Yaguar ken ik niet, bedoel je Jaguar? BMW maakte die ook btw, wat is je punt?quote:
2500 netto is geen slecht salaris voor een beetje moderaten.quote:Op donderdag 25 juli 2013 17:21 schreef Maharbal het volgende:
1) 0
2) 26
3) Uitwonend
Laatste 2 jaar kleine ¤20.000 uitgegeven aan een auto en reis. Ben net aan het werk en heb relatief hoge maandlasten (ruim ¤ 1.600), dus spaar minder ( ~ ¤ 850 p/m) dan had gekund als ik nog ergens in een studentenhuis / gedeeld was blijven wonen. Maar na m'n studie had ik wel even genoeg van dat delen
Bovendien ben ik verknocht aan m'n auto en autorijden, terwijl ik op loopafstand van m'n werk woon
Jaguar idd.quote:Op donderdag 25 juli 2013 21:26 schreef Hyaenidae het volgende:
Yaguar ken ik niet, bedoel je Jaguar? BMW maakt die ook btw, wat is je punt?
Inderdaad.quote:Op donderdag 25 juli 2013 21:31 schreef Hyaenidae het volgende:
[..]
2500 netto is geen slecht salaris voor een beetje moderaten.
Wtf dat is dus 500 per maand.quote:Op vrijdag 19 juli 2013 11:21 schreef Homey het volgende:
5 jaar langer thuiswonen levert je impliciet al 30k op, vandaar dat thuiswoners beduidend rijker zijn.
Wat echt heel erg weinig is als je thuiswoont, zeker voor de violen die geen kostgeld betalen.quote:
Vind jij, vind ik niet. Als ik al bij mijn ouders zou wonen, dan zou ik lekker mijn bijdrage leveren in het huishouden. Maar niet in de vorm van kostgeld, het is geen hotel. Ik betaal wel lekker de boodschappen her en der, rekening hier en daar, alles gewoon zoals het uitkomt. Zo takke burgerlijk vind ik dat, het spijt me. Doen we thuis trouwens ook niet als we met de familie op vakantie gaan ofzo, iedereen gaat ervan uit dat het uiteindelijk wel gemiddeld beetje eerlijk verdeeld wordt en daarmee is er geen gezeik over geld...quote:
Natuurlijk, maar ik denk dat er nog wel meer verschillen zijn. Kostgeld staat voor een soort regeling die je treft met je ouders over de verdeling van de kosten van je onderhoud. Zou ik voor passen.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:01 schreef Janneke141 het volgende:
Het beestje kan maar een naam hebben natuurlijk.
Daar heb jij niks over te vertellen als je nog thuis woont. Als het je niet bevalt dan is daar het gat van de deur.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:05 schreef Bajskorv het volgende:
[..]
Natuurlijk, maar ik denk dat er nog wel meer verschillen zijn. Kostgeld staat voor een soort regeling die je treft met je ouders over de verdeling van de kosten van je onderhoud. Zou ik voor passen.
Die discussie dus nooit gehad, bij ons thuis gedraagd iedereen zich redelijk makkelijk en eerlijk.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:12 schreef Bombshell het volgende:
[..]
Daar heb jij niks over te vertellen als je nog thuis woont. Als het je niet bevalt dan is daar het gat van de deur.
Daar heb je geen kostgeld regeling voor nodig. En rijk zijn mijn ouders ook niet, boeren verdienen niet echt lekker.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:18 schreef Janneke141 het volgende:
Jouw ouders zullen jou niet van hun laatste centen hebben onderhouden. Daarnaast is er niets mis mee om je kinderen bijtijds de waarde van geld te leren. Voor niets gaat de zon op.
Denk niet dat die relatie zo direct is, maar ik heb zelf ook nog een tijd in Azië doorgebracht. Zoiets helpt wel bij je sollicitatiegesprek, maar anders heb je er geen last van hoor. Het is niet zo dat er gevraagd wordt of je nog thuis woont. En verder zou het weinig uit moeten maken voor wat je aan kuntquote:Op donderdag 25 juli 2013 20:12 schreef Sport_Life het volgende:
[..]
Een stukje zelfstandigheid is heel veel waard op de (huidige) arbeidsmarkt. Kan zo 10k per jaar schelen, iemand die gewend is voor zichzelf te zorgen en (grote) projecten aan kan (nemen), of iemand die gewend is dat mama elke avond het eten om 18u klaar zet. Ik zie diegene nog niet snel in het diepe springen in het buitenland, om maar wat te noemen.
En wat is het verschil? De ene betaald 500 euro aan kostgeld waarvan boodschappen en rekeningen, jij doet dus precies hetzelfde.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 01:58 schreef Bajskorv het volgende:
[..]
Vind jij, vind ik niet. Als ik al bij mijn ouders zou wonen, dan zou ik lekker mijn bijdrage leveren in het huishouden. Maar niet in de vorm van kostgeld, het is geen hotel. Ik betaal wel lekker de boodschappen her en der, rekening hier en daar, alles gewoon zoals het uitkomt. Zo takke burgerlijk vind ik dat, het spijt me. Doen we thuis trouwens ook niet als we met de familie op vakantie gaan ofzo, iedereen gaat ervan uit dat het uiteindelijk wel gemiddeld beetje eerlijk verdeeld wordt en daarmee is er geen gezeik over geld...
Tja, geen leven.. Iedereen heeft andere type ouders. Je kan het niet vergelijken.quote:Op dinsdag 23 juli 2013 18:30 schreef Funkel het volgende:
[..]
Eindelijk iemand die t snapt! Genieten! Beter dan oppotten en thuiswonen, lekker bij pappie en mammie.. Heb je straks 50k spaargeld, maar geen leven..
Dit! Ik snap ook niet waarom daar zo moeilijk over wordt gedaan. Ik vind het heerlijk om bij thuiskomst even met me ouders te babbelen over het leven, de werkdag en de laatste nieuwtjes. Verder heb ik geen enkele regel. 'Je bent oud en wijs genoeg om zelf te bepalen wat wel en niet kan'. Ik ben ook niet vaak thuis. Waarom zou ik dan nu het huis uit gaan? ¤ 1.200 vaste lasten betalen in plaats van ¤ 1.250 sparen!?quote:Op vrijdag 26 juli 2013 10:22 schreef sopzeep het volgende:
[..]
Tja, geen leven.. Iedereen heeft andere type ouders. Je kan het niet vergelijken.
Toen ik nog thuis woonde (19 jr) waren mijn ouders meer een soort 'vrienden/huisgenoten'. Er waren weinig tot geen verplichtingen en regels. Eten regelde ik zelf, etc. Een vriend van mij stond echter onder een strak regime en ergerde zich kapot. Toen we samen in een studentenhuis gingen wonen, merkte ik dat hij zich veel vrijer voelde en er voor mij op zich weinig veranderde.
Volgens mij hebben hebben veel 'thuiswoon'-bashers zelf een minder vrije opvoeding genoten, waardoor ze niet kunnen begrijpen dat veel mensen thuiswonen prima vinden
Oh want bij je ouders kan je niet genieten?quote:Op dinsdag 23 juli 2013 18:30 schreef Funkel het volgende:
[..]
Eindelijk iemand die t snapt! Genieten! Beter dan oppotten en thuiswonen, lekker bij pappie en mammie.. Heb je straks 50k spaargeld, maar geen leven..
Dit dus, ook lange tijd thuis gewoon geen problemen. Ma werkt s' avonds in avond dienst en zie ik dus ene week wel en andere week niet. Vader heeft ook z'n eigen PC / werkhok dus die zie ik verder ook niet zoveel.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 11:32 schreef satecl het volgende:
[..]
Dit! Ik snap ook niet waarom daar zo moeilijk over wordt gedaan. Ik vind het heerlijk om bij thuiskomst even met me ouders te babbelen over het leven, de werkdag en de laatste nieuwtjes. Verder heb ik geen enkele regel. 'Je bent oud en wijs genoeg om zelf te bepalen wat wel en niet kan'. Ik ben ook niet vaak thuis. Waarom zou ik dan nu het huis uit gaan? ¤ 1.200 vaste lasten betalen in plaats van ¤ 1.250 sparen!?
Nee hoor, ik wacht nog 2 jaar(30k erbij) en dan kan ik een zeer knap huis kopen. Met lekkere lage maandlasten zodat ik elk jaar nog lekker 2 keer op vakantie kan.
Ik heb precies hetzelfde gehad bij mij thuis. Ik was volledig vrij zoals jij beschrijft.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 10:22 schreef sopzeep het volgende:
[..]
Tja, geen leven.. Iedereen heeft andere type ouders. Je kan het niet vergelijken.
Toen ik nog thuis woonde (19 jr) waren mijn ouders meer een soort 'vrienden/huisgenoten'. Er waren weinig tot geen verplichtingen en regels. Eten regelde ik zelf, etc. Een vriend van mij stond echter onder een strak regime en ergerde zich kapot. Toen we samen in een studentenhuis gingen wonen, merkte ik dat hij zich veel vrijer voelde en er voor mij op zich weinig veranderde.
Volgens mij hebben hebben veel 'thuiswoon'-bashers zelf een minder vrije opvoeding genoten, waardoor ze niet kunnen begrijpen dat veel mensen thuiswonen prima vinden
Herken ik wel ja. De eerste weken voelden alsof ik op vakantie was. Vond het sowieso prettig om even in een andere omgeving te zijn. Later voelde ik me vooral fijn, omdat ik echt volledig onafhankelijk geworden was: was, verzekeringen, problemen oplossen met je huisbaas, etc. Alles zelf doen. Was achteraf gezien toch even het laatste stapje.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 12:11 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Ik heb precies hetzelfde gehad bij mij thuis. Ik was volledig vrij zoals jij beschrijft.
Toch vond ik het heerlijk toen ik het huis uit ging. Het gaat niet allemaal om het feit dat je alles mag doen van je ouders, het gaat ook om een heel stuk ontwikkeling en begrip. Alleen al het besef dat je prakkie niet klaarstaat of je ondergoed is opgevouwen als je thuiskomt draagt bij aan je ontwikkeling, verantwoordelijkheid en ga zo maar door.
Dat laat onverlet dat thuiswonen ook zijn voordelen heeft.
Is een sollicitatiegesprek niet één van de belangrijkste dingen?quote:Op vrijdag 26 juli 2013 08:58 schreef Apollon het volgende:
[..]
Denk niet dat die relatie zo direct is, maar ik heb zelf ook nog een tijd in Azië doorgebracht. Zoiets helpt wel bij je sollicitatiegesprek
Jawel, daarom raad ik iedereen die spaart wel aan altijd een deel te investeren in dat soort mooie ervaring (ipv dure kleding, gadgets, etc..)quote:Op vrijdag 26 juli 2013 14:26 schreef Sport_Life het volgende:
[..]
Is een sollicitatiegesprek niet één van de belangrijkste dingen?.
Perfectquote:Op zaterdag 27 juli 2013 14:29 schreef von_manstein het volgende:
Hoeveel: 13k op een rekening. (geen aandelen o.i.d.)
Leeftijd: 34 jaar, achtergrond info ter vergelijking: alleen wonend, geen kinderen, koophuis, 1.5x modal en buiten hypotheek om geen schulden uitstaan.
Hoe: Resterend salaris eind vd maand op spaarrekening dumpen.
Ik spaar niet bewust en doe waar ik zin in heb en kan betalen.
Het oppotten van (veel) geld zie ik niet zitten. Heb de afgelopen jaren van mensen afscheid moeten nemen die redelijk veel geld hadden gespaard, maar het niet hebben kunnen uitgeven door plots overlijden op jonge dan wel middelbare leeftijd.
Ik eindig liever met het idee dat ik heb kunnen doen en laten wat ik wil, dan met een dikke spaarrekening waar na mijn dood ruzie over wordt gemaakt.
Just my 2ct.
Waarom dan niet nog langer bij je ouders blijven wonen ipv na 2 jaar al vertrekken als er geen noodzaak is?quote:Op vrijdag 26 juli 2013 11:32 schreef satecl het volgende:
[..]
Dit! Ik snap ook niet waarom daar zo moeilijk over wordt gedaan. Ik vind het heerlijk om bij thuiskomst even met me ouders te babbelen over het leven, de werkdag en de laatste nieuwtjes. Verder heb ik geen enkele regel. 'Je bent oud en wijs genoeg om zelf te bepalen wat wel en niet kan'. Ik ben ook niet vaak thuis. Waarom zou ik dan nu het huis uit gaan? ¤ 1.200 vaste lasten betalen in plaats van ¤ 1.250 sparen!?
Nee hoor, ik wacht nog 2 jaar(30k erbij) en dan kan ik een zeer knap huis kopen. Met lekkere lage maandlasten zodat ik elk jaar nog lekker 2 keer op vakantie kan.
Heb je verder geen ambitie om iets meer te doen met je geld? D.w.z. Een nieuwe keuken, badkamer, auto, ofzoiets?quote:Op zaterdag 27 juli 2013 14:29 schreef von_manstein het volgende:
Hoeveel: 13k op een rekening. (geen aandelen o.i.d.)
Leeftijd: 34 jaar, achtergrond info ter vergelijking: alleen wonend, geen kinderen, koophuis, 1.5x modal en buiten hypotheek om geen schulden uitstaan.
Hoe: Resterend salaris eind vd maand op spaarrekening dumpen.
Ik spaar niet bewust en doe waar ik zin in heb en kan betalen.
Het oppotten van (veel) geld zie ik niet zitten. Heb de afgelopen jaren van mensen afscheid moeten nemen die redelijk veel geld hadden gespaard, maar het niet hebben kunnen uitgeven door plots overlijden op jonge dan wel middelbare leeftijd.
Ik eindig liever met het idee dat ik heb kunnen doen en laten wat ik wil, dan met een dikke spaarrekening waar na mijn dood ruzie over wordt gemaakt.
Just my 2ct.
Aan een nieuwe keuken, badkamer etc. hecht ik weinig meer waarde. Ik kook net zo goed in een keuken van 3500 euro als in een keuken van 30k. Zelfde geld voor een badkamer. Ik word niet schoner en stink minder als ik mijzelf verzorg in een badkamer van 2500 euro of in een bandkamer van 15k.quote:Op zaterdag 27 juli 2013 18:23 schreef Ill-Skillz het volgende:
[..]
Heb je verder geen ambitie om iets meer te doen met je geld? D.w.z. Een nieuwe keuken, badkamer, auto, ofzoiets?
Dat je niet al je geld wil opsparen begrijp ik, maar 13k op je 34e, met 1,5x modaal vind ik wel echt bedroevend weinig.
1: 22Kquote:Op vrijdag 19 juli 2013 08:58 schreef Maharbal het volgende:
1) Hoeveel spaargeld (vrij vermogen: dus ook aandelen e.d.) heb je?
2) Wat is je leeftijd?
3) Hoe heb je dit voor elkaar gekregen? (maandelijks gespaard? beleggingen? schenkingen ouders? erfenis? of juist niet door uitbundig leven/studententijd e.d.?
Deel twee dan maar.
Nadeel: de kosten koper kan je tegenwoordig niet meer volledig financiering. Die 2,5k is toch minimaal in te leggen in een hypotheek. Daarna komen de verbouwings en stofferingskosten.quote:Op zondag 28 juli 2013 12:56 schreef Sjowhan het volgende:
1. 2.5k (+2k van spaarloonregeling)
2. 31
3. Huurhuis (sociaal, kale huur 550).
Heb vroeger (en nu nog wel een beetje) een gat in de hand gehad (impuls aankopen waren er best vaak), en zag het voordeel niet van sparen. Nu -ook doordat ik *iets* teveel verdien om nog in aanmerking te komen voor een andere sociale huurwoning- ik aan het rondkijken ben voor een koopwoning, zie ik dat sparen toch handiger zou zijn geweest.
Woon bijna een jaar samen, vriendin zit helaas (nog) zonder werk, dus alle lasten (m.u.v. haar eigen verzekering/mobiel welke ze nu met haar spaargeld betaald) betaal ik nu. Hoop dat deze situatie snel veranderd waardoor het spaargeld ook weer wat harder stijgt.
Maar jij wou toch niet geboren worden? Jouw ouders wouden jou hebben dus dan moeten ze je alles geven wat je wilt. En als ze dat niet bevalt dan hadden ze maar voor behoorlijke anticonceptie moeten zorgen.quote:Op zondag 28 juli 2013 16:44 schreef maart78 het volgende:
dit komt voornamelijk doordat ik werkloos was. en ik zal mijn eigen boontjes moeten doppen al zijn mijn ouders vermogend genoeg
Dus omdat je 'maar' 1300 hebt zouden je ouders gelijk bij moeten springen? Ook al ben je 35 en in staat in je eigen boontjes te doppen en je eigen verantwoordelijkheden te dragen? Geld is ook niet alles hoor...quote:Op zondag 28 juli 2013 16:42 schreef sanasoufi het volgende:
[..]
35, en maar 1300Heb je geen ouders die maandelijks geld kunnen schenken?
Als ze doodgaan mag je lekker de erfenis opstrijken.quote:Op zondag 28 juli 2013 16:44 schreef maart78 het volgende:
dit komt voornamelijk doordat ik werkloos was. en ik zal mijn eigen boontjes moeten doppen al zijn mijn ouders vermogend genoeg
Bij mij was "sparen tot het oneindige" een bijproduct. Een auto, nieuwe keuken of badkamer boeit mij niet. Alles waar ik geld aan kwijt kan; minder werken (3 dagen), een fijn -afbetaald- huisje in het centrum, een leuk sociaal leven, vaak lange weekenden weg en genieten, deed ik. Toch spaarde ik dan nog 750 euro in de maand. Tsja, waar moet je het dan aan uitgeven? Dan spaar je tot het oneindige....quote:Op zondag 28 juli 2013 03:14 schreef Furia-Aurum het volgende:
Een auto aanschaffen lijkt me echt wel killing als je ook nog van plan bent te sparen...
Maar waarom sparen tot het oneindige? Waarom perse een nieuwe keuken, badkamer etc? Als je een kleine reserve hebt voor acute noodgevallen, is het toch prima om gewoon lekker te leven, goed te eten, te socializen, domweg te genieten?
Enfin, uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf uitmaken wat hij/zij wil doen met het geld, als mensen het er niet mee eens zijn dan hebben die pech, nietwaar?
quote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:07 schreef Roadtrip het volgende:
Oeh, mijn salaris is binnen... Nu heb ik 1300 (I know, maar het is een bijbaan) en kan ik een hotelletje boeken!
Over de mensen die graag nog bij pappie en mammie wilden wonen, je hebt nu misschien geen vette spaarpot, maar bent wel een ervaring rijker. Volwassener geworden. Persoonlijk gegroeid. En hopelijk heel veel lol gehad.
Is ook helemaal niet erg... als het een tijdje onverwacht financieel wat minder gaat, heb je altijd wat achter de hand. Hier is gelukkig ook aan het einde van de maand altijd nog wel geld over en hou ik het netjes bij; ik heb nou eenmaal graag goed overzicht waar mijn geld aan op gaatquote:Op maandag 29 juli 2013 12:05 schreef kabelmannetje het volgende:
[..]
Bij mij was "sparen tot het oneindige" een bijproduct. Een auto, nieuwe keuken of badkamer boeit mij niet. Alles waar ik geld aan kwijt kan; minder werken (3 dagen), een fijn -afbetaald- huisje in het centrum, een leuk sociaal leven, vaak lange weekenden weg en genieten, deed ik. Toch spaarde ik dan nog 750 euro in de maand. Tsja, waar moet je het dan aan uitgeven? Dan spaar je tot het oneindige....
Dat is nu ook mijn situatie. Mazzel met een goed salaris, en dus genoeg spaargeld ondanks een fors gat in mijn hand. Ben me wel aan het realiseren dat het qua uitgaves wel wat minder kan trouwens. Niet omdat ik meer wil sparen, maar puur omdat ik langzaam richting "verspilling" ga. Ik wil het niet laten escaleren, spullen blijven maar bijzaak en dat wil ik niet veranderen. Makkelijk om materialistisch te worden.quote:Op maandag 29 juli 2013 12:05 schreef kabelmannetje het volgende:
[..]
Bij mij was "sparen tot het oneindige" een bijproduct. Een auto, nieuwe keuken of badkamer boeit mij niet. Alles waar ik geld aan kwijt kan; minder werken (3 dagen), een fijn -afbetaald- huisje in het centrum, een leuk sociaal leven, vaak lange weekenden weg en genieten, deed ik. Toch spaarde ik dan nog 750 euro in de maand. Tsja, waar moet je het dan aan uitgeven? Dan spaar je tot het oneindige....
Doe je ook bijlenen bij DUO?quote:Op maandag 29 juli 2013 12:16 schreef Heroinjunk het volgende:
Ik ben nog minstens 2,5 jaar aan het studeren.
+1 inzichtvol. Na vijftien jaar consumeren heb ik het wel een beetje gehad met het klakkeloos geld uitgeven. Vooral omdat ik nu zie dat bij elke uitgave je een piepklein beetje vrijheid weggeeft.quote:Op maandag 29 juli 2013 12:45 schreef Bajskorv het volgende:
Niet omdat ik meer wil sparen, maar puur omdat ik langzaam richting "verspilling" ga. Ik wil het niet laten escaleren, spullen blijven maar bijzaak en dat wil ik niet veranderen. Makkelijk om materialistisch te worden.
Dat laatste zie ik hier om me heen in het extreme. Mensen die goed verdienen, maar ook leeglopen aan de kosten van het tweede huis in Frankrijk, de Porsche, etc. De lopende kosten zijn killing en niks meer dan een strop om je nek. Ik heb nu collega's die letterlijk van bonus naar bonus leven (jaarlijkse bonussen), omdat hun vaste lasten veel hoger liggen dan hun netto salaris...quote:Op maandag 29 juli 2013 14:16 schreef Hallmark het volgende:
[..]
+1 inzichtvol. Na vijftien jaar consumeren heb ik het wel een beetje gehad met het klakkeloos geld uitgeven. Vooral omdat ik nu zie dat bij elke uitgave je een piepklein beetje vrijheid weggeeft.
Een dure laptop betekent dure reparaties als hij valt, en duurdere verzekeringen vanwege diefstal. Ook zijn je levenskosten hoger en kun je minder makkelijk zeggen: "ach ik koop wat vakantiedagen en ga een keer extra op vakantie dit jaar".
Tegelijk zeg je "Als ik iets duurs wil hebben, dan koop ik het en denk ik niet "Oh, laat ik dat niet doen, dan kan ik geld sparen voor mijn huis".quote:
Nee, dat kan ik niet. Ik moet namelijk bijna 500 euro ophoesten per kwartaal en dat krijg ik niet alleen betaald van mijn baantje. Ik krijg namelijk geen stufi meer. Verder heb ik een 3-jarige bachelor want ik studeer aan de universiteit en is het alleen voor de laatste 2 jaar die ik leen.quote:Op maandag 29 juli 2013 16:19 schreef Hallmark het volgende:
[..]
Tegelijk zeg je "Als ik iets duurs wil hebben, dan koop ik het en denk ik niet "Oh, laat ik dat niet doen, dan kan ik geld sparen voor mijn huis".
Even rekenen levert op dat met vier jaar opleiding, jij een studieschuld hebt van ruim 7000 euro. Zelf heb ik ook zo'n bedrag geleend, en dat kost best veel tijd om dat af te lossen. Overweeg eens of je de lening zou kunnen stoppen.
quote:Op zondag 28 juli 2013 16:57 schreef sanasoufi het volgende:
[..]
Jouw ouders wouden jou hebben dus dan moeten ze je alles geven wat je wilt. En als ze dat niet bevalt dan hadden ze maar voor behoorlijke anticonceptie moeten zorgen.
Dat heb ik idd ook nooit begrepen.quote:Op donderdag 25 juli 2013 21:03 schreef Bajskorv het volgende:
[..]
Alsof dat zo fokking moeilijk is. Ik was op mijn 18e direct het huis uit, maar het was geen enorme bevalling ofzo. Begrijp dat bashen op thuiswonen niet zo, een eigen huis hebben kost mij niet echt heel veel extra moeite. Beetje wat rekeningen lappen en een wasje draaien, big deal.
Ik snap het ook niet. Vaak het argument gehoord "financieel veel aantrekkelijker om thuis te blijven wonen". Ja dan kan je ook onder een brug slapen en 1 setje kleren hebben, ook 'financieel aantrekkelijker'.quote:Op donderdag 1 augustus 2013 11:32 schreef Zwolsboy het volgende:
Het verbaasd me hoelang jongeren tegenwoordig thuis wonen, en hoe (on)volwassen ze tegenwoordig zijn tegenover jongeren van 30jr terug. Boven de 25jr thuis wonen vind ik zelf abnormaal en dan is er iets met je aan de hand een psychiater kan dat denk ik wel oordelen. Dat wil je toch niet?, uit je werk thuis komen en je ziet mama in de keuken, je wilt toch je eigen boodschappen doen? zelf je eigen maaltijd koken wat jij lekker en gezond vind. Je wilt toch je eigen voordeur hebben? je wilt toch je vrienden in je eigen woonkamer ontvangen ?
Als je begin 20 bent en je hebt een baan of een uitkering kan je toch prima zelfstandig wonen?
Je hoeft toch geen huis met 5 slaapkamers en een tuin ? Je kan toch ook een 3 kamer (portiek)flatje huren deze zijn heel gezellig en zitten veel (jong)volwassenen tot 35jr ong. Je hoeft toch niet meteen heel breed en luxe te gaan starten? je bouwt het toch in kleine stapjes op. Denk je dat jullie ouders direct een huis van destijds 150.000 gulden gingen kopen? Nee die gingen ook huren en vaak nog kleiner dan nu zelfs omdat je vroeger minstens een kind moest hebben om in aanmerking te komen voor woningen die 2 of meer slaapkamers hebben, nu is dat niet meer zo.
Zelf was ik 22 (ben nu 27) toen ik zelfstandig ging wonen in een (huur) appartement, (500,- pm)
Zelf had ik zon 13.000 bij elkaar geharkt. Toen vond ik het wel realistisch om zelfstandig te wonen. Je wil toch groeien met de tijd ?
Je leert ook om om te gaan met weinig/minder geld dat je op dingen gaat bezuinigen of dat je dingen niet direct moet kopen zodra het uitkomt.
Ik merk zeker rond de zomerperiode (nu dus) welke jongeren bij hun ouders wonen en welke zelfstandig wonen. Denk na het werk boodschappen doen / koken of na het werk thuis komen lui op de bank hangen mama maakt het eten klaar, Heel duur zuipend op vakantie gaan. Dat soort types hou ik niet zo van.
Verbaas me soms ook waarom sommige ouders hun kind niet leren je bent nu oud genoeg je kan niet onbeperkt sparen/geld aan luxe dingen verspillen. Het is normaal om kosten te hebben om te leven (huur/hypotheek energie verzekeringen zorg/eten enz) kom op je weet toch als je 25 bent en je hebt een inkomen dat het hoog tijd wordt om de stap te zetten naar zelfstandigheid
Ik denk dat de 'generatie'-kloof tussen de huidige jeugd en hun ouders veel kleiner is, dan bijvoorbeeld in de jaren '60/'70. Omdat de kloof kleiner is, is de urgentie om het ouderlijk huis te verlaten niet zo hoog meer als vroeger. Verschilt natuurlijk wel per gezin, maar ik denk dat steeds meer jongeren een vriendschappelijke relatie met hun ouders hebben.quote:Op donderdag 1 augustus 2013 14:40 schreef muhahaha het volgende:
Ik kan me wel voorstellen dat mensen langer thuis blijven wonen, de huurprijzen zijn flink gestegen de laatste jaren en kopen lukt alleen nog in bepaalde regio's als alleenstaande starter.
Wachttijden van sociale huurwoningen zijn wel heel lang geworden 5 a 10 jaar maar in veel regios kan je op je 16e al inschrijven (kamer) en als je 18+ wordt het omgezet in een zoektocht naar een normale woning. dan heb je op je 23e echt wel een startersflatje!quote:Op donderdag 1 augustus 2013 14:40 schreef muhahaha het volgende:
Ik kan me wel voorstellen dat mensen langer thuis blijven wonen, de huurprijzen zijn flink gestegen de laatste jaren en kopen lukt alleen nog in bepaalde regio's als alleenstaande starter.
670 per maand. Zonder huurtoeslag bij een fatsoenlijke baan van 1800 bruto. Succes met rondkomen dan!quote:Op donderdag 1 augustus 2013 17:57 schreef Zwolsboy het volgende:
[..]
Wachttijden van sociale huurwoningen zijn wel heel lang geworden 5 a 10 jaar maar in veel regios kan je op je 16e al inschrijven (kamer) en als je 18+ wordt het omgezet in een zoektocht naar een normale woning. dan heb je op je 23e echt wel een startersflatje!
Sociale huurwoningen zijn nog steeds tussen de 400,- en de 670,- per maand.
Ze zijn wel duurder geworden maar het min loon laat nog steeds toe dat je prima een huis kan huren (huurtoeslag). Een jaartje langer thuis wonen kan ik wel snappen maar door echt jaren thuis te blijven haal je de huurprijzen niet naar beneden. Wat ik wel vaak hoor ja maar ik wil geen hypotheek/huur/energie betalen dat betalen mijn ouders nu lekker en mij eten is gratis! Dat soort types walg ik van
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |