Ik quote hem nog eens voor de nieuwe paginaquote:Op vrijdag 6 januari 2012 05:50 schreef Gray het volgende:
[..]
Die doelstellingen zijn er wel, alleen worden die niet door elk individu van Occupy gedeeld, en verschilt ook de prioriteit van de verschillende doelstellingen per individu. Dat is in het los-vaste karakter van Occupy prima mogelijk, maar is zowel de kracht als de zwakte van deze vorm van organisatie. Veelzijdigheid van opereren is een pluspunt, maar wanneer goede communicatie en organisatie ontbreekt, kan de samenwerking stroef gaan en telt de kracht van velen niet langer.
Zelf denk ik al langer dat Occupy in ieder geval tijdelijk kan werken met een set van doelstellingen om na te streven, zodat ook buitenstaanders op eenvoudige wijze geïnformeerd kunnen worden in een snack-formaat. Kleine, compacter porties van informatie die hapje voor hapje opgelepeld kunnen worden.
[..]
Een groep is er wel, alleen is die niet vaststaand. Ieder moment kunnen in de groep kleinere fracties ontstaan die tijdelijk samenwerken naar een enkel doel. Het karakter van de problemen waar Occupy tegen ageert maakt echter dat de antwoorden en oplossingen moeilijk, zo niet onmogelijk, door Occupy zelf kunnen worden geboden.
Om naar een enkel belang is mijns inziens onzinnig, aangezien er vele belangen meespelen. Ook belangen die niet breedgedragen zijn binnen Occupy. Deze zouden eruit gefilterd kunnen worden, maar daarvoor is wel centrale communicatie en organisatie nodig.
Een positie als leider daarentegen, is precies wat een beweging als Occupy vermijden wil. Aan de ene kant verstandig, omdat hiermee de kans op corrumperen van idealen door persoonlijk belang in een machtspositie verkleint. Onhandig, omdat in een sociaal-anarchistisch verband iedereen (zijn eigen) leider is, en bij gebrekkige communicatie dit al snel resulteert in een kippenhok. Om steun van de groep te krijgen gebruikt is men dan al snel geneigd om andere overtuigingsmiddelen dan logica toe te passen, waarmee populisme en machtsfronten kunnen ontstaan.
Een doelstelling die door heel Occupy gedragen wordt is best mogelijk, maar hoeft niet de enige doelstelling te zijn. Bovendien kan vanuit het sociaal-anarchistisch democratisch karakter ook de mogelijkheid ontstaan dat een doelstelling met enige regelmaat aangepast of wordt verworpen, zolang de meerderheid hiervoor kiest. Voor mensen die niet direct betrokken zijn, maar slechts vanaf de zijlijn kleine porties informatie consumeren wordt het al snel chaotisch en onnavolgbaar. (Overigens mag dit in een sterk gespecialiseerde samenleving als deze geen onbekend fenomeen wezen.)
Mijn optiek is dat de beweging zich toch gaat richten op een strakkere organisatievorm, mogelijk gemaakt door verbetering van communicatie en administratie, ondanks het los-vaste verband van de beweging. Dit zou dan ook slechts een manier zijn om effectiever te werk te gaan, niet om het los-vaste karakter te ondermijnen.
Een korte lijst van doelstellingen, of geboden zo u wil, kan helpen zowel de neuzen binnen Occupy een kant op te laten wijzen, als de neuzen van buitenstaanders in de juiste richting te sturen.
Door het (tijdelijk) benoemen van functies binnen de beweging zoals coordinatoren, woordvoerders communicatiemedewerkers, organisatoren etc kan men een gestroomlijnde beweging tot stand brengen, die zowel binnen als buiten Occupy overzichtelijk werkzaam is. Echter is ook hierbij communicatie noodzaak, zodat men transparant te werk gaan gaan en de vorming van machtsposities kan voorkomen.
Verder vraagt deze vorm van organiseren begrip zowel voor buitenstaanders als activisten. Wij zijn opgevoed in een wereld waar de hiërarchie gevormd is als een piramide, en niet horizontaal verdeeld is. Daardoor zijn wij niet alleen onervaren met deze laterale machtsstructuur, maar ook sterk beïnvloed in ons denken en handelen, waardoor men ook in een sociaal-anarchistische omgeving op zoek gaat naar leidersfiguren, of deze rol zelf op zich neemt. Door zich hier goed van bewust te wezen, kan men elkaar hierin corrigeren en 'heropvoeden', waardoor men kan opereren in andere denkkaders zonder te vervallen in oude routines.
Zelf zie ik de Occupy-beweging ook echt als een beweging; een die nog jong en steeds vormende is, en bovendien slechts een enkel gezicht is van een wereldwijd gedragen stroming waarbij sociale duurzaamheid voorop staat en men openstaat voor verandering ten goede van zowel het individu als het geheel.
Hoe het uit gaat pakken kan ik niet zeggen, ik kan slechts hopen dat zelfs al maar een van de goede intenties waargemaakt kan worden, door Occupy zelf, of de breedgedragen idealen waarop Occupy berust. Maar zelfs een kleine verbetering is verbetering. Daarom pleit ik voor aanmoediging, geen ontmoediging.
Jammer dat je dat doet aangezien die lap tekst de plank mis slaat.quote:Op vrijdag 6 januari 2012 06:28 schreef Bastard het volgende:
[..]
Ik quote hem nog eens voor de nieuwe pagina
Als je een beetje verdiept had in de occupy zoals die in Amerika begonnen is, wist je dat het daar niet zozeer om te doen is/was. Die occupy gaat voornamelijk om de bankcrisis en het gevolg dat veel mensen aldaar op straat kwamen te staan en hun baan verloren.quote:Op vrijdag 6 januari 2012 12:22 schreef J0kkebr0k het volgende:
@3-voud:
Dus omdat mensen hier in NL niet direct als gevolg van de crisis op straat zijn komen te staan, hebben we geen recht van spreken en moeten we niet zeuren? Het systeem moet maar gewoon blijven zoals het is? Zoiets?
Nee, want ik hang niet de hele dag in occupy topics rond.quote:Op vrijdag 6 januari 2012 12:25 schreef 3-voud het volgende:
[..]
Als je een beetje verdiept had in de occupy zoals die in Amerika begonnen is, wist je dat het daar niet zozeer om te doen is/was. Die occupy gaat voornamelijk om de bankcrisis en het gevolg dat veel mensen aldaar op straat kwamen te staan en hun baan verloren.
Dat gezeik tegen het kapitalisme is er later een beetje tegenaan gaan plakken.
Zelfs dat weten de Nederlanders niet. Zelfs jij niet.
Hoeft ook niet. Als je enkel mijn reacties leest ben je zo bijgespijkerd.quote:Op vrijdag 6 januari 2012 12:31 schreef J0kkebr0k het volgende:
[..]
Nee, want ik hang niet de hele dag in occupy topics rond.
quote:Op vrijdag 6 januari 2012 12:52 schreef 3-voud het volgende:
[..]
Hoeft ook niet. Als je enkel mijn reacties leest ben je zo bijgespijkerd.
quote:Op vrijdag 6 januari 2012 10:55 schreef 3-voud het volgende:
[..]
Gewoon, hebben die lanterfanters ook wat te doen en diegene die verbittert zijn over hun leven kunnen lekker van zich af schoppen en aanwijzen omdat ze verrekken de oplossing bij zichzelf te zoeken voor hun persoonlijke problemen.
quote:Op vrijdag 6 januari 2012 12:31 schreef J0kkebr0k het volgende:
[..]
Nee, want ik hang niet de hele dag in occupy topics rond.
Occupy is een wereldwijde beweging, gestart in de VS, geïnspireerd door de protesten van de zogenaamde Arabische Lente.quote:Op vrijdag 6 januari 2012 10:55 schreef 3-voud het volgende:
[..]
De occupy is een Amerikaanse beweging. Simpel omdat de problemen met de bankcrisis daar het hardst zijn.
Toch is het vuur er uit. Dit http://www.occupyamsterdam.nl/ is het laatste bericht van Occupy Amsterdam, en dat is van afgelopen maandag.quote:Op vrijdag 6 januari 2012 13:31 schreef Gray het volgende:
[..]
[..]
[..]![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
[..]
Occupy is een wereldwijde beweging, gestart in de VS, geïnspireerd door de protesten van de zogenaamde Arabische Lente.
Simpel omdat de beweging wereldwijd bestaat en de uitwassen van het kapitalisme overal te vinden zijn.
Ik lees hier af en toe weleens wat, maar een aantal van jullie (jij ook) komen vaak niet verder dan gebash.quote:Op vrijdag 6 januari 2012 12:52 schreef 3-voud het volgende:
[..]
Hoeft ook niet. Als je enkel mijn reacties leest ben je zo bijgespijkerd.
Nou, dat valt wel mee toch?quote:Op vrijdag 6 januari 2012 13:44 schreef J0kkebr0k het volgende:
[..]
Ik lees hier af en toe weleens wat, maar een aantal van jullie (jij ook) komen vaak niet verder dan gebash.
Daarom raadde ik ook aan de communicatie te verbeteren, aangezien veel Occupyers van hun acties via persoonlijke blogs verslag doen, en Occupyamsterdam.nl ook niet alles publiceert. Zonde, want daardoor wordt Occupy in Nederland onnodig onheus bejegend.quote:Op vrijdag 6 januari 2012 13:36 schreef Lavenderr het volgende:
[..]
Toch is het vuur er uit. Dit http://www.occupyamsterdam.nl/ is het laatste bericht van Occupy Amsterdam, en dat is van afgelopen maandag.
Zover waren we een aantal topics geleden ook al en ik deel die mening dan ook met jequote:Op vrijdag 6 januari 2012 13:54 schreef Lavenderr het volgende:
[..]
Nou, dat valt wel mee toch?
En ja, wat moet je er ook voor zinnigs van zeggen?
Als ik dan zoals gisteren een oproep tot opdingen lees zakt mijn broek af. Wat wereldvreemd. Zelf alles gratis willen en manen tot consuminderen en dan tegen die zelfde consumenten zeggen dat ze kunnen aanbieden om nog meer voor een artikel te betalen![]()
Amerika heb ik veel sympathie voor, hier in Nederland vind ik het flauwekul.
Heb er al eerder op gewezen, maarre:quote:Op vrijdag 6 januari 2012 13:54 schreef Lavenderr het volgende:
[..]
Nou, dat valt wel mee toch?
En ja, wat moet je er ook voor zinnigs van zeggen?
Als ik dan zoals gisteren een oproep tot opdingen lees zakt mijn broek af. Wat wereldvreemd. Zelf alles gratis willen en manen tot consuminderen en dan tegen die zelfde consumenten zeggen dat ze kunnen aanbieden om nog meer voor een artikel te betalen![]()
quote:Ludiek, van het Franse ludique betekent speels.
De term wordt voornamelijk gebruikt om aan te geven dat een anders ernstige zaak op een speelse manier wordt uitgevoerd. Zo zal een ludieke actie (demonstratie) opvallend zijn en spraakmakend op een positieve manier.
Ook Europese westerse landen leven boven hun stand. Zou elke wereldbewoner de hoeveelheid grondstoffen van de gemiddelde Amerikaan willen, dan hebben we 6 maal de planeet Aarde nodig. Voor de gemiddelde Brit is die factor 2.5, voor Nederland zal het niet veel anders liggen dan de Britse.quote:Amerika heb ik veel sympathie voor, hier in Nederland vind ik het flauwekul.
Ja want dan komt het beter uit?? Wij leven in Nederland....en zolang er nog niet één Europa is met voor iedereen gelijke wetten en regels,.... kun je dat dus niet vergelijken.quote:Op vrijdag 6 januari 2012 14:26 schreef heartz het volgende:
Wie gaat Nederland nou vergelijken met heel Amerika![]()
Neem dan heel Europa...
Denk je dat het beter zou zijn als Occupy zich in de vorm van een soort organisatie/ instelling manifesteert?quote:Op vrijdag 6 januari 2012 14:27 schreef Copycat het volgende:
Toch denk ik dat juist die versnippering van doelstellingen de Nederlandse Occupybeweging de das omdoet. Ze roeren in allerlei progressieve zaakjes, maar een echte toevoeging blijft imo achterwege.
Prima, met ludieke acties wantoestanden als kiloknallers onder de aandacht willen brengen. Alleen zijn andere organisaties daar veel beter en verder in. En toonaangevender. Ik noem een Wakker Dier.
Deze versnippering maakt onduidelijk en onbekend. En wat onbekend maakt, weten we allemaal.
Op een bepaalde manier ben je het dus eigenlijk met heartz eens?quote:Op vrijdag 6 januari 2012 14:27 schreef Ronnie_bravo het volgende:
[..]
Ja want dan komt het beter uit?? Wij leven in Nederland....en zolang er nog niet één Europa is met voor iedereen gelijke wetten en regels,.... kun je dat dus niet vergelijken.
Ik heb onlangs vernomen dat er een politieke partij onderweg is geïnspireerd door Occupy en vergelijkbare bewegingen/stromingen. edit: de inspiratie ligt duidelijk ergens anders, heb deze informatie slecht door gekregen blijkbaar:quote:Op vrijdag 6 januari 2012 14:32 schreef heartz het volgende:
[..]
Denk je dat het beter zou zijn als Occupy zich in de vorm van een soort organisatie/ instelling manifesteert?
Dat zou wel mogelijk zijn, denk ik zo.
De SP zeker. Die waren vanaf dag 1 nadrukkelijk aanwezig en werden door Occupy zelf eigenlijk weggestuurd omdat ze juist de schijn van politieke bemoeienis wilden vermijden.quote:Op vrijdag 6 januari 2012 14:33 schreef Gray het volgende:
[..]
Op een bepaalde manier ben je het dus eigenlijk met heartz eens?
[..]
Ik heb onlangs vernomen dat er een politieke partij onderweg is geïnspireerd door Occupy en vergelijkbare bewegingen/stromingen.
Nee, want dan hou je nog steeds het probleem van versnippering.quote:Op vrijdag 6 januari 2012 14:32 schreef heartz het volgende:
Denk je dat het beter zou zijn als Occupy zich in de vorm van een soort organisatie/ instelling manifesteert?
Dat zou wel mogelijk zijn, denk ik zo.
Dus jij vergelijkt heel Amerika met Nederland?quote:Op vrijdag 6 januari 2012 14:27 schreef Ronnie_bravo het volgende:
[..]
Ja want dan komt het beter uit?? Wij leven in Nederland....en zolang er nog niet één Europa is met voor iedereen gelijke wetten en regels,.... kun je dat dus niet vergelijken.
Hoezo kunnen er geen keuzes gemaakt worden? Wat versta jij in deze context onder keuzes?quote:Op vrijdag 6 januari 2012 14:35 schreef Copycat het volgende:
[..]
Nee, want dan hou je nog steeds het probleem van versnippering.
Wil Occupy volwassen worden, moeten er keuzes worden gemaakt en ik denk dat dat juist weer haaks staat op waar Occupy voor staat. Daarom denk ik dat Occupy Nederland gedoemd is weg te zakken in vergetelheid.
Maar daarom hoor je hier ook niemand (heel weinig iig) klagen over werkloosheid en huizentekorten?quote:En omdat de Amerikaanse toestanden gewoonweg niet een op een vertaald kunnen worden naar de Nederlandse realiteit.
Occupy Nederland staat toch voor alles wat mis is ,maakt geen keuzen voor A of B, maar is een grote paraplu waaronder een ieder zijn misnoegen mag scharen. Als je daarin nu opeens wel schiftingen aan gaat brengen, doe je dat ideaal teniet.quote:Op vrijdag 6 januari 2012 14:38 schreef Gray het volgende:
Hoezo kunnen er geen keuzes gemaakt worden? Wat versta jij in deze context onder keuzes?
De problemen zijn hier veel minder urgent dan in de VS en het ligt in de menselijke aard om pas te gaan ageren als de ver van mijn bed-show op jouw voordeur klopt. Ik zie hier mensen nog niet zo snel op straat worden gezet.quote:Maar daarom hoor je hier ook niemand (heel weinig iig) klagen over werkloosheid en huizentekorten?
Wel?? Ik roep al weken dat ze beter een partij kunnen oprichten etc. Onder andere jij gaf aan dat ze dat niet doen en dat ze daar tegen zijn. Nu zeg je dat het best een mogelijkheid kan zijn........ leg eens uit.quote:Op vrijdag 6 januari 2012 14:32 schreef heartz het volgende:
[..]
Denk je dat het beter zou zijn als Occupy zich in de vorm van een soort organisatie/ instelling manifesteert?
Dat zou wel mogelijk zijn, denk ik zo.
Misschien wil je dat verhelderen met mijn post waar ik dat zeg.quote:Op vrijdag 6 januari 2012 14:46 schreef Ronnie_bravo het volgende:
[..]
Wel?? Ik roep al weken dat ze beter een partij kunnen oprichten etc. Onder andere jij gaf aan dat ze dat niet doen en dat ze daar tegen zijn. Nu zeg je dat het best een mogelijkheid kan zijn........ leg eens uit.
Wat ik heb gemerkt bij het helpen van aanvragen van urgentieverklaringen voor huurwoningen is dat men zich soms frusteert erover dat het mogelijk is. Die mensen die een urgentie krijgen hebben dan voorrang op de langer ingeschreven mensen voor een huurwoning.quote:Op vrijdag 6 januari 2012 14:44 schreef Copycat het volgende:
[..]
Occupy Nederland staat toch voor alles wat mis is ,maakt geen keuzen voor A of B, maar is een grote paraplu waaronder een ieder zijn misnoegen mag scharen. Als je daarin nu opeens wel schiftingen aan gaat brengen, doe je dat ideaal teniet.
[..]
De problemen zijn hier veel minder urgent dan in de VS en het ligt in de menselijke aard om pas te gaan ageren als de ver van mijn bed-show op jouw voordeur klopt. Ik zie hier mensen nog niet zo snel op straat worden gezet.
Ik ben bijvoorbeeld zelf anderhalf jaar geleden ontslagen als gevolg van de crisis. Meteen aangegrepen om mijn eigen toko beter vorm te geven. In eerste instantie met alle steun van de overheid, tot ik het geheel op eigen kracht kon doen.
Wij hebben daarnaast nog steeds een sociaal vangnet. De gaten mogen groter worden, maar het vangnet is nog intact.
Wat is dat ideaal volgens jou dan, want ik zie ook veel kritiek terug in dit topic dat ze geen vaststaand ideaal hebben. Het ideaal dat ik zie terugkomen in Occupy is dat van een laterale beweging, democratie in zijn puurste vorm. En ja, daar hoort bij dat ieder zijn ongenoegen mag uiten.quote:Op vrijdag 6 januari 2012 14:44 schreef Copycat het volgende:
[..]
Occupy Nederland staat toch voor alles wat mis is ,maakt geen keuzen voor A of B, maar is een grote paraplu waaronder een ieder zijn misnoegen mag scharen. Als je daarin nu opeens wel schiftingen aan gaat brengen, doe je dat ideaal teniet.
De problemen zijn hier heel anders dan in de VS. Grappig genoeg loopt op deze pagina's nu gelijktijdig een discussie over de overeenkomsten en verschillen tussen de VS en 'hier'.quote:[..]
De problemen zijn hier veel minder urgent dan in de VS en het ligt in de menselijke aard om pas te gaan ageren als de ver van mijn bed-show op jouw voordeur klopt. Ik zie hier mensen nog niet zo snel op straat worden gezet.
Zie eens in waar het over gaat!!!quote:De Nederlandsche Bank verplicht 125 pensioenfondsen om hun financiële zaken op orde brengen. Hoogstwaarschijnlijk doen ze dat door de pensioenuitkeringen te verlagen. De maatregel zou zo'n 8 miljoen deelnemers kunnen treffen [lees: hardwerkende burgers] . bron
Ofcourse.quote:Op vrijdag 6 januari 2012 14:38 schreef heartz het volgende:
[..]
Dus jij vergelijkt heel Amerika met Nederland?
Overigens gelden voor Amerika niet overal precies dezelfde wetten. Dat kan nog weleens verschillen per staat.
Net klaar.quote:Op vrijdag 6 januari 2012 14:59 schreef Copycat het volgende:
Ik mis iig de link met mijn post.
En ga even een paar factuurtjes de deur uit doen.
Dus die mensen uit Spanje en Nederland zijn zomaar naar Antwerpen gegaan...quote:Op vrijdag 6 januari 2012 15:34 schreef 3-voud het volgende:
[..]
Ofcourse.
De Nederlandse boe-roepers kopiëren ook dat Amerikaanse gekrakeel. Ze hebben niks met Europa. Pas als ze horen dat er in Koln of whatever ook een groepje staat te blèren, gaan wat duimpjes omhoog met het idee "same boys, same voice", maar voor de rest is er totaal geen coherentie tussen die 2. Ze kijken niet op of om naar elkaar.
quote:
Iedereen zit er in feite vanuit het eigen referentiekader in. In de VS is dat kader duidelijker, want de problematiek significanter. Maar in Nederland kan alles en iedereen eronder vallen en dat verzwakt op den duur.quote:Wanneer sympathisanten wereldwijd wordt gevraagd naar een enkele, simpele doelstelling weigeren ze meestal te antwoorden want; ’Onze dromen en verwachtingen zijn te veel om in één ‘soundbite’ te passen…’
Je mag al blij zijn als ze betalen voordat ze failliet gaan ...quote:Op vrijdag 6 januari 2012 15:35 schreef 3-voud het volgende:
Net klaar.
Als al die wauzen nog voor het weekend betalen, ben ik happy. Maar ik vrees het ergste.
quote:Op vrijdag 6 januari 2012 15:45 schreef Copycat het volgende:
[..]
En nu ga ik even naar de brievenbus lopen. Wat geld weghalen bij die vuige kapitalisten!
Ik weet niet zeker of jij dat was maar er werd geroepen dat Occupy nooit een partij zou gaan vormen etcetc. En als dit dan nu weken later alsnog wordt geopperd...tja dan moet ik wel lachen natuurlijk. Als ik nog een keer echt tijd teveel heb ga ik het opzoeken. Anderen hier weten vast wel dat die discussie is geweest.quote:Op vrijdag 6 januari 2012 14:50 schreef heartz het volgende:
[..]
Misschien wil je dat verhelderen met mijn post waar ik dat zeg.
Ik kan me niet herinneren dat ik dat heb geroepen namelijk... En mijn geheugen is toch wel vrij goed. De discussies met jou waren sowieso al niet echt inhoudelijk, dus daar is me weinig van bijgebleven, behalve het geblaat over werkeloos tuig.![]()
Dus jij mag mij uitleggen waar ik dat heb gezegd.
Lekker makkelijk weer, zo'n beschuldiging....
Weken?? Ik was de laatste 2 wk van december niet echt aan het fokken.
Ik heb dat niet gezegd. Als dat wel zo is wil ik het zien.quote:Op vrijdag 6 januari 2012 16:21 schreef Ronnie_bravo het volgende:
[..]
Ik weet niet zeker of jij dat was maar er werd geroepen dat Occupy nooit een partij zou gaan vormen etcetc. En als dit dan nu weken later alsnog wordt geopperd...tja dan moet ik wel lachen natuurlijk. Als ik nog een keer echt tijd teveel heb ga ik het opzoeken. Anderen hier weten vast wel dat die discussie is geweest.
LOL, kijk...hieronder had ik het erover..in een draadje waarin jij op mij reageert nog geen 2 posts later...derhalve ga ik er wel vanuit dat je weet dat je het al een keer geopperd is en afgeschoten. Tenzij je niet leest natuurlijk....quote:Op vrijdag 6 januari 2012 16:26 schreef heartz het volgende:
[..]
Ik heb dat niet gezegd. Als dat wel zo is wil ik het zien.
Lekker makkelijk zo.
Klopt. China, Noord Korea en Saudi Arabië bijvoorbeeld verbleken erbij...quote:Op vrijdag 6 januari 2012 19:09 schreef Bastard het volgende:
http://occupywallst.org/a(...)ll-action-shut-down/
Het is nog steeds een wereldwijde beweging, of het nou beter tot uiting kan komen in een ander land of niet.
Een land als Amerika die zowat het woord "machtsmisbruik" hebben uitgevonden hebben meer actie nodig dan een land waarin iets beter geregeld is. Zeker. Maar er mag overal wel aandacht aan gegeven worden.
Ja LOL jaquote:Op vrijdag 6 januari 2012 19:04 schreef Ronnie_bravo het volgende:
[..]
LOL, kijk...hieronder had ik het erover..in een draadje waarin jij op mij reageert nog geen 2 posts later...derhalve ga ik er wel vanuit dat je weet dat je het al een keer geopperd is en afgeschoten. Tenzij je niet leest natuurlijk....
Occupy Nederland #9 WeAreGrowing...AndBlowing
Eerder al opperde ik het hier:
Occupy Nederland!! deel 7 Democratie is niet leuk
Daarna nog een paar keer maar ik heb niet eens meer zin om te zoeken. Feit is....het is geopperd en het kon niet.
Klopt. Maar betere voorbeelden aanhalen weerlegt het argument niet...quote:Op vrijdag 6 januari 2012 19:12 schreef 3-voud het volgende:
[..]
Klopt. China, Noord Korea en Saudi Arabië bijvoorbeeld verbleken erbij...
Knurft.
Zeg wat begrijp jij niet aan :quote:Op vrijdag 6 januari 2012 20:47 schreef heartz het volgende:
[..]
Ja LOL ja![]()
Mooie post van mij![]()
Waar heb ik dat dan gezegd... dat wil ik zien, ik heb dat dus niet gezegd.
Anders toon je gewoon die post, of verwacht je dat ik die topics door ga spitten...
Als ik het mis heb geef ik dat ook gerust wel toe hoor, maar nogmaals: ik heb dat niet gezegd, en ik zie ook die post niet waar ik dat gezegd zou hebben. Gewoon bullcrap...
Maar goed, als jij je daar graag druk om maakt![]()
Ipv gewoon die quotes van mij te posten, schiet het niet erg op he.
Daarmee zeg ik dus dat ik niet zeker wist of jij het was (wat dus blijkbaar niet zo is...)quote:Op vrijdag 6 januari 2012 16:21 schreef Ronnie_bravo het volgende:
[..]
Ik weet niet zeker of jij dat was ........
http://www.parool.nl/paro(...)oet-Occupyvrij.dhtmlquote:''Het plein moet vrij zijn voor evenementen. Het is een openbaar plein,''
zegt Marcel Schonenberg van de ondernemersvereniging Damrak, tevens directeur van De Beurs van Berlage. ''Burgemeester Eberhard van der Laan is nog niet klaar.''
Goede samenvatting.quote:Op maandag 9 januari 2012 09:43 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Ook Financial Times schrijft: pak de financiële lobby aan
Ik zou zeggen: pak de lobby aan.quote:Op maandag 9 januari 2012 09:43 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Ook Financial Times schrijft: pak de financiële lobby aan
Nou ja, wel een beetje. Die lobby is zeer belangrijk.quote:Op maandag 9 januari 2012 20:12 schreef Gray het volgende:
[..]
Ik zou zeggen: pak de lobby aan.
Als een product of bedrijfstak zo nodig is, of belangrijk is, dan zou het voor zichzelf moeten spreken, niet via een lobbyist. Of onderschat ik nu het zogenaamde nut van een lobbyist?
Heb ik ook nooit begrepen. Als iets goed of belangrijk is dan komt dat uit zichzelf tot uiting.quote:Op maandag 9 januari 2012 20:12 schreef Gray het volgende:
[..]
Ik zou zeggen: pak de lobby aan.
Als een product of bedrijfstak zo nodig is, of belangrijk is, dan zou het voor zichzelf moeten spreken, niet via een lobbyist. Of onderschat ik nu het zogenaamde nut van een lobbyist?
Daar denkt Coca Cola in ieder geval heel anders over.quote:Op maandag 9 januari 2012 20:20 schreef Bastard het volgende:
[..]
Heb ik ook nooit begrepen. Als iets goed of belangrijk is dan komt dat uit zichzelf tot uiting.
Maar ik ben dan ook net geen econoom
Maar waarom dan?quote:Op maandag 9 januari 2012 20:13 schreef Lavenderr het volgende:
[..]
Nou ja, wel een beetje. Die lobby is zeer belangrijk.
Nou dat dus. Goed voorbeeld.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 16:20 schreef Copycat het volgende:
De ANWB is bijvoorbeeld ook een lobbyclub. Het is niet alleen maar iets van vuige kapitalisten, maar een beproefde methode om je stem politiek te laten gelden.
Ik ben niet goed geinformeerd over wat de lobby nu precies doet en betekent voor de effectiviteit van politiek bedrijven. Ik ben van mening dat lobby een manier is om je producten via politieke weg een betere markt te geven. Een soort artsbezoekers voor politici. Kunnen we daar echt niet zonder? Zou het product niet voor zichzelf moeten spreken?quote:Op dinsdag 10 januari 2012 16:19 schreef Lavenderr het volgende:
Gaat lekker hier.
Gray, een lobby is heel belangrijk, kan me niet voorstellen dat je dat niet weet.
Hoe oefent de ANWB dan invloed uit op de politiek via zijn lobby? Wist helemaal niet dat ANWB een lobbyclub is.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 16:20 schreef Copycat het volgende:
De ANWB is bijvoorbeeld ook een lobbyclub. Het is niet alleen maar iets van vuige kapitalisten, maar een beproefde methode om je stem politiek te laten gelden.
http://www.anwb.nl/binari(...)ctiviteiten_2009.pdfquote:In de nieuwe belastingplannen van staatssecretaris De Jager zou
de fietsregeling, waarmee medewerkers een fiets van de zaak
kunnen krijgen, op de helling gaan. Door ingrijpen van de ANWB
en andere belangenorganisaties is dat voornemen nu van de
baan.
Mede als gevolg van deze lobby heeft de staatssecretaris
inmiddels toegezegd om werkgevers tot 2013 de keuze te bieden
gebruik te maken van de oude bedrijfsfietsenregeling of
de nieuwe werkkostenregeling. Er wordt aan gewerkt om de
voorwaarden voor de fiets in de werkkostenregeling zo gunstig
mogelijk te maken. Daarmee wordt bereikt dat de fiets niet
hoeft te concurreren met andere belastingvoordelen.
Ik vraag me af hoe zo'n lobby als deze dan zijn overtuigingskracht levert, waardoor de staatssecretaris overgehaald wordt. Harde cijfers? Financiële steun, of juist in natura?quote:Op dinsdag 10 januari 2012 16:36 schreef Copycat het volgende:
Dat artikel gaat in op de financiële lobby. Dat is slechts een van de soorten.
ANWB doet aan lobbying door de belangen van haar leden te behartigen. Bijvoorbeeld hier:
[..]
http://www.anwb.nl/binari(...)ctiviteiten_2009.pdf
Wie zegt dat dan?quote:Op dinsdag 10 januari 2012 16:51 schreef Copycat het volgende:
Ik denk niet dat de lobbyisten van ANWB als leken kunnen worden beschouwd ...
Nee, denk het niet.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 16:50 schreef Gray het volgende:
[..]
Ik vraag me af hoe zo'n lobby als deze dan zijn overtuigingskracht levert, waardoor de staatssecretaris overgehaald wordt. Harde cijfers? Financiële steun, of juist in natura?
Is het alsnog niet verstandiger om een panel van experts te gebruiken om aan een staatssecretaris duidelijk te maken waarom bepaalde keuzen gemaakt moeten worden, en niet anderen? Zeker wanneer harde cijfers zijn aan te brengen, zouden die voorop moeten staan. Een panel van experts zou eventueel een goede analyse kunnen maken van deze cijfers.
Of alsnog in het kort: Kan de politiek zonder lobbying werken?
Ik zie lobbyisten meer als verkopers, dan de ontwerpers van een product. Geen leken, maar hebben als grootste belang politici te overtuigen van wat hun werkgevers willen.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 16:52 schreef Copycat het volgende:
Daarmee bedoel ik dus dat het in feite al een panel van experts is dat wordt ingezet.
Waarom denk je dat? Ik denk namelijk van wel, maar ik weet het fijne niet van lobbying, zoals wel blijkt uit m'n vragen.quote:
En ik denk dat je daarmee een te beperkt beeld etaleert. Want het gaat niet altijd of niet alleen om de belangen van werkgevers, maar ook om die van grote groepen mensen die zo een beter hoorbare stem krijgen. Patiëntenverenigingen bijvoorbeeld.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 16:57 schreef Gray het volgende:
Ik zie lobbyisten meer als verkopers, dan de ontwerpers van een product. Geen leken, maar hebben als grootste belang politici te overtuigen van wat hun werkgevers willen.
Lobbyenquote:Op dinsdag 10 januari 2012 16:57 schreef Gray het volgende:
[..]
Ik zie lobbyisten meer als verkopers, dan de ontwerpers van een product. Geen leken, maar hebben als grootste belang politici te overtuigen van wat hun werkgevers willen.
[..]
Waarom denk je dat? Ik denk namelijk van wel, maar ik weet het fijne niet van lobbying, zoals wel blijkt uit m'n vragen.
Dat zet het idee lobby in perspectief.quote:Columnist John Plender geeft in zijn analyse een mooie samenvatting van waar het groeiende onbehagen over het kapitalisme vandaan komt. De ongelijkheid is te groot geworden, de beloning van topmanagers en financiële experts spoort niet met die van de rest van de samenleving en, nog erger, die beloning is niet meer zichtbaar gekoppeld aan een inspanning. Plender citeert Keynes:
To convert the business man into the profiteer is to strike a blow at capitalism, because it destroys the psychological equilibrium which permits the perpetuance of unequal rewards. The businessman is only tolerable so long as his gains can be held to bear some relation to what, roughly and in some sense, his activities have contributed to society.
Of een lobby succesvol is hangt af van hoeveel poen de club in kwestie op tafel kan leggen of hoeveel steun zij geniet van de kiezers.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 16:20 schreef Copycat het volgende:
De ANWB is bijvoorbeeld ook een lobbyclub. Het is niet alleen maar iets van vuige kapitalisten, maar een beproefde methode om je stem politiek te laten gelden.
En dus niet zozeer hoe goed het betreffende doel is?quote:Op dinsdag 10 januari 2012 23:15 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
Of een lobby succesvol is hangt af van hoeveel poen de club in kwestie op tafel kan leggen of hoeveel steun zij geniet van de kiezers.
Natuurlijk niet. Dat is althans ondergeschikt aan de door mij genoemde zaken. Al verschilt dat natuurlijk ook per land. De VS is bij uitstek een land waar politici worden opgekocht.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 23:20 schreef Gray het volgende:
[..]
En dus niet zozeer hoe goed het betreffende doel is?
quote:Noord-Holland onderzoekt 'alle zaken die God heeft verboden'
Ambtenaren en insiders bij de provincie Noord-Holland verdenken diverse (oud-)bestuurders en provinciale politici van corruptie of het aannemen van gunsten van zakenpartners. Bij de onafhankelijke commissie die mogelijke integriteitsschendingen bij de provincie onderzoekt zijn in korte tijd meer dan vijftig meldingen van misstanden binnengekomen.
Deze meldingen hebben betrekking op 'meerdere leden' van Gedeputeerde Staten, en zijn voornamelijk afkomstig uit de ambtelijke organisatie zelf. Dat zegt Hans van den Heuvel, voorzitter van de driekoppige commissie na 'een eerste scan'.
Schoon Schip
De commissie is onlangs door de provincie Noord-Holland ingesteld vanwege de operatie Schoon Schip, die een uitvloeisel is van de corruptieaffaire rond de voormalige VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers.
'Het is inderdaad veel', aldus Van den Heuvel. 'Er is veel werk voor ons te verrichten om ervoor te zorgen dat de onderste steen boven komt. Dat is precies wat Remkes als commissaris van de koningin wil. Dit kunnen we niet laten liggen.'
Het onderzoek richt zich op alle aanbestedingen en transacties met onroerend goed waarbij de provincie Noord-Holland betrokken is geweest van 2003 tot en met 2011. Daarnaast onderzoekt Van den Heuvel 'alle zaken die God heeft verboden', zoals mogelijke omkoping, fraude en 'onterechte toezeggingen aan derden'.
Geheime afspraken
Daarmee verwijst hij naar de onthullingen van 'geheime afspraken' die Hooijmaijers bij bouwprojecten zou hebben gemaakt in zijn jaren als provinciaal bestuurder.
Aanvankelijk wilde Noord-Holland alleen de projecten napluizen waarbij Hooijmaijers tussen 2005 en 2009 als gedeputeerde betrokken is geweest. Later werd het onderzoek uitgebreid naar mogelijke integriteitsschendingen door alle Noord-Hollandse gedeputeerden in de periode 2003 tot en met 2011.
Van den Heuvel verwacht dat er nog veel meer meldingen zullen binnenkomen bij zijn commissie. Het onderzoek moet volgens hem definitief duidelijk maken of gedeputeerden zaken voor elkaar of voor de Provinciale Staten 'hebben achtergehouden, of elkaar verkeerd hebben geïnformeerd'. De hoop is dat operatie Schoon Schip voor de zomer is afgerond.
Andere gedeputeerde
De tot nu toe binnengekomen meldingen gaan niet alleen over Hooijmaijers, maar ook over een andere gedeputeerde en meerdere leden van provinciale staten. Van den Heuvel doet geen uitlatingen over de aard van de meldingen, noch over de namen van politici die tegenover zijn commissie zijn genoemd.
Eerder al dook de naam van CDA-gedeputeerde Jaap Bond op. Deze werd herhaaldelijk door een Noord-Hollandse projectontwikkelaar van corruptie beschuldigd, totdat de rechter dat verbood.
De provincie deed eerder een globaal onderzoek naar twee grote projecten waarbij Hooijmaijers was betrokken, maar dat leverde niets op. De voormalige VVD-gedeputeerde is al bijna twee jaar verdachte in een grootschalig fraudeonderzoek door de rijksrecherche.
Alles verhalen op die lui.quote:Op woensdag 11 januari 2012 09:26 schreef Copycat het volgende:
Schandalige zaak die inderdaad tot op de bodem moet worden uitgezocht. Hopelijk gebeurt dat ook goed, met alle strafrechtelijke gevolgen van dien.
Ook de voedingsindustrie heeft een lobby. Die lobby pleit in Brussel voor strengere regels voor voedselveiligheid. Dat klinkt raar, maar is het niet. Grote fabrieken moeten toch al super schoon werken, en ze kunnen makkelijk nog iets schoner werken. Maar kleine producenten hebben daar veel meer moeite mee. De lobby pleit dus voor overdreven strenge wetgeving om kleine producenten uit de markt te drukken, waardoor de grote fabrieken een monopoly op voedselproductie kunnen krijgen.quote:Op dinsdag 10 januari 2012 16:32 schreef Gray het volgende:
[..]
Ik ben niet goed geinformeerd over wat de lobby nu precies doet en betekent voor de effectiviteit van politiek bedrijven. Ik ben van mening dat lobby een manier is om je producten via politieke weg een betere markt te geven. Een soort artsbezoekers voor politici.
Hoe wil je verbieden dat mensen met elkaar praten?quote:Kunnen we daar echt niet zonder? Zou het product niet voor zichzelf moeten spreken?
Dat. Je zult altijd een lobby houden, al dan niet aangestuurd door grotere machten.quote:Op woensdag 11 januari 2012 09:32 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Ook de voedingsindustrie heeft een lobby. Die lobby pleit in Brussel voor strengere regels voor voedselveiligheid. Dat klinkt raar, maar is het niet. Grote fabrieken moeten toch al super schoon werken, en ze kunnen makkelijk nog iets schoner werken. Maar kleine producenten hebben daar veel meer moeite mee. De lobby pleit dus voor overdreven strenge wetgeving om kleine producenten uit de markt te drukken, waardoor de grote fabrieken een monopoly op voedselproductie kunnen krijgen.
Idem auto-industrie: strenge regels waar de Chinezen moeite mee hebben.
[..]
Hoe wil je verbieden dat mensen met elkaar praten?
Dat zijn wederom negatieve voorbeelden van lobbying, en dus reden om kritisch naar te kijken.quote:Op woensdag 11 januari 2012 09:32 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Ook de voedingsindustrie heeft een lobby. Die lobby pleit in Brussel voor strengere regels voor voedselveiligheid. Dat klinkt raar, maar is het niet. Grote fabrieken moeten toch al super schoon werken, en ze kunnen makkelijk nog iets schoner werken. Maar kleine producenten hebben daar veel meer moeite mee. De lobby pleit dus voor overdreven strenge wetgeving om kleine producenten uit de markt te drukken, waardoor de grote fabrieken een monopoly op voedselproductie kunnen krijgen.
Idem auto-industrie: strenge regels waar de Chinezen moeite mee hebben.
Goed punt. Dat is dus niet te doen. Wellicht kan wel gezocht worden naar andere mogelijkheden, waardoor bedrijven en dergelijke niet zulke negatieve invloeden kunnen uitoefenen op het beleid.quote:[..]
Hoe wil je verbieden dat mensen met elkaar praten?
Je kan er wel kritisch naar kijken, maar de lobby krijg je echt niet weg hoor.quote:Op woensdag 11 januari 2012 17:37 schreef Gray het volgende:
[..]
Dat zijn wederom negatieve voorbeelden van lobbying, en dus reden om kritisch naar te kijken.
[..]
Goed punt. Dat is dus niet te doen. Wellicht kan wel gezocht worden naar andere mogelijkheden, waardoor bedrijven en dergelijke niet zulke negatieve invloeden kunnen uitoefenen op het beleid.
Zijn lobbyisten in dienst van de bedrijven? Of stellen ze zich als onafhankelijke tussenpartij op? Want misschien is het een idee om ambtenaren aan te stellen die zelf op onderzoek gaan, op basis van de signalen uit de maatschappij of industrie? Dan zou je moeten kunnen verwachten (of hopen) dat ze het belang van de politicus/maatschappij nastreven...
Maar nogmaals, ben geen expert. Plus dat het sowieso symptoombestrijding is in mijn ogen om de huidige vorm van politiek en maatschappij binnen hetzelfde kader te verbeteren.
Lobbyisten zijn per definitie partijdig. Ze kunnen uit de industrie zelf komen, maar er zijn ook professionele lobbyisten die je gewoon kan inhuren. Die hebben zelf geen mening, maar verkondigen de mening van een klant.quote:Op woensdag 11 januari 2012 17:37 schreef Gray het volgende:
Zijn lobbyisten in dienst van de bedrijven? Of stellen ze zich als onafhankelijke tussenpartij op?
Ik zie het niet een, twee, drie gebeuren, maar denk dat het wel degelijk mogelijk is.quote:Op woensdag 11 januari 2012 19:09 schreef Lavenderr het volgende:
[..]
Je kan er wel kritisch naar kijken, maar de lobby krijg je echt niet weg hoor.
Partijdigheid zou niet mogen, al helemaal niet in maatschappelijke kwesties...quote:Op woensdag 11 januari 2012 19:38 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Lobbyisten zijn per definitie partijdig. Ze kunnen uit de industrie zelf komen, maar er zijn ook professionele lobbyisten die je gewoon kan inhuren. Die hebben zelf geen mening, maar verkondigen de mening van een klant.
Jouw mening is partijdig, nou mag je niet meer stemmen.quote:Op woensdag 11 januari 2012 19:51 schreef Gray het volgende:
Partijdigheid zou niet mogen, al helemaal niet in maatschappelijke kwesties...
quote:Op woensdag 11 januari 2012 20:30 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Jouw mening is partijdig, nou mag je niet meer stemmen.
quote:Aiming to set up a protest camp similar to the Occupy encampment outside St Paul's in London, up to 50 protesters arrived in the colonnaded piazza in front of St Peter's basilica carrying placards calling on the Catholic church to pay more taxes, a likely reference to tax breaks handed to the Vatican by the Italian government.
quote:Occupyprotest op middelpunt van Nederland
EDE - Enkele tientallen actievoerders van Occupy hebben zondagmiddag voor enige tijd het geografisch middelpunt van Nederland bezet.
Dat gebeurde op de Lindeboomsberg in Lunteren (gemeente Ede)'. Bij de steen die het middelpunt aanduidt, zetten ze een tentje op als symbool voor alle tenten van Occupy in de wereld.
Op de plek begroeven zij ook een tijdscapsule, aldus een woordvoerster van Occupy Ede, met onder meer informatie over de protestbeweging en persoonlijke boodschappen van actievoerders.
Na een paar uur vertrokken de actievoerders, met medeneming van het tentje.
Amersfoort
Lunteren claimt dat op de Lindeboomsberg het geografisch middelpunt ligt. Kaartenmakers houden Amersfoort aan als middelpunt van het land.
Ook in andere plaatsen in Nederland waren activiteiten, in het kader van de landelijke Occupy Actiedag.
http://www.nu.nl/binnenla(...)t-van-nederland.html
quote:2011: jaar van de verontwaardiging, Occupy en Arabische lente
De analyse van een jaar geleden bleek accuraat. 2011 is een jaar geworden van verontwaardiging, van indignados, Arabische lente en Occupy, van sociale bewegingen op een keerpunt. En het is niet gedaan, 2012 zal opnieuw verzet tonen. Gelukkig maar, want ook die andere vaststelling van begin 2011 blijft: de politiek faalt en abdiceert, van Eurocrisis tot de klimaatconferentie in Durban. ..
Dat 2011 het jaar van de verontwaardiging zou worden, kon u op deze nieuwssite al lezen op 2 januari 2011: “Het slechte nieuws van 2010 is dat de politiek in vele landen, en zeker mondiaal, de kunst van de stilstand tot in de morbide perfectie beheerst. Erger nog, het is de politiek van de overgave. Het goede nieuws is dat er een generatie opkomt die dit niet langer pikt, van de jonge Britten die Londen overhoop zetten en de WikiLeaks activisten tot de Tunesische betogers.”
In 2011 gebeurt wat velen voor onmogelijk hielden. De Tunesische Jasmijnrevolutie krijgt opvolgers in tal van Arabische landen en het verzet groeit uit tot een heuse Arabische lente. Meest opvallend zijn de demonstraties op het Tahrir plein in Cairo tegen armoede en onderdrukking, tegen het dictatoriale bewind van Mubarak. En ze slagen er alvast in om hem weg te krijgen. Wat ook het vervolg is van de vele Arabische protesten en revoluties – van Marokko tot Syrië – niemand die er nog vanuit kan gaan dat het verzet binnenskamers blijft.
Vanaf 15 mei krijgt de nieuwe generatie van verzet in Spanje en elders de naam van indignados of verontwaardigden. Niet toevallig, want mee geïnspireerd door de Arabische lente, zijn er plots al die bezette pleinen en straten, en zijn er duizenden en duizenden betogers in Madrid, Barcelona en tientallen andere steden. Hun leuze, ‘Echte democratie NU’. Deze beweging van verontwaardigden verspreidt zich doorheen Europa, onder andere door diverse protestmarsen.
Vanaf half september is er de bliksemsnelle opkomst van de zusterbeweging Occupy Wall Street die van stapel loopt in New York vlakbij de gelijknamige straat. Met de slogan ‘Wij zijn de 99%’ kant ze zich tegen de 1 procent superrijken die zowat alle welvaart inpikken. Enkele weken later al zijn er optochten en toespraken in honderden Noord-Amerikaanse steden. Op 15 oktober zijn er wereldwijd betogingen in bijna 1000 steden.
Verontwaardiging heerst ook bij de klassieke sociale bewegingen, over een Europa dat niet de banken laat betalen voor hun stommiteiten maar wel de nationale overheden en de werknemers onder vuur neemt, en geen werk maakt van een duurzame economie. En dus zijn er grote betogingen in o.a. Brussel, Boedapest en Luxemburg. Londen ziet de grootste vakbondsbetoging sinds de Tweede Wereldoorlog. In Wisconsin in de Verenigde Staten is het parlement wekenlang bezet door tegenstanders van een antivakbondswet, zijn er massabetogingen en leven democratische senatoren ondergedoken.
Decennium van escalerende onrechtvaardigheden
Een jaar na DeWereldMorgen.be concludeert ook Time dat 2011 het jaar van de demonstrant was. Daar was en is alle reden toe voor wie even stil staat bij de grote onrechtvaardigheden van de jaren tien, en bij het onheilspellende tempo waaraan ze escaleren.
Van Euro en andere crises, toenemende ongelijkheid
Onbegrijpelijk maar al te waar. Diegenen die zijn verkozen om het algemeen belang te waarborgen, blijven het vertikken de schuldigen voor de vooral in Europa weer hevig woedende financiële en economische crisis aan te pakken. Ik schrijf dit met tegenzin want er zijn wel degelijk scherp analyserende en goedmenende politici, en zeker in woeilige tijden is het des te harder uitkijken om vooral niet de antipolitiek te voeden. Maar tot vandaag is het zo dat de politiek weigert de door haar domweg losgelaten financiële markten opnieuw aan banden te leggen, en ze blijft tolereren dat samenlevingen opdraaien voor de gokschulden van verslaafde grootbankiers in plaats van hun rijbewijs af te nemen.
De gevolgen zijn ernstig en kunnen ronduit verschrikkelijk zijn. De economie – onze welvaartsmachine – komt tot stilstand en slechts één zogenaamde ‘remedie’ valt de hoofden van onze overheden te binnen: bezuinigen, snijden, hakken in alles wat van waarde is voor mens en samenleving, en niet weerbaar of maffioos genoeg is om zich te verdedigen.
Deze politici zijn hun legitimiteit kwijt
De onrechtvaardigheid schuilt hem in de manifeste ongelijkheid van deze crisisaanpak die zelfs de naam ‘politiek’ niet verdient. Want hier is een uiterst discriminerende ideologie aan het werk die vrij baan geeft aan het financiële kapitalisme van de 1% op de kap van de 99% andere mensen, van hun samenlevingen en van hun planeet, zoals we verder nog zullen zien. Het is het soort wilde kapitalisme dat zelfs economisch niet werkt zoals tientallen - en nu almaar ergere - crises bewijzen. Gek genoeg is de uitvoering geregisseerd door politici van allerlei slag die meestal heel andere waarden zeggen voor te staan.
En wat doen ze dan concreet? In hun verblinding treffen deze politici gewone mensen die met hard werken als werknemer, ambtenaar, zelfstandige of kleinere ondernemer hun brood verdienen, of verdienden. Allemaal worden ze getroffen in hun inkomen, in hun gezondheidszorg, in hun onderwijs, in hun sociale zekerheid, in hun infrastructuur, in hun pensioen, in hun cultuurpatrimonium, in tal van publieke voorzieningen en diensten die het leven en het samenleven verbeteren en veraangenamen. En niets – of bijna niets - doen ze om grootbanken en grote bedrijven te laten bijdragen in de gemeenschappelijke pot, en ze weigeren de grootverdieners eerlijk te belasten en laten de grote fortuinen al evenmin een inspanning doen. Integendeel, ze blijven onverantwoorde miljardencadeaus uitdelen aan grootbanken, Electrabel, Total, ArcelorMittal… gewone mensen zullen die rekening wel betalen tot en met onleefbare jobs van 5 euro en minder per uur, in Europa een vooral Duitse ‘innovatie’ die door tal van zogenaamde ‘deskundigen’ én politici als voorbeeld wordt geprezen.
Al deze politici die aan dit alles meewerken, waar ook ter wereld, zijn niet enkel hun geloofwaardigheid kwijt. Omdat ze verzuimen het algemeen belang te dienen, zijn ze hun legitimiteit kwijt. Die is het voorbije jaar meer dan ooit verhuisd naar de verontwaardigden en demonstranten op pleinen, in straten en op talloze werkvloeren…
Morbide perfectie
Hun legitimiteit zijn deze politici des te meer kwijtgespeeld omdat zelfs de volledige planeet nu overduidelijk allerminst in veilige handen zit bij hen.
“Tot in de morbide perfectie beheerst de politiek in vele landen, en zeker mondiaal, de kunst van de stilstand.”
Zo schreven we een jaar geleden, en we dachten vooral aan de toen net mislukte klimaatconferentie in Cancun. Vervang Cancun door Durban, en het is wel duidelijk dat op de alweer mislukte klimaatconferentie van vorige maand die morbide perfectie echt wel gehaald wordt. De politiek heeft daar immers de aarde perfect op koers van een klimaatcatastrofe gezet, niet voor de planeet zelf – die draait wel door – wel voor de menselijke beschaving zoals wij die kennen.
Hoe dan wel? Door dit hele decennium verloren te laten gaan voor de aanpak van de opwarming van de aarde, een decennium waarvan de wetenschappers ons waarschuwen dat het cruciaal is om de uitstoot van broeikasgassen te keren… zo niet riskeren we een opwarming van de aarde ver boven de 2° Celsius, zelfs een losgeslagen klimaatopwarming.
Als er niet snel echt een klimaatpolitiek wordt gevoerd, is het een realistische inschatting dat er op termijn honderden miljoenen mensen meer zullen sterven aan ondervoeding… en, korter bij huis, dat we er eigenlijk vanuit moeten gaan dat we Antwerpen en tal van andere steden niet boven water zullen kunnen houden. Het is alleen afwachten wanneer de investeringsstromen zich gaan verplaatsen en bijvoorbeeld de industrie in havensteden wereldwijd hogere oorden begint op te zoeken. Want daar denken alvast sommigen toch op langere termijn dan de huidige politiek.
Toch een lichtpunt in 2011. Alvast in Duitsland wisten, na de kernramp in het Japanse Fukushima, honderdduizenden betogers tegen kernenergie te bereiken dat alle centrales er uiterlijk in 2022 dicht zijn. Of hoe massabewegingen ook nu resultaat kunnen boeken. Goed om weten is dat dit samengaat met een jarenoude maatschappelijke keuze voor hernieuwbare energie die een reëel economisch alternatief lijkt te kunnen verschaffen, en met een ernstige energiebesparingspolitiek in alvast sommige sectoren. Wel blijft zelfs hier de werkelijkheid dat het nog onvoldoende is en dat de meeste andere landen er geen boodschap aan hebben.
Dat de verzamelde politici ons in deze ongeziene crisistijden niet dag in dag uit overspoelen met initiatieven, maatregelen, aanmoedigingen en omkadering om binnen de kortste keren een duurzame economie uit de grond te stampen die werk en inkomen kan bieden aan duizenden en duizenden hoog- en laaggeschoolden en ons snel wegvoeren van een klimaatrampscenario - én van de sociaaleconomische crisis - is onvergeeflijk. Ook daarom zijn ze elke legitimiteit kwijt.
Sociale bewegingen op een keerpunt
Hoeveel maatschappelijke energie er ook boven water is gekomen in het voorbije jaar van de verontwaardiging, het zijn voorwaar geen makkelijke tijden voor al die oude, nieuwe en nieuwste sociale bewegingen die de utopieën koesteren van een rechtvaardige wereld die socialer, ecologischer en democratischer is.
Vele bewegingen weten al langer dat de financiële wereld haar werk niet doet, dat de creatie van welvaart en welzijn steeds minder is gericht op wat nodig is en de planeet geweld blijft aandoen. Zij zien hoe de overheden weigeren in te grijpen, laat staan te sturen, en hoe integendeel het neoliberalisme maar blijft oprukken en de cruciale productie van publieke goederen en diensten achteruitgaat.
Sociale bewegingen onder vuur van groot deel bedrijfsleven, politieke krachten en media
Uiteindelijk beseffen zij ook – dikwijls veel te traag - dat sociale bewegingen en het middenveld aan slagkracht verliezen en nog veel meer dreigen te verliezen, en dat ze toenemend onder vuur liggen van een groot deel van het bedrijfsleven, politieke krachten en media.
Hier en daar rijpt de overtuiging dat de vertrouwde werkwijzen zoals betogen, onderhandelen en lobbyen voor verbetering vatbaar zijn, en ook dat het hoog tijd is voor de georganiseerde samenleving om ten aanzien van een falende en vijandige economie en politiek - alsook media - zelf sociaalecologisch en democratisch te ondernemen en zo opnieuw economische macht (her)op te bouwen.
Zelf de economie opnieuw meer in handen nemen, dat is de boodschap
Want zelf de economie opnieuw meer in handen nemen, via nieuwe en oude coöperaties, maakt sociale bewegingen en samenlevingen completer en sterker en dus wat minder kwetsbaar voor een snel onvriendelijker wordende omgeving.
In deze moeilijke tijd is het ook een prima manier om de ongebreidelde verontwaardigde energie van de straten en de pleinen positief in te zetten om de talloze projecten van een nieuwe coöperatieve economie te bouwen die de samenleving weerbaarder maken.
Het is tevens een noodzaak om de steeds grotere gaten te dichten die overheden en privé sector laten vallen in ons economisch en maatschappelijk weefsel.
Nog een voordeel, wie zo vanuit de samenleving aan een nieuwe duurzame wereld bouwt, zal makkelijker veel meer medestanders kunnen winnen dan wie alleen maar betoogt en protesteert tegen wat fout loopt, hoe terecht zulk verzet ook is. Het veroveren van de harten en de geesten met een positieve dynamiek zal trouwens hard nodig zijn om veel tegenstand te ontmijnen, sceptici van antwoord te dienen en tal van onverschilligen te overtuigen en aan boord te hijsen van een beloftevolle sociaalecologische beweging.
Een les voor sociale bewegingen: Arco
Vanuit dat oogpunt komt het Dexia debacle en de daaropvolgende val van de Groep Arco, de coöperatieve holding van de christelijke werknemersbeweging, op het eerste gezicht heel ongelegen. Dat de directie van Arco zelfs aandelen van Dexia heeft uitgeleend waarmee zogenaamde shorters konden speculeren op een koersval van hun eigen bank Dexia, maakt het allemaal nog pijnlijker, onbegrijpelijker en onvergeeflijker.
Deze hele geschiedenis heeft terecht heel veel kwaadheid en verontwaardiging opgewekt. De werknemersbeweging is nog niet klaar met het onderzoek van wie waarom welke fouten heeft gemaakt, evenmin met de analyse en de evaluatie hiervan.
Maar de beweging moet zich dringend herpakken. De samenleving heeft immers een dynamische en geloofwaardige werknemersbeweging nodig om de crisis te keren, en ook om antwoord te bieden op nog meer vragen. Hoe gaat ze nu het spaarbankieren in handen van de samenleving herstellen? Hoe gaat ze ons opnieuw helpen aan betrouwbare banken die ons spaargeld verstandig weten aan te wenden om de duurzame economie te bouwen die onze welvaart verzekert?
Dit debacle is misschien ook een geluk bij een ongeluk. Nu liggen de kaarten eindelijk duidelijk, nu moet worden erkend dat het Dexia en Arco verhaal een volledige mislukking was. Nu kan dus opnieuw worden heropgebouwd op basis van echte en gezonde coöperatieve democratische principes, inclusief het strenge bewaken daarvan en het nooit of te nimmer nog het stuur uit handen geven aan zogenaamd alwetende managers die er uiteindelijk alleen maar in slagen om ter grootste fiasco’s te genereren.
Een nieuwe kans, omdat de geschiedenis nooit eindigt
De verleiding is groot voor sociale bewegingen om economisch initiatief af te wijzen en te argumenteren dat zij daar niet geschikt voor zijn of dat het geen kerntaak is. Wel, in de wereld van vandaag kunnen zij zich die ‘luxe’ niet veroorloven. Al minstens om twee belangrijke redenen.
Eén, het is onmogelijk om slechter te ondernemen dan de falende privégrootbankiers in de jongste jaren. Je kunt deze onmogelijk het leven en welzijn van miljarden mensen en de hele planeet toevertrouwen. Dat is zoveel als er mee naar een casino stappen. In het belang van hun honderden miljoenen leden moeten sociale bewegingen in België, Europa en wereldwijd de greep op de economie herwinnen op deze brokkenmakers, dus ook door zelf te ondernemen.
Twee, in de ruwe economische en politieke stormen die opsteken, moeten sociale bewegingen zo sterk als maar mogelijk voor de dag komen om hun opvattingen over een rechtvaardige en duurzame samenleving overeind te houden. Die kracht moet ook ten volle komen uit een zo stevig mogelijke economische poot. Want die verzekert net mee de autonomie en de bewegingsmacht die ze hard nodig zullen hebben. Daarenboven bewijst die poot dat een andere economie echt wel mogelijk is en dat zij dus de wereld kunnen doen bewegen.
Sociale bewegingen als meest creatieve ondernemers
Ook een kijkje in de geschiedenis kan overtuigend werken. Wie waren indertijd de ondernemers die het schitterende concept van de ziekteverzekering hebben uitgevonden dat gelukkig voor iedereen verplicht is geworden? Wie had de inventiviteit om stemrecht voor iedereen te bepleiten? Waar komen de superbe vindingen vandaan van achturendag en betaalde vakantie? Waar is de opvatting gecreëerd dat een leefbare combinatie van arbeid en privéleven ieders recht hoort te zijn? En wie bepleit volop het levensnoodzakelijke concept dat de economie binnen de grenzen moet opereren van wat de aarde kan dragen? Het waren en zijn telkens sociale bewegingen. Niemand moet dus komen vertellen dat sociale bewegingen niet kunnen creëren en ondernemen. Ze konden het als de beste. En ze kunnen dat nog altijd, op voorwaarde dat ze er zelf in geloven.
Van verontwaardiging naar verandering
Dus is er kans om dit artikel ondanks alles een positief einde te geven. Midden alle verontwaardiging rijpt bijvoorbeeld al enkele jaren het initiatief voor een nieuwe coöperatieve bank, mee gedragen door heel wat sociale bewegingen en ngo’s. Ervaringen in andere Europese landen illustreren intussen dat het mogelijk is opnieuw economisch terrein te heroveren voor de samenleving.
Deze maatschappelijk gedreven economische dynamiek is natuurlijk wereldwijd nodig. Een goed voorbeeld komt hier uit de Verenigde Staten. Mee onder impuls van de Occupy Wall Street werd de Bank Transfer Day van 5 november 2011 een stevig succes. De coöperatieve ‘credit unions’ kregen er in oktober 650.000 nieuwe leden bij en zagen 4,5 miljard dollar binnenstromen. Of hoe verontwaardiging wel degelijk verandering kan meebrengen.
Ook in 2012 zullen we dus blijven berichten over bewegingen van verzet tegen sociale en economische ongelijkheid, tegen milieuvernietiging en tegen een politiek zonder legitimiteit alsook over alternatieven en veranderingen die de richting inslaan van duurzame en democratische rechtvaardigheid.
http://www.dewereldmorgen(...)y-en-arabische-lente
Uitzending van gisteren met de altijd leuke, en ook intelligente Daphne Bunskoek, met psycholoog Barry Schwartz, die samen een aantal onderwerpen aansnijden waarop ook Occupy zich richt.quote:Daphne Bunskoek praat met de Amerikaanse psycholoog Barry Schwartz over het spinnenweb aan regels waarin ons dagelijks leven gevangen zit. Steeds meer regels en wetten, het is volgens Schwartz een hele logische reactie als er dingen misgaan, maar of het helpt, valt sterk te betwijfelen.
Daphne Bunskoek praat met de Amerikaanse psycholoog Barry Schwartz over het spinnenweb aan regels waarin ons dagelijks leven gevangen zit. Steeds meer regels en wetten - het is volgens Schwartz een hele logische reactie, in een poging te voorkomen dat we dezelfde fouten maken. Schwartz vindt het volkomen verkeerd, want zo worden we niet meer aangesproken op ons gezonde verstand. Hij schreef er een boek over: ‘Practical Wisdom, the right way to do the right thing’.
Practical Wisdom
‘Gebruik je gezond verstand als medicijn tegen de klemmende bureaucratie’, luidt het devies van Schwartz. Met herkenbare voorbeelden wijdt hij zijn lezers in, in het principe van het gezonde verstand. Hoe meer regels er opgeworpen worden, hoe meer mensen zich zullen overgeven aan vastomlijnde kaders. Terwijl de wereld een leukere, betere en prettiger plek is als er ruimte is voor eigen initiatief, kleuren buiten de lijnen omdat er altijd uitzonderingen op regels zijn.
Teveel keuzes
Het gesprek gaat ook uitvoerig in op het andere stokpaardje van Schwartz: keuzestress. Veertig soorten spijkerbroeken, 15 soorten brood, welke ziektekostenverzekering moet ik afsluiten en bij wie kan ik het goedkoopste terecht voor mijn energie? Dagelijks worden we overladen met keuzes, maar we worden daar niet gelukkiger van. Niet alleen omdat we er stress van krijgen; we worden iedere minuut van de dag geconfronteerd met de zaken waar we niet voor hebben gekozen. Die ene spijkerbroek, die baan, dat huis. We willen alles en meer dan dat. En het probleem is; alles lijkt binnen handbereik. We zouden onszelf eigenlijk een persoonlijke vissenkom moeten aanmeten, waardoor de wereld wat overzichtelijker wordt, aldus Schwartz.
De wereld is grijs
‘De wereld is grijs’, is nog zo’n gevleugelde uitspraak van de Amerikaanse professor. Hiermee pleit hij voor de nuance die in tijden van verharding, essentieel is. Daarbij is het van groot belang dat we ons bewust zijn en blijven van het effect van ons handelen op anderen. En daar hebben we een luisterend oor en een flinke dosis empathie en geduld voor nodig. De titel doet vermoeden dat Schwartz wat belerend uit de hoek kan komen, maar gelukkig beschikt hij ook over een grote dosis humor, die het ‘juiste doen, op de juiste manier’, zeer goed te verhapstukken maakt.
Precies,...... rellen goedpraten ... valt me wat tegen...quote:Op maandag 16 januari 2012 11:21 schreef Lavenderr het volgende:
'Het goede nieuws is dat er een generatie opkomt die dit niet langer pikt, van de jonge Britten die Londen overhoop zetten en de Wikilieaks-activisten tot de Tunesische betogers'.
Niet zo'n mooi voorbeeld, dat was ordinair plunderen.
Serieus? Ik had hem nog niet gezien maar als FOK! al gaat heulen met banken dan is de beer los natuurlijkquote:Op maandag 16 januari 2012 14:56 schreef Copycat het volgende:
Wat vindt men hier eigenlijk van het nieuwe subforum RBO, ofwel Rabobank webcare's eigen subforum op FOK!?
Een logische stap, heulen met de vijand?
Zelf vind ik het te verregaande vercommercialisering.
quote:Op maandag 16 januari 2012 15:41 schreef VVDer het volgende:
Ik vind dit echt zooo kansloos. Als je wat wilt betekenen, ga dan de politiek in.. Alle filmpjes die je van deze gasten ziet zijn echt beschamend! Plaatsvervangende schaamte voel ik als ik ernaar kijk.
Krakers hebben weer iets gevonden om de tijd mee te doden
Ja, want de politiek heeft veel betekend de afgelopen jaren! Die hebben toch maar mooi economische crises voorkomen, wetten ingesteld dat alle auto's elektrisch rijden, huizen voorzien worden van zonnepanelen, een kenniseconomie tot stand wordt gebracht en noem maar op! En iedereen kan zomaar de politiek in!quote:Op maandag 16 januari 2012 15:41 schreef VVDer het volgende:
Ik vind dit echt zooo kansloos. Als je wat wilt betekenen, ga dan de politiek in.. Alle filmpjes die je van deze gasten ziet zijn echt beschamend! Plaatsvervangende schaamte voel ik als ik ernaar kijk.
Krakers hebben weer iets gevonden om de tijd mee te doden
Goed gezegd wel eigenlijk.quote:Op maandag 16 januari 2012 16:50 schreef Gray het volgende:
[..]
Ja, want de politiek heeft veel betekend de afgelopen jaren! Die hebben toch maar mooi economische crises voorkomen, wetten ingesteld dat alle auto's elektrisch rijden, huizen voorzien worden van zonnepanelen, een kenniseconomie tot stand wordt gebracht en noem maar op! En iedereen kan zomaar de politiek in!
Maar ben het met je eens dat aan het uiterlijk van de symphatisanten wel het een en ander kan gebeuren.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |