abonnement Unibet Coolblue
pi_145025216
quote:
2s.gif Op zondag 28 september 2014 16:17 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Nu een poging aan het doen door gember met rozijnen te laten fermenteren. Niet helemaal overtuigd van deze methode, maar we gaan het zien. Ik kan er anders altijd nog gist bij doen.
Ik neem aan dat je de rozijnen gebruikt voor de wilde gist. Het kan werken, maar het blijft afwachten. Daarom had ik champagne gist gebuikt (met een beetje gistvoeding omdat ik dacht dat alleen suiker niet voldoende zou zijn).

Die "explosie" is waarschijnlijk omdat je te lang hebt gewacht en de vergisting te lang hebt laten doorgaan; waarschijnlijk had je al na een dag de fles in de koelkast moeten zetten. Bij mij heb ik na 2 dagen nog steeds elke seconde een "blup" in mijn waterslot, dus er wordt voldoende co2 geproduceerd. Waarschijnlijk bottel ik ergens volgende week in standaard bierflesjes waarbij ik nog wat glucose toevoeg voor de 2de vergisting.
pi_145039412
quote:
14s.gif Op maandag 29 september 2014 17:29 schreef devzero het volgende:

[..]

Ik neem aan dat je de rozijnen gebruikt voor de wilde gist. Het kan werken, maar het blijft afwachten. Daarom had ik champagne gist gebuikt (met een beetje gistvoeding omdat ik dacht dat alleen suiker niet voldoende zou zijn).

Die "explosie" is waarschijnlijk omdat je te lang hebt gewacht en de vergisting te lang hebt laten doorgaan; waarschijnlijk had je al na een dag de fles in de koelkast moeten zetten. Bij mij heb ik na 2 dagen nog steeds elke seconde een "blup" in mijn waterslot, dus er wordt voldoende co2 geproduceerd. Waarschijnlijk bottel ik ergens volgende week in standaard bierflesjes waarbij ik nog wat glucose toevoeg voor de 2de vergisting.
In totaal had het een week gestaan, waarvan 5 dagen afgesloten (champagnekurk) en 1 gekoeld :) Dat ga ik nu anders doen ja :') (en in een plastic 5-literflacon).
  woensdag 1 oktober 2014 @ 00:11:01 #228
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_145078671

http://dossierhop.nl/

[ Bericht 4% gewijzigd door SiGNe op 01-10-2014 00:24:47 ]
pi_146138481
Ik heb een aantal decoratieve bananen planten in mijn tuin en de (rode) vruchten zijn rijp. Ik heb nog een zakje champagne gist liggen en dacht er aan om een bananen "bier" te maken. Heeft iemand ervaring met bananenbier? Bv, hoeveel suiker toevoegen...

De bananen smaken als "echte" bananen, maar er zitten erg veel zaden in, dus daarom wil ik iets creatiefs met ze doen.
pi_146138557
quote:
2s.gif Op maandag 29 september 2014 23:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
In totaal had het een week gestaan, waarvan 5 dagen afgesloten (champagnekurk) en 1 gekoeld :) Dat ga ik nu anders doen ja :') (en in een plastic 5-literflacon).
Mijn gemberbier was een leuk experiment en het smaakt lekker. Na 2 weken fermenteren, in flessen gedaan met een beetje 'priming' suiker en dat heeft na 2 weken voldoende kookzuur geproduceerd. Alleen is het totaal niet zoet (niet dat ik dat erg vind), dus goede hoop voor mijn volgende "bier" experiment: bananenbier,

En voor het geval het mislukt, ik heb nu een stout bubbelen die ik over een week op de fles ga zetten.
  woensdag 19 november 2014 @ 01:22:02 #231
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146797079
Kick. Kerst staat voor de deur. Wie kan mij een starterskit aanraden, in eerste instantie denk ik dat mijn lief zou beginnen met normaal pils. Hij drinkt doorgaans Budweiser of Stella.

En daarna geef ik hem de opdracht om een blonde Leffe te brouwen :9~ maar dat kan wachten.
Resistance is futile.
pi_146798842
quote:
6s.gif Op woensdag 19 november 2014 01:22 schreef Seven. het volgende:
Kick. Kerst staat voor de deur. Wie kan mij een starterskit aanraden, in eerste instantie denk ik dat mijn lief zou beginnen met normaal pils. Hij drinkt doorgaans Budweiser of Stella.

En daarna geef ik hem de opdracht om een blonde Leffe te brouwen :9~ maar dat kan wachten.
wat is je basiskennis?
1 heb nog nooit bier gebrouwen, geen idee wat ik moet doen
2 heb al wel eens meegekeken
  woensdag 19 november 2014 @ 09:11:16 #233
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_146799738
quote:
6s.gif Op woensdag 19 november 2014 01:22 schreef Seven. het volgende:
starterskit
Dan hangt het er nog van af of het proberen is of al vrij zeker dat je verder gaat met de hobby.

Er zijn starterkits in de handel waarmee je prima uit de voeten mee kan met blikbrouwen. Zo ben ik ook begonnen. Echter zijn bijna alle onderdelen binnen een jaar vervangen door wat anders.

Minimaal nodig heb je:
- Een blik bierextract
- Gist emmer of vat met waterslot
- desinfectans voor dat vat
- hevelslang, voedselveilig!
- lege flesjes (met beugel is makkelijker)

Om het resultaat te verbeteren is het raadzaam de gisting op een constante temperatuur te houden.

Oja, pils is juist veel lastiger om lekker te krijgen dan een blonde. Ik zou dus gaan voor een blonde of zo iets.
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
  woensdag 19 november 2014 @ 23:10:23 #234
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146827611
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 07:44 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

wat is je basiskennis?
1 heb nog nooit bier gebrouwen, geen idee wat ik moet doen
2 heb al wel eens meegekeken
1!
Resistance is futile.
  woensdag 19 november 2014 @ 23:12:01 #235
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146827681
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 09:11 schreef BartNH het volgende:

[..]

Dan hangt het er nog van af of het proberen is of al vrij zeker dat je verder gaat met de hobby.

Er zijn starterkits in de handel waarmee je prima uit de voeten mee kan met blikbrouwen. Zo ben ik ook begonnen. Echter zijn bijna alle onderdelen binnen een jaar vervangen door wat anders.

Minimaal nodig heb je:
- Een blik bierextract
- Gist emmer of vat met waterslot
- desinfectans voor dat vat
- hevelslang, voedselveilig!
- lege flesjes (met beugel is makkelijker)

Om het resultaat te verbeteren is het raadzaam de gisting op een constante temperatuur te houden.

Oja, pils is juist veel lastiger om lekker te krijgen dan een blonde. Ik zou dus gaan voor een blonde of zo iets.
Excellent, dankjewel.

En waar koopt men die starterskit? Ik ben op amazon UK aan het neuzen want we wonen in Engeland, maar er is behoorlijk veel keus en die kerel van me is nogal kieskeurig.
Resistance is futile.
  donderdag 20 november 2014 @ 11:08:49 #236
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_146836045
quote:
7s.gif Op woensdag 19 november 2014 23:12 schreef Seven. het volgende:

[..]

Excellent, dankjewel.

En waar koopt men die starterskit? Ik ben op amazon UK aan het neuzen want we wonen in Engeland, maar er is behoorlijk veel keus en die kerel van me is nogal kieskeurig.
Afhankelijk van waar je woont.
http://www.vanderkooyjubbega.nl/
http://www.brouwmarkt.nl/
https://www.brouwland.com
en vele andere (kleinere) verdeelpunten.

Eerst eens proberen met een blik heb je een hoop minder spullen nodig. Feitelijk doe je dan alleen de laatste fases van het proces. Wil je daarna uitbreiden naar 'het echte werk' dan moet je redelijk investeren in apparatuur:
- schroot molen
- maispan/vat
- filters maken/kopen
- kook ketel
- koeler
- diverse meet en regel spullen.
Het lastige maar ook leuke is dat je alles op diverse manieren kan oplossen. Er zijn bouwers en er zijn brouwers. Sommige mensen hebben er lol in om voor duizenden euro's te klussen en dan twee keer per jaar te brouwen... Je kan met een beetje improviseren ook voor een paar honderd euro apparatuur elke twee weken een paar kratjes speciaal bier produceren.

Hou maar in gedachten dat zelf brouwen een kostbare manier is om goedkoop bier te produceren. Die Leffe-achtige van jou kost aan grondstoffen iets drie a vier euro per krat. (kan wel duurder).

edit: sorry, dat Engeland zie ik nu pas.
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
  donderdag 20 november 2014 @ 11:21:07 #237
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_146836328
Nog ff aankoop tips:

- Een blik bierextract - website of lokale brouwwinkel
- Gist emmer of vat - Curtec vat in watersport winkel of zo, let wel op voedsel veilig.
- waterslot - website of lokale brouwwinkel. Latex 'handschoen' met spelden prikje kan desnoods ook :-)
- desinfectans voor dat vat - veel schoonmaakmiddelen voldoen maar mag niet desinfecterend genoemd worden. Let wel op reukstoffen. Starsan is populair.
- hevelslang, voedselveilig! - siloconen. Of pvc maar dan niet voor warm gebruik.
- lege flesjes (met beugel is makkelijker) - supermarkt en dan eerst een vrolijk weekend hebben.
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
  donderdag 20 november 2014 @ 22:40:11 #238
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146856059
^O^ thanks!
Resistance is futile.
  zaterdag 22 november 2014 @ 13:40:22 #239
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146896749
Starterskit met veel goeie recensies (wel prijzig, 65 GBP)



Ingredientenpakket, help! Welke biertjes zijn makkelijk om mee te beginnen?
Resistance is futile.
pi_146901205
quote:
7s.gif Op zaterdag 22 november 2014 13:40 schreef Seven. het volgende:
Starterskit met veel goeie recensies (wel prijzig, 65 GBP)



Ingredientenpakket, help! Welke biertjes zijn makkelijk om mee te beginnen?
Gewone pilsener.

Houd trouwens goed rekening met de temperatuur als je gaat brouwen. Bij mij staat mijn volgende project nog even in de wacht omdat het buiten te koud is en ik in de schuur brouw. Vanaf het voorjaar mag het weer.

Gelukkig heb ik nog zo'n 35 liter zelfgebrouwen bier in de voorraadkast staan ;)
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  maandag 24 november 2014 @ 09:01:21 #241
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_146947193
quote:
7s.gif Op zaterdag 22 november 2014 13:40 schreef Seven. het volgende:
Starterskit met veel goeie recensies (wel prijzig, 65 GBP)



Ingredientenpakket, help! Welke biertjes zijn makkelijk om mee te beginnen?
Wat ik bedoelde is dat je uit dit pakket (als je verder gaat) waarschijnlijk over een jaar slechts nog een paar dingen gebruikt. Die gistemmer ga je vlot vervangen door een vat en die bottel emmer met kraantje blijft ook als snel ongebruikt staan omdat het lastig is schoon te maken en weinig toegevoegde waarde heeft.

Nogmaals, pils moet je op lagere temperatuur vergisten en is lastig om de smaak goed te krijgen. Blond is makkelijker.
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
  maandag 24 november 2014 @ 23:33:32 #242
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146974785
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 09:01 schreef BartNH het volgende:
Wat ik bedoelde is dat je uit dit pakket (als je verder gaat) waarschijnlijk over een jaar slechts nog een paar dingen gebruikt. Die gistemmer ga je vlot vervangen door een vat en die bottel emmer met kraantje blijft ook als snel ongebruikt staan omdat het lastig is schoon te maken en weinig toegevoegde waarde heeft.

Nogmaals, pils moet je op lagere temperatuur vergisten en is lastig om de smaak goed te krijgen. Blond is makkelijker.
Ik kijk nog even verder.
Resistance is futile.
  dinsdag 25 november 2014 @ 09:55:47 #243
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_146980221
Even wat links naar een willekeurige shop in UK

http://www.brewstore.co.u(...)-30-litre-2361-p.asp

http://www.brewstore.co.uk/plastic-u-bend-1413-p.asp (26") en een voedselveilige slang van dezelfde diameter

http://www.brewstore.co.uk/brewferm---belgian-beer-kits-64-c.asp

http://www.brewstore.co.uk/12-thermometer-1380-p.asp

Het enige wat ik in die shop absoluut mis is schoonmaak /desinfectie spul.

http://www.the-home-brew-(...)7g.html#.VHRA8YuG8qQ

Bovenstaande is ongeveer wat je moet kopen. Daarnaast heb je ook een maatbeker en mogelijk een keuken weegschaalt nodig (suiker afwegen). Een lepel met lange steel voor roeren. De Starsan ga je verdunnen en o.a. toepassen met een schone plantenspuit of zo iets. Die mag je dus ook ergens kopen.

Bij elkaar heb je dan een setje voor veel minder geld en met een redelijke kans dat je de onderdelen niet na twee keer gebruiken ga vervangen.

Als je besluit op het echte werk over te stappen "full grain" dan wordt de investering wel even behoorlijk.

Wat de smaak erg ten goede komt is vergisten bij een zeer stabiele temperatuur 19 of 20 graden C. Een van je eerst volgende projecten is dan een klimaat kast bouwen van een oude koelkast scoren en en een stc-1000 plus verwarmingsmatje. Voor nu zou ik een donker hoekje in huis zoeken met een stabiele temperatuur rond de twintig graden. Donker maken door afdekken met een deken werkt natuurlijk prima.
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
pi_146996738
Die investering heb ik zojuist gedaan. *O* *O* *O* *O*

Brouwketel, moutmolen, filter en mouten gekocht. Nu wachten op de pakketbezorger. :%
  donderdag 11 december 2014 @ 17:25:49 #245
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_147487795
Voor de liefhebbers zijn er zondag bij de Beertemple zeer speciale bieren te vinden (max. 10 fusten in Nederland), de brouwers zijn er dan ook bij: https://www.facebook.com/(...)d_story_type=regular

En morgen is er weer een "fundraiser" avond (vanaf 20:00 op de oudegracht a/d werf 5) bij de Rooie Dop in Utrecht, ook daar zijn weer erg speciale bieren te vinden.
  dinsdag 20 januari 2015 @ 22:06:01 #246
277627 Seven.
We are Borg.
pi_148890818
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 09:01 schreef BartNH het volgende:

Wat ik bedoelde is dat je uit dit pakket (als je verder gaat) waarschijnlijk over een jaar slechts nog een paar dingen gebruikt. Die gistemmer ga je vlot vervangen door een vat en die bottel emmer met kraantje blijft ook als snel ongebruikt staan omdat het lastig is schoon te maken en weinig toegevoegde waarde heeft.

Nogmaals, pils moet je op lagere temperatuur vergisten en is lastig om de smaak goed te krijgen. Blond is makkelijker.
Mijn vriend wilde Europese Lager als eerste proberen, ik weet niet waar dit eindigt.

Zaterdag brouwdag. Alles schoongemaakt. Het staat op 20c te vergisten wat volgens het recept klopt maar ik lees hier en ook elders dat koeler beter is. Hoe lang laat je het dan staan als je kouder laat vergisten?

Overigens bestaat het pakket uit fermentation bucket zonder kraantje, makkelijk schoonmaken maar kut om je monsters voor de hydrometer te nemen. En dan een tweede fermentatie waardoor je rechtstreeks uit de tap kunt lurken maar moet je wel ff wat ruimte in de koelkast hebben.

Ik zie overigens geen gestaag geborrel en dat doet mij denken dat de eerste keer geen succesvolle keer gaat worden.

Wie hier gooit trouwens de gist zo vanuit het zakje in de emmer? Of doen jullie dat eerst apart met water enzo?
Resistance is futile.
  dinsdag 20 januari 2015 @ 22:12:29 #247
277627 Seven.
We are Borg.
pi_148891154
Oh, ik woon trouwens op nog geen half uur rijden van een goeie winkel, nog geen 10 minuten van mijn werk :') . Als ik dat geweten had.... Hoe dan ook, binnenkort even binnen springen daar, volgens mij is het leuker om zelf je eigen bierextract te maken.
Resistance is futile.
pi_148891659
quote:
7s.gif Op dinsdag 20 januari 2015 22:06 schreef Seven. het volgende:

[..]

Mijn vriend wilde Europese Lager als eerste proberen, ik weet niet waar dit eindigt.

Zaterdag brouwdag. Alles schoongemaakt. Het staat op 20c te vergisten wat volgens het recept klopt maar ik lees hier en ook elders dat koeler beter is. Hoe lang laat je het dan staan als je kouder laat vergisten?

Overigens bestaat het pakket uit fermentation bucket zonder kraantje, makkelijk schoonmaken maar kut om je monsters voor de hydrometer te nemen. En dan een tweede fermentatie waardoor je rechtstreeks uit de tap kunt lurken maar moet je wel ff wat ruimte in de koelkast hebben.

Ik zie overigens geen gestaag geborrel en dat doet mij denken dat de eerste keer geen succesvolle keer gaat worden.

Wie hier gooit trouwens de gist zo vanuit het zakje in de emmer? Of doen jullie dat eerst apart met water enzo?
Twintig graden lijkt mij een prima temperatuur. Hoe lang je het brouwsel uiteindelijk laat staan hangt van verschillende zaken af. Het beste kan je met de hydrometer de dichtheid voortdurend meten om te kijken wanneer je het brouwsel op de fles kan over gieten. Zelf proef ik ook af en toe om te kijken hoe ver het al is.

En het zakje gist kan je inderdaad beter losweken in een glas lauw water, maar dat is een beetje laat nu ;)
Maar op zich moet dit ook geen problemen opleveren.

Veel succes :)
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_148900268
quote:
7s.gif Op dinsdag 20 januari 2015 22:06 schreef Seven. het volgende:

[..]

Mijn vriend wilde Europese Lager als eerste proberen, ik weet niet waar dit eindigt.

Zaterdag brouwdag. Alles schoongemaakt. Het staat op 20c te vergisten wat volgens het recept klopt maar ik lees hier en ook elders dat koeler beter is. Hoe lang laat je het dan staan als je kouder laat vergisten?

Overigens bestaat het pakket uit fermentation bucket zonder kraantje, makkelijk schoonmaken maar kut om je monsters voor de hydrometer te nemen. En dan een tweede fermentatie waardoor je rechtstreeks uit de tap kunt lurken maar moet je wel ff wat ruimte in de koelkast hebben.

Ik zie overigens geen gestaag geborrel en dat doet mij denken dat de eerste keer geen succesvolle keer gaat worden.

Wie hier gooit trouwens de gist zo vanuit het zakje in de emmer? Of doen jullie dat eerst apart met water enzo?
ik gooi de gist er zo los bij. Gaat eigenlijk altijd goed. Tussenstap met water is risicovol qua besmetting, die sla ik daarom over.
  donderdag 22 januari 2015 @ 23:11:28 #250
277627 Seven.
We are Borg.
pi_148963308
Mijn lager, gewoon in plastic vat dat onder druk staat voor tweede fermentatie of beter bottelen?

Ik ben mijn volgende bier aan het plannen. Ventiel dat we hebben is ronduit klote dus die wil ik vervangen. En ik wil dus een kleinere set aanschaffen voor erbij zodat ik lekker aan kan blijven rommelen voor mezelf want ik ben niet zo'n lager freak.
Resistance is futile.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')