Je zult wel uitgezocht hebben dat de ritprijs hoger is dan de afgeschreven borg?quote:Op dinsdag 20 november 2012 22:10 schreef Gulmez het volgende:
als ik gewoon enkeltje zwolle - den haag neem, en gewoon incheck in zwolle en in den haag gewoon niet uitchecken ben ik toch minder geld kwijt dan uitchecken daar of niet..
quote:Zakelijke OV-Chipkaart binnen handbereik
Regiecentrale heeft gisteren een contract getekend met Trans Link Systems (TLS), het bedrijf achter de OV-chipkaart. Regiecentrale wordt hiermee één van de eerste partijen die de zakelijke OV-chipkaart voor het openbaar vervoer kan introduceren. In het tweede kwartaal van 2013 moeten de eerste zakelijke ov-chipkaarten door Regiecentrale worden uitgegeven.
Met deze kaart kunnen zakelijke reizigers niet alleen gebruik maken van alle vormen van openbaar vervoer, maar ook van OV-fiets. Tevens wordt het mogelijk om met deze kaart auto’s, scooters en fietsen elektrisch op te laden. Tot op heden was het aanbieden van een OV-chipkaart voorbehouden aan de openbaar vervoerbedrijven en TLS.
Met de ondertekening van de overeenkomst met TLS komt de introductie van de nieuwe zakelijke OV-chipkaart binnen handbereik. Regiecentrale streeft ernaar om in het tweede kwartaal van 2013 de eerste kaarten via haar relaties uit te geven. Regiecentrale biedt daarbij de mogelijkheid om de zakelijke OV-chipkaart in eigen huisstijl uit te geven.
Het bedrijf wil klanten een aantal extra services bieden. Zoals het abonnementenadvies en de check out service. Daarnaast wordt de klant de mogelijkheid geboden om alle transacties in te zien. Hiermee wordt voldaan aan de huidige eisen die het bedrijfsleven aan mobiliteit stelt: keuzevrijheid, eenvoudig in gebruik en optimaal inzicht en beheersbaarheid.
Op dit moment biedt NS Zakelijk overigens al de NS Business Card. Die kaart is echter alleen te gebruiken bij NS, HTM en RET.
Ja.quote:Op zondag 30 december 2012 11:11 schreef CherryLips het volgende:
Kun je trouwens nog losse treinkaartjes (met korting) kopen bij de automaten
kun je dan met een OV-Chipkaart van de NS, waar een abo op staat, ook gewoon buiten je abo reizen? Oftewel, als ik op het station bij mij in de stad incheck, en dan verder rijd dan m'n abo, wordt dat goed verrekend? Want dat was geloof ik de reden dat je met zo'n NS kaart niet hoeft in te checken maar dat ding alleen hoeft te laten zien.quote:
Met een trajectkaart? Kan op dit moment niet en volgens mij ook nog niet binnenkort.quote:Op maandag 31 december 2012 11:38 schreef Tokus het volgende:
[..]
kun je dan met een OV-Chipkaart van de NS, waar een abo op staat, ook gewoon buiten je abo reizen? Oftewel, als ik op het station bij mij in de stad incheck, en dan verder rijd dan m'n abo, wordt dat goed verrekend? Want dat was geloof ik de reden dat je met zo'n NS kaart niet hoeft in te checken maar dat ding alleen hoeft te laten zien.
Zullen voorlopig nog wel blijven. Maandtrajecten zijn nog steeds niet op een OV-chipkaart te laden en bijv. toeristen die één keer met de trein gaan zullen geen chipkaart willen.quote:Op maandag 31 december 2012 12:17 schreef Tokus het volgende:
kijk dat bedoel ik dus. Ze kunnen die papieren kaarten dus nog niet eens afschaffen.
heeft de NS niets mee te maken, die voeren dat gewoon in volgend jaar.quote:Op maandag 31 december 2012 12:34 schreef Aether het volgende:
[..]
Zullen voorlopig nog wel blijven. Maandtrajecten zijn nog steeds niet op een OV-chipkaart te laden en bijv. toeristen die één keer met de trein gaan zullen geen chipkaart willen.
Maar das dan dus alleen de trein en geen weekendsubstituut voor een weekstudentenkaart.quote:Op maandag 31 december 2012 10:21 schreef Tochjo het volgende:
Je zou, als je een weekabonnement hebt, het abonnement Weekend Vrij kunnen kopen. Dan reis je effectief de hele week vrij met de trein.
Is dat niet de ingangsdatum van het product?quote:Op dinsdag 1 januari 2013 16:24 schreef EddyAlbena het volgende:
Echter, als ik bij zo'n ding naar mijn gegevens ga, staat er tweemaal 'Onbekend product voor regio'.
De tijd die erbij staat is ook 1-1-2013 00.00, terwijl ik het heb opgehaald om 15.59.
Iemand die dit probleem kent? Heeft dit iets met verwerking te maken of is er toch iets fout gegaan?
Alle gegevens kloppen sowieso, behalve de postcode misschien niet, die staat namelijk ook niet op de kaart...quote:Dit kaartnummer is al aan uw account toegevoegd. Of de gegevens komen niet overeen. Probeert u het a.u.b. nog een keer.
quote:OV Loket: Betere vergoeding voor sterabonnementen nodig
Het afschaffen van sterabonnementen in het openbaar vervoer moet beter worden gecompenseerd. De kosten zijn toegenomen terwijl het vervoer er niet beter op is geworden, constateert het OV Loket, de ombudsman voor het openbaar vervoer, dinsdag.
Een sterabonnement kan worden gebruikt om binnen een bepaald gebied of met een bepaalde lijn te reizen. Zulke abonnementen worden veel gebruikt door scholieren en forenzen. Sinds dit jaar mag iedere regio zelf bepalen of en tegen welk tarief een abonnement voor streekbussen wordt aangeboden.
In veel regio's bestaat nu geen sterabonnement meer. In onder meer Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland moeten reizigers nu per kilometer betalen voor de diensten van ov-bedrijven als Arriva, Veolia en Connexxion. Voor sommige reizigers zijn de kosten volgens het OV Loket met 75 procent toegenomen.
Nadat in de regio's Hoekschewaard en Goeree-Overflakkee veel was geklaagd, is afgesproken dat scholieren daar worden gecompenseerd. Het OV Loket vindt dat ook forenzen compensatie moeten krijgen. In Zuid-Holland zouden daar al plannen voor zijn. In de regio's waar helemaal niets in de plaats is gekomen voor de sterabonnementen zouden trajectabonnementen moeten worden ingevoerd.
Ja dat laatste is helemaal van de zotte, dat was extra winst voor de vervoerders, pure oplichting van de klanten en nu moet de overheid dat een jaar compenserenquote:Op woensdag 13 februari 2013 13:26 schreef Zelva het volgende:
En die compensatie mag de belastingbetaler zeker weer afrekenen?
Het blijft onbegrijpelijk hoe de grootste scam ooit, en dat is de ov-chipkaart, gewoon klakkeloos, met hooguit af en toe een beetje morren voor de vorm, door alles en iedereen in politiek Nederland wordt geaccepteerd. Sterker nog, ze beloven de vervoersbedrijven zelfs een compensatie als ze een gedeelte van de scam, de dubbele opstaptarieven, terugdraaien.
quote:Papieren treinkaartje met korting verdwijnt door oplossing dubbel opstaptarief
Vanaf 20 maart verdwijnt het papieren treinkaartje met korting definitief. Per die datum komt er een einde aan het dubbele opstaptarief met de OV-chipkaart, Nu moeten reizigers per treinvervoerder met de ov-chipkaart een opstaptarief van ¤ 0,86 betalen. Daardoor is het papieren kaartje voor die reizigers nu nog voordeliger. Reizigers moeten nog wel per vervoerder blijven in- en uitchecken.
De oplossing kost staatssecretaris Mansveld in 2013 1,2 miljoen euro. Dat zijn de inkomsten die de vervoerders mis lopen door het oplossen van het dubbele opstaptarief. De jaren erna moeten de vervoerders de compensatie zelf gaan regelen. Ze mogen 3 jaar lang de gemiste inkomsten doorberekenen aan de reiziger door een "zeer beperkte" tariefsverhoging, aldus Mansveld in een eerdere brief.
Papieren treinkaartje met korting
Omdat er een oplossing is per 20 maart voor het dubbele opstaptarief, komt er per die datum ook een einde aan het papieren treinkaartje met korting. De Nederlandse Spoorwegen wilde eigenlijk al begin dit jaar het treinkaartje met korting afschaffen, maar omdat er geen oplossing was voor het dubbele opstaptarief werd dat uitgesteld. Per 20 maart moeten houders van een voordeelurenkaart dus verplicht over op de OV-chipkaart. Ook vaste klanten die iemand met korting willen laten meereizen moeten dus straks een OV-chipkaart hebben. Anders kan de meereiskorting niet gegeven worden.
Toch duurder
De treinreis kan door de oplossing toch nog euro's duurder uitvallen. In het huidige tariefsysteem wordt een kilometer reizen bij NS steeds goedkoper naar gelang een reiziger meer kilometers aflegt. Die filosofie wordt niet meer toegepast bij andere vervoerders.
Incidentele reizigers
Voor incidentele reizigers - die niet reizen met korting - blijven er tot eind 2013 wel papieren kaartjes beschikbaar. Eind 2013 moeten ook zij geloven aan de OV-chipkaart. Reizigers die dan geen ov-chipkaart hebben, kunnen bij de kaartautomaat een verchipt treinkaartje kopen. Zo'n wegwerp kaartje geeft dan recht om bij een specifiek station in- en uit te checken.
Adviezen
Reizigersorganisaties hadden gevraagd om het oplossen van het dubbele opstaptarief. Ook hadden ze bepleit om het papierenkaartje met korting pas af te schaffen als reizigers per treinreis slechts één keer hoefden in en uit te checken. Maar dat advies wordt niet overgenomen.
Mansveld oprotten dus. Volslagen incompetent.quote:De oplossing kost staatssecretaris Mansveld in 2013 1,2 miljoen euro. Dat zijn de inkomsten die de vervoerders mis lopen door het oplossen van het dubbele opstaptarief.
Je bedoelt in de rij wachten tot je mag in/uitcheckenquote:Op woensdag 13 februari 2013 15:33 schreef Tokus het volgende:
godver, dat houdt in dat ik met m'n trajectabonnement ineens ergens moet gaan uitstappen midden in m'n reis, dan snel inchecken en weer terug. En op de terugweg dus halfverwege weer ergens snel moet uitchecken.
Voornamelijk omdat je bij andere vervoerders per km betaalt en een papieren kaartje niet (lineair).quote:Op woensdag 13 februari 2013 15:38 schreef Tokus het volgende:
of dat "papieren treinkaartje met korting" gewoon een heel ongelukkige benaming voor een normaal treinkaartje dat dus net iets goedkoper blijkt te zijn omdat je niet 2x instaptarief betaalt...
ja daar komt het wel op neer, zie ik altijd.quote:Op woensdag 13 februari 2013 15:47 schreef Aether het volgende:
[..]
Je bedoelt in de rij wachten tot je mag in/uitchecken
Wat ik gelezen had, komt er ook een toeslag op (want die chip kost meer geld)quote:Op woensdag 13 februari 2013 16:59 schreef Tokus het volgende:
[..]
ja daar komt het wel op neer, zie ik altijd.
maar bij wat googlen zag ik een bericht van vorig jaar, dat het papieren kaartje dus vervangen gaat worden door een ander papieren kaartje met chip, waarmee je dus nog wel moet in- en uitchecken.
Kortom, als abo-houder heb je dan nog steeds gezeur als je buiten je abo-traject reist, dat je op het einde van je traject de trein uit moet springen om in te checken, voordat je pas verder mag.
Nee, zo slim is het systeem nog niet. Als je een abonnement A'dam CS-Zaandam hebt en van Utrecht naar Den Helder kan het systeem hier niets mee...quote:Op woensdag 13 februari 2013 16:59 schreef Tokus het volgende:
Kortom, als abo-houder heb je dan nog steeds gezeur als je buiten je abo-traject reist, dat je op het einde van je traject de trein uit moet springen om in te checken, voordat je pas verder mag.
Zullen wel van die wegwerpdingen worden zoals de dagkaarten in Amsterdam/Rotterdam.quote:Op woensdag 13 februari 2013 17:01 schreef macca728 het volgende:
[..]
Wat ik gelezen had, komt er ook een toeslag op (want die chip kost meer geld)
dat bedoel ik dus.quote:Op woensdag 13 februari 2013 17:04 schreef Aether het volgende:
[..]
Nee, zo slim is het systeem nog niet. Als je een abonnement A'dam CS-Zaandam hebt en van Utrecht naar Den Helder kan het systeem hier niets mee...
quote:Veolia noemt één tarief op spoor lastig haalbaar
RIJSWIJK - De invoering van één tarief op het spoor is lastig haalbaar. De NS biedt de reizigers daarmee 'ijdele hoop'.
Foto: ANP
Dat zegt directeur Manu Lageirse van vervoerder Veolia Transport Nederland maandag in Metro.
Het is volgens de directeur in strijd met de wet om prijzen vast te stellen zonder instemming van de provincies.
De NS pleitte zaterdag voor de invoering van een enkel tarief voor alle treinvervoerders. ''Het principe is mooi, maar lastig haalbaar'', reageert Lageirse. Hij verwijt de NS de reiziger ''ijdele hoop'' te geven.
Treinvervoerders kunnen volgens Lageirse niet om de provincies heen bij het sleutelen aan tarieven, wat volgens de directeur de verschillen verklaart tussen het landelijke en regionale spoor. ''Als bijvoorbeeld Gelderland geen goedkoper kaartje wil, gaat het niet door''.
Lageirse wil dat er helder wordt gecommuniceerd over de tarieven. "De extremen moeten er uit", zegt hij. "Maar in het omschakelen van betalen in zones naar kilometers zijn er altijd mensen die er op voor- en achteruit gaan."
Ov-chipkaart
Reizigers met een ov-chipkaart merken de verschillen in prijs tussen de vervoerders wanneer er bijvoorbeeld wordt overgestapt van een NS-trein naar een Veolia-trein. Als er met een papieren kaartje wordt gereden is er geen verschil.
Ook betalen de rezigers met een ov-chipkaart nu nog een dubbel opstaptarief voor het in- en uitchecken. Dat probleem wordt eind maart opgelost.
Veel reizigers baalden van het dubbele opstaptarief en bleven daarom papieren kaartjes kopen. Nu het dubbel opstaptarief er niet meer is, hoeft dat niet meer.
Transparant
De NS laat bij monde van woordvoerder Eric Trinthamer weten dat de vervoerder "heel goed weet welke stappen bij het gelijk trekken van de tarieven komen kijken."
"Uiteraard zijn we op de hoogte van de afspraken die de lokale vervoerders hebben met de provincies. Die roepen we dan ook op om mee te werken aan het bewerkstelligen van gelijke tarieven. We willen de reiziger de prijzen zo transparant mogelijk voorspiegelen."
dat komt omdat de prijs niet meer door de overheid wordt vastgesteld toch?quote:Op maandag 18 februari 2013 10:45 schreef macca728 het volgende:
Dus iets wat al jaren normaal was, is nu opeens moielijk haalbaar ??
http://www.nu.nl/binnenla(...)lastig-haalbaar.html
[..]
De overheid is juist de reden daarvan volgens Veloia en NS.quote:Op maandag 18 februari 2013 11:53 schreef mschol het volgende:
[..]
dat komt omdat de prijs niet meer door de overheid wordt vastgesteld toch?
quote:Treinvervoerders kunnen volgens Lageirse niet om de provincies heen bij het sleutelen aan tarieven, wat volgens de directeur de verschillen verklaart tussen het landelijke en regionale spoor
quote:"Uiteraard zijn we op de hoogte van de afspraken die de lokale vervoerders hebben met de provincies
provincies != rijksoverheid! (en dat is wat ik met overheid bedoelde)quote:Op maandag 18 februari 2013 12:17 schreef macca728 het volgende:
[..]
De overheid is juist de reden daarvan volgens Veloia en NS.
[..]
[..]
Ja en die houden dat verschil toch in stand ? Dan zijn ze toch verantwoordelijk ?quote:Op maandag 18 februari 2013 12:43 schreef mschol het volgende:
[..]
provincies != rijksoverheid! (en dat is wat ik met overheid bedoelde)
dat heeft volgens mij te maken met het feit dat de rijksoverheid vroeger de prijs van de strippenkaart en spoor vaststelde..quote:Op maandag 18 februari 2013 12:45 schreef macca728 het volgende:
[..]
Ja en die houden dat verschil toch in stand ? Dan zijn ze toch verantwoordelijk ?
Met een papieren kaartje zijn de tarieven gelijk, dus waarom dat met een OV chipkaart niet meer kan is mij een raadsel.
Hij geeft het toch zelf al aanquote:Op maandag 18 februari 2013 17:13 schreef Rimpels het volgende:
Even iets heel anders.. ^^
Ik maak al jaren gebruik van mn OV-chipkaart, maar sinds kort kan ik niet meer gewoon m'n OV in m'n portemonnee laten zitten met inchecken... Dan komt er iets voor van 'houdt maximaal 1 kaart voor de lezer' ofzo... Terwijl ik dat eerder nooit had, en anderen kunnen wel gewoon hun kaart ervoor houden vanuit hun portemonnee...
Beetje raar dus... Kan dat liggen aan een bankpasje die aan de achterkant ergens in m'n portemonnee zit ofzo? Of zijn er misschien mensen met hetzelfde rare geval die weten hoe dat kan? Ik hield hem gewoon altijd voor het paaltje, met alleen een plastic doorzichtig 'folie' ervoor...
quote:BREDA - De NS moet de papieren kortingskaartjes voorlopig nog niet afschaffen. De regionale spoorvoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia roepen daar woensdag toe op.
Foto: ANP
Volgens hen zijn de gevolgen voor de prijzen nog niet duidelijk.
De NS wil dat passagiers die met korting reizen per 20 maart helemaal overstappen op de OV-chipkaart. De papieren kortingskaartjes komen daarmee te vervallen.
Volgens de regionale vervoerders is de tijd echter nog niet rijp. Ze maken zich zorgen over de tarieven. Die zouden met de OV-chipkaart op korte trajecten lager komen te liggen dan voorheen en op langere trajecten juist hoger. Dat zou inmiddels blijken op trajecten in onder meer Limburg.
De NS houdt bij hoeveel reizigers gebruikmaken van een traject en beheert het systeem waarmee de opbrengsten worden verdeeld. De regionale spoorvervoerders vermoeden dat meer reizigers gebruik hebben gemaakt van de regionale lijnen dan de NS hun toebedeelde.
SP
Ook de SP is niet te spreken over het schrappen van het papieren kortingskaartje. ''Mensen willen gewoon een kortingskaartje kunnen kopen. Als je bijvoorbeeld voor je werk een chipkaart hebt, moet je een extra kaart aanschaffen als je in het weekend met korting naar familie of vrienden wilt'', aldus Tweede-Kamerlid Farshad Bashir.
Dit jaar verdwijnt niet alleen het papieren kortingskaartje. In het najaar gaan alle reizigers over op de OV-chipkaart.
Belangenorganisaties als de ANWB, Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), Consumentenbond en ook Rover zijn daartegen. Volgens hen zijn papieren kaartjes van belang voor reizigers die incidenteel de trein nemen en voor degenen die problemen hebben met 'reizen op saldo' met de OV-chipkaart.
Pasje werkt dmv Near Field Technologie. Dit kan ook in andere pasjes zitten. Je kan het evt zelf testen dmv met een smartphone die NFC ondersteund daar een NFC app opzetten en dan kaarten ertegenaan houden, mijn telefoon trilt altijd als ik hem op mijn portomonnee leg wanneer NFC aanstaatquote:Op maandag 18 februari 2013 17:13 schreef Rimpels het volgende:
Even iets heel anders.. ^^
Ik maak al jaren gebruik van mn OV-chipkaart, maar sinds kort kan ik niet meer gewoon m'n OV in m'n portemonnee laten zitten met inchecken... Dan komt er iets voor van 'houdt maximaal 1 kaart voor de lezer' ofzo... Terwijl ik dat eerder nooit had, en anderen kunnen wel gewoon hun kaart ervoor houden vanuit hun portemonnee...
Beetje raar dus... Kan dat liggen aan een bankpasje die aan de achterkant ergens in m'n portemonnee zit ofzo? Of zijn er misschien mensen met hetzelfde rare geval die weten hoe dat kan? Ik hield hem gewoon altijd voor het paaltje, met alleen een plastic doorzichtig 'folie' ervoor...
Whaha, dat is echt bizar zegquote:Op woensdag 20 februari 2013 19:28 schreef nodig het volgende:
[..]
Pasje werkt dmv Near Field Technologie. Dit kan ook in andere pasjes zitten. Je kan het evt zelf testen dmv met een smartphone die NFC ondersteund daar een NFC app opzetten en dan kaarten ertegenaan houden, mijn telefoon trilt altijd als ik hem op mijn portomonnee leg wanneer NFC aanstaat
herkenbaar..quote:Op donderdag 7 maart 2013 11:55 schreef Zelva het volgende:
Gisteren naar een concert in de Boerderij te Zoetermeer geweest en de laatste reismogelijkheid per OV teruggedaan.
Vlak naast de Boerderij ligt het metrostation of Randstadrailstation of whatever Voorweg Laag/Voorweg Hoog. Echt geen klein gebouwtje, maar op het hele station is geen enkele oplaadautomaat te vinden.
't Is dat ik toevallig nog een positief saldo op mijn shitkaart had, anders ben je verplicht om zwart te rijden.
Dat is een goede vraag. Ben je dan niet verplicht uit te checken als je terug reist ?quote:Op donderdag 7 maart 2013 12:21 schreef fespo het volgende:
even een situatie schets.
ik ging van de week met de trein van Amsterdam naar Utrecht centraal.
Daar ben ik overgestapt op de trein naar een kleiner plaatsje boven Utrecht centrum.
in Utrecht ben ik uitgecheckt en direct weer ingecheckt omdat ik een andere trein pakte.
ik wist niet dat dit niet nodig was.
mijn vraag is nu was ik goedkoper uit geweest zonder in utrecht uit te checken? (omdat de afstand van Amsterdam naar het plaatsje korter is dan Utrecht centraal.
In Utrecht staan ze inderdaad ver daarom vroeg ik het aan mijn vrienden. tevens moet je een paar minuten wachten tot je weer incheckt.quote:Op donderdag 7 maart 2013 12:25 schreef macca728 het volgende:
[..]
Dat is een goede vraag. Ben je dan niet verplicht uit te checken als je terug reist ?
Als ik van Den Haag HS naar Rotterdam CS gaat en vervolgens naar Schiedam, moet ik dan uitchecken en weer inchecken ? Lijkt me erg onhandig aangezien de lezers aan het begin van het station staan.
Bij Utrecht staan ze nog verder.
Dat laatste kan niet. Dan rij je zwart.quote:Op donderdag 7 maart 2013 12:27 schreef fespo het volgende:
[..]
In Utrecht staan ze inderdaad ver daarom vroeg ik het aan mijn vrienden. tevens moet je een paar minuten wachten tot je weer incheckt.
edit.
een bijna zelfde soort situatie zou zijn dan je van Groningen naar Maastricht met de trein gaat en vervolgens direct weer terug gaat. en dus zowel in- als uitcheckt in Groningen.
Waarom zouden ze ? Ze weten toch niet dat je in CS ben ingestapt ?quote:Op vrijdag 8 maart 2013 22:41 schreef glaba het volgende:
Kan je voor 4 uur s nachts bij een station inchecken (bv Rotterdam blaak) en dan naar Rotterdam centraal met de auto een trein van 4.30 pakken? Of doen de conducteurs moeilijk?
wat is het nut van zo'n actie?quote:Op vrijdag 8 maart 2013 22:41 schreef glaba het volgende:
Kan je voor 4 uur s nachts bij een station inchecken (bv Rotterdam blaak) en dan naar Rotterdam centraal met de auto een trein van 4.30 pakken? Of doen de conducteurs moeilijk?
zij kunnen zien wanneer je ingecheckt bent, een simpel reken sommetje leert dan of jij überhaupt op die trein kan hebben gezeten i guess?quote:Op vrijdag 8 maart 2013 23:39 schreef macca728 het volgende:
[..]
Waarom zouden ze ? Ze weten toch niet dat je in CS ben ingestapt ?
Kan maar je hoeft toch niet gelijk te vertrekken als je incheckt ? Er kunnen zoveel redenen zijn dat jij nog wacht.quote:Op zaterdag 9 maart 2013 00:38 schreef mschol het volgende:
[..]
zij kunnen zien wanneer je ingecheckt bent, een simpel reken sommetje leert dan of jij überhaupt op die trein kan hebben gezeten i guess?
om 4:00 's nachts heb je niet de treinen voor het oprapen..quote:Op zaterdag 9 maart 2013 00:41 schreef macca728 het volgende:
[..]
Kan maar je hoeft toch niet gelijk te vertrekken als je incheckt ? Er kunnen zoveel redenen zijn dat jij nog wacht.
quote:Dubbel opstaptarief op het spoor opgelost
Vanaf 20 maart is het dubbel opstaptarief voor de twee resterende groepen reizigers opgelost; voor reizigers met een Studentenreisproduct en reizigers die overstappen op de stations Leeuwarden, Groningen, Groningen Europapark en Zwolle. Toch kan een reis met de OV-chipkaart nog steeds duurder uitvallen dan een reis met een papieren treinkaartje.
Daarom is op aandringen van Arriva, Veolia, Connexxion en Syntus het papieren treinkaartje met korting nog niet afgeschaft. Dat was aanvankelijk wel de bedoeling. De regionale vervoerders maakte echter bezwaar, omdat de gevolgen voor de reiziger onvoldoende in beeld waren gebracht.
Lange reizen duurder
Bij het papieren treinkaartje geldt voor alle vervoerders hetzelfde tariefsysteem, met een maximum tarief voor lange reizen. Voor reizen met de OV-Chipkaart ontbreekt er een landelijk tariefsysteem. NS hanteert hetzelfde tarief als bij het papieren treinkaartje, maar op regionale spoorlijnen gelden andere tarieven. Daardoor kan het gebeuren dat een klant bij NS eerst het maximale tarief betaald en vervolgens bij een andere vervoerder op een regionale spoorlijn opnieuw moet gaan betalen voor elke afgelegde kilometer.
Tijdelijk voordeel voor studenten
Het vervallen van het dubelle opstaptarief heeft voor studenten tijdelijk een extra voordeel. Studenten die reizen met een Studentenreisproduct betalen in de periode dat ze met korting reizen tijdelijk geen opstaptarief als zij overstappen van trein naar bus, tram of metro bij de vervoerders GVB, RET en HTM en Connexxion. Bij de genoemde vervoerders moet de software nog worden aangepast, wat naar verwachting een aantal maanden in beslag neemt. Na aanpassing betalen studenten gewoon weer het reguliere opstaptarief bij het overstappen naar de genoemde stads- en streekvervoerders, net zoals de andere reizigers.
Kan toch niet ? Je kan het checken bij een automaat of op internet als de kaart geregistreerd is maar volgens mij kan het niet, na inchecken check je altijd uit bij NS.quote:Op zaterdag 4 mei 2013 20:44 schreef hmmmz het volgende:
Ik heb laatst per ongeluk dubbel ingecheckt op station zuid in Amsterdam. Volgens mij ben ik daardoor 20 euro kwijtgeraakt, weet iemand hoe dit zit?
Ik wilde inchecken op amsterdam zuid en dat deed ik. Vriend van me had problemen met z'n ov kaart dus die ging een kaartje kopen bij de automaat en ik liep mee. Paar minuten later heb ik mijn ov kaart weer ingecheckt en zijn we in de trein gaan zitten. Op de plek van bestemming ben ik weer uitgecheckt. Nu vraag ik me af of ik door het dubbele inchecken 20 euro kwijt ben geraakt?quote:Op zaterdag 4 mei 2013 20:58 schreef macca728 het volgende:
[..]
Kan toch niet ? Je kan het checken bij een automaat of op internet als de kaart geregistreerd is maar volgens mij kan het niet, na inchecken check je altijd uit bij NS.
Zo te zien wel maar echt raar. Dat moet volgens mij niet kunnen maar blijkbaar kan het dus wel.quote:Op zaterdag 4 mei 2013 21:01 schreef hmmmz het volgende:
[..]
Ik wilde inchecken op amsterdam zuid en dat deed ik. Vriend van me had problemen met z'n ov kaart dus die ging een kaartje kopen bij de automaat en ik liep mee. Paar minuten later heb ik mijn ov kaart weer ingecheckt en zijn we in de trein gaan zitten. Op de plek van bestemming ben ik weer uitgecheckt. Nu vraag ik me af of ik door het dubbele inchecken 20 euro kwijt ben geraakt?
Uit mijn overzicht:
01-05-2013 Check-uit 00:12 Hertogenbosch ('s) bij NS
Check-in Amsterdam Zuid bij NS
Product: Reizen op Saldo NS Vol tarief
Ritprijs ¤ 13,60 (instaptarief ¤ 20,00 - niet verreisd ¤ 6,40) 6,40
30-04-2013 Check-in 23:03 Amsterdam Zuid bij NS -20,00
30-04-2013 Saldo automatisch opgeladen 20,00
30-04-2013 Check-in 23:00 Amsterdam Zuid bij NS -20,00
30-04-2013 Saldo automatisch opgeladen 20,00
Weer wat geleerd. Echt bizar weer dat dat kan. Alleen in Nederland. En ja bij de NS moet je weer bellen (wat ook geld kost) Ipv dat ze gewoon een restitutieformulier online zetten.quote:Op zaterdag 4 mei 2013 21:20 schreef hmmmz het volgende:
Lees hier http://forum.nsstress.nl/read.php?1,112499,112499,quote=1 dat er blijkbaar poortjes zijn waarop je alleen kan in- of uitchecken en dat dubbel inchecken je het opstaptarief kost. Ga maandag wel even bellen met de NS zodat ik m'n geld terug krijg.
quote:Scholieren duurder uit met OV-Chipkaart
Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) en staatssecretaris Dekker (Onderwijs) moeten met spoed om de tafel met vervoerders, provincies en scholen over het scholierenvervoer in het komend schooljaar. Deze oproep doen Tweede Kamerleden Carla Dik-Faber en Joël Voordewind in Kamervragen naar aanleiding van de forse tariefstijgingen die het komend schooljaar worden doorgevoerd.
Dik-Faber: “Ik ben geschrokken van de klachten van scholen uit het hele land. De gesprekken met vervoerders verlopen stroef of vinden zelfs helemaal niet plaats, terwijl scholen grote klanten zijn waar de OV-sector juist blij mee zou moeten zijn. We willen niet dat scholieren de dupe worden.”
Apart abonnement
Tot nu toe hadden veel scholen grootverbruikerscontracten. Zij kregen extra korting in ruil voor het overnemen van een stuk administratie van de vervoerders. Deze contracten worden echter in veel regio’s straks niet meer geboden. Dik-Faber: “Sommige scholen krijgen dan te maken met 4 provincies en 3 vervoerders. Leerlingen die pech hebben en met meerdere vervoerders reizen moeten straks voor elke vervoerder een apart abonnement op hun OV-chipkaart hebben. Zij zijn daardoor fors duurder uit. Gezinnen worden hiermee onnodig op kosten gejaagd.”
Komend schooljaar
De ChristenUnie heeft eerder dit voorjaar al Kamervragen over de kwestie gesteld. Toen gaven de bewindslieden aan dat vervoerders en overheden tot afspraken en oplossingen moeten komen en dat zij moeten zorgen dat scholen wegwijs worden gemaakt in de vele abonnementen. Voordewind: “Wij hebben helaas geconstateerd dat beide niet gebeurd is. Scholen worden van het kastje naar de muur gestuurd voor een goed abonnementsadvies en zien tarieven met tientallen procenten stijgen. De tijd dringt, want het komend schooljaar komt er aan.”
Landelijk kortingsproduct
Formeel zijn de provincies verantwoordelijk voor de OV-tarieven, maar de staatssecretaris heeft inmiddels erkend dat er meer harmonisatie nodig is van de abonnementen. Dik-Faber: “Een goede oplossing zou wellicht een landelijk kortingsproduct voor scholieren kunnen zijn, maar het is nog steeds niet duidelijk of dit het komend schooljaar beschikbaar komt.”
het is een landelijk systeem geworden, maar op de achtergrond zijn het nog steeds tig verschillende systemen naast elkaar.. wat weer komt door verschillende vervoerders die allemaal hun eigen stukje geld willen hebbenquote:Op dinsdag 11 juni 2013 10:20 schreef gebrokenglas het volgende:
Wat een debiel gedoe toch. Het zou toch 1 landelijk systeem worden, makkelijk en overzichtelijk?
Moet je dit eens zien....
Er is ook één kaart voor Nederland, maar de (regionale) vervoerders hebben (helaas) hun eigen kortingskaarten.quote:Op dinsdag 11 juni 2013 10:20 schreef gebrokenglas het volgende:
Wat een debiel gedoe toch. Het zou toch 1 landelijk systeem worden, makkelijk en overzichtelijk?
Moet je dit eens zien....
Gewoon alles onder 1 vervoerder brengen, onder de staat. We zien waar concurrentie toe geleid heeft, forse prijsverhogingen en een service van niets. Dat systeem van jou hadden we hiervoor al en dat heette de strippenkaart !quote:Op dinsdag 11 juni 2013 10:29 schreef mschol het volgende:
[..]
het is een landelijk systeem geworden, maar op de achtergrond zijn het nog steeds tig verschillende systemen naast elkaar.. wat weer komt door verschillende vervoerders die allemaal hun eigen stukje geld willen hebben
ik zou de verdeel sleutel: geld/alle vervoerders = geld per vervoerder een stuk beter vinden, dan kan je pas echt spreken van 1 systeem
Er wordt toch 10 euro of 20 euro borg afgeschreven dan ben je toch duurder uit als je niet uitcheckt. Vooral bij lange reizen wordt het lucratief om vergeten uit te checken.quote:Op dinsdag 11 juni 2013 16:46 schreef macca728 het volgende:
Meest gekke is dat je in bepaalde gevallen goedkoper uit bent met losse kaartjes of vergeten uit te checken.
vb van Rotterdam Zuidplein naar Den Haag cs met de Randstadrail betaalde ik 4,32.
Volgende keer vergeet ik maar uit te checken, kost het minder.
4 euro maar, het is een metro.quote:Op dinsdag 11 juni 2013 16:50 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Er wordt toch 10 euro of 20 euro borg afgeschreven dan ben je toch duurder uit als je niet uitcheckt. Vooral bij lange reizen wordt het lucratief om vergeten uit te checken.
Kaart wordt na een aantal (8?) keer geblokkeerd.quote:Op dinsdag 11 juni 2013 16:50 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Er wordt toch 10 euro of 20 euro borg afgeschreven dan ben je toch duurder uit als je niet uitcheckt. Vooral bij lange reizen wordt het lucratief om vergeten uit te checken.
dat is volgens mij eerder 3 tot 5 keerquote:Op dinsdag 11 juni 2013 17:13 schreef Aether het volgende:
[..]
Kaart wordt na een aantal (8?) keer geblokkeerd.
Gelukt?quote:Op zaterdag 4 mei 2013 21:20 schreef hmmmz het volgende:
Lees hier http://forum.nsstress.nl/read.php?1,112499,112499,quote=1 dat er blijkbaar poortjes zijn waarop je alleen kan in- of uitchecken en dat dubbel inchecken je het opstaptarief kost. Ga maandag wel even bellen met de NS zodat ik m'n geld terug krijg.
Dan laat ik hem gewoon deblokkeren, niet mijn schuld dat ik zo vergeetachtig ben haha.quote:Op dinsdag 11 juni 2013 17:14 schreef mschol het volgende:
[..]
dat is volgens mij eerder 3 tot 5 keer
Elke keer, veel succes klinkt als een supergoed plan.quote:Op dinsdag 11 juni 2013 17:45 schreef macca728 het volgende:
[..]
Dan laat ik hem gewoon deblokkeren, niet mijn schuld dat ik zo vergeetachtig ben haha.
Ik heb het nog nooit meegemaakt en mijn moeder is het wel 4/5 gebeurt, niets aan de hand.quote:Op dinsdag 11 juni 2013 17:55 schreef Dos37 het volgende:
[..]
Elke keer, veel succes klinkt als een supergoed plan.
en kost het geld om te laten deblokkeren ?quote:Op dinsdag 11 juni 2013 18:01 schreef Me_Wesley het volgende:
Het gaat om 12 onvolledige transacties.
Neu, even langs zo een loket gaan.quote:Op dinsdag 11 juni 2013 18:11 schreef macca728 het volgende:
[..]
en kost het geld om te laten deblokkeren ?
Ja, NS keek het na in het systeem en ging het terugstorten, stond een paar weken later op mijn rekening.quote:
Je kunt het zien op het schermpje van het poortje. Bij een poortje staat er als je richting het perron gaat "Inchecken", en aan de andere kant "Uitchecken". Bij een paal staat er "In- & Uitchecken". Dat wist ik ook niet, totdat ik een keer vergat uit te checken op een station met alleen poortjes, en toen ik me dat realiseerde even terugliep, om vervolgens aan de verkeerde kant van het poortje weer in te checken. Overigens heb ik wel het geld teruggekregen na het indienen van een klacht bij de klantenservice van NS.quote:Op zaterdag 4 mei 2013 21:32 schreef macca728 het volgende:
[..]
Weer wat geleerd. Echt bizar weer dat dat kan. Alleen in Nederland.
Mansveld.quote:Geen centrale ov-chipkaartautoriteit
Toegevoegd: dinsdag 9 jul 2013, 08:50
Update: dinsdag 9 jul 2013, 10:33
Er komt voorlopig geen overkoepelende organisatie waar reizigers terechtkunnen met vragen en klachten over de ov-chipkaart. De commissie-Meijdam die zo'n autoriteit probeerde op te richten is daar niet in geslaagd.
Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur had de commissie gevraagd om een besluitvormend orgaan op te richten waarin alle ov-bedrijven vertegenwoordigd waren. Dat orgaan zou bijvoorbeeld slagvaardig problemen met de ov-chipkaart moeten oplossen.
Eigenbelang
De ov-bedrijven hebben volgens commissievoorzitter Henry Meijdam gekozen voor een overlegplatform zonder besluitbevoegdheid. Dat houdt in dat alle partijen het eens moeten zijn voordat bijvoorbeeld systeemfouten met de ov-chipkaart worden opgelost, zegt Meijdam. Als ze het niet eens worden, dan komt er een gesprek met de staatssecretaris en als ook dat niets oplevert dan moet er volgens Meijdam een wet komen.
De commissievoorzitter is teleurgesteld dat er geen besluitvormend orgaan komt. "Ik denk dat het belangrijk is dat reizigers een duidelijk loket hebben waar ze terecht kunnen met hun vragen en waar ook besloten kan worden wat voor oplossing verstandig is."
Meijdam kwam in juni 2011 al met het plan voor een ov-autoriteit. Sindsdien zijn er gesprekken geweest met overheden en ov-bedrijven, maar die handelden vaak uit eigenbelang, zegt Meijdam: "Ik denk dat partijen de risico's dat anderen over hun portemonnee en over hun gedrag gingen besluiten toch zo groot vonden dat ze liever zelf aan de knoppen bleven zitten."
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |