Zo herkenbaar ditquote:Op maandag 10 december 2012 18:09 schreef Keselo het volgende:
-Wanneer je stappen bent met vrienden en een geeft gewoon geen rondjes. Dit is iets wat hij nooit doet. Wanneer het zijn beurt is om bier te halen is hij plots naar de wc, naar buiten om een sigaret te roken of wat dan ook. Uiteindelijk haalt iemand anders maar bier en wat schertst ieders verbazing? Hij is er als de kippen bij om zijn biertje te innen. Dit gaat zo de gehele avond door. Als je hem vraagt waarom hij geen rondjes haalt, loopt hij naar de bar en haalt een biertje voor zichzelf en die ene persoon die hem vroeg naar zijn gebrek aan uitgedeelde rondjes
Dat is ook geen gierigheid. Maar als je de hele avond profiteert van rondjes en er nooit zelf een haalt en altijd met bullshit excusen komt als iemand vraagt waarom. Dan ben je gewoon een lamme gierige lul.quote:Op maandag 10 december 2012 18:34 schreef Nobody2.0 het volgende:
90% gelijk.
Maar rondjes geven ben ik om die reden ook mee gestopt.
Haal wel eens wat voor degene die ook aan mijn tafeltje zitten en voor mijn vriendin.
Sla een rondje dan ook altijd af en haal zelf wel wat of zorg dat degene die rondje gaf er 1 terug krijg.
Nee ik ben niet gierig, ik laat alleen niet van me profiteren.
u right!quote:Op maandag 10 december 2012 18:42 schreef Keselo het volgende:
[..]
Dat is ook geen gierigheid. Maar als je de hele avond profiteert van rondjes en er nooit zelf een haalt en altijd met bullshit excusen komt als iemand vraagt waarom. Dan ben je gewoon een lamme gierige lul.
Dit is dan ook weer waar. Als iemand gewoon wat minder geld heeft en daarom bewust iets goedkopers haalt, dan naai je die persoon juist weer door te gaan roepen "deel de rekening gewoon door het aantal mensen", terwijl je zelf hebt zitten schranzen als een koning. Het werkt dus wel 2 kanten op.quote:Op maandag 10 december 2012 19:38 schreef Tja..1986 het volgende:
Je hebt ook van die mensen die als je met elkaar betaald het duurste van het duurste gaan bestellen en dan de rekening willen delen. Tegenwoordig heb ik daar best geld voor, maar toen ik nog student was ging ik op die momenten ook 'gierig' doen.
Als ik krap zat deelde ik dat altijd van tevoren even mee. Aangezien delen altijd de standaard was.quote:Op maandag 10 december 2012 19:56 schreef Piye het volgende:
Fooi.Verder wel terechte klacht.
[..]
Dit is dan ook weer waar. Als iemand gewoon wat minder geld heeft en daarom bewust iets goedkopers haalt, dan naai je die persoon juist weer door te gaan roepen "deel de rekening gewoon door het aantal mensen", terwijl je zelf hebt zitten schranzen als een koning. Het werkt dus wel 2 kanten op.
Ja zou ik ook wel doen, al is het maar om dus aan te geven dat ik iets goedkopers zal halen, maar dan dus niet opeens veel meer kan betalen dan ik heb besteld.quote:Op maandag 10 december 2012 20:12 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Als ik krap zat deelde ik dat altijd van tevoren even mee. Aangezien delen altijd de standaard was.
Nja als iemand dat doet dan hoeft het voor mij ook niet. Maar meestal als ik ga eten met mensen dan zal er hoogstens 3 euro verschil zitten tussen de goedkoopste en de duurste dus waar praat je dan overquote:Op maandag 10 december 2012 19:38 schreef Tja..1986 het volgende:
Je hebt ook van die mensen die als je met elkaar betaald het duurste van het duurste gaan bestellen en dan de rekening willen delen. Tegenwoordig heb ik daar best geld voor, maar toen ik nog student was ging ik op die momenten ook 'gierig' doen.
Geen fooi geven heeft niets met gierig zijn te maken. Het geven van fooi is flauwekul. Het personeel krijgt gewoon salaris voor hun werk. Je geeft het kassameisje toch ook geen fooi?quote:Op maandag 10 december 2012 18:09 schreef Keselo het volgende:
En geen fooi geven, terwijl het een prima restaurant is en er niets aan de service mankeerde.
Ja man maar de meeste mensen hier snappen de leven niet.quote:Op maandag 10 december 2012 20:41 schreef Smack10 het volgende:
[..]
Iedereen is skeer en de schulden worden meer
Ik leg meestal 2 euro neer omdat ik het zo schraal vind staan wanneer er 78,75 op de rekening stond er ook precies 78,75 ligt.quote:Op maandag 10 december 2012 21:00 schreef finsdefis het volgende:
Terechte klachten ja. Vooral dat van die rondjes en de studiegenoten. Laatst hadden we een etentje, en toch ligt er op het eind ALTIJD te weinig geld op tafel. Dan zijn er altijd een paar paupers al naar buiten ofzo, en leg ik met een paar vrienden maar wat extra euro neer.
Overigens geef ik ook zelden nog rondjes als er vrouwen bij zijn, niet dat de vrouwen in kwestie dure shit willen, maar ze halen zelf nooit rondjes of houden het gewoon niet bij. Doe meestal rondjes met twee of drie vrienden met eenzelfde instelling/snelheid. Gelukkig kost een vaasje maar 1,50 in onze pub.
Overigens geef ik ook nooit fooi, alleen als ze het echt verdiend hebben. Maar om iemand anders' fooi terug te pakkendat gaat wel te ver.
Ja, oke. Als het dat bedrag is maak ik er gewoon 80 euro van. Maar dat is meer om het gemak. Wat het personeel van me vindt boeit me nietquote:Op maandag 10 december 2012 21:02 schreef Keselo het volgende:
[..]
Ik leg meestal 2 euro neer omdat ik het zo schraal vind staan wanneer er 78,75 op de rekening stond er ook precies 78,75 ligt.
Afhankelijk van de gemaakte afspraken is het logischer om bij een (te) slechte service korting te verwachten.quote:Op maandag 10 december 2012 21:05 schreef VMSDKR het volgende:
Qua fooien kan ik me wel voorstellen dat je zuiniger wordt, en als een service ook daadwerkelijk slecht is zou ik zelf ook geen fooi geven.
Werkt dat in een restaurant? Volgens mij betaal je namelijk voor de waren die je nuttigt, zo staat het ook op het bonnetje.quote:Op maandag 10 december 2012 21:51 schreef cricket het volgende:
[..]
Afhankelijk van de gemaakte afspraken is het logischer om bij een (te) slechte service korting te verwachten.
Fooi is toch juist als de service (uitzonderlijk) goed is? Als de service gewoon oke is, dan vind ik fooi een beetje misplaatst. Sowieso ook raar dat het tegenwoordig heel normaal is om fooi in een pot te stoppen.quote:Op maandag 10 december 2012 21:05 schreef VMSDKR het volgende:
Qua fooien kan ik me wel voorstellen dat je zuiniger wordt, en als een service ook daadwerkelijk slecht is zou ik zelf ook geen fooi geven. De klacht over de vrienden die geen rondjes geven is trouwens wel terecht, maar daar zou ik vrij snel wat van zeggen.
Er zijn wel mensen die zeggen "hier betaal ik niet voor".quote:Op maandag 10 december 2012 21:52 schreef VMSDKR het volgende:
[..]
Werkt dat in een restaurant? Volgens mij betaal je namelijk voor de waren die je nuttigt, zo staat het ook op het bonnetje.
Dat hangt van de reden af. Bij 'de bediening keek te zuur' niet, maar om dezelfde reden horen ze ook geen fooi te krijgen als het tegenovergestelde het geval is. Als er een paar keer iets mis is met het eten, of je krijgt steeds het verkeerde gerecht, of het duurt veel te lang of het was (te) koud, dan valt er soms over te onderhandelen.quote:Op maandag 10 december 2012 21:52 schreef VMSDKR het volgende:
[..]
Werkt dat in een restaurant? Volgens mij betaal je namelijk voor de waren die je nuttigt, zo staat het ook op het bonnetje.
Kan ook, als het niet te vreten is zou ik er ook niet voor betalen. (Dat is natuurlijk iets anders dan het bestelde gerecht achteraf niet lusten, als is het soms lastig daar onderscheid in te maken).quote:Op maandag 10 december 2012 21:54 schreef Piye het volgende:
Er zijn wel mensen die zeggen "hier betaal ik niet voor".
Nee precies, dus als de bediening inderdaad zuur kijkt en kortaf tegen je is zou ik geen fooi geven. Als het eten verder in orde is wel gewoon betalen natuurlijk.quote:Op maandag 10 december 2012 21:56 schreef cricket het volgende:
[..]
Dat hangt van de reden af. Bij 'de bediening keek te zuur' niet, maar om dezelfde reden horen ze ook geen fooi te krijgen als het tegenovergestelde het geval is. Als er een paar keer iets mis is met het eten, of je krijgt steeds het verkeerde gerecht, of het duurt veel te lang of het was (te) koud, dan valt er soms over te onderhandelen.
Maar daarvoor verwacht je ook geen korting. Dat werkt net zo goed als de bediening super is/doet, dan hoort daar ook geen fooi tegenover te staan.quote:Op maandag 10 december 2012 21:58 schreef VMSDKR het volgende:
Nee precies, dus als de bediening inderdaad zuur kijkt en kortaf tegen je is. Dan zou ik geen fooi geven
Ik denk ook niet zo gauw aan of de bediening wel of niet goed was tijdens een etentje. Als er verder weinig op aan te merken valt, en de rekening komt uit 98,35 euro, zou ik geneigd zijn er 100 van te maken. Misschien omdat het zo 'hoort', een slechte reden natuurlijk, maar misschien ook voor het gemak.quote:Op maandag 10 december 2012 21:59 schreef cricket het volgende:
[..]
Maar daarvoor verwacht je ook geen korting. Dat werkt net zo goed als de bediening super is/doet, dan hoort daar ook geen fooi tegenover te staan.
'Voor het gemak' is een hele andere soort reden die vooral praktisch van aard is, net als bijvoorbeeld haast hebben en geen tijd om op het wisselgeld te wachten.quote:Op maandag 10 december 2012 22:01 schreef VMSDKR het volgende:
[..]
Ik denk ook niet zo gauw aan of de bediening wel of niet goed was tijdens een etentje. Als er verder weinig op aan te merken valt, en de rekening komt uit 98,35 euro, zou ik geneigd zijn er 100 van te maken. Misschien omdat het zo 'hoort', een slechte reden natuurlijk, maar misschien ook voor het gemak.
Dat er in andere landen nog meer fooi wordt gegeven zorgt er niet voor dat het hier opeens minder belachelijk is.quote:Op maandag 10 december 2012 22:05 schreef shaderon het volgende:
Niet zeiken over fooi in Nederland. In sommige landen in het gebruikelijk 10-20% fooi te geven. In New York werden we raar aangekeken toen we 55$ met 100$ biljet betaalden en achteraf moesten vragen om het wisselgeld.
Toont aan dat we blij moeten zijn dat het zo laag is. Waar maak je je druk om, 1,50 meer betalen om het bedrag mooi af te ronden.quote:Op maandag 10 december 2012 22:06 schreef cricket het volgende:
[..]
Dat er in andere landen nog meer fooi wordt gegeven zorgt er niet voor dat het hier opeens minder belachelijk is.
Waarom zou het belachelijk zijn? Sommige dingen zijn nou eenmaal zo, wat is nu het probleem?quote:Op maandag 10 december 2012 22:06 schreef cricket het volgende:
[..]
Dat er in andere landen nog meer fooi wordt gegeven zorgt er niet voor dat het hier opeens minder belachelijk is.
Volgens mij heb je in elk vriendengroepje wel zo één.. Schijt irritant.quote:Op maandag 10 december 2012 18:09 schreef Keselo het volgende:
Wanneer je stappen bent met vrienden en een geeft gewoon geen rondjes. Dit is iets wat hij nooit doet. Wanneer het zijn beurt is om bier te halen is hij plots naar de wc, naar buiten om een sigaret te roken of wat dan ook. Uiteindelijk haalt iemand anders maar bier en wat schertst ieders verbazing? Hij is er als de kippen bij om zijn biertje te innen. Dit gaat zo de gehele avond door. Als je hem vraagt waarom hij geen rondjes haalt, loopt hij naar de bar en haalt een biertje voor zichzelf en die ene persoon die hem vroeg naar zijn gebrek aan uitgedeelde rondjes.
Ja precies, al gaat het er bij mij vooral om dat ik een enorme hekel aan muntgeld heb.quote:Op maandag 10 december 2012 22:06 schreef cricket het volgende:
[..]
'Voor het gemak' is een hele andere soort reden die vooral praktisch van aard is, net als bijvoorbeeld haast hebben en geen tijd om op het wisselgeld te wachten.
Als de prijs 98,50 is, dan betaal je 98,50. Afronden is nergens voor nodig, dat kleingeld is ook prima ergens anders aan uit te geven.quote:Op maandag 10 december 2012 22:08 schreef shaderon het volgende:
[..]
Toont aan dat we blij moeten zijn dat het zo laag is. Waar maak je je druk om, 1,50 meer betalen om het bedrag mooi af te ronden.
quote:Op maandag 10 december 2012 18:15 schreef Meloewa het volgende:
Had dan gezegdd heeeey dat is niet mijn 2 euro vriend!
Ik vind dit onterecht, je verwacht toch zeker niet dat als ik met vrienden uit eten ga en de 1 een ossenhaas van 30 euro haalt en 10 bier achterover tikt en ik een schnitzeltje van 15 euro en 4 biertjes dat ik voor hem ga betalen?quote:Op maandag 10 december 2012 18:09 schreef Keselo het volgende:
-Uit eten met mensen van de studie. De rekening komt aan het einde van de goede doch scherp geprijsde maaltijd en je stelt voor om de rekening gelijk te verdelen. Iedereen betaalt even veel. Iedereen is het er mee eens behalve een of twee man. Die gaan een hoop heisa maken en weigeren "meer te betalen dan dat ze op hebben". De meest uiteenlopende argumenten komen dan naar boven. "Er staat brood op de rekening en daar heb ik niets van op" (¤0,40), "Ik heb expres geen drinken besteld" () . Het toppunt was dan nog wel dat iemand het gore lef had om ¤2,- fooi die ik had ingelegd gaat terugpakken en in zijn eigen portemonnee stopt omdat "er teveel geld op tafel lag en ik vond het eten toch niet zo lekker". Wat..
Klacht: Gierig kutvolk.
Nee, maar als je in een restaurantje eet met als doelgroep studenten staat er niet veel duurs op de kaart. Het verschil is hooguit 5 euro op een hoofdgerecht wat er uiteindelijk op neer komt dat iemand misschien 2 euro teveel betaald en dan daarover gaan huilen. Dat bedoel ik. Stel dat ik in een gekke bui een gerecht van 50 euro bestel terwijl de rest op een gerecht van 20 euro zit is het natuurlijk logisch dat ik dan 30 euro meer inleg. Common sense is dat.quote:Op maandag 10 december 2012 22:11 schreef Jachtgeweer het volgende:
[..]
Ik vind dit onterecht, je verwacht toch zeker niet dat als ik met vrienden uit eten ga en de 1 een ossenhaas van 30 euro haalt en 10 bier achterover tikt en ik een schnitzeltje van 15 euro en 4 biertjes dat ik voor hem ga betalen?
Gewoon mensen die normaal doen.quote:Op maandag 10 december 2012 22:14 schreef Eenskijken het volgende:
liever gierige mensen dan mensen die geld over de balk smijten.
Dat is natuurlijk niet echt fooi. Dat is hetzelfde als je zegt "laat maar" als je 5 cent terug moet krijgen bij de snackbar of zo.quote:Op maandag 10 december 2012 22:01 schreef VMSDKR het volgende:
[..]
Ik denk ook niet zo gauw aan of de bediening wel of niet goed was tijdens een etentje. Als er verder weinig op aan te merken valt, en de rekening komt uit 98,35 euro, zou ik geneigd zijn er 100 van te maken. Misschien omdat het zo 'hoort', een slechte reden natuurlijk, maar misschien ook voor het gemak.
Het 'dingen doen omdat ze nu eenmaal zo zijn' is exact de kern van het probleem. 'Omdat het altijd zo gedaan wordt' of 'omdat iedereen het doet' is geen geldige reden om iets ook te doen. Het is in feite juist de afwezigheid van een reden waarom je het doet.quote:Op maandag 10 december 2012 22:08 schreef BasEnAad het volgende:
[..]
Waarom zou het belachelijk zijn? Sommige dingen zijn nou eenmaal zo, wat is nu het probleem?
Ja maarja er zijn zat studenten die het al niet zo heel breed hebben, voor die 2 euro die je extra teveel betaald kan je toch een pak eieren en brood halenquote:Op maandag 10 december 2012 22:16 schreef Keselo het volgende:
[..]
Nee, maar als je in een restaurantje eet met als doelgroep studenten staat er niet veel duurs op de kaart. Het verschil is hooguit 5 euro op een hoofdgerecht wat er uiteindelijk op neer komt dat iemand misschien 2 euro teveel betaald en dan daarover gaan huilen. Dat bedoel ik. Stel dat ik in een gekke bui een gerecht van 50 euro bestel terwijl de rest op een gerecht van 20 euro zit is het natuurlijk logisch dat ik dan 30 euro meer inleg. Common sense is dat.
Laten we er voor het gemak van uit gaan dat de mensen met wie ik omga die zich op een dusdanige manier gedragen niet in zulke geldproblemen verkeren. Ik bedoel, als je je drie maal weeks klem kunt zuipen in de kroeg kun je ook wel 2 euro extra neerleggen. Dit zou zeker geen probleem moeten zijn omdat ze de boel er tijdens het stappen toch bijnaaien.quote:Op maandag 10 december 2012 22:18 schreef Jachtgeweer het volgende:
[..]
Ja maarja er zijn zat studenten die het al niet zo heel breed hebben, voor die 2 euro die je extra teveel betaald kan je toch een pak eieren en brood halen
Ik zie nog steeds geen probleem, maar oke.quote:Op maandag 10 december 2012 22:17 schreef cricket het volgende:
[..]
Het 'dingen doen omdat ze nu eenmaal zo zijn' is exact de kern van het probleem. 'Omdat het altijd zo gedaan wordt' of 'omdat iedereen het doet' is geen geldige reden om iets ook te doen. Het is in feite juist de afwezigheid van een reden waarom je het doet.
Ja, dat is jouw mening. Horeca is entertainment/vermaak fooien hebben daar altijd bijgehoord. En ja, een goede bediening maakt je avond leuker, dat is gewoon de verdienste van de bediening hoor. Als kassameisje weet je dat je geen fooi krijgt, en in de horeca werkt dat wel zo. Dan hoeft dat nog niet oneerlijk te zijn, het is gewoon anders geregeld.quote:Er zijn een heleboel redenen om geen fooi te geven: bijvoorbeeld omdat het nogal willekeurig is wie je wel en geen fooi geeft (in een restaurant wel, aan het kassameisje in de supermarkt niet). Verder heb je een overeenkomst met het restaurant, niet met de bediening. De bediening is onderdeel van het restaurant en/of een vertegenwoordiging ervan. Als de bediening er voor zorgt dat je een leukere avond hebt, dan is dat de verdienste van het restaurant, niet van de personen in de bediening (net zo goed als dat een klacht bij het restaurant thuishoort, en niet bij de bediening - dat je in beide gevallen dezelfde persoon voor je kunt hebben doet daar niets aan af).
Ook zeer belangrijk is dat de bediening gewoon salaris krijgt voor hun werkzaamheden. Als ze hun werk extra goed doen, dan is het aan hun werkgever om hun salaris te verhogen, en als ze hun werk slecht doen om ze, bijvoorbeeld, te ontslaan.
98,50 wordt bij mij 110-120, ligt eraan of het echt goed was of niet. gewoon gebruikelijk klaar.quote:Op maandag 10 december 2012 22:10 schreef cricket het volgende:
[..]
Als de prijs 98,50 is, dan betaal je 98,50. Afronden is nergens voor nodig, dat kleingeld is ook prima ergens anders aan uit te geven.
Nee, het restaurant zoekt het personeel uit, net zo goed als dat ze het pand uitzoeken en inrichten, het menu samenstellen en de prijzen bepalen. De bediening is in feite niet meer dan een stuk gereedschap (of een middel, zo je wil) van het restaurant dat wordt gebruikt om de overeenkomst die ze met jou aangaan na te komen. Voor het kassameisje geldt dat net zo goed, het is zonder meer oneerlijk, maar dat maakt niet zoveel uit; belangrijker is dat het onlogisch is, en dat maakt het geven van fooi in alle gevallen onterecht.quote:Op maandag 10 december 2012 22:23 schreef BasEnAad het volgende:
Ja, dat is jouw mening. Horeca is entertainment/vermaak fooien hebben daar altijd bijgehoord. En ja, een goede bediening maakt je avond leuker, dat is gewoon de verdienste van de bediening hoor. Als kassameisje weet je dat je geen fooi krijgt, en in de horeca werkt dat wel zo. Dan hoeft dat nog niet oneerlijk te zijn, het is gewoon anders geregeld.
Ja, goed punt heb je.quote:Op maandag 10 december 2012 22:16 schreef Piye het volgende:
[..]
Dat is natuurlijk niet echt fooi. Dat is hetzelfde als je zegt "laat maar" als je 5 cent terug moet krijgen bij de snackbar of zo.Fooi is dat je echt extra geld geeft, omdat de bediening goed was, dat heeft dus niks met afronden te maken. Dus in dit geval dat je bijvoorbeeld 110 euro geeft. Ook wel typisch Nederlands trouwens om 1 a 2 euro als fooi te geven.
In theorie misschien.quote:Op maandag 10 december 2012 22:26 schreef cricket het volgende:
[..]
Nee, het restaurant zoekt het personeel uit, net zo goed als dat ze het pand uitzoeken en inrichten, het menu samenstellen en de prijzen bepalen. De bediening is in feite niet meer dan een stuk gereedschap (of een middel, zo je wil) van het restaurant dat wordt gebruikt om de overeenkomst die ze met jou aangaan na te komen.
Oneerlijkheid zie ik ook niet, iedereen weet van te voren dat horeca fooi heeft en ander werk niet.quote:Voor het kassameisje geldt dat net zo goed, het is zonder meer oneerlijk, maar dat maakt niet zoveel uit; belangrijker is dat het onlogisch is, en dat maakt het geven van fooi in alle gevallen onterecht.
Onjuist. Heb zelf een tijdje in de horeca gewerkt en als bediening wordt je gewoon bij heel veel zaken betrokken. Je geeft niet alleen fooi voor de bediening, maar voor het geheel.quote:Op maandag 10 december 2012 22:26 schreef cricket het volgende:
[..]
Nee, het restaurant zoekt het personeel uit, net zo goed als dat ze het pand uitzoeken en inrichten, het menu samenstellen en de prijzen bepalen. De bediening is in feite niet meer dan een stuk gereedschap (of een middel, zo je wil) van het restaurant dat wordt gebruikt om de overeenkomst die ze met jou aangaan na te komen. Voor het kassameisje geldt dat net zo goed, het is zonder meer oneerlijk, maar dat maakt niet zoveel uit; belangrijker is dat het onlogisch is, en dat maakt het geven van fooi in alle gevallen onterecht.
Fooi is per definitie onterecht, er staat namelijk geen prestatie tegenover.quote:Op maandag 10 december 2012 22:27 schreef BasEnAad het volgende:
Fooi is niet onterecht, jij vindt fooi onterecht.
quote:Op maandag 10 december 2012 22:28 schreef cricket het volgende:
[..]
Fooi is per definitie onterecht, er staat namelijk geen prestatie tegenover.
Goede service = fooiquote:Op maandag 10 december 2012 22:28 schreef cricket het volgende:
[..]
Fooi is per definitie onterecht, er staat namelijk geen prestatie tegenover.
Het restaurant kan ervoor kiezen om dat te doen, maar daar heeft de klant/bezoeker verder niets mee te maken. De bediening, de locatie, het menu, de prijzen en de rest vormen samen een geheel, het restaurant. Dat is waar je zaken mee doet. De mate van invloed op de gang van zaken heeft er geen invloed op, in restaurants waar het personeel helemaal niets te zeggen heeft doet je nog steeds geen zaken met de eigenaar, maar met het restaurant.quote:Op maandag 10 december 2012 22:27 schreef shaderon het volgende:
[..]
Onjuist. Heb zelf een tijdje in de horeca gewerkt en als bediening wordt je gewoon bij heel veel zaken betrokken. Je geeft niet alleen fooi voor de bediening, maar voor het geheel.
De prestatie is het bedrag dat op de nota staat, wat overheen behoort te komen met het geleverde. Dat geleverde kan tegenvallen, dan kom je er niet weer terug, het kan ook positief opvallen, dan kom je er vaker omdat het een goede deal is. Omdat het allemaal onderdeel is van de prestatie is er eigenlijk niet zoiets als goede service. Je krijgt waar voor je geld, of niet.quote:Op maandag 10 december 2012 22:30 schreef BasEnAad het volgende:
[..]
Goede service = fooi
slechte service = geen fooi
Het verschil daartussen is de prestatie.
In Australië is soms zo dat ze de fooi zelf in rekening nemen, dus +15% voor bediening. Geheel terecht. Jij onderschat een goede ober gewoon. Daar mag je best wat extra's voor geven. De horeca is niet zo simpel als het lijkt, als je tenminste niet naar een plaatselijke dorps eettent gaat. Koken en Bediening is een kunst op zich dat best beloond mag worden met fooi.quote:Op maandag 10 december 2012 22:31 schreef cricket het volgende:
[..]
Het restaurant kan ervoor kiezen om dat te doen, maar daar heeft de klant/bezoeker verder niets mee te maken. De bediening, de locatie, het menu, de prijzen en de rest vormen samen een geheel, het restaurant. Dat is waar je zaken mee doet. De mate van invloed op de gang van zaken heeft er geen invloed op, in restaurants waar het personeel helemaal niets te zeggen heeft doet je nog steeds geen zaken met de eigenaar, maar met het restaurant.
quote:Op maandag 10 december 2012 18:18 schreef shaderon het volgende:
Nederlanders zijn ook arrogante gierige hypocriete mensen.
Ja, zo werkt het ook, maar het een sluit het ander toch niet uit? Iedereen weet toch dat er in de horeca fooi is en in de supermarkt niet, wat is daar oneerlijk of vreemd aan? Je weet van te voren waar je aan begint. Wat is er mis met een variabele beloning voor horecapersoneel?quote:Op maandag 10 december 2012 22:33 schreef cricket het volgende:
[..]
De prestatie is het bedrag dat op de nota staat, wat overheen behoort te komen met het geleverde. Dat geleverde kan tegenvallen, dan kom je er niet weer terug, het kan ook positief opvallen, dan kom je er vaker omdat het een goede deal is. Omdat het allemaal onderdeel is van de prestatie is er eigenlijk niet zoiets als goede service. Je krijgt waar voor je geld, of niet.
Nee, het is de werkgever van de ober die daar iets extras voor zou moeten geven. Het is namelijk aan hem dat het personeel verantwoording schuldig is over het functioneren. Het restaurant hoeft aan mij alleen maar de bestelde dienst te leveren. Dat kunnen ze met een goede ober doen, of met een minder goede ober, dat maakt mij verder totaal niet uit.quote:Op maandag 10 december 2012 22:34 schreef shaderon het volgende:
[..]
In Australië is soms zo dat ze de fooi zelf in rekening nemen, dus +15% voor bediening. Geheel terecht. Jij onderschat een goede ober gewoon. Daar mag je best wat extra's voor geven. De horeca is niet zo simpel als het lijkt, als je tenminste niet naar een plaatselijke dorps eettent gaat. Koken en Bediening is een kunst op zich dat best beloond mag worden met fooi.
Met een variabele beloning is op zich niets mis, maar je geeft geld weg voor iets waar aan jou geen prestatie voor is geleverd. De ober heeft niets voor jou gedaan, hij heeft alleen iets voor het restaurant gedaan.quote:Op maandag 10 december 2012 22:37 schreef BasEnAad het volgende:
[..]
Ja, zo werkt het ook, maar het een sluit het ander toch niet uit? Iedereen weet toch dat er in de horeca fooi is en in de supermarkt niet, wat is daar oneerlijk of vreemd aan? Je weet van te voren waar je aan begint. Wat is er mis met een variabele beloning voor horecapersoneel?
Ik betaal liever de ober dan de eigenaar die in principe weinig toevoeging heeft die avond.quote:Op maandag 10 december 2012 22:37 schreef cricket het volgende:
[..]
Nee, het is de werkgever van de ober die daar iets extras voor zou moeten geven. Het is namelijk aan hem dat het personeel verantwoording schuldig is over het functioneren. Het restaurant hoeft aan mij alleen maar de bestelde dienst te leveren. Dat kunnen ze met een goede ober doen, of met een minder goede ober, dat maakt mij verder totaal niet uit.
Dat niet iedereen het (goed) kan is zeker waar, maar die ober is niet bij mij in dienst, maar bij het restaurant. En dat restaurant betaal ik al. Bovendien geldt dat voor heel veel banen.
Dat ben ik dan niet met je eens.quote:Op maandag 10 december 2012 22:39 schreef cricket het volgende:
[..]
Met een variabele beloning is op zich niets mis, maar je geeft geld weg voor iets waar aan jou geen prestatie voor is geleverd. De ober heeft niets voor jou gedaan, hij heeft alleen iets voor het restaurant gedaan.
Zowel de ober als de eigenaar zijn onderdeel van het restaurant. Zolang de ober aan het werk is, is het voor hem niet mogelijk om persoonlijk een bijdrage te leveren aan jouw beleving van de avond. 100% van die beleving wordt veroorzaakt door het restaurant.quote:Op maandag 10 december 2012 22:39 schreef shaderon het volgende:
[..]
Ik betaal liever de ober dan de eigenaar die in principe weinig toevoeging heeft die avond.
Het is voor de bezoekende klant totaal niet interessant wie wat binnen het restaurant regelt en welke baan zwaarder is dan de andere. Het personeel dat de zwaarste taak heeft hoort daarvoor zeker het beste beloond te worden. Het is echter aan het restaurant zelf om dat onderling goed te regelen en te belonen. Ik bestel niet bij de ober, ik verwacht ook helemaal niets van de ober. Ik bestel bij het restaurant, en ik verwacht daarop een prestatie van het restaurant. De ober is puur een middel wat door het restaurant gebruikt wordt om daaraan te voldoen. Het restaurant moet je hier niet lezen als 'de eigenaar', maar het geheel wat relevant is aan de maaltijd, achter de schermen is dat ook de ober. Dat hij in feite de belangrijkste spil in het geheel kan zijn is prima mogelijk.quote:Op maandag 10 december 2012 22:45 schreef shaderon het volgende:
Dan heb jij toch echt een verkeerd beeld van een restaurant in je hoofd. Een beeld dat uitgaat van een bedrijf met een eigenaar die de hele onderneming regelt. Kijk eens kook programma's op tv waarin je kijkjes krijgt hoe het er in een goed restaurant op een avond aan toe gaat. De keuken en de bediening hebben een hele zware baan waarin alles in perfectie van hun verwacht wordt. De baas daarentegen draagt niet de zaak, nee zijn personeel doet dat. Fooi gaat naar de bediening / keuken.
Als je 2 euro nodig hebt om van rond te komen moet je verdomme niet in een restaurant gaan etenquote:Op maandag 10 december 2012 22:18 schreef Jachtgeweer het volgende:
[..]
Ja maarja er zijn zat studenten die het al niet zo heel breed hebben, voor die 2 euro die je extra teveel betaald kan je toch een pak eieren en brood halen
Nee dat is niet terecht. Ik erken het belang van goede bediening echt wel, maar met deze regeling wordt dat dus niet gedaan. Je geeft namelijk automatisch fooi, ongeacht of de bediening goed of slecht was.quote:Op maandag 10 december 2012 22:34 schreef shaderon het volgende:
[..]
In Australië is soms zo dat ze de fooi zelf in rekening nemen, dus +15% voor bediening. Geheel terecht. Jij onderschat een goede ober gewoon. Daar mag je best wat extra's voor geven. De horeca is niet zo simpel als het lijkt, als je tenminste niet naar een plaatselijke dorps eettent gaat. Koken en Bediening is een kunst op zich dat best beloond mag worden met fooi.
Wat een keizerquote:Op maandag 10 december 2012 22:54 schreef rubensanti het volgende:
Heb ook zo'n gierige vriend tijdens het uitgaan. Had altijd genoeg geld bij zich, maar gaf nooit wat uit en verdween uit het niks. Later bleek dat hij steeds langs de hoeren ging
Ja en? Waarom is dat relevant voor Nederland? In Scandinavië is het gratisquote:Op maandag 10 december 2012 22:25 schreef shaderon het volgende:
net zoals studenten die zeuren dat het allemaal zo duur is in nederland. nou dat valt wel mee hoor. ga maar eens kijken wat een studie in Australië bijvoorbeeld kost
quote:Op maandag 10 december 2012 22:49 schreef Palomar het volgende:
idd irritant van die gierige mensen. Net als die mensen die je dan zo heel zelfingenomen ziet lachen als ze ergens op bespaard hebben
Godverdomme wtf.quote:Op maandag 10 december 2012 18:09 schreef Keselo het volgende:
Het toppunt was dan nog wel dat iemand het gore lef had om ¤2,- fooi die ik had ingelegd gaat terugpakken en in zijn eigen portemonnee stopt omdat "er teveel geld op tafel lag en ik vond het eten toch niet zo lekker". Wat..
Het is relevant omdat mensen zeuren dat alles zo duur is hier, terwijl dat in feite totaal niet zo is.quote:Op maandag 10 december 2012 23:03 schreef housesoftheholy het volgende:
[..]
Ja en? Waarom is dat relevant voor Nederland? In Scandinavië is het gratis
En vertegenwoordigers die het restaurant goed doen, lonen we.quote:Op maandag 10 december 2012 22:54 schreef cricket het volgende:
[..]
Het is voor de bezoekende klant totaal niet interessant wie wat binnen het restaurant regelt en welke baan zwaarder is dan de andere. Het personeel dat de zwaarste taak heeft hoort daarvoor zeker het beste beloond te worden. Het is echter aan het restaurant zelf om dat onderling goed te regelen en te belonen. Ik bestel niet bij de ober, ik verwacht ook helemaal niets van de ober. Ik bestel bij het restaurant, en ik verwacht daarop een prestatie van het restaurant. De ober is puur een middel wat door het restaurant gebruikt wordt om daaraan te voldoen. Het restaurant moet je hier niet lezen als 'de eigenaar', maar het geheel wat relevant is aan de maaltijd, achter de schermen is dat ook de ober. Dat hij in feite de belangrijkste spil in het geheel kan zijn is prima mogelijk.
Voor de schermen, en dat is waar het om gaat, is die ober echter niet een persoon die toevallig ober is, maar een vertegenwoordiger van het restaurant.
vs is ook ontwikkelingsland, dus zo werkt dat jaquote:Op maandag 10 december 2012 23:10 schreef Palomar het volgende:
Alhoewel ik niet gierig ben doe ik ook niet aan uitbundige fooien. Bij een restaurant om af te ronden vind ik het geen probleem om 4-5 euro te 'laten zitten', maar 10-20 euro extra begin ik uit principe niet aan. Het salaris is immers al de 'fooi'. Ik ga op mijn werk (kantoorbaan) ook niet aan klanten een fooi vragen bovenop mijn salaris
En ja, ik ben ook wel eens in de VS geweest, waar fooien gebruikelijker zijn. Ik doe dan maar mee met een extra briefje van 1 dollar bij ongeveer alles, maar vind het nogal 'derdewereld' overkomen. Vooral de manier waarop iedereen in de dienstensector zowat knielend voor je gaat liggen om maar een fooi te krijgen. Net of ze geen eergevoel hebben.
Niet verplicht, wel een teken van waardering.quote:Op maandag 10 december 2012 23:54 schreef Alisa_jade het volgende:
Volgens mij heeft TS gewoon kutvrienden. Bovendien hebben we in Nederland het minimumloon, fooi is dus geen verplichting en is ook dus geen noodzaak voor bedienend personeel om rond te komen (zoals dat in de VS wel is)
Ja tientje meer ongeveer.quote:Op maandag 10 december 2012 23:58 schreef Alisa_jade het volgende:
Volgens enkele bronnen, zoals infonu.nl geven we ook fooi aan taxichauffeurs. Misschien ben ik dan wel gierig, maar doen mensen dit echt, bovenop de toch al hoge prijzen die gerekend worden?
Nee. Maar een keer dacht ik dat ik opgelicht werd omdat hij een andere route reed. Bleek later dat hij een kortere route had genomen. Toen gaf ik hem maar wel fooiquote:Op maandag 10 december 2012 23:58 schreef Alisa_jade het volgende:
Volgens enkele bronnen, zoals infonu.nl geven we ook fooi aan taxichauffeurs. Misschien ben ik dan wel gierig, maar doen mensen dit echt, bovenop de toch al hoge prijzen die gerekend worden?
quote:Op dinsdag 11 december 2012 08:18 schreef Frank_Drebin het volgende:
Niets mis met zuinigheid. Ik ben er zelf ook geen fan van om fooien en dergelijke te geven.
Ik vind fooi geven sowieso al bij voorbaat iets kansloos, een buschauffeur vraagt toch ook geen tip als hij iemand bij een halte heeft afgezet? Een vuilnisman vraagt toch ook geen tip als hij het vuil op heeft gehaald? Een politieagent vraagt toch ook geen tip als hij een aangifte heeft behandeld? En dan moet je niet komen met van ja maar de horeca verdient weinig mumumu, dan kaart je dat aan en ga je staken met de zaak voor meer salaris.quote:Op dinsdag 11 december 2012 08:20 schreef rosepetals het volgende:
Ik ga geen fooi geven aan iemand die waarschijnlijk meer geld heeft als ik heb
Plompen ze de tip in de big US of Aids niet al op de eindrekening zonder dat je dat wel wilt of niet?quote:Op maandag 10 december 2012 23:59 schreef Keselo het volgende:
[..]
Niet verplicht, wel een teken van waardering.
Hier ben ik het dan ook volkomen mee eens. Ik vind dat je sowieso in Nederland al genoeg af wordt gezet met de prijzen in de horeca, dan ga ik daar niet nog eens een vrijwillig schepje bovenop doen. Kijk, in armere landen in Azië waar ik weleens ben geweest of Zuid-Amerika doe ik het wel omdat die mensen daar letterlijk van de fooi leven en het spotgoedkoop is allemaal. Maar hier in Nederland weiger ik fooien te geven.quote:Op dinsdag 11 december 2012 08:50 schreef Jachtgeweer het volgende:
[..]
[..]
Ik vind fooi geven sowieso al bij voorbaat iets kansloos, een buschauffeur vraagt toch ook geen tip als hij iemand bij een halte heeft afgezet? Een vuilnisman vraagt toch ook geen tip als hij het vuil op heeft gehaald? Een politieagent vraagt toch ook geen tip als hij een aangifte heeft behandeld? En dan moet je niet komen met van ja maar de horeca verdient weinig mumumu, dan kaart je dat aan en ga je staken met de zaak voor meer salaris.
Klopt, maar dat is meer omdat je met het gemiddelde bediende-salaris aldaar net je wc een keer per maand kan doortrekken.quote:Op dinsdag 11 december 2012 08:51 schreef Jachtgeweer het volgende:
[..]
Plompen ze de tip in de big US of Aids niet al op de eindrekening zonder dat je dat wel wilt of niet?
Heeft aldaar te maken met het belachelijke minimum loon waar de werknemers het mee moeten doen, daar zijn ze min of meer afhankelijk van hun fooi. In de VS zijn restaurants dan ook vele malen goedkoper.quote:Op dinsdag 11 december 2012 08:51 schreef Jachtgeweer het volgende:
[..]
Plompen ze de tip in de big US of Aids niet al op de eindrekening zonder dat je dat wel wilt of niet?
Hangt er een beetje vanaf. Als ik alleen bier heb gedronken ga ik geen fooi geven, da's al duur zat. Maar als ik voor een goede prijs lekker gegeten heb en het was goed verzorgd, dan wel. Op eten zit meestal echt niet zo'n grote marge.quote:Op dinsdag 11 december 2012 08:53 schreef Frank_Drebin het volgende:
[..]
Hier ben ik het dan ook volkomen mee eens. Ik vind dat je sowieso in Nederland al genoeg af wordt gezet met de prijzen in de horeca, dan ga ik daar niet nog eens een vrijwillig schepje bovenop doen. Kijk, in armere landen in Azië waar ik weleens ben geweest of Zuid-Amerika doe ik het wel omdat die mensen daar letterlijk van de fooi leven en het spotgoedkoop is allemaal. Maar hier in Nederland weiger ik fooien te geven.
Waarom is 2 euro te weinig dan?quote:Op maandag 10 december 2012 22:16 schreef Piye het volgende:
[..]
Dat is natuurlijk niet echt fooi. Dat is hetzelfde als je zegt "laat maar" als je 5 cent terug moet krijgen bij de snackbar of zo.Fooi is dat je echt extra geld geeft, omdat de bediening goed was, dat heeft dus niks met afronden te maken. Dus in dit geval dat je bijvoorbeeld 110 euro geeft. Ook wel typisch Nederlands trouwens om 1 a 2 euro als fooi te geven.
Idd. zie ook die discussie van onder andere ik en basenaad met Cricket. Hij ziet het als puur zakelijk.quote:Op dinsdag 11 december 2012 11:35 schreef Maxbet het volgende:
Sommige mensen in dit topic zouden eens in plaats van diensten afnemen en zaken doen bij een restaurant er gewoon eens lekker moeten gaan eten, misschien zelfs een praatje aanknopen met het personeel, voor het zelfde geld blijken het wel mensen. Lijk je gelijk een beetje minder zuur.
Ik zeg niet dat iedereen fooi moet geven maar jezus wat lijken sommige mensen werledvreemd.
Held, dat is heel wat anders. Hier in een restaurant verdien je 4/5 euro per uur, met toeslagen voor overwerken. Als ik dan vervolgens die ober buiten zie staan roken en zit te twitteren op z'n iPhone, geef ik hem geen fooiquote:Op dinsdag 11 december 2012 09:52 schreef Maikuuul het volgende:
Beter maak je een bierpot van ieder 20 euro
Gierige Nederlanders
Hier in zuid afrika is een fooi van 10% normaal, dus die geven we dan ook altijd. Mensen verdienen hier in de bediening rond de 2 euro per uur
In mijn omgeving is het normaal dat je de rekening deelt; dan heb ik het over vrienden, goede kennissen en familie. Als iemand krap zit geeft diegene dat dan ook van tevoren aan en dan is er geen probleem. En als je met vage bekende gaat is het gewoon slim om van tevoren te bepalen wat je gaat doen met de rekening.quote:Op maandag 10 december 2012 22:11 schreef Jachtgeweer het volgende:
[..]
Ik vind dit onterecht, je verwacht toch zeker niet dat als ik met vrienden uit eten ga en de 1 een ossenhaas van 30 euro haalt en 10 bier achterover tikt en ik een schnitzeltje van 15 euro en 4 biertjes dat ik voor hem ga betalen?
Ik heb geen hekel aan mensen die verantwoord met hun geld om gaan. Mensen die iedere maand net uitkomen zijn net zo goed mongolen als die gierige mensen, maar daar gaat dit topic niet over. Het gaat me puur om gierige mensen die over lijken gaan om een euro te besparen en daar heb ik echt een gruwelijke hekel aan. Je hebt van dit soort volk ook veel meer last dan de mensen die hun geld over de balk smijten. Dat is meer hun probleem. Gierig zijn gaat vaak ten koste van anderen.quote:Op dinsdag 11 december 2012 12:21 schreef ikjijallebei het volgende:
Deels terecht.
Soms even op je centen letten is ook niet verkeerd, vooral die kutstudenten die maar tot de max lenen en geen besef hebben van geld.
Mensen kunnen er niet mee omgaan.
quote:Op maandag 10 december 2012 18:13 schreef BasEnAad het volgende:
Gedeeltelijk terechte klacht.
Als je steeds gul blijft doen, gaan anderen van je profiteren. Daarom zit ik meestal ook meer op m'n centen dan vroeger, juist omdat ik nog weiger alle gierigaards te sponsoren.
Hypocriet kutvolkquote:Op dinsdag 11 december 2012 15:27 schreef Demaq het volgende:
Terechte klacht! Mijn vriend en ik hebben ook sommige Gierige vrienden! Die vragen serieus altijd benzinegeld als ze 10 km gereden hebben, en dan lopen ze nog te zeuren dat de bestuurder altijd genaaid wordt, vanwege de afschrijving van de auto-_- maar wel 2x per week verwachten dat wij omrijden om ze op te halen voor t sporten, dat is dan opeens 'iets dat vrienden toch voor elkaar doen? '
Nou dan zeg je toch steek hem in je kont en dump je zoquote:Op dinsdag 11 december 2012 15:27 schreef Demaq het volgende:
Terechte klacht! Mijn vriend en ik hebben ook sommige Gierige vrienden! Die vragen serieus altijd benzinegeld als ze 10 km gereden hebben, en dan lopen ze nog te zeuren dat de bestuurder altijd genaaid wordt, vanwege de afschrijving van de auto-_- maar wel 2x per week verwachten dat wij omrijden om ze op te halen voor t sporten, dat is dan opeens 'iets dat vrienden toch voor elkaar doen? '
Het ligt er inderdaad aan wat de rekening is, maar in dit voorbeeld ging het om 98,35 afronden naar 100 euro. Strikt genomen is dat wel fooi, maar dat heeft natuurlijk niks te maken met iemand belonen voor de bediening en alles met gemakzucht. Ik vind dat je om echt over fooi te kunnen spreken toch eerder moet denken aan 10% van het bedrag. Wanneer je wat laat bezorgen bereik je dat natuurlijk een stuk sneller met 1 a 2 euro dan in een echt restaurant of als je op een terrasje flink zit te drinken. Alleen bij een bezorger is het ook vooral gewoon 'omdat het hoort'. Zelf doe ik daar dus ook niet aan.quote:Op dinsdag 11 december 2012 10:53 schreef Redbullkid het volgende:
[..]
Waarom is 2 euro te weinig dan?
Het ligt er voorral aan waar het is, of het nou in een duur restaurant is, of dat je iets laat bezorgen. Als ik het laat bezorgen krijgen ze ook 1 a 2 euro (ligt aan het eindbedrag en hoe snel ze zijn). Of moet ik dan ook voor een etensgerecht van 10 euro (voor 1 persoon) 20 euro neerleggen?
Nonsens, ik heb die CAO niet gemaakt, dus daar moet je dan ook niet mijn probleem van maken. Door wel fooien te geven hou je dat karige loon juist in stand doordat je hun onderhandelingspositie aantast. Verder zijn er ook andere beroepen waar je harder moet werken voor minder loon.quote:Op dinsdag 11 december 2012 11:02 schreef CPS2000 het volgende:
Mensen die geen fooi geven 'omdat het willekeur is'. In de horeca is de CAO kariger dan in andere beroepen, ook met het oog op fooien die je kunt verwachten. Individueel staken heeft dan natuurlijk geen zin. Vergelijking met andere beroepen gaat dus ook mank.
Er zijn verschillende redenen om uit eten te gaan, maar of het wel of geen leuke avond is, is te danken aan het restaurant, waar de bediening onderdeel van is. Niet van de bediening persoonlijk.quote:Op dinsdag 11 december 2012 11:02 schreef CPS2000 het volgende:
Als je naar het restaurant gaat om enkel je maag vol te krijgen in plaats te genieten van een avondje uit zit je er sowieso met een verkeerde instelling.
Op het moment dat ze in de bediening werken zijn ze enkel een middel dat gebruikt wordt door het restaurant. Dat ze ook mensen zijn is verder prima, maar dat is geen reden om hen te betrekken bij een transactie waar ze niets mee te maken hebben.quote:Op dinsdag 11 december 2012 11:35 schreef Maxbet het volgende:
Sommige mensen in dit topic zouden eens in plaats van diensten afnemen en zaken doen bij een restaurant er gewoon eens lekker moeten gaan eten, misschien zelfs een praatje aanknopen met het personeel, voor het zelfde geld blijken het wel mensen. Lijk je gelijk een beetje minder zuur.
Nee.quote:Op dinsdag 11 december 2012 18:31 schreef shaderon het volgende:
Hij heeft het alleen wel helemaal fout.
Nee niet van alleen de bediening, de fooien gaan dan ook vaak in een fooienpot waar al het personeel in mee deelt.quote:Op dinsdag 11 december 2012 18:25 schreef cricket het volgende:
[..]
Nonsens, ik heb die CAO niet gemaakt, dus daar moet je dan ook niet mijn probleem van maken. Door wel fooien te geven hou je dat karige loon juist in stand doordat je hun onderhandelingspositie aantast. Verder zijn er ook andere beroepen waar je harder moet werken voor minder loon.
[..]
Er zijn verschillende redenen om uit eten te gaan, maar of het wel of geen leuke avond is, is te danken aan het restaurant, waar de bediening onderdeel van is. Niet van de bediening persoonlijk.
Als je terugleest zul je zien dat er meerdere reden voor onterecht zijn van fooien zijn gegeven.quote:Op dinsdag 11 december 2012 18:41 schreef CPS2000 het volgende:
Maar je punt is duidelijk, jij voelt je niet verantwoordelijk voor het loon van de bediening in het restaurant. Dat je daarom het hele concept 'fooi' verwerpt vind ik alleen raar, er zit wel degelijk een gedachte achter en het is wel degelijk iets anders dan het kassameisje bij de AH een euro toeschuiven. Dat is niet jouw probleem en daarom is het ook geen verplichting een fooi te geven. Schrik alleen niet als je voor gierige Nederlander wordt uitgemaakt.
Dat kan, maar dat is dan in alle gevallen onterecht.quote:Op dinsdag 11 december 2012 18:41 schreef CPS2000 het volgende:
Schrik alleen niet als je voor gierige Nederlander wordt uitgemaakt.
Jij werkt overduidelijk in de horeca? Komaan zeg...quote:Op dinsdag 11 december 2012 18:43 schreef shaderon het volgende:
Sterker nog, arrogante hypocriete gierige nederlander.
Nee hoor, dat was maar van korte duur paar weken ofzo. Ik vind dat gewoon en ik ben dan ook bezig omquote:Op dinsdag 11 december 2012 19:34 schreef ejvdb het volgende:
[..]
Jij werkt overduidelijk in de horeca? Komaan zeg...
Maar jij vindt dus dat iedereen ongeacht de kwaliteit van de bediening fooi verdient?quote:Op dinsdag 11 december 2012 19:37 schreef shaderon het volgende:
[..]
Nee hoor, dat was maar van korte duur paar weken ofzo. Ik vind dat gewoon en ik ben dan ook bezig om
te emigreren naar Australië. Normen en waarden liggen hier voor wel meer zaken niet helemaal goed.
Ga jij maar lekker transacties sluiten, dan bestel ik bij de bediening wat eten.quote:Op dinsdag 11 december 2012 18:28 schreef cricket het volgende:
[..]
Op het moment dat ze in de bediening werken zijn ze enkel een middel dat gebruikt wordt door het restaurant. Dat ze ook mensen zijn is verder prima, maar dat is geen reden om hen te betrekken bij een transactie waar ze niets mee te maken hebben.
Als de bediening slecht is krijgen ze uiteraard geen fooi. Maar wanneer deze van normaal niveau is waarvan je het verwacht in een goed restaurant is het gebruikelijk om 10-20% bij te leggen.quote:Op dinsdag 11 december 2012 19:39 schreef Piye het volgende:
[..]
Maar jij vindt dus dat iedereen ongeacht de kwaliteit van de bediening fooi verdient?
Dat is helemaal niet gebruikelijk, je betaald toch al voor het eten + het klaarmaken+ serveren+ alles wat erbij hoort...quote:Op dinsdag 11 december 2012 20:07 schreef shaderon het volgende:
[..]
Als de bediening slecht is krijgen ze uiteraard geen fooi. Maar wanneer deze van normaal niveau is waarvan je het verwacht in een goed restaurant is het gebruikelijk om 10-20% bij te leggen.
Overal ter wereld is het ongeveer gebruikelijk en in dit gierige land niet. Daar gaat het om. En je betaald voor het gerecht dat je besteld dan kun je wel al die dingen er in gaan lopen bedenken, maar een fooi achteraf hoort gewoon als het allemaal in orde is. Een teken van waardering.quote:Op dinsdag 11 december 2012 22:08 schreef ejvdb het volgende:
[..]
Dat is helemaal niet gebruikelijk, je betaald toch al voor het eten + het klaarmaken+ serveren+ alles wat erbij hoort...
Op de meeste plekken in de wereld is het ook een stuk goedkoper om in een restaurant te eten.quote:Op dinsdag 11 december 2012 22:16 schreef shaderon het volgende:
[..]
Overal ter wereld is het ongeveer gebruikelijk en in dit gierige land niet. Daar gaat het om. En je betaald voor het gerecht dat je besteld dan kun je wel al die dingen er in gaan lopen bedenken, maar een fooi achteraf hoort gewoon als het allemaal in orde is. Een teken van waardering.
Toch is het in landen als de VS, UK en Australië stukken duurder + er wordt een fooi van zeker 15% verwacht als ze die niet al uit zichzelf in rekening nemen.quote:Op dinsdag 11 december 2012 22:19 schreef thenxero het volgende:
[..]
Op de meeste plekken in de wereld is het ook een stuk goedkoper om in een restaurant te eten.
Wat een stomme vergelijkingquote:Op maandag 10 december 2012 20:39 schreef cricket het volgende:
Geen fooi geven heeft niets met gierig zijn te maken. Het geven van fooi is flauwekul. Het personeel krijgt gewoon salaris voor hun werk. Je geeft het kassameisje toch ook geen fooi?
In de VS duurderquote:Op dinsdag 11 december 2012 22:20 schreef shaderon het volgende:
[..]
Toch is het in landen als de VS, UK en Australië stukken duurder + er wordt een fooi van zeker 15% verwacht als ze die niet al uit zichzelf in rekening nemen.
Oh ja ik verzin dit allemaal even uit mijn duim hoorquote:Op dinsdag 11 december 2012 22:23 schreef bijdehand het volgende:
[..]
In de VS duurderen in de UK duurder, wtf. Daar zijn de boodschappen duurder en het uit eten goedkoper dan hier. Hier is het uit eten gewoon een stuk duurder dan boodschappen.
Klopt ja. Bij een restaurant betaal je bijna een factor tien aan geld vergeleken met als je het zelf klaarmaakt. Vind ik al absurd, dus ik geef eigenlijk nooit echt fooi (behalve een beetje omhoog afronden voor het gemak).quote:Op dinsdag 11 december 2012 22:23 schreef bijdehand het volgende:
[..]
In de VS duurderen in de UK duurder, wtf. Daar zijn de boodschappen duurder en het uit eten goedkoper dan hier. Hier is het uit eten gewoon een stuk duurder dan boodschappen.
Ik wil jou wel eens compleet gerecht met kogelbiefstuk zien maken voor laten we zeggen 25 / 10 = 2,50quote:Op dinsdag 11 december 2012 22:26 schreef thenxero het volgende:
[..]
Klopt ja. Bij een restaurant betaal je bijna een factor tien aan geld vergeleken met als je het zelf klaarmaakt. Vind ik al absurd, dus ik geef eigenlijk nooit echt fooi (behalve een beetje omhoog afronden voor het gemak).
Beetje een non-vergelijking, vind je niet? NY met A'dam. Op vakantie uit eten in de VS kost geen drol, terwijl je, als je hier een hele week uit eten moet, heel veel geld kwijt bent. Maarja, kan je wel roepen van 'lul niet gozer' maar daarmee maak je je een beetje belachelijk mee. Heb je agressieproblemen?quote:Op dinsdag 11 december 2012 22:26 schreef shaderon het volgende:
[..]
Oh ja ik verzin dit allemaal even uit mijn duim hoor
Ik ben er niet zo vaak geweest ofzo hoor. Lul niet gozer.Gemiddelde restaurant in New York vergelijken met een gemiddeld restaurant in Amsterdam qua prijs, VS is duurder punt. Zelfde als de UK Dan moet je ook niet in een fish en chips tentje zitten he
Boodschappen zijn in Nederland gewoon heel erg goedkoop terwijl de horeca heel erg duur is. Afronden doe ik ook, maar fooi doe ik amper. Of de bediening moet echt een meerwaarde zijn geweest.quote:Op dinsdag 11 december 2012 22:26 schreef thenxero het volgende:
[..]
Klopt ja. Bij een restaurant betaal je bijna een factor tien aan geld vergeleken met als je het zelf klaarmaakt. Vind ik al absurd, dus ik geef eigenlijk nooit echt fooi (behalve een beetje omhoog afronden voor het gemak).
Dat wordt lastig. Maar als je drankjes, een soepje, en een ijsje neemt dan kom je aardig in de buurt van die factor 10. Een glaasje cola kost uit de fles ~25ct, tegenover ¤2,50 in een restaurant. Een bakje soep kost ¤6. Daar maak je een hele pan soep van waar je 10 bakjes uit kan halen, en dan hou je nog geld over.quote:Op dinsdag 11 december 2012 22:28 schreef shaderon het volgende:
[..]
Ik wil jou wel eens compleet gerecht met kogelbiefstuk zien maken voor laten we zeggen 25 / 10 = 2,50
Sowieso als je tegen een kassameisje zegt "hou het wisselgeld maar" wil ze het alsnog perse teruggeven, ze ziet er zelf toch niks van terug.quote:Op dinsdag 11 december 2012 22:23 schreef HilaryBanks het volgende:
[..]
Wat een stomme vergelijking
Obers (en bezorgers trouwens ook) leveren een dienst. Wat doet een kassatrutje bij de AH precies behalve je wisselgeld terug in je hand stoppen? En dan kijken ze ook nog eens superchaggo en een ''fijne dag nog'' kan er niet eens vanaf, meestal. Gelukkig werk ik bij een chique warenhuis waar aandacht voor de klant voorop staat.
Als kassameisje mag je niet eens iets aannemen. Dus het gaat in principe gewoon in de kassalade.quote:Op dinsdag 11 december 2012 22:32 schreef Piye het volgende:
[..]
Sowieso als je tegen een kassameisje zegt "hou het wisselgeld maar" wil ze het alsnog perse teruggeven, ze ziet er zelf toch niks van terug.
Nee hoor, ik spreek alleen uit ervaring. Maar ik ga maar niet meer verder door want dan kom jij met irrelevante dingen als agressieproblemen en onjuistheden.quote:Op dinsdag 11 december 2012 22:30 schreef bijdehand het volgende:
[..]
Beetje een non-vergelijking, vind je niet? NY met A'dam. Op vakantie uit eten in de VS kost geen drol, terwijl je, als je hier een hele week uit eten moet, heel veel geld kwijt bent. Maarja, kan je wel roepen van 'lul niet gozer' maar daarmee maak je je een beetje belachelijk mee. Heb je agressieproblemen?
Waarom zou je willen dat ze dat houdt dan?quote:Op dinsdag 11 december 2012 22:32 schreef Piye het volgende:
Sowieso als je tegen een kassameisje zegt "hou het wisselgeld maar" wil ze het alsnog perse teruggeven, ze ziet er zelf toch niks van terug.
Winstdelingquote:Op dinsdag 11 december 2012 22:32 schreef Piye het volgende:
[..]
Sowieso als je tegen een kassameisje zegt "hou het wisselgeld maar" wil ze het alsnog perse teruggeven, ze ziet er zelf toch niks van terug.
Ik vind het onzin om extra geld te geven voor normale service, maar dat jij dat wel doet kan ik inkomen. Alleen dan is zo'n Australisch systeem dus ook nergens goed voor, want dan kan je niet besluiten geen fooi te geven omdat de bediening ronduit kut was. Overigens eet ik vrijwel nooit in restaurants, dus in mijn geval gaat het vooral om drinken op een terras.quote:Op dinsdag 11 december 2012 20:07 schreef shaderon het volgende:
[..]
Als de bediening slecht is krijgen ze uiteraard geen fooi. Maar wanneer deze van normaal niveau is waarvan je het verwacht in een goed restaurant is het gebruikelijk om 10-20% bij te leggen.
Gemakzucht, als ik zeg "hou maar" kan ik gewoon gelijk doorlopen. Maar als dat gekke wijf dan zowat met het geld in d'r handen achter me aan komt rennen om het terug te geven, hoeft het voor mij ook niet.quote:Op dinsdag 11 december 2012 22:34 schreef HilaryBanks het volgende:
[..]
Waarom zou je willen dat ze dat houdt dan?Verdienen ze niet. Obers en bezorgers wel, die doen er tenminste wat voor je. Een simpele ''goedemiddag'' is voor een kassatrutje bij de AH al teveel gevraagd, dus mijn wisselgeld krijgen ze echt niet!
Het feit dat je je agressieproblemen niet onder onjuistheden schaart zegt imho al genoeg.quote:Op dinsdag 11 december 2012 22:33 schreef shaderon het volgende:
[..]
Nee hoor, ik spreek alleen uit ervaring. Maar ik ga maar niet meer verder door want dan kom jij met irrelevante dingen als agressieproblemen en onjuistheden.
Dat het restaurant duurder is wil niet zeggen dat het personeel beter betaald wordt. Want daar knelt het schoentje, daarom "verwacht" men in de USA doorgaans fooi (en niet alleen in een luxerestaurant, ook in een gewoon goedkoop biefstukrestaurant ergens in the middle of nowhere).quote:Op dinsdag 11 december 2012 22:26 schreef shaderon het volgende:
[..]
Oh ja ik verzin dit allemaal even uit mijn duim hoor
Ik ben er niet zo vaak geweest ofzo hoor. Lul niet gozer.Gemiddelde restaurant in New York vergelijken met een gemiddeld restaurant in Amsterdam qua prijs, VS is duurder punt. Zelfde als de UK Dan moet je ook niet in een fish en chips tentje zitten he
Ik ben het voor de rest volledig met je eens (goh, ik heb dit hele topic gestart), maar toen ik in New York was anderhalf jaar terug viel het mij juist op hoe goedkoop het uit eten daar was. Vooral aangezien het een van de grootste toeristische steden ter wereld is. Qua prijs lag het ver onder Amsterdam, alhoewel dit wel erg veel kwam door de gunstige koers van de dollar.quote:Op dinsdag 11 december 2012 22:26 schreef shaderon het volgende:
[..]
Oh ja ik verzin dit allemaal even uit mijn duim hoor
Ik ben er niet zo vaak geweest ofzo hoor. Lul niet gozer.Gemiddelde restaurant in New York vergelijken met een gemiddeld restaurant in Amsterdam qua prijs, VS is duurder punt. Zelfde als de UK Dan moet je ook niet in een fish en chips tentje zitten he
Dat soort mensen maak je een keer mee en daarna nodig je ze terecht nooit meer uitquote:Op maandag 10 december 2012 18:09 schreef Keselo het volgende:
-Uit eten met mensen van de studie. De rekening komt aan het einde van de goede doch scherp geprijsde maaltijd en je stelt voor om de rekening gelijk te verdelen. Iedereen betaalt even veel. Iedereen is het er mee eens behalve een of twee man. Die gaan een hoop heisa maken en weigeren "meer te betalen dan dat ze op hebben". De meest uiteenlopende argumenten komen dan naar boven. "Er staat brood op de rekening en daar heb ik niets van op" (¤0,40), "Ik heb expres geen drinken besteld" () . Het toppunt was dan nog wel dat iemand het gore lef had om ¤2,- fooi die ik had ingelegd gaat terugpakken en in zijn eigen portemonnee stopt omdat "er teveel geld op tafel lag en ik vond het eten toch niet zo lekker". Wat..
Precies, kan het me ook helemaal inbeelden. Vernietigen dit soort mensenquote:Op dinsdag 11 december 2012 20:03 schreef Straatcommando. het volgende:
Het word weer goed duidelijk dat het aantal mensen met autistische trekjes op dit forum aardig hoog is. Plaatsvervangende schaamte..
Net als cricket is geerard zeker zo'n figuur die 0 oogcontact maakt maar wel de hele tijd opmerkingen maakt over het eten en drinken, zodra de ober komt houd 'ie stijf z'n bek dicht en geeft hij hem geen fooi ''want hij kan roken en heeft een iPhone'' man man man, de sociale awkwardness druipt godversedekut mijn monitor uit.
Nee hoor, de kans dat ik opmerkingen maak over (de kwaliteit van) het eten is niet zo groot, dan moet het wel heel erg slecht zijn (of juist heel erg goed), ik ben daar niet zo moeilijk in. Hoe de bediening zijn werk doet (al smijten ze met een zwaai het bord op tafel) heeft ook geen enkele invloed op hoe ik de avond ervaar. Dat geldt zowel in negatieve zin als in positieve. Maar, mocht zoiets zich wel voordoen, dan is die opmerking gericht tegen het restaurant, en niet tegen de ober.quote:Op dinsdag 11 december 2012 20:03 schreef Straatcommando. het volgende:
Net als cricket is geerard zeker zo'n figuur die 0 oogcontact maakt maar wel de hele tijd opmerkingen maakt over het eten en drinken, zodra de ober komt houd 'ie stijf z'n bek dicht en geeft hij hem geen fooi ''want hij kan roken en heeft een iPhone'' man man man, de sociale awkwardness druipt godversedekut mijn monitor uit.
Waardering blijkt uit het feit dat je nog eens een keer terug komt. Wat anderen ook zullen doen als de kwaliteit over het algemeen goed is. Gevolg daarvan is dat het restaurant kan blijven bestaan en iedereen die er werkt zijn baan behoudt.quote:Op dinsdag 11 december 2012 22:16 schreef shaderon het volgende:
[..]
Overal ter wereld is het ongeveer gebruikelijk en in dit gierige land niet. Daar gaat het om. En je betaald voor het gerecht dat je besteld dan kun je wel al die dingen er in gaan lopen bedenken, maar een fooi achteraf hoort gewoon als het allemaal in orde is. Een teken van waardering.
Nee, ze doen niets voor je. Ze doen iets voor het restaurant. Het restaurant doet iets voor jou.quote:Op dinsdag 11 december 2012 22:34 schreef HilaryBanks het volgende:
Obers en bezorgers wel, die doen er tenminste wat voor je.
Dat wil nog niet zeggen dat wij dat hier ook maar moeten doen? Tuurlijk doe ik het ook wel eens, maar feitelijk slat het helemaal nergens op. Veelal mensen geven het niet uit waardering maar ronden het af om niet gierig over te komen en omdat iedereen het maar doet. Nee, eigelijk zouden we er vanaf moeten.quote:Op dinsdag 11 december 2012 22:20 schreef shaderon het volgende:
[..]
Toch is het in landen als de VS, UK en Australië stukken duurder + er wordt een fooi van zeker 15% verwacht als ze die niet al uit zichzelf in rekening nemen.
|
|
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |