abonnement Unibet Coolblue
pi_142862531
quote:
14s.gif Op dinsdag 29 juli 2014 20:54 schreef Qwea het volgende:
Oke, ik heb hulp nodig.

Ik heb nu 2x een biertje gebrouwen. 2x met een bierkit (wel ander hop toegevoegd). Ik heb zo'n startersset van brouwmarkt, met brouwemmers. Nu heb ik 2x geen koolzuur. En bij de laatste ook geen schuimkraag. Daarnaast is het laatste biertje ontzettend vlak.

Iemand tips/ideeën?
heb je suiker toegevoegd voor het bottelen?
  dinsdag 29 juli 2014 @ 21:31:37 #204
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_142862796
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 juli 2014 21:26 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

heb je suiker toegevoegd voor het bottelen?
Jup :Y
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_142862986
sluiten je flessen goed af?
Is je bier helder?
ruikt het normaal aka niet zuur?
heb je suiker gemeten voor toevoegen, suiker? Zo ja was je sg wat je verwachtte?
  dinsdag 29 juli 2014 @ 21:44:49 #206
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_142863386
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 juli 2014 21:35 schreef Oceanonix het volgende:
sluiten je flessen goed af?
Jup!
quote:
Is je bier helder?
Jup. Op de bodem ligt bezinksel, maar das normaal

quote:
ruikt het normaal aka niet zuur?
Jup
quote:
heb je suiker gemeten voor toevoegen, suiker? Zo ja was je sg wat je verwachtte?
Nope ;( vergeten :X
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  dinsdag 29 juli 2014 @ 21:45:38 #207
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_142863423
ooh en ik heb er zelfs nog schuimkraag verbeteraar bijgeflikkerd, juist omdat ik de vorige x ook al geen kraag had.
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_142864233
Daar zou ik zeker in het begin niet mee starten. Beter de boel onder controle krijgen dan direct naar noodmiddelen grijpen.

Ik heb de bijbel erbij gepakt. De oorzaak kan ook te veel suiker zijn dan krijg je minder eiwitten voor de schuimkraag. Je krijgt dan wel meer alcohol maar dus geen schuimkraag.
het maisschema kan ook te lang geweest, dan mis je die eiwitten ook.

hou je strak aan het recept, koel zo snel mogelijk terug. En stop met middeltjes wat eigenlijk lapmiddelen zijn.
  dinsdag 29 juli 2014 @ 22:01:45 #209
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_142864286
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 juli 2014 22:00 schreef Oceanonix het volgende:
Daar zou ik zeker in het begin niet mee starten. Beter de boel onder controle krijgen dan direct naar noodmiddelen grijpen.

Ik heb de bijbel erbij gepakt. De oorzaak kan ook te veel suiker zijn dan krijg je minder eiwitten voor de schuimkraag. Je krijgt dan wel meer alcohol maar dus geen schuimkraag.
het maisschema kan ook te lang geweest, dan mis je die eiwitten ook.

hou je strak aan het recept, koel zo snel mogelijk terug. En stop met middeltjes wat eigenlijk lapmiddelen zijn.
Oke, maar dat is voor het schuim, en het koolzuur dan? Heb jij daar nog tips voor? En welke bijbel heb je?
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_142864762
Verander water naar bier, die is te koop bij de brouwmarkt.
Geen schuim en koolzuur gaan hand in hand. Je hebt waarschijnlijk maar 1 oorzaak waardoor je nu appelsap hebt die naar bier smaakt.

Mijn moeilijkheid zat vooral in het koelen dat duurde te lang met de kans dat ik een besmetting kreeg.

In jouw geval moet je blijven meten. En niet een extra schepje suiker erbij doen omdat je dan meer alcohol denkt te krijgen. Volg het recept. Meer suiker kan blijkbaar 2 problemen veroorzaken. Ik had een batch met te veel suiker bij het bottelen waardoor het openen alleen nog in de tuin mag......
Meten na na afkoelen, voor vergisting. Meten na vergisting. In het recept staat waar je op uit moet komen. Ben je er nog niet bij de vergisting zet de batch dan rustig terug en kijk na een dag of wat weer en meet dan opnieuw.
  dinsdag 29 juli 2014 @ 22:19:05 #211
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_142865038
Goed. Boekje maar eens kopen en poging 3 dan maar eens doen. 3x is scheepsrecht dan maar.

Thnx voor je reply!
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_144110480
Ik ben een tijdje geleden ook met brouwen begonnen en mijn 1e projectje is af.
En redelijk geslaagd ook :) Nu ga ik voor een moeilijker te maken biertje
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_144111256
Dit weekend voor het eerst geen kit gedaan, maar een all-grain recept van internet geplukt en dat gebrouwd. Omdat dit mijn eerste all-grain brouwsel is, heb ik een simpele IPA gedaan (vrnl 2-row graan en wat munich malt&crystal 60 malt. Hops: centennial en cascade voor dry-hopping). Wel leuk om eens te doen, maar wel gedoe met zoveel graan en sparging (eh uitspoelen?).
  zondag 7 september 2014 @ 02:34:37 #214
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_144264801
quote:
De kans dat mannen die hun eigen bier brouwen ook de ELLE lezen is natuurlijk levensgroot :')
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  Moderator zondag 7 september 2014 @ 09:17:06 #216
257132 crew  Awsom
pi_144264912
Tvp

Heb ook wel eens gekeken naar zelf whisket stoken maar daar moet je rekening houden met alcoholvergiftiging waar ik niet zo'n zin in heb. Heb je dat hier ook? :P
  zondag 7 september 2014 @ 09:27:12 #217
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_144265032
Nope.
  zondag 7 september 2014 @ 14:29:39 #218
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_144271287
quote:
0s.gif Op zondag 7 september 2014 09:04 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

De kans dat mannen die hun eigen bier brouwen ook de ELLE lezen is natuurlijk levensgroot :')
Klopt maar dan weten de vrouwen wat ze hun man moeten geven voor hun verjaardag ;)
pi_144271478
quote:
0s.gif Op zondag 7 september 2014 14:29 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Klopt maar dan weten de vrouwen wat ze hun man moeten geven voor hun verjaardag ;)
Het liefste een moutpakket oid. Ik ga ook wekelijks naar Bier&Zo voor allerlei speciaalbieren, maar die kosten minstens ¤2,- per flesje.

Een van de redenen dat ik mijn eigen bier brouw (het is natuurlijk vooral leuk) zijn de kosten. Ik verkoop de helft zodat ik de andere helft gratis op kan drinken.

Anyway, brouw jij zelf ook? Zo nee, geen behoefte aan?
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  zondag 7 september 2014 @ 14:54:41 #220
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_144272150
quote:
0s.gif Op zondag 7 september 2014 14:35 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Het liefste een moutpakket oid. Ik ga ook wekelijks naar Bier&Zo voor allerlei speciaalbieren, maar die kosten minstens ¤2,- per flesje.

Een van de redenen dat ik mijn eigen bier brouw (het is natuurlijk vooral leuk) zijn de kosten. Ik verkoop de helft zodat ik de andere helft gratis op kan drinken.

Anyway, brouw jij zelf ook? Zo nee, geen behoefte aan?
Ik brouw zelf niet maar diverse vrienden van me brouwen... een daarvan is met 2 andere vrienden destijds de Rooie Dop begonnen (tegenwoordig doet ie het in z'n eentje).
En in een kringetje rond hem zitten een hoop vrienden die ook begonnen zijn en best flink experimenteren met eigen bieren samenstellen.
Krijg ook best veel mee over bierfestivals en samenwerkingen met andere brouwerijen.. 'White Whale' bijvoorbeeld of 'de Passie'.
Rooie Dop is laatst ook nog samen met een groep andere Nederlandse brouwers (Oersoep oa.) naar Portland geweest voor een bierfestival daar, daar hebben ze ook weer een bier gebrouwen die uiteindelijk ook weer in een kleine oplage naar Nederland komt.

Ben zelf ook niet eens een bierdrinker, ik hou meer van rum..
Maar ik hou wel van de ambacht van het brouwen en hoe mensen ermee bezig zijn, 't is relatief makkelijk om zelf je eigen bieren te brouwen en die smaken meestal een stuk beter dan wat er uit een fabriek komt.
Wat de Rooie Dop betreft vind ik het ook erg tof dat 3 vrienden van me hun hobby groter hebben weten te maken door ketels te huren (alleen jammer dat er 2 gestopt zijn).
Hoe tof is het om te kunnen zeggen dat je eigenaar bent van een bierbrouwerij! ^O^

En ik vind het ook tof dat er steeds meer van dat soort brouwerijen komen, sommigen zelfs met eigen koperen ketels, anderen die weer ketels huren.. maar je kan er wel een hoop mee en je kan het ook redelijk makkelijk professioneel aanpakken..


