abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  maandag 10 december 2012 @ 22:37:34 #76
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_120171872
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2012 22:33 schreef cricket het volgende:

[..]

De prestatie is het bedrag dat op de nota staat, wat overheen behoort te komen met het geleverde. Dat geleverde kan tegenvallen, dan kom je er niet weer terug, het kan ook positief opvallen, dan kom je er vaker omdat het een goede deal is. Omdat het allemaal onderdeel is van de prestatie is er eigenlijk niet zoiets als goede service. Je krijgt waar voor je geld, of niet.
Ja, zo werkt het ook, maar het een sluit het ander toch niet uit? Iedereen weet toch dat er in de horeca fooi is en in de supermarkt niet, wat is daar oneerlijk of vreemd aan? Je weet van te voren waar je aan begint. Wat is er mis met een variabele beloning voor horecapersoneel?
  maandag 10 december 2012 @ 22:37:52 #77
335452 cricket
cricket from space
pi_120171884
quote:
10s.gif Op maandag 10 december 2012 22:34 schreef shaderon het volgende:

[..]

In Australië is soms zo dat ze de fooi zelf in rekening nemen, dus +15% voor bediening. Geheel terecht. Jij onderschat een goede ober gewoon. Daar mag je best wat extra's voor geven. De horeca is niet zo simpel als het lijkt, als je tenminste niet naar een plaatselijke dorps eettent gaat. Koken en Bediening is een kunst op zich dat best beloond mag worden met fooi.
Nee, het is de werkgever van de ober die daar iets extras voor zou moeten geven. Het is namelijk aan hem dat het personeel verantwoording schuldig is over het functioneren. Het restaurant hoeft aan mij alleen maar de bestelde dienst te leveren. Dat kunnen ze met een goede ober doen, of met een minder goede ober, dat maakt mij verder totaal niet uit.
Dat niet iedereen het (goed) kan is zeker waar, maar die ober is niet bij mij in dienst, maar bij het restaurant. En dat restaurant betaal ik al. Bovendien geldt dat voor heel veel banen.
  maandag 10 december 2012 @ 22:39:18 #78
335452 cricket
cricket from space
pi_120171948
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2012 22:37 schreef BasEnAad het volgende:

[..]

Ja, zo werkt het ook, maar het een sluit het ander toch niet uit? Iedereen weet toch dat er in de horeca fooi is en in de supermarkt niet, wat is daar oneerlijk of vreemd aan? Je weet van te voren waar je aan begint. Wat is er mis met een variabele beloning voor horecapersoneel?
Met een variabele beloning is op zich niets mis, maar je geeft geld weg voor iets waar aan jou geen prestatie voor is geleverd. De ober heeft niets voor jou gedaan, hij heeft alleen iets voor het restaurant gedaan.
Wat er vreemd en oneerlijk aan is, is dat er geen logische reden aan ten grondslag ligt.
pi_120171952
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2012 22:37 schreef cricket het volgende:

[..]

Nee, het is de werkgever van de ober die daar iets extras voor zou moeten geven. Het is namelijk aan hem dat het personeel verantwoording schuldig is over het functioneren. Het restaurant hoeft aan mij alleen maar de bestelde dienst te leveren. Dat kunnen ze met een goede ober doen, of met een minder goede ober, dat maakt mij verder totaal niet uit.
Dat niet iedereen het (goed) kan is zeker waar, maar die ober is niet bij mij in dienst, maar bij het restaurant. En dat restaurant betaal ik al. Bovendien geldt dat voor heel veel banen.
Ik betaal liever de ober dan de eigenaar die in principe weinig toevoeging heeft die avond.
  maandag 10 december 2012 @ 22:39:44 #80
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_120171962
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2012 22:39 schreef cricket het volgende:

[..]

Met een variabele beloning is op zich niets mis, maar je geeft geld weg voor iets waar aan jou geen prestatie voor is geleverd. De ober heeft niets voor jou gedaan, hij heeft alleen iets voor het restaurant gedaan.
Dat ben ik dan niet met je eens.
  maandag 10 december 2012 @ 22:41:53 #81
335452 cricket
cricket from space
pi_120172076
quote:
10s.gif Op maandag 10 december 2012 22:39 schreef shaderon het volgende:

[..]

Ik betaal liever de ober dan de eigenaar die in principe weinig toevoeging heeft die avond.
Zowel de ober als de eigenaar zijn onderdeel van het restaurant. Zolang de ober aan het werk is, is het voor hem niet mogelijk om persoonlijk een bijdrage te leveren aan jouw beleving van de avond. 100% van die beleving wordt veroorzaakt door het restaurant.
pi_120172255
Dan heb jij toch echt een verkeerd beeld van een restaurant in je hoofd. Een beeld dat uitgaat van een bedrijf met een eigenaar die de hele onderneming regelt. Kijk eens kook programma's op tv waarin je kijkjes krijgt hoe het er in een goed restaurant op een avond aan toe gaat. De keuken en de bediening hebben een hele zware baan waarin alles in perfectie van hun verwacht wordt. De baas daarentegen draagt niet de zaak, nee zijn personeel doet dat. Fooi gaat naar de bediening / keuken.
pi_120172414
idd irritant van die gierige mensen. Net als die mensen die je dan zo heel zelfingenomen ziet lachen als ze ergens op bespaard hebben :')
pi_120172571
Ik ben niet gierig, ik ben zuinig.
  maandag 10 december 2012 @ 22:53:53 #85
167941 hmmmz
Verlicht Despoot
pi_120172633
Ben je mentor van een groepje eerstejaars studenten. Ga je met z'n allen (20 man) ergens een studentenhap eten. Komt uiteindelijk de rekening, ik en de andere mentor betalen netjes + een paar euro fooi. Van de eerstejaars studenten die om me heen zitten zie ik dat ze ook genoeg betalen. Uiteindelijk toch 20 euro te weinig hebben, maar iedereen heeft echt betaald :') :') :')
Op vrijdag 12 juni 2015 21:03 schreef Danny het volgende:
Jup. Ben dan ook apetrots op je ;)
pi_120172651
Heb ook zo'n gierige vriend tijdens het uitgaan. Had altijd genoeg geld bij zich, maar gaf nooit wat uit en verdween uit het niks. Later bleek dat hij steeds langs de hoeren ging :')
Neem het leven niet te serieus, je overleeft het toch niet.
  maandag 10 december 2012 @ 22:54:38 #87
335452 cricket
cricket from space
pi_120172676
quote:
10s.gif Op maandag 10 december 2012 22:45 schreef shaderon het volgende:
Dan heb jij toch echt een verkeerd beeld van een restaurant in je hoofd. Een beeld dat uitgaat van een bedrijf met een eigenaar die de hele onderneming regelt. Kijk eens kook programma's op tv waarin je kijkjes krijgt hoe het er in een goed restaurant op een avond aan toe gaat. De keuken en de bediening hebben een hele zware baan waarin alles in perfectie van hun verwacht wordt. De baas daarentegen draagt niet de zaak, nee zijn personeel doet dat. Fooi gaat naar de bediening / keuken.
Het is voor de bezoekende klant totaal niet interessant wie wat binnen het restaurant regelt en welke baan zwaarder is dan de andere. Het personeel dat de zwaarste taak heeft hoort daarvoor zeker het beste beloond te worden. Het is echter aan het restaurant zelf om dat onderling goed te regelen en te belonen. Ik bestel niet bij de ober, ik verwacht ook helemaal niets van de ober. Ik bestel bij het restaurant, en ik verwacht daarop een prestatie van het restaurant. De ober is puur een middel wat door het restaurant gebruikt wordt om daaraan te voldoen. Het restaurant moet je hier niet lezen als 'de eigenaar', maar het geheel wat relevant is aan de maaltijd, achter de schermen is dat ook de ober. Dat hij in feite de belangrijkste spil in het geheel kan zijn is prima mogelijk.
Voor de schermen, en dat is waar het om gaat, is die ober echter niet een persoon die toevallig ober is, maar een vertegenwoordiger van het restaurant.
  maandag 10 december 2012 @ 22:55:45 #88
223444 omg-rmc
Vers uit Sliedrecht
pi_120172717
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2012 22:18 schreef Jachtgeweer het volgende:

[..]

Ja maarja er zijn zat studenten die het al niet zo heel breed hebben, voor die 2 euro die je extra teveel betaald kan je toch een pak eieren en brood halen :P
Als je 2 euro nodig hebt om van rond te komen moet je verdomme niet in een restaurant gaan eten :')
  maandag 10 december 2012 @ 22:57:45 #89
351780 Piye
King of Kush
pi_120172796
quote:
10s.gif Op maandag 10 december 2012 22:34 schreef shaderon het volgende:

[..]

In Australië is soms zo dat ze de fooi zelf in rekening nemen, dus +15% voor bediening. Geheel terecht. Jij onderschat een goede ober gewoon. Daar mag je best wat extra's voor geven. De horeca is niet zo simpel als het lijkt, als je tenminste niet naar een plaatselijke dorps eettent gaat. Koken en Bediening is een kunst op zich dat best beloond mag worden met fooi.
Nee dat is niet terecht. Ik erken het belang van goede bediening echt wel, maar met deze regeling wordt dat dus niet gedaan. Je geeft namelijk automatisch fooi, ongeacht of de bediening goed of slecht was.
If life's really a bitch, I got her pussy soakin'.
pi_120172949
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2012 22:54 schreef rubensanti het volgende:
Heb ook zo'n gierige vriend tijdens het uitgaan. Had altijd genoeg geld bij zich, maar gaf nooit wat uit en verdween uit het niks. Later bleek dat hij steeds langs de hoeren ging :')
Wat een keizer _O_
pi_120173003
quote:
10s.gif Op maandag 10 december 2012 22:25 schreef shaderon het volgende:
net zoals studenten die zeuren dat het allemaal zo duur is in nederland. nou dat valt wel mee hoor. ga maar eens kijken wat een studie in Australië bijvoorbeeld kost :W
Ja en? Waarom is dat relevant voor Nederland? In Scandinavië is het gratis
wat kijk jij
pi_120173280
Alhoewel ik niet gierig ben doe ik ook niet aan uitbundige fooien. Bij een restaurant om af te ronden vind ik het geen probleem om 4-5 euro te 'laten zitten', maar 10-20 euro extra begin ik uit principe niet aan. Het salaris is immers al de 'fooi'. Ik ga op mijn werk (kantoorbaan) ook niet aan klanten een fooi vragen bovenop mijn salaris :')

En ja, ik ben ook wel eens in de VS geweest, waar fooien gebruikelijker zijn. Ik doe dan maar mee met een extra briefje van 1 dollar bij ongeveer alles, maar vind het nogal 'derdewereld' overkomen. Vooral de manier waarop iedereen in de dienstensector zowat knielend voor je gaat liggen om maar een fooi te krijgen. Net of ze geen eergevoel hebben.
pi_120173328
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2012 22:49 schreef Palomar het volgende:
idd irritant van die gierige mensen. Net als die mensen die je dan zo heel zelfingenomen ziet lachen als ze ergens op bespaard hebben :')
:')
  maandag 10 december 2012 @ 23:12:08 #94
342435 Life2.0
#deadprez4mod
pi_120173335
Dat ligt dan echt aan jouw omgeving
  maandag 10 december 2012 @ 23:16:40 #95
385148 The-Bazone
Anti faalhaas.
pi_120173518
quote:
14s.gif Op maandag 10 december 2012 18:09 schreef Keselo het volgende:
Het toppunt was dan nog wel dat iemand het gore lef had om ¤2,- fooi die ik had ingelegd gaat terugpakken en in zijn eigen portemonnee stopt omdat "er teveel geld op tafel lag en ik vond het eten toch niet zo lekker". Wat..


Godverdomme wtf. :') Hier kan /b/ zelfs nog van leren.
Als er iemand faalt in het falen dan ben ik het wel.
pi_120173612
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2012 23:03 schreef housesoftheholy het volgende:

[..]

Ja en? Waarom is dat relevant voor Nederland? In Scandinavië is het gratis
Het is relevant omdat mensen zeuren dat alles zo duur is hier, terwijl dat in feite totaal niet zo is.
pi_120173773
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2012 22:54 schreef cricket het volgende:

[..]

Het is voor de bezoekende klant totaal niet interessant wie wat binnen het restaurant regelt en welke baan zwaarder is dan de andere. Het personeel dat de zwaarste taak heeft hoort daarvoor zeker het beste beloond te worden. Het is echter aan het restaurant zelf om dat onderling goed te regelen en te belonen. Ik bestel niet bij de ober, ik verwacht ook helemaal niets van de ober. Ik bestel bij het restaurant, en ik verwacht daarop een prestatie van het restaurant. De ober is puur een middel wat door het restaurant gebruikt wordt om daaraan te voldoen. Het restaurant moet je hier niet lezen als 'de eigenaar', maar het geheel wat relevant is aan de maaltijd, achter de schermen is dat ook de ober. Dat hij in feite de belangrijkste spil in het geheel kan zijn is prima mogelijk.
Voor de schermen, en dat is waar het om gaat, is die ober echter niet een persoon die toevallig ober is, maar een vertegenwoordiger van het restaurant.
En vertegenwoordigers die het restaurant goed doen, lonen we. ^O^
  maandag 10 december 2012 @ 23:23:18 #98
342435 Life2.0
#deadprez4mod
pi_120173789
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2012 23:10 schreef Palomar het volgende:
Alhoewel ik niet gierig ben doe ik ook niet aan uitbundige fooien. Bij een restaurant om af te ronden vind ik het geen probleem om 4-5 euro te 'laten zitten', maar 10-20 euro extra begin ik uit principe niet aan. Het salaris is immers al de 'fooi'. Ik ga op mijn werk (kantoorbaan) ook niet aan klanten een fooi vragen bovenop mijn salaris :')

En ja, ik ben ook wel eens in de VS geweest, waar fooien gebruikelijker zijn. Ik doe dan maar mee met een extra briefje van 1 dollar bij ongeveer alles, maar vind het nogal 'derdewereld' overkomen. Vooral de manier waarop iedereen in de dienstensector zowat knielend voor je gaat liggen om maar een fooi te krijgen. Net of ze geen eergevoel hebben.
vs is ook ontwikkelingsland, dus zo werkt dat ja
pi_120174588
Inderdaad, het afronden is prima, maar om 10 euro meer te geven? Rot op...
En bedieningspersoneel moet daar vrede mee hebben.... je krijgt immers al betaald.
pi_120175237
Volgens mij heeft TS gewoon kutvrienden. Bovendien hebben we in Nederland het minimumloon, fooi is dus geen verplichting en is ook dus geen noodzaak voor bedienend personeel om rond te komen (zoals dat in de VS wel is)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')