Ik heb juist een uitstekende korst met het huidige recept. Ging m'n brood bakken maar zo goed!quote:Op woensdag 6 augustus 2014 16:22 schreef motorbloempje het volgende:
Probeer het eens met tipo00 (zie recept(en) in de OP, vooral die vanMaximus
![]()
) en ik denk dat je betere resultaten krijgt dan met patentbloem.
Meer gluten, dus het deeg is elastischer.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 17:02 schreef Setheh het volgende:
[..]
Ik heb juist een uitstekende korst met het huidige recept. Ging m'n brood bakken maar zo goed!![]()
Wat maakt het tipo00 recept dan beter? Luchtiger deeg ofzo?
Het lijkt me vooral handig voor mijn broodrecepten, maar m'n pizzadeeg is juist aan alle kanten goed, wat mij betreft. Kan ik heus wel een keertje een ander recept proberen hoor, is alleen maar leuk, alleen ik kreeg de indruk dat er iets mis was met m'n huidige deeg terwijl ik juist hartstikke tevreden ben, dus ik vroeg me af of jullie iets opgevallen was dat de suggestie werd gedaan.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 17:20 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Meer gluten, dus het deeg is elastischer.
Ik weet niet hoe je bodem smaakt en wat voor krokantheid hij heeft, daar zit hem toch wel een groot gedeelte van de kwaliteit van een pizza.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 20:32 schreef Setheh het volgende:
[..]
Het lijkt me vooral handig voor mijn broodrecepten, maar m'n pizzadeeg is juist aan alle kanten goed, wat mij betreft. Kan ik heus wel een keertje een ander recept proberen hoor, is alleen maar leuk, alleen ik kreeg de indruk dat er iets mis was met m'n huidige deeg terwijl ik juist hartstikke tevreden ben, dus ik vroeg me af of jullie iets opgevallen was dat de suggestie werd gedaan.
Ik baseerde me altijd op de volgende tekst:quote:Op vrijdag 5 september 2014 14:50 schreef djkoelkast het volgende:
Vast veel en veel te veel gist. Een heel zakje gist is voor 1kg deeg.
Ik zou dat dus moeten halveren, een half zakje per 500g?quote:Gist van Dr. Oetker is het ideale bakingrediënt voor allerlei zoet en hartig gebak. Gist zorgt voor een luchtig en licht deeg. Het geeft de speciale smaak aan bijvoorbeeld brood, oliebollen en vlaaibodems. De zakjes Gist van Dr. Oetker zijn gemakkelijk te gebruiken. Je kunt de gist meteen toevoegen aan de bloem. Een zakje gist is voldoende voor 500 g bloem.
Hoe lang laat je je pizzadeeg rijzen? Als dat een paar uur is heb je aan 1 theelepel gist voldoende.quote:Op vrijdag 5 september 2014 14:55 schreef fietsie het volgende:
[..]
Ik baseerde me altijd op de volgende tekst:
[..]
Ik zou dat dus moeten halveren, een half zakje per 500g?
Meestal 2x een uur. Mooi, ik heb de benodigdheden voor het opbouwen van pizza-beleg in de kofferbak van de auto liggen, dus dit weekend gaat de hout-oven aan en ga ik eens met minder gist aan de slag. Ik zal de feedback hier posten!quote:Op vrijdag 5 september 2014 15:03 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Hoe lang laat je je pizzadeeg rijzen? Als dat een paar uur is heb je aan 1 theelepel gist voldoende.
Pizzadeeg is geen brooddeeg, 1x rijzen is genoeg, ik vind het het lekkerste om 's ochtends het deeg te maken, gewoon echt met letterlijk een theelepel instantgist. Dan 's avonds gebruiken, platdrukken, vormen en bakken.quote:Op vrijdag 5 september 2014 16:35 schreef fietsie het volgende:
[..]
Meestal 2x een uur. Mooi, ik heb de benodigdheden voor het opbouwen van pizza-beleg in de kofferbak van de auto liggen, dus dit weekend gaat de hout-oven aan en ga ik eens met minder gist aan de slag. Ik zal de feedback hier posten!
Ik heb het met deze verhoudingen geprobeerd; de boel staat nu te rijzen. Vanavond wel wat foto's.quote:Op vrijdag 5 september 2014 16:52 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Pizzadeeg is geen brooddeeg, 1x rijzen is genoeg, ik vind het het lekkerste om 's ochtends het deeg te maken, gewoon echt met letterlijk een theelepel instantgist. Dan 's avonds gebruiken, platdrukken, vormen en bakken.
Als je het toch snel wil zou ik maar gewoon de helft van het gist proberen, te veel gist is ook niet lekker en het heeft eigenlijk nooit zin. Mocht je te weinig gist hebben is alles wat je hoeft te doen langer wachten
Italianen gebruiken maar 3g gist op 1,8kg meel (+ 1 liter water = een deeg van 2800g).
Brood gebruik je doorgaans 7-9 gram gist op 500g meel (+ 300ml water = een deeg van 800g)
Dus zeg brood +/- 1% gist van het gewicht van je deeg
Pizza +/- 0,15% gist van het gewicht van je deeg
800g deeg = 1,2g gist
Maar je redt het dan natuurlijk niet met een uurtje rijzen.
Ja ik heb ook al 2x in twijfel gestaan; de groene is een mix, met gist en baking soda, de rode staat niets van dat alles op.quote:Op zondag 7 september 2014 11:30 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Als jij dat pakje gebruikt wat ik daar zie, daar zit toch al instant gist in. Bij mij toen wel. Dat was met een groen etiket en jij hebt rood.
Moet je eens bij de ingredienten kijken. Heel vaak zit er ook baking soda in....
Zo vaak, al maak ik vaak een mix met witte spelt + 25-30% volkorenmeel, meestal einkorn of kamut. Is zelfs veel lekkerder dan gewoon witte bloem. Ik gebruik nauwelijks tarwe als ik zelf iets bak, zelfs mijn oliebollen zijn gedeeltelijk volkorenquote:Op donderdag 18 september 2014 12:27 schreef de_boswachter het volgende:
Iemand ooit al eens een pizza met volkorenbodem gemaakt![]()
![]()
Maar jij bent ook de uberhippiequote:Op donderdag 18 september 2014 12:51 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Zo vaak, al maak ik vaak een mix met witte spelt + 25-30% volkorenmeel, meestal einkorn of kamut. Is zelfs veel lekkerder dan gewoon witte bloem. Ik gebruik nauwelijks tarwe als ik zelf iets bak, zelfs mijn oliebollen zijn gedeeltelijk volkoren
Whaha misschien qua meel wel, maar ik vind het dan ook echt leuk om te experimenteren met dit soort dingen. Kamutappeltaart, speltoliebollen, speltbladerdeeg, einkornpizzaquote:Op donderdag 18 september 2014 12:59 schreef robuust89 het volgende:
[..]
Maar jij bent ook de uberhippie
Gewoon bloem vervangen voor speltquote:Op donderdag 18 september 2014 13:01 schreef motorbloempje het volgende:
Receptje voor speltbladerdeeg?
Ik vond dat zo viesquote:Op donderdag 18 september 2014 12:51 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Zo vaak, al maak ik vaak een mix met witte spelt + 25-30% volkorenmeel, meestal einkorn of kamut. Is zelfs veel lekkerder dan gewoon witte bloem. Ik gebruik nauwelijks tarwe als ik zelf iets bak, zelfs mijn oliebollen zijn gedeeltelijk volkoren
100% volkoren is voor mij ook weer iets te, dan gaat de volkorensmaak overheersen. Je hebt ze wel in de biowinkel en ik koop ze heel soms uit gemak, maar om nou te zeggen joepie dit is vet lekker, nee. Gedeeltelijk volkoren vind ik wel echt lekker.quote:Op donderdag 18 september 2014 13:20 schreef de_boswachter het volgende:
[..]
Ik vond dat zo vies
Nooit meer voor mij.
Zelfgemaakt pizzabodem
Mooi topic dit. Eens even volgen.
Ik had echt 100% volkoren. Heb je een lekkere vulling erop liggen, het enige wat je proeft is volkoren en shitquote:Op donderdag 18 september 2014 13:21 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
100% volkoren is voor mij ook weer iets te, dan gaat de volkorensmaak overheersen. Je hebt ze wel in de biowinkel en ik koop ze heel soms uit gemak, maar om nou te zeggen joepie dit is vet lekker, nee. Gedeeltelijk volkoren vind ik wel echt lekker.
Ergens komt me het bekend voor: pizza met knoflooksaus, heb je dat verhaal al eens eerder verteld ergens?quote:Op donderdag 18 september 2014 13:23 schreef de_boswachter het volgende:
[..]
Ik had echt 100% volkoren. Heb je een lekkere vulling erop liggen, het enige wat je proeft is volkoren en shit
Ongelogen, volgens mij heb ik over die pizza een heel flesje knoflooksaus van de Calve leeg gegoten
Volgens mij niet, maar dan ben ik gelukkig niet de enige.quote:Op donderdag 18 september 2014 13:27 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ergens komt me het bekend voor: pizza met knoflooksaus, heb je dat verhaal al eens eerder verteld ergens?Soweiso doe ik op een pizza alleen maar tomaat en kaas, de rest hoeft van mij allemaal niet zo.
Ik hou het gewoon plain. Tomaat, kaas. Tomatensaus maak ik ook zelf en kaas hangt net af wat ik heb liggen. In elk geval geen buffelmozzarella meer, want het gaat niet goed met die buffelsquote:Op donderdag 18 september 2014 13:29 schreef de_boswachter het volgende:
[..]
Volgens mij niet, maar dan ben ik gelukkig niet de enige.
Nee joh, zelfgemaakte pizza hoort helemaal vol te liggen; champignons, paprika's, mozarella, kaas, tomaten
300g deeg of 300g meel?quote:Op donderdag 18 september 2014 14:27 schreef Pandaplint het volgende:
Hoeveel gram deeg gebruiken jullie eigenlijk per pizza? Ik heb nu twee bollen van 300gr in de koelkast liggen. Maar heb het idee dat dat een beetje veel is voor 2 pizza's voor 2 personen
300Gr deeg per pizza. Maar vond dat wat veel en heb er 3x200gr van gemaakt. Dat was voldoende voor 3pizza's ter grote van een groot bord.quote:Op vrijdag 19 september 2014 16:05 schreef derLudolf het volgende:
[..]
300g deeg of 300g meel?
Ik had laatst een pond meel voor 4 man, maar dat werden geen hele grote pizza's.
Heerlijk hoor! Het is alleen wel veel lastiger om het goed te krijgen omdat het veel meer water zuigt.quote:Op donderdag 18 september 2014 12:27 schreef de_boswachter het volgende:
Iemand ooit al eens een pizza met volkorenbodem gemaakt![]()
![]()
Omdat dat makkelijker is. Ik merk weinig verschil in hoe de bodem uiteindelijk smaakt. Een keer heb ik de bodem met verse gist gemaakt. Deeg kwam meer omhoog tijdens de rijs, maar smaak was net anders na het bakken.quote:Op zaterdag 20 september 2014 09:40 schreef timmmmm het volgende:
Vanavond pizzatje maken. Al wel vaker gedaan maar nooit helemaal tevreden over het deeg, dus het receptje in de OP proberen. Twee vragen:
Welke bloem kan je het best pakken?
Ik was in de veronderstelling dat verse gist beter is. Waarom instant?
Hier tegenover bij de poolse supermarkt hebben ze het ook dus voor mij is het even makkelijk.quote:Op zaterdag 20 september 2014 19:02 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Omdat dat makkelijker is. Ik merk weinig verschil in hoe de bodem uiteindelijk smaakt. Een keer heb ik de bodem met verse gist gemaakt. Deeg kwam meer omhoog tijdens de rijs, maar smaak was net anders na het bakken.
Gebruik eigenlijk alleen maar verse gist voor oliebollen en met het overgebleven gist maak ik vaak waar pizza's. Waarom ik dan wel verse gist gebruik? Geen idee, zo ist t recept van mijn opa nou eenmaal...
Maar v als je voor elke keer pizza naar de bakker wilt voor gist, ga je gang
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |