FOK!forum / Oorlog en Defensie / [DEF] Defensie Nieuws Topic #6
Cobra4vrijdag 11 maart 2011 @ 17:38
Laatste nieuwsbericht vorige topic:

Vliegbasis Woensdrecht ondersteunt Hoogvliegers

11 maart 2011, 17.04 uur
25 chronisch zieke kinderen werden vandaag op Vliegbasis Woensdrecht onthaald op een Hoogvliegerdag georganiseerd, door Stichting Hoogvliegers in samenwerking met de Koninklijke Luchtmacht en vliegveld Seppe. De kinderen, afkomstig van de Openluchtschool uit Breda, vlogen vanaf vliegveld Seppe naar Woensdrecht voor een dag waarop zij hun ziekte even konden vergeten.

Hoogvliegers-1_tcm46-179828.jpg&filesize=300%20KB]afbeelding

Voor deze gebeurtenis stelden 8 piloten hun sportvliegtuigen beschikbaar om de kinderen heen en weer te vliegen. Op het Brandweer Opleiding- en Trainings Centrum van de vliegbasis leerden de kinderen hoe het is om brandweerman te zijn en zagen ze hoe een explosievenspeurhond zijn werk doet.

Certificaat
De kinderen werden op Woensdrecht voor hun vliegavontuur beloond met een speciaal Hoogvliegercertificaat. Dit aandenken werd uitgereikt door de commandant van de Koninklijke Militaire School Luchtmacht Vliegbasis Woensdrecht, kolonel Fred Sotthewes.

Hoogvliegers-2_tcm46-179829.jpg&filesize=320%20KB]afbeelding

Vliegbasis Woensdrecht stelde voor de Hoogvliegerdag de start- en landingsbaan beschikbaar, evenals het platform. Naast de luchtverkeersleiding hielpen ook de brandweer, de hondensectie en de geneeskundige dienst van de basis bij het bezoek. De Koninklijke Luchtmacht ondersteunt al langere tijd het werk van de Stichting Hoogvliegers.

Bron: www.luchtmacht.nl
Clanzondag 13 maart 2011 @ 21:57
Nieuwe site vanaf 24 maart;

http://www.dplsld.nl/
Cobra4zondag 13 maart 2011 @ 21:58
Ik was dpl Kpl. Mag ik daar wel komen dan?
Clanzondag 13 maart 2011 @ 22:04
Ik was dpl Kan ;)
#ANONIEMmaandag 14 maart 2011 @ 21:42
quote:
Mariniers aan boord Nederlandse koopvaardijschepen

Twee Nederlandse koopvaardijschepen krijgen toch bewapende Nederlandse mariniers aan boord om ze te beschermen tegen piraten. Per schip stelt minister van Defensie Hans Hillen (CDA) twintig tot dertig mariniers beschikbaar, meldt het televisieprogramma Nieuwsuur maandagavond na onderzoek.

Een woordvoerder van het Ministerie van Defensie laat desgevraagd weten dat er over het onderwerp dinsdag een brief gaat naar de Tweede Kamer. In de brief wordt ingegaan op eerdere uitlatingen van Hillen eventueel mariniers aan boord van schepen te plaatsen. Verder wil de woordvoerder nog niet op de kwestie ingaan. "Eerst informeren we de Kamer hierover."

Het vorige kabinet wilde eerder geen mariniers op schepen plaatsen. De toenmalige regering vond het risico van geweldsescalatie te groot.

De twee schepen, de Hermod van rederij Heerema en de MPI Adventure van rederij Vroon, varen volgens Nieuwsuur langzaam en moeten de komende weken door de Indische Oceaan en de Golf van Aden. Daar zouden ze een grote kans lopen door piraten te worden gekaapt.

Hillen zou alleen mariniers willen inzetten op de meest kwetsbare schepen. Andere reders die ook bescherming tegen piraten willen, zouden op hun schepen bijvoorbeeld de Panamese of de Maltese vlag kunnen hijsen. Malta en Panama staan gewapende particuliere beveiligers toe, Nederland niet.
Mariniers aan boord Nederlandse koopvaardijschepen
Cobra4dinsdag 15 maart 2011 @ 11:58
Krijgsmacht onderscheiden met Geuzenpenning


Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm heeft vandaag in Vlaardingen de Geuzenpenning in ontvangst genomen. De krijgsmacht kreeg de onderscheiding voor het bevorderen van Development, Diplomacy and Defence tijdens diverse vredesmissies.

Deze zogeheten 3D-strategie werd vooral in Uruzgan toegepast. De prestigieuze prijs ging ook naar de Afghaanse mensenrechtenactiviste Sima Samar. Prins Willem-Alexander woonde de ceremonie tijdens de 25e uitreiking van de Geuzenpenning bij.

“De Geuzenpenning is niet uitgereikt aan mij persoonlijk, maar aan de gehele krijgsmacht. Aan álle militairen. Ik ben dankbaar voor de erkenning en waardering van ons werk op dit hoge niveau”, aldus Van Uhm. De generaal werd in de Vlaardingse Grote Kerk vergezeld door 4 militairen, van ieder krijgsmachtdeel 1 en ieder met een bijzonder verhaal. In een aangrijpende speech schetste Van Uhm de veelzijdige missies van de krijgsmacht.

Hoewel dr. Sima Samar en de Nederlandse krijgsmacht zeer verschillend zijn, hebben zij volgens Harry Borghouts, voorzitter van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945, veel gemeen. “Beiden strijden voor een land dat veilig is voor alle inwoners, voor gelijke rechten en tegen discriminatie in Afghanistan. Dat bindt deze laureaten en dat heeft de Stichting Geuzenverzet tot deze keuze gebracht.”

Rond de uitreiking van de Geuzenpenning vonden meerdere activiteiten plaats, zoals een bijeenkomst over vrije nieuwsgaring en vrouwenrechten in het Verzetsmuseum in Amsterdam, een herdenkingsceremonie op begraafplaats Emmaus en een kranslegging bij het Geuzenmonument in Vlaardingen. Daarnaast waren er ruim 700 scholieren betrokken bij de uitreiking. In verband met het jubileum ontving prins Willem-Alexander het eerste exemplaar van‘Mensen recht doen. 25 jaar Geuzenpenning (1987-2011), het boek biedt een chronologisch overzicht van 25 jaar uitreikingen.

Geuzenpenning
De Geuzenpenning is een eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Sinds 1987 is de Geuzenpenning aan verschillende organisaties en personen toegekend zoals de Colombiaanse politica Ingrid Betancourt (2004), de Syrische mensenrechtenactivist Haitham Maleh (2006) en organisaties zoals International Campaign for Tibet (2005) en Human Rights Watch (2007).

Tekst toespraak: http://www.defensie.nl/_s(...)ing_tcm46-179888.pdf

Bron: www.defensie.nl
m.kdinsdag 15 maart 2011 @ 12:08
Alweer?
Cobra4dinsdag 15 maart 2011 @ 12:14
quote:
Op dinsdag 15 maart 2011 12:08 schreef m.k het volgende:
Alweer?
:?
m.kdinsdag 15 maart 2011 @ 12:15
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 12:14 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

:?
Ik meen dit een tijd geleden ook gelezen te hebben, of ben ik nu gek? :P
Cobra4dinsdag 15 maart 2011 @ 12:17
Misschien het bericht dat Defensie de Geuzenpenning zo gaan krijgen? Gisteren was de uitreiking.
m.kdinsdag 15 maart 2011 @ 12:18
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 12:17 schreef Cobra4 het volgende:
Misschien het bericht dat Defensie de Geuzenpenning zo gaan krijgen? Gisteren was de uitreiking.
ah vandaar, ik zie nu dat de aankondiging in Januari was.
Sine_Paridinsdag 15 maart 2011 @ 12:26
Wel blijven oppassen m.k ;)
m.kdinsdag 15 maart 2011 @ 12:29
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 12:26 schreef Sine_Pari het volgende:
Wel blijven oppassen m.k ;)
Ja ik besef dat ik me op levens gevaarlijk terrein bevind nu, volgende keer beter oppassen :P

(misschien dat een mod dit later even kan opschonen)
Cobra4woensdag 16 maart 2011 @ 17:47
Marine stuit op onderzeeër uit Eerste Wereldoorlog


AMSTERDAM - De marine heeft een Duitse onderzeeër uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. Het schip werd in oktober 2009 al gevonden door een Nederlands marineschip.

Het ministerie van Defensie heeft de vondst pas woensdag bekendgemaakt omdat de Duitse autoriteiten de informatie moesten bevestigen.

Ook zijn nabestaanden op de hoogte gebracht. De betreffende onderzeeër, de U-106, werd op 7 oktober 1917 tot zinken gebracht.

De Hr. Ms. Snellius stuitte in oktober op ruim zestig kilometer ten noorden van Terschelling op het wrak toen het vaarroutes in kaart aan het brengen was.

Defensie hoopte even dat het ging om de Nederlandse O-13, een onderzeeër die sinds 18 juni 1940 wordt vermist.

Onderwatercamera

In december 2009 werd de locatie onderzocht met een draadgeleide onderwatercamera van de Hr. Ms. Maassluis. In februari vorig jaar onderzochten duikers en een onderwaterrobot de locatie vanaf de Hr. Ms. Hellevoetsluis.

De duikers slaagden erin een cilindervormige luchttank van drie meter bij 44 centimeter boven te halen. De tank werd gebruikt om te stijgen en te dalen. Op een koperen plaatje stond een serienummer. Daaruit bleek dat het om de Duitse U-106 ging.

Zand

Expeditieleider van het project Jouke Spoelstra wijst erop dat een tiental jaar geleden ook een schip ter plekke de bodem in kaart heeft gebracht. "Maar toen lag de onderzeeër nog onder een laag zand."

Het schip blijft liggen waar het ligt en wordt een officieel oorlogsgraf. "Het zou kunnen dat er een herdenkingsceremonie op zee gaat plaatsvinden, maar dat gebeurt alleen op initiatief van de nabestaanden", zegt Spoelstra.

Bron: www.nu.nl
Cobra4donderdag 17 maart 2011 @ 07:26
Defensie verlaat Assen

ASSEN - Het ministerie van defensie haalt het bataljon luchtmobiele brigade, de mortiercompagnie en de middelbare beroepsopleiding van defensie weg uit Assen. Dit komt in feite neer op het sluiten van de Johan Willem Frisokazerne in de Drentse hoofdstad. Dagblad van het Noorden heeft dit gisteren vernomen uit betrouwbare bron, die zich baseert op informatie uit de top van het ministerie van defensie.

Het vertrek van de militairen is een ramp voor de werkgelegenheid in Assen. Bij de legeronderdelen in Assen alleen al gaat het om het verlies van duizend volledige banen

Bron: gerco94/dvhn
AchJadonderdag 17 maart 2011 @ 07:40
'Nederland krijgt leger zonder tanks'

AMSTERDAM - Nederland krijgt waarschijnlijk een leger zonder tanks. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) is van plan alle tanks weg te bezuinigen, schrijft het AD donderdag op basis van ingewijden.

De plannen zouden nog niet definitief zijn, maar de discussies bevinden zich wel in een eindfase.

De landmacht heeft nu ongeveer tachtig Leopardtanks, verdeeld over twee bataljons. Door de flinke bezuinigingen die het kabinet op defensie heeft gepland zouden de bataljons niet meer operationeel te houden zijn.

Gevechtshelikopters

De tankbataljons dienen oorspronkelijk om Nederland te beschermen tegen een eventuele aanval van communistische landen. Tegenwoordig is het nut van de tanks volgens de krant minder duidelijk. Ze worden nauwelijks ingezet bij missies in het buitenland.

Het verlies aan stootkracht moet worden gecompenseerd met lichtere pantservoertuigen en Apache-gevechtshelikopters. Maar volgens het AD wijzen sommigen erop dat Apaches soms door slecht weer aan de grond moeten blijven. Lichte pantservoertuigen zouden niet op alle terreinen inzetbaar zijn.

Het ministerie zou ook de Couger-helikopters, die voor transport worden gebruikt, weg willen bezuinigen. De kosten van onderhoud moeten worden gedrukt door niet teveel verschillende helikopters te hebben. Verder moet het snijden in de staffuncties geld opleveren. Hillen heeft eerder aangekondigd nog deze maand met een brief met exacte maatregelen te komen.

nu.nl
gerco94donderdag 17 maart 2011 @ 07:46
Wel godver...;(

Over cobra zijn stukje, vanmiddag meer ;) dan typ ik ff het hele artikel over uit de krant.
Karrsdonderdag 17 maart 2011 @ 07:56
Is er dan NIEMAND die opstaat en ze in het oor brult waar ze nou in Godsnaam mee bezig zijn? :{
Cobra4donderdag 17 maart 2011 @ 08:00
quote:
Op donderdag 17 maart 2011 07:56 schreef Karrs het volgende:
Is er dan NIEMAND die opstaat en ze in het oor brult waar ze nou in Godsnaam mee bezig zijn? :{
Oost-Indische doofheid schijnt een beroepskwaal te zijn in de politiek.

Over een paar jaar merken ze dat ze het fout hadden en leggen dan de schuld bij anderen omdat die niks gezegd hebben.
Cobra4donderdag 17 maart 2011 @ 08:08
Kamer stemt over motie van afkeuring Hillen
17 mrt. 2011, 07:12

De Tweede Kamer komt donderdag in een spoeddebat bijeen om opnieuw met minister Hans Hillen van Defensie over de misstanden bij de marine in Den Helder te debatteren. De SP zal de Kamer een motie van afkeuring aan het adres van de CDA-minister voorleggen.

De oppositiepartijen PvdA, SP, D66 en GroenLinks stelden in een debat vorige week dat Hillen de Kamer onjuist en onvolledig had ingelicht. Ze eisten dat de minister dat zou erkennen en excuses zou maken. Maar Hillen weigerde dat.

De SP zal daarom donderdag een motie van afkeuring indienen. De Kamer stemt daar meteen donderdagmiddag nog over. Een motie van afkeuring is minder zwaar dan een motie van wantrouwen, waarbij Kamerleden aangeven geen vertrouwen meer in een bewindspersoon te hebben.

De motie van afkeuring voor Hillen is de tweede die het minderheidskabinet van VVD en CDA aan de broek krijgt. Een in januari - ook door de SP - ingediende motie van afkeuring tegen minister Henk Kamp (Sociale Zaken) vanwege zijn pensioenbeleid haalde het niet. De SP dreigde daarnaast woensdag nog met een motie van afkeuring tegen minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur vanwege haar beleid rond de Sprintertreinen, die geen toiletten krijgen.

Bron: www.telegraaf.nl
Cobra4donderdag 17 maart 2011 @ 08:27
’Reder moet betalen voor inzet mariniers’
17 mrt. 2011, 05:30

De VVD en de CU vinden dat de Nederlandse belastingbetaler niet hoeft op te draaien voor de inzet van mariniers ter beveiliging van Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraten.

De twee partijen zijn blij dat minister Hillen (Defensie) heeft besloten om bij wijze van proef mariniers mee te sturen op twee schepen als bescherming tegen zeerovers. Maar zowel VVD als CU vindt het niet meer dan redelijk dat de reders ook een bijdrage in keiharde euro’s leveren.

Fonds

De twee partijen zijn er nog niet precies uit hoe een regeling eruit zal moeten zien, maar willen daar graag met de minister en de rest van de Kamer over discussiëren. Mogelijk kan er een fonds worden opgericht waaraan alle reders moeten meebetalen.

CU-Kamerlid Voordewind: „Achteraf moeten de kosten verrekend worden. Voor commerciële transporten hoeft de belastingbetaler wat ons betreft niet op te draaien.” Het moet echter niet zo zijn dat reders veiligheid kunnen ’kopen’, benadrukt VVD-Kamerlid Ten Broeke.

Gisteren werd bekend dat de twintig mariniers die een Nederlands hefschip gaan beschermen tegen mogelijke aanvallen van piraten een week langer aan boord zullen blijven. Het schip vertrekt eind maart vanuit China naar Nederland. De mariniers stappen in Singapore op en zouden circa vijftien dagen later in het Oost-Afrikaanse Djibouti van boord gaan. In overleg met de reder is nu besloten dat het beveiligingsteam tot Suez meevaart, waardoor de mariniers al met al zo’n 22 dagen aan boord zijn. Dertig collega’s varen in dezelfde periode mee met een transport vanuit India naar de Verenigde Arabische Emiraten. De kosten voor de inzet van de twee beveiligingsteams wordt geschat op 800.000 euro en komt vooralsnog voor rekening van Defensie.

De reders staan niet onwelwillend tegenover meebetalen aan de beveiliging door mariniers. Voorzitter Tineke Netelenbos van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders: „Het is een lastige discussie hoe dat moet, want ook over de inzet van politie en betaling is nog altijd geen duidelijkheid.” Netelenbos komt wel met een voorstel over de hoogte van het bedrag. „Als we bevoegd zouden zijn om particuliere beveiligers in te mogen zetten, kost dat ook geld. Dat zou dus een referentiekader kunnen zijn.”

Bron: www.telegraaf.nl
Cobra4donderdag 17 maart 2011 @ 09:38
Tromp passeert Suezkanaal opnieuw

Het fregat Hr. Ms. Tromp heeft vandaag voor de derde keer het Suezkanaal gepasseerd sinds het vertrek uit Den Helder op 7 februari. Het Nederlandse marineschip, onderweg naar de Golf van Aden voor de antipiraterij-operatie Ocean Shield van de NAVO, werd onverwacht ingezet bij Libië.

Kort nadat het Suezkanaal voor het eerst werd gepasseerd, keerde het luchtverdedigings- en commandofregat om voor de eventuele evacuatie van burgers uit het onrustige Libië. Tijdens deze inzet belandde de Lynx boordhelikopter in handen van het Libische regime. Vanwege het grote nut bij de piraterijbestrijding, onder meer vanwege zijn verkenningscapaciteit, wordt een andere Lynx op de Tromp geplaatst.

Ingevlogen
De vervangende boordhelikopter wordt aanstaande maandag door een Ilyushin transportvliegtuig vanaf Vliegbasis Leeuwarden naar Djibouti gevlogen. In de gelijknamige haven- en hoofdstad staat op 25 maart ook de overdracht met het gelijksoortige fregat Hr. Ms de Ruyter. Naast de helikopter komt dan ook de internationale NAVO-staf onder leiding van de Nederlandse commandeur Michiel Heijmans, aan boord. Zij geven vanaf de Tromp leiding aan Ocean Shield.

Beschermen
Hr. Ms. Tromp gaat koopvaardijschepen in de Golf van Aden beschermen tegen piraten. Ocean Shield vergroot de veiligheid langs de scheepvaartroutes bij Somalië door piraterij te ontmoedigen en verstoren.

Bron: www.defensie.nl
AchJadonderdag 17 maart 2011 @ 09:43
De uitspraak van Hillen tijdens het DMO debat wordt hoe langer hoe meer waarheid... :r

quote:
Over twee weken krijgt de Kamer een nota over bezuinigingen
waarvan de grond onder de krijgsmacht zal trillen; zo hard zullen die erin hakken. Met
andere woorden, de krijgsmacht komt opnieuw voor een heel grote uitdaging te staan, die
een grote wissel zal trekken op de loyaliteit van mensen, van wie de overgrote meerderheid
geen enkele reden heeft om zo hard te worden aangepakt als wij zo dadelijk budgettair gaan
doen.
Cobra4donderdag 17 maart 2011 @ 09:47
Kijk eens hier. [DEF] Defensie bezuinigingen 2011
Cobra4donderdag 17 maart 2011 @ 19:30
Alleen SP en PvdD laken handelwijze Hillen

DEN HAAG - Alleen de SP en de Partij voor de Dieren keuren de wijze af waarop minister Hans Hillen van Defensie met misstanden binnen zijn organisatie omgaat.

Dat bleek donderdag tijdens de stemming over de motie van afkeuring die SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk had ingediend.

Van Dijk verwijt Hillen dat hij de Tweede Kamer onjuist heeft geïnformeerd, omdat hij in februari geen melding had gemaakt over wangedrag bij de marine in Den Helder, terwijl dat binnen de top van Defensie wel bekend was. Bovendien heeft de minister in de ogen van de SP onvoldoende gedaan om het geschonden vertrouwen te herstellen.

Bron: www.nu.nl
gerco94donderdag 17 maart 2011 @ 20:19
quote:
1s.gif Op donderdag 17 maart 2011 07:26 schreef Cobra4 het volgende:
Defensie verlaat Assen

ASSEN - Het ministerie van defensie haalt het bataljon luchtmobiele brigade, de mortiercompagnie en de middelbare beroepsopleiding van defensie weg uit Assen. Dit komt in feite neer op het sluiten van de Johan Willem Frisokazerne in de Drentse hoofdstad. Dagblad van het Noorden heeft dit gisteren vernomen uit betrouwbare bron, die zich baseert op informatie uit de top van het ministerie van defensie.

Het vertrek van de militairen is een ramp voor de werkgelegenheid in Assen. Bij de legeronderdelen in Assen alleen al gaat het om het verlies van duizend volledige banen

Bron: gerco94/dvhn
quote:
1s.gif Op donderdag 17 maart 2011 07:46 schreef gerco94 het volgende:
Wel godver...;(

Over cobra zijn stukje, vanmiddag meer ;) dan typ ik ff het hele artikel over uit de krant.
dit stond in de krant vanmorgen:
quote:
• luchtmobiel brigade mortiercompagnie en defensieschool weg.

• Assen verliest duizend directe en duidend indirecte banen.

Assen- het ministerie van defensie haalt het bataljon LMB, de mortiercompagnie en de middelbare beroepsopleiding van defensie weg uit Assen. Dit komt in feite neer op het sluiten van de JWF kazerne in de Drentse hoofdstad. Dagblad van het noorden heeft dit gisteren vernomen uit betrouwbare bron, die zich baseert op info uit de top van het ministerie van defensie.
Het vertrek van de militairen is een ramp voor de werkgelegenheid in assen. Bij de legeronderdeel in Assen alleen al gaat het om verlies van duizend volledige banen, de afgeleide werkgelegenheid van de kazerne in Assen is volgens een berekening van het Samenwerkingsverband Noord Nederland(SNN) goed voor nog eens duizend banen.
Er is vooralsnog geen enkel zicht op compensatie.
In Drenthe wordt al geruime tijd gevreesd voor het vertrek van de LMB.
Assen huisvest een van de drie bataljons die LMB rijk is. De andere twee zitten in Schaarsbergen.

Toen minister Hans Hillen (CDA) van defensie bekendmaakte dat hij bijna een miljard op de defensiebegroting moet korten en er daarbij waarschijnlijk niet aan te ontkomen was dat er één bataljon LMB moest sneuvelen, zagen velen de bui al hangen.

onder anderen de Asser burgemeester Sicko Heldoorn, de drentse commissaris van de koningin Jacques Tichelaar en gedeputeerde Janny Vlietstra (PVDA) lobbyden de afgelopen maanden intensief om de kazerne te behouden.
dit artikel is uitgebreider dan in de cobra zijn stukje.
Pumatjedonderdag 17 maart 2011 @ 20:59
Is er eindelijk inmiddels nu al bekend wat er PRECIES gebeurd is met die Heli crew in Libië ?????????????? krijg er puisten van..
Cobra4donderdag 17 maart 2011 @ 22:04
quote:
1s.gif Op donderdag 17 maart 2011 20:59 schreef Pumatje het volgende:
Is er eindelijk inmiddels nu al bekend wat er PRECIES gebeurd is met die Heli crew in Libië ?????????????? krijg er puisten van..
Nee, ik heb "de brief" nog niet gezien.
Cobra4vrijdag 18 maart 2011 @ 09:23
Nederland wil meedoen aan operatie Libië


Wat de bijdrage precies zou moeten inhouden hangt af van de aard van het verzoek door de internationale gemeenschap, zei minister Rosenthal tegen de NOS op Radio 1. Een woordvoerder van Rosenthal zei dat er nog geen verzoek aan Nederland is gedaan voor een bijdrage aan een eventueel militair ingrijpen in Libië. "Als je A zegt, moet je ook B zeggen”. Een verzoek kan volgens hem sterk variëren, van het leveren van militair materieel tot het leveren van knowhow.

Ook de Britten en Noren willen meedoen aan de interventie. Hetzelfde geldt voor Frankrijk, de grote voorvechter van de resolutie van de VN-veiligheidsraad.

Ondubbelzinnige boodschap

De resolutie van de VN-Veiligheidsraad die militair ingrijpen in Libië mogelijk maakt, is volgens minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken een duidelijk signaal aan Muammar Kaddafi om direct te stoppen met gewelddadige acties tegen zijn eigen bevolking.

De minister reageerde in de nacht van donderdag op vrijdag op de aangenomen VN-resolutie: "Met veel instemming heb ik kennis genomen van de heldere resolutie van de VN Veiligheidsraad. De resolutie beperkt zich niet tot een no-flyzone. Het is een ondubbelzinnige boodschap aan Kaddafi dat hij zijn gewelddadige acties tegen de eigen bevolking onmiddellijk moet stoppen. De resolutie stelt de internationale gemeenschap in staat maatregelen tegen hem te treffen."

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)meedoen__.html?p=1,1
RonaldVvrijdag 18 maart 2011 @ 12:44
Antipiratenmissie wordt Love Boat-trip (Telegraaf)
De commandant van het bevoorradingsschip Hr. Ms. Amsterdam onderhield tijdens een uitzending naar de Somalische kust een intieme, amoureuze affaire met het vrouwelijke hoofd van de logistieke dienst op zijn schip. Dat gebeurde onder de ogen van zijn 172-koppige bemanning.

Leading by example!
Cobra4vrijdag 18 maart 2011 @ 12:47
quote:
Op vrijdag 18 maart 2011 12:44 schreef RonaldV het volgende:
Antipiratenmissie wordt Love Boat-trip (Telegraaf)
De commandant van het bevoorradingsschip Hr. Ms. Amsterdam onderhield tijdens een uitzending naar de Somalische kust een intieme, amoureuze affaire met het vrouwelijke hoofd van de logistieke dienst op zijn schip. Dat gebeurde onder de ogen van zijn 172-koppige bemanning.

Leading by example!
Ah, daar is Melissa gebleven.

Arme Jack........
Cobra4vrijdag 18 maart 2011 @ 12:50
NAVO wil dat België F-16's inzet tegen Libië
18 mrt. 2011, 12:06

De NAVO zal België vragen F-16's in te zetten in Libië. Dat meldde de Belgische minister van Defensie, Pieter De Crem, vrijdag.

Volgens hem is aan de voorwaarden voldaan die België stelde om deel te nemen aan een internationale interventie tegen het regime-Kaddafi. Wel verlangt de demissionaire regering nog de steun van het parlement.

Bron: www.telegraaf.nl
revolutionarymenvrijdag 18 maart 2011 @ 13:48
13.38 uur: Onmiddellijk staakt-het-vuren in Libië
Libië kondigt een onmiddellijk staakt-het-vuren af. Dat zei de Libische minister van Buitenlandse Zaken zojuist op een persconferentie in Tripoli.

http://nos.nl/artikel/226483-live-vnresolutie-tegen-libie.html
jankaas020vrijdag 18 maart 2011 @ 14:05
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 maart 2011 12:44 schreef RonaldV het volgende:
Antipiratenmissie wordt Love Boat-trip (Telegraaf)
De commandant van het bevoorradingsschip Hr. Ms. Amsterdam onderhield tijdens een uitzending naar de Somalische kust een intieme, amoureuze affaire met het vrouwelijke hoofd van de logistieke dienst op zijn schip. Dat gebeurde onder de ogen van zijn 172-koppige bemanning.

Leading by example!
GODVERDEGODVERDOMME. Dit zou ik eens moeten flikken. Krijg ik de wind van voren en een douw na. :r
rubjevrijdag 18 maart 2011 @ 14:14
quote:
1s.gif Op donderdag 17 maart 2011 20:19 schreef gerco94 het volgende:

dit stond in de krant vanmorgen:
[ LMB weg uit Assen!... >:) we wachten op een eerste reactie van ErwinRommel ;) })

page50-l_sticker_dutchbatt.jpg
Dat is toch die kazerne van dat Libanon onderdeel? :Y
Royyyvrijdag 18 maart 2011 @ 14:46
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 maart 2011 13:48 schreef revolutionarymen het volgende:
13.38 uur: Onmiddellijk staakt-het-vuren in Libië
Libië kondigt een onmiddellijk staakt-het-vuren af. Dat zei de Libische minister van Buitenlandse Zaken zojuist op een persconferentie in Tripoli.

http://nos.nl/artikel/226483-live-vnresolutie-tegen-libie.html
Update 14:42 Een commandant van het verzet in Libië laat weten: Het staakt-het-vuren is niet belangrijk voor ons. (AFP)
http://www.nrc.nl/nieuws/(...)-ingrijpen-in-libie/
Grrrrrrrrvrijdag 18 maart 2011 @ 16:12
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 maart 2011 12:50 schreef Cobra4 het volgende:
NAVO wil dat België F-16's inzet tegen Libië
18 mrt. 2011, 12:06

De NAVO zal België vragen F-16's in te zetten in Libië. Dat meldde de Belgische minister van Defensie, Pieter De Crem, vrijdag.

Volgens hem is aan de voorwaarden voldaan die België stelde om deel te nemen aan een internationale interventie tegen het regime-Kaddafi. Wel verlangt de demissionaire regering nog de steun van het parlement.

Bron: www.telegraaf.nl
Hebben wij nog airborne F16's over om eventueel mee te doen eigenlijk? :+
von_Preussenvrijdag 18 maart 2011 @ 17:03
Frits Wester op het RTL Nieuws:

"Wij hebben F-16's, daar hebben wij een heleboel van".

Ja, maar dan moeten ze wel inzetbaar zijn. 8)7
AchJavrijdag 18 maart 2011 @ 17:07
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 maart 2011 16:12 schreef Grrrrrrrr het volgende:

[..]

Hebben wij nog airborne F16's over om eventueel mee te doen eigenlijk? :+
Die staan op Alaska...
Grrrrrrrrvrijdag 18 maart 2011 @ 17:24
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 maart 2011 17:07 schreef AchJa het volgende:

[..]

Die staan op Alaska...
Die kunnen mooi naar Libie vliegen dan. Geen betere training dan the real thing. ^O^
demspecvrijdag 18 maart 2011 @ 19:18
repost
Petervrijdag 18 maart 2011 @ 23:11
quote:
Onderhoud JSF ruim een miljard duurder
Gepost door: bennootje
Bron: Novum
Gepubliceerd op: 18-03-2011 @ 22:31 op frontpage.fok.nl

De kosten voor het gebruiken en onderhouden van de Joint Strike Fighter (JSF) vallen 12 procent hoger uit dan in de vorige raming. Gedurende de dertigjarige levensduur van de JSF bedragen de kosten voor het geplande aantal van 85 van deze toestellen 11,3 miljard euro, meldt minister van Defensie Hans Hillen in een brief aan de Tweede Kamer.

Eind vorig jaar werd al bekend dat de toestellen in de aanschaf al 20 procent duurder uitvallen. Nederland ging uit van 6,2 miljard euro investeringskosten, maar deze pakken 1,4 miljard hoger uit door onder meer de gestegen loonkosten en kosten van grondstoffen in de Verenigde Staten.
© 1999-2011 FOK!
AchJazaterdag 19 maart 2011 @ 09:33
MIG23 neergehaald boven Benghazi.

http://english.aljazeera.net/watch_now/

ANP15185395-1600.jpg

straaljagert.jpg
gerco94zaterdag 19 maart 2011 @ 09:38
Is dat één van de Libiërs?
von_Preussenzaterdag 19 maart 2011 @ 09:48
Twee afterburners, 2 piloten die het vliegtuig verlaten, is dat niet een Su-24?
AchJazaterdag 19 maart 2011 @ 10:15
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 maart 2011 09:48 schreef von_Preussen het volgende:
Twee afterburners, 2 piloten die het vliegtuig verlaten, is dat niet een Su-24?
Ik zie maar 1 uitlaat. En de staartvleugels komen voorbij de uitlaat, bij de Fencer zitten ze er net voor. Ook de neus is te smal om voor een Fencer door te gaan.

SU24:

su24-1.jpg

MIG23/27:

mig23_2.jpg
von_Preussenzaterdag 19 maart 2011 @ 10:37
Idd, jij hebt toch gelijk, een Su-24 is het niet.

Hier nog een filmpje van het toestel terwijl het neergeschoten wordt, was het een SAM, en zo ja, wat zou het kunnen zijn geweest?

http://nos.nl/l/tcm:5-922475/
Grrrrrrrrzaterdag 19 maart 2011 @ 10:43
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 maart 2011 10:37 schreef von_Preussen het volgende:
Idd, jij hebt toch gelijk, een Su-24 is het niet.

Hier nog een filmpje van het toestel terwijl het neergeschoten wordt, was het een SAM, en zo ja, wat zou het kunnen zijn geweest?

http://nos.nl/l/tcm:5-922475/
Kan er geen brood van bakken, je ziet gewoon ineens een ontploffing en dan de schietstoel...
AchJazaterdag 19 maart 2011 @ 10:50
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 maart 2011 10:37 schreef von_Preussen het volgende:
Idd, jij hebt toch gelijk, een Su-24 is het niet.

Hier nog een filmpje van het toestel terwijl het neergeschoten wordt, was het een SAM, en zo ja, wat zou het kunnen zijn geweest?

http://nos.nl/l/tcm:5-922475/
Geen (manpads)SAM, dan zou je een duidelijk rookspoor richting vliegtuig moeten zien. Gewoon kanonvuur met handsturing, waarvoor hulde. _O_ _O_ _O_
Grrrrrrrrzaterdag 19 maart 2011 @ 11:07
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 maart 2011 10:50 schreef AchJa het volgende:

[..]

Geen (manpads)SAM, dan zou je een duidelijk rookspoor richting vliegtuig moeten zien. Gewoon kanonvuur met handsturing, waarvoor hulde. _O_ _O_ _O_
Ik zie er geen fuck van. Kan het niet gewoon zo zijn dat de piloot het wel gescheten vond en zijn schietstoel gebruikte?

Of dat er iets mis ging met het toestel :D
AchJazaterdag 19 maart 2011 @ 11:11
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 maart 2011 11:07 schreef Grrrrrrrr het volgende:

[..]

Ik zie er geen fuck van. Kan het niet gewoon zo zijn dat de piloot het wel gescheten vond en zijn schietstoel gebruikte?

Of dat er iets mis ging met het toestel :D
Kan ook, maar absoluut geen SAM. Ik gok op oldskool kanonvuur.
Pumatjezaterdag 19 maart 2011 @ 12:09
er is duidelijk ook een impact te zien bij het vliegtuig , kleine vuurontwikkeling.
Ik gok aangezien er geen rooksliert te zien is van whatsoever... oldskoel kanonvuur..

dat is volgens mij best netjes gedaan.... het was al een redelijke kunst om er 1 neer te halen in de tijd van zuigermotoren, laat staan nu ze met jets vliegen
Royyyzaterdag 19 maart 2011 @ 15:40
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 maart 2011 12:09 schreef Pumatje het volgende:
er is duidelijk ook een impact te zien bij het vliegtuig , kleine vuurontwikkeling.
Ik gok aangezien er geen rooksliert te zien is van whatsoever... oldskoel kanonvuur..

dat is volgens mij best netjes gedaan.... het was al een redelijke kunst om er 1 neer te halen in de tijd van zuigermotoren, laat staan nu ze met jets vliegen
De rebellen hebben toegegeven dat het één van hun eigen vliegtuigen was, ze hebben het zelfs per ongeluk neergeschoten :{
jankaas020zaterdag 19 maart 2011 @ 16:16
quote:
Militaire actie tegen Libië begonnen
AMSTERDAM - De internationale militaire actie in Libië is begonnen. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy zaterdag gezegd na afloop van overleg van wereldleiders in Parijs.

© ANP
Sarkozy zei dat Franse troepen al hebben geholpen bij het voorkomen van aanvallen van het leger van de Libische leider Muammar Kaddafi op burgers.
Franse gevechtsvliegtuigen vliegen zaterdag boven Libië. Ze zijn over de oostelijke stad Benghazi gevlogen, waar hevig wordt gevochten tussen rebellen en troepen die trouw zijn aan de Libische leider Muammar Kaddafi.

Dat hebben militaire bronnen gemeld. De gevechtsvliegtuigen zouden voor het uitvoeren van verkenningsvluchten boven Libië zijn vertrokken vanuit Saint-Dizier in het oosten van Frankrijk.
Rutte
Nog dit weekeinde moet de NAVO tot afspraken komen om een vervolg te geven aan de eerste grote stap die Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zullen zetten in acties tegen Libië. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd na afloop van de bijeenkomst in Parijs over Libië.
Nederland dringt erop aan snel knopen door te hakken. Een besluit van de NAVO kan ertoe leiden dat Nederland een verzoek krijgt om bij te dragen aan een actie. Als het zover is, kan Nederland snel reageren.
De NAVO spreekt nu over een bredere inzet van NAVO-landen om de acties te ondersteunen. ''Wij zijn bereid om daar een bijdrage aan te leveren", zei Rutte.
Bron
Cobra4zaterdag 19 maart 2011 @ 17:21
Marinecommissie mag alles zien

De commissie die onderzoek zal doen naar integriteit bij de Marine krijgt toegang tot alle documenten, gebouwen en terreinen die ze nodig vindt. Ook mag ze informatie opvragen bij alle militairen of burgerpersoneel bij Defensie die ze rekevant vindt.

Dat heeft minister Hans Hillen van Defensie bekend gemaakt. De commissie zal uiterlijk 1 juli rapport uitbrengen aan de minister, die dat openbaar maakt en naar de Tweede Kamer stuurt.

Hillen besloot het onderzoek in te stellen nadat opnieuw een affaire bij de Marine in Den Helder aan de oppervlakte was gekomen.

Bron: www.rtvnh.nl
AchJazaterdag 19 maart 2011 @ 19:44
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 maart 2011 12:09 schreef Pumatje het volgende:
er is duidelijk ook een impact te zien bij het vliegtuig , kleine vuurontwikkeling.
Ik gok aangezien er geen rooksliert te zien is van whatsoever... oldskoel kanonvuur..

dat is volgens mij best netjes gedaan.... het was al een redelijke kunst om er 1 neer te halen in de tijd van zuigermotoren, laat staan nu ze met jets vliegen
Het doet mijn Lua hart iig goed.
Pumatjezaterdag 19 maart 2011 @ 21:38
Snap ik... :)
Lightning_NLzondag 20 maart 2011 @ 10:34
Ik snap dat eigenlijk niet...

Hoe kan het je hart goed doen als je iemand doodschiet? Vooral als het, zoals in dit geval, blue on blue is?
Cobra4zondag 20 maart 2011 @ 12:00
Wat ben jij de laatste tijd toch aan het trollen zeg.
Lightning_NLzondag 20 maart 2011 @ 13:19
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 12:00 schreef Cobra4 het volgende:
Wat ben jij de laatste tijd toch aan het trollen zeg.
Hoezo is dat trollen wat ik doe?
RonaldVzondag 20 maart 2011 @ 13:51
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 10:34 schreef Lightning_NL het volgende:
Ik snap dat eigenlijk niet...

Hoe kan het je hart goed doen als je iemand doodschiet? Vooral als het, zoals in dit geval, blue on blue is?
Dezelfde logica als sommigen in het USMC trots waren op het feit dat Lee Harvey Oswald vanuit een onzinnige positie met een slecht wapen een president doodschoot. Hij deed iets dat onmogelijk was, maar hij deed het toch. En hoe kon hij dat? Nou, hij was vroeger een marinier!

En tja, dat hij een president doodschoot.. bijzaak. :')
Pumatjezondag 20 maart 2011 @ 13:58
oehh.. ik denk niet dat LHO dat heeft gedaan.. maar om die discussie te voorkomen :P !
daar zijn andere topics voor ;)
Cobra4zondag 20 maart 2011 @ 14:03
quote:
Op zondag 20 maart 2011 13:19 schreef Lightning_NL het volgende:

[..]

Hoezo is dat trollen wat ik doe?
Omdat hier over de technische aspecten gesproken wordt en jij meteen doordraaft.

Tot er natuurlijk bericht komt dat er iets vernietigd wordt door een heli. Want dan is het natuurlijk wel cool.
Lightning_NLzondag 20 maart 2011 @ 14:07
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 14:03 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Omdat hier over de technische aspecten gesproken wordt en jij meteen doordraaft.

Tot er natuurlijk bericht komt dat er iets vernietigd wordt door een heli. Want dan is het natuurlijk wel cool.
:N

Wat lul jij een poep zeg.
Het doet jouw hart dan zeker ook goed als je misvormde babies geboren in Fukushima ziet over een paar jaartjes?
Cobra4zondag 20 maart 2011 @ 14:08
quote:
Op zondag 20 maart 2011 14:07 schreef Lightning_NL het volgende:

[..]

:N

Wat lul jij een poep zeg.
Het doet jouw hart dan zeker ook goed als je misvormde babies geboren in Fukushima ziet over een paar jaartjes?
:') :O Dank voor de bevestiging van mijn opmerking.
Pumatjezondag 20 maart 2011 @ 14:17
btw, op de amerikaanse site van Wikipedia staat dat wij ook gebruikers zijn van de Tomahawk missile.....

op het plaatje is NL groengekleurd.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tomahawk_missiles

800px-Tomahawk_Operators.svg.png
Cobra4zondag 20 maart 2011 @ 14:19
De plannen van NL om Tomahawks aan te kopen zijn toch al door de shreader gegaan?
Pumatjezondag 20 maart 2011 @ 14:24
ik hoorde er enkele jaren geleden ook een debat over.. volgens mij was dat plan ook van tafel geveegd. Het zou geen verkeerde aankoop zijn.

Tomahawks passen wel in het plaatje van NL.
Lightning_NLzondag 20 maart 2011 @ 14:24
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 14:08 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

:') :O Dank voor de bevestiging van mijn opmerking.
Het is in feite een 1 op 1 vergelijking. Jij ziet dat alleen niet. Jammer joh.
RonaldVzondag 20 maart 2011 @ 14:56
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 14:19 schreef Cobra4 het volgende:
De plannen van NL om Tomahawks aan te kopen zijn toch al door de shreader gegaan?
Klopt, want te offensief voor Nederland :') 'Wij' sturen liever onze vliegers naar plekken waar het gevaarlijk is dan een onbemande ministraaljager.
Ik denk dat het een oud plaatje is, uit de tijd dat Nederland ze nog wilde aanschaffen. In de lijst met operators staan we namelijk niet.
revolutionarymenzondag 20 maart 2011 @ 16:36
Ik las op NOS dat die krengen 4 ton per stuk kosten
Cobra4zondag 20 maart 2011 @ 16:38
quote:
Op zondag 20 maart 2011 16:36 schreef revolutionarymen het volgende:
Ik las op NOS dat die krengen 4 ton per stuk kosten
Yep $560.000
revolutionarymenzondag 20 maart 2011 @ 16:48
en ze schoten gister al 112 kruisraketten af, dat is veel.
AchJazondag 20 maart 2011 @ 17:22
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 10:34 schreef Lightning_NL het volgende:
Ik snap dat eigenlijk niet...

Hoe kan het je hart goed doen als je iemand doodschiet? Vooral als het, zoals in dit geval, blue on blue is?
Het doet me goed in die zin dat men met een stel ouwe kanonnen met ringvizieren in staat is om een jet uit de lucht te knallen ja dat vind ik een knappe prestatie. Ik snap dat het een beetje rauw op jouw vliegerdak valt dat men met obsolete systemen een vliegtuig uit de lucht kan knallen.

Over dat blue on blue kan ik behoorlijk kort zijn, hoe stompzinnig moet je zijn om in een toestel van de "vijand" over een gebied te vliegen wat vergeven is van luchtdoelgeschut. Zeker als je weet dat meer dan de helft (schat ik) geen enkele vorm van elektronische herkenning aan boord heeft en iedereen eyeball mark one moet kijken of het friend or foe is, dan vraag je erom om uit de lucht gehaald te worden.
Cobra4maandag 21 maart 2011 @ 15:16
OM eist werkstraffen voor 'grap' marineschip

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem werkstraffen van dertig en veertig uur geëist tegen zeven bemanningsleden van marineschip Hr. Ms. Johan de Witt. Op de terugweg van anti-piraterijmissie Atalanta voor de Somalische kust, sloten zij een medebemanningslid hardhandig op in een cel. Dat gebeurde 30 juni vorig jaar op de Rode Zee.

De gedupeerde collega werd 's nachts door de zeven aan zijn benen uit bed getrokken en hardhandig geboeid. Hij kreeg een geblindeerde bril en oorkappen op en tape op zijn mond. Hij werd opgesloten in een 'piratencel' en met een kabel aan de vloer vastgeketend. De belagers droegen daarbij bivakmutsen.

Volgens de aanklager is dat strafbare wederrechtelijke vrijheidsberoving. De hele actie duurde kort, maar de marinier had striemen op zijn polsen van de boeien en kwam ook een tijdje lucht te kort. Hij was niet bang geweest, maar had wel geroepen dat zijn collega's moesten stoppen.

De volgende dag deed hij zijn verhaal bij de adjudant, maar hij wilde geen aangifte doen. De commandant van het schip meldde het incident vervolgens wel volgens protocol bij het OM. Volgens de zeven verdachten, tussen de 20 en 29 jaar oud, gaat het om een uit de hand gelopen grap uit verveling na de missie.

De kwestie had met intern tuchtrecht afgedaan kunnen worden, vinden de advocaten. Zij zien in de gang van zaken geen misdrijf dat een strafrechtelijke procedure verdient. Het slachtoffer wilde stoppen als marinier, maar lag wel normaal in de groep, vertelde de adjudant als getuige. Volgens de verdachten is er geen sprake van pesten en werd de marinier willekeurig gekozen omdat zijn hut gunstig ten opzichte van de cel lag. De adjudant gelooft dat ook.

De verdachte bemanningsleden komen uit Schagen, Vianen, Aalsmeer, Hoorn, Broek op Langedijk, Bovenkarspel en Alkmaar. De werkstraf van veertig uur werd geëist tegen een 29-jarige korporaal, omdat hij meerdere was. De andere bemanningsleden, merendeels mariniers, hoorden dertig uur werkstraf tegen zich eisen.

Uitspraak 4 april.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_.html?sn=binnenland
paintmeestermaandag 21 maart 2011 @ 15:27
http://www.noordhollandsd(...)chip-als-liefdesnest

quote:
Marineschip als liefdesnest
Gepubliceerd op 18 maart 11, 15:53 Laatst bijgewerkt op 18 maart 11, 19:01
DEN HELDER - Tegen de (nu ex-)commandant van het marineschip Amsterdam en zijn vrouwelijke hoofd logistieke dienst zijn disciplinaire maatregelen genomen, omdat zij tijdens een anti-piratenmissie bij Somalië aan boord een liefdesrelatie hadden. Wat die maatregel is wil de marine niet zeggen. Beide op dat moment getrouwde marineofficieren hebben inmiddels een walfunctie gekregen. De affaire van de commandant kwam aan het licht toen een bemanningslid zich daarover bij vice-admiraal Matthieu Borsboom beklaagde.

Het bevoorradingsschip zou voor de feestdagen in december in Den Helder terugkeren, maar kreeg een nieuwe taak voor de Afrikaanse kust. Het viel aan boord verkeerd dat de commandant het gezellig had met zijn collega, terwijl de rest het zonder geliefden moest doen.

,,Het was op dat moment geen intieme relatie, maar ontsteeg wel de vriendschappelijke verhoudingen. En dat kan niet aan boord van een oorlogsschip., aldus marinewoordvoerder Jaap Hubbelmeijer. De liefdesrelatie tastte gezag en onafhankelijkheid van de commandant en zijn stafofficier aan. ,,Zij hebben een voorbeeldfunctie. Het gerucht dat de officier dankzij haar relatie met de commandant een gratificatie ontving is onjuist. ,,Ze heeft niets gekregen.
Zie je wel dat we ook lief met elkaar kunnen omgaan op de schepen *;
franske19maandag 21 maart 2011 @ 15:59
quote:
1s.gif Op maandag 21 maart 2011 15:16 schreef Cobra4 het volgende:
OM eist werkstraffen voor 'grap' marineschip

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem werkstraffen van dertig en veertig uur geëist tegen zeven bemanningsleden van marineschip Hr. Ms. Johan de Witt. Op de terugweg van anti-piraterijmissie Atalanta voor de Somalische kust, sloten zij een medebemanningslid hardhandig op in een cel. Dat gebeurde 30 juni vorig jaar op de Rode Zee.

De gedupeerde collega werd 's nachts door de zeven aan zijn benen uit bed getrokken en hardhandig geboeid. Hij kreeg een geblindeerde bril en oorkappen op en tape op zijn mond. Hij werd opgesloten in een 'piratencel' en met een kabel aan de vloer vastgeketend. De belagers droegen daarbij bivakmutsen.

Volgens de aanklager is dat strafbare wederrechtelijke vrijheidsberoving. De hele actie duurde kort, maar de marinier had striemen op zijn polsen van de boeien en kwam ook een tijdje lucht te kort. Hij was niet bang geweest, maar had wel geroepen dat zijn collega's moesten stoppen.

De volgende dag deed hij zijn verhaal bij de adjudant, maar hij wilde geen aangifte doen. De commandant van het schip meldde het incident vervolgens wel volgens protocol bij het OM. Volgens de zeven verdachten, tussen de 20 en 29 jaar oud, gaat het om een uit de hand gelopen grap uit verveling na de missie.

De kwestie had met intern tuchtrecht afgedaan kunnen worden, vinden de advocaten. Zij zien in de gang van zaken geen misdrijf dat een strafrechtelijke procedure verdient. Het slachtoffer wilde stoppen als marinier, maar lag wel normaal in de groep, vertelde de adjudant als getuige. Volgens de verdachten is er geen sprake van pesten en werd de marinier willekeurig gekozen omdat zijn hut gunstig ten opzichte van de cel lag. De adjudant gelooft dat ook.

De verdachte bemanningsleden komen uit Schagen, Vianen, Aalsmeer, Hoorn, Broek op Langedijk, Bovenkarspel en Alkmaar. De werkstraf van veertig uur werd geëist tegen een 29-jarige korporaal, omdat hij meerdere was. De andere bemanningsleden, merendeels mariniers, hoorden dertig uur werkstraf tegen zich eisen.

Uitspraak 4 april.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_.html?sn=binnenland
Op zich een prima training. OM moet hier gewoon helemaal niets over te zeggen hebben imo. Een stel burgers dat gaat oordelen over militairen is sowieso bizar.
Errrwinmaandag 21 maart 2011 @ 16:10
quote:
1s.gif Op maandag 21 maart 2011 15:59 schreef franske19 het volgende:

[..]

Op zich een prima training. OM moet hier gewoon helemaal niets over te zeggen hebben imo. Een stel burgers dat gaat oordelen over militairen is sowieso bizar.
De de militaire kamer van de rechtbank oordeelt, niet het Openbaar Ministerie.
paintmeestermaandag 21 maart 2011 @ 16:11
De militaire kamer heeft 1 militair lid en 2 civiele leden.

tenzij voor het de militaire politierechter komt.
AchJamaandag 21 maart 2011 @ 16:16
quote:
1s.gif Op maandag 21 maart 2011 15:27 schreef paintmeester het volgende:
http://www.noordhollandsd(...)chip-als-liefdesnest

[..]

Zie je wel dat we ook lief met elkaar kunnen omgaan op de schepen *;
quote:
Zij hebben een voorbeeldfunctie. Het gerucht dat de officier dankzij haar relatie met de commandant een gratificatie ontving is onjuist. ,,Ze heeft niets gekregen.
_O- _O- _O-
RonaldVdinsdag 22 maart 2011 @ 09:50
Brief evacuatie Nederlandse Staatsburger uit Sirte

bijlage feitenrelaas evacuatie Nederlandse staatsburger uit Sirte

Behoorlijk samenhangend verhaal. De enige twee dingen die ik niet snap: In het feitenrelaas wordt nergens genoemd wanneer die Zweedse tante nou precies tevoorschijn kwam. Zat zij verstopt tussen de Libiërs of zo? En ik snap niet waarom de commandant zich niet gehouden heeft aan de afspraak om weer weg te vliegen als er meer dan één persoon op het strand zou staan (ook al was het 200m verderop).
m.kdinsdag 22 maart 2011 @ 09:53
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 maart 2011 09:50 schreef RonaldV het volgende:
Brief evacuatie Nederlandse Staatsburger uit Sirte

bijlage feitenrelaas evacuatie Nederlandse staatsburger uit Sirte

Behoorlijk samenhangend verhaal. De enige twee dingen die ik niet snap: In het feitenrelaas wordt nergens genoemd wanneer die Zweedse tante nou precies tevoorschijn kwam. Zat zij verstopt tussen de Libiërs of zo? En ik snap niet waarom de commandant zich niet gehouden heeft aan de afspraak om weer weg te vliegen als er meer dan één persoon op het strand zou staan (ook al was het 200m verderop).
Dat zou heel goed kunnen komen doordat er een menselijke factor in zit, denk dat het erg moeilijk is om iemand achter te laten op die manier.
#ANONIEMdinsdag 22 maart 2011 @ 10:02
Tsja. Er staan natuurlijk een paar vreemde zaken in. Het lijkt er op dat de commandant inderdaad een fout heeft gemaakt, maar de operatie wordt ook een civiele evacuatie genoemd in plaats van een bevrijdingsactie. Hoe kan een operatie uitgevoerd door militairen in een (de facto) oorlogsgebied civiel genoemd worden?
RonaldVdinsdag 22 maart 2011 @ 10:05
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 maart 2011 10:02 schreef Sloggi het volgende:
Tsja. Er staan natuurlijk een paar vreemde zaken in. Het lijkt er op dat de commandant inderdaad een fout heeft gemaakt, maar de operatie wordt ook een civiele evacuatie genoemd in plaats van een bevrijdingsactie. Hoe kan een operatie uitgevoerd door militairen in een (de facto) oorlogsgebied civiel genoemd worden?
Da's vrij eenvoudig: er werd niet op gerekend dat er gevochten zou moeten worden om NN te bevrijden. Het zou een snelle pickup worden, meer niet.
RonaldVdinsdag 22 maart 2011 @ 10:05
Andere vraag trouwens, dit keer van RTL: Wie (her)kent deze munitie?
#ANONIEMdinsdag 22 maart 2011 @ 10:06
Daarbij is dus uitgaan van een 'best case scenario'. Ik neem aan dat dat niet gebruikelijk is binnen Defensie bij een dergelijke operatie?

[ Bericht 11% gewijzigd door #ANONIEM op 22-03-2011 10:06:25 ]
RonaldVdinsdag 22 maart 2011 @ 10:08
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 maart 2011 10:06 schreef Sloggi het volgende:
Daarbij is dus uitgaan van een 'best case scenario'. Ik neem aan dat dat niet gebruikelijk is binnen Defensie?
Binnen de Nederlandse Defensie kiest menliever voor een "quick&dirty" oplossing die snel is uit te voeren, dan voor een "met alle toeters en bellen" oplossing die veel langer duurt om in elkaar te zetten. Dat staat ook min of meer in het verslag: Gelet op de haast en de instabiele situatie is gekozen voor deze oplossing. Ik kan die instelling wel volgen, er was destijds veel te veel onzeker over hoe het liep in Libië. Goede informatie ontbrak en was ook niet snel te regelen, dan moet je roeien met de riemen die je hebt.
#ANONIEMdinsdag 22 maart 2011 @ 10:09
Ik wil trouwens de schuld niet bij het kabinet leggen; het is prijzenswaardig dat ze zich zo sterk hebben gemaakt voor een Nederlands staatsburger. De situatie daar was onvoorspelbaar en kon ieder moment verslechteren, hoewel de Nederlander op dat moment niet in gevaar was. Ook het zonder toestemming binnenvliegen van het Libische luchtruim vind ik in een dergelijke situatie gelegitimeerd.

De grote fout lijkt gemaakt te zijn in de helikopter; de operatie had moeten worden afgebroken conform de afspraken toen de tweede man werd gesignaleerd.
#ANONIEMdinsdag 22 maart 2011 @ 12:03
Volgens Nieuwsuur wist de top van de KM niets van de operatie. Dat is wel heel erg kwalijk.
paintmeesterdinsdag 22 maart 2011 @ 15:31
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 maart 2011 12:03 schreef Sloggi het volgende:
Volgens Nieuwsuur wist de top van de KM niets van de operatie. Dat is wel heel erg kwalijk.
Formeel zit de CZSK top ook niet in de lijn. Als een eenheid op operationele missie gaat dat dan wordt toestemming wordt dit soort operaties (zoals in de reddingsactie) in de CDS lijn gegeven.

Het artikel wekt onterecht de suggestie dat er fouten zijn gemaakt. Die formeel gezien niet hebben plaatsgevonden.

Geloof niet alles wat je leest :O
Cobra4dinsdag 22 maart 2011 @ 15:33
Kamer: volgende week debat evacuatie Libië

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil volgende week dinsdag met premier Mark Rutte en de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie debatteren over de mislukte evacuatieoperatie in Libië. Voor die tijd stellen de fracties eerst nog extra schriftelijke vragen aan het kabinet naar aanleiding van de brief en het feitenrelaas die de bewindslieden maandag over de kwestie naar het parlement hebben gestuurd.

Dat hebben de fracties dinsdag in een interne vergadering besloten. Ze vragen het kabinet alle vragen voor het weekeinde te beantwoorden. Op verzoek van D66, de SP en de PvdA wordt ook geprobeerd de geëvacueerde Nederlander te spreken te krijgen om zijn kant van het verhaal te horen. Dat kan desnoods achter gesloten deuren om te voorkomen dat de naam van de medewerker van het ingenieursbureau Royal Haskoning bekend wordt.

De Kamer wil ook een reactie van het kabinet op het rapport van de commissie van toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (ctivd), die op verzoek van het parlement de gang van zaken na de operatie in Sirte onderzocht. Het kabinet heeft dat rapport inmiddels ontvangen.

Alle fracties hebben nog vragen over de omstreden evacuatiepoging met de Nederlandse marinehelikopter op zondag 27 februari, waarbij de drie bemanningsleden werden gearresteerd. Met name oppositiepartijen als de PvdA, SP en D66 twijfelen sterk aan de noodzaak van de actie.

D66-fractieleider Alexander Pechtold wil ook opheldering over nieuwe informatie, zoals de uitspraak van een Bosnische onderminister dat de Nederlandse evacué had mee gekund met een Bosnisch vliegtuig dat in Sirte landgenoten kwam ophalen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)innenland,buitenland
Cobra4donderdag 24 maart 2011 @ 12:42
Scheuren in huizen door Chinooks
24 mrt. 2011, 11:43


Enkele woningen onder de drukst bevlogen route van vliegbasis Gilze-Rijen vertonen scheuren sinds de komst van de zware Chinook transporthelikopters in 2008. Defensie laat in zeker één geval onafhankelijk onderzoeken of de schade direct is veroorzaakt door trillingen van de helikopters. In een ander geval inventariseren de bewoners de schade.

Er is met bewoners overleg over het herstel en de vergoeding, bevestigde een woordvoerder van de vliegbasis donderdag desgevraagd. „Als we iets kapotmaken, betalen we.”

De beschadigde huizen staan aan de straat Nerhoven in Gilze ten zuidoosten van de vliegbasis. Klachten die Defensie verzamelt over de geluidsoverlast komen vooral uit deze hoek.

In de straat bouwden John en Anneke Vroegop in 1995 een karakteristieke boerderij, speciaal aangepast voor hun gehandicapte dochter. Op wat historische vliegtuigen na werd er destijds nauwelijks gevlogen op de basis. In 1997 kwamen de Apaches, maar de echte ellende begon toen Soesterberg eind 2008 sloot en elf Chinooks en zeventien Cougars op Gilze-Rijen werden gestationeerd. De officieel geregistreerde klachten uit de omgeving van de basis stegen sindsdien van 413 in 2008 tot 1841 vorig jaar.

„Tot 2008 hebben we nooit geklaagd”, zegt Anneke Vroegop. Nu mailt ze elke doordeweekse avond de klachten die haar echtgenoot overdag turft door naar Defensie.

„Maar we zijn niet tegen de vliegbasis. We strijden tegen de vernieling van ons huis”, zegt haar man John.„Het huis staat te trillen als een Chinook met zware hanglading overvliegt. Het huis kan één aardbeving wel hebben maar niet dagelijks”, voegt Anneke toe.

Vorig jaar na terugkomst van hun zomervakantie ontdekte John dat de helft van de badkamertegels los lag. Sindsdien tellen hij en zijn vrouw steeds meer horizontale en verticale scheuren in het hele huis. De zogenoemde schadecommissaris van Defensie laat nu een bouwkundig rapport maken.

De bewoners van Nerhoven denken dat zij de dupe zijn geworden omdat zij in het minst bebouwde gebied bij de basis wonen. „Als ze richting Tilburg vliegen, krijgen ze nog veel meer klachten.”

John: „De verhuizing van alle helikopters naar het dichtbevolkte Gilze-Rijen is een miskleun geweest. Ik verwacht herstel van ons huis en verlegging én respectering van de vliegroutes. Ons huis is onverkoopbaar geworden en onze oude dag staat op het spel.”

Bron: www.telegraaf.nl
hoogvliegerdonderdag 24 maart 2011 @ 12:49
quote:
1s.gif Op donderdag 24 maart 2011 12:42 schreef Cobra4 het volgende:
Scheuren in huizen door Chinooks
24 mrt. 2011, 11:43

„Tot 2008 hebben we nooit geklaagd”, zegt Anneke Vroegop. Nu mailt ze elke doordeweekse avond de klachten die haar echtgenoot overdag turft door naar Defensie.

:') :') :')
Cobra4donderdag 24 maart 2011 @ 12:51
Zweden vloog in het geheim NAVO-agenten

STOCKHOLM - Het neutrale Zweden had tot 1998 een geheime eenheid die NAVO-agenten afzette in de landen van het Warschaupact. Ook werkte het in voorbereiding op een eventuele oorlog met de Sovjet-Unie nauw samen met NAVO-landen Denemarken, Noorwegen en de Verenigde Staten.

Het donderdag gepubliceerde boek Den dolde alliansen (De verborgen alliantie) werpt nieuw licht op de Zweedse defensiepolitiek tijdens de Koude Oorlog. De Zweedse defensiespecialist Mikael Holmström stelde het samen op basis van 150 gesprekken met militairen, diplomaten, politici en andere sleutelfiguren.

Uit de opgetekende verhalen blijkt dat Zweden met een vloot van tien kleine burgervliegtuigen van het type Cessna 's nachts westerse agenten in Rusland bracht. De laatste opdracht zou in 1998 zijn geweest, toen de Sovjet-Unie al lang niet meer bestond en vlak voor de Vliegeenheid-66 wegens geldgebrek werd opgeheven.

Voorts zouden Amerikaanse mariniers bij een eventueel gewapend treffen met het Warschaupact, de alliantie van Oost-Europese landen onder aanvoering van Rusland, worden afgezet rond de Zuid-Zweedse stad Malmö en in het noorden van Zweden. De Amerikaanse luchtmacht zou binnen acht dagen na het uitbreken van oorlog opereren vanaf Zweedse vliegbases.

Bron: www.telegraaf.nl
von_Preussendonderdag 24 maart 2011 @ 13:11
quote:
1s.gif Op donderdag 24 maart 2011 12:51 schreef Cobra4 het volgende:
Zweden vloog in het geheim NAVO-agenten

STOCKHOLM - Het neutrale Zweden had tot 1998 een geheime eenheid die NAVO-agenten afzette in de landen van het Warschaupact. Ook werkte het in voorbereiding op een eventuele oorlog met de Sovjet-Unie nauw samen met NAVO-landen Denemarken, Noorwegen en de Verenigde Staten.

Het donderdag gepubliceerde boek Den dolde alliansen (De verborgen alliantie) werpt nieuw licht op de Zweedse defensiepolitiek tijdens de Koude Oorlog. De Zweedse defensiespecialist Mikael Holmström stelde het samen op basis van 150 gesprekken met militairen, diplomaten, politici en andere sleutelfiguren.

Uit de opgetekende verhalen blijkt dat Zweden met een vloot van tien kleine burgervliegtuigen van het type Cessna 's nachts westerse agenten in Rusland bracht. De laatste opdracht zou in 1998 zijn geweest, toen de Sovjet-Unie al lang niet meer bestond en vlak voor de Vliegeenheid-66 wegens geldgebrek werd opgeheven.

Voorts zouden Amerikaanse mariniers bij een eventueel gewapend treffen met het Warschaupact, de alliantie van Oost-Europese landen onder aanvoering van Rusland, worden afgezet rond de Zuid-Zweedse stad Malmö en in het noorden van Zweden. De Amerikaanse luchtmacht zou binnen acht dagen na het uitbreken van oorlog opereren vanaf Zweedse vliegbases.
Interessante ontwikkelingen m.b.t. de geschiedenis, ook al zou binnen acht dagen na het uitbreken van een oorlog waarschijnlijk weinig meer over zijn om vanaf of om mee te opereren (de Sovjet-strategie bestond er immers uit om meteen met alle wapens aan te vallen en de NAVO met kernwapens te verpulveren).
#ANONIEMdonderdag 24 maart 2011 @ 14:28
quote:
Hillen liet dreigingsanalyse bij helikopteractie Sirte achterwege
door Steven Derix en Danielle Pinedo
Binnenland

De Nederlandse defensietop heeft geen informatie ingewonnen bij de eigen Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) voordat hij groen licht gaf aan de evacuatiepoging in Libië op 27 februari. Dat bevestigen bronnen in Den Haag. Het nalaten van deze gebruikelijke stap bij riskante operaties is een nieuwe aanwijzing dat er fouten zijn gemaakt rond de mislukte helikopteractie, zoals de Kamer vermoedt.

Het kabinet stuurde deze week een brief aan de Kamer over de poging om een Nederlandse ingenieur bij de Libische havenstad Sirte te ontzetten met een helikopter van het fregat Hr. Ms. Tromp. De actie mislukte en de bemanning werd bijna twee weken vastgehouden.

In een feitenrelaas bij de Kamerbrief meldde de regering dat Defensie niet beschikte over inlichtingen over de locatie waar de Nederlander zou worden opgepikt, anders dan uit open bronnen verkregen satellietfotos, kaarten en de informatie van de evacué zelf. Meer concrete inlichtingen waren gelet op de informatiepositie van onder andere de inlichtingendiensten en partners niet beschikbaar.

Volgens bronnen van deze krant heeft de Defensietop echter niet alle inlichtingenkanalen gebruikt. Zo heeft de Directie Operaties geen zogeheten dreigingsanalyse laten opstellen door de MIVD. ,,De MIVD is 24 uur per dag beschikbaar voor dit soort situaties, zegt een ingewijde. Nederland had geen toestemming om het Libische luchtruim binnen te vliegen. De actie moest van tevoren worden goedgekeurd door het kabinet.

De Directie Operaties beschikt sinds enige jaren over een eigen inlichtingencel die opereert onder directe verantwoordelijkheid van commandant der strijdkrachten Peter van Uhm. Mogelijk is deze cel tot de conclusie gekomen dat er niet meer informatie beschikbaar was. Het operatiecentrum op het ministerie van Defensie heeft echter geen contact opgenomen met het MIVD-kantoor op de Frederikkazerne in Den Haag. Volgens een bron had de inlichtingendienst op korte termijn kunnen reageren. Als de dienst zelf geen informatie had gehad, dan hadden zusterdiensten mogelijk wel meer geweten.

Uit het feitenrelaas blijkt dat Defensie vertrouwde op informatie van de evacué, een medewerker van ingenieursbureau Royal Haskoning. Op diens aanwijzing landde de Lynx-helikopter vlakbij een appartementencomplex, dat zwaar werd bewaakt.

De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) heeft de rol van de inlichtingendiensten bij de mislukte evacuatie inmiddels onderzocht. Het rapport ligt bij minister van Defensie Hillen. De Tweede Kamer wil het CTIVD-rapport ontvangen voordat zij debatteert over de mislukte missie bij Sirte, volgende week. Het ministerie van Defensie wil voor die tijd niet reageren.
http://www.nrc.nl/nieuws/(...)ie-sirte-achterwege/

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 24-03-2011 14:28:24 ]
Cobra4donderdag 24 maart 2011 @ 17:39
MIVD blunderde bij evacuatie
24 mrt. 2011, 17:17

De Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) blunderde bij de mislukte evacuatie uit Libië, waarbij drie Nederlandse militairen gevangen werden genomen. Naar nu blijkt vroeg de marine enkele uren voor de operatie om advies van de inlichtingendienst, maar omdat het buitenkantooruren op zondag was, werd dat verzoek niet opgemerkt.

Dat blijkt een verslag van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. De leiding op de Hr. Ms. Tromp diende op zondag 27 februari om 14.18 uur een verzoek in bij de MIVD om inlichtingen.

Dat gebeurde via een beveiligd mailsysteem. Bij de geheime dienst was evenwel niemand die het bericht opmerkte. „Buiten reguliere werkdagen is de MIVD beperkter bezet en vindt geen constante monitoring van de binnenkomende berichten plaats”, aldus de commissie.

Bron: www.telegraaf.nl
Cobra4donderdag 24 maart 2011 @ 19:01
'MIVD en AIVD hadden geen rol bij evacuatie Libië'

Laatst gewijzigd: 24-03-11 18:18

DEN HAAG - De inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD hebben geen rol gespeeld in de afweging om een evacuatie uit te voeren in Libië.

De MIVD was wel om inlichtingen gevraagd over de situatie en omstandigheden, maar voordat het antwoord kwam, werd de evacuatie van een Nederlander in Sirte al in gang gezet.

Dat concludeert de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten in een brief aan minister Hans Hillen van Defensie. De minister heeft de brief donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De MIVD kwam op een later moment met een antwoord maar dat had geen invloed meer in de voorbereiding en uitvoering van de actie met de boordhelikopter van het marineschip Hr. Ms. Tromp.

De evacuatie mislukte toen een regimegezinde eenheid na de landing de bemanning overmeesterde.

Bron: www.nu.nl
AchJadonderdag 24 maart 2011 @ 21:28
MIVD gaf niet thuis voor mislukte evacuatie

DEN HAAG - De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD heeft een verzoek van de Hr. Ms. Tromp om informatie voor een evacuatie uit Libië urenlang niet opgemerkt.

Zonder dat er een advies was, werd de evacuatie op zondag 27 februari in gang gezet met een marinehelikopter. Die mislukte, waarbij drie bemanningsleden en de evacué werden opgepakt.

Dat blijkt uit een brief van de Commissie die toezicht houdt op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Ctivd), die de gang van zaken onderzocht op verzoek van de Tweede Kamer. Minister Hans Hillen van Defensie heeft die brief donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het verzoek aan de MIVD werd om 14.18 uur gedaan, terwijl het besluit om de missie uit te voeren om 15.41 uur werd genomen, waarna de helikopter om 16.15 uur op pad ging.

Pas om 20.00 uur, nadat de evacuatie van een Nederlander uit de havenstad Sirte al was mislukt, meldde Defensie telefonisch aan de MIVD dat er een verzoek lag. Daarna duurde het nog bijna vijf uur voordat er een antwoord kwam, om kwart voor een 's nachts.

Beperkte bezetting

Volgens de Ctivd is er bij de MIVD in het weekend een beperkte bezetting, maar is de MIVD door de Tromp ook niet telefonisch gewezen op het verzoek en de urgentie.

De voorzitter van de Ctivd, Bert van Delden, stelde donderdag dat het gebruikelijk is dat de MIVD bij operaties om advies wordt gevraagd, maar dat er wel omstandigheden kunnen zijn om het advies niet te vragen of niet af te wachten. Van Delden weet ook niet waarom er geen actie is ondernomen toen de MIVD niet reageerde.

Volgens een woordvoerder van Defensie volgt er in het weekend vaak een telefoontje achteraan, maar is dat nu niet gebeurd. Hij wijst erop dat de Tromp vooraf wel inlichtingen kreeg van het operatiecentrum in Den Haag, dat de missie aanstuurde. Bovendien had de MIVD volgens hem toen nog geen echt goede informatiepositie.

In de brief van de commissie staat dat de MIVD enkele dagen ervoor wel een dreigingsanalyse had gemaakt over een beoogde evacuatie uit Misrata. Daarin gaf de dienst onder meer aan dat het ''dreigingsverhogend'' is als er geen toestemming is van Libië om de vlucht uit te voeren. Voor Sirte was evenmin toestemming gevraagd. Een Kaddafi-gezinde eenheid overmeesterde de bemanning na de landing.

Kritiek

In de Tweede Kamer is felle kritiek op minister Hans Hillen. De PvdA, SP en D66 vinden dat het feitenrelaas zoals Hillen en minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) maandag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd, in ieder geval niet klopt.

''Over deze gang van zaken is niets gemeld dus de informatie was onvolledig. De minister heeft hoe dan ook een probleem'', zei SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel. D66-leider Alexander Pechtold dringt erop aan om die reactie nog donderdagavond te krijgen.

Tweede Kamerlid Frans Timmermans van de grootste oppositiepartij PvdA ziet in de brief van de Ctivd zijn idee over een ''foutenfestijn'' bevestigd. Hij vindt het ''onvoorstelbaar'' dat de MIVD de mail met het verzoek niet heeft opgemerkt en dat vervolgens Defensie het verzoek niet nabelt.

Fout

''De MIVD was fout, de Tromp zat fout en ook het operatiecentrum in Den Haag zat fout.'' Ook wees hij erop dat de MIVD wel een inlichtingenpositie had terwijl in het feitenrelaas stond dat dit niet het geval was. De minister heeft volgens hem heel wat uit te leggen.

Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel van regeringspartij CDA vond het te vroeg om een oordeel uit te spreken. Het is volgens hem mogelijk dat de informatie van de MIVD niet is afgewacht vanwege de urgentie. Ormel vindt het geen goede zaak dat de dienst kennelijk moeilijk te bereiken is in het weekend. Hij heeft veel vragen voor Hillen, zei hij.

De Tweede Kamer krijgt naar verwachting vrijdag antwoord van het kabinet op nieuwe vragen die het feitenrelaas van maandag al hadden opgeworpen. Het gaat om 124 vragen, die woensdag ingeleverd moesten worden. Toen was deze informatie van de Ctivd nog niet bekend.

Opschalen

In geval van internationale ontwikkelingen zoals in Libië zou de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD de bezetting moeten kunnen opschalen. Dat zei Wim van den Burg, voorzitter van de militaire vakbond AFMP/FNV, donderdag. Hij reageerde hiermee op het verzoek van de Hr. Ms. Tromp dat de MIVD niet had opgemerkt.

Het verzoek kwam op een zondag en dan is de MIVD beperkt bezet. De evacuatie mislukte en de drie bemanningsleden van de marinehelikopter die de actie uitvoerden, werden gevangengenomen.

Volle sterkte

Van den Burg kan zich voorstellen dat het kantoor van de MIVD niet continu op volle sterkte bezet kan zijn, maar er zou een systeem moeten zijn dat er meer mensen kunnen worden opgetrommeld als het nodig is. ''Dat het niet goed ging, was een leermoment'', aldus de vakbondsvoorzitter.

Jan Kleian, voorzitter van de militaire bond ACOM CNV, vindt de trage reactie op het verzoek van de Hr. Ms. Tromp ''ronduit schandalig''.

''Het kabinet wil een veelzijdige krijgsmacht en dan moet je een inlichtingendienst hebben die adequaat kan reageren op verzoeken om inlichtingen. Het maakt niet of het zondag is. Degene die er zat heeft het mailtje van de Tromp helemaal niet opgemerkt'', aldus Kleian.

nu.nl
AchJadonderdag 24 maart 2011 @ 21:33
Wat weer een geknoei... :X
Moresvrijdag 25 maart 2011 @ 00:39
Ik zou zeggen, bezuinig nog wat meer en de operaties worden nog knulliger, misschien bij de volgende vechtmissies geen wapens meegeven, bespaart in de munitie, of zoals die Sovjets het deden in WOII, één geweer voor zeven man, en erachter een mitraileur neerzetten voor de deserteurs.
TMartinavrijdag 25 maart 2011 @ 00:41
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 maart 2011 00:39 schreef Mores het volgende:
Ik zou zeggen, bezuinig nog wat meer en de operaties worden nog knulliger, misschien bij de volgende vechtmissies geen wapens meegeven, bespaart in de munitie, of zoals die Sovjets het deden in WOII, één geweer voor zeven man, en erachter een mitraileur neerzetten voor de deserteurs.
Je kan zeggen wat je wil, maar op de een of andere manier werkte het kennerlijk wel en zijn ze er groot mee geworden :Y
Moresvrijdag 25 maart 2011 @ 00:49
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 maart 2011 00:41 schreef TMartina het volgende:

[..]

Je kan zeggen wat je wil, maar op de een of andere manier werkte het kennerlijk wel en zijn ze er groot mee geworden :Y
Ga jij eens een boek lezen, wil je :)

Wat is dat nou voor een antwoord? :?
Cobra4vrijdag 25 maart 2011 @ 07:13
Verzoek aan MIVD was voor de zekerheid

DEN HAAG - Het verzoek van Hr. Ms. Tromp aan de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD om informatie over de landingsplaats van de boordhelikopter, was voor de zekerheid. De Tromp wilde extra gegevens om de eigen kennis over gevaren voor het fregat en de boordhelikopter aan te vullen.

Dat heeft minister Hans Hillen (Defensie) donderdag aan de Kamer laten weten in een reactie op een rapport van de commissie die toezicht houdt op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Ctivd). Daarin staat dat de MIVD het verzoek om informatie van de Tromp urenlang niet heeft opgemerkt.

Volgens Hillen is er vervolgens met de evacuatiepoging niet gewacht op de MIVD omdat er contact was met de evacué, de omstandigheden gunstig waren en de Tromp wist welk afweergeschut er was in de buurt van de oppiklocatie. Overigens wordt de MIVD niet voor elke operatie om informatie over mogelijke dreigingen gevraagd.

De MIVD zag de e-mail die de Tromp zondagmiddag had verstuurd maandagmorgen pas. Een antwoord bleef uit omdat de evacuatie bij Sirte al in de soep was gelopen. Het is wel de gewoonte dat de MIVD telefonisch wordt gewaarschuwd dat ze een verzoek om informatie hebben binnengekregen, maar dat is in dit geval achterwege gebleven.

Partijen in de Tweede Kamer maakten zich er al kwaad over dat over deze kwestie niets terug te lezen was in het feitenrelaas over de mislukte evacuatie die de Kamer maandag ontving. Maar volgens Hillen is correspondentie met de MIVD eigenlijk geheim. Alleen in dit geval wilde hij een uitzondering maken, omdat de Kamer erom had gevraagd.

bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)innenland,buitenland
Pumatjevrijdag 25 maart 2011 @ 20:29
even nieuws hier plaatsen wat redelijk ons is voorbijgegaan.

'Interesse legertop NL voor uniform TenCate'
02 maart 2011 14:01 | bnr.nl AMSTERDAM (AFN) - Het Nederlandse leger heeft mogelijk toch belangstelling voor de beschermende stof DefenderM voor de fabricage van uniformen. ,,Wij zijn momenteel in gesprek met de Nederlandse legertop en de reacties zijn positief'', zo liet topman Loek de Vries van producent TenCate woensdag weten bij de presentatie van de jaarcijfers.

Het Nederlandse leger had eerder de uniformen van TenCate's DefenderM getest maar koos voor een goedkopere stof van Chinese makelij, ondanks dat het draagcomfort van DefenderM door militairen als positiever was beoordeeld.

TenCate trok vorig jaar drie prominente adviseurs aan die het bedrijf moesten positioneren op de internationale markt. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer, generaal buiten dienst Dick Berlijn en voormalig topman bij Boeing, Kees Blekxtoon, vormen sindsdien een soort lobbygroep voor TenCate. ,,Zij hebben ons direct met de top van het Nederlandse leger in contact gebracht'', zei de Vries.
Pumatjevrijdag 25 maart 2011 @ 20:35
Scheuren in huizen door Chinooks
24 maart 2011 11:43 | bnr.nl
GILZE (ANP) - Enkele woningen onder de drukst bevlogen route van vliegbasis Gilze-Rijen vertonen scheuren sinds de komst van de zware Chinook transporthelikopters in 2008. Defensie laat in zeker één geval onafhankelijk onderzoeken of de schade direct is veroorzaakt door trillingen van de helikopters. In een ander geval inventariseren de bewoners de schade.

Er is met bewoners overleg over het herstel en de vergoeding, bevestigde een woordvoerder van de vliegbasis donderdag desgevraagd. ,,Als we iets kapotmaken, betalen we.

De beschadigde huizen staan aan de straat Nerhoven in Gilze ten zuidoosten van de vliegbasis. Klachten die Defensie verzamelt over de geluidsoverlast komen vooral uit deze hoek.
Cobra4zaterdag 26 maart 2011 @ 08:38
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 maart 2011 20:35 schreef Pumatje het volgende:
Scheuren in huizen door Chinooks
24 maart 2011 11:43 | bnr.nl
GILZE (ANP) - Enkele woningen onder de drukst bevlogen route van vliegbasis Gilze-Rijen vertonen scheuren sinds de komst van de zware Chinook transporthelikopters in 2008. Defensie laat in zeker één geval onafhankelijk onderzoeken of de schade direct is veroorzaakt door trillingen van de helikopters. In een ander geval inventariseren de bewoners de schade.

Er is met bewoners overleg over het herstel en de vergoeding, bevestigde een woordvoerder van de vliegbasis donderdag desgevraagd. ,,Als we iets kapotmaken, betalen we.

De beschadigde huizen staan aan de straat Nerhoven in Gilze ten zuidoosten van de vliegbasis. Klachten die Defensie verzamelt over de geluidsoverlast komen vooral uit deze hoek.
[DEF] Defensie Nieuws Topic #6

;)
Cobra4zaterdag 26 maart 2011 @ 09:35
'Evacué Libië is gewone werknemer'

ROTTERDAM - De ingenieur van Royal Haskoning die op 27 februari met een helikopter uit Libië moest worden geëvacueerd, is geen spion maar een gewone werknemer die al twee jaar in de haven stad Sirte aan de constructie van een kademuur werkte. Dat heeft Haskoningtopman Erik Oostwegel gezegd tegen NRC Handelsblad in een zaterdag gepubliceerd interview.

Oostwegel wil een einde maken aan alle geruchten die rondgaan over de mislukte evacuatie. De man is een typische ingenieur, die het volgens Oostwegel nogal overdreven vond dat er alleen voor hem een marinehelikopter uitrukte en een duwtje in de rug nodig had om op die manier te worden geëvacueerd.

Ook zegt Oostwegel dat zijn bedrijf geen druk heeft uitgeoefend om Paul (zijn achternaam wordt niet bekendgemaakt) te evacueren. Nonsens. Onze ingenieur is een Nederlands staatsburger die in een penibele situatie zat. Alsof dat niet reden genoeg is. Ik kan mij er ongelooflijk over opwinden dat er de hele tijd wordt gesuggereerd dat wij een bijzondere positie hebben.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)one_werknemer__.html
RonaldVzaterdag 26 maart 2011 @ 21:06
Ben ik nou de enige die het rapport van Haskoning, zoals dat vanavond door RTL werd bekend gemaakt, ziet als een poging tot damage-control door Haskoning? Ik bedoel: inserties en extracties zijn iets wat al jaren door defensie (ook de Marine tbv KMarns) beoefend wordt. Je mag dus aannemen dat ze dat wel zo ongeveer snappen, of dat ze er in ieder geval meer ervaring mee hebben dan één of andere nukubu die tegen zijn wil in opdracht van zijn baas van een strand af wordt geplukt
RonaldVzaterdag 26 maart 2011 @ 21:07
<dubbel>
Cobra4zaterdag 26 maart 2011 @ 23:30
'Heli op verkeerde plek'
26 mrt. 2011, 20:49

HILVERSUM - De helikopter van Defensie die een medewerker van het bedrijf Royal Haskoning kwam evacueren uit Libië landde niet op de vooraf afgesproken plek, maar verderop achter een grote stapel rotsblokken en bovendien in drukker gebied.

Dat blijkt zaterdagavond uit een vertrouwelijk memo waarin het bedrijf en de werknemer verslag doen van de gebeurtenissen bij de mislukte evacuatie op zondag 27 februari. RTL Nieuws heeft het stuk geopenbaard, dat eigenlijk maandag voor de Tweede Kamer vertrouwelijk ter inzage zou liggen. De evacuatie mislukte toen ongeveer dertig gewapende mannen de bemanning van de helikopter overmeesterden.

Kort voor de evacuatie liet Royal Haskoning aan Defensie weten dat zijn werknemer moeilijk de veiligheidssituatie in Libië kon inschatten en alleen aanhangers van de Libische leider Muammar Kaddafi om zich heen had die hem vertelden dat het land veilig was.

Bron: www.telegraaf.nl
Pumatjezondag 27 maart 2011 @ 21:58
kneuzen actie..
te erg voor woorden...
#ANONIEMmaandag 28 maart 2011 @ 12:17
quote:
NAVO tegen verlenging Nederlandse missie Kunduz
28/03/11, 11:45

De NAVO is het niet eens met het plan van Nederland om de politietrainingsmissie in Kunduz uit te breiden en te verzwaren. "De uitbreiding van de training van zes naar acht weken zorgt voor complicaties" zegt kapitein Nicole Ashcroft van de NATO Training Mission-Afghanistan (NTM-A).
"Aanpassing van het trainingscurriculum bedreigt de verdere standaardisering van de training die we proberen te bereiken", aldus Ashcroft maandag in gratis krant De Pers. "We moeten één curriculum houden, met één tijdspad."

UIt gesprekken met NRC Handelsblad was al eerder gebleken dat de NAVO niets voelde voor een verlenging van de missie. Maar het is voor het eerst dat de NAVO zich hier expliciet over uitlaat.

Het kabinet beloofde de Tweede Kamer de basistraining van agenten te verlengen van zes naar acht weken en in het trainingsprogramma mensenrechten en alfabetisering een prominente plek te geven. Met name voor Jolande Sap van GroenLinks was de aanpassing van het oorspronkelijk plan nodig om de trainingsmissie te kunnen steunen.
http://www.trouw.nl/tr/nl(...)-missie-Kunduz.dhtml
Cobra4maandag 28 maart 2011 @ 12:28
quote:
1s.gif Op zondag 27 maart 2011 21:58 schreef Pumatje het volgende:
kneuzen actie..
te erg voor woorden...
Lynx landde op verkeerde plek

Van een onzer verslaggevers
DEN HAAG - De Lynx die zondag 27 februari een ingenieur van Royal Haskoning in Libië probeerde te evacueren, is op honderden meters van het afgesproken rendez-vous geland omdat de crew vanuit de lucht zag dat de Nederlander niet alleen op het strand stond, maar in gezelschap was van een Arabisch ogende man.

De enorm lawaai makende 31 jaar oude helikopter van het voor de kust patrouillerende fregat Hr. Ms. Tromp vloog een aantal keren laag over, daarmee de Libische militairen die vlak bij in een door Gadaffi betaald uitrust-hotel verbleven alarmerend.

Dertig man van de Republikeinse Garde hesen zich uit het zwembad, pakten hun wapens en renden richting de Lynx. Het toestel zou op open terrein bij de afgelegen toegangsweg naar de haven landen, maar zette door de gewijzigde omstandigheden vlak bij het resort en een voortdurend door speciale eenheden bewaakte villa van de Libische leider de wielen aan de grond.

Bron: www.telegraaf.nl
#ANONIEMmaandag 28 maart 2011 @ 12:56
quote:
Het valt wel mee, (b)lijkt nu.

http://www.volkskrant.nl/(...)missie-niet-af.dhtml
Cobra4maandag 28 maart 2011 @ 19:37
Kabinet krijgt garanties Kabul voor missie
Uitgegeven: 28 maart 2011 18:52
Laatst gewijzigd: 28 maart 2011 19:29

DEN HAAG - De Nederlandse politietrainingsmissie naar het Noord-Afghaanse Kunduz kan doorgaan. Dat staat in een brief die het kabinet maandag aan de Tweede Kamer heeft geschreven.

De Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft schriftelijk verzekerd dat de door Nederland opgeleide agenten niet mogen worden ingezet voor offensieve militaire acties.

Volgens het kabinet is met de verzekering voldaan aan de voorwaarde die Nederland stelde, zo schrijven de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken), Hans Hillen (Defensie), Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) in de brief.

Nederland gaat pas op z'n vroegst begin volgend jaar Afghaanse agenten een basistraining geven in de provincie Kunduz. Het Duitse trainingscentrum moet nog uitgebreid worden en is pas in januari 2012 gereed.

Ervaring

Enkele Nederlandse trainers zullen daarom komende zomer enkel richting Kunduz gaan om kennis en ervaring op te doen. Eerder was aangekondigd dat de Nederlandse politietrainingsmissie in mei van start zou gaan.

Er vindt nog overleg plaats over de vraag wat de overige trainers tot aan de jaarwisseling kunnen betekenen voor de Afghanen. Mogelijk worden zij betrokken bij het opstellen van het precieze lesprogramma.

Nederlandse trainers zijn volgens het kabinet vanaf komende zomer in ieder geval wel actief bij het begeleiden van politieagenten die de basistraining al hebben afgerond.

Groenlinks

GroenLinks wilde pas instemmen met de missie als er harde garanties zouden komen over de civiele taken. Die moesten niet alleen gelden tijdens de opleiding en training, maar ook nadat de agenten waren opgeleid. De partij wil niet dat de agenten uiteindelijk gaan meevechten in een strijd van de NAVO tegen de Taliban. GroenLinks is het niet eens met die NAVO-strategie.

De steun van GroenLinks was belangrijk voor het kabinet om een meerderheid in de Tweede Kamer te krijgen voor de missie. Steun van de kleinere oppositiepartijen was nodig, omdat gedoogpartij PVV tegen de uitzending is. Ook de grootste oppositiepartij PvdA is tegen. De Tweede Kamer ging eind januari akkoord met de missie, maar dan moesten wel de garanties op tafel liggen.

GroenLinks reageert maandagavond nog niet op de brief van het kabinet. De Kamerleden zullen zich er eerst intern over buigen en volgens een woordvoerster op z'n vroegst dinsdag reageren.

Www.nu.nl
Cobra4maandag 28 maart 2011 @ 19:41
De brief is, volgens mij, echter nog nergens te lezen.
Clanmaandag 28 maart 2011 @ 20:09
Brief aan Kamer inzake Kunduzmissie

http://media.rtl.nl/media(...)ssie_afghanistan.pdf
Cobra4maandag 28 maart 2011 @ 20:47
"Nederland begint deze zomer hoe dan ook met de praktijkbegeleiding en de aanvullende training door POMLTs in het district Kunduz"

De rest van de brief is dus onnodig gezwets.
Cobra4dinsdag 29 maart 2011 @ 11:31
Vanavond vanaf 1800 uur het Kamerdebat over de mislukte evacuatie. Is te volgen op politiek24.nl
Clandinsdag 29 maart 2011 @ 15:12
Liberation Route gaat internationaal

dinsdag 29 maart 2011 | 07:15 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 29 maart 2011 | 12:09

Bron: De Gelderlander

ARNHEM - De Liberation Route gaat internationaal. De populaire, in de regio Arnhem-Nijmegen bedachte route van musea en luisterkeien waarmee de bevrijding van de regio wordt verbeeld, krijgt navolging in Zuid-Engeland, Parijs, de Ardennen en Berlijn.

Daarmee wordt de volledige route die de bevrijders in 1944 en 45 hebben afgelegd straks in samenhang gepresenteerd. Het project moet deels worden betaald door de Europese Unie en haakt in op het groeiende slagveldtoerisme waarvoor de oorlogsgeschiedenis in hapklare brokken wordt uitgeserveerd.

Clandinsdag 29 maart 2011 @ 17:08
Cobra4dinsdag 29 maart 2011 @ 20:41
Pechtold hekelt 'arrogantie' Hillen

Laatst gewijzigd: 29-03-11 20:08

DEN HAAG – D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold ergert zich aan de houding van Defensie-minister Hans Hillen in de evacuatie-zaak.

Volgens Pechtold legt Hillen bij iedereen de schuld van de mislukte evacuatie van een Nederlander uit het onrustige Libië, behalve bij zichzelf.

"De vleesgeworden arrogantie van een oud-collega", stelt hij dinsdagavond in het debat. "Hij suggereert liever een lek dan geklungel te erkennen."

Volgens Pechtold wijst Hillen naar de commandant van het marinefregat Tromp, naar de MIVD en naar het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Wij zien minister Hillen zijn schouders ophalen en de kritiek bagatelliserend wegwuiven." Pechtold vraagt van de minister tijdens het debat een politiek oordeel over zijn eigen handelen.

Risico's

SP-Kamerlid Harry van Bommel verwijt het kabinet geen goede inschatting van de risico's te hebben gemaakt. "Er was direct levensgevaar. Het is eerder geluk dan wijsheid dat Libische militairen de helikopter niet uit de lucht hebben geschoten."

De Kamer wil van de minister antwoord op de vraag of het daadwerkelijk noodzakelijk was om de gevaarlijke evacuatie-operatie uit te voeren. Veel partijen achten dit op basis van de verkregen informatie niet bewezen.

Volgens PvdA-Kamerlid Frans Timmermans lijkt de actie eerder uitgevoerd 'omdat het kon' en dus niet 'omdat het moest'.

MIVD

Ook vragen veel partijen zich af waarom er geen advies van de militaire inlichtingendienst MIVD is afgewacht over de veiligheidssituatie. Een verzoek voor dit advies is wel gedaan, maar door een keten aan miscommunicatie niet verkregen. Toen het advies uitbleef is toch besloten de actie door te zetten.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel noemt het 'ongewenst' dat er geen navraag bij de MIVD is gedaan, maar wil voor een definitief oordeel de antwoorden van het kabinet afwachten.

Lek

ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind wil van Hillen uitleg over het feit dat de Libische militairen op de hoogte leken van de actie. Dit blijkt uit het feit dat de evacue en de helikopter vrijwel direct werden omsingeld door tientallen militairen. Hillen liet eerder weten dat niet te achterhalen is waar het lek zit.

"Zolang niet duidelijk is hoe deze informatie is gelekt zal dit ook bij toekomstige acties boven de missie hangen", aldus Voordewind. "Die argwaan zal blijven bestaan."

Frans Timmermans gelooft niet in een lek. Volgens hem is het plausibeler dat de militairen van Kadaffi de helikopter simpelweg hebben opgemerkt, nadat hij een tijdje boven de evacuatie-lokatie cirkelde.

Lessen

Ook wil de Kamer van het kabinet weten welke lessen er uit deze zaak getrokken worden. Hillen zal later dinsdagavond aan het woord komen. Ook premier Mark Rutte, minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en vicepremier Maxime Verhagen zijn bij het debat aanwezig.

De minister ligt al wekenlang onder vuur om de mislukte evacuatie-actie. Ondanks eerdere schriftelijke beantwoording is de Kamer nog altijd niet tevreden over de verdediging van de actie door het kabinet.

© NU.nl
Cobra4dinsdag 29 maart 2011 @ 23:21
Hillen betuigt spijt aan helikopterbemanning
29 mrt. 2011, 22:52

Minister Hans Hillen van Defensie heeft „enorme spijt“ voor wat de bemanning van de helikopter is overkomen. „Ze vallen onder mijn verantwoordelijkheid en vanaf het eerste moment heb ik het me persoonlijk zeer aangetrokken”, zei Hillen in het Kamerdebat over de mislukte evacuatie-operatie bij het Libische Sirte eind februari.

Hillen gaf toe dat de drie bemanningsleden in levensgevaar zijn geweest en dat hem dat spijt. Tegelijk zei hij dat ze daar op voorbereid zijn.

Hillen zei dat hij de afgelopen tijd als zwaar heeft ervaren. De gevangenschap van de bemanning greep hem aan. „Het was echt geen aangename tijd.” Hij bedankte de drie bemanningsleden voor hun vakmanschap en de professionaliteit die ze hebben getoond. Hun optreden was in elk opzicht klasse, zei Hillen. „Daar heb ik grote bewondering voor.”

Bron: www.telegraaf.nl
Moreswoensdag 30 maart 2011 @ 17:19
Geheimzinnig transport op de Waal

NIJMEGEN - Een opmerkelijk transport over de Waal onder Nijmegen, dinsdagochtend. Een uit de kluiten gewassen roll on roll off schip dat stroomopwaarts vaart, begeleid door de politie te water. Aan boord: zes Chinook-helikopters. Niet van de Koninklijke Luchtmacht, zo blijkt bij navraag.

De helikopters zijn van het Amerikaanse leger en waarschijnlijk op weg naar een Amerikaanse basis in Duitsland. De Chinooks worden doorgaans gebruikt voor de verplaatsing van troepen en het transport van wapens, proviand en voorraden. Zwaarder materieel kan via een kabel onder het toestel worden vervoerd. De Koninklijke Luchtmacht beschikt over dertien Chinooks.

Bron: http://www.gelderlander.nl/

waal_1774173b.jpg
Cobra4woensdag 30 maart 2011 @ 17:23
Kamer steunt langere missie in Sudan


DEN HAAG - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de vredesmissie van de Verenigde Naties in Sudan. Alleen de PVV, de gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA, stemde woensdag tegen.

De Nederlanders blijven tot uiterlijk half oktober in Sudan. Het gaat om twaalf militaire waarnemers, vijftien politietrainers en enkele staffunctionarissen.

De VN-Veiligheidsraad neemt naar verwachting eind mei een besluit over een nieuwe, vermoedelijk meer civiele vervolgmissie in het Afrikaanse land.

Nederland wil proberen ook daaraan een bijdrage te leveren, liet minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken in een overleg met de Tweede Kamer blijken.

Unmis

De huidige Unmis-missie begon in maart 2005 wegens het conflict tussen de regeringstroepen en rebellen. De stabiliteitsmacht Unmis houdt vooral toezicht op het vredesakkoord, dat dat jaar werd gesloten.

De eerste Nederlandse militairen doen er sinds april 2006 aan mee. Unmis bestaat op dit moment uit 10.400 bewapende militairen, 480 militaire waarnemers en 640 politietrainers. Ruim 3500 civiele medewerkers ondersteunen hen.

De regeringspartijen VVD en CDA en de oppositiepartijen PvdA, SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie vinden het prima dat de Nederlanders het komende half jaar blijven meedoen aan de missie. De PVV vindt het maar niets.

Inpakken en wegwezen

Volgens Tweede Kamerlid Louis Bontes van die fractie worden de doelen van het vredesakkoord niet gehaald, is de Nederlandse bijdrage een druppel op de gloeiende plaat en zijn de Nederlandse politieagenten en marechaussees die er actief zijn, hard nodig in Nederland. ''Inpakken en wegwezen'', aldus Bontes.

Het kabinet besloot begin deze maand ook de inzet van twee officieren aan de VN-vredesmissie in de Sudanese regio Darfur (Unamid) met een jaar te verlengen tot eind maart 2012. De twee zijn echter nog in Nederland, omdat ze nog steeds geen visum hebben.

''Daar wachten ze al enkele maanden op. Dat is frustrerend'', zei minister Hans Hillen van Defensie.

Bron: www.nu.nl
Cobra4woensdag 30 maart 2011 @ 17:25
Door die laatste regel komt de stoom wel uit mijn oren! :(

Als anderen het doen is het frustrerend maar als Hillen het flikt, zoals nu met de bezuiniginsbrief, heet dat grondigheid.
#ANONIEMwoensdag 30 maart 2011 @ 17:29
quote:
1s.gif Op woensdag 30 maart 2011 17:19 schreef Mores het volgende:
Geheimzinnig transport op de Waal

NIJMEGEN - Een opmerkelijk transport over de Waal onder Nijmegen, dinsdagochtend. Een uit de kluiten gewassen roll on roll off schip dat stroomopwaarts vaart, begeleid door de politie te water. Aan boord: zes Chinook-helikopters. Niet van de Koninklijke Luchtmacht, zo blijkt bij navraag.

De helikopters zijn van het Amerikaanse leger en waarschijnlijk op weg naar een Amerikaanse basis in Duitsland. De Chinooks worden doorgaans gebruikt voor de verplaatsing van troepen en het transport van wapens, proviand en voorraden. Zwaarder materieel kan via een kabel onder het toestel worden vervoerd. De Koninklijke Luchtmacht beschikt over dertien Chinooks.

Bron: http://www.gelderlander.nl/

[ afbeelding ]
Waarom vliegen ze niet gewoon naar Duitsland, daar zijn ze toch voor gemaakt zou je denken?
Moreswoensdag 30 maart 2011 @ 17:35
quote:
1s.gif Op woensdag 30 maart 2011 17:29 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Waarom vliegen ze niet gewoon naar Duitsland, daar zijn ze toch voor gemaakt zou je denken?
Misschien dat ze niet over Nederland mogen vliegen?
#ANONIEMwoensdag 30 maart 2011 @ 17:37
Daar krijgen ze geen toestemming voor?
von_Preussenwoensdag 30 maart 2011 @ 18:00
quote:
1s.gif Op woensdag 30 maart 2011 17:29 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Waarom vliegen ze niet gewoon naar Duitsland, daar zijn ze toch voor gemaakt zou je denken?
Mischien kost dat meer centjes? Mischien zijn de toestellen, om welke reden dan ook, niet luchtwaardig?

Laatst zag ik trouwens een foto van een aantal AH-1 Cobra's van het Amerikaanse leger te Valkenburg (bij Leiden), die kwamen terug uit het Golfgebied na de oorlog van 1991, werden per schip naar Nederland gebracht en vlogen van Valkenburg terug naar Duitsland.

Maar dat terzijde, dat kan je echt geen nieuws meer noemen. :P

Hier is die foto, ook met een aantal Apache's in de achtergrond:

http://www.airliners.net/(...)230df86bff33bafc2a0b

[ Bericht 0% gewijzigd door von_Preussen op 30-03-2011 18:17:30 ]
jankaas020woensdag 30 maart 2011 @ 18:20
quote:
Nieuw patrouilleschip loopt thuishaven binnen
30 maart 2011, 16.57 uur
Onder luid gejoel van aspirant-marineofficieren is vanochtend het nieuwe patrouilleschip van de Koninklijke Marine, de Holland, zijn toekomstige thuishaven Den Helder binnengelopen. Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom, onthaalde het Ocean Going Patrol Vessel (OPV) dat deze week aan haar eerste proefvaart begint.

Tijdens deze zogenoemde platformproeftocht wordt de voortstuwing van het schip voor het eerst op zee getest, legt de commandant, kapitein-luitenant-ter-zee Chris van den Berg uit. Van het uitvoeren van een duurvaart, waarbij het schip 4 uur lang op maximaal vermogen vaart, tot het testen van het brandstofverbruik, geluids- en trillingsmetingen en de manoeuvreerbaarheid van het schip. Ook de sensor-, commando- en wapensystemen, de navigatieapparatuur, radars en echolood worden aan uitgebreide tests onderworpen. De Holland is onder meer uitgerust met een 76 mm kanon.

Kritische klant

De verschillende beproevingen worden uitgevoerd door scheepsbouwer Damen Schelde Naval Shipbuilding uit Vlissingen en de Defensie Materieel Organisatie. Van den Berg: Als kritische klant testen wij het product dus op zee, waarbij de werf moet aantonen dat het systeem doet wat wij gevraagd hebben. Mogelijke storingen worden hierbij door de techneuten van de scheepswerf waar mogelijk direct verholpen. Overige gebreken en restpunten worden na de proefvaart in Vlissingen opgelost.

Swings like a lady

Ondanks de gebruikelijke verbeterpunten, is de commandant van het nieuwe patrouilleschip zeer tevreden over de vaarkwaliteiten. Het schip manoeuvreert goed en de reactietijd van de voortstuwing is snel. Dus nautisch gezien ben ik zeer tevreden. Als hij de vaarkwaliteiten van zijn nieuwe schip in één zin moet samenvatten, vervolgt hij met een lach: She swings like a lady.

Vuurdoop
Naast de voortstuwing en scheepssystemen, wordt ook de leefaccommodatie tijdens de proeftocht aan een pittige test onderworpen. Met 50 bemanningsleden en 65 opstappers is dit een mooie vuurdoop, aldus de commandant. Niet alleen voor de logistieke dienst, maar ook voor de kombuis, de aircosystemen, de satellietontvanger, het afvalwaterzuiveringsysteem en de watermaakinstallatie.

Ocean Going Patrol Vessels

De Holland is de naamgever van de Hollandklasse, een serie van 4 Ocean Going Patrol Vessels voor de Koninklijke Marine. Deze 108 meter lange, flexibel inzetbare, patrouilleschepen zijn toegerust voor de bewaking van kustwateren. Naast de nieuwe dreigingen als terrorisme en piraterij, gaat het daarbij ook om het controleren van schepen en antidrugsoperaties. De Holland werd op 2 februari 2010 in Vlissingen gedoopt door Koningin Beatrix. Het schip krijgt het predikaat Harer Majesteits (Hr. Ms.) pas bij de indienststelling.
2410806701.jpg
paintmeesterwoensdag 30 maart 2011 @ 20:11
Dat wordt hoop ik mijn volgende plaatsing ^O^ _O_
Cobra4woensdag 30 maart 2011 @ 20:15
Knus bootje. :)
AchJawoensdag 30 maart 2011 @ 20:38
quote:
1s.gif Op woensdag 30 maart 2011 20:11 schreef paintmeester het volgende:
Dat wordt hoop ik mijn volgende plaatsing ^O^ _O_
Het is gewoon een kutschuit.
paintmeesterwoensdag 30 maart 2011 @ 21:45
quote:
1s.gif Op woensdag 30 maart 2011 20:38 schreef AchJa het volgende:

[..]

Het is gewoon een kutschuit.
o|O je bent gewoon jaloers ~O>
revolutionarymendonderdag 31 maart 2011 @ 02:03
Ik had gelezen dat het de snelheid heeft van een zeeschildpad. Máár het is een mooi schip.
franske19donderdag 31 maart 2011 @ 12:59
quote:
1s.gif Op donderdag 31 maart 2011 02:03 schreef revolutionarymen het volgende:
Ik had gelezen dat het de snelheid heeft van een zeeschildpad. Máár het is een mooi schip.
22 knopen, valt wel mee. Niet zo snel als onze fregatten maar het is dan ook een patrouille schip en geen fregat.
Moreszondag 3 april 2011 @ 20:02
GroenLinks dreigt met intrekken steun missie Kunduz

zondag 3 april 2011 12:52

GroenLinks trekt de steun voor de Nederlandse politietrainingsmissie in het Afghaanse Kunduz in als de voorwaarden die de partij stelde niet worden gehaald. Dat zei GroenLinks-leider Jolande Sap zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Belangrijke voorwaarde voor de steun van GroenLinks voor het kabinetsvoorstel was een langere training van Afghaanse politieagenten. Als het kabinet 'willens en wetens beloften aan de Kamer breekt' over duur en aard van de training, dan zal de steun van GroenLinks voor de missie wegvallen, zei Sap zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Achttien weken
In plaats van acht weken moest die training van politieagenten achttien weken duren volgens de partij. In de training moest volgens GroenLinks aandacht zijn voor bijvoorbeeld vrouwenrechten.

Ook moest er worden gegarandeerd dat de door Nederland opgeleide agenten niet werden ingezet voor paramilitaire operaties.

Dat laatste is volgens Sap echter geen breekpunt voor haar partij om de steun in te trekken.

Meerderheid Kamer
De steun van GroenLinks voor de missie in het noorden van Afghanistan, was noodzakelijk voor een meerderheid in de Tweede Kamer.

De PVV, gedoogpartner van het kabinet, steunde de missie niet. Ook de PvdA weigerde de missie te steunen. Als GroenLinks haar steun intrekt, is er geen Kamermeerderheid meer voor de missie.

Stekker eruit
Deze week bleek dat nog niet alles rond is. Als de toezegginen niet in orde komen, 'heeft het kabinet zijn woord gebroken en heeft het kabinet een probleem,' zei Sap. In januari zei ze al dat dan ' de stekker eruit gaat'. Sap wijst erop dat Nederland in Kunduz - anders dan in Libië - zelf 'aan de knoppen zit' en de organisatie van de training in eigen handen heeft.

Ze pleit voor een 'geconcentreerde, kleine benadering' van de Nederlandse training in Kunduz. Kwaliteit moet boven kwantiteit gaan, meent Sap. 'Ik zeg: kabinet hou je woord en werk er nog wat harder aan.'

Door Arne Hankel

Bron: http://www.elsevier.nl/web/Nieuws.htm
hoogvliegerzondag 3 april 2011 @ 20:43
Twee Somalische piraten omgekomen bij bevrijdingsactie Hr. Ms. Tromp

Het fregat Hr. Ms. Tromp heeft gisteren voor de Somalische kust vuurcontact gehad met een groep verdachte Somalische piraten. De groep wordt vastgehouden aan boord van de Tromp. 2 Somaliërs zijn omgekomen. Een gekaapt Iraans visserschip is bevrijd. Aan Nederlandse zijde is geen sprake van gewonden. De komende dagen vindt nader onderzoek en overleg plaats.
Twee RHIBS varen op de dhow af. Foto: ministerie van Defensie

Gisterochtend zijn tijdens een nadering van een verdacht visserschip twee RHIBs van Hr.Ms. Tromp beschoten. Mariniers op de RHIBs (rigid-hulled inflatable boat) en schutters op de Tromp hebben het vuur beantwoord. Bij een tweede nadering vertrokken 10 Somaliërs met een snelle skiff met het doel te ontkomen. Na het afgeven van waarschuwingsschoten is de vluchtpoging gestaakt en zijn de Somaliërs vastgenomen. Onder hen waren enkele gewonden.

Nadat bleek dat de resterende Somaliërs aan boord van het gekaapte visserschip, een zogeheten dhow, zich over wilden geven, is een boarding-team van de Tromp aan boord gegaan van het verdachte schip. Hierop bevonden zich naast de 16-koppige bemanning, 6 Somaliërs en 2 Somalische doden. Deze 2 zijn waarschijnlijk bij het vuurcontact omgekomen. De 6 verdachten worden samen met de andere 10 vastgehouden. Aan boord van de gekaapte dhow zijn aanwijzingen voor piraterij gevonden.

Tijdens het doorzoeken van de bevrijde dhow werd Hr. Ms. Tromp genaderd door een gekaapt koopvaardijschip met de intentie de net bevrijde dhow te willen kapen. Met een aantal schoten voor de boeg van deze koopvaarder met het kanon vanaf de Tromp is dit voorkomen. De gekaapte koopvaarder is vervolgens omgedraaid richting de ankerplaats waar zij vandaan kwam.
Twee RHIBS houden de skiff aan. Foto: ministerie van Defensie

Alle 16 Somaliërs zijn overgebracht naar de Tromp en worden daar tot nader order vastgehouden. De gewonde Somaliërs krijgen aan boord medische verzorging. De dhow met haar bemanning is in het kielzog en onder bescherming van de Tromp van de kust weg gevaren en heeft assistentie verkregen.

Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) Hr. Ms. Tromp vertrok 7 februari uit Den Helder om deel te nemen aan de antipiraterij-operatie Ocean Shield van de NAVO bij Oost-Afrika. De Tromp beschermt met de andere schepen van Ocean Shield in de Golf van Aden vaartuigen die gebruik maken van een speciale corridor. Daarnaast wordt in het Somalisch bassin gepatrouilleerd om de veiligheid op de scheepvaartroutes te vergroten en piraterij te ontmoedigen en aan te pakken.

bron: www.mindef.nl
Cobra4maandag 4 april 2011 @ 11:08
Derde editie van Veteranendag

ASSEN - De Asser TT-Hall is zaterdag 16 april het decor van de derde Drentse Veteranendag. De bijeenkomst is bedoeld voor alle Drentse veteranen die waar dan ook Nederland hebben gediend. Dat kan zijn tijdens oorlogen, maar ook bijvoorbeeld tijdens vredesmissies. Dat maakt de dag ook zo bijzonder hebben de twee voorgaande edities geleerd. De ontmoeting tussen ouderen die nog in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten en jongeren die bijvoorbeeld recent naar Afghanistan uitgezonden zijn geweest.

Vorig jaar trok de Veteranendag rond de 400 bezoekers. Dit jaar worden er meer belangstellenden verwacht. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso kapel zorgt voor de muzikale omlijsting. De bijeenkomst begint om tien uur.

Bron: www.dvhn.nl
RonaldVmaandag 4 april 2011 @ 17:39
De Chinezen komen! http://china-defense.blogspot.com/2011/04/news-of-day.html
Royyymaandag 4 april 2011 @ 18:14
quote:
Is gepost op 1 april he :P
RonaldVmaandag 4 april 2011 @ 18:28
quote:
1s.gif Op maandag 4 april 2011 18:14 schreef Royyy het volgende:

[..]

Is gepost op 1 april he :P
Doen Chinezen daar ook al aan dan? :?
Pumatjemaandag 4 april 2011 @ 21:44
Chinezen buiten china??? jezus christus dat is nieuws!
paintmeesterdinsdag 5 april 2011 @ 09:25
quote:
Zeemansgraf voor doodgeschoten piraten
04/04/11, 13:08
DEN HAAG - De lichamen van de twee Somalische piraten die waarschijnlijk bij een vuurgevecht met het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Tromp zijn omgekomen, zijn aan de zee toevertrouwd. De commandant van het fregat heeft tot dit zeemansgraf besloten na overleg met Defensie in Nederland.

Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Defensie maandag gezegd. Bij de afweging om tot een zeebegrafenis over te gaan speelden volgens haar verschillende factoren een rol, zoals de hoge temperaturen ter plaatse en de mogelijkheid om de stoffelijke overschotten aan iemand terug te geven. De lichamen van de twee Somaliërs zijn eerst onderzocht voordat ze een zeemansgraf kregen. (ANP)
Over de plint met die handel :W
AchJadinsdag 5 april 2011 @ 09:29
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 april 2011 09:25 schreef paintmeester het volgende:

Over de plint met die handel :W
^O^ Wanneer was de laatste keer dat dat gebeurde???
AchJadinsdag 5 april 2011 @ 09:32
quote:
Tanks Havelte ook onder vuur

ASSEN - Het ministerie van Defensie probeert deze week alsnog 1 miljard euro aan bezuinigingen bijeen te schrapen, zodat vrijdag het kabinet vermoedelijk wel een besluit kan nemen. Het nog langer in onzekerheid laten van de defensiemedewerkers is niet alleen onwenselijk. Het is gewoon fout en getuigt volgens de vakbond VBM|NOV van bijzonder slecht werkgeverschap.

Volgens de meest actuele geruchten zouden alle tanks bij de landmacht verdwijnen. Er nu nog twee tankbataljons. Op de Johannes Postkazerne in Havelte ligt dit jaar precies 20 jaar het 42 tankbataljon. Dit bataljon is uitgerust met Leopard gevechtstanks. Het 59 Tankbataljon zit in 't Harde. De 80 tanks worden nauwelijks ingezet bij missies in het buitenland. De laatste keer was in Bosnië. Nederland kocht in 1979 445 Leopardtanks. Het aantal Nederlandse tanks is na de koude oorlog drastisch verminderd.

Het zou een nieuwe tegenslag zijn voor Drenthe, nu mogelijk ook het luchtmobiele infanteriebataljon in Assen wordt opgeheven of verhuisd en de JWF-kazerne dichtgaat. Het schrappen van F-16-squadrons, het afstoten van de Cougar-helikopters, mijnenjagers en korvetten zouden andere kansrijke projecten zijn. Maar het maken van keuzes blijkt erg lastig, omdat niet altijd de gevolgen duidelijk zijn. Het kabinet nam vrijdag nog geen besluit vanwege 'de zwaarte en complexiteit van de maatregelen'.

De commandanten van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee hebben gezamenlijk per brief bezwaar gemaakt tegen de bezuinigingsplannen van minister Hillen. De drie luitenant-generaals en een vice-admiraal zijn niet bij het maken van de keuzes betrokken geweest. De topmilitairen klagen vooral over het inleveren van zeggenschap over hun personeel.
RTV Drenthe

Kom er maar in Puma!

59 tkbat... :') :') :')

Die zijn in 1993 al bedankt voor de bewezen diensten...
paintmeesterdinsdag 5 april 2011 @ 09:39
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 april 2011 09:29 schreef AchJa het volgende:

[..]

^O^ Wanneer was de laatste keer dat dat gebeurde???
In Nederlandse wateren is het zeemansgraf verboden, volgens mij omdat de Noordzee niet diep genoeg is. Dikke kans dat je stoffelijk overschot in een visnet terecht komt. :'). In internationale wateren is het voor een schip onder Nederlandse vlag wel toegestaan. Het zal dus niet vaak voorkomen, alleen als je het lichaam niet gekoeld kan bewaren enzovoort mag je het overboord zetten.

quote:
De commandanten van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee hebben gezamenlijk per brief bezwaar gemaakt tegen de bezuinigingsplannen van minister Hillen. De drie luitenant-generaals en een vice-admiraal zijn niet bij het maken van de keuzes betrokken geweest. De topmilitairen klagen vooral over het inleveren van zeggenschap over hun personeel.
:X Te gek voor woorden dat deze mannen er niet bij betrokken worden. Hillen zal ze waarschijnlijk niet vertrouwen :') :r
AchJadinsdag 5 april 2011 @ 09:43
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 april 2011 09:39 schreef paintmeester het volgende:

:X Te gek voor woorden dat deze mannen er niet bij betrokken worden. Hillen zal ze waarschijnlijk niet vertrouwen :') :r
Wat ik te gek voor woorden vind is dat de top zich druk maakt over zeggenschap, ze zouden zich druk moeten maken over het inleveren van personeel.
paintmeesterdinsdag 5 april 2011 @ 10:01
Misschien hebben ze het hier over hetzelfde? Als je niet meegnomen wordt in het treintje kan je jezelf ook niet uitspreken en een daadkrachtig signaal geven tegen de bezuinigingen en het gevolgen die deze hebben voor het personeel.

Ik geloof niet dat ze die brief schrijven omdat ze zich op hun pik getrapt voelen dat ze niet in het beslissingsproces worden meegenomen, die mannen zien ook hun onderdelen zware klappen krijgen en eigenlijk kunnen ze er helemaal niets aan veranderen. Ik weet wel zeker dat zij het organisatie en personele belang voor ogen hebben.
Cobra4dinsdag 5 april 2011 @ 10:14
Ik denk dat paintmeester gelijk heeft.
Cobra4dinsdag 5 april 2011 @ 10:26
Militairen mishandelen collega

De marechaussee heeft maandag drie militairen gearresteerd op Legerplaats Oirschot. Ze worden verdacht van mishandeling en vrijheidsberoving van een 18-jarige vrouwelijke beroepsmilitair.

Volgens het Eindhovens Dagblad zou het slachtoffer al ruim een half jaar lang zijn lastiggevallen met pesterijen door verscheidene collega's. Hoe lang dat duurde, hoe zwaar de mishandeling was en of deze seksueel van aard was, wil de marechaussee niet vertellen in het belang van het nog lopende onderzoek.

Bron: www.telegraaf.nl
AchJadinsdag 5 april 2011 @ 10:27
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 april 2011 10:01 schreef paintmeester het volgende:
Misschien hebben ze het hier over hetzelfde? Als je niet meegnomen wordt in het treintje kan je jezelf ook niet uitspreken en een daadkrachtig signaal geven tegen de bezuinigingen en het gevolgen die deze hebben voor het personeel.

Ik geloof niet dat ze die brief schrijven omdat ze zich op hun pik getrapt voelen dat ze niet in het beslissingsproces worden meegenomen, die mannen zien ook hun onderdelen zware klappen krijgen en eigenlijk kunnen ze er helemaal niets aan veranderen. Ik weet wel zeker dat zij het organisatie en personele belang voor ogen hebben.
Ik lees die laatste zin toch anders, maar we gaan het zien.
paintmeesterdinsdag 5 april 2011 @ 10:54
Maar stel jezelf de vraag. Hoeveel zeggenschap heeft de CZSK of de CLAS nu over zijn personeel? Als ze op missie gaan vallen ze onder de CDS. Het personeelsbeleid wordt vastgesteld door de HDP.

Een C-OPCO heeft samen met zijn staf (bijvoorbeeld de Admiraliteitsraad) ook geen zeggenschap (of eindverantwoordelijkheid) over de besteding van financiële middelen. Met de invoering het CDC en de DMO is die verantwoordelijkheid bij de OPCO's weggenomen.

Waar ben je als C-OPCO nu nog commandant van? Waar men vroeger direct zaken deed met de bestuurlijke top zit er nu een laag tussen en de rest van de verantwoordelijkheden is verdeeld onder zielloze (paarse) onderdelen als de DMO en het CDC.

Je kunt dus als C-OPCO geen integrale verantwoordelijkheid nemen omdat je gewoon niet over de tools beschikt om dat te doen. Als je dan ook nog buiten de bezuinigingsoverwegingen wordt gehouden terwijl dit toch mannen zijn met verstand van zaken, dan kan ik mij die brief heel goed voorstellen.

Ik denk dat de laatste zin in het artikel daar over ging. :)

Maar je hebt gelijk als je zegt dat we het eerst maar moeten afwachten. Die brief aan de minister geeft bij mij i.i.g. aan dat onze top niet rusteloos bij de pakken neer gaat zitten en alleen aan het eigen hachje denkt. ^O^
Cobra4dinsdag 5 april 2011 @ 10:57
Nederlandse soldaat na 71 jaar geïdentificeerd


AMSTERDAM - De laatste onbekende soldaat die begraven lag op militair ereveld Grebbeberg in Rhenen is na 71 jaar alsnog geïdentificeerd. De soldaat uit Bornebroek wordt vrijdag met militaire eer herbegraven, meldt het ministerie van Defensie.

De 21-jarige soldaat vocht na de Duitse inval op 10 mei 1940 met zijn eenheid in de Grebbelinie.

Volgens ooggetuigen verliet hij op de derde dag tijdens Duits artillerievuur zijn stelling. Daarna was hij spoorloos. Nu blijkt dat hij al vanaf 1940 naamloos in Rhenen begraven ligt.

Laatste naamloze graf

De Landmacht voerde het onderzoek uit op verzoek van de Oorlogsgravenstichting. Met behulp van een dna-monster dat nabestaanden hadden gestuurd kon het Nederlands Forensisch Instituut de identiteit van de soldaat vaststellen.

Met de identificatie van de soldaat verdwijnt het laatste naamloze graf van het militair ereveld Grebbeberg. De lichamen van vier andere Nederlandse soldaten die in de Gebbelinie hebben gevochten zijn nooit gevonden.

Bron: www.nu.nl
AchJadinsdag 5 april 2011 @ 11:24
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 april 2011 10:54 schreef paintmeester het volgende:
Maar stel jezelf de vraag. Hoeveel zeggenschap heeft de CZSK of de CLAS nu over zijn personeel? Als ze op missie gaan vallen ze onder de CDS. Het personeelsbeleid wordt vastgesteld door de HDP.

Een C-OPCO heeft samen met zijn staf (bijvoorbeeld de Admiraliteitsraad) ook geen zeggenschap (of eindverantwoordelijkheid) over de besteding van financiële middelen. Met de invoering het CDC en de DMO is die verantwoordelijkheid bij de OPCO's weggenomen.

Waar ben je als C-OPCO nu nog commandant van? Waar men vroeger direct zaken deed met de bestuurlijke top zit er nu een laag tussen en de rest van de verantwoordelijkheden is verdeeld onder zielloze (paarse) onderdelen als de DMO en het CDC.

Je kunt dus als C-OPCO geen integrale verantwoordelijkheid nemen omdat je gewoon niet over de tools beschikt om dat te doen. Als je dan ook nog buiten de bezuinigingsoverwegingen wordt gehouden terwijl dit toch mannen zijn met verstand van zaken, dan kan ik mij die brief heel goed voorstellen.

Ik denk dat de laatste zin in het artikel daar over ging. :)
Zou kunnen hoor, we kennen de inhoud van de brief natuurlijk niet en aangezien de media nog wel eens wat zaken uit het verband kunnen rukken... :')

quote:
Maar je hebt gelijk als je zegt dat we het eerst maar moeten afwachten. Die brief aan de minister geeft bij mij i.i.g. aan dat onze top niet rusteloos bij de pakken neer gaat zitten en alleen aan het eigen hachje denkt. ^O^
We gaan het zien. Btw, staat 8 april nog steeds? Heb nog verlof.
Cobra4dinsdag 5 april 2011 @ 11:27
quote:
Op dinsdag 5 april 2011 11:24 schreef AchJa het volgende:

We gaan het zien. Btw, staat 8 april nog steeds? Heb nog verlof.
Het bericht spreekt over vermoedelijk vrijdag.

Ik verwacht opnieuw een uitstel.
paintmeesterdinsdag 5 april 2011 @ 12:36
heb het even na gevraagd bij de CDE, vooralsnog staat 8 april nog steeds. Maar we weten het pas zeker op de dag zelf :{
Cobra4woensdag 6 april 2011 @ 09:44
Kolonel Uruzgan verdacht van mishandeling

Een van de meest veelbelovende landmachtofficieren zou zijn vriendin ernstig mishandeld hebben Hij moet daarom 18 april bij de meervoudige militaire strafkamer van de rechtbank Arnhem voorkomen.

Het gaat om Richard van Harskamp, hoofd opleidingen van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), de voormalige KMA. De kolonel werd landelijk bekend omdat hij commandant was van Task Force Uruzgan 4, toen de zoon van commandant der strijdkrachten Peter van Uhm in Afghanistan sneuvelde. Van Harskamp geldt binnen Defensie als uitmuntend officier en was in de race om generaal te worden. Hij leidde de 42e battlegroup SFIR3 in Zuid-Irak (2004) en stond van januari tot augustus 2008 aan het hoofd van Task Force Uruzgan.

Nu blijkt dat hij tot tweemaal toe door politie en marechaussee is aangehouden na huiselijk geweld. Daarbij werd zijn partner, Annette, slachtoffer in hun woning in Rijen. Het ministerie van Defensie bevestigt het proces tegen de kolonel.

De advocaat van de 48-jarige officier, mr. Michael Ruperti: „Cliënt erkent dat er zaken zijn voorgevallen, maar die hadden met de relatie te maken en hebben niets met zijn werk van doen.”

Bron: www.telegraaf.nl
Cobra4woensdag 6 april 2011 @ 11:49
Reeën op vliegbasis doodgeschoten

Een roedel van twaalf reeën op het terrein van de vliegbasis Eindhoven is afgeschoten. Dat is voor 15 maart gebeurd, zo werd dinsdagavond bekend in een vergadering van de Eindhovense raadscommissie Maatschappij en Cultuur. Een woordvoerder van de gemeente bevestigde een bericht hierover op de website van het Eindhovens Dagblad.

Het afschieten gebeurde op verzoek van het ministerie van Defensie. Aanleiding is een botsing op 3 januari tussen een vliegtuig en een ree. Defensie nam de beslissing wegens de vliegveiligheid. „De botsing in januari was tijdens het taxiën. Je moet er niet aan denken dat zoiets tijdens het opstijgen of dalen gebeurt”, aldus een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht destijds.

Bron: www.telegraaf.nl
Cobra4woensdag 6 april 2011 @ 13:15
70 militairen naar Kunduz

DEN HAAG - Zeventig Nederlandse militairen vertrekken woensdagmiddag vanaf vliegbasis Eindhoven naar de Afghaanse provincie Kunduz om daar de politietrainingsmissie voor te bereiden. De kwartiermakers zullen er werk- en slaapverblijven bouwen voor de militairen en politieagenten die Afghaanse agenten gaan opleiden en begeleiden.

Wanneer de missie precies begint, is nog niet duidelijk. Vanaf de zomer zullen Nederlanders alvast kennis en ervaring opdoen en rekruten begeleiden die al een basistraining achter de rug hebben. Op z'n vroegst begin volgend jaar kunnen Nederlandse trainers een basistraining aan Afghanen geven. Voor die tijd moeten er nog afspraken worden gemaakt over de duur en de inhoud van de training.

Bron: www.telegraaf.nl
LWD-Godiuswoensdag 6 april 2011 @ 15:32
FWIT vliegbasis voor 2011 afgelast

Gepubliceerd op 06 april 2011, 12:39
Laatst bijgewerkt op 06 april 2011, 13:59


LEEUWARDEN - De Fighter Weapon Instructor Training (FWIT) de jaarlijkse internationale opleiding voor straaljagerpiloten op de Leeuwarder vliegbasis - is voor 2011 afgelast. Dat is deze week besloten. Door de inzet van Leeuwarder vliegers en materieel in het buitenland zijn er tussen 2 mei en 15 juli te weinig deelnemers. Dat geldt ook voor andere landen.

Leeuwarden heeft F-16's op de basis Kandahar in Afghanistan voor Enduring Freedom, op Eielson AFB in Alaska voor een oefening en sinds twee weken op de basis Decimomannu op Sardinië staan voor de operaties tegen Libië. Daar zijn respectievelijk dertig, honderd en honderdtwintig militairen bij betrokken.

Over de oefening Frisian Flag van 4 tot en met 15 juli zijn nog geen besluiten genomen. Hieraan doen zeven Poolse en zes Finse straaljagers mee.
Maitjewoensdag 6 april 2011 @ 16:48
Meer militairen vast na mishandeling collega

Uitgegeven: 6 april 2011 14:13
Laatst gewijzigd: 6 april 2011 14:21


OIRSCHOT - De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag en woensdag nog zes militairen van legerbasis Oirschot aangehouden voor de mishandeling en vrijheidsberoving van een 18-jarige vrouwelijke collega.

Onder de arrestanten zijn ook twee leidinggevenden. Zij worden ervan verdacht geen maatregelen te hebben genomen, hoewel ze op de hoogte waren van de strafbare feiten. Maandag werden al drie mannen aangehouden.
De marechaussee begon een onderzoek, nadat het slachtoffer aangifte had gedaan. Meerdere collega's zouden haar sinds september op de kazerne structureel met pesterijen hebben lastiggevallen.

Alle negen verdachten en het slachtoffer maken deel uit van dezelfde eenheid. Woensdag zaten nog drie mannen vast. De leeftijd van de verdachten varieert van 18 tot 25 jaar. Ze komen uit Oirschot, Deurne, Venlo, Aalburg, Den Haag, Rheden, Eersel en Steenbergen.

© ANP

bron: http://www.nu.nl/binnenla(...)ndeling-collega.html
AchJawoensdag 6 april 2011 @ 17:37
Ik ben weer benieuwd wat er uit de hoge hoed komt, eea zal wel weer sterk overdreven zijn.
jankaas020woensdag 6 april 2011 @ 17:49
De televaag heeft ook wat: :')
quote:
Duizenden ontslagen bij Defensie
AMSTERDAM - Door de bezuinigingen bij Defensie zullen duizenden gedwongen ontslagen vallen. Dat melden goed ingevoerde bronnen aan de NOS.


Minister Hans Hillen van Defensie.
Foto: ANP
In alle lagen zullen verdwijnen banen, dus bijvoorbeeld ook onder generaals.
Alle tanks verdwijnen, net als de mijnenjagers en de Cougar-helikopters. Het aantal F-16`s wordt ingekrompen. Naar verluidt zijn Uruzgan-achtige missies niet meer mogelijk.
Minister Hillen wil ook fors snijden in ondersteunende diensten en in staven. Hij had eerder al aangekondigd dat er voor zo'n miljard euro wordt bezuinigd.
Ik geloof er weinig van, maar we zullen zien vrijdag (of anders later... |:( )
Bron
Pumatjewoensdag 6 april 2011 @ 18:13
quote:
1s.gif Op woensdag 6 april 2011 17:37 schreef AchJa het volgende:
Ik ben weer benieuwd wat er uit de hoge hoed komt, eea zal wel weer sterk overdreven zijn.
Jep, ken genoeg van dat soort zaken..

Vrouwen zijn onschendbaar bij Defensie.. echt onschendbaar.
Heb genoeg soortgelijke verhalen om dat te bewijzen die ik helaas hier niet kan posten...

Waar de vrouw de flirtende uitdager was.. mannen gaven reactie.. en die vond de vrouw te veel..waarop alle betrokken mannen ontslagen/overgeplaatsd of vol werden geduwd met spreekverboden en sancties..

Vrouwen bij defensie werkt niet.
Pumatjewoensdag 6 april 2011 @ 18:18
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 april 2011 09:32 schreef AchJa het volgende:

[..]

RTV Drenthe

Kom er maar in Puma!

59 tkbat... :') :') :')

Die zijn in 1993 al bedankt voor de bewezen diensten...
GGggggggggggggggggggggoodver domme,.....

Die achterlijke journalistiek...van de pot getrokken hoofdspons praktijken zijn dit..
ALS je nieuwsgeving verzorgd.. en dat je primaire, enige hoofdtaak is, doe het dan goddomme goed....

Wat een achterlijke kwiebus. Die is waarschijnlijk op een vroege morgen met zijn fiets en extra paar geitenwollensokken naar 1 of andere kazerne gefietst, heeft daar info gewonnen.. op de weg terug al vergeten wat hij eigelijk had gehoord.. en bedacht maar eens over opgeheven tankbataljons te zoeken op I-net.

Daar kwam hij vast en zeker een nummertje en plaatje tegen waar een tank op stond en voila.. meneer maakt er maar een persbericht van.

Kan hier zo moeilijk tegen...alsof het niet belangrijk genoeg is, niet intressant genoeg.

Oh oh wat gaan we dit in de toekomst allemaal een keer kei hard voelen..

Ik kom er wel uit.. ga weer een studie doen.. eigen bedrijf.. en zodra deze titanic genaamd defensie wel en wee op de zeebodem ligt dobber ik met mijn eigen reddingsboei vast wel weer ergens anders aan..
AchJawoensdag 6 april 2011 @ 18:24
quote:
1s.gif Op woensdag 6 april 2011 18:13 schreef Pumatje het volgende:

Jep, ken genoeg van dat soort zaken..

Vrouwen zijn onschendbaar bij Defensie.. echt onschendbaar.
Heb genoeg soortgelijke verhalen om dat te bewijzen die ik helaas hier niet kan posten...
Hoef je mij niet te vertellen, ik ben zelf onderwerp van discussie geweest... inclusief commandanten onderzoek etc.
Pumatjewoensdag 6 april 2011 @ 18:25
hmmm...erg jammer.
vergelijkbaar met mijn voorbeeld?
AchJawoensdag 6 april 2011 @ 18:33
quote:
1s.gif Op woensdag 6 april 2011 18:25 schreef Pumatje het volgende:
hmmm...erg jammer.
vergelijkbaar met mijn voorbeeld?
Nee, geen flirten etc. maar anders. FF in het kort:

AchJa was instructeur WTO KMS.

Miep voldeed niet echt aan de eisen (en dan bedoel ik echt niet)

Miep: Lua is een vrouwonvriendelijk bedrijf.
AchJa: Het zal best, zolang jij niet beter gaat presteren is het endex.
Miep: Dat zullen we nog wel eens zien!
AchJa: Doe je best!

Na twee weken mocht ik bij 2 lkols op het matje komen omdat madam een "klacht" had ingediend bij de raadsvrouw defensie...

Alles is gelukkig met een sisser afgelopen, maar ik kan je verklappen dat ik niet al teveel in te brengen had.
Pumatjewoensdag 6 april 2011 @ 18:49
bekend verhaal, verruil enkel miep voor hele dikke jongen en vrouw onvriendelijk voor Macdonalds en je hebt ongeveer hetzelfde trouma
Smoofiewoensdag 6 april 2011 @ 19:17
Wat vincden jullie nou van die bezuinigingen? Het is toch ongelofelijk? Waarom nog meer bezuinigen op defensie. Het is maar 1 miljard, er is nu al een meevaller van bijna 6 miljard voor volgend jaar, ik snap ook niet dat niemand van de tweede kamer of het kabinet er zich tegen uit spreekt.
Grrrrrrrrwoensdag 6 april 2011 @ 19:19
quote:
1s.gif Op woensdag 6 april 2011 17:37 schreef AchJa het volgende:
Ik ben weer benieuwd wat er uit de hoge hoed komt, eea zal wel weer sterk overdreven zijn.
Zoals alle incidenten bij defensie. Het gaat er allemaal heel gemoedelijk aan toe!
Cobra4woensdag 6 april 2011 @ 21:39
Kamp Kunduz in aanbouw

EINDHOVEN - Luitenant-kolonel Tjeerd Blankestijn, commandant van de kwartiermakers die woensdagmiddag naar Kunduz (Afghanistan) vertrokken, maakt zich geen zorgen over de veiligheid van de Nederlandse militairen. Blankestijn zei dat woensdagmiddag kort voor het vertrek van de militairen op vliegbasis Eindhoven.

De operatie om het Nederlandse kampement voor de politietrainingsmissie in orde te maken neemt ongeveer drie maanden in beslag. „We trekken in bij het kamp van de Duitse militairen. De dreiging van buitenaf zal minimaal zijn. We zijn goed geïnformeerd en goed voorbereid”, aldus Blankestijn.

De zeventig Nederlandse kwartiermakers hebben de opdracht om werk- en slaapverblijven te bouwen voor de militairen en politieagenten die Afghaanse agenten gaan opleiden en begeleiden. Maar ook het aanleggen van communicatiemogelijkheden is onderdeel van de werkzaamheden.

De missie in de Afghaanse provincie begint waarschijnlijk komende zomer. Dan gaan de Nederlandse militairen eerst kennis en ervaring opdoen en rekruten begeleiden die al een basistraining achter de rug hebben. De basistraining aan Afghanen vangt waarschijnlijk pas begin 2012 aan. Voor die tijd moeten er nog afspraken worden gemaakt over de duur en de inhoud van de training.

Bron: www.telegraaf.nl
Cobra4woensdag 6 april 2011 @ 21:40
quote:
Op woensdag 6 april 2011 19:19 schreef Grrrrrrrr het volgende:

[..]

Zoals alle incidenten bij defensie. Het gaat er allemaal heel gemoedelijk aan toe!
:')
AchJadonderdag 7 april 2011 @ 00:28
quote:
6s.gif Op woensdag 6 april 2011 19:19 schreef Grrrrrrrr het volgende:

[..]

Zoals alle incidenten bij defensie. Het gaat er allemaal heel gemoedelijk aan toe!
Nee, absoluut niet. Maar we zijn ondertussen in een fase aanbeland waarbij de waarheid niet eens meer gezegd mag worden. Als ik van een kerel vind dat hij niet voldoet krijgt hij een trap mee en mag hij zijn heil ergens anders zoeken en daar wordt niet moeilijk over gedaan. Als ik hetzelfde bij een vrouw doe dan mag ik hakken maken bij de baas en uitleg geven.
paintmeesterdonderdag 7 april 2011 @ 01:16
Man we hebben hier vrouwelijke wachtsofficieren gehad die jankend de brug af lopen tijdens manoeuvreerrol omdat ze de druk niet aan kunnen. Wordt met de mantel der liefde bedekt. Doe je als man dat ben je gewoon endex hoor.

Vrouwen bij Defensie hebben een uitzonderingspositie.. :r
En het is net wat Achja zegt, als er een klacht tegen je wordt ingediend heb je als vent maar weinig in te brengen... Toon maar aan dat je niets gedaan heb... :')
Cobra4donderdag 7 april 2011 @ 19:11
Zeven militairen geschorst vanwege pesterijen

OIRSCHOT - Zeven van de tien militairen van legerplaats Oirschot, die afgelopen week zijn aangehouden voor de mishandeling en vrijheidsberoving van een 18-jarige vrouwelijke collega, zijn per direct geschorst. Defensie gaat verder met het onderzoek. Drie van de aangehouden militairen treft geen blaam. Dat heeft een woordvoerder van Defensie donderdag gezegd.

De zaak kwam aan het rollen nadat de vrouwelijke militair zich had ziek gemeld. In gesprekken met haar commandant kwamen de structurele pesterijen naar boven. De commandant deed aangifte, waarna de Koninklijke Marechaussee een onderzoek is begonnen.

Alle militairen en het slachtoffer maken deel uit van dezelfde eenheid. Wie van de tien militairen nog verdacht is, wil de woordvoerder niet kwijt.

bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_.html?sn=binnenland
Thaboeldonderdag 7 april 2011 @ 23:41
Kom op zeg... Heb je rood haar ben je 'die rooie' ik was 'de treinkaper' Met die onzin leer je leven en maakt je weerbaarder!!

Nou weten we niet echt wat er gebeurt is natuurlijk. Maar het gaat er bij def gewoon wat rauwer en harder aan toe. Kan je er niet tegen? Daar is de poort en kom niet meer terug!
#ANONIEMdonderdag 7 april 2011 @ 23:50
Bedankt voor dit verhelderende inzicht. Goed om te weten dat jij precies weet te vertellen wat daar heeft gespeeld.
jankaas020vrijdag 8 april 2011 @ 12:57
quote:
1s.gif Op donderdag 7 april 2011 23:50 schreef Sloggi het volgende:
Bedankt voor dit verhelderende inzicht. Goed om te weten dat jij precies weet te vertellen wat daar heeft gespeeld.
quote:
1s.gif Op donderdag 7 april 2011 23:41 schreef Thaboel het volgende:
Kom op zeg... Heb je rood haar ben je 'die rooie' ik was 'de treinkaper' Met die onzin leer je leven en maakt je weerbaarder!!

Nou weten we niet echt wat er gebeurt is natuurlijk. Maar het gaat er bij def gewoon wat rauwer en harder aan toe. Kan je er niet tegen? Daar is de poort en kom niet meer terug!
:W
Cobra4vrijdag 8 april 2011 @ 12:58
Nederlandse F-16 landt op buik in België


CHARLEROI/DEN HAAG - Door een verkeerde landing op de luchthaven van Charleroi in België heeft een Nederlandse F-16 vrijdagochtend het vliegverkeer verstoord.

De straaljager, die afkomstig is van vliegbasis Volkel, raakte beschadigd waardoor kleine brokstukken op de landingsbaan terechtkwamen. Ook lekte de F-16 brandstof, meldden Vlaamse media.

De piloot is ongedeerd, zei een woordvoerder van de Nederlandse luchtmacht. Het vliegverkeer is enkele uren gestremd. Aankomend vliegverkeer wordt omgeleid naar Luik. Uitgaande vluchten worden vertraagd of geannuleerd.

Schade

Het toestel was in Charleroi voor een onderhoudsbeurt bij vliegtuigbouwer Sabca. Bij een doorstart tijdens een testvlucht ging het mis en kwam de F-16 op z'n buik terecht, aldus de zegsman van de luchtmacht.

Over de omvang van de schade kon hij nog niets zeggen. De precieze oorzaak wordt onderzocht. Het gaat om een F-16 die bestemd is voor verkoop aan Chili.

Bron: www.nu.nl
Druidvrijdag 8 april 2011 @ 13:07
da's er vast 1 :')
#ANONIEMvrijdag 8 april 2011 @ 13:23
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 april 2011 12:57 schreef jankaas020 het volgende:

[..]



[..]

:W
Ik lees daar: 'we weten niet wat er gebeurd is, maar ze moet zich niet aanstellen.'

Tja. Met zo'n instelling...
Boltervrijdag 8 april 2011 @ 13:42
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 april 2011 12:58 schreef Cobra4 het volgende:
Nederlandse F-16 landt op buik in België

CHARLEROI/DEN HAAG - Door een verkeerde landing op de luchthaven van Charleroi in België heeft een Nederlandse F-16 vrijdagochtend het vliegverkeer verstoord.

De straaljager, die afkomstig is van vliegbasis Volkel, raakte beschadigd waardoor kleine brokstukken op de landingsbaan terechtkwamen. Ook lekte de F-16 brandstof, meldden Vlaamse media.

De piloot is ongedeerd, zei een woordvoerder van de Nederlandse luchtmacht. Het vliegverkeer is enkele uren gestremd. Aankomend vliegverkeer wordt omgeleid naar Luik. Uitgaande vluchten worden vertraagd of geannuleerd.

Schade

Het toestel was in Charleroi voor een onderhoudsbeurt bij vliegtuigbouwer Sabca. Bij een doorstart tijdens een testvlucht ging het mis en kwam de F-16 op z'n buik terecht, aldus de zegsman van de luchtmacht.

Over de omvang van de schade kon hij nog niets zeggen. De precieze oorzaak wordt onderzocht. Het gaat om een F-16 die bestemd is voor verkoop aan Chili.

Bron: www.nu.nl
Geen noodlanding dus maar door z'n pootjes gezakt :{ Slordig of ergens een landingsstrut niet goed gelocked?

edit: neuswiel ingeklapt. Nja, was er iig eentje voor Chili :P.

[ Bericht 4% gewijzigd door Bolter op 08-04-2011 14:38:51 ]
LWD-Godiusvrijdag 8 april 2011 @ 17:16
Opluchting: vliegbasis Leeuwarden houdt twee squadrons

quote:
Gepubliceerd op 08 april 2011, 16:41

LEEUWARDEN De omvangrijke bezuinigingen op het Nederlandse leger treffen de vliegbasis Leeuwarden maar in beperkte mate.

De beide squadrons F16's blijven op' Leeuwarden. Het luchtmachtpersoneel, dat vrijdagmiddag is ingelicht, heeft opgelucht gereageerd.

Wel verliest de vliegbasis dertig bewakers en gaan tachtig onderhoudmedewerkers naar Woensdrecht. Op de vliegbasis werken in totaal bijna 1100 mensen. De bezuinigingen op de luchtmacht treffen wel de vliegbasis Volkel. Hier verdwijnt een squadron van achttien jachtvliegtuigen.
Cobra4vrijdag 8 april 2011 @ 20:13
Dode na schietpartij in Britse onderzeeër

LONDEN - De Britse politie heeft een man aangehouden die zou hebben geschoten aan boord van een onderzeeër. Eén persoon is om het leven gekomen, een ander raakte zwaargewond.

Dat meldt CNN.

De onderzeeër lag aangemeerd in de haven van de Britse stad Southampton toen de man begon te schieten. De politie onderzoekt nog waarom de man tot zijn daad kwam. Een woordvoerder van de politie benadrukte dat de schietpartij niets met terrorisme te maken heeft.

De 7500 ton zware HMS Astute is sinds augustus actief voor de marine en draagt geen kernwapens. Het schip, dat het Schotse Faslane als thuisbasis heeft, was voor het eerst in Southampton. Aan boord waren 98 personeelsleden.

Bron: http://www.nu.nl/buitenla(...)itse-onderzeeer.html
jankaas020zaterdag 9 april 2011 @ 13:08
Gemengde gevoelens bij thuiskomst marineschip

DEN HELDER - De terugkeer van het marineschip Hr. Ms. De Ruyter in thuishaven Den Helder is zaterdagmorgen vroeg gepaard gegaan met gemengde gevoelens.

Volgens de Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom wordt de vreugde over de thuiskomst overschaduwd door de aangekondigde bezuinigingen op Defensie.
Volgens Borsboom krijgt de marine bij de bezuinigingsoperatie behoorlijk harde klappen. Een kwart van de gevechtskracht op zee zou worden ingeleverd.

Volgens de commandant zou er geen enkel marineschip uit de vaart moeten worden genomen, omdat de marine het werk nu al niet aan kan. Borsboom vertelde dat hij de bemanning van de De Ruyter vrijdag persoonlijk van de forse bezuinigingen op de hoogte heeft gesteld.

Militair argument
De marinecommandant zei dat hij persoonlijk ''baalde'' dat de krijgsmacht zoveel moet inleveren. ''Er is geen enkel militair argument voor te bedenken. Het komt alleen omdat het geld op is.'' Borsboom hoopt dat de Tweede Kamer nog kritisch naar de plannen gaat kijken.
De commandant zei ook dat het marineschip een ''fantastische missie'' heeft volbracht en dat de bemanning nu van een welverdiend verlof mag genieten.

Medaille
Minister Hans Hillen van Defensie heeft naderhand samen met commandant Borsboom de medaille voor vredesoperaties uitgereikt aan de commandant van het schip, kapitein-luitenant-ter-zee Richard Keulen. Hillen had geen zin om het over de bezuinigingen te hebben.
''Dat heeft u van uw commandant gehoord. Het is mooi weer en een dag van blijheid.'' De minister roemde de bemanning van het schip voor de goede missie.

bron
Thaboelzaterdag 9 april 2011 @ 15:29
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 april 2011 13:23 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Ik lees daar: 'we weten niet wat er gebeurd is, maar ze moet zich niet aanstellen.'

Tja. Met zo'n instelling...
ja?
revolutionarymenzaterdag 9 april 2011 @ 20:27
quote:
Venezuela heeft tussen 2005 en 2010 voor 4,4 miljard dollar aan Russische wapens gekocht. De balans is langzaam aan het omslaan; waar de Nederlandse krijgsmacht een aantal jaar terug de eilanden zeker zou kunnen heroveren. Is dat nu steeds meer de vraag of en tegen welke prijs dat gaat lukken. Verdere bezuinigingen op de Nederlandse Defensie zouden snode plannen van Venezuela behoorlijk kansrijk maken.
Ik hou ze in de gaten via mijn laptop :7

Misschien heeft 1 van jullie deze site wel is gedumpt hier maar ik doe het nog een keer voor de zekerheid. http://www.marineschepen.nl/dossiers/dossiervenezuela.html
Bolterzaterdag 9 april 2011 @ 21:20
Weet iemand eigenlijk welk type onbemand toestel er gaat worden aangeschaft?
AchJazaterdag 9 april 2011 @ 22:27
quote:
1s.gif Op zaterdag 9 april 2011 21:20 schreef Bolter het volgende:
Weet iemand eigenlijk welk type onbemand toestel er gaat worden aangeschaft?
Is bij mijn weten nog niet bekend, maar NLD kennende zal het wel iets van EADS gaan worden. Misschien de Talarion?
Bolterzaterdag 9 april 2011 @ 22:33
quote:
1s.gif Op zaterdag 9 april 2011 22:27 schreef AchJa het volgende:

[..]

Is bij mijn weten nog niet bekend, maar NLD kennende zal het wel iets van EADS gaan worden. Misschien de Talarion?
Ik geloof dat ze er juist in de VS mee wilde gaan oefenen, dus ik nam aan dat ze dan ook wel voor wat Amerikaans spul gingen. Ik vond het iig raar dat ze wisten te vermelden dat het "grote UAVs" waren maar geen type of iets dergelijks vermelden.
RonaldVzondag 10 april 2011 @ 00:38
Het worden verkenningskisten, dus ik denk dat het Global Hawks worden. Die mogen hier inderdaad niet vliegen, omdat het behoorlijk grote kisten zijn die dwars door civiel luchtverkeer denderen. De Duitsers hebben ze ook gekocht, en ik geloof dat die ze ook in de VS laten. Voor Europa heten ze trouwens Eurohawk.
RonaldVzondag 10 april 2011 @ 01:01
OK, correctie op die post. Het leek me al zo'n grote bak, die Global Hawk, maar gegeven het feit dat we ze in de VS laten, en de andere kandidaten Israelische kisten waren, ga ik er maar vanuit dat het een MQ-9 Reaper wordt. Tenminste: De MQ-9, de IAI Heron en de Elbit Hermes waren de kandidaten in 2004
Essesmaandag 11 april 2011 @ 20:07
quote:
Mogelijk Nederlandse troepen naar Misurata
Uitgegeven: 11 april 2011 18:59
Laatst gewijzigd: 11 april 2011 19:01
AMSTERDAM - Mogelijk gaat Nederland deelnemen aan een humanitair-militaire missie in Libië. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag.
© AFP

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat dit nog niet aan de orde is, omdat er nog geen verzoek ligt van de Verenigde Naties.

Als de VN de Europese Unie verzoekt om burgers in de zwaar belegerde stad in het westen van Libië te hulp te schieten, dan zou dit gedaan moeten worden door de Europese snelle interventiemacht.

Nederland geeft de eerste helft van dit jaar leiding aan een van de twee battlegroups waaruit die interventiemacht bestaat. Zo'n 1200 Nederlandse militairen zijn beschikbaar.

Ministers

De Europese ministers van buitenlandse zaken vergaderen dinsdag in Luxemburg over de missie in Libië. Een humanitair-militaire missie houdt niet in dat grondtroepen zich in het conflict gaan mengen. Wel moet het kabinet voordat Nederland kan meedoen een zogeheten artikel 100-brief naar de Kamer sturen.

Profiel Libië

Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over Libië via NUlive
http://www.nu.nl/algemeen(...)epen-misurata--.html
Cobra4maandag 11 april 2011 @ 20:09
Yeah!! :')
AchJamaandag 11 april 2011 @ 20:11
Heuy!!! Daar is wel geld voor *O* *O* *O*
Essesmaandag 11 april 2011 @ 20:19
Maar Defensie moet haar wensen bijstellen!
AchJamaandag 11 april 2011 @ 20:21
quote:
1s.gif Op maandag 11 april 2011 20:19 schreef Esses het volgende:
Maar Defensie moet haar wensen bijstellen!
Nee! we spelen nog steeds Champions League! Welliswaar met 2 reservespelers, maar toch.
Rave_NLmaandag 11 april 2011 @ 20:25
quote:
Op maandag 11 april 2011 20:21 schreef AchJa het volgende:

[..]

Nee! we spelen nog steeds Champions League! Welliswaar met 2 reservespelers, maar toch.
Willem II speelde pakweg 10 jaar geleden ook CL...

Wat wanbestuur en geldgebrek al niet kan doen..
Essesmaandag 11 april 2011 @ 20:28
quote:
1s.gif Op maandag 11 april 2011 20:25 schreef Rave_NL het volgende:

[..]

Willem II speelde pakweg 10 jaar geleden ook CL...

Wat wanbestuur en geldgebrek al niet kan doen..
Hear hear ;)
AchJamaandag 11 april 2011 @ 20:28
Cobra4woensdag 13 april 2011 @ 04:18
D66 en CDA: gelijke rechten voor alle werknemers

Niet alle werknemers in Nederland hebben dezelfde rechten. Dit willen D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya en CDA-Kamerlid Eddy van Hijum veranderen. Vandaag bieden ze een initiatiefwet aan voor behandeling in de Tweede Kamer, die de arbeidsrechten van werknemers en ambtenaren gelijk trekt. “Een secretaresse bij een ministerie en een secretaresse bij een bank moeten dezelfde rechten hebben. Helaas is het nog niet zo. Hoog tijd om dit te veranderen,’ aldus Koser Kaya. De Kamer buigt zich vanaf vandaag over het D66-CDA voorstel voor gelijke werknemersrechten. Van Hijum merkt op dat de publieke sector zijn werkgeversrol ook serieuzer moet gaan nemen. “We willen een kwalitatief goede overheid. Daar hoort een professionele arbeidsrelatie bij. In de nieuwe wet is er meer ruimte voor maatwerk, maar ook voor de bonden.”

Rechtspositie

De speciale rechtspositie van ambtenaren stamt uit 1929. De gedachte achter was dat aan het beroep van ambtenaar bijzondere eisen gesteld werden omtrent dienstbaarheid, inzetbaarheid en integriteit. In de loop van de afgelopen decennia is de arbeidspositie van ambtenaren steeds meer genormaliseerd. Zo mogen veel ambtenaren nu bijvoorbeeld staken, worden er CAO’s afgesloten en is de sociale zekerheid verbeterd. De laatste stap, het normaliseren van de rechtspositie, is nog niet genomen. Deze wet voorziet daarin.

Hervormen

Het wetsvoorstel is het sluitstuk van een omvangrijk juridisch proces om de overheid te flexibiliseren en de doorstroom tussen de private en publieke sector te bevorderen. Koser Kaya: “De overheid werkt hiermee beter. Niet alleen de doorstroom tussen private en publieke sector wordt makkelijker, maar ook binnen de overheid zelf wordt het eenvoudiger van baan naar baan te gaan.”

Beschermingsregels

Als de wet wordt aangenomen, gaat de nieuwe rechtspositie vanaf 2015 in. Militairen en rechters vallen niet onder deze nieuwe regeling. Dit om de onafhankelijk in hun handelen te kunnen garanderen. “Bovendien hebben bijvoorbeeld militairen uit de krijgsmacht wel echt een andere arbeidsverhouding. Zij mogen niet staken, en moeten op elk moment inzetbaar zijn. Dat vergt volgens ons dan toch een aparte rechtspositie,” aldus Van Hijum.

Bron: www.d66.nl
von_Preussenwoensdag 13 april 2011 @ 22:00
Voor de Duitssprekers onder ons hier een grappig artikel over de leiding van het Russische leger die zich beklaagt over de erbarmelijke kwaliteit van de nationale defensieproducten, hij zou liever de Leopard 2 willen hebben. Nou Hillen, is dat niet je kans om voor de Nederlandse Leopards nog een paar centen te vangen?

Hier het artikel, mocht je behoefte hebben aan een beknopte vertaling dan laat het me weten. De opmerkelijkste punten heb ik uiteengezet.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,756334,00.html

quote:
Heereschef Alexander Postnikow klagte zuletzt, die Produktqualität von Russlands Waffenschmieden liege nicht nur hinter Nato-Standards zurück, sondern werde sogar von China übertroffen. Der T-90, wetterte der General, sei nur die "17. Modifikation des sowjetischen T-72" den Russland bereits seit 1972 produziert. Dann lobte der Militär, der kurz zuvor zu Gesprächen in Berlin geweilt hatte, den deutschen Leopard-II-Panzer.

CDS Alexander Postnikov beklaagde zich erover dat de kwaliteit van Russische wapens niet alleen ver achter NATO-standaards lag, maar zelfs door de Chinezen wordt overtreffen. De T-90 is niet meer dan de 17. uprade van de T-72, die sinds 1972 wordt geproduceerd. Toen was de Russische CDS, die kort daarvoor in Berlijn was voor gesprekken, de Duitse Leopard II.

Auch weil jahrelang auf Investitionen in Fabriken und die Entwicklung moderner Technologien verzichtet wurde, können Russlands Rüstungsschmieden mit den rasant wachsenden Ambitionen der russischen Führung nicht mehr Schritt halten.

Neben 600 neuen Flugzeugen will Russland auch 100 Kriegsschiffe, 1000 Helikopter und acht Atom-U-Boote der "Borei"-Klasse in Dienst stellen.
Ook omdat jarenlang niet is geinvesteerd in fabrieken en de ontwikkeling van moderne technologiën, kan de Russische defensie-industrie het ambitieniveau van de politiek niet bijhouden.

Naast 600 nieuwe vliegtuigen wil Rusland ook 100 oorlogsbodems, 1000 helicopters en acht nuclaire onderzeeboten van de "Borei"-klasse in dienst stellen.

Deshalb kann man seit zwei Jahren auf internationalen Rüstungsmessen ein interessantes Phänomen beobachten: Hochrangige russische Militärs statten den Ständen der eigenen Hersteller meist nur Höflichkeitsbesuche ab, um dann weiterzueilen zu Ausstellern aus dem Ausland.

Daarom kan men sinds twee jaar op internationale wapenbeurzen een interessant feit zien, nadat hooggeplaatste Russische officieren formele bezoeken aan de "eigen" bedrijven hebben gedaan gaan ze met gezwinde spoed naar de bedrijven uit het buitenland (lees: westen).
BeffJeckwoensdag 13 april 2011 @ 22:03
quote:
1s.gif Op donderdag 7 april 2011 00:28 schreef AchJa het volgende:

[..]

Nee, absoluut niet. Maar we zijn ondertussen in een fase aanbeland waarbij de waarheid niet eens meer gezegd mag worden. Als ik van een kerel vind dat hij niet voldoet krijgt hij een trap mee en mag hij zijn heil ergens anders zoeken en daar wordt niet moeilijk over gedaan. Als ik hetzelfde bij een vrouw doe dan mag ik hakken maken bij de baas en uitleg geven.
Zoals bij elke overheidsorgaan!
Cobra4donderdag 14 april 2011 @ 10:26
ChristenUnie neigt naar kleinere missie Kunduz

DEN HAAG - De ChristenUnie wil van het kabinet harde toezeggingen dat de rekruten in Kunduz 18 weken opleiding krijgen. Lukt dat niet, dan moet de missie verkleind worden.

“Liever minder, maar verantwoord opgeleide rekruten dan meer opgeleide rekruten die onverantwoord de poort uit gaan”, aldus Kamerlid Joel Voordewind.

Volgens hem is het voor een merendeel van de rekruten logistiek onmogelijk om na de praktijktraining in het veld, die volgt op de basisopleiding, terug te komen voor de vervolgopleiding.

Reden hiervoor is dat de meeste rekruten deze praktijktraining volgen in een andere provincie. Bovendien zijn deze rekruten hierdoor niet meer in beeld en is dus ook onduidelijk hoe ze worden ingezet.

“Als het logistiek alleen mogelijk is om rekruten binnen Kunduz een volledige opleiding van 18 weken te geven, dan moet de missie maar beperkt worden tot het opleiden van recruten voor alleen de provincie kunduz en dus kan het af met een kleinere missie”, aldus Voordewind.

Een andere optie is dat de vervolgopleiding aaneengesloten is aan de basisopleiding.

Veiligheid

Voordewind maakt zich daarnaast zorgen over de verslechterende veiligheidssituatie in de regio Kunduz. “Ik wil van minister Rosenthal weten of het nog wel zin heeft. Als het te gevaarlijk is om buiten de poort te trainen, wat hebben we daar dan te zoeken?”

Ook wil Voordewind toezeggingen van de gouverneur en politiecommandant in Kunduz dat de rekruten niet worden gebruikt in de strijd tegen de Taliban, maar enkel als civiele politie worden ingezet.

“Nu hebben we alleen een toezegging in een algemene brief uit Kabul. De provinciale autoriteiten hebben eerder gepleit voor bredere inzet van de rekruten”, stelt hij.

NAVO

Verder ziet Voordewind spanning tussen het standpunt van de NAVO en het standpunt van het kabinet over de basisopleiding. “Het kabinet wil acht weken basisopleiding, terwijl de NAVO zes weken wil en geen voorstander is van een alleingang door de Nederlanders”, aldus het ChristenUnie-Kamerlid. “Ik wil de harde toezegging dat het acht weken wordt.”

De steun van de ChristenUnie voor de missie is van belang voor de coalitie. Doordat PvdA en PVV sowieso tegen zijn stoelt de Kunduz-missie slechts op een kleine meerderheid.

Bron: www.nu.nl
franske19donderdag 14 april 2011 @ 13:24
Afschaffen die hele Kunduz missie, niemand die er ook maar iets aan heeft.

NAVO niet want Nederland stelt weer allerlei naïeve aanvullende eisen waardoor de opleiding trager verloopt en de rekruten minder bruikbaar zijn, Nederland zelf niet want financieel gaat het al niet best en al helemaal niet bij defensie, de militairen zelf mogen geen zak en krijgen ongetwijfeld een verschrikkelijk beperkt mandaat mee dus die zitten er ook niet op te wachten.
Pumatjedonderdag 14 april 2011 @ 17:44
idd kappen met Libië, kappen met Kunduz...
zeg maar lekker nee tegen missies de komende 5 jaar..

wij altijd met die Can do mentaliteit.. moeten we eens mee kappen.
Thaboeldonderdag 14 april 2011 @ 19:13
quote:
Op donderdag 14 april 2011 17:44 schreef Pumatje het volgende:
idd kappen met Libië, kappen met Kunduz...
zeg maar lekker nee tegen missies de komende 5 jaar..

wij altijd met die Can do mentaliteit.. moeten we eens mee kappen.
Worden we geen zorgenkindje van de navo zo? Hoge piefjes daar zullen wel zitten van: ja we vragen ze wat, en dan dan ze het zo. Veranderen dat we er eigenlijk niks meer aan hebben?

En idd met zulke bezuinigingen vind ik het niet kunnen dat ze dr ff 2 dure missies tegenaan gooien
paintmeesterdonderdag 14 april 2011 @ 19:15
We gaan echt geen nee zeggen tegen grote missies.
Cobra4donderdag 14 april 2011 @ 23:06
Geen militaire taak voor getrainde Afghanen

BERLIJN - Nederland heeft de bevestiging gekregen dat Afghaanse rekruten die door Nederland tot agenten worden opgeleid, geen militaire taken krijgen. Dat stelde minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken donderdagavond na NAVO-beraad over Afghanistan in Berlijn.

Volgens Rosenthal verzekerde zijn Afghaanse collega Zalmai Rassoul hem dat politieagenten niet zullen uitwaaieren naar offensieve taken. Nederland wil voorkomen dat de rekruten worden ingezet om de vechten. De Afghaanse regering had eerder in een brief al duidelijk gemaakt dat het niet de bedoeling is dat de politieagenten andere taken gaan uitvoeren. De kwestie ligt gevoelig in de Tweede Kamer.

Het is de bedoeling dat Nederlandse agenten en militairen vanaf begin volgend jaar Afghanen gaan trainen. Volgens Rosenthal past de nieuwe missie heel goed in de huidige overgangsperiode waarin de NAVO haar inspanningen verlegt van vechten naar het opleiden van agenten en militairen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_.html?sn=binnenland
Vronskydonderdag 14 april 2011 @ 23:47
...Ja want hier in Nederland hoeven agenten ook nooit te vechten dus dat zal vast wel werken in Afghanistan! :')
Cobra4vrijdag 15 april 2011 @ 00:25
Ex-officier gepakt voor spionage

ENSCHEDE - Een voormalige luchtmachtofficier uit Enschede is aangehouden op verdenking van spionage.

De 37-jarige man zou volgens ingewijden hebben geprobeerd defensiegeheimen te verkopen en werd vorige maand al aangehouden in Den Haag. Dat werd echter stilgehouden door justitie, schrijft TC Tubantia.

De krant ontmaskerde hem al vorig jaar als fantast, toen hij zich presenteerde als kandidaat-exploitant van de te heropenen luchthaven Twente. Hij schermde toen met een bouwondernemer als zakenpartner, maar die zei hem nog nooit ontmoet of gesproken te hebben.

http://www.telegraaf.nl/b(...)innenland,buitenland
AchJazaterdag 16 april 2011 @ 10:02
Weer zelfverrijking bij Defensie

Een voormalig hoofd technische opleidingen van de Koninklijke Marine heeft zichzelf gedurende vijftien jaar kunnen verrijken door naast zijn baan als defensieambtenaar een op zijn huisadres gevestigd eigen bedrijf te exploiteren. Het bedrijf van de man verzorgde lesmateriaal en examentrainingen voor marinepersoneel.
Het ministerie van Defensie heeft deze integriteitsovertreding naar eigen zeggen drie maal geconstateerd, maar desondanks mocht de man doorgaan met zijn praktijken.

Machtsmisbruik
De belangenverstrengeling is de derde integriteitsschending bij defensie die openbaar wordt. Eerder bleek dat bij de DMO in de Haagse Frederikkazerne een cultuur heerste waarin machtsmisbruik, drugshandel, diefstal en het gebruik en doorverkopen van defensiemateriaal voor eigen gewin aan de orde van dag waren. Bij het IT-onderdeel van DMO, CAMS Force Vision, bleek eveneens sprake van ernstige integriteitsschendingen en misstanden.

Beide zaken werden met de mantel der liefde bedekt. Ook bij de nieuwe affaire werd de kwestie verbloemd en niet opgelost. Minister Hans Hillen van Defensie kwam door deze eerdere zaken onder druk te staan in de Tweede Kamer, omdat hij niet bleek te zijn ingelicht door de defensietop en omdat hij eerdere problemen als 'incident' had weggezet.

Dubbele petten
De dubbele petten en persoonlijke bijverdiensten van de defensieambtenaar om wie het nu gaat, zijn in strijd met de integriteitscodes van de overheid en de interne voorschriften bij DMO. Toch kreeg de man tot twee maal toe, in 2001 en 2007, officieel toestemming om naast zijn werk bij defensie een eigen bedrijf te runnen, dat nauw betrokken was bij de opleidingen van marinepersoneel. De permissie volgde op meldingen van klokkenluiders.

In 2001 verklaarde de toenmalige staatssecretaris van Defensie - oud marine-man Henk van Hoof (VVD) - zich akkoord met de constructie van de ambtenaar. In 2007 volgde de toestemming door het hoofd Financiële Integriteitszaken van DMO. Dit ofschoon de bezwaren tegen de dubbele petten van de man toen al bij herhaling waren vastgesteld.

Uit stukken van de Kamer van Koophandel blijkt dat er zich de afgelopen jaren een reserve van ten minste 800 duizend euro heeft opgehoopt in het bedrijf van de man. In 2009 heeft er naar aanleiding van een klokkenluidersmelding over belangenverstrengeling opnieuw een groot integriteitsonderzoek naar de man gelopen, ditmaal uitgevoerd door de Centrale Organisatie Integriteit Defensie. Uit dit onderzoek zou de belangenverstrengeling wederom zijn gebleken, toch werd de ambtenaar niet uit zijn functie gezet.

Eervol ontslag
De ambtenaar zegt zelf per 1 september vorig jaar te zijn opgestapt bij de opleidingstak van de marine. Op 1 mei zou hij 'eervol ontslag' krijgen. De ambtenaar meent dat hij zijn nevenwerkzaamheden altijd met instemming van zijn superieuren heeft verricht. 'Ik heb altijd gezegd tegen mijn leidinggevenden: Zeg maar wat mag en niet mag, dan doe ik dat. Wat heb ik er aan als ik problemen met mijn integriteit krijg?'

Volkskrant
paintmeesterzaterdag 16 april 2011 @ 10:06
Dus een vent krijgt meerdere malen toestemming van zowel de lijn als van de politieke leiding en opeens mag het niet meer en wordt hij van functie gehaald? :')
AchJazaterdag 16 april 2011 @ 10:15
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2011 10:06 schreef paintmeester het volgende:
Dus een vent krijgt meerdere malen toestemming van zowel de lijn als van de politieke leiding en opeens mag het niet meer en wordt hij van functie gehaald? :')
Dat dus, ik snap er ook weinig van. En als lesgeven/ eigen bedrijf in eigen tijd niet meer mag zouden ze eens op het OTCRIJ moeten gaan kijken... :')
paintmeesterzaterdag 16 april 2011 @ 10:44
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2011 10:15 schreef AchJa het volgende:

[..]

Dat dus, ik snap er ook weinig van. En als lesgeven/ eigen bedrijf in eigen tijd niet meer mag zouden ze eens op het OTCRIJ moeten gaan kijken... :')
Lesgeven mag denk ik wel, alleen niet als er sprake kan zijn van belangenverstrengeling. Dus dat je antwoorden gaat geven van examens of iets dergelijks.

Maar als ik het artikel lees gaat het hier om een hoofd technische opleidingen KM :{ Dat zou dus betekenen dat er een kolonel examentraining loopt te geven, ik zet daarom mijn vraagtekens bij het kwaliteit van het artikel. _O-
#ANONIEMzaterdag 16 april 2011 @ 10:53
Tsja, als hij zijn eigen lesmateriaal verkoopt aan Defensie, alwaar hij zelf over de inkoop gaat...
paintmeesterzaterdag 16 april 2011 @ 11:19
waar lees jij dat dan?
jankaas020zaterdag 16 april 2011 @ 12:21
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2011 10:44 schreef paintmeester het volgende:

[..]

Lesgeven mag denk ik wel, alleen niet als er sprake kan zijn van belangenverstrengeling. Dus dat je antwoorden gaat geven van examens of iets dergelijks.

Maar als ik het artikel lees gaat het hier om een hoofd technische opleidingen KM :{ Dat zou dus betekenen dat er een kolonel examentraining loopt te geven, ik zet daarom mijn vraagtekens bij het kwaliteit van het artikel. _O-
Eveneens.
De hoogste rang waar ik les van heb gehad was een sergeant-majoor..
#ANONIEMzaterdag 16 april 2011 @ 15:33
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2011 11:19 schreef paintmeester het volgende:
waar lees jij dat dan?
Dat wordt impliciet beweerd in het artikel:

quote:
Een voormalig hoofd technische opleidingen van de Koninklijke Marine heeft zichzelf gedurende vijftien jaar kunnen verrijken door naast zijn baan als defensieambtenaar een op zijn huisadres gevestigd eigen bedrijf te exploiteren. Het bedrijf van de man verzorgde lesmateriaal en examentrainingen voor marinepersoneel.


[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 16-04-2011 15:34:34 ]
paintmeesterzaterdag 16 april 2011 @ 15:56
Waar staat dat hij zelf over de inkoop gaat? :')

Voor technische opleidingen is er wel meer lesmateriaal beschikbaar dan wat we bij de marine geven. Het artikel is veel te algemeen om er ook maar een uitspraak over te doen. :{w
Clanmaandag 18 april 2011 @ 00:13
Boekpresentatie 'Korte lontjes'

‘Ze noemen zich de Anjerkinderen. Het zijn de kinderen van wie de vader of moeder een veteraan is die met een trauma kampt na een militaire missie. Dat heeft soms veel invloed op het gezin. Ze noemen zich Anjerkinderen omdat die bloem het symbool is van veteranen. De jongeren ontmoetten elkaar voor het eerst en ze deelden hun ervaringen.’

Aldus nieuwslezer Jeroen Overbeek in het NOS-journaal van 6 juni 2009. Ondertussen zijn we bijna twee verder. Hoe is het nu met de Anjerkinderen? Is er meer aandacht voor de problemen die zij hebben aangekaart? En helpt dat ook?

Dat en meer komt aan de orde tijdens een bijeenkomst over het boek Korte Lontjes. Chris Bos en Nicole Jongman beschrijven daarin de lotgevallen van zo’n Anjerkind. Korte Lontjes verschijnt in de succesvolle Slash-serie van uitgeverij Querido, boeken van bekende schrijvers die zijn geschreven op basis van het waargebeurde levenverhaal van een bijzondere jongere.

De bijeenkomst begint met een paneldiscussie waarin Anjerkinderen en deskundigen hun licht laten schijnen over de stand van zaken rond de Anjerkinderen. Daarna komen ook de twee auteurs aan het woord over de totstandkoming van het boek.

De boekpresentatie is op vrijdag 13 mei op de plek waar de Anjerkinderen twee jaar geleden voor het eerst bijeenkwamen: De Basis in Doorn.

Bron: Veteraneninstituut
AchJamaandag 18 april 2011 @ 10:00
'Salarisverschil op missie Kunduz'

AMSTERDAM - Nederlandse militairen die Afghaanse politieagenten gaan opleiden in Kunduz verdienen minder dan agenten die hetzelfde werk doen. Vakbonden vrezen voor scheve gezichten en willen dat het kabinet ingrijpt, schrijft De Telegraaf maandag.

Agenten die in Kunduz aan de slag gaan, krijgen een extra toelage van de Europese Unie voor hotel- en dinerkosten. Daardoor verdienen ze straks honderd euro per dag meer dan militairen en marechaussees, voor hetzelfde werk.

De vakbond Marechausseevereniging denkt dat het salarisverschil leidt tot scheve gezichten bij de militairen die worden uitgezonden.

"Het is onverteerbaar dat je als militair in de kantine naast een politieman zit die voor hetzelfde werk honderd euro per dag meer in zijn zak steekt", zegt voorzitter Ton de Zeeuw.

Geïntegreerde missie

Militaire vakbond AFMP wil dat het kabinet ingrijpt. "Juist omdat de regering rept van een geïntegreerde missie, moeten alle deelnemers hetzelfde salaris krijgen", zegt voorzitter Wim van den Burg.

Volgens het ministerie van Defensie hebben de militairen op hun beurt weer voordelen die agenten niet hebben. "Ze bouwen tijdens de missie bijvoorbeeld dubbel pensioen op, waar de politiemensen dit van de EU niet krijgen. Zo heeft iedereen zijn voor- en nadelen."

nu.nl

:') :') :')
Pumatjemaandag 18 april 2011 @ 10:26
haha, geinig ja.
Over een tijdje is er geen NL leger meer.. puur om het feit dat niemand nog zin heeft voor een achterlijk salaris te moeten gaan werken.
AchJamaandag 18 april 2011 @ 10:38
quote:
0s.gif Op maandag 18 april 2011 10:26 schreef Pumatje het volgende:
haha, geinig ja.
Over een tijdje is er geen NL leger meer.. puur om het feit dat niemand nog zin heeft voor een achterlijk salaris te moeten gaan werken.
Ik weet het goed gemaakt, dan gaan ze maar in een hotel liggen en eten ze maar in de plaatselijke snackbar. Dan hebben ze net de tijd om 200 euro te verdienen, daarna hoef je ze niet meer te betalen.

Ik vind die hele redenering nogal raar, hotel- en eetvergoeding. Als ik op dienstreis ga moet ik aan alle kanten bewijzen dat ik in een hotel gelegen heb (en daar moet overigens ook nog toestemming voor zijn) en "buiten de poort" gegeten heb. Echter als ik op dienstreis ben voor ondersteuning tijdens een oefening heb ik geen recht op oefentoelage, want je bent op dienstreis. Ga ik op oefentoelagebasis die kant op krijg ik mijn reiskosten/ eten onderweg weer niet vergoed, want je bent op oefening. Het is of/of en niet en/en. Dit zou ook voor die Eupol knakkers moeten gelden. Ze liggen al op een kamp van de baas, ze krijgen eten van de baas en dan nog "extra" geld opstrijken. Ik vraag me trouwens af wat behalve die 100 euro hun vergoeding is, ik zou er niet van staan te kijken dat die al meer is dan de uitzendtoelage en hun reiskostenvergoeding etc. zal ook wel doorlopen.
Pumatjemaandag 18 april 2011 @ 10:42
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2011 20:21 schreef AchJa het volgende:

[..]

Nee! we spelen nog steeds Champions League! Welliswaar met 2 reservespelers, maar toch.
2 reservespelers?

we spelen met de plaatselijke voetbal vereniging in geleende shirtjes van Tottingham hotspur uit 1992 roepend dat we van FC barcelona zijn.
PLAE@maandag 18 april 2011 @ 14:40
quote:
0s.gif Op maandag 18 april 2011 10:26 schreef Pumatje het volgende:
haha, geinig ja.
Over een tijdje is er geen NL leger meer.. puur om het feit dat niemand nog zin heeft voor een achterlijk salaris te moeten gaan werken.
Er zit vooral veel dom volk bij defensie (no offence). Als ik moest kiezen tussen de lopende band of in het bos rondrennen wist ik het wel.
gerco94maandag 18 april 2011 @ 14:42
quote:
0s.gif Op maandag 18 april 2011 14:40 schreef PLAE@ het volgende:

[..]

Er zit vooral veel dom volk bij defensie (no offence). Als ik moest kiezen tussen de lopende band of in het bos rondrennen wist ik het wel.
:|W
leovanwmaandag 18 april 2011 @ 16:36
quote:
0s.gif Op maandag 18 april 2011 14:40 schreef PLAE@ het volgende:

[..]

Er zit vooral veel dom volk bij defensie (no offence). Als ik moest kiezen tussen de lopende band of in het bos rondrennen wist ik het wel.
:N Kan ook haast niet anders met jou 'SHIT FOR BRAINS' want je zal iig met het IQ van je, dat net zo groot is als een gemiddeld kinderschoenmaatje, immers nooit volle zalen trekken... dus op naar de lopende band met je, 'TROLL' !! :')
PLAE@dinsdag 19 april 2011 @ 11:19
Nou nou, is dat nou nodig? Ik zit hier niet om te trollen. Maar goed....grappige reactie eigenlijk :D
paintmeesterdinsdag 19 april 2011 @ 11:46
Wat een gelul, militairen bouwen helemaal geen dubbel pensioen op tijdens uitzending. We hebben de keuze een gedeelte van de uitzendingstijd (30%) aftrekken van onze FLO datum. Dat is iets heel anders dan dubbel pensioen opbouwen. :{

Als we ook pensioen opbouwen over onze toelages dan kunnen we allemaal met onze 40ste stoppen met werken. _O-

Dat is dan je werkgever... lekker op de hoogte -O-
paintmeesterdinsdag 19 april 2011 @ 11:49
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 april 2011 11:19 schreef PLAE@ het volgende:
Nou nou, is dat nou nodig? Ik zit hier niet om te trollen. Maar goed....grappige reactie eigenlijk :D
Waarom denk je dat er vooral dom volk bij Defensie werkt? :?
Pumatjewoensdag 20 april 2011 @ 09:15
quote:
0s.gif Op maandag 18 april 2011 14:40 schreef PLAE@ het volgende:

[..]

Er zit vooral veel dom volk bij defensie (no offence). Als ik moest kiezen tussen de lopende band of in het bos rondrennen wist ik het wel.
Denk eerder juist het tegenovergestelde eerlijk gesproken.
Cobra4donderdag 21 april 2011 @ 17:23
Nederlanders beginnen in Kunduz buiten poort


DEN HAAG - De eerste Nederlanders die in Kunduz Afghaanse politiemensen gaan trainen, beginnen meteen buiten de poort.

Het gaat om 165 marechaussees en andere militairen die in kleine eenheden, zogenoemde Pomlt's, de agenten tien weken in de praktijk gaan begeleiden.

In juli zullen ze daarmee beginnen. De basistraining in de politiecentra begint in januari.

Standaardlessen

De Nederlanders bekijken eerst hoe ver de Afghaanse agenten, die soms al werken, zijn met hun vaardigheden. Aan de hand daarvan krijgen ze mogelijk eerst nog wat standaardlessen en volgt daarna de tien weken praktijktraining.

Dat zei commandant der strijdkrachten Peter van Uhm donderdag tijdens een militaire briefing in de Tweede Kamer. Het zijn dus volgens hem geen recruten meer, die nog helemaal moeten worden opgeleid.

Weigeren

Nederland kan overigens recruten die niet voldoen aan de eisen, weigeren voor de opleiding. Ze worden medisch getest, ook op drugsgebruik, en er wordt naar aanbevelingsbrieven gekeken. Als ze tijdens de opleiding niet voldoen, moeten ze alsnog weg, aldus Van Uhm.

Nederland zal agenten opleiden die in de provincie Kunduz gaan werken, maar het kan volgens Van Uhm bij een enkeling voorkomen dat ze buiten de provincie terechtkomen.

Civiele taken

Op verzoek van GroenLinks en de ChristenUnie worden de door Nederland opgeleide agenten gevolgd, om er zeker van te zijn dat ze alleen civiele taken uitvoeren en niet de strijd aangaan met de moslimextremistische Taliban.

Nederland streeft er dan ook naar alle agenten die in Kunduz gaan werken, te blijven volgen. Het is de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) niet bekend hoeveel agenten in Kunduz ''overlopen'' naar een vijandelijke partij, zoals in Afghanistan vaker voorkomt.

Smokkel van drugs

Kunduz is relatief nog steeds een veilige provincie in Afghanistan, zei MIVD-baas Pieter Cobelens. Het gevaar komt vooral af van criminele netwerken die daar diep zijn geworteld in de cultuur.

De meesten houden zich bezig met de smokkel van drugs. Volgens Cobelens gebruiken zij geweld omdat zij hun belangen willen beschermen.

De Tweede Kamer praat dinsdagavond over de missie.

Bron: www.nu.nl
Cobra4donderdag 21 april 2011 @ 17:27
'Langere politietraining in heel Afghanistan'


DEN HAAG - Een mede door Nederland ontwikkelde achtweekse basistraining voor Afghaanse agenten wordt vanaf volgend jaar zomer in heel Afghanistan ingevoerd.

Dat heeft het kabinet woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. Nu duurt die training nog zes weken.

Maar het kabinet heeft er onder druk van de Tweede Kamer voor gekozen een basistraining van twee weken extra te geven, zodat er meer aandacht is voor zaken als mensenrechten en integriteit.

Nederland zal hiermee begin volgend jaar een proef houden in de noordelijke provincie Kunduz. Een ander land zal in een andere Afghaanse provincie een soortgelijke proef uitvoeren.

Nederlanders

Nederlanders zullen nooit de training van zes weken geven, benadrukken de ministers van Buitenlandse Zaken, van Defensie en van Veiligheid en Justitie in hun brief.

De Afghanen, de NAVO en de Europese politiemissie (Eupol) hadden begin februari afgesproken dat de basistraining zes weken blijft duren, omdat er nu vooral snel meer agenten nodig zijn.

De partijen waren het volgens het kabinet toen al wel met elkaar eens dat op termijn de duur van de opleiding moet worden verlengd.

Het begin van het Nederlandse proefproject op het Duitse trainingscentrum in Kunduz is volgens hen een belangrijk eerste resultaat om tot die kwaliteitsverbetering te komen.

Belangrijke eis

De verlengde training was een belangrijke eis van oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Het minderheidskabinet van VVD en CDA had hun steun voor de nieuwe missie nodig, omdat gedoogpartner PVV en de grootste oppositiepartij PvdA tegen waren.

Het kabinet kreeg D66, ChristenUnie en op het laatst ook GroenLinks pas mee, toen voor hen belangrijke beloften werden gedaan over duur en inhoud van de politietraining en over de civiele taken die de agenten krijgen.

Tenten

De Nederlandse militairen zullen de eerste zes maanden in tenten met beschermingswanden overnachten. Vanaf het einde van het jaar worden de tenten vervangen door betonnen slaapvertrekken.

Duitse militairen zijn verantwoordelijk voor de beveiliging van de kampen in Kunduz en Mazar-e-Sharif. Militaire vakbonden hadden er eerder dit jaar voor gepleit de Nederlanders onder te brengen in gepantserde containers om hen te beschermen tegen mogelijke raketinslagen.

Hillen

Minister Hans Hillen van Defensie gaf toen al aan dat hun veiligheid met de genomen maatregelen afdoende is geregeld.

Als de situatie buiten het kamp te onveilig wordt om Afghaanse agenten op te leiden, zal het werk buiten de poort volgens hem worden teruggeschroefd of tijdelijk worden stopgezet.

Veiligheidssituatie

De veiligheidssituatie in de provincie Kunduz is volgens het kabinet in de afgelopen maanden niet verslechterd. Het aantal geweldsincidenten in de eerste maanden lag lager dan in dezelfde periode vorig jaar, al waren er wel vier zelfmoordaanslagen.

In de wintertijd en het vroege voorjaar zijn de opstandelingen over het algemeen minder actief. De verwachte toename van activiteiten van de Taliban is tot dusver beperkt gebleven.

''Niettemin is de verwachting dat de activiteiten van de strijders de komende tijd zullen toenemen'', schrijft het kabinet.

De Kamer krijgt donderdag opnieuw een militaire briefing over de situatie in Kunduz.

Trainingsmissie

Aan de Nederlandse trainingsmissie zullen in totaal 545 man meedoen. Tot en met augustus zijn er al ruim honderd militairen ter plaatse om de boel voor te bereiden.

Ongeveer 165 Nederlandse trainers zullen in juli aan de slag gaan met praktijkbegeleiding in het district Kunduz. Vanaf eind augustus is de F-16-eenheid van ongeveer 120 man actief in Mazar-e-Sharif. In januari volgt dan de daadwerkelijke basisopleiding.

Bron: www.nu.nl
Maitjedonderdag 21 april 2011 @ 21:51
Soldate randt 5 militairen aan
- door Ronald (Djeez) op 21-04-2011 @ 21:24

De Zweedse Militaire Academie heeft een vrouwelijke officier geschorst. De vrouw heeft maar liefst vijf soldaten in opleiding in de broek gegraaid.

De vrouw werd naar verluidt een beetje te persoonlijk tijdens een feestje in februari. Zo klaagde een van de militairen dat hij op de dansvloer ineens de hand van de vrouw in zijn onderbroek voelde. Een tweede soldaat vond dat de leidinggevende een beetje te handtastelijk werd en dat zij waarschijnlijk te diep in het glaasje had gekeken.

Even later werd ze intiem met een derde cadet, die later toegaf dit uit vrije wil te hebben gedaan. Het drietal maakt deel uit van een groep van vijf aspirant-militairen die hebben gemeld te zijn betast door de officier. Ze voelden zich echter niet geïntimideerd en zeggen er niet op uit te zijn de vrouw aan te klagen wegens aanranding.

De vrouw zegt op haar beurt te zijn gedrogeerd en zich maar weinig te kunnen herinneren van het feestje. De dag erna voelde ze zich vreemd en legde haar leidinggevenden uit dat ze waarschijnlijk was gedrogeerd. Twee dagen later heeft ze aangifte gedaan bij de politie.

Tijdens een onderzoek door de politie werden echter geen sporen van drugs aangetroffen. Het leger raadt aan de vrouw over te plaatsen. Zolang het onderzoek loopt, blijft de grijpgrage officier geschorst.

---> :')
m.kdonderdag 21 april 2011 @ 21:53
quote:
10s.gif Op donderdag 21 april 2011 21:51 schreef Maitje het volgende:

Ze voelden zich echter niet geïntimideerd en zeggen er niet op uit te zijn de vrouw aan te klagen wegens aanranding.

_O- _O- _O-
Cobra4vrijdag 22 april 2011 @ 10:50
Van Middelkoop hekelt rol Kamer bij Kunduz

HILVERSUM - Oud-defensieminister Eimert van Middelkoop heeft flinke kritiek op de manier waarop de Tweede Kamer omgaat met het kabinetsbesluit over de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Volgens hem is het parlement te veel op de stoel van de regering gaan zitten door allerlei veranderingen te willen om partijpolitieke of binnenlandse politieke redenen.

Van Middelkoop stelt dat in een interview in het VPRO-radioprogramma Argos dat zaterdag wordt uitgezonden. Hij vindt dat de Kamer een kabinetsbesluit moet nemen zoals het er ligt en niet moet gaan winkelen in zo'n besluit door er dingen uit te halen of te verbeteren. Dat is in feite wat nu gebeurd is onder leiding van GroenLinks. Ik vind dat verkeerd, aldus Van Middelkoop.

Het minderheidskabinet van VVD en CDA had van GroenLinks, de ChristenUnie en D66 steun nodig voor de nieuwe missie, omdat gedoogpartner PVV en de PvdA en SP er tegen waren. In de onderhandelingen die volgden legden vooral GroenLinks en ChristenUnie aanvullende eisen op tafel, onder meer over de duur en inhoud van de politietraining en de civiele taken die de agenten krijgen. Na toezeggingen daarover van het kabinet gingen de partijen eind januari onder voorwaarden akkoord met de missie. De Tweede Kamer spreekt er dinsdagavond opnieuw over. Dan moet blijken of de partijen vinden dat voldoende tegemoet is gekomen aan hun wensen.

Van Middelkoop (ChristenUnie) vreest dat de gang van zaken leidt tot een ontsporing van de zogeheten artikel 100-procedure die voor de uitzending van militairen geldt. Dat artikel is mede op zijn initiatief (toen hij nog Tweede Kamerlid was) aan de grondwet toegevoegd en houdt in dat de Kamer voorafgaand aan buitenlandse missies hierover wordt geïnformeerd. De Kamer moet zich volgens de oud-minister realiseren dat zo'n besluit zorgvuldig is voorbereid in internationaal verband en op grond van militair advies. Het parlement moet alle gegevens controleren en toetsen, maar de verleiding weerstaan om een beetje op de stoel van of de Commandant der Strijdkrachten of de regering te gaan zitten om iets aan die missie te veranderen om partijpolitieke of binnenlandse politieke redenen.

Van Middelkoop voorspelt dat de ministers de komende jaren een beetje met de gebakken peren zitten. Maar het besluit is wel genomen en zal volgens hem dus ook worden uitgevoerd. Dat lijkt me wel zo verstandig. Daar kun je ook als Kamer niet telkens weer op terugkomen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_.html?sn=binnenland
Rave_NLzaterdag 23 april 2011 @ 10:54
quote:
'Geheime deelname Nederlanders aan missie in Afrika'


AMSTERDAM - In Afrika nemen al enkele jaren Nederlandse militairen in het geheim deel aan een Amerikaanse missie tegen al-Qaida. De missies vinden zonder toestemming van de Tweede Kamer plaats in Mali, Senegal en Tsjaad.

Dat blijkt uit informatie en documenten van het Amerikaanse Congres en ministerie van Defensie die in handen zijn van het AD.

Volgens de krant gaat het om een trainingsmissie die onderdeel is van de Amerikaanse oorlog tegen terreur.

Toestemming van de Tweede Kamer is volgens Defensie niet noodzakelijk. "Een mandaat van de Kamer is niet nodig. Het betreft een oefening, geen operatie met een VN-resolutie."

SP en Christenunie

De SP en ChristenUnie reageren echter verbaasd. "Dit is een oorlogsgebied", zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel.

"Dit is meer dan een gewone oefening. Als we daarbij betrokken zijn, brengt dat risico's met zich mee voor de Nederlandse militairen daar, de Nederlandse belangen in het buitenland en Nederland zelf." Hij heeft het kabinet om opheldering gevraagd.

De Nederlandse militairen zouden als sinds 2008 meedoen met de missie. De deelname is opmerkelijk te noemen omdat de politiek de afgelopen jaren meerdere malen struikelde over de discussies over het wel of niet meedoen met missies naar Uruzgan en Kunduz.

© Novum
Cobra4zaterdag 23 april 2011 @ 11:00
Ik kan niet wachten op de uitleg van Hillen. Die zal het wel weer af doen als een onbelangrijk iets. :D
Druidzaterdag 23 april 2011 @ 12:02
Ik verwacht eerder "geen commentaar" :)
Royyyzaterdag 23 april 2011 @ 12:51
Wel een interessant stuk dat ik in het Nieuws-forum hier tegenkwam, over de MIVD in Afghanistan..

http://www.depers.nl/binn(...)ijt-van-zich-af.html
Krijg het artikel hier niet goed geplakt, is blijkbaar te lang.
hoogvliegerzaterdag 23 april 2011 @ 12:58
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 april 2011 10:54 schreef Rave_NL het volgende:

[..]

African Lion is toch ook weer pas geleden geweest?
Cobra4dinsdag 26 april 2011 @ 07:41
'Erewacht op de Dam'

AMSTERDAM - Ondernemers op het Amsterdamse Damrak willen dat de Dam meer allure krijgt. De kermis moet volgens hen verdwijnen en er zou een erewacht moeten worden ingesteld.

"Maak een soort koninklijke garde, zoals bij Buckingham Palace of in Kopenhagen," aldus Ruud Wildeman, voorzitter van de ondernemersvereniging Damrak tegen AT5.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)innenland,buitenland
Cobra4dinsdag 26 april 2011 @ 07:50
Kamer beoordeelt afspraken Kunduz-missie

DEN HAAG - De Tweede Kamer praat dinsdagavond over de nadere afspraken die het kabinet met de Afghaanse autoriteiten en de NAVO heeft gemaakt over de politietrainingsmissie in Kunduz. Een krappe meerderheid van de Kamer ging in januari akkoord met de missie in Noord-Afghanistan, maar met name GroenLinks en de ChristenUnie wensten meer garanties over de duur en de inhoud van de opleiding en de beoogde civiele taken.

Het kabinet heeft die afspraken inmiddels gemaakt en naar de Tweede Kamer gestuurd. De fractie van GroenLinks zal dinsdag erover vergaderen, net als de meeste andere fracties. De ChristenUnie heeft al gezegd nog grote zorgen te hebben over een aantal zaken en wil het finale oordeel laten afhangen van de antwoorden. De regeringspartijen VVD en CDA zijn tevreden, zo lieten ze al weten. De steun van GroenLinks, ChristenUnie en D66 is nodig voor het kabinet om een meerderheid te halen, omdat gedoogpartij PVV en ook de oppositiepartijen PvdA en SP tegen zijn.

Vooruitlopend op de missie, die in de zomer begint, zijn er al ruim zeventig kwartiermakers in Kunduz.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)innenland,buitenland
Rave_NLdinsdag 26 april 2011 @ 07:52
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 07:41 schreef Cobra4 het volgende:
'Erewacht op de Dam'

AMSTERDAM - Ondernemers op het Amsterdamse Damrak willen dat de Dam meer allure krijgt. De kermis moet volgens hen verdwijnen en er zou een erewacht moeten worden ingesteld.

"Maak een soort koninklijke garde, zoals bij Buckingham Palace of in Kopenhagen," aldus Ruud Wildeman, voorzitter van de ondernemersvereniging Damrak tegen AT5.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)innenland,buitenland
:')
Cobra4dinsdag 26 april 2011 @ 07:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 07:52 schreef Rave_NL het volgende:

[..]

:')
Dat was ook mijn eerste gedachte. :D
Rave_NLdinsdag 26 april 2011 @ 07:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 07:53 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Dat was ook mijn eerste gedachte. :D
Iets met harder, verder, beter en expeditionairder.. :')
Cobra4dinsdag 26 april 2011 @ 08:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 07:56 schreef Rave_NL het volgende:

[..]

Iets met harder, verder, beter en expeditionairder.. :')
Studenten hebben toch vaak bijbaantjes. Kunnen die gasten van de Weerbaarheid mooi, op kosten van de middenstand, voor het paleis gaan staan. :P
Rave_NLdinsdag 26 april 2011 @ 08:16
Balletjes van het ASC !! _O-
von_Preussendinsdag 26 april 2011 @ 08:24
* Weerbaarheidsballetje doet zich melden *

Maar dan wel graag met toestemming om die FN-Fal in het gezicht van kansenjongeren te rammen, waarvan je vantevoren al weet dat ze lastig gaan zitten doen.

Overigens lijken mij ASC'ers niet zo'n goede keus, die laffe twatten hebben er een handje van om tijdens ceremoniële gelegenheden om te vallen.
Cobra4dinsdag 26 april 2011 @ 08:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 08:24 schreef von_Preussen het volgende:
* Weerbaarheidsballetje doet zich melden *
:D

quote:
Maar dan wel graag met toestemming om die FN-Fal in het gezicht van kansenjongeren te rammen, waarvan je vantevoren al weet dat ze lastig gaan zitten doen.
Die toestemming zou je van mij meteen krijgen.
AchJadinsdag 26 april 2011 @ 08:30
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 08:24 schreef von_Preussen het volgende:
* Weerbaarheidsballetje doet zich melden *

Maar dan wel graag met toestemming om die FN-Fal in het gezicht van kansenjongeren te rammen, waarvan je vantevoren al weet dat ze lastig gaan zitten doen.

Overigens lijken mij ASC'ers niet zo'n goede keus, die laffe twatten hebben er een handje van om tijdens ceremoniële gelegenheden om te vallen.
Waarom hebben jullie wel een FAL en ik niet? }:|
AchJadinsdag 26 april 2011 @ 08:58
Militairen stoppen met vrijwilligerswerk

AMSTERDAM - Uit protest tegen de zesduizend gedwongen ontslagen stoppen militairen met het vrijwilligerswerk dat ze in uniform doen. Ook gaan ze sneller de arbeidsinspectie inschakelen, schrijft het AD dinsdag.

Arbeidstijden en andere zaken zijn bij defensie strikt geregeld, maar veel militairen gaan daar uit hart voor de zaak flexibel mee om, stelt voorzitter van de militaire vakbond AFMP Wim van den Burg.

"Voortaan zullen ze alles strikt volgens de regels doen of de arbeidsinspectie inschakelen. Reken maar dat ze dat bij defensie niet leuk zullen vinden."

Ook helpen veel militairen normaal vrijwillig in uniform mee bij Sail Amsterdam. Daar stoppen ze nu mee, net als met het opbouwen van bijvoorbeeld hindernissen bij paardensportevenementen.

Gedwongen ontslagen

Bij defensie verdwijnen twaalfduizend van de 69 duizend banen. In de helft van die twaalfduizend gevallen gaat het om gedwongen ontslagen. De militiaren zijn volgens Van den Burg woedend over de plannen.

Zo zouden sommige militairen het verkeer in de spits willen blokkeren met colonnes, maar de vakbonden voelen daar niets voor. "We willen voorkomen dat soldaten met hun handen op de rug worden afgevoerd", zegt Van den Burg in de krant.

nu.nl
paintmeesterdinsdag 26 april 2011 @ 14:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 08:58 schreef AchJa het volgende:
Militairen stoppen met vrijwilligerswerk

AMSTERDAM - Uit protest tegen de zesduizend gedwongen ontslagen stoppen militairen met het vrijwilligerswerk dat ze in uniform doen. Ook gaan ze sneller de arbeidsinspectie inschakelen, schrijft het AD dinsdag.

Arbeidstijden en andere zaken zijn bij defensie strikt geregeld, maar veel militairen gaan daar uit hart voor de zaak flexibel mee om, stelt voorzitter van de militaire vakbond AFMP Wim van den Burg.

"Voortaan zullen ze alles strikt volgens de regels doen of de arbeidsinspectie inschakelen. Reken maar dat ze dat bij defensie niet leuk zullen vinden."

Ook helpen veel militairen normaal vrijwillig in uniform mee bij Sail Amsterdam. Daar stoppen ze nu mee, net als met het opbouwen van bijvoorbeeld hindernissen bij paardensportevenementen.

Gedwongen ontslagen

Bij defensie verdwijnen twaalfduizend van de 69 duizend banen. In de helft van die twaalfduizend gevallen gaat het om gedwongen ontslagen. De militiaren zijn volgens Van den Burg woedend over de plannen.

Zo zouden sommige militairen het verkeer in de spits willen blokkeren met colonnes, maar de vakbonden voelen daar niets voor. "We willen voorkomen dat soldaten met hun handen op de rug worden afgevoerd", zegt Van den Burg in de krant.

nu.nl
Wat een onzin zeg :O
Wie zegt dat we daarmee stoppen? De leiding? Of willen de vakbonden dit graag. Ik weet niet hoe het bij jullie zit maar bij ons gaan de goede doelen gewoon door. Ik ben vorig jaar ook elke keer van de partij geweest. (dit jaar ook weer).

We doen een dag met het Emma Kinderziekenhuis en we doen samen met het COM een dag iets leuks met een leefgemeenschap met verstandelijk gehandicapten kinderen hier uit de regio. Defensie geeft ons een deel van de dag vrij zodat we dit kunnen faciliteren.
(levert immers ook weer goede PR op.)

Nee je moet lekker die kids een leuke dag ontnemen... wie straf je dan? Hen of Defensie?

De vakbond kan de boom in :W
Cobra4dinsdag 26 april 2011 @ 14:09
Je weet toch dat de bonden alleen van "softe" acties houden. Een "mars naar Den Haag" en stoppen met vrijwilligerswerk.

Harde actie gruwelen ze van. ;)
icecreamfarmer_NLdinsdag 26 april 2011 @ 14:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 14:09 schreef Cobra4 het volgende:
Je weet toch dat de bonden alleen van "softe" acties houden. Een "mars naar Den Haag" en stoppen met vrijwilligerswerk.

Harde actie gruwelen ze van. ;)
Zijna harde acties ook niet gewoon illegaal?
paintmeesterdinsdag 26 april 2011 @ 14:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 14:09 schreef Cobra4 het volgende:
Je weet toch dat de bonden alleen van "softe" acties houden. Een "mars naar Den Haag" en stoppen met vrijwilligerswerk.

Harde actie gruwelen ze van. ;)
vervang dat met 'kansloze acties' :')
AchJadinsdag 26 april 2011 @ 17:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 14:31 schreef paintmeester het volgende:

vervang dat met 'kansloze acties' :')
Tsja, het heeft idd niet veel om het lijf, ook die zg. "stiptheidsacties", het staat leuk op papier maar in de praktijk zal het Den Haag boeien als we om 15:00 oid stoppen met werken. Wat voor tastbaar product zetten wij nou eigenlijk neer? Als we bv. koffie zouden produceren en dat doen we een week niet heeft de samenleving daar meteen last van, maar als wij een week lang lopen te lanterfanten heeft niemand buiten defensie om daar last van.
Cobra4dinsdag 26 april 2011 @ 17:55
GroenLinks blijft missie Kunduz steunen

DEN HAAG - GroenLinks in de Tweede Kamer blijft de Nederlandse politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz steunen.

De fractie wil wel dat het kabinet dinsdagavond tijdens overleg over de kwestie een compleet beeld erover geeft.

''Nu moet scherp worden wat het totale plaatje is'', zei GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters na afloop van fractieberaad over de missie. Ze wil duidelijkheid over de precieze duur van de trainingen en over de gefaseerde start van de missie. ''Wie gaan we nou wanneer trainen?''.

Volgens Peters is een compleet plaatje ook belangrijk voor het draagvlak onder de bevolking voor de missie.

Ze wees erop dat GroenLinks in januari ja heeft gezegd tegen de missie. ''Ja blijft ja. Nu is het onze taak om te controleren hoe het kabinet de voortgang van de missie vorm heeft gegeven.''

Bron: www.nu.nl
Pumatjedinsdag 26 april 2011 @ 18:06
Ergeren meer mensen zich aan de belichting op de bezuinigingen omschreven in de Rhino?
God wat een propaganda zeg.

Artikels gevuld met, door de bezuinigingen wordt Defensie sterker

en

Oefenen in de achtertuin is beter, want er kunnen dan makkelijker eenheden aanklikken..

je moet echt niveau jipjanneke zijn wil je het kopen.

Commentaar er ook bij ...

ik zie zo vaak staan onder een foto, Ik zie nu een kans! ( bijvoorbeeld bij opheffen van je oude eenheid en starten van een gezamelijke als dat met de artillerie is gedaan..Rot toch op.
AchJadinsdag 26 april 2011 @ 18:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 18:06 schreef Pumatje het volgende:
Ergeren meer mensen zich aan de belichting op de bezuinigingen omschreven in de Rhino?
God wat een propaganda zeg.

Artikels gevuld met, door de bezuinigingen wordt Defensie sterker

en

Oefenen in de achtertuin is beter, want er kunnen dan makkelijker eenheden aanklikken..

je moet echt niveau jipjanneke zijn wil je het kopen.

Commentaar er ook bij ...

ik zie zo vaak staan onder een foto, Ik zie nu een kans! ( bijvoorbeeld bij opheffen van je oude eenheid en starten van een gezamelijke als dat met de artillerie is gedaan..Rot toch op.
De defensiebladen zouden niet misstaan als Chinese staatspropaganda, wat dat betreft ben ik blij dat ze 46 van die vlugschriften gaan opdoeken.
RonaldVdinsdag 26 april 2011 @ 19:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 17:13 schreef AchJa het volgende:

[..]

Tsja, het heeft idd niet veel om het lijf, ook die zg. "stiptheidsacties", het staat leuk op papier maar in de praktijk zal het Den Haag boeien als we om 15:00 oid stoppen met werken. Wat voor tastbaar product zetten wij nou eigenlijk neer? Als we bv. koffie zouden produceren en dat doen we een week niet heeft de samenleving daar meteen last van, maar als wij een week lang lopen te lanterfanten heeft niemand buiten defensie om daar last van.
Ik denk dat je het moet bekijken in de vorm van de helicopterondersteuning dit paasweekeinde. Die bemanningen staan op 4 uur notice (ik noem maar even een tijd). In plaats van direct een sprintje te trekken naar de helicopter gaan ze eerst rustig douchen, trekken hun kruippakje aan, kammen hun haren (met gel waar van toepassing), poetsen de zonnebril voor een scherper zicht in de auto, en tuffen dan op hun gemakje (maximale snelheid niet overschrijden!) naar de vliegbasis. Daar nemen ze een bakkie, lopen langs de weertelex, en plannen volgens het boekje een missie.Met een beetje goeie wil zijn ze bij de heli als de bambi buckets net zijn neergelegd, waarna het preflighten kan beginnen. Waarna ze precies 3:59 uur na het telefoontje airborne gaan.
Uiteraard maken ze maar een paar passes met de bucket, dan zitten de vlieguren er bijna op en moeten ze terug naar Gilze om hun dienst over te geven aan een collega die op 8 uur notice stond.
ietsje overdreven, maar je begrijpt mijn punt hopelijk

Ik vind het trouwens bewonderenswaardig dat de dames en heren Cougar-vliegers op Tweede Paasdag op zijn komen draven, terwijl ze over iets meer dan 14 dagen permanent aan de grond gezet worden.
AchJadinsdag 26 april 2011 @ 19:46
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 19:31 schreef RonaldV het volgende:

[..]

Ik denk dat je het moet bekijken in de vorm van de helicopterondersteuning dit paasweekeinde. Die bemanningen staan op 4 uur notice (ik noem maar even een tijd). In plaats van direct een sprintje te trekken naar de helicopter gaan ze eerst rustig douchen, trekken hun kruippakje aan, kammen hun haren (met gel waar van toepassing), poetsen de zonnebril voor een scherper zicht in de auto, en tuffen dan op hun gemakje (maximale snelheid niet overschrijden!) naar de vliegbasis. Daar nemen ze een bakkie, lopen langs de weertelex, en plannen volgens het boekje een missie.Met een beetje goeie wil zijn ze bij de heli als de bambi buckets net zijn neergelegd, waarna het preflighten kan beginnen. Waarna ze precies 3:59 uur na het telefoontje airborne gaan.
Uiteraard maken ze maar een paar passes met de bucket, dan zitten de vlieguren er bijna op en moeten ze terug naar Gilze om hun dienst over te geven aan een collega die op 8 uur notice stond.
ietsje overdreven, maar je begrijpt mijn punt hopelijk
Ik begrijp je punt wel, maar zo gaat het in de praktijk niet. Er staat altijd iemand boven die ook aan zijn eigen baantje zit te denken en het circus gewoon voorwaarts trapt. Ga je niet voorwaarts mag je 2 keer aan je eigen baantje denken.

quote:
Ik vind het trouwens bewonderenswaardig dat de dames en heren Cougar-vliegers op Tweede Paasdag op zijn komen draven, terwijl ze over iets meer dan 14 dagen permanent aan de grond gezet worden.
Niets bewonderenswaardigs aan, gewoon dienen.
Cobra4dinsdag 26 april 2011 @ 20:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 18:12 schreef AchJa het volgende:

[..]

De defensiebladen zouden niet misstaan als Chinese staatspropaganda, wat dat betreft ben ik blij dat ze 46 van die vlugschriften gaan opdoeken.
Oh, dat is wel goed nieuws. :Y
Clandinsdag 26 april 2011 @ 22:28
Meer draagvlak Kunduz nodig'

DEN HAAG - Het kabinet moet veel meer doen om draagvlak te creëren voor de komende politietrainingsmissie in het Noord-Afghaanse Kunduz. Tot nu toe merken regeringspartij CDA en oppositiepartij GroenLinks niet veel van de toezegging die premier Mark Rutte hierover in januari heeft gedaan.

Dat stelden de Tweede Kamerleden Henk Jan Ormel (CDA) en Mariko Peters (GroenLinks) dinsdagavond in een overleg over de uitzending.

Volgens Peters moet er niet alleen onder de bevolking draagvlak komen, maar ook in de Kamer. Tot nu toe moeten de fracties informatie met vragen uit het kabinet trekken, zei ze. De SP wees erop dat uit peilingen blijkt dat de bevolking grotendeels tegen de missieis. "Dus wat zou het kabinet dan moeten doen?, vroeg SP- Tweede Kamerlid Harry van Bommel zich af.

In januari ging een krappe meerderheid van de Kamer akkoord met deze missie, op voorwaarde dat het kabinet nog nadere afspraken zou maken met de Afghaanse autoriteiten en de NAVO. Zo moesten de agenten langer worden opgeleid en alleen voor civiele taken. Vooral GroenLinks en de ChristenUnie stonden daar op.

Peters zei dat het kabinet de toezeggingen serieus neemt, maar ze wil op een aantal punten meer helderheid, zoals over de training, de monitoring van de agenten en het verzoeningsproces. "De antwoorden zijn cruciaal voor de fractie, zei ze. Eerder dinsdag had ze gezegd dat GroenLinks de missie blijft steunen.

Net als de SP en de PVV is en blijft ook de PvdA tegen de missie. Kamerlid Frans Timmermans van de grootste oppositiepartij zei dinsdag dat er niets wezenlijks is veranderd sinds januari, toen het kabinet toestemming kreeg met de missie door te gaan. Er is wel meer ruimte voor Nederland om de basistraining uit te breiden van zes naar acht weken, zei hij. Maar Timmermans geeft weinig om de garanties over de invulling van de missie in de praktijk.

Ook PVV-Kamerlid Hero Brinkman hechtte er weinig waarde aan. Volgens hem maken de Afghanen wel afspraken maar houden ze zich er toch niet aan, omdat het een soeverein land is. "Volgend jaar zitten we met de gebakken peren, aldus Brinkman. Net als het CDA wilde hij opheldering over de verschillen die er zouden bestaan tussen uit te zenden militairen en politiemensen.

Bron: De Gelderlander
RonaldVdinsdag 26 april 2011 @ 23:49
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 19:46 schreef AchJa het volgende:

[..]

Niets bewonderenswaardigs aan, gewoon dienen.
Ik bedoelde bewonderenswaardig in de zin dat je daar in de burgermaatschappij niet om hoeft te komen. Als daar bekend wordt dat de toko over een maand sluit wordt iedereen met betaald verlof gestuurd, behalve diegenen die nog wat administratieve zaken moeten afhandelen. De operatie zelf komt stil te liggen. Dat is hier duidelijk niet het geval.
Cobra4woensdag 27 april 2011 @ 10:49
Kabinet kan doorgaan met missie Kunduz

DEN HAAG - Het kabinet kan doorgaan met de missie naar Kunduz om Afghaanse politiemensen te trainen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich dinsdagavond achter de nadere afspraken die Nederland heeft gemaakt met de Afghaanse autoriteiten en de NAVO over de uitzending.

De regeringspartijen VVD en CDA hadden in januari al ingestemd met de missie, net als D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP.

Met name GroenLinks en de ChristenUnie hadden toen nog wel extra eisen op tafel gelegd. Ze wilden onder meer een langere opleidingsduur en garanties over de civiele taken die de agenten moeten vervullen.

GroenLinks en de ChristenUnie konden zich vinden in de uitleg die het kabinet in het debat gaf. Ze konden er mee leven dat er nog geen contract was gesloten met de nieuwe politiechef in de provincie Kunduz. De vorige is onlangs door een aanslag om het leven gekomen.

Garantie

Aan die garantie wordt nog gewerkt, zei minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken, die er vertrouwen in heeft dat die er ligt vóór aanvang van de missie. De schriftelijke afspraken zijn al wel gemaakt met de regering in Kabul.

Maar de vertaling naar de provincie Kunduz vergt volgens Rosenthal enige tijd, omdat die moet worden afgestemd op de lokale omstandigheden en context.

Minister Hans Hillen van Defensie kon geen harde garantie geven dat alle door Nederland opgeleide Afghaanse agenten ook echt in Kunduz zullen blijven werken, maar wel nagenoeg allemaal. Hij wees erop dat de betrokkenen in Afghaanse dienst zijn.

Een van de toezeggingen van het kabinet was dat de agenten gevolgd blijven worden om te controleren dat zij later echt civiele taken verrichten en niet worden ingezet in de strijd tegen de Taliban.

Draagvlak

CDA, GroenLinks en D66 wilden dat het kabinet meer werk maakt van het creëren van draagvlak voor de missie, wat premier Mark Rutte had toegezegd.

Volgens Tweede Kamerlid Mariko Peters (GroenLinks) moest er niet alleen onder de bevolking draagvlak komen, maar ook in de Kamer. Tot nu toe moeten de fracties informatie met vragen uit het kabinet trekken, zei ze.

Tegen

Gedoogpartij PVV, de grootste oppositiepartij PvdA alsook de SP en de Partij voor de Dieren waren en blijven tegen de missie. Ze vinden dat de afspraken in de praktijk geen stand zullen houden

De SP wees erop dat uit peilingen blijkt dat de bevolking grotendeels tegen de missie is. ''Dus wat zou het kabinet dan moeten doen?'', vroeg SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel zich af.

In januari ging een krappe meerderheid van de Kamer akkoord met deze missie, op voorwaarde dat het kabinet nog nadere afspraken zou maken met de Afghaanse autoriteiten en de NAVO. Zo moesten de agenten langer worden opgeleid en alleen voor civiele taken. Vooral GroenLinks en de ChristenUnie stonden daar op.

Aanmeldingen

In totaal 22 politiemensen hebben zich tot dusver aangemeld om mee te doen aan de politietrainingsmissie. Dat zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie tijdens het debat.

De agenten maken deel uit van een pool van 350 collega's die beschikbaar zijn om aan een buitenlandse missie deel te nemen. De 22 hebben gesolliciteerd op functies die bij de Europese politiemissie (EUPOL) zijn opengesteld en die passen bij hun ervaring. Drie à vier keer per jaar is er een sollicitatieronde. Dinsdag sloot de termijn van de eerste.

Sinds 2009 zijn er al ongeveer twintig Nederlandse agenten voor EUPOL actief in Afghanistan, gaf een woordvoerder van Opstelten aan. Hij verwacht dat dat er eind dit jaar veertig zijn. Ook is het de bedoeling dat de pool van vrijwilligers binnenkort 400 agenten telt.

Geen onrust

Politiemensen kunnen vrijwillig meedoen met een missie, maar militairen zijn verplicht te gaan als hun eenheid wordt aangewezen. Opstelten zei dat er geen sprake was van onrust onder militairen en politiemensen over de verschillen in hun arbeidsvoorwaarden tijdens de uitzending.

De bonden hadden hier eerder melding van gemaakt. Opstelten erkende dat er hier en daar verschillen zijn tussen de regelingen van EUPOL en die van de NAVO, het militaire bondgenootschap. Maar volgens hem is daar weinig aan te doen.

De minister benadrukte verder opnieuw dat de inzet van politieagenten in Kunduz niet ten koste zal gaan van de politiesterkte in Nederland. De missie zal vanaf de zomer in fases beginnen.

Bron: www.nu.nl
AchJawoensdag 27 april 2011 @ 11:37
Couzy kraakt Kunduz-missie

Het kabinet kan doorgaan met de missie naar Kunduz om Afghaanse politiemensen te trainen. Daarvoor heeft het kabinet nogal wat aan de Kamer moeten beloven. Hans Couzy, voormalig bevelhebber der Landstrijdkrachten, is erg kritisch over die toezeggingen, en denkt dat het kabinet die beloftes niet waar kan maken.

Couzy vindt de politiemissie zoals die er nu voorstaat maar een "rare show". Hij verwacht dat Nederland de belofte niet waar kan maken dat er alleen getraind gaat worden en niet gevochten, want "zonder veiligheid valt er niets op te bouwen. Alleen maar om een meerderheid in de Tweede Kamer te krijgen worden onzin-dingen verteld."

Luister naar het interview met Hans Couzy

Meerderheid

Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich gisteravond achter de nadere afspraken die Nederland heeft gemaakt met de Afghaanse autoriteiten en de NAVO over de uitzending.

De regeringspartijen VVD en CDA stemden in januari al in met de missie, net als D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP.

Extra eisen

Met name GroenLinks en de ChristenUnie hadden toen nog wel extra eisen op tafel gelegd. Ze wilden onder meer een langere opleidingsduur en garanties over de civiele taken die de agenten moeten vervullen.

GroenLinks en de ChristenUnie konden zich vinden in de uitleg die het kabinet hierover in het debat heeft gegeven.

PVV, SP, PVDD tegen

Gedoogpartij PVV, de grootste oppositiepartij PvdA alsook de SP en de Partij voor de Dieren waren en blijven tegen de missie.

BNR
Cobra4woensdag 27 april 2011 @ 11:50
En Couzy heeft gelijk. :Y
meth77woensdag 27 april 2011 @ 13:09
quote:
0s.gif Op woensdag 27 april 2011 11:37 schreef AchJa het volgende:
Couzy kraakt Kunduz-missie

Het kabinet kan doorgaan met de missie naar Kunduz om Afghaanse politiemensen te trainen. Daarvoor heeft het kabinet nogal wat aan de Kamer moeten beloven. Hans Couzy, voormalig bevelhebber der Landstrijdkrachten, is erg kritisch over die toezeggingen, en denkt dat het kabinet die beloftes niet waar kan maken.

Couzy vindt de politiemissie zoals die er nu voorstaat maar een "rare show". Hij verwacht dat Nederland de belofte niet waar kan maken dat er alleen getraind gaat worden en niet gevochten, want "zonder veiligheid valt er niets op te bouwen. Alleen maar om een meerderheid in de Tweede Kamer te krijgen worden onzin-dingen verteld."
Zes opleiders doodgeschoten
http://www.telegraaf.nl/b(...)iegveld_Kabul__.html

quote:
Volgens Peters moet er niet alleen onder de bevolking draagvlak komen, maar ook in de Kamer.
Tot nu toe moeten de fracties informatie met vragen uit het kabinet trekken, zei ze.
De SP wees erop dat uit peilingen blijkt dat de bevolking grotendeels tegen de missie is. "Dus wat zou het kabinet dan moeten doen?, vroeg SP- Tweede Kamerlid Harry van Bommel zich af.


[ Bericht 17% gewijzigd door meth77 op 27-04-2011 13:26:58 ]
Clanwoensdag 27 april 2011 @ 22:47
Militairen laten Vierdaagse niet in de soep lopen

NIJMEGEN - Militairen grijpen mogelijk de Nijmeegse Vierdaagse aan om actie te voeren tegen de voorgenomen bezuinigingen op defensie. Volgens Wim van den Burg, voorzitter van de militaire vakbond AFMP, is het 'in ieder geval niet de bedoeling om de Vierdaagse in de soep te laten lopen'.

Van den Burg: "Dat zou de publieke opinie tegen ons keren en het plezier wat veel soldaten hebben in de wandelmars wegnemen. We gaan ons niet in de eigen voet schieten."

Van den Burg kan zich wel voorstellen dat militairen de Vierdaagse aangrijpen om hun ongenoegen te laten blijken.

Bron: De Gelderlander
paintmeesterwoensdag 27 april 2011 @ 23:05
Waar haalt zo'n man zijn informatie vandaan?
Volgens mij roepen ze vanuit dat kamp maar wat. :{w
Cobra4woensdag 27 april 2011 @ 23:08
quote:
0s.gif Op woensdag 27 april 2011 23:05 schreef paintmeester het volgende:
Waar haalt zo'n man zijn informatie vandaan?
Volgens mij roepen ze vanuit dat kamp maar wat. :{w
Is gewoon een poging de zaak te sussen.
Bolterdonderdag 28 april 2011 @ 09:10
Nederlandse F16-piloot verdacht van spionage

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft een voormalig F-16 piloot laten aanhouden. Dat bevestigt persofficier van justitie Petra Willemse donderdag naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf.

De 37-jarige man wordt beschuldigd van het lekken van staatsgeheimen of voorbereidingshandelingen daarvoor. Het gaat om een serieuze verdenking, laat Willemse weten.
Het OM zal op 7 juni tijdens een eerste openbare, niet inhoudelijke zitting bij de rechtbank om verlenging van zijn voorarrest vragen.

De Nederlandse kapitein Chris V. werd op 17 maart aangehouden omdat hij op het punt zou hebben gestaan om staatsgeheimen door te spelen aan een man uit Wit-Rusland, die ook is aangehouden. Hij zit momenteel vast in Zoetermeer. Dat schrijft De Telegraaf.
De 37-jarige V. was volgens de krant ook betrokken bij oplichting van een groep Enschedese investeerders na zijn vertrek als straaljagerpiloot. Hij leende een vermogen en claimde zijn businessplan voor negentien miljoen euro te hebben verkocht aan een bouwondernemer. Toen hij werd ontmaskerd zou hij zijn afgegleden.

V., die als coach van het demonstratieteam van de luchtmacht werkte en overal ter wereld meewerkte aan luchtshows, werd opgepakt na onderzoek van de rijksrecherche en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Om wat voor staatsgeheimen het gaat is onduidelijk. Ook is onduidelijk aan wie de piloot de gegevens precies wilde verkopen. Wit-Rusland staat bekend als laatste dictatuur van Europa. President Aleksandr Loekasjenko houdt er onder meer contacten met de Libische leider Muammar Kaddafi op na.

Bron: Nu.nl
PLAE@donderdag 28 april 2011 @ 10:10
Wat voor straf staat er op spionage/verraad?
TMartinadonderdag 28 april 2011 @ 14:14
quote:
0s.gif Op donderdag 28 april 2011 10:10 schreef PLAE@ het volgende:
Wat voor straf staat er op spionage/verraad?
Doodstraf door 2-deling
edit: Het RTL nieuws had het over enkele jaren cel
Cobra4donderdag 28 april 2011 @ 14:21
Staat het nu weer in de krant? 15 april is het hier ook al gepost.
Cobra4donderdag 28 april 2011 @ 15:06
Varens gijzelen legertrucks

Twaalf vrachtwagens van Defensie staan vast op Kamp Soesterberg omdat ze zijn ingesloten door beschermde plantjes.

Het merendeel van de tienduizenden blaasvarens zijn de afgelopen twee jaar verplaatst zodat 350 wagens konden worden 'bevrijd'. In heel Nederland waren maar 750 van die varens bekend. Defensie wist de meeste plantjes bij instituten en botanische tuinen onder te brengen. Maar er zijn nog circa tweeduizend plantjes over die de twaalf legervoertuigen in hun greep houden.

De laatste trucks moeten nu blijven staan omdat natuuronderzoekers willen weten waarom de plantjes op die plek wilden groeien. De woordvoerster gaat ervan uit dat in september duidelijk is of de verplaatste blaasvarens op andere plekken aanslaan. Op dat moment wil het ministerie in overleg ook de laatste trucks verkopen en de parkeerplaats weer gebruiken. Naar alle waarschijnlijkheid gaat die reddingsoperatie tot eind volgend jaar duren.

Defensie had eerder al eens problemen met een populatie zeldzame zandhagedissen op het oefenterrein bij Amersfoort. Die moesten worden verplaatst in verband met de Landmachtdagen.

Bron: www.telegraaf.nl
meth77donderdag 28 april 2011 @ 15:16
quote:
0s.gif Op donderdag 28 april 2011 15:06 schreef Cobra4 het volgende:
Varens gijzelen legertrucks

Twaalf vrachtwagens van Defensie staan vast op Kamp Soesterberg omdat ze zijn ingesloten door beschermde plantjes.
Defensie is maar druk met al die kruipers, kwinzels en plantjes, krijgen ze daar extra subsidie voor, die helden.
Ik zie die generaals al met hun snufferd op de grond op zoek naar een klavertje vier of een zeldzame soort opiumplant
paintmeesterdonderdag 28 april 2011 @ 16:36
Wij hebben eenzelfde soort iets gehad toen zeldzame vogels een nestje gingen bouwen op het dak van de brug van een van onze vaartuigen. |:(
Pumatjedonderdag 28 april 2011 @ 17:45
vraag me gvd af welke malloot nu bij die 4 tonners liep en nog opmerkte dat het om een bedreigde plantensoort ging ook...
Lotusssdonderdag 28 april 2011 @ 17:53
quote:
0s.gif Op donderdag 28 april 2011 15:06 schreef Cobra4 het volgende:
Varens gijzelen legertrucks

Twaalf vrachtwagens van Defensie staan vast op Kamp Soesterberg omdat ze zijn ingesloten door beschermde plantjes.

Het merendeel van de tienduizenden blaasvarens zijn de afgelopen twee jaar verplaatst zodat 350 wagens konden worden 'bevrijd'. In heel Nederland waren maar 750 van die varens bekend. Defensie wist de meeste plantjes bij instituten en botanische tuinen onder te brengen. Maar er zijn nog circa tweeduizend plantjes over die de twaalf legervoertuigen in hun greep houden.

De laatste trucks moeten nu blijven staan omdat natuuronderzoekers willen weten waarom de plantjes op die plek wilden groeien. De woordvoerster gaat ervan uit dat in september duidelijk is of de verplaatste blaasvarens op andere plekken aanslaan. Op dat moment wil het ministerie in overleg ook de laatste trucks verkopen en de parkeerplaats weer gebruiken. Naar alle waarschijnlijkheid gaat die reddingsoperatie tot eind volgend jaar duren.

Defensie had eerder al eens problemen met een populatie zeldzame zandhagedissen op het oefenterrein bij Amersfoort. Die moesten worden verplaatst in verband met de Landmachtdagen.

Bron: www.telegraaf.nl
Hier past maar 1 plaatje bij:

r0dc21o2f3vste5s7ezej9x3a10rp3w$lrlc27amy5srcaq2fjrk5ypc13vxkyr.jpeg
Cobra4donderdag 28 april 2011 @ 18:08
quote:
0s.gif Op donderdag 28 april 2011 17:45 schreef Pumatje het volgende:
vraag me gvd af welke malloot nu bij die 4 tonners liep en nog opmerkte dat het om een bedreigde plantensoort ging ook...
De KAM functionaris?
Cobra4donderdag 28 april 2011 @ 18:20
'Spionagepiloot' langer vast
28 apr. 2011, 17:54

Een voormalige F-16-piloot die is gearresteerd omdat hij wordt verdacht van spionage, blijft langer vast. De raadkamer van de rechtbank in Den Haag heeft donderdag bepaald dat zijn voorarrest met zestig dagen wordt verlengd.

Volgens persofficier van justitie Petra Willemse wordt de 37-jarige Chris V. beschuldigd van het lekken van staatsgeheimen of voorbereidingshandelingen daarvoor. Het gaat om een serieuze verdenking, liet Willemse weten. Op 9 juni is een eerste openbare, niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank. De van spionage verdachte oud-straaljagerpiloot werd op 17 maart opgepakt.

Het OM wil in het belang van het onderzoek en vanwege de diplomatieke gevoeligheid niet bevestigen of de piloot geheimen aan Wit-Rusland wilde doorspelen. Wel vertelt Willemse dat het onderzoek nog bezig is en dat het voorlopig nog wel blijft lopen. De formele beschuldiging tegen de verdachte wordt op 9 juni bij de rechtbank bekendgemaakt.

Bron: www.telegraaf.nl
Cobra4donderdag 28 april 2011 @ 19:39
Kransen van Limburgs verzetsmonument gestolen
28 apr. 2011, 18:39

Onbekenden hebben woensdag of donderdag zes bronzen kransen gestolen van het verzetsmonument in Roermond. Ook is het bronzen cijfer 5 gestolen van het opschrift 1940-1945 aan de achterzijde van het monument. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente donderdag laten weten.

Het monument is op 5 mei 1951 door prins Bernhard onthuld en geldt als het officiële Limburgse verzetsmonument. Burgemeester Henk van Beers van Roermond zei donderdag teleurgesteld en kwaad te zijn „om dit soort hufterige streken aan de vooravond van de dodenherdenking”. De gemeente denkt erover een beloning uit te loven voor het vinden van de dader. De politie houdt verscherpt toezicht bij het monument.

Het verzetsmonument herdenkt 22 Limburgse verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

Bron: www.telegraaf.nl
Erasmodonderdag 28 april 2011 @ 21:58
quote:
0s.gif Op donderdag 28 april 2011 15:06 schreef Cobra4 het volgende:
Varens gijzelen legertrucks

Twaalf vrachtwagens van Defensie staan vast op Kamp Soesterberg omdat ze zijn ingesloten door beschermde plantjes.

Het merendeel van de tienduizenden blaasvarens zijn de afgelopen twee jaar verplaatst zodat 350 wagens konden worden 'bevrijd'. In heel Nederland waren maar 750 van die varens bekend. Defensie wist de meeste plantjes bij instituten en botanische tuinen onder te brengen. Maar er zijn nog circa tweeduizend plantjes over die de twaalf legervoertuigen in hun greep houden.

De laatste trucks moeten nu blijven staan omdat natuuronderzoekers willen weten waarom de plantjes op die plek wilden groeien. De woordvoerster gaat ervan uit dat in september duidelijk is of de verplaatste blaasvarens op andere plekken aanslaan. Op dat moment wil het ministerie in overleg ook de laatste trucks verkopen en de parkeerplaats weer gebruiken. Naar alle waarschijnlijkheid gaat die reddingsoperatie tot eind volgend jaar duren.

Defensie had eerder al eens problemen met een populatie zeldzame zandhagedissen op het oefenterrein bij Amersfoort. Die moesten worden verplaatst in verband met de Landmachtdagen.

Bron: www.telegraaf.nl
Ik hoorde laatst een reportage over hoe Defensie de zaak aanpakte met herplanten enzo, kudos daarvoor want het werd redelijk goed aangepakt.

Die 12 trucks die een paar maanden later worden verkocht zijn imho ook niet echt noemenswaardig, moet je eens voor de grap langs de terreinen van de domeinen rijden, daar staan honderden voertuigen weg te rotten tot er iemand besluit ze voor een prikkie op te kopen.
Bleidendonderdag 28 april 2011 @ 23:06
9 mei demonstraties....!?
Cobra4vrijdag 29 april 2011 @ 00:18
Kamer ruziet over veteranenbeleid

In de Tweede Kamer is ruzie ontstaan over het veteranenbeleid. De regeringspartijen VVD, CDA en gedoogpartner PVV werken aan een eigen voorstel om de rechten van veteranen te regelen, terwijl er ook al een initiatiefwet ligt van de oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en D66.

Die vinden dat de coalitie de behandeling van hun initiatiefwet had moeten afwachten.

Afgezwaaid
In de Veteranenwet worden onder meer zorg en nazorg geregeld voor mensen die op missie zijn geweest en hun verwanten.

Het voorstel van de coalitie slaat alleen op militairen die zijn afgezwaaid. De oppositie wil dat er ook militairen onder vallen, die nog actief dienen.

'Verraad'
De militaire vakbond Acom is woedend en beticht de coalitiepartijen van 'verraad'. Begin mei praten de partijen in de Kamer verder over de kwestie.

Bron: www.telegraaf.nl
Cobra4vrijdag 29 april 2011 @ 00:27
quote:
0s.gif Op donderdag 28 april 2011 23:06 schreef Bleiden het volgende:
9 mei demonstraties....!?
Tegen die bloempjes? ;)

26 mei lijkt vooralsnog de datum voor de landelijke actiedag.
hoogvliegervrijdag 29 april 2011 @ 00:48
Apache-piloot NL verongelukt in VS
Toegevoegd: vrijdag 29 apr 2011, 00:23

In de Amerikaanse staat Alabama is een Nederlandse instructeur van de luchtmacht omgekomen. Hij vloog in een Amerikaanse Apache-helikopter en gaf daarin les aan een Nederlandse piloot in opleiding. De leerling-piloot bleef ongedeerd.

De oorzaak van het ongeluk wordt door de Amerikaanse autoriteiten onderzocht. Het is noodweer in Alabama, maar of de weersomstandigheden een rol hebben gespeeld bij het ongeluk is onbekend.

De helikopter was afkomstig van Fort Rucker, een Amerikaanse basis waar vliegers van de Koninklijke Luchtmacht worden opgeleid tot helikopterpiloot.

http://nos.nl/artikel/236(...)rongelukt-in-vs.html
AchJavrijdag 29 april 2011 @ 08:56
Nederlandse Apachevlieger verongelukt in VS

FORT RUCKER - Bij een ongeluk tijdens een oefening in de Verenigde Staten is donderdag een Nederlandse Apache-piloot omgekomen. De andere inzittende van het toestel, een Nederlandse cursist, bleef ongedeerd.

Dat heeft het ministerie van defensie in Den Haag in de nacht van donderdag op vrijdag bekendgemaakt.

Het ongeluk vond plaats in de staat Alabama. Het slachtoffer is kapitein Van de Perre. Hij was de instructeur in het toestel. De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken het geval.

Getuigen zeggen tegen lokale media dat de helikopter laag vloog langs een rivier in Monroe County. Het toestel zou daarbij tegen een op vijftien meter hoogte hangende kabel over de rivier zijn gevlogen. Het gaat om een kabel die een veerpont over de rivier geleidt.

Oorzaak

De kabel knapte en de cursist zou het toestel anderhalve kilometer verderop hebben geland. Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets officieel bekendgemaakt.

Een getuige die aan het vissen was zegt tegen de lokale zender WKRG dat het was alsof een boot de rivier kwam opvaren. "Zo laag vlogen ze. Als we een hengel aan boord hadden gehad dan hadden we de onderkant van de heli kunnen aanraken."

Piloot

De gevechtshelikopter was afkomstig van de Amerikaanse basis Fort Rucker. Vliegers van de koninklijke landmacht worden daar opgeleid tot Apache- of Chinook-piloot.

De commandant der luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen, heeft met leedwezen kennisgenomen van het bericht. "Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw, ouders, familieleden, overige nabestaanden en collega's."

Stroom

In december 2007 vloog een Apache tijdens een training in Nederland tegen een hoogspanningsmast aan. Toen bleven de inzittenden ongedeerd. Wel zaten tienduizenden mensen en bedrijven in en bij de Bommelerwaard dagenlang zonder stroom.

nu.nl
Boltervrijdag 29 april 2011 @ 09:10
Raar ongeluk! Er zijn natuurlijk al talloze doden gevallen doordat er bij trainingsvluchten kabels werden geraakt, maar dit gaat meestal gepaard met het verlies van de kist. De wire cutter heeft iig gewerkt, alleen supervaag hoe dit dan de persoon in de achterste seat heeft kunnen doden (instructeur lijkt me aircraft commander, dus achterin? geen idee of hier tijdens de training nog veel in wordt gewisseld). Stel dat iemand een hartaanval krijgt, wordt dit binnen Defensie dan beschouwd als "verongelukt"?

Oh, en die mensen op de fp :') gaat echt nergens over wat voor aannames er allemaal worden gemaakt :r.
Lightning_NLvrijdag 29 april 2011 @ 10:19
Misschien heeft die instructeur die kabel voor zijn donder gekregen. In de USA zit de instructeur achterin. In NL zit de gezagvoerder voorin.
Rave_NLvrijdag 29 april 2011 @ 10:21
Het was een instructeur, aangezien de cursist ongedeerd is gebleven.
AchJavrijdag 29 april 2011 @ 10:49
Beeld
Boltervrijdag 29 april 2011 @ 10:55
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 10:49 schreef AchJa het volgende:
Beeld
In de eerste 2 zinnen: an AH-64D Longbow.... Dat lijkt me niet. Ik kan het niet goed zien maar het lijkt alsof de kabel toch door de canopy aan de voorkant is gegaan :{.
AchJavrijdag 29 april 2011 @ 10:55
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 10:55 schreef Bolter het volgende:

[..]

In de eerste 2 zinnen: an AH-64D Longbow.... Dat lijkt me niet. Ik kan het niet goed zien maar het lijkt alsof de kabel toch door de canopy aan de voorkant is gegaan :{.
Dat idee had ik ook.