Stiekem mijn 1ste gedronken na een week. Ik heb een nieuwe hobby gevondenquote:Op maandag 17 september 2012 23:32 schreef popolon het volgende:
Die wheat bieren kun je inderdaad vrij snel drinken. Als het nu al niet slecht was wordt het alleen maar beter.
Geen idee of dat een goede vervanging is van een waterslot en je nu lucht/bacteriën in het bier krijgt. Het je het al geprobeerd?quote:Op dinsdag 18 september 2012 14:43 schreef Flurry het volgende:
Ik kan dan de wort met hop koken in de snelkookpan (op normale of iets verhoogde druk), afkoelen, gist toevoegen en weer dicht doen. Nadeel is dat ik niet zie wat er gebeurt, maar dan is het een verassing na 3 weken
Die controllers werken best goed. Het koelkastje wat ik nu voor bier gebruik, deed ooit dienst voor het rijpen van kaas (55F), bier op 70F gaat ook goed. Ik neem aan dat een vrieskist iets meer ruimte heeft en iets makkelijker te bedienen is qua deur. Verder tof project.quote:Op zondag 23 september 2012 23:47 schreef popolon het volgende:
Het is eigenlijk een vrieskist met een temperatuur controller die af en toe aan- en uitgaat.
Als je gebotteld hebt moet je ze de eerste 2 weken ofzo juist wat warmer zetten om de navergisting op gang te brengen/houden.quote:Op donderdag 1 november 2012 11:04 schreef Beardslasher het volgende:
Afgelopen woensdag mijn eerste batch gebotteled
nu had ik wel een vraagje: moet ik de flesjes in de kelder leggen waar het ongeveer buitentemperatuur is of kan ik het beter op mijn kamer bewaren?
Hier vindt je alles: http://www.wiki-hobbybrou(...)_brouwer:blikbrouwenquote:Op maandag 5 november 2012 08:01 schreef polariteit het volgende:
Gaaf topic Ik heb afgelopen zaterdag ook een starterspakket gehaald om te blikbrouwen
Vanavond de boel even opstarten. Ik heb een blik diabolo en een blik tripel van Brewfirm gehaald. Ben benieuwd, heb er zin in. Alleen niet in het lange wachten
Iemand die enig idee heeft hoe lang deze 2 soorten in de fles moeten blijven voor het goed drinkbaar is?
Het handigste is om de uitgebreide handleiding te gebruiken die ik gepost heb. Die wordt regelmatig aangepast met nieuwe bevindingen en is gemaakt op gebruikerservaringquote:Op dinsdag 6 november 2012 06:51 schreef polariteit het volgende:
Zo, gisteravond mijn blik diablo in het vat gezet Aan de hand van de handleiding die Nembrionic doorgeeft. Moet zeggen dat het wel een beetje verwarrend is. Die handleiding is weer anders dan de instructies van Brewfirm die bij de blikken zit.
Daarnaast zit er ook nog een andere brewfirm instructie in de starterskit, en die is ook weer anders. En daarnaast had Brouwmarkt ook nog een handleiding erbij gedaan; en die was ook weer anders.
Kortom 4 verschillende handleidingen. Lekker duidelijk toch?
Kwaad is een groot woord. Maar het moet zo stabiel mogelijk zijn. Het beinvloed de smaak wel. De vergistingstemperatuur is namelijk belangrijk voor hoe de gist vergist.quote:Maar goed, vanmorgen was het vat al lekker aan het borrelen. Ik heb de emmer in een ruimte gezet die gisteravond 19 graden was, maar vanmorgen 16,5. Kan dat veel kwaad? Ik heb niet echt veel 'stabiele' ruimtes in huis.
Tnx voor de waarschuwing. Vat staat nu in een kamer met iets stabielere temperatuur.quote:Op dinsdag 6 november 2012 14:03 schreef Oceanonix het volgende:
Let op met die deken. Het gistproces levert ook warmte op. De temp kan daardoor ook te hoog worden.
Slijterij?quote:Op woensdag 7 november 2012 15:15 schreef vivelafete het volgende:
Tijdje geleden ook zo'n brewferm-brewkit met twee emmers gekregen.
Mijn eerste brouwsel (Brewferm Gold) is gebotteld en die is over een paar weekjes te drinken.
Nu staat er de Tripel te vergisten, die gaat zeer binnenkort over naar de andere emmer om te lageren.
Ik heb ook nog een blik 20L pils staan en de Diabolo. Ben allemaal zeer benieuwd of en hoe het smaakt. Als het lekker is ga ik er mee door (met andere blikken van Brewferm en andere merken) en ga ik wat experimenteren met zelf smaken toevoegen. Is het niets, kap ik er weer mee. Maar als ik jullie moet geloven smaakt het allemaal prima. Het is in ieder geval erg leuk en eenvoudig om zelf te doen, als het ook nog een lekker bier oplevert zou het helemaal geweldig zijn.
Heeft iemand hier al een keer een totale mislukking gebrouwen? Door bijvoorbeeld een infectie?
Ben ook benieuwd waar jullie al je flessen vandaan halen. Vooral voor het simpelere bier zou ik het graag in wat grotere flessen (0,5; 0,75 of zelfs 1L) willen bottelen, maar ik heb geen idee waar ik die flessen vandaan moet toveren. Iemand van jullie wel?
lege flessen zijn te koop bij de brouwmarkt. Ikzelf heb gebotteld in Grolsch beugels. Maar dat vergt enige voorbereiding.quote:Op woensdag 7 november 2012 15:15 schreef vivelafete het volgende:
Ben ook benieuwd waar jullie al je flessen vandaan halen. Vooral voor het simpelere bier zou ik het graag in wat grotere flessen (0,5; 0,75 of zelfs 1L) willen bottelen, maar ik heb geen idee waar ik die flessen vandaan moet toveren. Iemand van jullie wel?
Gewoon laten zitten totdat je gaat bottelen.quote:Op donderdag 8 november 2012 08:14 schreef polariteit het volgende:
[..]
Tnx voor de waarschuwing. Vat staat nu in een kamer met iets stabielere temperatuur.
[..]
Slijterij?
Mijn Diabolo staat nu sinds afgelopen maandag lekker te pruttelen. Zit te denken om vrijdag of zaterdag de boel over te hevelen naar een andere gistemmer om na te gisten. Ik las her en der echter wel dat je dan eigenlijk zo weinig mogelijk ruimte boven je bier mag hebben. Helaas heb ik alleen nog maar een 30 liter vat leegstaan. Is het dan nog wel verstandig over te hevelen en daarin na te laten gisten en is het niet beter het gewoon te laten zitten en pas over te hevelen als ik ga bottelen?
Esters zijn organische verbindingen. Die ontstaan als je bij hogere temperaturen vergist. Denk aan 20+ (even door de bank genomen, dat hangt van de gist af).quote:Op dinsdag 6 november 2012 13:23 schreef polariteit het volgende:
ok, dan ga ik vanavond even kijken hoe ik de temperatuur constant kan houden. Misschien met een deken eromheen, of anders de kachel maar 24/7 aan op 19 graden.
Overigens nog een domme vraag: wat zijn esters en wat betekent oxydatie precies voor je bier? Ik heb het al geprobeerd te googlen, maar ik kwam niet verder dan scheikundige verhalen die mij niet zoveel zeggen door gebrek aan fantasie
Grolsch beugels (anderhalf en tweeënhalf liter) zijn nu in de aanbieding bij de Jumbo.quote:Op donderdag 8 november 2012 08:41 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
lege flessen zijn te koop bij de brouwmarkt. Ikzelf heb gebotteld in Grolsch beugels. Maar dat vergt enige voorbereiding.
Nice!quote:Op woensdag 21 november 2012 15:40 schreef popolon het volgende:
Een deel van m'n flessencollectie in de rommelkamer vd basement.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ben benieuwd hoe de Brewferm Gold jou gaat smaken. Ik heb hem pas ook gebrouwen en al een paar flesjes van gehad, maar ik vind hem niet zo goed gelukt. Erg fruitig en geen lekker fris bier. Maar het kan goed dat ik iets niet goed heb gedaan ofzo, daarom ben ik wel benieuwd naar jouw ervaringen. Heb zondag Brewferm Tripel gebotteld en ga komend weekeinde de Diabolo brouwen. Daarna beslis ik of ik er mee door ga.quote:Op maandag 12 november 2012 13:22 schreef zeehaasje het volgende:
Ik heb het bierbrouwen ook weer opgepakt. Heb het in het verleden een aantal maal gedaan. Erug lekker. Kwam er achter dat ik nog blik had liggen. Brewfirm gold. Deze staat nu lekker te borrelen.
Heb in Frankrijk, Ardeche een biere du marron gedronken van Brasserie Bourganel. Als ik die nog eens keertje zelf kon maken, dan was iedere keer weer een feestje
Toch al gauw een lang weekend bier drinken.quote:Op woensdag 21 november 2012 15:40 schreef popolon het volgende:
Een deel van m'n flessencollectie in de rommelkamer vd basement.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Koop een paar kratjes Grolschquote:Op woensdag 21 november 2012 16:28 schreef vivelafete het volgende:
[..]
Nice!
Ik moet nog eens op zoek naar wat grotere flessen dan 33 cl en het liefst als beugelfles.
Ik heb het bier vorige week gebotteld, maar ik vond de smaak ook niet geweldig. TE bitter, ik heb de 200 gr suiker vervangen door vanille suiker. Om te kijken of het bittere minder wordt. Een fris bitter bier is lekker, maar deze was te bitter.quote:Ben benieuwd hoe de Brewferm Gold jou gaat smaken. Ik heb hem pas ook gebrouwen en al een paar flesjes van gehad, maar ik vind hem niet zo goed gelukt. Erg fruitig en geen lekker fris bier. Maar het kan goed dat ik iets niet goed heb gedaan ofzo, daarom ben ik wel benieuwd naar jouw ervaringen. Heb zondag Brewferm Tripel gebotteld en ga komend weekeinde de Diabolo brouwen. Daarna beslis ik of ik er mee door ga.
Bitter wordt vanzelf minder sterk na een paar maandenquote:Op vrijdag 30 november 2012 13:17 schreef zeehaasje het volgende:
@vivelafete
[..]
Ik heb het bier vorige week gebotteld, maar ik vond de smaak ook niet geweldig. TE bitter, ik heb de 200 gr suiker vervangen door vanille suiker. Om te kijken of het bittere minder wordt. Een fris bitter bier is lekker, maar deze was te bitter.
Staat nu na te gisten en gaat straks de garage in. Met de kerst gaan ik de eerste proeven.
Twee wekenquote:Op zaterdag 19 januari 2013 07:12 schreef GoCanucksGo het volgende:
Ik heb de eerste 4 batches er op zitten, mooie hobby!
Maar ik merk nu wel waar het "te veel suiker zorgt voor cider-smaak"- verhaal vandaan komt; mijn eerste poging was een Coopers Canadian Blonde waar een kilo van die "brew enhancer" door heen moest en dat rook na een maand in de fles nog steeds naar appelsap.
Nu een Pale Ale vanuit een all-grain niet-geconcentreerde kit van The Brew House, die is dikke prima en kan prima op tegen commerciële bieren vind ik zelf. Volgende batch wordt een Stout van dezelfde leverancier en daarna maar eens een dry hopping experiment proberen in een IPA; mijn eerste IPA van Coopers was wel lekker maar enig hoparoma was ver te zoeken.
Hoe lang laten jullie je bier narijpen op de fles voor het optimaal is?
6 tot 8 weken. Per batch leggen we er 4 weg die we veel later willen proeven.quote:Op zaterdag 19 januari 2013 07:12 schreef GoCanucksGo het volgende:
Ik heb de eerste 4 batches er op zitten, mooie hobby!
Maar ik merk nu wel waar het "te veel suiker zorgt voor cider-smaak"- verhaal vandaan komt; mijn eerste poging was een Coopers Canadian Blonde waar een kilo van die "brew enhancer" door heen moest en dat rook na een maand in de fles nog steeds naar appelsap.
Nu een Pale Ale vanuit een all-grain niet-geconcentreerde kit van The Brew House, die is dikke prima en kan prima op tegen commerciële bieren vind ik zelf. Volgende batch wordt een Stout van dezelfde leverancier en daarna maar eens een dry hopping experiment proberen in een IPA; mijn eerste IPA van Coopers was wel lekker maar enig hoparoma was ver te zoeken.
Hoe lang laten jullie je bier narijpen op de fles voor het optimaal is?
Makkelijkst (en optimaalst tot nu toe) is 1 week per % alcohol.quote:
Hmm.. Mijn weizen was na 2 weken al op de eind SGquote:Op dinsdag 22 januari 2013 08:29 schreef DrParanoid het volgende:
[..]
Makkelijkst (en optimaalst tot nu toe) is 1 week per % alcohol.
Weizen kan idd anders zijn, voor tripels, quadrupels etc hou ik over het algemeen 1 week per % alcohol aan, ook ivm bitterheid etc en tot nu toe eerder open getrokken is te bitterquote:Op dinsdag 22 januari 2013 08:58 schreef Monsieursander het volgende:
[..]
Hmm.. Mijn weizen was na 2 weken al op de eind SG
Dat verschilt per bier maar hoe langer hoe beter. Ik heb een paar flessen die al een half jaar staan, dat zijn de meest smaakvolle. Het is wel lastig ze zo lang te bewaren.quote:Op zaterdag 19 januari 2013 07:12 schreef GoCanucksGo het volgende:
Hoe lang laten jullie je bier narijpen op de fles voor het optimaal is?
Is precies hetzelfde.quote:Op maandag 28 januari 2013 21:49 schreef Ahmad1nejad het volgende:
Hallo,
Ik heb hier deze set staan: http://www.brouwmarkt.nl/(...)erpakket-p-2036.html en ben van plan er deze week mee aan de slag te gaan Nu heb ik wel alvast 1 vraag: het bijgeleverde (meest uitgebreide en specifieke) recept geeft aan dat er op een gegeven moment zo'n 500g suiker bij moet. Nu vroeg ik mij af of het nog enigzins uit maakt wat voor suiker dat is? Kan dat gewoon met rietsuiker of kristalsuiker oid?
- bruine suiker geeft bruine kleur mee, witte suiker niet, honing werkt voor 90% ongeveer gelijk aan normale suiker, overige 10% zullen smaakstoffen mee geven.quote:
Je hebt ook witte rietsuikerquote:Op dinsdag 29 januari 2013 15:23 schreef DrParanoid het volgende:
[..]
- bruine suiker geeft bruine kleur mee, witte suiker niet, honing werkt voor 90% ongeveer gelijk aan normale suiker, overige 10% zullen smaakstoffen mee geven.
quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij
Ja dat blijft een hilarisch figuurquote:
Klopt maar over het algemeen is rietsuiker bruin, en word witte rietsuiker ook echt witte rietsuiker genoemd. Naast dit is het wel fijn om te weten dat het wat extra effect mee brengt bij het brouwen en dat ie straks niet met een bruine bierre blanche zitquote:Op dinsdag 29 januari 2013 17:02 schreef Monsieursander het volgende:
[..]
Je hebt ook witte rietsuiker
oh t was gewoon een grapjequote:
Een hele flauwe van 't vorige topic.quote:
Zal wel prima wordenquote:Op zaterdag 23 februari 2013 21:20 schreef GoCanucksGo het volgende:
Eerste dry-hop experiment is onderweg; een Brew House all-grain IPA kit met American Ale gist en met 1 ounce Citra en 1 ounce Cascade hopbellen er in. Ruikt al verschrikkelijk lekker, ik ben heel benieuwd hoe het uiteindelijke resultaat is
Oeh, daar ben ik wel in geïnteresseerd, er staat hier ook een koffiestout op de planning. Hoe ga je de koffie toevoegen, koude extractie en dan bij de tweede fermentatie?quote:Op maandag 25 februari 2013 18:59 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Ik ben nu bezig met een witbier en ga heeeeel snel experimenteren met een coffee and creamstout
Koffiebonen bij de secondaire fermentatie jaquote:Op maandag 25 februari 2013 22:16 schreef GoCanucksGo het volgende:
[..]
Oeh, daar ben ik wel in geïnteresseerd, er staat hier ook een koffiestout op de planning. Hoe ga je de koffie toevoegen, koude extractie en dan bij de tweede fermentatie?
Hoeveel bonen ga je er bij doen?quote:Op maandag 25 februari 2013 23:08 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Koffiebonen bij de secondaire fermentatie ja
En lactose voor het cream effect en volmondigheid
Dat moet ik nog even opzoeken/beredeneren/berekenenquote:Op dinsdag 26 februari 2013 00:22 schreef GoCanucksGo het volgende:
[..]
Hoeveel bonen ga je er bij doen?
Moet je alleen even nadenken hoe je het hopzakje er weer uitkrijgtquote:Op vrijdag 1 maart 2013 18:33 schreef GoCanucksGo het volgende:
[ afbeelding ]
De dry-hopped IPA zit in de fles. Wel veel verlies door de losse hop, volgende keer toch maar in een zakje doen denk ik. Het bier heeft wel een hele mooie oranje gloed gekregen.
Ruikt echt fantastisch, precies als een Fat Tug of een Switchback. Beetje naar bittere nasmaak nog, maar dat zou ook door het hopgruis dat er nu nog in dreef kunnen komen.
Licht was alleen voor de foto, normaal staat het veel donkerderquote:Op zaterdag 2 maart 2013 12:25 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Verder zie ik dat je bier heeeel erg licht staat. Ik zou hem inpakken zodat er geen zonlicht bijkomt. Zonlicht is slecht voor je bier(smaak).
Ik ga van de week even langs de koffiespecialist, overleggen/proevenquote:Op zaterdag 2 maart 2013 17:05 schreef GoCanucksGo het volgende:
[..]
Licht was alleen voor de foto, normaal staat het veel donkerder
Ik heb uiteindelijk met een koffiefilter nog een hele growler uit de hop weten te persen, maar daar is wel veel lucht bij gekomen en die moet snel op denk ik.
Woensdag gaat de stout in de primary, dan de week daarop een mooie koffie kopen. Ik denk dat ik voor 18 liter een 200 gram vers gemalen niet al te sterk gebrande koffie een dag laat extraheren in afgekoeld water en dat bij de secondary doe.
Ik zit alleen nog een beetje te twijfelen of ik meer fermentables ga toevoegen. De Brew House stout kit zit maar op ~1.044 SG als je hem aanvult tot 23L. Ik wil eigenlijk wel naar een eind ABV van ~7-8 voor de koffiestout dus zelfs met een startvolume van 18L zit je nog steeds vrij laag.quote:Op zaterdag 2 maart 2013 17:43 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Ik ga van de week even langs de koffiespecialist, overleggen/proeven
Ik zit er ook over te denken koffie te maken met een percolator en dat erbij te gooien. Ooit deze op: http://beeradvocate.com/beer/profile/1471/39129
Dat was echt kick.
Wat is er vreemd aan de smaak?quote:Op zondag 3 maart 2013 07:26 schreef GoCanucksGo het volgende:
[..]
Ik zit alleen nog een beetje te twijfelen of ik meer fermentables ga toevoegen. De Brew House stout kit zit maar op ~1.044 SG als je hem aanvult tot 23L. Ik wil eigenlijk wel naar een eind ABV van ~7-8 voor de koffiestout dus zelfs met een startvolume van 18L zit je nog steeds vrij laag.
Mijn ervaring met late toevoeging van malt extract zijn qua fermentatie wel prima (lijkt veel completer dan zonder) maar de smaak is altijd een beetje vreemd. Wat zou jij doen?
Gisteren vast eentje open getrokken en inderdaad prima alledaags biertje voor in de zon. En ondanks dat het niet erg bijzonder is toch een stuk smakelijker dan bv. een Molson Canadian voor $12 per sixpackquote:Op dinsdag 7 mei 2013 15:44 schreef popolon het volgende:
Ik gooi er af en toe ook wel eens een blik Coopers Lager in, lekker snel en simpel en goed weg te werken. Geen speciaal brouwsel maar goed, dat weet je vantevoren.
De dark-IPA is uiteindelijk wel één van mijn betere homebrews geworden denk ik. De Weizen is uiteindelijk een iets zwaardere Weizen met Wyeast Schelde gist geworden, door de hogere temperatuur hier was het wel interessant om te kijken of ik een soort Weizen-Saison kon krijgen. Gaat morgen in de fles en lijkt aardig geluktquote:Op zaterdag 13 juli 2013 05:33 schreef GoCanucksGo het volgende:
De koffiestout is na drie maanden nog lekkerder geworden. Lijkt wel of de koffiesmaak sterker is, maar dat kan ook aan fles-tot-fles variatie liggen.
Ondertussen een soort imperial IPA proefje gedaan vanuit een gecombineerde IPA en ESB kit, met extra Chinook hop met de extra malt na een week en dry-hopping met Amarillo en Cascade pellets. Is een beetje te donker geworden, dus meer een sterke Black IPA of Cascadia Dark Ale. Wel heel lekker ondanks de hoge rest-suikers (FG 1,022), de hop balanceert dat mooi zodat het een fijn drinkbaar bier blijft ondanks de 8.3 ABV.
Binnenkort eens een poging tot een lichtere Weizen wagen, wel lekker in de zomer en de lege flessen collectie begint een beetje uit de kluiten te groeien
Wat versta je onder verse hop? Nog niet gedroogd?quote:Op donderdag 29 augustus 2013 06:38 schreef GoCanucksGo het volgende:
[..]
De dark-IPA is uiteindelijk wel één van mijn betere homebrews geworden denk ik. De Weizen is uiteindelijk een iets zwaardere Weizen met Wyeast Schelde gist geworden, door de hogere temperatuur hier was het wel interessant om te kijken of ik een soort Weizen-Saison kon krijgen. Gaat morgen in de fles en lijkt aardig gelukt
Ik heb nu de mogelijkheid om voor een schappelijk prijsje een hoop verse hop te kopen. Heeft iemand ervaring met het brouwen met verse hop?
Ja, gewoon zo van de plant op een biologische boerderij. Ik heb al wel gelezen dat je veel meer moet gebruiken en dat je je bier flink verdunt door al het water dat je toevoegt. Maar zou je nog speciale maatregelen moeten nemen om te zorgen dat het schoon genoeg is, voor late hopping b.v.?quote:Op donderdag 29 augustus 2013 10:30 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Wat versta je onder verse hop? Nog niet gedroogd?
Ik zou het wel, zoals het hoort, drogen. Dat kan gewoon in de oven op een lage stand.quote:Op donderdag 29 augustus 2013 16:34 schreef GoCanucksGo het volgende:
[..]
Ja, gewoon zo van de plant op een biologische boerderij. Ik heb al wel gelezen dat je veel meer moet gebruiken en dat je je bier flink verdunt door al het water dat je toevoegt. Maar zou je nog speciale maatregelen moeten nemen om te zorgen dat het schoon genoeg is, voor late hopping b.v.?
Da's wel een goede tip. Na een beetje verder inlezen blijft ongedroogde hop ook eigenlijk maar een paar uur goed als het van de struik af is. Ik ga waarschijnlijk op de plukdag het meeste ongedroogd meekoken om een soort Harvest Ale te krijgen en een batch Cascade drogen om mee te dryhoppen.quote:Op donderdag 29 augustus 2013 17:59 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Ik zou het wel, zoals het hoort, drogen. Dat kan gewoon in de oven op een lage stand.
Ik ga toevallig zelf hier een experiment doen met zogeheten "tuinhop". Die ga ik ook eerst drogen voor gebruik.
Volgens deze thread is ovendrogen niet ideaal. Verder lijkt 110-130F mij eerder tussen de 50 en 60 graden te liggen, maar dat is zo uit m'n hoofd.quote:Op donderdag 29 augustus 2013 19:45 schreef GoCanucksGo het volgende:
[..]
Da's wel een goede tip. Na een beetje verder inlezen blijft ongedroogde hop ook eigenlijk maar een paar uur goed als het van de struik af is. Ik ga waarschijnlijk op de plukdag het meeste ongedroogd meekoken om een soort Harvest Ale te krijgen en een batch Cascade drogen om mee te dryhoppen.
Hoe lang moet het ongeveer in de oven denk je? En op een graadje of 60-70?
Oven is inderdaad niet ideaal merk ik. Het helpt ook niet dat het keihard regende gisteren waardoor de hop erg nat was. Het droogt wel in de oven (ruikt echt fantastisch) maar je moet er wel goed bij blijven zodat het niet te hard gaat en het gaat bakken. Als ik wist dat ik vaker verse hop zou krijgen dan zou ik wel investeren in een paar horren of schermen (en misschien een ventilator) om te drogen.quote:Op vrijdag 30 augustus 2013 09:01 schreef Curchulain het volgende:
[..]
Volgens deze thread is ovendrogen niet ideaal. Verder lijkt 110-130F mij eerder tussen de 50 en 60 graden te liggen, maar dat is zo uit m'n hoofd.
Daar moet je wel een heel eind mee komen. Ik kan alleen niet goed zien of er een tweede emmer/gistingsvat bij zit, ik vind het zelf wel fijn na de hoofdgisting over te hevelen, en sowieso voor het bottelen om de meeste meuk die onderin neerslaat kwijt te raken. Hou er wel rekening mee dat je genoeg flessen moet regelen. Thermostaat is in eerste instantie denk ik niet echt nodig, maar als je er een beetje meer serieus mee aan de gang gaat wel de paar extra tientjes waard.quote:Op woensdag 4 september 2013 15:31 schreef Qwea het volgende:
kick!
Ik wil dit gaan doen
http://www.zelfbierbrouwen.com/micro.php
http://www.zelfbierbrouwen.com/micro_pro.php
Gaat dit voldoen?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |