abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  woensdag 17 oktober 2012 @ 12:57:41 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118078078
Hier verder dus, deel 27 alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven.

Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118078546
Goedemiddag Piet! Ik ga vanavond risotto maken met salie en mascarpone. En daarnaast geroosterde pompoen en kastanjes. Ik zou zo graag mijn kastanjes een beetje krokant krijgen, en dat is me tot nu toe nog nooit gelukt :( heb jij een goed idee??
pi_118081331
Piet wat is jouw ultieme winter recept?
pi_118081790
Ik zat laatst een beetje te denken over 1 pans gerechten. Nu wok ik regelmatig. Natuurlijk niet van het hele speciale. Maar gewoon wat kip, beetje groente, pakje noodles saus en klaar. Dat kun je natuurlijk oneindig varieren, met rund of varkensvlees, soorten groeten, noodles, rijst enz. En diverse soorten saus. Dat is allemaal vrij eenvoudig en de volgorde is ook gewoon duidelijk.

Maar nu heb ik dus ook een grote gietijzeren pan en bedacht ik me is er ook niet gewoon zoiets daarin te maken waarbij je oneindig kan varieren. Een beetje een stoofgerecht zeg maar. Heb je wat tips hiervoor Piet?
  woensdag 17 oktober 2012 @ 14:44:43 #5
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118082029
quote:
0s.gif Op woensdag 17 oktober 2012 13:10 schreef Amthezia het volgende:
Goedemiddag Piet! Ik ga vanavond risotto maken met salie en mascarpone. En daarnaast geroosterde pompoen en kastanjes. Ik zou zo graag mijn kastanjes een beetje krokant krijgen, en dat is me tot nu toe nog nooit gelukt :( heb jij een goed idee??
Kastanjes branden in een gietijzeren of plaatstalen koekenpan?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 17 oktober 2012 @ 14:47:31 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118082139
quote:
0s.gif Op woensdag 17 oktober 2012 14:26 schreef misterfdude het volgende:
Piet wat is jouw ultieme winter recept?
Pfff, ik kan in de winter erg genieten van zuurkool met worst, of boerenkoolstampot met spekkies en zelfgemaakte grove appelmoes.
Gebraden eend met rode kool, suddervlees met puree en spruiten.
Maar ultiem, neuh, ik hou van variatie en lust eigenlijk alles.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118082266
quote:
1s.gif Op woensdag 17 oktober 2012 14:44 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kastanjes branden in een gietijzeren of plaatstalen koekenpan?
Ze fiks aanbakken bedoel je? Ze zijn al gepeld... Zal ik dit dan in olie doen?
  woensdag 17 oktober 2012 @ 14:52:49 #8
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118082378
quote:
0s.gif Op woensdag 17 oktober 2012 14:39 schreef Stansfield het volgende:
Ik zat laatst een beetje te denken over 1 pans gerechten. Nu wok ik regelmatig. Natuurlijk niet van het hele speciale. Maar gewoon wat kip, beetje groente, pakje noodles saus en klaar. Dat kun je natuurlijk oneindig varieren, met rund of varkensvlees, soorten groeten, noodles, rijst enz. En diverse soorten saus. Dat is allemaal vrij eenvoudig en de volgorde is ook gewoon duidelijk.

Maar nu heb ik dus ook een grote gietijzeren pan en bedacht ik me is er ook niet gewoon zoiets daarin te maken waarbij je oneindig kan varieren. Een beetje een stoofgerecht zeg maar. Heb je wat tips hiervoor Piet?
Er liep enige tijd geleden een suddervlees topic volgens mij.
Draadjesvlees
Het Grote Stoofpotten Topic
Het Grote Stoofpotten Topic Deel 2!
Het Grote Stoofpotten Topic Deel 3
Het grote Stoofpottentopic #4
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118082457
quote:
Bedankt ga ik die eens doorlezen.
  woensdag 17 oktober 2012 @ 14:56:40 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118082533
quote:
0s.gif Op woensdag 17 oktober 2012 14:50 schreef Amthezia het volgende:

[..]

Ze fiks aanbakken bedoel je? Ze zijn al gepeld... Zal ik dit dan in olie doen?
Niet pellen voor het branden, maar als ze al gepeld zijn, zou ik ze behandelen als aardappels die wilt bakken
Kort voorkoken, af laten koelen, en dan bakken in geklaarde boter, niet te heet, dan verbrand de boel (veel suikers)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118086689
Ik wil vanavond boterkoek gaan bakken, weet jij misschien nog een lekkere variatie hierop?
pi_118086761
quote:
0s.gif Op woensdag 17 oktober 2012 16:36 schreef floris_b het volgende:
Ik wil vanavond boterkoek gaan bakken, weet jij misschien nog een lekkere variatie hierop?
met gecrushte pecannoten erin. Goddelijk.
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_118086896
Met kokosrasp O+ Al klinkt met pecannoten ook geweldig.
Spoilers!
  woensdag 17 oktober 2012 @ 17:59:07 #14
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_118090014
Of met wiet/hash er in... maar dan kan je eigenlijk beter eerst spaceboter maken.
  woensdag 17 oktober 2012 @ 19:23:08 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118093437
quote:
0s.gif Op woensdag 17 oktober 2012 16:36 schreef floris_b het volgende:
Ik wil vanavond boterkoek gaan bakken, weet jij misschien nog een lekkere variatie hierop?
Hoe kan je zoiets lekkers nog verbeteren? Je zou normandische boter kunnen gebruiken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 17 oktober 2012 @ 19:24:53 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118093527
Amandelmeel gebruiken ipv bloem is ook lekker, maar dan is het half marsepein.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118101190
Ik heb trek in boterkoek... Heb t nog nooit gemaakt maar ik gok dat een half pakje blue band niet genoeg is.
Spoilers!
  † In Memoriam † woensdag 17 oktober 2012 @ 21:48:17 #18
91830 MaximusTG
pi_118101472
Dit moet een troll zijn. Boterkoek zonder boter..
pi_118101686
Geen boterkoek want niet genoeg boter ;) En geen boterkoek want geen zin om van de bank op te staan.

Edit: ik snap m, je bent een boternazi :D Ik zou ook roomboter in huis halen als ik zou weten dat ik boterkoek wilde maken.
Spoilers!
  donderdag 18 oktober 2012 @ 06:30:37 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118113692
quote:
1s.gif Op woensdag 17 oktober 2012 21:43 schreef Lucky_Strike het volgende: pakje blue band
Lucky_Strike, ga jij je schamen!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118115725
Ik bak eigenlijk altijd in olie. Geen idee meer waar dat pakje BB voor diende. Er stond alweer echte boter op mijn boodschappenlijst dus ontspan mensen :9
Spoilers!
  donderdag 18 oktober 2012 @ 10:48:55 #22
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118117773
quote:
0s.gif Op donderdag 18 oktober 2012 09:38 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik bak eigenlijk altijd in olie. Geen idee meer waar dat pakje BB voor diende. Er stond alweer echte boter op mijn boodschappenlijst dus ontspan mensen :9
Arachide olie mag ik hopen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118117893
Verschilt per gerecht. Meestal arachide inderdaad.
Spoilers!
pi_118128678
quote:
1s.gif Op woensdag 17 oktober 2012 16:38 schreef Mirjam het volgende:

[..]

met gecrushte pecannoten erin. Goddelijk.
Thx! Het was heerlijk! :D
pi_118129059
quote:
0s.gif Op donderdag 18 oktober 2012 10:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Arachide olie mag ik hopen?
Kan ik beter in arachideolie bakken dan in zonnebloemolie?
  donderdag 18 oktober 2012 @ 15:54:14 #26
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118129358
quote:
0s.gif Op donderdag 18 oktober 2012 15:45 schreef Soulagement het volgende:

[..]

Kan ik beter in arachideolie bakken dan in zonnebloemolie?
Arachideolie kan beter tegen verhitting, hoewel er veel slechtere keuzes zijn dan zonnebloemolie.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 18 oktober 2012 @ 16:09:21 #27
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_118130022
Zelf neem ik meestal rijste-olie, geeft minder bijsmaak dan Arachide en het kan nóg beter tegen verhitting (tot 255 graden, Arachide gaat tot 240)
pi_118130961
quote:
0s.gif Op donderdag 18 oktober 2012 15:54 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Arachideolie kan beter tegen verhitting, hoewel er veel slechtere keuzes zijn dan zonnebloemolie.
Gebruik het allebei wel eens. Goed om te weten dat arachideolie dan net de betere keuze is.

Tevens ben ik opzoek naar een recept voor borstplaat. Ik weet dat het lastig is om te maken (en die uitdaging wil ik wel aangaan) maar ik kan nergens een goed recept vinden. Iemand tips?
  donderdag 18 oktober 2012 @ 17:57:08 #29
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118134641
quote:
0s.gif Op donderdag 18 oktober 2012 16:31 schreef Soulagement het volgende:

[..]

Gebruik het allebei wel eens. Goed om te weten dat arachideolie dan net de betere keuze is.

Tevens ben ik opzoek naar een recept voor borstplaat. Ik weet dat het lastig is om te maken (en die uitdaging wil ik wel aangaan) maar ik kan nergens een goed recept vinden. Iemand tips?
Maakte het als kind wel eens omdat mijn moe nooit snoep wilde kopen, is heel lang geleden, moet het even nakijken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 18 oktober 2012 @ 18:05:16 #30
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_118134972
quote:
0s.gif Op donderdag 18 oktober 2012 16:31 schreef Soulagement het volgende:

[..]

Gebruik het allebei wel eens. Goed om te weten dat arachideolie dan net de betere keuze is.

Tevens ben ik opzoek naar een recept voor borstplaat. Ik weet dat het lastig is om te maken (en die uitdaging wil ik wel aangaan) maar ik kan nergens een goed recept vinden. Iemand tips?
Poedersuiker, slagroom erbij, smaakje erbij, inkoken tot een druppel in een kopje water zijn vorm behoudt. Uitstorten, af laten koelen, klaar.
pi_118135142
Kastanjes waren gisteren goddelijk over mijn pompoen mascarpone risotto!! Ik had ze zachtjes gebakken, en daarna wat grote zoutvlokken eroverheen. Bedankt voor het advies Piet!
  donderdag 18 oktober 2012 @ 18:10:56 #32
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118135216
quote:
0s.gif Op donderdag 18 oktober 2012 18:09 schreef Amthezia het volgende:
Kastanjes waren gisteren goddelijk over mijn pompoen mascarpone risotto!! Ik had ze zachtjes gebakken, en daarna wat grote zoutvlokken eroverheen. Bedankt voor het advies Piet!
Dank je voor je feedback. Altijd blij als mensen lekker hebben gegeten door de adviezen hier.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118171781
Piet, waarom gebruiken ze in veel taart/cake recepten ongezouten boter? Ik gebruik altijd de gewone gezouten roomboter die ik in huis heb, maakt het heel veel uit voor de smaak?
  vrijdag 19 oktober 2012 @ 14:57:00 #34
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118172007
quote:
6s.gif Op vrijdag 19 oktober 2012 14:50 schreef kirsten. het volgende:
Piet, waarom gebruiken ze in veel taart/cake recepten ongezouten boter? Ik gebruik altijd de gewone gezouten roomboter die ik in huis heb, maakt het heel veel uit voor de smaak?
Het wordt mij te zout, bij cake doe ik maar een snuf zout. Ligt er vooral denk ik aan hoe zout je bent gewend te eten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118172081
als ik gezouten boter gebruik gebruik ik veel minder zout. As simple as that.
pi_118172089
quote:
1s.gif Op donderdag 18 oktober 2012 17:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Maakte het als kind wel eens omdat mijn moe nooit snoep wilde kopen, is heel lang geleden, moet het even nakijken.
Graag!
pi_118172366
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 oktober 2012 14:59 schreef Soulagement het volgende:

[..]

Graag!
Volgens mij staat er op de AH-site een recept voor borstplaat, het is wel geen "Piet", maar voor een eerste poging misschien best zinvol.
  vrijdag 19 oktober 2012 @ 15:10:59 #38
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118172523
Moet nog wel even graven naar mijn receptenmap, die zit nog ergens in een doos in de kelder van de verhuizing
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118174257
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 oktober 2012 14:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het wordt mij te zout, bij cake doe ik maar een snuf zout. Ligt er vooral denk ik aan hoe zout je bent gewend te eten.
@Piet en Jagärtrut;
Ja ok, het maakt dus niet uit voor de smaak/consistentie behalve dan het zout. Ik dacht het al, maar wist het niet zeker. Wij aten thuis altijd ontzettend veel zout (vind het heerlijk) maar sinds ik samenwoon doe ik zelden nog echt ergens zout doorheen. Ik vergeet het meestal en ik mis het verder ook niet. Behalve vanavond bij de maiskolven, dan moet er zout en boter overheen O+
  vrijdag 19 oktober 2012 @ 15:50:03 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118174291
quote:
6s.gif Op vrijdag 19 oktober 2012 15:49 schreef kirsten. het volgende:

[..]

@Piet en Jagärtrut;
Ja ok, het maakt dus niet uit voor de smaak/consistentie behalve dan het zout. Ik dacht het al, maar wist het niet zeker. Wij aten thuis altijd ontzettend veel zout (vind het heerlijk) maar sinds ik samenwoon doe ik zelden nog echt ergens zout doorheen. Ik vergeet het meestal en ik mis het verder ook niet. Behalve vanavond bij de maiskolven, dan moet er zout en boter overheen O+
Ik doe daar knoflookkruidenboter op
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118175944
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 oktober 2012 15:07 schreef _Ophelia_ het volgende:

[..]

Volgens mij staat er op de AH-site een recept voor borstplaat, het is wel geen "Piet", maar voor een eerste poging misschien best zinvol.
Klopt, heb ik al eens gemaakt ja, maar dat is het toch net niet.. Toch bedankt :)
pi_118179635
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 oktober 2012 16:32 schreef Soulagement het volgende:

[..]

Klopt, heb ik al eens gemaakt ja, maar dat is het toch net niet.. Toch bedankt :)
Ik zie dat Cees Holtkamp naast de standaardingrediėnten nog fondant toevoegt. Misschien zit daar het verschil in dat je zoekt.
pi_118190732
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 oktober 2012 18:03 schreef _Ophelia_ het volgende:

[..]

Ik zie dat Cees Holtkamp naast de standaardingrediėnten nog fondant toevoegt. Misschien zit daar het verschil in dat je zoekt.
Dat filmpje ken ik ja, vraag me idd af of dat het verschil maakt. Ben daarom ook benieuwd naar het recept van Piet. Eén van mijn favoriete banketbakkers verkoopt vanilleborstplaat waar je ook echt de vanille in ziet zitten, dat vind ik ook bijna niet terug in recepten bijvoorbeeld.
pi_118202415
Ik wil van de week eens mac & cheese maken. In principe is dat toch gewoon pasta koken, bechamel maken, kaas door de bechamel, pasta en saus mengen, kaas erover en onder de gril?

Zo simpel dat ik bang ben iets te missen :D
Spoilers!
  zaterdag 20 oktober 2012 @ 10:51:29 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118202557
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 oktober 2012 10:44 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik wil van de week eens mac & cheese maken. In principe is dat toch gewoon pasta koken, bechamel maken, kaas door de bechamel, pasta en saus mengen, kaas erover en onder de gril?

Zo simpel dat ik bang ben iets te missen :D
Jep, dat is het wel. Je kan ook wat broodkruim er bij strooien voor een krokanter effect
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118203210
Oh ja, goed dat je het zegt. Ik zie alleen dat ik de hele week vegetarische gerechten op mijn lijstje aan het zetten ben. Dat vindt meneer L_S niet zo'n goed idee O-) Even kijken of ik ergens nog wat vlees bij kan verzinnen.
Spoilers!
  zaterdag 20 oktober 2012 @ 11:25:53 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118203257
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 oktober 2012 11:23 schreef Lucky_Strike het volgende:
Oh ja, goed dat je het zegt. Ik zie alleen dat ik de hele week vegetarische gerechten op mijn lijstje aan het zetten ben. Dat vindt meneer L_S niet zo'n goed idee O-) Even kijken of ik ergens nog wat vlees bij kan verzinnen.
Steak, friet, bier, naakt serveren, is hij blij als een puppy
LOL
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118203312
Het is al opgelost. Ik moet altijd goed op de ratio vega/vis/vlees/kip letten. En vanavond eet hij een overdosis vlees want we gourmetten ter ere van zijn verjaardag :')

Verder deze week: vega, vlees, vis, vega, vlees, kip dus daar doet hij het maar mee.

En wat betreft je andere suggestie zullen we wel zien w/
Spoilers!
pi_118205861
Altijd als ik een saus maak voor bij mn vlees is die altijd wat dunnig en nooit zo lekker als een restaurant.
Nu denk ik dat dat aan de knorr bouillon ligt, maar om het zelf te maken heb ik het geduld/tijd niet voor. Bestaat er ook goede boulion wat je zelf kan kopen?
  zaterdag 20 oktober 2012 @ 13:33:20 #50
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118206122
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 oktober 2012 13:21 schreef tech4u het volgende:
Altijd als ik een saus maak voor bij mn vlees is die altijd wat dunnig en nooit zo lekker als een restaurant.
Nu denk ik dat dat aan de knorr bouillon ligt, maar om het zelf te maken heb ik het geduld/tijd niet voor. Bestaat er ook goede boulion wat je zelf kan kopen?
Een goede saus, daar heb je goede producten voor nodig.
Zoveel werk is het niet een goede bouillon te maken, en je kan die dan inkoken tot een fond, die in ijsblokjes zakjes invriezen en iedere keer 1a2 klontjes voor je saus gebruiken. Verder is het geheim waarom een saus in een restaurant zo rijk smaakt niet alleen de fond, maar ook een flinke kluit boter.
Maak je saus en als die klaar is zet je de steelpan van het vuur en doe me er een 50-75 gram boter in (en dat is geen margarine) en die laat je smelten. Deze roer je door de saus door de pan te bewegen (dat is de reden waarom er een steel aan een steelpan zit). Boter geeft een fluwelen rijke smaak, die, als je niet weet waar die vandaan komt niet te herleiden valt.
Verder kan je saus binden, daar zijn veel producten voor. Ik heb recent ontdekt dat kikkererwtenmeel een mooie binding geeft maar in tegenstelling tot bv bloem de smaak niet onderdrukt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118206681
Ja boter. O+
pi_118208050
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 oktober 2012 13:33 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een goede saus, daar heb je goede producten voor nodig.
Zoveel werk is het niet een goede bouillon te maken, en je kan die dan inkoken tot een fond, die in ijsblokjes zakjes invriezen en iedere keer 1a2 klontjes voor je saus gebruiken. Verder is het geheim waarom een saus in een restaurant zo rijk smaakt niet alleen de fond, maar ook een flinke kluit boter.
Maak je saus en als die klaar is zet je de steelpan van het vuur en doe me er een 50-75 gram boter in (en dat is geen margarine) en die laat je smelten. Deze roer je door de saus door de pan te bewegen (dat is de reden waarom er een steel aan een steelpan zit). Boter geeft een fluwelen rijke smaak, die, als je niet weet waar die vandaan komt niet te herleiden valt.
Verder kan je saus binden, daar zijn veel producten voor. Ik heb recent ontdekt dat kikkererwtenmeel een mooie binding geeft maar in tegenstelling tot bv bloem de smaak niet onderdrukt.
Ja flinke klont boter deed ik al wel, ik zal binnenkort eens kikkererwtenmeel kopen. Zal dan toch maar eens zelf bouillon maken, vriend van me werkt in een restaurant, misschien dat ik via hem fond kan kopen. :P
  zaterdag 20 oktober 2012 @ 16:36:06 #53
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118210883
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 oktober 2012 14:52 schreef tech4u het volgende:

