abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_118208050
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 oktober 2012 13:33 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een goede saus, daar heb je goede producten voor nodig.
Zoveel werk is het niet een goede bouillon te maken, en je kan die dan inkoken tot een fond, die in ijsblokjes zakjes invriezen en iedere keer 1a2 klontjes voor je saus gebruiken. Verder is het geheim waarom een saus in een restaurant zo rijk smaakt niet alleen de fond, maar ook een flinke kluit boter.
Maak je saus en als die klaar is zet je de steelpan van het vuur en doe me er een 50-75 gram boter in (en dat is geen margarine) en die laat je smelten. Deze roer je door de saus door de pan te bewegen (dat is de reden waarom er een steel aan een steelpan zit). Boter geeft een fluwelen rijke smaak, die, als je niet weet waar die vandaan komt niet te herleiden valt.
Verder kan je saus binden, daar zijn veel producten voor. Ik heb recent ontdekt dat kikkererwtenmeel een mooie binding geeft maar in tegenstelling tot bv bloem de smaak niet onderdrukt.
Ja flinke klont boter deed ik al wel, ik zal binnenkort eens kikkererwtenmeel kopen. Zal dan toch maar eens zelf bouillon maken, vriend van me werkt in een restaurant, misschien dat ik via hem fond kan kopen. :P
  zaterdag 20 oktober 2012 @ 16:36:06 #53
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118210883
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 oktober 2012 14:52 schreef tech4u het volgende:

[..]

Ja flinke klont boter deed ik al wel, ik zal binnenkort eens kikkererwtenmeel kopen. Zal dan toch maar eens zelf bouillon maken, vriend van me werkt in een restaurant, misschien dat ik via hem fond kan kopen. :P
Zelf maken, potjesfond is waardeloos
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118212787
Ik vind de fonds van Lacroix altijd wel okay hoor.
  zaterdag 20 oktober 2012 @ 17:57:43 #55
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118213250
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 oktober 2012 17:40 schreef Isegrim het volgende:
Ik vind de fonds van Lacroix altijd wel okay hoor.
Bliksoep van Unox is ook niet verkeerd, maar vergelijk het eens met verse zelfgemaakte!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118213301
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 oktober 2012 17:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bliksoep van Unox is ook niet verkeerd, maar vergelijk het eens met verse zelfgemaakte!
Bliksoep van Unox vind ik niks. Maar in Lacroix zit weinig 'rotzooi'. Wij gebruiken de groentevariant regelmatig als basis voor soep e.d. als we niks in de vriezer hebben.
  zaterdag 20 oktober 2012 @ 18:42:36 #57
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_118214442
De kleinste soepfabriek heeft meer dan redelijke bouillons:



quote:
Ingrediėnten:
Water, kip* (getrokken van 100%kip), kippenvlees*, wortel*, zeezout, ui*, peterselie*, bladselderij*, gistextract, foelie*, peper*, laurier*, kruidnagel*.
(*= biologisch).
Het enige waar je ze van zou kunnen betichten is het gebruiken van gistextract.
pi_118214836
Oh ja, het spul van De Kleinste Soepfabriek smaakt gewoon echt als zelfgemaakt. :Y Daar is de prijs dan ook wel naar.
  zaterdag 20 oktober 2012 @ 19:21:12 #59
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_118215641
Nog een vraag zo op de vroege zaterdagavond. Ik heb net weer wat bier gebotteld maar ik heb nog een liter of vijf over in het gistvat.
Is het de de moeite waard om hier wat van mijn azijncultuur bij te doen en zo een vaatje bierazijn te maken?
  zaterdag 20 oktober 2012 @ 21:49:00 #60
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118221482
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 oktober 2012 19:21 schreef Erasmo het volgende:
Nog een vraag zo op de vroege zaterdagavond. Ik heb net weer wat bier gebotteld maar ik heb nog een liter of vijf over in het gistvat.
Is het de de moeite waard om hier wat van mijn azijncultuur bij te doen en zo een vaatje bierazijn te maken?
Je kan het proberen, maar dan moet de koolzuur eruit en zuurstof er in
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 20 oktober 2012 @ 22:12:25 #61
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_118222452
Ik zal eens gaan experimenteren. Koolzuur moet er wel uit te halen zijn aangezien het helemaal uitgegist is.
pi_118276283
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 oktober 2012 10:44 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik wil van de week eens mac & cheese maken. In principe is dat toch gewoon pasta koken, bechamel maken, kaas door de bechamel, pasta en saus mengen, kaas erover en onder de gril?

Zo simpel dat ik bang ben iets te missen :D
Bekijk ook eens dit filmpje van Jeroen Meus: http://www.een.be/program(...)roni-met-ham-en-kaas
pi_118287592
Piet, op welke manier is een zoete aardappel het lekkerst?
If not now, then when.
pi_118287934
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 oktober 2012 18:42 schreef Erasmo het volgende:
De kleinste soepfabriek heeft meer dan redelijke bouillons:

[ afbeelding ]

[..]

Het enige waar je ze van zou kunnen betichten is het gebruiken van gistextract.
Ja dat vind ik zo'n mooie term. Want als ze het er als e621 opgezet zouden hebben zou hun clientele op de achterste poten staan :')

Wel prima soepen overigens,
  maandag 22 oktober 2012 @ 18:24:39 #65
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118291597
quote:
0s.gif Op maandag 22 oktober 2012 16:48 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Piet, op welke manier is een zoete aardappel het lekkerst?
Beetje een vraag of ik mijn parter nog sla.
LOL
Ik vind jams niet echt bijzonder. Snij ze meestal in dikke plakken en gaan met peen, peterseliewortel, knoflook in een ovenschaal, mooi doorregen stuk vlees er op, wat wijn of fond erbij en dan de oven in
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 23 oktober 2012 @ 18:13:51 #66
377549 student_2.0
Optimist tot in de kist
pi_118336680
Ik zoek een recept voor een goed stoofpotje. Daarnaast heb ik geen braadpan om in mijn stoofpotje in te laten stoven. Kan ik dit ook met een gewone pan doen?
  dinsdag 23 oktober 2012 @ 18:49:38 #67
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118338045
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 oktober 2012 18:13 schreef student_2.0 het volgende:
Ik zoek een recept voor een goed stoofpotje. Daarnaast heb ik geen braadpan om in mijn stoofpotje in te laten stoven. Kan ik dit ook met een gewone pan doen?
Ja, dat kan
En voor de stoofpotrecepten

Draadjesvlees
Het Grote Stoofpotten Topic
Het Grote Stoofpotten Topic Deel 2!
Het Grote Stoofpotten Topic Deel 3
Het grote Stoofpottentopic #4
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 23 oktober 2012 @ 19:48:15 #68
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_118340986
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 oktober 2012 18:13 schreef student_2.0 het volgende:
Ik zoek een recept voor een goed stoofpotje. Daarnaast heb ik geen braadpan om in mijn stoofpotje in te laten stoven. Kan ik dit ook met een gewone pan doen?
Ik zou wel zo'n ding kopen:

  dinsdag 23 oktober 2012 @ 19:56:22 #69
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118341518
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 oktober 2012 19:48 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ik zou wel zo'n ding kopen:

[ afbeelding ]
Alleen als je goedkope pannetjes hebt met een dunne bodem
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 23 oktober 2012 @ 19:59:52 #70
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_118341740
Ik schat zo in dat het nooit kwaad kan als "student_2.0" met zijn "gewone pan" een sudderplaatje gebruikt....
  dinsdag 23 oktober 2012 @ 20:11:45 #71
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118342618
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 oktober 2012 19:59 schreef RobinOok het volgende:
Ik schat zo in dat het nooit kwaad kan als "student_2.0" met zijn "gewone pan" een sudderplaatje gebruikt....
Je hebt gelijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 24 oktober 2012 @ 10:52:17 #72
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_118366291
Ha die Piet. Dit is misschien een goede vraag voor jou. Als ik iets maak met stukjes kip, hak ik meestal een kipfilet in stukjes. Alleen is het resultaat altijd droge kipstukjes, terwijl het toch ook mals moet kunnen. Nu vermoed ik dat bijv. de Indiėr gewoon de hele kip gebruikt om vlees van aan zijn tandoorispies te rijgen.

Zou je het aanraden om bijv. wat kippenbouten uit te benen en van dat vlees stukjes snijden en bereiden?
The love you take is equal to the love you make.
  woensdag 24 oktober 2012 @ 11:15:15 #73
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118367060
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2012 10:52 schreef Lienekien het volgende:
Ha die Piet. Dit is misschien een goede vraag voor jou. Als ik iets maak met stukjes kip, hak ik meestal een kipfilet in stukjes. Alleen is het resultaat altijd droge kipstukjes, terwijl het toch ook mals moet kunnen. Nu vermoed ik dat bijv. de Indiėr gewoon de hele kip gebruikt om vlees van aan zijn tandoorispies te rijgen.

Zou je het aanraden om bijv. wat kippenbouten uit te benen en van dat vlees stukjes snijden en bereiden?
Dijfilet is sappiger. Verkoopt oa de aldi. Je hoeft het dus niet zelf uit te benen. Voordeel als je zelf poten uitbeent is wel dat je de huid erbij hebt die extra sappigheid en krokantheid toevoegt.

Ik eet eigenlijk zelden filet, en als ik ze klaarmaak gaat daar spek omheen om ze sappig te maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 24 oktober 2012 @ 11:23:54 #74
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_118367350
Dank! Ik ga het eens proberen!
The love you take is equal to the love you make.
  woensdag 24 oktober 2012 @ 16:33:46 #75
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_118378455
Er was toch een worstentopic in CUL? Ik kan het niet vinden. }:|
Siesta & Fiesta!
pi_118380534
Ik heb vanuit Spanje een aantal blikjes inktvis meegenomen, 2 soorten: inktvis in eigen inkt en inktvis in americano saus. Heb jij nog tips wat ik er mee zou kunnen klaarmaken? Ik kom niet verder dan pasta met inktvis.
  woensdag 24 oktober 2012 @ 19:09:41 #77
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118383480
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2012 17:41 schreef Reska het volgende:
Ik heb vanuit Spanje een aantal blikjes inktvis meegenomen, 2 soorten: inktvis in eigen inkt en inktvis in americano saus. Heb jij nog tips wat ik er mee zou kunnen klaarmaken? Ik kom niet verder dan pasta met inktvis.
Americano is een "pittige" tomatensaus, vind het ronduit smerig.
Van de ander zou je een salade kunnen maken met gesneden gedroogde tomaten in olie en kappertjes, verse peterselie, wat olijfolie en citroensap, vleugje knoflook.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 24 oktober 2012 @ 19:12:27 #78
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118383593
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2012 16:33 schreef Bramito het volgende:
Er was toch een worstentopic in CUL? Ik kan het niet vinden. }:|
Je bedoelt het maken ervan?
Stavromulabeta maakt worst
Droge worst maken
Zelf worst maken: hoeveel zout / specerijen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 25 oktober 2012 @ 08:15:59 #79
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_118405198
quote:
1s.gif Op woensdag 24 oktober 2012 19:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je bedoelt het maken ervan?
Stavromulabeta maakt worst
Deze bedoelde ik! Ik ga het binnenkort proberen. Dank je!

quote:
1s.gif Op
woensdag 24 oktober 2012 19:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]
Americano is een "pittige" tomatensaus, vind het ronduit smerig.
Is inderdaad heel smerig. Afspoelen onder de kraan!
Siesta & Fiesta!
  donderdag 25 oktober 2012 @ 08:17:25 #80
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_118405210
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2012 17:41 schreef Reska het volgende:
Ik heb vanuit Spanje een aantal blikjes inktvis meegenomen, 2 soorten: inktvis in eigen inkt en inktvis in americano saus. Heb jij nog tips wat ik er mee zou kunnen klaarmaken? Ik kom niet verder dan pasta met inktvis.
Gewoon eten als tapa bij de borrel.
Siesta & Fiesta!
pi_118470782
erwtensoep van spliterwten moet je dat kapot koken en stampen of staafmixeren? kom er even niet uit, dank in advance :)
  vrijdag 26 oktober 2012 @ 19:55:07 #82
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118471079
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2012 19:48 schreef louter_genieten het volgende:
erwtensoep van spliterwten moet je dat kapot koken en stampen of staafmixeren? kom er even niet uit, dank in advance :)
Spliterwten koken vvanzelf kapot.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118471143
thx :) dan heb ik waarschijnlijk wat meer geduld nodig staat nu 40+ min
pi_118471160
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2012 19:56 schreef louter_genieten het volgende:
thx :) dan heb ik waarschijnlijk wat meer geduld nodig staat nu 40+ min
Veel meer geduld :D O+
Niet vergeten af en toe af te schuimen en te roeren he
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  vrijdag 26 oktober 2012 @ 19:57:35 #85
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118471175
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2012 19:56 schreef louter_genieten het volgende:
thx :) dan heb ik waarschijnlijk wat meer geduld nodig staat nu 40+ min
Dan zijn de krabbetjes en de selder ook nog niet moddergaar
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118474496
Kijk, dat is nog eens een goed plan om met onze krabbetjes te maken. Vriendlief dacht dat het spareribs waren ofzo en sinds een mislukte bbq poging liggen die dingen in de vriezer.
Spoilers!
  vrijdag 26 oktober 2012 @ 21:22:25 #87
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118475276
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2012 21:07 schreef Lucky_Strike het volgende:
Kijk, dat is nog eens een goed plan om met onze krabbetjes te maken. Vriendlief dacht dat het spareribs waren ofzo en sinds een mislukte bbq poging liggen die dingen in de vriezer.
Marineren in een zuur, zoals cola, citroensap, wijn, azijn, breekt het bindweefsel af en zorgt dat het mals wordt
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118475946
Hij heeft ze stug opgegeten. Het is tegen zijn principes om vlees niet lekker te vinden :D Ik heb het niet eens geprobeerd, ben niet zo'n kluiver en oom niet wild van varken. Maar goede tip verder, thanks. Krijg al trek in erwtensoep!
Spoilers!
  vrijdag 26 oktober 2012 @ 21:52:56 #89
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_118476809
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2012 19:56 schreef louter_genieten het volgende:
thx :) dan heb ik waarschijnlijk wat meer geduld nodig staat nu 40+ min
Doe maar een keer of 4 :P
pi_118579539
Piet, hoe maak je een entrecote nou echt lekker?

Ik heb hem nu al vaak gemaakt maar ik vraag me af of die goed is. Moet ik hem nou maken in olie of in boter of beide? Hoe lang? Het is lastig. :P
If not now, then when.
  maandag 29 oktober 2012 @ 15:44:26 #91
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118580132
Hoe selecteer je een goeie Entrecote
Je kijkt naar het vlees, afhankelijk van wat voor een soort koe het is, is het vlees Roze (Limosin) tot Donkerpaars (freerange hereford)
Het vlees moet niet plakken of slijmerig zijn, maar mooi aanvoelen.
Er moeten kleine witte vetadertjes doorheen lopen, heel fijne, zoals de scheurtjes in een oud olieverf schilderij. Gemarmerd, noemt de vakman het.
Deze Entrecote (nooit minder dan 250 gram) moet NIET dun gesneden zijn maar een mooie dikte hebben, van ten minste 2 cm.
Haal hem uit de koelkast en laat hem op het aanrecht minstens een uur op kamertemperatuur komen.
Vers gemalen peper er op dan een dikke koekepan op het vuur waar je braadvet (geklaarde boter) in verwarmt. Dit goed heet laten worden, maar niet te heet (walm walm) Biefstuk hier in bakken. (je kan het ook op de grill doen)
Met de wijsvinger voelen hoe de Entrecote aanvoelt.
als je wang -> Rood
als je bovenlip -> Roze
als het puntje van je neus -> well done
als je voorhoofd -> totaal doorbakken (en verpest)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118581705
Vroeger vond ik het lekker, doorgebakken biefstuk e.d.. :@
  maandag 29 oktober 2012 @ 18:38:43 #93
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118588433
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2012 16:20 schreef Isegrim het volgende:
Vroeger vond ik het lekker, doorgebakken biefstuk e.d.. :@
Ik van kipfilet. . :@
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118589252
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2012 15:44 schreef Pietverdriet het volgende:
Hoe selecteer je een goeie Entrecote
Je kijkt naar het vlees, afhankelijk van wat voor een soort koe het is, is het vlees Roze (Limosin) tot Donkerpaars (freerange hereford)
Het vlees moet niet plakken of slijmerig zijn, maar mooi aanvoelen.
Er moeten kleine witte vetadertjes doorheen lopen, heel fijne, zoals de scheurtjes in een oud olieverf schilderij. Gemarmerd, noemt de vakman het.
Deze Entrecote (nooit minder dan 250 gram) moet NIET dun gesneden zijn maar een mooie dikte hebben, van ten minste 2 cm.
Haal hem uit de koelkast en laat hem op het aanrecht minstens een uur op kamertemperatuur komen.
Vers gemalen peper er op dan een dikke koekepan op het vuur waar je braadvet (geklaarde boter) in verwarmt. Dit goed heet laten worden, maar niet te heet (walm walm) Biefstuk hier in bakken. (je kan het ook op de grill doen)
Met de wijsvinger voelen hoe de Entrecote aanvoelt.
als je wang -> Rood
als je bovenlip -> Roze
als het puntje van je neus -> well done
als je voorhoofd -> totaal doorbakken (en verpest)
Dank je!

Ik heb entrecotes van 1cm dik en ze komen rechtstreeks vanuit de slachterij.

Die 1cm had ik van een chef kok (youtube).

Deze week ga ik met m'n ma weer naar de slachterij dus ik zal tegen die man zeggen dat hij ze 2cm dik moet maken.
If not now, then when.
  maandag 29 oktober 2012 @ 19:54:18 #95
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_118591899
Piet, zout jij je vlees niet voor? :o
  maandag 29 oktober 2012 @ 20:09:17 #96
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118592751
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2012 19:54 schreef RobinOok het volgende:
Piet, zout jij je vlees niet voor? :o
Zelden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118593468
Piet, het vlees was heerlijk. :) Ik heb het vlees ook langer dan normaal onder aluminiumfolie laten rusten.

quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2012 19:54 schreef RobinOok het volgende:
Piet, zout jij je vlees niet voor? :o
Ik eet al een hele lange tijd geen zout meer en ik vind zout juist vies geworden.
If not now, then when.
  † In Memoriam † maandag 29 oktober 2012 @ 20:25:03 #98
91830 MaximusTG
pi_118593816
Helemaal geen zout meer? Altijd met mate natuurlijk, maar persoonlijk vind ik zout onmisbaar.
pi_118594149
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2012 20:25 schreef MaximusTG het volgende:
Helemaal geen zout meer? Altijd met mate natuurlijk, maar persoonlijk vind ik zout onmisbaar.
Bijna helemaal niet nee. Alleen in de soep of een heel klein beetje op de eieren. Ik merk wel dat als ik zout eet, mijn mond heel snel uitdroogt. :P
If not now, then when.
  maandag 29 oktober 2012 @ 20:37:06 #100
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_118594602
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2012 20:25 schreef MaximusTG het volgende:
maar persoonlijk vind ik zout onmisbaar.
Ik ook. Absoluut.
  maandag 29 oktober 2012 @ 20:45:55 #101
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118595148
Ik eet heel weinig zout. Kwestie van wennen, maar je proeft het eten veel beter. Je merkt dan ook dat kant en klaar vreselijk zout is.
Enige waar ik echt zout op doe is friet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 29 oktober 2012 @ 20:53:52 #102
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_118595626
Ik vind het bijna een doodzonde. Koken zonder zout. En dan helemaal als je 't hebt over een mooie entrecote. Oh man, wat zonde.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')