk buckle?
Je bent nooit te oud om te leren....toch?
pi_135676744
quote:
0s.gif Op zondag 19 januari 2014 14:52 schreef sieske het volgende:
heb net een blueberry buckle cake in de oven staan. Bosbessencake is hetzelfde neem ik aan. Kannel-suikermengsel erover en dat is een beetje aangebrand, dus nu aluminiumfolie erover gedaan. Doen we gewoon wat poedersuiker erover.Ik hoop wel dat het lekker is straks.
Waarom heet zo'n ding eigenlijk buckle?
quote:
Have you ever wondered why this dessert is called a Buckle? I have, so I decided to look up "buckle" in the dictionary. The first definition given was for the clasp on your belt. No help there. But upon further reading, 'buckle' was also defined as "to bend, warp, bulge, or collapse" which, when you think about it, is exactly what happens to a blueberry buckle as it bakes. That is because, during baking, the baking powder in the cake causes the buckle to rise. But with all those blueberries and streusel on top of the cake batter, the cake rises unevenly, thereby giving it that 'buckled' look.
Ofwel, het ziet eruit alsof het is ingezakt (een van de vertalingen van buckle)
  Moderator zondag 19 januari 2014 @ 16:02:02 #39
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135679944
Ik heb laatst volkorenspeltmuffins gemaakt. Vet lekker en lijken niet op die gedrochten die je vindt als je online op volkorenmuffins zoekt, want die zien er niet uit _O-
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 19 januari 2014 @ 16:50:18 #40
251095 Purdey
Better off alone..
pi_135681982
Cookie dough brownies gemaakt. Brownies met eetbaar koekdeeg, oftewel zonder rauw ei in het deeg. Enorm machtig, maar zó lekker.



Recept voor de liefhebber: http://www.ohmyfoodness.nl/recepten/cookiedough-brownies
So, here is the truth about the truth. It hurts, and so we lie.
pi_135682723
Franse perentaart met een korstdeeg, amandelbotercremevulling en peren als topping.



Recept
mag het weten
  Moderator zondag 19 januari 2014 @ 21:48:07 #42
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135697111
Ik heb net Spelt Einkorn spritsen gebakken, lèkker! Niet normaal :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135697552
quote:
0s.gif Op zondag 19 januari 2014 16:50 schreef Purdey het volgende:
Cookie dough brownies gemaakt. Brownies met eetbaar koekdeeg, oftewel zonder rauw ei in het deeg. Enorm machtig, maar zó lekker.

[ afbeelding ]

Recept voor de liefhebber: http://www.ohmyfoodness.nl/recepten/cookiedough-brownies
Tof! Die ga ik ook eens proberen.
pi_135708812
quote:
0s.gif Op zondag 19 januari 2014 21:48 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb net Spelt Einkorn spritsen gebakken, lèkker! Niet normaal :D
heb je een receptje hiervan? Klinkt lekker maar ik kan het niet vinden op internet.
Je bent nooit te oud om te leren....toch?
pi_135710248
quote:
0s.gif Op zondag 19 januari 2014 21:48 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb net Spelt Einkorn spritsen gebakken, lèkker! Niet normaal :D
Ik wil ook wel een recept! Ik heb nog steeds niet besloten wat ik met dat speltmeel ga maken :P
Chocoladetaartjes.
Op donderdag 25 juli 2013 18:44 schreef trovey het volgende: Evert, de vrouwelijke versie. :P
  Moderator maandag 20 januari 2014 @ 10:32:56 #46
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135710456
quote:
0s.gif Op maandag 20 januari 2014 09:12 schreef sieske het volgende:

[..]

heb je een receptje hiervan? Klinkt lekker maar ik kan het niet vinden op internet.
quote:
0s.gif Op maandag 20 januari 2014 10:24 schreef Xaryna het volgende:

[..]

Ik wil ook wel een recept! Ik heb nog steeds niet besloten wat ik met dat speltmeel ga maken :P
quote:
0s.gif Op maandag 20 januari 2014 09:12 schreef sieske het volgende:

[..]

heb je een receptje hiervan? Klinkt lekker maar ik kan het niet vinden op internet.
Klopt, ik bedenk de meeste van mijn recepten zelf met als leidraad zo oud mogelijke kookboeken (om de basisverhoudingen goed te krijgen).

Dus hier het recept:

160g roomboter
125g suiker (100g ongeraffineerde rietsuiker en 25g palmsuiker is helemaal lekker!)
1 eiwit
halve theelepel zout
200g meel (ik heb 125g witte spelt + 75g volkoren einkorn gebruikt)
>> Als je nou alleen volkoren spelt hebt zou ik 125g bloem + 75g volkoren spelt gebruiken
Bakpoeder voor 200g meel
>> (ik gebruik wijnsteenzuur bakpoeder, dan heb je 8g nodig op 200g meel, maar dat Backin van Dr Oetker is volgens mij een gram of 9 op 500g? Dan moet je dus 9 delen door 500 (0,018) en dat x200 doen (3,6g))
Beetje citroenrasp en/of vanillestokje

Eerst zet je alles klaar, de melen kun je vast mengen met het bakpoeder.
Oven voorverwarmen op +/- 160 graden, niet warmer dan 170 want ze moeten niet bruin worden!

Dit gaat het beste met de mixer:

Boter eerst wat zachter roeren (is het te hard? Even 15-20 sec in de magnetron, het moet zacht zijn, niet vloeibaar)
Dan samen met de suiker, citroenrasp/vanille en zout tot een romige massa roeren (duurt wel een paar minuten)
Eiwit er door roeren
Mixer uitzetten en al het meel er in 1x overheen zeven
Dit nog even doormixen, niet te lang

Dit deeg gaat in een spuitzak (het moet dus niet te dik zijn) en daar spuit je spritsen van.
15-20 minuten op +/- 160 graden
De randjes mogen iets gekleurd zijn, maar de spritsen moeten bovenop niet bruin worden.

Af laten koelen op een rekje, als ze zijn afgekoeld zijn ze echt superbros :9
Eet smakelijk!
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135711038
quote:
0s.gif Op maandag 20 januari 2014 10:32 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

[..]

[..]

Klopt, ik bedenk de meeste van mijn recepten zelf met als leidraad zo oud mogelijke kookboeken (om de basisverhoudingen goed te krijgen).

Dus hier het recept:

160g roomboter
125g suiker (100g ongeraffineerde rietsuiker en 25g palmsuiker is helemaal lekker!)
1 eiwit
halve theelepel zout
200g meel (ik heb 125g witte spelt + 75g volkoren einkorn gebruikt)
>> Als je nou alleen volkoren spelt hebt zou ik 125g bloem + 75g volkoren spelt gebruiken
Bakpoeder voor 200g meel
>> (ik gebruik wijnsteenzuur bakpoeder, dan heb je 8g nodig op 200g meel, maar dat Backin van Dr Oetker is volgens mij een gram of 9 op 500g? Dan moet je dus 9 delen door 500 (0,018) en dat x200 doen (3,6g))
Beetje citroenrasp en/of vanillestokje

Eerst zet je alles klaar, de melen kun je vast mengen met het bakpoeder.
Oven voorverwarmen op +/- 160 graden, niet warmer dan 170 want ze moeten niet bruin worden!

Dit gaat het beste met de mixer:

Boter eerst wat zachter roeren (is het te hard? Even 15-20 sec in de magnetron, het moet zacht zijn, niet vloeibaar)
Dan samen met de suiker, citroenrasp/vanille en zout tot een romige massa roeren (duurt wel een paar minuten)
Eiwit er door roeren
Mixer uitzetten en al het meel er in 1x overheen zeven
Dit nog even doormixen, niet te lang

Dit deeg gaat in een spuitzak (het moet dus niet te dik zijn) en daar spuit je spritsen van.
15-20 minuten op +/- 160 graden
De randjes mogen iets gekleurd zijn, maar de spritsen moeten bovenop niet bruin worden.

Af laten koelen op een rekje, als ze zijn afgekoeld zijn ze echt superbros :9
Eet smakelijk!
Thanks, maar ik denk dat dat mijn bijzonder matige bakkunsten iets te boven gaat. :D
Chocoladetaartjes.
Op donderdag 25 juli 2013 18:44 schreef trovey het volgende: Evert, de vrouwelijke versie. :P
  Moderator maandag 20 januari 2014 @ 10:59:54 #48
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135711167
quote:
0s.gif Op maandag 20 januari 2014 10:55 schreef Xaryna het volgende:

[..]

Thanks, maar ik denk dat dat mijn bijzonder matige bakkunsten iets te boven gaat. :D
Dit is zo gepiept hoor, alleen goed wegen is belangrijk.
Deeg is te slap om te scheppen, dus een spuitzak is wel nodig.
Mooi hoeft het niet te worden, want dat wordt het bij mij ook nooit, daarom geen foto's :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135711216
quote:
0s.gif Op maandag 20 januari 2014 10:59 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Dit is zo gepiept hoor, alleen goed wegen is belangrijk.
Deeg is te slap om te scheppen, dus een spuitzak is wel nodig.
Mooi hoeft het niet te worden, want dat wordt het bij mij ook nooit, daarom geen foto's :P
Ik heb nog nooit een spuitzak gebruikt, geen idee hoe dat zou moeten, en nog nooit zelf bakpoeder bepaald. Ik volg gewoon een recept tot op de letter. Ik begin nu net een beetje in te kunnen schatten of ik teveel of te weinig van iets gebruikt hebt aan de hand van het eindresultaat.
Chocoladetaartjes.
Op donderdag 25 juli 2013 18:44 schreef trovey het volgende: Evert, de vrouwelijke versie. :P
  Moderator maandag 20 januari 2014 @ 11:06:13 #50
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135711315
quote:
0s.gif Op maandag 20 januari 2014 11:01 schreef Xaryna het volgende:

[..]

Ik heb nog nooit een spuitzak gebruikt, geen idee hoe dat zou moeten, en nog nooit zelf bakpoeder bepaald. Ik volg gewoon een recept tot op de letter. Ik begin nu net een beetje in te kunnen schatten of ik teveel of te weinig van iets gebruikt hebt aan de hand van het eindresultaat.
Bakpoeder in een zakje is altijd berekend op 500g meel, als je dus het hele zakje er in giet dan krijg je een bakpoeder bijsmaak en je koekjes mislukken.
Bakken is simpel gezegd gewoon scheikunde en alles moet kloppen om tot een goed resultaat te komen, alle stappen die je doet in het bakken hebben een reden.

Bijvoorbeeld brood moet je lang kneden, anders rijst het niet. Koek moet je kort kneden, anders wordt het deeg te elastisch. Je kunt met alle soorten en maten recepten experimenteren en variëren zolang je de basis gelijk houdt: percentage vocht/vast/vet moet kloppen en de manier van mixen/kneden moet kloppen.

Koop eens een goedkope spuitzak bij de Blokker ofzo en ga er mee experimenteren, je hebt een spuitzak bijvoorbeeld ook nodig als je soesjes gaat maken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135711469
quote:
0s.gif Op maandag 20 januari 2014 11:06 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Bakpoeder in een zakje is altijd berekend op 500g meel, als je dus het hele zakje er in giet dan krijg je een bakpoeder bijsmaak en je koekjes mislukken.
Bakken is simpel gezegd gewoon scheikunde en alles moet kloppen om tot een goed resultaat te komen, alle stappen die je doet in het bakken hebben een reden.

Bijvoorbeeld brood moet je lang kneden, anders rijst het niet. Koek moet je kort kneden, anders wordt het deeg te elastisch. Je kunt met alle soorten en maten recepten experimenteren en variëren zolang je de basis gelijk houdt: percentage vocht/vast/vet moet kloppen en de manier van mixen/kneden moet kloppen.

Koop eens een goedkope spuitzak bij de Blokker ofzo en ga er mee experimenteren, je hebt een spuitzak bijvoorbeeld ook nodig als je soesjes gaat maken.
Weet ik, maar ik stel de spuitzak nog even uit :P

Ik probeer wel dingen op te pikken hoor, de theorie weet ik een beetje met gluten activeren enzo, maar ik ben er gewoon nog absoluut neit handig mee. Dus ik houd het voor nu even bij volledige recepten en ga daarna wel kijken of ik zelf dingen ga aanpassen en experimenteren. :)
Chocoladetaartjes.
Op donderdag 25 juli 2013 18:44 schreef trovey het volgende: Evert, de vrouwelijke versie. :P
  Moderator maandag 20 januari 2014 @ 11:21:48 #52
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135711810
quote:
0s.gif Op maandag 20 januari 2014 11:11 schreef Xaryna het volgende:

[..]

Weet ik, maar ik stel de spuitzak nog even uit :P

Ik probeer wel dingen op te pikken hoor, de theorie weet ik een beetje met gluten activeren enzo, maar ik ben er gewoon nog absoluut neit handig mee. Dus ik houd het voor nu even bij volledige recepten en ga daarna wel kijken of ik zelf dingen ga aanpassen en experimenteren. :)
Koekjes zijn sowieso moeilijk, ze zijn lastig te beoordelen op gaarheid, want je weet pas hoe goed ze zijn als ze helemaal zijn afgekoeld. Maar probeer anders eens kletskoppen of jan hagel, ook erg leuk om te maken, kan zonder spuitzak.
Al zul je toch bakpoeder moeten afmeten, want 500g meel gebruik je eigenlijk alleen als je voor een heel weeshuis koek wil bakken :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135723520
Na iets teveel koekjes de laatste tijd net maar eens iets heel anders gebakken.. Engelse muffins!



Al bak je die eigenlijk in een pan, en niet in de oven, maar ik vind ze al met al wel in dit topic thuishoren. :)

Aanrader hoor! Het is zeer prettig ontbijten met Engelse muffins. :9 Ik hield dit recept aan:
http://thekitchenmccabe.com/2013/10/01/homemade-english-muffins/
Let me see you stripped down to the bone
pi_135725311
oeh dat lijkt me wel een leuk recept ja! En dan eggs bennedict erop :9 daar maak ik vriendlief heel blij mee!
pi_135725633
quote:
1s.gif Op maandag 20 januari 2014 17:23 schreef Zo-is-dat het volgende:
oeh dat lijkt me wel een leuk recept ja! En dan eggs bennedict erop :9 daar maak ik vriendlief heel blij mee!
Is heel makkelijk te maken ook!
Als ik geen plantaardige bui had gehad, dan had ik beslist ook egg benedict gemaakt. :9
Ik had overigens nog acht muffins over en die heb ik net in de vriezer gegooid. Ik begreep dat je ze direct vanuit de vriezer een minuut of drie in de broodrooster kan doen. Ik ben benieuwd of dat inderdaad lukt en ook nog lekker is, want dan maak ik aankomend weekend meteen dertig muffins! *)
Let me see you stripped down to the bone
pi_135751450
Mijn zoontje is zaterdag jarig,en ik heb bedacht dat ik een zebrataart maken:



Met dit recept, en dan door de helft ervan cacao gooien, en ook chocolade frosting. Maar eigenlijk heb ik morgen het meeste tijd om te bakken. Zou ik de cake vast morgen kunnen maken en dan zaterdag de frosting erop? Moet ik hem dan invriezen?
  dinsdag 21 januari 2014 @ 11:02:32 #57
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_135751642
Nee, je hoeft hem niet in te vriezen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 21 januari 2014 @ 11:37:28 #58
159615 PureEvil
Everybody Lies.
pi_135752758
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 januari 2014 11:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Nee, je hoeft hem niet in te vriezen.
Dan wordt de cake toch hartstikke droog? Als je m morgen al maakt, en wacht tot zaterdag :?
  dinsdag 21 januari 2014 @ 11:39:18 #59
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_135752808
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 januari 2014 11:37 schreef PureEvil het volgende:

[..]

Dan wordt de cake toch hartstikke droog? Als je m morgen al maakt, en wacht tot zaterdag :?
Inpakken in alufolie, er zit veel vet en vocht in het recept, die droogt niet snel uit
Je kan hem invriezen, maar het hoeft niet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_135765951
Gisteren heb ik witte chocoladecupcakes en brownies met walnoten gebakken:



Ik had wederom ruzie met de oven, volgens mij doet 'ie soms gewoon waar hij zin in heeft. Lichtje gaat tussendoor ook steeds weer aan (hoort uit te gaan als hij op de ingestelde temperatuur is). Binnenkort maar eens een oventhermometer halen.
De brownies moesten er volgens recept maar 25 minuten in, maar ze hebben uiteindelijk ruim 40 minuten in de oven gezeten. Twee van de cakejes waren nog helemaal zacht vanbinnen, terwijl de rest al helemaal klaar was.
Heul vreemd allemaal, maar het resultaat mag er uiteindelijk wel zijn :Y) .

Ik hoop dat de foto niet te groot is, heb hem in photobucket aangepast maar hij blijft linken naar de grote foto die direct van de telefoon komt. Snap niet hoe dat kan want heb het origineel vervangen met de aangepaste foto..
Love, it will not betray, dismay or enslave you
It will set you free
  dinsdag 21 januari 2014 @ 18:02:29 #61
203250 Diconnected
Zeg maar Dico.
pi_135767652
Net een cake gebakken, heel het huis ruikt nu naar cake O+. Nu wel langer wachten met eruit halen. vorige keer had ik de cake er te snel uitgehaald en stortte ie in ;(.
it's the map in my mind that sends me on my way.
  Moderator dinsdag 21 januari 2014 @ 18:37:54 #62
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135768965
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 januari 2014 18:02 schreef Diconnected het volgende:
Net een cake gebakken, heel het huis ruikt nu naar cake O+. Nu wel langer wachten met eruit halen. vorige keer had ik de cake er te snel uitgehaald en stortte ie in ;(.
Niet langer dan 10 minuten, dan zakt hij alsnog in.
Ik wacht meestal maar een paar minuten.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135773983
Ik wacht nooit, ik heb geen geduld.
  Moderator dinsdag 21 januari 2014 @ 20:24:44 #64
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135774369
quote:
14s.gif Op dinsdag 21 januari 2014 20:16 schreef Myraela het volgende:
Ik wacht nooit, ik heb geen geduld.
Ik gebruik uitsluitend bakvormen zonder anti-aanbaklaag. Als ik niet wacht heb ik een cake in 2 delen en niet mooi door het midden :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 21 januari 2014 @ 21:10:27 #65
203250 Diconnected
Zeg maar Dico.
pi_135776553
Nou na een uurtje afkoelen ging ie der prima uit ^O^ en de cake smaakt heerlijk O+ :9
it's the map in my mind that sends me on my way.
pi_135776745
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 januari 2014 20:24 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik gebruik uitsluitend bakvormen zonder anti-aanbaklaag. Als ik niet wacht heb ik een cake in 2 delen en niet mooi door het midden :P
Ik doe gewoon een strook bakpapier over de brede kant. 2 delen cake is ook goed, grootste stuk is voor de bakker. :7
  Moderator dinsdag 21 januari 2014 @ 21:29:27 #67
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135777607
quote:
14s.gif Op dinsdag 21 januari 2014 21:13 schreef Myraela het volgende:

[..]

Ik doe gewoon een strook bakpapier over de brede kant. 2 delen cake is ook goed, grootste stuk is voor de bakker. :7
Ik heb altijd van die vellen bakpapier, zo zonde om in te knippen :P
Doe het gewoon met boter en meel, dan gaat het prima.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135923465


In de herhaling, al het begin is moeilijk, maar ik weet inmiddels een beetje handelbaar korstdeeg te maken (gewoon iets meer koud water gebruiken) + drie touren te geven wat eigenlijk voor bladerdeeg bedoeld is. Then again, korstdeeg/bladerdeeg is slechts een andere verhouding boter/meel dus tja. Vind het een leuke taart om te maken, frangipane avec poires! :)
mag het weten
  Moderator zaterdag 25 januari 2014 @ 11:54:33 #69
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135923662
Bedoel je met korstdeeg wat ze in Engeland "rough puff" noemen?
Dat maak ik altijd met boter/kokosolie die van tevoren even is ingevroren een half uurtje ofzo en dan geraspt. Naar recept van Mary Berry (al gebruikt zij lard (reuzel) in plaats van kokosolie).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135923987
Dat is wel hoe Rudolf het noemt ja
mag het weten
  Moderator zaterdag 25 januari 2014 @ 12:20:05 #71
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135924209
Ohja Rudolf, die maakt sowieso geen lekkere dingen naar mijn mening :P
Ik hou liever Mary Berry's recepten aan als basis.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135924367
Maar ik maakte gebruik van dit recept als inspiratie. En dan niet 1 keer 30min rust en uitrollen maar 3x herhalen. Maakt het een gelijkmatiger deeg wat eenvoudiger in de vorm te zetten is. :)
mag het weten
pi_135925297
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 januari 2014 11:54 schreef djkoelkast het volgende:
Bedoel je met korstdeeg wat ze in Engeland "rough puff" noemen?
Dat maak ik altijd met boter/kokosolie die van tevoren even is ingevroren een half uurtje ofzo en dan geraspt. Naar recept van Mary Berry (al gebruikt zij lard (reuzel) in plaats van kokosolie).
Geraspt kan, maar kunt ook gewoon je (gesneden) boter in de vriezer doen, dan je meel/suiker/bevroren boter in de keukenmachien donderen en malen maar. 'Overmixing' is dan niet aan de orde. Daarna eventueel wat vocht erbij (een ei of melk of water afhankelijk van je recept).
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  Moderator zaterdag 25 januari 2014 @ 13:21:18 #74
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135925589
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 januari 2014 13:11 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Geraspt kan, maar kunt ook gewoon je (gesneden) boter in de vriezer doen, dan je meel/suiker/bevroren boter in de keukenmachien donderen en malen maar. 'Overmixing' is dan niet aan de orde. Daarna eventueel wat vocht erbij (een ei of melk of water afhankelijk van je recept).
Ook je meel koud maken. Suiker gaat er niet in als je gewone rough puff maakt.
Ik gebruik dit altijd als ik een amandelstaaf maak, ik maak ook mijn eigen amandelspijs altijd :9
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135926461
Ja volgens mij deed mijn vader de hele keukenmachinekom in de vriezer als hij het maakte.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  † In Memoriam † zondag 26 januari 2014 @ 10:31:17 #76
77924 Skaai
I am beyond coffee.
pi_135953013
Ik heb gisteren een taart van Rudolph van Veen gemaakt! Ik vind zijn taarten meestal niet leuk, maar een collega had deze appel/banaantaart mee naar het werk genomen en ik vond hem echt heerlijk. Dus nu maar zelf gemaakt voor oma d'r verjaardag, vanmiddag met een lekkere dot slagroom serveren 8-)
Fat bikers bounce better.
I'm not confused brother! I just took picture of my face, is defo not my confused face!
pi_135964006
De zebrataart voor mijn tweejarige was een succes!





En ook nog een appeltaart.

pi_135965777
Bleie, wat een leuke taart. Ik ga hem in gedachten houden voor over een paar maanden als de mijne 2 wordt.
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_135965973
Zojuist een boterdeegje gemaakt en in de koelkast gezet. Ga straks lekker ouderwetse gevulde koeken maken.
pi_136150452
voor valentijn wil ik wat leuks in een klein hartvorm bakken, of iets anders dat er ''lief'' uitziet

heeft iemand miss leuke ideeen/recepten?
pi_136150494
chocolade O+
pi_136208967
Chocoladelollies in hartjes vorm of iets met red velvet..
Mijn bak-blog: www.bakverhalen.nl
pi_136217918
Vandaag lekker gebakken, omdat mijn grote morgen jarig is. Rechts achterin chocoladetaart, links achter appeltaart en voorin een frambozentaart:


En ook nog wat cupcakes gebakken, die de kinderen morgen op de verjaardag kunnen versieren:


Casper waarvan houdt degene voor wie het is? Misschien chocoladetaart versiierd met rode bloemetjes ofzo?
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_136218370
Ik heb vanavond merenques gemaakt. Waren heeeerlijk!


♥ A ♥ & ♥ T ♥
When you were born, you were crying and everyone around you was smiling. Live your life so that when you die, you're smiling and everyone around you is crying.
pi_136218891
Ze zien er leuk uit, Vicky.
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
  zaterdag 1 februari 2014 @ 21:24:20 #86
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_136219352
Bosbes?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_136219524
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 februari 2014 21:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Bosbes?
blauwe kleurstof :D
♥ A ♥ & ♥ T ♥
When you were born, you were crying and everyone around you was smiling. Live your life so that when you die, you're smiling and everyone around you is crying.
  zaterdag 1 februari 2014 @ 21:36:13 #88
7554 Spuuglokje
Domestic Goddess
pi_136219743
Heerlijk Vicky! ^O^

En wat een lekkere taarten Tinuviel!
  † In Memoriam † zaterdag 1 februari 2014 @ 21:38:24 #89
37843 lady-wrb
kortaf
pi_136219795
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 februari 2014 20:56 schreef Vicky het volgende:
Ik heb vanavond merenques gemaakt. Waren heeeerlijk!

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
hoe eet je dat? gewoon zo of doe je daar ook nog iets in?
  † In Memoriam † zaterdag 1 februari 2014 @ 21:39:00 #90
37843 lady-wrb
kortaf
pi_136219816
quote:
0s.gif Op donderdag 30 januari 2014 21:19 schreef casper019 het volgende:
voor valentijn wil ik wat leuks in een klein hartvorm bakken, of iets anders dat er ''lief'' uitziet

heeft iemand miss leuke ideeen/recepten?
chocoladetaart, altijd goed :Y
pi_136219823
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 februari 2014 21:38 schreef lady-wrb het volgende:

[..]

hoe eet je dat? gewoon zo of doe je daar ook nog iets in?
gewoon zo. ze waren nog een klein beetje vochtig van binnen. Heerlijk!
♥ A ♥ & ♥ T ♥
When you were born, you were crying and everyone around you was smiling. Live your life so that when you die, you're smiling and everyone around you is crying.
pi_136220010
Jammer van de kleurstof, want ze zien er wel mooi uit qua vorm.
  zaterdag 1 februari 2014 @ 21:47:08 #93
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_136220077
Als ze nog taai zijn van binnen vind ik ze niet lekker.
Had je ze op zijn italiaans (hete gekookte suikerstroop) of op zijn frans (poedersuiker) gemaakt?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_136220188
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 februari 2014 21:47 schreef Pietverdriet het volgende:
Als ze nog taai zijn van binnen vind ik ze niet lekker.
Had je ze op zijn italiaans (hete gekookte suikerstroop) of op zijn frans (poedersuiker) gemaakt?
De italiaanse zijn toch meer om zacht te gebruiken en soms nog even kort af te branden? Of maak je daar ook zulke gedroogde schuimpjes van?
pi_136220335
Ik dacht dat je met suikerstroop + eiwit meer nougat kreeg, en met (poeder)suiker meer meringues.

Ik vind het altijd zo lang duren, meringues. Het kan wel een uur duren voor ze mooi krokant en droog zijn. Wel erg lekker, zeker als je eiwitten over hebt van iets waar je veel eidoorers voor nodig had.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_136220498
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 februari 2014 21:47 schreef Pietverdriet het volgende:
Als ze nog taai zijn van binnen vind ik ze niet lekker.
Had je ze op zijn italiaans (hete gekookte suikerstroop) of op zijn frans (poedersuiker) gemaakt?
op zn frans maar dan met gewone suiker.
♥ A ♥ & ♥ T ♥
When you were born, you were crying and everyone around you was smiling. Live your life so that when you die, you're smiling and everyone around you is crying.
  Moderator zaterdag 1 februari 2014 @ 22:15:40 #97
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_136220897
quote:
7s.gif Op zaterdag 1 februari 2014 21:45 schreef Myraela het volgende:
Jammer van de kleurstof, want ze zien er wel mooi uit qua vorm.
Er is tegenwoordig ook natuurlijke blauwe kleurstof, een algenextract.
Ik gebruik zelf nooit kleurtjes, het moet lekker zijn, mooi boeit niet.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_136229559
Even een vraag: ik heb voor het eerst chocoladeganache gemaakt volgens het recept van Rudolph van Veen als vulling voor de taart. Hoe lang duurt het voordat die smeerbaar is? En kan ik die ganache dan beter in de koelkast zetten?
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_136239751
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 januari 2014 09:24 schreef Xaryna het volgende:
[ afbeelding ]

Zandkoekjes met chocolade-swirl :)

Had wat moeite met het deeg (veel te droog) maar uiteindelijk best gelukt.
Heb je een recept voor zandkoekjes gebruikt en dan zelf chocolade gegokt of een recept gevolgd? Ik zou ze ook graag maken, ze zien er lekker uit!
Ik hou van die "handgemaakte-look" O+
Op woensdag 22 januari 2025 19:50 schreef Bugno3 het volgende:
Stukje Pelle, stukje Cannavaro, stukje Totti.
  zondag 2 februari 2014 @ 17:46:41 #100
268341 Xaryna
Ecchi yaoi
pi_136246890
quote:
5s.gif Op zondag 2 februari 2014 15:02 schreef Pisces29 het volgende:

[..]

Heb je een recept voor zandkoekjes gebruikt en dan zelf chocolade gegokt of een recept gevolgd? Ik zou ze ook graag maken, ze zien er lekker uit!
Ik hou van die "handgemaakte-look" O+
Ik heb dit recept gevolgd: http://www.ah.nl/allerhande/recepten/231340/zandkoekjes
De onderste tip gaat over half cacao. Ik heb alleen wel iets water bij het deeg gedaan omdat het deeg te droog was om balletjes van te maken en helemaal niet een geheel wilde worden.
Chocoladetaartjes.
Op donderdag 25 juli 2013 18:44 schreef trovey het volgende: Evert, de vrouwelijke versie. :P
pi_136247415
quote:
0s.gif Op zondag 2 februari 2014 17:46 schreef Xaryna het volgende:

[..]

Ik heb dit recept gevolgd: http://www.ah.nl/allerhande/recepten/231340/zandkoekjes
De onderste tip gaat over half cacao. Ik heb alleen wel iets water bij het deeg gedaan omdat het deeg te droog was om balletjes van te maken en helemaal niet een geheel wilde worden.
Dank je! Ik ga het binnenkort maken.
Op woensdag 22 januari 2025 19:50 schreef Bugno3 het volgende:
Stukje Pelle, stukje Cannavaro, stukje Totti.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')