Ik gebruik zelf halve liter beugel flessen, iets minder werk met vullen dan 0.33ml en een handig formaat om te drinken.quote:Op woensdag 11 september 2013 19:28 schreef popolon het volgende:
Ontsmetten is van levensbelang zeg maar. En die 0.33 ml flesjes vullen ben je snel zat, ik zou kijken naar minimaal 0.66 of hele liter flessen. Grolsch beugels kan ook.
Ik merk idd dat ontsmetten van levensbelang is Heb net alles ontsmet en wacht totdat mijn brouwzooi gezakt is tot 20 graden, zodat ik kan gaan gisten.quote:Op woensdag 11 september 2013 19:28 schreef popolon het volgende:
Ontsmetten is van levensbelang zeg maar. En die 0.33 ml flesjes vullen ben je snel zat, ik zou kijken naar minimaal 0.66 of hele liter flessen. Grolsch beugels kan ook.
Maar mijn "handleiding" zegt hydrometer gebruiken En ik heb dan gelijk nog een vraag, want het moet 10 dagen gisten, maar liefst voordat het helemaal klaar is bottlen... daar is die hydrometer dus voor. Hoe weet ik dan wanneer het klaar is?!quote:Op vrijdag 13 september 2013 20:25 schreef popolon het volgende:
Gewoon dichtlaten, niks aan doen. Hoe vaker je het openmaakt, hoe groter de kans op infecties. De hydrometer gebruik ik al jaren niet meer.
Ga ik morgen even zoeken. thnx iig Hij borrelt lekker Heb een meter op het vat geplakt. Vat is 21.3quote:Op vrijdag 13 september 2013 20:32 schreef popolon het volgende:
Alleen vullen als 'ie echt leeg is. Als een handleiding zegt tien dagen dan wacht ik nog een week extra. En daarbij, ik hoef het alcoholpercentage niet precies te weten, doet me niet veel. Als 't maar smaakt.
Maar goed, ik heb al heel wat batches gemaakt dus alles gaat nu automatisch uit de losse pols.
Er staan op youtube zat filmpjes over overgieten, zoek eens op 'syphon beer' of zoiets.
Staat dat in de omschrijving? Dat is dan een hele slechte omschrijving.quote:Op vrijdag 13 september 2013 20:28 schreef Qwea het volgende:
maar liefst voordat het helemaal klaar is bottlen...
Sorry ik kan niet lezenquote:Op zaterdag 14 september 2013 11:05 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Staat dat in de omschrijving? Dat is dan een hele slechte omschrijving.
Een isolatiedeken betekent ook dat je de warmte binnenhoudt. Tijdens het gistingsproces wordt er warmte gegenereerd, en veel ook. Zo'n bier kan gemakkelijk 25C worden of meer, afhankelijk van je omgevingstemperatuur.quote:Op zondag 15 september 2013 19:27 schreef Qwea het volgende:
Ik heb een isolatiedeken om mijn vat geknald. Kan de temp niet benee de 20 graden komen.
"Soms niet"...soms wel dan? Wat is "soms niet"?quote:Soms doet hij niet blubben via het waterslot
Dicht laten.quote:moet ik nog beluchten? Of gewoon ton dicht laten en over 7 a 6 dagen overhevelen?
Nee, minimaal 20 graden. Max 23. Hij zat nu steeds rond de 20.1... en dan is het 20 graden binnen... en het koelt vrij snel af 's nachts en ik heb geen kachel aan.quote:Op zondag 15 september 2013 20:14 schreef SiGNe het volgende:
Dus de temp moet max 20 graden of lager en je doet er een deken omheen zodat de temp hoger dan 20 graden blijft?
Nou, Ik hoorde hem eerst vaak, nu niet zo vaak. En dichtlaten check.quote:Op zondag 15 september 2013 22:08 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Een isolatiedeken betekent ook dat je de warmte binnenhoudt. Tijdens het gistingsproces wordt er warmte gegenereerd, en veel ook. Zo'n bier kan gemakkelijk 25C worden of meer, afhankelijk van je omgevingstemperatuur.
[..]
"Soms niet"...soms wel dan? Wat is "soms niet"?
[..]
Dicht laten.
Ah ok, dan zit je wel goedquote:Op zondag 15 september 2013 22:12 schreef Qwea het volgende:
[..]
Nee, minimaal 20 graden. Max 23. Hij zat nu steeds rond de 20.1... en dan is het 20 graden binnen... en het koelt vrij snel af 's nachts en ik heb geen kachel aan.
Wanneer begon het met bubbelen?quote:Op zondag 15 september 2013 22:12 schreef Qwea het volgende:
[..]
Nou, Ik hoorde hem eerst vaak, nu niet zo vaak. En dichtlaten check.
Dan zit je goed.quote:Op zondag 15 september 2013 22:12 schreef Qwea het volgende:
maal 20 graden. Max 23. Hij zat nu steeds rond de 20.1... en dan is het 20 graden binnen... en het koelt vrij snel af 's nachts en ik heb geen kac
Ehm, op dag 2. En toen constant. En nu veel minder. Donderdag is het gemaakt.quote:Op zondag 15 september 2013 22:13 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Wanneer begon het met bubbelen?
Afgelopen donderdag? Opzich is het dan niet heel gek. Een goede vergisting kan binnen 3-4 dagen verlopen. Zwenk het vat wat rond zodat de boel op de bodem nog wat loskomt en laat het een week staan alvorens over te hevelen.quote:Op zondag 15 september 2013 22:20 schreef Qwea het volgende:
[..]
Ehm, op dag 2. En toen constant. En nu veel minder. Donderdag is het gemaakt.
Ik zal het vat wat rondzwenken. En na 10 dagen moest ik het overhevelen, dat is dus a.s Zaterdag. En meten met de hydrometer he?quote:Op zondag 15 september 2013 22:26 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Afgelopen donderdag? Opzich is het dan niet heel gek. Een goede vergisting kan binnen 3-4 dagen verlopen. Zwenk het vat wat rond zodat de boel op de bodem nog wat loskomt en laat het een week staan alvorens over te hevelen.
Vooooor het overhelen eerst nog een keertje meten.
Ja, meten met de hydrometer. Leuker had geweest als je ook aan het begin had gemeten. Dan had je namelijk je alcoholpercentage kunnen berekenen.quote:Op zondag 15 september 2013 22:30 schreef Qwea het volgende:
[..]
Ik zal het vat wat rondzwenken. En na 10 dagen moest ik het overhevelen, dat is dus a.s Zaterdag. En meten met de hydrometer he?
Heb hem nog niet gemeten of open gehad, doe ik ook pas Zaterdag dan. Want voor die meting moet hij immers open.
Ooh. Ja, daar stond niks over in de handleiding Maar goeie tip voor de volgende keer En idd dat van dat uitvergisten met SG staat er wel in. Ga ik dat zaterdag doen. Dan staat er nog in de handleiding dat ik hem na de hoofdgisting nog 1 a 2 weken of een koelere plek kan zetten (word aanbevolen) is dat handig volgens jou? Of moet ik hem gelijk zaterdag in flessen mikken?quote:Op zondag 15 september 2013 22:37 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Ja, meten met de hydrometer. Leuker had geweest als je ook aan het begin had gemeten. Dan had je namelijk je alcoholpercentage kunnen berekenen.
Maar je eindmeting is het belangrijkst...om te kijken of het uitvergist is.
De bedoeling van het koeler wegzetten is dat er nogal wat vaste deeltjes in het bier ronddrijven. Onder andere gist maar ook eiwitten en andere afvalstoffen.quote:Op zondag 15 september 2013 22:38 schreef Qwea het volgende:
[..]
Ooh. Ja, daar stond niks over in de handleiding Maar goeie tip voor de volgende keer En idd dat van dat uitvergisten met SG staat er wel in. Ga ik dat zaterdag doen. Dan staat er nog in de handleiding dat ik hem na de hoofdgisting nog 1 a 2 weken of een koelere plek kan zetten (word aanbevolen) is dat handig volgens jou? Of moet ik hem gelijk zaterdag in flessen mikken?
Oke! Dan ga ik het zaterdag meten, overhevelen in een schoon vat, week koel zetten en daarna bottelen thnx!quote:Op zondag 15 september 2013 22:41 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
De bedoeling van het koeler wegzetten is dat er nogal wat vaste deeltjes in het bier ronddrijven. Onder andere gist maar ook eiwitten en andere afvalstoffen.
Hoe koeler een vloeistof, hoe sneller dat uitzakt.
Ik zou het dus nog een week laten staan alvoren te bottelen.
Nice! Heb je al eens een milkstout gebrouwen? Dat wordt denk ik het volgende project, past goed bij het herfstige weer.quote:Op vrijdag 8 november 2013 09:54 schreef Nembrionic het volgende:
Mijn Russian Imperial Stout is trouwens heel erg goed gelukt
Echt een heel gaaf bier geworden!
Heb ik nog niet gedaan nee, maar wil ik zeker!quote:Op vrijdag 8 november 2013 23:57 schreef GoCanucksGo het volgende:
[..]
Nice! Heb je al eens een milkstout gebrouwen? Dat wordt denk ik het volgende project, past goed bij het herfstige weer.
Ehm, 8 tot 10 weken. Eerst volgens het boekje op kampertemp 2 a 3 weken en daarna beneden de 10, voor de rest v/d weken.quote:Op zaterdag 23 november 2013 15:40 schreef Oceanonix het volgende:
hoe lang heb je je bier op fles liggen? En bij welke temperaturen?
dan heb je waarschijnlijk te weinig suiker toegevoegd voor het bottelen. Of je doppen sluiten niet goed af.quote:Op zondag 24 november 2013 13:46 schreef Qwea het volgende:
[..]
Ehm, 8 tot 10 weken. Eerst volgens het boekje op kampertemp 2 a 3 weken en daarna beneden de 10, voor de rest v/d weken.
Dan klopt mijn boekje niet, want ik heb het recept in het boekje gevolgd Er lijkt niks weg te lopen uit de doppenquote:Op zondag 24 november 2013 13:56 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
dan heb je waarschijnlijk te weinig suiker toegevoegd voor het bottelen. Of je doppen sluiten niet goed af.
Doe daar wel voorzichtig mee. Ik heb een batch staan met te veel suiker. Die mag alleen buiten geopend worden, waarna we tuin kunnen afzoeken naar de beugel.......quote:Op zondag 24 november 2013 14:07 schreef Qwea het volgende:
[..]
Dan klopt mijn boekje niet, want ik heb het recept in het boekje gevolgd Er lijkt niks weg te lopen uit de doppen
Meer suiker toevoegen ga ik wel ff proberen. Wilde in mijn volgende brouwsel een pot honing mikken.
Lol, hey, dan zit er iig wel koolzuur inquote:Op zondag 24 november 2013 14:11 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Doe daar wel voorzichtig mee. Ik heb een batch staan met te veel suiker. Die mag alleen buiten geopend worden, waarna we tuin kunnen afzoeken naar de beugel.......
Goeie tip!! Ga ik doen!quote:Op zondag 24 november 2013 14:14 schreef Oceanonix het volgende:
het blijft een kwestie van oefenen. En schrijf op wat je gedaan hebt, dan kan je ook je fouten en of verbeteringen ontdekken.
Ik heb nu mijn vierde batch in de woonkamer staan, behalve wat geblub merk je er niks vanquote:Op maandag 25 november 2013 19:45 schreef yogurtcito het volgende:
Nadat ik dit topic doorgelezen heb zou ik ook heel graag beginnen met zelf bier brouwen! Helaas heb ik in mijn huidige appartement niet zo veel ruimte om te klussen, en m'n vriendin ziet zo'n emmer in de keuken/woonkamer niet echt zitten.. Hopelijk kan ik in een volgend huis/appartement beginnen.
Goede kans op een zwakke fles. Je zal het snel genoeg merken, als de andere flessen ook gaan ontploffen is het wat anders geweest.quote:Op vrijdag 2 mei 2014 07:05 schreef GoCanucksGo het volgende:
Net mijn eerste fles-explosie gehad... ESB vanuit een kit met een beetje extra malt en hop, smaakt prima, mooi opgedroogd, geen overdreven koolzuur. Maar ineens een knal uit de keuken en een dikke plas bier tussen de glasscherven. Enorme rotzooi geeft 650 mL bier dan, ik hoop dat het één zwakke fles was...
Of een infectie die ook nog een en ander omzet. Een andere gist of zo.quote:Op donderdag 15 mei 2014 13:33 schreef mckroket het volgende:
te veel suiker in de her gisting op fles of niet genoeg uit gegist voor het in de fles ging. dat zijn volgens mij de enige 2 mogelijkheden. op een hele, hele zwakke fles na dan. maar het schijnt dat ze in de VS en contreien wel zwakkere flessen gebruiken dan in Europa, dus het kan.
dan krijg je toch een gusher, maar toch geen gebroken fles? als er geen suikers inzitten kan het ook niet gisten, toch? ben verder een noob erin maargoed.quote:Op donderdag 15 mei 2014 15:23 schreef BartNH het volgende:
[..]
Of een infectie die ook nog een en ander omzet. Een andere gist of zo.
Makkelijk te testen: open een andere fles en kijk hoeveel koolzuur er in zit.quote:Op zondag 4 mei 2014 03:09 schreef BenD het volgende:
Goede kans op een zwakke fles. Je zal het snel genoeg merken, als de andere flessen ook gaan ontploffen is het wat anders geweest.
Ik ben ze gelukkig nog niet tegen gekomen.quote:Op donderdag 15 mei 2014 13:33 schreef mckroket het volgende:
maar het schijnt dat ze in de VS en contreien wel zwakkere flessen gebruiken dan in Europa, dus het kan.
Dat zou heel goed kunnen, als ze ergens bang voor zijn is het schadeclaims, als een fles springt bewijs maar eens dat het niet aan jouw fles lag.quote:Op donderdag 15 mei 2014 16:55 schreef mckroket het volgende:
Of misschien niet, maar in amerika zeggen ze vaak dat je petflessen moet gebruiken omdat glas gevaarlijk is maar misschien is dat wel gewoon omdat ze bang zijn voor schadeclaims oid met gebroken glas.
De flessen die ik verder open getrokken heb waren wel behoorlijk schuimig, maar niet extreem. Ik denk dat ik die ene fles een beetje beschadigd heb tijdens het spoelen en dat hij daardoor een scheurtje heeft opgelopen.quote:Op donderdag 15 mei 2014 16:52 schreef devzero het volgende:
[..]
Makkelijk te testen: open een andere fles en kijk hoeveel koolzuur er in zit.
wat heb je besteld? (linken naar die website werkt niet echt)quote:
Aangezien ik geen kuitbier ken toch maar even opgezocht op die site van dat festival:quote:Op woensdag 21 mei 2014 01:13 schreef mckroket het volgende:
geef mij maar nieuwerwetse bieren ipv die oude recepten. kuit is niet veel, gruit al helemaal niks. geef mij maar veel hop, veel nieuwe moderne hop!
Niet extreem, maar toch redelijk hoppig. Of drink je alleen maar triple IPAs? Maar goed, ik ken het niet dus over de smaak kan ik helaas niets zeggen.quote:Het is een tamelijk bitter bier waarvan het hoparoma sterker is dan de bitterheid.
Het mag alleen gehopt worden met oudere Europese aroma variëteiten:
Hallertau Mittelfrüh, Saaz Saaz, Tettnang Tettnang, Spalt Spalt of East Kent Goldings *
Hopbitterheid moet tussen de 20 en 40 EBU zijn.
Zoals mckroket zegt, binnen een dag zal het bezig moeten zijn. Hangt ook van de gist die je gebruikt hebt af, Belgische gisten hebben de neiging om laat te starten. Hier op de brouwerij hebben we wel eens een batch gehad die pas na een week begon te vergisten, smaakte prima!quote:Op woensdag 21 mei 2014 22:17 schreef Qwea het volgende:
Hoelang duurt het voordat je geluid uit je waterslot moet horen komen eigk?
Een week Wat vind je dan van het advies dat je af en toe wel eens leest dat als je fermentatie na 2 dagen nog niet op gang is gekomen, je extra gist moet toevoegen?quote:Op donderdag 22 mei 2014 01:57 schreef BenD het volgende:
Zoals mckroket zegt, binnen een dag zal het bezig moeten zijn. Hangt ook van de gist die je gebruikt hebt af, Belgische gisten hebben de neiging om laat te starten. Hier op de brouwerij hebben we wel eens een batch gehad die pas na een week begon te vergisten, smaakte prima!
quote:Op maandag 2 juni 2014 14:00 schreef larry_flynt het volgende:
Het bier wat ik met vrienden heb gemaakt is super zuur geworden
Toevallig hoef ik alleen maar te quoten.quote:
Hetzelfde geldt trouwens voor exploderende flessen. De kans dat je een "zwakke" fles hebt is zo klein, zeker als je flessen hergebruikt van industriele producenten.quote:Op maandag 2 juni 2014 19:01 schreef BartNH het volgende:
[..]
[..]
Toevallig hoef ik alleen maar te quoten.
Als bier zuur is heb je ergens een infectie opgelopen. Dat kan tijdens het koelen al zijn gebeurt of in je gistvat (lagervat). Met name kraantjes en andere moeilijk bereikbare hoekjes zijn verdacht.
Voor je aan een nieuwe batch begint dus alles tot in den treure ontsmetten.
Ik maak me eigenlijk veel meer zorgen over oxidatie dan over infectie. Ook voor overhevelen geldt, zolang het maar schoon is Mijn voornaamste reden voor extra overhevelen is bier dat zo helder mogelijk is zonder filtratie.quote:Op maandag 2 juni 2014 19:36 schreef BartNH het volgende:
Ik stop mijn bier in gebruikte beugelflessen. Per flesje een mini suikerklontje van 3.1 gram geeft een mooie 6.5 g/l aan suiker. Het enige risico is dat ik een keer twee klontjes in een flesje doe maar dat is me tot nog toe niet overkomen. Het een keer extra overhevelen in een bottelvat geeft ook weer meer kans op infectie, ik bottel rechtstreeks uit het gistvat.
Wat me wel een paar flesjes heeft gekost is ze te vol doen. Als er geen of nauwelijks vrije ruimte is boven het bier dan breekt de bodem uit het flesje, dus geen explosie maar gewoon een mooie breuk vlak bij de bodem en dus een leeg flesje.
BTW: (te) veel ruimte boven het bier geeft niet meer kans op ploffen maar maakt de plof wel ernstiger met veel meer glas wat sneller in de rondte vliegt. 1 a 2 cm hou ik aan dus.
Infecties heb ik gelukkig nog niet gehad, tenminste niet een hele batch. Wel eens een flesje blond die fris zuur smaakte als enige flesje in dat krat....
Een infectie zal meestal je bier totaal ondrinkbaar maken zoals Larry heeft ontdekt. Oxidatie heeft iets negatieve invloed op je smaak heb ik van horen zeggen. geen idee waar ik op moet letten om oxidatie te proeven. Het makkelijkste middel tegen oxidatie is snel opdrinken... Die extra keer hevelen zal ook weer extra zuurstof in je bier brengen.quote:Op maandag 2 juni 2014 20:03 schreef Dauthi het volgende:
[..]
Ik maak me eigenlijk veel meer zorgen over oxidatie dan over infectie. Ook voor overhevelen geldt, zolang het maar schoon is Mijn voornaamste reden voor extra overhevelen is bier dat zo helder mogelijk is zonder filtratie.
Voor mij is Sierra Nevada de standaard als het gaat om herfermentering op fles, je ziet op zijn hoogst een ring van bezinksel meer niet.
Ik heb nog nooit een infectie gehad, ik brouw in me keuken met behulp van me oven, ik koel in me badkuip. 0 infecties Schoonmaak valt eigenlijk altijd mee, het is een emmer omspoelen en voor gebruik "sanitizen". Zelfde voor slangen en kraantjes, alles goed doorspoelen, zorgen dat het droog is en voor gebruik weer reinigen.quote:Op maandag 2 juni 2014 22:31 schreef BartNH het volgende:
[..]
Een infectie zal meestal je bier totaal ondrinkbaar maken zoals Larry heeft ontdekt. Oxidatie heeft iets negatieve invloed op je smaak heb ik van horen zeggen. geen idee waar ik op moet letten om oxidatie te proeven. Het makkelijkste middel tegen oxidatie is snel opdrinken... Die extra keer hevelen zal ook weer extra zuurstof in je bier brengen.
Wat ik eerder deed om gist te lozen was tegen het eind van de vergisting overhevelen naar een beter passende mandfles, dan heb je ook nog maar een klein oppervlak aan de lucht en omdat er nog vergisting is zit er vrij vlot weer een dekentje co2 op. Daarmee was ik een hoop gist kwijt. Ik ben daar mee gestopt omdat het m.i. voor de smaak niet helpt en het is wel weer extra schoonmaakwerk. Voor minder gist in de flesjes doe ik veel langer uitgisten (+ maand) en het gistvat een week voor het botellen al hoger klaar zetten zodat het niet meer hoeft te bewegen.
Brouwen doe ik anderhalf jaar, 30 batches tot nog toe. Blond, Weizen en dit voorjaar twee keer pils. Die pils moet ik nog optimaliseren, Blond en Weizen durf ik wel aan anderen voor te zetten.
Goed! Hoe langer je wort ''stil'' ligt hoe groter de kans op infecties etc... Ik zou zelf al na 24 uur zonder activiteit extra gist toevoegen.quote:Op donderdag 22 mei 2014 13:10 schreef devzero het volgende:
[..]
Een week Wat vind je dan van het advies dat je af en toe wel eens leest dat als je fermentatie na 2 dagen nog niet op gang is gekomen, je extra gist moet toevoegen?
Sorry! Ik heb er serieus overheen gelezen!quote:Op maandag 2 juni 2014 23:51 schreef mckroket het volgende:
Met alle respect, maar dit is een forum. We vragen elkaar dingen en vertellen elkaar dingen. Nu heb ik op vragen van jou (qwea) gereageerd en heb ik zelf vragen gesteld aan jou. Ik heb 0,0 respons gehad. Terwijl ik eerder nog een vraag van je heb beantwoord, met een vraag erin om je beter te helpen, maar weer geen antwoord. Dan vraag ik me af waarom je hier iets meldt of uberhaupt iets vraagt? Aangezien je toch geen response geeft...
Dus...nog een poging. wat heb je gemaakt? Waaruit heb je dit gemaakt( compleet zelf, mout extract of blikbrouwsel)? Wat was je begin en eind sg ivm de 2% alcohol die je noemde? Waarom heb je later extra suiker in de gisttank gedaan?
Mijn ervaring is dat bij korrelgist meestal binnen twaalf uur fatsoenlijk beweging is waar te nemen. Een enkele keer duurt het langer. Als na een volle dag het waterslot niet beweegd dan vermoed ik een lek en maak ik het vat voorzichtig open om te zien of er iets van schuimvorming is. Zo ja dan is er nix aan de hand behalve dan dat het waterslot geen info geeft. Met name de emmers uit de starterspakketten zijn berucht vanwege het lekken.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 02:59 schreef BenD het volgende:
[..]
Goed! Hoe langer je wort ''stil'' ligt hoe groter de kans op infecties etc... Ik zou zelf al na 24 uur zonder activiteit extra gist toevoegen.
maar nu weet je je suiker waardes niet, dus je weet niet of het bier echt is uit gegist of dat er een andere reden is dat het niet meer gist (bijv temp).quote:Op dinsdag 3 juni 2014 07:56 schreef Qwea het volgende:
[..]
Sorry! Ik heb er serieus overheen gelezen!
Ik heb bier gemaakt Nee grapje. Ik heb zo'n kit van bulldog gehaald en daaruit heb ik het gemaakt. Hamer of thor met eigen toevoegingen (andere hop, ander gist, ect). Nou, domme koe heeft dat dus niet opgemeten in het begin, mijn SG Maar er zit echt meer dan 2% alcohol in want dat proef je gewoon.
Heb er extra suiker in gedaan omdat ik hem te snel uitgegist vond, plus ik wat meer alcohol wilde. En ik was erg benieuwd wat het zou doen.
Tijdens het bottlen heb ik ook nog een klein beter suiker in de fles gedaan. Hij moet nog 2 weken staan sowieso, maar rechtstreeks vanuit het vat was hij goed te doen.
Klopt. En ik had het kunnen laten staan, maar dan? Dan wist ik ook de suiker waardes niet. Of had ik die nog kunnen bepalen? Snap ook niet hoe ik dat kon vergetenquote:Op dinsdag 3 juni 2014 12:23 schreef mckroket het volgende:
[..]
maar nu weet je je suiker waardes niet, dus je weet niet of het bier echt is uit gegist of dat er een andere reden is dat het niet meer gist (bijv temp).
Flessen staan nog chill op zolder niks te doen. Over 4 dagen moet ik ze verplaatsen naar een kouder iets.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 13:34 schreef mckroket het volgende:
risico wat je nu hebt is dat je miss te veel suikers in je fles hebt zitten waardoor ze barsten tijdens de lager/hergist tijd.
Als de waarde niet meer veranderd gedurende een paar dagen. Eenvoudiger is om te zien of er nog activiteit in het waterslot zit. Zelf hou ik gewoon minimaal twee weken aan bij een bovengister, bij ondergister een maand. Om die reden heb ik wel meerdere gistvaten nodig als ik een voorraadje wil opbouwen (voor de zomer).quote:Op dinsdag 3 juni 2014 22:54 schreef mckroket het volgende:
maar hoe weet je trouwens of je bent uitvergist?
Ik ga dat ook maar eens gebruiken Ben serieus benieuwd of ik knappers krijg.quote:Op woensdag 4 juni 2014 14:22 schreef BartNH het volgende:
[..]
Als de waarde niet meer veranderd gedurende een paar dagen. Eenvoudiger is om te zien of er nog activiteit in het waterslot zit. Zelf hou ik gewoon minimaal twee weken aan bij een bovengister, bij ondergister een maand. Om die reden heb ik wel meerdere gistvaten nodig als ik een voorraadje wil opbouwen (voor de zomer).
Logboek deed ik eerst in kladblok, inmiddels gebruik ik Brouwhulp. Daar zitten allerlei rekentools in en ook de voorraadadministratie.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |