Ik neem aan dat je de rozijnen gebruikt voor de wilde gist. Het kan werken, maar het blijft afwachten. Daarom had ik champagne gist gebuikt (met een beetje gistvoeding omdat ik dacht dat alleen suiker niet voldoende zou zijn).quote:Op zondag 28 september 2014 16:17 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Nu een poging aan het doen door gember met rozijnen te laten fermenteren. Niet helemaal overtuigd van deze methode, maar we gaan het zien. Ik kan er anders altijd nog gist bij doen.
In totaal had het een week gestaan, waarvan 5 dagen afgesloten (champagnekurk) en 1 gekoeld Dat ga ik nu anders doen ja (en in een plastic 5-literflacon).quote:Op maandag 29 september 2014 17:29 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik neem aan dat je de rozijnen gebruikt voor de wilde gist. Het kan werken, maar het blijft afwachten. Daarom had ik champagne gist gebuikt (met een beetje gistvoeding omdat ik dacht dat alleen suiker niet voldoende zou zijn).
Die "explosie" is waarschijnlijk omdat je te lang hebt gewacht en de vergisting te lang hebt laten doorgaan; waarschijnlijk had je al na een dag de fles in de koelkast moeten zetten. Bij mij heb ik na 2 dagen nog steeds elke seconde een "blup" in mijn waterslot, dus er wordt voldoende co2 geproduceerd. Waarschijnlijk bottel ik ergens volgende week in standaard bierflesjes waarbij ik nog wat glucose toevoeg voor de 2de vergisting.
Mijn gemberbier was een leuk experiment en het smaakt lekker. Na 2 weken fermenteren, in flessen gedaan met een beetje 'priming' suiker en dat heeft na 2 weken voldoende kookzuur geproduceerd. Alleen is het totaal niet zoet (niet dat ik dat erg vind), dus goede hoop voor mijn volgende "bier" experiment: bananenbier,quote:Op maandag 29 september 2014 23:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
In totaal had het een week gestaan, waarvan 5 dagen afgesloten (champagnekurk) en 1 gekoeld Dat ga ik nu anders doen ja (en in een plastic 5-literflacon).
wat is je basiskennis?quote:Op woensdag 19 november 2014 01:22 schreef Seven. het volgende:
Kick. Kerst staat voor de deur. Wie kan mij een starterskit aanraden, in eerste instantie denk ik dat mijn lief zou beginnen met normaal pils. Hij drinkt doorgaans Budweiser of Stella.
En daarna geef ik hem de opdracht om een blonde Leffe te brouwen maar dat kan wachten.
Dan hangt het er nog van af of het proberen is of al vrij zeker dat je verder gaat met de hobby.quote:
1!quote:Op woensdag 19 november 2014 07:44 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
wat is je basiskennis?
1 heb nog nooit bier gebrouwen, geen idee wat ik moet doen
2 heb al wel eens meegekeken
Excellent, dankjewel.quote:Op woensdag 19 november 2014 09:11 schreef BartNH het volgende:
[..]
Dan hangt het er nog van af of het proberen is of al vrij zeker dat je verder gaat met de hobby.
Er zijn starterkits in de handel waarmee je prima uit de voeten mee kan met blikbrouwen. Zo ben ik ook begonnen. Echter zijn bijna alle onderdelen binnen een jaar vervangen door wat anders.
Minimaal nodig heb je:
- Een blik bierextract
- Gist emmer of vat met waterslot
- desinfectans voor dat vat
- hevelslang, voedselveilig!
- lege flesjes (met beugel is makkelijker)
Om het resultaat te verbeteren is het raadzaam de gisting op een constante temperatuur te houden.
Oja, pils is juist veel lastiger om lekker te krijgen dan een blonde. Ik zou dus gaan voor een blonde of zo iets.
Afhankelijk van waar je woont.quote:Op woensdag 19 november 2014 23:12 schreef Seven. het volgende:
[..]
Excellent, dankjewel.
En waar koopt men die starterskit? Ik ben op amazon UK aan het neuzen want we wonen in Engeland, maar er is behoorlijk veel keus en die kerel van me is nogal kieskeurig.
Gewone pilsener.quote:Op zaterdag 22 november 2014 13:40 schreef Seven. het volgende:
Starterskit met veel goeie recensies (wel prijzig, 65 GBP)
Ingredientenpakket, help! Welke biertjes zijn makkelijk om mee te beginnen?
Wat ik bedoelde is dat je uit dit pakket (als je verder gaat) waarschijnlijk over een jaar slechts nog een paar dingen gebruikt. Die gistemmer ga je vlot vervangen door een vat en die bottel emmer met kraantje blijft ook als snel ongebruikt staan omdat het lastig is schoon te maken en weinig toegevoegde waarde heeft.quote:Op zaterdag 22 november 2014 13:40 schreef Seven. het volgende:
Starterskit met veel goeie recensies (wel prijzig, 65 GBP)
Ingredientenpakket, help! Welke biertjes zijn makkelijk om mee te beginnen?
Ik kijk nog even verder.quote:Op maandag 24 november 2014 09:01 schreef BartNH het volgende:
Wat ik bedoelde is dat je uit dit pakket (als je verder gaat) waarschijnlijk over een jaar slechts nog een paar dingen gebruikt. Die gistemmer ga je vlot vervangen door een vat en die bottel emmer met kraantje blijft ook als snel ongebruikt staan omdat het lastig is schoon te maken en weinig toegevoegde waarde heeft.
Nogmaals, pils moet je op lagere temperatuur vergisten en is lastig om de smaak goed te krijgen. Blond is makkelijker.
Mijn vriend wilde Europese Lager als eerste proberen, ik weet niet waar dit eindigt.quote:Op maandag 24 november 2014 09:01 schreef BartNH het volgende:
Wat ik bedoelde is dat je uit dit pakket (als je verder gaat) waarschijnlijk over een jaar slechts nog een paar dingen gebruikt. Die gistemmer ga je vlot vervangen door een vat en die bottel emmer met kraantje blijft ook als snel ongebruikt staan omdat het lastig is schoon te maken en weinig toegevoegde waarde heeft.
Nogmaals, pils moet je op lagere temperatuur vergisten en is lastig om de smaak goed te krijgen. Blond is makkelijker.
Twintig graden lijkt mij een prima temperatuur. Hoe lang je het brouwsel uiteindelijk laat staan hangt van verschillende zaken af. Het beste kan je met de hydrometer de dichtheid voortdurend meten om te kijken wanneer je het brouwsel op de fles kan over gieten. Zelf proef ik ook af en toe om te kijken hoe ver het al is.quote:Op dinsdag 20 januari 2015 22:06 schreef Seven. het volgende:
[..]
Mijn vriend wilde Europese Lager als eerste proberen, ik weet niet waar dit eindigt.
Zaterdag brouwdag. Alles schoongemaakt. Het staat op 20c te vergisten wat volgens het recept klopt maar ik lees hier en ook elders dat koeler beter is. Hoe lang laat je het dan staan als je kouder laat vergisten?
Overigens bestaat het pakket uit fermentation bucket zonder kraantje, makkelijk schoonmaken maar kut om je monsters voor de hydrometer te nemen. En dan een tweede fermentatie waardoor je rechtstreeks uit de tap kunt lurken maar moet je wel ff wat ruimte in de koelkast hebben.
Ik zie overigens geen gestaag geborrel en dat doet mij denken dat de eerste keer geen succesvolle keer gaat worden.
Wie hier gooit trouwens de gist zo vanuit het zakje in de emmer? Of doen jullie dat eerst apart met water enzo?
ik gooi de gist er zo los bij. Gaat eigenlijk altijd goed. Tussenstap met water is risicovol qua besmetting, die sla ik daarom over.quote:Op dinsdag 20 januari 2015 22:06 schreef Seven. het volgende:
[..]
Mijn vriend wilde Europese Lager als eerste proberen, ik weet niet waar dit eindigt.
Zaterdag brouwdag. Alles schoongemaakt. Het staat op 20c te vergisten wat volgens het recept klopt maar ik lees hier en ook elders dat koeler beter is. Hoe lang laat je het dan staan als je kouder laat vergisten?
Overigens bestaat het pakket uit fermentation bucket zonder kraantje, makkelijk schoonmaken maar kut om je monsters voor de hydrometer te nemen. En dan een tweede fermentatie waardoor je rechtstreeks uit de tap kunt lurken maar moet je wel ff wat ruimte in de koelkast hebben.
Ik zie overigens geen gestaag geborrel en dat doet mij denken dat de eerste keer geen succesvolle keer gaat worden.
Wie hier gooit trouwens de gist zo vanuit het zakje in de emmer? Of doen jullie dat eerst apart met water enzo?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |