Dat was bij mij altijd mijn eerste excuus om maar niet te studeren, mijn kamer was nooit zo netjes als het net voor een tentamen wasquote:Op dinsdag 12 november 2013 16:43 schreef Sarasi het volgende:
Yay, negen op geschiedenis!
Nu helaas kamer opruimen, altijd een noodzakelijkheid na de tentamenweek.
Basis Aantekening PsychoDiagnostiekquote:Op vrijdag 31 januari 2014 23:53 schreef Sarasi het volgende:
Wat is een BAPD?![]()
Dit blok drie achten gescoord.Gaat wel lekker zo, straks solliciteren voor Honours.
Ah, dankje.quote:Op zaterdag 1 februari 2014 01:17 schreef Operc het volgende:
[..]
Basis Aantekening PsychDiagnostiek
Handig als je de klinische kant op wil.
Leuk!quote:Op zondag 2 februari 2014 00:41 schreef Andyy het volgende:
Morgen groepjes + onderwerpen bacheloronderzoek![]()
Ben benieuwd
Leuk! Wij beginnen dinsdag met de propedeuseproef.quote:Op zondag 2 februari 2014 00:41 schreef Andyy het volgende:
Morgen groepjes + onderwerpen bacheloronderzoek![]()
Ben benieuwd
Richting sociaalquote:Op zondag 2 februari 2014 00:45 schreef Operc het volgende:
[..]
Leuk!
Welke richting van psychologie heb je gekozen?
Wat is dat? En welke uni?quote:Op zondag 2 februari 2014 15:29 schreef Sarasi het volgende:
[..]
Leuk! Wij beginnen dinsdag met de propedeuseproef.
Een artikelvergelijking. Ik ga het doen over mensen die schuld bekennen, maar het misdrijf niet gepleegd hebben. Een echte insteek heb ik nog niet verder.quote:
Geen idee hoe het bij de RUG geregeld is, maar doorgaans hoef je geen psychologiestudent te zijn om naar de studentpsycholoog te mogen.quote:Op zondag 9 februari 2014 21:03 schreef Trinitrobenzeen het volgende:
Ik mag in de OP bij de RUG groep worden gestopt, doe de Engelstalige variant
Iemand die het aan de rug studeert enig idee wie ik moet vragen voor info over die gratis therapie? Ons werd verteld dat je als psychologie student gratis psychologische hulp/therapie kunt krijgen (vast bij een van de professoren).
Waarom Engels? Dan heb je alleen maar minder keuzevakken in je 3e jaar, zonde!quote:Op zondag 9 februari 2014 21:03 schreef Trinitrobenzeen het volgende:
Ik mag in de OP bij de RUG groep worden gestopt, doe de Engelstalige variant
Iemand die het aan de rug studeert enig idee wie ik moet vragen voor info over die gratis therapie? Ons werd verteld dat je als psychologie student gratis psychologische hulp/therapie kunt krijgen (vast bij een van de professoren).
Echt? Op de UvT zijn vijf sessies gratis. Geldt voor alle studenten overigens, net als bij jullie.quote:Op maandag 10 februari 2014 01:21 schreef Sarasi het volgende:
[..]
Waarom Engels? Dan heb je alleen maar minder keuzevakken in je 3e jaar, zonde!
En elke student kan naar de studentenpsycholoog, al geldt daarvoor wel een eigen bijdrage per sessie.
Ik heb het laatst opgezocht voor een vriend en meen dat er per sessie een eigen bijdrage is, maar ik kan me vergissen.quote:Op maandag 10 februari 2014 08:35 schreef Tink89 het volgende:
[..]
Echt? Op de UvT zijn vijf sessies gratis. Geldt voor alle studenten overigens, net als bij jullie.
Is er bij jullie een aparte engelstalige kant in de bachelor? En waarom zou je dan geen nederlandstalige keuzevakken kunnen volgen? Het is toch een keuzevak en je kunt vast ook een vak in het engels volgen als je de nederlandstalige variant volgt... Klinkt eerlijk gezegd een beetje vreemd.
Hoe dan ook: Ik mag op een informatieavond over stage, solliciteren en werken bij Complex spreken. Spannend, ik heb een half uur (!) om te vertellen hoe ik aan mijn stageplek en baan gekomen ben... 'Solliciteer je suf' moet dus nog een beetje uitgebreid worden.
Bij ons is er alleen een NL Ba, maar daarin heb je voornamelijk Eng boeken en zijn veel tentamens en colleges in het Eng, simpelweg omdat de expert op een bepaald gebied geen NL's spreekt. In het tweede en derde jaar zijn er bovendien veel uitwisselingsstudenten en dan zijn de colleges, ook van de NL'se studenten, gewoon in het Engels.quote:Op maandag 10 februari 2014 09:07 schreef Sarasi het volgende:
[..]
Ik heb het laatst opgezocht voor een vriend en meen dat er per sessie een eigen bijdrage is, maar ik kan me vergissen.
Ja, aan de RuG is er voor psychologie een Engelse en een Nederlandse bachelor. Die zijn gescheiden. Volgens mij zijn de vakken ook niet helemaal hetzelfde. Voordat ik me inschreef, heb ik gepraat met de studieadviseur omdat ik twijfelde tussen de twee varianten. Hij begreep dat de Engelse variant in zoverre 'gemakkelijker' zou zijn dat je niet hoeft te schakelen tussen college's en boeken, omdat die allebei Engels zijn (itt de NL Ba, boeken Engels, colleges NL). Toch raadde hij mij de Engelse Ba sterk af, omdat je in het derde jaar minder keuzevakken hebt. Ik kan me zo even niet meer herinneren waarom, maar hij liet me de lijstjes zien van de NL Ba en de Eng Ba en daar was inderdaad een behoorlijk verschil.
De Duitsers in de Eng Ba zijn ook niet slimmer of gemotiveerder ofzo (wat ik had verwacht), want beide bachelors halen ongeveer dezelfde gemiddelde cijfers.
Studenten verwachten altijd de heilige graal te krijgen bij dat soort bijeenkomsten.quote:Op maandag 10 februari 2014 08:35 schreef Tink89 het volgende:
Hoe dan ook: Ik mag op een informatieavond over stage, solliciteren en werken bij Complex spreken. Spannend, ik heb een half uur (!) om te vertellen hoe ik aan mijn stageplek en baan gekomen ben... 'Solliciteer je suf' moet dus nog een beetje uitgebreid worden.
Jups, heel hard werken, honderd brieven, elke keer opnieuw je brief naar de vacature toeschrijven, je cv aanpassen en bepaalde vaardigheden of ervaringen meer of minder naar boven laten komen n.a.v. de gevraagde competenties enzo. Mensen verwachten dat ik met de ultieme tip ga komen. Ah joh, ik zie het wel. Meer dan eerlijk en reëel kan ik niet zijn.quote:Op maandag 10 februari 2014 10:33 schreef Operc het volgende:
[..]
Studenten verwachten altijd de heilige graal te krijgen bij dat soort bijeenkomsten.Die ene handeling/vacature waardoor ze in een klap de baan van hun dromen hebben terwijl het inderdaad vaak gewoon 'veel doen' is.
Mijn tip is altijd, ga niet mee in de horrorverhalen dat iemand die je kent iemand kent die 2 jaar werkzoekende is geweest na zijn studie, maar richt je op het aantal sollicitaties dat iemand heeft gehad. 2 jaar stilzitten kan iedereen, in 2 jaar 200 sollicitaties schrijven is een ander verhaal.quote:Op maandag 10 februari 2014 15:35 schreef Tink89 het volgende:
[..]
Jups, heel hard werken, honderd brieven, elke keer opnieuw je brief naar de vacature toeschrijven, je cv aanpassen en bepaalde vaardigheden of ervaringen meer of minder naar boven laten komen n.a.v. de gevraagde competenties enzo. Mensen verwachten dat ik met de ultieme tip ga komen. Ah joh, ik zie het wel. Meer dan eerlijk en reëel kan ik niet zijn.
2 jaar 200 sollicitaties is ook best te doen, dan 4 per week ongeveer. Als je ze echt persoonlijk en naar de functie toe schrijft, is dat best heftig, zeker omdat je ander werk zult moeten doen om brood op de plank te houden.quote:Op maandag 10 februari 2014 15:38 schreef Operc het volgende:
[..]
Mijn tip is altijd, ga niet mee in de horrorverhalen dat iemand die je kent iemand kent die 2 jaar werkzoekende is geweest na zijn studie, maar richt je op het aantal sollicitaties dat iemand heeft gehad. 2 jaar stilzitten kan iedereen, in 2 jaar 200 sollicitaties schrijven is een ander verhaal.
Ik ga autoriteit onderzoeken, hoe weten we nog niet. Misschien gaan we het combineren met het bystander effect :pquote:
Tof onderwerp.quote:Op dinsdag 25 februari 2014 11:52 schreef Andyy het volgende:
[..]
Ik ga autoriteit onderzoeken, hoe weten we nog niet. Misschien gaan we het combineren met het bystander effect :p
Ah, dat verklaartquote:Op dinsdag 25 februari 2014 22:22 schreef poker4lifee het volgende:
[..]
interpersoonlijke beroepsvaardigheden
https://studiegids.leiden(...)_beroepsvaardigheden
Voor mijn master ja, ga voor een technisch bedrijf het beleid rondom nieuwe stagiairs opstellen/stukje recruitment. Echt heel blij mee, sinds december op zoekquote:
Volgens mij niet. Maar als het over psychologie gaat kun je je vragen ook wel hier kwijtquote:Op maandag 10 maart 2014 13:16 schreef RvLaak het volgende:
Vraagje... Dit topic is voor WO Psychologie, maar is er ook een reeks voor HBO TP? Heb wel gezocht, maar niets kunnen vinden...
Ik heb geen vragen, maar doe de opleiding. Momenteel stagelopen, daarna afstuderen.quote:Op maandag 10 maart 2014 13:19 schreef Operc het volgende:
[..]
Volgens mij niet. Maar als het over psychologie gaat kun je je vragen ook wel hier kwijt(Weet jij toevallig of die beroepsvereniging voor TP al van de grond is gekomen?)
Nee, die is er niet. Ik weet wel dat er "vroeger" HBO TP's bij HBO Social Work / MWD / etc. in het topic zaten, maar dat topic is ook al overleden volgens mij.quote:Op maandag 10 maart 2014 13:16 schreef RvLaak het volgende:
Vraagje... Dit topic is voor WO Psychologie, maar is er ook een reeks voor HBO TP? Heb wel gezocht, maar niets kunnen vinden...
Merçiquote:
No worries. Ik dacht ook al zoiets, maar ok...quote:Bedankt voor de link, ik was hem even kwijt. Lijkt erop dat ze geen vooruitgang hebben geboekt sinds de oprichting. Zonde.
Ik heb die discussie gevolgd toen ze NBTP op hebben gericht. Ik vind het niet meer dan terecht dat het NIP TP'ers weigert. Dit is niets persoonlijks overigens. Een universitaire opleiding psychologie legt erg sterk de nadruk op het wetenschappelijke aspect (scientist practitioner etcetera) waar de hbo variant dat vrijwel niet doet. Daar komt bij dat het NIP zich in principe richt op klinische psychologie (al lijkt daar wat verandering in te komen) en dat heeft al helemaal niets met TP van doen.quote:Op maandag 10 maart 2014 13:28 schreef RvLaak het volgende:
Ander vraagje aan de WO'ers... Wat vinden jullie van de houding van het NIP tov de TP'ers?
Ter verduidelijking: NIP weigert TP'ers op te nemen in hun bestanden en/of een accreditatie te geven. Hierdoor hebben TP'ers bijzonder veel moeite om geaccepteerd te worden als volwaardige psychologen.
Ze leken enthousiast, maar blijkbaar heeft niemand echt doorgepakt om er wat van te maken en lijkt het een beetje een actie om je als TP'er af te zetten tegen het NIP. Ik krijg er een beetje een: "Nou, dan doen we het toch lekker zelf?!" gevoel bij, met als groot verschil dat iemand die toegepast psycholoog is, waarschijnlijk minder noodzaak ziet voor bijscholing en allerlei andere fratsen. Dit is een groot contrast vergeleken met GZ-psychologen die op de hoogte willen (moeten?) blijven van de nieuwste behandelmethodes en dergelijke.quote:Op maandag 10 maart 2014 13:31 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Merçi
[..]
No worries. Ik dacht ook al zoiets, maar ok...
Ik vind het ook wel terecht eigenlijk. Mede om de redenen die Operc al zegt. En, lullig gezegd, je bent ook geen volwaardig psycholoog i.m.o.. Een basispsycholoog is dat i.m.o. ook niet altijd (gezien het geen wat die wel en niet mag doen) en als TP'er sta je nog een traptrede lager.quote:Op maandag 10 maart 2014 13:28 schreef RvLaak het volgende:
Ander vraagje aan de WO'ers... Wat vinden jullie van de houding van het NIP tov de TP'ers?
Ter verduidelijking: NIP weigert TP'ers op te nemen in hun bestanden en/of een accreditatie te geven. Hierdoor hebben TP'ers bijzonder veel moeite om geaccepteerd te worden als volwaardige psychologen.
QFT.quote:Op maandag 10 maart 2014 13:38 schreef automatic_ het volgende:
[..]
Ik vind het ook wel terecht eigenlijk. Mede om de redenen die Operc al zegt. En, lullig gezegd, je bent ook geen volwaardig psycholoog i.m.o.. Een basispsycholoog is dat i.m.o. ook niet altijd (gezien het geen wat die wel en niet mag doen) en als TP'er sta je nog een traptrede lager.
Mja, als je kunt kiezen tussen de hbo en de wo variant zoals jij en ik konden, dan zou ik inderdaad niemand de hbo variant aanraden. Maar voor mensen die zelf het wo niet zien zitten of niet aankunnen kan ik me voorstellen dat TP een interessant alternatief is. Al heb ik geen idee van de kansen op de arbeidsmarkt voor afgestudeerde TP'ers.quote:Ik zou, persoonlijk, ook niemand adviseren om dat TP en/of HBO Psychologie te gaan doen.
Het klopt dat er een groot verschil is tussen WO en HBO psychologie. Echter klopt het beeld wat jullie schetsen (imo) niet helemaal. De HBO'er is prima in staat een therapie (binnen bepaalde kaders) uit te voeren en bepaalde diagnoses te stellen. Sterker nog, een net afgestudeerde HBO'er heeft vele malen meer competenties op dit vlak dan een WO'er, die (bijna) geen praktijkervaring heeft.quote:Op maandag 10 maart 2014 13:32 schreef Operc het volgende:
[..]
Ik heb die discussie gevolgd toen ze NBTP op hebben gericht. Ik vind het niet meer dan terecht dat het NIP TP'ers weigert. Dit is niets persoonlijks overigens. Een universitaire opleiding psychologie legt erg sterk de nadruk op het wetenschappelijke aspect (scientist practitioner etcetera) waar de hbo variant dat vrijwel niet doet. Daar komt bij dat het NIP zich in principe richt op klinische psychologie (al lijkt daar wat verandering in te komen) en dat heeft al helemaal niets met TP van doen.
Nog nooit van dat boek gehoordquote:Op maandag 10 maart 2014 15:04 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Het klopt dat er een groot verschil is tussen WO en HBO psychologie. Echter klopt het beeld wat jullie schetsen (imo) niet helemaal. De HBO'er is prima in staat een therapie (binnen bepaalde kaders) uit te voeren en bepaalde diagnoses te stellen. Sterker nog, een net afgestudeerde HBO'er heeft vele malen meer competenties op dit vlak dan een WO'er, die (bijna) geen praktijkervaring heeft.
Dat de WO'ers vele malen beter zijn op het onderzoektechnische vlak, staat buiten kijf natuurlijk. De HBO'er zal in het toegepaste onderzoeksdeel van grote waarde blijken (hebben we namelijk ervaring mee), maar het theoretische kader is meer een WO vlak.
Qua diagnoses worden HBO'ers ook van veel (praktijk) informatie voorzien. Niet op alle vlakken (ga ik van uit), maar wel uitvoerig. Ook krijgen we veel ervaring met testafname en cliëntcontacten.
Qua basiskennis hebben zowel HBO (Saxion iig) en WO dezelfde introductieboeken. Oa Brysbaert. Dus ook op dat vlak zijn er overlappingen tussen beide niveaus.
Mijns inziens is het standpunt van het NIP idioot en geboren uit angst, vooral daar de HBO'er een goede aanvulling is op de WO'er.
Lol, mijn leraren wel (duh)quote:
Tilburg in ieder geval niet. Sowieso hebben wij nooit echt een algemeen introductieboek gehad denk ik. (behalve als ik je verkeerd hebt begrepen en je per subgebied bedoelt)quote:Op maandag 10 maart 2014 15:41 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Lol, mijn leraren wel (duh). Er werd tegen mij gezegd dat WO'ers dat boek ook gebruiken. Weet alleen ff niet meer welke uni. Zou heel goed de UT kunnen zijn.
Brysbaert werd hier gebruikt voor het vak "Inleiding in de Psychologie", dus puur inleidend. Enige verschil, voor zover mij verteld, tussen onze opleiding en WO was de doorlooptijd. Wij kregen 20 weken voor het boek, de WO'ers 10 weken. Verder dezelfde stof.quote:Op maandag 10 maart 2014 15:43 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Tilburg in ieder geval niet. Sowieso hebben wij nooit echt een algemeen introductieboek gehad denk ik. (behalve als ik je verkeerd hebt begrepen en je per subgebied bedoelt)
Het grote probleem met het NIP is niet zozeer het NIP zelf, maar meer 1 van de verzekeraars (hoewel het NIP dit uiteraard in stand houdt). Zonder accreditatie wordt er namelijk (zo goed als) niets vergoed. Ondanks het feit dat een HBO'er net zo goed, of zelfs beter, is als een WO'er (op bepaalde vlakken).quote:Van nip weet ik eigenlijk te weinig (geen klinisch psych), maakt dat echt veel uit? Zou je als HBO-er niet bij een praktijk aan kunnen sluiten met nip-psychologen en daar veel toevoegen? Is het uberhaupt nodig nip-geaccrediteerd te zijn of alleen als je 1-mans praktijk wilt beginnen?
Een TP mag niet zelfstanding als klinisch psycholoog werken toch, of vergis ik me daarin?quote:Op maandag 10 maart 2014 15:04 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Het klopt dat er een groot verschil is tussen WO en HBO psychologie. Echter klopt het beeld wat jullie schetsen (imo) niet helemaal. De HBO'er is prima in staat een therapie (binnen bepaalde kaders) uit te voeren en bepaalde diagnoses te stellen. Sterker nog, een net afgestudeerde HBO'er heeft vele malen meer competenties op dit vlak dan een WO'er, die (bijna) geen praktijkervaring heeft.
Dat is afhankelijk van de master die de wo'er doet. Als de wo'er een RM doet heb je gelijk, bij de andere masters is mijn ervaring dat dat niet het geval is. Dit komt mede doordat een wo'er realistischer blijft. Die weet bijvoorbeeld dat een interventie die wordt opgezet voor in het bedrijfsleven/de maatschappij een beperkte kracht heeft afhankelijk van allerlei factoren, terwijl de hbo'ers (is mijn ervaring) gewoon een interventie voorstellen en op basis van hun eigen vertrouwen/hoop op een goede afloop een rapport schrijven.quote:Dat de WO'ers vele malen beter zijn op het onderzoektechnische vlak, staat buiten kijf natuurlijk. De HBO'er zal in het toegepaste onderzoeksdeel van grote waarde blijken (hebben we namelijk ervaring mee), maar het theoretische kader is meer een WO vlak.
Het zou raar zijn als er geen overlap zou zijn. Universitaire opleidingen moeten immers ook de basis behandelen voor ze kunnen doorstomen naar ingewikkeldere technieken en methodes. Op mijn oude universiteit (RU) werd hetzelfde boek voor de eerste jaars gebruikt als bij de HAN werd gebruikt. Het verschil: De RU-studenten gingen in een half jaar door dat boek om vervolgens boeken van hetzelfde formaat per 6 te verslinden, terwijl de HAN studenten 1,5-2 jaar deden over dat introductieboek en daarna dus gewoonweg niet meer de tijd hadden om nog heel veel verdieping te zoeken.quote:Qua diagnoses worden HBO'ers ook van veel (praktijk) informatie voorzien. Niet op alle vlakken (ga ik van uit), maar wel uitvoerig. Ook krijgen we veel ervaring met testafname en cliëntcontacten.
Qua basiskennis hebben zowel HBO (Saxion iig) en WO dezelfde introductieboeken. Oa Brysbaert. Dus ook op dat vlak zijn er overlappingen tussen beide niveaus.
Ik zie niet hoe je erbij komt dat angst de oorzaak is van dit alles en heb ook niet echt het idee dat je daar argumenten voor geeft.quote:Mijns inziens is het standpunt van het NIP idioot en geboren uit angst, vooral daar de HBO'er een goede aanvulling is op de WO'er.
Ah, wij hebben geen introvak dus dat verklaart hetquote:Op maandag 10 maart 2014 16:10 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Brysbaert werd hier gebruikt voor het vak "Inleiding in de Psychologie", dus puur inleidend. Enige verschil, voor zover mij verteld, tussen onze opleiding en WO was de doorlooptijd. Wij kregen 20 weken voor het boek, de WO'ers 10 weken. Verder dezelfde stof.
[..]
Maar dat geldt dan dus alleen bij een 1-persoonskliniek? Stel er is een kliniek met 1 psychiater, 1 nip-psycholoog en 1 niet-nip psycholoog die samen behandelen, dan wordt dat toch gewoon vergoed?quote:Het grote probleem met het NIP is niet zozeer het NIP zelf, maar meer 1 van de verzekeraars (hoewel het NIP dit uiteraard in stand houdt). Zonder accreditatie wordt er namelijk (zo goed als) niets vergoed. Ondanks het feit dat een HBO'er net zo goed, of zelfs beter, is als een WO'er (op bepaalde vlakken).
Dat onderscheid is iets wat er uit moet imo, maar wel met behoud van het kwaliteitsniveau. Van wat ik er van begrepen heb, doet het NIP er ook voor zorgen dat er een bepaalde garantie van kwaliteit is door de behandelend persoon. Zo'n kwaliteitsgarantie dient er altijd te zijn natuurlijk.
n = 1, maar ik liep ooit ergens vanwege problemen met adhd, de nip-psycholoog moest allemaal heel erg nodig over cliche freudiaanse shit praten terwijl de ondersteuner (geen idee van opleiding) me daadwerkelijk hielp mijn shit op orde te krijgen.quote:Op maandag 10 maart 2014 16:13 schreef Operc het volgende:
Daarnaast hoor ik vaker dat de hbo'er een goede aanvulling is op de wo'er als het om psychologie gaat. Kun je me uitleggen waarom precies? Voor mijn gevoel is er namelijk een parallel met de studie rechten. Op het wo is dat een studie waarvan de waarde bekend is, op het hbo leren ze niets wat de wo'ers niet ook zouden kunnen, alleen zijn hbo'ers goedkoper of voelen wo'ers zich misschien te goed voor die baantjes die de hbo'ers wel aannemen. Dat betekent niet dat hbo'ers niet succesvol kunnen zijn, maar het zijn daardoor niet opeens advocaten bijvoorbeeld.
Mja wo psychologen van de oude stempel zijn niet zo zinvol vergeleken met de nieuwe nee. Wat ik van medestudenten die die richting gedaan hebben heb meegekregen gaat het tegenwoordig vooral om het inschatten welke therapie het beste werkt bij de client en die toepassen in plaats van het Freudiaanse "praten." Dat lijkt me een goede (noodzakelijke?) vooruitgang.quote:Op maandag 10 maart 2014 16:19 schreef oompaloompa het volgende:
n = 1, maar ik liep ooit ergens vanwege problemen met adhd, de nip-psycholoog moest allemaal heel erg nodig over cliche freudiaanse shit praten terwijl de ondersteuner (geen idee van opleiding) me daadwerkelijk hielp mijn shit op orde te krijgen.
Klopt dat een TP'er dat niet mag. En eerlijk gezegd ben ik daar ook niet voor. In de klinische lijn zit teveel gebrek aan kennis en ervaring (welke een WO'er ook in de praktijk pas krijgt, maar goed) bij de HBO'ers om hier zelfstandig in te kunnen opereren op het gebied van diagnoses ed.quote:Op maandag 10 maart 2014 16:13 schreef Operc het volgende:
[..]
Een TP mag niet zelfstanding als klinisch psycholoog werken toch, of vergis ik me daarin?
Daarnaast zal een wo'er meer competenties hebben met betrekking tot klinische diagnose, uitgaande van de situatie dat de wo'er de klinische psychologiemaster volgt en zijn BAPD haalt.
Misschien is jouw ervaring met PDW'ers, of met TP'ers niet van het Saxion, maar wij worden hier keihard afgerekend op de onderbouwing van onze interventies. Alles wat we hier voor moeten stellen moet onderbouwd zijn met onderzoeken, liefst met praktijkvoorbeelden en niet enkel literatuur. Dus het beeld wat jij schetst van de HBO'er, herken ik niet vanuit mijn opleiding.quote:[..]
Dat is afhankelijk van de master die de wo'er doet. Als de wo'er een RM doet heb je gelijk, bij de andere masters is mijn ervaring dat dat niet het geval is. Dit komt mede doordat een wo'er realistischer blijft. Die weet bijvoorbeeld dat een interventie die wordt opgezet voor in het bedrijfsleven/de maatschappij een beperkte kracht heeft afhankelijk van allerlei factoren, terwijl de hbo'ers (is mijn ervaring) gewoon een interventie voorstellen en op basis van hun eigen vertrouwen/hoop op een goede afloop een rapport schrijven.
Het tijdsaspect is idd iets wat regelmatig benoemd werd door mijn docenten als zijnde het grote verschil. En is uiteraard ook de oorzaak van de extra verdieping van WO'ersquote:[..]
Het zou raar zijn als er geen overlap zou zijn. Universitaire opleidingen moeten immers ook de basis behandelen voor ze kunnen doorstomen naar ingewikkeldere technieken en methodes. Op mijn oude universiteit (RU) werd hetzelfde boek voor de eerste jaars gebruikt als bij de HAN werd gebruikt. Het verschil: De RU-studenten gingen in een half jaar door dat boek om vervolgens boeken van hetzelfde formaat per 6 te verslinden, terwijl de HAN studenten 1,5-2 jaar deden over dat introductieboek en daarna dus gewoonweg niet meer de tijd hadden om nog heel veel verdieping te zoeken.
Hoewel het grootste gedeelte van mijn boeken idd Nederlands zijn, kregen wij door de hele opleiding heeft veel Engelstalige (zeer recente) onderzoeken als studiemateriaal opgelegd. Voor zover ik mij kan herinneren zijn er nauwelijks vakken geweest waarbij dat niet het geval was.quote:Een andere reden waarom de kennis van TP'ers beperkter is dan die van wo'ers is dat op het hbo het grootste deel van de stof uit Nederlandstalige boeken komt (zoals het door jou aangedragen introductieboek) terwijl dat bij een wo-opleiding vooral engelstalige boeken zijn. Ter illustratie: Mijn bachelorliteratuur was 80% Engels en 20% Nederlands (qua boeken). Die 20% bestond uit een statistiekcursus die de docent zelf had uitgegeven en boeken over ethische kwesties (NIP code etcetera.) De boeken voor de master waren allemaal in het Engels. Nu maakt bij een boek de taal niet veel uit voor het niveau, maar een studie die volop gebruik maakt van Engelstalige boeken heeft een veel grotere schat aan kennis waar ze uit kunnen putten bij het samenstellen van een collegejaar.
Het is vooral een gevoel icm de observatie dat het NIP een erg rigide opstelling heeft richting HBO'ers.quote:[..]
Ik zie niet hoe je erbij komt dat angst de oorzaak is van dit alles en heb ook niet echt het idee dat je daar argumenten voor geeft.
Ik kan niet mee met je parallel mbt rechten, aangezien ik daar 0 kennis van hebquote:Daarnaast hoor ik vaker dat de hbo'er een goede aanvulling is op de wo'er als het om psychologie gaat. Kun je me uitleggen waarom precies? Voor mijn gevoel is er namelijk een parallel met de studie rechten. Op het wo is dat een studie waarvan de waarde bekend is, op het hbo leren ze niets wat de wo'ers niet ook zouden kunnen, alleen zijn hbo'ers goedkoper of voelen wo'ers zich misschien te goed voor die baantjes die de hbo'ers wel aannemen. Dat betekent niet dat hbo'ers niet succesvol kunnen zijn, maar het zijn daardoor niet opeens advocaten bijvoorbeeld.
Waarschijnlijkquote:Op maandag 10 maart 2014 16:19 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Ah, wij hebben geen introvak dus dat verklaart het
Zolang de NIP'er maar een poot zet. Wat ik van collega studenten veel hoor is dat zij het volledige traject doen en de NIP'er enkel zijn poot zijn, ondanks dat dit helemaal niet mag. Gebrek aan tijd en geld, gok ik.quote:[..]
Maar dat geldt dan dus alleen bij een 1-persoonskliniek? Stel er is een kliniek met 1 psychiater, 1 nip-psycholoog en 1 niet-nip psycholoog die samen behandelen, dan wordt dat toch gewoon vergoed?
Tja, ik vind het lastig om in te schatten hoe de "huidige" WO'er hier mee om gaat. Ik kan enkel spreken vanuit mijn opleiding. Wij worden vooral opgeleid om te kijken naar de cliënt/patiënt en niet naar het label wat er opgeplakt moet worden. Maw; kijken hoe we het probleem op kunnen lossen, ipv het een naam geven.quote:[..]
n = 1, maar ik liep ooit ergens vanwege problemen met adhd, de nip-psycholoog moest allemaal heel erg nodig over cliche freudiaanse shit praten terwijl de ondersteuner (geen idee van opleiding) me daadwerkelijk hielp mijn shit op orde te krijgen.
Mijn voorbeeld was niet zo duidelijk. Laat ik het wat verder toelichten. Tijdens mijn stage waren er wat stagaires van het hbo (niet het Saxion volgens mij) die een interventie hadden opgezet om meer mensen aan het fietsen te krijgen. Interessant praatje, maar toen er gevraagd werd wat de uitkomst zou zijn, vertelden ze doodleuk dat ze hadden geschat dat de helft van de mensen die waren aangeschreven de aanbieding zou lezen (een of andere advertentie ergens) en dat daar 10% van mee zou doen aan de interventie en na afloop van het onderzoek ook zeker zouden blijven fietsen. Nu was er 1. geen interventie, ze hebben enkel iets voorgesteld, niet daadwerkelijk uitgevoerd en 2. een beetje schatten wat de uitkomst zal zijn heeft natuurlijk vrij weinig waarde. In dat opzicht 'wint' een wo'er het omdat die altijd eerst ook daadwerkelijk de interventie zal testen (zeker als het als stage een onderdeel van zijn studie is) en achteraf dus zal kunnen zeggen of de interventie effectief was, in plaats van roepen wat je mogelijk schat dat het effect is.quote:Op maandag 10 maart 2014 16:35 schreef RvLaak het volgende:
Misschien is jouw ervaring met PDW'ers, of met TP'ers niet van het Saxion, maar wij worden hier keihard afgerekend op de onderbouwing van onze interventies. Alles wat we hier voor moeten stellen moet onderbouwd zijn met onderzoeken, liefst met praktijkvoorbeelden en niet enkel literatuur. Dus het beeld wat jij schetst van de HBO'er, herken ik niet vanuit mijn opleiding.
Dat is dus een groot nadeel aan de hbo variant.quote:Het tijdsaspect is idd iets wat regelmatig benoemd werd door mijn docenten als zijnde het grote verschil. En is uiteraard ook de oorzaak van de extra verdieping van WO'ers
Ik had het nog niet over de losse artikelen, enkel over de basis en daar ontbreekt gewoon al veel kennis op de hbo variant (helaas).quote:Hoewel het grootste gedeelte van mijn boeken idd Nederlands zijn, kregen wij door de hele opleiding heeft veel Engelstalige (zeer recente) onderzoeken als studiemateriaal opgelegd. Voor zover ik mij kan herinneren zijn er nauwelijks vakken geweest waarbij dat niet het geval was.
Er is niet echt een mogelijkheid tot een niet rigide opstelling. Er is enkel een ja of nee mogelijk op de vraag of TP'ers zich bij het NIP moeten mogen registreren of niet. Dat het standpunt van het NIP je niet bevalt is dan weer iets anders en heeft weinig te maken met of het NIP rigide of flexibel is. Daarnaast zou een NIP accreditatie je niet helpen, omdat de verzekeringsmaatschappij op dat moment de regels eenvoudig kan wijzigen naar een variant waarbij de wo-psycholoog (met master en BAPD) de enige erkende psycholoog is voor de verzekeraar. Ook werkt een TP'er niet zelfstandig, maar onder verantwoording van een wo psycholoog. Ze hebben in die zin de uitvoerende taak. Een verzekeraar zal niet accepteren dat een TP'er zelf gaat besluiten welke therapie wordt toegepast, omdat ze daar gewoonweg niet goed genoeg voor zijn opgeleid.quote:Het is vooral een gevoel icm de observatie dat het NIP een erg rigide opstelling heeft richting HBO'ers.
Hier quote ik even wat je in het begin van je post zei:quote:Ik kan niet mee met je parallel mbt rechten, aangezien ik daar 0 kennis van heb. Maar de TP'er kan vooral veel praktische zaken toevoegen aan het werkveld. Testafname, therapieën, beantwoording van bepaalde vraagstellingen (capaciteiten, A&O, etc. Dus niet de zware/medische zaken), toegepast onderzoek. Zaken op dat niveau.
Dit komt op mij toch echt over als "wo'ers voelen zich te goed/zijn te duur om het zelf te doen." Dat is natuurlijk deels de schuld van de wo'ers zelf (als ze zich te goed voelen) maar het zorgt er ook voor dat de hbo variant echt als 'minder' wordt gezien zoals eerder door een andere user werd gesteld. Als vervolgens het NIP zich richt op die wo psycholoog en de hbo psycholoog niet 'andere' kennis maar 'minder' kennis heeft, dan kan ik me goed voorstellen dat het NIP daar niet op zit te wachten.quote:Klopt dat een TP'er dat niet mag. En eerlijk gezegd ben ik daar ook niet voor. In de klinische lijn zit teveel gebrek aan kennis en ervaring (welke een WO'er ook in de praktijk pas krijgt, maar goed) bij de HBO'ers om hier zelfstandig in te kunnen opereren op het gebied van diagnoses ed.
Qua therapieën is het echter een ander verhaal. De HBO'er krijgt (bij het Saxion nochtans) veel gespreksvaardigheden, coaching, counseling en training vakken. Hierdoor zullen ze uitstekend geschikt zijn om zelfstandig een therapie te geven.
Ik heb hem hier nog in de kast staan vanuit Tilburg, haha.quote:Op maandag 10 maart 2014 15:43 schreef oompaloompa het volgende:
Tilburg in ieder geval niet. Sowieso hebben wij nooit echt een algemeen introductieboek gehad denk ik. (behalve als ik je verkeerd hebt begrepen en je per subgebied bedoelt)
Juist.quote:Op maandag 10 maart 2014 16:51 schreef oompaloompa het volgende:
Ik weet er gewoon te weinig vanaf, maar aangezien gz-psycholoog op wo 5 jaar duurt, en tp maar 4 en aangezien de snelheid waarmee stof behandeld wordt op het wo danig hoger ligt dan op het hbo kan ik me moeilijk voorstellen dat er weinig boeiende verschillen zijn.
Oh dan hebben ze dat na mijn jaar veranderd =Dquote:Op maandag 10 maart 2014 18:38 schreef automatic_ het volgende:
[..]
Ik heb hem hier nog in de kast staan vanuit Tilburg, haha.
Maar het is een introducerend boek over psychologie (werd gebruikt bij Functieleer).
Voluntary research-assistant bij Max Planck Nijmegen iets?quote:Op vrijdag 12 september 2014 05:35 schreef Sarasi het volgende:
En er inmiddels weer mee gestopt want wat een schijtprogramma is dat.Over anderhalve week heb ik een gesprek met de studieadviseur om mijn opties te bekijken. Ik wil graag naar het buitenland, maar de vraag is even of dat beter te doen is in de minor of in de masterfase, en of ik eventueel wat biologievakken erbij kan pakken omdat ik toch wel sterk neig naar de neuro kant.
Verder heb ik het dit blok best rustig. Statistiek 2, testtheorie, klinische neuropsychologie en gespreks- en diagnostische vaardigheden. Alleen dat laatste vak is echt vervelend. Een tentamen plus twee enorme verslagen en veel voorbereiding per dagdeel. En dat eindigt dan in een 'voldoende' of 'onvoldoende'.
Ik studeer aan de RuG. Ik denk dat ik in de eerste instantie gewoon een beetje mee ga draaien bij mijn moeder (testanalyse) en ik doe nu ook R ernaast. Dus even kijken hoeveel tijd ik daarnaast dan nog wil investeren.quote:Op dinsdag 16 september 2014 17:07 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Voluntary research-assistant bij Max Planck Nijmegen iets?
Heb ik ook willen doen en ga ik misschien in het komende jaar doen. Het enige dat mij tegenhoud zijn de kosten. Ik denk dat het best een meerwaarde kan zijn op je cv, zeker als je klinisch werk wilt gaan doen.quote:Op zondag 30 november 2014 16:14 schreef MeloD het volgende:
Ik overweeg de basiscursus CGT voor lidmaatschap van de VGCT. Iemand daar ervaring mee? Levert het nu echt iets op tijdens sollicitaties?
Kun je dat niet op echos zien? Zal niet heel nauwkeurig zijn, maar als de verschillen groot genoeg zijn zou je dat toch wel moeten kunnen spotten?quote:Op donderdag 18 december 2014 18:43 schreef Trinitrobenzeen het volgende:
Wie zet mij even in de OP onder RUG?
En een vraagje, mijn tekstboek zegt het volgende: ''In particular, individuals diagnosed with schizophrenia do not show the normal hemispheric asymmetry in brain development that occurs during the second trimester of pregnancy (4-6 months), and this may give rise to deficits in those areas of the brain concerned with language and associative learning.''
Hoe kan je dit in hemelsnaam meten? Je weet vooraf nog niet of een baby later een psychosis krijgt en wellicht schizofrenie ontwikkelt, dus hebben ze maar preventief enorm veel zwangere vrouwen die schizofreen zijn PET scans gemaakt van het embryo ofzo (als dat uberhaupt kan/goed is)?
Of is er ergens aan te zien post-mortem of die asymmetrie er toen al was?
Geeft je tekstboek niet toevallig een referentie naar het onderzoek? Ik neem aan dat het onderzoeksartikel de methode iets gedetailleerder zal beschrijven.quote:Op donderdag 18 december 2014 18:43 schreef Trinitrobenzeen het volgende:
Wie zet mij even in de OP onder RUG?
En een vraagje, mijn tekstboek zegt het volgende: ''In particular, individuals diagnosed with schizophrenia do not show the normal hemispheric asymmetry in brain development that occurs during the second trimester of pregnancy (4-6 months), and this may give rise to deficits in those areas of the brain concerned with language and associative learning.''
Hoe kan je dit in hemelsnaam meten? Je weet vooraf nog niet of een baby later een psychosis krijgt en wellicht schizofrenie ontwikkelt, dus hebben ze maar preventief enorm veel zwangere vrouwen die schizofreen zijn PET scans gemaakt van het embryo ofzo (als dat uberhaupt kan/goed is)?
Of is er ergens aan te zien post-mortem of die asymmetrie er toen al was?
Kortzichtig en afhankelijk van de studierichting feitelijk onjuist.quote:Op donderdag 19 februari 2015 18:49 schreef Lenny_Leonard het volgende:
Ja. Leuke opleiding. Geen werk in te vinden...
Zoals?quote:Op donderdag 19 februari 2015 20:30 schreef automatic_ het volgende:
Als de sociale kant je trekt; doen. Daar lijkt nog wat werk te zijn...
Sociale psychologie dus. Onjuist?quote:Op donderdag 19 februari 2015 19:52 schreef Noppie2000 het volgende:
[..]
Kortzichtig en afhankelijk van de studierichting feitelijk onjuist.
Ik neem dat het een poging is om vergelijk te hebben met de normgroep. Als er ergens afwijkingen te vinden zijn, in welk stadium van ontwikkeling dan ook, dan kan dat een aanknopingspunt zijn om op te focussen.quote:Op donderdag 18 december 2014 18:43 schreef Trinitrobenzeen het volgende:
Wie zet mij even in de OP onder RUG?
En een vraagje, mijn tekstboek zegt het volgende: ''In particular, individuals diagnosed with schizophrenia do not show the normal hemispheric asymmetry in brain development that occurs during the second trimester of pregnancy (4-6 months), and this may give rise to deficits in those areas of the brain concerned with language and associative learning.''
Hoe kan je dit in hemelsnaam meten? Je weet vooraf nog niet of een baby later een psychosis krijgt en wellicht schizofrenie ontwikkelt, dus hebben ze maar preventief enorm veel zwangere vrouwen die schizofreen zijn PET scans gemaakt van het embryo ofzo (als dat uberhaupt kan/goed is)?
Of is er ergens aan te zien post-mortem of die asymmetrie er toen al was?
Nee klopt, is ook zo. Ik wou alleen even uitsluiten dat het niet ergens anders anders wordt gedaan. Al ben ik mijn negatieve vooroordeel over wetenschappelijk onderzoek in de psychologie al langzaam aan het bijwerken. Ik kan het niet helpen om altijd meteen te denken aan 1ejaars studenten hersenloze opdrachten te laten doen met een toetsenbord en saaie stimuli op een scherm :pquote:Op zondag 10 mei 2015 21:39 schreef Sarasi het volgende:
Elke master heeft voor zover ik weet een masters thesis ja, en dat ik altijd een onderzoek. Vergeet niet dat je een wetenschappelijke opleiding doet.
Met alleen de master Sociale Psychologie is het moeilijk een baan te vinden. De meeste studenten / net afgestudeerden staren zich blind op P&O adviseur, maar daar is namelijk niet heel vraag naar. Meestal is dat een functie die je bereik door te beginnen als P&O / loonadministratief medewerker.quote:Op vrijdag 20 februari 2015 07:56 schreef Lenny_Leonard het volgende:
[..]
Sociale psychologie dus. Onjuist?
Waar vind je die banen dan?
Ik ken wel een meisje die daar naar het eerste jaar heen gaat, maybe kan ik haar er blij mee maken?quote:Op zaterdag 4 juli 2015 20:45 schreef automatic_ het volgende:
Is er nog iemand die in Tilburg zit? Ik ga verhuizen en heb nog alles qua samenvattingen etc. van 4 jaar (bachelor en master Kind/Jeugd).
jankerdquote:Op maandag 9 september 2013 12:45 schreef poker4lifee het volgende:
Wat is het 2e jaar tot nu toe kut vergeleken met het eerste jaar.
Zoveel verplichte werkgroepen en verplichte opdrachtenirritanttttt
Waarom niet gewoon zes maanden lopen dan? Ik zou gewoon blij zijn met een stageplek, die andere drie maanden is alleen maar weer werkervaring.quote:Op maandag 17 oktober 2016 17:03 schreef poker4lifee het volgende:
zo wtf, hier is al heel lang niet gepost
Dacht ff vragen of iemand nog een bedrijf/site weet voor s&o/a&o stages.Het lijkt vooralsnog best lastig om een stageplek te kunnen vinden. Ook jammer dat ze bijna allemaal 6 maanden zoeken terwijl wij maar 3 maanden hoeven.
[..]
jankerd
Dit, het is moeilijk en gemakkelijk om na psychologie een baan te vinden. Moeilijk want het aanbod is veel groter dan de vraag, gemakkelijk want de meeste competitie stelt niet veel voor en elke onderscheidende actie die je neemt telt zwaar.quote:Op maandag 17 oktober 2016 17:37 schreef Sarasi het volgende:
[..]
Waarom niet gewoon zes maanden lopen dan? Ik zou gewoon blij zijn met een stageplek, die andere drie maanden is alleen maar weer werkervaring.
Dit.quote:Op maandag 17 oktober 2016 17:37 schreef Sarasi het volgende:
[..]
Waarom niet gewoon zes maanden lopen dan? Ik zou gewoon blij zijn met een stageplek, die andere drie maanden is alleen maar weer werkervaring.
En dit stiekem ook wel ja.quote:Op maandag 17 oktober 2016 18:00 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Dit, het is moeilijk en gemakkelijk om na psychologie een baan te vinden. Moeilijk want het aanbod is veel groter dan de vraag, gemakkelijk want de meeste competitie stelt niet veel voor en elke onderscheidende actie die je neemt telt zwaar.
quote:Op maandag 17 oktober 2016 17:37 schreef Sarasi het volgende:
[..]
Waarom niet gewoon zes maanden lopen dan? Ik zou gewoon blij zijn met een stageplek, die andere drie maanden is alleen maar weer werkervaring.
Klopt zekerquote:Op maandag 17 oktober 2016 18:00 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Dit, het is moeilijk en gemakkelijk om na psychologie een baan te vinden. Moeilijk want het aanbod is veel groter dan de vraag, gemakkelijk want de meeste competitie stelt niet veel voor en elke onderscheidende actie die je neemt telt zwaar.
1.5 uur zonder overstap? Want dan kun je prima studeren in de trein. Studievertraging omdat je extra stage loopt lijkt me nou niet echt een vreselijk onoverkomelijk probleem.quote:Op maandag 17 oktober 2016 18:19 schreef poker4lifee het volgende:
[..]
[..]
Klopt zekerVooral omdat de studie dan vertraging op loopt en de meeste stagesin Amsterdam zijn (2x 1.5 uur reizen vaak). Maar verder hebben jullie natuurlijk gewoon gelijk en zal ik mijn eisen wat moeten gaan verlagen, anders schiet het echt niet op.
Van het clubje waarmee ik studeerde was de meest succesvolle studente (clinische richting) degene die intentioneel een jaar vertraging opliep omdat ze extra stage bij het GGZ kon lopen. Die stageplaats werd meteen na haar afstuderen omgezet in een baan.quote:Op maandag 17 oktober 2016 18:19 schreef poker4lifee het volgende:
[..]
[..]
Klopt zekerVooral omdat de studie dan vertraging op loopt en de meeste stagesin Amsterdam zijn (2x 1.5 uur reizen vaak). Maar verder hebben jullie natuurlijk gewoon gelijk en zal ik mijn eisen wat moeten gaan verlagen, anders schiet het echt niet op.
nicequote:Op maandag 17 oktober 2016 18:32 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Van het clubje waarmee ik studeerde was de meest succesvolle studente (clinische richting) degene die intentioneel een jaar vertraging opliep omdat ze extra stage bij het GGZ kon lopen. Die stageplaats werd meteen na haar afstuderen omgezet in een baan.
Vind je stats een beetje leuk om te doen (als je van pokeren houdt lijkt me dat wel)?quote:Op maandag 17 oktober 2016 18:43 schreef poker4lifee het volgende:
sowieso overstappen
[..]
niceJa als dat nou een garantie zou zijn haha
s&o/a&o ook niet de meest handige richting voor stages lijkt het, bijna alle stages gericht op hr in plaats van echt problemen oplossen, en de meeste zien er dan ook meer uit als hbo stages. Vacature berichten plaatsen op social media en dergelijke... Een leuke, uitdagende stage voor 6 maanden zou sowieso al een stuk minder erg zijn
ik heb heel weinig met spss helaas, maar dat klinkt wel vetquote:Op maandag 17 oktober 2016 18:45 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Vind je stats een beetje leuk om te doen (als je van pokeren houdt lijkt me dat wel)?
Dan zijn er veel gebieden waar vraag is naar S&O psychologen waar je misschien niet meteen aan zou denken. Meerderen van mijn opleiding werken bv bij Nibud en dienst financiele zaken, waar ze interventies ontwikkelen en analyseren om kinderen beter met geld om te leren gaan / interventies om belastingfraude tegen te gaan, etc.
Statistiek is niet hetzelfde als SPSS. Ik houd van statistiek, maar SPSS mag wel als pakketje naar de maan om voor altijd vergeten te worden.quote:Op maandag 17 oktober 2016 18:54 schreef poker4lifee het volgende:
[..]
ik heb heel weinig met spss helaas, maar dat klinkt wel vetZal er eens naar gaan kijken, thanks.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |