abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 13 juli 2014 @ 18:11:08 #201
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_142248164
Ja. Of als die groen is.
Een mengsel met gist kan ook langzaam op gang komen maar vermenigvuldigt zich he. Dus eventjes geduld hebben kan ook noodzaak zijn bij wat oudere gist.
  Moderator zondag 13 juli 2014 @ 23:31:55 #202
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_142266026
Vandaag een pizza bij de shoarma boer gehaald. Ze leveren alle pizza's standaard met Goudse kaas :') Ook de pizza mozzerela staat beschreven als: tomaat, kaas, mozerella.

Dus ik bestel ik die, zonder kaas en met ham. Krijg je vervolgens een pizza met 5 lichte vlekjes... Dat zal de mozzerla wel geweest zijn. Volgende keer zelf weer bakken...
Kranplätze müssen verdichtet sein
  maandag 14 juli 2014 @ 10:52:12 #203
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_142275582
quote:
0s.gif Op woensdag 9 juli 2014 22:05 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Koelkast zelfs beter. Gaat langzamer dus wss meer smaak op gang. Ook wordt beweerd dat koud rijzen meer zoutig smaakt
Ik denk toch dat daar zuur moet staan
Drop you like an ill, bad habit
  maandag 14 juli 2014 @ 10:53:16 #204
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_142275608
quote:
0s.gif Op zondag 13 juli 2014 16:57 schreef robuust89 het volgende:
Hoe weet je of de gist "op" is? Als het deeg niet meer kan rijzen?
Eerst aanmaken in (lauw)water met een beetje suiker als het dan in 15 minuten geen bellen heeft gevormd is de gist "dood""

Ik moet binnenkort ook maar weer eens aan het bakken...
Drop you like an ill, bad habit
  maandag 14 juli 2014 @ 17:16:44 #205
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_142289570
Warm rijzen veroorzaakt in het algemeen een wat zuurdere smaak hoor?
Geur iig.
  maandag 14 juli 2014 @ 17:33:48 #206
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_142290171
quote:
0s.gif Op zondag 13 juli 2014 23:31 schreef derLudolf het volgende:
Vandaag een pizza bij de shoarma boer gehaald. Ze leveren alle pizza's standaard met Goudse kaas :') Ook de pizza mozzerela staat beschreven als: tomaat, kaas, mozerella.

Dus ik bestel ik die, zonder kaas en met ham. Krijg je vervolgens een pizza met 5 lichte vlekjes... Dat zal de mozzerla wel geweest zijn. Volgende keer zelf weer bakken...
Proest.... _O- _O_ _O-

Gast.... wat..?

_O-

Bak ze beter zelf maar inderdaad... :+
(trouwens wees blij dat er goudse op zit ipv analoogkaas)

Het is patat.. en het is mozzarella..
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
pi_142317362
De afgelopen periode hebben we regelmatig pizza's gemaakt in onze houtgestookte pizzaoven. Het resultaat is qua smaak prima. Maar het lastigste vind ik toch het vormen van een goede bodem. Ik gebruik tot dusverre normale bloem van de Aldi en AH en heb geëxperimenteerd met meer en minder water en langer en korter rijzen. Het vormen van de pizza in de hand lukt me niet. Na een schijfje van 20 cm komen er gaten in. Uiteindelijk kom ik dan toch weer op de deegroller uit. Lastig van de deegroller vind ik dat je de pizza dan vaak niet mooi rond krijgt en als je deze dan op neemt hij door de elasticiteit van het deeg weer krimpt. Zachter deeg met meer water is weer ontzettend plakkerig, waardoor je toch weer veel bloem moet gebruiken, wat dan weer door het deeg opgenomen wordt. Al met al kost dit vaak veel tijd en veel rotzooi op het aanrecht. Ik heb natuurlijk de nodige filmpjes en recepten bekeken, maar mijn deeg lijkt vaak een eigen wil te hebben. Graag advies van de ervaren pizza bakkers.
pi_142317444
Na het goed! kneden van het deeg laten rijzen, na de eerste rijs opdelen en opbollen. Na het opbollen het deeg goed laten rusten. Vervolgens het deeg heel voorzichtig oppakken en vormen. Als je het deeg goed laat rusten en sowieso goed gekneed hebt bij het maken van het deeg zou je er geen gaten in moeten krijgen..
  dinsdag 15 juli 2014 @ 11:51:00 #209
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_142318017
Kijk als het te dun wordt komen er idd gaten in. Maar ik denk idd ook dat je niet lang genoeg hebt gekneed. Dan zijn de gluten nog niet helemaal ontwikkeld (gebeurd ook met rijzen).
pi_142318107
Hmm...... dan zou daar wel eens de fout kunnen zitten. Ik kneed het deeg goed en laat het dan rijzen. Maar na het rijzen verdeel ik het in stukken en vorm het direct. Als ik het goed begrijp moet ik het dan eerst weer laten rusten. Maar dan gaat het deeg weer rijzen is mijn ervaring. Waar en hoe lang moet ik het deeg na opbollen dan laten rusten, in de koelkast? Hoe dek je dit dan af, ik gebruik soms plastic folie, maar dit plakt dan weer aan het deeg.
pi_142318438
Minimaal een half uurtje op kamertemp. Dan wordt het deeg weer elastisch. En ja kan zijn dat het dan nog een beetje rijst. Ik leg het altijd in een grote ovenschaal met een theedoek eroverheen.
  dinsdag 15 juli 2014 @ 12:51:13 #212
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_142319853
Je kundlt de balletjes in een bebloemde kom doen of in vetten met (olijf) olie. Maar als je ze dan uit gaat rollen zijn ze weer vet....
Het is toch niet erg als je deeg weer een beetje rijst? Kun je er gewoon weer uit slaan of er in laten. Bij de pizzaboer zitten er soms ook van die mega bellen in.
  dinsdag 15 juli 2014 @ 14:06:20 #213
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_142322570
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 11:54 schreef Sparafucile het volgende:
Hmm...... dan zou daar wel eens de fout kunnen zitten. Ik kneed het deeg goed en laat het dan rijzen. Maar na het rijzen verdeel ik het in stukken en vorm het direct. Als ik het goed begrijp moet ik het dan eerst weer laten rusten. Maar dan gaat het deeg weer rijzen is mijn ervaring. Waar en hoe lang moet ik het deeg na opbollen dan laten rusten, in de koelkast? Hoe dek je dit dan af, ik gebruik soms plastic folie, maar dit plakt dan weer aan het deeg.
Ik laat het ook altijd twee keer rijzen... Eerst in z'n geheel, daarna in kleine bollen

1 kg aldi bloem
4 eetlepels olijfolie
1 zakje gist (of 2 als je haast hebt)
1 eetlepel suiker
1 afgestreken eetlepel zout
600ml lauwwarm water

Gist, olie en suiker in een kom door elkaar roeren, het water erbij roeren (met warm water mengt het beter)

Zout in een beslagkom, dan de meel, en dan het mengsel er bij... (gist kan slecht tegen zout, tot het gekneed word)
(ik gebruik kneedhaken btw :@ o|O )

Als je van een bruine rand om je pizza houd, kun je die ook inkwasten met olijfolie vlak voor ie in de oven gaat.
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
  Moderator dinsdag 15 juli 2014 @ 14:28:43 #214
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_142323305
quote:
14s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 14:06 schreef Snowballed het volgende:
(gist kan slecht tegen zout, tot het gekneed word)

Dit klopt niet (het is wordt, maar dat bedoel ik in dit geval niet). Gist kan niet tegen zoutkristallen, als je het zout eerst in het water oplost dan is er niets aan de hand. Het gaat dus niet om het zout als zout, maar de kristallen. Kneden verhelpt dit niet, maar wel het oplossen van de kristallen in het water (wat ook gebeurt tijdens het kneden natuurlijk).
Het beste is dus: zout in water oplossen, dan heb je geen kristallen meer.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 15 juli 2014 @ 14:55:00 #215
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_142324171
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 14:28 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Dit klopt niet (het is wordt, maar dat bedoel ik in dit geval niet). Gist kan niet tegen zoutkristallen, als je het zout eerst in het water oplost dan is er niets aan de hand. Het gaat dus niet om het zout als zout, maar de kristallen. Kneden verhelpt dit niet, maar wel het oplossen van de kristallen in het water (wat ook gebeurt tijdens het kneden natuurlijk).
Het beste is dus: zout in water oplossen, dan heb je geen kristallen meer.
Hmm oke.. Ik heb dit altijd zo geleerd... (vroeger ooit in een bakkerij gewerkt)
Ik vermeng de suiker en gist zodat het al een beetje begint te reageren...
Maar ik ken de reden waarom ik dat doe niet, dus ik zal het eens anders doen :Y
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
  Moderator dinsdag 15 juli 2014 @ 14:56:06 #216
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_142324199
quote:
14s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 14:55 schreef Snowballed het volgende:

[..]

Hmm oke.. Ik heb dit altijd zo geleerd... (vroeger ooit in een bakkerij gewerkt)
Ik vermeng de suiker en gist zodat het al een beetje begint te reageren...
Maar ik ken de reden waarom ik dat doe niet, dus ik zal het eens anders doen :Y
Als je verse gist hebt kun je dat het beste "starten" in wat lauwe melk met bloem. Instantgist uit zakjes hoef je niks mee te doen, dat is er voor gemaakt om direct mee te kneden.
Het is natuurlijk niet slecht wat je doet, maar het is niet nodig ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 15 juli 2014 @ 14:58:28 #217
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_142324258
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 14:56 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Als je verse gist hebt kun je dat het beste "starten" in wat lauwe melk met bloem. Instantgist uit zakjes hoef je niks mee te doen, dat is er voor gemaakt om direct mee te kneden.
Het is natuurlijk niet slecht wat je doet, maar het is niet nodig ;)
Melk..?? in een pizza..? Gaat je deeg dan niet zuur worden als je het lang laat rijzen..?
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
  Moderator dinsdag 15 juli 2014 @ 15:01:43 #218
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_142324351
quote:
14s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 14:58 schreef Snowballed het volgende:

[..]

Melk..?? in een pizza..? Gaat je deeg dan niet zuur worden als je het lang laat rijzen..?
Verse gist start je met een scheutje melk. Dat wordt niet zuur hoor ;)
Maar ik neem aan dat iedereen instantgist gebruikt?
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 15 juli 2014 @ 15:16:50 #219
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_142324845
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 15:01 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Verse gist start je met een scheutje melk. Dat wordt niet zuur hoor ;)
Maar ik neem aan dat iedereen instantgist gebruikt?
Ja ik bedoel instant gist idd.. ik kan bijna nergens verse krijgen hier... de bakker heeft het wel, maar die wil me het niet verkopen... }:|
Nooit geweten dat je verse gist met melk start... :N
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
  Moderator dinsdag 15 juli 2014 @ 15:30:07 #220
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_142325336
quote:
14s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 15:16 schreef Snowballed het volgende:

[..]

Ja ik bedoel instant gist idd.. ik kan bijna nergens verse krijgen hier... de bakker heeft het wel, maar die wil me het niet verkopen... }:|
Nooit geweten dat je verse gist met melk start... :N
Hier kun je het bij de Dekamarkt krijgen in kleine blokjes. Kost geen drol ook.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 15 juli 2014 @ 15:34:57 #221
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_142325520
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 15:30 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Hier kun je het bij de Dekamarkt krijgen in kleine blokjes. Kost geen drol ook.
Eehm ja.. maar de dichtstbijzijnde Dekamarkt is 108km hiervandaan... :7
Nee ik kan het vast wel in Groningen vinden hoor.. maar instant is dan weer net zo makkelijk om de hoek te krijgen.. :Y
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
  dinsdag 15 juli 2014 @ 17:44:11 #222
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_142329551
Idd duitsland. Gist kost echt 10x niks.
pi_142333068
Gebruiken jullie allemaal normale/goedkope bloem? Volgens een collega is Caputo bloem het beste. Waar kun je dat krijgen?
  dinsdag 15 juli 2014 @ 20:26:16 #224
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_142335396
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 19:28 schreef Sparafucile het volgende:
Gebruiken jullie allemaal normale/goedkope bloem? Volgens een collega is Caputo bloem het beste. Waar kun je dat krijgen?
Heb allerlei dure en vage en speciale bloem gebruikt... en die van de Aldi voldoet prima...
Leuk om 4 euro te betalen.. maar die meerwaarde heeft het niet voor mij...
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
  Moderator dinsdag 15 juli 2014 @ 22:10:55 #225
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_142341001
quote:
14s.gif Op maandag 14 juli 2014 17:33 schreef Snowballed het volgende:

[..]

Proest.... _O- _O_ _O-

Gast.... wat..?

_O-

Bak ze beter zelf maar inderdaad... :+
(trouwens wees blij dat er goudse op zit ipv analoogkaas)

Het is patat.. en het is mozzarella..
Hmm het swypen ging niet helemaal zoals het moet dus :') Maar ik bedoel dat spul van buffel melk wat je in het koelvak van de supermarkt vindt :+ (al vermoed ik dat de shoarma boer geen buffel mozzarella gebruikt)
Kranplätze müssen verdichtet sein
  dinsdag 15 juli 2014 @ 22:13:03 #226
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_142341134
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 22:10 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Hmm het swypen geen niet helemaal zoals het moet dus ;') Maar ik bedoel dat spul van buffel melk wat je in het koelvak van de supermarkt vindt :+ (al vermoed ik dat de shoarma boer geen buffel mozzarella gebruikt)
:7 Lol

Op zich is mozzarella niet zo heel duur hoor... Het is er immers ook van koeien... (die variant ligt meestal in de supermarkt)

Hier zijn de turken wel aardig netjes wat eten betreft.. (maar er zijn er ook maar 3 in een omtrek van 10km)
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
  Moderator dinsdag 15 juli 2014 @ 22:19:43 #227
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_142341562
Klopt maar bij de grotere supers ligt vaak de Galbani in donkerblauwe verpakking en die is van buffelmelk ;)
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator dinsdag 15 juli 2014 @ 22:21:49 #228
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_142341675
En geen idee of dit Turken zijn, maar is zo'n grillroom. Pizza, sparerib shoarma, kebab. Geen culinair hoogstandje dus
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_142349214
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 22:19 schreef derLudolf het volgende:
Klopt maar bij de grotere supers ligt vaak de Galbani in donkerblauwe verpakking en die is van buffelmelk ;)
Galbani is niet altijd van buffelmelk ;-) alleen mozzarella di bufala. Echter is de gewone van galbani ook lekker. AH Basic mozzarella vind ik maar smaakloos.
  Moderator woensdag 16 juli 2014 @ 10:38:24 #230
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_142354394
Si si, dat weet ik ;) De buffelmelk variant heeft een donkerblauwe verpakking en de koemelk variant een lichtere
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_142356895
quote:
0s.gif Op woensdag 16 juli 2014 10:38 schreef derLudolf het volgende:
Si si, dat weet ik ;) De buffelmelk variant heeft een donkerblauwe verpakking en de koemelk variant een lichtere
Ik snap je punt trouwens ;-) erger mij blauw aan pizzeria's die andere kaas dan mozzarella erop doen. ( vette nep kaas, of gouda wat ook als beton voelt). Geen wonder dat pizza's in Nederland altijd als calorierijk worden gezien.
pi_142493952
Met alle hulp hier begin ik het pizzabakken inmiddels onder de knie te krijgen. Vandaag is het me gelukt om uit de hand mooie grote pizza's te vormen. Hieronder een verslagje.

De houtoven stook ik twee uur lang zodat de oven zo heet is dat de roetaanslag weg brandt.


De pizza's bereiden we voor op houten plateau's die met maizena zijn bedekt.


Het bakken zelf duurt dan maar een minuut of twee.


Even snijden op de snijplank


En dan smullen


De restwarmte nu gebruikt voor courgettegerecht en gehaktbrood.


Nog een handigheidje is een aluminiumprofiel dat ik eerst voor het vuur leg om te voorkomen dat de voorkant van de ovenbodem afkoelt door de aangezogen lucht. Dan profiel keer ik om als ik het vuur tegen de achterwand aan schuif en voorkomt dat de pizza's door de hitte van het vuur verbranden.

[ Bericht 9% gewijzigd door Sparafucile op 19-07-2014 22:32:46 ]
pi_142494381
Water loopt me in de mond, wat ziet dat er allemaal lekker uit :9~
Op woensdag 22 januari 2025 19:50 schreef Bugno3 het volgende:
Stukje Pelle, stukje Cannavaro, stukje Totti.
pi_142495317
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 juli 2014 22:11 schreef Sparafucile het volgende:
Met alle hulp hier begin ik het pizzabakken inmiddels onder de knie te krijgen. Vandaag is het me gelukt om uit de hand mooie grote pizza's te vormen. Hieronder een verslagje.

De houtoven stook ik twee uur lang zodat de oven zo heet is dat de roetaanslag weg brandt.
[ afbeelding ]

De pizza's bereiden we voor op houten plateau's die met maizena zijn bedekt.
[ afbeelding ]

Het bakken zelf duurt dan maar een minuut of twee.
[ afbeelding ]

Even snijden op de snijplank
[ afbeelding ]

En dan smullen
[ afbeelding ]

De restwarmte nu gebruikt voor courgettegerecht en gehaktbrood.
[ afbeelding ]

Nog een handigheidje is een aluminiumprofiel dat ik eerst voor het vuur leg om te voorkomen dat de voorkant van de ovenbodem afkoelt door de aangezogen lucht. Dan profiel keer ik om als ik het vuur tegen de achterwand aan schuif en voorkomt dat de pizza's door de hitte van het vuur verbranden.
Zo'n mooie oven, maar vind je pizza er wat flets uit zien. Ik zou persoonlijk die metalen rand weg halen zodat je de hittebron wat heen en weer kan schuiven. Ook kan je dan de pizza dichter met de rand tegen de gloeiende kolen aan leggen. Ik hou zelf meer van wat dikkere randen, waar "door de gist" van die mooie zwarte luchtbellen in zitten. Welk deeg recept gebruik je? En hoe lang is je rijstijd?
pi_142497977
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 juli 2014 22:45 schreef MonkNL het volgende:

[..]

Zo'n mooie oven, maar vind je pizza er wat flets uit zien. Ik zou persoonlijk die metalen rand weg halen zodat je de hittebron wat heen en weer kan schuiven. Ook kan je dan de pizza dichter met de rand tegen de gloeiende kolen aan leggen. Ik hou zelf meer van wat dikkere randen, waar "door de gist" van die mooie zwarte luchtbellen in zitten. Welk deeg recept gebruik je? En hoe lang is je rijstijd?
Goed te horen dat er nog potentie voor verbetering is. Ik heb een variant van een recept gebruikt dat ik hier eerder zag:
600 gr bloem
400 ml water
gist, zout en een theelepel honing
Het deeg heeft eerst 3 uur op kamertemperatuur (vandaag 27 graden) gerezen. Daarna heb ik de lucht eruit gedrukt en het nog twee uur in de koelkast gezet. Daarna opgebold en een uur laten rusten voordat ik de pizza vormde.

Ik begrijp je punt van de wat witte rand. Ik hou niet zo van die hele brede droge korsten, maar een beetje bruiner zou wel mogen. De bodem is trouwens wel gaar hoor. Als ik de rand weg haal zie ik de pizza aan één kant verbranden. Het draaien van de pizza is dan een optie, maar ook een lastig klusje en ongelukjes met as op de pizza tot gevolg heb je dan snel. Wellicht dat ik de volgende keer de rand in smeer met olijfolie, dat schijnt het bruinen wat te versnellen.
pi_142545553
Waarom die laatste rijs in de koelkast? Gebruik de koelkast zelf alleen als ik met relatief weinig gist het deeg een dag van te voren maak. Probeer na een rijs van ong 2 a 3 uur je deg op te delen en op te bollen. Dan een uurtje laten rusten, en dan vormen en bakken. Bruinen van de rand kan je ook bereiken door de rand van de pizza langs het gloeiende hout te draaien.
  donderdag 24 juli 2014 @ 02:34:11 #237
385968 LompeWorst
Mijn huid, wat doe je D:
pi_142668218
Wij hebben in de combi oven de standaard metalen plaat/schaal.

Zou ik daar een pizza op kunnen bakken?
Op woensdag 3 oktober 2012 23:33 schreef Fopje het volgende:
Ik ben nu gewoon serieus bang dat de worst uit het bakje tot leven in gekomen en een account heeft aangemaakt. Fuck.
Op zaterdag 29 maart 2014 00:54 schreef SgtPorkbeans het volgende:
Ik mag jou _O_
  donderdag 24 juli 2014 @ 03:02:14 #238
194233 Friday12
Originele kloon
pi_142668627
quote:
16s.gif Op donderdag 24 juli 2014 02:34 schreef LompeWorst het volgende:
Wij hebben in de combi oven de standaard metalen plaat/schaal.

Zou ik daar een pizza op kunnen bakken?
Vast wel gewoon proberen! Zorg wel dat je bodem dun is met dat soort kleine ovens(mijn oven is klein en word max 220C :P
pi_142991344
Er zit niet zo veel leven meer in dit topic. Is het te warm voor pizza's of heeft iedereen het nu wel een keertje geprobeerd?

Stap voor stap bereik ik nog steeds verbetering. Het insmeren van de rand met olijfolie en het draaien van de pizza tijdens het bakken met een haak levert nu bruine randen op.

pi_143039974
Ziet er lekker uit. :D

Ik heb al een tijd geen pizza's meer gebakken, heb er even geen tijd voor. Komt wel weer hoop ik..
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
pi_143043022
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 augustus 2014 16:07 schreef Sparafucile het volgende:
Er zit niet zo veel leven meer in dit topic. Is het te warm voor pizza's of heeft iedereen het nu wel een keertje geprobeerd?

Stap voor stap bereik ik nog steeds verbetering. Het insmeren van de rand met olijfolie en het draaien van de pizza tijdens het bakken met een haak levert nu bruine randen op.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Die bovenste ziet er wel goed uit, stuk beter dan je vorige lading al.
  Moderator maandag 4 augustus 2014 @ 08:51:40 #242
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_143043141
Gisteren nog pizza's gemaakt met de Pizzarette :9
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_143043715
Bak ze wekelijks, alleen maak ik er de laatste tijd weinig foto's van.. :P
pi_143044653
Ik ook gisteren weer lekker pizza's en wat focaccia gebakken hoor.
Dat het topic minder levendig is komt ook doordat Maximus er niet meer is :'(
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  maandag 4 augustus 2014 @ 16:35:14 #245
430335 Willoow
Ik haat jullie
pi_143055875
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 augustus 2014 16:07 schreef Sparafucile het volgende:
Er zit niet zo veel leven meer in dit topic. Is het te warm voor pizza's of heeft iedereen het nu wel een keertje geprobeerd?

Stap voor stap bereik ik nog steeds verbetering. Het insmeren van de rand met olijfolie en het draaien van de pizza tijdens het bakken met een haak levert nu bruine randen op.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Die bovenste ziet er echt lekker uit :Y)
Though those that are betrayed do feel the treason sharply, yet the traitor stands in worse case of woe.
pi_143078830
quote:
0s.gif Op maandag 4 augustus 2014 10:23 schreef Gripper het volgende:
Ik ook gisteren weer lekker pizza's en wat focaccia gebakken hoor.
Dat het topic minder levendig is komt ook doordat Maximus er niet meer is :'(
Zo'n focaccia ga ik ook eens proberen. Welk recept gebruik jij? Hebben jullie nog andere geschikte recepten voor gerechten die je na het pizza bakken in de oven kunt maken?
pi_143079023
Vrijwel alle ovengerechten en/of brood. Ik heb van de week ratatouille gemaakt uit de steenoven. Was in 10/15 min klaar.
pi_143079282
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 augustus 2014 08:49 schreef Sparafucile het volgende:

[..]

Zo'n focaccia ga ik ook eens proberen. Welk recept gebruik jij? Hebben jullie nog andere geschikte recepten voor gerechten die je na het pizza bakken in de oven kunt maken?
Tijdens opwarmen van de oven (als ie nog rond de 200 graden zit) werk ik 1 bol standaard pizzadeeg uit tot een lap van 1 cm dik, dus het deeg blijft wel wat dikker dan een pizzabodem, en ook kleiner. je kan m ovaal maken of rond, net wat je wilt.

Bovenkant bestrijken met wat olie voor een mooie bruine korst, wat zout erover heen malen, en takjes rozemarijn.
Dan net zoals een pizza een minuut of 5 in de oven.

Een andere lekkere is een rotolino. Je maakt van een bol pizzadeeg een hele lange lap van 10 bij 50 cm, die beleg je met wat je maar lekker vindt, en dan dichtklappen. Als een lange worst bakken op de pizzasteen, na het bakken in stukjes snijden zodat je voor iedereen wat mini-calzones hebt.

Ik heb een heel leuk boek gevonden een tijdje geleden, echte aanrader, daar staan ook al die recepten voor andere gerechten dan de standaard pizza in.

http://www.bol.com/nl/p/pizza/9200000011221473/
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_143119524
Maar eens even TVP' en dit topic.
Maak zelf ook graag pizza, alleen de fout gemaakt om volkorendeeg te kopen. Vond de bodem niet te vreten :(
U MAD?
pi_143127499
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 augustus 2014 16:07 schreef Sparafucile het volgende:
Er zit niet zo veel leven meer in dit topic. Is het te warm voor pizza's of heeft iedereen het nu wel een keertje geprobeerd?
Ik lurk al een lange tijd op fok en nu ik een account heb, vond ik 't maar even tijd om bij te dragen. :+

Ik maak voor mijn pizza's het deeg zelf (zoals de meeste hier, zie ik) en ik gebruik een aangepast recept van Rudolph:

250 g patentbloem
150 ml water
8 g olijfolie
6 g zout
5 g gist

Deegcirkeltje, mengen en dan kneden voor een paar minuten. Daarna in een glazen schaal met folie erover laten rijzen voor 45 minuten. Dan lucht eruit kneden en uitrollen maar. Op de foto, dit is een oude foto, een vierkante pizza, tegenwoordig zijn ze rond(ish). Eenmaal naar de bakplaat verplaatst dan vouw ik er een randje in.

Daarna wordt de saus gemaakt (wat frito met blokjes tomaat, versnipperde ui, knoflook en pizzakruiden) en erover gesmeerd, gevolgd door alles waar we trek in hebben. Meestal kaas, vlees (salami of cervelaat ofzo), ui, paprika, tomaat en mozerella en dan een kwartiertje op 250 graden in de oven.

Eindresultaat: veel teveel calorieën, teveel om te eten maar je doet het toch en heeeeerlijk!

pi_143127580
Probeer het eens met tipo00 (zie recept(en) in de OP, vooral die van O+ Maximus ;( O+ ) en ik denk dat je betere resultaten krijgt dan met patentbloem.
Ja doei.
pi_143128930
De temperatuur is van vele grotere invloed, dan de maling heb ik gemerkt.
pi_143129127
quote:
3s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 16:22 schreef motorbloempje het volgende:
Probeer het eens met tipo00 (zie recept(en) in de OP, vooral die van O+ Maximus ;( O+ ) en ik denk dat je betere resultaten krijgt dan met patentbloem.
Ik heb juist een uitstekende korst met het huidige recept. Ging m'n brood bakken maar zo goed! oO<

Wat maakt het tipo00 recept dan beter? Luchtiger deeg ofzo?
  Moderator woensdag 6 augustus 2014 @ 17:20:28 #254
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_143129639
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 17:02 schreef Setheh het volgende:

[..]

Ik heb juist een uitstekende korst met het huidige recept. Ging m'n brood bakken maar zo goed! oO<

Wat maakt het tipo00 recept dan beter? Luchtiger deeg ofzo?
Meer gluten, dus het deeg is elastischer.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_143137545
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 17:20 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Meer gluten, dus het deeg is elastischer.
Het lijkt me vooral handig voor mijn broodrecepten, maar m'n pizzadeeg is juist aan alle kanten goed, wat mij betreft. Kan ik heus wel een keertje een ander recept proberen hoor, is alleen maar leuk, alleen ik kreeg de indruk dat er iets mis was met m'n huidige deeg terwijl ik juist hartstikke tevreden ben, dus ik vroeg me af of jullie iets opgevallen was dat de suggestie werd gedaan. ;)
  Moderator woensdag 6 augustus 2014 @ 21:27:28 #256
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_143140854
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 20:32 schreef Setheh het volgende:

[..]

Het lijkt me vooral handig voor mijn broodrecepten, maar m'n pizzadeeg is juist aan alle kanten goed, wat mij betreft. Kan ik heus wel een keertje een ander recept proberen hoor, is alleen maar leuk, alleen ik kreeg de indruk dat er iets mis was met m'n huidige deeg terwijl ik juist hartstikke tevreden ben, dus ik vroeg me af of jullie iets opgevallen was dat de suggestie werd gedaan. ;)
Ik weet niet hoe je bodem smaakt en wat voor krokantheid hij heeft, daar zit hem toch wel een groot gedeelte van de kwaliteit van een pizza.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_143143652
De smaak is prima! Ook lekker krokant. Enige waar ik af en toe last van heb is dat de korst wat hard kan worden als je 'm net een minuutje of twee te lang in de oven laat.
pi_143633505
Voor mij voorlopig geen buffelmozzarella meer...

'Dierenmishandeling bij productie buffelmozzarella'
  Moderator woensdag 20 augustus 2014 @ 23:10:09 #259
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_143649678
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_143653404
Koe mozarella is toch zo wit en smaakloos (euroshopper).
Itt de mozarella di buffala die ik altijd heb (nu dus niet meer).
Walgelijk van die kut bedrijven.

Desondanks. Van de week maar weer eens pizza bakken. Met biologische kaas dan maar ;) .
pi_144107646
Op dit moment bezig met mijn eerste eigengemaakte pizza met het recept uit de OP.
Deeg net opgebold en laat het even rusten, ik ben benieuwd!
  vrijdag 5 september 2014 @ 14:47:52 #262
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_144203213
Ik heb eigenlijk structureel dat mijn deeg "de pan uit rijst" en dan zacht en plakkerig wordt.
Vervolgens moet ik het dan eerst platkneden alvorens ik het kan uitrollen tot een pizza...

Ik gebruik de Farina huppeldepup in die kleine pakjes van de AH (heb ze ffies niet bij de hand) en gedroogde kant en klaar gist....



[ Bericht 21% gewijzigd door fietsie op 05-09-2014 14:57:40 ]
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
  Moderator vrijdag 5 september 2014 @ 14:50:28 #263
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_144203298
Vast veel en veel te veel gist. Een heel zakje gist is voor 1kg deeg.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  vrijdag 5 september 2014 @ 14:55:40 #264
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_144203453
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 14:50 schreef djkoelkast het volgende:
Vast veel en veel te veel gist. Een heel zakje gist is voor 1kg deeg.
Ik baseerde me altijd op de volgende tekst:

quote:
Gist van Dr. Oetker is het ideale bakingrediënt voor allerlei zoet en hartig gebak. Gist zorgt voor een luchtig en licht deeg. Het geeft de speciale smaak aan bijvoorbeeld brood, oliebollen en vlaaibodems. De zakjes Gist van Dr. Oetker zijn gemakkelijk te gebruiken. Je kunt de gist meteen toevoegen aan de bloem. Een zakje gist is voldoende voor 500 g bloem.
Ik zou dat dus moeten halveren, een half zakje per 500g?
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
  Moderator vrijdag 5 september 2014 @ 15:03:45 #265
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_144203709
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 14:55 schreef fietsie het volgende:

[..]

Ik baseerde me altijd op de volgende tekst:

[..]

Ik zou dat dus moeten halveren, een half zakje per 500g?
Hoe lang laat je je pizzadeeg rijzen? Als dat een paar uur is heb je aan 1 theelepel gist voldoende.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  vrijdag 5 september 2014 @ 16:35:00 #266
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_144206510
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 15:03 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Hoe lang laat je je pizzadeeg rijzen? Als dat een paar uur is heb je aan 1 theelepel gist voldoende.
Meestal 2x een uur. Mooi, ik heb de benodigdheden voor het opbouwen van pizza-beleg in de kofferbak van de auto liggen, dus dit weekend gaat de hout-oven aan en ga ik eens met minder gist aan de slag. Ik zal de feedback hier posten!
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
  Moderator vrijdag 5 september 2014 @ 16:52:33 #267
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_144207102
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 16:35 schreef fietsie het volgende:

[..]

Meestal 2x een uur. Mooi, ik heb de benodigdheden voor het opbouwen van pizza-beleg in de kofferbak van de auto liggen, dus dit weekend gaat de hout-oven aan en ga ik eens met minder gist aan de slag. Ik zal de feedback hier posten!
Pizzadeeg is geen brooddeeg, 1x rijzen is genoeg, ik vind het het lekkerste om 's ochtends het deeg te maken, gewoon echt met letterlijk een theelepel instantgist. Dan 's avonds gebruiken, platdrukken, vormen en bakken.
Als je het toch snel wil zou ik maar gewoon de helft van het gist proberen, te veel gist is ook niet lekker en het heeft eigenlijk nooit zin. Mocht je te weinig gist hebben is alles wat je hoeft te doen langer wachten ;)

Italianen gebruiken maar 3g gist op 1,8kg meel (+ 1 liter water = een deeg van 2800g).
Brood gebruik je doorgaans 7-9 gram gist op 500g meel (+ 300ml water = een deeg van 800g)

Dus zeg brood +/- 1% gist van het gewicht van je deeg
Pizza +/- 0,15% gist van het gewicht van je deeg

800g deeg = 1,2g gist

Maar je redt het dan natuurlijk niet met een uurtje rijzen.

[ Bericht 6% gewijzigd door djkoelkast op 05-09-2014 16:57:35 ]
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 6 september 2014 @ 14:25:55 #268
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_144238101
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 16:52 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Pizzadeeg is geen brooddeeg, 1x rijzen is genoeg, ik vind het het lekkerste om 's ochtends het deeg te maken, gewoon echt met letterlijk een theelepel instantgist. Dan 's avonds gebruiken, platdrukken, vormen en bakken.
Als je het toch snel wil zou ik maar gewoon de helft van het gist proberen, te veel gist is ook niet lekker en het heeft eigenlijk nooit zin. Mocht je te weinig gist hebben is alles wat je hoeft te doen langer wachten ;)

Italianen gebruiken maar 3g gist op 1,8kg meel (+ 1 liter water = een deeg van 2800g).
Brood gebruik je doorgaans 7-9 gram gist op 500g meel (+ 300ml water = een deeg van 800g)

Dus zeg brood +/- 1% gist van het gewicht van je deeg
Pizza +/- 0,15% gist van het gewicht van je deeg

800g deeg = 1,2g gist

Maar je redt het dan natuurlijk niet met een uurtje rijzen.

Ik heb het met deze verhoudingen geprobeerd; de boel staat nu te rijzen. Vanavond wel wat foto's.
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
  zaterdag 6 september 2014 @ 21:14:07 #269
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_144253110
-=* Disclaimer. Deze posting bevat foto's van pizza's met veel beleg. Puristen kunnen de beelden beter niet bekijken *=-

Conclusie was vandaag dat het met -nog- minder gist kan (denk dat het nu 2 gram was, mijn weegschaal springt na heeeeel lang op 1 gram te blijven hangen gelijk naar 6....) maar het was wel lekker.
We hadden bezoek die gezellig los gingen op het beleg en die bijzondere kasteeltjes bouwden ;)







Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
  Moderator zaterdag 6 september 2014 @ 21:25:20 #270
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_144253777
Even in China zo'n klein weegschaaltje bestellen die per 0.1g weegt, ideaal voor dit soort dingen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_144266610
Als jij dat pakje gebruikt wat ik daar zie, daar zit toch al instant gist in. Bij mij toen wel. Dat was met een groen etiket en jij hebt rood.
Moet je eens bij de ingredienten kijken. Heel vaak zit er ook baking soda in....
  zondag 7 september 2014 @ 16:32:16 #272
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_144275446
quote:
0s.gif Op zondag 7 september 2014 11:30 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Als jij dat pakje gebruikt wat ik daar zie, daar zit toch al instant gist in. Bij mij toen wel. Dat was met een groen etiket en jij hebt rood.
Moet je eens bij de ingredienten kijken. Heel vaak zit er ook baking soda in....
Ja ik heb ook al 2x in twijfel gestaan; de groene is een mix, met gist en baking soda, de rode staat niets van dat alles op.

Maar ik overweeg om eens online ergens wat grotere verpakkingen te gaan zoeken want die kleine pakkies zijn niet handig als je zoals gisteren 14 pizza's moet fabriceren....
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
  zondag 14 september 2014 @ 02:02:37 #273
262852 monkeybrain
High door Nescafé
pi_144506291
Ik rol mijn deeg graag uit op een mengsel van bloem en wat polenta maismeel.
Dan krijgt de boden wat meer bite. Structuur gevoel in de mond en knapperigheid als je in de maiskorrels bijt.



Ik heb ook allerlei dure feta, buffel, mozzarella kaas zitten proberen maar gewoon goedkope roomsmeerkaas van de Lidl of Aldi in blokjes bovenop alle ingrediënten gooien is het lekkerste van allemaal.

  Moderator zondag 14 september 2014 @ 14:03:12 #274
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_144513350
Ik mix zo'n 15% (van de totale hoeveelheid bloem/meel) harde griesmeel mee. Daar krijg je ook goede knapperige bodem van
Kranplätze müssen verdichtet sein
  donderdag 18 september 2014 @ 12:23:56 #275
415555 Pandaplint
Bekend van 3FM.
pi_144654941
Mij er ook maar eens gewaagd om pizzadeeg te maken met het recept uit de OP. Wat een geklooi was dat. Handen onder het deeg en kreeg het er met geen mogelijkheid van af. Uiteindelijk maar met m'n deeghanden de bloem gepakt :')
Omdat een pandapint te mainstream is 🐼
Wekelijks radioitem op 3FM. Elke woensdag rond 13:30
pi_144655056
Iemand ooit al eens een pizza met volkorenbodem gemaakt :r :r :r
U MAD?
  Moderator donderdag 18 september 2014 @ 12:51:11 #277
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_144655626
quote:
0s.gif Op donderdag 18 september 2014 12:27 schreef de_boswachter het volgende:
Iemand ooit al eens een pizza met volkorenbodem gemaakt :r :r :r
Zo vaak, al maak ik vaak een mix met witte spelt + 25-30% volkorenmeel, meestal einkorn of kamut. Is zelfs veel lekkerder dan gewoon witte bloem. Ik gebruik nauwelijks tarwe als ik zelf iets bak, zelfs mijn oliebollen zijn gedeeltelijk volkoren _O_
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_144655817
quote:
0s.gif Op donderdag 18 september 2014 12:51 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Zo vaak, al maak ik vaak een mix met witte spelt + 25-30% volkorenmeel, meestal einkorn of kamut. Is zelfs veel lekkerder dan gewoon witte bloem. Ik gebruik nauwelijks tarwe als ik zelf iets bak, zelfs mijn oliebollen zijn gedeeltelijk volkoren _O_
Maar jij bent ook de uberhippie :+
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
  Moderator donderdag 18 september 2014 @ 13:00:48 #279
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_144655852
quote:
10s.gif Op donderdag 18 september 2014 12:59 schreef robuust89 het volgende:

[..]

Maar jij bent ook de uberhippie :+
Whaha misschien qua meel wel, maar ik vind het dan ook echt leuk om te experimenteren met dit soort dingen. Kamutappeltaart, speltoliebollen, speltbladerdeeg, einkornpizza :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_144655871
Receptje voor speltbladerdeeg? :9
Ja doei.
  Moderator donderdag 18 september 2014 @ 13:03:00 #281
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_144655910
quote:
0s.gif Op donderdag 18 september 2014 13:01 schreef motorbloempje het volgende:
Receptje voor speltbladerdeeg? :9
Gewoon bloem vervangen voor spelt ;) En als je rough puff gaat maken dan gebruik je een deel kokosolie of reuzel ipv 100% boter.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_144656384
quote:
0s.gif Op donderdag 18 september 2014 12:51 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Zo vaak, al maak ik vaak een mix met witte spelt + 25-30% volkorenmeel, meestal einkorn of kamut. Is zelfs veel lekkerder dan gewoon witte bloem. Ik gebruik nauwelijks tarwe als ik zelf iets bak, zelfs mijn oliebollen zijn gedeeltelijk volkoren _O_
Ik vond dat zo vies :@
Nooit meer voor mij.

Zelfgemaakt pizzabodem _O_

Mooi topic dit. Eens even volgen.
U MAD?
  Moderator donderdag 18 september 2014 @ 13:21:42 #283
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_144656428
quote:
0s.gif Op donderdag 18 september 2014 13:20 schreef de_boswachter het volgende:

[..]

Ik vond dat zo vies :@
Nooit meer voor mij.

Zelfgemaakt pizzabodem _O_

Mooi topic dit. Eens even volgen.
100% volkoren is voor mij ook weer iets te, dan gaat de volkorensmaak overheersen. Je hebt ze wel in de biowinkel en ik koop ze heel soms uit gemak, maar om nou te zeggen joepie dit is vet lekker, nee. Gedeeltelijk volkoren vind ik wel echt lekker.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_144656476
quote:
0s.gif Op donderdag 18 september 2014 13:21 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

100% volkoren is voor mij ook weer iets te, dan gaat de volkorensmaak overheersen. Je hebt ze wel in de biowinkel en ik koop ze heel soms uit gemak, maar om nou te zeggen joepie dit is vet lekker, nee. Gedeeltelijk volkoren vind ik wel echt lekker.
Ik had echt 100% volkoren. Heb je een lekkere vulling erop liggen, het enige wat je proeft is volkoren en shit ;(
Ongelogen, volgens mij heb ik over die pizza een heel flesje knoflooksaus van de Calve leeg gegoten :')
U MAD?
  Moderator donderdag 18 september 2014 @ 13:27:08 #285
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_144656610
quote:
0s.gif Op donderdag 18 september 2014 13:23 schreef de_boswachter het volgende:

[..]

Ik had echt 100% volkoren. Heb je een lekkere vulling erop liggen, het enige wat je proeft is volkoren en shit ;(
Ongelogen, volgens mij heb ik over die pizza een heel flesje knoflooksaus van de Calve leeg gegoten :')
Ergens komt me het bekend voor: pizza met knoflooksaus, heb je dat verhaal al eens eerder verteld ergens? :P Soweiso doe ik op een pizza alleen maar tomaat en kaas, de rest hoeft van mij allemaal niet zo.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_144656624
Ik doe ook wel eens volkoren, maar dan inderdaad niet 100% volkoren. Altijd wel met een deel 00 en/of spelt er doorheen bijvoorbeeld. :9
Ja doei.
pi_144656700
quote:
0s.gif Op donderdag 18 september 2014 13:27 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ergens komt me het bekend voor: pizza met knoflooksaus, heb je dat verhaal al eens eerder verteld ergens? :P Soweiso doe ik op een pizza alleen maar tomaat en kaas, de rest hoeft van mij allemaal niet zo.
Volgens mij niet, maar dan ben ik gelukkig niet de enige.

Nee joh, zelfgemaakte pizza hoort helemaal vol te liggen; champignons, paprika's, mozarella, kaas, tomaten _O_
U MAD?
  Moderator donderdag 18 september 2014 @ 13:48:56 #288
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_144657282
quote:
0s.gif Op donderdag 18 september 2014 13:29 schreef de_boswachter het volgende:

[..]

Volgens mij niet, maar dan ben ik gelukkig niet de enige.

Nee joh, zelfgemaakte pizza hoort helemaal vol te liggen; champignons, paprika's, mozarella, kaas, tomaten _O_
Ik hou het gewoon plain. Tomaat, kaas. Tomatensaus maak ik ook zelf en kaas hangt net af wat ik heb liggen. In elk geval geen buffelmozzarella meer, want het gaat niet goed met die buffels ;(
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 18 september 2014 @ 14:27:22 #289
415555 Pandaplint
Bekend van 3FM.
pi_144658462
Hoeveel gram deeg gebruiken jullie eigenlijk per pizza? Ik heb nu twee bollen van 300gr in de koelkast liggen. Maar heb het idee dat dat een beetje veel is voor 2 pizza's voor 2 personen :')
Omdat een pandapint te mainstream is 🐼
Wekelijks radioitem op 3FM. Elke woensdag rond 13:30
  donderdag 18 september 2014 @ 18:00:08 #290
415555 Pandaplint
Bekend van 3FM.
pi_144664593
Het resultaat.
Deeg volgens de OP.
-Tomato frito saus
-mozzarella
-zwarzwalder schinken
-paprika
-olijven
-uienringen
-groene pepertjes
-zongedroogde tomaat
-kaas
-rucola

Bodem en korst niet echt luchtig. Maar smaakte goed.
Omdat een pandapint te mainstream is 🐼
Wekelijks radioitem op 3FM. Elke woensdag rond 13:30
pi_144692117
Poulish staat al lekker te borrelen, over een uur of 2 gaat de fik in de oven en ga ik het deeg afmaken. Uur of 6 bakken! Nu al trek!
  Moderator vrijdag 19 september 2014 @ 16:05:57 #292
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_144696166
quote:
0s.gif Op donderdag 18 september 2014 14:27 schreef Pandaplint het volgende:
Hoeveel gram deeg gebruiken jullie eigenlijk per pizza? Ik heb nu twee bollen van 300gr in de koelkast liggen. Maar heb het idee dat dat een beetje veel is voor 2 pizza's voor 2 personen :')
300g deeg of 300g meel?
Ik had laatst een pond meel voor 4 man, maar dat werden geen hele grote pizza's.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  vrijdag 19 september 2014 @ 16:11:19 #293
415555 Pandaplint
Bekend van 3FM.
pi_144696356
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 september 2014 16:05 schreef derLudolf het volgende:

[..]

300g deeg of 300g meel?
Ik had laatst een pond meel voor 4 man, maar dat werden geen hele grote pizza's.
300Gr deeg per pizza. Maar vond dat wat veel en heb er 3x200gr van gemaakt. Dat was voldoende voor 3pizza's ter grote van een groot bord. :)
Omdat een pandapint te mainstream is 🐼
Wekelijks radioitem op 3FM. Elke woensdag rond 13:30
  vrijdag 19 september 2014 @ 21:44:38 #294
262852 monkeybrain
High door Nescafé
pi_144708440
quote:
0s.gif Op donderdag 18 september 2014 12:27 schreef de_boswachter het volgende:
Iemand ooit al eens een pizza met volkorenbodem gemaakt :r :r :r
Heerlijk hoor! Het is alleen wel veel lastiger om het goed te krijgen omdat het veel meer water zuigt.
De bodem niet te dik maken en krachtige kaas erop, zoals komijne :9 De steen goed heet hebben om de bodem krokant te krijgen.

Ik gebruik 250gr bloem voor 2 pizza's van rond de 25/30 centimeter.
pi_144708633
ik heb vandaag deeg gemaakt volgens het PDF bestand.
dus 263gram bloem voor 2pizza's.

we zullen morgen zien of het teveel is.
  zaterdag 20 september 2014 @ 09:40:24 #296
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_144716164
Vanavond pizzatje maken. Al wel vaker gedaan maar nooit helemaal tevreden over het deeg, dus het receptje in de OP proberen. Twee vragen:

Welke bloem kan je het best pakken?
Ik was in de veronderstelling dat verse gist beter is. Waarom instant?
Laffe huichelaar
  zaterdag 20 september 2014 @ 18:16:15 #297
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_144728125
Laffe huichelaar
  Moderator zaterdag 20 september 2014 @ 19:02:50 #298
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_144729599
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 september 2014 09:40 schreef timmmmm het volgende:
Vanavond pizzatje maken. Al wel vaker gedaan maar nooit helemaal tevreden over het deeg, dus het receptje in de OP proberen. Twee vragen:

Welke bloem kan je het best pakken?
Ik was in de veronderstelling dat verse gist beter is. Waarom instant?
Omdat dat makkelijker is. Ik merk weinig verschil in hoe de bodem uiteindelijk smaakt. Een keer heb ik de bodem met verse gist gemaakt. Deeg kwam meer omhoog tijdens de rijs, maar smaak was net anders na het bakken.

Gebruik eigenlijk alleen maar verse gist voor oliebollen en met het overgebleven gist maak ik vaak waar pizza's. Waarom ik dan wel verse gist gebruik? Geen idee, zo ist t recept van mijn opa nou eenmaal...

Maar v als je voor elke keer pizza naar de bakker wilt voor gist, ga je gang ;)
Kranplätze müssen verdichtet sein
  zaterdag 20 september 2014 @ 19:05:05 #299
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_144729672
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 september 2014 19:02 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Omdat dat makkelijker is. Ik merk weinig verschil in hoe de bodem uiteindelijk smaakt. Een keer heb ik de bodem met verse gist gemaakt. Deeg kwam meer omhoog tijdens de rijs, maar smaak was net anders na het bakken.

Gebruik eigenlijk alleen maar verse gist voor oliebollen en met het overgebleven gist maak ik vaak waar pizza's. Waarom ik dan wel verse gist gebruik? Geen idee, zo ist t recept van mijn opa nou eenmaal...

Maar v als je voor elke keer pizza naar de bakker wilt voor gist, ga je gang ;)
Hier tegenover bij de poolse supermarkt hebben ze het ook dus voor mij is het even makkelijk.
Laffe huichelaar
  Moderator zaterdag 20 september 2014 @ 19:25:58 #300
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_144730305
Veel filialen van Dekamarkt hebben blokjes gist liggen, kost geen drol.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')