[..]

Ja flinke klont boter deed ik al wel, ik zal binnenkort eens kikkererwtenmeel kopen. Zal dan toch maar eens zelf bouillon maken, vriend van me werkt in een restaurant, misschien dat ik via hem fond kan kopen. :P
Zelf maken, potjesfond is waardeloos
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118212787
Ik vind de fonds van Lacroix altijd wel okay hoor.
  zaterdag 20 oktober 2012 @ 17:57:43 #55
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118213250
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 oktober 2012 17:40 schreef Isegrim het volgende:
Ik vind de fonds van Lacroix altijd wel okay hoor.
Bliksoep van Unox is ook niet verkeerd, maar vergelijk het eens met verse zelfgemaakte!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118213301
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 oktober 2012 17:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bliksoep van Unox is ook niet verkeerd, maar vergelijk het eens met verse zelfgemaakte!
Bliksoep van Unox vind ik niks. Maar in Lacroix zit weinig 'rotzooi'. Wij gebruiken de groentevariant regelmatig als basis voor soep e.d. als we niks in de vriezer hebben.
  zaterdag 20 oktober 2012 @ 18:42:36 #57
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_118214442
De kleinste soepfabriek heeft meer dan redelijke bouillons:



quote:
Ingrediėnten:
Water, kip* (getrokken van 100%kip), kippenvlees*, wortel*, zeezout, ui*, peterselie*, bladselderij*, gistextract, foelie*, peper*, laurier*, kruidnagel*.
(*= biologisch).
Het enige waar je ze van zou kunnen betichten is het gebruiken van gistextract.
pi_118214836
Oh ja, het spul van De Kleinste Soepfabriek smaakt gewoon echt als zelfgemaakt. :Y Daar is de prijs dan ook wel naar.
  zaterdag 20 oktober 2012 @ 19:21:12 #59
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_118215641
Nog een vraag zo op de vroege zaterdagavond. Ik heb net weer wat bier gebotteld maar ik heb nog een liter of vijf over in het gistvat.
Is het de de moeite waard om hier wat van mijn azijncultuur bij te doen en zo een vaatje bierazijn te maken?
  zaterdag 20 oktober 2012 @ 21:49:00 #60
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118221482
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 oktober 2012 19:21 schreef Erasmo het volgende:
Nog een vraag zo op de vroege zaterdagavond. Ik heb net weer wat bier gebotteld maar ik heb nog een liter of vijf over in het gistvat.
Is het de de moeite waard om hier wat van mijn azijncultuur bij te doen en zo een vaatje bierazijn te maken?
Je kan het proberen, maar dan moet de koolzuur eruit en zuurstof er in
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 20 oktober 2012 @ 22:12:25 #61
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_118222452
Ik zal eens gaan experimenteren. Koolzuur moet er wel uit te halen zijn aangezien het helemaal uitgegist is.
pi_118276283
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 oktober 2012 10:44 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik wil van de week eens mac & cheese maken. In principe is dat toch gewoon pasta koken, bechamel maken, kaas door de bechamel, pasta en saus mengen, kaas erover en onder de gril?

Zo simpel dat ik bang ben iets te missen :D
Bekijk ook eens dit filmpje van Jeroen Meus: http://www.een.be/program(...)roni-met-ham-en-kaas
pi_118287592
Piet, op welke manier is een zoete aardappel het lekkerst?
If not now, then when.
pi_118287934
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 oktober 2012 18:42 schreef Erasmo het volgende:
De kleinste soepfabriek heeft meer dan redelijke bouillons:

[ afbeelding ]

[..]

Het enige waar je ze van zou kunnen betichten is het gebruiken van gistextract.
Ja dat vind ik zo'n mooie term. Want als ze het er als e621 opgezet zouden hebben zou hun clientele op de achterste poten staan :')

Wel prima soepen overigens,
  maandag 22 oktober 2012 @ 18:24:39 #65
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118291597
quote:
0s.gif Op maandag 22 oktober 2012 16:48 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Piet, op welke manier is een zoete aardappel het lekkerst?
Beetje een vraag of ik mijn parter nog sla.
LOL
Ik vind jams niet echt bijzonder. Snij ze meestal in dikke plakken en gaan met peen, peterseliewortel, knoflook in een ovenschaal, mooi doorregen stuk vlees er op, wat wijn of fond erbij en dan de oven in
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 23 oktober 2012 @ 18:13:51 #66
377549 student_2.0
Optimist tot in de kist
pi_118336680
Ik zoek een recept voor een goed stoofpotje. Daarnaast heb ik geen braadpan om in mijn stoofpotje in te laten stoven. Kan ik dit ook met een gewone pan doen?
  dinsdag 23 oktober 2012 @ 18:49:38 #67
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118338045
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 oktober 2012 18:13 schreef student_2.0 het volgende:
Ik zoek een recept voor een goed stoofpotje. Daarnaast heb ik geen braadpan om in mijn stoofpotje in te laten stoven. Kan ik dit ook met een gewone pan doen?
Ja, dat kan
En voor de stoofpotrecepten

Draadjesvlees
Het Grote Stoofpotten Topic
Het Grote Stoofpotten Topic Deel 2!
Het Grote Stoofpotten Topic Deel 3
Het grote Stoofpottentopic #4
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 23 oktober 2012 @ 19:48:15 #68
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_118340986
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 oktober 2012 18:13 schreef student_2.0 het volgende:
Ik zoek een recept voor een goed stoofpotje. Daarnaast heb ik geen braadpan om in mijn stoofpotje in te laten stoven. Kan ik dit ook met een gewone pan doen?
Ik zou wel zo'n ding kopen:

  dinsdag 23 oktober 2012 @ 19:56:22 #69
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118341518
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 oktober 2012 19:48 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ik zou wel zo'n ding kopen:

[ afbeelding ]
Alleen als je goedkope pannetjes hebt met een dunne bodem
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 23 oktober 2012 @ 19:59:52 #70
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_118341740
Ik schat zo in dat het nooit kwaad kan als "student_2.0" met zijn "gewone pan" een sudderplaatje gebruikt....
  dinsdag 23 oktober 2012 @ 20:11:45 #71
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118342618
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 oktober 2012 19:59 schreef RobinOok het volgende:
Ik schat zo in dat het nooit kwaad kan als "student_2.0" met zijn "gewone pan" een sudderplaatje gebruikt....
Je hebt gelijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 24 oktober 2012 @ 10:52:17 #72
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_118366291
Ha die Piet. Dit is misschien een goede vraag voor jou. Als ik iets maak met stukjes kip, hak ik meestal een kipfilet in stukjes. Alleen is het resultaat altijd droge kipstukjes, terwijl het toch ook mals moet kunnen. Nu vermoed ik dat bijv. de Indiėr gewoon de hele kip gebruikt om vlees van aan zijn tandoorispies te rijgen.

Zou je het aanraden om bijv. wat kippenbouten uit te benen en van dat vlees stukjes snijden en bereiden?
The love you take is equal to the love you make.
  woensdag 24 oktober 2012 @ 11:15:15 #73
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118367060
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2012 10:52 schreef Lienekien het volgende:
Ha die Piet. Dit is misschien een goede vraag voor jou. Als ik iets maak met stukjes kip, hak ik meestal een kipfilet in stukjes. Alleen is het resultaat altijd droge kipstukjes, terwijl het toch ook mals moet kunnen. Nu vermoed ik dat bijv. de Indiėr gewoon de hele kip gebruikt om vlees van aan zijn tandoorispies te rijgen.

Zou je het aanraden om bijv. wat kippenbouten uit te benen en van dat vlees stukjes snijden en bereiden?
Dijfilet is sappiger. Verkoopt oa de aldi. Je hoeft het dus niet zelf uit te benen. Voordeel als je zelf poten uitbeent is wel dat je de huid erbij hebt die extra sappigheid en krokantheid toevoegt.

Ik eet eigenlijk zelden filet, en als ik ze klaarmaak gaat daar spek omheen om ze sappig te maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 24 oktober 2012 @ 11:23:54 #74
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_118367350
Dank! Ik ga het eens proberen!
The love you take is equal to the love you make.
  woensdag 24 oktober 2012 @ 16:33:46 #75
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_118378455
Er was toch een worstentopic in CUL? Ik kan het niet vinden. }:|
Siesta & Fiesta!
pi_118380534
Ik heb vanuit Spanje een aantal blikjes inktvis meegenomen, 2 soorten: inktvis in eigen inkt en inktvis in americano saus. Heb jij nog tips wat ik er mee zou kunnen klaarmaken? Ik kom niet verder dan pasta met inktvis.
  woensdag 24 oktober 2012 @ 19:09:41 #77
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118383480
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2012 17:41 schreef Reska het volgende:
Ik heb vanuit Spanje een aantal blikjes inktvis meegenomen, 2 soorten: inktvis in eigen inkt en inktvis in americano saus. Heb jij nog tips wat ik er mee zou kunnen klaarmaken? Ik kom niet verder dan pasta met inktvis.
Americano is een "pittige" tomatensaus, vind het ronduit smerig.
Van de ander zou je een salade kunnen maken met gesneden gedroogde tomaten in olie en kappertjes, verse peterselie, wat olijfolie en citroensap, vleugje knoflook.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 24 oktober 2012 @ 19:12:27 #78
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118383593
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2012 16:33 schreef Bramito het volgende:
Er was toch een worstentopic in CUL? Ik kan het niet vinden. }:|
Je bedoelt het maken ervan?
Stavromulabeta maakt worst
Droge worst maken
Zelf worst maken: hoeveel zout / specerijen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 25 oktober 2012 @ 08:15:59 #79
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_118405198
quote:
1s.gif Op woensdag 24 oktober 2012 19:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je bedoelt het maken ervan?
Stavromulabeta maakt worst
Deze bedoelde ik! Ik ga het binnenkort proberen. Dank je!

quote:
1s.gif Op
woensdag 24 oktober 2012 19:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]
Americano is een "pittige" tomatensaus, vind het ronduit smerig.
Is inderdaad heel smerig. Afspoelen onder de kraan!
Siesta & Fiesta!
  donderdag 25 oktober 2012 @ 08:17:25 #80
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_118405210
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2012 17:41 schreef Reska het volgende:
Ik heb vanuit Spanje een aantal blikjes inktvis meegenomen, 2 soorten: inktvis in eigen inkt en inktvis in americano saus. Heb jij nog tips wat ik er mee zou kunnen klaarmaken? Ik kom niet verder dan pasta met inktvis.
Gewoon eten als tapa bij de borrel.
Siesta & Fiesta!
pi_118470782
erwtensoep van spliterwten moet je dat kapot koken en stampen of staafmixeren? kom er even niet uit, dank in advance :)
  vrijdag 26 oktober 2012 @ 19:55:07 #82
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118471079
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2012 19:48 schreef louter_genieten het volgende:
erwtensoep van spliterwten moet je dat kapot koken en stampen of staafmixeren? kom er even niet uit, dank in advance :)
Spliterwten koken vvanzelf kapot.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118471143
thx :) dan heb ik waarschijnlijk wat meer geduld nodig staat nu 40+ min
pi_118471160
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2012 19:56 schreef louter_genieten het volgende:
thx :) dan heb ik waarschijnlijk wat meer geduld nodig staat nu 40+ min
Veel meer geduld :D O+
Niet vergeten af en toe af te schuimen en te roeren he
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  vrijdag 26 oktober 2012 @ 19:57:35 #85
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118471175
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2012 19:56 schreef louter_genieten het volgende:
thx :) dan heb ik waarschijnlijk wat meer geduld nodig staat nu 40+ min
Dan zijn de krabbetjes en de selder ook nog niet moddergaar
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118474496
Kijk, dat is nog eens een goed plan om met onze krabbetjes te maken. Vriendlief dacht dat het spareribs waren ofzo en sinds een mislukte bbq poging liggen die dingen in de vriezer.
Spoilers!
  vrijdag 26 oktober 2012 @ 21:22:25 #87
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118475276
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2012 21:07 schreef Lucky_Strike het volgende:
Kijk, dat is nog eens een goed plan om met onze krabbetjes te maken. Vriendlief dacht dat het spareribs waren ofzo en sinds een mislukte bbq poging liggen die dingen in de vriezer.
Marineren in een zuur, zoals cola, citroensap, wijn, azijn, breekt het bindweefsel af en zorgt dat het mals wordt
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118475946
Hij heeft ze stug opgegeten. Het is tegen zijn principes om vlees niet lekker te vinden :D Ik heb het niet eens geprobeerd, ben niet zo'n kluiver en oom niet wild van varken. Maar goede tip verder, thanks. Krijg al trek in erwtensoep!
Spoilers!
  vrijdag 26 oktober 2012 @ 21:52:56 #89
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_118476809
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2012 19:56 schreef louter_genieten het volgende:
thx :) dan heb ik waarschijnlijk wat meer geduld nodig staat nu 40+ min
Doe maar een keer of 4 :P
pi_118579539
Piet, hoe maak je een entrecote nou echt lekker?

Ik heb hem nu al vaak gemaakt maar ik vraag me af of die goed is. Moet ik hem nou maken in olie of in boter of beide? Hoe lang? Het is lastig. :P
If not now, then when.
  maandag 29 oktober 2012 @ 15:44:26 #91
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118580132
Hoe selecteer je een goeie Entrecote
Je kijkt naar het vlees, afhankelijk van wat voor een soort koe het is, is het vlees Roze (Limosin) tot Donkerpaars (freerange hereford)
Het vlees moet niet plakken of slijmerig zijn, maar mooi aanvoelen.
Er moeten kleine witte vetadertjes doorheen lopen, heel fijne, zoals de scheurtjes in een oud olieverf schilderij. Gemarmerd, noemt de vakman het.
Deze Entrecote (nooit minder dan 250 gram) moet NIET dun gesneden zijn maar een mooie dikte hebben, van ten minste 2 cm.
Haal hem uit de koelkast en laat hem op het aanrecht minstens een uur op kamertemperatuur komen.
Vers gemalen peper er op dan een dikke koekepan op het vuur waar je braadvet (geklaarde boter) in verwarmt. Dit goed heet laten worden, maar niet te heet (walm walm) Biefstuk hier in bakken. (je kan het ook op de grill doen)
Met de wijsvinger voelen hoe de Entrecote aanvoelt.
als je wang -> Rood
als je bovenlip -> Roze
als het puntje van je neus -> well done
als je voorhoofd -> totaal doorbakken (en verpest)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118581705
Vroeger vond ik het lekker, doorgebakken biefstuk e.d.. :@
  maandag 29 oktober 2012 @ 18:38:43 #93
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118588433
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2012 16:20 schreef Isegrim het volgende:
Vroeger vond ik het lekker, doorgebakken biefstuk e.d.. :@
Ik van kipfilet. . :@
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118589252
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2012 15:44 schreef Pietverdriet het volgende:
Hoe selecteer je een goeie Entrecote
Je kijkt naar het vlees, afhankelijk van wat voor een soort koe het is, is het vlees Roze (Limosin) tot Donkerpaars (freerange hereford)
Het vlees moet niet plakken of slijmerig zijn, maar mooi aanvoelen.
Er moeten kleine witte vetadertjes doorheen lopen, heel fijne, zoals de scheurtjes in een oud olieverf schilderij. Gemarmerd, noemt de vakman het.
Deze Entrecote (nooit minder dan 250 gram) moet NIET dun gesneden zijn maar een mooie dikte hebben, van ten minste 2 cm.
Haal hem uit de koelkast en laat hem op het aanrecht minstens een uur op kamertemperatuur komen.
Vers gemalen peper er op dan een dikke koekepan op het vuur waar je braadvet (geklaarde boter) in verwarmt. Dit goed heet laten worden, maar niet te heet (walm walm) Biefstuk hier in bakken. (je kan het ook op de grill doen)
Met de wijsvinger voelen hoe de Entrecote aanvoelt.
als je wang -> Rood
als je bovenlip -> Roze
als het puntje van je neus -> well done
als je voorhoofd -> totaal doorbakken (en verpest)
Dank je!

Ik heb entrecotes van 1cm dik en ze komen rechtstreeks vanuit de slachterij.

Die 1cm had ik van een chef kok (youtube).

Deze week ga ik met m'n ma weer naar de slachterij dus ik zal tegen die man zeggen dat hij ze 2cm dik moet maken.
If not now, then when.
  maandag 29 oktober 2012 @ 19:54:18 #95
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_118591899
Piet, zout jij je vlees niet voor? :o
  maandag 29 oktober 2012 @ 20:09:17 #96
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118592751
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2012 19:54 schreef RobinOok het volgende:
Piet, zout jij je vlees niet voor? :o
Zelden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118593468
Piet, het vlees was heerlijk. :) Ik heb het vlees ook langer dan normaal onder aluminiumfolie laten rusten.

quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2012 19:54 schreef RobinOok het volgende:
Piet, zout jij je vlees niet voor? :o
Ik eet al een hele lange tijd geen zout meer en ik vind zout juist vies geworden.
If not now, then when.
  † In Memoriam † maandag 29 oktober 2012 @ 20:25:03 #98
91830 MaximusTG
pi_118593816
Helemaal geen zout meer? Altijd met mate natuurlijk, maar persoonlijk vind ik zout onmisbaar.
pi_118594149
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2012 20:25 schreef MaximusTG het volgende:
Helemaal geen zout meer? Altijd met mate natuurlijk, maar persoonlijk vind ik zout onmisbaar.
Bijna helemaal niet nee. Alleen in de soep of een heel klein beetje op de eieren. Ik merk wel dat als ik zout eet, mijn mond heel snel uitdroogt. :P
If not now, then when.
  maandag 29 oktober 2012 @ 20:37:06 #100
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_118594602
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2012 20:25 schreef MaximusTG het volgende:
maar persoonlijk vind ik zout onmisbaar.
Ik ook. Absoluut.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')