Ik werk het liefste met oude kookboeken, daar zijn de recepten nog puur.quote:Op woensdag 8 januari 2014 19:01 schreef Uiltje90 het volgende:
hey ladies
een nieuw bakfreak meld zich!ben nog wel een beetje een n00bje, maar we hebben sinds kort een nieuwe oven en die moet ingewijd worden
nu zie ik hier veel lekkere dingetjes voorbij komen, maar ik vraag me af van welke sites enz. jullie alle lekker recepten/baksels verzamelen?
Zolang het niet van die hele goedkope is met heel veel 'aroma' kan het heel lekker zijn, zelfs in het deeg (of wat amandelpoeder meekneden in het kruimeldeeg).quote:Op woensdag 8 januari 2014 19:41 schreef Myraela het volgende:
Ik ga voor dit weekend een appeltaart maken. Ik denk met amaretto erdoor.Maar ik twijfel nog.
Goedkope? Goedkope amaretto? Ik heb gewoon een fles Disaronno amaretto. Ik dacht dat het misschien wel lekker was om de rozijnen daarin een dagje te weken. Ik ben bang dat de vulling te nat word als ik er echt amaretto doorheen giet.quote:Op woensdag 8 januari 2014 20:06 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Zolang het niet van die hele goedkope is met heel veel 'aroma' kan het heel lekker zijn, zelfs in het deeg (of wat amandelpoeder meekneden in het kruimeldeeg).
Ik heb laatst appelflappen gemaakt met marsepein er in
Ja, er is ook van die nep-amaretto. Dat is zeg maar amandellimonade met alcohol, daar wordt je taart niet lekker van.quote:Op woensdag 8 januari 2014 21:41 schreef Myraela het volgende:
[..]
Goedkope? Goedkope amaretto? Ik heb gewoon een fles Disaronno amaretto. Ik dacht dat het misschien wel lekker was om de rozijnen daarin een dagje te weken. Ik ben bang dat de vulling te nat word als ik er echt amaretto doorheen giet.
dat is een hele goede tip! thnxquote:Op woensdag 8 januari 2014 19:19 schreef djkoelkast het volgende:
Uit het vorige topic:
[..]
Ik werk het liefste met oude kookboeken, daar zijn de recepten nog puur.
Als je de techniek onder de knie hebt kun je gaan experimenteren.
Tip: ga naar een kringloop en haal een kook/bakboek uit de jaren '80 of '90, veel meer dan 2 euro zal het niet kosten en je hebt veel betere basisrecepten dan je online kunt vinden.
Als je googelt kun je bijvoorbeeld lactosevrije cupcakes vinden. Deze zijn echter wel met gewoon meel gemaakt, dus als het ook glutenvrij moet zijn, heb ik denk ik geen tips.quote:Op woensdag 8 januari 2014 21:41 schreef Xaryna het volgende:
Ik ga deze maand veel bakken omdat er allerlei gelegenheden zijn om dit te doen
Voor mijn verjaardag wil ik twee taarten maken, maar één van mijn gasten kan niet goed tegen tarwe en melkproducten. Ik weet niet zeker of dit komt door gluten en lactose, ze heeft het altijd alleen over tarwe en melk. Ze kan wel 'een beetje' hebben en wil best mee-eten, maar ik wil graag iets maken wat ze rustig kan hebben. Heeft iemand hier ideeën voor? Ik heb een keer een chocoladetaart met amandelmeel gemaakt, maar die was toch erg droog, en er zat flink wat boter in.
Ik bak en kook heel vaak veganistisch en/of glutenvrij, gewoon voor de variatie. Ik heb er dus wel wat ervaring mee.quote:Op woensdag 8 januari 2014 21:41 schreef Xaryna het volgende:
Voor mijn verjaardag wil ik twee taarten maken, maar één van mijn gasten kan niet goed tegen tarwe en melkproducten. Ik weet niet zeker of dit komt door gluten en lactose, ze heeft het altijd alleen over tarwe en melk. Ze kan wel 'een beetje' hebben en wil best mee-eten, maar ik wil graag iets maken wat ze rustig kan hebben. Heeft iemand hier ideeën voor?
Ik maak zelf graag iets met fruit. Dan is het ook minder snel droog. Voor de 'gewone' taart, ga ik denk ik met chocolade in de weer en dan past een vruchtentaart daar ook goed bij. Ik moet helaas wel een beetje op het budget letten, dus dure vruchten als aardbeien in de winter gaat 'm niet worden.quote:Op donderdag 9 januari 2014 07:10 schreef minilot het volgende:
[..]
Ik bak en kook heel vaak veganistisch en/of glutenvrij, gewoon voor de variatie. Ik heb er dus wel wat ervaring mee.Zijn er specifieke soorten taarten die je zou willen maken? Wat vind je een lekker type taart? Of maakt het niet zoveel uit?
Boter kun je vervangen voor kokosolie, daar zit alleen helemaal geen smaak aan, dus je moet wel iets extra's met de rest van je recept doen.quote:Op woensdag 8 januari 2014 21:41 schreef Xaryna het volgende:
Ik ga deze maand veel bakken omdat er allerlei gelegenheden zijn om dit te doen
Voor mijn verjaardag wil ik twee taarten maken, maar één van mijn gasten kan niet goed tegen tarwe en melkproducten. Ik weet niet zeker of dit komt door gluten en lactose, ze heeft het altijd alleen over tarwe en melk. Ze kan wel 'een beetje' hebben en wil best mee-eten, maar ik wil graag iets maken wat ze rustig kan hebben. Heeft iemand hier ideeën voor? Ik heb een keer een chocoladetaart met amandelmeel gemaakt, maar die was toch erg droog, en er zat flink wat boter in.
Je moet natuurlijk wel 100% spelt nemen dan. Ik importeer het meestal uit Engeland, maar in reformwinkels kun je ook spelt vinden die 100% spelt is.quote:Op donderdag 9 januari 2014 10:51 schreef MaximusTG het volgende:
Daar zou ik toch mee oppassen, omdat de benaming speltmeel/bloem niet beschermd is, en tot wel 50% uit tarwebloem kan bestaan.
Dat speltmeel, heeft dat nog eigenschappen waar ik op zou moeten letten? Smaak of heel vullend oid?quote:Op donderdag 9 januari 2014 10:09 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Boter kun je vervangen voor kokosolie, daar zit alleen helemaal geen smaak aan, dus je moet wel iets extra's met de rest van je recept doen.
Als het een tarwe-allergie is kun je spelt gebruiken (1 op 1 vervangen, dus 500g bloem = 500g speltbloem). Is het een glutenintolerantie dan moet je naar de alternatieve melen als rijstmeel, maismeel, tapiocameel.
Als je speltbloem gebruikt (dus niet volkoren) dan kun je het precies gebruiken als tarwebloem, er zit ook geen heel andere smaak aan en het gedraagt zich ook hetzelfde als tarwebloem.quote:Op donderdag 9 januari 2014 12:23 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Dat speltmeel, heeft dat nog eigenschappen waar ik op zou moeten letten? Smaak of heel vullend oid?
Echt? Ik heb nog nooit problemen gehad met cake of zoet brood bakken met margarine. Maar als ik nog eens mensen die melkvrij eten op bezoek krijg zal ik de kokosolie eens proberen.quote:Op donderdag 9 januari 2014 12:18 schreef djkoelkast het volgende:
Margarine bestaat voor een groot deel uit water, dus beter van niet.
Ook zit er vaak gehard vet in en andere onzintoevoegingen.
Margarine is sowieso gewoon bende, kijk maar eens wat er in zit, het slaat helemaal nergens op.quote:Op donderdag 9 januari 2014 13:08 schreef Mry het volgende:
[..]
Echt? Ik heb nog nooit problemen gehad met cake of zoet brood bakken met margarine. Maar als ik nog eens mensen die melkvrij eten op bezoek krijg zal ik de kokosolie eens proberen.
Nou ja, het is niet alsof ze er ontzettend last van heeft (ze wil ook niet dat ik er rekening mee houdt en gaat gewoon mee-eten en dan een dagje last van de buik hebben, zegt ze) maar ik vind het zelf leuk om te proberen. Ik weet dat ze wel speltbrood eet, en het kan merken als een speltbrood niet 100% spelt is. Dus vandaar de speltbloemquote:Op donderdag 9 januari 2014 12:34 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Als je speltbloem gebruikt (dus niet volkoren) dan kun je het precies gebruiken als tarwebloem, er zit ook geen heel andere smaak aan en het gedraagt zich ook hetzelfde als tarwebloem.
Alleen bij brood moet je opletten dat het minder in de hoogte rijst.
[ afbeelding ]
Dit is dus 'licht volkoren' ofwel gebuild, dat maakt het wat zwaarder. Je zou het ook kunnen zeven om zo zo veel mogelijk de zemelen er uit te halen.
[ afbeelding ]
Deze is echt zo wit als witte bloem. Deze heb ik zelf in de kast staan naast de volkorenvariant.
Maar wees er zeker van dat het een tarwe-allergie is en geen glutenintolerantie, want ook in spelt zitten gluten. Zelfs meer dan in tarwe, alleen zijn ze anders opgebouwd en daarom hebben mensen met een tarwe-allergie meestal geen last van spelt, mits 100% spelt.
Ik bak alles met spelt. Speltappeltaart, speltamandelstaaf (het bladerdeeg maak ik dan van spelt), speltpannenkoeken, speltcakes, speltoliebollen, alles wat ik heb geprobeerd is buitengewoon goed gelukt.quote:Op donderdag 9 januari 2014 15:52 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Nou ja, het is niet alsof ze er ontzettend last van heeft (ze wil ook niet dat ik er rekening mee houdt en gaat gewoon mee-eten en dan een dagje last van de buik hebben, zegt ze) maar ik vind het zelf leuk om te proberen. Ik weet dat ze wel speltbrood eet, en het kan merken als een speltbrood niet 100% spelt is. Dus vandaar de speltbloem
Dank je wel!
Het makkelijkste:quote:Op zaterdag 11 januari 2014 12:38 schreef Sandous het volgende:
Heeft iemand voor mij een goed/lekker recept voor luchtige cake (ik wil er citroenrasp doorheen gooien voor een frisse smaak).
het liefst voor zo een langwerpige bakblik. We gaan vanavond naar vrienden.. en die lusten meestal simpele cakes zonder al teveel poespas eromheen..
als je de boter goed luchtig klopt vind ik het totaal niet zwaar. Het is maar net wat je luchtig genoeg vind denk ik.. Je kan het al wel luchtiger maken door de eiwitten apart op te kloppen en door de rest heen te spatelen op het einde.quote:Op zaterdag 11 januari 2014 14:41 schreef djkoelkast het volgende:
Dat wordt alleen totaal geen luchtige cake en nee je kunt er niet minder suiker in doen.
Dit recept is voor een poundcake en die zijn niet luchtig/licht maar juist heel zwaar.
Wèl heel lekker, maar voor een luchtige cake moet je een ander recept gebruiken.
Een poundcake staat niet bekend als 'luchtige' cake, ook niet als je de eiwitten apart klopt.quote:Op zaterdag 11 januari 2014 14:47 schreef Dragonberry het volgende:
[..]
als je de boter goed luchtig klopt vind ik het totaal niet zwaar. Het is maar net wat je luchtig genoeg vind denk ik.. Je kan het al wel luchtiger maken door de eiwitten apart op te kloppen en door de rest heen te spatelen op het einde.
Chocola, koekjes én dubbel zout, dat moest ik proberen. Dank voor de tip, minilot, mede namens mijn heupenquote:
quote:Op zondag 19 januari 2014 14:52 schreef sieske het volgende:
heb net een blueberry buckle cake in de oven staan. Bosbessencake is hetzelfde neem ik aan. Kannel-suikermengsel erover en dat is een beetje aangebrand, dus nu aluminiumfolie erover gedaan. Doen we gewoon wat poedersuiker erover.Ik hoop wel dat het lekker is straks.
Waarom heet zo'n ding eigenlijk buckle?
Ofwel, het ziet eruit alsof het is ingezakt (een van de vertalingen van buckle)quote:Have you ever wondered why this dessert is called a Buckle? I have, so I decided to look up "buckle" in the dictionary. The first definition given was for the clasp on your belt. No help there. But upon further reading, 'buckle' was also defined as "to bend, warp, bulge, or collapse" which, when you think about it, is exactly what happens to a blueberry buckle as it bakes. That is because, during baking, the baking powder in the cake causes the buckle to rise. But with all those blueberries and streusel on top of the cake batter, the cake rises unevenly, thereby giving it that 'buckled' look.
Tof! Die ga ik ook eens proberen.quote:Op zondag 19 januari 2014 16:50 schreef Purdey het volgende:
Cookie dough brownies gemaakt. Brownies met eetbaar koekdeeg, oftewel zonder rauw ei in het deeg. Enorm machtig, maar zó lekker.
[ afbeelding ]
Recept voor de liefhebber: http://www.ohmyfoodness.nl/recepten/cookiedough-brownies
heb je een receptje hiervan? Klinkt lekker maar ik kan het niet vinden op internet.quote:Op zondag 19 januari 2014 21:48 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb net Spelt Einkorn spritsen gebakken, lèkker! Niet normaal
Ik wil ook wel een recept! Ik heb nog steeds niet besloten wat ik met dat speltmeel ga makenquote:Op zondag 19 januari 2014 21:48 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb net Spelt Einkorn spritsen gebakken, lèkker! Niet normaal
quote:Op maandag 20 januari 2014 09:12 schreef sieske het volgende:
[..]
heb je een receptje hiervan? Klinkt lekker maar ik kan het niet vinden op internet.
quote:Op maandag 20 januari 2014 10:24 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Ik wil ook wel een recept! Ik heb nog steeds niet besloten wat ik met dat speltmeel ga maken
Klopt, ik bedenk de meeste van mijn recepten zelf met als leidraad zo oud mogelijke kookboeken (om de basisverhoudingen goed te krijgen).quote:Op maandag 20 januari 2014 09:12 schreef sieske het volgende:
[..]
heb je een receptje hiervan? Klinkt lekker maar ik kan het niet vinden op internet.
Thanks, maar ik denk dat dat mijn bijzonder matige bakkunsten iets te boven gaat.quote:Op maandag 20 januari 2014 10:32 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
[..]
[..]
Klopt, ik bedenk de meeste van mijn recepten zelf met als leidraad zo oud mogelijke kookboeken (om de basisverhoudingen goed te krijgen).
Dus hier het recept:
160g roomboter
125g suiker (100g ongeraffineerde rietsuiker en 25g palmsuiker is helemaal lekker!)
1 eiwit
halve theelepel zout
200g meel (ik heb 125g witte spelt + 75g volkoren einkorn gebruikt)
>> Als je nou alleen volkoren spelt hebt zou ik 125g bloem + 75g volkoren spelt gebruiken
Bakpoeder voor 200g meel
>> (ik gebruik wijnsteenzuur bakpoeder, dan heb je 8g nodig op 200g meel, maar dat Backin van Dr Oetker is volgens mij een gram of 9 op 500g? Dan moet je dus 9 delen door 500 (0,018) en dat x200 doen (3,6g))
Beetje citroenrasp en/of vanillestokje
Eerst zet je alles klaar, de melen kun je vast mengen met het bakpoeder.
Oven voorverwarmen op +/- 160 graden, niet warmer dan 170 want ze moeten niet bruin worden!
Dit gaat het beste met de mixer:
Boter eerst wat zachter roeren (is het te hard? Even 15-20 sec in de magnetron, het moet zacht zijn, niet vloeibaar)
Dan samen met de suiker, citroenrasp/vanille en zout tot een romige massa roeren (duurt wel een paar minuten)
Eiwit er door roeren
Mixer uitzetten en al het meel er in 1x overheen zeven
Dit nog even doormixen, niet te lang
Dit deeg gaat in een spuitzak (het moet dus niet te dik zijn) en daar spuit je spritsen van.
15-20 minuten op +/- 160 graden
De randjes mogen iets gekleurd zijn, maar de spritsen moeten bovenop niet bruin worden.
Af laten koelen op een rekje, als ze zijn afgekoeld zijn ze echt superbros![]()
Eet smakelijk!
Dit is zo gepiept hoor, alleen goed wegen is belangrijk.quote:Op maandag 20 januari 2014 10:55 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Thanks, maar ik denk dat dat mijn bijzonder matige bakkunsten iets te boven gaat.
Ik heb nog nooit een spuitzak gebruikt, geen idee hoe dat zou moeten, en nog nooit zelf bakpoeder bepaald. Ik volg gewoon een recept tot op de letter. Ik begin nu net een beetje in te kunnen schatten of ik teveel of te weinig van iets gebruikt hebt aan de hand van het eindresultaat.quote:Op maandag 20 januari 2014 10:59 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Dit is zo gepiept hoor, alleen goed wegen is belangrijk.
Deeg is te slap om te scheppen, dus een spuitzak is wel nodig.
Mooi hoeft het niet te worden, want dat wordt het bij mij ook nooit, daarom geen foto's
Bakpoeder in een zakje is altijd berekend op 500g meel, als je dus het hele zakje er in giet dan krijg je een bakpoeder bijsmaak en je koekjes mislukken.quote:Op maandag 20 januari 2014 11:01 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Ik heb nog nooit een spuitzak gebruikt, geen idee hoe dat zou moeten, en nog nooit zelf bakpoeder bepaald. Ik volg gewoon een recept tot op de letter. Ik begin nu net een beetje in te kunnen schatten of ik teveel of te weinig van iets gebruikt hebt aan de hand van het eindresultaat.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |