Stiekem mijn 1ste gedronken na een week. Ik heb een nieuwe hobby gevondenquote:Op maandag 17 september 2012 23:32 schreef popolon het volgende:
Die wheat bieren kun je inderdaad vrij snel drinken. Als het nu al niet slecht was wordt het alleen maar beter.
Geen idee of dat een goede vervanging is van een waterslot en je nu lucht/bacteriën in het bier krijgt. Het je het al geprobeerd?quote:Op dinsdag 18 september 2012 14:43 schreef Flurry het volgende:
Ik kan dan de wort met hop koken in de snelkookpan (op normale of iets verhoogde druk), afkoelen, gist toevoegen en weer dicht doen. Nadeel is dat ik niet zie wat er gebeurt, maar dan is het een verassing na 3 weken
Die controllers werken best goed. Het koelkastje wat ik nu voor bier gebruik, deed ooit dienst voor het rijpen van kaas (55F), bier op 70F gaat ook goed. Ik neem aan dat een vrieskist iets meer ruimte heeft en iets makkelijker te bedienen is qua deur. Verder tof project.quote:Op zondag 23 september 2012 23:47 schreef popolon het volgende:
Het is eigenlijk een vrieskist met een temperatuur controller die af en toe aan- en uitgaat.
Als je gebotteld hebt moet je ze de eerste 2 weken ofzo juist wat warmer zetten om de navergisting op gang te brengen/houden.quote:Op donderdag 1 november 2012 11:04 schreef Beardslasher het volgende:
Afgelopen woensdag mijn eerste batch gebotteled
nu had ik wel een vraagje: moet ik de flesjes in de kelder leggen waar het ongeveer buitentemperatuur is of kan ik het beter op mijn kamer bewaren?
Hier vindt je alles: http://www.wiki-hobbybrou(...)_brouwer:blikbrouwenquote:Op maandag 5 november 2012 08:01 schreef polariteit het volgende:
Gaaf topicIk heb afgelopen zaterdag ook een starterspakket gehaald om te blikbrouwen
Vanavond de boel even opstarten. Ik heb een blik diabolo en een blik tripel van Brewfirm gehaald. Ben benieuwd, heb er zin in. Alleen niet in het lange wachten
Iemand die enig idee heeft hoe lang deze 2 soorten in de fles moeten blijven voor het goed drinkbaar is?
Het handigste is om de uitgebreide handleiding te gebruiken die ik gepost heb. Die wordt regelmatig aangepast met nieuwe bevindingen en is gemaakt op gebruikerservaringquote:Op dinsdag 6 november 2012 06:51 schreef polariteit het volgende:
Zo, gisteravond mijn blik diablo in het vat gezetAan de hand van de handleiding die Nembrionic doorgeeft. Moet zeggen dat het wel een beetje verwarrend is. Die handleiding is weer anders dan de instructies van Brewfirm die bij de blikken zit.
Daarnaast zit er ook nog een andere brewfirm instructie in de starterskit, en die is ook weer anders. En daarnaast had Brouwmarkt ook nog een handleiding erbij gedaan; en die was ook weer anders.
Kortom 4 verschillende handleidingen. Lekker duidelijk toch?
Kwaad is een groot woord. Maar het moet zo stabiel mogelijk zijn. Het beinvloed de smaak wel. De vergistingstemperatuur is namelijk belangrijk voor hoe de gist vergist.quote:Maar goed, vanmorgen was het vat al lekker aan het borrelen. Ik heb de emmer in een ruimte gezet die gisteravond 19 graden was, maar vanmorgen 16,5. Kan dat veel kwaad? Ik heb niet echt veel 'stabiele' ruimtes in huis.
Tnx voor de waarschuwing. Vat staat nu in een kamer met iets stabielere temperatuur.quote:Op dinsdag 6 november 2012 14:03 schreef Oceanonix het volgende:
Let op met die deken. Het gistproces levert ook warmte op. De temp kan daardoor ook te hoog worden.
Slijterij?quote:Op woensdag 7 november 2012 15:15 schreef vivelafete het volgende:
Tijdje geleden ook zo'n brewferm-brewkit met twee emmers gekregen.
Mijn eerste brouwsel (Brewferm Gold) is gebotteld en die is over een paar weekjes te drinken.
Nu staat er de Tripel te vergisten, die gaat zeer binnenkort over naar de andere emmer om te lageren.
Ik heb ook nog een blik 20L pils staan en de Diabolo. Ben allemaal zeer benieuwd of en hoe het smaakt. Als het lekker is ga ik er mee door (met andere blikken van Brewferm en andere merken) en ga ik wat experimenteren met zelf smaken toevoegen. Is het niets, kap ik er weer mee. Maar als ik jullie moet geloven smaakt het allemaal prima. Het is in ieder geval erg leuk en eenvoudig om zelf te doen, als het ook nog een lekker bier oplevert zou het helemaal geweldig zijn.
Heeft iemand hier al een keer een totale mislukking gebrouwen? Door bijvoorbeeld een infectie?
Ben ook benieuwd waar jullie al je flessen vandaan halen. Vooral voor het simpelere bier zou ik het graag in wat grotere flessen (0,5; 0,75 of zelfs 1L) willen bottelen, maar ik heb geen idee waar ik die flessen vandaan moet toveren. Iemand van jullie wel?
lege flessen zijn te koop bij de brouwmarkt. Ikzelf heb gebotteld in Grolsch beugels. Maar dat vergt enige voorbereiding.quote:Op woensdag 7 november 2012 15:15 schreef vivelafete het volgende:
Ben ook benieuwd waar jullie al je flessen vandaan halen. Vooral voor het simpelere bier zou ik het graag in wat grotere flessen (0,5; 0,75 of zelfs 1L) willen bottelen, maar ik heb geen idee waar ik die flessen vandaan moet toveren. Iemand van jullie wel?
Gewoon laten zitten totdat je gaat bottelen.quote:Op donderdag 8 november 2012 08:14 schreef polariteit het volgende:
[..]
Tnx voor de waarschuwing. Vat staat nu in een kamer met iets stabielere temperatuur.
[..]
Slijterij?
Mijn Diabolo staat nu sinds afgelopen maandag lekker te pruttelen. Zit te denken om vrijdag of zaterdag de boel over te hevelen naar een andere gistemmer om na te gisten. Ik las her en der echter wel dat je dan eigenlijk zo weinig mogelijk ruimte boven je bier mag hebben. Helaas heb ik alleen nog maar een 30 liter vat leegstaan. Is het dan nog wel verstandig over te hevelen en daarin na te laten gisten en is het niet beter het gewoon te laten zitten en pas over te hevelen als ik ga bottelen?
Esters zijn organische verbindingen. Die ontstaan als je bij hogere temperaturen vergist. Denk aan 20+ (even door de bank genomen, dat hangt van de gist af).quote:Op dinsdag 6 november 2012 13:23 schreef polariteit het volgende:
ok, dan ga ik vanavond even kijken hoe ik de temperatuur constant kan houden. Misschien met een deken eromheen, of anders de kachel maar 24/7 aan op 19 graden.
Overigens nog een domme vraag: wat zijn esters en wat betekent oxydatie precies voor je bier? Ik heb het al geprobeerd te googlen, maar ik kwam niet verder dan scheikundige verhalen die mij niet zoveel zeggen door gebrek aan fantasie
Grolsch beugels (anderhalf en tweeënhalf liter) zijn nu in de aanbieding bij de Jumbo.quote:Op donderdag 8 november 2012 08:41 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
lege flessen zijn te koop bij de brouwmarkt. Ikzelf heb gebotteld in Grolsch beugels. Maar dat vergt enige voorbereiding.
Nice!quote:Op woensdag 21 november 2012 15:40 schreef popolon het volgende:
Een deel van m'n flessencollectie in de rommelkamer vd basement.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ben benieuwd hoe de Brewferm Gold jou gaat smaken. Ik heb hem pas ook gebrouwen en al een paar flesjes van gehad, maar ik vind hem niet zo goed gelukt. Erg fruitig en geen lekker fris bier. Maar het kan goed dat ik iets niet goed heb gedaan ofzo, daarom ben ik wel benieuwd naar jouw ervaringen. Heb zondag Brewferm Tripel gebotteld en ga komend weekeinde de Diabolo brouwen. Daarna beslis ik of ik er mee door ga.quote:Op maandag 12 november 2012 13:22 schreef zeehaasje het volgende:
Ik heb het bierbrouwen ook weer opgepakt. Heb het in het verleden een aantal maal gedaan. Erug lekker. Kwam er achter dat ik nog blik had liggen. Brewfirm gold. Deze staat nu lekker te borrelen.
Heb in Frankrijk, Ardeche een biere du marron gedronken van Brasserie Bourganel. Als ik die nog eens keertje zelf kon maken, dan was iedere keer weer een feestje
Toch al gauw een lang weekend bier drinken.quote:Op woensdag 21 november 2012 15:40 schreef popolon het volgende:
Een deel van m'n flessencollectie in de rommelkamer vd basement.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Koop een paar kratjes Grolschquote:Op woensdag 21 november 2012 16:28 schreef vivelafete het volgende:
[..]
Nice!
Ik moet nog eens op zoek naar wat grotere flessen dan 33 cl en het liefst als beugelfles.
Ik heb het bier vorige week gebotteld, maar ik vond de smaak ook niet geweldig. TE bitter, ik heb de 200 gr suiker vervangen door vanille suiker. Om te kijken of het bittere minder wordt. Een fris bitter bier is lekker, maar deze was te bitter.quote:Ben benieuwd hoe de Brewferm Gold jou gaat smaken. Ik heb hem pas ook gebrouwen en al een paar flesjes van gehad, maar ik vind hem niet zo goed gelukt. Erg fruitig en geen lekker fris bier. Maar het kan goed dat ik iets niet goed heb gedaan ofzo, daarom ben ik wel benieuwd naar jouw ervaringen. Heb zondag Brewferm Tripel gebotteld en ga komend weekeinde de Diabolo brouwen. Daarna beslis ik of ik er mee door ga.
Bitter wordt vanzelf minder sterk na een paar maandenquote:Op vrijdag 30 november 2012 13:17 schreef zeehaasje het volgende:
@vivelafete
[..]
Ik heb het bier vorige week gebotteld, maar ik vond de smaak ook niet geweldig. TE bitter, ik heb de 200 gr suiker vervangen door vanille suiker. Om te kijken of het bittere minder wordt. Een fris bitter bier is lekker, maar deze was te bitter.
Staat nu na te gisten en gaat straks de garage in. Met de kerst gaan ik de eerste proeven.
Twee wekenquote:Op zaterdag 19 januari 2013 07:12 schreef GoCanucksGo het volgende:
Ik heb de eerste 4 batches er op zitten, mooie hobby!
Maar ik merk nu wel waar het "te veel suiker zorgt voor cider-smaak"- verhaal vandaan komt; mijn eerste poging was een Coopers Canadian Blonde waar een kilo van die "brew enhancer" door heen moest en dat rook na een maand in de fles nog steeds naar appelsap.
Nu een Pale Ale vanuit een all-grain niet-geconcentreerde kit van The Brew House, die is dikke prima en kan prima op tegen commerciële bieren vind ik zelf. Volgende batch wordt een Stout van dezelfde leverancier en daarna maar eens een dry hopping experiment proberen in een IPA; mijn eerste IPA van Coopers was wel lekker maar enig hoparoma was ver te zoeken.
Hoe lang laten jullie je bier narijpen op de fles voor het optimaal is?
6 tot 8 weken. Per batch leggen we er 4 weg die we veel later willen proeven.quote:Op zaterdag 19 januari 2013 07:12 schreef GoCanucksGo het volgende:
Ik heb de eerste 4 batches er op zitten, mooie hobby!
Maar ik merk nu wel waar het "te veel suiker zorgt voor cider-smaak"- verhaal vandaan komt; mijn eerste poging was een Coopers Canadian Blonde waar een kilo van die "brew enhancer" door heen moest en dat rook na een maand in de fles nog steeds naar appelsap.
Nu een Pale Ale vanuit een all-grain niet-geconcentreerde kit van The Brew House, die is dikke prima en kan prima op tegen commerciële bieren vind ik zelf. Volgende batch wordt een Stout van dezelfde leverancier en daarna maar eens een dry hopping experiment proberen in een IPA; mijn eerste IPA van Coopers was wel lekker maar enig hoparoma was ver te zoeken.
Hoe lang laten jullie je bier narijpen op de fles voor het optimaal is?
Makkelijkst (en optimaalst tot nu toe) is 1 week per % alcohol.quote:
Hmm.. Mijn weizen was na 2 weken al op de eind SGquote:Op dinsdag 22 januari 2013 08:29 schreef DrParanoid het volgende:
[..]
Makkelijkst (en optimaalst tot nu toe) is 1 week per % alcohol.
Weizen kan idd anders zijn, voor tripels, quadrupels etc hou ik over het algemeen 1 week per % alcohol aan, ook ivm bitterheid etc en tot nu toe eerder open getrokken is te bitterquote:Op dinsdag 22 januari 2013 08:58 schreef Monsieursander het volgende:
[..]
Hmm.. Mijn weizen was na 2 weken al op de eind SG
Dat verschilt per bier maar hoe langer hoe beter. Ik heb een paar flessen die al een half jaar staan, dat zijn de meest smaakvolle. Het is wel lastig ze zo lang te bewaren.quote:Op zaterdag 19 januari 2013 07:12 schreef GoCanucksGo het volgende:
Hoe lang laten jullie je bier narijpen op de fles voor het optimaal is?
Is precies hetzelfde.quote:Op maandag 28 januari 2013 21:49 schreef Ahmad1nejad het volgende:
Hallo,
Ik heb hier deze set staan: http://www.brouwmarkt.nl/(...)erpakket-p-2036.html en ben van plan er deze week mee aan de slag te gaanNu heb ik wel alvast 1 vraag: het bijgeleverde (meest uitgebreide en specifieke) recept geeft aan dat er op een gegeven moment zo'n 500g suiker bij moet. Nu vroeg ik mij af of het nog enigzins uit maakt wat voor suiker dat is? Kan dat gewoon met rietsuiker of kristalsuiker oid?
quote:
Je hebt ook witte rietsuikerquote:Op dinsdag 29 januari 2013 15:23 schreef DrParanoid het volgende:
[..]- bruine suiker geeft bruine kleur mee, witte suiker niet, honing werkt voor 90% ongeveer gelijk aan normale suiker, overige 10% zullen smaakstoffen mee geven.
quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij
Ja dat blijft een hilarisch figuurquote:
Kloptquote:Op dinsdag 29 januari 2013 17:02 schreef Monsieursander het volgende:
[..]
Je hebt ook witte rietsuiker
oh t was gewoon een grapjequote:
Een hele flauwe van 't vorige topic.quote:
Zal wel prima wordenquote:Op zaterdag 23 februari 2013 21:20 schreef GoCanucksGo het volgende:
Eerste dry-hop experiment is onderweg; een Brew House all-grain IPA kit met American Ale gist en met 1 ounce Citra en 1 ounce Cascade hopbellen er in. Ruikt al verschrikkelijk lekker, ik ben heel benieuwd hoe het uiteindelijke resultaat is
Oeh, daar ben ik wel in geïnteresseerd, er staat hier ook een koffiestout op de planning. Hoe ga je de koffie toevoegen, koude extractie en dan bij de tweede fermentatie?quote:Op maandag 25 februari 2013 18:59 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Ik ben nu bezig met een witbier en ga heeeeel snel experimenteren met een coffee and creamstout
Koffiebonen bij de secondaire fermentatie jaquote:Op maandag 25 februari 2013 22:16 schreef GoCanucksGo het volgende:
[..]
Oeh, daar ben ik wel in geïnteresseerd, er staat hier ook een koffiestout op de planning. Hoe ga je de koffie toevoegen, koude extractie en dan bij de tweede fermentatie?
Hoeveel bonen ga je er bij doen?quote:Op maandag 25 februari 2013 23:08 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Koffiebonen bij de secondaire fermentatie ja
En lactose voor het cream effect en volmondigheid
Dat moet ik nog even opzoeken/beredeneren/berekenenquote:Op dinsdag 26 februari 2013 00:22 schreef GoCanucksGo het volgende:
[..]
Hoeveel bonen ga je er bij doen?
Moet je alleen even nadenken hoe je het hopzakje er weer uitkrijgtquote:Op vrijdag 1 maart 2013 18:33 schreef GoCanucksGo het volgende:
[ afbeelding ]
De dry-hopped IPA zit in de fles. Wel veel verlies door de losse hop, volgende keer toch maar in een zakje doen denk ik. Het bier heeft wel een hele mooie oranje gloed gekregen.
Ruikt echt fantastisch, precies als een Fat Tug of een Switchback. Beetje naar bittere nasmaak nog, maar dat zou ook door het hopgruis dat er nu nog in dreef kunnen komen.
Licht was alleen voor de foto, normaal staat het veel donkerderquote:Op zaterdag 2 maart 2013 12:25 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Verder zie ik dat je bier heeeel erg licht staat. Ik zou hem inpakken zodat er geen zonlicht bijkomt. Zonlicht is slecht voor je bier(smaak).
Ik ga van de week even langs de koffiespecialist, overleggen/proevenquote:Op zaterdag 2 maart 2013 17:05 schreef GoCanucksGo het volgende:
[..]
Licht was alleen voor de foto, normaal staat het veel donkerder![]()
Ik heb uiteindelijk met een koffiefilter nog een hele growler uit de hop weten te persen, maar daar is wel veel lucht bij gekomen en die moet snel op denk ik.
Woensdag gaat de stout in de primary, dan de week daarop een mooie koffie kopen. Ik denk dat ik voor 18 liter een 200 gram vers gemalen niet al te sterk gebrande koffie een dag laat extraheren in afgekoeld water en dat bij de secondary doe.
Ik zit alleen nog een beetje te twijfelen of ik meer fermentables ga toevoegen. De Brew House stout kit zit maar op ~1.044 SG als je hem aanvult tot 23L. Ik wil eigenlijk wel naar een eind ABV van ~7-8 voor de koffiestout dus zelfs met een startvolume van 18L zit je nog steeds vrij laag.quote:Op zaterdag 2 maart 2013 17:43 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Ik ga van de week even langs de koffiespecialist, overleggen/proeven
Ik zit er ook over te denken koffie te maken met een percolator en dat erbij te gooien. Ooit deze op: http://beeradvocate.com/beer/profile/1471/39129
Dat was echt kick.
Wat is er vreemd aan de smaak?quote:Op zondag 3 maart 2013 07:26 schreef GoCanucksGo het volgende:
[..]
Ik zit alleen nog een beetje te twijfelen of ik meer fermentables ga toevoegen. De Brew House stout kit zit maar op ~1.044 SG als je hem aanvult tot 23L. Ik wil eigenlijk wel naar een eind ABV van ~7-8 voor de koffiestout dus zelfs met een startvolume van 18L zit je nog steeds vrij laag.
Mijn ervaring met late toevoeging van malt extract zijn qua fermentatie wel prima (lijkt veel completer dan zonder) maar de smaak is altijd een beetje vreemd. Wat zou jij doen?
Gisteren vast eentje open getrokken en inderdaad prima alledaags biertje voor in de zon. En ondanks dat het niet erg bijzonder is toch een stuk smakelijker dan bv. een Molson Canadian voor $12 per sixpackquote:Op dinsdag 7 mei 2013 15:44 schreef popolon het volgende:
Ik gooi er af en toe ook wel eens een blik Coopers Lager in, lekker snel en simpel en goed weg te werken.Geen speciaal brouwsel maar goed, dat weet je vantevoren.
De dark-IPA is uiteindelijk wel één van mijn betere homebrews geworden denk ik. De Weizen is uiteindelijk een iets zwaardere Weizen met Wyeast Schelde gist geworden, door de hogere temperatuur hier was het wel interessant om te kijken of ik een soort Weizen-Saison kon krijgen. Gaat morgen in de fles en lijkt aardig geluktquote:Op zaterdag 13 juli 2013 05:33 schreef GoCanucksGo het volgende:
De koffiestout is na drie maanden nog lekkerder geworden. Lijkt wel of de koffiesmaak sterker is, maar dat kan ook aan fles-tot-fles variatie liggen.
Ondertussen een soort imperial IPA proefje gedaan vanuit een gecombineerde IPA en ESB kit, met extra Chinook hop met de extra malt na een week en dry-hopping met Amarillo en Cascade pellets. Is een beetje te donker geworden, dus meer een sterke Black IPA of Cascadia Dark Ale. Wel heel lekker ondanks de hoge rest-suikers (FG 1,022), de hop balanceert dat mooi zodat het een fijn drinkbaar bier blijft ondanks de 8.3 ABV.
Binnenkort eens een poging tot een lichtere Weizen wagen, wel lekker in de zomer en de lege flessen collectie begint een beetje uit de kluiten te groeien
Wat versta je onder verse hop? Nog niet gedroogd?quote:Op donderdag 29 augustus 2013 06:38 schreef GoCanucksGo het volgende:
[..]
De dark-IPA is uiteindelijk wel één van mijn betere homebrews geworden denk ik. De Weizen is uiteindelijk een iets zwaardere Weizen met Wyeast Schelde gist geworden, door de hogere temperatuur hier was het wel interessant om te kijken of ik een soort Weizen-Saison kon krijgen. Gaat morgen in de fles en lijkt aardig gelukt![]()
Ik heb nu de mogelijkheid om voor een schappelijk prijsje een hoop verse hop te kopen. Heeft iemand ervaring met het brouwen met verse hop?
Ja, gewoon zo van de plant op een biologische boerderij. Ik heb al wel gelezen dat je veel meer moet gebruiken en dat je je bier flink verdunt door al het water dat je toevoegt. Maar zou je nog speciale maatregelen moeten nemen om te zorgen dat het schoon genoeg is, voor late hopping b.v.?quote:Op donderdag 29 augustus 2013 10:30 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Wat versta je onder verse hop? Nog niet gedroogd?
Ik zou het wel, zoals het hoort, drogen. Dat kan gewoon in de oven op een lage stand.quote:Op donderdag 29 augustus 2013 16:34 schreef GoCanucksGo het volgende:
[..]
Ja, gewoon zo van de plant op een biologische boerderij. Ik heb al wel gelezen dat je veel meer moet gebruiken en dat je je bier flink verdunt door al het water dat je toevoegt. Maar zou je nog speciale maatregelen moeten nemen om te zorgen dat het schoon genoeg is, voor late hopping b.v.?
Da's wel een goede tip. Na een beetje verder inlezen blijft ongedroogde hop ook eigenlijk maar een paar uur goed als het van de struik af is. Ik ga waarschijnlijk op de plukdag het meeste ongedroogd meekoken om een soort Harvest Ale te krijgen en een batch Cascade drogen om mee te dryhoppen.quote:Op donderdag 29 augustus 2013 17:59 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Ik zou het wel, zoals het hoort, drogen. Dat kan gewoon in de oven op een lage stand.
Ik ga toevallig zelf hier een experiment doen met zogeheten "tuinhop". Die ga ik ook eerst drogen voor gebruik.
Volgens deze thread is ovendrogen niet ideaal. Verder lijkt 110-130F mij eerder tussen de 50 en 60 graden te liggen, maar dat is zo uit m'n hoofd.quote:Op donderdag 29 augustus 2013 19:45 schreef GoCanucksGo het volgende:
[..]
Da's wel een goede tip. Na een beetje verder inlezen blijft ongedroogde hop ook eigenlijk maar een paar uur goed als het van de struik af is. Ik ga waarschijnlijk op de plukdag het meeste ongedroogd meekoken om een soort Harvest Ale te krijgen en een batch Cascade drogen om mee te dryhoppen.
Hoe lang moet het ongeveer in de oven denk je? En op een graadje of 60-70?
Oven is inderdaad niet ideaal merk ik. Het helpt ook niet dat het keihard regende gisteren waardoor de hop erg nat was. Het droogt wel in de oven (ruikt echt fantastisch) maar je moet er wel goed bij blijven zodat het niet te hard gaat en het gaat bakken. Als ik wist dat ik vaker verse hop zou krijgen dan zou ik wel investeren in een paar horren of schermen (en misschien een ventilator) om te drogen.quote:Op vrijdag 30 augustus 2013 09:01 schreef Curchulain het volgende:
[..]
Volgens deze thread is ovendrogen niet ideaal. Verder lijkt 110-130F mij eerder tussen de 50 en 60 graden te liggen, maar dat is zo uit m'n hoofd.
Daar moet je wel een heel eind mee komen. Ik kan alleen niet goed zien of er een tweede emmer/gistingsvat bij zit, ik vind het zelf wel fijn na de hoofdgisting over te hevelen, en sowieso voor het bottelen om de meeste meuk die onderin neerslaat kwijt te raken. Hou er wel rekening mee dat je genoeg flessen moet regelen. Thermostaat is in eerste instantie denk ik niet echt nodig, maar als je er een beetje meer serieus mee aan de gang gaat wel de paar extra tientjes waard.quote:Op woensdag 4 september 2013 15:31 schreef Qwea het volgende:
kick!
Ik wil dit gaan doen![]()
http://www.zelfbierbrouwen.com/micro.php
http://www.zelfbierbrouwen.com/micro_pro.php
Gaat dit voldoen?
Ik gebruik zelf halve liter beugel flessen, iets minder werk met vullen dan 0.33ml en een handig formaat om te drinken.quote:Op woensdag 11 september 2013 19:28 schreef popolon het volgende:
Ontsmetten is van levensbelang zeg maar.En die 0.33 ml flesjes vullen ben je snel zat, ik zou kijken naar minimaal 0.66 of hele liter flessen. Grolsch beugels kan ook.
Ik merk idd dat ontsmetten van levensbelang isquote:Op woensdag 11 september 2013 19:28 schreef popolon het volgende:
Ontsmetten is van levensbelang zeg maar.En die 0.33 ml flesjes vullen ben je snel zat, ik zou kijken naar minimaal 0.66 of hele liter flessen. Grolsch beugels kan ook.
Maar mijn "handleiding" zegt hydrometer gebruikenquote:Op vrijdag 13 september 2013 20:25 schreef popolon het volgende:
Gewoon dichtlaten, niks aan doen. Hoe vaker je het openmaakt, hoe groter de kans op infecties. De hydrometer gebruik ik al jaren niet meer.
Ga ik morgen even zoeken. thnx iigquote:Op vrijdag 13 september 2013 20:32 schreef popolon het volgende:
Alleen vullen als 'ie echt leeg is. Als een handleiding zegt tien dagen dan wacht ik nog een week extra. En daarbij, ik hoef het alcoholpercentage niet precies te weten, doet me niet veel. Als 't maar smaakt.
Maar goed, ik heb al heel wat batches gemaakt dus alles gaat nu automatisch uit de losse pols.
Er staan op youtube zat filmpjes over overgieten, zoek eens op 'syphon beer' of zoiets.
Staat dat in de omschrijving? Dat is dan een hele slechte omschrijving.quote:Op vrijdag 13 september 2013 20:28 schreef Qwea het volgende:
maar liefst voordat het helemaal klaar is bottlen...
Sorry ik kan niet lezenquote:Op zaterdag 14 september 2013 11:05 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Staat dat in de omschrijving? Dat is dan een hele slechte omschrijving.
Een isolatiedeken betekent ook dat je de warmte binnenhoudt. Tijdens het gistingsproces wordt er warmte gegenereerd, en veel ook. Zo'n bier kan gemakkelijk 25C worden of meer, afhankelijk van je omgevingstemperatuur.quote:Op zondag 15 september 2013 19:27 schreef Qwea het volgende:
Ik heb een isolatiedeken om mijn vat geknald. Kan de temp niet benee de 20 graden komen.
"Soms niet"...soms wel dan? Wat is "soms niet"?quote:Soms doet hij niet blubben via het waterslot
Dicht laten.quote:moet ik nog beluchten? Of gewoon ton dicht laten en over 7 a 6 dagen overhevelen?
Nee, minimaal 20 graden. Max 23. Hij zat nu steeds rond de 20.1... en dan is het 20 graden binnen... en het koelt vrij snel af 's nachts en ik heb geen kachel aan.quote:Op zondag 15 september 2013 20:14 schreef SiGNe het volgende:
Dus de temp moet max 20 graden of lager en je doet er een deken omheen zodat de temp hoger dan 20 graden blijft?
Nou, Ik hoorde hem eerst vaak, nu niet zo vaak. En dichtlaten check.quote:Op zondag 15 september 2013 22:08 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Een isolatiedeken betekent ook dat je de warmte binnenhoudt. Tijdens het gistingsproces wordt er warmte gegenereerd, en veel ook. Zo'n bier kan gemakkelijk 25C worden of meer, afhankelijk van je omgevingstemperatuur.
[..]
"Soms niet"...soms wel dan? Wat is "soms niet"?
[..]
Dicht laten.
Ah ok, dan zit je wel goedquote:Op zondag 15 september 2013 22:12 schreef Qwea het volgende:
[..]
Nee, minimaal 20 graden. Max 23. Hij zat nu steeds rond de 20.1... en dan is het 20 graden binnen... en het koelt vrij snel af 's nachts en ik heb geen kachel aan.
Wanneer begon het met bubbelen?quote:Op zondag 15 september 2013 22:12 schreef Qwea het volgende:
[..]
Nou, Ik hoorde hem eerst vaak, nu niet zo vaak. En dichtlaten check.
Dan zit je goed.quote:Op zondag 15 september 2013 22:12 schreef Qwea het volgende:
maal 20 graden. Max 23. Hij zat nu steeds rond de 20.1... en dan is het 20 graden binnen... en het koelt vrij snel af 's nachts en ik heb geen kac
Ehm, op dag 2. En toen constant. En nu veel minder. Donderdag is het gemaakt.quote:Op zondag 15 september 2013 22:13 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Wanneer begon het met bubbelen?
Afgelopen donderdag? Opzich is het dan niet heel gek. Een goede vergisting kan binnen 3-4 dagen verlopen. Zwenk het vat wat rond zodat de boel op de bodem nog wat loskomt en laat het een week staan alvorens over te hevelen.quote:Op zondag 15 september 2013 22:20 schreef Qwea het volgende:
[..]
Ehm, op dag 2. En toen constant. En nu veel minder. Donderdag is het gemaakt.
Ik zal het vat wat rondzwenken. En na 10 dagen moest ik het overhevelen, dat is dus a.s Zaterdag. En meten met de hydrometer he?quote:Op zondag 15 september 2013 22:26 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Afgelopen donderdag? Opzich is het dan niet heel gek. Een goede vergisting kan binnen 3-4 dagen verlopen. Zwenk het vat wat rond zodat de boel op de bodem nog wat loskomt en laat het een week staan alvorens over te hevelen.
Vooooor het overhelen eerst nog een keertje meten.
Ja, meten met de hydrometer. Leuker had geweest als je ook aan het begin had gemeten. Dan had je namelijk je alcoholpercentage kunnen berekenen.quote:Op zondag 15 september 2013 22:30 schreef Qwea het volgende:
[..]
Ik zal het vat wat rondzwenken. En na 10 dagen moest ik het overhevelen, dat is dus a.s Zaterdag. En meten met de hydrometer he?
Heb hem nog niet gemeten of open gehad, doe ik ook pas Zaterdag dan. Want voor die meting moet hij immers open.
Ooh. Ja, daar stond niks over in de handleidingquote:Op zondag 15 september 2013 22:37 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Ja, meten met de hydrometer. Leuker had geweest als je ook aan het begin had gemeten. Dan had je namelijk je alcoholpercentage kunnen berekenen.
Maar je eindmeting is het belangrijkst...om te kijken of het uitvergist is.
De bedoeling van het koeler wegzetten is dat er nogal wat vaste deeltjes in het bier ronddrijven. Onder andere gist maar ook eiwitten en andere afvalstoffen.quote:Op zondag 15 september 2013 22:38 schreef Qwea het volgende:
[..]
Ooh. Ja, daar stond niks over in de handleidingMaar goeie tip voor de volgende keer
En idd dat van dat uitvergisten met SG staat er wel in. Ga ik dat zaterdag doen. Dan staat er nog in de handleiding dat ik hem na de hoofdgisting nog 1 a 2 weken of een koelere plek kan zetten (word aanbevolen) is dat handig volgens jou? Of moet ik hem gelijk zaterdag in flessen mikken?
Oke! Dan ga ik het zaterdag meten, overhevelen in een schoon vat, week koel zetten en daarna bottelenquote:Op zondag 15 september 2013 22:41 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
De bedoeling van het koeler wegzetten is dat er nogal wat vaste deeltjes in het bier ronddrijven. Onder andere gist maar ook eiwitten en andere afvalstoffen.
Hoe koeler een vloeistof, hoe sneller dat uitzakt.
Ik zou het dus nog een week laten staan alvoren te bottelen.
Nice! Heb je al eens een milkstout gebrouwen? Dat wordt denk ik het volgende project, past goed bij het herfstige weer.quote:Op vrijdag 8 november 2013 09:54 schreef Nembrionic het volgende:
Mijn Russian Imperial Stout is trouwens heel erg goed gelukt
Echt een heel gaaf bier geworden!
Heb ik nog niet gedaan nee, maar wil ik zeker!quote:Op vrijdag 8 november 2013 23:57 schreef GoCanucksGo het volgende:
[..]
Nice! Heb je al eens een milkstout gebrouwen? Dat wordt denk ik het volgende project, past goed bij het herfstige weer.
Ehm, 8 tot 10 weken. Eerst volgens het boekje op kampertemp 2 a 3 weken en daarna beneden de 10, voor de rest v/d weken.quote:Op zaterdag 23 november 2013 15:40 schreef Oceanonix het volgende:
hoe lang heb je je bier op fles liggen? En bij welke temperaturen?
dan heb je waarschijnlijk te weinig suiker toegevoegd voor het bottelen. Of je doppen sluiten niet goed af.quote:Op zondag 24 november 2013 13:46 schreef Qwea het volgende:
[..]
Ehm, 8 tot 10 weken. Eerst volgens het boekje op kampertemp 2 a 3 weken en daarna beneden de 10, voor de rest v/d weken.
Dan klopt mijn boekje niet, want ik heb het recept in het boekje gevolgdquote:Op zondag 24 november 2013 13:56 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
dan heb je waarschijnlijk te weinig suiker toegevoegd voor het bottelen. Of je doppen sluiten niet goed af.
Doe daar wel voorzichtig mee. Ik heb een batch staan met te veel suiker. Die mag alleen buiten geopend worden, waarna we tuin kunnen afzoeken naar de beugel.......quote:Op zondag 24 november 2013 14:07 schreef Qwea het volgende:
[..]
Dan klopt mijn boekje niet, want ik heb het recept in het boekje gevolgdEr lijkt niks weg te lopen uit de doppen
Meer suiker toevoegen ga ik wel ff proberen. Wilde in mijn volgende brouwsel een pot honing mikken.
Lol, hey, dan zit er iig wel koolzuur inquote:Op zondag 24 november 2013 14:11 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Doe daar wel voorzichtig mee. Ik heb een batch staan met te veel suiker. Die mag alleen buiten geopend worden, waarna we tuin kunnen afzoeken naar de beugel.......
Goeie tip!! Ga ik doen!quote:Op zondag 24 november 2013 14:14 schreef Oceanonix het volgende:
het blijft een kwestie van oefenen. En schrijf op wat je gedaan hebt, dan kan je ook je fouten en of verbeteringen ontdekken.
Ik heb nu mijn vierde batch in de woonkamer staan, behalve wat geblub merk je er niks vanquote:Op maandag 25 november 2013 19:45 schreef yogurtcito het volgende:
Nadat ik dit topic doorgelezen heb zou ik ook heel graag beginnen met zelf bier brouwen! Helaas heb ik in mijn huidige appartement niet zo veel ruimte om te klussen, en m'n vriendin ziet zo'n emmer in de keuken/woonkamer niet echt zitten.. Hopelijk kan ik in een volgend huis/appartement beginnen.
Goede kans op een zwakke fles. Je zal het snel genoeg merken, als de andere flessen ook gaan ontploffen is het wat anders geweest.quote:Op vrijdag 2 mei 2014 07:05 schreef GoCanucksGo het volgende:
Net mijn eerste fles-explosie gehad... ESB vanuit een kit met een beetje extra malt en hop, smaakt prima, mooi opgedroogd, geen overdreven koolzuur. Maar ineens een knal uit de keuken en een dikke plas bier tussen de glasscherven. Enorme rotzooi geeft 650 mL bier dan, ik hoop dat het één zwakke fles was...
Of een infectie die ook nog een en ander omzet. Een andere gist of zo.quote:Op donderdag 15 mei 2014 13:33 schreef mckroket het volgende:
te veel suiker in de her gisting op fles of niet genoeg uit gegist voor het in de fles ging. dat zijn volgens mij de enige 2 mogelijkheden. op een hele, hele zwakke fles na dan. maar het schijnt dat ze in de VS en contreien wel zwakkere flessen gebruiken dan in Europa, dus het kan.
dan krijg je toch een gusher, maar toch geen gebroken fles? als er geen suikers inzitten kan het ook niet gisten, toch? ben verder een noob erin maargoed.quote:Op donderdag 15 mei 2014 15:23 schreef BartNH het volgende:
[..]
Of een infectie die ook nog een en ander omzet. Een andere gist of zo.
Makkelijk te testen: open een andere fles en kijk hoeveel koolzuur er in zit.quote:Op zondag 4 mei 2014 03:09 schreef BenD het volgende:
Goede kans op een zwakke fles. Je zal het snel genoeg merken, als de andere flessen ook gaan ontploffen is het wat anders geweest.
Ik ben ze gelukkig nog niet tegen gekomen.quote:Op donderdag 15 mei 2014 13:33 schreef mckroket het volgende:
maar het schijnt dat ze in de VS en contreien wel zwakkere flessen gebruiken dan in Europa, dus het kan.
Dat zou heel goed kunnen, als ze ergens bang voor zijn is het schadeclaims, als een fles springt bewijs maar eens dat het niet aan jouw fles lag.quote:Op donderdag 15 mei 2014 16:55 schreef mckroket het volgende:
Of misschien niet, maar in amerika zeggen ze vaak dat je petflessen moet gebruiken omdat glas gevaarlijk is maar misschien is dat wel gewoon omdat ze bang zijn voor schadeclaims oid met gebroken glas.
De flessen die ik verder open getrokken heb waren wel behoorlijk schuimig, maar niet extreem. Ik denk dat ik die ene fles een beetje beschadigd heb tijdens het spoelen en dat hij daardoor een scheurtje heeft opgelopen.quote:Op donderdag 15 mei 2014 16:52 schreef devzero het volgende:
[..]
Makkelijk te testen: open een andere fles en kijk hoeveel koolzuur er in zit.
Aangezien ik geen kuitbier ken toch maar even opgezocht op die site van dat festival:quote:Op woensdag 21 mei 2014 01:13 schreef mckroket het volgende:
geef mij maar nieuwerwetse bieren ipv die oude recepten. kuit is niet veel, gruit al helemaal niks. geef mij maar veel hop, veel nieuwe moderne hop!
Niet extreem, maar toch redelijk hoppig. Of drink je alleen maar triple IPAs? Maar goed, ik ken het niet dus over de smaak kan ik helaas niets zeggen.quote:Het is een tamelijk bitter bier waarvan het hoparoma sterker is dan de bitterheid.
Het mag alleen gehopt worden met oudere Europese aroma variëteiten:
Hallertau Mittelfrüh, Saaz Saaz, Tettnang Tettnang, Spalt Spalt of East Kent Goldings *
Hopbitterheid moet tussen de 20 en 40 EBU zijn.
Zoals mckroket zegt, binnen een dag zal het bezig moeten zijn. Hangt ook van de gist die je gebruikt hebt af, Belgische gisten hebben de neiging om laat te starten. Hier op de brouwerij hebben we wel eens een batch gehad die pas na een week begon te vergisten, smaakte prima!quote:Op woensdag 21 mei 2014 22:17 schreef Qwea het volgende:
Hoelang duurt het voordat je geluid uit je waterslot moet horen komen eigk?
Een weekquote:Op donderdag 22 mei 2014 01:57 schreef BenD het volgende:
Zoals mckroket zegt, binnen een dag zal het bezig moeten zijn. Hangt ook van de gist die je gebruikt hebt af, Belgische gisten hebben de neiging om laat te starten. Hier op de brouwerij hebben we wel eens een batch gehad die pas na een week begon te vergisten, smaakte prima!
quote:Op maandag 2 juni 2014 14:00 schreef larry_flynt het volgende:
Het bier wat ik met vrienden heb gemaakt is super zuur geworden
Toevallig hoef ik alleen maar te quoten.quote:
Hetzelfde geldt trouwens voor exploderende flessen. De kans dat je een "zwakke" fles hebt is zo klein, zeker als je flessen hergebruikt van industriele producenten.quote:Op maandag 2 juni 2014 19:01 schreef BartNH het volgende:
[..]
[..]
Toevallig hoef ik alleen maar te quoten.
Als bier zuur is heb je ergens een infectie opgelopen. Dat kan tijdens het koelen al zijn gebeurt of in je gistvat (lagervat). Met name kraantjes en andere moeilijk bereikbare hoekjes zijn verdacht.
Voor je aan een nieuwe batch begint dus alles tot in den treure ontsmetten.
Ik maak me eigenlijk veel meer zorgen over oxidatie dan over infectie. Ook voor overhevelen geldt, zolang het maar schoon isquote:Op maandag 2 juni 2014 19:36 schreef BartNH het volgende:
Ik stop mijn bier in gebruikte beugelflessen. Per flesje een mini suikerklontje van 3.1 gram geeft een mooie 6.5 g/l aan suiker. Het enige risico is dat ik een keer twee klontjes in een flesje doe maar dat is me tot nog toe niet overkomen. Het een keer extra overhevelen in een bottelvat geeft ook weer meer kans op infectie, ik bottel rechtstreeks uit het gistvat.
Wat me wel een paar flesjes heeft gekost is ze te vol doen. Als er geen of nauwelijks vrije ruimte is boven het bier dan breekt de bodem uit het flesje, dus geen explosie maar gewoon een mooie breuk vlak bij de bodem en dus een leeg flesje.
BTW: (te) veel ruimte boven het bier geeft niet meer kans op ploffen maar maakt de plof wel ernstiger met veel meer glas wat sneller in de rondte vliegt. 1 a 2 cm hou ik aan dus.
Infecties heb ik gelukkig nog niet gehad, tenminste niet een hele batch. Wel eens een flesje blond die fris zuur smaakte als enige flesje in dat krat....
Een infectie zal meestal je bier totaal ondrinkbaar maken zoals Larry heeft ontdekt. Oxidatie heeft iets negatieve invloed op je smaak heb ik van horen zeggen. geen idee waar ik op moet letten om oxidatie te proeven. Het makkelijkste middel tegen oxidatie is snel opdrinken... Die extra keer hevelen zal ook weer extra zuurstof in je bier brengen.quote:Op maandag 2 juni 2014 20:03 schreef Dauthi het volgende:
[..]
Ik maak me eigenlijk veel meer zorgen over oxidatie dan over infectie. Ook voor overhevelen geldt, zolang het maar schoon isMijn voornaamste reden voor extra overhevelen is bier dat zo helder mogelijk is zonder filtratie.
Voor mij is Sierra Nevada de standaard als het gaat om herfermentering op fles, je ziet op zijn hoogst een ring van bezinksel meer niet.
Ik heb nog nooit een infectie gehad, ik brouw in me keuken met behulp van me oven, ik koel in me badkuip. 0 infectiesquote:Op maandag 2 juni 2014 22:31 schreef BartNH het volgende:
[..]
Een infectie zal meestal je bier totaal ondrinkbaar maken zoals Larry heeft ontdekt. Oxidatie heeft iets negatieve invloed op je smaak heb ik van horen zeggen. geen idee waar ik op moet letten om oxidatie te proeven. Het makkelijkste middel tegen oxidatie is snel opdrinken... Die extra keer hevelen zal ook weer extra zuurstof in je bier brengen.
Wat ik eerder deed om gist te lozen was tegen het eind van de vergisting overhevelen naar een beter passende mandfles, dan heb je ook nog maar een klein oppervlak aan de lucht en omdat er nog vergisting is zit er vrij vlot weer een dekentje co2 op. Daarmee was ik een hoop gist kwijt. Ik ben daar mee gestopt omdat het m.i. voor de smaak niet helpt en het is wel weer extra schoonmaakwerk. Voor minder gist in de flesjes doe ik veel langer uitgisten (+ maand) en het gistvat een week voor het botellen al hoger klaar zetten zodat het niet meer hoeft te bewegen.
Brouwen doe ik anderhalf jaar, 30 batches tot nog toe. Blond, Weizen en dit voorjaar twee keer pils. Die pils moet ik nog optimaliseren, Blond en Weizen durf ik wel aan anderen voor te zetten.
Goed! Hoe langer je wort ''stil'' ligt hoe groter de kans op infecties etc... Ik zou zelf al na 24 uur zonder activiteit extra gist toevoegen.quote:Op donderdag 22 mei 2014 13:10 schreef devzero het volgende:
[..]
Een weekWat vind je dan van het advies dat je af en toe wel eens leest dat als je fermentatie na 2 dagen nog niet op gang is gekomen, je extra gist moet toevoegen?
Sorry! Ik heb er serieus overheen gelezen!quote:Op maandag 2 juni 2014 23:51 schreef mckroket het volgende:
Met alle respect, maar dit is een forum. We vragen elkaar dingen en vertellen elkaar dingen. Nu heb ik op vragen van jou (qwea) gereageerd en heb ik zelf vragen gesteld aan jou. Ik heb 0,0 respons gehad. Terwijl ik eerder nog een vraag van je heb beantwoord, met een vraag erin om je beter te helpen, maar weer geen antwoord. Dan vraag ik me af waarom je hier iets meldt of uberhaupt iets vraagt? Aangezien je toch geen response geeft...
Dus...nog een poging. wat heb je gemaakt? Waaruit heb je dit gemaakt( compleet zelf, mout extract of blikbrouwsel)? Wat was je begin en eind sg ivm de 2% alcohol die je noemde? Waarom heb je later extra suiker in de gisttank gedaan?
Mijn ervaring is dat bij korrelgist meestal binnen twaalf uur fatsoenlijk beweging is waar te nemen. Een enkele keer duurt het langer. Als na een volle dag het waterslot niet beweegd dan vermoed ik een lek en maak ik het vat voorzichtig open om te zien of er iets van schuimvorming is. Zo ja dan is er nix aan de hand behalve dan dat het waterslot geen info geeft. Met name de emmers uit de starterspakketten zijn berucht vanwege het lekken.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 02:59 schreef BenD het volgende:
[..]
Goed! Hoe langer je wort ''stil'' ligt hoe groter de kans op infecties etc... Ik zou zelf al na 24 uur zonder activiteit extra gist toevoegen.
maar nu weet je je suiker waardes niet, dus je weet niet of het bier echt is uit gegist of dat er een andere reden is dat het niet meer gist (bijv temp).quote:Op dinsdag 3 juni 2014 07:56 schreef Qwea het volgende:
[..]
Sorry! Ik heb er serieus overheen gelezen!
Ik heb bier gemaaktNee grapje. Ik heb zo'n kit van bulldog gehaald en daaruit heb ik het gemaakt. Hamer of thor met eigen toevoegingen (andere hop, ander gist, ect). Nou, domme koe heeft dat dus niet opgemeten in het begin, mijn SG
Maar er zit echt meer dan 2% alcohol in want dat proef je gewoon.
Heb er extra suiker in gedaan omdat ik hem te snel uitgegist vond, plus ik wat meer alcohol wilde. En ik was erg benieuwd wat het zou doen.
Tijdens het bottlen heb ik ook nog een klein beter suiker in de fles gedaan. Hij moet nog 2 weken staan sowieso, maar rechtstreeks vanuit het vat was hij goed te doen.
Klopt. En ik had het kunnen laten staan, maar dan? Dan wist ik ook de suiker waardes niet. Of had ik die nog kunnen bepalen? Snap ook niet hoe ik dat kon vergetenquote:Op dinsdag 3 juni 2014 12:23 schreef mckroket het volgende:
[..]
maar nu weet je je suiker waardes niet, dus je weet niet of het bier echt is uit gegist of dat er een andere reden is dat het niet meer gist (bijv temp).
Flessen staan nog chill op zolder niks te doen. Over 4 dagen moet ik ze verplaatsen naar een kouder iets.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 13:34 schreef mckroket het volgende:
risico wat je nu hebt is dat je miss te veel suikers in je fles hebt zitten waardoor ze barsten tijdens de lager/hergist tijd.
Als de waarde niet meer veranderd gedurende een paar dagen. Eenvoudiger is om te zien of er nog activiteit in het waterslot zit. Zelf hou ik gewoon minimaal twee weken aan bij een bovengister, bij ondergister een maand. Om die reden heb ik wel meerdere gistvaten nodig als ik een voorraadje wil opbouwen (voor de zomer).quote:Op dinsdag 3 juni 2014 22:54 schreef mckroket het volgende:
maar hoe weet je trouwens of je bent uitvergist?
Ik ga dat ook maar eens gebruikenquote:Op woensdag 4 juni 2014 14:22 schreef BartNH het volgende:
[..]
Als de waarde niet meer veranderd gedurende een paar dagen. Eenvoudiger is om te zien of er nog activiteit in het waterslot zit. Zelf hou ik gewoon minimaal twee weken aan bij een bovengister, bij ondergister een maand. Om die reden heb ik wel meerdere gistvaten nodig als ik een voorraadje wil opbouwen (voor de zomer).
Logboek deed ik eerst in kladblok, inmiddels gebruik ik Brouwhulp. Daar zitten allerlei rekentools in en ook de voorraadadministratie.
Daarom gebruik ik mijn hydrometer ook bijna nooit meer; veel te veel werk om na 2 weken of zo iedere dag een sample te namen en te kijken of SG nog veranderd. Op het oog de activiteit schatten met behulp van het waterslot gaat ook redelijk goed (even afkloppen) en na 2-3 weken bottel ik dan ook vaak. Hoeveel alcohol er uiteindelijk in het bier zit, proef ik later welquote:Op dinsdag 3 juni 2014 22:54 schreef mckroket het volgende:
maar hoe weet je trouwens of je bent uitvergist? sommige bieren zijn klaar bij sg 1006, andere bij 1012 en andere nog hoger. de vergistingsgraad kan je uitrekenen maar deze is toch nooit hetzelfde? bijv. als je een vergistingsgraad van 87% hebt maar je SG is 1015, is het dan ver klaar? ligt ook aan de gist neem ik aan?
Ja, ik gebruik evernote/nixnote voor bijna alle aantekeningen, dus ik heb ook een 'logboek' voor bierbrouwen. Bijna cruciaal als je een keertje een recept wil herhalen of later wilt zien waar het fout ging.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 13:50 schreef BartNH het volgende:
Houden jullie ook een logboek bij wat je doet?
heb je suiker toegevoegd voor het bottelen?quote:Op dinsdag 29 juli 2014 20:54 schreef Qwea het volgende:
Oke, ik heb hulp nodig.
Ik heb nu 2x een biertje gebrouwen. 2x met een bierkit (wel ander hop toegevoegd). Ik heb zo'n startersset van brouwmarkt, met brouwemmers. Nu heb ik 2x geen koolzuur. En bij de laatste ook geen schuimkraag. Daarnaast is het laatste biertje ontzettend vlak.
Iemand tips/ideeën?
Jupquote:Op dinsdag 29 juli 2014 21:26 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
heb je suiker toegevoegd voor het bottelen?
Jup!quote:
Jup. Op de bodem ligt bezinksel, maar das normaalquote:Is je bier helder?
Jupquote:ruikt het normaal aka niet zuur?
Nopequote:heb je suiker gemeten voor toevoegen, suiker? Zo ja was je sg wat je verwachtte?
Oke, maar dat is voor het schuim, en het koolzuur dan? Heb jij daar nog tips voor? En welke bijbel heb je?quote:Op dinsdag 29 juli 2014 22:00 schreef Oceanonix het volgende:
Daar zou ik zeker in het begin niet mee starten. Beter de boel onder controle krijgen dan direct naar noodmiddelen grijpen.
Ik heb de bijbel erbij gepakt. De oorzaak kan ook te veel suiker zijn dan krijg je minder eiwitten voor de schuimkraag. Je krijgt dan wel meer alcohol maar dus geen schuimkraag.
het maisschema kan ook te lang geweest, dan mis je die eiwitten ook.
hou je strak aan het recept, koel zo snel mogelijk terug. En stop met middeltjes wat eigenlijk lapmiddelen zijn.
De kans dat mannen die hun eigen bier brouwen ook de ELLE lezen is natuurlijk levensgrootquote:Op zondag 7 september 2014 02:34 schreef SiGNe het volgende:
Leuk artikel: http://www.elleeten.nl/Hotspots/11x-Bier-van-leuke-brouwers
Klopt maar dan weten de vrouwen wat ze hun man moeten geven voor hun verjaardagquote:Op zondag 7 september 2014 09:04 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
De kans dat mannen die hun eigen bier brouwen ook de ELLE lezen is natuurlijk levensgroot
Het liefste een moutpakket oid. Ik ga ook wekelijks naar Bier&Zo voor allerlei speciaalbieren, maar die kosten minstens ¤2,- per flesje.quote:Op zondag 7 september 2014 14:29 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Klopt maar dan weten de vrouwen wat ze hun man moeten geven voor hun verjaardag
Ik brouw zelf niet maar diverse vrienden van me brouwen... een daarvan is met 2 andere vrienden destijds de Rooie Dop begonnen (tegenwoordig doet ie het in z'n eentje).quote:Op zondag 7 september 2014 14:35 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
Het liefste een moutpakket oid. Ik ga ook wekelijks naar Bier&Zo voor allerlei speciaalbieren, maar die kosten minstens ¤2,- per flesje.
Een van de redenen dat ik mijn eigen bier brouw (het is natuurlijk vooral leuk) zijn de kosten. Ik verkoop de helft zodat ik de andere helft gratis op kan drinken.
Anyway, brouw jij zelf ook? Zo nee, geen behoefte aan?
Als je je aan de voorschriften houdt zou dat geen problemen moeten geven. Ik heb net een partij bier gebrouwen en in beugelflesjes gebotteld. Die zijn ook gewoon luchtdicht en degene die ik tot de rand had gevuld hadden iets teveel druk. Als ik zo'n flesje opende dan schuimde het iets over en bij 1 flesje had ik zelfs dat de beugel door de druk loskwam.quote:Op maandag 22 september 2014 10:19 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Hallo brouwers!
Ik ben zelf een beetje aan het experimenteren met gemberbier (meer champagne/ciderachtig dan bier..) op het moment. Nu eerst een klein beetje om te kijken hoe dat wil (0,6 liter) en als dat bevalt wil ik een startset van 25 liter bestellen bij brouwmarkt.
Wat ik mij vooral afvroeg, is de gisting op fles (koolzuurontwikkeling). Nu zit het in een champagnefles met plastic champagnekurk en een kroonnetje wat ik nog had. Maar kan ik het straks ook met bierflesjes met kroonkurken doen, of knallen dan de kroonkurken er af?
Gisteren zelf ook een kleine batch (4l) gemaakt en die staat nu in een kleine carboy te bubbelen. Wat voor gist heb je gebruikt (ik heb een zakje champagne gist erin gegooid)?quote:Op maandag 22 september 2014 10:19 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Hallo brouwers!
Ik ben zelf een beetje aan het experimenteren met gemberbier (meer champagne/ciderachtig dan bier..) op het moment. Nu eerst een klein beetje om te kijken hoe dat wil (0,6 liter) en als dat bevalt wil ik een startset van 25 liter bestellen bij brouwmarkt.
Wat ik mij vooral afvroeg, is de gisting op fles (koolzuurontwikkeling). Nu zit het in een champagnefles met plastic champagnekurk en een kroonnetje wat ik nog had. Maar kan ik het straks ook met bierflesjes met kroonkurken doen, of knallen dan de kroonkurken er af?
Eerste poging broodgist. Crosspost met slowchat topic:quote:Op zondag 28 september 2014 16:08 schreef devzero het volgende:
[..]
Gisteren zelf ook een kleine batch (4l) gemaakt en die staat nu in een kleine carboy te bubbelen. Wat voor gist heb je gebruikt (ik heb een zakje champagne gist erin gegooid)?
De gember was erg vers/jong en gekocht op een 'farmers' market.
Nu een poging aan het doen door gember met rozijnen te laten fermenteren. Niet helemaal overtuigd van deze methode, maar we gaan het zien. Ik kan er anders altijd nog gist bij doen.quote:Op zaterdag 27 september 2014 00:05 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Vandaag mijn eerste brouwpoging opengemaakt. Gemberbier. Kleine hoeveelheid (+/- 600ml). Had het in een lege champagne/ciderfles gedaan, en de champagnekurk (plastic) hergebruikt, kroon er omheen gevouwen.
Ik maakte mij wat zorgen of er wel genoeg koolzuurontwikkeling was na het bottelen.
Eerder vanavond de kroon doorgeknipt (Zat nogal strak). Toen deze door was een enorme knal, een vlek op het plafond van de kroon en de kunststof kurk, en ik had nog maar 150ml gemberbier over![]()
Er was dus CO2 genoeg.
Ik neem aan dat je de rozijnen gebruikt voor de wilde gist. Het kan werken, maar het blijft afwachten. Daarom had ik champagne gist gebuikt (met een beetje gistvoeding omdat ik dacht dat alleen suiker niet voldoende zou zijn).quote:Op zondag 28 september 2014 16:17 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Nu een poging aan het doen door gember met rozijnen te laten fermenteren. Niet helemaal overtuigd van deze methode, maar we gaan het zien. Ik kan er anders altijd nog gist bij doen.
In totaal had het een week gestaan, waarvan 5 dagen afgesloten (champagnekurk) en 1 gekoeldquote:Op maandag 29 september 2014 17:29 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik neem aan dat je de rozijnen gebruikt voor de wilde gist. Het kan werken, maar het blijft afwachten. Daarom had ik champagne gist gebuikt (met een beetje gistvoeding omdat ik dacht dat alleen suiker niet voldoende zou zijn).
Die "explosie" is waarschijnlijk omdat je te lang hebt gewacht en de vergisting te lang hebt laten doorgaan; waarschijnlijk had je al na een dag de fles in de koelkast moeten zetten. Bij mij heb ik na 2 dagen nog steeds elke seconde een "blup" in mijn waterslot, dus er wordt voldoende co2 geproduceerd. Waarschijnlijk bottel ik ergens volgende week in standaard bierflesjes waarbij ik nog wat glucose toevoeg voor de 2de vergisting.
Mijn gemberbier was een leuk experiment en het smaakt lekker. Na 2 weken fermenteren, in flessen gedaan met een beetje 'priming' suiker en dat heeft na 2 weken voldoende kookzuur geproduceerd. Alleen is het totaal niet zoet (niet dat ik dat erg vind), dus goede hoop voor mijn volgende "bier" experiment: bananenbier,quote:Op maandag 29 september 2014 23:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
In totaal had het een week gestaan, waarvan 5 dagen afgesloten (champagnekurk) en 1 gekoeldDat ga ik nu anders doen ja
(en in een plastic 5-literflacon).
wat is je basiskennis?quote:Op woensdag 19 november 2014 01:22 schreef Seven. het volgende:
Kick. Kerst staat voor de deur. Wie kan mij een starterskit aanraden, in eerste instantie denk ik dat mijn lief zou beginnen met normaal pils. Hij drinkt doorgaans Budweiser of Stella.
En daarna geef ik hem de opdracht om een blonde Leffe te brouwenmaar dat kan wachten.
Dan hangt het er nog van af of het proberen is of al vrij zeker dat je verder gaat met de hobby.quote:
1!quote:Op woensdag 19 november 2014 07:44 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
wat is je basiskennis?
1 heb nog nooit bier gebrouwen, geen idee wat ik moet doen
2 heb al wel eens meegekeken
Excellent, dankjewel.quote:Op woensdag 19 november 2014 09:11 schreef BartNH het volgende:
[..]
Dan hangt het er nog van af of het proberen is of al vrij zeker dat je verder gaat met de hobby.
Er zijn starterkits in de handel waarmee je prima uit de voeten mee kan met blikbrouwen. Zo ben ik ook begonnen. Echter zijn bijna alle onderdelen binnen een jaar vervangen door wat anders.
Minimaal nodig heb je:
- Een blik bierextract
- Gist emmer of vat met waterslot
- desinfectans voor dat vat
- hevelslang, voedselveilig!
- lege flesjes (met beugel is makkelijker)
Om het resultaat te verbeteren is het raadzaam de gisting op een constante temperatuur te houden.
Oja, pils is juist veel lastiger om lekker te krijgen dan een blonde. Ik zou dus gaan voor een blonde of zo iets.
Afhankelijk van waar je woont.quote:Op woensdag 19 november 2014 23:12 schreef Seven. het volgende:
[..]
Excellent, dankjewel.
En waar koopt men die starterskit? Ik ben op amazon UK aan het neuzen want we wonen in Engeland, maar er is behoorlijk veel keus en die kerel van me is nogal kieskeurig.
Gewone pilsener.quote:Op zaterdag 22 november 2014 13:40 schreef Seven. het volgende:
Starterskit met veel goeie recensies (wel prijzig, 65 GBP)
Ingredientenpakket, help! Welke biertjes zijn makkelijk om mee te beginnen?
Wat ik bedoelde is dat je uit dit pakket (als je verder gaat) waarschijnlijk over een jaar slechts nog een paar dingen gebruikt. Die gistemmer ga je vlot vervangen door een vat en die bottel emmer met kraantje blijft ook als snel ongebruikt staan omdat het lastig is schoon te maken en weinig toegevoegde waarde heeft.quote:Op zaterdag 22 november 2014 13:40 schreef Seven. het volgende:
Starterskit met veel goeie recensies (wel prijzig, 65 GBP)
Ingredientenpakket, help! Welke biertjes zijn makkelijk om mee te beginnen?
Ik kijk nog even verder.quote:Op maandag 24 november 2014 09:01 schreef BartNH het volgende:
Wat ik bedoelde is dat je uit dit pakket (als je verder gaat) waarschijnlijk over een jaar slechts nog een paar dingen gebruikt. Die gistemmer ga je vlot vervangen door een vat en die bottel emmer met kraantje blijft ook als snel ongebruikt staan omdat het lastig is schoon te maken en weinig toegevoegde waarde heeft.
Nogmaals, pils moet je op lagere temperatuur vergisten en is lastig om de smaak goed te krijgen. Blond is makkelijker.
Mijn vriend wilde Europese Lager als eerste proberen, ik weet niet waar dit eindigt.quote:Op maandag 24 november 2014 09:01 schreef BartNH het volgende:
Wat ik bedoelde is dat je uit dit pakket (als je verder gaat) waarschijnlijk over een jaar slechts nog een paar dingen gebruikt. Die gistemmer ga je vlot vervangen door een vat en die bottel emmer met kraantje blijft ook als snel ongebruikt staan omdat het lastig is schoon te maken en weinig toegevoegde waarde heeft.
Nogmaals, pils moet je op lagere temperatuur vergisten en is lastig om de smaak goed te krijgen. Blond is makkelijker.
Twintig graden lijkt mij een prima temperatuur. Hoe lang je het brouwsel uiteindelijk laat staan hangt van verschillende zaken af. Het beste kan je met de hydrometer de dichtheid voortdurend meten om te kijken wanneer je het brouwsel op de fles kan over gieten. Zelf proef ik ook af en toe om te kijken hoe ver het al is.quote:Op dinsdag 20 januari 2015 22:06 schreef Seven. het volgende:
[..]
Mijn vriend wilde Europese Lager als eerste proberen, ik weet niet waar dit eindigt.
Zaterdag brouwdag. Alles schoongemaakt. Het staat op 20c te vergisten wat volgens het recept klopt maar ik lees hier en ook elders dat koeler beter is. Hoe lang laat je het dan staan als je kouder laat vergisten?
Overigens bestaat het pakket uit fermentation bucket zonder kraantje, makkelijk schoonmaken maar kut om je monsters voor de hydrometer te nemen. En dan een tweede fermentatie waardoor je rechtstreeks uit de tap kunt lurken maar moet je wel ff wat ruimte in de koelkast hebben.
Ik zie overigens geen gestaag geborrel en dat doet mij denken dat de eerste keer geen succesvolle keer gaat worden.
Wie hier gooit trouwens de gist zo vanuit het zakje in de emmer? Of doen jullie dat eerst apart met water enzo?
ik gooi de gist er zo los bij. Gaat eigenlijk altijd goed. Tussenstap met water is risicovol qua besmetting, die sla ik daarom over.quote:Op dinsdag 20 januari 2015 22:06 schreef Seven. het volgende:
[..]
Mijn vriend wilde Europese Lager als eerste proberen, ik weet niet waar dit eindigt.
Zaterdag brouwdag. Alles schoongemaakt. Het staat op 20c te vergisten wat volgens het recept klopt maar ik lees hier en ook elders dat koeler beter is. Hoe lang laat je het dan staan als je kouder laat vergisten?
Overigens bestaat het pakket uit fermentation bucket zonder kraantje, makkelijk schoonmaken maar kut om je monsters voor de hydrometer te nemen. En dan een tweede fermentatie waardoor je rechtstreeks uit de tap kunt lurken maar moet je wel ff wat ruimte in de koelkast hebben.
Ik zie overigens geen gestaag geborrel en dat doet mij denken dat de eerste keer geen succesvolle keer gaat worden.
Wie hier gooit trouwens de gist zo vanuit het zakje in de emmer? Of doen jullie dat eerst apart met water enzo?
quote:De inschrijving van BrewFest is begonnen, vanaf nu kunnen jullie hobby-brouwers zich inschrijven door een mail te sturen naar planbrotterdam@gmail.com en hierin zoveel mogelijk informatie over jullie en jullie bier te vermelden.
De mannen van Oersoep, Oedipus Brewing en Rooie Dop komen naar alle waarschijnlijkheid jullie bier beoordelen, dus is het van belang dat jullie voor het festival minimaal 1 soort bier al op fles hebben staan.
Als brouwer ben je 17 mei vanaf 10 uur 's ochtends welkom bij Eet & Bierlokaal de Molen om je installatie op te zetten. vanaf 12 uur is BrewFest open voor publiek en kan men jullie brouwproces zien en jullie mee gebrachte bier proeven.
Verder zal de Molen zorgen voor genoeg eten voor de hongerige bierbuikjes en zal er voor muziek gezorgd worden.
Het belooft een mooie dag te worden! ik heb er in ieder geval veel zin in!
ps. er zijn 20 plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij!
Groetjes,
Jan Roctus
Dit pakket: Brupaks BOTW - Bavarian Weissbier?quote:Op zondag 29 maart 2015 14:16 schreef henksleter het volgende:
Goede morgen,
Ik brouw al enige tijd bier,
nu heb ik van brupack een bavarian witbier pakket gekocht.
Maar geen nl beschijving,
Wie kan mij helpen.
Tuin brouwer? Bij mij gaat binnenkort de zomerstop in. Weet wel leukere dingen te doen dan boven een warme pan te hangen.quote:Op vrijdag 10 april 2015 11:52 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Het weer laat het bijna weer toe om weer te gaan brouwen![]()
Alleen wel eerst alle materialen grondig schoonmaken
Ja. Alleen niet in een pan uiteraard. En je bent maar 5 minuutjes per dag kwijt en een uurtje om straks over te gieten. Alleen het bottelen straks duurt wat langer.quote:Op zondag 12 april 2015 18:07 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Tuin brouwer? Bij mij gaat binnenkort de zomerstop in. Weet wel leukere dingen te doen dan boven een warme pan te hangen.
Vertel eens verder. Doe je zeer grote batches en dan wort bewaren of zo?quote:Op zondag 12 april 2015 18:10 schreef voetbalmanager2 het volgende:
En je bent maar 5 minuutjes per dag kwijt en een uurtje om straks over te gieten.
Afhankelijk van het soort bier tussen de 25 en 40 liter bier per keer. Ik werk op simpele wijze met moutpakketten. Alles schoonmaken voor ik begin is het meeste werk. Dan maak ik ook alle flesjes schoon en als ik dan kan gaan bottelen dan hoef ik die alleen nog maar om te spoelen.quote:Op zondag 12 april 2015 18:44 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Vertel eens verder. Doe je zeer grote batches en dan wort bewaren of zo?
Als ik uit mn werk om vijf uur thuis kom begin ik met brouwen. Tussendoor ga ik koken en eten. Ook doe ik tussendoor de vorige batch in flessen. In vier a vijf uur is de sessie weer klaar en staan er bijna drie kratten in fles te hergisten en een kleine 25 liter in een vat in de klimaatkast. Het enige wat ik doe tussen de sessies door is het grondig uitspoelen van flessen gevolgd door een vaatwasser beurt.
Een moutpakket? Dat is toch gewoon mout maar dan in tevoren afgewogen hoeveelheden? Of bedoel je moutextract? Dat laatste scheelt inderdaad veel tijd.quote:Op zondag 12 april 2015 18:49 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
Afhankelijk van het soort bier tussen de 25 en 40 liter bier per keer. Ik werk op simpele wijze met moutpakketten. Alles schoonmaken voor ik begin is het meeste werk. Dan maak ik ook alle flesjes schoon en als ik dan kan gaan bottelen dan hoef ik die alleen nog maar om te spoelen.
Wat ik alleen wel doe is na een dag of 10 het brouwsel overgieten in een nieuw schoon vat.
Moutextract inderdaad. Alleen nog bijpassende gist, water en suiker toevoegen. En eventueel nog een beetje suiker later bij het bottelen indien nodig.quote:Op zondag 12 april 2015 19:28 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Een moutpakket? Dat is toch gewoon mout maar dan in tevoren afgewogen hoeveelheden? Of bedoel je moutextract? Dat laatste scheelt inderdaad veel tijd.
Schoonmaken doe ik na gebruik. Alles is dan direct inzetbaar bij de volgende sessie. Alleen het gistvat en mn hevel/bottelslang doe ik desinfecteren met Starsan. De flessen beschouw ik na een vaatwasbeurt als voldoende gedesinfecteerd. Bottelen doe ik na 14 dagen, tussentijds overhevelen is dan alleen maar extra (schoonmaak)werk. Wel zet ik minimaal een dag te voren het gistvat hoog om te bottelen, dat scheelt weer in gist 'opwaaien'.
Wat voor gist ga je gebruiken, natuurlijk of gist uit een pakje? Ik had ooit eens een lading verse gember van een vriend gekregen (vers uit zijn tuin) en daar toen 1) een siroop van gemaakt, 2) water+extra suiker en iets van 10 minuten gekookt en wat gist voeding toegevoegd 3) met champagne gist laten fermenteren 4) 2de fermentatie op de fles. De eerste paar flessen waren best "pittig"; de laatste paar heb ik een aantal maanden laten liggen en die waren best goed.quote:Op zondag 12 april 2015 20:32 schreef Erasmo het volgende:
Het wordt weer tijd om een gemberbier te brouwen
Nee, dat proef je niet. Heel veel levensmiddelen zitten een deel van de tijd in plastic.quote:Op maandag 6 juli 2015 16:22 schreef tailfox het volgende:
Goedendag, ik wil graag gaan brouwen.
Die setjes zijn allemaal plastic proef je dat niet heel erg?
http://members.ziggo.nl/drents.hopbier/vervangende_hopsoorten.htm lijkt me een handige link.quote:Op dinsdag 21 juli 2015 11:53 schreef toenie het volgende:
Yeah, dubbelpost. Ik heb toch besloten om direct maar met het malt-extract te beginnen en dus zelf hop toe te voegen. Nu heb ik in het boek een recept voor "Belgium Pale Ale" gevonden dat ik graag wil maken. Vijf weken bereidingstijd, dus helemaal prima. Nu heb ik alleen een vraag over de hops die ik moet gebruiken. Er wordt aangeraden om Golding 5.5 te gebruiken, maar dit is bij de brouwmarkt niet verkrijgbaar onder deze naam.Op deze website is aangegeven dat het in de USA bekend staat als Bramlings. Als ik daar volgens op zoek, kom ik hierop uit:
Bramling Cross. Dit is wel een 5.5, maar weet iemand hier toevallig iets meer over? Klopt het dat dit de Golding is die ik zoek?
Ik heb onlangs een experiment gedaan met wheat gist (wb-06) voor een blonde en dat was niet echt lekker. Maar er zijn meer smaakfactoren. Heb je het recept ergens vandaan. (edit: uit dat boek dus. Dan mag je er van uit gaan dat het een smakelijk recept is.)quote:Op woensdag 22 juli 2015 14:52 schreef toenie het volgende:
- Caramunich Malt T1
- 5KG moutextract - Duurder dan ik dacht
- Wyest 3942 XL Belgian Wheatbier
Protafloc is erg moeilijk te krijgen in Nederland. Dat je residu overhoudt bij bovengistend bier is onvermijdelijk, maar het is geen groot probleem. Je kan het beste je brouwsel overgieten in een schoon vat voordat je gaat bottelen. Op die manier heb je nauwelijks residu in je flesjes.quote:Op donderdag 23 juli 2015 11:12 schreef toenie het volgende:
De Belgium Wheatbeer gist was een "Brewers' tip", maar misschien kan ik dan toch maar beter op safe spelen en de eerder aangeraden gist pakken. Ik heb nog twee vraagjes:
- Protofloc is dus Irish Moss in tabletvorm? Klopt dit, zo, ja waar kan ik dit krijgen?
- Pale Ale is bovengistend, maar ik zie in het gistingsvat van Brouwmarkt geen kraantje zitten. Wat is de beste optie qua vat voor pale ale? Ik ben bang dat er residu wordt meegenomen bij het overschenken.
Residu zakt gewoon naar de bodem. Zelf vul ik vanuit het gistvat maar zet dat wel een dag tevoren op tafel. Dus suiker afmeten per flesje (miniklontje in beugelfles =+- 6.5 gr/liter), hevelslang voorzichtig in het vat en gaan. Na het aanzuigen de slang dichtknijpen en een beetje besproeien met desinfectans.quote:Op donderdag 23 juli 2015 12:17 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
Protafloc is erg moeilijk te krijgen in Nederland. Dat je residu overhoudt bij bovengistend bier is onvermijdelijk, maar het is geen groot probleem. Je kan het beste je brouwsel overgieten in een schoon vat voordat je gaat bottelen. Op die manier heb je nauwelijks residu in je flesjes.
Bedankt voor je reactie!quote:
In hobbybrouwersland zijn een aantal zaken eeuwig en altijd ter discussie. Dit is er een van.quote:Op maandag 27 juli 2015 12:51 schreef NeuNeu het volgende:
in verschillende gebruiksaanwijzingen zie ik staan dat het jongbier na de hoofdvergisting moet worden overgeheveld naar een ander vergistingsvat voor de nagisting. Is dit noodzakelijk?
Even gekeken, dat ziet er best wel goed uit. Alleen een koeler en een schrootmolen erbij. Helaas zijn dat prijzige onderdelen.quote:
De termostaat in zo'n ding is erg ongevoelig, zonder thermostaat is goedkoper en bestel in china een stc 1000 voor dat doel.quote:
Dit dus. De suiker zakt naar de bodem maar ook daar zit gist. De gist produceert co2 en alcohol. Beide zijn lichter en oplosbaar in water dus dat mengt vanzelf wel. Tip voeg de suiker toe via een trechter of zo iets dan blijft het niet op of in de hals van de fles hangen.quote:Op maandag 27 juli 2015 18:43 schreef NeuNeu het volgende:
Of maakt dit niet uit omdat het gist de suiker toch wel omzet in meer alcohol?
Ja, dat kan. Maar extra suiker voeg je na de hoofdvergisting toe omdat het alcoholpercentage te laag is. Als je suiker gaat toevoegen terwijl er nog een hoop suiker niet vergist is, dan verpest je je brouwsel.quote:Op maandag 27 juli 2015 18:43 schreef NeuNeu het volgende:
Ok, duidelijk!
Dat het stabiel houden van de vergistingstemperatuur belangrijk is had ik al door, maar dat is meteen ook vrij lastig. Idealiter zou ik een vergistingskast hebben (met ingebouwde stc-1000?), maar dat komt misschien later wel.
Voorlopig probeer ik de temperatuur in de zitkamer maar zo stabiel mogelijk te houden...![]()
Nóg even een vraag: mijn vergistingsvat is een grote fles met smalle hals. Graag wil ik een beetje suiker toevoegen om het alcoholpercentage te verhogen, aangezien dit de vorige keer voor mijn gevoel vrij laag was. Nu heb je al aangegeven dat dit het beste na de hoofdvergisting kan worden toegevoegd. Ik vrees echter dat ik het dan niet meer goed kan mixen, door de smalle hals van de fles kan ik er immers niet goed bij. Liever heb ik ook niet dat 'gedoe' van overhevelen om er voor te zorgen dat ik de suiker(oplossing) goed kan mengen met het gistende bier.
Mijn vraag: Kan ik de extra suiker direct, dus vóór de hoofdvergisting, toevoegen?
Op deze manier kan ik de suiker namelijk wel evenredig over de totale vloeistof verdelen. Of maakt dit niet uit omdat het gist de suiker toch wel omzet in meer alcohol?
Maar dan proef je dus of het alcoholpercentage juist is? Totdat ik uit heb gevogeld hoe ik het percentage meet, is dat voor mij denk ik ook de enige methodequote:Op dinsdag 28 juli 2015 15:14 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
Ja, dat kan. Maar extra suiker voeg je na de hoofdvergisting toe omdat het alcoholpercentage te laag is. Als je suiker gaat toevoegen terwijl er nog een hoop suiker niet vergist is, dan verpest je je brouwsel.
Daarom moet je pas na de hoofdvergisting suiker toevoegen en ook pas nadat je je brouwsel geproeft hebt.
Verpesten is iets anders dan niet optimaal. Deze stelling vind ik nogal overdreven. Sterker nog, bij blikbier staat gewoon in de gebruiksaanwijzing dat je direct suiker toevoegt. Om dat na de eerste vergisting te doen is een optimalisatie, verzonnen door het hobbybrouwforum.quote:Op dinsdag 28 juli 2015 15:14 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Als je suiker gaat toevoegen terwijl er nog een hoop suiker niet vergist is, dan verpest je je brouwsel.
Alcohol meten is voorbehouden aan echte brouwers die investeren in apparatuur daarvoor. Het zou ook mogelijk moeten zijn om je sg te meten, opwarmen tot ruim 90 grC, aanvullen met water tot oorspronkelijk volume en dan weer nogmaals sg meten. (Dit schrijvende zou meten hoeveel verdampt is ook al een maat kunnen zijn voor de alcohol). Echter normaal stel je de alcohol vast door voor en na vergisting sg te meten en dan rekenen. Ook voor de hoeveelheid toegevoegde suiker kan je een formule op los laten. Kristalsuiker heeft altijd een vergistingsgraad van 100%. Download anders maar eens brouwhulp van Adrie Otten.quote:Op dinsdag 28 juli 2015 23:31 schreef NeuNeu het volgende:
Totdat ik uit heb gevogeld hoe ik het percentage meet,
Bedankt, ik ga zeker even kijken!quote:Op woensdag 29 juli 2015 19:40 schreef GuitarJJ het volgende:
In mijn linkje hierboven staat ook een Excel-rekenblad om met behulp van de SG-metingen een benadering van het alcoholpercentage te berekenen.
Idem voor het bereken van een gecorrigeerd begin-SG wanneer je later pas suiker toevoegt.
Ik ben ook nog maar net begonnen, maar heb je bepaalde vragen?quote:Op dinsdag 4 augustus 2015 13:26 schreef bulldog27 het volgende:
Ben net begonnen met bierbrouwen. Iemand nog tips en trucs
Of langer wachten zodat je zeker weet dat de fermentatie voorbij is (en er dus geen suikers meer over zijn die ook nog omgezet kunnen worden in CO2 na het bottelen).quote:Op woensdag 5 augustus 2015 13:10 schreef NeuNeu het volgende:
Wat er met je gist aan de hand is weet ik niet precies, maar misschien dat het meegekomen is uit het vergistingsvat met het bottelen.
Dat je last hebt van teveel koolzuur klinkt mij in de oren als een gevalletje teveel bottelsuiker gebruikt. Volgende keer dus iets minder toevoegen...
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |