abonnement Unibet Coolblue
  zondag 16 september 2012 @ 15:59:42 #1
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_116850708
Het volgende topic over het zelf brouwen van bier. :Y)





Deel 1: Eigen bier brouwen

Externe links:

http://www.hobbybrouwen.nl/

Ik zal straks even wat links toevoegen.

[ Bericht 15% gewijzigd door popolon op 16-09-2012 16:04:50 ]
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_116914310
Bijna een reeks ;)

Heb afgelopen weekend mijn eerste flesjes gebotteld (een summer wheat). Ik had 1 flesje wat maar half vol was, dus die direct maar opgedronken. Viel me totaal niet tegen. Nu nog 2 weken wachten (of niet) op de rest.
  maandag 17 september 2012 @ 23:32:10 #3
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_116917480
Die wheat bieren kun je inderdaad vrij snel drinken. Als het nu al niet slecht was wordt het alleen maar beter.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  dinsdag 18 september 2012 @ 14:43:02 #4
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_116934441
Inspirerend topic :)

Ik heb weinig ruimte en brouwmaterialen staan al snel in de weg, maar ik zat eens even na te denken - ik heb een slow cooker van 3 liter waarmee ik een klein beetje zou kunnen mashen (als de temperatuur geschikt is - zal eens meten).

Verder vraag ik me af of een snelkookpan dienst kan doen als gistvat - er zit immers een drukventiel op dat soortvan de rol van een waterslot vervult. Ik kan dan de wort met hop koken in de snelkookpan (op normale of iets verhoogde druk), afkoelen, gist toevoegen en weer dicht doen. Nadeel is dat ik niet zie wat er gebeurt, maar dan is het een verassing na 3 weken :P

Veel bier levert dat natuurlijk niet op, maar het lijkt me wel een grappig experiment.
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_117177789
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2012 23:32 schreef popolon het volgende:
Die wheat bieren kun je inderdaad vrij snel drinken. Als het nu al niet slecht was wordt het alleen maar beter.
Stiekem mijn 1ste gedronken na een week. Ik heb een nieuwe hobby gevonden :o
pi_117177939
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 14:43 schreef Flurry het volgende:
Ik kan dan de wort met hop koken in de snelkookpan (op normale of iets verhoogde druk), afkoelen, gist toevoegen en weer dicht doen. Nadeel is dat ik niet zie wat er gebeurt, maar dan is het een verassing na 3 weken :P
Geen idee of dat een goede vervanging is van een waterslot en je nu lucht/bacteriën in het bier krijgt. Het je het al geprobeerd?
  zondag 23 september 2012 @ 23:47:59 #7
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_117178242
M'n zwager doet 't helemaal goed, dit wordt ook mijn komende projekt.







Een echte old school koelkast met tap. _O_

Het is eigenlijk een vrieskist met een temperatuur controller die af en toe aan- en uitgaat.

[ Bericht 6% gewijzigd door popolon op 24-09-2012 00:08:07 ]
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_117181359
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 23:47 schreef popolon het volgende:
Het is eigenlijk een vrieskist met een temperatuur controller die af en toe aan- en uitgaat.
Die controllers werken best goed. Het koelkastje wat ik nu voor bier gebruik, deed ooit dienst voor het rijpen van kaas (55F), bier op 70F gaat ook goed. Ik neem aan dat een vrieskist iets meer ruimte heeft en iets makkelijker te bedienen is qua deur. Verder tof project.
  woensdag 3 oktober 2012 @ 16:23:22 #9
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_117550673
Maar weer een bestelling gedaan terwijl de Leffe kloon nog niet helemaal 'bottle ready' is.

Nut Brown Ale Extract Kit with Specialty Grains
1 x Nut Brown Ale Extract Kit $19.75
1 x Danstar Nottingham Ale Yeast $3.99 Y005

AK47 Pale Mild Extract Kit with Specialty Grains
1 x AK47 Pale Mild Extract Kit $19.75
1 x Danstar Windsor Ale Yeast $3.99

c_/
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_117567364
Roeren jullie tussendoor?

Ik ben bezig met mijn tweede blik. In de gebruiksaanwijzing staat niets over roeren. Maar in een beschrijving van de brouwmarkt staat wel dat ik moeten roeren.

Het gaat om de eerste vergistingsstap.
  donderdag 4 oktober 2012 @ 17:52:15 #11
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_117594882
Als 't eenmaal aan het gisten is laat ik het zitten. Als je denkt dat 't niet optimaal is zou je wat gist (yeast) kunnen toevoegen en even roeren maar ik heb 't nog nooit gedaan.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_117639046
Mijn eerste wheat beer was best lekker :9 Er staat nu een pot met quick count ale op het fornuis. Toch wel handig dat de lokale bierwinkel het bier brouwt voor de pizzeria naast hun; kun je eerst even proeven voor je een kit koopt :D
pi_118698827
Afgelopen woensdag mijn eerste batch gebotteled _O_

nu had ik wel een vraagje: moet ik de flesjes in de kelder leggen waar het ongeveer buitentemperatuur is of kan ik het beter op mijn kamer bewaren?
  donderdag 1 november 2012 @ 12:52:38 #14
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_118702198
quote:
14s.gif Op donderdag 1 november 2012 11:04 schreef Beardslasher het volgende:
Afgelopen woensdag mijn eerste batch gebotteled _O_

nu had ik wel een vraagje: moet ik de flesjes in de kelder leggen waar het ongeveer buitentemperatuur is of kan ik het beter op mijn kamer bewaren?
Als je gebotteld hebt moet je ze de eerste 2 weken ofzo juist wat warmer zetten om de navergisting op gang te brengen/houden.

Juist daarna moet je ze weer wat koeler zetten. Maar niet buitentemperatuur want het wordt gewoon verrekte koud en er is vorst.


Ervan uitgaande dat het een bovengister is geweest.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_118836545
Gaaf topic :) Ik heb afgelopen zaterdag ook een starterspakket gehaald om te blikbrouwen :)

Vanavond de boel even opstarten. Ik heb een blik diabolo en een blik tripel van Brewfirm gehaald. Ben benieuwd, heb er zin in. Alleen niet in het lange wachten :)

Iemand die enig idee heeft hoe lang deze 2 soorten in de fles moeten blijven voor het goed drinkbaar is?
Voor wat foto's, kijk hier
  maandag 5 november 2012 @ 10:10:49 #16
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_118839118
quote:
0s.gif Op maandag 5 november 2012 08:01 schreef polariteit het volgende:
Gaaf topic :) Ik heb afgelopen zaterdag ook een starterspakket gehaald om te blikbrouwen :)

Vanavond de boel even opstarten. Ik heb een blik diabolo en een blik tripel van Brewfirm gehaald. Ben benieuwd, heb er zin in. Alleen niet in het lange wachten :)

Iemand die enig idee heeft hoe lang deze 2 soorten in de fles moeten blijven voor het goed drinkbaar is?
Hier vindt je alles: http://www.wiki-hobbybrou(...)_brouwer:blikbrouwen
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_118849391
Mijn 3de batch (een IPA, mijn eerste met dry-hopping) is net gebotteld. Toch maar eens tijd om een hydrometer aan te schaffen, zodat ik eindelijk weet wat ik aan het doen ben :D
pi_118853693
Leuk topic! Heb het vorige topic inmiddels doorgelezen en heb zelf eigenlijk ook wel zin hier aan te beginnen. Heb alleen al wel vast een vraag. Die kits van bijvoorbeeld brouwmarkt.nl hebben vaak voorgemalen mout inbegrepen. Nu lees ik hier: http://www.hobbybrouwen.nl/brouwko2.html dat je beter zelf het graan kan malen omdat gemalen mout snel verzuurt. Heeft iemand ervaring met die kits van brouwmarkt en bevelen jullie deze aan? In hoeverre tast dit werkelijk de smaak aan? Zijn die kits van brouwmarkt overigens verder ook echt waarheidsgetrouw en lekker in de zin dat je alles zelf doet? Want als ik het zo lees lijkt het me eerlijk gezegd een behoorlijk eenvoudig proces (wat het niet minder leuk hoeft te maken natuurlijk)...
Who's the black private dick
That's a sex machine to all the chicks?
  maandag 5 november 2012 @ 23:12:44 #19
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_118873656
http://www.facebook.com/events/160412370767825/
Voor degenen die naar de Rooie Dop proefavond willen :)

Sowieso kan je er met de brouwers ideeën uitwisselen en ze schenken lokaal gebrouwen bieren, incl de 2 nieuwe versies die ze commerciëel gebrouwen hebben...

[ Bericht 12% gewijzigd door SiGNe op 05-11-2012 23:27:23 ]
pi_118877819
Zo, gisteravond mijn blik diablo in het vat gezet :) Aan de hand van de handleiding die Nembrionic doorgeeft. Moet zeggen dat het wel een beetje verwarrend is. Die handleiding is weer anders dan de instructies van Brewfirm die bij de blikken zit.

Daarnaast zit er ook nog een andere brewfirm instructie in de starterskit, en die is ook weer anders. En daarnaast had Brouwmarkt ook nog een handleiding erbij gedaan; en die was ook weer anders.

Kortom 4 verschillende handleidingen. Lekker duidelijk toch? :D

Maar goed, vanmorgen was het vat al lekker aan het borrelen. Ik heb de emmer in een ruimte gezet die gisteravond 19 graden was, maar vanmorgen 16,5. Kan dat veel kwaad? Ik heb niet echt veel 'stabiele' ruimtes in huis.
Voor wat foto's, kijk hier
  dinsdag 6 november 2012 @ 09:45:18 #21
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_118879834
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 november 2012 06:51 schreef polariteit het volgende:
Zo, gisteravond mijn blik diablo in het vat gezet :) Aan de hand van de handleiding die Nembrionic doorgeeft. Moet zeggen dat het wel een beetje verwarrend is. Die handleiding is weer anders dan de instructies van Brewfirm die bij de blikken zit.

Daarnaast zit er ook nog een andere brewfirm instructie in de starterskit, en die is ook weer anders. En daarnaast had Brouwmarkt ook nog een handleiding erbij gedaan; en die was ook weer anders.

Kortom 4 verschillende handleidingen. Lekker duidelijk toch? :D
Het handigste is om de uitgebreide handleiding te gebruiken die ik gepost heb. Die wordt regelmatig aangepast met nieuwe bevindingen en is gemaakt op gebruikerservaring :)

quote:
Maar goed, vanmorgen was het vat al lekker aan het borrelen. Ik heb de emmer in een ruimte gezet die gisteravond 19 graden was, maar vanmorgen 16,5. Kan dat veel kwaad? Ik heb niet echt veel 'stabiele' ruimtes in huis.
Kwaad is een groot woord. Maar het moet zo stabiel mogelijk zijn. Het beinvloed de smaak wel. De vergistingstemperatuur is namelijk belangrijk voor hoe de gist vergist.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_118886346
ok, dan ga ik vanavond even kijken hoe ik de temperatuur constant kan houden. Misschien met een deken eromheen, of anders de kachel maar 24/7 aan op 19 graden.

Overigens nog een domme vraag: wat zijn esters en wat betekent oxydatie precies voor je bier? Ik heb het al geprobeerd te googlen, maar ik kwam niet verder dan scheikundige verhalen die mij niet zoveel zeggen door gebrek aan fantasie :')
Voor wat foto's, kijk hier
pi_118887651
Let op met die deken. Het gistproces levert ook warmte op. De temp kan daardoor ook te hoog worden.
pi_118937541
Tijdje geleden ook zo'n brewferm-brewkit met twee emmers gekregen.
Mijn eerste brouwsel (Brewferm Gold) is gebotteld en die is over een paar weekjes te drinken.
Nu staat er de Tripel te vergisten, die gaat zeer binnenkort over naar de andere emmer om te lageren.
Ik heb ook nog een blik 20L pils staan en de Diabolo. Ben allemaal zeer benieuwd of en hoe het smaakt. Als het lekker is ga ik er mee door (met andere blikken van Brewferm en andere merken) en ga ik wat experimenteren met zelf smaken toevoegen. Is het niets, kap ik er weer mee. Maar als ik jullie moet geloven smaakt het allemaal prima. Het is in ieder geval erg leuk en eenvoudig om zelf te doen, als het ook nog een lekker bier oplevert zou het helemaal geweldig zijn.
Heeft iemand hier al een keer een totale mislukking gebrouwen? Door bijvoorbeeld een infectie?

Ben ook benieuwd waar jullie al je flessen vandaan halen. Vooral voor het simpelere bier zou ik het graag in wat grotere flessen (0,5; 0,75 of zelfs 1L) willen bottelen, maar ik heb geen idee waar ik die flessen vandaan moet toveren. Iemand van jullie wel?
pi_118967212
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 november 2012 14:03 schreef Oceanonix het volgende:
Let op met die deken. Het gistproces levert ook warmte op. De temp kan daardoor ook te hoog worden.
Tnx voor de waarschuwing. Vat staat nu in een kamer met iets stabielere temperatuur.

quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2012 15:15 schreef vivelafete het volgende:
Tijdje geleden ook zo'n brewferm-brewkit met twee emmers gekregen.
Mijn eerste brouwsel (Brewferm Gold) is gebotteld en die is over een paar weekjes te drinken.
Nu staat er de Tripel te vergisten, die gaat zeer binnenkort over naar de andere emmer om te lageren.
Ik heb ook nog een blik 20L pils staan en de Diabolo. Ben allemaal zeer benieuwd of en hoe het smaakt. Als het lekker is ga ik er mee door (met andere blikken van Brewferm en andere merken) en ga ik wat experimenteren met zelf smaken toevoegen. Is het niets, kap ik er weer mee. Maar als ik jullie moet geloven smaakt het allemaal prima. Het is in ieder geval erg leuk en eenvoudig om zelf te doen, als het ook nog een lekker bier oplevert zou het helemaal geweldig zijn.
Heeft iemand hier al een keer een totale mislukking gebrouwen? Door bijvoorbeeld een infectie?

Ben ook benieuwd waar jullie al je flessen vandaan halen. Vooral voor het simpelere bier zou ik het graag in wat grotere flessen (0,5; 0,75 of zelfs 1L) willen bottelen, maar ik heb geen idee waar ik die flessen vandaan moet toveren. Iemand van jullie wel?
Slijterij?


Mijn Diabolo staat nu sinds afgelopen maandag lekker te pruttelen. Zit te denken om vrijdag of zaterdag de boel over te hevelen naar een andere gistemmer om na te gisten. Ik las her en der echter wel dat je dan eigenlijk zo weinig mogelijk ruimte boven je bier mag hebben. Helaas heb ik alleen nog maar een 30 liter vat leegstaan. Is het dan nog wel verstandig over te hevelen en daarin na te laten gisten en is het niet beter het gewoon te laten zitten en pas over te hevelen als ik ga bottelen?
Voor wat foto's, kijk hier
pi_118967604
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2012 15:15 schreef vivelafete het volgende:

Ben ook benieuwd waar jullie al je flessen vandaan halen. Vooral voor het simpelere bier zou ik het graag in wat grotere flessen (0,5; 0,75 of zelfs 1L) willen bottelen, maar ik heb geen idee waar ik die flessen vandaan moet toveren. Iemand van jullie wel?
lege flessen zijn te koop bij de brouwmarkt. Ikzelf heb gebotteld in Grolsch beugels. Maar dat vergt enige voorbereiding. ;)
  donderdag 8 november 2012 @ 10:43:13 #27
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_118970484
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2012 08:14 schreef polariteit het volgende:

[..]

Tnx voor de waarschuwing. Vat staat nu in een kamer met iets stabielere temperatuur.

[..]

Slijterij?

Mijn Diabolo staat nu sinds afgelopen maandag lekker te pruttelen. Zit te denken om vrijdag of zaterdag de boel over te hevelen naar een andere gistemmer om na te gisten. Ik las her en der echter wel dat je dan eigenlijk zo weinig mogelijk ruimte boven je bier mag hebben. Helaas heb ik alleen nog maar een 30 liter vat leegstaan. Is het dan nog wel verstandig over te hevelen en daarin na te laten gisten en is het niet beter het gewoon te laten zitten en pas over te hevelen als ik ga bottelen?
Gewoon laten zitten totdat je gaat bottelen.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 8 november 2012 @ 10:46:56 #28
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_118970579
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 november 2012 13:23 schreef polariteit het volgende:
ok, dan ga ik vanavond even kijken hoe ik de temperatuur constant kan houden. Misschien met een deken eromheen, of anders de kachel maar 24/7 aan op 19 graden.

Overigens nog een domme vraag: wat zijn esters en wat betekent oxydatie precies voor je bier? Ik heb het al geprobeerd te googlen, maar ik kwam niet verder dan scheikundige verhalen die mij niet zoveel zeggen door gebrek aan fantasie :')
Esters zijn organische verbindingen. Die ontstaan als je bij hogere temperaturen vergist. Denk aan 20+ (even door de bank genomen, dat hangt van de gist af).

Die leveren fruitige geuren/smaken op. Denk aan de bananengeur die aan sommige witbieren zit. Van die neppe suikerbanaantjes. Zoiets past bij veel bieren niet dus wil je lager vergisten.

Oxidatie, of zuurstofinslag. Oxidatie = roesten. Oftewel, zuurstof gaat een reactie aan met bepaalde stoffen in je bier. Dat zorgt uiteindelijk voor een muffe smaak. Dus je wil uiteindelijk zo min mogelijk zuurstof in je bier.

Behalve dan bij bepaalde gisten want die hebben dan (aan het begin van het proces) juist weer zuurstof nodig.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 9 november 2012 @ 16:53:56 #29
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_119021886
Gisteren weer een Nut Brown Ale gebrouwen, staat nu mooi te borrelen. :Y)
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  zaterdag 10 november 2012 @ 18:28:46 #30
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_119059991
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2012 08:41 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

lege flessen zijn te koop bij de brouwmarkt. Ikzelf heb gebotteld in Grolsch beugels. Maar dat vergt enige voorbereiding. ;)
Grolsch beugels (anderhalf en tweeënhalf liter) zijn nu in de aanbieding bij de Jumbo.
Moet je alleen nog wel even Grolsch of Herfstbok voor drinken maar da's volgens mij geen straf.

Overigens komen die vrienden van me van de Rooie Dop de 16e met 2 nieuwe bieren op de markt:
"The Daily Grind (Coffee Porter, 6.5%)
We love the smell of fresh coffee in the morning. It's one of the little things that put a smile on our face. Using delicate ingredients like Guatemala Antigua coffee, brown malts and Saaz hops, we created this dark coffee-infused
beer. It will be the smile you need to break the daily grind.
http://rooiedop.nl/the-daily-grind/

Utrecht Strong Ale (American Strong Ale, 9.1%)
The city and province of Utrecht has got a great history (and future) of brewing beer. It deserves a beer that shows our appreciation and what more could we do than make this Utrecht Strong Ale. Big hops dominate the aroma and big malts support them in taste. Put your hands up for Utrecht, we love that city!
http://rooiedop.nl/utrecht-strong-ale/

De 16e gratis te proeven in Utrecht aan de Oude Gracht (wel even aanmelden op hun site)
Daarna in een hele hoop speciaalbierwinkels te koop.
pi_119122304
Ik heb het bierbrouwen ook weer opgepakt. Heb het in het verleden een aantal maal gedaan. Erug lekker. Kwam er achter dat ik nog blik had liggen. Brewfirm gold. Deze staat nu lekker te borrelen.

Heb in Frankrijk, Ardeche een biere du marron gedronken van Brasserie Bourganel. Als ik die nog eens keertje zelf kon maken, dan was iedere keer weer een feestje
Hou van koken, lekker en eerlijk eten. Verste producten en geen E nummers als het even kan.
Hebben nu 3 kippen, dus iedere dag een vers ei.
  woensdag 21 november 2012 @ 15:40:22 #32
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_119466986
Een deel van m'n flessencollectie in de rommelkamer vd basement. :P



Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_119468725
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2012 15:40 schreef popolon het volgende:
Een deel van m'n flessencollectie in de rommelkamer vd basement. :P

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Nice!
Ik moet nog eens op zoek naar wat grotere flessen dan 33 cl en het liefst als beugelfles.
quote:
0s.gif Op maandag 12 november 2012 13:22 schreef zeehaasje het volgende:
Ik heb het bierbrouwen ook weer opgepakt. Heb het in het verleden een aantal maal gedaan. Erug lekker. Kwam er achter dat ik nog blik had liggen. Brewfirm gold. Deze staat nu lekker te borrelen.

Heb in Frankrijk, Ardeche een biere du marron gedronken van Brasserie Bourganel. Als ik die nog eens keertje zelf kon maken, dan was iedere keer weer een feestje
Ben benieuwd hoe de Brewferm Gold jou gaat smaken. Ik heb hem pas ook gebrouwen en al een paar flesjes van gehad, maar ik vind hem niet zo goed gelukt. Erg fruitig en geen lekker fris bier. Maar het kan goed dat ik iets niet goed heb gedaan ofzo, daarom ben ik wel benieuwd naar jouw ervaringen. Heb zondag Brewferm Tripel gebotteld en ga komend weekeinde de Diabolo brouwen. Daarna beslis ik of ik er mee door ga.
pi_119483096
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2012 15:40 schreef popolon het volgende:
Een deel van m'n flessencollectie in de rommelkamer vd basement. :P

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Toch al gauw een lang weekend bier drinken.
  vrijdag 23 november 2012 @ 18:22:18 #35
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_119546150
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2012 16:28 schreef vivelafete het volgende:

[..]

Nice!
Ik moet nog eens op zoek naar wat grotere flessen dan 33 cl en het liefst als beugelfles.
Koop een paar kratjes Grolsch :P
pi_119778576
@vivelafete
quote:
Ben benieuwd hoe de Brewferm Gold jou gaat smaken. Ik heb hem pas ook gebrouwen en al een paar flesjes van gehad, maar ik vind hem niet zo goed gelukt. Erg fruitig en geen lekker fris bier. Maar het kan goed dat ik iets niet goed heb gedaan ofzo, daarom ben ik wel benieuwd naar jouw ervaringen. Heb zondag Brewferm Tripel gebotteld en ga komend weekeinde de Diabolo brouwen. Daarna beslis ik of ik er mee door ga.
Ik heb het bier vorige week gebotteld, maar ik vond de smaak ook niet geweldig. TE bitter, ik heb de 200 gr suiker vervangen door vanille suiker. Om te kijken of het bittere minder wordt. Een fris bitter bier is lekker, maar deze was te bitter.

Staat nu na te gisten en gaat straks de garage in. Met de kerst gaan ik de eerste proeven.
Hou van koken, lekker en eerlijk eten. Verste producten en geen E nummers als het even kan.
Hebben nu 3 kippen, dus iedere dag een vers ei.
  vrijdag 30 november 2012 @ 13:24:59 #37
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_119778731
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2012 13:17 schreef zeehaasje het volgende:
@vivelafete

[..]

Ik heb het bier vorige week gebotteld, maar ik vond de smaak ook niet geweldig. TE bitter, ik heb de 200 gr suiker vervangen door vanille suiker. Om te kijken of het bittere minder wordt. Een fris bitter bier is lekker, maar deze was te bitter.

Staat nu na te gisten en gaat straks de garage in. Met de kerst gaan ik de eerste proeven.
Bitter wordt vanzelf minder sterk na een paar maanden :)
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_120784324
2e kerstdag is een mooie dag om een nieuwe batch te maken.
Dit keer maken we bier met een moutextractpakket. Iets moeilijker als een blik.
Het koelen wordt nog een uitdaging. Daar mogen we over een aantal minuten mee starten.
Heb geen wortkoeler. Wordt dus veel roeren....
pi_121078661
Hallo, ik ben Sander en ik brouw weizen (Eerst voor mijn profielwerkstuk, nu meer als hobby) :D
  zaterdag 19 januari 2013 @ 07:12:54 #40
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_121753794
Ik heb de eerste 4 batches er op zitten, mooie hobby!

Maar ik merk nu wel waar het "te veel suiker zorgt voor cider-smaak"- verhaal vandaan komt; mijn eerste poging was een Coopers Canadian Blonde waar een kilo van die "brew enhancer" door heen moest en dat rook na een maand in de fles nog steeds naar appelsap.

Nu een Pale Ale vanuit een all-grain niet-geconcentreerde kit van The Brew House, die is dikke prima en kan prima op tegen commerciële bieren vind ik zelf. Volgende batch wordt een Stout van dezelfde leverancier en daarna maar eens een dry hopping experiment proberen in een IPA; mijn eerste IPA van Coopers was wel lekker maar enig hoparoma was ver te zoeken.

Hoe lang laten jullie je bier narijpen op de fles voor het optimaal is?
pi_121798652
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 januari 2013 07:12 schreef GoCanucksGo het volgende:
Ik heb de eerste 4 batches er op zitten, mooie hobby!

Maar ik merk nu wel waar het "te veel suiker zorgt voor cider-smaak"- verhaal vandaan komt; mijn eerste poging was een Coopers Canadian Blonde waar een kilo van die "brew enhancer" door heen moest en dat rook na een maand in de fles nog steeds naar appelsap.

Nu een Pale Ale vanuit een all-grain niet-geconcentreerde kit van The Brew House, die is dikke prima en kan prima op tegen commerciële bieren vind ik zelf. Volgende batch wordt een Stout van dezelfde leverancier en daarna maar eens een dry hopping experiment proberen in een IPA; mijn eerste IPA van Coopers was wel lekker maar enig hoparoma was ver te zoeken.

Hoe lang laten jullie je bier narijpen op de fles voor het optimaal is?
Twee weken
pi_121803346
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 januari 2013 07:12 schreef GoCanucksGo het volgende:
Ik heb de eerste 4 batches er op zitten, mooie hobby!

Maar ik merk nu wel waar het "te veel suiker zorgt voor cider-smaak"- verhaal vandaan komt; mijn eerste poging was een Coopers Canadian Blonde waar een kilo van die "brew enhancer" door heen moest en dat rook na een maand in de fles nog steeds naar appelsap.

Nu een Pale Ale vanuit een all-grain niet-geconcentreerde kit van The Brew House, die is dikke prima en kan prima op tegen commerciële bieren vind ik zelf. Volgende batch wordt een Stout van dezelfde leverancier en daarna maar eens een dry hopping experiment proberen in een IPA; mijn eerste IPA van Coopers was wel lekker maar enig hoparoma was ver te zoeken.

Hoe lang laten jullie je bier narijpen op de fles voor het optimaal is?
6 tot 8 weken. Per batch leggen we er 4 weg die we veel later willen proeven.
pi_121806581
Gisteren een experiment gedaan.
2 liter water aan de kook gebracht, 1.3 kg suiker erin gedaan.
10 minuten laten koken
Toen ongeveer 100 gram honing erin gedaan
En toen 20 gram hallertau mittelfrüh erin.
Buiten (gaat goed met dit weer) laten afkoelen, in de gisttank gedaan en toen nog eens 2 liter water erbij.
Ten slotte mijn gist dat ik heb gekweekt uit mijn oude eigen bier erin gedaan.

Eens kijken wat het gaat worden
pi_121876799
quote:
0s.gif Op zondag 20 januari 2013 14:35 schreef Monsieursander het volgende:

[..]

Twee weken
Makkelijkst (en optimaalst tot nu toe) is 1 week per % alcohol.
Alcohol is the anesthesia by which we endure the operation of life.
Technical owner of www.shavingsociety.nl
pi_121877205
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 januari 2013 08:29 schreef DrParanoid het volgende:

[..]

Makkelijkst (en optimaalst tot nu toe) is 1 week per % alcohol.
Hmm.. Mijn weizen was na 2 weken al op de eind SG
pi_121877322
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 januari 2013 08:58 schreef Monsieursander het volgende:

[..]

Hmm.. Mijn weizen was na 2 weken al op de eind SG
Weizen kan idd anders zijn, voor tripels, quadrupels etc hou ik over het algemeen 1 week per % alcohol aan, ook ivm bitterheid etc en tot nu toe eerder open getrokken is te bitter :)
Alcohol is the anesthesia by which we endure the operation of life.
Technical owner of www.shavingsociety.nl
  dinsdag 22 januari 2013 @ 12:47:04 #47
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_121884053
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 januari 2013 07:12 schreef GoCanucksGo het volgende:

Hoe lang laten jullie je bier narijpen op de fles voor het optimaal is?
Dat verschilt per bier maar hoe langer hoe beter. Ik heb een paar flessen die al een half jaar staan, dat zijn de meest smaakvolle. Het is wel lastig ze zo lang te bewaren. :P
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_121904421
Leuk topic ^O^

Ik ben zelf met wat vrienden na een cursus bierbrouwen aan de slag gegaan. Het bier van de cursus (Brabantse Ale) was erg lekker :9

Paar weken geleden zijn we begonnen aan een Weizener. Zaterdag bottelen en dan over een week of twee eens proeven. Tevens zaterdag proberen om de Brabantse Ale na te maken :)
'Ik heb geen last van een hielspoor maar van een remspoor'
pi_122189425
Hallo,

Ik heb hier deze set staan: http://www.brouwmarkt.nl/(...)erpakket-p-2036.html en ben van plan er deze week mee aan de slag te gaan :) Nu heb ik wel alvast 1 vraag: het bijgeleverde (meest uitgebreide en specifieke) recept geeft aan dat er op een gegeven moment zo'n 500g suiker bij moet. Nu vroeg ik mij af of het nog enigzins uit maakt wat voor suiker dat is? Kan dat gewoon met rietsuiker of kristalsuiker oid?
Who's the black private dick
That's a sex machine to all the chicks?
pi_122200954
quote:
7s.gif Op maandag 28 januari 2013 21:49 schreef Ahmad1nejad het volgende:
Hallo,

Ik heb hier deze set staan: http://www.brouwmarkt.nl/(...)erpakket-p-2036.html en ben van plan er deze week mee aan de slag te gaan :) Nu heb ik wel alvast 1 vraag: het bijgeleverde (meest uitgebreide en specifieke) recept geeft aan dat er op een gegeven moment zo'n 500g suiker bij moet. Nu vroeg ik mij af of het nog enigzins uit maakt wat voor suiker dat is? Kan dat gewoon met rietsuiker of kristalsuiker oid?
Is precies hetzelfde.
pi_122214278
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 januari 2013 07:53 schreef Monsieursander het volgende:

[..]

Is precies hetzelfde.
}:| - bruine suiker geeft bruine kleur mee, witte suiker niet, honing werkt voor 90% ongeveer gelijk aan normale suiker, overige 10% zullen smaakstoffen mee geven.
Alcohol is the anesthesia by which we endure the operation of life.
Technical owner of www.shavingsociety.nl
pi_122218475
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2013 15:23 schreef DrParanoid het volgende:

[..]

}:| - bruine suiker geeft bruine kleur mee, witte suiker niet, honing werkt voor 90% ongeveer gelijk aan normale suiker, overige 10% zullen smaakstoffen mee geven.
Je hebt ook witte rietsuiker
  dinsdag 29 januari 2013 @ 17:10:47 #53
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_122218891
Geen suiker gebruiken!

quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij :r
:')
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  dinsdag 29 januari 2013 @ 17:13:42 #54
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_122219044
quote:
12s.gif Op dinsdag 29 januari 2013 17:10 schreef popolon het volgende:
Geen suiker gebruiken!

[..]

:')
Ja dat blijft een hilarisch figuur _O-
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  dinsdag 29 januari 2013 @ 17:20:15 #55
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_122219349
:D Ja.

Heb nu twee van de drie zwagers aan het brouwen gekregen. Niet slecht. :Y)

Ondertussen is m'n Nut Brown Ale al op en ben ik een lichte ale aan het brouwen. Binnenkort weer wat bestellen.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  dinsdag 29 januari 2013 @ 17:28:55 #56
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_122219751
Ik ga me binnenkort wagen aan een saison, een RIS met espresso en wellicht nog wat leuke dingen :)
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_122227717
quote:
7s.gif Op dinsdag 29 januari 2013 17:02 schreef Monsieursander het volgende:

[..]

Je hebt ook witte rietsuiker
Klopt :) maar over het algemeen is rietsuiker bruin, en word witte rietsuiker ook echt witte rietsuiker genoemd. Naast dit is het wel fijn om te weten dat het wat extra effect mee brengt bij het brouwen :) en dat ie straks niet met een bruine bierre blanche zit :P
Alcohol is the anesthesia by which we endure the operation of life.
Technical owner of www.shavingsociety.nl
pi_122265184
quote:
12s.gif Op dinsdag 29 januari 2013 17:10 schreef popolon het volgende:
Geen suiker gebruiken!

[..]

:')
:?
Who's the black private dick
That's a sex machine to all the chicks?
pi_122265222
quote:
7s.gif Op woensdag 30 januari 2013 18:46 schreef Ahmad1nejad het volgende:

[..]

:?
Gewoon doen
pi_122265274
quote:
1s.gif Op woensdag 30 januari 2013 18:46 schreef Monsieursander het volgende:

[..]

Gewoon doen
oh t was gewoon een grapje
Who's the black private dick
That's a sex machine to all the chicks?
pi_122265917
quote:
7s.gif Op woensdag 30 januari 2013 18:47 schreef Ahmad1nejad het volgende:

[..]

oh t was gewoon een grapje
Denk het.
  woensdag 30 januari 2013 @ 19:11:21 #62
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_122266302
quote:
7s.gif Op woensdag 30 januari 2013 18:47 schreef Ahmad1nejad het volgende:

[..]

oh t was gewoon een grapje
Een hele flauwe van 't vorige topic.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  vrijdag 15 februari 2013 @ 09:20:17 #63
340390 sinepedraap
lieve baggeraar
pi_122904387
tvp

Wil het ook graag een keer proberne
Mijn nieuwe ondertitel
pi_122982892
Oh ja, dit topic was ik een beetje vergeten :)

Heb inmiddels 2 ladingen blikbier in kratten in de fles zitten: brewferm Diabolo en brewferm Triple.

De Diabolo heb ik al een paar flessen geproefd, is echt heel erg lekker bier geworden(is eind november in de fles gegaan). Het enige probleem is dat ze ook 'lekker doordrinken'; dus opstaan wordt op een gegeven moment wat moeilijker :D

Triple nog niet geproefd, die zit nog maar drie weken op de fles.

Gisteren wel een paar nieuwe blikken gehaald, om wat nieuwe smaakjes te testen. Vanmiddag maar even de Brupaks Witbier brouwen. Ben benieuwd :D
Voor wat foto's, kijk hier
  zaterdag 23 februari 2013 @ 21:20:34 #65
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_123254976
Eerste dry-hop experiment is onderweg; een Brew House all-grain IPA kit met American Ale gist en met 1 ounce Citra en 1 ounce Cascade hopbellen er in. Ruikt al verschrikkelijk lekker, ik ben heel benieuwd hoe het uiteindelijke resultaat is :)
  maandag 25 februari 2013 @ 18:59:56 #66
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_123335094
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2013 21:20 schreef GoCanucksGo het volgende:
Eerste dry-hop experiment is onderweg; een Brew House all-grain IPA kit met American Ale gist en met 1 ounce Citra en 1 ounce Cascade hopbellen er in. Ruikt al verschrikkelijk lekker, ik ben heel benieuwd hoe het uiteindelijke resultaat is :)
Zal wel prima worden :)

Ik ben nu bezig met een witbier en ga heeeeel snel experimenteren met een coffee and creamstout :9
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  maandag 25 februari 2013 @ 22:16:06 #67
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_123347838
quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2013 18:59 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Ik ben nu bezig met een witbier en ga heeeeel snel experimenteren met een coffee and creamstout :9
Oeh, daar ben ik wel in geïnteresseerd, er staat hier ook een koffiestout op de planning. Hoe ga je de koffie toevoegen, koude extractie en dan bij de tweede fermentatie?
  maandag 25 februari 2013 @ 23:08:59 #68
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_123350609
quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2013 22:16 schreef GoCanucksGo het volgende:

[..]

Oeh, daar ben ik wel in geïnteresseerd, er staat hier ook een koffiestout op de planning. Hoe ga je de koffie toevoegen, koude extractie en dan bij de tweede fermentatie?
Koffiebonen bij de secondaire fermentatie ja :Y

En lactose voor het cream effect en volmondigheid :)
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  dinsdag 26 februari 2013 @ 00:22:10 #69
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_123353659
quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2013 23:08 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Koffiebonen bij de secondaire fermentatie ja :Y

En lactose voor het cream effect en volmondigheid :)
Hoeveel bonen ga je er bij doen?
  dinsdag 26 februari 2013 @ 08:55:04 #70
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_123357210
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 februari 2013 00:22 schreef GoCanucksGo het volgende:

[..]

Hoeveel bonen ga je er bij doen?
Dat moet ik nog even opzoeken/beredeneren/berekenen :)
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 1 maart 2013 @ 15:11:23 #71
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_123501872
Ondertussen nog een batch nut brown ale gemaakt, die gaat over een week of wat in de fles.

Dat zal het totaal op bijna 60 liter bier, in de fles, maken. :D Moet maar eens beginnen met drinken en de microbrews even met rust laten.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  vrijdag 1 maart 2013 @ 18:33:59 #72
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_123509449


De dry-hopped IPA zit in de fles. Wel veel verlies door de losse hop, volgende keer toch maar in een zakje doen denk ik. Het bier heeft wel een hele mooie oranje gloed gekregen.

Ruikt echt fantastisch, precies als een Fat Tug of een Switchback. Beetje naar bittere nasmaak nog, maar dat zou ook door het hopgruis dat er nu nog in dreef kunnen komen.
  zaterdag 2 maart 2013 @ 12:25:11 #73
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_123531788
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2013 18:33 schreef GoCanucksGo het volgende:
[ afbeelding ]

De dry-hopped IPA zit in de fles. Wel veel verlies door de losse hop, volgende keer toch maar in een zakje doen denk ik. Het bier heeft wel een hele mooie oranje gloed gekregen.

Ruikt echt fantastisch, precies als een Fat Tug of een Switchback. Beetje naar bittere nasmaak nog, maar dat zou ook door het hopgruis dat er nu nog in dreef kunnen komen.
Moet je alleen even nadenken hoe je het hopzakje er weer uitkrijgt :)

Oh, en als je het met een zakje doet, stop er een paar goed zware knikkers bij.

Verder zie ik dat je bier heeeel erg licht staat. Ik zou hem inpakken zodat er geen zonlicht bijkomt. Zonlicht is slecht voor je bier(smaak).
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zaterdag 2 maart 2013 @ 17:05:44 #74
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_123540228
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2013 12:25 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Verder zie ik dat je bier heeeel erg licht staat. Ik zou hem inpakken zodat er geen zonlicht bijkomt. Zonlicht is slecht voor je bier(smaak).
Licht was alleen voor de foto, normaal staat het veel donkerder :)

Ik heb uiteindelijk met een koffiefilter nog een hele growler uit de hop weten te persen, maar daar is wel veel lucht bij gekomen en die moet snel op denk ik.

Woensdag gaat de stout in de primary, dan de week daarop een mooie koffie kopen. Ik denk dat ik voor 18 liter een 200 gram vers gemalen niet al te sterk gebrande koffie een dag laat extraheren in afgekoeld water en dat bij de secondary doe.
  zaterdag 2 maart 2013 @ 17:43:54 #75
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_123541687
quote:
14s.gif Op zaterdag 2 maart 2013 17:05 schreef GoCanucksGo het volgende:

[..]

Licht was alleen voor de foto, normaal staat het veel donkerder :)

Ik heb uiteindelijk met een koffiefilter nog een hele growler uit de hop weten te persen, maar daar is wel veel lucht bij gekomen en die moet snel op denk ik.

Woensdag gaat de stout in de primary, dan de week daarop een mooie koffie kopen. Ik denk dat ik voor 18 liter een 200 gram vers gemalen niet al te sterk gebrande koffie een dag laat extraheren in afgekoeld water en dat bij de secondary doe.
Ik ga van de week even langs de koffiespecialist, overleggen/proeven :)

Ik zit er ook over te denken koffie te maken met een percolator en dat erbij te gooien. Ooit deze op: http://beeradvocate.com/beer/profile/1471/39129

Dat was echt kick.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_123555773
Mijn eerste batch zojuist gebotteld w/ nu 6 weken wachten ;(
Who's the black private dick
That's a sex machine to all the chicks?
  zondag 3 maart 2013 @ 07:26:08 #77
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_123563667
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2013 17:43 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Ik ga van de week even langs de koffiespecialist, overleggen/proeven :)

Ik zit er ook over te denken koffie te maken met een percolator en dat erbij te gooien. Ooit deze op: http://beeradvocate.com/beer/profile/1471/39129

Dat was echt kick.
Ik zit alleen nog een beetje te twijfelen of ik meer fermentables ga toevoegen. De Brew House stout kit zit maar op ~1.044 SG als je hem aanvult tot 23L. Ik wil eigenlijk wel naar een eind ABV van ~7-8 voor de koffiestout dus zelfs met een startvolume van 18L zit je nog steeds vrij laag.

Mijn ervaring met late toevoeging van malt extract zijn qua fermentatie wel prima (lijkt veel completer dan zonder) maar de smaak is altijd een beetje vreemd. Wat zou jij doen?
  zondag 3 maart 2013 @ 23:42:19 #78
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_123600466
quote:
0s.gif Op zondag 3 maart 2013 07:26 schreef GoCanucksGo het volgende:

[..]

Ik zit alleen nog een beetje te twijfelen of ik meer fermentables ga toevoegen. De Brew House stout kit zit maar op ~1.044 SG als je hem aanvult tot 23L. Ik wil eigenlijk wel naar een eind ABV van ~7-8 voor de koffiestout dus zelfs met een startvolume van 18L zit je nog steeds vrij laag.

Mijn ervaring met late toevoeging van malt extract zijn qua fermentatie wel prima (lijkt veel completer dan zonder) maar de smaak is altijd een beetje vreemd. Wat zou jij doen?
Wat is er vreemd aan de smaak?

Ik werk alleen met mout, nooit met extract dus ik durf niet met zekerheid advies te geven.

Je kunt ervoor kiezen suiker of kandijsiroop toe te voegen ipv extract en dan melksuiker voor wat zoetigheid en volmondigheid.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zondag 14 april 2013 @ 06:32:27 #79
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_125257117
Koffiestout is erg lekker geworden, dik tevreden over!

Ik heb er toch dry malt extract bij gedaan (o.a. in een giststarter) maar het typische smaakje wat ik in vorige bieren soms had (beetje moeilijk te beschrijven, haast wat zurig, wat pas verdwijnt na een maand of 2-3 in de fles) is nu helemaal niet aanwezig. Uiteindelijk rond de 6.5 ABV uitgekomen dus prima.

Ik heb me door de home-brew verkoper laten overhalen om naar een Wyeast gist te upgraden en 200 gram medium roast versgemalen koffie die ik 24 uur heb laten trekken in koud water bij de secondary gemikt. Resultaat is een hele mooie koffiegeur en smaak, zonder te veel extra bitterheid en zonder dat de koffie heel overheersend wordt. Ben benieuwd hoe het over een maand of 2 is :)
  dinsdag 30 april 2013 @ 05:37:13 #80
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_125891072
Net een batch Coopers Lager op de fles gedaan. Heel apart, kwam met ale-gist en er werd aangeraden gewoon op kamertemperatuur te brouwen. Ik heb het een beetje koeler gehouden (~17 graden) maar de vergisting (met late toevoeging van de extra suiker) was heel onstuimig en compleet na 12 dagen (FG 1.006). En het ruikt en smaakt echt naar Euro-pils/lager... Ben benieuwd hoe het over een week of 4 is, maar voor $12 kan ik me er geen buil aan vallen.
  dinsdag 7 mei 2013 @ 14:00:03 #81
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_126170919
Mijn espressostout is heel erg lekker geworden :) Dezelfde ervaring als jij: een mooie koffie geur en smaak maar niet de extra bitterhoud. Heeel erg mooi, dik schuim ook.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  dinsdag 7 mei 2013 @ 15:44:21 #82
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_126174929
Ik gooi er af en toe ook wel eens een blik Coopers Lager in, lekker snel en simpel en goed weg te werken. :P Geen speciaal brouwsel maar goed, dat weet je vantevoren.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  dinsdag 7 mei 2013 @ 20:41:22 #83
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_126187906
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2013 15:44 schreef popolon het volgende:
Ik gooi er af en toe ook wel eens een blik Coopers Lager in, lekker snel en simpel en goed weg te werken. :P Geen speciaal brouwsel maar goed, dat weet je vantevoren.
Gisteren vast eentje open getrokken en inderdaad prima alledaags biertje voor in de zon. En ondanks dat het niet erg bijzonder is toch een stuk smakelijker dan bv. een Molson Canadian voor $12 per sixpack :)

Maar ik ben toch wel benieuwd waar die typische lager-geur vandaan komt als er bovengistende gist bij zit.
  zaterdag 11 mei 2013 @ 04:56:36 #84
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_126337721
De dry-hopped IPA van 2 maanden geleden doorstaat de tand des tijds trouwens niet heel goed. Waarschijnlijk toch te veel lucht er in gekregen met het gepruts met overhevelen door de dikke laag hopbellen er in.

Aan de andere kant; American IPAs zijn (ironisch genoeg) denk ik sowieso wel smakelijker als je ze jong drinkt (zie bv de waardering voor Pliny the Younger, Stone Enjoy By IPAs, Driftwood Fat Tug nu met bottle datum op de cap).
  zaterdag 11 mei 2013 @ 04:59:46 #85
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_126337727
Quote ipv edit, delete please :)
  zondag 30 juni 2013 @ 19:51:22 #86
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_128430268
Gisteren een starterspakket van Brouwmarkt binnen gekregen. Er staat nu een emmer Brewferm Triple te gisten in de kamer :D Ben benieuwd wat het gaat worden :)
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
  zaterdag 13 juli 2013 @ 05:33:48 #87
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_128898102
De koffiestout is na drie maanden nog lekkerder geworden. Lijkt wel of de koffiesmaak sterker is, maar dat kan ook aan fles-tot-fles variatie liggen.

Ondertussen een soort imperial IPA proefje gedaan vanuit een gecombineerde IPA en ESB kit, met extra Chinook hop met de extra malt na een week en dry-hopping met Amarillo en Cascade pellets. Is een beetje te donker geworden, dus meer een sterke Black IPA of Cascadia Dark Ale. Wel heel lekker ondanks de hoge rest-suikers (FG 1,022), de hop balanceert dat mooi zodat het een fijn drinkbaar bier blijft ondanks de 8.3 ABV.

Binnenkort eens een poging tot een lichtere Weizen wagen, wel lekker in de zomer en de lege flessen collectie begint een beetje uit de kluiten te groeien ;)
  donderdag 18 juli 2013 @ 00:08:21 #88
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_129068399
Het was prachtig weer, dus lekker buiten flesjes schoonmaken en bottelen :D

~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
  donderdag 29 augustus 2013 @ 06:38:50 #89
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_130584527
quote:
14s.gif Op zaterdag 13 juli 2013 05:33 schreef GoCanucksGo het volgende:
De koffiestout is na drie maanden nog lekkerder geworden. Lijkt wel of de koffiesmaak sterker is, maar dat kan ook aan fles-tot-fles variatie liggen.

Ondertussen een soort imperial IPA proefje gedaan vanuit een gecombineerde IPA en ESB kit, met extra Chinook hop met de extra malt na een week en dry-hopping met Amarillo en Cascade pellets. Is een beetje te donker geworden, dus meer een sterke Black IPA of Cascadia Dark Ale. Wel heel lekker ondanks de hoge rest-suikers (FG 1,022), de hop balanceert dat mooi zodat het een fijn drinkbaar bier blijft ondanks de 8.3 ABV.

Binnenkort eens een poging tot een lichtere Weizen wagen, wel lekker in de zomer en de lege flessen collectie begint een beetje uit de kluiten te groeien ;)
De dark-IPA is uiteindelijk wel één van mijn betere homebrews geworden denk ik. De Weizen is uiteindelijk een iets zwaardere Weizen met Wyeast Schelde gist geworden, door de hogere temperatuur hier was het wel interessant om te kijken of ik een soort Weizen-Saison kon krijgen. Gaat morgen in de fles en lijkt aardig gelukt :)

Ik heb nu de mogelijkheid om voor een schappelijk prijsje een hoop verse hop te kopen. Heeft iemand ervaring met het brouwen met verse hop?
  donderdag 29 augustus 2013 @ 10:30:16 #90
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_130587639
quote:
5s.gif Op donderdag 29 augustus 2013 06:38 schreef GoCanucksGo het volgende:

[..]

De dark-IPA is uiteindelijk wel één van mijn betere homebrews geworden denk ik. De Weizen is uiteindelijk een iets zwaardere Weizen met Wyeast Schelde gist geworden, door de hogere temperatuur hier was het wel interessant om te kijken of ik een soort Weizen-Saison kon krijgen. Gaat morgen in de fles en lijkt aardig gelukt :)

Ik heb nu de mogelijkheid om voor een schappelijk prijsje een hoop verse hop te kopen. Heeft iemand ervaring met het brouwen met verse hop?
Wat versta je onder verse hop? Nog niet gedroogd?
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 29 augustus 2013 @ 16:34:02 #91
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_130599844
quote:
0s.gif Op donderdag 29 augustus 2013 10:30 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Wat versta je onder verse hop? Nog niet gedroogd?
Ja, gewoon zo van de plant op een biologische boerderij. Ik heb al wel gelezen dat je veel meer moet gebruiken en dat je je bier flink verdunt door al het water dat je toevoegt. Maar zou je nog speciale maatregelen moeten nemen om te zorgen dat het schoon genoeg is, voor late hopping b.v.?
  donderdag 29 augustus 2013 @ 17:59:59 #92
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_130602716
quote:
0s.gif Op donderdag 29 augustus 2013 16:34 schreef GoCanucksGo het volgende:

[..]

Ja, gewoon zo van de plant op een biologische boerderij. Ik heb al wel gelezen dat je veel meer moet gebruiken en dat je je bier flink verdunt door al het water dat je toevoegt. Maar zou je nog speciale maatregelen moeten nemen om te zorgen dat het schoon genoeg is, voor late hopping b.v.?
Ik zou het wel, zoals het hoort, drogen. Dat kan gewoon in de oven op een lage stand.

Ik ga toevallig zelf hier een experiment doen met zogeheten "tuinhop". Die ga ik ook eerst drogen voor gebruik.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 29 augustus 2013 @ 19:45:59 #93
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_130607066
quote:
0s.gif Op donderdag 29 augustus 2013 17:59 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Ik zou het wel, zoals het hoort, drogen. Dat kan gewoon in de oven op een lage stand.

Ik ga toevallig zelf hier een experiment doen met zogeheten "tuinhop". Die ga ik ook eerst drogen voor gebruik.
Da's wel een goede tip. Na een beetje verder inlezen blijft ongedroogde hop ook eigenlijk maar een paar uur goed als het van de struik af is. Ik ga waarschijnlijk op de plukdag het meeste ongedroogd meekoken om een soort Harvest Ale te krijgen en een batch Cascade drogen om mee te dryhoppen.

Hoe lang moet het ongeveer in de oven denk je? En op een graadje of 60-70?
  vrijdag 30 augustus 2013 @ 09:01:48 #94
54575 Curchulain
Et tel était son nom...
pi_130624988
quote:
0s.gif Op donderdag 29 augustus 2013 19:45 schreef GoCanucksGo het volgende:

[..]

Da's wel een goede tip. Na een beetje verder inlezen blijft ongedroogde hop ook eigenlijk maar een paar uur goed als het van de struik af is. Ik ga waarschijnlijk op de plukdag het meeste ongedroogd meekoken om een soort Harvest Ale te krijgen en een batch Cascade drogen om mee te dryhoppen.

Hoe lang moet het ongeveer in de oven denk je? En op een graadje of 60-70?
Volgens deze thread is ovendrogen niet ideaal. Verder lijkt 110-130F mij eerder tussen de 50 en 60 graden te liggen, maar dat is zo uit m'n hoofd.
"In my lifetime, we've gone from Eisenhower to George W. Bush. We've gone from John F. Kennedy to Al Gore. If this is evolution, I believe that in 12 years, we'll be voting for plants." - Lewis Black
  vrijdag 30 augustus 2013 @ 16:37:19 #95
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_130640021
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 augustus 2013 09:01 schreef Curchulain het volgende:

[..]

Volgens deze thread is ovendrogen niet ideaal. Verder lijkt 110-130F mij eerder tussen de 50 en 60 graden te liggen, maar dat is zo uit m'n hoofd.
Oven is inderdaad niet ideaal merk ik. Het helpt ook niet dat het keihard regende gisteren waardoor de hop erg nat was. Het droogt wel in de oven (ruikt echt fantastisch) maar je moet er wel goed bij blijven zodat het niet te hard gaat en het gaat bakken. Als ik wist dat ik vaker verse hop zou krijgen dan zou ik wel investeren in een paar horren of schermen (en misschien een ventilator) om te drogen.

Maar daar heb ik nu ook niet echt plek voor met deze hoeveelheid hop; ruim een pound BC Goldings, en bijna een pound Cascade en Mt. Hood. Die laatste is mijn favoriet denk ik, ik had er nog nooit van gehoord maar hele mooie grote bloemen en een heel fijn aroma.
  woensdag 4 september 2013 @ 15:31:07 #96
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_130814244
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  donderdag 5 september 2013 @ 03:19:41 #97
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_130837638
quote:
Daar moet je wel een heel eind mee komen. Ik kan alleen niet goed zien of er een tweede emmer/gistingsvat bij zit, ik vind het zelf wel fijn na de hoofdgisting over te hevelen, en sowieso voor het bottelen om de meeste meuk die onderin neerslaat kwijt te raken. Hou er wel rekening mee dat je genoeg flessen moet regelen. Thermostaat is in eerste instantie denk ik niet echt nodig, maar als je er een beetje meer serieus mee aan de gang gaat wel de paar extra tientjes waard.

Wel een beetje zorgwekkend dat de emmer 21 liter is en de meeste kits voor 22/23 zijn :')

_edit_ Plaatje op de homepage laat zien dat er wel een tweede vat bij zit.

[ Bericht 2% gewijzigd door GoCanucksGo op 05-09-2013 03:30:09 ]
  donderdag 5 september 2013 @ 12:05:28 #98
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_130843867
Lijkt me een prima starterskit. Uitbreiden kan altijd. :P
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  zaterdag 7 september 2013 @ 16:45:50 #99
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_130920126
Ik kom er niet zo goed uit...
http://www.zelfbierbrouwen.com/micro_pro.php

of http://www.brouwmarkt.nl/(...)-plus-p-5004756.html

Die eerste heeft een ingebouwde thermostaat lees ik...
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  zondag 8 september 2013 @ 09:21:19 #100
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_130940051
Ik ga denk ik maar voor de 2de link :Y
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  maandag 9 september 2013 @ 20:57:36 #101
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_131000604
Misschien ook leuk voor de bierliefhebbers: Utrecht heeft een nieuwe speciaalzaak op de Biltstraat zitten: Biercentrum Oost
De eigenaar is voormalig eigenaar van Bert's Bierhuis (is uitgekocht door z'n partner destijds, is nu gevraagd om franchise te worden maar dat wilde ie niet.. geen idee of het Bert zelf is)

Ze zijn nog maar net 2 weken open en hebben nu zo'n 300 bieren staan maar dit moet uitgroeien tot een assortiment van 900 á 1000 bieren.
Mooie zaak al, groot, ruime opzet (maar nog niet alle bieren staan er) en achterin is ook nog een grote aparte ruimte.
Ook is het plan om proeverijen te houden en... handig voor dit topic, eigen bieren te brouwen en brouwketels (in elk geval 4 ketels van 100 liter+wat kleinere) uit te lenen aan hobbybrouwers.

https://www.facebook.com/biercentrumoost

Ik heb begrepen dat de ketels over 3-4 maanden gaan komen, als de zaak wat meer is opgestart en hobbybrouwen werd als voornaamste aanwinst gezien.
Lijkt me een aanwinst voor hobbybrouwers die af en toe ook eens wat meer willen dan 15 liter.

[ Bericht 0% gewijzigd door SiGNe op 10-09-2013 00:20:21 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')