Beide studies zijn technisch, ook als je bouwkunde doet met je krachten berekenen en ook bij civiele techniek moet je ontwerpen maken. Het verschil is dat bij bouwkunde de nadruk ligt op het ontwerpen van (kantoor)gebouwen en woningen en bij civiele techniek de nadruk ligt op constructies, dat kunnen constructies zijn van gebouwen, bruggen, tunnels, waterwerken, etc.quote:Op zondag 22 december 2013 21:29 schreef henk666 het volgende:
Beste mensen,
Zoals de titel doet vermoeden, twijfel ik tussen de studies Bouwkunde en Civiele Techniek aan de TU Delft. Ik ben van kinds af al gefascineerd geweest door gebouwen en kon uren achtereen met LEGO spelen.
De vraag is welke van deze studies het beste aansluit bij mijn fascinatie. Ik heb goede punten voor wiskunde en natuurkunde, dus dat moet geen probleem zijn. Van Bouwkunde heb ik wel slechte verhalen gehoord over de kwaliteit en het feit dat het 'niet technisch is'. In hoeverre klopt dit? Over Civiele Techniek weet ik vrij weinig, alleen dat je naast gebouwen ook bruggen en tunnels ontwerpt, klopt dit?
Ervaringen en advies zijn bijzonder welkom.
quote:Op zondag 22 december 2013 21:47 schreef Plofkipje het volgende:
Bouwkunde is een cursus en geen studie.
Ik zou voor civiel gaan dus.
Het verbaast me niet dat dit soort reacties alleen gepost worden door ignorant people.quote:Op zondag 22 december 2013 21:47 schreef Plofkipje het volgende:
Bouwkunde is een cursus en geen studie.
Ik zou voor civiel gaan dus.
Dat ligt puur aan het feit hoe TS z'n vraag stelt, een beetje verdieping zou zorgen voor specifiekere vragen die beantwoord kunnen worden.quote:Op zondag 22 december 2013 22:05 schreef PizzaMizza het volgende:
[..]
Het verbaast me niet dat dit soort reacties alleen gepost worden door ignorant people.
Dit zijn inderdaad de geluiden die ik van kennissen heb gehoord.quote:Op zondag 22 december 2013 21:47 schreef Plofkipje het volgende:
Bouwkunde is een cursus en geen studie.
Ik zou voor civiel gaan dus.
Ontwerpen. Het is niet zo dat je geen technische vakken krijgt, want wil je iets kunnen ontwerpen moet je toch echt iets van technische vakken gehad hebben, maar het is allemaal beperkt.quote:Op zondag 22 december 2013 22:11 schreef henk666 het volgende:
[..]
Dit zijn inderdaad de geluiden die ik van kennissen heb gehoord.
Wat ik mij dus afvraag: als bouwkunde een cursus is, wat is dan de meerwaarde vergeleken met Civiele Techniek?
Ontwerpvaardigheid is toch iets wat je na de studie ontwikkelt d.m.v. werkervaring? In dat geval kan ik dus beter voor Civiele Techniek kiezen, omdat ik dan de arbeidsmarkt betreed met een veel stevigere technische basis?quote:Op zondag 22 december 2013 22:14 schreef Plofkipje het volgende:
[..]
Ontwerpen. Het is niet zo dat je geen technische vakken krijgt, want wil je iets kunnen ontwerpen moet je toch echt iets van technische vakken gehad hebben, maar het is allemaal beperkt.
Qua arbeidsmarkt kan je sowieso beter voor civiel gaan dan voor bouwkunde. Ik ben er nog niet over uit of t gewoon bullshit is wat iedereen roept of echt waar is, maar op de opendag afgelopen jaar scheen dat in het openingspraatje gezegd werd "Je moet geen bouwkunde gaan studeren als je een baan wilt, maar je moet het studeren als je het leuk vindt", want een baan vinden is nog echt een opgave als je bouwkunde gestudeerd bent.quote:Op zondag 22 december 2013 22:21 schreef henk666 het volgende:
[..]
Ontwerpvaardigheid is toch iets wat je na de studie ontwikkelt d.m.v. werkervaring? In dat geval kan ik dus beter voor Civiele Techniek kiezen, omdat ik dan de arbeidsmarkt betreed met een veel stevigere technische basis?
Bedankt. Waar ik een beetje van schrik is dat ik in de Civiele Techniek programma een hoop wiskunde en mechanica zie, maar ik kom geen enkel vak tegen dat concreet over gebouwen gaat. Daardoor vraag ik me af of Civiele Techniek zich überhaupt met gebouwen bezighoudt?quote:Op zondag 22 december 2013 22:02 schreef Shreyas het volgende:
Ik zal een beetje helpen:
Bouwkunde:
http://www.tudelft.nl/stu(...)rogramma/leerlijnen/
Civiele Techniek:
http://www.tudelft.nl/fil(...)-CT-2013-2014-v4.pdf
Ik bedoel inderdaad dat je door werkervaring steeds mooiere gebouwen leert ontwerpen. Maar met Civiel kun je dus helemaal geen gebouwen ontwerpen?quote:Op zondag 22 december 2013 22:27 schreef Plofkipje het volgende:
[..]
Qua arbeidsmarkt kan je sowieso beter voor civiel gaan dan voor bouwkunde. Ik ben er nog niet over uit of t gewoon bullshit is wat iedereen roept of echt waar is, maar op de opendag afgelopen jaar scheen dat in het openingspraatje gezegd werd "Je moet geen bouwkunde gaan studeren als je een baan wilt, maar je moet het studeren als je het leuk vindt", want een baan vinden is nog echt een opgave als je bouwkunde gestudeerd bent.
Ontwerpen bij civiele techniek, ik weet niet zozeer of je dit ontwikkelt d.m.v. werkervaring, maar het ontwerpen bij civiel is sowieso anders. Je construeert dingen, het is echt technisch allemaal. Vorm is daar meer bijzaak, zolang het technisch allemaal het beste is voor de situatie, in tegenstelling tot bij bouwkunde.
Civiele techniek gaat niet specifiek over gebouwen, het gaat over constructies. Als je enkel met gebouwen van doen wilt hebben zou ik bouwkunde aanraden.quote:Op zondag 22 december 2013 22:41 schreef henk666 het volgende:
[..]
Bedankt. Waar ik een beetje van schrik is dat ik in de Civiele Techniek programma een hoop wiskunde en mechanica zie, maar ik kom geen enkel vak tegen dat concreet over gebouwen gaat. Daardoor vraag ik me af of Civiele Techniek zich überhaupt met gebouwen bezighoudt?
De Bouwkunde vakken klinken allemaal een stuk vager en ik krijg niet echt een goed beeld waar de vakken over gaan.
[..]
Ik bedoel inderdaad dat je door werkervaring steeds mooiere gebouwen leert ontwerpen. Maar met Civiel kun je dus helemaal geen gebouwen ontwerpen?
Heeft werkloosheid onder bouwkundigen met de conjunctuur te maken of is het structureel?
Nee klopt, civiel heeft geen vakken over gebouwen (noch over bruggen of wegen), het is echt een technische opleiding. Bouwkunde daarentegen heeft ook erg veel vakken om 'bouwkunde' heen, zoals kunstgeschiedenis. Je kan met civiel zeer zeker gebouwen ontwerpen, niemand die je tegenhoudt je met vorm bezig te houden, maar het is geen hoofdzaak. De hoofdzaak is construeren (dus technische vakken zoals algebra en mechanica).quote:Op zondag 22 december 2013 22:41 schreef henk666 het volgende:
[..]
Bedankt. Waar ik een beetje van schrik is dat ik in de Civiele Techniek programma een hoop wiskunde en mechanica zie, maar ik kom geen enkel vak tegen dat concreet over gebouwen gaat. Daardoor vraag ik me af of Civiele Techniek zich überhaupt met gebouwen bezighoudt?
De Bouwkunde vakken klinken allemaal een stuk vager en ik krijg niet echt een goed beeld waar de vakken over gaan.
[..]
Ik bedoel inderdaad dat je door werkervaring steeds mooiere gebouwen leert ontwerpen. Maar met Civiel kun je dus helemaal geen gebouwen ontwerpen?
Heeft werkloosheid onder bouwkundigen met de conjunctuur te maken of is het structureel?
Neem van mij maar aan dat je de komende 5 jaar sowieso niet kan rekenen op hoogconjunctuur. Pas over 10 a 15 jaar, wanneer de vergrijzing goed heeft toegeslagen waardoor er weer een krappe arbeidsmarkt is, zijn baankansen voor velen gunstig.quote:Op zondag 22 december 2013 22:41 schreef henk666 het volgende:
Heeft werkloosheid onder bouwkundigen met de conjuctuur te maken of is het structureel?
Deze geluiden heb ik inderdaad gehoord over Bouwkunde, maar ik wist niet dat dit voor Civiele Techniek ook het geval is. Het studieprogramma van Civiel ziet er vrij pittig uit, maar dat is dus enkel een rookgordijn?quote:
Nee, het zijn beide volwaardige studies. Het hangt er ook erg van af welke richting je kiest. Als je Real Estate Management als afstudeerrichting kiest, dan heeft dat inderdaad niks me techniek van doen. Als je echter voor bouwfysica of constructief kiest, kun je je borst nat maken.quote:Op maandag 23 december 2013 22:26 schreef henk666 het volgende:
Deze geluiden heb ik inderdaad gehoord over Bouwkunde, maar ik wist niet dat dit voor Civiele Techniek ook het geval is. Het studieprogramma van Civiel ziet er vrij pittig uit, maar dat is dus enkel een rookgordijn?
Je kunt ook nog denken aan werktuigbouwkunde of elektrotechniek, dan kun je je richten op de installaties in gebouwen.quote:Welke technische studie biedt dan wel voldoende uitdaging terwijl het nog wel een beetje met het ontwerpen van gebouwen te maken heeft?
Elektrotechniek terwijl TS geïnteresseerd is in gebouwen is natuurlijk niet de juiste studie. Werktuigbouwkunde is wel een echt mooie studie met uitdaging, maar of het interessant is voor TS, die t telkens over gebouwen heeft, betwijfel ik.quote:Op maandag 23 december 2013 22:46 schreef k_man het volgende:
[..]
Nee, het zijn beide volwaardige studies. Het hangt er ook erg van af welke richting je kiest. Als je Real Estate Management als afstudeerrichting kiest, dan heeft dat inderdaad niks me techniek van doen. Als je echter voor bouwfysica of constructief kiest, kun je je borst nat maken.
[..]
Je kunt ook nog denken aan werktuigbouwkunde of elektrotechniek, dan kun je je richten op de installaties in gebouwen.
Ik zou echter eerst eens gewoon je licht gaan opsteken in Eindhoven en Delft en kijken wat jou aanspreekt, in plaats van je al teveel aan te trekken van de mening van anderen.
Waarom is dat 'natuurlijk niet' de juiste studie? Bij de bouw van een nieuw pand heb je over het algemeen drie belangrijke bedrijven op de bouwplaats; de (bouwkundig) aannemer, de E-installateur en de W-installateur. Als TS 'iets' wil met gebouwen en techniek, maar geen bouwkunde of civiel, dan kom je terecht bij de andere disciplines.quote:Op maandag 23 december 2013 23:19 schreef Plofkipje het volgende:
Elektrotechniek terwijl TS geïnteresseerd is in gebouwen is natuurlijk niet de juiste studie. Werktuigbouwkunde is wel een echt mooie studie met uitdaging, maar of het interessant is voor TS, die t telkens over gebouwen heeft, betwijfel ik.
Pffff. Eén iemand zegt iets en je schrijft meteen een studie af? Wat maakt het jou uit wat iemand anders ervan vindt? Het gaat er toch om wat jij er van vindt? Lees je in, ga naar open dagen en ga vooral niet af op een paar denigrerende opmerkingen van een onbekende op internet. Wie weet werkt degene die het een pretstudie noemt zelf wel bij de plantsoenendienst ofzo.quote:Op maandag 23 december 2013 23:36 schreef henk666 het volgende:
Ik neig het meest naar Civiele Techniek, maar ik twijfel omdat er in dit topic wordt gemeld dat het een pretstudie is.
Omdat elektrotechniek niets met gebouwen te maken heeft? Ja top, tuurlijk komt elektrotechniek kijken bij de bouw van een nieuw pand. Maar het interessegebied van de E-installateur is en de W-installateur lijkt me niet 'het gebouw', zoals dat het interessegebied is van iemand die overweegt bouwkunde te gaan installeren.quote:Op maandag 23 december 2013 23:24 schreef k_man het volgende:
[..]
Waarom is dat 'natuurlijk niet' de juiste studie? Bij de bouw van een nieuw pand heb je over het algemeen drie belangrijke bedrijven op de bouwplaats; de (bouwkundig) aannemer, de E-installateur en de W-installateur. Als TS 'iets' wil met gebouwen en techniek, maar geen bouwkunde of civiel, dan kom je terecht bij de andere disciplines.
Dit dus. En daarnaast, civiel is zeer zeker geen pretstudie.quote:Op maandag 23 december 2013 23:48 schreef k_man het volgende:
[..]
Pffff. Eén iemand zegt iets en je schrijft meteen een studie af? Wat maakt het jou uit wat iemand anders ervan vindt? Het gaat er toch om wat jij er van vindt? Lees je in, ga naar open dagen en ga vooral niet af op een paar denigrerende opmerkingen van een onbekende op internet. Wie weet werkt degene die het een pretstudie noemt zelf wel bij de plantsoenendienst ofzo.
Wat is jouw achtergrond? Ben je wel eens beroepsmatig betrokken geweest bij de bouw van grote utiliteitsgebouwen? Ik krijg namelijk de indruk dat je een beetje vertekend beeld hebt van wat daar zoal bij komt kijken aan installatietechniek. Goed, bij veel gebouwen komt de E grotendeels neer op het aanbrengen van verlichting, data-installatie en wcd's - vrij generiek en dus niet zo heel 'spannend' (pun intended).quote:Op maandag 23 december 2013 23:56 schreef Plofkipje het volgende:
Omdat elektrotechniek niets met gebouwen te maken heeft? Ja top, tuurlijk komt elektrotechniek kijken bij de bouw van een nieuw pand. Maar het interessegebied van de E-installateur is en de W-installateur lijkt me niet 'het gebouw', zoals dat het interessegebied is van iemand die overweegt bouwkunde te gaan installeren.
Dat is net zoiets als zeggen dat TS een kijkje moet nemen bij industrieel ontwerpen, gezien de producten in een gebouw terecht komen.
Eens al zal je bij beide opleidingen wel wat meer bezig zijn met ontwerpen en wat minder met technische vakken en bètavakken dan bij bijv. wtb, el en inf. , ik begrijp dan ook wel dat bouwkunde als minder technisch wordt gezien dan bepaalde andere technische opleidingen. De mechanicavakken kunnen best lastig zijn, dat wel.quote:Op zondag 22 december 2013 21:41 schreef Shreyas het volgende:
[..]
Beide studies zijn technisch, ook als je bouwkunde doet met je krachten berekenen en ook bij civiele techniek moet je ontwerpen maken.
Je kan er gerust van uit gaan dat geen enkele WO studie (aan de TU) een (nutteloze/uitdagingsloze) pretstudie is. Dat kan geen argument zijn.quote:Op maandag 23 december 2013 23:36 schreef henk666 het volgende:
Ik neig het meest naar Civiele Techniek, maar ik twijfel omdat er in dit topic wordt gemeld dat het een pretstudie is. Wat is het verschil in moeilijkheid tussen Werktuigbouwkunde en Civiele Techniek?
Ik zoek toch wel een beetje uitdaging.
die uitdaging ga je wel krijgen op de TU, het zijn allebei studies die bekend staan om een relatief hoge tijdsbesteding. Je bent veel meer gericht op gebouwen dan op wegen, waterwegen, bruggen, tunnels enz. Dan ligt bouwkunde voor de hand. Binnen bouwkunde zijn er meerdere richtingen variërend van architectuur tot constructief en van vastgoedmanagement tot bouwfysica. Zeker bij constructief en bouwfysica word je ondergedompeld in de toegepaste wiskunde en natuurkunde. Het is idd zo dat Eindhoven meer technisch georiënteerd is dan delft, maar dat is ook weer erg afhankelijk van je specialisatie.quote:Op maandag 23 december 2013 23:36 schreef henk666 het volgende:
Ik neig het meest naar Civiele Techniek, maar ik twijfel omdat er in dit topic wordt gemeld dat het een pretstudie is. Wat is het verschil in moeilijkheid tussen Werktuigbouwkunde en Civiele Techniek?
Ik zoek toch wel een beetje uitdaging.
Technische bedrijfskunde?quote:Op dinsdag 24 december 2013 02:35 schreef ulq het volgende:
[..]
Je kan er gerust van uit gaan dat geen enkele WO studie (aan de TU) een (nutteloze/uitdagingsloze) pretstudie is. Dat kan geen argument zijn.
Yeah right.quote:Op dinsdag 24 december 2013 11:36 schreef henk666 het volgende:
projecten zijn toch de makkelijkste manier om studiepunten te scoren?
Voel eens even aan je rug, zo ongeveer in het midden en dan van boven naar beneden. Voel je daar iets zitten? Iets hards?quote:Wat zie ik nu over het hoofd waardoor Civiele Techniek wel een pretstudie is en Werktuigbouwkunde niet?
Ik zou me er namelijk niet prettig bij voelen als ik Civiele Techniek studeer en door studenten van andere faculteiten wordt uitgelachen omdat het een mietjesstudie is.
Doe wat je leuk vindt, ipv je druk te maken om dit soort bullshit.quote:Op dinsdag 24 december 2013 11:36 schreef henk666 het volgende:
Ik zou me er namelijk niet prettig bij voelen als ik Civiele Techniek studeer en door studenten van andere faculteiten wordt uitgelachen omdat het een mietjesstudie is.
ben er bang voorquote:Op dinsdag 24 december 2013 11:43 schreef k_man het volgende:
[..]
Yeah right.
[..]
Voel eens even aan je rug, zo ongeveer in het midden en dan van boven naar beneden. Voel je daar iets zitten? Iets hards?
Wat maak je je druk om niks. Civiele techniek is absoluut geen pretstudie.quote:Op dinsdag 24 december 2013 11:36 schreef henk666 het volgende:
Ik heb het studieprogramma van zowel Civiel als Werktuigbouw bestudeerd en wat me opvalt is:
- Bij Civiel heb je meer wiskundevakken (24 EC bij Civiel tegen 21 EC bij Werktuigbouw).
- Bij Civiel heb je een flinke portie meer mechanicavakken.
- Bij Civiel heb je minder projectwerk (21 EC bij Civiel tegen 48 EC bij Werktuigbouw), projecten zijn toch de makkelijkste manier om studiepunten te scoren?
- Bij Civiel heb je elke periode 3 tentamens tegen 2 tentamens bij Werktuigbouwkunde.
Wat zie ik nu over het hoofd waardoor Civiele Techniek wel een pretstudie is en Werktuigbouwkunde niet?
Ik zou me er namelijk niet prettig bij voelen als ik Civiele Techniek studeer en door studenten van andere faculteiten wordt uitgelachen omdat het een mietjesstudie is.
Nou user Friek_ zij dit: Twee pure pretstudies. Niet doen dus.quote:Op dinsdag 24 december 2013 13:36 schreef Halveprijs het volgende:
Overigens kwam ik er tijdens mijn studie pas achter waar ik allemaal nog meer kan stromen vanuit mijn studie. Probeer eens mensen/bedrijven uit de beroepsgroep te vinden.
Constructieberekeningen vallen niet onder het kopje pretstudies. Ook civiele techniek niet, zoals Merkie al zij. Alleen architectuur vond ik behoorlijk zweverig. (En heb ik ook laten vallen)
@ henk666 benieuwd welke stuenten dat over civiele techniek zeggen. Waarschijnlijk technisch bedrijfskunde (managment).
Wat raar, waarom reageert hij dan hier?quote:Op dinsdag 24 december 2013 13:53 schreef k_man het volgende:
Check z'n postgeschiedenis. Friek_ heeft zelf filosofie gestudeerd, dus die zal het wel weten...
Wat betreft Bouwkunde weet ik het niet maar wat betreft Civiele Techniek is de arbeidsmarkt zo breed dat je niet kunt zeggen dat de vraag op de arbeidsmarkt flink verminderd is. Van oudsher komen ingenieurs die Civiele Techniek gestudeerd hebben echt in allerlei sectoren terecht en echt niet alleen de GWW-sector. Aardig feitje wat dat betreft is dat heel CEO's van AEX bedrijven Economie, Civiele Techniek of beide gestudeerd hebben. Als ik mij het goed herinner heeft meer dan de helft van de AEX CEO's Civiele Techniek en/of Economie gestudeerd.quote:Op dinsdag 24 december 2013 01:33 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Voor beide opleidingen geldt momenteel natuurlijk dat de vraag op de arbeidsmarkt flink is verminderd dankzij de crisis (die treft deze beide sectoren extra hard, tijdens een hoogconjunctuur bloeien deze sectoren des te meer), hopelijk gaat het over 6 jaar weer heel wat beter met de economie maar dan nog ga je toch extra sollicitanten krijgen doordat bouwkundigen die niet aan de bak kwamen het blijven proberen?
Bullshit, je krijgt een paar basiswiskundevakjes. Maar dat wist jij ook wel, jij bent een beetje aan het trollen om reacties uit te lokken.quote:Technische bedrijfskunde is ook geen pretstudie, je krijgt wel een hoop wiskundevakken (niet zo veel als een echte technische studie) en de werkdruk ligt ook hoog. Dat heb ik gehoord van studenten die TBK deden.
Dat verschilt erg per universiteit. Aan de RuG is het bijvoorbeeld ongeveer 70% techniek/bèta en 30% management. Bij andere universiteiten is het precies andersom.quote:Op dinsdag 24 december 2013 14:47 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Bullshit, je krijgt een paar basiswiskundevakjes. Maar dat wist jij ook wel, jij bent een beetje aan het trollen om reacties uit te lokken.
Interessant om te weten maar onderscheiden mensen die CT hebben gestudeerd zich hiermee van andere groepen ingenieurs? Hoe dan ook, met zo'n combinatie zal je gegarandeerd wel aan de bak komen ja.quote:Op dinsdag 24 december 2013 14:05 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Wat betreft Bouwkunde weet ik het niet maar wat betreft Civiele Techniek is de arbeidsmarkt zo breed dat je niet kunt zeggen dat de vraag op de arbeidsmarkt flink verminderd is. Van oudsher komen ingenieurs die Civiele Techniek gestudeerd hebben echt in allerlei sectoren terecht en echt niet alleen de GWW-sector. Aardig feitje wat dat betreft is dat heel CEO's van AEX bedrijven Economie, Civiele Techniek of beide gestudeerd hebben. Als ik mij het goed herinner heeft meer dan de helft van de AEX CEO's Civiele Techniek en/of Economie gestudeerd.
Even opgezocht, betreft cijfers van 2010:
Studies van Nederlandse AEX-topmannen's, Economie 16 en Civiele Techniek 5 (nummers 1 en 2 qua studie) en dat op een totaal van 38 topmannen. Verder staan de Erasmus Universiteit en TU-Delft veruit aan kop qua universiteit waar deze topmannen studeerden. Civiele Techniek in Delft studeren, eventueel gecombineerd met Economie in Rotterdam, geeft een uitstekende kans op een baan.
Zie je nou dat je je niks moet aantrekken van wat de eerste de beste idioot op internet roept?quote:Op dinsdag 24 december 2013 13:55 schreef henk666 het volgende:
[..]
Wat raar, waarom reageert hij dan hier?
Mijn hemel, hoe lang ga je hierover door blijven zeuren? Ga je je studiekeuze - en dus waarschijnlijk je hele carrière - echt laten afhangen van het beeld dat andere mensen er bij hebben? Of iemand anders het wel moeilijk genoeg vindt? Nou veel succes. Heb je straks een studie gedaan die je eigenlijk niet zo boeit, ongelukkig in je werk, maar wel iets gedaan waar anderen tegenop kijken. Word je daar vrolijk van?quote:Op dinsdag 24 december 2013 14:57 schreef henk666 het volgende:
Wat ik mij echter nog steeds afvraag: waarom zien mensen Werktuigbouwkunde als moeilijker dan Civiele Techniek? Als ik de studieprogramma's met elkaar vergelijk lijkt het eerder andersom. Wat zie ik over het hoofd?
Het verschilt inderdaad wel wat maar 70% is bijzonder flexibel gerekend, dan worden allerlei bedrijfskundige vakken ook meegeteld, met wat goede wil kom ik aan 35-40 EC's voor het eerste jaar en 35 EC's voor het tweede jaar, het derde jaar vind ik wat lastiger in te schatten maar het is in ieder geval niet meer dan 20 EC's. Het is inderdaad beter dan in Eindhoven, dat wel. Ik zou daarom niet direct aanraden aan mensen om in Groningen TBK te studeren aangezien ik niet weet waar de voorkeur van de werkgever naar uitgaat (voor het technische werk heeft hij toch scheikundigen, natuurkundigen, elektrotechnici etc. nodig) maar puur inhoudelijk gezien ben ik meer onder de indruk van wat ze in Groningen doen. Groningen onderscheidt zich hiermee op een manier waar ze m.i. trots op mag zijn.quote:Op dinsdag 24 december 2013 14:52 schreef Valid het volgende:
[..]
Dat verschilt erg per universiteit. Aan de RuG is het bijvoorbeeld ongeveer 70% techniek/bèta en 30% management. Bij andere universiteiten is het precies andersom.
Zie:
https://www.rug.nl/ocasys/fwn/vak/showpos?opleiding=3753 (BSc);
https://www.rug.nl/ocasys/fwn/vak/showpos?opleiding=3754 (MSc).
Ja, die 70% heb ik ook niet zelf berekend moet ik zeggen. Ze (vooral de studenten) lopen er zelf mee te koop dat de ratio techniek/management in Groningen precies andersom is dan op andere universiteiten. Ik zou het zelf alsnog niet kiezen overigens, vanwege (1) het imago van TBK onder werkgevers waar weinig rekening wordt gehouden met verschillen tussen de universiteiten en (2) ik -mits ik dat zou willen- de voorkeur zou geven aan een echte beta of technische studie. Niet halfbakken, wat TBK (ook in Groningen) toch wel is.quote:Op dinsdag 24 december 2013 15:07 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Het verschilt inderdaad wel wat maar 70% is bijzonder flexibel gerekend, dan worden allerlei bedrijfskundige vakken ook meegeteld, met wat goede wil kom ik aan 35-40 EC's voor het eerste jaar en 35 EC's voor het tweede jaar, het derde jaar vind ik wat lastiger in te schatten maar het is in ieder geval niet meer dan 20 EC's. Het is inderdaad beter dan in Eindhoven, dat wel. Ik zou daarom niet direct aanraden aan mensen om in Groningen TBK te studeren aangezien ik niet weet waar de voorkeur van de werkgever naar uitgaat (voor het technische werk heeft hij toch scheikundigen, natuurkundigen, elektrotechnici etc. nodig) maar puur inhoudelijk gezien ben ik meer onder de indruk van wat ze in Groningen doen. Groningen onderscheidt zich hiermee op een manier waar ze m.i. trots op mag zijn.
Bram, ik vind dat jij erg gemakkelijk over wiskunde praat. Tuurlijk is TBK minder wiskundig dan elektrotechniek, maar de basis is hetzelfde. Een pretstudie is naar mijn inziens een studie waarbij minstens 60% van de studenten maximaal 20 uur per week studeren om de studie binnen vijf jaar te halen. Dit is bij TBK niet het geval. Tuurlijk is TBK minder lastig dan EL maar het is geen pretstudie.quote:Op dinsdag 24 december 2013 14:47 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Bullshit, je krijgt een paar basiswiskundevakjes. Maar dat wist jij ook wel, jij bent een beetje aan het trollen om reacties uit te lokken.
Klopt, maar ik wou even de mensen die beweren dat TBK een pretstudie of cursus is tegengas geven, omdat dat niet zo is. Een pretstudie of cursus is een opleiding waarbij minstens 60% van de studenten maximaal 20 uur per week studeren om de studie binnen vijf jaar te halen. Psychologie op de UT is volgens deze definitie ook geen pretstudie aangezien studenten zo'n 30 uur per week studeren.quote:Op dinsdag 24 december 2013 15:38 schreef k_man het volgende:
Ik geloof niet dat TS een studie TBK overweegt, dus het lijkt me geen erg zinvolle discussie in dit topic.
Nee, vliegtuigen worden door lucht- en ruimtevaarttechnici en schepen door maritieme technici ontwikkeld. Beide studies schijnen nog lastiger te zijn dan civiele techniek.quote:Op dinsdag 24 december 2013 23:41 schreef henk666 het volgende:
Wat ik mij nog afvraag: kun je met Civiele Techniek bijvoorbeeld ook de romp van een vliegtuig of schip construeren? De mechanica is toch altijd hetzelfde?
Zou wel leuk zijn als je de ene keer een gebouw ontwerpt en dan de romp van een vligtuig en dan weer een brug ect.
Dat 'lastiger dan' begrijp ik dus niet. Waar zijn deze oordelen op gebaseerd?quote:Op dinsdag 24 december 2013 23:43 schreef Erno-BE het volgende:
[..]
Nee, vliegtuigen worden door lucht- en ruimtevaarttechnici en schepen door maritieme technici ontwikkeld. Beide studies schijnen nog lastiger te zijn dan civiele techniek.
Oh jee, nu heb je het toverwoord genoemd.quote:Op dinsdag 24 december 2013 23:43 schreef Erno-BE het volgende:
[..]
Nee, vliegtuigen worden door lucht- en ruimtevaarttechnici en schepen door maritieme technici ontwikkeld. Beide studies schijnen nog lastiger te zijn dan civiele techniek.
Ja, een hele specifieke. Met heel andere materialen, heel andere belastingen en heel andere eisen dan bij - noem eens iets - een brug.quote:Op dinsdag 24 december 2013 23:49 schreef henk666 het volgende:
Ik heb het trouwens niet over vliegtuigen als geheel, maar over de romp van een vliegtuig. Dat is immers ook een constructie.
je hebt gelijk. Ik zie wel op de doorstroommatrix dat de bachelor Civiele Techniek drempelloze toelating geeft tot de master Aerospace Engineering. Dan heb ik dus wel de mogelijkheid om te switchen, mocht ik gefascineerd raken door vliegtuigen.quote:Op woensdag 25 december 2013 00:07 schreef k_man het volgende:
[..]
Ja, een hele specifieke. Met heel andere materialen, heel andere belastingen en heel andere eisen dan bij - noem eens iets - een brug.
Dit is dan ook weer erg overdreven natuurlijk. Tegen de tijd dat TS is afgestudeerd, laten we zeggen over 5-6 jaar ziet het er allemaal ineens weer heel anders uit.quote:Op woensdag 25 december 2013 00:19 schreef Adames het volgende:
als je werkeloos wil zijn, ga voor bouwkunde
Het is de vraag in hoeverre de mensen die nu geen baan kunnen vinden dan nog gaan solliciteren. Als dat aantal groot is dan hebben de starters van dan flink wat extra concurrentie., afhankelijk van de voorkeur van de werkgevers natuurlijk.quote:Op woensdag 25 december 2013 02:34 schreef Shreyas het volgende:
[..]
Dit is dan ook weer erg overdreven natuurlijk. Tegen de tijd dat TS is afgestudeerd, laten we zeggen over 5-6 jaar ziet het er allemaal ineens weer heel anders uit.
Jij hebt je er duidelijk nog weinig in verdiept. Dat is niet erg en normaal maar dan ben je beter voorzichtig met het vormen van een mening.quote:Op woensdag 25 december 2013 00:17 schreef henk666 het volgende:
[..]
je hebt gelijk. Ik zie wel op de doorstroommatrix dat de bachelor Civiele Techniek drempelloze toelating geeft tot de master Aerospace Engineering. Dan heb ik dus wel de mogelijkheid om te switchen, mocht ik gefascineerd raken door vliegtuigen.![]()
Al lijkt me dat wel een behoorlijke gok, want zeg nou zelf: hoeveel banen zijn er op de wereld die zich bezighouden met het construeren van vliegtuigen? Volgens mij niet meer dan een duizendtal.
Ik heb gehoord dat de meerderheid van de L&R studenten bij banken terechtkomt. Dat lijkt me best zonde, dan heb je 5 jaar zitten ploeteren en dat zit je daar bij de bank, tussen de graaiers en de oplichters.quote:Op vrijdag 27 december 2013 14:58 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Jij hebt je er duidelijk nog weinig in verdiept. Dat is niet erg en normaal maar dan ben je beter voorzichtig met het vormen van een mening.
1. Het gaat om veel meer dan enkel (het construeren van) vliegtuigen.
2. Nederland speelt niet echt mee op dit vlak (er zijn echter wel wat interessante banen en Nederland heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het vliegtuig!), buurlanden doen dat wel. Er zijn genoeg interessante mogelijkheden als je goed bent.
3. Er zijn weinig lucht- en ruimtevaartkunde-opleidingen in dit deel van Europa. Ja, de markt is niet heel erg groot maar het aanbod van nieuwe afgestudeerden is dat ook niet.
4. Je moet niet zo star denken in vakgebieden. In de praktijk werken andere werktuigkundigen en elektrotechnici aan vliegtuigen, straaljagers, raketten en satellieten en werken lucht- en ruimtevaartkundigen aan tal van zaken die niets of weinig met lucht- en ruimtevaartkunde te maken hebben. Het gaat er om wat voor kennis en vaardigheden je opdoet, al die verschillende disciplines hebben tal van raakvlakken met elkaar. Lucht- en ruimtevaarttechniek is een mengelmoes van allerlei richtingen binnen andere disciplines.
5. Je kan ook buiten de lucht- en ruimtevaartsector terecht, L&R (idem voor wtk, el, n, w) staat beter op het CV dan X wanneer twee mensen solliciteren voor een baan waarvoor niet een specifieke opleiding is vereist maar wel bijv. analytisch vermogen is vereist.
Het hangt er maar net van af wat voor cijfers je hebt gehaald, waar je stage hebt gelopen en of dat je bereid bent om buiten Nederland te werken. Je hoeft maar naar een van de drie grote buurlanden te gaan om al heel wat meer mogelijkheden te hebben (Frankrijk beschouw ik voor het gemak ook maar even als buurland, er zit maar een zeer klein landje tussen Nederland en Frankrijkquote:Op vrijdag 27 december 2013 15:36 schreef henk666 het volgende:
[..]
Ik heb gehoord dat de meerderheid van de L&R studenten bij banken terechtkomt. Dat lijkt me best zonde, dan heb je 5 jaar zitten ploeteren en dat zit je daar bij de bank, tussen de graaiers en de oplichters.
quote:Op dinsdag 24 december 2013 10:36 schreef Erno-BE het volgende:
Technische bedrijfskunde is ook geen pretstudie, je krijgt wel een hoop wiskundevakken (niet zo veel als een echte technische studie) en de werkdruk ligt ook hoog. Dat heb ik gehoord van studenten die TBK deden.
Een pretstudie is een studie waarbij minstens 60% van de studenten maximaal 20 uur per week studeren om de studie binnen maximaal 5 jaar te halen. TBK voldoet niet aan deze definitie en is geen pretstudie.quote:
Wie heeft die definitie bepaald?quote:Op vrijdag 27 december 2013 16:23 schreef Erno-BE het volgende:
Een pretstudie is een studie waarbij minstens 60% van de studenten maximaal 20 uur per week studeren om de studie binnen maximaal 5 jaar te halen.
Waar je haal je die definitie überhaupt vandaan?quote:Op vrijdag 27 december 2013 16:23 schreef Erno-BE het volgende:
[..]
Een pretstudie is een studie waarbij minstens 60% van de studenten maximaal 20 uur per week studeren om de studie binnen maximaal 5 jaar te halen. TBK voldoet niet aan deze definitie en is geen pretstudie.
Vraag me niet waarom maar ik ben benieuwd naar wat je dacht toen je dit las.quote:
Ik had het verkeerd geformuleerd, maar dat is mijn definitie van een pretstudie oftewel hoe ik een pretstudie zie, tuurlijk kunnen jullie pretstudies anders defienieren.quote:
Maar bij TB besteden ze ook niet veel meer aan hun studiequote:Op vrijdag 27 december 2013 16:44 schreef Erno-BE het volgende:
[..]
Ik had het verkeerd geformuleerd, maar dat is mijn definitie van een pretstudie oftewel hoe ik een pretstudie zie, tuurlijk kunnen jullie pretstudies anders defienieren.
quote:Op vrijdag 27 december 2013 16:44 schreef Erno-BE het volgende:
[..]
Ik had het verkeerd geformuleerd, maar dat is mijn definitie van een pretstudie oftewel hoe ik een pretstudie zie, tuurlijk kunnen jullie pretstudies anders defienieren.
Kun je dit beargumenteren? Op basis van de studieprogramma's lijkt Civiele techniek moeilijker dan Werktuigbouwkunde.quote:Op vrijdag 27 december 2013 16:19 schreef Dale. het volgende:
[..]
Dit. Beter doe je werktuigbouwkunde.
Hoezo, dit is hoe ik een pretstudie zie.quote:
Ja prima, maar doe dan niet eerst of het een algemeen geldende en geaccepteerde definitie isquote:Op vrijdag 27 december 2013 16:54 schreef Erno-BE het volgende:
[..]
Hoezo, dit is hoe ik een pretstudie zie.
Wat ik gehoord heb van Twentse TBK-studenten is dat door invoering van het TO-model de studielast toch vrij hoog is. In iedergeval besteed er meer dan 40% van de studenten minstens 20 uur aan de studie, dus dan is het volgens mijn definitie geen pretstudie.quote:Op vrijdag 27 december 2013 16:50 schreef Plofkipje het volgende:
[..]
Maar bij TB besteden ze ook niet veel meer aan hun studie
Dat was een vergissing van mij, excusus.quote:Op vrijdag 27 december 2013 16:55 schreef Shreyas het volgende:
[..]
Ja prima, maar doe dan niet eerst of het een algemeen geldende en geaccepteerde definitie is
Ik had op pagina 2 al aangegeven waarom ik op basis van de studieprogramma's denk dat CT moeilijker is dan WTB:quote:Op vrijdag 27 december 2013 16:55 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Wat verwacht jij nu van ons, Henk?
Onderbouw eerst jouw stelling alvorens jij van ons verwacht om hierop te reageren..
Oh pardon, dan neem ik m'n woorden terug.quote:Op vrijdag 27 december 2013 16:56 schreef Erno-BE het volgende:
[..]
Wat ik gehoord heb van Twentse TBK-studenten is dat door invoering van het TO-model de studielast toch vrij hoog is. In iedergeval besteed er meer dan 40% van de studenten minstens 20 uur aan de studie, dus dan is het volgens mijn definitie geen pretstudie.
Interessante wetenschappelijke methode. Eerst een stelling poneren. Vervolgens bedenk je een definitie waaraan jouw stelling voldoet en kijk nou... je hebt je stelling bewezen!quote:Op vrijdag 27 december 2013 16:44 schreef Erno-BE het volgende:
[..]
Ik had het verkeerd geformuleerd, maar dat is mijn definitie van een pretstudie oftewel hoe ik een pretstudie zie, tuurlijk kunnen jullie pretstudies anders defienieren.
Hier kunnen we niets mee, het ligt allemaal veel genuanceerder dan dat uit zo'n grof overzichtje blijkt. Plaats hier een overzicht van de beide curricula en ik ben bereid om er dieper op in te gaan. Mijn eerste gedachte (die ik nog niet heb uitgesproken): bij wtk zal je wat meer lastige wiskunde en natuurkunde krijgen, bij CT ben je meer creatief bezig. Niet tegenstaande dat je heus wel wat moeilijke vakken zal krijgen zoals meer gevorderde mechanica.quote:Op vrijdag 27 december 2013 17:00 schreef henk666 het volgende:
[..]
Ik had op pagina 2 al aangegeven waarom ik op basis van de studieprogramma's denk dat CT moeilijker is dan WTB:
- Bij Civiel heb je meer wiskundevakken (24 EC bij Civiel tegen 21 EC bij Werktuigbouw).
- Bij Civiel heb je een flinke portie meer mechanicavakken.
- Bij Civiel heb je minder projectwerk (21 EC bij Civiel tegen 48 EC bij Werktuigbouw), projecten zijn toch de makkelijkste manier om studiepunten te scoren?
- Bij Civiel heb je elke periode 3 tentamens tegen 2 tentamens bij Werktuigbouwkunde.
Maar ik hoor in dit topic steeds terugkomen dat WTB moeilijker is zonder argumentatie. Dus ik ben nu wel benieuwd wat daar de reden van is.
Er is ook al door zo ongeveer iedereen aangegeven dat je knettergek bent als je je studiekeuze laat bepalen door wat anderen wel of niet als 'moeilijk' zien.quote:Op vrijdag 27 december 2013 17:00 schreef henk666 het volgende:
Ik had op pagina 2 al aangegeven waarom ik op basis van de studieprogramma's denk dat CT moeilijker is dan WTB:
Projectwerk is imho de moeilijkste manier om je punten te krijgen, als zij zeggen dat er 10 uur werk in moet, dan zit er 40 uur werk in wil je een beetje een normaal iets afleveren. Daarnaast is project pittig, omdat je daar al je kennis instopt, dus er nog pokkeveel rekenwerk en moeilijk denkwerk aan te pas komt. En daarnaast: project = groepswerk = fuck your life.quote:Op vrijdag 27 december 2013 17:00 schreef henk666 het volgende:
[..]
Ik had op pagina 2 al aangegeven waarom ik op basis van de studieprogramma's denk dat CT moeilijker is dan WTB:
- Bij Civiel heb je meer wiskundevakken (24 EC bij Civiel tegen 21 EC bij Werktuigbouw).
- Bij Civiel heb je een flinke portie meer mechanicavakken.
- Bij Civiel heb je minder projectwerk (21 EC bij Civiel tegen 48 EC bij Werktuigbouw), projecten zijn toch de makkelijkste manier om studiepunten te scoren?
- Bij Civiel heb je elke periode 3 tentamens tegen 2 tentamens bij Werktuigbouwkunde.
Maar ik hoor in dit topic steeds terugkomen dat WTB moeilijker is zonder argumentatie. Dus ik ben nu wel benieuwd wat daar de reden van is.
Bij Bouwkunde is mechanica/constructie een keuze, je kunt het beperken tot de basisprincipes bij het ontwerpen.quote:Op zondag 22 december 2013 21:41 schreef Shreyas het volgende:
Beide studies zijn technisch, ook als je bouwkunde doet met je krachten berekenen en ook bij civiele techniek moet je ontwerpen maken. Het verschil is dat bij bouwkunde de nadruk ligt op het ontwerpen van (kantoor)gebouwen en woningen en bij civiele techniek de nadruk ligt op constructies, dat kunnen constructies zijn van gebouwen, bruggen, tunnels, waterwerken, etc.
Het is maar net wat je leuker vindt, maar als je goed bent in wiskunde zou ik zeker voor Civiele Techniek kiezen.
Dat sowieso!quote:Op vrijdag 27 december 2013 17:03 schreef k_man het volgende:
[..]
Er is ook al door zo ongeveer iedereen aangegeven dat je knettergek bent als je je studiekeuze laat bepalen door wat anderen wel of niet als 'moeilijk' zien.
Dit is precies de reden dat ik voor civiel gekozen heb. Maar niks tegen bouwkunde verder.quote:Op zondag 22 december 2013 22:21 schreef henk666 het volgende:
[..]
Ontwerpvaardigheid is toch iets wat je na de studie ontwikkelt d.m.v. werkervaring? In dat geval kan ik dus beter voor Civiele Techniek kiezen, omdat ik dan de arbeidsmarkt betreed met een veel stevigere technische basis?
Mensen die niet precies weten of ze bouwkunde willen doen of civiele techniek gaan bij voorbaat al niet naar de TUe aangezien je er maar één van de twee kan doen.quote:Op vrijdag 27 december 2013 17:07 schreef Ixnay het volgende:
[..]
Bij Bouwkunde is mechanica/constructie een keuze, je kunt het beperken tot de basisprincipes bij het ontwerpen.
Bij Civiel is mechanica/constructie onmisbaar.
In Delft is dit verschil tussen de 2 wat groter. In Eindhoven is geen civiel dus is de bouwkunde studie wat "constructiever" dan in Delft.
Ik ben ook niet van plan om daarvoor WTB te kiezen! Maar ik zie steeds in de post dat WTB moeilijker is dan CT, dus ben ik gewoon benieuwd wat ik over het hoofd zie. Misschien is WTB wel interessanter dan het beeld dat ik er nu van heb.quote:Op vrijdag 27 december 2013 17:03 schreef k_man het volgende:
[..]
Er is ook al door zo ongeveer iedereen aangegeven dat je knettergek bent als je je studiekeuze laat bepalen door wat anderen wel of niet als 'moeilijk' zien.
Heb je je al opgegeven voor de open dagen in januari?
Civiele Techniek:quote:Op vrijdag 27 december 2013 17:01 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Hier kunnen we niets mee, het ligt allemaal veel genuanceerder dan dat uit zo'n grof overzichtje blijkt. Plaats hier een overzicht van de beide curricula en ik ben bereid om er dieper op in te gaan. Mijn eerste gedachte (die ik nog niet heb uitgesproken): bij wtk zal je wat meer lastige wiskunde en natuurkunde krijgen, bij CT ben je meer creatief bezig. Niet tegenstaande dat je heus wel wat moeilijke vakken zal krijgen zoals meer gevorderde mechanica.
Als je ieder onderdeel los van elkaar ontwerpt en berekent in principe wel. Maar bij het ontwerpen van een vliegtuig komt meer kijken dan alleen mechanica. Aerodynamica is ene studie op zich.quote:Op dinsdag 24 december 2013 23:41 schreef henk666 het volgende:
Wat ik mij nog afvraag: kun je met Civiele Techniek bijvoorbeeld ook de romp van een vliegtuig of schip construeren? De mechanica is toch altijd hetzelfde?
Mijn inziens ontloopt het elkaar niet veel.quote:Op vrijdag 27 december 2013 17:00 schreef henk666 het volgende:
[..]
Ik had op pagina 2 al aangegeven waarom ik op basis van de studieprogramma's denk dat CT moeilijker is dan WTB:
Nee, andersom. Dynamica van systemen in het 2de jaar Civiel is niet puur wiskundig. Leuke poging van Civiel/TU om alles in hokjes te plaatsen overigens...quote:- Bij Civiel heb je meer wiskundevakken (24 EC bij Civiel tegen 21 EC bij Werktuigbouw).
Klopt, maar daar krijg je bji Werktuigbouw / L&R andere vakgebieden voor terugquote:- Bij Civiel heb je een flinke portie meer mechanicavakken.
Daar is het in hokjes (ook van Werktuigbouw) plaatsen weer... Onderdeel van de projecten bij werktuigbouw zijn wat kleine vakken die individueel met een tentamen worden afgesloten. (Zie laatste link onderaan). Bij Civiel zitten ook wat practica verbonden aan de vakken in de hokje 'Applicatie'.quote:- Bij Civiel heb je minder projectwerk (21 EC bij Civiel tegen 48 EC bij Werktuigbouw), projecten zijn toch de makkelijkste manier om studiepunten te scoren?
- Bij Civiel heb je elke periode 3 tentamens tegen 2 tentamens bij Werktuigbouwkunde.
Programma Civiel:quote:Maar ik hoor in dit topic steeds terugkomen dat WTB moeilijker is zonder argumentatie. Dus ik ben nu wel benieuwd wat daar de reden van is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |