Cynix ® | donderdag 27 oktober 2011 @ 22:53 |
![]() [Centraal] Whisky /Whiskey Topic #23 Welkom in het centrale whisky-topic, met daarin ruimte voor alles voor en over whisky en whiskey. De voorgaande delen: [CENTRAAL] Whisk(e)y Topic #1 [Centraal] Whisk(e)y Topic #2 [Centraal] Whisk(e)y Topic #3 - Slainte! [Centraal] Whisk(e)y Topic #4 - Turf en hout [Centraal] Whisky/Whiskey topic #5 - Uisge beatha [Centraal] Whisky/Whiskey topic #6 - An òl thu uisge? [Centraal] Whisky / Whiskey Topic #7 - Uisgebaugh-baul [Centraal] Whisky / Whiskey Topic #8 - Loch Goo [Centraal] Whisky /Whiskey Topic #9 Sherrybom & Peatmonster [Centraal] Whisky /Whiskey Topic #10 van Speyside tot Islay [Centraal] Whisky /Whiskey Topic #11 Whisky a Go Go [Centraal] Whisky /Whiskey Topic #12 Liefst zonder IJS [Centraal] Whisky /Whiskey Topic#13 Alleen voor baardmannen? [Centraal] Whisky /Whiskey Topic#14 in heel veel smaken! [Centraal] Whisky /Whiskey Topic #15 Dramming Time! [Centraal] Whisky /Whiskey Topic #16 Schots? Iers? Japans? [Centraal] Whisky /Whiskey Topic #17 [Whisky /Whiskey Topic #19] [Whisky /Whiskey Topic #20] - Glenfarclas wordt dit jaar 175 jaar oud! [Whisky /Whiskey Topic #21] - Gewoon doordrammen... [Whisky /Whiskey Topic #22] - Goede wijn is nog steeds geen whisky... • Wat is whisky? ![]() Whisky is een destillaat, dat wordt gestookt van granen; voornamelijk gerst, tarwe, rogge, en maïs. Hiertoe wordt uit de granen door middel van een speciaal proces, vergelijkbaar met het brouwen van bier, suiker onttrokken dat vervolgens vergist en gedestilleerd wordt in koperen destilleerketels. Daarna wordt het enige jaren op eikenhouten vaten gelegd om te rijpen. De meeste whiskies worden gemaakt van meerdere soorten graan, die apart verwerkt worden en later weer bij elkaar gemengd. Dit noemt men blended whiskies. Voorbeelden die je vaak tegenkomt zijn Johnny Walker Red en Black Label, Vat69, Teachers, Famous Grouse, etc. Andere whiskies worden van slechts één graansoort gestookt. Als die ene graansoort (gemoute) gerst is, dan heet het resultaat een single malt whisky. Is dat rogge, dan wordt het een straight rye whisky. De eerste zie je vaak uit Schotland (en soms uit Ierland), de laatste meestal uit de USA. Als zo'n whisky nu ook nog eens getapt wordt uit één vat, dan wordt het een single cask whisky genoemd. De meeste whiskies die je gewoon koopt zijn dranken met een alcoholpercentage tussen de 40% en 46%; dat noemt men drinksterkte. Soms worden whiskies verkocht op hogere alcoholpercentages, zoals ze uit het vat vandaan komen. Dit noemt men dan vatsterkte, of cask strength whisky. Men kan er voor kiezen om de whisky op vatsterkte door er een beetje (bron)water aan toe te voegen iets soepeler drinkbaar te maken, dit is echter niet noodzakelijk. • Waar haal ik whisky? ![]() De betere whisky vinden wij onder andere bij: • Ton Overmars slijterij te Amsterdam • Van Wees slijterij te Amersfoort • Van Zuylen slijterij te Loosduinen • Slijter Zonneveld te Maassluis • Whiskykoning te Den Bosch • Versailles te Nijmegen of zo lang de Britse Pond weinig waard is: • The Whisky Exchange in de UK • Royal Mile Whisky in de UK Bij de meeste van bovenstaande winkels is het ook mogelijk om online te bestellen zodat je voor een nieuwe of bijzondere whisky niet eens de deur uit hoeft ![]() • En wat als ik nog vragen heb? ![]() Post de vraag in dit topic ![]() Voor wie het weten wil: Hoe een whisky uiteindelijk smaakt is voor een groot (zo niet het grootste) deel afhankelijk van het vat waarin het bewaard is geweest. Tegenwoordig wordt de meeste Schotse whisky gerijpt in vaten die daarvoor in Amerika hebben gediend om bourbon in te laten rijpen. Vroeger werd er veel vaker whisky gerijpt in ex-sherryvaten. Vaak wordt er gezocht naar de beste mix van bourbonvat-whisky en sherryvat-whisky om een bepaald karakter te creëren voor een bepaalde botteling. Er zijn ook variëteiten die exclusief van bourbonvaten komen (veel Glenmorangies bijvoorbeeld) en sommige fabrikanten hebben echte 100% sherryvat-whiskies in het assortiment (veel Macallan, Glenfarclas en Aberlour). vele honderden verschillende smaken? Zeker! Zó veel variatie met een soort drank? Veel meer verschillende smaken dan elke andere alcoholische drank die ik ken. zachte whisky, scherpe whisky, rokerige whisky, zoete whisky, medicinale whisky, frisse whisky, romige whisky, noem het maar op. Dus laat u door één slechte eerste ervaring niet uit het veld slaan. Helaas zitten er zeker bij de voordeligere flessen whisky ( onder de 30 euro) verhoudingsgewijs veel slechtere soorten. tussen. Probeer daarna gewoon eens een andere of haal bij de betere slijter een paar mini-flesjes (5cl) van enkele Single Malt Whiskies....en vergelijk die eens. u zult versteld staan van de varieteit. Slechte whisky is natuurlijk beter te haggelen met flink veel ijs/water/cola ![]() Dramming? Whisky drink je doorgaans uit een glas (toch?) In de diverse landen gelden er in de horeca verschillende regels over de hoeveelheid te schenken alcohol in een glas. In Nederland lijkt de standaard op 35ml te zitten voor een glaasje whisky. In de beter gesorteerde whiskybars kun je er ook voor kiezen om een halve hoeveelheid ( ± 2cl) aan te schaffen zodat je makkelijker meer smaken kunt vergelijken of proberen zonder dat je te snel onder invloed of blut raakt. Een dram is echter een willekeurige hoeveelheid whisky die je inschenkt. De ene keer kies je er voor om een ruime hoeveelheid in te schenken zodat je de hele avond aan een glas kunt nippen. een andere keer neem je juist kleinere beetjes, of halve drams zodat je meerdere soorten kunt proberen. Nog meer info nodig? dan kun je hier een forum vinden dat speciaal is gewijd aan whisky in al zijn verschijningsvormen Drink verstandig, drink met maten ![]() ----Het leven is te kort om slechte whisky te drinken!---- Hier verder! | |
Cynix ® | donderdag 27 oktober 2011 @ 22:53 |
Ik zit nú trouwens aan een Whiskey: Bushmills Black Bush. Niet heel erg spannend, maar verder weinig mis mee. ![]() | |
MPG | donderdag 27 oktober 2011 @ 22:58 |
Wel de moeite waard om eens te proberen in de pub? Vorige keer had ik een bushmills 10 en dat smaakte best wel ![]() | |
Karstman | donderdag 27 oktober 2011 @ 23:04 |
Geen problemen met een glaasje Bushmills, prima kroegwhiskey. En de 1608 is prima voor thuis. | |
#ANONIEM | vrijdag 28 oktober 2011 @ 00:23 |
Bushmills is prima slobberwhisky inderdaad ![]() * CrashO zit nu aan de Laphroaigh Quater Cask ![]() | |
Cynix ® | vrijdag 28 oktober 2011 @ 00:24 |
Oh ja hoor. ![]() | |
Cynix ® | vrijdag 28 oktober 2011 @ 00:27 |
Even een vraagje voor de kenners (zal vast wel eerder gevraagd zijn): Waarom is Whisky eigenlijk typisch Schots (en een beetje Iers?) ![]() Je kunt toch overal in de wereld Whisky stoken? ![]() Voor wijn heb je zon nodig, dus dat wordt lastig hier, maar voor Whisky heb je behalve overal verkrijgbare grondstoffen toch niks bijzonders nodig? ![]() | |
pfefferkatze | vrijdag 28 oktober 2011 @ 00:48 |
Tsja het zit denk ik in de geschiedenis, bier/pils kan je ook overal maken maar dat is toch ook vooral Tsjechisch/Nederlands/Duits/Belgisch etc. Nog nooit van Schots pils gehoord in ieder geval. De roots liggen in Schotland, en de productie + consumptie is daar hoog, dus ik denk daardoor. Overigens bijzonder feitje (aldus Wikipedia) Blended Scotch whisky constitutes over 90% of the whisky produced in Scotland. Weet niet wat er waar van is, maar schrikbarend hoog getal. | |
totalatool | vrijdag 28 oktober 2011 @ 09:44 |
Dat is wel waar inderdaad. Zo gaat er van sommige distilleries vrijwel niets in single malt. Probeer maar eens een standaard single malt bottling te vinden van bijvoorbeeld Dailuaine of Mortlach, die zie je bij geen enkele standaard slijter. Toch produceren ze 50% meer dan bijvoorbeeld Lagavulin of Laphroaig. Van Caol Ila gaat 90% in blends, en dat is ook de reden dat ze unpeated zijn gaan maken ooit. | |
pavv | vrijdag 28 oktober 2011 @ 11:04 |
Zo, nummer 24 alweer... Cynix, kun jij het vorige draadje ( [Whisky /Whiskey Topic #23] - Whiskyseizoen 2011/2012 gaat van start ) ook even in de OP zetten. voor de volledigheid ![]() | |
pavv | vrijdag 28 oktober 2011 @ 11:13 |
uit vorige draad...30 euro voor de Laffie 10 is wel aardig, maar geen werelddeal. Bij Ton Overmars haal je dezelfde fles altijd voor maar 27,95.. Hij heeft ook EEN LITER Quarter Cask voor 39,95 (dus eigenlijk nog goed koper dan de laffie 10 bij de Sligro), van Zuylen heeft deze zelfs voor 38,95 Slijterij Zonneveld heeft de Quarter Cask 0,7liter voor..... 29,95 ! je ziet, wat rondkijken scheelt aardig wat eurootjes proost! | |
totalatool | vrijdag 28 oktober 2011 @ 11:27 |
Een liter 10yo kost momenteel ¤27,50 bij de Drankgigant. Ik heb hem net zelf aangeschaft, naast de twee flessen Highland Park Earl Haakon die ze voor me hadden opgesnord. Meteen even een Aberlour 10 en voor de grap een kleintje Glenfarclas 10 meegepakt. :-) | |
BusterPosey | vrijdag 28 oktober 2011 @ 12:29 |
Ik heb nog altijd de Bushmills 12yr ongeopend in de kast staan. Die is slechts bij de distillery zelf te verkrijgen. Ik heb hem daar ter plekke geproefd en was best onder de indruk, al was het nog voor lunchtijd. | |
Red_85 | vrijdag 28 oktober 2011 @ 12:56 |
Waarom wintertijd whiskytijd? In de zomer is het net zo lekker!In NL wordt er toch ook meer pils gebrouwen dan echt bier? In Belgie, het bierland bij uitstek, volgens mij ook. De meest mensen gaan voor kwantiteit, niet voor kwaliteit. Doe mij maar kwaliteit van deze godendranken (whisky en bier), dan kom je tenminste nog eens achter wat je echt lekker vind en wat niet. | |
Cynix ® | vrijdag 28 oktober 2011 @ 19:10 |
Weet ik, maar het is nu eenmaal bijna wintertijd. ![]() | |
gianni61 | vrijdag 28 oktober 2011 @ 20:04 |
gisteren in maastricht bij Bams geweest. een kleine slijterij die (letterlijk) tot de nok toe gevuld is met whisky. ook hij kon mij niet aan een gewone smokehead helpen. uiteindelijk met een flesje Bruichladdich peat naar buiten gegaan | |
N.I.M.B.Y. | zaterdag 29 oktober 2011 @ 17:20 |
Daar ga je geen spijt van krijgen ik vond 'm erg goed ![]() | |
Cynix ® | zaterdag 29 oktober 2011 @ 20:05 |
Ik had nog een zakflaconnetje McArthur's cheap ass whisky liggen, zomaar voor onderweg tijdens een dagje weg. Afijn, die kwam ik nu tegen en maar eens genuttigd. Was niet eens slecht! ![]() | |
BusterPosey | zaterdag 29 oktober 2011 @ 20:14 |
Gisteren een fles Dalwhinnie 15yrs cadeau gekregen. Altijd prettig... ![]() | |
ElDinosaur | maandag 31 oktober 2011 @ 08:03 |
Twee weken geleden begonnen aan whisky en op aanraden van de medewerker van de G&G begonnen met een Famous Grouse blend.. Kan niet zeggen dat ik hier echt van onder de indruk was (na wat lezen nogal logisch). Kon er weinig smaak uit opmaken en vooral de scherpte van geur&afdronk waren nogal overheersend. Van het weekend maar eens naar een echte winkel (Van Zuylen) geweest voor degelijk advies en thuisgekomen met een Speyburn. Wat een verschil vergeleken met de Famous Grouse! De Famous Grouse blijft voorlopig in de kast voor een mixje. ![]() | |
gadeweerd | maandag 31 oktober 2011 @ 09:13 |
En dan is de Speyburn ook nog een van de mindere goden; probeer in die prijsklasse eens een Aberlour, Glenfarclass, Balvenie, tamdhu, Ac noc...... | |
Red_85 | maandag 31 oktober 2011 @ 09:39 |
G&G heb ik nou ook niet altijd een hoge pet van op. Je kan het treffen of er staat een 'gewone' winkelbediende achter de kassa. Als ik echt op zoek ben, ga ik echt niet naar G&G. Ik wil wel met iets thuiskomen waar ik zeker van weet wat ik lekker vind. Het is nou ook niet echt de goedkoopste drank, dus ik wil wel wat lekkers hebben. Nieuwe aanwinst nadat deze op is (toppertje vind ik, jammer dat er maar 381 van zijn, wie heb er nog 1?) ![]() Smaken van vanille zoetig met citrusfruit. Damn wat was die lekker. Nu deze, gewoon benieuwd. Gisteravond eerste glaasje. ![]() Erg lekker weer maar ik moet er wel even aan wennen. | |
gadeweerd | maandag 31 oktober 2011 @ 15:53 |
Glentauchers: http://www.whisky-faessle.de/shpSR.php?A=431&p1=315&p2=324&lo=10 | |
Red_85 | maandag 31 oktober 2011 @ 17:13 |
Gek eigenlijk dat ze overal vanille en kruiden zeggen terwijl ik echt duidelijke tinten van citrusfruit kon proeven. | |
Intrepidity | maandag 31 oktober 2011 @ 18:52 |
Die proefnotities zijn over het algemeen uberhaupt behoorlijk relatief. Iedereen proeft weer wat anders, en als je redelijk kort daarvoor iets anders gegeten of gedronken hebt heeft dat ook grote invloed. | |
pfefferkatze | woensdag 2 november 2011 @ 00:36 |
![]() Deze glazen zijn briljant, waar zijn ze nog meer te koop? Heb er toen 1 gehaald bij de Mitra met 5cl Bowmore, achteraf had ik er wat meer kunnen halen ![]() | |
Red_85 | woensdag 2 november 2011 @ 10:16 |
Dat weet ik en daarom wil ik er altijd zo neutraal mogelijk in gaan als ik een glas pak. Ook nooit direct na het eten maar altijd een uurtje a 1.5 uur na het eten. Dan zijn de meeste smaken ook je mond uit en heb er echt nooit iets naast staan qua hapjes. | |
Red_85 | woensdag 2 november 2011 @ 10:19 |
Dat is echt een briljant glas. De combi tussen lekker vasthouden en de beste smaakconservatie. | |
Ledig | woensdag 2 november 2011 @ 18:12 |
Iemand een idee of er ook dit jaar weer een Malt Whisky spektakel bij de Dirck III plaatsvindt? | |
pfefferkatze | woensdag 2 november 2011 @ 21:06 |
Daarom, heb er nu maar 1, en als ik samen drink heeft iemand mindere glazen dus. Bovendien ben ik te lui om vaak af te wassen. Even vragen of ze die glazen kunnen bestellen. | |
Agiath | woensdag 2 november 2011 @ 22:15 |
Morgen gaat er weer voor circa 1000 euro aan whisky gehaald worden hier. Voor de vereniging. Zal wel even een overzichtsfoto maken morgen ![]() | |
pavv | woensdag 2 november 2011 @ 22:31 |
Klinkt goed, hoeveel flessen moeten daar voor gehaald worden? En voor welke vereniging is het? | |
Bosbeetle | donderdag 3 november 2011 @ 09:30 |
Twee blends gekregen voor mijn promotie, glen talloch en bell's ... ben benieuwd... | |
Agiath | donderdag 3 november 2011 @ 14:40 |
Zo, en weer terug van van Zuylen, 42 flessen, dik 1500¤ ! ![]() Overzicht: ![]() ![]() ![]() ![]() Dat kleine flesje wat je op de laatste foto ziet is van mij, het is een proefflesje van de nieuwe Port Charlotte PC9 http://www.whiskyvanzuyle(...)rt+Charlotte&id=2237 ![]() Leuk idee, je kan van de wat duurdere en exclusieve whisky's dan zo'n klein flesje meenemen om te proeven. Verder ook nog deze meegenomen voor mezelf": ![]() http://www.whiskyvanzuyle(...)Tullibardine&id=2131 Volgens de eigenaren een erg goede prijs/kwaliteit voor een 15y oude, zelf nooit van gehoord. Zat ook te twijfelen om de nieuwe Bruichladdich mee te nemen, de nieuwe standaard voor Islay's, werd ook erg aangeraden en paste in het budget voor deze keer (wou niet meer dan 30¤ uitgeven aangezien ik nog wel wat had staan) http://www.whiskyvanzuyle(...)ruichladdich&id=2196 ![]() Maar ik heb al zoveel Islay staan dus toch maar niet gedaan. En van deze fijne glaasjes erbij ![]() | |
egeltje1985 | donderdag 3 november 2011 @ 14:42 |
Nice. ![]() Ow, en iemand zegt: maar één fles? Das gay. ![]() [ Bericht 41% gewijzigd door egeltje1985 op 03-11-2011 15:07:51 ] | |
Cynix ® | donderdag 3 november 2011 @ 14:52 |
Wie betaalt die 500 ¤ overschrijding? ![]() En welke vereniging zuipt 42 flessen whisky leeg? Daar wil ik ook lid van worden! ![]() | |
Agiath | donderdag 3 november 2011 @ 15:24 |
Toevallig laatst nog Highland Park 18 gekocht en dat was ook geen goedkope. In my defence ![]() Maar jullie moeten een keer langskomen om wat te proeven, er staat hier nu weer mooi spul! | |
Agiath | donderdag 3 november 2011 @ 15:24 |
De penningmeester houdt ook van whisky, laat ik het daar maar op houden. | |
MPG | donderdag 3 november 2011 @ 15:29 |
Dat zijn de betere ![]() En waar is dat ![]() | |
MadMaster | donderdag 3 november 2011 @ 15:39 |
Wie heeft je dat wijs gemaakt? Bruichladdich, soms leuke bottelingen en Jim McEwan is een aardige vent, maar Bruichladdich zal nooit de standaard van Islay worden... En over welke vereniging hebben we het nu, dat antwoord mis ik nog... | |
gianni61 | donderdag 3 november 2011 @ 15:40 |
hmm, die club moet ik meer over weten ![]() is dat met een groep inkopen voor de korting, of hoeven jullie proeverijen, wat wordt hiermee gedaan? bestelt ieder een paar flessen naar zijn smaak, of stelt van zuylen een assortiment samen, of hoe moet ik dit zien? | |
pfefferkatze | donderdag 3 november 2011 @ 15:42 |
Waarschijnlijk een studentenvereniging gezien zijn leeftijd/opleiding. Drankgigant heeft trouwens een hele zooi Bruichladdich, ook speciale bottelingen. http://www.drankgigant.nl/c-1267724/bruichladdich/ | |
Agiath | donderdag 3 november 2011 @ 15:43 |
Delfste Studenten Jazz Vereniging Groover. Jazz en whisky gaan namelijk goed samen. De eigenaren waren enthousiast over die Islay, maar waarom zou het niet kunnen in de loop van de tijd? Dingen veranderen ![]() Volgens mij was ook het idee dat dit iets wordt waar Bruichladdich zich meer op gaat focussen ipv al die verschillende bottelingen, ik weet het allemaal niet meer zeker, al die informatie vanmiddag ![]() | |
egeltje1985 | donderdag 3 november 2011 @ 15:46 |
Eigen bestellingen via een lijst, gewoon zelf opdrinken ook. En volgens mij komt er geen extra korting bij, van zuylen is gewoon goedkoop en daar halen scheelt de verzendkosten. Al zou een mega-proeverij wel tof zijn. ![]() | |
gianni61 | donderdag 3 november 2011 @ 15:47 |
de laddie serie van bruichladdich zijn bottelingen van hoe (volgens jim mcewan) een typisch islay hoort te zijn. ik heb al diverse bruichladdichs en port charlottes gehad en ik moet toch wel zeggen dat ik ze best goed vindt of dit is hoe een islay hoort te smaken laat ik in het midden, mijn smaak is het in ieder geval wel [ Bericht 4% gewijzigd door gianni61 op 03-11-2011 15:53:51 ] | |
MadMaster | donderdag 3 november 2011 @ 16:00 |
Ah, dat verklaart een hoop... Omdat Bruichladdich onder leiding van Jim McEwan ondanks een hopelijk continue Laddie 10 een vreemde eend in de bijt blijft. Neem de X4 of de Octomore. Leuke marketingbottelingen, maar dat heeft weinig met whisky te maken naar mijn mening... Klopt op zich wel, maar ik heb de warehouses van Bruichladdich bezocht en als je ziet wat daar nog ligt, dan is Bruichladdich nog lang niet uitgeëxpirimenteerd... | |
Agiath | donderdag 3 november 2011 @ 16:17 |
Die X4 en Octomore zijn natuurlijk meer luxe hebbedingetjes, maar daarom is diegene die ik noem juist een 'standaard' voor ze wellicht, dus echt een uitgeëxperimenteerde vaste Islay voor een schappelijke prijs ![]() De enige manier om gelijk te krijgen is dan maar proeven ![]() | |
totalatool | vrijdag 4 november 2011 @ 09:51 |
Zojuist na bizar veel moeite een fles Port Ellen 32yo 11th Release opgehaald... De gozer achter me bij de kassa kreeg vrij grote ogen toen hij de prijs hoorde, haha. | |
LostFormat | vrijdag 4 november 2011 @ 10:09 |
Ik werk bij de dirck. Heb er nog niets over gehoord maar wat er in de advertentie komt vertellen ze altijd pas een paar dagen van te voren. Nu hebben ze laatst wel de aanpak van de advertentiehandel aangepast en om eerlijk te zijn verwacht ik het eigenlijk niet meer zo snel. Mochten er weer single malts in de aanbieding komen vertel ik het wel. | |
MadMaster | zaterdag 5 november 2011 @ 15:10 |
Vandaag eindelijk de Yamazaki distilleerderij in Kyoto, Japan bezocht. V.w.b. de ontvangst, de tour en de 'afterparty' met te proeven whiskies kunnen ze de Schotten soms nog wat leren. Alleen het aanbod in de shop was niet veel bijzonders, helaas... Voor zeer weinig een paar mooie drams na afloop geproefd (Hibiki 21y en The (single) Cask of Yamazaki 1991-2002, 60%). | |
Onnoman | zaterdag 5 november 2011 @ 15:20 |
welke whiskey past het best rond de kerstdagen.. en beschrijf de ambience en gevoel wat je erbij hebt. Drink je alleen? wat drinkt je vrouw of vriendin als jij whiskey drinkt? kijk je naar een film of lees je een boek? | |
MadMaster | zaterdag 5 november 2011 @ 15:25 |
Kerst, dat is toch gewoon 2 dagen vrij? Kortom, geen speciale whisky happening dan, laat staan kerstgevoelens... ![]() | |
Onnoman | zaterdag 5 november 2011 @ 15:27 |
anders reageer je niet? | |
MadMaster | zaterdag 5 november 2011 @ 15:35 |
![]() | |
Under_Score | zaterdag 5 november 2011 @ 15:49 |
flesje glenrothes gekocht, ben benieuwd of die lekker is ![]() | |
Ledig | zondag 6 november 2011 @ 00:29 |
Dank voor de info! Vorig jaar hadden ze een paar erg mooie aanbiedingen, dus hoopte dat het dit jaar ook zou zijn. Ach ja, wel weer beter voor de portemonnee. | |
Its-Jojo-4you | zondag 6 november 2011 @ 00:35 |
sorry, vind het een beetje als "lief dagboek, vandaag..." klinken [ Bericht 0% gewijzigd door Its-Jojo-4you op 06-11-2011 00:49:44 ] | |
Sunnythesun | zondag 6 november 2011 @ 00:42 |
![]() sorry.. | |
Red_85 | zondag 6 november 2011 @ 00:46 |
The fuck.... | |
Cynix ® | zondag 6 november 2011 @ 20:10 |
Vanavond een gewone Chivas Regal 12yo. Ik vind 'm niet heel erg bijzonder (gezien de 'naam', elke Nederlander kent deze wel, denk ik), maar hij is ook niet fout. Gewoon zoals een whisky smaakt. En volgende week weer een Islay. ![]() | |
Red_85 | zondag 6 november 2011 @ 20:33 |
Niks bijzonders idd, gewoon whisky. Niks mis mee, maar ook niet bijzonder. | |
#ANONIEM | zondag 6 november 2011 @ 21:58 |
Ik zit weer aan een van mijn favoriete slobbers. Teachers ![]() Lekker goedkoop slobber whisky'tje. Af en toe wel eens een lekkere afwisseling van Bowmore, Laphroaig en Ardbeg | |
Cynix ® | zondag 6 november 2011 @ 22:01 |
Is-ie weg te krijgen? Zelfs als slobber trekt-ie me niet eerlijk gezegd. ![]() | |
PdeHoog | zondag 6 november 2011 @ 22:11 |
Dalwhinnie hier ![]() | |
SevenWonders | zondag 6 november 2011 @ 22:25 |
Vanavond mijn Glengoyne 17 van onder het stof vandaan gehaald. Vond hem voorhen wel ok, maar nu erg saai. Smaaknotities van anderen bevestigen dat. Waarschijnlijk komt het ook door alle andere drams die ik het afgelopen jaar geproefd heb dat mijn smaak zich ontwikkeld heeft dan wel kritisch is geworden :-) Nu maar een Brand Dubbelbock voor bij de chips, alhoewel mijn restantje van het sample Glenfarclas 105 ook staat te knipogen :-) | |
Cynix ® | zondag 6 november 2011 @ 23:49 |
Daar ben ik nou juist een beetje bang voor. Op een bepaald moment zelfs 17yo niet meer lekker vinden. Daarom koop ik voorlopig alleen maar tot 12yo, dan kan ik later altijd nog verder. | |
Cynix ® | zondag 6 november 2011 @ 23:51 |
Nog niet gehad. Maar ik heb nu wat uitstapjes gemaakt naar Jura, Glenfiddich etc en heb besloten terug te gaan naar de Islay-smaken. Al zal ik altijd wel andere dingetjes tussendoor blijven doen, ik blijf een 'roker'. ![]() | |
PdeHoog | zondag 6 november 2011 @ 23:58 |
Jura is slappe hap ![]() | |
Oceanonix | maandag 7 november 2011 @ 07:57 |
De Chivas Regal 12 is net op. Die hadden we ooit als cadeau gekregen. De smaak is goed maar heel bijzonder is het niet. Maar ook weer net te goed om door de cola te mikken. De Jura heb ik in Schotland geproefd. Ben blij dat ik geen hele fles heb staan. Ik vind hem een rare nasmaak geven die ik echt niet lekker vind. | |
Sunnythesun | maandag 7 november 2011 @ 11:33 |
Vooral lekker met een blokje pure chocolade ![]() ![]() ![]() | |
PdeHoog | maandag 7 november 2011 @ 12:24 |
Tam is wat ik nodig had gister bij het schrijven van jaarplannen en begrotingen ![]() | |
ND90 | maandag 7 november 2011 @ 14:08 |
Hoe komt het, dat als ik een avondje whiskey drink, de volgende dag geen last heb van hoofdpijn/misselijkheid. En als ik bier drink juist wel. Voel me met whiskey wel de volgende dag juist een beetje wazig/relaxed. | |
totalatool | maandag 7 november 2011 @ 14:37 |
Bier werkt op mij veel sterker als een diureticum dan whisky. Mogelijk omdat ik na een aantal biertjes zo vol zit dat ik geen water meer drink, terwijl dat bij whisky niet zo snel het geval is en je dus waarschijnlijker je vochtverlies aanvult. Ik kan me in elk geval niet herinneren ooit echt een dikke kater van whisky te hebben gehad, terwijl ik dat van bier met name wel eens heb meegemaakt. Het is hoe dan ook zaak om na veel alcohol een paar glazen water te drinken, dan neemt de kans op een kater de volgende dag drastisch af. | |
PaperBombers | maandag 7 november 2011 @ 16:26 |
Vader was naar Schotland voor het werk en had gister een Ardbeg ofzoiets bij van 18 jaar oud. | |
psychosomatic | maandag 7 november 2011 @ 16:27 |
Ik kan van beide een verschrikkelijke kater krijgen. Hangt er net een beetje van af hoeveel ik in welk tijdsbestek heb gedronken, hoeveel ik die avond nog aan water drink of daarvoor heb gedronken, etc. | |
Red_85 | maandag 7 november 2011 @ 16:30 |
Ook nooit last van. Bier moet je zuipen en whiskey moet je drinken. Daar ligt het verschil bij mij. | |
PaperBombers | maandag 7 november 2011 @ 16:30 |
Nippen bedoel je? | |
Oceanonix | maandag 7 november 2011 @ 16:35 |
lekker! | |
PaperBombers | maandag 7 november 2011 @ 16:36 |
Heb niet echt veel verstand van Whiskey, maar naar mijn bescheiden mening is ie toch heel lekker. Ruikt zo heerlijk naar Turf. | |
psychosomatic | maandag 7 november 2011 @ 17:01 |
Niks moet. | |
egeltje1985 | maandag 7 november 2011 @ 17:04 |
Mijn vriend drinkt in ieder geval gezellig een glaasje mee. ![]() | |
totalatool | dinsdag 8 november 2011 @ 12:12 |
Net mijn set 6cl samples van Whiskysite/Druiventuin binnen: Port Ellen 11th Release Rosebank 21 years Release 2011 Bowmore 1989 21yo for Whiskysite Bruichladdich The Laddie Ten Glenfarclas 105 Glenmorangie Sonnalta PX Isle of Arran 12 Old Pulteney 21 years old 2011 Edition Singleton of Dufftown 12 yrs Springbank CV Springbank 10 yrs 100o Proof Ik heb ze helaas nog niet uitgepakt, ik heb m'n vriendin namelijk nog niet durven zeggen dat ik alweer geld heb uitgegeven aan drank. ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door totalatool op 08-11-2011 12:24:34 ] | |
Sunnythesun | dinsdag 8 november 2011 @ 12:33 |
Zorgen dat ze mee drinkt ![]() ![]() ![]() Of je gooit er een mooi paar schoenen oid tegenaan ![]() | |
totalatool | dinsdag 8 november 2011 @ 12:37 |
Haha, die uitspraak deed ze laatst al: "Ik koop een paar schoenen elke keer dat jij een fles whisky koopt". Gelukkig is dat nog niet letterlijk gebeurd... Ik heb overigens een poging gedaan haar aan de whisky te krijgen, maar tot nu toe is dat vrij vruchteloos. De Mortlach F&F vond ze wel lekker toen we in Dufftown waren, maar nu was het toch weer vooral whisky. ;-) Van Islay moet ze al helemaal niks hebben. | |
Sunnythesun | dinsdag 8 november 2011 @ 12:56 |
![]() ![]() De proeverij: ![]() De locatie: ![]() Nou.. als dat geen formule voor succes is.. ![]() ![]() | |
MPG | dinsdag 8 november 2011 @ 12:57 |
Dat is inderdaad wel een succesformule ![]() ![]() ![]() | |
Karstman | dinsdag 8 november 2011 @ 13:12 |
Wat is dat hele kleine flesje op de foto? | |
totalatool | dinsdag 8 november 2011 @ 13:13 |
Bij mij was de tot nu toe meest succesvolle dag dan ook de dag dat we een uitgebreide rondleiding met tasting bij The Balvenie deden en later na het diner een Mortlach 16 F&F probeerden. Toen ze die later thuis nog eens probeerde was de sfeer toch anders. :-) | |
Sunnythesun | dinsdag 8 november 2011 @ 13:14 |
een geintje ![]() ![]() | |
Under_Score | woensdag 9 november 2011 @ 00:20 |
net de glenrothes aangebroken, deze smaakt ook niet verkeerd ![]() ![]() | |
Oceanonix | woensdag 9 november 2011 @ 07:52 |
Ik ben zelf begonnen met Aberlour 12 y. Die is wat zoeter. Blijf voor beginners eerst lekker in de Speyside en/ of Ierland. De Islays vinden de meeste beginners niet lekker. Ik drink zelf iets meer als een jaar whiskey. Ook als ze de whiskeys te sterk vind gewoon meer water erbij. | |
totalatool | woensdag 9 november 2011 @ 09:36 |
Een Aberlour 12 is in mijn beleving zeker niet zoeter dan een (sherry matured) Mortlach 16. :-) | |
DonJames | woensdag 9 november 2011 @ 11:43 |
Nieuw flesje gekocht. Zo subtiel als een sloopkogel, maar lekker!![]() ![]() | |
Intrepidity | woensdag 9 november 2011 @ 12:16 |
Sloopkogels ![]() De alligator van Ardbeg bevalt me tot nu toe ook best ![]() | |
Cynix ® | woensdag 9 november 2011 @ 17:19 |
* Cynix ® wil ook een Ardbeg! ![]() | |
DonJames | woensdag 9 november 2011 @ 18:22 |
Dan moet je die kopen! ![]() tenzij je, in tegenstelling tot wat je fobo doet vermoeden, stiekem toch een mooie jonge vrouw bent. Dan mag je die van mij wel komen proeven. Let wel: het spul smaakt dermate sterk dat een flinke dosis GHB waarschijnlijk niet op zal vallen. ![]() | |
SevenWonders | woensdag 9 november 2011 @ 20:20 |
Leuk he, die samples. Ik koop er ook steeds meer. whiskyhuis.be heeft er ook veel. Ik zeg altijd tegen mijn vriendin "Jij weet toch ook wat sigaretten kosten" (ze rookt). Einde discussie :-) | |
totalatool | woensdag 9 november 2011 @ 20:48 |
Laat mijn vriendin nou gestopt zijn met roken op het moment dat ze mij leerde kennen... | |
Intrepidity | woensdag 9 november 2011 @ 20:50 |
Dan zeg je gewoon dat je nog steeds bezig bent haar vroegere uitgaven te compenseren | |
Karstman | woensdag 9 november 2011 @ 21:40 |
Afgelopen weekend een 20 jaar oude Adelphi botteling van Glenrothes geproefd. Potverdrie wat was die lekker. Nu een klein glaasje Bowmore Mariner ook smakelijk ![]() | |
ace_eleven | woensdag 9 november 2011 @ 22:33 |
zat t forum even bij te lezen, kreeg gelijk weer zin in een glaasje ![]() http://www.whiskyvanzuylen.nl/index.php?page=whiskys&id=862 Was een gokje bij het vorige Van Zuylen-bezoek van de jazzvereniging, maar wel erg lekker. Scheutje water erbij, ben ik normaal helemaal niet van, maar met +/- 60% whisky drinkt dat toch wel iets aangenamer ![]() | |
Oceanonix | donderdag 10 november 2011 @ 08:02 |
60% zonder water willen drinken? Ik begin er niets eens aan. Dat is ook niet de bedoeling van een cask strenght volgens mij. | |
PdeHoog | donderdag 10 november 2011 @ 09:04 |
Ik heb het geprobeerd maar met een paar druppies water was het toch een stuk aangenamer ![]() | |
Red_85 | donderdag 10 november 2011 @ 09:53 |
Kan. Als je er maar van geniet. Probeer eens sterke drank te drinken zoals je dat met bier zou doen. Succes ![]() | |
Red_85 | donderdag 10 november 2011 @ 09:55 |
Noem me gek of alcoholist (omdat het voor 10 uur is) maar hier krijg ik wel trek van. Visje vooraf wat je net gevangen hebt en daarna een goed glas. | |
psychosomatic | donderdag 10 november 2011 @ 10:32 |
Hoe wordt men geacht bier te drinken? Ik drink zoals ik dat wil en ik raad anderen aan hetzelfde te doen. | |
totalatool | donderdag 10 november 2011 @ 10:49 |
Er zijn van die mensen die heel elitair lopen te doen als het gaat over hoe je je whisky moet drinken. Van dat geneuzel over "er is maar één manier en dat is in een tulpglas met exact drie druppels gedestilleerd water uit een pipetje" enzo. Laat ze eens naar Schotland gaan, dan leren ze dat snel genoeg af. Op mijn eerste trip naar Islay vertelde master blender Robert Hicks van Laphroaig tijdens de masterclass dat hij af en toe zijn Laphroaig in een kristallen tumbler met een paar klontjes ijs drinkt, omdat hij daar op dat moment gewoon zin in heeft. Zoals hij ook zei, je moet inderdaad je drank gewoon drinken zoals jij dat lekker vindt! In mijn geval is dat meestal neat in een glencairn glas. | |
Red_85 | donderdag 10 november 2011 @ 11:07 |
Ik drink bier niet in de kleine slokjes (nippen) zoals ik het bij whiskey doe. | |
totalatool | vrijdag 11 november 2011 @ 12:03 |
Zojuist de knoop doorgehakt en naast m'n Port Ellen 11th Release nog een andere Diageo Special Release erbij gekocht: Rosebank 1990 21yo OB 53,8% Alleen al de verpakking vind ik fantastisch. ![]() | |
MadMaster | vrijdag 11 november 2011 @ 14:38 |
Ja, als je ze niet drinkt, dan moet je het met slechts de verpakking doen... ![]() Hier in Japan een paar flessen Ichiro's Malt aangeschaft, incl. de laatste vintage van Hanyu... Afgelopen week ook de Yamazaki distilleerderij bezocht. Schitterend om te zien hoe de Japanners hun whiskies produceren met al die verschillende stills voor alle gewenste soorten spirit... | |
totalatool | vrijdag 11 november 2011 @ 14:44 |
Haha, dat is waar. Het gaat om de inhoud, maar daarom heb ik ook die sample gekocht laatst. Als die me alsnog niet bevalt (als ik eindelijk niet meer verkouden ben en hem kan proberen), dan laat ik de Rosebank inderdaad nog even in de kast staan. Gelukkig heb ik hem voor minder dan de adviesprijs op de kop getikt. ![]() | |
Under_Score | zaterdag 12 november 2011 @ 10:35 |
klinkt goed ![]() ![]() | |
Onnoman | zaterdag 12 november 2011 @ 10:40 |
![]() wat was nou zo gek aan mijn vraag? ![]() | |
pfefferkatze | zaterdag 12 november 2011 @ 12:40 |
Er is geen whisky die ''past bij de kerstdagen''. Dit is 100% afhankelijk van de persoon die het drinkt, dus hier is geen algemeen antwoord op te geven. Whisky is niet net als bier waarbij je op een koude herfstdag achter de haard gaat zitten met een herfstbock, en in de zomer een fris biertje als Sol of witbier. Dus het is voor de kenners nogal een naïeve vraag. | |
Cynix ® | zaterdag 12 november 2011 @ 16:30 |
Net een flesje Smokehead gehaald en meteen maar begonnen te nippen. Goed spul. ![]() | |
Sunnythesun | zaterdag 12 november 2011 @ 16:51 |
Wat ik vooral gek vond: dat je er vanuit gaat blijkbaar, dat vrouwen geen whisky drinken ![]() ![]() | |
gianni61 | zaterdag 12 november 2011 @ 19:21 |
de gewone of de 18 jaar? ben al bij een paar winkelallemaal dat de gewone op het moment niet leverbaar was.. | |
Cynix ® | zaterdag 12 november 2011 @ 20:04 |
Hij is nu zelfs in de aanbieding bij de Mitra. ![]() | |
gianni61 | zaterdag 12 november 2011 @ 20:46 |
![]() komende week dan toch maar een dag met een omweg naar huis om langs een mitra te komen | |
LostFormat | zaterdag 12 november 2011 @ 20:53 |
Wat kost'ie nu? | |
Sunnythesun | zaterdag 12 november 2011 @ 20:57 |
25,- dacht ik te hebben gezien vanmiddag.. | |
gadeweerd | zaterdag 12 november 2011 @ 21:30 |
¤ 28,- | |
#ANONIEM | maandag 14 november 2011 @ 13:18 |
Gisteren een Benromach 5cl open gemaakt, geen jaar of andere details erop behalve 40% alcohol. Neus: Peat, rook met een zoetje van vanile/oak Smaak: Lichte peat smaak met een beetje chocola smaak, redelijke afdronk. Niet heel sterke alcoholklap zoals bij jonge whisky's Niet mijn smaak. | |
totalatool | dinsdag 15 november 2011 @ 10:52 |
Net aangeschaft bij PerfectCask.com omdat ik een extra zakcentje had vanwege de verkoop van een printer: Laphroaig vW The Ultimate 2000 sherry butt single cask 700056 CS 62,1% Krijgt goede reviews, ik ben benieuwd! | |
#ANONIEM | dinsdag 15 november 2011 @ 13:33 |
![]() | |
totalatool | dinsdag 15 november 2011 @ 15:07 |
Ik ga er vanuit van wel ja! Ik heb het geluk wel eens wat (grotendeels) sherried Laphroaig te hebben geproefd. De sherry-invloed proefde ik in elk geval zeker. Zo ook bij bijvoorbeeld Ardbeg of Lagavulin (zie de Laga Distiller's Edition die slechts een PX sherry finish heeft), waarbij de sherry zeker invloed heeft. | |
Soldier2000 | dinsdag 15 november 2011 @ 15:12 |
Ik heb een paar keer in mijn leven Whisky gedronken, ik weet zelf niet meer welke merken dit waren, maar ik wil deze ervaring wel graag uitbreiden ![]() Ik ben nu opzoek naar een Whisky die uitermate goed geschikt is om mee te starten, ik weet dat smaak subjectief is maar misschien hebben jullie tips waarmee ik zou kunnen starten? Ik heb zelf ook al wat rond gezocht, en ik ben uitgekomen op: Bushmills Malt 10 years (40%) ![]() Als reden omdat hij toch wel redelijk goed uit de reviews komt, de prijs ok. is (+/- ¤ 30,-) en de smaak warm & zacht zou moeten zijn. Maar goed misschien heeft iemand een beter keuze? ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 15 november 2011 @ 15:17 |
Redbreast, Dimpel, Old Pulteney 12 yrs. Zijn goeie starters. | |
#ANONIEM | dinsdag 15 november 2011 @ 15:19 |
jammer, ik ben nog altijd op zoek naar een whisky die op het niveau zit van Macalan sherry cask strength zit.. Maar dat zijn er weinig onder de 100 euro. | |
totalatool | dinsdag 15 november 2011 @ 15:29 |
Ik begrijp niet goed wat je bedoelt. Welk niveau? | |
#ANONIEM | dinsdag 15 november 2011 @ 16:38 |
Sherry Cask Strength (non peated) Ik ga nu 1x per 2 weken naar een whisky cafe, maar alle sherry finishes zijn saai vergeleken met Macalan. | |
totalatool | dinsdag 15 november 2011 @ 16:57 |
Probeer dan eens sherry matured ipv finished, bijvoorbeeld iets van Dailuaine, Glendronach, Glenfarclas of Mortlach ofzo, om maar eens wat zijstraten te noemen. Wel of niet peat is overigens een andere discussie, want dat is een andere smaakcategorie waar je wel of niet van kan houden. | |
gadeweerd | dinsdag 15 november 2011 @ 18:51 |
Die is lekker!!! Prachtige combi van peat en sherry | |
gadeweerd | dinsdag 15 november 2011 @ 18:56 |
glendronach 15 revival, Glenfarclas 105, Aberlour a'bunadh, en vele onafhankelijke bottelingen... | |
pavv | dinsdag 15 november 2011 @ 21:22 |
Aberlour a'bunadh inderdaad.... ook nog goed te betalen als ej een beetje zoekt. Farclas 105 is ook zeer betaalbaar, maar wat scherper van smaak. | |
totalatool | woensdag 16 november 2011 @ 09:39 |
Hmm, dat ik die a'bunadh niet in mijn lijstje had... inderdaad een goede optie! | |
pfefferkatze | donderdag 17 november 2011 @ 01:04 |
Is Glenfiddich 12yo iets? Ze hebben ze nu bij de Vomar voor een aardige prijs, en ik zoek een simpele, normale whisky voor er bij. Dus als ik geen zin heb om dure of bijzondere whisky te nemen maar gewoon een lekker vol glas waarbij het niet zonde is dat het te snel op gaat ![]() | |
Under_Score | donderdag 17 november 2011 @ 02:51 |
die is best goed te doen ja, maar ik vind de 18yo lekkerder. en die is volgens mij niet veel duurder. | |
gadeweerd | donderdag 17 november 2011 @ 08:43 |
Wat is er mis met de Macallan CS 58,6% 10y? Voor ¤ 40,- incl. voor een ltr bij de Makro? of wil je juist iets anders? | |
MPG | donderdag 17 november 2011 @ 11:55 |
Prima slobber ![]() Beslist niet uitgesproken van smaak, beetje een allemansvriend ![]() | |
#ANONIEM | donderdag 17 november 2011 @ 13:04 |
Ik wil andere whisky's proberen met iets andere smaak beleving maar wel dezelfde kwaliteit. 40 euro geez heb 70 euro in reguliere handel betaald voor zo'n fles [ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 17-11-2011 13:06:33 ] | |
gadeweerd | donderdag 17 november 2011 @ 13:50 |
Afgelopen woensdag nog voor 40 E mooie prijs/qualiteit.... | |
#ANONIEM | vrijdag 18 november 2011 @ 11:40 |
Heb mijn zussie naar de makro gestuurd maybe heeft ze hem gekocht. ![]() | |
mister_popcorn | maandag 21 november 2011 @ 11:05 |
gisteren geweest... Heb je ook die octomore 4.1 op? 167 ppm... Beetje spoelen in de mond, en dan goed lucht zuigen. Phew. Rillingen lopen nog over mijn rug als ik eraan denk. | |
pfefferkatze | maandag 21 november 2011 @ 12:45 |
Mitra heeft nu Jura Superstition 0,7l voor ¤26,99 - ongeveer even goedkoop als online. Zit zelfs in geschenkverpakking met een drinkcupje. Weet verder niet of het wat is, maar het is niet duur. Oh en drankgigant doet nu 24 uur lang 10% korting (met de code ''sinterklaas'') | |
Karstman | maandag 21 november 2011 @ 12:51 |
De Superstition is een prima whisky hoor. Zeker voor die prijs mijlen beter dan de Black Label of de Fiddich die voor hetzelfde geld gaan. | |
#ANONIEM | maandag 21 november 2011 @ 14:36 |
Helaas niet! Ik heb op het festival 20 soorten whisky's gedronken, die zat er niet bij. Beste van de avond waren de glendronach (1996) en the revival. Ik heb een stuk of 14 slechte whisky's gedronken en een aantal goeie (maar die waren 80 euro per stuk waardoor ze weer totaal niet interesant werden). | |
robdriessen | maandag 21 november 2011 @ 15:52 |
Ik heb zondagmiddag de kerk in Den Haag onveilig mogen maken. Veel geproefd, ooit ga ik mezelf aanleren om notities te maken ![]() ![]() Nooit gedacht dat ik ooit een whisky zou proeven met daarin smaken van zure appel, rozijn, speculaas en kaneel. Heel veel kaneel. Wat een genot. | |
#ANONIEM | dinsdag 22 november 2011 @ 22:01 |
Die had ik ook wel willen drinken. ![]() | |
gadeweerd | dinsdag 22 november 2011 @ 22:36 |
In veel (sherry) bottelingen vind je kruiden als kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, piment etc. | |
LostFormat | woensdag 23 november 2011 @ 18:45 |
In de aanbieding bij Dirck III:![]() | |
LostFormat | woensdag 23 november 2011 @ 18:46 |
En cragganmore doet ook mee maar staat niet op de folder. Zo uit m'n hoofd is ie nu 28.99. | |
Cynix ® | woensdag 23 november 2011 @ 19:10 |
Ik zie wel leuke flesjes. ![]() Maar hier in Eindhoven zit geen Dirck III. ![]() | |
Cynix ® | woensdag 23 november 2011 @ 19:19 |
Is zo'n Johnnie Walker Gold Label nou wél te drinken of blijft het bocht? ![]() | |
Its-Jojo-4you | woensdag 23 november 2011 @ 19:22 |
Het is best te drinken, maar ik vind dat er voor die 46 euri betere whisky te vinden is. | |
gadeweerd | woensdag 23 november 2011 @ 21:47 |
Ga voor de green label...veel beter! Whiskyfun.com: Johnnie Walker 15 yo 'Green Label' (43%, OB, +/- 2009) Colour: gold. Nose: very nice profile at first nosing, on yellow flowers, honey, malted barley and nougat, then hints of peat smoke and oranges. The peat grows then bigger, as well as some very pleasant mineral notes. Also cinnamon and nutmeg and a little milk chocolate. Nice! Mouth: very lively, orangey, malty and honeyed, with a good deal of peat once again. Notes of liquorice tea and roasted nuts. Very big body at just 43%. Finish: long, smoky, roasted, with mild tannins and a little lemon marmalade in the aftertaste. Comments: excellent blender’s work here in my humble opinion. SGP:443 - 84 points. | |
pfefferkatze | donderdag 24 november 2011 @ 01:15 |
Nu voor de 2e keer een dram Suntory Hibiki 12yo, en hij is verdomde lekker ![]() De eerste keer vond ik hem so-so, maar dit keer is ie heerlijk. Proef nog steeds fijne smaken twee minuten nadat ik een slok heb genomen. Bewijst voor mij maar weer hoe erg verschillend de smaak kan zijn afhankelijk van wat je er voor hebt gedronken/gegeten, vorige keer expres wat water gedronken en niks gegeten om goed te kunnen proeven, maar nu waardeer ik hem veel meer. | |
robdriessen | donderdag 24 november 2011 @ 08:56 |
Even een geinig verhaal delen. In april op whiskyreis was Glen Ord bij Inverness één van de bezochte distilleerderijen. Daar maken ze tegenwoordig geen whisky meer onder eigen naam, maar onder de vlag van Diageo: Singleton. Na de rondleiding en de proeverij kocht ik een fles, want de verkoopster zei dat deze Singleton ALLEEN maar voor de Aziatische markt is en zodoende niet in Europa te krijgen is, behalve bij de distilleerderij zelf. Ik geloofde haar op haar blauwe ogen en kocht een 12-y-o. Terug in Nederland kom ik een tijd later in de Gall&Gall en zie ik daar op de plank... Singleton, zowel 12 als 15 jaar! Ik zwaar verontwaardigd dat ik 'er in geluisd' ben... ...totdat ik op het Whiskyfestival in Den Haag bij de stand van Singleton terecht kom. Ik daar verhaal halen en de dame achter de balie vrolijk lachen en haar hoofd schudden. "Nee hoor, je bent er niet ingeluisd. We maken in drie verschillende distilleerderijen drie verschillende Singleton's, elk voor een andere markt. Omdat je normaal gesproken geen twee verschillende in één winkel zou moeten tegenkomen hebben ze allemaal vergelijkbare etiketten en flessen. - De Singleton of Glen Ord is voor Azie - De Singleton of Dufftown is voor Europa - De Singleton of Glendullan is voor de USA. En ineens viel het kwartje en heb ik met veel genoegen een 15-y-o Singleton of Dufftown genuttigd in combinatie met een stukje pure chocolade. ![]() | |
ace_eleven | donderdag 24 november 2011 @ 09:52 |
Ik vind persoonlijk de green label en de gold label wel ok te drinken, waarbij gold label inderdaad prijs/kwaliteit wat minder is. | |
robdriessen | donderdag 24 november 2011 @ 09:57 |
1. Leg de fles Gold Label in de vriezer 2. Bak verse chocolade brownies 3. Eet nog warme brownies met een ijskoud glas Gold Label 4. Kreun van genot. | |
#ANONIEM | donderdag 24 november 2011 @ 10:01 |
![]() Whisky moet je juist bij kamertemp. drinken. Door de warmte komen meer smaken vrij. Maar voor 40 euro koop ik geen Walker. Dat zijn leuke flesjes om te krijgen voor je verjaardag van iemand die je een cadeau geeft maar totaal geen verstand van whisky heeft en er ook geen moeite voor doet om zich er in te verdiepen. Voor 40 euro heb ik liever een the revival of een Glenmorangie. | |
MadMaster | donderdag 24 november 2011 @ 10:14 |
Hoewel ik je stelling op zich wel begrijp, is er geen 'moeten' bij het nuttigen van whisky. Heb het eerder gemeld, maar bij een whisky diner heb ik een aantal jaar geleden een Johnny Walker Green Label uit de vriezer mogen proeven bij het dessert en dat was niet verkeerd.
![]() ![]() Bij de Serious Request proeverij begin dit jaar kregen we zelfs een glas ijswater, waarmee we onze monden moesten bevriezen, waarna we een Johnny Walker Blue Label te proeven kregen. Je kan er over twisten of Johnny Walker kennelijk alleen gekoeld smakelijk is ![]() Ik ook niet, maar ik laat iedereen dat graag zelf bepalen... | |
Cynix ® | donderdag 24 november 2011 @ 22:19 |
Zo, lekker aan de Bowmore Single Malt 12yo, wie doet me wat? ![]() | |
totalatool | donderdag 24 november 2011 @ 22:28 |
Gewoon even een Balvenie Signature ingeschonken. ![]() | |
Under_Score | vrijdag 25 november 2011 @ 02:58 |
toevallig ik ook. ik denk dat 'ie ook wel leeg gaat vanavond. | |
#ANONIEM | vrijdag 25 november 2011 @ 13:12 |
Over smaak kan getwist worden. Vandaar dat ik ook ik had neergezet, je strekking is? | |
MadMaster | vrijdag 25 november 2011 @ 13:42 |
Vandaar ook mijn reactie... Dat ik deze toevoeging: hier nogal een veroordelende uitspraak vind. De diversiteit aan whisky liefhebbers is hier zeer groot (van beginners tot ervaren rotten) en de ervaringen/voorkeuren/financiële situaties e.d. lopen ook zeer uiteen. Je zal maar net een fles Johnny Walker hebben gekocht... | |
DonJames | vrijdag 25 november 2011 @ 14:17 |
Er zullen vast ook wel mensen zijn te vinden die een patatje joppie lekkerder vinden dan een 5-gangendiner bij La Rive. Toch zal je bijna niemand horen beweren dat het frietje beter is, en al helemaal niet als blijkt dat de vette hap bijna net zo duur is als het godenmaal.. | |
MadMaster | vrijdag 25 november 2011 @ 14:29 |
Helemaal mee eens, maar dan zal je het diner van La Rive wel eerst moeten kennen... | |
ElDinosaur | zondag 27 november 2011 @ 22:16 |
Van het weekend je advies opgevolgd en mezelf getrakteerd op een fles Balvenie Double Wood.. Erg erg lekker! | |
pavv | zondag 27 november 2011 @ 22:33 |
Helemaal niet vervelend om een hele middag 21 jarige whiskies te drinken hoor:![]() | |
gianni61 | maandag 28 november 2011 @ 07:44 |
in een boksring? vrijdag eindelijk eens een fles smokehead gekocht. zaterdag open gemaakt. smaakt helemaal niet verkeerd. | |
Bosbeetle | maandag 28 november 2011 @ 10:02 |
Van het weekend een glas oban in een kroeg gehad, dat was prima. Trouwens die walker discussie hierboven ik ben altijd wel fan van greenlabel, dat is een voor mij ook een prima kroeg whisky, omdat die vaak alleen maar de walkers en jack danielsen hebben. | |
Sunnythesun | maandag 28 november 2011 @ 10:20 |
Zaterdag in Haarlem naar Liquid Gold geweest en wat mooie flesjes gescoord: Ze hadden warempel nog 2 flessen van mijn favoriet staan ![]() ![]() Die is dus mee gegaan. We misten hem gewoon echt ![]() En dit is ook een grote favoriet die op was: ![]() ![]() En natuurlijk ook nog wat nieuws mee genomen op aanraden van een zeer kundige mevrouw met een goede babbel (ik wil haar baan ![]() ![]() ![]() Errug lekker!! ![]() ![]() | |
MadMaster | maandag 28 november 2011 @ 10:33 |
Was geen straf inderdaad. ![]() Mijn favoriet: De Inchgower 1967 Moncrieffe... | |
Karstman | maandag 28 november 2011 @ 11:18 |
Het salaris is weer gestort... Ik wil een fles kopen maar ik heb nog geen idee welke... | |
totalatool | maandag 28 november 2011 @ 11:28 |
Da's lastig helpen dan. ![]() | |
gadeweerd | maandag 28 november 2011 @ 11:41 |
was zeker geen straf. Mijn favoriet was ook de Inchgower, naast de laga 21. De springbank ging door het ijs, maar zou ik wel een keer rustig opnieuw willen proberen... | |
MadMaster | maandag 28 november 2011 @ 12:28 |
Ah, Kitty van Staaden ontmoet... ![]() | |
Sunnythesun | maandag 28 november 2011 @ 12:45 |
ik denk het ![]() ![]() | |
MadMaster | maandag 28 november 2011 @ 12:46 |
En als je bedenkt dat ze zelf geen druppel whisky drinkt... | |
Sunnythesun | maandag 28 november 2011 @ 12:49 |
whut?? en dan toch zo over smaak kunnen vertellen en adviseren ![]() | |
MadMaster | maandag 28 november 2011 @ 12:49 |
Met haar reuk is niets mis... | |
Sunnythesun | maandag 28 november 2011 @ 12:50 |
nee, maar dat is toch vaak maar de helft van het totale plaatje ![]() ![]() ![]() | |
MadMaster | maandag 28 november 2011 @ 12:52 |
Ik bedoelde het ook niet negatief, ik verbaas me er ook vaak over wat ze weet te herleiden uit whiskies tijdens proeverijen e.d., uitsluitend op basis van de geur... | |
Sunnythesun | maandag 28 november 2011 @ 13:26 |
Nee snap ik! Ik vind het knap ja!! ![]() | |
Under_Score | maandag 28 november 2011 @ 17:23 |
zo, net nog een flesje glenlivet 18yo gehaald ![]() | |
MadMaster | maandag 28 november 2011 @ 18:37 |
Vanavond vanaf 20.00u onder de hashtag #irlsps (Ireland Single Pot Still) een Jameson proeverij met voornamelijk Scandinavische deelnemers, aangezien de organisatie in handen van jameson Zweden is. Voor een ieder via de genoemde hashtag te volgen op Twitter. | |
#ANONIEM | dinsdag 29 november 2011 @ 15:33 |
Net een The revival en een Aberlour A'bunadh batch 35 besteld. ![]() | |
Karstman | woensdag 30 november 2011 @ 10:44 |
Gister toch maar even bij de Druiventuin langs gefietst. Voor een vriend een flesje Amrut Peated meegenomen. Voor mezelf een nieuwe Ledaig van Murray McDavid gekocht en een flesje Caperdonich 1994 SV unchillfiltered besteld, hij is bijna leeg en veel te lekker ![]() Het is geen whisky maar wel lekker (hoop ik): Ik ga zaterdag een flesje Weduwe Joustra XO halen. Beerenburg die 10 jaar op vat heeft gelegen, ik heb nu al dorst! | |
rubje | woensdag 30 november 2011 @ 14:24 |
Ik heb pas een nieuwe winkel ontdekt in Rotterdam,tegenover Grandcafe Branco alias Herman's school genaamd Whiskeybase. ![]() ![]() ![]() zaak zie je in de spiegeling met de rode auto zaak heeft 1 leuk ding naast alle drank. ![]() zoals CNN dat heeft. ![]() | |
Karstman | woensdag 30 november 2011 @ 15:13 |
Had het al wel gehoord, heb mijn verzameling (net als een paar anderen hier) al een tijdje op Whiskbase.com staan. De jongens achter die site zijn nu een winkel begonnen. Ben wel benieuwd dus moet er binnenkort maar eens gaan buurten, ze lijken wel een paar leuke onafhankelijke bottelaars te hebben gestrikt. | |
psychosomatic | woensdag 30 november 2011 @ 22:34 |
Die zit op 5 min lopen van m'n huis. Binnenkort maar eens even een kijkje nemen. ![]() | |
LostFormat | woensdag 30 november 2011 @ 22:42 |
Goede tip. Binnenkort maar 's langsfietsen. Zwaanshals wordt leuker en leuker zo. ![]() | |
Under_Score | woensdag 30 november 2011 @ 23:49 |
beetje te ver weg om 'even' langs te gaan. hou het wel bij de mitra in de buurt ![]() | |
#ANONIEM | donderdag 1 december 2011 @ 00:53 |
The Revival en Aberlour A'bunadh batch 35 zijn binnen en inmiddels al een glas of 4 genuttigd van The Revival. ![]() | |
hagelslagfabrikant | vrijdag 2 december 2011 @ 22:53 |
* hagelslagfabrikant heeft net de afgelopen 3 delen van dit topic doorgelezen om te kijken wat hij gemist heeft de afgelopen maanden Zo, ik ben weer een beetje bij ![]() Inmiddels heb ik samen met mn vader de volgende flessen in huis gehaald (hij drinkt er inmiddels meer van dan ik, dus ik vond dat er ook wel eens een flesje van zijn kant terug mocht komen ![]() • Auchentoshan 16YO Finest Bourbon Matured • Auchentoshan Three Wood • The Balvenie DoubleWood 12YO • Bowmore 12YO • Dalwhinnie 15YO • Edradour 10YO • The Glenlivet 18YO • The Glenlivet Nàdurra 16YO • Isle of Jura 10YO --en als enige Ier in de collectie-- • Tyrconnell Ze staan ook allemaal open, want als we wat in huis halen, willen we het uiteraard ook proeven ![]() Nu kwam ik wat whiskies tegen die naar mijn idee wel binnen mijn smaak vallen (ik ben in ieder geval geen fan van rokerig, zilt en medicinaal) en ik vroeg me af wat daar hier de meningen over deze whiskies zijn. Het gaat om de volgende whiskies: • Aberlour 12YO Double Cask • Aberlour 16YO Double Cask • Auchentoshan 18YO Oloroso Sherry Cask • Auchentoshan 21YO • The Balvenie PortWood 21YO • Glenfiddich 21 YO Caribbean Rum Finish • Glengoyne 12YO • Glengoyne 17YO | |
Cid | vrijdag 2 december 2011 @ 22:59 |
Toevallig vorig weekend in een gekke bui een fles Walker bluelabel gehaald met iemand. Hoewel goed,te drinken toch bij lange na niet de lekkerste whisky die ik gedronken heb. Had er meer van verwacht. | |
LostFormat | vrijdag 2 december 2011 @ 23:29 |
In een dolle bui iets van 75 euro neerleggen. ![]() | |
Cid | vrijdag 2 december 2011 @ 23:58 |
Ach ja een feestje, en wou het al een hele tijd eens proeven. Niet iets wat ik nog een keer ga doen hoor ![]() | |
LostFormat | zaterdag 3 december 2011 @ 00:07 |
Ik kan me het enigszins wel voorstellen als je niet al te hard op je centen hoeft te letten. Maar dan nog, voor dat geld kan je vier/vijf even lekkere flessen krijgen.. | |
MadMaster | zaterdag 3 december 2011 @ 00:11 |
Als je meningen(in cijfers op een schaal van 1 tot en met 100) wilt weten en soms ook nog wat proefnotities, dan kan ik je www.whiskybase.com adviseren. Daar staat bijna elke gangbare whisky wel op met een (gemiddelde) score... | |
Cid | zaterdag 3 december 2011 @ 00:12 |
![]() | |
Cynix ® | zaterdag 3 december 2011 @ 06:45 |
Ik vond de Bowmore tamelijk rokerig (en lekker!) en die past dan ook eigenlijk niet in je rijtje, toch?. | |
Karstman | zaterdag 3 december 2011 @ 09:36 |
Dat was ook meteen mijn reactie ![]() Als alternatief voor de Balvenie Portwood de Balvenie Rumwood, erg lekker en zelfde prijsklasse. Laat de madeirawood links liggen want die vind ik in elk geval de prijs niet waard. | |
SevenWonders | zaterdag 3 december 2011 @ 13:54 |
Mijn kast weer eens wat aangevuld. Ondermeer samples (ik koop er veel de laatste tijd) van een Benrinnes, een Glen Grarioch, een Caol Ila en Miltonduff (allen van de Nederlandse botteler Kintra), een sample Old Pulteny 21 (die moet je geproefd hebben, kijken of Jim Murray gelijk heeft), de Laddie Ten (De nieuwe 10 jarige Bruichladdich), Port Charlotte 9 en nog wat anderen. Daarnaast een hele fles Port Charlotte An Turas Mor en een hele fles Laphroaig van Kintra. Die laatste had ik al in sample en vond ik zo lekker dat ik een van de 90 flessen moest hebben! Het valt mij op dat ik de OB's (originele bottelingen) steeds vaker links laat liggen en me op de onafhankelijke bottelaars stort. Vaak zit hier heel mooi spul tussen voor veel of minder veel geld :-) | |
hagelslagfabrikant | zondag 4 december 2011 @ 12:41 |
Die stond ook in het andere rijtje ![]() Hij vind hem wel lekker ![]() Is overigens ook de eerste fles die helemaal leeg is gegaan. Kreeg hem vorig jaar als kerstcadeautje van de moeder van mn vriendin, op aanraden van de plaatselijke slijter. Heb haar bedankt voor het cadeau maar wel gevraagd of ze dat aub niet meer wil doen, want das zonde van het geld als ik hem niet lekker vind... Pa is inmiddels aan fles nummer 2 bezig ![]() | |
hagelslagfabrikant | zondag 4 december 2011 @ 14:37 |
Hm, ik zie dat zowel de 14YO RumWood als de 17YO RumCask niet meer in de range van The Balvenie zitten... vermoed dus ook dat ik deze bij de lokale slijter niet zo snel zal tegenkomen... klinkt wel interessant moet ik zeggen ![]() | |
pavv | zondag 4 december 2011 @ 14:57 |
Als je het écht wilt is er zeker nog wel aan te komen hoor: http://www.whiskyfinder.e(...)%20rum&orderBy=price | |
pavv | zondag 4 december 2011 @ 15:09 |
Als je overigens zoals in je lijstje wel houdt van Auchentoshan, dan kan ik je deze wel aanbevelen.![]() http://www.whiskyvanzuylen.nl/index.php?page=whiskys&id=2195 wel caskstrength dus, en best zeer smaakvol. Je kan ook eerst eens een sample proberen: ![]() http://www.whiskyvanzuylen.nl/index.php?page=whiskys&id=2215 wellicht nóg slimmer ![]() Of voor nog meer samples: http://www.whiskyvanzuyle(...)le&pagenr=1&items=50 (ik heb overigens geen enkel belang bij deze specifieke verkoper, er zijn zeker ook andere partijen die bovengenoemde whisky verkopen en ook die samples aanbieden.) | |
MadMaster | zondag 4 december 2011 @ 15:19 |
Mag ik deze Auchentoshan dan nog aanbevelen, indien je van wat sherry houdt en van cask strength? 'Limited' (voor wat dat waard is...), maar nog wel verkrijgbaar in NL: | |
hagelslagfabrikant | zondag 4 december 2011 @ 20:46 |
Die staat nog op mn lijstje nadat je hem me vorig jaar kerst had aanbevolen MM, heb toen die van 16YO gehaald en die was erg lekker, dus ben naar deze ook nog steeds erg benieuwd ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door hagelslagfabrikant op 04-12-2011 21:03:08 (typo) ] | |
MadMaster | zondag 4 december 2011 @ 20:50 |
Ah, jouw geheugen is dus beter dan dat van mij... ![]() | |
hagelslagfabrikant | zondag 4 december 2011 @ 20:59 |
Denk dat het voor mij makkelijker is om een advies te onthouden wat een iemand aan mij heeft gegeven, dan voor jou om alles te onthouden wat je hier ooit gepost hebt ![]() | |
Karstman | zondag 4 december 2011 @ 22:57 |
Ik doelde op de RumCask, de RumWood heb ik nooit gedronken. | |
totalatool | maandag 5 december 2011 @ 11:35 |
The Balvenie gaat wel meer aan zijn lineup veranderen. ;-) | |
starbeach | maandag 5 december 2011 @ 16:56 |
Afgelopen weekend een fles Lagavulin 16yo gekregen. Erg benieuwd naar deze stevige jongen! Wat vinden jullie trouwens van de beschouwingen van Ralfy op www.ralfy.com? Misschien is hij al een keer langsgekomen hier, maar heb geen zin om alle topics door te spitten ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 6 december 2011 @ 11:29 |
Ralfy.com is leuk, maar eigenlijk pak ik elke review mee omdat het puur iemands smaak is en over smaak kan je twisten. | |
starbeach | dinsdag 6 december 2011 @ 19:41 |
Zeker, smaak blijft persoonlijk. Maar hij houdt er een vrij brede kijk op na en sluit geen enkele whisky uit. De echte dure varianten laat hij buiten beschouwing (spreekt mij wel aan als starter in de Malt) en brengt het gewoon leuk zonder zichzelf al te serieus te nemen. Volgens mij is dit zijn top 5: From mild to peaty, Old Pulteney 17yo Springbank 15yo (or single cask) GlenDronach Revival 15yo Talisker (Distillers Edition) Laphroaig 18yo | |
MadMaster | dinsdag 6 december 2011 @ 20:46 |
Ben net begonnen aan mijn kerstpakket:![]() 18 Flesjes whisky met onbekende inhoud qua distilleerderij/regio, sterkte (ABV) en leeftijd die als een soort van Adventskalender elke dag één voor één geopend en geproefd moeten worden. Wie het meest goed heeft, is de winnaar van de Blind Tasting Competition 2011, georganiseerd door de Usquebaugh Society (www.levenswater.nl) ... | |
BusterPosey | woensdag 7 december 2011 @ 09:49 |
Leuk initiatief ![]() Komt voor mij als beginnend whiskyliefhebber nog iets te vroeg. Maar het is nooit verkeerd om een uitdaging voor de toekomst te hebben ![]() | |
#ANONIEM | woensdag 7 december 2011 @ 15:40 |
Jammer te horen over de competitie nadat deze is begonnen, nu hebben wij er niets aan natuurlijk. | |
MadMaster | woensdag 7 december 2011 @ 16:05 |
De link naar de website/het forum van de organiserende Usquebaugh Society wordt hier regelmatig genoemd (die link staat zelfs in de OP van deze reeks) en het forum daar, waarop deze blind tasting aangekondigd is, is door een ieder vrij te bezoeken en je aanmelden voor een lidmaatschap, nosing & tastings, clubbottelingen, deze Blind Tasting Competitie, die daar al maanden geleden aangekondigd is, en aanverwante activiteiten kan daar ook. | |
gadeweerd | woensdag 7 december 2011 @ 16:40 |
Daarbij was de hoeveelheid aanmeldingen voor deze competitie al groter dan het aanbod aan kon... en dat was in september ofzo... | |
mrdjey | donderdag 8 december 2011 @ 08:55 |
Voor de gene die nog op zoek zijn naar een 'Glencairn tasting glass' ze hebben nu een kado verpakking van glenfiddich met 2 glazen. o.a bij de makro. | |
starbeach | donderdag 8 december 2011 @ 11:16 |
Welke Glenfiddich en wat vragen ze ervoor? ![]() | |
MadMaster | donderdag 8 december 2011 @ 11:23 |
Bij een beetje gespecialiseerde slijter zijn deze glazen ook los verkrijgbaar voor zo'n 4 à 5 euro en op festivals/proeverijen krijg je ze vaak, inbegrepen bij de prijs van het evenement... | |
starbeach | donderdag 8 december 2011 @ 12:12 |
Dit zijn de aanbiedingen van Makro tm 26 dec: Klik! Glenfiddich 15 yo voor 32 euro is wel een mooie prijs en een fles die ik graag wil proberen. Maar is het niet zo dat je voor alcoholdranken te kunnen kopen bij Makro een speciale licentie nodig hebt bovenop de normale Makropas? Somebody? | |
mrdjey | donderdag 8 december 2011 @ 14:47 |
Het zat bij de 12yo en voor 19,95 ex btw. en om dan 4-5 euro per glas te betalen.... vind ik dit een betere optie. en nee je hebt geen aparte pas nodig. En als je diep in het glaasje kijkt ![]() the Glencairn glass | |
pfefferkatze | donderdag 8 december 2011 @ 14:50 |
Hm ja moet je maar net een Makro-pasje hebben, lijkt me ook wel een leuke aanbieding. | |
gianni61 | donderdag 8 december 2011 @ 15:29 |
volgens mij moet je inderdaad een aparte horeca pas hebben. Heb ik me laten vertellen door een pashouder. maar de gewone slijter heeft deze actie nu ook | |
mrdjey | donderdag 8 december 2011 @ 15:36 |
Nee, met de gewone makro pas kan het ook. | |
starbeach | donderdag 8 december 2011 @ 15:46 |
Misschien dat het vroeger wel zo was? Daarom de vraag, kan me iets herinneren van een aparte notitie in de sterke dranken sectie van de reclame. Maar als mrdjey het zeker weet, kan ik met een gerust hart whisky inkopen gaan doen ![]() | |
mrdjey | donderdag 8 december 2011 @ 15:57 |
ik was gister nog, en ging weg met 2 flessen. | |
pfefferkatze | donderdag 8 december 2011 @ 16:00 |
Zit het in een kadoverpakking o.i.d., staat verder niet bij dat het inclusief 2 glazen is in dat foldertje. Die glazen worden verkocht voor 4-5 euro, dus 12 euro voor een fles Glenfiddich zou het dan zijn zo'n beetje ![]() Maar even iemand zoeken met zo'n pas ![]() | |
mrdjey | donderdag 8 december 2011 @ 16:03 |
ik kwam het ook zo maar tegen. het is ook gewoon een 0.7l fles. dus ja goeie deal. | |
gianni61 | donderdag 8 december 2011 @ 16:07 |
hmm, als dat zo is moet ik binnenkort maar even gaan. moet nog kerstcadeaus hebben.. | |
Cynix ® | donderdag 8 december 2011 @ 18:32 |
Ik heb géén pas, maar wél Glenfiddich. ![]() | |
tech4u | donderdag 8 december 2011 @ 21:17 |
Oeh Whisky! Ik ben pas begonnen met whisky drinken en heb meteen 3 flessen gekocht: Glengoyne 17 yo Ardbeg 10yo Lagavulin 16yo Ik moet zeggen dat ik de Islay whiskies lekkerder vindt dan de glengoyne. Peat en rook ![]() Blijf dit topic wel volgen iig. ![]() | |
pavv | donderdag 8 december 2011 @ 21:30 |
Mooie start met die drie whiskies. Heel goed dat je zowel peaty als hele zachte whisky hebt. Je zult merken dat je de ene keer meer trek hebt in het ene en andersom. Variatie is goed ![]() | |
SevenWonders | donderdag 8 december 2011 @ 21:41 |
In nederland verkrijgbaar via www.whiskyglas.eu/ slechts 3,95 per stuk. Vind het zeer prettige glazen om te drinken. Al gebruik ik voor nosing en tasting de laatste tijd steeds vaker een tulpglas (van de Malts of Scotland) op een voetje... Bovendien, ik heb er ook eentje van Glenfiddich, maar wie wil er nu een willekeurige andere exclusieve andere malt uit een glas waar in grote letters Glenfiddch op staat? Da's net zo fout als Hertog-Jan drinken uit een Heinekenglas :-) | |
pfefferkatze | donderdag 8 december 2011 @ 21:53 |
Dan zou ik ze eerder bij Drankgigant kopen, dan zijn ze ¤2,75 per glas of ¤14,95 per 6. En dan kan je er nog goedkoop wat whisky/whiskey bijkopen, zodat je niet puur verzendkosten betaalt voor glazen. | |
Karstman | vrijdag 9 december 2011 @ 22:10 |
Tja dat boeit me echt geen reet, daarbij zou ik als ik dat principe zou volgen een stuk of 40 verschillende glazen moeten hebben... Ik drink gewoon lekker uit mijn Bowmore glas, dat drinkt gewoon het lekkerst. Heb trouwens ook weer een flesje gekocht, een mooie Signatory Vintage Highland Park 1987, heerlijk zoet en vet met boterbabbelaars en caramel, snoepgoed in een fles. | |
Under_Score | vrijdag 9 december 2011 @ 23:13 |
ik heb zelf 2 jack daniels whiskey glazen, en ik drink nooit whiskey. ![]() | |
rubje | zaterdag 10 december 2011 @ 13:39 |
Hieronder 2 van hun beste whisky's! ![]() ![]() ![]() | |
Tweek | zaterdag 10 december 2011 @ 15:28 |
Van de week whisky besteld bij whiskysite.nl. Had er onder andere een Benriach Solstice (rest was ook Benriach, fijne whisky en de pedro ximenz finish is momenteel een favoriet van mij) vandaan die ik eigenlijk alleen nog in Engeland kon vinden. Redelijke prijs, bestelling ging mis aan de kant van PostNL, whiskysite gemaild en snel antwoordt gekregen dat het opgelost zou worden. Volgende dag was de whisky in huis en later op de middag kreeg ik nog een mailtje met de vraag of alles goed gekomen was. Kortom een aanrader voor meer bestellingen. | |
Cynix ® | zaterdag 10 december 2011 @ 18:26 |
Net een restje Jura opgemaakt. Vanavond eens kijken of ik iets 'aansluitends' uit de voorraad kan vinden. ![]() | |
Bosbeetle | zaterdag 10 december 2011 @ 18:44 |
heb mn glenlivet op, als ik straks weer werk heb eens kijken of ik nog wat leuks op de kop kan tikken. onze slijter had deze staan http://www.whiskynotes.be/2009/laphroaig/laphroaig-triple-wood/ kijken of hij die dan nog heeft. | |
nielsgeode | zaterdag 10 december 2011 @ 22:56 |
Heeft iemand hier de Ardberg Supernova wel eens gehad? Hoe vergelijkt die zich met de Ardberg 10? Is het verschil echt zo groot en is de Supernova veel rokeriger? | |
Boze_Appel | zondag 11 december 2011 @ 00:31 |
Goed spul. ![]() | |
#ANONIEM | zondag 11 december 2011 @ 02:41 |
Ik heb het even na zitten kijken, maar over dit evenement in zijn geheel geen vermelding. Goede manier om je concurrenten uit te schakelen. ![]() | |
steefann | zondag 11 december 2011 @ 05:45 |
Ik ben eigenlijk niet zo bekend met whiskies, maar leuk topic om te volgen! Heb whisky ontdekt met een flesje teachers,zo'n half jaar geleden. Enorm wennen aan whisky maar tweede glaasje was verrassend lekker! Vervolgens raadde een studiegenoot die bij gg werkt me black bottle aan, die vond ik lekkerder maar drinkt wel wat te soepel ofzo, miste die nasmaak voor zover ik me kan herrineren. Van mn schoonpa een miniatuur glenfiddich, solera reserve 15y gehad. Die heb ik tijdens veldwerk op de boschplaat,terschelling gedronken. Prachtig moment op zo n extreem verlate plek! Ook nog een keer walker red gekocht, bagger, door de cola. Fles bellantines(?) ook zo'n cheape, slobberde aardig weg. Helaas is mijn budget niet echt toereikend voor de duurdere whiskies haha! Tot dusver mijn whisky historie! Nu moet ik er niks van hebben,ben getackled door de griep.. | |
Cynix ® | zondag 11 december 2011 @ 11:33 |
Beterschap. ![]() Niettemin moet er wat mij betreft in deze reeks zeker aandacht blijven voor de betaalbare Whisky, zeg maar flesjes rond een tientje of 3. Daar moet ook genoeg lekkers tussen te vinden zijn. Ik vind het zelf juist altijd een sport om de betaalbare pareltjes te vinden die veel lekkerder smaken dan je bij de prijs zou verwachten. ![]() | |
MadMaster | zondag 11 december 2011 @ 12:00 |
Precies, nu nog maar 28 overgebleven concurrenten te gaan... | |
gadeweerd | zondag 11 december 2011 @ 19:39 |
Het is ook een Blind Tasting Competitie van de US, waarvan het levenswaterforum is. Binnen de US was er genoeg info, onder andere ook in he clubblad, zodat er al genoeg aanmeldingen waren | |
gadeweerd | zondag 11 december 2011 @ 19:40 |
Ik raad je de nieuwe Laddie Ten aan; betaalbaar en goed drinkdaar voor den prijs. | |
nielsgeode | zondag 11 december 2011 @ 20:24 |
Iemand? | |
starbeach | zondag 11 december 2011 @ 21:25 |
Welkom hier! Altijd leuk om de whisky geschiedenis van iemand te lezen ![]() Zoals veel anderen heb je ook al van de Glenfiddich geproefd, het is niet voor niks de meeste verkochte single malt. Al is de 15 yo natuurlijk wat exclusiever. Betreffende je budget, met een leuke aanbieding krijg je een goede/leuke single malt al voor 25 euro. Zelf koop ik liever 1 malt dan 2 blends... [ Bericht 0% gewijzigd door starbeach op 11-12-2011 22:15:52 ] | |
Cynix ® | zondag 11 december 2011 @ 22:15 |
Nope. ![]() | |
Cynix ® | zondag 11 december 2011 @ 22:15 |
Ik ook. ![]() | |
MadMaster | zondag 11 december 2011 @ 22:15 |
Ben geen Ardbeg fan, dus nee... | |
Cynix ® | zondag 11 december 2011 @ 22:17 |
Vanavond van de Drum Major Highland SM 6yo genipt. Redelijk. Geen topper wat mij betreft, maar wel te doen. | |
starbeach | zondag 11 december 2011 @ 22:22 |
Net voor het eerst gedronken van de Lagavulin 16yo. Wilde deze eigenlijk bewaren tot kerst, maar kon de verleiding niet weerstaan ![]() Had hoge verwachtingen van deze... en die verwachtingen zijn zelfs overtroffen. Heerlijk! ![]() | |
gianni61 | maandag 12 december 2011 @ 08:31 |
volgens mij ben ik een van de weinige whisky drinkers die nog nooit een glenfiddich op heeft :pdie wilde ik misschien ook voor de kerst gaan vragen. vriend van mn zus had de jura superstition op zijn verlanglijstje staan. iemand hier ervaring mee? | |
gadeweerd | maandag 12 december 2011 @ 09:53 |
Niet mijn favoriete Jura, weinig complex en vooral granig. | |
gadeweerd | maandag 12 december 2011 @ 09:59 |
Ik heb ze beide wel eens geproefd, de supernova is (te) weinig subtiel.... Mijn voorkeur heeft de Uigeadail... Serge: Ardbeg 10 yo 'Ten' (46%, OB, +/- 2010) Four stars Most probably distilled around the year 2000, with maybe some slightly older batches thrown in. Colour: white wine. It’s getting paler and paler year after year. Nose: rather pungent and peaty at first nosing, briny and almondy, with also a little butter and hints of pineapple sweets. Also hints of dill and carrot tops, roots, gentian and earth. Calms down after a few seconds although it becomes smokier (exhaust fumes). Globally dry and with little fruitiness apart from the faint estery notes at first nosing (pineapples). I like this nose! Mouth: sweet and earthy start, extremely close to what the nose delivered. It’s not immensely smoky, rather ashy for a while… Until the peat gradually takes over, that is. A saltiness and more and more smokiness, liquorice wood, maybe hints of cumin, ginger… And gin? Only touches of lemon. I think the Ten becomes more and more dry and less and less fruity but I must say I enjoy this kind of profile quite a lot, so I won’t complain. Finish: long and saltier. Anchovies? Comments: excellent whisky in my opinion. Maybe it’s not as complex as it used to be but the profile is perfectly ‘focused’ and the smoke is, well, big. SGP:358 - 87 points. And also Ardbeg ‘Supernova SN2010’ (60.1%, OB, 2010) Five stars This sequel will be available on May 31. Colour: white wine. Nose: punchy and rather spirity at first nosing, peaty of course but not quite extreme – so far. Very big notes of plum spirit (or other stone fruit eau-de-vie), lime juice, icing sugar, cut grass… It’s very austerely grassy in fact, with also something unusually mineral (aspirin tablets). Antiseptic, tincture of iodine. Quite some soot, graphite and linseed oil too. Whiffs of zesty savagnin wine (made ‘under veil’ like they do in Jura). With water: gets a little smoother and rounder. Fresh almonds, oysters and leather. Oh, and ashes. No ashtray, though… Also hints of eucalyptus and pine resin. Mouth (neat): very strong, extremely limony (acidic), grassy, tarry and liquoricy. Some salt as well and a little almond oil and black pepper. Very, very zesty and concentrated at the same time. With water: it became rather smoother and fruitier. Lemon jelly, lemon marmalade, touches of grapefruit and pineapple and a faint prickliness (peppered lemon juice). Finish: long, with returning ash and tar and much less fruits now. Liquorice wood. Very dry and very clean aftertaste (bitter chocolate (80+%), coffee bean, ash, pepper). Comments: I think it’s maybe a tad fruitier (lemon), grassier and rounder – but it’s no round whisky at all - than earlier Supernovas but otherwise it’s very similar, that is to say very, very good. No need to split hairs and come up with a different score if you ask me. SGP:369 – 90 points. | |
starbeach | maandag 12 december 2011 @ 11:12 |
Misschien heb je hier wat aan nielsgeode... De review van Ralfy over de Uigeadail: En hier nog een stukje geschiedenis over Ardbeg, Supernova komt ook even ter sprake: | |
gianni61 | maandag 12 december 2011 @ 11:16 |
kun je een andere jura aanbevelen? en is scapa een beetje vergelijkbaar, want die wil ik zelf eigenlijk ook wel proberen ![]() | |
gadeweerd | maandag 12 december 2011 @ 11:30 |
Ik hou wel van wat peated jura: http://www.onlinewhiskybe(...)eavily-peated-58-07l Scapa heeft mijn inziens meer vanille, appel en fruit en minder zilt of rook. De huidige 16 y vindt ik niet zo en veel te duur... | |
Karstman | maandag 12 december 2011 @ 18:59 |
Ik vind die Jura Superstion helemaal geen verkeerde whisky hoor. Ok hij is niet heel spannend, beetje middle of the road. Maar ik spuug er ook niet in ![]() Scapa is inderdaad minder rook en meer fruit. De Scapa 16 is inderdaad een afrader, de 14 is veel en veel beter. | |
Under_Score | dinsdag 13 december 2011 @ 02:11 |
had net nog de discussie van waarom zijn whisky en whiskey nou zo verschillend. | |
BusterPosey | dinsdag 13 december 2011 @ 09:50 |
Schrijfwijze is afhankelijk van de herkomst. Het is dus het verschil tussen Ierse whiskey en Schotse whisky Daarnaast zit er tussen Ierse en Schotse whisk(e)y ook nog het verschil in rooksmaak. Ierse whisky wordt 3 maal gedestilleerd waardoor de rokerige smaak verdwijnt, die wel kenmerkend is voor de Schotse whisky. | |
totalatool | dinsdag 13 december 2011 @ 10:17 |
Dat is niet juist. De rokerigheid wordt bepaald door de wijze van drogen van de malt. In Ierland wordt er veelal geen rook door de malt gelaten omdat de vloer eronder gesloten is. Als de vloer een rooster is kan de rook door de malt opstijgen en wordt de whisky rokerig. Gebruik je dan turf voor het drogen in plaats van iets anders, dan krijg je de typische rokerige en turvige smaak. | |
BusterPosey | dinsdag 13 december 2011 @ 10:19 |
Oh, dan heb ik niet goed opgelet tijdens mijn rondleiding in een Ierse distillery. Ik dacht toch echt dat de lieftallige dame in kwestie het mij op die manier heeft uitgelegd ![]() Misschien al een glaasje te veel op gehad ![]() | |
Under_Score | dinsdag 13 december 2011 @ 15:58 |
discussie ging meer om het verschill tussen de schotse whisky's en de amerikaanse whiskeys. als het maar lekker drinkt ![]() | |
Cynix ® | dinsdag 13 december 2011 @ 17:16 |
Zo is het. Geen Amerikaanse dus. | |
hagelslagfabrikant | dinsdag 13 december 2011 @ 19:47 |
Gister deze gehaald bij de lokale Gall, bevalt uitermate goed! ![]() ![]() Drinkt ongelooflijk makkelijk weg overigens ![]() | |
starbeach | dinsdag 13 december 2011 @ 20:42 |
Gefiliciteerd! Mooie fles ook ![]() Ben wel benieuwd naar de Aberlour A'Bunadh. | |
BusterPosey | dinsdag 13 december 2011 @ 20:44 |
![]() | |
Rijstebuiltje | dinsdag 13 december 2011 @ 21:05 |
Whoei ! ![]() Leuk topic.. Willen jullie mij helpen? Ik wil mijn kerstgast verrassen met een goeie single malt en een kaasplankje.. Wie heeft er een paar goeie suggesties voor mij? Voor whisky, kaas en eventueel een goed adres? (in Rotterdam)! | |
pfefferkatze | dinsdag 13 december 2011 @ 21:14 |
Kaas, zeker weten? Wil je borrelen of proeven? ![]() Ik zou niks er bij eten eerlijk gezegd, sommige whiskey is een stuk goede pure chocolade misschien lekker bij, maar ik heb nog nooit scotch gedronken en gedacht ''Goh, wat zou een stukje kaas hier goed bij passen.''. Het gaat om de smaak van de whiskey, en door kaas te eten proef je de whiskey minder lijkt me. Maar dat kan ook mijn onervarenheid zijn, benieuwd wat de anderen hier over zeggen. | |
BusterPosey | dinsdag 13 december 2011 @ 21:26 |
Ik ben het met RacerDKB eens, al moet daarbij gezegd worden dat ik niet echt een kaasliefhebber ben. Bier drink je wel met kaas en worst, maar whisky? Nee, dank je... | |
Rijstebuiltje | dinsdag 13 december 2011 @ 21:28 |
We hebben laatst ergens zoiets gegeten.. Helaas geen idee welke kazen het waren, maar de whisky erbij was zoooooo lekker! | |
gadeweerd | dinsdag 13 december 2011 @ 21:51 |
Ga naar Zonneveld in Maassluis (http://www.uwtopwhisky.nl), of de nieuwe whiskybaseshop in Rotterdam (http://shop.whiskybase.com/)...... | |
Karstman | dinsdag 13 december 2011 @ 23:05 |
Een goeie ouwe kaas kan prima bij een mooie whisky. Een stukje chocolade kan uiteraard ook, extra puur of ook altijd een winnaar, Toblerone! | |
Againzender | dinsdag 13 december 2011 @ 23:18 |
ik ben een liefhebber van kaas en van whisky, maar de combinatie ben ik absoluut geen fan van. Beide producten hebben zoveel smaak en geur dat ze elkaar weg drukken vind ik. Ik hou niet van de combi, maar iedereen is natuurlijk vrij om het te proberen ![]() | |
hagelslagfabrikant | dinsdag 13 december 2011 @ 23:43 |
Volgens mij is eerder in dit topic (of een van de voorgaande delen) weleens de tip blauwschimmelkaas met laphroaig of lagavulin langsgekomen... Schijnt een erg lekkere combinatie van smaken op te leveren, als dat je liefhebberij is tenminste... * hagelslagfabrikant laat overigens zelf zowel de kaas als deze whisky links liggen | |
gianni61 | woensdag 14 december 2011 @ 07:44 |
klopt, ook wat (engelse) beetje notige kaas gaat best goed. dingen als brie/camenbert vind ik er dan weer minder goed bij passen. dan zou ik er eerder wijn bij pakken. welke whisky het beste bij de kaas zou passen durf ik niet echt te zeggen | |
totalatool | woensdag 14 december 2011 @ 09:22 |
Dat kon ik wel eens geroepen hebben inderdaad. Ik heb in elk geval wel eens Stilton blue cheese gekregen als begeleiding van een Lagavulin bij de masterclass bij Lagavulin zelf. Andere combinaties die ze hadden waren hele donkere chocola (ook reeds genoemd hier), zalm op een toastje en wellicht niet geheel verrassend een klein glaasje Pedro Ximenez sherry naast de Distiller's Edition. | |
Karstman | woensdag 14 december 2011 @ 11:13 |
Is ook lastig te zeggen, voor een oude kaas heb je wel een wat steviger whisky nodig anders overleeft hij de smaak van de kaas niet. Wat we wel bij een proeverij laatst hadden is de combinatie van een stukje Toblerone en een slokje Glen Kieth 1996 (Berry Bros.) daaroverheen, dat was echt een fantastische smaak explosie. Het was bijna als in die Listerine reclames waar de mond van die meneer ontploft, heel heftig maar erg lekker. Aan de andere kant bij diezelfde proeverij de combinatie van een Littlemill 12 met een stukje pure chocola was echt te goor voor woorden... | |
gianni61 | woensdag 14 december 2011 @ 11:23 |
pure chocola bij de whisky wordt wel vaak genoemd (en vind ik zelf soms ook wel lekker) chips (Kettle salt & black pepper) is soms ook wel lekker erbij of toastjes met zalm of een grove pate oid | |
Red_85 | woensdag 14 december 2011 @ 11:54 |
Niets er naast is het beste vind ik. Whisky wil ik proeven namelijk. Ik wacht ook na het eten totdat mijn mond weer 'neutraal' is. Ik heb er wel eens iets bij gehad maar de volgende keer dat ik een glas pakte vond ik de whisky veel lekkerder. Het doet mij geen goed er iets naast te hebben. | |
BusterPosey | woensdag 14 december 2011 @ 11:56 |
Zo drink ik het persoonlijk ook het liefst ![]() Maar smaken verschillen natuurlijk. | |
MadMaster | woensdag 14 december 2011 @ 12:14 |
Ik heb, naast de 'cleane' N&T's, ook al proeverijen gehad met thema's als: • Whisky & Sigaren (niet mijn ding...) • Whisky & Chocolade • Whisky & Gerookt (gerookt vis en vlees) • Whisky & Kaas • en ook diverse whisky diners Wil je puur de whisky proeven, dan moet je er vooral geen afwijkende dingen bij eten, maar wil je juist eens beoordelen welke smaken elkaar versterken (of juist niet), dan is er niemand die zegt dat je dat niet mag doen. En gewoon een beetje bourgondisch doen kan op z'n tijd geen kwaad... ![]() Zelf heb ik onlangs een proeverij gehouden, waar bij bijna elke whisky een klein gerechtje werd geserveerd. Zie hier: [Whisky /Whiskey Topic #23] - Whiskyseizoen 2011/2012 gaat van start Voor een verslag van een Whisky & Kaas proeverij, zie hier: http://www.kcws.nl/verslag_whisky_en_kaas.htm | |
ace_eleven | woensdag 14 december 2011 @ 13:19 |
Klinkt als een behoorlijke proeverij met 16 whisky's ![]() | |
MadMaster | woensdag 14 december 2011 @ 13:29 |
Het waren er oorspronkelijk 9 (één per deelnemer) + nog wat toetjes... ![]() | |
Sunnythesun | woensdag 14 december 2011 @ 16:01 |
![]() ![]() Maar ik vind kaas sowieso wel goed bij whisky passen. Ook een simpel kaasblokje bij de borrel.. Het is even uitproberen wat precies bij wat. Maar een sterke kaas heeft wel ook een sterke whisky nodig. En niet té romige kazen nemen, dat voegt wat minder is mijn ervaring. | |
gadeweerd | vrijdag 16 december 2011 @ 12:20 |
maar lekkerrrrrr..... | |
hemarookworst | zaterdag 17 december 2011 @ 21:13 |
Welke whisky is zowel lekker om puur te drinken en ook te mixen met koffie? | |
pfefferkatze | zaterdag 17 december 2011 @ 21:18 |
Een whisky die lekker is om puur te drinken is zonde om door de koffie te pleuren ![]() Maar een irish coffee vraagt om een Ierse whiskey, dus gewoon een niet al te dure Ierse lijkt me? Bushmills? | |
pfefferkatze | zaterdag 17 december 2011 @ 21:18 |
Nieuw topic ![]() |