Ik wet overigens van Bert's Bierhuis in Utrecht (biltstraat) dat die ook ketels zou gaan installeren die men kan huren.
Vanaf 100 liter geloof ik
  donderdag 11 september 2014 @ 20:00:06 #221
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_144431677
Voor de liefhebbers van goede speciaalbieren is er morgen in Utrecht een fundraiser/proef-avond bij de Rooie Dop aan de Oudergracht a/d werf 5.
Bieren:
• (- A very limited amount of Grain and Grape (collab we did with Buxton Brewery Company/Oersoep). We want this to be shared as much as possible.
• - (Hopefully) A limited amount of Rooie Dop Briket, smoked session IPA. Collab with Marc Brak from Podje Bier.
• - Little Dump strawberry porter (collab we did with Buxton/Oersoep).
• - De Molen Bitch Black Saison
• - Brouwerij de Molen Braggot Brett Honey B.A., special on the awesome brett fest, a braggot (honey mead) barrel aged on Wild Turkey and Bordeaux barrels with brett. Lagered with pine honey.
• - Kaapse brouwers Carrie IPA
• - Nøgne Ø # 100 imperial IPA)
https://www.facebook.com/(...)d_story_type=regular

Zoals ik hierboven al zei, ik heb er geen verstand van maar bovenstaand lijstje lijkt me in elk geval niet verkeerd :)
pi_144781616
Hallo brouwers!

Ik ben zelf een beetje aan het experimenteren met gemberbier (meer champagne/ciderachtig dan bier..) op het moment. Nu eerst een klein beetje om te kijken hoe dat wil (0,6 liter) en als dat bevalt wil ik een startset van 25 liter bestellen bij brouwmarkt.

Wat ik mij vooral afvroeg, is de gisting op fles (koolzuurontwikkeling). Nu zit het in een champagnefles met plastic champagnekurk en een kroonnetje wat ik nog had. Maar kan ik het straks ook met bierflesjes met kroonkurken doen, of knallen dan de kroonkurken er af? :)
pi_144950548
quote:
3s.gif Op maandag 22 september 2014 10:19 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Hallo brouwers!

Ik ben zelf een beetje aan het experimenteren met gemberbier (meer champagne/ciderachtig dan bier..) op het moment. Nu eerst een klein beetje om te kijken hoe dat wil (0,6 liter) en als dat bevalt wil ik een startset van 25 liter bestellen bij brouwmarkt.

Wat ik mij vooral afvroeg, is de gisting op fles (koolzuurontwikkeling). Nu zit het in een champagnefles met plastic champagnekurk en een kroonnetje wat ik nog had. Maar kan ik het straks ook met bierflesjes met kroonkurken doen, of knallen dan de kroonkurken er af? :)
Als je je aan de voorschriften houdt zou dat geen problemen moeten geven. Ik heb net een partij bier gebrouwen en in beugelflesjes gebotteld. Die zijn ook gewoon luchtdicht en degene die ik tot de rand had gevuld hadden iets teveel druk. Als ik zo'n flesje opende dan schuimde het iets over en bij 1 flesje had ik zelfs dat de beugel door de druk loskwam.

Dus niet meer suiker gebruiken dan voorgeschreven, vooral wat betreft de nagisting op de fles, en niet de fles tot de rand vullen.
En beugelflessen zijn het makkelijkste voor bier en zien er ook het beste uit.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_144984218
quote:
3s.gif Op maandag 22 september 2014 10:19 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Hallo brouwers!

Ik ben zelf een beetje aan het experimenteren met gemberbier (meer champagne/ciderachtig dan bier..) op het moment. Nu eerst een klein beetje om te kijken hoe dat wil (0,6 liter) en als dat bevalt wil ik een startset van 25 liter bestellen bij brouwmarkt.

Wat ik mij vooral afvroeg, is de gisting op fles (koolzuurontwikkeling). Nu zit het in een champagnefles met plastic champagnekurk en een kroonnetje wat ik nog had. Maar kan ik het straks ook met bierflesjes met kroonkurken doen, of knallen dan de kroonkurken er af? :)
Gisteren zelf ook een kleine batch (4l) gemaakt en die staat nu in een kleine carboy te bubbelen. Wat voor gist heb je gebruikt (ik heb een zakje champagne gist erin gegooid)?

De gember was erg vers/jong en gekocht op een 'farmers' market.
pi_144984516
quote:
14s.gif Op zondag 28 september 2014 16:08 schreef devzero het volgende:

[..]

Gisteren zelf ook een kleine batch (4l) gemaakt en die staat nu in een kleine carboy te bubbelen. Wat voor gist heb je gebruikt (ik heb een zakje champagne gist erin gegooid)?

De gember was erg vers/jong en gekocht op een 'farmers' market.
Eerste poging broodgist. Crosspost met slowchat topic:

quote:
14s.gif Op zaterdag 27 september 2014 00:05 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Vandaag mijn eerste brouwpoging opengemaakt. Gemberbier. Kleine hoeveelheid (+/- 600ml). Had het in een lege champagne/ciderfles gedaan, en de champagnekurk (plastic) hergebruikt, kroon er omheen gevouwen.

Ik maakte mij wat zorgen of er wel genoeg koolzuurontwikkeling was na het bottelen.

Eerder vanavond de kroon doorgeknipt (Zat nogal strak). Toen deze door was een enorme knal, een vlek op het plafond van de kroon en de kunststof kurk, en ik had nog maar 150ml gemberbier over :')

Er was dus CO2 genoeg.
Nu een poging aan het doen door gember met rozijnen te laten fermenteren. Niet helemaal overtuigd van deze methode, maar we gaan het zien. Ik kan er anders altijd nog gist bij doen.
pi_145025216
quote:
2s.gif Op zondag 28 september 2014 16:17 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Nu een poging aan het doen door gember met rozijnen te laten fermenteren. Niet helemaal overtuigd van deze methode, maar we gaan het zien. Ik kan er anders altijd nog gist bij doen.
Ik neem aan dat je de rozijnen gebruikt voor de wilde gist. Het kan werken, maar het blijft afwachten. Daarom had ik champagne gist gebuikt (met een beetje gistvoeding omdat ik dacht dat alleen suiker niet voldoende zou zijn).

Die "explosie" is waarschijnlijk omdat je te lang hebt gewacht en de vergisting te lang hebt laten doorgaan; waarschijnlijk had je al na een dag de fles in de koelkast moeten zetten. Bij mij heb ik na 2 dagen nog steeds elke seconde een "blup" in mijn waterslot, dus er wordt voldoende co2 geproduceerd. Waarschijnlijk bottel ik ergens volgende week in standaard bierflesjes waarbij ik nog wat glucose toevoeg voor de 2de vergisting.
pi_145039412
quote:
14s.gif Op maandag 29 september 2014 17:29 schreef devzero het volgende:

[..]

Ik neem aan dat je de rozijnen gebruikt voor de wilde gist. Het kan werken, maar het blijft afwachten. Daarom had ik champagne gist gebuikt (met een beetje gistvoeding omdat ik dacht dat alleen suiker niet voldoende zou zijn).

Die "explosie" is waarschijnlijk omdat je te lang hebt gewacht en de vergisting te lang hebt laten doorgaan; waarschijnlijk had je al na een dag de fles in de koelkast moeten zetten. Bij mij heb ik na 2 dagen nog steeds elke seconde een "blup" in mijn waterslot, dus er wordt voldoende co2 geproduceerd. Waarschijnlijk bottel ik ergens volgende week in standaard bierflesjes waarbij ik nog wat glucose toevoeg voor de 2de vergisting.
In totaal had het een week gestaan, waarvan 5 dagen afgesloten (champagnekurk) en 1 gekoeld :) Dat ga ik nu anders doen ja :') (en in een plastic 5-literflacon).
  woensdag 1 oktober 2014 @ 00:11:01 #228
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_145078671

http://dossierhop.nl/

[ Bericht 4% gewijzigd door SiGNe op 01-10-2014 00:24:47 ]
pi_146138481
Ik heb een aantal decoratieve bananen planten in mijn tuin en de (rode) vruchten zijn rijp. Ik heb nog een zakje champagne gist liggen en dacht er aan om een bananen "bier" te maken. Heeft iemand ervaring met bananenbier? Bv, hoeveel suiker toevoegen...

De bananen smaken als "echte" bananen, maar er zitten erg veel zaden in, dus daarom wil ik iets creatiefs met ze doen.
pi_146138557
quote:
2s.gif Op maandag 29 september 2014 23:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
In totaal had het een week gestaan, waarvan 5 dagen afgesloten (champagnekurk) en 1 gekoeld :) Dat ga ik nu anders doen ja :') (en in een plastic 5-literflacon).
Mijn gemberbier was een leuk experiment en het smaakt lekker. Na 2 weken fermenteren, in flessen gedaan met een beetje 'priming' suiker en dat heeft na 2 weken voldoende kookzuur geproduceerd. Alleen is het totaal niet zoet (niet dat ik dat erg vind), dus goede hoop voor mijn volgende "bier" experiment: bananenbier,

En voor het geval het mislukt, ik heb nu een stout bubbelen die ik over een week op de fles ga zetten.
  woensdag 19 november 2014 @ 01:22:02 #231
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146797079
Kick. Kerst staat voor de deur. Wie kan mij een starterskit aanraden, in eerste instantie denk ik dat mijn lief zou beginnen met normaal pils. Hij drinkt doorgaans Budweiser of Stella.

En daarna geef ik hem de opdracht om een blonde Leffe te brouwen :9~ maar dat kan wachten.
Resistance is futile.
pi_146798842
quote:
6s.gif Op woensdag 19 november 2014 01:22 schreef Seven. het volgende:
Kick. Kerst staat voor de deur. Wie kan mij een starterskit aanraden, in eerste instantie denk ik dat mijn lief zou beginnen met normaal pils. Hij drinkt doorgaans Budweiser of Stella.

En daarna geef ik hem de opdracht om een blonde Leffe te brouwen :9~ maar dat kan wachten.
wat is je basiskennis?
1 heb nog nooit bier gebrouwen, geen idee wat ik moet doen
2 heb al wel eens meegekeken
  woensdag 19 november 2014 @ 09:11:16 #233
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_146799738
quote:
6s.gif Op woensdag 19 november 2014 01:22 schreef Seven. het volgende:
starterskit
Dan hangt het er nog van af of het proberen is of al vrij zeker dat je verder gaat met de hobby.

Er zijn starterkits in de handel waarmee je prima uit de voeten mee kan met blikbrouwen. Zo ben ik ook begonnen. Echter zijn bijna alle onderdelen binnen een jaar vervangen door wat anders.

Minimaal nodig heb je:
- Een blik bierextract
- Gist emmer of vat met waterslot
- desinfectans voor dat vat
- hevelslang, voedselveilig!
- lege flesjes (met beugel is makkelijker)

Om het resultaat te verbeteren is het raadzaam de gisting op een constante temperatuur te houden.

Oja, pils is juist veel lastiger om lekker te krijgen dan een blonde. Ik zou dus gaan voor een blonde of zo iets.
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
  woensdag 19 november 2014 @ 23:10:23 #234
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146827611
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 07:44 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

wat is je basiskennis?
1 heb nog nooit bier gebrouwen, geen idee wat ik moet doen
2 heb al wel eens meegekeken
1!
Resistance is futile.
  woensdag 19 november 2014 @ 23:12:01 #235
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146827681
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 09:11 schreef BartNH het volgende:

[..]

Dan hangt het er nog van af of het proberen is of al vrij zeker dat je verder gaat met de hobby.

Er zijn starterkits in de handel waarmee je prima uit de voeten mee kan met blikbrouwen. Zo ben ik ook begonnen. Echter zijn bijna alle onderdelen binnen een jaar vervangen door wat anders.

Minimaal nodig heb je:
- Een blik bierextract
- Gist emmer of vat met waterslot
- desinfectans voor dat vat
- hevelslang, voedselveilig!
- lege flesjes (met beugel is makkelijker)

Om het resultaat te verbeteren is het raadzaam de gisting op een constante temperatuur te houden.

Oja, pils is juist veel lastiger om lekker te krijgen dan een blonde. Ik zou dus gaan voor een blonde of zo iets.
Excellent, dankjewel.

En waar koopt men die starterskit? Ik ben op amazon UK aan het neuzen want we wonen in Engeland, maar er is behoorlijk veel keus en die kerel van me is nogal kieskeurig.
Resistance is futile.
  donderdag 20 november 2014 @ 11:08:49 #236
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_146836045
quote:
7s.gif Op woensdag 19 november 2014 23:12 schreef Seven. het volgende:

[..]

Excellent, dankjewel.

En waar koopt men die starterskit? Ik ben op amazon UK aan het neuzen want we wonen in Engeland, maar er is behoorlijk veel keus en die kerel van me is nogal kieskeurig.
Afhankelijk van waar je woont.
http://www.vanderkooyjubbega.nl/
http://www.brouwmarkt.nl/
https://www.brouwland.com
en vele andere (kleinere) verdeelpunten.

Eerst eens proberen met een blik heb je een hoop minder spullen nodig. Feitelijk doe je dan alleen de laatste fases van het proces. Wil je daarna uitbreiden naar 'het echte werk' dan moet je redelijk investeren in apparatuur:
- schroot molen
- maispan/vat
- filters maken/kopen
- kook ketel
- koeler
- diverse meet en regel spullen.
Het lastige maar ook leuke is dat je alles op diverse manieren kan oplossen. Er zijn bouwers en er zijn brouwers. Sommige mensen hebben er lol in om voor duizenden euro's te klussen en dan twee keer per jaar te brouwen... Je kan met een beetje improviseren ook voor een paar honderd euro apparatuur elke twee weken een paar kratjes speciaal bier produceren.

Hou maar in gedachten dat zelf brouwen een kostbare manier is om goedkoop bier te produceren. Die Leffe-achtige van jou kost aan grondstoffen iets drie a vier euro per krat. (kan wel duurder).

edit: sorry, dat Engeland zie ik nu pas.
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
  donderdag 20 november 2014 @ 11:21:07 #237
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_146836328
Nog ff aankoop tips:

- Een blik bierextract - website of lokale brouwwinkel
- Gist emmer of vat - Curtec vat in watersport winkel of zo, let wel op voedsel veilig.
- waterslot - website of lokale brouwwinkel. Latex 'handschoen' met spelden prikje kan desnoods ook :-)
- desinfectans voor dat vat - veel schoonmaakmiddelen voldoen maar mag niet desinfecterend genoemd worden. Let wel op reukstoffen. Starsan is populair.
- hevelslang, voedselveilig! - siloconen. Of pvc maar dan niet voor warm gebruik.
- lege flesjes (met beugel is makkelijker) - supermarkt en dan eerst een vrolijk weekend hebben.
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
  donderdag 20 november 2014 @ 22:40:11 #238
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146856059
^O^ thanks!
Resistance is futile.
  zaterdag 22 november 2014 @ 13:40:22 #239
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146896749
Starterskit met veel goeie recensies (wel prijzig, 65 GBP)



Ingredientenpakket, help! Welke biertjes zijn makkelijk om mee te beginnen?
Resistance is futile.
pi_146901205
quote:
7s.gif Op zaterdag 22 november 2014 13:40 schreef Seven. het volgende:
Starterskit met veel goeie recensies (wel prijzig, 65 GBP)



Ingredientenpakket, help! Welke biertjes zijn makkelijk om mee te beginnen?
Gewone pilsener.

Houd trouwens goed rekening met de temperatuur als je gaat brouwen. Bij mij staat mijn volgende project nog even in de wacht omdat het buiten te koud is en ik in de schuur brouw. Vanaf het voorjaar mag het weer.

Gelukkig heb ik nog zo'n 35 liter zelfgebrouwen bier in de voorraadkast staan ;)
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  maandag 24 november 2014 @ 09:01:21 #241
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_146947193
quote:
7s.gif Op zaterdag 22 november 2014 13:40 schreef Seven. het volgende:
Starterskit met veel goeie recensies (wel prijzig, 65 GBP)



Ingredientenpakket, help! Welke biertjes zijn makkelijk om mee te beginnen?
Wat ik bedoelde is dat je uit dit pakket (als je verder gaat) waarschijnlijk over een jaar slechts nog een paar dingen gebruikt. Die gistemmer ga je vlot vervangen door een vat en die bottel emmer met kraantje blijft ook als snel ongebruikt staan omdat het lastig is schoon te maken en weinig toegevoegde waarde heeft.

Nogmaals, pils moet je op lagere temperatuur vergisten en is lastig om de smaak goed te krijgen. Blond is makkelijker.
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
  maandag 24 november 2014 @ 23:33:32 #242
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146974785
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 09:01 schreef BartNH het volgende:
Wat ik bedoelde is dat je uit dit pakket (als je verder gaat) waarschijnlijk over een jaar slechts nog een paar dingen gebruikt. Die gistemmer ga je vlot vervangen door een vat en die bottel emmer met kraantje blijft ook als snel ongebruikt staan omdat het lastig is schoon te maken en weinig toegevoegde waarde heeft.

Nogmaals, pils moet je op lagere temperatuur vergisten en is lastig om de smaak goed te krijgen. Blond is makkelijker.
Ik kijk nog even verder.
Resistance is futile.
  dinsdag 25 november 2014 @ 09:55:47 #243
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_146980221
Even wat links naar een willekeurige shop in UK

http://www.brewstore.co.u(...)-30-litre-2361-p.asp

http://www.brewstore.co.uk/plastic-u-bend-1413-p.asp (26") en een voedselveilige slang van dezelfde diameter

http://www.brewstore.co.uk/brewferm---belgian-beer-kits-64-c.asp

http://www.brewstore.co.uk/12-thermometer-1380-p.asp

Het enige wat ik in die shop absoluut mis is schoonmaak /desinfectie spul.

http://www.the-home-brew-(...)7g.html#.VHRA8YuG8qQ

Bovenstaande is ongeveer wat je moet kopen. Daarnaast heb je ook een maatbeker en mogelijk een keuken weegschaalt nodig (suiker afwegen). Een lepel met lange steel voor roeren. De Starsan ga je verdunnen en o.a. toepassen met een schone plantenspuit of zo iets. Die mag je dus ook ergens kopen.

Bij elkaar heb je dan een setje voor veel minder geld en met een redelijke kans dat je de onderdelen niet na twee keer gebruiken ga vervangen.

Als je besluit op het echte werk over te stappen "full grain" dan wordt de investering wel even behoorlijk.

Wat de smaak erg ten goede komt is vergisten bij een zeer stabiele temperatuur 19 of 20 graden C. Een van je eerst volgende projecten is dan een klimaat kast bouwen van een oude koelkast scoren en en een stc-1000 plus verwarmingsmatje. Voor nu zou ik een donker hoekje in huis zoeken met een stabiele temperatuur rond de twintig graden. Donker maken door afdekken met een deken werkt natuurlijk prima.
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
pi_146996738
Die investering heb ik zojuist gedaan. *O* *O* *O* *O*

Brouwketel, moutmolen, filter en mouten gekocht. Nu wachten op de pakketbezorger. :%
  donderdag 11 december 2014 @ 17:25:49 #245
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_147487795
Voor de liefhebbers zijn er zondag bij de Beertemple zeer speciale bieren te vinden (max. 10 fusten in Nederland), de brouwers zijn er dan ook bij: https://www.facebook.com/(...)d_story_type=regular

En morgen is er weer een "fundraiser" avond (vanaf 20:00 op de oudegracht a/d werf 5) bij de Rooie Dop in Utrecht, ook daar zijn weer erg speciale bieren te vinden.
  dinsdag 20 januari 2015 @ 22:06:01 #246
277627 Seven.
We are Borg.
pi_148890818
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 09:01 schreef BartNH het volgende:

Wat ik bedoelde is dat je uit dit pakket (als je verder gaat) waarschijnlijk over een jaar slechts nog een paar dingen gebruikt. Die gistemmer ga je vlot vervangen door een vat en die bottel emmer met kraantje blijft ook als snel ongebruikt staan omdat het lastig is schoon te maken en weinig toegevoegde waarde heeft.

Nogmaals, pils moet je op lagere temperatuur vergisten en is lastig om de smaak goed te krijgen. Blond is makkelijker.
Mijn vriend wilde Europese Lager als eerste proberen, ik weet niet waar dit eindigt.

Zaterdag brouwdag. Alles schoongemaakt. Het staat op 20c te vergisten wat volgens het recept klopt maar ik lees hier en ook elders dat koeler beter is. Hoe lang laat je het dan staan als je kouder laat vergisten?

Overigens bestaat het pakket uit fermentation bucket zonder kraantje, makkelijk schoonmaken maar kut om je monsters voor de hydrometer te nemen. En dan een tweede fermentatie waardoor je rechtstreeks uit de tap kunt lurken maar moet je wel ff wat ruimte in de koelkast hebben.

Ik zie overigens geen gestaag geborrel en dat doet mij denken dat de eerste keer geen succesvolle keer gaat worden.

Wie hier gooit trouwens de gist zo vanuit het zakje in de emmer? Of doen jullie dat eerst apart met water enzo?
Resistance is futile.
  dinsdag 20 januari 2015 @ 22:12:29 #247
277627 Seven.
We are Borg.
pi_148891154
Oh, ik woon trouwens op nog geen half uur rijden van een goeie winkel, nog geen 10 minuten van mijn werk :') . Als ik dat geweten had.... Hoe dan ook, binnenkort even binnen springen daar, volgens mij is het leuker om zelf je eigen bierextract te maken.
Resistance is futile.
pi_148891659
quote:
7s.gif Op dinsdag 20 januari 2015 22:06 schreef Seven. het volgende:

[..]

Mijn vriend wilde Europese Lager als eerste proberen, ik weet niet waar dit eindigt.

Zaterdag brouwdag. Alles schoongemaakt. Het staat op 20c te vergisten wat volgens het recept klopt maar ik lees hier en ook elders dat koeler beter is. Hoe lang laat je het dan staan als je kouder laat vergisten?

Overigens bestaat het pakket uit fermentation bucket zonder kraantje, makkelijk schoonmaken maar kut om je monsters voor de hydrometer te nemen. En dan een tweede fermentatie waardoor je rechtstreeks uit de tap kunt lurken maar moet je wel ff wat ruimte in de koelkast hebben.

Ik zie overigens geen gestaag geborrel en dat doet mij denken dat de eerste keer geen succesvolle keer gaat worden.

Wie hier gooit trouwens de gist zo vanuit het zakje in de emmer? Of doen jullie dat eerst apart met water enzo?
Twintig graden lijkt mij een prima temperatuur. Hoe lang je het brouwsel uiteindelijk laat staan hangt van verschillende zaken af. Het beste kan je met de hydrometer de dichtheid voortdurend meten om te kijken wanneer je het brouwsel op de fles kan over gieten. Zelf proef ik ook af en toe om te kijken hoe ver het al is.

En het zakje gist kan je inderdaad beter losweken in een glas lauw water, maar dat is een beetje laat nu ;)
Maar op zich moet dit ook geen problemen opleveren.

Veel succes :)
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_148900268
quote:
7s.gif Op dinsdag 20 januari 2015 22:06 schreef Seven. het volgende:

[..]

Mijn vriend wilde Europese Lager als eerste proberen, ik weet niet waar dit eindigt.

Zaterdag brouwdag. Alles schoongemaakt. Het staat op 20c te vergisten wat volgens het recept klopt maar ik lees hier en ook elders dat koeler beter is. Hoe lang laat je het dan staan als je kouder laat vergisten?

Overigens bestaat het pakket uit fermentation bucket zonder kraantje, makkelijk schoonmaken maar kut om je monsters voor de hydrometer te nemen. En dan een tweede fermentatie waardoor je rechtstreeks uit de tap kunt lurken maar moet je wel ff wat ruimte in de koelkast hebben.

Ik zie overigens geen gestaag geborrel en dat doet mij denken dat de eerste keer geen succesvolle keer gaat worden.

Wie hier gooit trouwens de gist zo vanuit het zakje in de emmer? Of doen jullie dat eerst apart met water enzo?
ik gooi de gist er zo los bij. Gaat eigenlijk altijd goed. Tussenstap met water is risicovol qua besmetting, die sla ik daarom over.
  donderdag 22 januari 2015 @ 23:11:28 #250
277627 Seven.
We are Borg.
pi_148963308
Mijn lager, gewoon in plastic vat dat onder druk staat voor tweede fermentatie of beter bottelen?

Ik ben mijn volgende bier aan het plannen. Ventiel dat we hebben is ronduit klote dus die wil ik vervangen. En ik wil dus een kleinere set aanschaffen voor erbij zodat ik lekker aan kan blijven rommelen voor mezelf want ik ben niet zo'n lager freak.
Resistance is futile.
  vrijdag 23 januari 2015 @ 07:48:34 #251
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_148969356
Mijn beperkte ervaring met (kit) lagers is dat je een acceptabel product kunt krijgen als je het gewoon op kamertemperatuur doet, maar met een goeie lager/pilsner heeft het niets gemeen. Je krijgt vaak een beetje rare bijsmaakjes door de te hoge vergisting.

Als je dit echt vaker wilt doen zou ik in een koelopstelling investeren. Of het bij bovengistend houden waar je veel meer kanten op kunt.
  zaterdag 24 januari 2015 @ 19:20:47 #252
277627 Seven.
We are Borg.
pi_149017751
Ik ben geen lager fan, volgend recept moet iets stout-achtigs worden, kan mijn vriend lageren.
Resistance is futile.
pi_149054584
Gisteren een red-ale gebrouwen voor de lente. Ik heb nog iets van 12 "grolsch" beugels met een high-gravity stout die nu 4 maanden staan te rijpen, ik denk alleen niet dat ze nog erg lang zullen staan :Y)
  donderdag 5 februari 2015 @ 14:19:24 #254
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_149387657
17 mei is er een "Brewfest" bij de Molen, daar kunnen alle hobbybrouwers elkaars bieren proeven en is er ook een beoordeling voor beste hobby bier van Nederland: https://www.facebook.com/brewfest01?fref=nf

quote:
De inschrijving van BrewFest is begonnen, vanaf nu kunnen jullie hobby-brouwers zich inschrijven door een mail te sturen naar planbrotterdam@gmail.com en hierin zoveel mogelijk informatie over jullie en jullie bier te vermelden.

De mannen van Oersoep, Oedipus Brewing en Rooie Dop komen naar alle waarschijnlijkheid jullie bier beoordelen, dus is het van belang dat jullie voor het festival minimaal 1 soort bier al op fles hebben staan.

Als brouwer ben je 17 mei vanaf 10 uur 's ochtends welkom bij Eet & Bierlokaal de Molen om je installatie op te zetten. vanaf 12 uur is BrewFest open voor publiek en kan men jullie brouwproces zien en jullie mee gebrachte bier proeven.

Verder zal de Molen zorgen voor genoeg eten voor de hongerige bierbuikjes en zal er voor muziek gezorgd worden.

Het belooft een mooie dag te worden! ik heb er in ieder geval veel zin in!

ps. er zijn 20 plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij!

Groetjes,

Jan Roctus
  zondag 29 maart 2015 @ 14:16:41 #255
442667 henksleter
bier brouwer
pi_151154949
Goede morgen,

Ik brouw al enige tijd bier,
nu heb ik van brupack een bavarian witbier pakket gekocht.
Maar geen nl beschijving,

Wie kan mij helpen.
pi_151162873
quote:
0s.gif Op zondag 29 maart 2015 14:16 schreef henksleter het volgende:
Goede morgen,

Ik brouw al enige tijd bier,
nu heb ik van brupack een bavarian witbier pakket gekocht.
Maar geen nl beschijving,

Wie kan mij helpen.
Dit pakket: Brupaks BOTW - Bavarian Weissbier?
pi_151217109
Dag allen,

Ben samen met wat vrienden ook op het idee gekomen om zelf bier te gaan brouwen, nu moeten we uiteraard een startpakket hebben. Mijn vraag aan jullie, ervaren brouwers :-), is of dit wat is;

http://www.brouwmarkt.nl/(...)rouwen-pro-plus.html

Eventueel nog extra zaken welke aangeschaft dienen te worden??
Ben benieuwd naar de reacties!
pi_151217549
Een schrootmolen, brouwpan, hevelfilter of filteremmer, temperatuur gestuurde vergistingskast.

Ik zelf ben sinds eind 2014 zelf aan het brouwen. Maar heb me vanaf september eerst op de theorie gericht. Het boek 'Verander water in Bier' is goed studie materiaal.

Zonder enige kennis beginnen met bierbrouwen zou ik niet doen.
Of je moet je moet eerst beginnen met blikbrouwen en dan langzaam spulletjes (en kennis) verzamelen om naar het vol-mout brouwen over te stappen. Echter heb ik weinig vertrouwen in de smaak van dergelijke blikken.
pi_151219365
Blikbrouwen is een prima manier om uit te vinden of je het leuk vind en om iets handigheid te krijgen in schoon en nauwkeurig werken. Die zestig euro en een blik kosten je de kop niet.

Van die set van zestig euro ga je maar een paar dingen wel blijven gebruiken en een deel ga je vervangen. Gistvat van dertig liter kan je tot 20 liter in vergisten en ziet er praktisch uit. Goed schoon te maken en het past in een afgedankte koelkast die je tot klimaatkamer kan verbouwen.

Blikken smaken niet als beste (met de bijgeleverde gist) maar vies is het ook weer niet.
pi_151544554
Het weer laat het bijna weer toe om weer te gaan brouwen *O*
Alleen wel eerst alle materialen grondig schoonmaken -O-
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_151616791
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 april 2015 11:52 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Het weer laat het bijna weer toe om weer te gaan brouwen *O*
Alleen wel eerst alle materialen grondig schoonmaken -O-
Tuin brouwer? Bij mij gaat binnenkort de zomerstop in. Weet wel leukere dingen te doen dan boven een warme pan te hangen.
pi_151616915
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 18:07 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Tuin brouwer? Bij mij gaat binnenkort de zomerstop in. Weet wel leukere dingen te doen dan boven een warme pan te hangen.
Ja. Alleen niet in een pan uiteraard. En je bent maar 5 minuutjes per dag kwijt en een uurtje om straks over te gieten. Alleen het bottelen straks duurt wat langer.

Meeste werk heb ik al gedaan nu :)
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_151618099
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 18:10 schreef voetbalmanager2 het volgende:
En je bent maar 5 minuutjes per dag kwijt en een uurtje om straks over te gieten.
Vertel eens verder. Doe je zeer grote batches en dan wort bewaren of zo?

Als ik uit mn werk om vijf uur thuis kom begin ik met brouwen. Tussendoor ga ik koken en eten. Ook doe ik tussendoor de vorige batch in flessen. In vier a vijf uur is de sessie weer klaar en staan er bijna drie kratten in fles te hergisten en een kleine 25 liter in een vat in de klimaatkast. Het enige wat ik doe tussen de sessies door is het grondig uitspoelen van flessen gevolgd door een vaatwasser beurt.
pi_151618311
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 18:44 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Vertel eens verder. Doe je zeer grote batches en dan wort bewaren of zo?

Als ik uit mn werk om vijf uur thuis kom begin ik met brouwen. Tussendoor ga ik koken en eten. Ook doe ik tussendoor de vorige batch in flessen. In vier a vijf uur is de sessie weer klaar en staan er bijna drie kratten in fles te hergisten en een kleine 25 liter in een vat in de klimaatkast. Het enige wat ik doe tussen de sessies door is het grondig uitspoelen van flessen gevolgd door een vaatwasser beurt.
Afhankelijk van het soort bier tussen de 25 en 40 liter bier per keer. Ik werk op simpele wijze met moutpakketten. Alles schoonmaken voor ik begin is het meeste werk. Dan maak ik ook alle flesjes schoon en als ik dan kan gaan bottelen dan hoef ik die alleen nog maar om te spoelen.

Wat ik alleen wel doe is na een dag of 10 het brouwsel overgieten in een nieuw schoon vat.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_151620197
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 18:49 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Afhankelijk van het soort bier tussen de 25 en 40 liter bier per keer. Ik werk op simpele wijze met moutpakketten. Alles schoonmaken voor ik begin is het meeste werk. Dan maak ik ook alle flesjes schoon en als ik dan kan gaan bottelen dan hoef ik die alleen nog maar om te spoelen.

Wat ik alleen wel doe is na een dag of 10 het brouwsel overgieten in een nieuw schoon vat.
Een moutpakket? Dat is toch gewoon mout maar dan in tevoren afgewogen hoeveelheden? Of bedoel je moutextract? Dat laatste scheelt inderdaad veel tijd.

Schoonmaken doe ik na gebruik. Alles is dan direct inzetbaar bij de volgende sessie. Alleen het gistvat en mn hevel/bottelslang doe ik desinfecteren met Starsan. De flessen beschouw ik na een vaatwasbeurt als voldoende gedesinfecteerd. Bottelen doe ik na 14 dagen, tussentijds overhevelen is dan alleen maar extra (schoonmaak)werk. Wel zet ik minimaal een dag te voren het gistvat hoog om te bottelen, dat scheelt weer in gist 'opwaaien'.
pi_151620792
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 19:28 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Een moutpakket? Dat is toch gewoon mout maar dan in tevoren afgewogen hoeveelheden? Of bedoel je moutextract? Dat laatste scheelt inderdaad veel tijd.

Schoonmaken doe ik na gebruik. Alles is dan direct inzetbaar bij de volgende sessie. Alleen het gistvat en mn hevel/bottelslang doe ik desinfecteren met Starsan. De flessen beschouw ik na een vaatwasbeurt als voldoende gedesinfecteerd. Bottelen doe ik na 14 dagen, tussentijds overhevelen is dan alleen maar extra (schoonmaak)werk. Wel zet ik minimaal een dag te voren het gistvat hoog om te bottelen, dat scheelt weer in gist 'opwaaien'.
Moutextract inderdaad. Alleen nog bijpassende gist, water en suiker toevoegen. En eventueel nog een beetje suiker later bij het bottelen indien nodig.

Voor het schoonmaken heb ik chemipro caustic zoals nu, wanneer ik na een half jaar weer van start ga en chemipro oxi voor de rest.

Ik heb ook gebrouwd zonder een extra vat te gebruiken, maar toen was er nogal veel residu dat de kwaliteit beïnvloedde.
En hoe lang het totale proces duurt bij mij verschilt ook nogal eens. Heb al eens na 11 dagen gebotteld, maar ook al eens na 17 dagen. Gewoon goed meten hoe ver het bier al is en dan bepaal ik wanneer het gebotteld kan worden. Nagisten op de fles doe ik ook altijd.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_151622663
Ja, dan moet je feitelijk nog veel schoner werken dan dat je zelf gaat maischen en koken. Na een keer of vijf blik en extract brouwen ben ik het 'hele' proces zelf gaan doen. Hele tussen aanhalingstekens omdat mout natuurlijk nog altijd een halffabrikaat is en gedroogde gist is ook simpeler dan eigen culturen gaan onderhouden.

Behalve dat het behoorlijk nauwkeurig werken vereist om bieren te kunnen reproduceren geeft het ook meer voldoening om zelf creatiever te kunnen zijn. (En het is goedkoper). Die stap maken is best leuk maar het vergt behoorlijk meer investering in geld en tijd dus. Zelf brouwen is een dure manier om een goedkoop biertje te drinken.

Na dus een veetig keer brouwen vind ik mn eigen biertjes veel lekkerder dan commerciële maar ik kom ook mensen tegen die mijn bier te slap vinden. Mogelijk moet ik ook eens iets hoppiger en met meer CO2 maken, een Westmalle trippel kloon bijvoorbeeld. Zelf vind ik dat die zaken de subtiele smaak verdringen.
  zondag 12 april 2015 @ 20:32:34 #268
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_151623269
Het wordt weer tijd om een gemberbier te brouwen :9
pi_151649979
quote:
1s.gif Op zondag 12 april 2015 20:32 schreef Erasmo het volgende:
Het wordt weer tijd om een gemberbier te brouwen :9
Wat voor gist ga je gebruiken, natuurlijk of gist uit een pakje? Ik had ooit eens een lading verse gember van een vriend gekregen (vers uit zijn tuin) en daar toen 1) een siroop van gemaakt, 2) water+extra suiker en iets van 10 minuten gekookt en wat gist voeding toegevoegd 3) met champagne gist laten fermenteren 4) 2de fermentatie op de fles. De eerste paar flessen waren best "pittig"; de laatste paar heb ik een aantal maanden laten liggen en die waren best goed.
  maandag 13 april 2015 @ 16:59:14 #270
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_151650102
Cidergist van de brouwmarkt.
pi_154116937
Goedendag, ik wil graag gaan brouwen.
Die setjes zijn allemaal plastic proef je dat niet heel erg?
pi_154118038
quote:
1s.gif Op maandag 6 juli 2015 16:22 schreef tailfox het volgende:
Goedendag, ik wil graag gaan brouwen.
Die setjes zijn allemaal plastic proef je dat niet heel erg?
Nee, dat proef je niet. Heel veel levensmiddelen zitten een deel van de tijd in plastic.

Die emmers ga je waarschijnlijk na een paar keer niet meer gebruiken (zie je eigen topic). Ze krassen erg makkelijk en dat kan infecties opleveren. Ook lekken ze erg vaak een beetje langs het deksel waardoor het lastiger is om de voortgang van de vergisting te controleren.
  zondag 19 juli 2015 @ 18:06:37 #273
125061 Koenholio
*O* Adenine, Thymine,..
pi_154467317
Leuk topic! Ben deze week net begonnen met brouwen (Hema had een kit van Brooklyn Brewshop in de aanbieding), leuk werk! Met zo'n kit is het vrij simpel aangezien je er een goede handleiding bij hebt, nu ben ik zelf wat aan het zoeken naar meer achtergrondinformatie zodat ik straks van kits kan afstappen en alle ingrediënten zelf kan uitzoeken.

Deze links zijn wel handig vond ik zelf (engelstalig):
How to brew
Brew Your Own, vooral de resource charts zien er handig uit voor als je gisten en hop gaat uitzoeken

Had trouwens het idee om een keer bier te maken met thee. Iemand ervaring daarmee?

Maar goed, eerst maar eens zien hoe mijn eerste brouwsel uitpakt :)

[ Bericht 0% gewijzigd door Koenholio op 19-07-2015 22:52:07 ]
Guanine en Cytosine! *O*
pi_154474308
Ik heb zelf een paar dagen geleden het book "Home brew beer" van Greg Hughes aangeschaft. Deze werd aangeraden op de website van Brouwmarkt en ik moet zeggen dat het best wel veel extra informatie geeft over de ingrediënten (oa. de herkomst, de functie en de verschillende types) en het brouwproces. Je kunt het inderdaad allemaal wel op internet vinden, maar vond 't sowieso wel fijn om voor het begin één informatiebron te hebben.

Op dit moment heb ik nog niets gekocht, maar zit er aan te denken om eerst maar eens een kit te kopen en daarna naar het brouwen met malt-extracten toe te gaan.
:: Toenie ::
pi_154509574
Yeah, dubbelpost. Ik heb toch besloten om direct maar met het malt-extract te beginnen en dus zelf hop toe te voegen. Nu heb ik in het boek een recept voor "Belgium Pale Ale" gevonden dat ik graag wil maken. Vijf weken bereidingstijd, dus helemaal prima. Nu heb ik alleen een vraag over de hops die ik moet gebruiken. Er wordt aangeraden om Golding 5.5 te gebruiken, maar dit is bij de brouwmarkt niet verkrijgbaar onder deze naam.Op deze website is aangegeven dat het in de USA bekend staat als Bramlings. Als ik daar volgens op zoek, kom ik hierop uit:

Bramling Cross. Dit is wel een 5.5, maar weet iemand hier toevallig iets meer over? Klopt het dat dit de Golding is die ik zoek?
:: Toenie ::
pi_154510062
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2015 11:53 schreef toenie het volgende:
Yeah, dubbelpost. Ik heb toch besloten om direct maar met het malt-extract te beginnen en dus zelf hop toe te voegen. Nu heb ik in het boek een recept voor "Belgium Pale Ale" gevonden dat ik graag wil maken. Vijf weken bereidingstijd, dus helemaal prima. Nu heb ik alleen een vraag over de hops die ik moet gebruiken. Er wordt aangeraden om Golding 5.5 te gebruiken, maar dit is bij de brouwmarkt niet verkrijgbaar onder deze naam.Op deze website is aangegeven dat het in de USA bekend staat als Bramlings. Als ik daar volgens op zoek, kom ik hierop uit:

Bramling Cross. Dit is wel een 5.5, maar weet iemand hier toevallig iets meer over? Klopt het dat dit de Golding is die ik zoek?
http://members.ziggo.nl/drents.hopbier/vervangende_hopsoorten.htm lijkt me een handige link.
en Brouwmarkt is niet de enige verkoper. http://www.vanderkooyjubb(...)ge-ingredienten.html

succes.
pi_154541667
Ah, dat ziet er uit als een overzichtelijke website! _O_

Als ik daar echter zoek op Golding, komt ook Bramling Cross naar voren. Ik denk dan toch dat ik eerst alles bij de brouwmarkt vandaan ga halen. Op dit moment staat in mijn winkelmandje het volgende:

- Bierbrouwen pro plus
- Caramunich Malt T1
- 5KG moutextract - Duurder dan ik dacht :X
- Wyest 3942 XL Belgian Wheatbier
- 100g Bramling Cross Hop
- 100 Saaz Hop

Nog te kopen: Protofloc, maar dit kan ik niet vinden op beide websites. Is dit gelijk aan een andere supermoss of heeft iemand hier een adresje voor?
:: Toenie ::
  woensdag 22 juli 2015 @ 14:56:01 #278
403866 richolio
#MacMasterrace
pi_154541780
Ik heb zo'n ding voor mijn vader gehaald;



Hoe zou hij hier nou smaakjes aan toe kunnen voegen? Zou wel zo leuk zijn
'Richolio _O_' - tong80
LAST.FM
pi_154541957
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2015 14:52 schreef toenie het volgende:
- Caramunich Malt T1
- 5KG moutextract - Duurder dan ik dacht
- Wyest 3942 XL Belgian Wheatbier

Ik heb onlangs een experiment gedaan met wheat gist (wb-06) voor een blonde en dat was niet echt lekker. Maar er zijn meer smaakfactoren. Heb je het recept ergens vandaan. (edit: uit dat boek dus. Dan mag je er van uit gaan dat het een smakelijk recept is.)

Extract zou ik als een tussenfase zien om je zelf makkelijker te maken. Na een of twee keer extract is de overstap naar moutbrouwen niet zo heel groot meer. En wordt het wel veel goedkoper.

[ Bericht 1% gewijzigd door qajariaq op 22-07-2015 15:31:42 ]
pi_154561969
De Belgium Wheatbeer gist was een "Brewers' tip", maar misschien kan ik dan toch maar beter op safe spelen en de eerder aangeraden gist pakken. Ik heb nog twee vraagjes:

- Protofloc is dus Irish Moss in tabletvorm? Klopt dit, zo, ja waar kan ik dit krijgen?
- Pale Ale is bovengistend, maar ik zie in het gistingsvat van Brouwmarkt geen kraantje zitten. Wat is de beste optie qua vat voor pale ale? Ik ben bang dat er residu wordt meegenomen bij het overschenken.
:: Toenie ::
pi_154563810
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juli 2015 11:12 schreef toenie het volgende:
De Belgium Wheatbeer gist was een "Brewers' tip", maar misschien kan ik dan toch maar beter op safe spelen en de eerder aangeraden gist pakken. Ik heb nog twee vraagjes:

- Protofloc is dus Irish Moss in tabletvorm? Klopt dit, zo, ja waar kan ik dit krijgen?
- Pale Ale is bovengistend, maar ik zie in het gistingsvat van Brouwmarkt geen kraantje zitten. Wat is de beste optie qua vat voor pale ale? Ik ben bang dat er residu wordt meegenomen bij het overschenken.
Protafloc is erg moeilijk te krijgen in Nederland. Dat je residu overhoudt bij bovengistend bier is onvermijdelijk, maar het is geen groot probleem. Je kan het beste je brouwsel overgieten in een schoon vat voordat je gaat bottelen. Op die manier heb je nauwelijks residu in je flesjes.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_154564822
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juli 2015 12:17 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Protafloc is erg moeilijk te krijgen in Nederland. Dat je residu overhoudt bij bovengistend bier is onvermijdelijk, maar het is geen groot probleem. Je kan het beste je brouwsel overgieten in een schoon vat voordat je gaat bottelen. Op die manier heb je nauwelijks residu in je flesjes.
Residu zakt gewoon naar de bodem. Zelf vul ik vanuit het gistvat maar zet dat wel een dag tevoren op tafel. Dus suiker afmeten per flesje (miniklontje in beugelfles =+- 6.5 gr/liter), hevelslang voorzichtig in het vat en gaan. Na het aanzuigen de slang dichtknijpen en een beetje besproeien met desinfectans.

Het alternatief is suiker oplossen in een schoon vat en daar je jongbier op hevelen en van daaruit flesjes vullen met hevelslang of kraantje met een slangetje. Gieten is uit den boze. Dan krijg je erg veel zuurstof in je jongbier en dat geeft weer ongewenste smaken na verloop van tijd.

Een beetje gist zal altijd meekomen en dat heb je ook nodig voor je nagisting op de fles. Mos heb ik nog nooit gebruikt en toch zijn mijn blondjes helder zolang de flesjes maar niet te veel bewegen.
pi_154628940
Thanks, dan maak ik mijn eerste batch zonder protofloc.

De bestelling is de deur uit *O* Heb alles bij brouwmarkt gehaald, maar ik zal de alternatieven zeker eens vaker bekijken. Op aanrader van qajariaq toch maar de brewers' tip genegeerd en volgens het recept Qyeast 3533 Belgium Ardennes besteld.

Hopelijk volgende weekend aan de slag :)
:: Toenie ::
pi_154630093
Vandaag suiker toevoegd aan de batch Brewferm Triple. Ben erg benieuwd of dit wat gaat worden!



Voorheen al de Brewferm Gold en Brewferm Gallia gebrouwen met een redelijke standaardkit van Brouwland. We hebben er alleen een extra brouwemmer bijgekocht.

Moet zeggen dat het allemaal erg eenvoudig gaat en verrassend goed smaakt! :)
Ondanks dat je niet veel hoeft te doen is het erg leuk om zo je eigen biertje te brouwen. Ideaal cadeau ook voor bierdrinkende mannen.

Heb trouwens veel gehad aan deze handleiding:
http://www.wiki-hobbybrou(...)_brouwer:blikbrouwen

Wellicht in de toekomst leuk om eens 'echt' te gaan brouwen. Nadeel is enkel dat je wat meer geld kwijt bent aan spullen.
pi_154662182
Een tijdje geleden heb ik mijn eerste biertje gebrouwen: een blonde van The Brooklyn Brew Shop. Dit was een starterspakket van de Hema dat goed was voor ongeveer 3.8 liter (1 gallon). Door de duidelijke gebruiksaanwijzing kon er weinig fout gaan en het biertje was, naar mijn mening, best goed geslaagd. Al was het uiteindelijke koolzuurgehalte wellicht ietsje pietsje te hoog, maar dit kon de pret niet drukken.

Voordat ik al dan niet een grotere installatie ga aanschaffen wil ik nog een keer met m'n huidige 'apparatuur' aan de slag. Hiervoor heb ik bij brouwmout.nl via hun receptservice alle ingrediënten aangeschaft om een IPA te maken. Echter heb ik nu al, voordat ik het spul überhaupt in huis heb, een paar absolute beginnersvraagjes... Is het bijvoorbeeld mogelijk extra suiker toe te voegen als ik alles in de vergistingsfles stop om zo het alcoholpercentage te verhogen (ik heb brouwsuiker gekocht)? Zo ja, hoeveel suiker zal ik dan ongeveer moeten gebruiken per liter?
Mijn volgende vraag is wederom 'suikergerelateerd', want hoeveel brouwsuiker moet ik bij het bottelen toevoegen? De vorige keer heb ik twee eetlepels honing gebruikt op ongeveer 3.8 liter eindproduct. Op zich was dit prima, maar ik weet niet of dit ook kan bij een IPA.

Alvast bedankt! Mocht ik later meer vragen hebben dan horen jullie het wel ;)

[ Bericht 0% gewijzigd door NeuNeu op 26-07-2015 22:53:10 ]
pi_154667259
Ja, je kunt suiker toevoegen aan je gistvat. Dat zal echter alleen de alcohol omhoog trekken en niet de smaak. Dus als je overdrijft krijg je een biertje wat uit balans is. Een grove schatting is dat je per 15 gram per liter een procent alcohol erbij krijgt. Echter ook niet overdrijven want je gist heeft ook grenzen. Door eerst een week te laten vergisten en dan pas die suiker erbij zal je betere uitvergisting krijgen.

Geen idee wat bottelsuiker anders is dan kristalsuiker, waarschijnlijk alleen dat het in een bolletje is geperst. Bij honing zal er naast de suiker nog wel iets van een ander stofje in zitten maar of je dat kunt proeven? Kristalsuiker is prima, de miniklontjes passen precies in een beugelfles, 3,1 gr op bijna een halve liter ~=~ 6,5 gr/l, net mooi voor bottelen.

Als test kan je inderdaad kleine hoeveelheden brouwen (2 tot 4 liter) zonder heel veel te hoeven aanschaffen. Filteren en spoelen zou met kaasdoek in een vergiet kunnen. Koelen kan desnoods 'au bain marie' in de gootsteen. Afwegen van hop wordt wel lastig, een standaard keukenweegschaal is te grof voor een paar gram. Vergisten kan je opdelen in 2 l cola flessen (denk om 1/3 kopruimte en donker wegzetten). Nadeel is dat je evengoed tientjes moet investeren in ingrediënten. Ook moet je meer improviseren terwijl je juist met leren bezig bent.

Eneh, opletten dat je die brouwavond niet meer opdrinkt dan je kan brouwen. O~)

[ Bericht 0% gewijzigd door qajariaq op 27-07-2015 09:27:24 (aanvulling) ]
pi_154671652
quote:
0s.gif Op maandag 27 juli 2015 08:21 schreef qajariaq het volgende:
...
Bedankt voor je reactie!
Omdat ik het Hema-starterspakket al heb, hoef ik dus voor het brouwen van kleine hoeveelheden geen materiaal meer aan te schaffen. Alleen de ingrediënten. Mocht het een succes worden zit ik er wel aan te denken bijvoorbeeld een elektrische brouwketel aan te schaffen. Dat lijkt me toch wat handiger om het maischschema aan te houden dan een kookplaat :P

Nog even een vraagje: in verschillende gebruiksaanwijzingen zie ik staan dat het jongbier na de hoofdvergisting moet worden overgeheveld naar een ander vergistingsvat voor de nagisting. Is dit noodzakelijk? Bij mijn eerste batch bier heb ik het namelijk gewoon in hetzelfde vergistingsvat gelaten.Volgens mij ging dit ook prima. Wat raden jullie aan?
pi_154674101
quote:
0s.gif Op maandag 27 juli 2015 12:51 schreef NeuNeu het volgende:
in verschillende gebruiksaanwijzingen zie ik staan dat het jongbier na de hoofdvergisting moet worden overgeheveld naar een ander vergistingsvat voor de nagisting. Is dit noodzakelijk?
In hobbybrouwersland zijn een aantal zaken eeuwig en altijd ter discussie. Dit is er een van.

Zelf doe ik nooit overhevelen maar na een twee weken liefst wel in flesjes gieten. Bier waarvan je weet dat het echt lang op het vat blijft zou ik zelf wel een keer overhevelen.

Waar wel iedereen het over eens: De temperatuur constant houden bij de vergisting (19 a 20 gr C) levert veel smaakvoordeel op.

quote:
0s.gif Op maandag 27 juli 2015 12:51 schreef NeuNeu het volgende:
Hema-starterspakket
Even gekeken, dat ziet er best wel goed uit. Alleen een koeler en een schrootmolen erbij. Helaas zijn dat prijzige onderdelen.
edit: en de slang liever vervangen door een siliconen exemplaar (is warm ook voedsel-veilig).

quote:
0s.gif Op maandag 27 juli 2015 12:51 schreef NeuNeu het volgende:
elektrische brouwketel
De termostaat in zo'n ding is erg ongevoelig, zonder thermostaat is goedkoper en bestel in china een stc 1000 voor dat doel.

[ Bericht 2% gewijzigd door qajariaq op 27-07-2015 14:31:16 ]
pi_154680630
Ok, duidelijk!
Dat het stabiel houden van de vergistingstemperatuur belangrijk is had ik al door, maar dat is meteen ook vrij lastig. Idealiter zou ik een vergistingskast hebben (met ingebouwde stc-1000?), maar dat komt misschien later wel.
Voorlopig probeer ik de temperatuur in de zitkamer maar zo stabiel mogelijk te houden... :P

Nóg even een vraag: mijn vergistingsvat is een grote fles met smalle hals. Graag wil ik een beetje suiker toevoegen om het alcoholpercentage te verhogen, aangezien dit de vorige keer voor mijn gevoel vrij laag was. Nu heb je al aangegeven dat dit het beste na de hoofdvergisting kan worden toegevoegd. Ik vrees echter dat ik het dan niet meer goed kan mixen, door de smalle hals van de fles kan ik er immers niet goed bij. Liever heb ik ook niet dat 'gedoe' van overhevelen om er voor te zorgen dat ik de suiker(oplossing) goed kan mengen met het gistende bier.
Mijn vraag: Kan ik de extra suiker direct, dus vóór de hoofdvergisting, toevoegen?
Op deze manier kan ik de suiker namelijk wel evenredig over de totale vloeistof verdelen. Of maakt dit niet uit omdat het gist de suiker toch wel omzet in meer alcohol?
pi_154681842
quote:
0s.gif Op maandag 27 juli 2015 18:43 schreef NeuNeu het volgende:
Of maakt dit niet uit omdat het gist de suiker toch wel omzet in meer alcohol?
Dit dus. De suiker zakt naar de bodem maar ook daar zit gist. De gist produceert co2 en alcohol. Beide zijn lichter en oplosbaar in water dus dat mengt vanzelf wel. Tip voeg de suiker toe via een trechter of zo iets dan blijft het niet op of in de hals van de fles hangen.

Ook mijn kennis komt vrijwel geheel van www.hobbybrouwen.nl en het boek van Adrie. Wat betreft de wiki daar: Jaques heeft soms iets te veel stokpaardjes imho, laat je niet te snel te veel werk aanpraten of op kosten jagen dus. Oscar schiet met uitspraken soms wel eens door naar de andere kant. Om mezelf te plaatsen, het proces heb ik redelijk onder controle, recepten verzinnen of beoordelen ben ik nitwit in.
pi_154704367
quote:
0s.gif Op maandag 27 juli 2015 18:43 schreef NeuNeu het volgende:
Ok, duidelijk!
Dat het stabiel houden van de vergistingstemperatuur belangrijk is had ik al door, maar dat is meteen ook vrij lastig. Idealiter zou ik een vergistingskast hebben (met ingebouwde stc-1000?), maar dat komt misschien later wel.
Voorlopig probeer ik de temperatuur in de zitkamer maar zo stabiel mogelijk te houden... :P

Nóg even een vraag: mijn vergistingsvat is een grote fles met smalle hals. Graag wil ik een beetje suiker toevoegen om het alcoholpercentage te verhogen, aangezien dit de vorige keer voor mijn gevoel vrij laag was. Nu heb je al aangegeven dat dit het beste na de hoofdvergisting kan worden toegevoegd. Ik vrees echter dat ik het dan niet meer goed kan mixen, door de smalle hals van de fles kan ik er immers niet goed bij. Liever heb ik ook niet dat 'gedoe' van overhevelen om er voor te zorgen dat ik de suiker(oplossing) goed kan mengen met het gistende bier.
Mijn vraag: Kan ik de extra suiker direct, dus vóór de hoofdvergisting, toevoegen?
Op deze manier kan ik de suiker namelijk wel evenredig over de totale vloeistof verdelen. Of maakt dit niet uit omdat het gist de suiker toch wel omzet in meer alcohol?
Ja, dat kan. Maar extra suiker voeg je na de hoofdvergisting toe omdat het alcoholpercentage te laag is. Als je suiker gaat toevoegen terwijl er nog een hoop suiker niet vergist is, dan verpest je je brouwsel.
Daarom moet je pas na de hoofdvergisting suiker toevoegen en ook pas nadat je je brouwsel geproeft hebt.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_154718523
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2015 15:14 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Ja, dat kan. Maar extra suiker voeg je na de hoofdvergisting toe omdat het alcoholpercentage te laag is. Als je suiker gaat toevoegen terwijl er nog een hoop suiker niet vergist is, dan verpest je je brouwsel.
Daarom moet je pas na de hoofdvergisting suiker toevoegen en ook pas nadat je je brouwsel geproeft hebt.
Maar dan proef je dus of het alcoholpercentage juist is? Totdat ik uit heb gevogeld hoe ik het percentage meet, is dat voor mij denk ik ook de enige methode ;)

Voor mijn IPA, die ik morgen wil gaan brouwen, ga ik ook dry hopping toepassen. Zit dit een eventuele suikerstorting nog in de weg? Het drooghoppen gebeurt namelijk ook pas na de hoofdvergisting. Ik kan me voorstellen dat ik misschien eerst even moet wachten totdat het gist na het toevoegen van het suiker weer tot rust is gekomen alvorens ik ga drooghoppen. Wat denken jullie?
pi_154728236
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2015 15:14 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Als je suiker gaat toevoegen terwijl er nog een hoop suiker niet vergist is, dan verpest je je brouwsel.
Verpesten is iets anders dan niet optimaal. Deze stelling vind ik nogal overdreven. Sterker nog, bij blikbier staat gewoon in de gebruiksaanwijzing dat je direct suiker toevoegt. Om dat na de eerste vergisting te doen is een optimalisatie, verzonnen door het hobbybrouwforum.

quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2015 23:31 schreef NeuNeu het volgende:
Totdat ik uit heb gevogeld hoe ik het percentage meet,
Alcohol meten is voorbehouden aan echte brouwers die investeren in apparatuur daarvoor. Het zou ook mogelijk moeten zijn om je sg te meten, opwarmen tot ruim 90 grC, aanvullen met water tot oorspronkelijk volume en dan weer nogmaals sg meten. (Dit schrijvende zou meten hoeveel verdampt is ook al een maat kunnen zijn voor de alcohol). Echter normaal stel je de alcohol vast door voor en na vergisting sg te meten en dan rekenen. Ook voor de hoeveelheid toegevoegde suiker kan je een formule op los laten. Kristalsuiker heeft altijd een vergistingsgraad van 100%. Download anders maar eens brouwhulp van Adrie Otten.

edit: Het toevoegen van suiker zou ik zien als het verlengen van de hoofdgisting. Dus hop toevoegen na de hoofdgisting zou ik dan pas doen als de toegevoegde suiker ook min of meer vergist is.
pi_154731432
In mijn boek komt ook naar voren dat je met een hydrometer eerst je SG moet meten om de Original Gravity te bepalen. Vervolgens kun je later (ik weet zo de stap even niet uit mijn hoofd, heb het boek ook niet bij de hand) de Final Gravity berekenen. Op deze website staat het enigszins uitgelegd: http://www.brewmorebeer.com/calculate-percent-alcohol-in-beer/

Overigens heb ik ook nog maar even een 21 liter pan besteld. Ik wilde eerste 23 liter gaan brouwen, maar ik houdt het nu eerst bij 12 liter voor een eerste keer brouwen :)
:: Toenie ::
pi_154740112
In mijn linkje hierboven staat ook een Excel-rekenblad om met behulp van de SG-metingen een benadering van het alcoholpercentage te berekenen.

Idem voor het bereken van een gecorrigeerd begin-SG wanneer je later pas suiker toevoegt.
pi_154751192
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juli 2015 19:40 schreef GuitarJJ het volgende:
In mijn linkje hierboven staat ook een Excel-rekenblad om met behulp van de SG-metingen een benadering van het alcoholpercentage te berekenen.

Idem voor het bereken van een gecorrigeerd begin-SG wanneer je later pas suiker toevoegt.
Bedankt, ik ga zeker even kijken!
Als absolute beginneling is het overigens nog wel even wennen aan alle termen, maar hoe meer ik lees hoe duidelijker het wordt :)
  dinsdag 4 augustus 2015 @ 13:26:39 #297
447056 bulldog27
net begonnen
pi_154893501
Ben net begonnen met bierbrouwen. Iemand nog tips en trucs
pi_154910070
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 augustus 2015 13:26 schreef bulldog27 het volgende:
Ben net begonnen met bierbrouwen. Iemand nog tips en trucs
Ik ben ook nog maar net begonnen, maar heb je bepaalde vragen? :)
pi_154921400
heb een ipa gebrouwen maar zeer veel gist onderin de fles en last van veel koolzuur. Als ik de fles open spuit het eruit heb ik wat verkeerd gedaan?
pi_154924834
Wat er met je gist aan de hand is weet ik niet precies, maar misschien dat het meegekomen is uit het vergistingsvat met het bottelen.
Dat je last hebt van teveel koolzuur klinkt mij in de oren als een gevalletje teveel bottelsuiker gebruikt. Volgende keer dus iets minder toevoegen...
  donderdag 6 augustus 2015 @ 14:11:08 #301
125061 Koenholio
*O* Adenine, Thymine,..
pi_154955109
quote:
0s.gif Op woensdag 5 augustus 2015 13:10 schreef NeuNeu het volgende:
Wat er met je gist aan de hand is weet ik niet precies, maar misschien dat het meegekomen is uit het vergistingsvat met het bottelen.
Dat je last hebt van teveel koolzuur klinkt mij in de oren als een gevalletje teveel bottelsuiker gebruikt. Volgende keer dus iets minder toevoegen...
Of langer wachten zodat je zeker weet dat de fermentatie voorbij is (en er dus geen suikers meer over zijn die ook nog omgezet kunnen worden in CO2 na het bottelen).
Guanine en Cytosine! *O*
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')