Ja, zo werkt het ook, maar het een sluit het ander toch niet uit? Iedereen weet toch dat er in de horeca fooi is en in de supermarkt niet, wat is daar oneerlijk of vreemd aan? Je weet van te voren waar je aan begint. Wat is er mis met een variabele beloning voor horecapersoneel?quote:Op maandag 10 december 2012 22:33 schreef cricket het volgende:
[..]
De prestatie is het bedrag dat op de nota staat, wat overheen behoort te komen met het geleverde. Dat geleverde kan tegenvallen, dan kom je er niet weer terug, het kan ook positief opvallen, dan kom je er vaker omdat het een goede deal is. Omdat het allemaal onderdeel is van de prestatie is er eigenlijk niet zoiets als goede service. Je krijgt waar voor je geld, of niet.
Nee, het is de werkgever van de ober die daar iets extras voor zou moeten geven. Het is namelijk aan hem dat het personeel verantwoording schuldig is over het functioneren. Het restaurant hoeft aan mij alleen maar de bestelde dienst te leveren. Dat kunnen ze met een goede ober doen, of met een minder goede ober, dat maakt mij verder totaal niet uit.quote:Op maandag 10 december 2012 22:34 schreef shaderon het volgende:
[..]
In Australië is soms zo dat ze de fooi zelf in rekening nemen, dus +15% voor bediening. Geheel terecht. Jij onderschat een goede ober gewoon. Daar mag je best wat extra's voor geven. De horeca is niet zo simpel als het lijkt, als je tenminste niet naar een plaatselijke dorps eettent gaat. Koken en Bediening is een kunst op zich dat best beloond mag worden met fooi.
Met een variabele beloning is op zich niets mis, maar je geeft geld weg voor iets waar aan jou geen prestatie voor is geleverd. De ober heeft niets voor jou gedaan, hij heeft alleen iets voor het restaurant gedaan.quote:Op maandag 10 december 2012 22:37 schreef BasEnAad het volgende:
[..]
Ja, zo werkt het ook, maar het een sluit het ander toch niet uit? Iedereen weet toch dat er in de horeca fooi is en in de supermarkt niet, wat is daar oneerlijk of vreemd aan? Je weet van te voren waar je aan begint. Wat is er mis met een variabele beloning voor horecapersoneel?
Ik betaal liever de ober dan de eigenaar die in principe weinig toevoeging heeft die avond.quote:Op maandag 10 december 2012 22:37 schreef cricket het volgende:
[..]
Nee, het is de werkgever van de ober die daar iets extras voor zou moeten geven. Het is namelijk aan hem dat het personeel verantwoording schuldig is over het functioneren. Het restaurant hoeft aan mij alleen maar de bestelde dienst te leveren. Dat kunnen ze met een goede ober doen, of met een minder goede ober, dat maakt mij verder totaal niet uit.
Dat niet iedereen het (goed) kan is zeker waar, maar die ober is niet bij mij in dienst, maar bij het restaurant. En dat restaurant betaal ik al. Bovendien geldt dat voor heel veel banen.
Dat ben ik dan niet met je eens.quote:Op maandag 10 december 2012 22:39 schreef cricket het volgende:
[..]
Met een variabele beloning is op zich niets mis, maar je geeft geld weg voor iets waar aan jou geen prestatie voor is geleverd. De ober heeft niets voor jou gedaan, hij heeft alleen iets voor het restaurant gedaan.
Zowel de ober als de eigenaar zijn onderdeel van het restaurant. Zolang de ober aan het werk is, is het voor hem niet mogelijk om persoonlijk een bijdrage te leveren aan jouw beleving van de avond. 100% van die beleving wordt veroorzaakt door het restaurant.quote:Op maandag 10 december 2012 22:39 schreef shaderon het volgende:
[..]
Ik betaal liever de ober dan de eigenaar die in principe weinig toevoeging heeft die avond.
Het is voor de bezoekende klant totaal niet interessant wie wat binnen het restaurant regelt en welke baan zwaarder is dan de andere. Het personeel dat de zwaarste taak heeft hoort daarvoor zeker het beste beloond te worden. Het is echter aan het restaurant zelf om dat onderling goed te regelen en te belonen. Ik bestel niet bij de ober, ik verwacht ook helemaal niets van de ober. Ik bestel bij het restaurant, en ik verwacht daarop een prestatie van het restaurant. De ober is puur een middel wat door het restaurant gebruikt wordt om daaraan te voldoen. Het restaurant moet je hier niet lezen als 'de eigenaar', maar het geheel wat relevant is aan de maaltijd, achter de schermen is dat ook de ober. Dat hij in feite de belangrijkste spil in het geheel kan zijn is prima mogelijk.quote:Op maandag 10 december 2012 22:45 schreef shaderon het volgende:
Dan heb jij toch echt een verkeerd beeld van een restaurant in je hoofd. Een beeld dat uitgaat van een bedrijf met een eigenaar die de hele onderneming regelt. Kijk eens kook programma's op tv waarin je kijkjes krijgt hoe het er in een goed restaurant op een avond aan toe gaat. De keuken en de bediening hebben een hele zware baan waarin alles in perfectie van hun verwacht wordt. De baas daarentegen draagt niet de zaak, nee zijn personeel doet dat. Fooi gaat naar de bediening / keuken.
Als je 2 euro nodig hebt om van rond te komen moet je verdomme niet in een restaurant gaan etenquote:Op maandag 10 december 2012 22:18 schreef Jachtgeweer het volgende:
[..]
Ja maarja er zijn zat studenten die het al niet zo heel breed hebben, voor die 2 euro die je extra teveel betaald kan je toch een pak eieren en brood halen
Nee dat is niet terecht. Ik erken het belang van goede bediening echt wel, maar met deze regeling wordt dat dus niet gedaan. Je geeft namelijk automatisch fooi, ongeacht of de bediening goed of slecht was.quote:Op maandag 10 december 2012 22:34 schreef shaderon het volgende:
[..]
In Australië is soms zo dat ze de fooi zelf in rekening nemen, dus +15% voor bediening. Geheel terecht. Jij onderschat een goede ober gewoon. Daar mag je best wat extra's voor geven. De horeca is niet zo simpel als het lijkt, als je tenminste niet naar een plaatselijke dorps eettent gaat. Koken en Bediening is een kunst op zich dat best beloond mag worden met fooi.
Wat een keizerquote:Op maandag 10 december 2012 22:54 schreef rubensanti het volgende:
Heb ook zo'n gierige vriend tijdens het uitgaan. Had altijd genoeg geld bij zich, maar gaf nooit wat uit en verdween uit het niks. Later bleek dat hij steeds langs de hoeren ging
Ja en? Waarom is dat relevant voor Nederland? In Scandinavië is het gratisquote:Op maandag 10 december 2012 22:25 schreef shaderon het volgende:
net zoals studenten die zeuren dat het allemaal zo duur is in nederland. nou dat valt wel mee hoor. ga maar eens kijken wat een studie in Australië bijvoorbeeld kost
quote:Op maandag 10 december 2012 22:49 schreef Palomar het volgende:
idd irritant van die gierige mensen. Net als die mensen die je dan zo heel zelfingenomen ziet lachen als ze ergens op bespaard hebben
Godverdomme wtf.quote:Op maandag 10 december 2012 18:09 schreef Keselo het volgende:
Het toppunt was dan nog wel dat iemand het gore lef had om ¤2,- fooi die ik had ingelegd gaat terugpakken en in zijn eigen portemonnee stopt omdat "er teveel geld op tafel lag en ik vond het eten toch niet zo lekker". Wat..
Het is relevant omdat mensen zeuren dat alles zo duur is hier, terwijl dat in feite totaal niet zo is.quote:Op maandag 10 december 2012 23:03 schreef housesoftheholy het volgende:
[..]
Ja en? Waarom is dat relevant voor Nederland? In Scandinavië is het gratis
En vertegenwoordigers die het restaurant goed doen, lonen we.quote:Op maandag 10 december 2012 22:54 schreef cricket het volgende:
[..]
Het is voor de bezoekende klant totaal niet interessant wie wat binnen het restaurant regelt en welke baan zwaarder is dan de andere. Het personeel dat de zwaarste taak heeft hoort daarvoor zeker het beste beloond te worden. Het is echter aan het restaurant zelf om dat onderling goed te regelen en te belonen. Ik bestel niet bij de ober, ik verwacht ook helemaal niets van de ober. Ik bestel bij het restaurant, en ik verwacht daarop een prestatie van het restaurant. De ober is puur een middel wat door het restaurant gebruikt wordt om daaraan te voldoen. Het restaurant moet je hier niet lezen als 'de eigenaar', maar het geheel wat relevant is aan de maaltijd, achter de schermen is dat ook de ober. Dat hij in feite de belangrijkste spil in het geheel kan zijn is prima mogelijk.
Voor de schermen, en dat is waar het om gaat, is die ober echter niet een persoon die toevallig ober is, maar een vertegenwoordiger van het restaurant.
vs is ook ontwikkelingsland, dus zo werkt dat jaquote:Op maandag 10 december 2012 23:10 schreef Palomar het volgende:
Alhoewel ik niet gierig ben doe ik ook niet aan uitbundige fooien. Bij een restaurant om af te ronden vind ik het geen probleem om 4-5 euro te 'laten zitten', maar 10-20 euro extra begin ik uit principe niet aan. Het salaris is immers al de 'fooi'. Ik ga op mijn werk (kantoorbaan) ook niet aan klanten een fooi vragen bovenop mijn salaris
En ja, ik ben ook wel eens in de VS geweest, waar fooien gebruikelijker zijn. Ik doe dan maar mee met een extra briefje van 1 dollar bij ongeveer alles, maar vind het nogal 'derdewereld' overkomen. Vooral de manier waarop iedereen in de dienstensector zowat knielend voor je gaat liggen om maar een fooi te krijgen. Net of ze geen eergevoel hebben.
|
|
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |