Het makkelijkste:quote:Op zaterdag 11 januari 2014 12:38 schreef Sandous het volgende:
Heeft iemand voor mij een goed/lekker recept voor luchtige cake (ik wil er citroenrasp doorheen gooien voor een frisse smaak).
het liefst voor zo een langwerpige bakblik. We gaan vanavond naar vrienden.. en die lusten meestal simpele cakes zonder al teveel poespas eromheen..
als je de boter goed luchtig klopt vind ik het totaal niet zwaar. Het is maar net wat je luchtig genoeg vind denk ik.. Je kan het al wel luchtiger maken door de eiwitten apart op te kloppen en door de rest heen te spatelen op het einde.quote:Op zaterdag 11 januari 2014 14:41 schreef djkoelkast het volgende:
Dat wordt alleen totaal geen luchtige cake en nee je kunt er niet minder suiker in doen.
Dit recept is voor een poundcake en die zijn niet luchtig/licht maar juist heel zwaar.
Wèl heel lekker, maar voor een luchtige cake moet je een ander recept gebruiken.
Een poundcake staat niet bekend als 'luchtige' cake, ook niet als je de eiwitten apart klopt.quote:Op zaterdag 11 januari 2014 14:47 schreef Dragonberry het volgende:
[..]
als je de boter goed luchtig klopt vind ik het totaal niet zwaar. Het is maar net wat je luchtig genoeg vind denk ik.. Je kan het al wel luchtiger maken door de eiwitten apart op te kloppen en door de rest heen te spatelen op het einde.
Chocola, koekjes én dubbel zout, dat moest ik proberen. Dank voor de tip, minilot, mede namens mijn heupenquote:
quote:Op zondag 19 januari 2014 14:52 schreef sieske het volgende:
heb net een blueberry buckle cake in de oven staan. Bosbessencake is hetzelfde neem ik aan. Kannel-suikermengsel erover en dat is een beetje aangebrand, dus nu aluminiumfolie erover gedaan. Doen we gewoon wat poedersuiker erover.Ik hoop wel dat het lekker is straks.
Waarom heet zo'n ding eigenlijk buckle?
Ofwel, het ziet eruit alsof het is ingezakt (een van de vertalingen van buckle)quote:Have you ever wondered why this dessert is called a Buckle? I have, so I decided to look up "buckle" in the dictionary. The first definition given was for the clasp on your belt. No help there. But upon further reading, 'buckle' was also defined as "to bend, warp, bulge, or collapse" which, when you think about it, is exactly what happens to a blueberry buckle as it bakes. That is because, during baking, the baking powder in the cake causes the buckle to rise. But with all those blueberries and streusel on top of the cake batter, the cake rises unevenly, thereby giving it that 'buckled' look.
Tof! Die ga ik ook eens proberen.quote:Op zondag 19 januari 2014 16:50 schreef Purdey het volgende:
Cookie dough brownies gemaakt. Brownies met eetbaar koekdeeg, oftewel zonder rauw ei in het deeg. Enorm machtig, maar zó lekker.
[ afbeelding ]
Recept voor de liefhebber: http://www.ohmyfoodness.nl/recepten/cookiedough-brownies
heb je een receptje hiervan? Klinkt lekker maar ik kan het niet vinden op internet.quote:Op zondag 19 januari 2014 21:48 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb net Spelt Einkorn spritsen gebakken, lèkker! Niet normaal
Ik wil ook wel een recept! Ik heb nog steeds niet besloten wat ik met dat speltmeel ga makenquote:Op zondag 19 januari 2014 21:48 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb net Spelt Einkorn spritsen gebakken, lèkker! Niet normaal
quote:Op maandag 20 januari 2014 09:12 schreef sieske het volgende:
[..]
heb je een receptje hiervan? Klinkt lekker maar ik kan het niet vinden op internet.
quote:Op maandag 20 januari 2014 10:24 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Ik wil ook wel een recept! Ik heb nog steeds niet besloten wat ik met dat speltmeel ga maken
Klopt, ik bedenk de meeste van mijn recepten zelf met als leidraad zo oud mogelijke kookboeken (om de basisverhoudingen goed te krijgen).quote:Op maandag 20 januari 2014 09:12 schreef sieske het volgende:
[..]
heb je een receptje hiervan? Klinkt lekker maar ik kan het niet vinden op internet.
Thanks, maar ik denk dat dat mijn bijzonder matige bakkunsten iets te boven gaat.quote:Op maandag 20 januari 2014 10:32 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
[..]
[..]
Klopt, ik bedenk de meeste van mijn recepten zelf met als leidraad zo oud mogelijke kookboeken (om de basisverhoudingen goed te krijgen).
Dus hier het recept:
160g roomboter
125g suiker (100g ongeraffineerde rietsuiker en 25g palmsuiker is helemaal lekker!)
1 eiwit
halve theelepel zout
200g meel (ik heb 125g witte spelt + 75g volkoren einkorn gebruikt)
>> Als je nou alleen volkoren spelt hebt zou ik 125g bloem + 75g volkoren spelt gebruiken
Bakpoeder voor 200g meel
>> (ik gebruik wijnsteenzuur bakpoeder, dan heb je 8g nodig op 200g meel, maar dat Backin van Dr Oetker is volgens mij een gram of 9 op 500g? Dan moet je dus 9 delen door 500 (0,018) en dat x200 doen (3,6g))
Beetje citroenrasp en/of vanillestokje
Eerst zet je alles klaar, de melen kun je vast mengen met het bakpoeder.
Oven voorverwarmen op +/- 160 graden, niet warmer dan 170 want ze moeten niet bruin worden!
Dit gaat het beste met de mixer:
Boter eerst wat zachter roeren (is het te hard? Even 15-20 sec in de magnetron, het moet zacht zijn, niet vloeibaar)
Dan samen met de suiker, citroenrasp/vanille en zout tot een romige massa roeren (duurt wel een paar minuten)
Eiwit er door roeren
Mixer uitzetten en al het meel er in 1x overheen zeven
Dit nog even doormixen, niet te lang
Dit deeg gaat in een spuitzak (het moet dus niet te dik zijn) en daar spuit je spritsen van.
15-20 minuten op +/- 160 graden
De randjes mogen iets gekleurd zijn, maar de spritsen moeten bovenop niet bruin worden.
Af laten koelen op een rekje, als ze zijn afgekoeld zijn ze echt superbros
Eet smakelijk!
Dit is zo gepiept hoor, alleen goed wegen is belangrijk.quote:Op maandag 20 januari 2014 10:55 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Thanks, maar ik denk dat dat mijn bijzonder matige bakkunsten iets te boven gaat.
Ik heb nog nooit een spuitzak gebruikt, geen idee hoe dat zou moeten, en nog nooit zelf bakpoeder bepaald. Ik volg gewoon een recept tot op de letter. Ik begin nu net een beetje in te kunnen schatten of ik teveel of te weinig van iets gebruikt hebt aan de hand van het eindresultaat.quote:Op maandag 20 januari 2014 10:59 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Dit is zo gepiept hoor, alleen goed wegen is belangrijk.
Deeg is te slap om te scheppen, dus een spuitzak is wel nodig.
Mooi hoeft het niet te worden, want dat wordt het bij mij ook nooit, daarom geen foto's
Bakpoeder in een zakje is altijd berekend op 500g meel, als je dus het hele zakje er in giet dan krijg je een bakpoeder bijsmaak en je koekjes mislukken.quote:Op maandag 20 januari 2014 11:01 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Ik heb nog nooit een spuitzak gebruikt, geen idee hoe dat zou moeten, en nog nooit zelf bakpoeder bepaald. Ik volg gewoon een recept tot op de letter. Ik begin nu net een beetje in te kunnen schatten of ik teveel of te weinig van iets gebruikt hebt aan de hand van het eindresultaat.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |