http://epp.eurostat.ec.eu(...)de=teina050&plugin=1quote:
quote:Griekenland scoort slecht op corruptielijst
woensdag 5 december 2012 09:54
DEN HAAG (ANP) - Griekenland scoort van de 27 landen van de Europese Unie het slechts op de corruptieranglijstvan dit jaar van de internationale 'waakhond' Transparency International (TI).
Ook dat is niet heel frappantquote:Op woensdag 5 december 2012 14:06 schreef michaelmoore het volgende:
http://www.elsevier.nl/we(...)p-corruptielijst.htm
Maar de rest van de PIGS doet het ook niet goed
[..]
Ik lees hem ff doorquote:
Dat is niet waar, Spanje en Ierland scoren ronduit goed en Portugal doet het ook niet slecht. Slechts de score van Italië valt ook tegen.quote:Op woensdag 5 december 2012 14:06 schreef michaelmoore het volgende:
http://www.elsevier.nl/we(...)p-corruptielijst.htm
Maar de rest van de PIGS doet het ook niet goed
Ronduit goed is misschien wat overdreven toch? Als je ziet wat voor landen er onder en rondom zitten. Er zit eigenlijk geen verrassing tussen in die corruptie lijst.quote:Op woensdag 5 december 2012 14:11 schreef Igen het volgende:
[..]
Dat is niet waar, Spanje en Ierland scoren ronduit goed en Portugal doet het ook niet slecht. Slechts de score van Italië valt ook tegen.
Italië niet corrupt???quote:Op woensdag 5 december 2012 14:11 schreef Igen het volgende:
[..]
Dat is niet waar, Spanje en Ierland scoren ronduit goed en Portugal doet het ook niet slecht. Slechts de score van Italië valt ook tegen.
Mij ging het om een cijfertje in de tabel helemaal achteraan. Ik heb niet van elk land de hele tekst doorgelezen.quote:
Spanje op plek 30 van 177 landen op de wereld, dat kun je volgens mij niet anders dan 'goed' noemen.quote:Op woensdag 5 december 2012 14:18 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Ronduit goed is misschien wat overdreven toch?
Ik zie nergens argumenten, en Italie valt inderdaad enigszins een beetje tegen als je ziet wat voor landen er om heen zitten. Je doet net alsof Italie het meest corrupte land ter wereld is. In landen zoals Rusland of China lachen ze om dat soort 'miezerige' corruptie.quote:Op woensdag 5 december 2012 14:21 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Italië niet corrupt???
met Berlusconi als aanvoerder ????
En de wegenaanleg en bruggen constructies onder beheer bij de mafffia
De tunnel die tussen Sicilië en Italië zou komen?/ Met subsidie van de EU ??
Hebben ze ook onderzocht wat het voor voordelen heeft als de overheid zelf fors minder uit geeft en die besparing aan de consumenten geeft ?/?quote:Op woensdag 5 december 2012 14:22 schreef Igen het volgende:
Er zit ook een verwijzing in naar een onderzoek of bezuinigen of juist extra geld uitgeven helpt in crisistijd. Dat is hier te vinden:
http://www.stanford.edu/~kumhof/modelcomparison2010.pdf
Een paar conclusies die ik eruit haal:
- Een stimulans door de overheid werkt alleen als de maatregel tijdelijk is
- Een stimulans door de overheid werkt alleen als dit wordt ondersteund door 'monetair beleid' wat op quantitative easing en inflatie neerkomt. Met het mandaat van de ECB dus volstrekt onmogelijk.
Het onderzoek (dat overigens niet door de EC is gedaan!) zegt niks over de effecten van permanente maatregelen.quote:Op woensdag 5 december 2012 15:27 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Hebben ze ook onderzocht wat het voor voordelen heeft als de overheid zelf fors minder uit geeft en die besparing aan de consumenten geeft ?/?
En dus de belastingen zoals BTW , BPM, IB, WOZ, en derg. verlaagt voor de burgers,
Dus geen stimulans door de overheid, maar zelf veel minder geld uitgeven en dat bij de gewone man te laten om uit te geven
Nee zeker he ??
Uiteraardquote:Op woensdag 5 december 2012 15:44 schreef Igen het volgende:
[..]
Het onderzoek (dat overigens niet door de EC is gedaan!) zegt niks over de effecten van permanente maatregelen.
Dus BTW verhogen is beter dan BTW verlagen.quote:Voor de korte termijn zegt het dat jouw idee het domste is wat je maar kan doen, aangezien het negatieve effect van een tijdelijke bezuinigen op overheidsuitgaven veel groter is dan het positieve effect van een tijdelijke belastingverlaging van dezelfde grootte.
Niet direct, want het hangt natuurlijk ervan af wat ertegenover staat om de begroting kloppend te maken. Maar beter de btw tijdelijk (!) verhogen dan op de korte termijn bezuinigen op bijv. het infrafonds, ja.quote:Op woensdag 5 december 2012 15:46 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Dus BTW verhogen is beter dan BTW verlagen.
Logisch
Ik bedoel: bezuinigen op staatsuitgaven middels lagere belastingheffing, zodat de consument meer kan uitgevenquote:Op woensdag 5 december 2012 15:55 schreef Igen het volgende:
[..]
Niet direct, want het hangt natuurlijk ervan af wat ertegenover staat om de begroting kloppend te maken. Maar beter de btw tijdelijk (!) verhogen dan op de korte termijn bezuinigen op bijv. het infrafonds, ja.
Als ik het onderzoek goed begrijp.
Belastingverlaging als bezuiniging?quote:Op woensdag 5 december 2012 16:05 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Ik bedoel bezuinigen op staatsuitgaven middels lagere belastingheffing, zodat de consument meer kan uitgeven
Bij de overheid is tijdelijk (!) verhogen altijd permanent,
geloof ik niks vanquote:Op woensdag 5 december 2012 15:44 schreef Igen het volgende:
Voor de korte termijn zegt het dat jouw idee het domste is wat je maar kan doen, aangezien het negatieve effect van een tijdelijke bezuinigen op overheidsuitgaven veel groter is dan het positieve effect van een tijdelijke belastingverlaging van dezelfde grootte.
lagere overheidsuitgaven in combinatie met minder belastingen voor de consument is uiteraard een goeie manier om uit de crisis te geraken maar verwacht voor dit soort heldere plannen weinig van de heren politiciquote:Op woensdag 5 december 2012 16:05 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Ik bedoel: bezuinigen op staatsuitgaven middels lagere belastingheffing, zodat de consument meer kan uitgeven
Bij de overheid is tijdelijk (!) verhogen altijd permanent,
Nee, MINDER uitgeven door de overheid.quote:Op woensdag 5 december 2012 16:13 schreef Igen het volgende:
[..]
Belastingverlaging als bezuiniging?![]()
Sorry hoor, maar hier ga ik echt verder niet op in.
Jij schrijft:quote:Op woensdag 5 december 2012 16:40 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Nee, MINDER uitgeven door de overheid.
Is dat nu zo moeilijk te lezen ???
Ik weet niet in welk parallel universum jij leeft, waar 'minder uitgeven' bereikt kan worden 'middels lagere belastingheffing'.quote:Op woensdag 5 december 2012 16:05 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
bezuinigen op staatsuitgaven middels lagere belastingheffing
Niet de burger afknijpen, maar de overheid moet zichzelf afknijpenquote:Op woensdag 5 december 2012 17:24 schreef Igen het volgende:
[..]
Jij schrijft:
[..]
Ik weet niet in welk parallel universum jij leeft, waar 'minder uitgeven' bereikt kan worden 'middels lagere belastingheffing'.
Eh, zowat elke overheid in Europa geeft veel te veel geld uit, dus dat sprookje gaat niet op.quote:Op woensdag 5 december 2012 17:27 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Gewoon als de overheid minder uitgeeft dan hoef ze ook minder belasting te heffen
Niet de burger afknijpen, maar de overheid moet zichzelf afknijpen
Ja dat sprookje moet wel opgaan, anders komt heel Europa steeds dieper in de ellendequote:Op woensdag 5 december 2012 17:28 schreef Igen het volgende:
[..]
Eh, zowat elke overheid in Europa geeft veel te veel geld uit, dus dat sprookje gaat niet op.
Kom dan maar eens met bewijs dat belastingverlaging werkt.quote:Op woensdag 5 december 2012 17:29 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Ja dat sprookje moet wel opgaan, anders komt heel Europa steeds dieper in de ellende
We moeten weer aan het werk, en niet allemaal in een uitkering
Klopt dan hebben ze dus teveel uitgegeven en moeten dan minder gaan uitgeven en niet de consument gaan afknijpenquote:Op woensdag 5 december 2012 17:43 schreef Igen het volgende:
Oftewel: de overheidsfinanciën op orde houden is veel belangrijker dan belastingverlaging.
Dat is dus maar de vraag. Heb je enig bewijs voor die stelling?quote:Op woensdag 5 december 2012 17:53 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Klopt dan hebben ze dus teveel uitgegeven en moeten dan minder gaan uitgeven en niet de consument gaan afknijpen
Daar ben ik ook wel benieuwd naar!quote:Op woensdag 5 december 2012 17:56 schreef Igen het volgende:
[..]
Dat is dus maar de vraag. Heb je enig bewijs voor die stelling?
Dat is geen stelling, maar een meningquote:Op woensdag 5 december 2012 17:56 schreef Igen het volgende:
[..]
Dat is dus maar de vraag. Heb je enig bewijs voor die stelling?
quote:Paul Rosenmöller reist door Zuid-Europa met de vraag: wat zijn de gevolgen van de crisis voor de gewone burger in deze landen, waar de bezuinigingsdwang van Brussel hard toeslaat? Wie profiteert, wie is het slachtoffer? Welke waarden zijn heilig in tijden van crisis, of welke waarden juist niet (meer)? Waarin vindt men steun, waaruit put men hoop? In West-Europa klinkt regelmatig de kritiek dat het corrupte landen zijn die potverteren en ons de rekening sturen. Wat vinden de Zuid-Europeanen van deze vooroordelen?
op kosten van de Nederlandse belastingbetaler weer, zak stront dat het isquote:Op woensdag 5 december 2012 23:24 schreef michaelmoore het volgende:
Goed programma
Over de Portugees die niets meer kan kopen, logisch dat ze een handelsoverschot krijgen
Het Noorden van Europa kan nog wel iets kopen
Diepen armoede
http://www.tvgids.nl/arti(...)rij_heeft_het_zwaar/
[..]
Was toch een goed informatief programma ??quote:Op woensdag 5 december 2012 23:49 schreef SuperImposed het volgende:
[..]
op kosten van de Nederlandse belastingbetaler weer, zak stront dat het is
Je weet zelf ook dat wanneer Media en waarheid in 1 zin staan. Dat de waarheid wel ergens in het midden ligt. Die 'aangedikte' waarheid, is leuk voor op TV. En ja, natuurlijk is het drastsch en verschrikkelijk, maar het laat vaak wel 1 kant zien. En het is natuurlijk wel met belastingen betaald.quote:Op donderdag 6 december 2012 00:02 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Was toch een goed informatief programma ??
Mag je nu ook al niet meer de waarheid verkondigen??
Zijn we zo diep gezonken ??
Het laat de werkelijkheid van alledag zien, en dat is confronterendquote:Op donderdag 6 december 2012 01:37 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Je weet zelf ook dat wanneer Media en waarheid in 1 zin staan. Dat de waarheid wel ergens in het midden ligt. Die 'aangedikte' waarheid, is leuk voor op TV. En ja, natuurlijk is het drastsch en verschrikkelijk, maar het laat vaak wel 1 kant zien. En het is natuurlijk wel met belastingen betaald.
De beroepsbevolking van Griekenland is in totaal 8,4 miljoen mensen groot.. Waarvan inmiddels slechts 44% betaald werk heeft.quote:Hellenic Statistical Authority announces the unemployment rate for September 2012
Unemployment rate in September 2012 was 26.0% compared to 18.9% in September
2011 and 25.3% in August 2012. The number of employed amounted to 3,695,053
persons. Τhe number of unemployed amounted to 1,295,203 while the number of
inactive to 3,373,692.
Hoelang zou je denken tot een land echt volledig aan de bedelstaf raakt? In de zin van dat de armoede dusdanig groot is, dat men letterlijk dorpen krijgt waar niemand meer te eten heeft en dat je opstanden krijgt?quote:Op donderdag 6 december 2012 12:01 schreef Perrin het volgende:
[..]
De beroepsbevolking van Griekenland is in totaal 8,4 miljoen mensen groot.. Waarvan inmiddels slechts 44% betaald werk heeft.
quote:Depression Deepens Greek Middle Class Despair With Crime
Greece’s effective poverty rate has risen to 36 percent from about 20 percent in 2009, Matsaganis said. About 8.5 percent of Greeks now live in extreme poverty and can’t afford a basic basket of goods and services, he said.
The crisis is shredding the middle class, which is feeling the brunt of public-sector salary reductions and private job losses while paying higher taxes, said Elias Papaioannou, an associate professor of economics at London Business School.
Papaioannou, an Athens native who considered a career in Greece and now has no plans to return, compares the situation with the German occupation of Greece during World War II, when hyperinflation wiped out the middle class.
“People are suffering massively,” he said. “To me, it’s the collapse of the state.”
Het lijkt me onvermijdelijk dat er ergens iets barst. Kwestie van 1 of 2 jaar? Zou ook de vorm van iets Golden Dawn fascisme-achtigs kunnen aannemen ipv ongecoordineerde opstanden.quote:Op donderdag 6 december 2012 12:23 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Hoelang zou je denken tot een land echt volledig aan de bedelstaf raakt? In de zin van dat de armoede dusdanig groot is, dat men letterlijk dorpen krijgt waar niemand meer te eten heeft en dat je opstanden krijgt?
Want 44% geen betaald werk, de spaarpotjes zijn niet heel erg groot, hoelang zou zoiets duren?
Gezien het huidige tempo, schat ik dat zelf wel in binnen 12 maanden. Ben erg benieuwd hoe zich dat gaat ontwikkelen.quote:Op donderdag 6 december 2012 12:25 schreef Perrin het volgende:
[..]
Het lijkt me onvermijdelijk dat er ergens iets barst. Kwestie van 1 of 2 jaar? Zou ook de vorm van iets Golden Dawn fascisme-achtigs kunnen aannemen ipv ongecoordineerde opstanden.
Verbaast me dat er weinig docu's over worden gemaakt of uitgezonden of actualiteitenprogramma's die hierover uitgebreid berichten. Te pijnlijk ofzo? Onbelangrijk is het zeker niet.quote:Op donderdag 6 december 2012 12:34 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Gezien het huidige tempo, schat ik dat zelf wel in binnen 12 maanden. Ben erg benieuwd hoe zich dat gaat ontwikkelen.Zit er over na te denken om eens over een aantal maand richting griekenland te gaan om zelfs een te kijken hoe het daar staat
Ik heb wat Grieken op m'n Facebook, en dat is niet mals hoor wat daar voorbij komt. Ik kan geen Grieks maar uit de niet-geschreven aspecten van de berichten blijkt genoeg. En als ik soms een bericht door Google Translate haal dan gaat het iedere keer over een groot wantrouwen richting de overheid, grootschalige vriendjespolitiek, corruptie en de West-Europeanen worden ook verketterd. Ze zien overigens niks in de Gouden Dageraad.quote:Op donderdag 6 december 2012 12:34 schreef sitting_elfling het volgende:
Zit er over na te denken om eens over een aantal maand richting griekenland te gaan om zelfs een te kijken hoe het daar staat
Het kan geen kwaad om eens te kijken naar de resultaten in landen die direct de pijn nemen en een interne devaluatie hebben uitgevoerd. Opvallend is dat de politici die deze extreme austerity hebben doorgevoerd gewoon zijn herkozen. Het volk is misschien toch minder achterlijk dan vaak wordt gedacht.quote:Euro Countries (and the IMF) Can Learn from Latvia’s Economic Success
The International Monetary Fund (IMF) has just published a public information note about its preliminary findings from the annual review of the Latvian economy. It is rare for the IMF to write anything as positive as it did in its first summary paragraph:
Latvia’s economy continues to recover strongly. Following real GDP growth of 5.5 percent in 2011, growth is expected to exceed 5 percent again this year despite recession in the euro area. Labor market conditions are improving. The unemployment rate fell from 16.3 percent at the beginning of the year to 13.5 percent at the end of the third quarter, despite an increase in participation rates. Real wage growth remains restrained. Consumer price inflation has declined sharply, easing to 1.6 percent at end-October after peaking at 4¾ percent in mid-2011. Robust export growth is expected to keep the current account deficit at about 2 percent despite recovering import demand.
In the midst of the euro crisis, the going does not get much better than this. Latvia will have the highest growth rate and one of the smallest budget deficits in Europe this year, probably 5.3 percent, along with low inflation and wonderful export expansion. The only shortcoming is the still high unemployment rate, but unemployment is a lagging indicator and it is falling sharply.
Remember that in 2008–09, Latvia lost 24 percent of its GDP. It was heading toward a budget deficit of 19 percent of GDP in 2009 without a program of radical austerity. But the Latvian government did undertake austerity, and the last two years’ success shows the merits of that policy.
The troubled countries in the euro area have much to learn from Latvia. While Latvia returned to growth after two years of severe crisis, Greece has suffered five years of recession and two more are expected.
A new Latvian government came to power in March 2009, when GDP was in free fall. It told people how bad the situation was, and the various social partners responded by signing up to a truly radical austerity program. One-third of the civil servants were laid off; half the state agencies were closed, which prompted deregulation; the average public wage was cut by 26 percent in one year. But this was a socially considerate program. Top officials were hit more, with 35 percent in wage cuts, while in the end pensions were not cut. In particular, public servants were no longer allowed to sit on state corporate boards and earn more than from their salaries, a malpractice that is still common in many European countries. The government exposed high-level corruption. Yet, many schools and most of the hospitals were closed.
This was a truly front-loaded program. Of a total fiscal adjustment of 17 percent of GDP, 9.5 percent of GDP was carried out in 2009. Two-thirds of the adjustment was expenditure cuts that are more easily executed in a crisis, and only one-third revenue increases, mainly through consumption taxes. The low corporate profit tax of 15 percent was maintained to stimulate business. Latvia needed international financial support, and fortunately the IMF, the European Union, and neighboring countries did both commit and deliver on time.
From the outset, it was clear that this program could resolve the crisis within three years if carried out properly, and confidence was restored by June 2009, as reflected in swiftly falling market interest rates and rising international currency reserves. For Greece, no viable stabilization program has been presented as yet, so no confidence has been restored, and growth—which normally reappears after a couple of years—is not in sight.
Despite all these huge sacrifices, the center-right coalition government of Prime Minister Valdis Dombrovskis, who took his country through this arduous crisis, was reelected twice in parliamentary elections in 2010 and 2011. The big losers were the oligarchic parties that had ruled Latvia on the way into the crisis and ignored massive overheating. The Latvians understood that the crisis was severe and that there was hardly any better way out than the one Dombrovskis presented.
At the outset of the crisis, the IMF favored devaluation, but the Latvians resisted firmly with strong popular support. As it turned out, no devaluation was needed, and none of the EU countries with pegged exchange rate have devalued. (The others are Denmark, Estonia, Lithuania, and Bulgaria.) In 2011, Estonia adopted the euro. Latvia intends to do so in 2014, and it appears to be fully ready.
Throughout the crisis, the Latvian government has insisted on maintaining its flat personal income tax, as most other East European countries have. The IMF, which no longer can dictate Latvia’s economic policy, nonetheless advocates the introduction of a progressive income tax: “The planned cumulative PIT cuts of 5 percentage points over 2013–15 should be reconsidered, at least for 2014 and beyond: Better options could include a two-tier system or an increase in the minimum non-taxable allowance.” The issue of whether to adopt a flat or a progressive income tax is an ideological matter that should remain beyond the mandate of the IMF. There is no macroeconomic justification for such a demand. It is a political statement. Latvia, with a reasonably even income distribution, can and does ignore it.
Many countries from Switzerland on down attract wealthy people through tax incentives. Latvia cannot afford to lose out in the intense tax competition that prevails in Eastern Europe, where most countries have flat personal income taxes. The flat personal income tax in Latvia is actually rather high at 21 percent, compared with 15 percent in neighboring Lithuania or 10 percent in Bulgaria. Latvia cannot afford to impose higher taxes than its competition, which the IMF should realize.
The IMF should stick to macroeconomic and prudential financial policies. On the other hand, it ought to push for lower public expenditures as a share of GDP. Usually it claims innocence when it comes to spending versus taxes, only showing concern about the budget deficit. But enough research has been done to show that high public expenditures impede economic growth, rendering this a macroeconomic issue. In crisis-ridden Greece public expenditures stayed constantly high at 50 percent of GDP in 2010 and 2011. By contrast, Latvia has slashed that level from 44 percent of GDP in 2009 to probably 36 percent of GDP in 2012.
The IMF is right in praising Latvia’s achievement, but it should push for a lower level of public expenditures, instead of arguing for progressive income taxes.
http://www.piie.com/blogs/realtime/?p=3212
Draghi. De dollar zal waarschijnlijk nog veel sterker worden als er een nieuwe liquidatiegolf komt bij de volgende crisis. Pariteit zou me niets verbazen.quote:
Hier een reportage uit die tijd - toen nog met een erg negatieve toon:quote:Op donderdag 6 december 2012 17:10 schreef SeLang het volgende:
[..]
Het kan geen kwaad om eens te kijken naar de resultaten in landen die direct de pijn nemen en een interne devaluatie hebben uitgevoerd. Opvallend is dat de politici die deze extreme austerity hebben doorgevoerd gewoon zijn herkozen. Het volk is misschien toch minder achterlijk dan vaak wordt gedacht.
Stel je zou zoiets doen in de VK of iets dergelijks. Je krijgt dan echt enorme opstandenquote:Op donderdag 6 december 2012 17:10 schreef SeLang het volgende:
[..]
Het kan geen kwaad om eens te kijken naar de resultaten in landen die direct de pijn nemen en een interne devaluatie hebben uitgevoerd. Opvallend is dat de politici die deze extreme austerity hebben doorgevoerd gewoon zijn herkozen. Het volk is misschien toch minder achterlijk dan vaak wordt gedacht.
Het zuiden van Europa raakt 50% werkloos en de hoger opgeleiden vertrekken, scheelt wel in de handelsbalans van die landen als de import naar 0,00 terug gaatquote:Op donderdag 6 december 2012 12:01 schreef Perrin het volgende:
[..]
De beroepsbevolking van Griekenland is in totaal 8,4 miljoen mensen groot.. Waarvan inmiddels slechts 44% betaald werk heeft.
Misschien omdat er echt lijkt te zijn gekort in plaats van of belastingverhogingen of bezuinigingen die ineffectief zijn omdat er allemaal belangen meespelen.quote:Op donderdag 6 december 2012 17:10 schreef SeLang het volgende:
[..]
Het kan geen kwaad om eens te kijken naar de resultaten in landen die direct de pijn nemen en een interne devaluatie hebben uitgevoerd. Opvallend is dat de politici die deze extreme austerity hebben doorgevoerd gewoon zijn herkozen. Het volk is misschien toch minder achterlijk dan vaak wordt gedacht.
lage tot zeer lage belastingen, dus niet een BTW verhogingquote:Op donderdag 6 december 2012 17:55 schreef Igen het volgende:
Over de hele periode 2008-2012 is de Letse economie nog altijd met 13,2% gekrompen. Dat is na Griekenland de allerslechtste prestatie in de hele EU, slechter nog dan de andere PIGS-landen. De groei waarover ze zo enthousiast zijn in het artikel dat SeLang postte is blijkbaar dus niks meer dan een (nogal tegenvallende) herstelgroei.
Allerminst een voorbeeld voor andere eurolanden en het IMF dus. Ik denk dus dat het interessanter zou zijn om eens te kijken naar landen waar het wel goed gaat. Bijvoorbeeld Polen (+18,5%) en Slowakije (+11,2%). Wat hebben ze daar voor beleid gevoerd?
quote:do 06 dec 2012, 19:04 | 0 reacties
Nederland stemt tegen EU-begroting 2013
BRUSSEL (AFN) -
Nederland heeft donderdag tegen de Europese begroting voor 2013 gestemd, samen met Oostenrijk, Zweden en Groot-Brittannië.
Zij vinden dat in deze tijden van bezuinigingen de Europese begroting niet te veel mag stijgen.
Brussel zegt 137,8 miljard euro nodig te hebben om aan alle verplichtingen te voldoen, een verhoging met zo'n 6,8 procent van de 129 miljard euro die voor dit jaar is voorzien.
Ook de aanvullende begroting 2012, waarmee een gat van zo'n 6 miljard euro moet worden gedicht, kreeg van Nederland geen goedkeuring.
Ook de Denen, Zweden en Britten stemden tegen.
Griekenland is ook een bubble geweest. Als je kijkt hoe autoriteiten met de klappende bubble zijn omgegaan zie je duidelijk dat in Letland de pijn direct is genomen. Een diepe maar korte crisis waarna de economie weer groeit. Idem voor Ijsland, Estland en andere landen waar de pijn van een uiteenspattende bubble meteen is genomen.quote:Op donderdag 6 december 2012 18:26 schreef Igen het volgende:
Hmm. Als je nog wat verder terugkijkt dan was ik misschien toch iets te vroeg met m'n oordeel over Letland:
[ afbeelding ]
Bron: Eurostat, eigen berekening
In Letland hebben ze blijkbaar gewoon een grote bubbel gehad (zoals in Selang's artikel en in mijn filmpje ook wordt genoemd), en in Polen en Slowakije niet.
ik in Polenquote:Op donderdag 6 december 2012 19:33 schreef piepeloi55 het volgende:
Ik zou wel weten in welke landen ik de depressie, die er sowieso komt om de onevenwichtigheden weg te werken, het liefst zou uitzitten.
quote:do 06 dec 2012, 15:04
ECB somber over economische groei in 2013
FRANKFURT (AFN) -
De Europese economie blijft de komende tijd zwak en zal pas in de loop van 2013 langzaam herstellen. Dat voorspelde de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag.
De ECB verwacht dat de euro-economieën volgend jaar in het slechtste geval met 0,9 procent krimpen. In het beste scenario ontstaat een groei van 0,3 procent. Eerder werd een bandbreedte van min 0,4 tot plus 1,4 procent gehanteerd. Voor 2014 wordt een groei tussen 0,2 en 2,2 procent voorspeld.
In Nederland heeft het denk ik meer met belangen te maken. Politici X wil niet bij departement Y bezuinigen omdat een deel van de partij aanhang dat niet accepteert. Die verwachten daar namelijk baantjes te hebben of te kunnen krijgen in de toekomst.quote:Op donderdag 6 december 2012 17:10 schreef SeLang het volgende:
[..]
Het kan geen kwaad om eens te kijken naar de resultaten in landen die direct de pijn nemen en een interne devaluatie hebben uitgevoerd. Opvallend is dat de politici die deze extreme austerity hebben doorgevoerd gewoon zijn herkozen. Het volk is misschien toch minder achterlijk dan vaak wordt gedacht.
Nooit zo iets doms gehoord als de benaming Interne devaluatiequote:Op donderdag 6 december 2012 17:10 schreef SeLang het volgende:
[..]
Het kan geen kwaad om eens te kijken naar de resultaten in landen die direct de pijn nemen en een interne devaluatie hebben uitgevoerd.
Ah, vandaar dat Zimbabwe (met name in 2008) een mega-concurrerend land is waar armoede niet voorkomt.quote:Op donderdag 6 december 2012 22:58 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Nooit zo iets doms gehoord als de benaming Interne devaluatie
Dit is gewoon de burger armoede opdringen , hij kan niet allen geen import goederen, meer kopen maar ook geen eigen producten
De eigen producten worden niet goedkoper voor het buitenland
Dat zag je ook in de docu over Portugal
Armoede die onvoorstelbaar is
Echte devaluatie, kent geen enkele armoede, sterker nog, import wordt duurder, maar eigen producten zijn beter betaalbaar voor het buitenland, dus de interne markt bloeit op
quote:Especially where a country deliberately prints money (often a cause of hyperinflation) to cover a persistent budget deficit without borrowing, this may be considered a devaluation.
De Sahara ook nietquote:Op donderdag 6 december 2012 23:26 schreef Igen het volgende:
[..]
Ah, vandaar dat Zimbabwe (met name in 2008) een mega-concurrerend land is waar armoede niet voorkomt.
[..]
Zimbabwe gold traditioneel als de graanschuur van Afrika (en uit andere topics weet ik dat jij de graanteelt héééééél belangrijk vindt), dus met die factoren zit het wel goed. En ze hebben dus ook nog eens een forse devaluatie gehad. Jouw theorie volgend móét Zimbabwe nu dus wel een mega-concurrerend land zijn waar de mensen niet weten wat armoede is.quote:Op donderdag 6 december 2012 23:31 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
De Sahara ook niet
Er moeten ook werkvolk zijn en ook technische kennis en wat grondstoffen is ook wel fijn
De boeren zijn vermoord of weggejaagd hequote:Op donderdag 6 december 2012 23:38 schreef Igen het volgende:
[..]
Zimbabwe gold traditioneel als de graanschuur van Afrika (en uit andere topics weet ik dat jij de graanteelt héééééél belangrijk vindt), dus met die factoren zit het wel goed. En ze hebben dus ook nog eens een forse devaluatie gehad. Jouw theorie volgend móét Zimbabwe nu dus wel een mega-concurrerend land zijn waar de mensen niet weten wat armoede is.
Ow wacht...
quote:Nigeria is een van de naburige Afrikaanse landen die de ervaren boeren dankbaar opnemen. Ook in Mozambique, Zambia, Tanzania en Rwanda zijn Zimbabwaanse boeren neergestreken. In Zambia zou met hun komst de productie van maïs en tabak zijn verdubbeld.
Chaos en corruptie
In Zimbabwe is de productie van maïs en tabak daarentegen ingestort. Met de herverdeling van land zouden juist kleine zwarte boeren geholpen moeten zijn, maar daarvan is weinig terecht gekomen. Mugabes plannen leidden vooral tot enorme chaos en ongebreidelde corruptie. Vele eens zeer productieve bedrijven liggen vrijwel stil.
Eens een voedselexporteur is Zimbabwe nu aangewezen op voedselhulp voor de helft van haar bevolking van 12,5 miljoen mensen.
Aha. Dus je wil zeggen dat devaluatie toch niet het wondermiddel is wat je zonet nog beweerde. Ik ben blij met dat voortschrijdende inzicht.quote:Op donderdag 6 december 2012 23:44 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
De boeren zijn vermoord of weggejaagd he
http://www.oneworld.nl/le(...)en-welkom-buurlanden
Het land is niets meer waard en begint nu te lijken op de EHS tragedie
[..]
Devaluatie of Revaluatie is geen goed woord, depreciatie en appreciatie door valutamarkten is beterquote:Op donderdag 6 december 2012 23:50 schreef Igen het volgende:
[..]
Aha. Dus je wil zeggen dat devaluatie toch niet het wondermiddel is wat je zonet nog beweerde. Ik ben blij met dat voortschrijdende inzicht.
Het is nu inderdaad al veel te laat want iedereen is moe van al het crisisgezeik. Maar als je direct in 2008 en 2009 rigoreus had ingegrepen dan had je daarvoor wel draagvlak gehad. Iedereen ziet het dan als een noodsituatie en ingrepen worden makkelijk geaccepteerd als onvermijdelijk. Daarom is het verstandig om ingrepen zo veel mogelijk te "frontloaden" zoals ze in Letland hebben gedaan.quote:Op donderdag 6 december 2012 17:34 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Stel je zou zoiets doen in de VK of iets dergelijks. Je krijgt dan echt enorme opstandenAls ik alleen al terugdenk aan die rellen in Londen een paar jaar geleden. Ik denk dat dat soort landen de stap van alles naar niets, niet (zo snel) zullen accepteren. En misschien is het daar nu ook al wel een beetje te laat voor?
Slecht nieuws moet je altijd brengen met een maar, anders raken een paar tradertjes in paniek. De beleggers onder ons zagen dit natuurlijk allang aankomen.quote:Op vrijdag 7 december 2012 09:28 schreef dramatiek het volgende:
Niemand wil het licht aan het eind van de tunnel uitdoen. Volgend jaar wordt het beter, ohnee volgend jaar, ownee volgend jaar....
ik zie het helemaal niet beter worden, tenzij de EU uit elkaar gaatquote:Op vrijdag 7 december 2012 09:41 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Slecht nieuws moet je altijd brengen met een maar, anders raken een paar tradertjes in paniek. De beleggers onder ons zagen dit natuurlijk allang aankomen.
Spreek je nu niet jezelf tegen? Als jouw eerste stelling klopt dan is er geen probleem met democratie als staatsvorm, maar is het probleem dat politici massaal in een broodje-aap-verhaal geloven, namelijk dat hard ingrijpen electoraal nadelig is op de korte termijn. De casus van Letland bewijst dan het tegendeel.quote:Op vrijdag 7 december 2012 09:08 schreef SeLang het volgende:
[..]
...
Een tijd geleden heb ik ergens een artikel gelezen over de acceptatie door de bevolking van pijnlijke ingrepen. Daaruit bleek dat het niet zozeer de diepte is van de ingrepen die onvrede veroorzaakt maar meer de tijd die de hele situatie duurt: je kunt als machthebber beter snel en diep ingrijpen dan ondiep en uitgespreid over de tijd. Echter, er wordt meestal gedacht dat het omgekeerd is, vandaar het trage handelen in de meeste democratieën.
...
De huidige crisis legt de beperkingen van de democratie bloot: de onkunde van democratische systemen om lange termijn beleid te voeren. Ik ben daarom niet alleen benieuwd naar het economische plaatje over 10-20 jaar maar ook hoe de democratie hier uit gaat komen.
Oost-Europa heeft economisch nog steeds een inhaalslag te maken en groeit dus "van nature" sneller dan West-Europa. Dat heeft twee effecten. Ten eerste was de groei in Estland en Letland dus maar deels een bubbel en zelfs na de enorme krimp in 2008/2009 was de economie er nog altijd groter waren dan in 2004. Dan ligt het volgens mij voor de hand dat de mensen zich nog goed de tijd kunnen herinneren dat ze het nóg slechter hadden dan tijdens de recessie. Ten tweede kan je ervan uitgaan dat binnen een jaar of 5 na de harde ingrepen hetzelfde niveau als tijdens de bubbel vlak voor de crisis weer behaald zal zijnquote:
De macro economie is fors aan het verslechteren. De Q4 resultaten kunnen weleens een turning point worden. China (en dus duitsland) word trouwens ook interessant in 2013, dan begint het terugbetalen van de eerste vastgoed/investerings-leningen. Dat zijn leningen waarop nu al vaak de rente niet betaald kan worden.quote:Op vrijdag 7 december 2012 11:09 schreef Asics het volgende:
Sja, herstel... ik zie nog geen tekenen van herstel, helaas.
Zou kunnen, maar gezien de onderliggende cijfers en trend denk ik dat het beste er wel af is. bedrijfswinsten beginnen te stagneren/langzaam weer te dalen, de macro economie verslechterd en dat alles in een omgeving waarin de overheid (langzaam) een stapje terug doet en feitelijk nog bijna niets aan alle onevenwichtigheden is gedaan.quote:Op vrijdag 7 december 2012 11:39 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Ook deze mantra hebben we al heel vaak gehoord, nietwaar?
Het zal wel blijven voortkabbelen, lijkt me.
Klopt, maar zoals je zelf aangeeft zijn deze ontwikkelingen gradueel (evolutie ipv revolutie), vandaar ook mijn veronderstelling dat het voorlopig wel zal blijven voortkabbelen, ipv een popcorn maniaquote:Op vrijdag 7 december 2012 11:44 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Zou kunnen, maar gezien de onderliggende cijfers en trend denk ik dat het best er wel af is. bedrijfswinsten beginnen te stagneren/langzaam weer te dalen, de macro economie verslechterd en dat alles in een omgeving waarin de overheid (langzaam) een stapje terug doet.
Dat zijn wel wezenlijke verschillen in vergelijking met voorgaande jaren toen dit soort beweringen zijn gemaakt.
Veranderende omstandigheden (dat hoeft geen crash te betekenen als je dat denkt) zijn altijd spannend en daar hoort imo popcorn bij.quote:Op vrijdag 7 december 2012 11:47 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Klopt, maar zoals je zelf aangeeft zijn deze ontwikkelingen gradueel (evolutie ipv revolutie), vandaar ook mijn veronderstelling dat het voorlopig wel zal blijven voortkabbelen, ipv een popcorn mania
Ah, okay.quote:Op vrijdag 7 december 2012 11:49 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Veranderende omstandigheden (dat hoeft geen crash te betekenen als je dat denkt) zijn altijd spannend en daar hoort imo popcorn bij.
Het recept staat al klaar:quote:Op vrijdag 7 december 2012 12:00 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Ah, okay.Je mag ook gewoon van popcorn an sich houden hoor
quote:vr 07 dec 2012, 12:06
Krimp Griekse economie minder dan gedacht
ATHENE (AFN) - De Griekse economie is in het derde kwartaal met 6,9 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Dat blijkt uit een herzien cijfer dat het Griekse statistiekbureau vrijdag naar buiten bracht. In een eerdere raming werd nog een krimp van 7,2 procent in het derde kwartaal gemeld.
De krimp volgens het herziene cijfer is nog steeds groter dan de 6,3 procent in het tweede kwartaal. Verwacht wordt dat de economie in heel 2012 met 6,5 procent krimpt.
In 2013 zou dat uitkomen op 4,5 procent en in 2014 hopen de Grieken een bescheiden groei neer te kunnen zetten.
De Portugese economie kromp in het derde kwartaal met met 3,5 procent op jaarbasis, aldus het statistiekbureau INE.
Eerder was een krimp van 3,4 procent gemeld.
Ook de krimp ten opzichte van het voorgaande kwartaal bleek iets sterker dan gedacht, 0,9 procent tegen een eerdere raming van 0,8 procent.
We moeten niet doen alsof we nu de goede kant op gaan. We hebben het over 0.3%. Is er structureel iets veranderd?quote:Op vrijdag 7 december 2012 14:53 schreef HD9 het volgende:
Krimp Griekenland lager dan gedacht
Gaat nu kennelijk toch de goede kant op met de PIGS
http://www.telegraaf.nl/d(...)r_dan_gedacht__.html
[..]
nou de krimp wordt niet groter maar juist minder grootquote:Op vrijdag 7 december 2012 15:46 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
We moeten niet doen alsof we nu de goede kant op gaan. We hebben het over 0.3%. Is er structureel iets veranderd?
quote:'Regering-Monti is voorbij'
In Rome heerste vrijdag een politieke crisissfeer: het zakenkabinet-Monti dreigt zijn meerderheid in het parlement te verliezen. President Giorgio Napolitano (87) van Italië ontving in allerijl de voorzitters van Kamer en Senaat en belangrijke politieke leiders.
Oh yeah, green shoots!quote:Op vrijdag 7 december 2012 14:53 schreef HD9 het volgende:
Krimp Griekenland lager dan gedacht
Gaat nu kennelijk toch de goede kant op met de PIGS
http://www.telegraaf.nl/d(...)r_dan_gedacht__.html
[..]
quote:vr 07 dec 2012, 11:28
Crisis drijft zelfstandigen tot armoede
Van een onzer verslaggevers
AMSTERDAM -
De armoede onder zelfstandigen is in 2011 fors toegenomen, blijkt uit het Armoedesignalement 2012, dat het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal Cultureel Planbureau gisteren presenteerden.
Voor het eerst zijn er onder de mensen in de categorie armen meer zelfstandigen dan mensen in loondienst. De grootste groep van huishoudens die onder de grens zitten van ’nietveel-maar-toereikend’ blijven gezinnen die zijn aangewezen op een bijstandsuitkering
Uit het rapport blijkt de armoede in Nederland in het vorige jaar flink opgelopen. Van de 7 miljoen huishoudens moesten er 604.000, ofwel 8,7%, rondkomen van minder dan de ’lageinkomensgrens’, zo’n 90.000 meer dan in 2010. Onder de volwassenen viel de stijging van het aantal arme zelfstandigen op, met 52.000 tot 175.000. Arm en in loondienst zijn 170.000 volwassenen. Mensen met werk vormen met 45% bijna de helft van de Nederlandse armen.
quote:zo 09 dec 2012, 14:04
'EU moet weer symbool van hoop worden'
OSLO - De Europese Unie moet weer een symbool van hoop worden.
Dit zei Europees president Herman van Rompuy zondag in Oslo.
Hij is samen met commissievoorzitter José Manuel Barroso en de voorzitter van het Europese Parlement, Martin Schulz in de Noorse hoofdstad om namens de unie maandag de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst te nemen.
De Belg Van Rompuy zei dat Europa een erg moeilijke tijd doormaakt, maar hij is ervan overtuigd dat de unie zal slagen.
We zullen uit de onzekerheid en uit de recessie sterker dan ooit naar voren komen.”
De EU telt inmiddels 27 lidstaten met samen een half miljard inwoners.
De bruto binnenlandse producten bij elkaar opgeteld is de EU goed voor het grootste bbp ter wereld. De huidige unie is vastgelegd in het Verdrag van Maastricht van 1993.
De 'wieg' van de unie was het verdrag voor de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal dat in 1952 van kracht werd en waarmee België, Duitsland Frankrijk, Italië, Luxemburg, Frankrijk en Nederland gingen samenwerken.
Noorwegen is overigens geen EU-lid.
Ik denk serieus dat het huidige beleid van de EU de kans op oorlog juist doet toenemen. De democratie wordt opzij geschoven, landen in een keurslijf gedwongen, het volk heeft steeds minder te vertellen.quote:De Europese Unie heeft vanmiddag in de Noorse hoofdstad Oslo de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen. Het samenwerkingsverband van 27 landen werd vertegenwoordigd door drie voorzitters: president Herman van Rompuy van de Europese Raad, José Manuel Barroso van de Europese Commissie en Martin Schulz van het Europees Parlement.
Het Nobelcomité in Oslo kende de prijs toe, omdat de EU Europa van een continent van oorlog tot een continent van vrede heeft gemaakt. Van Rompuy zei in zijn dankrede dat de uitreiking "in een tijd van onzekerheid'' de mensen in Europa en heel de wereld herinnert aan "het fundamentele doel van de Europese Unie: de verbroedering van de Europese naties stimuleren, nu en in de toekomst''.
Ik ben het volledig met je eens maar dan blijven er toch 2 vragen over;quote:Op maandag 10 december 2012 15:29 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ik denk serieus dat het huidige beleid van de EU de kans op oorlog juist doet toenemen. De democratie wordt opzij geschoven, landen in een keurslijf gedwongen, het volk heeft steeds minder te vertellen.
De bailouts en daaraan verbonden eisen zorgen ervoor dat landen elkaar nu verwijten maken in plaats van dat zij erkennen zelf fouten te hebben gemaakt. De crisis in Griekenland is nu opeens de schuld van de Duitsers in plaats van jarenlang Grieks wanbeleid. Dat was niet zo geweest als we ons gewoon aan de verdragen hadden gehouden die bailouts expliciet verbieden.
Deze spanningen zijn nog maar het begin. Als Italie straks eenzijdig uit de euro stapt en default op haar schulden dan beginnen de verwijten pas echt. Over een paar jaar vechten landen weer guerrilla oorlogen om zich af te scheiden van de EU en weer autonoom te worden. De EU is het nieuwe Joegoslavië, waarbij verschillende volken in een kunstmatig nieuw land worden gedwongen.
De grote oorlogen van de 20-ste eeuw kwamen voort uit empire building. En precies dat is de koers die de EU is ingeslagen.
Fuck knowsquote:Op maandag 10 december 2012 15:42 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Ik ben het volledig met je eens maar dan blijven er toch 2 vragen over;
In wat voor tijdsspanne zie je dit gebeuren? Dit kan nog wel even door etteren.
Nee, maar wel veiliger dan in de EU.quote:Voel jij je dan nog wel veilig in de UK?
Je neemt alvast een voorschot op het uit de EU treden van het VK?quote:Op maandag 10 december 2012 15:48 schreef SeLang het volgende:
[..]
Nee, maar wel veiliger dan in de EU.
quote:ma 10 dec 2012, 13:11 | 238 reacties
DNB: economie krimpt harder dan verwacht
AMSTERDAM - De Nederlandse economie krimp dit jaar harder dan verwacht. Dat blijkt uit de nieuwste ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB).
Voor dit jaar wordt een krimp verwacht van 1% en voor 2013 een terugval van nog eens 0,6%. DNB verwacht voor 2014 een herstel van 1%.
De centrale bank ging in juni nog werd uit van een krimp van 0,6% voor dit jaar en een bescheiden groei met datzelfde percentage voor volgend jaar.
,,Het jaar 2013 wordt nog een heel lastig jaar. We doen het een stuk slechter dan de landen om ons heen, zoals Duitsland, België en Frankrijk. De werkloosheid zal nog flink oplopen naar niveau's die we lange tijd niet meer zijn gewend'', aldus DNB-directeur Job Swank. ,,Impulsen van buiten komen er niet, wij exporteren vooral binnen de eurozone en daar is de vraag ingezakt.''
Die staan in elk geval een stuk realistischer in het hele verhaal.quote:Op maandag 10 december 2012 16:04 schreef Igen het volgende:
[..]
Je neemt alvast een voorschot op het uit de EU treden van het VK?
Het is een dictatuur die de kiezer over zichzelf afroept. Een democratische EU houdt namelijk in dat de Europese kiezer invloed heeft op het Europese beleid. Maar dat wil de eurosceptische kiezer niet, die wil dat de nationale soevereiniteit behouden blijft en dus, als onvermijdelijk gevolg, dat de Europese politiek uit koehandel in Brusselse achterkamertjes bestaat. En zo helpt de eurosceptische kiezer het hardste mee aan een ondemocratisch politiek bestel.quote:Op maandag 10 december 2012 16:06 schreef SuperHarregarre het volgende:
Ik schrik me telkens kapot als ik die koppen van de EU-leiders zie. Zo charismatisch dat je meteen weet dat je of in een land met blinden leeft of in een dictatuur.
Daar zit waarheid in natuurlijk, maar de macht van Brussel (en nu de ECB, wat een dictatuur op zichzelf is geworden in plaats van een politiek onafhankelijke centrale bank) gaat ook veel te ver en er is helemaal geen draagvlak voor zo'n superstaat. Het slaat ook nergens op om een land als Griekenland te willen integreren met een land als Nederland en die landen in een gemeenschappelijk keurslijf te persen.quote:Op maandag 10 december 2012 16:25 schreef Igen het volgende:
[..]
Het is een dictatuur die de kiezer over zichzelf afroept. Een democratische EU houdt namelijk in dat de Europese kiezer invloed heeft op het Europese beleid. Maar dat wil de eurosceptische kiezer niet, die wil dat de nationale soevereiniteit behouden blijft en dus, als onvermijdelijk gevolg, dat de Europese politiek uit koehandel in Brusselse achterkamertjes bestaat. En zo helpt de eurosceptische kiezer het hardste mee aan een ondemocratisch politiek bestel.
Je helpt wel veel ambtenaren aan een baan, je moet iets doen om als overheid die diensten economie van de grond te krijgen.quote:Op maandag 10 december 2012 16:31 schreef SeLang het volgende:
[..]
Daar zit waarheid in natuurlijk, maar de macht van Brussel (en nu de ECB, wat een dictatuur op zichzelf is geworden in plaats van een politiek onafhankelijke centrale bank) gaat ook veel te ver en er is helemaal geen draagvlak voor zo'n superstaat. Het slaat ook nergens op om een land als Griekenland te willen integreren met een land als Nederland en die landen in een gemeenschappelijk keurslijf te persen.
Ik ben nog niet overtuigd van jou (en andere) doemscenario's over de EU. We stappen nu waarschijnlijk over verdragen heen alsof ze nooit bestonden hebben, maar dat doen de USA, China en anderen ook. Het is een onhoudbare situatie (want alle economiën zijn gebouwd op drijfzand), maar wel beter dan een gesplitste EU.quote:Op maandag 10 december 2012 16:31 schreef SeLang het volgende:
[..]
Daar zit waarheid in natuurlijk, maar de macht van Brussel (en nu de ECB, wat een dictatuur op zichzelf is geworden in plaats van een politiek onafhankelijke centrale bank) gaat ook veel te ver en er is helemaal geen draagvlak voor zo'n superstaat. Het slaat ook nergens op om een land als Griekenland te willen integreren met een land als Nederland en die landen in een gemeenschappelijk keurslijf te persen.
Daar zit wel wat in.quote:Op maandag 10 december 2012 16:31 schreef SeLang het volgende:
[..]
Daar zit waarheid in natuurlijk, maar de macht van Brussel (en nu de ECB, wat een dictatuur op zichzelf is geworden in plaats van een politiek onafhankelijke centrale bank) gaat ook veel te ver en er is helemaal geen draagvlak voor zo'n superstaat. Het slaat ook nergens op om een land als Griekenland te willen integreren met een land als Nederland en die landen in een gemeenschappelijk keurslijf te persen.
Hee! Niemand heeft het over afschaffen van de EU! Ik in elk geval niet. Ik zie echt het nut wel van de EU, maar niet van een Europese superstaat met onbeperkte welvaarts transfers tussen verschillende landen (transfers die op dit moment vooral via de ECB lopen en dus nieteens aan democratische controle onderhevigd zijn!). Het is gewoon een stap te ver, net zoals de euro een stap te ver was. Ik pleit dus voor een stap terug te doen in plaats van een vlucht naar voren. Maar ik blijf natuurlijk voorstander van Europese samenwerking tussen autonome landen.quote:Op maandag 10 december 2012 16:46 schreef Igen het volgende:
[..]
Daar zit wel wat in.
Maar ik denk dat er soms wat naïef wordt gedaan over hoe het zonder de EU zou zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de EFTA, waar Noorwegen, IJsland en Zwitserland lid van zijn:
- De EFTA voorziet in vrij verkeer van personen. Polen en Grieken die nu via de EU hierheen kunnen komen om te werken, zouden dat binnen de EFTA ook kunnen.
- De EFTA wordt bestuurd door een raad van afgevaardigden van de lidstaten, waarbij in principe met unanimiteit maar soms per meerderheid wordt beslist. Minstens net zo ondoorzichtig als de EU dus, want binnen de EU is er tenminste voor de onbelangrijke dingen een direct door de burger gekozen parlement.
Ik denk dat veel mensen dus een nogal utopisch beeld hebben van hoe internationale vrijhandel zonder EU eruit zou zien. Een volledig democratisch bestuur van een vrijhandelsgebied en tegelijk geen enkele aantasting van de nationale soevereiniteit, dat kan gewoon niet tegelijk.
De EEG was genoeg, we hebben alleen een handelsovereenkomst nodig en geen superstaatquote:Op maandag 10 december 2012 16:58 schreef SeLang het volgende:
[..]
Hee! Niemand heeft het over afschaffen van de EU! Ik in elk geval niet. Ik zie echt het nut wel van de EU, maar niet van een Europese superstaat met onbeperkte welvaarts transfers tussen verschillende landen (transfers die op dit moment vooral via de ECB lopen en dus nieteens aan democratische controle onderhevigd zijn!). Het is gewoon een stap te ver, net zoals de euro een stap te ver was. Ik pleit dus voor een stap terug te doen in plaats van een vlucht naar voren. Maar ik blijf natuurlijk voorstander van Europese samenwerking tussen autonome landen.
Vergelijkingen tussen de EU en de VS slaan nergens op. Om één voorbeeld te geven: in de VS heb je arbeidsmobiliteit, in de EU niet. Ja, theoretisch mag een Griek of Spanjaard zich in Nederland vestigen en gaan werken als hij thuis geen baan vindt. Ik de praktijk gebeurt dat niet omdat ze geen Nederlands spreken en omdat de landen cultureel zo verschillend zijn dat ze zich niet thuisvoelen in NL. Maar een Amerikaan uit Michigan die daar z'n baan kwijtraakt verhuist met het grootste gemak naar Californië als hij daar wel een baan kan krijgen.quote:Op maandag 10 december 2012 16:41 schreef Freak188 het volgende:
[..]
Ik ben nog niet overtuigd van jou (en andere) doemscenario's over de EU. We stappen nu waarschijnlijk over verdragen heen alsof ze nooit bestonden hebben, maar dat doen de USA, China en anderen ook. Het is een onhoudbare situatie (want alle economiën zijn gebouwd op drijfzand), maar wel beter dan een gesplitste EU.
Je doelt op de target2-balans? Ik heb eerlijk gezegd geen verstand van hoe centrale banken precies werken, maar ik vond dit:quote:Op maandag 10 december 2012 16:58 schreef SeLang het volgende:
[..]
Hee! Niemand heeft het over afschaffen van de EU! Ik in elk geval niet. Ik zie echt het nut wel van de EU, maar niet van een Europese superstaat met onbeperkte welvaarts transfers tussen verschillende landen (transfers die op dit moment vooral via de ECB lopen en dus nieteens aan democratische controle onderhevigd zijn!).
Daarin verschillen wij dan van mening. Ik vind intergouvernementele instanties met ondoorzichtige achterkamertjespolitiek maar niks. Daarom heb ik ook altijd al gevonden - ook voor de crisis - dat de EU democratischer moet. Maar dat kan alleen als de lidstaten soevereiniteit inleveren.quote:Het is gewoon een stap te ver, net zoals de euro een stap te ver was. Ik pleit dus voor een stap terug te doen in plaats van een vlucht naar voren. Maar ik blijf natuurlijk voorstander van Europese samenwerking tussen autonome landen.
Ach nog een jaar en dan krijgen we heel Roemenië en Bulgarije over de vloer om hier de bouw in te gaanquote:Op maandag 10 december 2012 17:24 schreef SeLang het volgende:
[..]
Vergelijkingen tussen de EU en de VS slaan nergens op. Om één voorbeeld te geven: in de VS heb je arbeidsmobiliteit, in de EU niet. Ja, theoretisch mag een Griek of Spanjaard zich in Nederland vestigen en gaan werken als hij thuis geen baan vindt. Ik de praktijk gebeurt dat niet omdat ze geen Nederlands spreken en omdat de landen cultureel zo verschillend zijn dat ze zich niet thuisvoelen in NL. Maar een Amerikaan uit Michigan die daar z'n baan kwijtraakt verhuist met het grootste gemak naar Californië als hij daar wel een baan kan krijgen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |