abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_103062273
Wie o wie heeft er een befaamd recept voor ouderwets draadjesvlees O+
Heb al allerlei recepten geprobeerd, met bier o.a. maar die vond ik toch niet lekker qua smaak :@

is het echt de truc om zo lang mogelijk te garen op een zo laag mogelijke temperatuur? En welk vlees sukade of riblappen?
Op vrijdag 18 maart 2011 01:26 [b]schreef Ezio het volgende:[/b]Ik ga nu wel. Kijk uit waar je je staart steekt!
Groetjes, Ezio.
pi_103062343
Hoorde je het toevallig ook op tv dat draadjesvlees :P
pi_103062385
een kleine klets azijn erbij als het niet goed mals wil worden en dan door laten sudderen
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  vrijdag 14 oktober 2011 @ 00:28:46 #4
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_103062386
Misschien dat je hier Het grote stoofpottentopic #5 of in 1 van de delen daarvoor nog wel wat recepten en inspiratie vinden kunt?
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_103062495
quote:
3s.gif Op vrijdag 14 oktober 2011 00:28 schreef golfer het volgende:
Misschien dat je hier Het grote stoofpottentopic #5 of in 1 van de delen daarvoor nog wel wat recepten en inspiratie vinden kunt?
Die volg ik ook :Y , heerlijke schotels. Maar ik zoek echt het traditionele recept voor (nostalgiemodus- on :') ) 'oma's' draadjesvlees.
Volgens mij was dat toch alleen boterzacht vlees zonder zaken als knoflook of tomaat?
Op vrijdag 18 maart 2011 01:26 [b]schreef Ezio het volgende:[/b]Ik ga nu wel. Kijk uit waar je je staart steekt!
Groetjes, Ezio.
  vrijdag 14 oktober 2011 @ 00:33:42 #6
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_103062557
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2011 00:31 schreef Stokstaart het volgende:

Die volg ik ook :Y , heerlijke schotels. Maar ik zoek echt het traditionele recept voor (nostalgiemodus- on :') ) 'oma's' draadjesvlees.
Volgens mij was dat toch alleen boterzacht vlees zonder zaken als knoflook of tomaat?
Hangt er van af hoe oud je Oma is/was.
Die van mij was uit 1897 en had een ander recept dan de Oma's van mijn leeftijd. :') .
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_103062579
mm lekker! :P

Ik haal "grootmoeders recepten" altijd van smulweb.nl
zie http://www.smulweb.nl/zoeken/?type=recepten&query=draadjesvlees

eet smakelijk
pi_103062617
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2011 00:33 schreef golfer het volgende:

[..]

Hangt er van af hoe oud je Oma is/was.
Die van mij was uit 1897 en had een ander recept dan de Oma's van mijn leeftijd. :') .
De mijne is dood ;( ik wil gewoon het klassieke recept. Zoals men dat vroeger op de huishoudschool leerde maken.
Als zoiets überhaupt bestaan heeft. :P
Op vrijdag 18 maart 2011 01:26 [b]schreef Ezio het volgende:[/b]Ik ga nu wel. Kijk uit waar je je staart steekt!
Groetjes, Ezio.
pi_103062626
Ik doe altijd heel simpel

inwrijven met zout en peper,
grove stukken ui, tomaat en laurierblad er bij en een klein beetje water.

En dan een uurtje of 3 op het kleinste pitje op een stoofplaatje.
Kind kan de was doen... en lekker!

Beetje azijn kan ook en of nog andere dingen zoals kruidnagel
And everything under the sun is in tune
But the sun is eclipsed by the moon.
And Prince is still here!
pi_103062638
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2011 00:36 schreef ondeugend het volgende:
Ik doe altijd heel simpel

inwrijven met zout en peper,
grove stukken ui, tomaat en laurier er bij en een klein beetje water.

En dan een uurtje of 3 op het kleinste pitje op een stoofplaatje.
Kind kan de was doen... en lekker!
Ik volg hetzelfde recept, maar dan wel met een theelepeltje sambal erbij ;)
Je raekt an de dinge geweun.
pi_103062691
Essentieel is mooi vetdoorregen vlees!

Verder kruidnagel, laurier, koekkruiden of speculaaskruiden, kardemom... Wij hebben niet echt vaste kruiden, net waar we zin in hebben.

Marsala is ook erg lekker bij draadjesvlees!
  vrijdag 14 oktober 2011 @ 00:39:52 #12
53708 ondeugend
Lost in Sound
pi_103062726
De geur door heel het huis ook. O+
Onbetaalbaar
And everything under the sun is in tune
But the sun is eclipsed by the moon.
And Prince is still here!
pi_103062745
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2011 00:36 schreef ondeugend het volgende:
Ik doe altijd heel simpel

inwrijven met zout en peper,
grove stukken ui, tomaat en laurierblad er bij en een klein beetje water.

En dan een uurtje of 3 op het kleinste pitje op een stoofplaatje.
Kind kan de was doen... en lekker!

Beetje azijn kan ook en of nog andere dingen zoals kruidnagel
Hoeveel water gebruik je dan? En hoeveel azijn ongeveer?
Verhoudingen zijn natuurlijk cruciaal...
Op vrijdag 18 maart 2011 01:26 [b]schreef Ezio het volgende:[/b]Ik ga nu wel. Kijk uit waar je je staart steekt!
Groetjes, Ezio.
  vrijdag 14 oktober 2011 @ 00:42:30 #14
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_103062799
Petroleumstelletje bij de hand? Om het als in oma's tijd te maken?

Sudderen maar.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  vrijdag 14 oktober 2011 @ 00:44:27 #15
53708 ondeugend
Lost in Sound
pi_103062859
quote:
5s.gif Op vrijdag 14 oktober 2011 00:40 schreef Stokstaart het volgende:

[..]

Hoeveel water gebruik je dan? En hoeveel azijn ongeveer?
Verhoudingen zijn natuurlijk cruciaal...
Zoveel water dat het niet droogsuddert, je moet af en toe wel even checken.
Niet zo veel water dus aangezien de tomaten ook veel vocht bevatten en toch tot prut koken.

Scheutje azijn.

Je kan meer water doen als je meer jus wilt natuurlijk.
And everything under the sun is in tune
But the sun is eclipsed by the moon.
And Prince is still here!
  vrijdag 14 oktober 2011 @ 00:45:35 #16
53708 ondeugend
Lost in Sound
pi_103062891
Oh ja en niet te zuinig met boter. :+
And everything under the sun is in tune
But the sun is eclipsed by the moon.
And Prince is still here!
  vrijdag 14 oktober 2011 @ 00:46:18 #17
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_103062909
En vooral niet een flinke scheut rode wijn vergeten.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  vrijdag 14 oktober 2011 @ 00:47:17 #18
53708 ondeugend
Lost in Sound
pi_103062934
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2011 00:46 schreef golfer het volgende:
En vooral niet een flinke scheut rode wijn vergeten.
Ipv azijn dan.
Vind ik
And everything under the sun is in tune
But the sun is eclipsed by the moon.
And Prince is still here!
pi_103062962
eene tip van mijn oma was ook enkele brokken ontbijtkoek mee laten sudderen tot het is op gelost. Maakt een heerlijke dikke jus
  vrijdag 14 oktober 2011 @ 01:56:46 #20
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_103063877
Volgens mij moeten ze echt wel onderstaan hoor.
En ik zou geen water maar bouillon gebruiken.
En echt wel langer dan 3 uur, uurtje of 7 minstens.
  vrijdag 14 oktober 2011 @ 01:59:10 #21
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_103063889
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2011 01:56 schreef RobinOok het volgende:

En echt wel langer dan 3 uur, uurtje of 7 minstens.
Mijn gruwelijk lekkere sukade-stoofvlees van afgelopen weekend heb ik 2 middagen (ruim 6 uur) laten pruttelen. :9
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  vrijdag 14 oktober 2011 @ 02:18:01 #22
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_103063984
Goed zo.
pi_103063995
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2011 01:56 schreef RobinOok het volgende:
Volgens mij moeten ze echt wel onderstaan hoor.
En ik zou geen water maar bouillon gebruiken.
En echt wel langer dan 3 uur, uurtje of 7 minstens.
Robin heb jij het recept van hoe jij het maakt of zou maken?
Al is het een linkje, samen met Piet ben jij toch stiekem een beetje de kook-autoriteit hier op FOK! B-)
Op vrijdag 18 maart 2011 01:26 [b]schreef Ezio het volgende:[/b]Ik ga nu wel. Kijk uit waar je je staart steekt!
Groetjes, Ezio.
  vrijdag 14 oktober 2011 @ 03:24:49 #24
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_103064356
Ja, maar ik doe dat dus echt vrijwel nooit als mijn grootmoeder hoor. Dat is meer Piet's afdeling.
Of wacht, nee, toch wel, kijk! Net echt he? Met nep-decoratief-rozemarijn-plukje bovenop! :-)


Gestoofde Runderriblap

Dit is dus op zich geen vaststaand recept. Maar gewoon een paar richtlijnen, wat mijn moeder mij altijd al leerde: je runderlappen echt goed heet aanbraden, echt langer dan je denkt tot ze echt goed bruin gebakken (gecaramelliseerd) zijn. En oja,natuurlijk had je ze dan eerst goed gezouten.

Ander richtlijn is dus: alles onder water. Maar ja, water zou ik niet meer gebruiken, te grote kans dat het allemaal flauw wordt, dus gebruik bouillon. Blokje mag.
Nog een richtlijn: nooit koud water erbij gooien, dan schrikt het vlees en wordt het taai. Dus je bouillon of wijn eerst opwarmen. Magnetron is handig.

En dan maakt het dus allemaal niet zoveel uit. Wat ik hierboven deed was:
Riblap (sucade kan ook) zouten en flink aanbraden. Dan gesneden ui erbij, knoflookje, 15 peperkorrels, 1 steranijsje (altijd goed om de vleessmaak te accentueren), 3 stukjes foelie, 1 gedroogd klein chilipepertje, beetje verse of gedroogde tijm, beetje rozemarijn en een laurierblaadje. Dat allemaal eventjes meebakken, hoeft niet lang. Dan opgewarmde wijn erbij (300ml of zo) en opgewarmde bouillon (in dit geval van een shii-take bouillonblokje). Of alleen een van die twee. En een eetlepeltje sherry- of wijnazijn doet het ook altijd goed. Aan de kook brengen en meteen zacht zetten, het liefst op warmhoudplaatje, beste tegen de 90C aan en dat dan uurtje of 6.
(Bovenstaande riblappen heb ik 19 uur op "low" gesudderd in mijn slowcooker, maar ja, overdrijven is ook een vak ;) )

Weet je, als je nu nog weer kon proeven hoe het echt bij je oma smaakte zou het vast en zeker tegen vallen. Net zoals alles wat je in je jeugd geweldig lekker vond nu tegenvalt. Toch?
Daarom moet je niet bang zijn wat moderne aanpassingen te doen. Vinnik. Wijn, pepertje,bouillon, van die dingen. Ik vond het in ieder geval reuze ouderwets, maar superlekker smaken.
  vrijdag 14 oktober 2011 @ 06:59:40 #25
225540 Pugg
Friends forever
pi_103064789
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2011 00:48 schreef jefjef het volgende:
eene tip van mijn oma was ook enkele brokken ontbijtkoek mee laten sudderen tot het is op gelost. Maakt een heerlijke dikke jus
En een dun laagje mosterd tijdens het sudderen.
_O_ _O_ _O_
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')