abonnement Unibet Coolblue
pi_135351987
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 12:38 schreef Sandous het volgende:
Heeft iemand voor mij een goed/lekker recept voor luchtige cake (ik wil er citroenrasp doorheen gooien voor een frisse smaak).

het liefst voor zo een langwerpige bakblik. We gaan vanavond naar vrienden.. en die lusten meestal simpele cakes zonder al teveel poespas eromheen..
Het makkelijkste:
250 gram boter/suiker/bloem
5 eieren
5 gram bakpoeder
Zorg dat de boter zacht is, klop het samen met de suiker (en citroen rasp in dit geval) luchtig in ongeveer 5 minuten. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Klop hier rustig in 3 delen de bloem met bakpoeder doorheen.
Bak een uurtje op 180 graden. Klaar ;)
pi_135352692
thnx!! Dragonberry
kan ik de suiker wat minderen tot 200? Moet ik dan iets anders toevoegen.. houden niet van al te zoete cakes ;(
  Moderator zaterdag 11 januari 2014 @ 14:41:21 #28
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135355400
Dat wordt alleen totaal geen luchtige cake en nee je kunt er niet minder suiker in doen.
Dit recept is voor een poundcake en die zijn niet luchtig/licht maar juist heel zwaar.
Wèl heel lekker, maar voor een luchtige cake moet je een ander recept gebruiken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135355586
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 14:41 schreef djkoelkast het volgende:
Dat wordt alleen totaal geen luchtige cake en nee je kunt er niet minder suiker in doen.
Dit recept is voor een poundcake en die zijn niet luchtig/licht maar juist heel zwaar.
Wèl heel lekker, maar voor een luchtige cake moet je een ander recept gebruiken.
als je de boter goed luchtig klopt vind ik het totaal niet zwaar. Het is maar net wat je luchtig genoeg vind denk ik.. Je kan het al wel luchtiger maken door de eiwitten apart op te kloppen en door de rest heen te spatelen op het einde.
  Moderator zaterdag 11 januari 2014 @ 15:00:30 #30
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135356042
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 14:47 schreef Dragonberry het volgende:

[..]

als je de boter goed luchtig klopt vind ik het totaal niet zwaar. Het is maar net wat je luchtig genoeg vind denk ik.. Je kan het al wel luchtiger maken door de eiwitten apart op te kloppen en door de rest heen te spatelen op het einde.
Een poundcake staat niet bekend als 'luchtige' cake, ook niet als je de eiwitten apart klopt.
Je kunt beter een sponge-beslag maken als je een luchtige cake wil hebben.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135360962
Je kunt ook het makkelijke citroen cake recept nemen. Ik maak deze regelmatig en valt hier goed in de smaak. Zoals djkoelkast al opperde wil je echt luchtige cake dan is het al gauw een ander beslag. Voor mij is dit recept al luchtig en smaakvol genoeg.

Recept:

http://www.24kitchen.nl/s(...)kkelijke-citroencake
pi_135364987
Die lijkt me erg lekker remcoP. :P
Heb je deze zelf ook gemaakt?

Binnenkort wil ik toch eens iets gaan maken met lemon curd. Ik ben eigenlijk nog lemon curd maagd.
;)
  Moderator zaterdag 11 januari 2014 @ 19:33:51 #34
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135366137
Cake zonder boter is altijd veel luchtiger, daar maak ik bijvoorbeeld moccataart mee. Die gaat dan in 2 en er tussen doe ik een eigen recept moccabotercreme, de variant waar je hete suiker bij je eigeel doet en dat weer bij je boter. Dat is echt superlekker.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135488570
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2014 21:36 schreef minilot het volgende:
chocoladekoekjes met zeezout

Chocola, koekjes én dubbel zout, dat moest ik proberen. Dank voor de tip, minilot, mede namens mijn heupen :Y)
Eeuwig vijfentwintig
pi_135592895


Zandkoekjes met chocolade-swirl :)

Had wat moeite met het deeg (veel te droog) maar uiteindelijk best gelukt.
Chocoladetaartjes.
Op donderdag 25 juli 2013 18:44 schreef trovey het volgende: Evert, de vrouwelijke versie. :P
pi_135676378
heb net een blueberry buckle cake in de oven staan. Bosbessencake is hetzelfde neem ik aan. Kannel-suikermengsel erover en dat is een beetje aangebrand, dus nu aluminiumfolie erover gedaan. Doen we gewoon wat poedersuiker erover.Ik hoop wel dat het lekker is straks.
Waarom heet zo'n ding eigenlijk buckle?
Je bent nooit te oud om te leren....toch?
pi_135676744
quote:
0s.gif Op zondag 19 januari 2014 14:52 schreef sieske het volgende:
heb net een blueberry buckle cake in de oven staan. Bosbessencake is hetzelfde neem ik aan. Kannel-suikermengsel erover en dat is een beetje aangebrand, dus nu aluminiumfolie erover gedaan. Doen we gewoon wat poedersuiker erover.Ik hoop wel dat het lekker is straks.
Waarom heet zo'n ding eigenlijk buckle?
quote:
Have you ever wondered why this dessert is called a Buckle? I have, so I decided to look up "buckle" in the dictionary. The first definition given was for the clasp on your belt. No help there. But upon further reading, 'buckle' was also defined as "to bend, warp, bulge, or collapse" which, when you think about it, is exactly what happens to a blueberry buckle as it bakes. That is because, during baking, the baking powder in the cake causes the buckle to rise. But with all those blueberries and streusel on top of the cake batter, the cake rises unevenly, thereby giving it that 'buckled' look.
Ofwel, het ziet eruit alsof het is ingezakt (een van de vertalingen van buckle)
  Moderator zondag 19 januari 2014 @ 16:02:02 #39
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135679944
Ik heb laatst volkorenspeltmuffins gemaakt. Vet lekker en lijken niet op die gedrochten die je vindt als je online op volkorenmuffins zoekt, want die zien er niet uit _O-
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 19 januari 2014 @ 16:50:18 #40
251095 Purdey
Better off alone..
pi_135681982
Cookie dough brownies gemaakt. Brownies met eetbaar koekdeeg, oftewel zonder rauw ei in het deeg. Enorm machtig, maar zó lekker.



Recept voor de liefhebber: http://www.ohmyfoodness.nl/recepten/cookiedough-brownies
So, here is the truth about the truth. It hurts, and so we lie.
pi_135682723
Franse perentaart met een korstdeeg, amandelbotercremevulling en peren als topping.



Recept
mag het weten
  Moderator zondag 19 januari 2014 @ 21:48:07 #42
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135697111
Ik heb net Spelt Einkorn spritsen gebakken, lèkker! Niet normaal :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135697552
quote:
0s.gif Op zondag 19 januari 2014 16:50 schreef Purdey het volgende:
Cookie dough brownies gemaakt. Brownies met eetbaar koekdeeg, oftewel zonder rauw ei in het deeg. Enorm machtig, maar zó lekker.

[ afbeelding ]

Recept voor de liefhebber: http://www.ohmyfoodness.nl/recepten/cookiedough-brownies
Tof! Die ga ik ook eens proberen.
pi_135708812
quote:
0s.gif Op zondag 19 januari 2014 21:48 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb net Spelt Einkorn spritsen gebakken, lèkker! Niet normaal :D
heb je een receptje hiervan? Klinkt lekker maar ik kan het niet vinden op internet.
Je bent nooit te oud om te leren....toch?
pi_135710248
quote:
0s.gif Op zondag 19 januari 2014 21:48 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb net Spelt Einkorn spritsen gebakken, lèkker! Niet normaal :D
Ik wil ook wel een recept! Ik heb nog steeds niet besloten wat ik met dat speltmeel ga maken :P
Chocoladetaartjes.
Op donderdag 25 juli 2013 18:44 schreef trovey het volgende: Evert, de vrouwelijke versie. :P
  Moderator maandag 20 januari 2014 @ 10:32:56 #46
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135710456
quote:
0s.gif Op maandag 20 januari 2014 09:12 schreef sieske het volgende:

[..]

heb je een receptje hiervan? Klinkt lekker maar ik kan het niet vinden op internet.
quote:
0s.gif Op maandag 20 januari 2014 10:24 schreef Xaryna het volgende:

[..]

Ik wil ook wel een recept! Ik heb nog steeds niet besloten wat ik met dat speltmeel ga maken :P
quote:
0s.gif Op maandag 20 januari 2014 09:12 schreef sieske het volgende:

[..]

heb je een receptje hiervan? Klinkt lekker maar ik kan het niet vinden op internet.
Klopt, ik bedenk de meeste van mijn recepten zelf met als leidraad zo oud mogelijke kookboeken (om de basisverhoudingen goed te krijgen).

Dus hier het recept:

160g roomboter
125g suiker (100g ongeraffineerde rietsuiker en 25g palmsuiker is helemaal lekker!)
1 eiwit
halve theelepel zout
200g meel (ik heb 125g witte spelt + 75g volkoren einkorn gebruikt)
>> Als je nou alleen volkoren spelt hebt zou ik 125g bloem + 75g volkoren spelt gebruiken
Bakpoeder voor 200g meel
>> (ik gebruik wijnsteenzuur bakpoeder, dan heb je 8g nodig op 200g meel, maar dat Backin van Dr Oetker is volgens mij een gram of 9 op 500g? Dan moet je dus 9 delen door 500 (0,018) en dat x200 doen (3,6g))
Beetje citroenrasp en/of vanillestokje

Eerst zet je alles klaar, de melen kun je vast mengen met het bakpoeder.
Oven voorverwarmen op +/- 160 graden, niet warmer dan 170 want ze moeten niet bruin worden!

Dit gaat het beste met de mixer:

Boter eerst wat zachter roeren (is het te hard? Even 15-20 sec in de magnetron, het moet zacht zijn, niet vloeibaar)
Dan samen met de suiker, citroenrasp/vanille en zout tot een romige massa roeren (duurt wel een paar minuten)
Eiwit er door roeren
Mixer uitzetten en al het meel er in 1x overheen zeven
Dit nog even doormixen, niet te lang

Dit deeg gaat in een spuitzak (het moet dus niet te dik zijn) en daar spuit je spritsen van.
15-20 minuten op +/- 160 graden
De randjes mogen iets gekleurd zijn, maar de spritsen moeten bovenop niet bruin worden.

Af laten koelen op een rekje, als ze zijn afgekoeld zijn ze echt superbros :9
Eet smakelijk!
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135711038
quote:
0s.gif Op maandag 20 januari 2014 10:32 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

[..]

[..]

Klopt, ik bedenk de meeste van mijn recepten zelf met als leidraad zo oud mogelijke kookboeken (om de basisverhoudingen goed te krijgen).

Dus hier het recept:

160g roomboter
125g suiker (100g ongeraffineerde rietsuiker en 25g palmsuiker is helemaal lekker!)
1 eiwit
halve theelepel zout
200g meel (ik heb 125g witte spelt + 75g volkoren einkorn gebruikt)
>> Als je nou alleen volkoren spelt hebt zou ik 125g bloem + 75g volkoren spelt gebruiken
Bakpoeder voor 200g meel
>> (ik gebruik wijnsteenzuur bakpoeder, dan heb je 8g nodig op 200g meel, maar dat Backin van Dr Oetker is volgens mij een gram of 9 op 500g? Dan moet je dus 9 delen door 500 (0,018) en dat x200 doen (3,6g))
Beetje citroenrasp en/of vanillestokje

Eerst zet je alles klaar, de melen kun je vast mengen met het bakpoeder.
Oven voorverwarmen op +/- 160 graden, niet warmer dan 170 want ze moeten niet bruin worden!

Dit gaat het beste met de mixer:

Boter eerst wat zachter roeren (is het te hard? Even 15-20 sec in de magnetron, het moet zacht zijn, niet vloeibaar)
Dan samen met de suiker, citroenrasp/vanille en zout tot een romige massa roeren (duurt wel een paar minuten)
Eiwit er door roeren
Mixer uitzetten en al het meel er in 1x overheen zeven
Dit nog even doormixen, niet te lang

Dit deeg gaat in een spuitzak (het moet dus niet te dik zijn) en daar spuit je spritsen van.
15-20 minuten op +/- 160 graden
De randjes mogen iets gekleurd zijn, maar de spritsen moeten bovenop niet bruin worden.

Af laten koelen op een rekje, als ze zijn afgekoeld zijn ze echt superbros :9
Eet smakelijk!
Thanks, maar ik denk dat dat mijn bijzonder matige bakkunsten iets te boven gaat. :D
Chocoladetaartjes.
Op donderdag 25 juli 2013 18:44 schreef trovey het volgende: Evert, de vrouwelijke versie. :P
  Moderator maandag 20 januari 2014 @ 10:59:54 #48
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135711167
quote:
0s.gif Op maandag 20 januari 2014 10:55 schreef Xaryna het volgende:

[..]

Thanks, maar ik denk dat dat mijn bijzonder matige bakkunsten iets te boven gaat. :D
Dit is zo gepiept hoor, alleen goed wegen is belangrijk.
Deeg is te slap om te scheppen, dus een spuitzak is wel nodig.
Mooi hoeft het niet te worden, want dat wordt het bij mij ook nooit, daarom geen foto's :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135711216
quote:
0s.gif Op maandag 20 januari 2014 10:59 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Dit is zo gepiept hoor, alleen goed wegen is belangrijk.
Deeg is te slap om te scheppen, dus een spuitzak is wel nodig.
Mooi hoeft het niet te worden, want dat wordt het bij mij ook nooit, daarom geen foto's :P
Ik heb nog nooit een spuitzak gebruikt, geen idee hoe dat zou moeten, en nog nooit zelf bakpoeder bepaald. Ik volg gewoon een recept tot op de letter. Ik begin nu net een beetje in te kunnen schatten of ik teveel of te weinig van iets gebruikt hebt aan de hand van het eindresultaat.
Chocoladetaartjes.
Op donderdag 25 juli 2013 18:44 schreef trovey het volgende: Evert, de vrouwelijke versie. :P
  Moderator maandag 20 januari 2014 @ 11:06:13 #50
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135711315
quote:
0s.gif Op maandag 20 januari 2014 11:01 schreef Xaryna het volgende:

[..]

Ik heb nog nooit een spuitzak gebruikt, geen idee hoe dat zou moeten, en nog nooit zelf bakpoeder bepaald. Ik volg gewoon een recept tot op de letter. Ik begin nu net een beetje in te kunnen schatten of ik teveel of te weinig van iets gebruikt hebt aan de hand van het eindresultaat.
Bakpoeder in een zakje is altijd berekend op 500g meel, als je dus het hele zakje er in giet dan krijg je een bakpoeder bijsmaak en je koekjes mislukken.
Bakken is simpel gezegd gewoon scheikunde en alles moet kloppen om tot een goed resultaat te komen, alle stappen die je doet in het bakken hebben een reden.

Bijvoorbeeld brood moet je lang kneden, anders rijst het niet. Koek moet je kort kneden, anders wordt het deeg te elastisch. Je kunt met alle soorten en maten recepten experimenteren en variëren zolang je de basis gelijk houdt: percentage vocht/vast/vet moet kloppen en de manier van mixen/kneden moet kloppen.

Koop eens een goedkope spuitzak bij de Blokker ofzo en ga er mee experimenteren, je hebt een spuitzak bijvoorbeeld ook nodig als je soesjes gaat maken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')